משנה חוקה לסחר בנשים - פרסום דוח ועדת החקירה הפרלמנטארית למאבק בסחר בנשים
5
ועדת משנה למאבק בסחר בנשים
23.3.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 4
מישיבת ועדת המשנה (של ועדת החוקה, חוק ומשפט) למאבק בסחר בנשים
יום רביעי, י"ב אדר ב' התשס"ה (23 במרץ 2005), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 23/03/2005
פרוטוקול
סדר היום
פרסום דוח ועדת החקירה הפרלמנטארית למאבק בסחר בנשים.
מוזמנים
¶
יו"ר הכנסת ראובן ריבלין
ח"כ ניסים זאב
ח"כ יוסי שריד
ח"כ יולי תמיר
עו"ד רבקה אדלר, ראש הלשכה לסיוע משפטי ת"א
יהודית אילני, מנהלת מרכז סיוע, איגוד מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית
נצ"מ אירית בוטון, ראש המחלקה לתפקידים מיוחדים, המשרד לביטחון פנים
אפרת ברגמן, האגודה לזכויות האזרח
חן גביע, מתמחה-משנה ליועמ"ש לממשלה, משרד המשפטים
עו"ד רחל גרשוני, ממונה על חקיקה במשפט הציבורי, משרד המשפטים
עו"ד רינת דוידוביץ, מנהלת המקלט לנפגעות הסחר בנשים
ניבי דיין, "ג'וינט" ישראל
דודו וולף, יו"ר הצוות הבין משרדי למאבק באלימות בישראל
עו"ד סיגלית זהר, הסיוע המשפטי
עו"ד אלחנן זוכוביצקי, ממונה על הסיוע המשפטי, הסיוע המשפטי
שוש זופניק, יו"ר ועדת הכספים, שדולת הנשים בישראל
ריטה חייקין, רכזת פרויקט, "אישה לאישה"- מרכז פמיניסטי חיפה
סנ"צ מאיר כהן, רמ"ד חקירות, המשרד לביטחון פנים
פקד רענן כספי, קצין מדור חקירות, במשרד לביטחון פנים
אפרת ליפשיץ פרקש, מתמחה, פרקליטות מדינה
אורלי מור-אל, סגנית בכירה א' לפרקליט המדינה, פרקליטות המדינה
דניאל מירון, מנהל מחלקת זכויות אדם וארגונים בינ"ל, משד החוץ
נועה עזרא, הקליניקה למאבק בסחר בנשים, האוניברסיטה העברית
עדה פליאל טרוסמן, סגנית מנהל השירות לנערים ונערות, משרד הרווחה
דנה צ'רנובלסקי, מתמחה, משרד המשפטים
אמיאלה מאיה קאופמן, רכזת מכון תודעה-חקר תופעת הזנות בארץ ובחו"ל
יעל רלוי, חברות לפרסום שירותי מין, איגוד מרכזי סיוע לעובדים זרים
עו"ד אורי שדה, מוקד סיוע לעובדים זרים
עו"ד מירי שרון, היחידה להסכמים בינלאומיים, משרד המשפטים
היו"ר זהבה גלאון
¶
שלום בוקר טוב לכולם, אני שמחה להתחיל את ישיבת הסיכום של פעילות ועדת החקירה הפרלמנטארית לסחר בנשים. אני אגיש היום בשם חברי הוועדה את הדוח המסכם של פעילות ועדת החקירה הפרלמנטארית בארבע השנים האחרונות ליושב ראש הכנסת שמגיע ברגעים אלה, אנחנו נתחיל את הישיבה כשהיושב ראש יהיה כאן.
אנחנו בשידור חי בערוץ הכנסת לטובת הצופים. אני מאוד שמחה שיושב ראש הכנסת מכבד אותנו בנוכחותו מבחינתי יש בכך ציון מאוד מאוד חשוב לגיבוי שמעניק יושב ראש הכנסת לפעילות הוועדה בכל מהלך שנותיה, אני חושבת שלא היינו מצליחים לעשות את זה לולא הגיבוי הזה, בתמיכה גם המוראלית גם המעשית.
