חוקה בהסכמה רחבה - זכויות במשפט: זכויות העציר, החשוד והנאשם; חיסיון מפני הפללה עצמית; דין ראיות שהושגו שלא כדין; הזכות לפיצוי בגין הליך פלילי פגום
2
ועדת החוקה חוק ומשפט
29.3.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 460
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שלישי, י"ח באדר ב' התשס"ה (29 במרץ 2005), שעה 09:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 29/03/2005
חוקה בהסכמה רחבה
פרוטוקול
סדר היום
חוקה בהסכמה רחבה - זכויות במשפט: זכויות העציר, החשוד והנאשם; חיסיון מפני הפללה עצמית; דין ראיות שהושגו שלא כדין; הזכות לפיצוי בגין הליך פלילי פגום
מוזמנים
¶
ד"ר אמנון רייכמן - אוניברסיטת חיפה
יהודית קרפ - לשעבר משנה ליועץ המשפטי לממשלה
ניצב חנה קלר - המשרד לביטחון פנים, היועצת המשפטית
עו"ד קרן גלאון - המשרד לביטחון פנים
פקד יוסי כהן - המשרד לביטחון פנים, משטרה, קצין מדור תביעות
נצ"מ אלינוער מזוז - המשרד לביטחון פנים, משטרה, עוזרת ליועמ"ש
עו"ד לבנת משיח - משרד המשפטים, משנה ליועמ"ש
עו"ד רחל גרשוני - משרד המשפטים, ממונה על חקיקה במשפט ציבורי
עו"ד דלית דרור - משרד המשפטים
עו"ד יפעת רווה - משרד המשפטים
עו"ד מיכאל ויגודה - משרד המשפטים, ראש תחום משפט עברי
עו"ד יעל גויסקי - לשכת עורכי הדין
עו"ד ניר פלסר - לשכת עורכי הדין
אתי אדר - משרד הביטחון, סניגוריה צבאית ראשית
עו"ד שי צרפתי - הנהלת בתי משפט, הלשכה המשפטית
עו"ד אדם אבזאכ - הנהלת בתי הדין השרעיים, יועמ"ש
עו"ד סמאח אלחטיב - הנהלת בתי הדין השרעיים
עו"ד עמי קובו - הסניגוריה הציבורית
אביעד בקשי - דוקטורנט מבר-אילן
עומר בכמן - אוניברסיטת חיפה
עו"ד לילה מרגלית - האגודה לזכויות האזרח
עו"ד לונה ברכאת - הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל
רעות ארז - הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל
איל זנדברג
¶
אנחנו בישיבה החמישית על זכויות במשפט. יש לנו כמה חובות, מהישיבה הקודמת, להשלים. להזכירכם, הזכות לקבל הודעה על זכותו של העציר לקבל הודעה על זכויותיו בהליך, זכות היידוע. הזכות השנייה היא הזכות להיות מובא בפני שופט בהקדם האפשרי, עם או בלי התייחסות למועד, אבל הבאה בפני רשות שיפוטית, וזכות העיון של נאשם, של חשוד, בחומר החקירה.
אחרי שנשלים את אלה נעבור לקבוצה האחרונה של הנושאים, שייחדנו לישיבה הזאת, כמה שנספיק, שאלה נושאים שהשארנו בכוונה לסוף, הם אולי קצת פחות מקובלים, אולי קצת פחות בקונצנזוס, מדובר על החיסיון בפני הפללה עצמית, פסלות ראיות שהושגו שלא כדין, כן או לא, פירות העץ המורעל, הזכות לפיצוי בגין הליך פלילי פגום. נדמה לי שאלה העיקריים.
אני מציע שנתחיל מהזכויות מהישיבה הקודמת. ד"ר רייכמן יתאר מה יש במשפט המשווה, מה יש בהצעות החוקה הקודמות, ונוכל לדון בהן אחת לאחת.
איל זנדברג
¶
אני אעיין בזה, ואקח רעיונות. יכול להיות שיהיה ספיח של חצי ישיבה, אולי הם יוכלו להציג את זה.
אמנון רייכמן
¶
תודה רבה. נמשיך עם המסמכים של הישיבה שעברה. נתחיל עם זכויות היידוע וההודעה לעציר. כאשר אנחנו מסתכלים על המשפט המשווה וגם על הצעות החוקה הקודמות למדינת ישראל, אלה דברים שמכוסים כמעט בכל ההצעות, ויש גם כיסוי די מקיף באמנות ובחוקות האחרות. הרציונל ברור, זכויות יכולות להיות יפות מאוד כשהן על הנייר, אבל אם העציר לא יודע על הזכויות האלה, אין להן ממש בעולם המעשה. ולכן הרעיון הוא לדבר על יידוע של העציר על זכויותיו.
אמנון רייכמן
¶
אני יכול להסתכל על נוסחים, כמעט בכל החוקות בעולם, כמעט בכל הצעות לחוקה שהוגשו ובחוקי-היסוד של זכויות במשפט מופיע רעיון שיידעו כל אדם.
אמנון רייכמן
¶
הוא מופיע במשפט שאומר שצריך להגיד לאדם. השאלה מה צריך להגיד לו: צריך להגיד לו על מה עצרו אותו וצריך להגיד לו שיש לו זכויות. זה מה שמופיע כעיקרון חוקתי.
איל זנדברג
¶
זה משפט, שיודיעו לו על העילות למעצר והתייחסות למרכיב הזמן. האם נתייחס למרכיב הזמן, ביטויים כמו "בהקדם האפשרי", "עם מעצרו"?
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה לא עניין לחוקה לכתוב "עם מעצרו" או לא עם מעצרו, "בהקדם האפשרי". למה צריך להיכנס כאן לכל הפרטים?
היו"ר מיכאל איתן
¶
צריך להיות משפט כללי, מילה אחת שאומרת שצריך ליידע אותו, וזה הכול. יש מחוקק, אנחנו לא כותבים כעת מסמך שעל-פיו אנשים יצטרכו לחיות את חיי היום-יום. אנחנו מדברים על מסמך שנותן הנחיה למחוקק ומגביל אותו, וסומכים על תבונת המחוקק. אנחנו לא יכולים לצאת מנקודת הנחה שכשאנחנו נגיד שצריך לשמור על זכות ליידע אותו, שלא יידעו לפרש מה צריך ליידע, האם זה עם מעצר, בלי מעצר.
איל זנדברג
¶
לחיזוק הטיעון שלך, המחוקק עשה את זה גם בלי שהחוקה חייבה אותו, בצורה מאוד פרטנית, ולאורך שנים.
אמנון רייכמן
¶
אם אנחנו רוצים לסטות מהניסיון של כמעט כל החוקות בעולם, אנחנו יכולים להיות ייחודיים בעניין הזה.
אמנון רייכמן
¶
החוקה האמריקנית מדברת, בתיקון השישי, על כך, שברגע שאתה עוצר מישהו, החוקה האמריקנית שהיא יחסית צרה ודקה, שיידע במה הוא מואשם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
על זה אני לא מתווכח אתך. אתם שואלים, האם יהיה כתוב עכשיו: בטרם המעצר, ויקראו ולא יקראו וכל הפרטים האלה. אמרתי, שיהיו שתיים-שלוש מילים. הלאה, עוד דוגמאות.
אמנון רייכמן
¶
בקנדה כתוב: "to be informed promptly of the reasons therefore". זאת אומרת, הקנדים אומרים, שצריך בהקדם האפשרי. Promptly – הכי מוקדם שאתה יכול. ועוד כתוב: "To be retain and instruct counsel without delay and to be informed of that right". זאת אומרת, יש לך זכות לעורך-דין, והם כתבו והוסיפו במפורש שאתה צריך להיות מיודע על זה שיש לך זכות לעורך-דין. זו החוקה הקנדית.
הצ'רטר הקנדי בסעיף אחר מדבר שלוש פעמים על זכות היידוע, בפעם השלישית שהוא מדבר על זה כתוב: "To be informed without unreasonable delay of the specific offence" .
באנגליה אין חוקה, אבל באנגליה כמובן יש ה-"Police and Criminal Procedure Evidence Act" (להלן: ה-PACE), שמעגן את זה.
בגרמניה, החוקה הגרמנית הרבה יותר מפורטת מאשר המודל שלנו, אבל שם כתוב במפורש, שלא רק זה, אלא שצריך גם להודיע לקרוב משפחה. זה בסעיף 104 לחוקה הגרמנית. קרוב משפחה של עצור, יש לו זכות חוקתית שיידעו אותו. זה כבר מעבר לזכויות היידוע לנאשם עצמו.
איל זנדברג
¶
אנחנו מסתכלים על נוסח מ-1993 שוועדת החוקה ניסתה לחוקק ולא הצליחה. זו מידת הפירוט שבחרו אז: סיבות המעצר, אדם קרוב והזכות לייצוג. בסעיף 5 כתוב: "לכל אדם שנעצר הזכות לאלה: שיודיעוהו מיד על הסיבות למעצר- - -".
אמנון רייכמן
¶
השאלה, אם צריך גם להודיע לו על מה שנדון בו תכף, האם צריך להודיע לו על החיסיון בפני הפללה פנימית, שזה החיסיון הבסיסי ביותר שיש לאדם.
אמנון רייכמן
¶
לא, נגיע לזה. תהא הזכות שלך אשר תהא, אתה צריך לדעות שמותר לך לשתוק או, לא להפליל את עצמך.
חשבתי בזמנו להציע משהו כמו
¶
זכותו של עצור לדעת במה הוא מואשם, זכאי להיוועץ בעורך-דין וזכאי להימנע מהפללה עצמית. זאת אומרת, אלה שלושת הדברים שעצור צריך לדעת.
איל זנדברג
¶
צריך להחליט החלטות עקרוניות: האם רוצים לדבר על מרכיב הזמן? על מה אתה רוצה שיידעו אותו ומה כתוב בחוקה? האם בחוקה צריך להתייחס לכך שצריך להודיע לו על עילות המעצר? אפשר לנסח את זה קצר, ראית דוגמאות מ-1993. האם צריך להודיע לאדם קרוב, וזה עניין חוקתי, כן או לא? האם להזכיר את המועד או להשאיר את זה לחלוטין למחוקק? האם הזכות להיפגש עם עורך-דין, דבר שצריך להזכיר בחוקה, כן או לא? דבר אחרון, אם החוקה תתייחס לחיסיון בפני הפללה עצמית, האם גם לגבי זה החוקה צריכה לחייב להודיע? זו אומנם רשימה ארוכה, אבל, לגבי כל אחד מהפרטים, צריך להחליט כן או לא, ואז ננסח סעיף כזה, או להניח שלא צריך בכלל להתייחס, וזו כנראה לא ההנחה, שהחוקה תשתוק לחלוטין ולא תחייב בכלל הודעה לעציר על זכויותיו. זה מקובל, ולא נראה לי בעיה גדולה. זה הגיוני לכתוב את זה.
רשף חן
¶
לא כל כך חשוב לי איפה זה יהיה כתוב, ובלבד שזה יהיה כתוב באיזה מקום. נדמה לי שזו זכות שלא בלתי ראוי שהיא תהיה חוקתית. אני חושב שזאת זכות דומה במשקל שלה להודעה על הזכות לשמור על זכות השתיקה או הזכות להימנע מהפללה עצמית. בקיצור, הזכות לייצוג משפטי, לא רק בזמן המשפט, אלא בזמן החקירה, הזכות לכך שמישהו יוכל ללחוש לך באוזן לשתוק.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש הכלל של הזכות לייצוג הולם, אנחנו לא יכולים להיכנס לפרטים, כי מיד תצטרך להגביל את הזכות הזאת. לא כדאי להיכנס לזה.
אמנון רייכמן
¶
השארנו את זה ברמת ההפשטה של הזכות לייצוג הולם. ברגע שאנחנו כותבים "זכות לייצוג הולם", אם אנחנו מכניסים לרמה החוקתית את הנורמה של הזכות לייצוג הולם, זו שאלה שתצטרך להתברר בפני ערכאות, האם הזכות לייצוג הולם כוללת או לא כוללת, והמחוקק יוכל להפעיל פה פסקת הגבלה.
רשף חן
¶
אנחנו רוצים לכתוב עד כדי כך כללי? היינו יכולים לכתוב: הזכות למשפט צודק, ובזה לגמור את העניין. זה נושא שראוי לחוקה.
אמנון רייכמן
¶
נחזור לענייננו אם אפשר. זכות היידוע, אני יוצא מנקודת הנחה שזה מקובל. השאלה, כמה לפרט.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, מה שרשף חן דיבר. זו הגזמה, אבל נשאיר את זה כך. אני לא רוצה להיכנס כרגע לוויכוח, זה ויכוח ארוך מאוד, אבל צריך לאזן בין דברים. למשטרה ולשלטון צריך להיות איזה כלי שיוכל לבצע חקירה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא אומר שהיא לא צריכה להיות, אני אומר שצריך להשאיר את זה לחיים, שהמידות השונות יישארו בצורה די גמישה על מנת שמחוקקים, בכל עת ובכל זמן, יוכלו לנוע, לפעמים לכיוון הזה ולפעמים לכיוון אחר, ולא לקבוע את זה בצורה נוקשה בחוקה. כך נראה לי, במיוחד לא במדינת ישראל, שחיה עוד עם כל מיני בעיות, שאנחנו מקווים כולנו שיום אחד ייפתרו לנצח. כך נראה לי, אבל בואו נעזוב את זה עכשיו ונתקדם.
