תקנות התעבורה
2
ועדת הכלכלה
29.03.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 400
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, י"ח באדר ב' בתשס"ה (29 במרץ 2005), שעה 12:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 29/03/2005
פרוטוקול
סדר היום
1. תקנות התעבורה (תיקון מס'...), בתשס"ה-2004 – דיון בסעיף התחילה של תקנות 1, 3, 4, 7-10, 12, 13, 14, 16, 32, 42 ובתקנות 36 ו-37 בעניין מוניות.
2. תקנות התעבורה (תיקון מס' ...), התשס"ד-2003 בדבר ביטול ההסדרים המיוחדים למוניות מסוג זוטובוס.
3. תקנות התעבורה (תיקון מס' 8), התשס"ג-1993 (תיקון), התשס"ד-2003 בדבר ההסדר המיוחד למוניות מסוג זוטובוס וקביעת תקופת מעבר.
4. תקנות התעבורה (תיקון מס' 2) התש"ס-2000 (תיקון), בתשס"ה-2004 בדבר דרגת רישיון הנהיגה באוטובוס זעיר ציבורי.
5. צו התעבורה (עבירות קנס)(תיקון מס' 2), בתשס"ה-2005 בדבר שירות מוניות בנתב"ג.
6. תקנות התעבורה (תיקון מס'...), בתשס"ה-2004 בדבר אופנועים להגשת עזרה ראשונה.
7. תקנות התעבורה (תיקון מס'...), בתשס"ה-2004 בדבר תצוגות הנראות לנהג, פניית פרסה, הסעת ילדים, בדיקות רפואיות וכן דווח קצין בטיחות לרופא מוסמך, היתר להוראת נהיגה, בדיקת חורף לרכב מסחרי חדש, בדיקות חורף ומכוון לאוטובוסים.
מוזמנים
¶
אלכס לנקר משנה למנכ"ל משרד התחבורה
עו"ד חווה ראובני לשכה משפטית, משרד התחבורה
שוקי שדה מנהל אגף הרישוי, משרד התחבורה
חנניה אפנג'ר רב בוחן ראשי, משרד התחבורה
שמעון וילנסקי משרד התחבורה
רקפת טיבי אגף תחבורה ציבורית, משרד התחבורה
ישי דון-יחיא יועץ שר התחבורה
נועה צור מנהלת תחבורה ציבורית, משרד התחבורה
גבי נבון ממונה תכנון תחבורה ציבורית, משרד התחבורה
שלמה כץ מנהל אגף בקרה ופרוייקטים בתחבורה הציבורית, משרד התחבורה
יהודה אלבז משרד התחבורה
שאול מרידור אגף תקציבים, משרד האוצר
רפ"ק ניבה רפאלי מדור תביעות – אגף תנועה, המשרד לבטחון פנים
יוסף שיין חבר אגוד קציני הבטיחות והתעבורה
אבינועם טלבי מנכ"ל עמותת אוטובוסים זעירים ציבוריים
קרני צדקיהו ארגון המוניות על גלגלים
יהודה בר אור יו"ר ארגון המוניות בגוש דן
אהרון כהן סגן יו"ר איגוד המוניות, גוש דן
יום טוב חג'ג' מכלוף מוניות, קווים 4 ו-5
דוד דהן מוניות קו 4-5
יחיאל הרשקוביץ ארגוני המוניות
מוסטפא חאג' יחיא מנהל מוניות אסף
אורי דוד חי מנהל מוניות חי
עו"ד חיים כהן ארגוני המוניות
דוד עוז יו"ר א.מ.נ.ה
אלי אטלן חבר הנהלת א.מ.נ.ה
שלום ביטון חבר הנהלת א.מ.נ.ה
ניסים וקנין ארגוני המוניות
שמעון דהרי מועצת המובילים והמסיעים
גדעון מזרחי מנהל אגף תפעול דרום, “אגד”
פרדי הרשקוביץ בוחן תאונות ארצי, “אגד”
דן ארצי מנהל מחלקת בטיחות ארצי, “אגד”
דני שטרן קצין בטיחות, דן
חיים קודזידלו קצין בטיחות, דן
אבי גולן יו"ר ארגון מורי נהיגה
דני עקל ועד ארגון מורי הנהיגה תל-אביב
חיים מלאך מנכ"ל איגוד המוסכים
יעקב לוי יו"ר ענף מכונאות, איגוד המוסכים
דוקטור רוברט מגריי ס. מנהל רפואי, מחוז ירושלים, קופת חולים כללית
אלי נאור מפקח מוניות נתב"ג, רשות שדות התעופה
קצרנית
¶
יפה קרינצה
1.
תקנות התעבורה (תיקון מס'...), בתשס"ה-2004 – דיון בסעיף התחילה של תקנות 1, 3, 4, 7-10, 12, 13, 14, 16, 32, 42 ובתקנות 36 ו-37 בעניין מוניות
היו"ר אמנון כהן
¶
צהרים טובים, אני פותח את הישיבה. יש לנו היום שבעה סעיפים בנושא תחבורה, ואחרי שנסיים כל סעיף, האנשים הקשורים לאותו סעיף מתבקשים לעזוב את החדר, כדי שנוכל להמשיך לעבוד. הנושא הראשון הוא חלק מהתקנות שכבר דנו בהן, זה משהו פורמלי. נאשר את תקנות התעבורה (תיקון מס'...), בתשס"ה-2004 – דיון בסעיף התחילה של תקנות 1, 3, 4, 7-10, 12, 13, 14, 16, 32, 42 ובתקנות 36 ו-37 בעניין מוניות.
חווה ראובני
¶
התקנות 1, 2, 4,7-10, 12, 13, 14, 16, 32 אושרו בישיבת הוועדה מיום 14 בפברואר, ולא נקבעה להם תחילה. אנחנו מבקשים לקבוע להן תחילה כדי שנוכל לפרסם אותן.
חווה ראובני
¶
נוסח התקנה מטיל את החובה רק במנהרה שבכניסה אליה הוצב תמרור א43, עליו כתוב "מנהרה". יש שלט "מנהרה" תדליקי אורות, אין שלט כזה לא צריך אורות.
אתי בנדלר
¶
לפי מה שרשום אצלי צריך להוסיף שבכניסה למנהרה יהיה גם שלט בנוסח: "מנהרה הדלק אורות", וזה לא בא לידי ביטוי כאן.
חווה ראובני
¶
רשמתי את זה. אני קוראת את סעיף התחילה, 42. "תחילתן של תקנות 1, 3, 4, 7 עד 10, 14 – 30 ימים מיום פרסומן;"
חווה ראובני
¶
"(ב) תחילתן של תקנה 12 ותקנה 365ב לתקנות העיקריות כנוסחן בתקנה 32 לתקנות אלה, שלושה חודשים מיום פרסומן." התקנה הזאת מדברת על גרירה על ידי בעל רשיון לרכב משא כבד.
חווה ראובני
¶
יש גם תקנות 36 ו-37, בעניין מוניות. "36. בתקנה 494 לתקנות העיקריות, אחרי "לא יפעיל אדם קן שירות" יבוא "ולא יסיע נוסע בקו שירות".
חווה ראובני
¶
התקנה הזאת אוסרת היום להפעיל קו שירות אלא לפי רשיון ובהתאם לתנאיו. הוועדה לא מזמן סיימה עבודה גדולה מאוד על קווי שירות ועל התנאים לקבלת רשיון לקו שירות ולמעשה העבירה את האיסור הזה לחקיקה ראשית. אנחנו רוצים לקבוע כאן בנוסף לאיסור להפעיל קו שירות שגם לא יסיע נוסע בקו שירות. שלא יוכל לעשות זאת אלא לפי רשיון ובהתאם לתנאיו, דהיינו להטיל את האחריות לא רק על מפעיל המונית, אלא גם על הנהג בפועל, שמסיע את הנוסעים, שהוא לא יוכל להיתמם: ידעתי, לא ידעתי, יש רשיון, אין רשיון. האיסור חייב להיות גורף.
חווה ראובני
¶
שם עסקנו בהסדרת הרשיונות, חופש העיסוק, התנאים לקבלת רשיונות. האיסורים היותר פעוטים, של מה אדם יעשה או לא יעשה, כולם נמצאים בתקנות התעבורה. ברפורמה הכנסנו את המהויות של התנאים לקבלת רשיונות. הנושא הזה לא שייך לחקיקה הראשית מטבע הדברים, זה לא שייך לתנאים לקבלת רשיון, ולכן חשבנו שהמקום הנכון לזה זה בתקנות.
חווה ראובני
¶
זה אומר שגם נהג, שהוא לא בעל המונית, גם אותו אפשר להעמיד לדין והוא יישא באחריות. גם אם זאת לא המונית שלו, לא הקו שלו ולא הזכות שלו, אבל הוא עובד במונית הזאת, הוא מסיע נוסעים בקו שירות, נוהג בפועל בקו שירות פירטי – הוא מבצע עבירה. למיטב ידיעתי, זה גם נובע מהערה שעלתה בפסקי דין של בית המשפט.
היו"ר אמנון כהן
¶
יש למישהו התנגדות לסעיף הזה? הוא פוגע במישהו? אנחנו מצביעים על סעיף 36.
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
אושר
חווה ראובני
¶
התקנה 502 קובעת כי: "לא יסיע נהג המונית יותר ממספר הנוסעים שנקבע ברשיון הרכב, ואולם רשאי המונית להסיע שני ילדים שטרם מלאו להם חמש שנים בנוסף על הנוסעים שמותר להסיע במונית לפי רשיונה, ובלבד שלא יסיע יותר מנוסע אחד במושב שליד הנהג". רוצה לומר, התקנה היום אומרת שבמונית מותר להסיע ארבעה נוסעים, אבל אפשר בנוסף להסיע עוד שני ילדים למטה מגיל חמש, בלי שאלה איפה ישימו אותם, איך יחגרו אותם, התקני ריסון. זה הופך למעשה לרשיון לשישה נוסעים, זה מסוכן, זה לא בטיחותי, ואנחנו רוצים לבטל את זה.
חווה ראובני
¶
זה לא קשור לגיל, ילד הוא נוסע. ארבעה נוסעים זה שלושה מבוגרים ותינוק או ארבעה בני עשרה או שני מבוגרים ושני ילדים בני עשר.
חווה ראובני
¶
במכוניות פרטיות לא כותבים ברשיון הרכב את מספר הנוסעים המותר, והכלל הוא שמותר להסיע נוסעים במכוניות פרטיות כמספר המקומות ברכב, בלשון עממית זה טוסיק על הכיסא. אם מצליחים להושיב אותם אחד ליד השני, לא אחד על השני זה מותר. אני מכירה הרבה משפחות עם ארבעה ילדים שמסיעים אותם במושב האחורי.
חווה ראובני
¶
במונית לא, זה רכב ציבורי, זה לא משמש לצרכי יום-יום, ואנחנו דורשים סטנדרטים אחרים של הסעה בצורה כזאת. ברכב פרטי גם יש בעיה בטיחותית עם ההיתר הזה, אבל הוא בא לענות על צרכים די יחודיים במדינת ישראל, שבה מספר הילדים הממוצע במשפחה הוא גדול מהמקובל במדינות בהן מייצרים כלי רכב: אירופה, מזרח אסיה וכולי.
חווה ראובני
¶
אז אנחנו מנסים, במגזר שאפשר, לצמצם. הפער במחיר בין מכונית פרטית למיני-ואן קופץ ב-80,000 שקלים, ולכן המדינה הולכת לקראת המשפחות האלה.