הדבר הזה בא לידי ביטוי, מי שלא מכיר את עבודת הכנסת, בכך שהיום אני יכולה להגיש לך אדוני היושב ראש את הדוח המסכם של ועדת החקירה הפרלמנטארית. החל מחודש ינואר 2005 אנחנו כבר לא משמשים כוועדת חקירה פרלמנטארית, אני חייבת לומר את זה בזכותו של היושב ראש בעצם לא רק שלא קיימנו את פעילותינו אלא שינינו את הכובע שבו אנחנו פועלים, הפכנו להיות ועדת משנה, ועדת כנסת למעקב במאבק בסחר בנשים. אנחנו ממשיכים לפעול כוועדת כנסת ולא כוועדת חקירה פרלמנטארית.
הדוח שמוצג בפניך, אדוני היושב ראש, ורק לטובת ציבור הצופים ולטובת הנוכחים היום כאן אני אומרת שזאת תהיה ישיבה קצרה מהרגיל. סדר היום של הכנסת היום הוא מוטרף לכן הישיבה הזו תסתיים ב- 10:25 בדיוק, כי ערוץ הכנסת יצטרך לעבור לוועדת החוקה להצבעה על חוק משאל עם שזה דבר חשוב ולכן הישיבה שלנו תהיה קצרה.
אני ארצה לציין בפניך, אדוני היושב ראש, שהפעילות הזו של ועדת החקירה הפרלמנטארית לא הייתה מתקיימת ללא שיתוף פעולה מצד אחד של חברי הכנסת, חברי הוועדה, חברי כנסת מכל סיעות הבית, מימין ומשמאל, דתיים וחילונים שחברו יחד אל המאבק מתוך מטרה אחת שברור שצריך לעשות הכול, בכלים הפרלמנטרים שעומדים לרשותנו, על מנת למגר את תופעת הסחר בבני אדם.
וגם הייתי אומרת שעבודת ועדת החקירה לא הייתה מצליחה להתקיים ללא שיתוף הפעולה, ואתה רואה כאן יושבים בחדר הזה, אדוני היושב ראש, נציגים של הרשות המבצעת, של משרדי הממשלה השונים ושל נציגי ארגוני זכויות אדם. לולא שיתוף הפעולה הזה לא היינו מצליחים להגיע לאן שהגענו.
מצד אחד קיבלנו את המידע מארגוני זכויות האדם מהשטח, דברים, אין לנו מושג מה קורה והמידע זה שקיבלנו ושיתוף הפעולה הזה והיכולת שלנו לפנות לרשויות ולקבל שיתוף פעולה בעיניי זה הישג מאוד משמעותי שחשבתי שאני צריכה בפתח דבריי לציין אותו.
אני לא יכולה בלי לציין את היועצת של הוועדה שכתבה את הדוח, עורכת הדין מיכל לוצקי ששימשה כיועצת הוועדה, היא לא יכלה להגיע היום מסיבות אישיות ואת מנהל הוועדה סיגלית עדרי שיושבת כאן משמאלי, לולא העבודה שלהן כל הדבר הזה לא היה קורם עור וגידים.
אז אחרי שגמרתי עם התודות והברכות, באמת התודות אני רוצה לומר חבר הכנסת שריד אנחנו נשמח אם תכבד אותנו בשולחן חברי הכנסת, נשמח מאוד אפילו. בהחלט אנחנו שמחים על חברי הכנסת שמגיעים היום.
אדוני היושב ראש, אני התוודעתי לתופעה של הסחר בנשים באמצעות כתבה בטלוויזיה שעשתה בזמנו כתבת צעירה שקוראים לה גל גבאי, היום היא מגישת חדשות בערוץ הכנסת ואז התוודעתי לאותן דמויות על המרקע, בעיקר מדמויות שהוברחו מגבול ישראל-מצרים וזו הייתה בעיקר ההתייחסות, אני מדברת על לפי 4-5 שנים, זו הייתה התייחסות בדעת הקהל של נשים נוכריות זרות שמוברחות באות לכאן לעיסוק בזנות ולא ממש ספרו אותן, אם אני יכולה לומר את זה בלשון קצת לא פרלמנטארית. לא ממש התייחסו אליהן וההתייחסות אליהן הייתה בעיקר כאל שוהות בלתי חוקיות, של עברייניות שהוברחו לארץ לצורך עיסוק בזנות.