אמנון רייכמן
¶
מה שכתבתי ש"זכותו של עציר לדעת במה הוא מואשם, זכאי הוא להיוועץ בעורך-דין וזכאי הוא להימנע מהפללה עצמית", אם נחליט שיש חיסיון מהפללה עצמית. צריך לראות לגבי הזמן, האם זכאי לדעת בהקדם האפשרי.
איל זנדברג
¶
המשפט לא יישאר בדיוק המשפט הזה, צריך לנסח את זה באיזו צורה. יש כאן ניסוח: שיודיעו מיד על סיבות למעצר, שתימסר ללא דיחוי הודעה – מרכיב שצריך להחליט לגביו- - -
איל זנדברג
¶
זה הבדל של מהות, זה לא הבדל של ניסוח. הוועדה צריכה להחליט האם "ללא דיחוי" או "מיד", האם זה בהקדם האפשרי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מה ההבדל בין "מיד" ל"ללא דיחוי"? מספיק לי עכשיו שיהיה כתוב "ללא דיחוי". אתה רוצה "מיד", יהיה "מיד". תבחר מה שאתה רוצה. אני רוצה שנהיה מעשיים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תבחר מה שאתה רוצה. תרצה – תכתוב "בהקדם האפשרי", תרצה – תכתוב "ללא דיחוי", תרצה – תכתוב "מיד". תבחר אחד מהם, תדביק את שלוש העילות לביטוי הזה.
לילה מרגלית
¶
יש גם זכויות נוספות, ואני חושבת שעדיף לנסח את זה באופן שאומר: הודעה על זכויותיו, לרבות זכויות אלה.
איל זנדברג
¶
המחוקק תמיד יכול לקבוע עוד חובות, אבל אנחנו לא רוצים שתהיה חובה על המחוקק לקבוע רשימת זכויות, שהוא לא יודע מה הן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לילה מרגלית, לא תהיה שום הגבלה על מחוקק להוסיף זכויות, כמה שהוא ירצה, הלשון כאן לא מגבילה מישהו לקבוע עוד דברים.
עמי קובו
¶
החוקר אומר לו: אתה לא תראה אור שמש עד שאני אחליט, ואז הוא יודע שזה לא נכון, הוא יודע שבסוף יהיה שופט שיחליט אם הוא יישלח למעצר.
איל זנדברג
¶
אפשר לעבור מהר מאוד על כל המרכיבים ולהחליט. לגבי ההודעה לקרוב. הוועדה צריכה להחליט אם לכלול את זה בחוקה או לא לכלול את זה בחוקה. אפשר לחיות בלי זה.
יהודית קרפ
¶
הזכות להודיע על המעצר, אפשר לדבר על הנוסח, אם זה קרוב או משהו אחר. העיקרון שלה, למנוע מעצרים בלי תקשורת, וצמודה אליה הזכות להודיע על מיקום המעצר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מסכים לזה, בשום פנים ואופן. אני יכול להסכים שזה יהיה בהחלטה של חוק ולא בחוקה.
אמנון רייכמן
¶
האם מקובל עלינו שאלה יהיו מרכיבי היידוע? זאת אומרת, צריך לדעת על סיבות המעצר ומהי האשמה, שיש אפשרות להתייעץ עם עורך-דין ושיש חיסיון מפני הפללה עצמית, אם נקבל שיש חיסיון מפני הפללה עצמית?
איל זנדברג
¶
הזכות להיפגש עם עורך-דין או ייצוג, זו נקודה נוספת שאפשר להציג שיקולים בעד או נגד לכלול את זה בחוקה. זו כמובן זכות חשובה, כי היא פתח להגנה על הזכויות בכלל, ולכן חשוב להודיע עליה.
איל זנדברג
¶
צריך לחשוב במה להגביל את המחוקק, מהם הדברים שיש חשש שהעציר לא יהיה מודע להם בעצמו, מה מאזן את יחסי הכוחות בין העציר לבין רשויות האכיפה, ומה המחוקק עלול לכתוב ולא לקבוע בחוק. אלה השיקולים שצריך לחשוב עליהם, ולכן צריך לקבוע בחוקה, ולא לאפשר למחוקק להחליט.
איל זנדברג
¶
כאן זו הזכות להודיע לו על זכותו. אפשר להניח שהמחוקק יעשה את זה, והמחוקק גם עשה את זה, ובכל אופן תהיה ביקורת שיפוטית. ואפשר לומר שלא סומכים על המחוקק, וזה נושא מספיק מרכזי בשביל להזכיר אותו במפורש.
עמי קובו
¶
זה העירבון הכי חזק שלנו לכל הזכויות האחרות. אם אין לי הזכות להיפגש עם עורך-דין – עורך-דין הוא השומר היחיד על כל הזכויות האחרות, הוא זה שייעץ לו בפני הפללה עצמית, הוא זה שיודיע לו שיש לו זכות להיות מובא בפני שופט, הוא יודיע לו הכול, והוא ישמור על כל הזכויות – אם את זה אין לו, כל השאר חסר טעם.
איל זנדברג
¶
הסוגיה שצריך להחליט בה, האם זכותו שיודיעו לו על זכותו להיות מובא בפני רשות שיפוטית, האם מרכיב של זמן צריך להיות כלול או לא.
רשף חן
¶
למה שלא יהיה סעיף שאומר רשימת זכויות, והזכות שיודיעו לו במהירות האפשרית על כל זכויותיו אלה?
איל זנדברג
¶
דיברנו קודם על גודל תא המעצר ותנאים מסוימים, על זה לא צריך להודיע, לא צריך חצי שעה לקרוא לו את כל הזכויות, מודיעים לו על הזכויות החוקתיות.
רשף חן
¶
אני מדבר על הזכויות החוקתיות. יש רשימה של זכויות חוקתיות, אחת מהן היא, שיודיעו לו על הרשימה הזאת בזמן הסביר. בקיצור "מירנדה", שיהיה לשוטרים בכובע רשימת הזכויות. אתה עוצר מישהו, תקרא לו את הזכויות שלו.
איל זנדברג
¶
המודל המקובל הוא זכויות בולטות וחשובות, ואליהן הגבילו את המחוקק. לגבי הזכויות האחרות, לא הזכירו אותן. אפשרי גם מודל אחר.
רשף חן
¶
הזכות להליך הוגן היא לא זכות עציר, אלא זכות שיש לכל אזרח במדינה. זה סעיף אחר. אזרח, כשהוא חופשי, כדי להיוועץ עם עורך-דין, הוא לא צריך זכות מהמדינה, הוא דופק בדלת ומתייעץ. עציר צריך שהמדינה תאפשר לו להתייעץ עם עורך-דין. לגבי כל האזרחים יש חירות להתייעץ עם עורכי-דין, אבל לעציר זאת זכות מיוחדת, כי צריך לאפשר לו.
אמנון רייכמן
¶
אני רוצה לומר את הדברים ברחל בתך הקטנה. הזכויות האלה הן לא רק נגד המחוקק, הזכויות האלה הן גם, ולפעמים, בעיקר נגד בית המשפט עצמו. בית המשפט עצמו לפעמים צריך הנחיה קצת יותר ברורה ובולטת מתי הוא יבוא לאדם ויגיד לו: המעצר היה שלא כדין, למרות ששופט ראה אותך בדרך, וזה עולה עכשיו לערעור, ולא אמרו לך את הדברים האלה או שלא יודעת. זו הנחיה שצריכה לצאת לשופטים בכל הערכאות.
אמנון רייכמן
¶
נניח שהמחוקק שותק, הוא לא אומר לא להגיד, הוא לא אומר כן להגיד, כי דרכם של מחוקקים לפעמים לשתוק.
לילה מרגלית
¶
זו לא המטרה היחידה של החוקה. החוקה אמורה גם לתת הנחיה לכל רשויות המדינה, לרבות הרשות השופטת, וגם לתת חינוך לאזרחים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מה שרשף חן אומר, שלכל אדם שנעצר יש להודיע מיידית על זכויותיו: האחת, סיבות למעצר, השנייה, זכותו להיפגש ללא דיחוי עם עורך-דין, השלישית, זכותו להיות מובא ללא דיחוי לפני רשויות שיפוט.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נניח שאנחנו מדברים עכשיו על דבר כזה, ויש הערות, זה נרשם אצלך, ובעוד חודשיים נחזור לזה, האם תזכור?
אמנון רייכמן
¶
אם דיברנו על זכות העציר למידע והודעה, אנחנו יכולים עכשיו לדבר על הזכות להיות מובא בפני שופט. אני מקווה שהזכות עצמה היא די טריוויאלית, שבמעצר יהיה פרק זמן מינימלי שבהקדם האפשרי כן צריך העניין להגיע העניין בפני שופט, שאנשים לא יהיו במעצר ללא ביקורת שיפוטית לפרקי זמן ארוכים. אם אנחנו מקבלים את העיקרון הבסיסי הזה, שלא יהיה בארץ מעצר בלי פיקוח שיפוטי, עולה השאלה, בהנחה שאנחנו מקבלים שזה צריך להיות בחוקה, וזה נמצא ברוב החוקות- - -
יהודית קרפ
¶
התנגדו לעצם ניסיון החקיקה להמשיך בפרקים של חוקי-יסוד. זו היתה הקונסטלציה הפוליטית. לא היה ויכוח לגופו של עניין, לא היתה דחייה לגופו של סעיף או עיקרון.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני חושב על כל מיני מהלכים קדימה, ואני לא רואה שום סיבה בעולם למה שלא נעביר את זה, אם לא נצליח להעביר הכול.
רשף חן
¶
זו הבעיה במבנה שהלכנו עליו, אם מלכתחילה היינו עושים פרקים-פרקים, היה יותר קל לעשות את זה. אפשר לראות אחר כך מה לא שנוי במחלוקת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אפשר לעשות פשרות ולהעביר חלקים. צריך עסקה. אם עושים עסקה על הפרק השלטוני ועל חוקי-יסוד, אפשר לעשות עסקה על חוק-יסוד: החקיקה. אחרת, לא נעשה כלום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם נסכים על זה, יכול להיות שאפשר יהיה להסכים להעביר את חוקי-היסוד בלי הזכויות בינתיים.
איל זנדברג
¶
חלק מהזכויות לא קונטרוברסליות כמו אלה. למשל, זכויות חברתיות תלויות בכל המהלך, הן תלויות בביקורת השיפוטית. זכויות במשפט לא קשורות כל כך.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בואו נתקדם. כשנסיים עוד חודשיים-שלושה את הדיונים ניכנס לשאלות על מה אנחנו יכולים להסכים. נשב רק חברי הכנסת.
אמנון רייכמן
¶
אני רוצה לסיים את העניין לגבי הזכות להיות מובא בפני שופט. אם אנחנו מקבלים שזה עיקרון שחייב שיהיה, ואנחנו מקבלים שזה חייב להיות בחוקה, עולה השאלה אם אנחנו רוצים לקבוע פרק זמן בחוקה, לנקוב בחוקה ממש פרק זמן, למשל 24 שעות, או שאנחנו רוצים רק לכתוב "ללא דיחוי", "פרק זמן סביר"?
רשף חן
¶
אדם עצור למשך תקופה מסוימת לצורך חקירה. אפשר להביא אותו לשופט בתוך שעה, אבל רוצים להחזיק אותו לצורך חקירה. להגיד "בהקדם האפשרי", זו לא הכוונה.
לילה מרגלית
¶
המעצר לא אמור לשמש אמצעי חקירה, הוא אמור לשמש על מנת לנטרל את הסכנות של אותו אדם להסתובב חופשי.
לילה מרגלית
¶
המעצר במהלך החקירה אמור לשמש אם האדם מתהלך חופשי וקיימת סכנה שהוא יפעל לצורך שיבוש אמצעי חקירה.
עמי קובו
¶
חבר הכנסת חן, גמרתם את החקירה ב-20:00, למה שהוא לא ילך לישון בבית? אתה מחזיק אותו בבית המעצר, או כי הוא מסוכן או כי אתה חושב שהוא ישבש את החקירה. אתה לא מחזיק אותו לצורכי חקירה, לצורכי חקירה זה, בשעות שהחוקר עובד.
אלינוער מזוז
¶
המעצר איננו כלי חקירתי במובן זה שאתה לא עושה שימוש במעצר כאמצעי לחקור אותו. זה נכון שמעצר שאיננו מעצר עד תום ההליכים זה בזמן שבו מתנהלת החקירה, כמו שבאמת אמרת. זה לא נכון להגיד שזה רק בגלל שאדם מסוכן. אם יש לי אדם מסוכן, אבל אני לא צריכה אותו לצורכי חקירה, אין לי שום אפשרות לעצור אותו, זאת אומרת, זה שאדם הוא סתם מסוכן, אבל אין לי ראיות שהוא עבר עבירה, או שהוא חשוד שיעבור עבירה, אני לא יכולה לעצור אותו. אלה שני הצדדים.