דניאל בנלולו
¶
אדוני היושב ראש, אחרי כל כך הרבה דיונים שהיו בוועדה הזאת, הבנתי שבאנו לכאן כדי לגמור את הרפורמה הנעימה הזאת. הבנתי שיש שתי תקנות בלבד, נושא סמ"כים ונושא ויזות. כרגע רוצים להעלות עוד מספר תקנות, אני מבקש, אדוני היושב ראש, בוא נסיים. לא נאשר את התקנה הזאת, מי שרוצה לעשות שינויים, יש הצעות חוק, שיריצו אותן, לא בדרך הזאת.
אבשלום וילן
¶
אני כבר לא יודע מה קורה פה. קיבלנו פרסומים לגבי הנושאים בישיבה, מה זה התחייבנו? מי התחייב? אתה התחייבת, אדוני היושב ראש, שרק שני סעיפים עולים?
קרני צדקיהו
¶
זאת ממש חוצפה להעלות את הנושא הזה של הורדת שני הנוסעים. אני מבקש להתחיל עם “אגד”, בואו נוריד את הנוסעים מהאוטובוסים – הלוא הם מסיעים 120 נוסעים. היא טוענת שזה לא בטיחותי, בואו נאשר להם נוסעים רק בישיבה, ואחרי שתתחילו עם “אגד” תבואו אלינו. מה עוד, היא רוצה לחסל את ענף המוניות. אם תוריד לנו את שני הנוסעים, אני מודיע לך פה חגיגית, שאנחנו נסגור את הקריה. תתאר לך שאתה בא אלי עכשיו עם בת זוגך ושני תינוקות, ואסור לי לקחת את שני התינוקות, זאת אומרת שאין לי עבודה. לאט לאט רוצים לחסל אותנו, אנחנו נתנגד לזה, אף חבר-כנסת לא יכנס לקריה, אני אומר לך.
קרני צדקיהו
¶
אני מתנצל אם פגעתי במישהו, אבל אני אומר לך חד-משמעית שזאת פגיעה בעבודה שלנו, בענף המוניות במיוחד ב"ספיישלים".
היו"ר אמנון כהן
¶
לי יש ארבעה ילדים, תכננתי לנסוע לחתונה, לקחת את אשתי וארבעת הילדים ברכב שלי. ארבעת הילדים יכולים לשבת במושב האחורי. המכונית התקלקלה, הזמנתי מונית, אז יש נוסע מיותר. אני רוצה לשלוח את אשתי והילדים במונית, אשתי תשב מקדימה, ואותם ארבעה ילדים יישבו במונית במושב האחורי.
אבשלום וילן
¶
אני רוצה להעיר שבטיחות הוא נושא חשוב יותר מכל דבר אחר, וגם אם אנחנו נפגעים אישית, הסיפור האישי ממש לא מעניין פה. אני מציע שנציע חוק שאפשר להסיע רק על פי החגורות. זאת סכנה.
היו"ר אמנון כהן
¶
תציע חוק, ונחשוב יחד איך לעשות את זה.
2. תקנות התעבורה (תיקון מס' ...), התשס"ד-2003 בדבר ביטול ההסדרים המיוחדים למוניות מסוג זוטובוס.
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו עוברים לנושא הבא בסדר היום, תקנות התעבורה (תיקון מס' ...), התשס"ד-2003 בדבר ביטול ההסדרים המיוחדים למוניות מסוג זוטובוס. תסבירי לנו בבקשה מה זה.
חווה ראובני
¶
זוטובוס הוא מונית גדולה, של עד עשרה נוסעים, זה כרקע. לפני קצת יותר מעשר שנים נקבעה מדיניות לפיה זוטובוסים – שזה בעצם אוטובוסים זעירים, רק שיש עליהם רשיון הפעלה אז הם מוניות – יכולים לפעול כמוניות שירות בלבד. עם זאת, כיוון שבעת שנקבעה מדיניות הזאת היו כמה מאות זוטובוסים, שהיה להם רשיון נסיעה מיוחדת, נקבעה בזמנו הוראת מעבר שאמרה שכל מי שיש לו רשיון לזוטובוס ספיישל, בלי רשיון שירות, יוכל להמשיך לפעול עם זוטובוס ספיישל. זה התפרש כמאפשר גם לחדש משק, לאמור לא רק כל זמן שאותו זוטובוס ספציפי עדיין על הכביש נוסע כמונית, אלא גם להחליף אותו, לחדש משק. הוא התיישן, מוכרים ומביאים זוטובוס חדש במקומו. כיום יש לנו כמה מאות כאלה.
חווה ראובני
¶
הבעיה אתם היא שזאת הייתה הוראת מעבר, ואף אחד לא התכוון שהמצב הזה יתקיים לנצח. אנחנו רוצים לסגור למעשה את הוראת המעבר, ולהגיד שמכאן ואילך לא יהיו יותר זוטובוסים שיהיו מוניות מיוחדות.
חווה ראובני
¶
למונית שירות מותר לנסוע ספיישל. לספיישל אסור לנסוע שירות, אבל לשירות מותר לנסוע ספיישל.
חווה ראובני
¶
מותר, הוא מפעיל מונה. "מונית שניתן עליה רשיון לנסיעת שירות מותר להסיע בה נסיעה מיוחדת". זה כתוב במפורש בתקנה 493 לתקנות התעבורה. במצב כזה אתה יותר קשר עם תחנה שעושה קווי שירות, ומזמין שירות שיעשה לך את הנסיעה המיוחדת.
אהרון נחמיה כהן
¶
משרד התחבורה מטעה אותך. מונית שעובדת שירות בחיים לא תיקח ספיישל, מפני שהיא לא תיסע ברבע מחיר. אתן לך דוגמה את קו 4, מונית שעובדת שירות גובה מכל נוסע 5 שקלים, בדרך היא מחליפה עוד ארבעה נוסעים, יש לה 14 אנשים. 14 אנשים כפול 5 שקלים זה 70 שקלים. אם הוא ייקח ספיישל על מונה, זה 15 שקלים, הוא לא ייקח. לכן, אני טוען שיש להכניס מכוניות גדולות לתחנות ספיישל, שהן ייסעו רק ספיישל, שיוכלו לקחת משפחה ברוכת ילדים.
דוד עוז
¶
על כל קריאה של ספיישל יש לפחות 50 מוניות שירות שיהיו מוכנות בשמחה וצהלה לעשות את הנסיעה. כל מונית שירות רוצה לעשות את הספיישלים. אתן לדוגמה את התחנה שלנו, מוניות הדר בשדה התעופה.
שלום ביטון
¶
לרמלה ייקחו אותך, אבל בתוך העיר לא ייקחו אותך ב-20 שקלים, כי הוא לוקח עשרה נוסעים ב-50 שקלים.
שמעון דהרי
¶
יש למעלה מ-200-300 חברות הסעה, כולן היו קופצות לעשות את זה, אין שום בעיה. רק תרים טלפון, עשרה יעמדו לידך.
אורי דוד חי
¶
התקנה של המיניבוסים עלתה ב-93' בגלל שהיו זוטובוסים שהיו מותרים לנו ברשיון. היום, אם הם מורידים את זה, זה פוגע בכל הענף.
יהודה בר אור
¶
זאת לא החלטה שלנו, אנחנו לא בתוך העניין, לא רואים את זה לא לטובה ולא לרעה. המוניות האלה ייקלטו לתוך הספיישלים, זה פתח אולי להגברת הפרנסה של ענף המוניות. איך? המוניות האלה יחולקו לתחנות בכל הארץ, בכל תחנה יהיו חמש או שש מכוניות גדולות, שיכולות לנסוע גם עם מונה, עם שישה אנשים. כרגע, אם אני רוצה לנסוע אפילו במונה עם שישה אנשים אין לי אפשרות, אני יכול לקחת רק ארבעה.
אלי אטלן
¶
הסמ"כים, נכון להיום, מחולקים בצורה כזאת שבכל תחנת שירות שחסרים להם רשיונות שירות מפעילים את הסמ"כים על ידי ויזה. היום רוצים להוריד את הסמ"כים, זה אומר שכל תחנות השירות שיש להן סמ"כים צריכות לרכוש את הרשיונות האלה. אפשר במקום לבטל אותם להמיר אותם לרשיונות שירות, זה לא עושה שום נזק.
דבר שני, לגבי הספיישלים, אם תתקשר לא משנה לאיזו תחנה שירות בארץ, תבקש ספיישל – לא תקבל. אין דבר כזה, אלא אם כן תשלם כפול, כי ברגע שאני מוציא מונית מקו שירות אני מפסיד כסף. לכן, לא שווה לי כל ספיישל. צריך לתת לכל תחנת ספיישלים עשרה רשיונות לבצע אך ורק ספיישלים. הרי סימנו אותנו בכל הארץ, אז הסמ"כים יכולים להיות בצבע אחר כדי שיידעו.
אלי אטלן
¶
גם בשירות אני עושה, אם כדאי לי. אבל בדרך כלל לא כדאי לי. יש תחנות שיש להן סמ"כים והן מבצעות ספיישלים, אז שיאשרו רק לתחנות ספיישלים.
היו"ר אמנון כהן
¶
מה יהיה גורלם של 600 זוטובוסים, ועד מתי הם יכולים להמשיך באותה מתכונת? נגיד שהוא קנה רכב לפני חודש, הוא צריך להחזיר את ההשקעה שלו.
אלכס לנגר
¶
הם ימשיכו להיות מוניות שירות מיוחד, לפי הזמנה. הכל נולד כאילו מהשאלה התמימה ששאלת, וגם אנחנו שאלנו בזמנו: צריך מונית גדולה, יש משפחות. בפועל, כל המוניות האלה בשירות ואף אחד לא נוסע בנסיעות הספיישל, אותם סמ"כים, ולכן אנחנו חושבים שצריך להפסיק את זה. גם בג"ץ העיר לנו על זה וגם היועץ המשפטי לממשלה ביקש שנתקן את ההוראה הזמנית הזאת. אני חושב שצריך לתקן את המצב, לתת להם פרק זמן.
היו"ר אמנון כהן
¶
נגיד שלתחנה היו X מוניות ברשיון, יש לה מספר זוטובוסים, האם היא יכולה לקבל אותם כתוספת לרשיון?
היו"ר אמנון כהן
¶
כדי שלא יהיה מצב שלאנשים שיש להם זוטובוס ייפלטו, ולא ימצאו את עצמם. איכשהו צריך ליצור מצב שחלקם ייכנסו לאותן תחנות בהן הם עובדים.
אלכס לנגר
¶
זאת הסיטואציה. רצינו להסיר מגבלות, ולצערי זה נוצל לרעה. אם בתמימות חשבנו בהתחלה שיהיו כאלה שיפעלו כמוניות ספיישל בענף, עם רכב גדול, אז זאת הייתה הסיטואציה. לא רצינו להגביל בתחילת שנות ה-90' לאיזה רכב הוא יקנה. אבל אז בצורה סיטונית אנשים פשוט פתחו קווי שירות, חלקם עם תאגידים, חלקם בלי תאגידים, בכל מיני מקומות.
אלכס לנגר
¶
אין לו שום אישור. הוא מונית ספיישל, שפשוט פועל כקו שירות. במסגרת החוק, אמרנו שכל אלה שיש להם מוניות שירות אנחנו מסדירים אותם. יש אחד שעם השנים לא רוצה להיות בקו זה אלא בקו אחר, רוצה להחליף תאגיד, לשנות – כל זה אפשרנו ברפורמה, ונסדיר את זה.