בעקבות אותה כתבה של גל גבאי, יזמתי את הקמת ועדת החקירה ואני חייבת לומר שחל שינוי מאוד מאוד משמעותי ואני זוקפת את זה לזכותה של הוועדה במהפך התודעתי הן ביחס של רשויות אכיפת החוק והן בהתייחסות הציבור או במודעות הציבורית ביחס לאותן נשים.
אני חושבת שהגישה כלפי הנשים היום אינה רק כאל עברייניות, כאל שוהות בלתי חוקיות, אלא בעיקר כאל קורבנות עבירה, כאל נשים שזכויות האדם שלהן מופרות ומבחינתי זה הישג מאוד מאוד משמעותי כי הדבר הזה בא בעיקר לידי ביטוי הן בחקיקה המקיפה שהוועדה עשתה, הוועדה הניחה 17 הצעות חוק חלקן עברו חלקן נמצאות בהליכי חקיקה. רק הבוקר התקיים דיון בוועדת החוקה על חוק של הוועדה לסגירת בתי בושת, למציאת כלים שיאפשרו למשטרה סגירת בתי בושת.
כמו שאמרתי, הדבר הזה בא לידי ביטוי בחקיקה, במובן הזה שהחקיקה נועדה מצד אחד לסייע לנשים ומצד שני להחמיר עם העבריינים, עם אותם סוחרים שמסרסרים בגופם של נשים.
יש שינוי מאוד משמעותי בהתייחסות של הרשויות. אנחנו הפכנו את עצמנו או שמנו לנו למטרה לשמש ככלב השמירה של הרשויות ובעצם חייבנו את המדינה לפעול על פי אמות המידה שהותוו במסמכים של הקהילה הבין לאומית.
אבל עם זאת אדוני, וכאן אני רוצה להגיע להמלצות ולמסקנות של הוועדה. הדוח שמונח כאן והתקציר של הדוח שמונח כאן על השולחן בעצם סוקר את פעילות הוועדה אבל באמצעות ההתייחסות של משרדי הממשלה. הדוח מחולק על פי משרדי הממשלה, בין אם זה מערכת בתי המשפט בין אם זה פרקליטות המדינה. כל המשרדים שעוסקים בנושא של סחר בנשים.
עם זאת, אני אומרת שאנחנו מגיעים למסקנה שעדיין יש צורך להמשיך וללחוץ על הרשויות שיעצרו עבריינים, שיסגרו בתי בושת, שיחמירו בענישה ושייתנו קדימה בבתי המשפט לתיקים שעוסקים בסחר בנשים. והחוקים כל כך עמלנו עליהם ושקדנו עליהם כה רבות, אני קוראת מכאן, אסור להם שיישארו בבחינת אות מתה בספר החוקים, אנחנו נעקוב אחרי יישום ואחרי המלצות של הוועדה .
מדובר בחוקים מתקדמים, גם לעומת חקיקה בעולם בתחום הזה של המאבק בסחר בנשים, אני חושבת שכנסת ישראל יכולה להתגאות במאמצים שהיא עשתה באמצעות ועדת החקירה.
לסיום אני רוצה לגעת בשלוש נקודות, אדוני היושב ראש, בשלוש המלצות מרכזיות. כל ההמלצות וכל המסקנות מרוכזות באופן מאוד מפורט בדוח. אני רוצה לגעת אולי בשני תחומים מרכזיים שאני חושבת שצריך לשים עליהם את הדגש.
התחום הראשון הוא מערכת בתי המשפט. הוועדה חוקקה מספר חוקים, בין היתר היא קבעה חוק של עונשי מינימום וחובת מאסר בפועל לסוחרים ולעבריינים שסוחרים בגופן של הנשים. ההישג הגדול שאני חושבת שאפשר לציין בהתייחסות לגבי הנשים הביא לכך שהוקם מקלט, יושבת כאן מנהלת המקלט, לנשים שמעידות כנגד הסוחרים. אני חייבת להודות שלא מוצא חן בעיניי שהנשים שמועברות למקלט הן רק נשים שמעידות, גם החלטת הממשלה והגישה הכוללת שקורבן היא קורבן בין אם היא מעידה ובין אם היא אינה מעידה וכל הקורבנות צריכות מבחינתי לשהות במקלט.