רשף חן
¶
הוא הודה. הוא בא למשטרה ואומר: נכון, רצחתי, והמשטרה חושבת שעוד רגע הוא הולך להרביץ למישהו. הם לא יכולים להחזיק אותו במעצר עוד, הוא הודה, בהנחה שאין חשש שהוא ישפיע על עדים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נתפסתי להערה שאמרה שיש אדם מסוכן, ושהיא לא יכולה לעצור אותו, משום שהוא לא צפוי לבצע שום עבירה. במה הוא מסוכן?
אלינוער מזוז
¶
אם הוא התחיל בביצוע עבירה או בפעולות שמהוות התחלת הביצוע של העבירה, אני יכולה. אבל אם יש לי, למשל, מידע מודיעיני כללי, החוק מאפשר לי לעצור בן אדם, כשיש לי חשד שאדם ביצע עבירה. זו ההתחלה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אז הוא גם מסוכן, לפני כן הוא לא מסוכן. אין אנשים מסוכנים באוויר. אוי ואבוי אם זה יהיה כך, כי אחר כך, אם יש מידע הוא מסוכן, אז זה מתחיל להתגלגל. טוב מאוד שהחוק לא נותן לך לעצור.
היו"ר מיכאל איתן
¶
את עדיין קוראת לו מסוכן. הוא לא מסוכן. הוא יהיה מסוכן ברגע שתהיה לך עילה לעצור אותו.
אלינוער מזוז
¶
מה שרציתי להגיד שעולות פה שאלות, האם לקבוע, למשל, בחוקה שיביאו בפני בית המשפט מיד או בתוך שעה או בתוך 24 שעות אדם.
ניר פלסר
¶
מה שנאמר, שימונה עורך-דין אם הוא לא יכול לשכור שירותיו של עורך-דין פרטי. זה עיגון של עיקרון השוויון. אם יש לי כרגע כסף, אני שוכר עורך-דין, אם אני עני מרוד, אין לי עורך-דין.
אמנון רייכמן
¶
אנחנו נמצאים בשאלה, שאדם צריך להיות מובא בפני שופט בהקדם האפשרי – ויכול להיות שיש ויכוח על הביטוי "בהקדם האפשרי" – כשאדם מובא בפני שופט, אין ספק שמתחיל הליך שיפוטי, ולהליך השיפוטי הזה כבר צריך להיות לו עורך-דין שמגיע מוכן.
עמי קובו
¶
היום, בחקירה, בדרך כלל, את רוב האנשים אנחנו לא מצליחים לייצג. חלק בלתי מבוטל מהאנשים אנחנו קולטים בשלב שהם מגיעים לבית המשפט. הרבה פעמים אחרי שאדם הודה, הוא כבר מסר את הגרסה.
עמי קובו
¶
היה לנו דיון על זה בנוכחות המשטרה, היה דיון רחב למי מודיעים ולמי לא, והצגנו את הנתונים הסטטיסטיים עם האחוזים. הראינו שבמקומות מסוימים מודיעים ובמקומות אחרים לא. זה לא חוקתי. יש לנו דיון עם המשטרה לגבי השלב שבו הם צריכים להודיע, האם מודיעים לאדם בתחילת החקירה על הזכויות האלה או, בגרסאות ששמענו במשטרה, בשלב שהוא מובא בפני הקצין הממונה, שמאריך את מעצרו, שזה הרבה מאוד פעמים אחרי שהוא כבר מסר את גרסתו. לגבי הזמן יש מחלוקת מאוד גדולה בינינו לבין המשטרה. הנוכחות של הסניגור הרבה מאוד פעמים תהיה רק בשלב המשפט, וזה רע מאוד.
עמי קובו
¶
צריך להודיע לו שיש לו זכות להיות מיוצג על-ידי עורך-דין, ואם אין לו עורך דין, המדינה תמנה לו.
רשף חן
¶
יש סניגוריה ציבורית. אתה יודע להרים טלפון לסניגוריה הציבורית ולהגיד: יש פה עצור, תבוא לדבר אתו?
היו"ר מיכאל איתן
¶
זו לא בעיה לכתוב כל מיני דברים שאחר כך אי אפשר יהיה לקיים אותם. המדינה תמנה לכל עצור עורך-דין?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתם מושכים אותנו מבחינת אינטרסים. אני לא בא אליכם בטענה, זה טבעי, זה טוב, זה לגיטימי. אתם מושכים אותנו למקומות שבהם הכול ניירות טובים, לא ייצא מזה שום דבר, אף אחד לא יבצע את זה. אולי עוד 10-20 שנה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נכון, זה חלק מהזכויות החברתיות שעדיין אני לא רוצה למסמר אותם בחוקה, כי אני לא חושב שאפשר יהיה לבצע את החוקה הזאת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חוקה לא תסגור שום פער חברתי, מי שיסגור פער חברתי זה אם נלך לעבוד, התל"ג יעלה, אז ייסגרו אולי פערים חברתיים, ואפשר יהיה לעשות צדק חלוקתי מהכנסות. הניירות לא מייצרים כלום, חוץ מבלופים. בלופים אפשר יהיה לייצר. החוקה תפתור את הבעיות? החוקה לא תפתור כלום, זה נייר. אני יכול לכתוב פה המון דברים, יפים נאורים, נהדרים. האם זה יביא עוד שקל מהאוצר, שייתן לי מחר למנות עורכי-דין? תהיו ריאליים. אני לא רואה הגיוני שאני אקבע הוראה חוקתית שכל עצור יקבל עורך-דין.
רשף חן
¶
הסתבכנו בזה משום שעשינו את המנגנון: יודיעו לו על זכויותיו אלה, וזה מזמין את זה שנפרט את הזכויות ברמה של חקיקה יותר נמוכה מחוקה. אני מציע שנחזור אחורה, נעשה רשימה של זכויות כללית. בהקשר שלנו, למשל, מספיקה הזכות לייצוג הולם.
רשף חן
¶
אחת הזכויות תהיה הזכות להיות מיודע על זכויותיו, כפי שיהיו קבועות בחוקה ושייקבעו בחוק בהקדם האפשרי. צריך לצאת מהמנגנון של רשימה מפורטת, כי ברגע שאתה עושה מנגנון של הודעה לאדם על זכויותיו אלה, מה שאתה מזמין זה, מה שכתוב בכובע.
איל זנדברג
¶
אנחנו לא נמצאים בשלב היידוע. מדובר על זכות מהותית עם סעיף נפרד על ייצוג משפטי בשלב החקירה.
רשף חן
¶
המנגנון שהצעתי קודם, שנכתוב: הזכות להיות מיודע על זכויותיו אלה, לא לעשות כך, אלא לכל עצור יש זכויות, ולפרט אותן, זכות מס' 7 היא הזכות לקבל הודעה בהקדם האפשרי על זכויותיו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתה צודק וטועה. אתה צודק בכך שאתה אומר, שאתה לא יכול לעשות היום רשימה סגורה של מה יידעו אסיר, יכול להיות שמחר יתפתחו דברים נוספים, והוא רוצה שיידעו אותו גם בזה, ולכן הוא לא רוצה את הרשימה. הוא טועה בכך שהוא חושב, שעל ידי כך שתיקבע בחוקה זו רשימה סגורה. מה שאנחנו קובעים בחוקה זו רשימת רצפה. אם מחר יהיה חוק, ואם אתה רוצה אפשר להוסיף את זה כאן, שיוסיף זכות מסוימת, והמחוקק יגיד שהוא רוצה שגם על זה יידעו, אין לו שום מניעה. מה מפריע לך שתהיה רשימה כמו שהצעת קודם?
היו"ר מיכאל איתן
¶
היא לא מונעת תוספות בחוק. אפשר יהיה לחייב את המשטרה גם מכוח חוק להודיע לו על דברים נוספים.
רשף חן
¶
ברגע שאתה כותב שיש לו הזכות שיודיעו לו על זכויותיו אלה, ומתחת לזה כותב "ייצוג משפטי הולם", יגידו לו: יש לך הזכות לייצוג משפטי הולם, ואז קופצים ואומרים: צריך לכתוב בדיוק מה יגידו לו.
רשף חן
¶
אני מדבר על ניסוח ועל התוצאה של הניסוח. אם אנחנו מנסחים שלעציר יש הזכות שיודיעו לו על זכויותיו אלה, ואז עושים את הרשימה, זה מזמין שהרשימה תהיה מפורטת, כי כשאתה עושה רשימה כזאת, אתה לא יכול להגיד דברים מאוד כלליים, כי זו רשימה של מה אמורים להגיד לו. אם, למשל, נכתוב ברשימה הזאת "הזכות לייצוג משפטי הולם", זה מיד חסר משמעות. תגיד לעציר שיש לו זכות לייצוג משפטי הולם? מה המשמעות של זה? הם אומרים: בואו נפרט. בהסכמה עם מה שאמר מיקי איתן, זה לא המקום לעשות את זה בחוקה. בחוקה, בסך הכול צריך לכתוב, "הזכות לייצוג משפטי הולם". נקודה. ולציין, כאחת מהזכויות, את הזכות לדעת על זכויותיו, לרדת מהשיטה של הודעה על רשימת הזכויות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הייתי לפני שעה במקום שאתה מדבר עליו, והשתכנעתי כבר. הם הביאו לי כמה דוגמאות עם רשימות. בדיוק מה שאמרת עכשיו, עם זה התחלתי את הדיון. אמנון רייכמן קרא לי מכל מיני מקומות, הביאו את חוק-יסוד: זכויות במשפט, יש כאן רשימה של דברים. נשתדל לצמצם, רק שזה יהיה רזה.
איל זנדברג
¶
הבעיה של נציג הסניגוריה היא בעיה שונה, היא בעיה מהותית. הסעיף בחוקה שיאמר שלכל עצור, לכל אדם, יש זכות לייצוג הולם, הם רוצים שיבהירו בו שהדבר חל גם בשלב החקירה, ולא רק מרגע שהוא רואה שופט, וזאת שאלה שצריך להחליט עליה. זה לא עניין ניסוחי.
רשף חן
¶
זכות לייצוג משפטי הולם, לשיטתי זה כולל גם את הזכות הזאת, זה ייפתר בחקיקה, זה ייפתר בפסיקה, אני מוכן ללכת לבג"ץ ולהגיד שזה שלא קוראים להם את הזכויות, זו הפרה של החוקה. אם נכתוב "זכות לייצוג משפטי הולם", זה מספיק.
איל זנדברג
¶
הם מבקשים שיבהירו את זה בחוקה, אבל חבר הכנסת איתן סבור, כך הבנתי, שזאת לא צריכה להיות זכות חוקתית, זה לא עניין לחוקה לעסוק בו, וזאת המחלוקת המהותית.
איל זנדברג
¶
כשדיברנו על זה בדיון הקודם דובר על ההליך השיפוטי, נדמה לי שלא היתה הנחה שזה גם בשלב החקירה.
רשף חן
¶
בהנחה שאנחנו מדברים על זכויותיו של עציר, קודם כול היתה פה הערה נכונה שלא דומות זכויותיו של עציר לזכויותיו של נחקר, מפני שאחת השיטות המאוד נפוצות, מאז ה-24 שעות, היא להביא בן אדם, לעכב אותו מ-08:00 עד 24:00, ואז לעצור אותו.
רשף חן
¶
אתה לא מעכב אותו, אתה רק משוחח אתו שיחה ידידותית. זה למעשה זכויותיו של חשוד, הוא לא נחקר בתור עד, זה לא משנה אם הוא עצור או לא.
כאן מגדירים זכויות של עציר, ולעתים עוצרים בן אדם הרבה אחרי שהחקירה כבר נגמרה. לאדם יש הזכות, כשהוא חשוד, ברגע שהשוטר פוגש אותו בפעם הראשונה, שיגידו לו מה הזכויות שלו.
אמנון רייכמן
¶
אולי קצת נסתכל על הניסיון בחוץ-לארץ, יש המון פסיקה בחוץ-לארץ. אתם מעלים נקודה מתי שאדם עובר מסטטוס של אזרח בהתנדבות שבא לספר מידע, שהוא הולך ביוזמתו, למצב שבו שני שוטרים באים לאדם ואומרים: תיכנס שנייה לניידת. לא אמרו לאדם שהוא עצור, לא אמרו לו שהוא מעוכב. שני שוטרים באו ושמו אותו בניידת. עכשיו מתחילים לשאול את האדם שאלות בלי שאמרו לו שום דבר. התשובה של רוב שיטות המשפט בעולם, כאשר שני שוטרים באים אליך ושמים אותך בניידת ומתחילים לשאול אותך שאלות, זה נחשב שעברת את השלב שאתה תחת המשמורת של המשטרה, ואז צריך לקרוא לך את כל הזכויות.
אמנון רייכמן
¶
גם אם הם לא חושדים בו, מידע שהוא מוסר יכול אחרי זה להפליל אותו. הם לא חושדים בו, הם רק מבקשים שהוא ייכנס לניידת, הם אומרים שהם עדיין לא חושדים, הם רק שואלים: רצחת?