אלכס לנגר
¶
כמו כל מונית, הוא יכול להיות מונית רגילה. ניתן לו שנה לשנות את הרכב, שזה לא יהיה להיום ממחר בבוקר, והוא יהפוך למונית כמו כל המוניות האחרות. אני חושב שיותר נכון שזה יבוא בהוראת רוחב מסודרת, שתיתן זמן לאנשים, מאשר שיתחיל ציד של אכיפה, שנצטרך לבטל רשיונות. אנשים נהנו פה מההפקר או מהרצון שלנו לאפשר חוסר מעורבות, אבל אין ברירה, ואני חושב שכל המסיעים הבלתי חוקיים האלה צריך להסדיר אותם.
חווה ראובני
¶
המגיבים השונים הסבירו מדוע אנחנו חייבים לאמץ את התקנה הזאת. לפני שבוע-שבועיים, הוועדה הזאת אישרה הצעת החוק, להעלות בקריאה שניה ושלישית, כשאחד העקרונות הכי בסיסיים שלה, שרק למונית שיש לה רשיון שירות מותר לה לנסוע בקו שירות. כל המגיבים פה אמרו: למה צריך סמ"כים? הם לא היו מוטרדים ממשפחה מרובת הילדים, שיושב ראש הוועדה מתאר, מה עוד שלזה יש מענה בין דרך מוניות שירות שיעשו ספיישל ובין דרך חברות ההסעה ואוטובוסים זעירים. הם היו מוטרדים, והם אמרו את זה בכנות, המוניות האלה משמשות לתגבור קווי שירות. זה בדיוק מנוגד קוטבית לכללים ולעקרונות שבבסיס התיקון לפקודת התעבורה בעניין מוניות, שאושר בוועדה הזאת. אין אף אחד שקנה לפני חודשיים מונית זוטובוס, כל מי שיש לו מונית זוטובוס היום, יש לו אותה כנסיעה מיוחדת, יש לו אותה מכוח הוראת מעבר, בגלל שהיה לו כזה לפני עשר שנים. הוא יודע שזה מכוח הוראת מעבר, והוא עושה חידוש משק. אין אף אחד שהיום קונה בפעם הראשונה קונה זוטובוס כמונית מיוחדת, כי הוא לא יכול, הוא לא יקבל על זה רשיון.
חווה ראובני
¶
התקנות האלה תלויות ועומדות בכנסת כבר שנה וחצי. המתינו לרפורמה כדי לדון בהן. אנחנו נותנים לו שנה או שיקבל דרך החלפה וקנייה רשיון לנסיעת שירות או שהוא יוציא את הרכב הזה מכלל מונית ויקנה מונית רגילה. אם חושבים ששנה זה קצר מידיי, אולי אפשר לחשוב על קצת יותר, אבל חייבים להוציא את זה.
אבשלום וילן
¶
אדוני היושב ראש, אני חושב שמשרד התחבורה צודק בנושא הזה. אבל אנחנו שומעים את כולם, ואני מזכיר לך שההצבעות וקבלת ההחלטות לא נעשות בוועדה, בפרט בנושאים רגישים, עם כל המוזמנים. אנחנו צריכים להצביע אחרי זה בנפרד.
אבשלום וילן
¶
כבר הייתה הצבעה אחת, אבל ההצבעות צריכות להיות אחרי שהמוזמנים יוצאים, רק עם חברי הכנסת ונציגי הממשלה, כדי להפעיל שיקול דעת בלי לחץ.
חיים כהן
¶
אם יש החלטה לבטל את התקנה הזאת בגלל הרפורמה, אין לי עם זה בעיה. הבעיה היא שהוא יהיה בהתאם לפרוצדורה שמתקיימת אצל המפקח על התעבורה, שתהיה השקה בין שני הדברים. למשל, שלא ייווצר מצב שעדיין לא סיימתי תהליכים מול המפקח על התעבורה לקבל רשיון, ובאופן גורף התקנה הזאת בוטלה ואני הפכתי לעבריין כבד יותר, כי אחרי הרפורמה העבירה נעשית חמורה יותר. לכן, לוח הזמנים חייב להיות נושק לאותה פרוצדורה שתיקבע אצל המפקח לגבי מי מקבל רשיון ומי לא מקבל רשיון.
דבר שני, ברגע שמבוטלת התקנה הזאת אסור שאותם רשיונות יחולקו בצורה לא מבוקרת. זה צריך להיות מבוקר כי אחרת כל דאלים גבר, ומי שלכאורה קיבל יתרון לא הגיוני, נהנה מההפקר, ואחרים שהיו בסדר מקופחים. הענקת רשיון הסעה למוניות שירות צריך להיות אצל המפקח על התעבורה, במסגרת הסמכויות שלו לפי הרפורמה, ולא בהחלטה גורפת.
יום טוב חג'ג'
¶
לא הסבירו לכם שכל הסמ"כים זה החאפרים. יש קו שבו הסמ"כים מפריעים לי כבר 13-14 שנים, וגם משרד התחבורה יודע את זה. באים לפה ורוצים לתת הכשר. צריך להוריד את כל הסמ"כים, כי כולם חאפרים.
אבינועם טלבי
¶
הצעת החוק של מוניות שירות, שמגלגלים אותה בוועדה, אני מניח שתאושר וזה יתחיל לרוץ בימים הקרובים. אבל למה קיימת תקנה 493? אם קבעת שמונית שירות עושה קווי שירות, איזה מין דבר זה שלמונית כזאת מותר לעשות הסעות ספיישל והסעות מיוחדות? לא יכול להיות מצב כזה. מונית ספיישל מותר לה לעשות רק ספיישלים, אסור לה לעשות קווי שירות, אסור לה לעשות נסיעות מיוחדות. אוטובוסים של “אגד” אפילו, הם עושים קווי שירות, אסור להם לעשות הסעות מיוחדות.
אבינועם טלבי
¶
עזוב מה שעושים בניגוד לחוק, לא ניכנס לזה עכשיו. מונית שירות, נתת להם רשיון שירות - - -
אבינועם טלבי
¶
לכן אני מציע שלמוניות שירות יהיה רשיון לבצע קווי שירות בלבד, לא ספיישלים. אמרו אנשים שזה לא כלכלי.
שלום ביטון
¶
אין לנו בעיה שיבטלו את הסמ"כים, אבל ברפורמה יש תקנה שייתנו רשיונות לקווים שהגישו בקשות. חלק מהם אין להם רשיונות, והם עובדים עם סמ"כים, איך יפתרו להם את בעיית הרשיונות? מה הוא יעשה, יקנה רשיון? יילך לקו שכבר לא עובד 40 שנה והוא עוד מחזיק רשיונות, יקנה ממנו רשיון ב-40,000 דולר, וישתכר 3,000 שקלים בחודש. אז ייתנו לעשירים להתעשר על חשבוננו, אנחנו שעבדנו 15 שנים ואין לנו רשיון.
שמעון דהרי
¶
הסמ"כים האלה גורמים נזק לרמת השירות, כל מי שמנהל חברה מסודרת יודע עד כמה הם חוטפים נוסעים. אני רוצה לברך את חברי ועדת הכלכלה, שהחוק הזה יעבור, זאת משאת נפשנו.
היו"ר אמנון כהן
¶
חברת הכנסת גמליאל, עד שלא אבין עד הסוף, ועד שלא אהיה שלם עם עצמי שאני מקבל החלטה טובה, לטובת עם ישראל, לא יעזור. אין מה לעשות, ככה אני עובד. זאת הפרנסה של אנשים, אלה דברים חשובים. בבקשה, גברתי.
היו"ר אמנון כהן
¶
לא נכון, זאת תקנה חדשה על הזוטובוס, שנותנים לו שנה להתארגן. זה יכול להוות פגיעה ב-300 מוניות, למה? בבקשה, גברת ראובני.
חווה ראובני
¶
רציתי להשיב לטענה המשפטית שהעלה עורך הדין חיים כהן. הוא אמר שצריך לתאם את לוחות הזמנים עם הרפורמה, כי אחרת הוא יהפוך לעבריין. אני מבקשת לציין שמי שמפעיל סמ"ך היום כמונית שירות, הוא כבר היום עבריין, ולא התקנות האלה יעשו אותו עבריין. אם הוא מפעיל את הסמ"ך כמונית, ממילא חוק הרפורמה קבע הארכת תוקף כל רשיון שניתן לפי הדין הנוכחי, לפני כניסת הרפורמה לתוקף. הוא תקף עד שהרפורמה מתחילה לעבוד. החוק הזה לא יוצר עבריין מאף אחד, הוא מבטל את האופציה של אנשים להיות עבריינים, כי אנחנו מבטלים זוטובוסים מוניות מיוחדות, שכל הנוכחים פה מודים שזה זוטובוסים כמוניות שירות, הסבירו לנו כמה זה הרבה יותר משתלם להפעיל אותם כמוניות שירות, אז בפועל זה מה שקורה.
לכן, אנחנו רוצים לבטל את זה, ואנחנו רוצים להגיע למצב שרק מי שיש לו רשיון שירות עושה נסיעות שירות, לכן צריך לבטל את הויזות, לכן צריך לבטל את הסמ"כים, והכל מתיישב עם הרפורמה שהוועדה הזאת תמכה בה.
היו"ר אמנון כהן
¶
מה יקרה אם בן אדם התחיל את התהליך, עברה שנה והוא עוד לא סיים, הוא יהיה עכשיו עבריין. אפשר להאריך את התקופה?
חווה ראובני
¶
הרפורמה נכנסת לתוקף עוד תשעה חודשים. המצב של החלפת מונית, שלאדם יש רכב והוא קונה חדש עוד בטרם מכר את הישן הוא מצב שקיים באופן יום-יומי, כל הזמן לאורך השנים. יש מנגנון להפקיד את הרכב הישן, שמפסיקים להשתמש בו, להפקיד את הרשיונות שלו, לקחת את הזכות הציבורית לרכב החדש ולהתחיל להפעיל את הרכב החדש עד שימכור את הישן. המצב הזה הוא שגרתי לחלוטין בענף המוניות, ויש לו את הפתרונות שלו, כאן אין בזה שינוי, רק מה שהוא יפקיד זה רכב מסוג זוטובוס ולא מונית רגילה.
חווה ראובני
¶
"תיקון תקנה 276א 1.בתקנה 276א(3) לתקנות התעבורה, התשכ"א - 1961, (להלן -
התקנות העיקריות), הסיפה המתחילה במילים "הוראה זו לא תחול…" – תימחק."
לאה ורון
¶
"מונית מסוג זוטובוס, שאינה מיועדת להסעת נכים, אלא אם כן ניתן לגביה רשיון לפי תקנה 490א(2)".
חווה ראובני
¶
זאת ההוראה שאמרה שלא יהיו יותר מוניות מיוחדות מסוג זוטובוסים, אנחנו מבקשים לבטל את זה. "תיקון תקנה 492 2. בתקנה 492 לתקנות העיקריות, פסקה 2 – תימחק."