החלטת הממשלה קבעה במפורש שכל הנשים צריכות לעבור למקלט, אני חוזרת ומדגישה את זה. אדוני היושב ראש, נשים שוהות במקלט וממתינות למתן עדותן לתקופות שעולות לפעמים על שנה, אנחנו העברנו חוק שמאפשר גביית עדות מוקדמת מאותן נשים, החוק הזה אינו מיושם. אני התרעתי על כך גם בפני מנהל בתי המשפט הקודם וגם בפני מנהל בתי המשפט החדש, השופט בועז אוקרון.
העובדה שהדיונים לוקחים כל כך הרבה זמן בבתי המשפט בעצם מפקירה את הנשים, אין לי דרך אחרת לומר את זה, חושפת אותן לאיומים. מערכת בתי המשפט לא התאימה את עצמה למאבק בתופעה, הדיונים לוקחים זמן, החוק שלנו אינו מיושם.
אנחנו קוראים מכאן, על מנת לקצר את הסחבת בטיפול בעבירות הסחר בנשים, להעביר את הדיונים בנושא לדן יחיד, הרכב של שלושה שופטים לוקח זמן אני בינתיים דווחתי מאז שכתבנו את ההמלצות, בימים האחרונים עודכנתי על ידי עורכת הדין רחל גרשוני, ממשרד המשפטים, שיש תמיכת ממשלה בנושא הזה. גם העברנו הצעת חוק שבינתיים מונחת בוועדה ונקדם את זה, אני חושבת שזה יכול לתת מענה לעובדה שנשים "נתקעות" סתם, שלא לצורך. אז זו נקודה ראשונה לגבי בתי המשפט.
הנקודה השנייה מתייחסת לפרקליטות המדינה. אני חייבת לציין שמאז שהתחלנו את פעילות הוועדה חל שיפור מאוד משמעותי בכך שפרקליטות המדינה עושה פחות עסקאות טיעון עם סוחרי הנשים, בהתחלה די נטו לעשות המון עסקאות טיעון זה גם היה מאוד נוח להשתמש באותן סוחרי נשים כמקורות מודיעיניים בתיקים אחרים.
התרענו והתרענו ונפגשנו עם הפרקליטה הקודמת והפרקליט הנוכחי ואני חייבת לציין שיש שיפור מאוד משמעותי בתחום הזה, חלה הפחתה במספר עסקאות הטיעון, עדיין עושים עסקאות טיעון עם סוחרי נשים ועדיין רף הענישה לא לטעמי אז אמנם הפרקליטות כל פעם מערערת כשהענישה היא לא מספיקה אבל אני חושבת שהדבר הזה צריך להיות הרבה יותר נחרץ והרבה יותר משמעותי.
והדבר האחרון בנושא הפרקליטות והסיוע המשפטי. אנחנו העברנו חוק שמאפשר סיוע משפטי לאותן נשים, קורבנות הסחר. לצערי שוב החוק הזה חל לגבי כלל הנשים, בפועל הוא מיושם רק לגבי נשים ששוהות במקלט וממתינות למתן עדותן, הוא לא חל על כלל הנשים. אנחנו תובעים וקוראים ליישם את הסיוע המשפטי או לאפשר סיוע משפטי לכלל קורבנות הסחר ואנחנו גם קוראים לתבוע פיצויים לכלל קורבנות הסחר.
המלצה אחרונה מתייחסת למשטרת ישראל, שוב אני חייבת לומר עברנו כברת דרך ארוכה מהמקום שהיינו בו כשהתחלנו לעבוד ויש שינוי מאוד משמעותי במשטרת ישראל בכלל ביחס לתופעה, משטרת ישראל עושה קורסים וסדנאות והשתלמויות לשוטרים ולחוקרים ברחבי הארץ, אני בעצמי השתתפתי במספר קורסים כאלה ויש איזשהו שינוי בכל הגישה .