אמנון רייכמן
¶
חברים, הנקודה המכריעה בחוקות בעולם זו נקודה חוקתית חשובה, מתי אדם הופך להיות בחסות המשטרה. ברגע שהוא בחסות המשטרה- - -
רשף חן
¶
אני לא מבין למה עיכוב זה דבר רלוונטי. ברגע שחושדים בו, ברגע שמתחקרים אותו, צריך להזהיר אותו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
עשו מבחן מעשי לתרגם את הנקודה מתי אדם נמצא בשליטת המשטרה, על מנת שמאותו רגע, וזה לא משנה כרגע מה הסטטוס שלו, צריך לקרוא לו את זכויותיו. אדם יכול להתנדב מרצונו החופשי, לא צריך לקרוא לו שום זכות. בא אדם, נכנס למשטרה, אומר: שלום חברים, רצחתי ביום זה, בשעה זאת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בא שוטר, אומר לבן-אדם: היה רצח באיזה מקום, לא חושדים בו, אלא שואלים מי ראה. הוא נוסע אתו למשטרה בניידת ומתחיל בניידת לספר את אותו סיפור. מאחר שיש בעיות מה הרגע, הם אומרים שיש מבחן. המבחן הוא מבחן השליטה, כשאדם יכול לקום וללכת בכל רגע שהוא רוצה, וזה לא משנה מאיפה, זה יכול להיות גם אצלו בבית, אם הוא במצב שהמשטרה אומרת: עכשיו אתה כפוף לנו, אתה לא זז, אתה לא הולך, אלא אתנו, באותו רגע הוא בחזקת המשטרה. אני לא יודע מה אתם רוצים מאתנו כאן בחוקה, איך נגיע מהחוקה למבחן הזה? זה מבחן של פסיקה?
איל זנדברג
¶
את המבחן לא צריך לבטא בחוקה, די שהחוקה תאמר שזה חל על חשוד, על נחקר או על עציר. החוק אחר כך יפרט מה זה חשוד, מתי הוא הופך חשוד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
למה על חשוד זה צריך להיות? זה צריך להיות על עציר. הכלל צריך להיות, בגדול , אנחנו נמצאים בסיטואציה שאנחנו מדברים על אי הפללה- - -
אלינוער מזוז
¶
זה לא אותו דבר, כי אזהרה זה באמת רלוונטי גם לחשוד. כל מי שהוא חשוד, אפילו באתי אליו הביתה. אבל הזכויות שלו כעצור, ולהביא אותו בפני שופט, זה לא שייך. לכן הבלבול.
אלינוער מזוז
¶
אני מדברת על יידוע. אתה מדבר על יידוע במובן של היידוע על הזכויות. האלמנט הראשון זה מה שאנחנו קוראים לו: אזהרה. זאת אומרת, זה היידוע במה חושדים בך. ברור שזה רלוונטי למי שחשוד, לא משנה הסטטוס שלו, אם הוא עצור או מעוכב, או מה שלא יהיה. אבל יש זכויות שקשורות למעמדו כעצור, הן אינן שייכות. אי אפשר לבלבל בין הדברים האלה.
לילה מרגלית
¶
השאלה הגדולה נוגעת לעניין של הייצוג, מתי זכותו של אדם להיפגש עם עורך-דין ללא דיחוי עולה. היום, לפי החוק, בגלל האופן שבו החוק מנוסח היום, המשטרה מעכבת אנשים, הם לא חופשיים לקום וללכת, הם נמצאים בחקירה שבה נשללת חירותם, ולא מודיעים להם על זכותם- - -
לילה מרגלית
¶
החוק היום מדבר על כך שאדם יכול להיפגש עם עורך-דין כשהוא עצור, וזה מצב לא רצוי, זה צריך לחול גם על אדם מעוכב, באותה מידה.
רשף חן
¶
ההבחנה שאדם נמצא בשליטת המשטרה, אני כופר בה. קחו את הסיטואציה הבאה: באה המשטרה אליך למשרד, היא חושדת בך, אתה לא יודע שהיא חושדת בך, היא לא מגלה לך שהיא חושדת בך. הוא אומר שהוא מוכן לדבר. אתה בחזקתה? לא, אתה יכול לקום וללכת. מתחילים לתחקר אותך.
רשף חן
¶
לא, משום שבמצב הזה המשטרה צריכה להגיד לך: אדון איתן, אתה חשוד ברצח, אם אתה חשוד, וגם מזהירים, ובכל העולם במצב הזה מזהירים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
איך המשטרה יכולה לפעול כשהיא צריכה לפענח חקירות ופשעים, כשלכל אחד שהיא פוגשת היא אומרת: תיקח עורך-דין קודם כול, ואחר כך אני אשאל אותך שאלות.
אלינוער מזוז
¶
במצב המשפטי היום אין בחוק עיגון מפורש של הזכות לאזהרה. זאת אומרת, זה נובע מתקנות השופטים, מה שנקרא "פסיקה אנגלית", וזה מתבסס על הפסיקה, וכבר נקבע שההפרה של זה, לפי נסיבות העניין משפיעה על השאלה, למשל אם היתה שם הודאה, אם היא היתה חופשית ומרצון או לא. אבל אין כלל דווקני שאומר שהדבר הזה פסול. בפועל ההנחיה לשוטרים כאשר יש חשד. מה זה אומר חשד? כאשר יש אדם שאתה שואל אותו שאלות שאתה חושב שמה שהוא יכול לומר יכול להזיק לו. זה לא שאתה חושב שאלה עדים שראו את האירוע ואולי הם יוכלו להגיד שהם ראו מישהו עם חולצה ירוקה בורח מהמקום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
גברתי, יושב סמל ליפשיץ, למשל, וחוקר במשטרה. הוא יודע עכשיו את כל מה שאת מספרת לי?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אומרים לו שהקצין שלח לו ארבעה אנשים, ושהוא ייקח מהם עדויות. הוא מתחיל לשאול את האדם מה היה. הוא מדבר אתו וכותב. מה את רוצה מסמל ליפשיץ? מה הוא צריך לעשות?
אלינוער מזוז
¶
קודם כול, אני לא רוצה ממנו שום דבר, אבל זה לא המקרה שהקצין אומר שילכו למישהו ויגבו ממנו עדות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני אומר כך, כי אני רוצה שתעני למה שאני מבקש, ואני לא מדבר אתך עכשיו על דברים שאת רוצה לתאר, אני רוצה שתתייחסי לתיאורים שאני מציג, כי זה לא יעזור לי שאת משכנעת את עצמך במה שאת רוצה לשכנע. אני מבקש הסבר. אני מדבר על סיטואציה, אלא אם כן היא לא קיימת. אם תגידי שאין דבר כזה, אני מבין. אני חושב שיש, בהרבה מאוד מקרים, מצבים, שהמשטרה לא יודעת כלום. היא מתחילה לבדוק, אין לה חשודים.
אלינוער מזוז
¶
זה מה שהתחלתי להגיד, אבל לא רצית לאפשר לי להמשיך. יש מקרים שבהם מתחילים לתשאל אנשים, כמו שאמרת, לא יודעים. לא יודעים שיש בכלל אפשרות שהאדם הזה קשור, מתחילים לתשאל אותם כעדים, ותוך כדי הדיבור, לא מזהירים אותם מראש, משום שלא חושבים שהאדם הזה הוא האדם. תוך כדי הדברים שאדם אומר מתגבש חשד אצל הסמל ליפשיץ, ואז הוא עוצר- - -
היו"ר מיכאל איתן
¶
בדיוק לזה הגעתי סוף כל סוף, שאותו סמל ליפשיץ באיזה רגע מתחיל לחשוד. כשהוא מתחיל לחשוד, באיזה שנייה הוא מפסיק? מי יודע לחתוך את הקו? האם הידיעה של ליפשיץ זאת ידיעת המשטרה? האם ליפשיץ קיבל הנחיה לעשות לעצמו מבחן באיזה רגע הוא צריך להגיד לאדם שהוא חשוד? מי אימן אותו להגיד את זה? מה המבחנים? איפה ההנחיות בכתב שליפשיץ קיבל? תראי לי איפה זה קיים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רוצה לדעת מי אמר לליפשיץ, באיזה רגע, לפני שהוא התחיל לקבל את תיק החקירה הראשון, הסבירו לו מה המבחנים שהוא צריך לקיים על מנת להגדיר אדם כחשוד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תביאי, כי כל הוויכוח הוא סתם באוויר. אתם מדברים כרגע על סטטוס. סטטוס שיש לו השלכות משפטיות, שאתם רוצים להביא עד לחוקה. זה מה שעולה פה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש מצב של חשוד, וחשוד צריך לקבל זכויות בחוקה, אבל אף אחד לא יודע מה זה חשוד. תראו לי מה זה חשוד, אני רוצה להבין מה זו החיה הזאת. האם היא הולכת על ארבע? יש לה זנב? מה ההגדרות שלה? את אומרת שליפשיץ יושב במשטרה, כשהוא מתחיל לחשוד, בגלל זה האדם יקבל זכויות? אם בוזגלו חושב אחרת, הוא לא יקבל זכויות? מה זה?
יהודית קרפ
¶
אני אנסה לעשות קצת סדר כאן. אנחנו צריכים להבחין בין זכויות אדם, שנשללה חירותו – אני בכוונה לא משתמשת בביטוי "עצור", משום שאצלנו יש יצור כלאיים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הבן האדם הזה נותן עדות, וליפשיץ חוקר אותו. ליפשיץ הוא דפוק, לא מתעורר לו שום חשד, הוא קרש, והוא כותב וכותב, הוא לא חושד בכלום. בינתיים ההוא שופך טונות של הפללה עצמית. רק לפני הסוף ליפשיץ נזכר ואומר: הבן-אדם הזה כבר הרג את עצמו, הוא אומר לו: אני חושד בך, והוא מזהיר אותו. מה דינו של האדם שלפני שליפשיץ התעורר? ומה דינו אחרי שליפשיץ התעורר?
אלינוער מזוז
¶
התחלתי בדברי והסברתי לגבי המצב היום. היום בדין הקיים, זה מה שהסברתי בהתחלה, מכוח פסיקה יש אכן חובה להזהיר את החשוד- - -
אלינוער מזוז
¶
גם אם הוא היה חשוד, גם אם הופרה החובה הזאת, בית המשפט לא אומר שמה שנאמר כאשר לא הובהר, זה פסול, אלא הוא אומר, שהוא משתמש בזה כדי לבדוק האם ההודאה ניתנה באופן חופשי ומרצון, כי זה המבחן לקבילות של הודאה בבית המשפט. יכול להיות שבית המשפט יגיד, אם לא הזהירו אותו, שיכול להיות שהוא נתן את ההודאה לא באופן חופשי ומרצון, אלא, למשל, משום שהוא חשב שהוא חייב. אלה ההשלכות במצב המשפטי הקיים.
רעות ארז
¶
יש הבדל בין גביית עדות לגביית אמרה. ברגע שאדם חשוד, ועוצרים מישהו שהוא חשוד, אולי צריך לתת לו כבר בעת המעצר את כל הזכויות שמגיעות לו, אבל ברגע שלוקחים עדות אדם שלא עצור, וזה כעדות, אולי אפשר להגיד לו את הזכויות הבסיסיות ביותר למניעת הפללה עצמית, ורק שהוא נהיה חשוד, אם במהלך העדות הוא נהיה חשוד, אפשר להגיד לו את הזכויות שלו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מחפש מישהו שיודע, אף אחד כאן לא יודע. אף אחד לא מוכן לקחת את האחריות ולהגדיר את זה.
יהודית קרפ
¶
צריך להבדיל בין זכויות של מי שנשללה חירותו ככזה לבין שאלות של זכויותיו של נחקר. השאלה אם אלה זכויות חוקתיות או לא, זאת שאלה נפרדת. ככל הידוע לי, רוב חוקות העולם מתייחסות רק לזכויות של מי שנשללה חירותו כזכות חוקתית, הן לא מתייחסות לשאלה של זכויות נחקר במסגרת התפיסה הכללית של הליך הוגן וכן הלאה.
בתקופת שירותי נתקלתי בקשיים גם להגדיר בחוק את זכויות הנחקר, והמצב היום הוא מאוד לא מסודר, בלתי ברור, וטעון תיקון. אבל מכאן ועד לדיון במסגרת חוקתית, בזכויות נחקר, הדרך מאוד רחוקה.
כדאי להתמקד בזכויותיו של מי שנשללה חירותו, וכאן אנחנו צריכים לתת את הדעת לשאלת הניסוח, משום שלמדינת ישראל יש כפל מבנים. יש מוסד של עיכוב, ולפי דעת המשטרה לפחות, זה לא אדם שנשללה חירותו, אבל מבחינת מהותית והרגשתו של האזרח, נשללה חירותו, משום שהוא נתבקש להתלוות למשטרה.
יהודית קרפ
¶
הוא לא חופשי לקום וללכת. אני לא חושבת שבחוקה אנחנו יכולים לקבוע את ההבדלים האלה, ולכן אני מציעה לדבר בזכויותיו של מי שנשללה חירותו, ולאפשר לבית המשפט לקבוע את נקודת הגבול של מי הוא בחזקת מה שאנחנו קוראים "עצור". כל החוקות מדברות ב-Prevention of liberty.
אמנון רייכמן
¶
דווקא מדברים על Detention or Arrest, כדי שהמשטרה לא תקרא לו ותגיד שמעצר זה רק אם היה מעצר רשמי, ואתה רק מעוכב. החוקות מדברות על מי שנמצא בשליטתה של המשטרה.
עמי קובו
¶
אפשר להגדיר את המבחן של מי שהוגבלה חירותו לגבי מרבית ההודעה על זכויות: ההודעה על זכות לסניגור וכן הלאה.