חווה ראובני
¶
זה מה שקרוי ויזות. "מונית שניתן עליה רשיון לנסיעה מיוחדת מותר לו להסיע בה: (1) נסיעה מיוחדת (2) – וזה מה שאנחנו מבקשים לבטל – נסיעת שירות, ובלבד שהנסיעה האמורה מתבצעת במסגרת תאגיד, שהרשות נתנה לו רשיון לגבי אותו קו שירות, ויש בידי נהג המונית אישור בכתב על הנסיעה האמורה מאת התאגיד האמור". המצב הקיים מאפשר למונית, שיש לה נסיעה מיוחדת לתגבור קו שירות שחסרה לו מונית. הוא מקבל על אישור, והוא עובד במסגרת תאגיד על פי אישור בכתב, למרות שאין לו רשיון קו שירות. המצב הזה, שנועד לתגבר באופן נקודתי חסרים הפך להיות מצב של העברת מגזר שלם של מוניות מיוחדות על סמך מין אישורים קבועים. בפועל הם מתפקדים באופן קבוע ושגרתי במסגרת קווי שירות. במסגרת הרפורמה, הוועדה אישרה שרק מונית שיש לה רשיון שירות תעשה קווי שירות, לכן אנחנו רוצים לבטל את המסלול הזה, שהוא למעשה מסלול עוקף רשיון שירות.
שלום ביטון
¶
על זה בדיוק מדובר, הם לא רוצים ויזה וסמ"ך, אז שייתנו במקום זה רשיון. נתנו אפשרות לזה שיש לו זוטובוס לעבוד בשירות על ידי ויזה, אז עכשיו תבטלו את הויזה ותנו לו אישור שירות רשמי.
חווה ראובני
¶
"תיקון 3. בתקנה 493 לתקנות העיקריות, פסקה 2 – תימחק." פסקה 2 בתקנה 493 אומרת: "מונית שניתן עליה רשיון לנסיעת שירות, מותר להסיע בה: (1) נסיעת שירות בקו השירות שנקבע ברשיון ההסעה" זה יישאר, זה המובן מאליו. כיום מותר גם: "נסיעת שירות בקו שירות שלא צוין ברשיון ההסעה, ובלבד שהנסיעה האמורה מתבצעת במסגרת תאגיד בעל רשיון שירות בר תוקף שניתן לפי תקנה 495 בקו השירות כאמור, יש בידי הנהג אישור בכתב לנסיעה מאת התאגיד האמור". במוניות שירות זה אותו דבר כמו קודם, רק במקום שזה יהיה מונית מיוחדת שהופכת למונית שירות, כאן מונית שירות מורשית לקו מסוים, במקום שצריך אותה. בפועל היא עובדת באופן שגרתי ושוטף במקום אחר. עוד פעם, זה מנוגד לעקרונות הרפורמה, אם זה יישאר זה עוקף את כל הרפורמה ומעקר אותה מתוכן.
חיים כהן
¶
יש לי הערה לגבי הסעיף הזה. אם יש תאגיד שיש לו יותר מאשר קו שירות אחד, ויש לחץ עבודה בקו שירות אחד, והוא רוצה להעביר לקו השני, המשמעות של השינוי הזה היא שאי אפשר להעביר בתוך אותו תאגיד. לפי דעתי, זאת בעיה.
אתי בנדלר
¶
הם שלחו מכתב. הוא נכתב לקראת ישיבת ועדת הכלכלה של הכנסת, שנועדה ליום 9 במרץ 2005. "להלן עמדת ועדת תעבורה בלשכת עורכי הדין להצעות של ועדת דון לעניין תיקון תקנה 492 ו-493. הוראות פסקאות (2) לתקנה 492 ו-493 איפשרו לתאגידי מוניות להשתמש בכוח עזר לצורך קיום תנאי רשיון קו השירות ברשותם. כך, תאגיד המחויב בלוח זמנים קבוע ברשיונו, שמונית, שתיים או יותר ממצבת המוניות שלו חסרה, הן בשל קלקול במונית, תאונה בה הייתה מעורבת, חופשה, מחלה וכיוצא בזה או כל סיבה אחרת, היה יכול להשלים את החסר על ידי מוניות אחרות, על פי פסקאות (2) לתקנות הנ"ל. באם יתקבל התיקון לא תהיה לתאגיד כל אפשרות לעמוד במצב של תנאי הרשיון.
הנה, מצד אחד לוקחים לתאגידי המוניות את היכולת להשלים מוניות לצי המוניות שלהם לפי הצורך, ומצד שני יעמוד תאגיד שכזה לדין על אי מילוי תנאי רשיונו. אך גם מבלי שיועמד לדין תוכל הרשות המוסמכת לחלט את הערבויות שעתיד תאגיד שכזה להפקיד בידי הרשות להבטחת קיום תנאי רשיונו, על פי התיקון שעומד להתקבל בסעיף 14 לפקודת התעבורה בקריאה שניה ובקריאה שלישית. זוהי גזירה שציבור נהגי המוניות והתאגידים בהם פועלות מוניות אלו לא יוכל לעמוד בה". חתום שי גלעד, עורך דין, יושב-ראש הוועדה.
אלכס לנגר
¶
בדיוק על זה בכה הנביא, בדיוק על ההעברות האלה שעושות פלסטר את כל הרשיונות, את כל החוק ואת כל החקיקה. בדיוק בשביל זה אנחנו יושבים פה, לתקן את המצב הזה. יותר מזה, נקבע ברשיונות עם כל תאגיד רמת שירות, אמנת שירות, שהוא יוכל לעמוד בה. אבל הרשיונות שניתן לתאגידים במסגרת הרפורמה, ישקפו את היכולות שלהם, כולל העמדת רזרבה לטובת תפעול קו כדין וכדת. "“אגד”" היום מפעיל היום קו שירות, מה הוא רץ ל"דן" להביא אוטובוסים?
כל מתן שירות הוא פרי של תכנון. מה אנחנו טוענים? שאין היום בקווי השירות של המוניות תכנון, כי זה אחד מכל מיני כיוונים, שכל אחד נוסע מתי שמתחשק לו תמורת איזו עמלה. אנחנו רוצים לראות את מפעילי המוניות כמו מפעילי תחבורה ציבורית, מתכננים את הפעילות ועומדים מאחורי התכנון: מפרסמים לוחות זמנים, מפרסמים מחויבות ועומדים מאחוריה. זה כל מה שאנחנו רוצים. הוא לא יכול כל חמש דקות, הוא יכול רק כל רבע שעה, אז יהיה כל רבע שעה, אבל הנוסע יודע מה מצפה לו ולא שהנוסע לא יודע אולי יבוא, אולי לא יבוא, אולי יסיע אותו, אולי לא. זה בדיוק כל הרעיון, לכן אנחנו רוצים שכל תאגיד יהיה אופרציה בפני עצמו, עם מחויבויות.
חווה ראובני
¶
"תחילה 4. (א) תחילתן של תקנות 2 ו-3 – 30 ימים מיום פרסומן. (ב) תחילתה של תקנה 1 – שנה מיום פרסומה."
חווה ראובני
¶
אנחנו חושבים שהדברים האלה נכונים גם היום, הם הכרחיים כדי לא לעקר את הרפורמה. המצב הזה שבו מוניות מיוחדות עושות קווי שירות הוא פסול גם במצב החוקי הנוכחי.
היו"ר אמנון כהן
¶
30 יום מיום הפרסום. זאת אומרת יש לך מעל חודש, אולי חודשיים. אני רוצה להצביע על תיקון תקנה 276א, סעיפים (1), (2), (3), (4), שבתוכם יש גם תיקון של סעיפים 492 ותקנה 493 וסעיף תחילה. מי בעד התקנות?
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
אושר
היו"ר אמנון כהן
¶
תודה, התקנות אושרו.
3. תקנות התעבורה (תיקון מס' 8), התשס"ג-1993 (תיקון), התשס"ד-2003 בדבר ההסדר המיוחד למוניות מסוג זוטובוס וקביעת תקופת מעבר.
חווה ראובני
¶
יש עוד סעיף אחד שקשור לזוטובוסים, זאת השלמה פורמלית. זה לבטל את אותה הוראת מעבר, שמכוחה 600 הזוטובוסים האלה חיו עד היום.
"1. תקנה 12 לתקנות התעבורה (תיקון מס' 8), התשנ"ג-1993 – תימחק. 2. תחילתן של תקנות אלה שנה מיום פרסומן".
היו"ר אמנון כהן
¶
תודה, תיקון תקנה 12 אושר.
4. תקנות התעבורה (תיקון מס' 2) התש"ס-2000 (תיקון), התשס"ה-2004 בדבר דרגת רישיון הנהיגה באוטובוס זעיר ציבורי
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו ממשיכים לסעיף 4 בסדר היום שלנו, תקנות התעבורה (תיקון מס' 2) התש"ס-2000 (תיקון), בתשס"ה-2004 בדבר דרגת רשיון הנהיגה באוטובוס זעיר ציבורי. בבקשה, גברת ראובני.
חווה ראובני
¶
אתחיל עם הרקע. ביוני 2000 אישרה הוועדה שנהיגה באוטובוס זעיר ציבורי תחייב רשיון נהיגה למונית או אוטובוס, רשיון נהיגה לרכב ציבורי, בשונה מהמצב שהיה קיים עד אז, שמספיק היה רשיון לרכב פרטי או משאית כדי לנהוג באוטובוס זעיר ציבורי.
חווה ראובני
¶
עד 15 נוסעים. הרעיון היה שמדובר ברכב ציבורי לכל דבר, ולא יכול להיות שכדי לנהוג במונית עם נוסע אחד אנחנו שולחים את האדם לבדיקות התאמה אישית, בדיקות בריאות מיוחדות, תעודת יושר וקורס ארוך, וכדי להסיע 15 שום דבר, רק להוציא רשיון נהיגה. זה היה המצב עד שנת 2000.
חווה ראובני
¶
כן, יכולת להסיע בשכר מספר גדול של נוסעים רק בגלל שהרכב היה מסוג אוטובוס זעיר. אפילו נוסע אחד ברכב מסוג מונית אסור היה לך להסיע. חשבנו שהסעה בשכר בכל כלי הרכב הציבוריים, צריך ליישר את הנורמות ולדרוש מכל הנהגים שיביאו תעודת יושר, שיעברו בדיקות רפואיות מיוחדות, שיעשו הכשרה, ולכן נקבעה ההוראה הזאת.
בבד בבד אמרו, שיש ציבור לא קטן של נהגים, שיש להם רשיונות ב' ו-ג', שמתפרנסים מנהיגת אוטובוסים זעירים, ובוודאי חלקם לא יעמדו בתנאים לקבלת מונית, אי אפשר להשמיט את הפרנסה שלהם. אמרנו שאותם נשלח רק לקורס. יעשו קורס של 60 שעות, והוא יאפשר להם להמשיך להתפרנס ממשלח ידם עד כה, אחר כך נוספה לזה גם בדיקת רופא. מאז עברו חמש שנים כמעט, כל מי שעסק בנהיגת אוטובוס זעיר ציבורי לפני אותו תיקון ביוני 2000, חזקה עליו שהוא כבר עשה את הקורס והשלים את ההכשרה שלו, אחרת הוא נוהג שלא כחוק כבר שלוש שנים.