עדיין אני אומרת את זה בצער, המשטרה אינה סוגרת את בתי הבושת, אז הם טוענים שאין להם מספיק כלים שהכלים החוקיים לא מספקים, עכשיו גם יהיה להם כלים חוקיים, אני לא בטוחה שזה הדבר המרכזי, שזו הסיבה.
משטרת ישראל חייבת לסגור את בתי הבושת, לא יכול להיות שאתה עובר בתחנה המרכזית, אדוני היושב ראש, אני מקווה שאתה לא עובר שם אבל תחת כל עץ רענן, תחת כל פנס ניאון אתה רואה עוד בית בושת ועוד בית בושת ולא מספיק אוכפים ולא מספיק סוגרים ואני מציינת בכל זאת את השיפור שחל, עדיין ארוכה הדרך.
אנחנו גם קוראים למשטרת ישראל, הייתי מבקשת שמשטרת ישראל תגבש תוכנית להגנת עדים, אמנם הנושא עלה והייתה וועדה. הנשים האלה -- אבל אני הייתי רוצה שהנשים ששוהות כאן בארץ תחושנה מוגנות יותר, תרגשנה מוגנות יותר ואני גם קוראת לקחת ממשטרת ישראל את האחריות לכך שהם הגורם שממיין ושולח את הנשים למקלט.
מבחינתי זה לא תקין ולא קביל שכשנשים נעצרות מי שמעידה מובאת למקלט ומי שאינה מעידה מובאת למתקני משמורת, מבחינתי נשים לא צריכות להיות במתקני משמורת, במתקני כליאה לפני הגירוש שלהן חזרה לארצות המקור, לארצות מוצאן.
בזה אני מסיימת, אדוני היושב ראש, זה רק קצה שבקצהו מתוך ההמלצות המקיפות והמסקנות שמובאות כאן בדוח. בחרתי להתמקד בשלושה היבטים מרכזיים. אני רוצה, אדוני היושב ראש, לפני שאני מעבירה לך את רשות הדיבור ראשית להודות לכל חברי הכנסת שהגיעו לכאן, לכל חברי הוועדה שמשתפים איתי פעולה, תודה מיוחדת לחברת הכנסת סולודקין, תסלחו לי שאר החברים שלי, שמקפידה בכל ישיבה, אין לי בכלל מילים לתאר את התרומה שלה לפעילות הוועדה, לא תמיד אנחנו רואים הכול עין בעין מבחינת הגישה שלה אבל חשבתי שאני חייבת במיוחד לציין את התרומה הייחודית שלה בפעילות הוועדה.
אני רוצה להודות לך, אדוני היושב ראש, על כל התמיכה לאורך כל הדרך, לחזור ולהזכיר שבשעה 10:25 הישיבה תסתיים אז אני אתנצל מראש לכל מי שירצה לקבל רשות דיבור והפעם לא יוכל, כל מי שיושב כאן צריך להצביע במשאל עם. בבקשה, אדוני היושב ראש.
יו”ר הכנסת ראובן ריבלין
¶
תודה רבה גבירתי היושבת ראש, באמת חברות הכנסת, חברת הכנסת סולודקין, חברת הכנסת תמיר, חברי הכנסת יוסי שריד, ניסים זאב ורשף חן. תפקידן של ועדות הכנסת הקבועות כפי שהאבות המייסדים קבעו אותם בזמנו ואחר כך אנחנו עוד הרחבנו היה לעסוק בכל הדברים הפוקדים את חיינו וכל ועדה בוועדות הכנסת יש לה את אותו תחום שבסופו של דבר מכסה את כל אותם דברים המעסיקים את הציבוריות בישראל מכל הסוגים והמגוונים.
אבל, בכל זאת תקנון הכנסת קבע את הפרוצדורה שהיא פרוצדורה יוצאת דופן של הקמת ועדות חקירה, אם וכאשר צריך אותן. ופעמים רבות חברי כנסת מקימים ועדות חקירה ועצם ההקמה היא מספקת אותם או אחר כך דיונים שמתנהלים בהן הם כאלה שאו שהזמן מביא אותם לידי כך שהכנסת סיימה את תפקידה ולכן גם הוועדה התבטלה או שבאמת דיוניהם אינם מעמיקים, אינם פוריים ואינם יוצרים מצב שבו אנחנו יכולים להתייחס למסקנות והמלצות מטעמן.
