הצעת חוק שיווי זכויות האישה (תיקון – ייצוג הולם בתהליכים מדיניים)
5
הוועדה לקידום מעמד האישה
28.3.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 176
מישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה
שהתקיימה ביום שני י"ז באדר ב', התשס"ה (28 במרס 2005) בשעה 8:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 28/03/2005
חוק שיווי זכויות האישה (תיקון מס' 4), התשס"ה-2005
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק שיווי זכויות האישה (תיקון – ייצוג הולם בתהליכים מדיניים), התשס"ד
– 2004 של חברות הכנסת יולי תמיר ואתי לבני. (פ/2518) – הכנה לקריאה ראשונה.
מוזמנים
¶
יהודית פלוטקין – מנהלת הרשות לקידום מעמד האישה, משרד ראש הממשלה
לירון בר-שדה – ממונה על מעמד האישה, משרד החוץ
עו"ד דלית דרור – מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
תהילה פרץ – משרד המשפטים
אורית רשפי-לביא – חברת הנהלת כ"ן, עמותה לקידום נשים בישראל
סימי מור – יו"ר ויצו ירושלים
רשמת פרלמנטרית
¶
שרון רפאלי
הצעת חוק שיווי זכויות האישה (תיקון – ייצוג הולם בתהליכים מדיניים), התשס"ד
– 2004 של חברות הכנסת יולי תמיר ואתי לבני. (פ/2518) – הכנה לקריאה ראשונה.
היו"ר אתי לבני
¶
שלום לכולם. אנחנו ממשיכים לדון היום בהצעת חוק שיווי זכויות האישה (תיקון – ייצוג הולם בתהליכים מדיניים), התשס"ד – 2004.
האם מדובר רק ב"מדיני" או בכל צוותי משא ומתן שעוסקים בתהליכים גם בנושאי בריאות ואיכות סביבה שהם לא ממש נקודתיים.
יולי תמיר
¶
אנחנו כתבנו בכוונה "משברים לאומיים" כדי לא לצמצם את זה רק לחוץ וביטחון. למשל, לא היה מזיק אם בראשה של ועדת דברת הייתה עומדת אישה; או עכשיו תקום ועדה להשכלה גבוהה.
יולי תמיר
¶
כן. גם חשוב: "כמו גם בכל תהליכי קבלת החלטות, ניהול משא ומתן". זאת אומרת זה גם וגם. זה תהליכים לאומיים, תהליכי קבלת החלטות. ניהול משא ומתן זה רק אחד מהם. הוספנו את זה כדי להרחיב את היריעה, שלא יגידו- -
דלית דרור
¶
לנו אין בעיה להרחיב את התחומים מעבר לחוץ וביטחון, אבל יש לנו בעיה להשאיר גמישות פעולה; כדי שכשמקימים צוות קטן אד-הוק לבדוק איזה נושא אפשר יהיה להביא את מי שזה עניינו ותפקידו.
רשף חן
¶
אני מבין מהותית את העניין של "בנסיבות העניין"; השאלה אם הוא דרוש. אם היינו כותבים "פתרון משברים לאומיים ובינלאומיים"? כי בעצם אם זה הופך להיות חקיקה קזואיסטית כזאת, אז בעוד 20 שנה אני מקווה שהחוק הזה יהיה גם רלוונטי- -
רשף חן
¶
גם בעוד 20 שנה יהיו משברים לאומיים ובינלאומיים, ויצטרכו להיות שם נשים, וכבר לא יהיה פתרון קבע. הקטע הזה נכון להיום.
יולי תמיר
¶
זה נכון, אבל כיוון שזה המקום ששם ההיעדרות היא הכי קשה בגלל מבנה הצוותים יהיה הכי קשה להכניס נשים. לכן חשבנו שצריך לפרט את זה בכוונה. יהיה הסדר קבע – יהיה לא רלוונטי.
אני הייתי מחוקקת את החוק הזה לעשור; בעוד עשור אם נצטרך אותו, חבל על הזמן שלנו.
יולי תמיר
¶
אני לא מתכוונת מהבחינה הזאת, אלא אם אנחנו בעוד 10 שנים נצטרך חוק כדי שנשים תהיינה מיוצגות, נהיה בבעיה.