איל זנדברג
¶
הוגבלה חירותו, מכניסה דברים שלא התכוונו אליהם כמו אשפוז כפוי. הביטוי הרחב הזה תופס דברים שהם כבר לא פליליים. צריך לזכור את זה.
עמי קובו
¶
מי שהוגבלה חירותו זה כן תופס, אבל לגבי האזהרה מפני הפללה עצמית. גם היום כבר המשטרה חושבת שבכל מצב שבו היא חוקרת חשוד, גם אם היא לא הגבילה את חירותו, היא מזהירה אותו בפועל. זו עמדת המשטרה, אין מחלוקת על העניין הזה. ברגע שהם חושדים בו, הם מזהירים אותו, לא משנה אם יש הגבלת חירות או לא.
אמנון רייכמן
¶
מה שאנחנו חוששים ממנו, שבן אדם לא ייתן הודאה מרצון חופשי. מה שחשוב לנו זה אלמנט הרצון החופשי כאן.
אמנון רייכמן
¶
היושב-ראש אמר: אם הוא מגיע, וביוזמתו החופשית עושה הכול, ואז יש לו רצון חופשי. לכן המבחן שמקובל בפסיקות בעולם זה, מי שנמצא בשליטתה של המשטרה. ברגע שאתה בשליטתה של המשטרה, למשטרה יש חובה להגיד לך: אתה עכשיו בשליטתי, בא לך, יש לך זכות לעורך-דין, יש לך זכות להימנע מהפללה עצמית.
איל זנדברג
¶
אם נדבר על מי שנעצר וגם עוכב, נכניס בכל זאת את הביטוי בחוקה, האם זה יעשה בעיות? האם "עוכב" זה ביטוי מספיק מושרש בז'רגון שהוא יכול להיכנס לחוקה או שזה ייצור בעיות?
אלינוער מזוז
¶
נושא של עיכוב הוא לא לגמרי מסודר בינתיים. הנושא היחיד המסודר בעיכוב זה מה שנקרא "עיכוב שטח". זה פרק בחוק המעצרים שעוסק בעיכוב שטח, הוא מדבר על עיכוב של עד או חשוד, הוא מדבר על עיכוב במחסומים, הוא מדבר על עיכוב של מי שיש לו סמכות של חיפוש, הוא מדבר על סיטואציות מסוימות שקורות בחוץ. וכל הנושא של סטטוס של נחקר והקשר בין סטטוס של נחקר לעיכוב, שהוא נושא מסובך, זה מה שאמרה יהודית קרפ: ניסיתי להעלות את זה בחוק ולא הצלחתי. זה נושא שגם אני מכירה, כי טיפלנו בזה יחד, עוד בחוק המעצרים. הנושא הזה מאוד מורכב, הוא לא מסודר היום בחוק. צריך לתת את הדעת אם מכניסים את הביטוי הזה לחוקה, כי אנחנו עוד לא יודעים מה החיה הזאת בחקיקה. כמובן, יש פה עוד שינויים אחרים. למשל, היום הזכות לסניגוריה או לייצוג וכן הלאה, לא זכות הייצוג הכללית, קשורה בסטטוס של עצור, ויכולות להיות לזה גם משמעויות משאביות וכן הלאה לדברים האלה.
איל זנדברג
¶
עסקנו בהרבה מאוד סוגיות. דיברנו על הזכות ליידוע, לגבי כל רשימת הדברים שצריך להודיע למי שנעצר, אנחנו דבקים בנעצר, אלא אם כן נמצא ביטוי אחר שיבטא את הרעיון של שליטה בידי המשטרה.
איל זנדברג
¶
אנחנו חושבים על עציר פלילי, ואם הוועדה מרחיבה במה שנראה כעניין ניסוחי, והוא לא ניסוחי, צריך להבין שעושים את זה. מהן הגבלות חירות אחרות? איזה פרוצדורות יש? מה צריך להודיע להם? חלק מהדברים לא רלוונטיים. כשאני שם אדם באשפוז כפוי, יש שם איזה הליך כזה, לא רלוונטי להודיע לו על הזכות לייצוג או על חיסיון מפני הפללה עצמית. צריך להבין מה שאנחנו עושים. אי אפשר לזרוק "נשללה חירותו" ולא להבין מה זה אומר.
איל זנדברג
¶
אנחנו יכולים ללכת במודל הרגיל שזכות היידוע היא לאדם שנעצר, ולחפש ביטוי נוסף שירחיב את זה לשלב מוקדם, שהוא לא חשוד בחקירה, שהוא כנראה משהו כמו עיכוב, עם או בלי להשתמש בביטוי. אנחנו לא נוגעים בחשודים ובנחקרים בחוקה, המחוקק ידבר על זה. היידוע ידבר על שלב קצת לפני המעצר, הרעיון של העיכוב, אם נמצא ביטוי, שלא כרוכות בו הבעיות הקשות של המושג עיכוב. זה הסיכום.
אמנון רייכמן
¶
היינו בזכות להיות מובאים בפני שופט. האם אנחנו מקבלים את הזכות להיות מובאים בפני שופט? אנחנו רוצים לקבוע "בהקדם האפשרי"?
איל זנדברג
¶
איך "בהקדם" מסתדר עם החוקים הקיימים של מעצרים מינהליים? יצטרכו להתמודד עם זה דרך פסקת ההגבלה. הוועדה צריכה לזכור שיש היום חקיקה ש"בהקדם" לא היה מסתדר, ואם הסדר היה הפוך, קודם היתה חוקה והיו מחוקקים, היו צריכים להתמודד אם יש פה מידה ראויה, שמביאים אחרי 14 ימים. המחוקק כבר מצא צורך לחרוג מהסטנדרט הזה, זה לא משהו נדיר במדינת ישראל. צריך להיות מודעים לזה.
יהודית קרפ
¶
אומנם סיכמנו, אבל אני רוצה להעלות הרהור. אנחנו מדברים על הזכות להליך הוגן. מטבע הדברים אנחנו מצטמצמים כשאנחנו רואים הליך פלילי, אבל הזכות להליך הוגן היא לא רק זכותו של מי שחשוד בפלילים או מי שנעצר, אלא בכל הליך בפני הרשויות. בהתחשב בתפיסה הרחבה יותר, מה רע אם נקבע שכל מי שנשללה חירותו תהיה לו הזכות להיות מיודע לגבי זכויות מסוימות? אם מאשפזים אדם בעל כורחו, חולה נפש, מתבקש שיודיעו לו למה אשפזו אותו, שזכותו להיות מיוצג על-ידי עורך-דין.
יהודית קרפ
¶
זה לא רלוונטי. זכויות בסיסיות של אדם, ששוללים את החירות שלו, לא קיימות רק בהקשר של- - -
היו"ר מיכאל איתן
¶
רוצים לא לפגוע בחירותו של אדם, אלא לשלול ממנו רכוש, לפגוע בזכויות אחרות שלו, גם אז זה קיים. במסגרת הליך הוגן חייבים למסור לו הודעה מוקדמת, חייבים לתת לו אפשרות טיעון.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא רוצה לטפל רק בחירותו. זה מה שיהודית קרפ אומרת, היא מדברת על החירות, אבל היא כבר עולה מדרגה אחת למעלה. מה המשמעות של הביטוי "הליך הוגן"? אם קיבלתי קנס של 100 שקלים, אני זכאי לזכויות לפי הליך הוגן, אבל אם הפקיעו לי מגרש ב-10 מיליוני שקלים, אני לא זכאי.
איל זנדברג
¶
כשמוגבלת חירות שלך שמים לך מחסום מפני היכולת לממש. זה ההבדל בין הקניין לחירות או כל מיני זכויות אחרות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
היא אמרה שגם אם מאשפזים בן אדם צריך לטפל בצד של היידוע, אם לא שלו, של האפוטרופוס שלו, שהוא באשפוז כפוי, שלא יכולים לעשות את זה ללא הגנות מסוימות. הפילוסופיה שעומדת מאחורי כל העניין, שהשלטון, במגע שלו עם האזרח, כאשר הוא פוגע בזכויות, זה צריך להיות תוך כדי הליך הוגן. אין פגיעה בזכויות ללא הליך, ללא איזה זכויות של הצד שנפגע.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מסכים למה שאת אומרת. ההבחנה בין מה שאני אומר למה שאת אומרת היא כזאת: איל זנדברג כל הזמן אומר שיש בעיה עם החירות, זאת בעיה ייחודית, אז אנחנו מתייחסים לחירות כבעיה ייחודית בכל מה שקשור כרגע להליכים פליליים. אם את רוצה לומר: גם לא בהליכים פליליים, יכולים להיות עוד מקומות שבהם יש פגיעה בזכויות מהותיות של בני אדם- - -
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מדבר גם לא על שלילת חירות. בכל שאר ההליכים נפעיל את זה, ככלים שנוגעים לפגיעה בזכויות אדם, בלי קשר אם זה חירות, קניין וכן הלאה.
אמנון רייכמן
¶
בתוך פסקת ההגבלה צריך להיות כתוב: אין פוגעים בזכויות לפי חוק זה באדם וללא הליך הוגן. את זה האמריקנים עשו.
יהודית קרפ
¶
יצאתי מתוך הנחה שהליך הוגן חל במישורים רחבים הרבה מעבר. כל מה שהערתי זה רק בנוסף להנחה שהליך הוגן חל מעבר להליכים פליליים, אני רוצה להוסיף את הסוגיה של שלילת חירות, שהיא סוגיה מיוחדת, היא לא מיוחדת רק להליך הפלילי, וצריך לחשוב איזה זכויות נותנים לאדם שנשללה חירותו.
רשף חן
¶
בכל פגיעה בחירות, לא פוגעים אלא מסיבה ראויה, למטרה ראויה ובהליך הוגן, במידה שאינה עולה על הנדרש.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו חורגים פה לכל מיני מקומות עם הרעיונות להרחבה. לקחתי שני קצוות, מצד אחד את המשפט הפלילי, עם ההליך הפלילי, עם ההדגשות המיוחדות של החירות, מצד שני האמירה הכללית שלא פוגעים בשום זכות, כולל חירות, אלא בהליך הוגן. אלה שני הדברים, אני לא יכול להיכנס לגוונים.
איל זנדברג
¶
בטוח שזה יחול על עצור, וננסה למצוא ביטוי שהוא לא "מעוכב", אבל כוונתנו ל"מעוכב". לא נתייחס לחשוד, לא נתייחס לנחקר, ועכשיו יהודית קרפ הציעה הצעה, שאני לא רואה שהיא התקבלה, לא לדבר על עצור, אלא במקום לדבר על עצור לדבר על כל מי שחירותו נשללה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אף אחד לא נתן להם הנחיה. אין כללים שאומרים באיזה רגע אדם נהיה חשוד, וגם אם יש כללים, הם לא תקפים ולא מהימנים.
רשף חן
¶
יש, הכלל הכי עתיק בעולם – תראה לי אותו, אני יודע מה זה. תשאל את השוטר אם הוא חשוד או שהוא נחקר כעד, והוא יגיד לך.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אי אפשר לקיים מדינה וכללים וחוק על מבחנים סובייקטיביים בצורה כזאת, שאף אחד לא יודע מה זה.
רשף חן
¶
כשהחוק יהיה מוכן, תקבל ממני רשימה של 1,000 הסתייגויות, ונצביע עליהן. אני מבקש שיירשם לפרוטוקול שאני ביקשתי לרשום גרסה אחרת, ולא הסכמת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תרשמי, ותרשמי שאני מוחה בתוקף רב על ההתנהגות הנלוזה של חבר הכנסת רשף חן שיושב פה, יוצא מן הדיון, חוזר אחרי שמדברים רבע שעה על הניסיונות לעשות הבחנה בין נחקר ללא נחקר, רוצה לפתוח את הדיון מחדש, ועוד יש לו טענות. כל העולם צריך להסתובב סביב הכניסות והיציאות שלו.
אמנון רייכמן
¶
ברשותכם, הזכות האחרונה שאנחנו חייבים מהפגישה הקודמת היא זכות העיון, וזה הרעיון שלכל אדם הזכות לעיין בראיות הצד השני או לעיין בראיות התביעה. הבעיה עם הזכות הזאת, שהיא נשמעת טוב. לא מצאתי אותה בחוקות אחרות. זכות לעיין בראיות התביעה, זאת זכות טריוויאלית, זאת זכות שאנחנו מרגישים שהיא חלק מההליך ההוגן באופן הכי בסיסי שיש.
איל זנדברג
¶
במושג "חומר חקירה", אתה צריך להגיד זכות עיון במה. כשאתה בא להגדיר חומר חקירה, יש קשיים בפרקטיקה. הפסיקה כותבת על זה הרבה ומתלבטת מה זה חומר חקירה, ויש תנודות מה כלול ומה לא כלול.
אמנון רייכמן
¶
צריך לדבר על ראיות. הדברים שבהם הם הולכים להשתמש במשפט, זה בדרך כלל פטור אצלנו בשיטת המשפט, כי עושים שימוש במילה ראיות. אם לא נתנו לך לעיין בזה, אי אפשר אחרי זה להשתמש בזה כראיה נגדך.
אלינוער מזוז
¶
בישראל חומר חקירה הרבה יותר רחב מאשר ראיות התביעה, אבל הוא גם הרבה יותר רחב מאשר בחלק מהמקומות בעולם. למשל, בארצות-הברית, זכות העיון, בגדול, היא בראיות התביעה ולא בחומר החקירה.