אנחנו רוצים לבטל את הוראת המעבר הזאת, כי כל זמן שהיא קיימת אין הגבלה לציבור שמצטרף. נכון להיום, כל מי שקם בבוקר ואומר: יש לי רשיון נהיגה דרגה 3, בא לי להיות נהג אוטובוס זעיר ציבורי, יכול לעשות את הקורס של ה-60 שעות ולהיות נהג אוטובוס ציבורי, גם אם הוא חלילה אנס עם הרשעות, גם אם הוא טיפוס עצבני ומתוח, שיריב עם הנוסעים כל היום, שאין לו שום סיכוי לקבל רשיון נהיגה למונית. אנחנו רוצים לעצור את זה, אותה הוראת מעבר נועדה אך ורק לאפשר לאנשים שעסקו בזה בעבר להמשיך להתפרנס. כל מי שעושה שימוש בהוראת המעבר הזאת אלה אנשים שרוצים עיסוק חדש. אנחנו רוצים שהם יוציאו רשיון נהיגה למונית כדת וכדין, ויתיישרו עם הנורמה המקובלת, שכדי לנהוג בשכר ולהסיע נוסעים צריך לעמוד ברף של רשיון נהיגה למונית. זה המבוקש פה, לבטל את האפשרות הזאת לקיצור דרך.
חווה ראובני
¶
מן הסתם לפני שלוש שנים, מאז שהתקנה הזאת קיימת, הוא כבר דאג לעצמו להכשרה. מי שכל החמש שנים האלה לא עוסק בזה, לא טרח לעשות את הקורס, אני לא רואה אותו כמי שיש לו זכות מוקנית לעבוד בענף הזה, ושאני צריכה לאפשר לו להצטרף אליו בתנאים מקלים על חשבון בטיחות הציבור.
שוקי שדה
¶
העיקרון הוא שכל נהג רכב ציבורי, שמתעסק עם אזרחים נוספים, מבחינתנו חייב לעבור איזשהו תהליך שיהיה מתאים לתת שירות. התהליך כולל בין היתר את מה שהזכירה חווה, כולל לעבור קורס שיידע לנהוג כמו שצריך, יצטרך לעבור פעילות של מערכת בדיקה משטרתית ובדיקות רפואיות, שלא יגיעו קיצונים לנהיגה כזאת מול אנשים. זה העיקרון המוביל.
אבינועם טלבי
¶
אנחנו, עמותת אוטובוסים זעירים, בעיקרון בעד הנושא הזה, וגם דיברנו על זה בישיבות שלנו. אנחנו בעד מיסוד העניין, שיהיו רשיונות מוסדרים כמו נהגי מוניות אחרים. מצד שני, לא יכול להיות ש-7,000 כלים ציבוריים מסתובבים בכבישים ומשרד התחבורה לא סופר את הענף הזה. כל הרפורמה החדשה, שאתם מדברים עליה כבר חצי שנה ויותר, האוטובוסים הזעירים לא מופיעים בה בכלל, לא בנושא של פלחי שוק, לא בנושא של זיהוי שלהם בכבישים, לא בנושא של תחלופת כלי רכב, שזה למעשה בטיחות.
היו"ר אמנון כהן
¶
זה לא מוניות, אתה מדבר על תחבורה ציבורית בכלל. יש דיונים בנושא התחבורה הציבורית בכלל, ואתכם לא סופרים, אם הבנתי אותך נכון.
שלמה כץ
¶
מה שאנחנו עושים בתחבורה ציבורית בכלל זה את ההפרטה של קווי התחבורה הציבורית באוטובוסים. זה נושא אחר לגמרי, לא קשור אליהם. מעבר לזה ולמוניות לא עשינו שום דבר עדיין.
אבינועם טלבי
¶
מדברים על בטיחות – מקובל עלינו. אבל איך יכול להיות, מבחינה בטיחותית, שנהג לא יכול להחליף את האוטו שלו אחרי חמש, שש שנים, כי גובים ממנו מס קנייה כשמכל הרכבים הציבוריים במדינת ישראל לא גובים מס קניה. אני משלם כפול על רכב.
אבינועם טלבי
¶
זה לא שייך, אני מוכן לקנות רשיון הפעלה. אני קונה ב-250,000 שקלים רכב, אני רכב ציבורי, יש לי את כל החובות של רכב ציבורי – מקובל עליי.
היו"ר אמנון כהן
¶
זאת סוגיה אחרת, אני מציע שתעלה אותה לשר התחבורה. ההצעה של שר התחבורה מצאה חן בעיניי. הוא אמר שעל הרכבים המשטרתיים הוא ביקש להוריד את המס עליהם. במסגרת הזאת, תיחשבו כרכב ציבורי, יעשו עבודה, זה יגיע אלינו, ואשמח לקדם את הנושא.
התקנה הזאת לא פוגעת בשאר החברות הפרטיות? אתה מייצג את כולם? בסדר. תקראי בבקשה את התקנות.
חווה ראובני
¶
"תיקון תקנה 7. 1. בתקנה 7 לתקנות התעבורה (תיקון מס' 2), התש"ס-2000, תקנת משנה (ב) – תימחק. תחילה 2. תחילתן של תקנות אלה 30 ימים מיום פרסומן".
היו"ר אמנון כהן
¶
התקנות אושרו, תודה.
5. צו התעבורה (עבירות קנס)(תיקון מס' 2), בתשס"ה-2005 בדבר שירות מוניות בנתב"ג
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו עוברים לנושא הבא, צו התעבורה (עבירות קנס)(תיקון מס' 2), בתשס"ה-2005 בדבר שירות מוניות בנתב"ג. שמעתי שרשות שדות התעופה עושה להם בעיות, סגרו להם את התחנות, חאפרים נכנסים וגונבים להם את הנוסעים.
חווה ראובני
¶
על פי התקנות הקיימות – אנחנו לא מבקשים לשנות – תקנה 516 ו-517 מחייבות רשיון מרשות שדות התעופה כדי להפעיל קווי שירות מנתב"ג, וחובת ציות לכללים שקבעה רשות שדות התעופה לגבי המוניות האלה. תקנה 517 אוסרת שידול נוסעים מנתב"ג על ידי מוניות. אקרא מה התקנות האלה אומרות. "לא יסיע אדם ולא ירשה לאחר להסיע מהנמל נוסעים במונית בנסיעת שירות או בנסיעה מיוחדת אלא לפי רשיון שנתנה לו הרשות ובהתאם לתנאיו. לא יעמיד אדם, לא יחנה ולא ירשה לאחר להעמיד או להחנות רכב אלא בהתאם לכללים". זה צורך כדי לפעול כמונית בנמל התעופה בן-גוריון. צריך רשיון מרשות שדות התעופה, ובהתאם לכללים שלה. זה איסור קיים.
איסור נוסף שקיים הוא
¶
"לא ישדל אדם נוסע לנסוע במונית מהנמל או להוביל את מטענו בכל דרך שהיא לרבות על ידי קריאה, עשיית סימן וכיוצא באלה". התקנות האלה קיימות, אנחנו לא מבקשים לשנות אותן. היום הדרך לאכוף אותן זה בהעמדה לדין. על פי בקשתנו, לפני חודשים אחדים אישרה ועדת החוקה את העבירות האלה שיהיו עבירות קנס, דהיינו עבירה כמו שכולנו מכירים מעבירות תעבורה אחרות, שמקבלים הודעת תשלום קנס.
אתי בנדלר
¶
יש לי שתי שאלות. לגבי תקנה 516(ג), האם היא מתייחסת רק להסעה במוניות או שהיא תקנה כללית? התקנה הזאת מדברת באופן כללי: "לא יעמיד אדם, לא יחנה ולא ירשה לאחר להגיד לו להחנות רכב אלא בהתאם לכללים".
אתי בנדלר
¶
עוד לפני כן, אדוני. אני עושה לך שירות במסגרת הידידות בינינו. אני מסיעה אותך לנתב"ג במכונית שלי. לכאורה, כפי שזה מנוסח היום, נאמר שאם החניתי את המכונית שלי במקום אסור, אז זאת עבירה שכלולה כאן מעבר לכללים הרגילים שחלים על מי שעוצר או חונה במקום אסור, לכאורה.
חווה ראובני
¶
יכול להיות שהתקנה טעונה תיקון, אבל הכללים האלה מתייחסים רק למוניות, ממילא חנייה של רכב אחר היא לא בניגוד לכללים האלה.
חווה ראובני
¶
כן, הכללים האלה מתייחסים למוניות, זה נאכף רק לגבי מוניות. נכון שנוסח התקנה קצת מטשטש את העובדה הזאת. נמצא פה אלי נאור, מפקח המוניות בנתב"ג, שבוודאי יכול להסביר מה הוא עושה שם בתחום פעילות הפיקוח, והוא יוכל לחזק את ההצהרות.
אלי נאור
¶
אני עובד של רשות שדות התעופה. אנחנו רוצים ליישם את האכיפה, אבל התקנות האלה לא מכוונות נגדך, כשאת באה להחנות את מכוניתך ולחכות לקרובי המשפחה שלך, אלא אם מגיע אדם עם רכב, והוא מנסה לשדל נוסעים לנסוע אתו בשכר. שוטר צריך לשמוע אותו משדל. ככלל, אנחנו מבקשים להחיל את התקנה על נהגי המוניות, על החאפרים, אבל בתוך המושג חאפרים אנחנו כוללים גם את בעלי המכוניות הפרטיות, שהם חאפרים, לא הציבור הרגיל, התמים.
אלי נאור
¶
אני עונה על השאלה. גם מוניות "נשר", מאז שהם קמו באופן קבוע הם זוכים במכרז של שדה התעופה. התשובות שאני יכול לתת לך לעניין הזה, אתן לך בנסיבות פרטיות.
היו"ר אמנון כהן
¶
איך אתה, כרשות שדות תעופה, מפקח גם על הטרמינל הפנימי. היו כמה תלונות לוועדה שאין מוניות שם, צריכים להזמין בטלפון.
אלי נאור
¶
חובתנו, כרשות שדות התעופה, לתת את השירות ללא משוא פנים לכולם, כולל הנוסעים בטרמינל הפנים ארצי.
אלי נאור
¶
אנחנו שולחים לשם סדרן משלח, ועל פי מועדי הטיסות הוא מתייצב שם ומזמין מוניות מתחנת מוניות "הדר", והם מזמינים בקשר מוניות מהאזור, בטרם הן נכנסות לשדה התעופה לעבור בטרמינל הפנים ארצי.
אלי נאור
¶
לחברת מוניות "הדר", כאשר אנחנו מזהים מצב שבו נוסעים מחכים למעלה מ-15 דקות ומונית לא מגיעה, אז נרשמת חריגה.
אלי נאור
¶
יש הוראה כזאת, היא קיימת. אבל אם נחתו 20 נוסעים ועשרה מתוכם רצו מוניות, והיו שם שלוש מוניות שנסעו, הציבור הנוסף שממתין יכול להמתין לעולם ועד, אלא אם כן מישהו יזעיק מוניות נוספות. זאת אחריותנו. בתקופה האחרונה, בגלל צמצומים של כסף, לא שלחנו לשם את הפקיד הזה ולא נעשתה עבודה כראוי, והחל מה-1 באפריל נשוב ונציב שם את הפקיד.
חווה ראובני
¶
צו עבירות קנס נותן חמש אופציות לקנס: 100, 250, 500, 750 או 1,000 שקלים, צריך לבחור אחת מהן.
אתי בנדלר
¶
מדובר כאן על דוחות, ברגע שהסכומים הם גבוהים מידיי אנשים מעדיפים להישפט. כל הרעיון של עבירות קנס הוא לייעל את התהליך, ולגרום לפחות עומס על בתי משפט. כשמעלים את הסכומים זה מפספס את המטרה במקרים רבים.