יולי תמיר
¶
אני לא הייתי מוותרת על "פתרון משברים" כי זה בסופו של דבר יהיה גולת הכותרת של הדיון הישראלי בשנים הקרובות, ואני רוצה שתהיינה שם נשים. לכן אם זה לא יהיה כתוב במפורש זה לא יהיה.
היו"ר אתי לבני
¶
תהליכי קבלת החלטות לפתרון סוגיות לאומיות. או אולי לא "משבר", אולי נרחיב את זה יותר.
היו"ר אתי לבני
¶
אנחנו מדברים על זה בדיוק. אבל אולי במקום המילה "משברים" – "סוגיות לאומיות". מה זה משבר? בחינוך זה משבר? – כן.
יהודית פלוטקין
¶
יש מסמך שהגשנו לוועדת השרים, ואם הייתי יודעת שיש מקום לצרף את זה לפה, היינו מצרפים אותו כתמיכה בהצעה הזאת, גם עם 25% של המקורי.
אנחנו צריכים לחשוב כל הזמן, אפילו גם כהצעת חוק נוספת, שייצוג הולם לנשים יהיה גם בכל הוועדות והגופים שהממשלה קובעת וממנה: וריאציה על ועדת דברת או המועצה לביטחון לאומי, או כל דבר אחר. השאלה היא האם אפשר להלביש את זה על החוק הספציפי הזה בהרחבה רצינית, או רוצים עוד חוק בשביל זה – אני לא משפטנית, אני לא מספיק מבינה בזה; אבל לפחות את זה הייתי מרחיבה למקסימום של כל משא ומתן שיש בו נציגים של המדינה. מחר זה יהיה משא ומתן על הנחת צינור מים, ויש לו המשמעויות שלו, או על קשרי מסחר.
יולי תמיר
¶
אני הייתי מציעה את הנוסח הבא: "בצוות השותף לעיצוב מדיניות לאומיות, לתהליכי קבלת החלטות" – אני לא יודעת איך להגדיר אותם בדיוק עדיין – "ובמשא ומתן מדיני במסגרת החתירה לניהול סכסוכים ופתרונם והגעה להסדרי קבע".
לירון בר-שדה
¶
אני חושבת שעדיף להתרכז בחוק כדי שאפשר יהיה ליישם אותו. אם הוא יהיה מאוד רחב, זה יתברבר, לדעתי.
לירון בר-שדה
¶
אחרת נראה לי שיהיה מצב שפתאום יתחילו כל פעם דיונים באיזה תחום כן ובאיזה תחום לא, ואיפה נמצא אשת חינוך כזאת או אחרת; זה צריך להיות מצומצם.
סימי מור
¶
כמו שאמרנו בהתחלה במקום "בצוות השותף", אז "בתהליכי קבלת ההחלטות"; כי אחר-כך כתוב: "יינתן ביטוי הולם", אז מספיק לך, ואז את לא מתחילה בצוות השותף, אלא בתהליכי קבלת ההחלטות.
סימי מור
¶
כן. ואז במקום "כמו גם בכל תהליכי קבלת ההחלטות" – אפשר "כגון תהליכי קבלת ההחלטות". אם אומרים "כגון" נותנים דוגמה, ולא סוגרים אותה. זאת דוגמה למה שאת מתכוונת, אבל גם דברים אחרים יכולים להיכלל.
אראלה גולן
¶
"בצוות משותף לתהליכי קבלת ההחלטות הנוגעות למניעת ניהול ומשברים". אני הייתי כותבת: "בתהליכי קבלת ההחלטות וקביעת מדיניות, ניהול משא ומתן". זאת אומרת שלא "כמו גם", אלא אני מפרטת: "בתהליכי קבלת ההחלטות וקביעת מדיניות" כי אני חושבת שזה חשוב. גם לא הייתי מדברת רק על הסדר קבע, הייתי מדברת על הסדרים בכלל.
אורית רשפי-לביא
¶
אני בעד להרחיב. אני לא מעודכנת לגבי תחילת הדיון, אבל אני לא מבינה למה זה התחיל צר, ואני מקבלת את הגישה שאם יש משהו שאני לא מודעת לו – למה זה התחיל מנקודה ספציפית, אז לעשות את זה כדוגמה ולהרחיב כדי שגם לנו תהיה פלטפורמה על מה להיתפס בדברים אחרים. כל פעם מחדש: "אין על זה חוק, מה את רוצה?".