אלינוער מזוז
¶
בארצות-הברית אין את הזכות הרחבה כמו אצלנו, לא גזרו מההליך ההוגן את הזכות לעיין בכל חומר החקירה, אלא בעיקרון בראיות התביעה. חומר חקירה, זה מונח מאוד בעייתי ורחב.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש בעיות קשות עם העניין של עיון בחומר חקירה, זה גם לא פתור. אני מביא כל פעם מהניסיון שלי. קיבלתי רשות לעיין בחומר חקירה של תיק מסוים- - -
אליעזר כהן
¶
השאלה שלה טובה, כי כשהתעסקתי בנפגעי עבירה ראיתי, בכל הזדמנות, שנפגע עבירה לא מקבל את מה שמגיע לו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
קיבלתי רשות לעיין בחומר חקירה בתיק מסוים, עקב היותי המתלונן. נפתח בפני חומר חקירה שכלל 40 קרגלים, ובתוכם מצאתי דברים נהדרים, שהיו יכולים לפרנס את טורי הרכילות של העיתונים. חשבתי לעצמי שמצד אחד מכבדים כאן את זכותי כמתלונן, אפילו אם הייתי צד. מצד שני, אני, עורכי הדין שלי, המתמחים שלהם, נכנסים לחומר חקירה. בחומר החקירה, כשהעדים העידו במשטרה, אף אחד מהם לא היה מודע לעובדה שההתבטאויות שלו יכולות להגיע לכל העולם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אסור, אבל עורך-הדין בא הביתה, הוא מספר לאשתו מה היה, ואיך ההוא אמר על ההיא, ומה ההיא אמרה עליו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אין לי תשובה. לכן אני פוחד שקביעה חוקתית, שחומר חקירה הופך להיות אפילו לא נחלת הציבור- - -
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם אני קובע הבחנה בין חומר חקירה לבין ראיות, חומר החקירה יכול לכלול חלקים או דברים שאולי נודעו למשטרה, אבל זאת לא זכותו של החשוד.
רשף חן
¶
למה זה לא רק חומר הראיות. התביעה אוספת ראיות שעוזרות לה ושמה בארגזים אחרים. זו הסיבה שנותנים את זה.
רשף חן
¶
בגלל זה, זה רק לנאשם. העניין של המתלונן היא בעיה, שלא נוגעת כרגע לדיון. אתה חייב לתת לנאשם גישה מלאה לחומר החקירה, כדי שהוא יוכל להגן על עצמו. זאת זכות אלמנטרית של הליך הוגן. אתה לא יכול לסייג את זה. זה שהמשטרה רוצה לסייג את זה, אני מבין.
רשף חן
¶
זה סיפור אחר לגמרי, אנחנו לא מדברים עליו. לגבי נפגע עבירה, הייתי קובע שהוא חייב את זה, וחלה עליו חובת סודיות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
החומר שנמסר, יכול להיות שהוא כולל סודות מסחריים. בן אדם היה צריך לחשוף, תוך כדי עדות במשטרה, סודות מסחריים. בא הנאשם, הוא קורא את זה, ובסוף מתברר שזה גם לא רלוונטי למשפט. המשטרה לא תוכל אחר כך לקבל מידע. יש פה כל מיני אינטרסים, צריך להיות יותר ערניים. זו לא רק הבעיה של הנחקר ושל המשטרה. אני מבין מה שאתה אומר, שאם תיקח רק את חומר הראיות, כל ראיה לטובת ההגנה המשטרה תעלים, וזה בדיוק מה שאנחנו לא רוצים, הם מחפשים שם את החומר שיועיל להם ולא את החומר שיזיק להם.
אלינוער מזוז
¶
לחיזוק דבריך. הכלל כמובן הוא, שחומר חקירה לגבי נאשם, מראים אותו, את כל חומר החקירה. זה הכלל החוקי בישראל, לא החוקתי. להבדיל מצד ג', לצורך העניין, זה יכול להיות מתלונן, זה יכול להיות קורבן, ויש הנחיה כללית, שאפשר לתת באיזונים. לגבי נאשם, חומר החקירה אמור להיות חשוף כולו. אני מזכירה שרק לפני כמה שבועות עלה לבית-המשפט הנושא בתיק של עדי אזר, שבו הפרקליטות ביקשה לא לחשוף חלקים מחומר החקירה בשל פגיעה מאוד קשה בפרטיות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כפי שאנחנו מכירים במקומותינו, פרטיות של שופטים היא הרבה יותר רחבה מאשר פרטיות של כל בני האדם.
רשף חן
¶
כאשר ראש הממשלה נחקר לא הודיעו לעיתון, וכשסתם אינסטלטור נחקר, זה בעיתון עוד לפני שהוא יודע בעצמו.
אליעזר כהן
¶
הייתי מחלק את זה לשניים: לאלה שאמורים להיות נפגעים ולאחרים. מתלונן מעביר את זה למישהו אחר, אבל הנאשם ונפגע העבירה, הוא עצמו נפגע. אתה צריך להגן על אלה שנפגעים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
במקרה שלי הייתי מתלונן, היה לי עניין ציבורי, אפילו פרטי, רציתי לדעת למה סגרו את התיק, אולי השלטון משתף פעולה עם הצד השני.
רשף חן
¶
הסיבה היא, כדי שתוכל להגיש ערר. יש לקונה, שאנחנו כבר צריכים לתקן, שכשאתה מקבל את המידע, גם הנאשם, גם המתלונן, לא יכול לעשות בו שימוש, אלא למטרה שבשמה הוא ניתן, ואתה לא יכול לקחת את זה ועכשיו להתחיל לפרסם אינפורמציה מביכה על היריב.
אמנון רייכמן
¶
יש לי הצעה לניסוח. למשל, כתבתי: לא תישלל חירותו של אדם שנמנעה ממנו האפשרות להגנה יעילה, ובכלל זה לעיון בראיות התביעה. בחוקות אחרות לא מדברים באופן ספציפי על עיון, הם מדברים על הגנה יעילה. זה כן מופיע בחוקות אחרות. בתי-המשפט גזרו מזה במדינות אחרות את זכות העיון, ולכן גזרתי מזה ש"לא תישלל חירותו של אדם שנמנעה ממנו האפשרות להגנה יעילה, ובכלל זה לעיון בראיות התביעה". זה לדעתי הנוסח, אם אנחנו מחליטים להכניס את זה לחוקה, אבל חוקות אחרות כן מכניסות את זה.
איל זנדברג
¶
הניסוח הזה בעייתי, הוא מכניס שתי עזים חדשות: האחת, כבר את כלל הפסלות, יש איזה סנקציה על הפרת הזכות, שלא נדון; השנייה, אתה מרחיב את זה להגנה יעילה, שזה נושא שצריך לדון בו האם זה יותר מהזכות לייצוג, מה ההיבט המימוני של זה, מה ההיבט של המשאבים. לא על זה דובר פה.
איל זנדברג
¶
אלה נושאים חדשים, נדבר קודם על זכות העיון. השאלה אם זכות העיון מספיק בשלה כדי להופיע בחוקה, לאור הניסיון שיש לנו בעולם ולאור הניסיון שלנו, שאפשר להסתדר עם ההליך ההוגן. נסכם את זכות העיון לפני שעוברים לסוגיות חדשות. האם אנחנו חושבים שלאור התהליכים והמורכבות שהיושב-ראש העלה, האם צריך לשים את זה בחוקה, האם אפשר לסמוך על כך שמחוקק, שעד היום עשה את זה, ועשה את זה כנראה בסדר, ולא צפוי לשנות את זה, יפעל בדרך הזאת ויגן על הזכות לעיון, ואם הוא לא יעשה את זה דרך הליך הוגן, עדיין תהיה ביקורת שיפוטית, כך שזה לא לחלוטין, או שאפשר לעזוב את זה ולא לכלול את זה בחוקה? אם לא נכלול את הזכות לעיון, אפשר לדון בסוגיות אחרות של הגנה יעילה או דברים דומים, שזו סוגיה אחרת. השאלה, אם צריך את זכות העיון בחוקה. עד היום חוקות בעולם לא עשו את זה, ככל שזה מדד. .
רשף חן
¶
אנחנו עוברים מזכות חשוד לזכות נאשם? זכות עיון היא זכות נאשם. אפשר להסתפק בזה שלנאשם יש זכות להליך הוגן. הליך הוגן כולל את הזכות לראות את הראיות שיש נגדו.
לילה מרגלית
¶
אני מבינה שהדיון הזה כרגע מוגבל להליך הפלילי, אבל דווקא זכות העיון כחלק אינטגרלי מהזכות להליך הוגן היא בעלת חשיבות רבה גם בהליכים המינהליים, שבהם יש הרבה פעמים נוהג פסול, להסתמך על חומר חסוי בצורה רחבה מאוד ולפגוע בזכויות יסוד של בני אדם, לחשוף חומר חסוי. יש חשיבות רבה שהעיקרון הזה דווקא כן יבוא לידי ביטוי בחוקה, אם לא בפרק הזה, במקום אחר.
רשף חן
¶
בפסקת ההגבלה שלנו צריך להוסיף הליך הוגן. למעשה, היה צריך להוסיף את זה גם בחוקי-היסוד הקיימים, כי פסקת ההגבלה שלנו היא רק על מהות ולא על פרוצדורה.
אמנון רייכמן
¶
כתוב: "על-פי חוק או הסמכה מפורשת בו", אבל את ההליך ההוגן לא הכניסו שם.
אנחנו עוברים לזכות לחלופות מעצר. השאלה, אם צריך להיות סעיף חוקתי מפורש שאומר שכאשר שופט, וזה מכוון בראש ובראשונה לבית המשפט, למרות שזה מכוון גם למחוקק, מתוך ידיעה שבתי-משפט לפעמים נמצאים בלחץ ציבורי לא פחות ממחוקקים. ההצעה אומרת, ובחוקות בעולם יש תימוכין לכך, שלפני שמכניסים אדם לכלא צריך לבדוק חלופות מעצר או מאסר, שיכולות להשיג אותה תכלית. זו נגזרת של עיקרון המידיות הכללי שמקובל עלינו, ולכן יכולה להיות טענה חזקה שאומרת, שלא צריך את זה, כי בתוך פסקת ההגבלה הכללית של מידתיות העניין הזה כבר נמצא. לעומת זאת, יש גישות אחרות שאומרות, שדווקא בגלל שזה מיועד לבית-המשפט, צריך לדאוג שבית-המשפט לא ממסמס את זה. זאת אומרת, שבית-המשפט מודע לכך שהוא יצטרך לתת סיבה מיוחדת. צריך יהיה לכתוב בהנמקת פסק-הדין למה הוא דווקא שלח בן אדם למעצר או למאסר ולא הסתפק בחלופות.
אמנון רייכמן
¶
יש חוקות זרות שמדברות על "Bail" - ערובה, אבל זה כולל גם מעצר בית וכן הלאה. כתוב בחוקות הזרות שבית-המשפט יעדיף bail, ואם אתה לא יכול, מותר לך דברים אחרים.
איל זנדברג
¶
במסמך הזה, להבדיל ממסמכים קודמים, הסקירה מתמקדת בחמש מדינות שכולן מהמשפט המקובל, שהן פחות או יותר בנות דודות זו של זו – ארצות-הברית, קנדה, אנגליה, דרום-אפריקה, ניו-זילנד.
אמנון רייכמן
¶
הם לא מדברים באופן ספציפי על חלופות המעצר, אבל יש פסק-דין שלא מוזכרת באופן ספציפי חלופת מעצר.
רשף חן
¶
יש היגיון בקביעה שאדם לא ייעצר לצורך חקירה – עכשיו חזרנו לזכויות חשוד – אלא כאשר זה דרוש לצורך חקירה. אני לא בטוח שזה צריך להיות בחוקה.
איל זנדברג
¶
זו פגיעה בחירות, החוק צריך להיות מידתי, זה בפסקת ההגבלה. מה עם משך המעצר למשל? זה גם משהו שלכאורה ספציפי, את זה לא מוצע לכלול כהוראה מפורשת.
איל זנדברג
¶
החוקה לא תשנה את החוק, האם החוק, נראה לך, שהיה משתנה או ישתנה או ייפסל לאור הוראה בחוקה?
עמי קובו
¶
החוק לא אמור להשתנות, אבל הסטטיסטיקות שהמשטרה מראה ושבתי-המשפט מראים מבחינת שיעור המעצרים וכמות המעצרים, מאז חוק המעצרים יש יותר ויותר מעצרים. זה המצב בשטח.
אמנון רייכמן
¶
הוא יודע, הוא לא עושה את זה אם אין לו הוראה חוקתית. השאלה, אם צריך את זה או שזה סתם לכתוב על ריק.
אביעד בקשי
¶
פירוט יתר רק יקטין, מכיוון שכאשר יש הוראה כללית של זכות חוקתית לחירות ופסקת ההגבלה, זה עובד, וזה עבד בבית-המשפט העליון.