חווה ראובני
¶
אנחנו גם רואים את זה כחלק מצו עבירות קנס, צו שקובע את הקנסות לכל עבירות התעבורה, וצריך לשלב את זה איכשהו במדיניות. אחת העבירות פה היא למשל עבירת חנייה. אי אפשר לתת 500 לעבירת חנייה.
אתי בנדלר
¶
לא מדובר על חאפרים. התקנה הזאת מתייחסת למספר מצבים. אחד המצבים הוא לגבי חאפרים, מצב אחר הוא שמונית מורשית חונה במקום לא נכון.
חווה ראובני
¶
אני רוצה לתת דוגמאות של עבירות שיש עליהן קנס של 500 שקלים, ונראה את הפרופורציה. חנייה על מדרכה, שמאלצת הולכי רגל ונכים ללכת בכביש. זה סיכון בטיחותי משמעותי, זה לא רק עניין של סדרים. על סטייה מנתיב נסיעה - - -
חווה ראובני
¶
"לא ישדל אדם נוסע לנסוע במונית מהנמל או להוביל את מטענו בכל דרך שהיא, לרבות על ידי קריאה, עשיית סימן וכיוצא באלה".
היו"ר אמנון כהן
¶
אז אולי פה נעשה 500 שקלים, ובראשון נשאיר 250 שקלים, כי פה הוא שידל נוסע, שכנע. שם הוא יכול לעמוד, להיות בצד.
חווה ראובני
¶
אדוני היושב ראש, אני מבקשת לתת דוגמאות על עבירות שבגינן מקבלים קנס של 500 שקלים. סטייה מנתיב, תוך כדי סיכון, עקיפות אסורות, מסוכנות, נהיגה באופן שמפריע לתנועה – כל אלה עבירות שמקבלים עליהן קנס של 500 שקלים, אז על מילים ניתן 500 שקלים, דיבור, שידול?
דוד עוז
¶
זה לא מילים, זאת גניבה. לזכות במכרז כזה בנמל התעופה זה לא דבר פשוט, זאת השקעה של משאבים לא קטנים, זה ניסיון שצברנו במשך 50 שנים.
דוד עוז
¶
לא מובטחים בכלל, כדאי שתבואו לערוך ביקור שם. מה הבעיה עם נהגי המוניות האלה? הם לא מחויבים לשום דבר, לא מחויבים לכללי רשות, בדרך כלל גם מגזימים במחירים, ועם התלונות באים אלינו, השם הרע הוא לנו. הוא לוקח סיכון שאולי פעם בחודשיים יתפסו אותו והוא ישלם 250 שקלים קנס, זה שווה לו להמשיך להסתכן. הוא יכול לעשות 4-5 נסיעות, לעשות את יום העבודה שלו, ופעם בחודשיים ישלם 250 שקלים – זה שווה. זה עולה לנו הרבה יותר מ-250 שקלים למונית שעובדת שם. 500 שקלים זה גם מעט מאוד. נהג מונית שעובד שם משלם למעלה מ-1,000 שקלים לזיכיון לרשות.
אתי בנדלר
¶
הוועדה תחליט ככל שהיא תחליט – יושב-ראש הוועדה במקרה הזה - אני רק רוצה לומר שצו התעבורה (עבירות קנס) מונה הרבה מאוד עבירות תעבורה, ויש בו חמש דרגות של קנסות. בדרך כלל מ-500 שקלים ואילך זה רק לעבירות בטיחותיות, זה לא עבירות כלכליות אלא עבירות שמסכנות באמת חיי אדם. כאן, אתה מבקש שהוועדה תאשר קנס כדי להגן על הפרנסה שלכם, שזאת מטרה מאוד ראויה, השאלה היא אם ראוי לחרוג מהכללים של צו עבירות קנס בדרך כלל, ולתת את הקנס היותר גבוה, ויחליט היושב ראש אשר יחליט.
דוד עוז
¶
את לא יודעת מי הנהגים האלה. הנהגים האלה באים עם כפכפים ומכנסיים קצרים, זה קבל את פני התייר במדינת ישראל?
היו"ר אמנון כהן
¶
נעשה איזונים ובלמים. על סעיף 516 נשאיר קנס של 250 שקלים, על סעיף 517 קנס של 500 שקלים.
היו"ר אמנון כהן
¶
תיקון התקנות אושר.
6. תקנות התעבורה (תיקון מס'...), בתשס"ה-2004 בדבר אופנועים להגשת עזרה ראשונה.
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו ממשיכים לסעיף הבא בסדר היום, תקנות התעבורה (תיקון מס'...), בתשס"ה-2004 בדבר אופנועים להגשת עזרה ראשונה.
חווה ראובני
¶
המשטרה הגיעה לישיבה הראשונה, הודיעה שאין לה עניין ולא השתתפה יותר בישיבות. באנו לעגן בצורה חוקית את הפעלת האופנועים להגשת עזרה ראשונה. נמצא שיש יתרון לאופנועים מבחינת היכולת שלהם להגיע, הנגישות הגבוהה שלהם בפקקים, מקומות צרים וכולי, להושיט עזרה ראשונה. האמבולנס יבוא בשלב מאוחר יותר, אבל טיפול החירום המיידי, הראשוני, לאופנועים יש את האפשרות להגיע. באנו להסדיר את הרכב והנהג.
חווה ראובני
¶
אקרא, אני חושבת שהדברים מדברים בעד עצמם. " בתקנה 1 לתקנות התעבורה, התשכ"א – 1961 (להלן-התקנות העיקריות) - (1) אחרי הגדרת "אופנוע" יבוא:"אופנוע להגשת עזרה ראשונה" – אופנוע שהתקיימו בו כל אלה: (1) הוא בעל מנוע שהספקו לא יפחת מ-25 קילוואט (33 כוח סוס); (2) הוא נושא עימו דרך קבע ציוד להגשת עזרה ראשונה; (3) ניתן לגביו אישור מאת מנהל משרד הבריאות או מטעמו; (4) ניתן לגביו ולגבי הארגז שבו נישא הציוד להגשת עזרה ראשונה, אישור של אגף הרכב במשרד התחבורה; (5) צוין ברשיונו כאופנוע להגשת עזרה ראשונה." אופנוע שעומד בכל התנאים האלה יכול להיות מוכר כאופנוע להגשת עזרה ראשונה.
חווה ראובני
¶
הכוונה היא בראש ובראשונה לציוד העזרה הראשונה שיש בו. כתוב "ציוד", אבל לא כתוב איזה, מנהל משרד הבריאות אמור לאשר את הציוד.
אתי בנדלר
¶
אני חושבת ששאלת היושב ראש לא נענתה עד הסוף כי בסעיף (3) כתוב: "ניתן לגביו", לגביו זה לגבי האופנוע, לא לגבי הציוד. אז אולי צריך לאחד את פסקאות (2) ו-(3).
חווה ראובני
¶
זה לא רק לגבי הציוד. בימים אלה מונח בוועדה אחרת חוק רישוי שירותי אמבולנסים, שבמסגרתו משרד הבריאות מסדיר את כל מתן הרשיונות לשירותי אמבולנסים, וגם הנושא הזה יבוא שם על ביטויו. האופנוע הזה לא יכול לעבוד לבד, בדיוק כמו שאמבולנס כדי להיות אמבולנס, מקבל אישור של מנהל משרד הבריאות, ולא רק מבחינת הציוד. הוא צריך קשר, הוא צריך מוקד, האופנוע למשל, מחויב להיות מחובר למקום שיש בו גם אמבולנסים, כי אחרת העזרה הראשונה שהוא מושיט היא חסרת ערך, כי צריך אחר כך לפנות את הנפגע הזה. אלה גם דברים שישקלו. הנושא של הסמכויות שלו עוברים בימים אלה ממש לחקיקה ראשית.
"(2) בהגדרת "רכב ביטחון", אחרי "מנהל משרד הבריאות או מי מטעמו יבוא "אופנוע להגשת עזרה ראשונה"." כאן אני רוצה את האופציה להגדיר את הסמכות, שהיה ויש אישור כזה של מנהל משרד הבריאות, שהאופנוע הזה יוכר כרכב ביטחון. משמעות הכרה כרכב ביטחון זה שמותר לו להפעיל פנס אדום מהבהב וסירנה, ולהפר את דיני התנועה בנסיעה דחופה, כמו שעושים אמבולנסים וכיוצא בזה.
חווה ראובני
¶
חייבים להפעיל את שני הדברים, גם את הפנס המהבהב וגם הסירנה. רק כשהוא מפעיל את שני אלה הוא רכב ביטחון, שיש לו את הפריבילגיות של רכב ביטחון. זה נכון לגבי משטרה.
תקנה 173 היא התקנה שקובעת מה תהיה תקופת התוקף של רשיון נהיגה. התנאים לקבלת ההיתר הזה הם בהמשך, ואת רשיון הנהיגה הוא יקבל רק לשנתיים. אקרא את תקנה 173א. "רשות הרישוי רשאית לתת רשיון נהיגה או לחדשו לתקופה של עד חמש שנים. הוראה זו לא תחול על מי" – ואז אני קוראת מהתיקון: "תיקון 2. בתקנה 173(א) לתקנות העיקריות, בסופה יבוא: "(5) שהוא בעל היתר לפי תקנה 190(5), ורשיונו יחודש לתקופה שעד שנתיים ובלבד שיוכיח שסיים השתלמות בהגשת עזרה ראשונה שאישר מנהל משרד הבריאות או מטעמו." אנחנו רוצים רענון עזרה ראשונה לציבור הזה כל שנתיים, וכיוון שההיתר לנהיגת האופנוע הזה נמצא ברשיון הנהיגה אז רשיון הנהיגה שלהם יחודש אחת לשנתיים, בכפוף לזה שהם יוכיחו שעשו את ההשתלמות המתבקשת.
"3. בתקנה 176א לתקנות העיקריות, בסופה יבוא:" אלה סוגי הרכב שבהם נוהגים בדרגה ב', דרגה ב' זה רשיון נהיגה לאופנוע בינוני, לא קטנוע, מ-50 עד 500 סמ"ק.
חווה ראובני
¶
לא, מעל 50 סמ"ק, הגדרת האופנוע היא שמעל 50 סמ"ק. הטוסטוסים האלה לא יכולים לנוע מספיק מהר לצרכים.
חווה ראובני
¶
לכן אמרנו שהאופנועים האלה חייבים להיות גדולים יותר, ולכן גם דרגת הרשיון שהם צריכים היא דרגה ב'. "(4)באופנוע להגשת עזרה ראשונה, אם ניתן מאת רשות הרישוי היתר מיוחד בכפוף לאמור בתקנה 190." דהיינו, זאת דרגת רשיון הנהיגה שצריך.
תקנה 4 קובעת את התנאים לקבל ההיתר הזה. "תיקון 4. בתקנה 190 לתקנות העיקריות, בסופה יבוא: "(5) כאמור בתקנה 176א(4) אם המבקש - (א) היה בעל רשיון נהיגה לפי תקנה 176א;" זאת אומרת, קודם כל יש לו רשיון נהיגה דרגה ב'. " (ב) לא נתקיים בו האמור בתקנה 15ב;" דהיינו תעודת יושר. "(ג) סיים קורס עזרה ראשונה שאושר בידי מנהל משרד הבריאות או מטעמו; (ד) סיים קורס נהיגת אופנוע בחירום שאישרה רשות הרישוי. ואולם, אם היה למבקש היתר לפי תקנה 190(2)" – דהיינו היתר לנהיגת אמבולנס – "יהיה פטור מן התנאים הקבועים בפסקאות משנה (ב) ו-(ג).