דלית דרור
¶
אין לי קושי להרחיב את התחומים, יש לי קושי להשאיר בידי הממשלה את האפשרות לגמישות בצוותים שהיא מקימה מכוח המומחיות והתפקיד של אותם פקידים, ועל-כן אנחנו צריכים לכתוב משהו שאפשר יהיה ליישם אותו, כי אחרת החוק הזה ישליך על ההתייחסות לכל שאר הוראות החוק הזה, ושכרנו ייצא בהפסדנו. מבחינת תחומים דווקא אפשר להרחיב, ושיהיה כתוב: "בכל תהליכי קבלת ההחלטות ועיצוב מדיניות". אין לי בעיה, זה לא חייב להיות דווקא במישור הבינלאומי, ושלא נתחיל להתכנס לשאלות: זה משבר או לא? זה הסדר קבע או לא הסדר קבע?
יולי תמיר
¶
אני מפחדת מזה מאוד כי תמיד אפשר להציג את נסיבות העניין כך שלא יהיה צורך בנשים. אם אני צריכה להקים צוות, ואני לא רוצה שתהיינה בו נשים אני אגדיר אותו כך שלא תימצאנה נשים מתאימות. זה כמו לתפור מכרז, אני אתפור צוותים – מה הבעיה? אין בכלל בעיה לעשות את זה.
דלית דרור
¶
"בנסיבות העניין" זה סוכם במפורש עם הממשלה. אני חשבתי לאפשר יותר גמישות מאשר "בנסיבות העניין".
דלית דרור
¶
אולי להוציא מזה צוותים קטנים בגודלם, והם ממונים על-פי המומחיות או התפקיד. כי אם יש ועדה שבוחנת סוגייה, למשל, בביטוח הלאומי וממנים צוות שתוך שבועיים צריך להגיש מסקנות, וממנים את הרפרנט של אגף התקציבים מהביטוח הלאומי ואת הרפרנט של החקיקה על הביטוח הלאומי, ושניהם גברים – אני לא רוצה שזה יהיה בלתי אפשרי. כמו שזה כתוב במקור, גם פגישה של ראש אמ"ן עם הרמטכ"ל זה בלתי אפשרי.
מרב ישראלי
¶
השאלה היא מה זה תהליכי קבלת החלטות. הרי כל העבודה של משרדי הממשלה היא תהליכי קבלת החלטות מלמטה עד למעלה. השאלה היא אם את רוצה לייחד את זה לסוג מסוים של קבלת החלטות. כל עוד שני פקידים יושבים ועושים זה סוג של קבלת החלטות.
מרב ישראלי
¶
לא משנה, הממשלה מקבלת את ההחלטות בסופו של דבר. אבל כל פעולה של פקידים בממשלה זה בעצם תהליך לקראת קבלת החלטה. השאלה היא על מה את מדברת.
יהודית פלוטקין
¶
את מביאה צילום מצב אמיתי ובעייתי גם בלי לפגוע בנו. החוק הזה מוביל לשינוי חברתי כי כשיחשבו על מינויים יגידו, אנחנו צריכים במחלקה הזאת אישה כדי שנוכל לענות על החוק. זאת אומרת, זה לא מהיום למחר, אבל זאת עוד דרך להביא נשים לתהליכי קבלת החלטות, שזה האינטרס המשותף בשולחן.
גם אני מתנגדת לעצמי בהצעה הזאת, אבל אני חייבת להגיד אותה: אם היינו מדברים על כמה צוותים, יכול להיות דיווח שבסך-הכול היה שיעור מספיק; היו שלושה צוותים רק של גברים, ולעומת זאת בצוותים אחרים היו 50% נשים, ואז בסך-הכול היה לנו המספר המספיק. זאת פשרה מבחינתי, אבל זה לא פוגע בעיקרון של קידום נשים לעמדות. יעשו איזונים בסל הכללי.
יהודית פלוטקין
¶
זאת הנקודה השנייה שרציתי להגיד, כל הכבוד. יש לכם הרשות למעמד האישה, ואנחנו נשב לחוד על המלצת המשפטנים לתת סמכויות אכיפה בנושאים מסוימים במקום שיש לקונות. לפחות חובת דיווח לרשות, אז אנחנו נוכל לקבל את המספרים האלה, מישהו ירכז את הנתונים, ואז אם יהיו לנו סמכויות אכיפה – טוב; אם לא – השדולה תוכל ללכת לבית-המשפט.
