ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 04/05/2005

הצעת חוק העברת סמכויות (שר העבודה והרווחה) (תיקוני חקיקה), התשס"ד-2004

פרוטוקול

 
הצעת חוק העברת סמכויות (שר העבודה והרווחה)(תיקוני חקיקה), התשס"ד-2004


5
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
4.5.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי




פרוטוקול מס' 405
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
שהתקיימה ביום רביעי, כ"ה בניסן התשס"ה - 4 במאי 2005 - בשעה 14:00
סדר היום
הצעת חוק העברת סמכויות (שר העבודה והרווחה)(תיקוני חקיקה), התשס"ד-2004
נכחו
חברי הוועדה: שאול יהלום - היו"ר
מוזמנים
רונן להב, יועמ"ש, הוועדה לאנרגיה אטומית
ורד שהרבני, ביטוח לאומי
שי סומך, משרד המשפטים
עו"ד אדי וייס, סגן יועצת משפטית, משרד הרווחה
חוה ראובני, משרד התחבורה
עו"ד יעל כהן, הלשכה המשפטית, משרד ראש הממשלה
תומר מוסקוביץ', משרד התמ"ת
דבורה אליעזר, לשכה משפטית, משרד התמ"ת
סיגל מרד, משרד התמ"ת
יועצת משפטית
שמרית שקד
מנהלת הוועדה
וילמה מאור
רשמת פרלמנטרית
הדס דויטש


הצעת חוק העברת סמכויות (שר העבודה והרווחה)(תיקוני חקיקה), התשס"ד-2004
היו”ר שאול יהלום
שלום, אני מתכבד לפתוח את הישיבה.

מי מגיש את החוק?
יעל כהן
הצעת החוק הוכנה על ידי משרד ראש הממשלה בהמשך להחלטת ממשלה שהחליטה על פירוק משרד העבודה והרווחה. הממשלה החליטה על ההיבטים הארגוניים- -
היו”ר שאול יהלום
לא על פירוק המשרד.
יעל כהן
על חלוקת הסמכויות ויצירת משרד רווחה והעברת הסמכויות בתחום התעסוקה אל משרד התעשייה והמסחר. זה הפך להיות משרד התמ"ת.

הסבירו אז את כל ההיבטים הארגוניים, וגם החליטו על העברת סמכויות לפי שורה ארוכה של חוקים. העברת הסמכויות אושרה על ידי הכנסת לפי חוק יסוד הממשלה ונכנסה לתוקף לפני תקופה ממושכת.