אמנון רייכמן
¶
חיסיון בפני הפללה עצמית או זכות השתיקה זה הדבר הבא על הפרק. הרציונל אומר שאדם צריך, בהנחה שהוא יודע, שיהיה לו חיסיון בפני הפללה עצמית. הוא לא צריך להיות מוצב בדילמה אתית האם נאמנותו לחוק גוברת על פני נאמנותו האינסטנקטיבית לעצמו. זו הדילמה האתית הבסיסית ביותר בחיסיון בפני הפללה עצמית, כי אם הוא יסרב להעיד, הוא יואשם בעבירה נוספת של סירוב להעיד. הסצנריו ברור, קוראים לבן אדם, שמים אותו על דוכן העדים, אומרים לו: עכשיו תעיד האם רצחת. הוא יכול או לשקר ולהגיד: לא רצחתי, או לסרב להעיד ולהיות מואשם בעבירה של סירוב להעיד, או שאנחנו נותנים לו חיסיון בפני הפללה עצמית.
אמנון רייכמן
¶
אם הוא מודה, לא צריך לקרוא לו להעיד. אז ממילא זה מסתיים בהודאה, ואין בעיה. השאלה היא, לגבי אדם שאין למשטרה ראיות אחרות.
איל זנדברג
¶
זה לא כל כך דיכוטומי. יכול להיות שהמידע שהוא ימסור יחסוך הליכי חקירה, יקצר אותם משנה לשבוע, יכול להיות שזה יביא להרשעתם של אחרים במקביל, למרות שזה מפליל גם אותו. זה לא רק שאם הוא יגיד, בזה ייגמר התיק, והשאלה אם יש ראיות אחרות או אין ראיות אחרות, וזה ההבדל בין זכות השתיקה לחיסיון, שלפעמים זה יכול לשרת. גם לגבי החיסיון בפני הפללה עצמית זה לא רק אם יצליחו להרשיע אותו או לא, אלא איך זה משרת את כל ההליך – זה מאיץ אותו, זה חוסך משאבים, זה עושה כל מיני דברים.
אמנון רייכמן
¶
הכול נכון, השאלה היא, האם שמים את האדם בפוזיציה הזאת של העדה נגד עצמו או לא שמים אותו. ברוב החוקות, כאן יש כמעט קונצנזוס, שלפחות חיסיון בפני הפללה עצמית מקובל.
רשף חן
¶
אם אנחנו קובעים שיש לאדם זכות אזרח חוקתית להימנע מהפללה עצמית, בכלל זה לשתוק, נדמה לי שעולה מזה שזה לא יכול לשמש ראיה נגדו.
רשף חן
¶
גם אני חושב כך. היום בישראל, בשנים האחרונות, זה משמש ראיה נגד הנאשמים, זה החידוש. אני שואל, איך זה עומד ביחס לשאר העולם. החוק הזה חוקק כי אין לנו חוקה. אני מניח שאם היתה לנו חוקה, היתה זכות להימנע מהפללה עצמית, ולא היתה ההוראה הזאת, שזה יכול לשמש ראיה נגדו.
אמנון רייכמן
¶
בפסיקה שבדקנו בעולם יש מדינות שבהן, מה שקורה בפועל, הדיווח מהפרקטיקה בשטח, שזה כן משפיע לרעה.
רשף חן
¶
הדוגמה הקיצונית היא אם אין שום ראיה אחרת. האם יכול להיות שופט שיגיד שהוא שתק, סימן שזה מפליל, כי הלוא משתיקתו עולה שהוא שותק כדי להימנע מהפללה עצמית, אחרת, למה הוא שותק?
איל זנדברג
¶
השאלה, האם החוקה, שקובעת חיסיון בפני הפללה עצמית, מתירה למחוקק לקשור משמעויות ראייתיות לשתיקה, הימנעות מלהעיד וכדומה. היום המצב בישראל שיש משמעות ראייתית, חיזוק וסיוע להימנעות מלהשיב והימנעות מלהעיד. השאלה, אם זה יהיה אסור לאור הוראה חוקתית. צריך לזכור מה רוצים לעשות.
אמנון רייכמן
¶
זה יצטרך לעמוד בפסקת ההגבלה. כאשר המחוקק מתחיל לפגוע בחיסיון בפני הפללה עצמית על-ידי כך שהוא אומר שנסיק כל מיני מסקנות ראייתיות, זה יצטרך לעמוד בפסקת ההגבלה. זו המשמעות. מבחינת האופציות אפשר לא להכניס את זה בכלל, אפשר להגיד שאנחנו לא צריכים הגנה חוקתית בפני החיסיון בפני הפללה עצמית. אנחנו יכולים להכניס את החיסיון בפני הפללה עצמית. אנחנו יכולים להרחיב את זה ולכתוב את זכות השתיקה, ולא רק חיסיון בפני הפללה עצמית. יש הבדל בין זכות השתיקה והחיסיון בפני הפללה עצמית. חיסיון בפני הפללה עצמית זה מצב שבו מדובר על ראיות שאדם מייצר, שמפלילות את עצמו. זכות השתיקה זה מצב שבו אדם לא רוצה לקחת חלק בהליך, כאשר הראיות יכולות להפליל גם מישהו אחר ולא רק את עצמו.
רשף חן
¶
זכות השתיקה הקלאסית היא בדיוק הזכות להימנע מהפללה עצמית. זה פן אחד של הזכות להימנע מהפללה עצמית.
איל זנדברג
¶
היא רחבה יותר. כשאני חשוד, אני לא צריך להגיד שום דבר, אפילו לא איזה יום היום. חיסיון בפני הפללה עצמית, אפילו כעד, אני עד בהליך אזרחי, אני חייב לענות על הכול, אלא אם כן התשובה הספציפית עלולה לשמש להפללתי. כאן אפשר לעשות הבחנה, לאדם יש חיסיון בפני הפללה עצמית, אבל בכל הליך אחר אפשר אפילו לחייב אותו לומר, כלומר, לשבור את החיסיון, ולהבטיח לו, וגם ראיתי דוגמאות כאלה בחוקות, שמה שייאמר לא ישמש בהליך הפלילי נגדו. זאת אומרת, זה ישרת את בירור האמת ופתרון סכסוכים, אבל להבטיח לו שזה לא ישמש נגדו.
איל זנדברג
¶
לא, היום חיסיון בפני הפללה עצמית, שהוא לא צריך לענות. במשפט אזרחי, משפט גירושין, לא צריך לענות.
אמנון רייכמן
¶
יש שלושה אנשים: עד, חשוד ונאשם. השאלה, אם אנחנו מסכימים שלנאשם יש חיסיון בפני הפללה עצמית.
ניר פלסר
¶
אם הוא מדבר במשטרה, מה יעזור לו החיסיון בפני הפללה עצמית עד יום המשפט? הוא כבר הודה במשטרה.
רשף חן
¶
נדמה לי שצריך לקבוע זכות כללית חוקתית לכל אדם להימנע מהפללה עצמית. נקודה. החשוד, למשל, יגיד: אני לא מוכן לדבר אתכם, כי אני מפחד מהפללה עצמית. יגידו לו שהוא יכול לדבר על דברים אחרים. הוא יגיד: סליחה, אני מפחד מהפללה עצמית. לא, תודה, לא מדבר אתכם.
אמנון רייכמן
¶
דווקא בחקיקה הקנדית הם פתחו את זה לשני סעיפים שונים. הם אמרו שכאשר אתה נאשם, אתה יכול לשתוק לגמרי, אתה לא צריך לענות על כלום, וכאשר אתה עד, זה בסעיף אחר, חלים עליך דברים אחרים.
רשף חן
¶
המבחן, האם הוא שותק כדי להימנע מהפללה עצמית, הוא מבחן אובייקטיבי בסופו של דבר, זה לא תלוי רק בו. אם השופט השתכנע שהוא שותק לא כדי להימנע מהפללה עצמית, ישלחו אותו לכלא על ביזוי בית-המשפט.
איל זנדברג
¶
אין חובת התייצבות של עד. אם אתה בא, אתה חייב להשיב על כל שאלה. אבל אין חובה עליך להתייצב לא כחשוד, כעד, בתחנת משטרה.
איל זנדברג
¶
תצא החוצה לרחוב ותשאל אזרח, האם כשמזמינים אותו למשטרה, האם הוא חייב לבוא או לא, נראה מה תהיה תשובתו, הוא מניח שכן. הוא מניח שאם לא יבוא, תהיה סנקציה.
אלינוער מזוז
¶
יש אפשרות של שוטר לעכב חשוד ולבקש להתלוות למשטרה, ויש סיטואציה שאפשר לעכב עד לפי חוק המעצרים.
אלינוער מזוז
¶
בפקודת הפרוצדורה הפלילית כתוב שהוא רשאי שלא לומר דבר שעלול להפליל אותו. בפועל, האזהרה שניתנת בגביית הודאה מחשוד במשטרה, היא: אתה רשאי שלא לומר דבר. בסעיף 2 כתוב שהוא רשאי לא להשיב דבר שעלול להפליל אותו. בפועל, האזהרה בגביית הודאה היא "אתה רשאי שלא לומר דבר". בחוק המעצרים, בסעיף 28, יש הוראה לגבי הרעיון שנעשה על-ידי הקצין הממונה כחלק מהליכי המעצר. שם נאמר שקצין שאיננו מבצע חקירה, הוא שואל שאלות קשורות להחלטתו אם לעצור אדם או לא, הוא צריך לומר לו: "אתה רשאי שלא לומר דבר שעלול להפליל אותך".
אלינוער מזוז
¶
בחקירה אמרו לו דבר רחב יותר. בחקירה אמרו לו: אתה רשאי שלא לומר דבר. אם חקרו אותו קודם כחשוד, כבר אמרו לו שהוא רשאי שלא לומר דבר.
אלינוער מזוז
¶
זה לא קשור במעצר. האזהרה הכללית של חשוד איננה קשורה למעצר. בטפסים המשטרתיים, וזאת הפרקטיקה – אתה רשאי שלא לומר דבר. פקודת הפרוצדורה הפלילית מדברת על "אתה רשאי שלא לומר דבר העלול להפליל אותך", וגם סעיף 28 לחוק המעצרים מדבר על "אתה רשאי שלא לומר דבר העלול להפליל אותך". בפועל, הפרקטיקה היא הגנה יותר רחבה. אומרים, לגבי חשוד: אתה רשאי שלא לומר דבר.
איל זנדברג
¶
האם זה צריך להיות רחב יותר מחיסיון מפני הפללה עצמית? אפשר לומר במשפט קצר ואלגנטי, כמו שחבר הכנסת חן הציע, שאדם אינו חייב לומר דבר או למסור ראיה שיש בה כדי להפלילו. זאת מין אמירה רחבה, היא לא מדברת דווקא על הליך פלילי, היא לא אומרת באיזה שלב של ההליך, והמחוקק יעשה את יתר העבודה, כשזה משאיר בחוץ את זכות השתיקה הרחבה יותר של נאשם.
רשף חן
¶
זה גם משאיר את האופציה לפרוצדורה שקיימת בסעיף 47(ג), שאם עד, גם חשוד לצורך העניין, נותנים לו אישור שמה שהוא יגיד לא יביא להפללה שלו, והוא חייב לדבר.
איל זנדברג
¶
זה לכאורה יצטרך לעמוד בפסקת ההגבלה. לפי הצעתך אפשר לכלול בחוקה, כמו בקנדה, שמה שאדם יאמר לא חייב להפליל, אבל בהליך שהוא עד, הוא יהיה חייב לומר דברים, אלא שזה לא ישמש נגדו.
רשף חן
¶
אין צורך. בן אדם לא חייב לומר דבר שעשוי להפליל אותו. אם החוק אחר כך יוצר מצב שמה שהוא יאמר לא עשוי להפליל אותו, הוא חייב לומר.
איל זנדברג
¶
לא בדיוק, כי על ההוראה החוקתית שאומרת שהוא לא חייב לענות על מה שיכול להפליל אותו תהיה פרשנות האם "יכול" זה בהתחשב בחקיקה שלא תאפשר שימוש בזה או דברים אחרים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם כתוב שאדם רשאי לא לומר דברים שעלולים להפליל אותו, מחר יחוקק המחוקק משהו ששולל את החלק הראשון של הפסקה על-ידי ביטול החלק השני, והוא אומר: אנחנו כופים על אדם לדבר, ובלבד שזה לא ישמש כחומר כנגדו.
רשף חן
¶
אני מסמיך את היועץ המשפטי לממשלה לתת לו אישור שכל מה שהוא יאמר בחקירה הזאת לא ישמש לעולם נגדו.
יהודית קרפ
¶
אנחנו צריכים להתייחס פה לרובד נוסף, וזה סדרה של חוקים, בעיקר בתחום הכלכלה או תחום המס, שמחייבים אנשים להגיש מסמכים שיכולים להפליל אותם. אנחנו חייבים להביא בחשבון את הפרקטיקה אם אנחנו כותבים בחוקה. אומנם זאת לא זכות מוחלטת, וזה בהחלט יכול לעבור בקרה של מידתיות ושל התאמה לחוקה, אבל אנחנו צריכים להכיר בעובדה שגם זה קיים. זאת אומרת, זה לא רק במישור של עדים של בית-המשפט, אלא במישור המינהלי. והשאלה אם החוקים האלה יהיו חוקתיים צריכה לבוא לדיון, וזה ראוי מאוד. ולכן, ראוי לקבוע את הכלל הזה ככלל בחוקה.