היו"ר אתי לבני
¶
"גוף או צוות המתמנה על-ידי ראש הממשלה, שר משרי הממשלה או הכנסת או הממשלה כולה הנוגע לניהול- -"
היו"ר אתי לבני
¶
"סוגיות בעלות חשיבות לאומית ובינלאומית לרבות תהליכי קבלת החלטות, ניהול משא ומתן, פתרון משברי במהלך פעילות מדינית לקראת הסדר".
מרב ישראלי
¶
ההחלטות לא מתקבלות על-ידי הצוות, אלא על-ידי הגוף המבצע, לכן זה תהליך קבלת ההחלטות ולא ההחלטות עצמן. אז אמרנו שהצוות מתמנה על-ידי ראש ממשלה, שר או ממשלה בעניין עיצוב מדיניות לאומית. מה עוד?
יולי תמיר
¶
הייתי אומרת: "בצוותים השותפים בעיצוב מדיניות לאומית, וצוותי משא ומתן השותפים לניהול סכסוכים, מניעתם ופתרונם, ולמאמץ להגיע להסדר ביניים או להסדרי קבע יינתן ייצוג הולם לנשים". זה מכסה פה את כל מה שאפשר להעלות על הדעת.
מרב ישראלי
¶
עיצוב מדיניות לאומית זה גם עיצוב המדיניות הלאומית בדברים בינלאומיים.
אם כך אנחנו מדברים על "צוות או גוף" – נמצא מילה – "הממונה על-ידי ראש הממשלה, שר או הממשלה בעניין עיצוב מדיניות לאומית או לעניין ניהול משא ומתן- -".
יולי תמיר
¶
אבל לא רק משא ומתן. אני רוצה גם "ניהול ופתרון סכסוכים" כי יש הרבה צוותים שיכולים ללוות את התהליך.
מרב ישראלי
¶
"צוות המתמנה על-ידי ראש ממשלה, שר או ממשלה בעניין עיצוב מדיניות לאומית או לעניין טיפול בסכסוכים בינלאומיים, לרבות מניעתם, ניהול משא ומתן ופתרונם. יינתן ייצוג הולם לייצוג של נשים בנסיבות העניין".
דלית דרור
¶
למה אנחנו לא מדברים על טיפול בסכסוכים בינלאומיים, ולא בסכסוך בין אנשי התשתיות לבין אנשי איכות הסביבה?
היו"ר אתי לבני
¶
ראשית כל הסכמנו עם הממשלה שאנחנו מורידים אחוזים; שנית יש לנו בית המשפט בעניין ייצוג הולם, ויש כבר פסיקה מה זה ייצוג הולם.
דלית דרור
¶
כשכותבים "עיצוב מדיניות" זה בכל נושא, אבל החשש שלי הוא ש"טיפול בסכסוכים" זה מבחינתכם רק בינלאומי.
מרב ישראלי
¶
אבל סכסוכים במדינה הם או סכסוכי עבודה, או סכסוכים בין שני משרדים, ואז זה מגיע ליועץ המשפטי לממשלה. במקרים האלה את לא ממנה צוות כדי לפתור סכסוך.
יהודית פלוטקין
¶
לא צריך להיות שם ייצוג הולם? אני בכוונה מביאה את הדוגמות של המועצה לביטחון לאומי או לחילופין את ועדת דברת כדי שנראה אם בתור נייר לקמוס לחוק האם הוא חל עליהם או לא.
מרב ישראלי
¶
המועצה לביטחון לאומי ממונה על-ידי הממשלה, והיא בוודאי עוסקת בעיצוב מדיניות לאומית בתחום הביטחון. לכן היא בהחלט שייכת, לדעתי. השאלה האם עיצוב מדיניות לאומית לרבות בנושאי ביטחון, חינוך- -
מרב ישראלי
¶
השאלה היא מה רוצים. אתם יכולים להגיד שבכל צוות ששר ממנה יהיה ייצוג הולם. לא צריך להגיד "עיצוב מדיניות לאומית" ולא כלום; כל צוות שממונה על-ידי שר הוא אופציה אחת, ואז לא צריך להיכנס לכלום. אבל אני מבינה שמשרד המשפטים אומר שאנחנו רוצים לייחד את זה לדברים שיש בהם יותר שיקול.