אני בדרך כלל לא שמח כחבר כנסת מאז 1988 לוועדות חקירה שאינן מן העניין, נראה לי שגם הוותיק בינינו חבר הכנסת שריד אינו מבקש להפריז במחיאות כפיים לוועדות כאלה או אחרות. אבל אולי אם יש דוגמא לוועדת חקירה אשר טיפלה בתופעה ויש בה לפעמים תופעות יוצאות דופן שהן אסונות או אסון טבע בא על ראשנו מכוח עליון או אסון הנגרם על החברה כתוצאה ממחדל, אי שימת לב או מתוך מצב של אפטיה, פחזנות שיורדת ומגיעה עד כדי פחזנות פלילית מבחינת ההתייחסות לחברה.
אני אומר ואני זוכר את היום שבו הוקמה הוועדה הזו ואת הנחישות של יושבת ראש הוועדה זהבה גלאון, מקימת הוועדה, לבוא ולטפל באותו נושא שהיה בבחינת תופעה אם כי הייתה תופעה שהלכה והתמשכה והיינו יכולים לטפל בה עוד הרבה בטרם קמה ושקמה חברת הכנסת גלאון ואמרה הנני כאן כדי לטפל בעניין טיפול נקודתי, זרקור הארה.
פעמים קורה גם שוועדת חקירה פרלמנטארית מגלה שהתופעה שבה היא טיפלה מחייבת טיפול שמצריך הקמת ועדה וגם בעניין זה הצעתי שהוועדה הייעודית לטפל בנושאים השונים הקשורים בנושא מאבק בסחר נשים תמשיך ותטפל בנושא הזה גם הלאה שכן פעמים אנחנו צריכים למצוא איזשהו גוף שירכז ויתאם בין כל הגורמים המטפלים.
כי אם מדובר בעונשי מינימום הרי מדובר בנושא של ועדת חוקה חוק ומשפט. אם מדובר בנושא של המשטרה הרי מדובר בוועדת הפנים ואיכות הסביבה. אם מדובר בנושא של רוחה הרי מדובר בוועדת העבודה והרווחה ולכן אני חושב שטוב עשתה הכנסת כאשר קבעה שתהיה ועדת משנה שתוכל להמשיך ולטפל בנושאים האלה שכן עדיין לא נסתיים הטיפול בהם.
בעוד שבאלימות בספורט למשל שהיא גם ועדה חשובה ביותר על התופעות שהיו לצערי הרב משכה כמשך האנושות כי היא אף פעם לא תפסק האלימות בספורט אלא אם כן נגרום למצב שבו אנשים ישנו את אופיין אבל אפשר כמובן להתגבר על דברים שהן בבחינת סכנה מועדת.
ועדת הספורט של הכנסת היא הוועדה היחידה שצריכה לטפל בעניין זה. אני בהחלט חושב שצריך להמשיך את הטיפול בצורה ממסדית פרלמנטארית על מנת שהיא תוכל לרכז ולתאם בין כל הגורמים השונים העושים במלאכה.
אני מוכרח לציין שגם העבודה, גם אנשי הוועדה, הנחישות, ההתמדה וגם אי ויתור לא ליושב ראש ולא למערכת, גם תוך כדי מאבק שהוא היה מאבק ללא פשרות את הצלחת להגיע לתוצאות שהיא אולי אחת הדוגמאות המבורכות של ועדת חקירה פרלמנטארית והסגולות והיתרונות שהיא יכולה להביא לכנסת ולכן אני מברך אותך.
אני יודע גם על תרומתה הגדולה של חברת הכנסת סולודקין, מרינה עשתה יחד איתך עבודה ועוד אפשר לציין חברי כנסת שאינם יושבי ראש והם מקדישים את זמנם ומרצם. דרך אגב, כשאני הייתי חבר כנסת עוד בטרם את הגעת לכנסת, פעמים רבות הייתי אומר שבכנסת יש ועדה שבה יש יושב ראש ויש ועדה, אני בדרך כלל הייתי הועדה, ובהחלט אני הייתי גאה מאוד בעניין זה.