רשף חן
¶
יגידו: אדוני, לא הגשתי דוחות שנתיים, כי עברתי עבירות מס, ואני לא רוצה להפליל את עצמי, אבל אתם לא יכולים להשתמש בזה כראיה נגדי גם על אי הגשת דוחות, כי אני במסגרת החוקה. נו, באמת.
אלינוער מזוז
¶
לא יכול להיות שאני אוכל להגיד שאני לא אתן לך עכשיו. אתה רוצה ממני את התדפיס, אני לא אתן לך, כי זה יכול להפליל אותו.
אלינוער מזוז
¶
נניח שיש להם סמכות גם בלי צו חיפוש. הוא יגיד: אני לא רוצה לתת לכם את זה, כי יש בזה כדי להפליל אותו.
אלינוער מזוז
¶
יש להם סמכות, על פי חוק, לקבל את המסמכים, כסמכות פיקוח של רשויות המס. כל מיני רשויות יש להן הסמכות הזאת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רק אמרתי שאתה הולך באופן נלוז, לא אמרתי שאתה נלוז. היו כאלה שאמרו את זה, אני לא אמרתי את זה.
עמי קובו
¶
עוד לא דנו בשאלה אם זכות שתיקה או לא זכות שתיקה. דנו בחיסיון בפני הפללה עצמית, אבל לא לובנה כאן השאלה לגבי זכות שתיקה. העמדה שלנו, שצריך לעגן לגבי עד וחשוד את זכות השתיקה, כי ברגע שאין לו זכות שתיקה, אפשר לכפות עליו לומר את הדברים. החוק מאפשר לכפות עליו לומר את הדברים, ואי אפשר יהיה להשתמש בזה נגדו. אבל, בסופו של דבר, המשמעות היא, שחשוד ברצח, אפשר יהיה להוציא נגדו צו שאומר לו שהוא חייב עכשיו להודות ברצח.
איל זנדברג
¶
הוא לא חייב למסור מידע שיפליל אותו, אבל הוא חייב למסור מידע שלא יפליל אותו, ולסייע באופן עקיף לפעולות חקירתיות.
עמי קובו
¶
ברגע שמבטיחים לו שהמידע הזה לא יפליל אותו, הוא כן יהיה חייב להשיב לשאלה אם הוא רצח. אם אין לו זכות שתיקה בישראל, הוא חייב להשיב לשאלה.
ניר פלסר
¶
סעיף 2(2) מפריד בין חשוד לעד, וסעיף 47(ג) מדבר הרבה פעמים על עדים. אלה בדיוק ההבחנות בפרשת גלעד שרון.
עמי קובו
¶
סעיף 47(ב) אומר: "ביקש אדם להימנע ממסירת ראיה מחמת שהיא עשויה להפלילו, ובית המשפט דחה את הבקשה, והראיה נמסרה, לא תוגש הראיה נגד אותו אדם". וסעיף 52 אומר שזה חל על חקירה. המשמעות היא שאפשר לכפות עליך להודות ברצח. אם אין זכות שתיקה בישראל, אפשר לכפות עליך להודות, וזה לא ישמש נגדך.
איל זנדברג
¶
נתחיל מהסוף. צריך להצדיק פילוסופית למה זכות השתיקה כל כך מוצדקת ולמה היא צריכה להיות מעוגנת בחוקה. השאלה היא, מה הפגיעה הזאת לעומת החיסיון מפני הפללה עצמית, שההצדקות לה פשוטות יותר, מדוע לא לחייב אדם, מדוע לא תיתכן אפשרות בסיטואציות מסוימות, שהמחוקק יחייב אדם למסור מידע מסוים, שהדבר לא יביא להפללתו, אבל הוא יהיה חייב למסור את המידע הזה כי זה מקדם את בירור האמת, את יעילות הצדק, הגנה על אנשים, מניעת פשעים וכן הלאה הגנה על זכויות? זה טיעון שצריך להשמיע.
עמי קובו
¶
אם אין זכות שתיקה, אין כמעט משמעות לזכות בפני הפללה עצמית, כי עצם זה שכפית עליו להעיד, למסור גרסה, אחר כך אין לו דרך להתמודד עם זה, המשטרה כבר תשיג את הראיות נגדו, ובסופו של דבר הוא יופלל.
איל זנדברג
¶
אם אתה אומר שהחוק מאיין את ההוראה החוקתית, החוק לא יעמוד בפסקת ההגבלה. החוק לא יכול לרוקן מתוכן, הוא צריך לגרוע מהזכות החוקתית לתכלית, ובמידה ראויה. מה שאתה אומר, שההוראה החוקתית הופכת את החיסיון בפני הפללה עצמית לעפר ואפר. אם כך יהיה, החוק לא יעמוד.
איל זנדברג
¶
מה קורה בכל החוקות בעולם שלא מזכירות זכות שתיקה, וראיתי שיש הרבה כאלה? אין שם זכות שתיקה, הנאשמים נאלצים כל יום להודות בפני בית-המשפט?
איל זנדברג
¶
שם היה דיון, האם זה חל על מסמך או לא. אתם מתארים מצב שבו, בלי זכות שתיקה בחוקה, מדינה לא יכולה להתקיים. מדינות מתקיימות בכל העולם.
ניר פלסר
¶
אני רוצה לצטט מפסק-דין גלעד שרון. השופט אור מדבר על זכות השתיקה: "הדבר מתיישב גם עם אופיו האדברסרי של ההליך, שלפיו על התביעה לגייס את הראיות, ולא על הנאשם לספקן". זה בדיוק העניין. כאשר מדובר בחשוד, לא הוא צריך לספק את הראיות. אנחנו פועלים בשיטה אדברסרית ולא אינקוויזיטורית.
אליעזר כהן
¶
הניסוח האמריקני, כמה שהוא ישן, הוא מצוין. זה היה אחד התיקונים הראשונים לחוקה האמריקנית.
איל זנדברג
¶
הצעות החוקה, זה לא מחייב, אבל בדרך כלל מדובר על הפללה עצמית או לכל היותר הודאה באשמה. זכות השתיקה לא מופיעה, ואני לא רואה איך היא תמוטט את כל מערכת המשפט, וגם אם כן, ואם היא חשובה, המחוקק יעשה אותה, והיא תעמוד בפסקת ההגבלה.
איל זנדברג
¶
הם רוצים שהוא לא יצטרך לומר שום דבר, אפילו לא איזה יום היום, באיזה בנק יש לו חשבון וכן הלאה.
אמנון רייכמן
¶
“No person shall- - -be compelled in any criminal case to be a witness against himself”.
ניר פלסר
¶
הם הרחיבו את זה בתוך הפסיקה, ויש עם זה בעיות. הקונגרס ניסה לעקוף את הקביעה הזאת, עובדה שניסו. אפילו בית-המשפט העליון האמריקני השמרני, בסופו של דבר אמר: עד כאן. אנחנו רוצים ליצור הבחנה בין חשוד, בין נאשם, לבין עד.
איל זנדברג
¶
שימו לב שאתם עולים שלוש דרגות בדרך. זה לא "בסך הכול". ה"בסך הכול" והחוקה זה לא מתחבר ביחד.
לילה מרגלית
¶
זה חלק משמירה על כבודו של אדם שנמצא בחקירה, שאי אפשר להכריח אותו לשמש בתפקיד פעיל בחקירה נגדו.
קרן גלאון
¶
לא מיוצג פה הצד השני. יש עמדה מאוד חזקה שהוצגה באותו פסק-דין, שהמדינה טוענת שלא קיימת זכות שתיקה בחקירה, להבדיל מעדות בבית-המשפט. יש טיעונים רחבים ומעמיקים לעניין הזה.
עמי קובו
¶
זה חלק מהניסיון למסמס את זכות השתיקה. יש עמדה שאומרת לבטל את זכות השתיקה, לשלול את הזכות.
לילה מרגלית
¶
הנושא של עורך-דין זה דבר מאוד חשוב, כי אם אין עורך-דין בחקירה, אדם לא יכול לדעת מה מפליל אותו ומה לא. אין לו דרך אפקטיבית לעשות את ההבחנה הזאת ולהחליט, ברגע האמת, אם לענות או לא. צריך לזכור שמדובר במצב שבו אדם נמצא לבדו בחדר חקירה, מוקף בשוטרים, ואין לו דרך להתחיל לחשוב אם זה מפליל אותו או לא, צריך שתהיה לו אפשרות פשוט לשבת ולשתוק.
ניר פלסר
¶
יש רציונלים נוספים, גם אוגדו בפסיקה האמריקנית וגם בספרות, גם המאמר של פרופ' עמנואל גרוס דיבר על זה, שבסופו של דבר זו גם שמירה על הפרטיות. אני יודע שאני חף מפשע, אני יודע שאין לכם ראיות, אבל דברים שהם מאוד פרטיים, כמו למשל, שאני הומוסקסואל, שלא יצא מהארון ושלא נחשף, אני לא רוצה להגיד את זה כרגע לאנשים זרים, אני לא רוצה שיחקרו כרגע את המאהב שלי. אין לכם ראיות, אתם רק שואלים אותו, עובדה שלא תגיעו לשום דבר בסופו של דבר. אני מוכן לקחת את הסיכון, אפילו שתתחילו לחשוד בי כחשוד, ואני לא רוצה להגיד שאני הומוסקסואל, זה חלק מהעניין.
איל זנדברג
¶
אם ההגנה על פרטיותו של מי שמוסר מידע היא הטעם, הטעם הזה חל גם על עדים, וההצדקה על זכות השתיקה היא משהו עמוק יותר.
ניר פלסר
¶
יש כמה רציונלים שאנחנו מבודדים. יש רציונלים מאוד חזקים, וזה דבר שהיום מקובל בפסיקה, בפרקטיקה, גם המשטרה נוקטת בהם. כשאנחנו כיום עושים חוקה, צריך לעגן את הנורמה שקיימת כיום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני בעד להכין גרסה. אנחנו חיים היום במדינה שבה אפשר להרשיע אנשים על-ידי הודאה בלבד.
אליעזר כהן
¶
השאלה, אם זה יהיה בחוקה. אפשר להשאיר את זה, ואני אצביע נגד זה שזה יהיה בחוקה. אמרתי ליושב-ראש שבגלל האקטואליה אתם מייחסים לזה חשיבות כל כך גדולה. חוקה לא נתפסת לאקטואליה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם במדינת ישראל אפשר להרשיע אדם רק על סמך הודאה, עם איזה דבר קל כנוצה בנוסף לזה, זו בעיה.
ניר פלסר
¶
זה בדיוק הצד הרציונלי ששופט בארצות-הברית, בבית-המשפט העליון האמריקני אמר, שזה מדרבן את המשטרה לחפש עוד ראיות, כדי שלא ייווצר מצב שרק נחקור אותו, נשבור אותו בחקירה, וזה ישמש נגדו. זה חלק מהרציונלים. יש הרבה מאוד רציונלים שמצטברים כאן.
איל זנדברג
¶
אדם לא יכול למסור מידע שישרת את החקירה באופן כללי, אבל לא יפליל אותו? הוא ימסור מידע טריוויאלי, ולפעמים מידע טריוויאלי יכול לסייע למשטרה לגלגל את העניינים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
קודם דיברתם על החירות, דיברתם על רמות שונות של תחושה של אדם, אדם שנמצא בסיטואציות האלה. כאשר הוא נאשם, הוא אדם במצב הכי קשה, כשמאיימת עליו סכנה של פגיעה הכי קשה, ואז אתה שואל את עצמך אם צריך לתת לאדם כזה הגנה חוקתית.
יהודית קרפ
¶
בנושא של הקניית זכות השתיקה כזכות חוקתית - אם כערך חינוכי, זאת אומרת, שכל האנשים יידעו שהם יכולים לשתוק, קודם כול. אני רוצה לומר, שזכות השתיקה היא כלי עזר כדי להבטיח את הכלל שאדם לא חייב להפליל את עצמו. הגיעו לזכות השתיקה, כי אדם קשה לו, בעיקר אם הוא לא מיוצג, הוא לא יודע מה עשוי להפליל, ולכן קבעו סייג והרחיבו. בארצות-הברית נמצא שאזהרה לאנשים שאתה לא חייב לומר שום דבר, אין לה ערך פרקטי, משום שאנשים בדרך כלל לא קולטים את האזהרות האלה, הן גם נאמרות בצורה שהם לא קולטים, או שאדם רוצה לדבר או שהוא לא.
התחבטנו אם לקבוע בחוק בעניין דרך האזהרה, אם לקבוע אזהרה על זכות שתיקה או לקבוע אזהרה על הזכות שלא להפליל. מבחינה מסוימת אנחנו יכולים להכשיל אנשים משום, שלפי השיטה בישראל, העובדה שהוא שתק במשטרה מכשילה אותו אחר כך, היא יכולה להכשיל אותו בטיעונים בבית-המשפט. יש פה איזון שאני לא משוכנעת שהוא פועל לטובתו של הנאשם בסופו של דבר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בשלב זה נשאיר שתי גרסאות. אחת שמדברת רק על חיסיון בפני הפללה עצמית, והשנייה, שתתאר את זכות השתיקה.
אליעזר כהן
¶
יכולה להיות ההצעה השנייה, המשפט מהחוקה האמריקנית בתוספת זכות השתיקה. זו יכולה להיות ההצעה השנייה.