"תיקון 5. בתקנה 281(א) לתקנות העיקריות, בסופה יבוא: "(6) לאופנוע להגשת עזרה ראשונה – בתום שבע שנים משנת ייצורו." באותו שלב הוא הופך להיות רכב מיושן. אופנוע לא יוכל לשמש להגשת עזרה ראשונה מעבר לשבע שנים, זה כדי להבטיח את האמינות הטכנית שלו.
חווה ראובני
¶
זאת ההמלצה המקצועית, מבחינת האמינות הטכנית שלו. לא יכול להיות שאופנוע כזה ייתקע בדרך לקריאת חירום. "תחילה 6. תחילתן של תקנות אלה 30 מיום פרסומן."
היו"ר אמנון כהן
¶
תודה, התקנות אושרו. אנחנו יוצאים להפסקה של עשר דקות.
14:05 – 14:15 הפסקה בדיוני הוועדה.
7. תקנות התעבורה (תיקון מס'...), בתשס"ה-2004 בדבר תצוגות הנראות לנהג, פניית פרסה, הסעת ילדים, בדיקות רפואיות וכן דווח קצין בטיחות לרופא מוסמך, היתר להוראת נהיגה, בדיקת חורף לרכב מסחרי חדש, בדיקות חורף ומכוון לאוטובוסים.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מחדש את הדיון. לפני שאנחנו ממשיכים בסדר היום,אני רוצה לברר לגבי תקנה 84, שמדברת על שלושה ילדים בספסל. מה קורה בפועל?
חווה ראובני
¶
יש בהתקנת תקנות תהליך פורמלי מסודר, וכבר שלחנו למשרד המשפטים לאישור נוסח תקנות שיבטלו את תקנה 84ז, שהיא התקנה שמתירה הסעת שלושה ילדים בספסל. כבר התחלנו את התהליך הפורמלי, זה יחזור אליי ממשרד המשפטים ואניח את זה על שולחן הוועדה.
היו"ר אמנון כהן
¶
בתחילת המושב זה כבר יהיה על השולחן שלי? טוב, אז אני מתחייב שכשזה יגיע אקדם את זה. אני כבר מבקש לפקסס גם לגברת פולישוק.
אנחנו עוברים לסעיף האחרון שעל סדר היום, תקנות התעבורה (תיקון מס'...), בתשס"ה-2004 בדבר תצוגות הנראות לנהג, פניית פרסה, הסעת ילדים, בדיקות רפואיות וכן דווח קצין בטיחות לרופא מוסמך, היתר להוראת נהיגה, בדיקת חורף לרכב מסחרי חדש, בדיקות חורף ומכוון לאוטובוסים. מה כל זה? יש מכתבים שקיבלתי בנוגע לתקנה הראשונה.
חווה ראובני
¶
אני מבקשת להשאיר את התקנה הראשונה לסוף כי הייתה מחלוקת עם המשטרה, ונציגת המשטרה הלכה לבקש אישור על הסכמה שאולי נגיע אליה.
היו"ר אמנון כהן
¶
בסדר. יש על שולחני מכתב מאיגוד יבואני הרכב בישראל, אני צריך התייחסות ל”אגד”, מר אריק פלדמן.
חווה ראובני
¶
הנושא של “אגד” הוא הנושא עם המשטרה. אם יורשה לי, אתחיל בתקנה 2. התקנה הזאת למעשה כבר אושרה על ידי הוועדה לבקשתו של השר הקודם, אביגדור ליברמן, וכעת אנחנו חוזרים על זה כיוון שהתחלפו השרים.
חווה ראובני
¶
כי לא נגמר הטיפול בתיקון, זה לא התפרסם ובינתיים התחלפו השרים. השר שטרית מעוניין באותן תקנות בדיוק. "תיקון תקנה 44 - 2. בתקנה 44 לתקנות העיקריות תקנת משנה (ב) – בטלה".
חווה ראובני
¶
תקנה 44 עוסקת בפניות פרסה, ותקנת משנה (ב) אומרת: "בכפוף לאמור בתקנת משנה (א), שקובעת מאיפה אסור לפנות פניית פרסה, מותר לפנות פניית פרסה לשמאל מנתיב לפניה שמאלה או מכל נתיב אחר שלא הוצב בו תמרור או סימון האוסר פניית פרסה". תקנה 44(ב) היא תקנה שיוצרת היתר.
חווה ראובני
¶
אנחנו מבקשים לבטל את תקנה 44(ב), מכיוון שתקנה 44(ב) מגדירה איזה פניות פרסה מותרות. יש דברים שנופלים בין הכיסאות, כי תקנה 44(א) אוסרת - - -
חווה ראובני
¶
כי אין צורך בתקנות שאומרות "מותר". על פי הדין במדינת ישראל, המשפט החוקתי הבסיסי, כל מה שלא אסור מותר. ממילא אני לא צריכה את תקנה 44(ב), שאומרת לי "מותר".
ניבה רפאלי
¶
היה פסק דין של בית המשפט העליון. סברנו לפי נוסח התקנות, שהיה עד היום, שאם יש חץ על הכביש שמראה נסיעה ישר בצומת אסור לעשות פניית פרסה במקום כזה. לפי זה גם תוכננו הרמזורים, שסימון על הכביש שמורה ישר זה אומר רק ישר, זה למעשה תמרור שאוסר פניית פרסה, לכן הסייג של 44(ב) שמתיר פרסה לא חל. בית המשפט העליון אמר לנו שיש סתירה בין תקנה 44(ב) לבין החץ על הכביש. הוא אמר שנכון שמבחינה לשונית אנחנו צודקים, אבל מי שקורא רק את תקנה 44(ב) יכול להתבלבל. זיכו את הנהג בגלל שהתקנות בנוסח הנוכחי עלולות לבלבל. בית המשפט העליון הפנה אותנו לתקן את התקנות.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני נהג, אני נוסע בנתיב השמאלי שעליו יש חץ שמורה ישר. אני מתקרב לרמזור, אין תמרור שאוסר על פניית פרסה, ואני רוצה לבצע פניית פרסה, אני יכול?
חנניה אפנג'ר
¶
לדעתי נעשה שימוש בעייתי בסעיף הזה. סעיף (ב) לתקנה 44 אומר שמותר לבצע פניית פרסה מכל נתיב, לא רק מנתיב שמאלי, אלא גם מהימני. אם נניח סמיטריילר או אוטובוס רוצה לבצע פניית פרסה, הוא יכול מכל נתיב, אם אין תמרור שאוסר. היתר נוסף שהוא טריוויאלי, יש תמרור שאוסר פניה שמאלה, אבל פניית פרסה היא לא פניית פרסה, כלומר תמרור של איסור פנייה שמאלה לא אוסר פרסה. אם אנחנו מבטלים את (ב), תמרור פנייה שמאלה יאסור גם פרסה.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני נתקל בזה כל יום. יש תמרור שאוסר פנייה שמאלה, אבל בצד השני של הכביש יש אזור חנויות, וכולם פונים פרסה, כי אין תמרור שאוסר פניית פרסה. מה דינם?
ניבה רפאלי
¶
לא, תמרור שאוסר פנייה שמאלה יכול להיות למשל בגלל שאותו רחוב שנמצא בצד שמאל הוא רחוב חד-סטרי. אין לזה שום קשר עם פניית פרסה.
חווה ראובני
¶
המונח "פניית פרסה" משמעותו: "יפנה נוהג את רכבו כדי להסתובב ולנסוע בכיוון הנגדי". הכיוון הנגדי לא יכול להיות שמאלה, וזאת פניית פרסה לפי נוסח תקנה 44(א). יש צורך גם בתיקון מקביל בלוח התמרורים ובהגדרות התמרורים כהשלמה לתקנה הזאת. זה לא בא לשולחן הוועדה הזאת.
היו"ר אמנון כהן
¶
יש על הכביש חץ שמורה לנסוע ישר, אני צריך לפנות פניית פרסה, ויש תמרור שאוסר פנייה שמאלה, אבל על הכביש אין כלום.
אבי גולן
¶
משרד התחבורה צריך לעשות את זה קצת יותר פשוט, יותר ברור. אני לא צריך להיות עורך דין בשביל להבין את התקנה הזאת, אלא אני צריך להיות דוקטור למשפטים כדי להבין את התקנה הכי פשוטה בעולם. עשו את זה פשוט יותר.
חווה ראובני
¶
המוצע על ידינו הוא להשאיר את 44(א), שקובע מתי אסור לעשות פניית פרסה. בכל מצב אחר זה יהיה מותר.
היו"ר אמנון כהן
¶
לא, חצים אני לא מכיר, גם הציבור לא מתייחס אליהם. יש לפעמים פקק, יש כמה מכוניות לפני הרמזור ולא רואים את החצים, ופניתי פרסה.
חווה ראובני
¶
זה הרעיון. אנחנו רוצים לבטל את המותר, כי המותר הזה הוא חלקי, להשאיר רק את ההגדרה מתי זה אסור, ולהשלים את תיקון התמרורים.
היו"ר אמנון כהן
¶
אז אם יש חץ ישר על הכביש ואין שלט שמורה שאסורה פניית פרסה, אני יכול לפנות פרסה או לא?
ניבה רפאלי
¶
לא עושה. אני רוצה לתת דוגמה מהחיים האישיים שלי. אני מכירה שיש כזה פסק דין של בית המשפט העליון, נתקעתי במקום שהייתי צריכה לחזור אחורה. יש חץ ישר, עשיתי פניית פרסה בזהירות, כל כלי הרכב שהיו בנתיבים המקבילים שלי צפרו לי כאילו שאני משהו איום ונורא. לדעתי, כולם יודעים שאסור לעשות פרסה, וההפך, לא כולם מכירים את פסק הדין של בית המשפט העליון.
ניבה רפאלי
¶
לפי פסק בית הדין העליון מותר לעשות פרסה – עשיתי, וכולם צפרו לי. דוגמה נוספת, יש תמרור של מסילת ברזל ואיסור עקיפה 100 מטר לפני מסילת ברזל, אבל יש קו הפרדה מקווקו, אז מה, זה אומר שמותר לעקוף? לא, כי יש מקור אחר שהוא הספציפי.
חווה ראובני
¶
אנחנו חוזרים לתקנה הראשונה. "הוספת תקנה 28א. 1. אחרי תקנה 28 לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן - התקנות העיקריות), יבוא: (א) ברכב מנועי המצוי בנסיעה לא תופעל תצוגה הנראית ממושב הנהג, יותקן ברכב מנגנון לניתוקה בהיות הרכב בנסיעה ולא ינהג בו אדם אלא אם נותקה התצוגה כאמור.
(ב) האמור בתקנת משנה (א) לא יחול על תצוגה המיועדת לבקרה או ניווט של הרכב; (ג) האמור בתקנת משנה (א) לא יחול על מערכות תצוגה בכלי רכב המשמשים את צבא הגנה לישראל למטרה ביטחונית". המשטרה ביקשה שנוסיף גם אותה לסעיף הזה, ואנחנו מבקשים גם להוסיף רכב בקרה של מפעיל תחבורה ציבורית, זאת הבקשה של “אגד”, שנמצאת לפניכם, וזאת המחלוקת עם המשטרה.
אתי בנדלר
¶
מפעיל תחבורה ציבורית זה גם מוניות, אז הם עכשיו ישימו תצוגה ויגידו שזאת בקרה. יש הגדרה של רכב בקרה?