אנו הכנו הצעת חוק שנועדה להבהיר את כל ההיבטים המשפטיים. בהצעה יש הרבה סעיפים שהם טכניים לכאורה, אך עשינו את העבודה, רצינו שתהיה מסודרת, שיהיו כתובים בה כל החוקים מעכשיו בשם הנכון, רצינו שהמונחים יהיו בהירים. יש סעיפים שאינם טכניים ונבעו מהחלוקה החדשה ויצרו חובת התייעצות שלא היתה קיימת קודם ועוד מנגנונים שנועדו להבטיח תיאום בין שני המשרדים. כמובן, אפשר להיכנס לפרטים, במיוחד בסעיפים המהותיים.
היו”ר שאול יהלום
עדיין יש לך משרד הסעד, ב-99% משרד העבודה והרווחה בעוד כמה זמן יחזור לתקנו ויהיה יחד. קראתי כתבה שהתפרסמה - "במשרד ראש הממשלה שוקלים לקחת מאולמרט את משרד העבודה ושירות התעסוקה. במשרד ראש הממשלה שוקלים לאחד מחדש את משרד העבודה ושירות התעסוקה עם משרד הרווחה". זה מ-15 בדצמבר 2004. האם יש לך תקדימים שמשרדים אוחדו, פורקו ואז מייד שינו את השמות?
שי סומך
כאשר נעשה המהלך הזה והעברת הסמכויות למשרד התמ"ת, עמדת משרד המשפטים היתה שמהלך זה צריך להיות מלווה בסריקת החקיקה כדי לבדוק היכן יש תקלות שצריך לתקן.
היו”ר שאול יהלום
בעבר היו איחודים ופירוקים בלי סוף. האם בפירוקים ובאיחודים שהיו בעשרים השנים האחרונות שינו את המלה בכל מקום?
שי סומך
אני לא יכול לענות על עשרים השנים האחרונות. לפני הדיון הזכירו כאן מקרה שזה נעשה או ייעשה. שר העבודה והרווחה ומשרד העבודה והרווחה נמצאים באלפי מקומות בחקיקה בחשבון גס.
היו”ר שאול יהלום
אתה רוצה שנעבור על אלפי תיקונים?
שי סומך
רוב העבודה נעשתה. מדובר ב-10% מהחוקים שמוזכר בהם שר העבודה והרווחה. חשבנו שלא נכון שהיקף גדול כל כך של חוקים לא ישקף את המציאות המשפטית- -
היו”ר שאול יהלום
זה עוד מוקדם מדי. הייתי פעם שר התחבורה ושם לקחו את משרד האנרגיה, לקחו ממני סמכויות והעבירו לראש הממשלה דהיום וכו', ולא עיגנו בחוק שום דבר. חלק חזר למשרד התחבורה, מזל שלא העברנו. הפוליטיקה הישראלית אינה מיוצבת ואין תרבות דמוקרטית קבועה מיוצבת. אני מניח שיהיו עוד אלף שינויים אחרים, לכן אני חושב שאתם מטרידים אותנו לשווא.
שי סומך
רוב העבודה נעשתה, חבל עליה. עבודת הכנסת נועדה לוודא שמה שנעשה נכון. כשיש העברת סמכויות בדרך כלל, כשמתקנים חוק מסוים אחרי העברת הסמכויות, מתאימים את החוק למציאות החדשה, להעברת הסמכויות. לא תמיד עשו זאת, אך זו אמורה להיות הגישה. בחוק הזה בעייתי לעשות זאת. יכול להיות שרפרט אחד יעשה את זה ואחר לא, אך התוצאה היא שהחקיקה לא תתאים למציאות שנים רבות.
היו”ר שאול יהלום
אולי אם לא תהיה בררה, נעשה זאת עוד חמש שנים, אך נראה שהעניין הזה הוא יציב. אנשי הרווחה טענו שזה שאתה לא כולל רווחה ותעסוקה יחד, אתה פוגע, כי כך הזכות לעבודה עם רווחה, כשהדברים משולבים, יכול להיות קשרי גומלין במשרד אחד, והעובדה שאדם יודע שמי שמטפל בו זה עבודה ורווחה, זה לא סעד. אל תבקשו את זה מאתנו. אם יש כמה דברים שאינם סמנטיים טכניים אלא מהותיים, שאתם חושבים שחשוב לשנות מהותית, הוועדה תוכל להקדיש לזה זמן, אחרת לא נקדיש לזה זמן, בזמן הזה אנו יכולים לקבל כל כך הרבה תקנות שהממשלה מבקשת, חבל שנעסוק בחוברת כזו.

אם אתם רוצים להביא לפנינו רשימה מתוך הדברים האלה, שבו עם היועצים המשפטיים שלנו. לעתים יש דברים משמעותיים, חמישה ששה דברים אנו מוכנים בהחלט, תביאו באחת הישיבות, זה לא מתאים להיום.

תומר, אתה יודע כמה תקנות אתה חייב לי על אנשים שלא נותנים שירות לכל מיני מקומות? אתה עוסק כאן במלים טכניות.
תומר מוסקוביץ'
בסעיף 49 להצעה, סעיף טכני לחלוטין, שבמקום שר העבודה יבוא: שר התמ"ת. רצינו להשחיל לחוק הזה בשקט בשקט סעיף נוסף שיעשה צילום מצב של המצב שקיים בפועל כיום לגבי הסדרת הפיקוח על כורים גרעיניים. למה צריך לעשות את זה - בגלל מצב החירום. אם נעשה חוק גדול, אתה מתאר לעצמך כמה תקשורת תהיה פה. פה אנו יכולים בהחלטה פשוטה קצרה לפצל את הסעיף, להשחיל את שלוש השורות האלה, אף אחד לא ישים לב, והכל יבוא על מקומו בשלום.
רונן להב
הנושא של בטיחות כורים גרעיניים במדינת ישראל מוסדר על פי צו בטיחות שהוצא מכוח חוק. החוק הזה תוקפו מותנה בהכרזה על מצב חירום במדינת ישראל, והכנסת ומשרד המשפטים כבר תקופה ארוכה מנסים להתאים את החקיקה ואת אותם חוקים שיונקים בלי הצדקה עניינית סמכות מכוח מצב החירום, מבקשים למצוא להם אכסניה נאותה. בעבר היתה סמכות לרה"מ להתקין תקנות לפי פקודת הבטיחות בעבודה, אנו מבקשים להחזיר את הסמכות הזו, כדי שנוכל את אותו צו שמעמדו כחקיקת משנה תקנות, נוכל להתקין תקנות דומות מכוח פקודת הבטיחות בעבודה. זה לפניך. אנו רוצים את המצב הקיים לשמר, לא לשנותו, רוצים את הצו הזה להחליף בתקנות מתאימות, שמקור הסמכות - פקודת הבטיחות בעבודה.