דלית דרור
¶
אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו. כשיש סוגייה ספציפית של סילוק פסולת מוצקה או מומחה לחומרים מסוכנים במשרד לאיכות הסביבה שהממונה שם הוא גבר, לא יכול להיות שאי-אפשר יהיה לבנות צוות קטן, יעיל וזריז של שניים רק בגלל החוק הזה.
יולי תמיר
¶
בסדר, אבל אם ראש הממשלה שולח את דב וייסגלס לדבר עם קונדוליסה רייס, זה לא צוות. מדברים על הצוותים הגדולים בנושאים המרכזיים.
יולי תמיר
¶
אם הוא שולח שני אנשים זה לא צוות, זה מסוג החלטות הממשלה. צריך להשאיר את זה כך, יותר טוב שיתנצלו.
יולי תמיר
¶
לכן מה שיהודית אומרת זה חשוב, צריך מערכת בקרה ויישום, ואם יהיה נושא שיוכיחו לנו שאין בו אף אישה מתאימה – לכל כלל יש יוצאים מן הכלל.
יולי תמיר
¶
מה שיהודית אמרה הוא נכון, אנחנו רוצים ייצוג הולם overall. אז אם יוכיחו לנו שבצוות פינוי אשפה אין נשים, אבל בצוות אחר יש שתיים זה ייצוג הולם.
היו"ר אתי לבני
¶
לא. אני רוצה לחזור ל"נסיבות העניין". זה ייצוג הולם בנסיבות העניין או בלי נסיבות העניין?
יולי תמיר
¶
זה לא יעמוד בבג"ץ; אם הם יודעים שיש "נסיבות עניין" שבהן נשים לא מתאימות זה לא יעמוד בבג"ץ, אלא אם זה באמת משהו סופר פרופסיונלי, ואין אף אישה מתאימה. אבל בכל "נסיבות העניין" נכריח שנשים רלוונטיות.
מרב ישראלי
¶
לא סיכמנו על איזה סוג של פעילות זה יחול. מינוי על-ידי ראש ממשלה, שר או ממשלה זה תנאי אחד; אבל אנחנו עדיין צריכים למקד את סוג הפעילות.
היו"ר אתי לבני
¶
"סוגיות בעלות חשיבות לאומית ובינלאומיות" או "סוגיות פנים וחוץ" או "סוגיות של קביעת מדיניות לרבות קבלת החלטות".
יולי תמיר
¶
אפשר אולי להגיד: "בצוותים השותפים לעיצוב מדיניות לאומית (פנים וחוץ) ובצוותי משא ומתן למניעת סכסוכים ולפתרונם, לרבות החתירה להגיע לפתרונם".
מרב ישראלי
¶
אפשר כך: "בעניין עיצוב מדיניות לאומית בענייני פנים וחוץ, לרבות לניהול משא ומתן למניעת סכסוכים בינלאומיים ופתרונם". משהו פשוט כזה.
יולי תמיר
¶
אני רוצה גם "ניהול סכסוך", Conflict Management. זה הדבר שנעשה פה בעשור הקרוב, אז אני רוצה שזה יהיה כתוב.
יולי תמיר
¶
"לרבות צוותי משא ומתן לקראת הסדרי ביניים והסדר קבע. פה אני רוצה להגיד את זה במפורש כי זה הדבר שיעמוד על השולחן יום אחרי שהחוק הזה יחוקק.
מרב ישראלי
¶
אז זה נכנס בעצם לניהול סכסוך. "עיצוב מדיניות לאומית בענייני פנים ובענייני חוץ, לרבות צוותי משא ומתן למניעת סכסוכים בינלאומיים, ניהולם ופתרונם", וכאן את רוצה להכניס "לרבות" נוסף.
יהודית פלוטקין
¶
ושלא יגידו לנו שזה ועדות חשאיות, כי גם בוועדות חשאיות אפשר לדבר על אחוזים במספרים של נשים בלי להגיד שזה- -
יהודית פלוטקין
¶
אני רוצה לומר שזאת הישיבה הראשונה שיש לנו אחרי הסיוט של ועדת כספים. אני חייבת להודות שמי שהתחילה עם העניין של העזרה להגדלת תקציב הרשות לקידום מעמד האישה הייתה חברת הכנסת אתי לבני, והיא עשתה עבודה של פריצת דרך. לשמחתנו, נכנסה לוועדה יולי תמיר, ועשתה עבודה נהדרת בוועדת הכספים. זה שוב מוכיח שיחד אנחנו כוח.