אתי בנדלר
¶
בהתחלה זה היה מנוסח על רכב של צה"ל והוסף, על בקשת הוועדה, שהתצוגה היא למטרה ביטחונית, כדי שזה לא יחול על הרכב הצמוד. מה לגבי משטרה? יש שתי בעיות עם שתי התוספות שמבקשים. אחת לגבי המשטרה והשניה לגבי "“אגד”".
חווה ראובני
¶
חילוקי דעות על נושא רכב בקרה של מפעיל תחבורה ציבורית, אנחנו רוצים להוסיף את זה, המשטרה מתנגדת. אנחנו רוצים לעודד את פעילות הבקרה הזאת. אלה אותם מסכים שהמשטרה משתמשת בהם בעצמה.
ניבה רפאלי
¶
אנחנו מתנגדים מהנימוקים שהעלתה היועצת המשפטית של הוועדה. אין הגדרה של רכב בקרה, כל רכב יכול להיות רכב בקרה, כל אוטובוס פתאום יהיה לו צג וכל מונית יהיה לה צג. אין שום הגדרה מה מותר לראות בצג הזה, זאת אומרת שאפשר לשים שם גם DVD, והנהג יכול לראות סרט או טלוויזיה.
ניבה רפאלי
¶
מי שיש לו רכב משטרתי לא שם לעצמו איזהו מיכון שמתחשק לו. המשטרה מחליטה לפי הצרכים של התפקיד של מי שקיבל את הרכב, יש נהלים מסודרים. אף אחד לא יכול להתקין DVD ברכב משטרתי, אין דבר כזה.
ניבה רפאלי
¶
זה בדיוק מה שהתקנה באה לאסור. למה דווקא תאגיד של תחבורה ציבורית? יבואו תאגידי מובילים וגם יחליטו שהם רוצים לעשות בקרה על הנהגים שלהם, ויבואו כל מיני תאגידים של תחבורה. זאת פרצה גדולה מידיי, רחבה מידיי, ואנחנו לא יודעים מי זה רכב בקרה.
פרדי הרשקוביץ
¶
אני בוחן תאונות ראשי ב"“אגד”", לשעבר סגן ניצב במשטרה, בוחן תאונות ראשי של המשטרה. אני אומר את זה כדי להוסיף נופך של ניסיון וידע בתחום הזה. איך התחלנו עם העניין הזה? לפני כמה שנים היו כמה תאונות מאוד חמורות ב"“אגד”", הצעדים שנקטנו אז לא הספיקו כנראה, והיושב ראש קרא לנו ושאל מה עושים. החלטנו שצריך לעשות משטרה פנימית, והיושב ראש הסכים. בדקנו בכל העולם, והגענו למערכת משטרתית, שמופעלת באלפי ניידות משטרה בעולם, וגם באופנועים. לקחנו את המערכת הזאת ואימצנו אותה.
יש לנו כרגע שלוש ניידות. בניידת כזאת מורכבת המערכת, זאת מצלמת וידיאו שמותקנת על השמשה, לא מפריעה לשדה הראייה של הנהג בכלל. יש וידיאו בתוך הבגאז' שמופעל כל הזמן, ואותו צג שאנחנו מדברים עליו, שמידי פעם הנהג צריך להציץ בו כדי לוודא שההקלטה עובדת. אם כבר הוא מציץ – אני יכול להראות לכם תמונה – מאחר והצג הזה מבטא מה שהוא ראה ממול, הוא לא מנתק קשר עם הכביש. הוא רואה את הכביש על הצג, הוא יכול להמשיך לנהוג. הוא רק מעיף מבט, ובזה נגמר העניין. הטענה היא שיש היסח הדעת.
פרדי הרשקוביץ
¶
הוא רואה את התנועה ממול. נניח לרגע שמישהו זורק סמרטוט על השמשה הקדמית, הוא יכול לראות את הכביש דרך הצג. השקענו במערכת הזאת משהו כמו שמונה מיליון שקלים במשך חמש שנים. אנחנו מדברים על שלוש ניידות, שלוש מעבדות, שלוש מערכות, כוח אדם – עשיתי את החשבון.
פרדי הרשקוביץ
¶
בוודאי, זאת מערכת משטרתית, יש לנו הגדרות שנתנו למשרד התחבורה, אפשר להראות את זה. המשטרה מתנגדת בלי שאף נציג שלה התלווה אלינו, להבדיל ממשרד התחבורה שראה את זה, וחמישה חברי התחבורה. במשך חמש שנים, מאז שאנחנו מפעילים את המערכת הזאת אנחנו אוכפים באמצעותה עבירות של סטייה מנתיב, עקיפות, תמרורי עצור, אור אדום, פס לבן. לאורך חמש שנים אין לנו אף מעורבות בתאונה קטלנית, כתוצאה מאשמה של נהג "“אגד”" באותן עבירות. זה מראה את הקשר הבלתי מעורער בין האכיפה שאנחנו מבצעים לבין תאונות הדרכים. אם התקנה לא תתוקן באופן שיאפשר לנו להמשיך, פעילות כזאת מבורכת תופסק, וחבל.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מהמשרדים בנושאים של תקנה 28א ותקנה 44, שתשבו יחד, תלבנו את הדברים, תביאו לנו את זה אחרי שכבר ישבתם וגיבשתם ביניכם עם המשטרה והגופים הקשורים.
אני עובר לתקנה 83.
היו"ר אמנון כהן
¶
לי יש בעיה, הכביש מפריע לי, שאנשים לא רואים בחושך. אולי תוסיפו תמרור מסוים, תחשבו על זה.
חווה ראובני
¶
"החלפת תקנה 83 3. במקום תקנה 83 לתקנות העיקריות יבוא: "הסעת ילדים" (א) בתקנה זו, "הסעת ילדים" – הסעה של ילד אחד או יותר מתחת לגיל 14 ברכב מהסוגים האמורים בתקנה 84א – אלה כלי רכב שמורשים לעשות הסעה בשכר – למעט מונית, הסעה בקו שירות ולמעט הסעה לגביה הוכיח הנהג כי לפחות אחד מן הילדיםשהוסעו ברכב כאמור הוא ילדו.
(ב) לא ינהג אדם רכב המבצע הסעת ילדים, אלא אם כן הותקן בו, מלפניו ומאחוריו, שלט כמפורט בפרט 3 בחלק ג' שבתוספת השניה והנראה מבחוץ באופן ברור ועליו המילה "ילדים", ולא ינהג אדם רכב הנושא עליו שלט כאמור, אלא אם כן הוא מבצע הסעת ילדים.
(ג) אדם המסיע ילדים ברכב להסעת ילדים, לא יניח עליית הילדים אל הרכב וירידתם ממנו אלא כמפורט להלן; (1) באוטובוס זעיר וברכב מסחרי – מהדלת הימנית השניה מקדמת הרכב; (2) ברכב שאיננו מנוי בפסקה (1) – מהדלת הקדמית.
(ד) אדם המסיע ילדים ברכב להסעת ילדים לא יחל בנסיעה אלא לאחר שוידא כי כל הילדים השלימו את ירידתם מהרכב והתרחקו מנתיב נסיעתו.
(ה) אדם המסיע ילדים ברכב להסעת ילדים יסרוק את הרכב בתום ההסעה כדי לוודא שלא נותרו בו ילדים".
בעקבות אירועים טרגיים אחדים שהיו עם הסעות ילדים, ובנפרד מדוח אלבז שהתפרסם בתקשורת, שיש בו המלצות נוספות, זה שלב ביניים. אנחנו מדברים כאן על הסעות ילדים שהן הסעות בשכר, לא על אדם פרטי שלוקח את הבן שלו ועוד שלושה חברים. ברגע שזאת הסעה בשכר, אם יש לו 30 ילדים והוא מפזר אותם, הנורמה הזאת חלה גם על הילד האחרון, שנשאר באוטו, עד שהוא גומר להוריד את כולם.
הרכב הזה חייב להיות מסומן, הסימון "ילדים" יהיה רק כשיש בו הסעת ילדים, ולא שהוא שם אותו ושוכח אותו שם 365 יום בשנה. הילדים יעלו וירדו רק מהדלת הקדמית. באוטובוסים זעירים בדרך כלל הדלת הקדמית זאת הדלת של המושב הקדמי, אז באלה הוא ירד בדלת הקדמית הכי קרובה, כדי שהנהג יוכל לראות אותו.
חווה ראובני
¶
לזה עוד לא הגענו. זה בהמלצות של ועדת אלבז, בשלב הבא. אנחנו עכשיו בשלב הביניים, שאין מלווה, והנהג הוא המבוגר האחראי. אנחנו רוצים שהם יעלו מדלת שהוא יכול לראות אותם.
חווה ראובני
¶
כן. אנחנו רוצים להטיל את החובה על העלייה והירידה מהאוטובוס, אנחנו רוצים שהמסיע יוודא שכל הילדים ירדו מהרכב והתרחקו מנתיב הנסיעה, אנחנו רוצים להטיל עליו חובה לסרוק את הרכב בתום ההסעה. בכל אחת מהתחנות האלה היו אסונות.
ניבה רפאלי
¶
בדרך כלל הדברים האלה לא קורים במקום ששוטר תנועה הולך לאכוף, כי שוטר לא הולך ליד גן ילדים כדי לראות איך ילדים עולים על ההסעה. בדרך כלל הדברים האלה מתגלים כשיש תאונת דרכים או עבירה אחרת, תוך כדי נהיגה. אי אפשר להציב שוטר על כל גן ילדים, כדי לראות איך מכניסים את הילדים.
אתי בנדלר
¶
אז למה כתבתם: "למעט מונית הסעה בקו שירות ולמעט הסעה"? למה הוספתם שוב את ה"למעט"? לא הבנתי למה הכוונה.
ניבה רפאלי
¶
זה משהו שאי אפשר להוכיח אותו. נצטרך לעשות חקירות ולמצוא אם הגן עשה חוזה או - - - יש משהו שלא ברור לי בנוסח של (ג)(1), "באוטובוס זעיר וברכב מסחרי - בדלת הימנית השניה מקדמת הרכב", בכלי רכב כאלה אף פעם אין דלת קדמית, שאפשר להיכנס דרכה? זה יוצא שאסור להיכנס דרך הדלת הקדמית. זאת אומרת, ילד לא יוכל לשבת במושב שליד הנהג, וגם אסור להכניס בדלת הקדמית. האם כלי הרכב האלה הם כאלה שלעולם אין להם אפשרות להיכנס מהדלת הקדמית?
דובר
¶
ברכב אחוד יש דלת ליד הנהג, שרק זה שיושב ליד הנהג יכול לצאת משם, ויש את הדלת שאחרי זה, שכל המושבים האחוריים יורדים ועולים משם. הכוונה היא שכשעושים הסעה מרכב כזה נכנסים מהדלת השנייה.
אתי בנדלר
¶
"מהדלת הקדמית הימנית או מהדלת הימנית השניה מקדמת הרכב", וצריך לתקן את הנוסח גם בפסקה (2) בהתאם.
היו"ר אמנון כהן
¶
לאחר התיקונים האלה, הסעת ילדים, סעיף 83(א), (ב), (ג), (ד), (ה) מאושר פה אחד, עם התיקונים. בזה אנחנו מסיימים את הדיונים.
לאה ורון
¶
גברת ראובני, אין בעיה עם התחילה של התקנה הזאת אם אנחנו רוצים לשלוח את מכתב האישור. יש לך בעיה עם זה?