הנוסח בפני אדוני. בסעיף 173 לפקודת הבטיחות בעבודה אנו מבקשים להוסיף אחרי (א) סעיף: על אף הוראות סעיף(א) תקנות לעניין בטיחות בנייה והפעלה של כור גרעיני, לרבות לעניין פיקוח על בטיחות כאמור, יותקנו על ידי רה"מ; נקבעו תקנות כאמור, לא יחולו על עניין הפיקוח על בנייה והפעלה של כור גרעיני הוראות פקודה זו, והוראות חוק ארגון הפיקוח על העבודה, התשי"ד-1954, יחולו לעניין פיקוח כאמור ההוראות שנקבעו בתקנות האמורות.

(ב): ברישא, אחרי "השר" יבוא: או רה"מ לפי העניין.
היו”ר שאול יהלום
מכאן ואילך ישתנה משהו מהותית?
רונן להב
לא. גם היום המצב הוא שמשרד התמ"ת אינו מפקח על הבטיחות הגרעינית של הכורים הגרעיניים, יש ועדת הבטיחות הגרעינית, ואגף הרישוי והבטיחות של כורים גרעיניים בוועדה לאנרגיה אטומית, שהכל מוסדר באותו צו. הכוונה היא שאת אותן הוראות נוכל להתקין כתקנות מכוח פקודת הבטיחות בעבודה, אך המתקין יהיה רה"מ והפיקוח יהיה הפיקוח הייחודי שיש למתקנים הגרעיניים במדינת ישראל ולא הפיקוח של משרד התמ"ת.
היו”ר שאול יהלום
אני מקבל את התיקון הזה. אני מצפה ממשרד רה"מ להגיש לנו רשימה של חמישה, עשרה דברים מהותיים, נאשרם ונגיש את החוק לקריאה שנייה ושלישית, שלא ייקח יותר מישיבה אחת.
תומר מוסקוביץ'
יש עוד שלושה סעיפים מהותיים, אחד הוא סעיף 22 להצעה, מדבר על חוק החשמל. השר של חוק החשמל הוא התשתיות, וזה נשאר, אך חייבים להכניס את שר התמ"ת, שר העבודה והרווחה, לעניין רישוי חשמלאים, כי פרק אחד בחוק החשמל- -
היו”ר שאול יהלום
יש לנו בעיות עם הרישוי של חשמלאים, אנו מתוכננים לעשות ישיבה על זה. אני צריך להשהות את הסעיף הזה.
תומר מוסקוביץ'
סעיף 37 הוא הכי חשוב, מבחינתי. יש חוק הפיקוח על מעונות, מבחינתו יש סוג אחד של מעון שנקרא מעון. עד היום לא היתה בעיה, משרד העבודה והרווחה טיפל ב-90% ממעונות הרווחה שזה מעונות הנכים והמפגרים.
היו”ר שאול יהלום
נציגי המעונות פה? המעונות מופעלים על ידי הנשים.
אדי וייס
יש מעונות רגילים לילדים, שזה באחריות משרד העבודה לשעבר. כל שאר המעונות של מוגבלים, ילדים בסיכון, זקנים, הם באחריות משרד הרווחה. הם מופעלים הן על ידי עמותות, יש מעונות של הממשלה.
היו”ר שאול יהלום
אך כל המעונות שמופעלים על ידי נעמ"ת, ויצ"ו - הם לא נמצאים פה.
תומר מוסקוביץ'
הם לא צריכים להיות פה. העניין הוא רק לכתוב שם את שר התמ"ת.
היו”ר שאול יהלום
אני לא יודע אם הם רוצים את זה.
תומר מוסקוביץ'
הבעיה היא שאם אנו רוצים לסגור מעון אנו לא יכולים, אנו צריכים את שר הרווחה, כי יש רק חוק אחד של מעונות. אז חייבים לפצל את החוק הזה לשני חוקים - 99.9% יישאר אצלם, הסוג האחד של מעון, של ויצ"ו, נעמ"ת, אמונה וכו', שם יהיה סמכות של שר התמ"ת במקום שר העבודה והרווחה.
היו”ר שאול יהלום
יוכלו לסגור מעונות?
תומר מוסקוביץ'
היום אנו לא יכולים.
היו”ר שאול יהלום
אתם מסכימים?
אדי וייס
כן.
היו”ר שאול יהלום
טוב.
אדי וייס
אנו מבקשים לתקן את הנוסח שמופיע בהצעת החוק, היו בעיות טכניות והגענו לסיכום.
היו”ר שאול יהלום
אז גמרנו את סעיף 49, 37, כפוף לנוסח המוסכם.
תומר מוסקוביץ'
סעיף 21 - חוק עבודת נשים; מכיוון שחוק עבודת נשים הוא שלנו, כי זה תחום העבודה, הסמכנו לתת חובת התייעצות בדברים מסוימים עם שר הרווחה, מה שקודם לא היה צריך, כי זה היה משרד אחד. עכשיו השר יתייעץ עם הרווחה.
היו”ר שאול יהלום
טוב.
תומר מוסקוביץ'
103 זה הביטוח הלאומי.
היו”ר שאול יהלום
נציגת הביטוח הלאומי מסכימה?
ורד שהרבני
כן.
תומר מוסקוביץ'
קורא סעיף (3). כדי שלא יהיה מצב שבעניינים שיכולים להשפיע עלינו אין לנו "סיי", הם הסכימו להכניס גם אותנו.
היו”ר שאול יהלום
יש תקנות לעניין שכר מינימום, אך הוועדות לא הופעלו במשרד התמ"ת, והתקנות בעניין זה לכן לא מופעלות.
תומר מוסקוביץ'
צריך לבדוק איפה זה עומד.
היו”ר שאול יהלום
אז מה אתה בא אליי עם שטויות?

ושנית, היתה התחייבות להביא תקנות מכוח חוק השוויון בנושא התאמות לאנשים עם מוגבלות במקומות עבודה. מה שעבר עכשיו בחוק זה פרק חמישי.
תומר מוסקוביץ'
האוצר לא מסכים.
היו”ר שאול יהלום
אז תילחמו. תעשו משהו. תבואו לכאן. אני מתפלא עליכם.

ראשית, תמסור למנכ"ל, הוא היה כאן והבטיח. אני מבקש שמשרד התמ"ת קודם כל יעשה את שני הדברים האלה - יפעיל את הנושא של הוועדות לעניין שכר מינימום מופחת כדי שהעניין יתחיל לפעול, ושנית, להביא לכאן תקנות מכוח חוק השוויון בנושא התאמות לאנשים עם מוגבלות במקומות עבודה. שלישית, הנושא של התקנות לגבי נותני שירותים. אחר כך תבואו אלינו בדברים האלה.
אדי וייס
לגבי החוקים שלנו יש בעיה שזה יותר מעניין טכני, למשל לשר העבודה והרווחה סמכות למנות גורמים כגון פקידי סעד בוועדות למיניהן. היום אין שר עבודה ורווחה. אנו נבקש לפחות את זה.
היו”ר שאול יהלום
תשבו עם היועצת המשפטית שלנו, תמצאו עשרה דברים, אישרנו שלושה - 21, 37, 49. נשב ישיבה אחת, וכל הדברים שרוצה התמ"ת זה שלילי עד שהם לא יגמרו את מה שאמרנו. אתה יודע כמה זמן התקנות לשכר מינימום? זה חוקים ישנים. חוק השוויון לאנשים עם מוגבלות זה חוק של שש שנים.

תודה רבה, הישיבה נעולה.



הישיבה ננעלה בשעה 14:50.

קוד המקור של הנתונים