כל מה שנותר לי זה באמת לברך אותך בישר כוח גדול, את כל חברי הוועדה שעשו מלאכת קודש בנושא חשוב זה. תודה רבה.
מרינה סולודקין
¶
אני חושבת שהיום הוא יום מאוד חשוב כי אנחנו מסיימים את העבודה של ועדת החקירה ואני קודם כל צריכה להודות ליושב ראש הכנסת הקודם, אברהם בורג ויושב ראש הכנסת ראובן ריבלין שהם גם יזמו גם תמכו גם עודדו את עבודת הוועדה שלנו.
אני עוד צריכה לציין שבוועדה הזו, ועדת חקירה במאבק נגד סחר בנשים, ובוועדה בראשות של קולט אביטל חשבונות רדומים של ניצולי שואה אני הגעתי למסקנה שוועדות חקירה זה כלי פרלמנטארי הכי מועיל וחשוב ביותר כדי לחקור, לנתח, להגיע למסקנות, לחבר חוקים בנושאים של ועדות אלה. כי ראינו תוצאות של הוועדה שלנו וזה 17 חוקים, זה הרבה, אני חושבת. וגם ראינו מסקנות של ועדת חקירה בחשבונות הרדומים של ניצולי שואה.
כאן אני רוצה לומר שהתחלנו עבודה יחד עם ארגוני הנשים שאנחנו צריכים להודות לכם וראינו בני ברית גם במשטרה גם במשרד החוץ, גם במשרד המשפטים והתוצאות לא היו יכולות להיות כמו שהן לו לא עבדנו ביחד, ברצינות, היו ויכוחים והגענו למסקנות מאוד חשובות.
המסקנה הראשונה והכי חשובה שתופעה חדשה של סחר בנשים זה פשע מאורגן בינלאומי שכל מדינות העולם צריכות לנהל מאבק. ראינו כאן בוועדה ואני גם הייתי בוועדות בינלאומיות בנושא זה, זה נושא שמשותף לכל מדינות אירופה וארצות הברית והגענו להישגים אבל לצערי הרב כי הכסף בתעשיית המין הבינלאומי כל כך גדול שאפשר להשוות עם כסף במכירת נשק, וגם סמים. אז בגלל זה זו תופעה חדשה בעולם וכל הפרלמנטרים בעולם בצורה זו או אחרת במאבק נגד זה.
גם אני צריכה לומר שלי הייתה סיבה אישית לעבוד בוועדה הזו בגלל שתחילת שנות ה- 90 הייתה עלילה נגד כל קהילת יוצאי ברית המועצות, אנשים אמרו שעולות חדשות עובדות בבתי בושת ובתעשיית המין.
הודות לארגוני נשים ישראליים ב- 97 היה דוח ראשון שקבע זה סחר בנשים בינלאומי ושעולות חדשות לא קשורות לנושא זה וכאן אנחנו ניהלנו מאבק כדי לעזור לקורבנות של סחר בנשים וכדי להפסיק את הפשע המאורגן הזה. אז אני צריכה עוד פעם להודות ליושבת הראש זהבה גלאון, זה היה תענוג לעבוד, 3 או 4 שנים היינו בוועדה ולכל החברים בוועדה ולכל השותפים שלנו במשטרת ישראל ובמשרד המשפטים ובארגוני הנשים ולומר שבציבור יש תפיסות מאוד פשטניות שכנסת זה רק ייצוג, שכנסת זה רק מאבקים מילוליים וכאן אנחנו רואים שאפילו בוועדה למאבק בסחר בנשים לנהל מאבק נגד פשע מאורגן בינלאומי. תודה.
היו"ר זהבה גלאון
¶
תודה רבה חברת הכנסת סולודקין, חבר הכנסת יוסי שריד, אני שמחה שאתה מכבד אותנו בנוכחותך.
יוסי שריד
¶
תודה, חברת הכנסת גלאון אני אורח כאן אני לא חבר בוועדה וכאורח אני אנהג מידת אורחים ואני אומר רק שני משפטים.
נדמה לי שמיותר במעמד הזה להגיר, לדבר, לנתח את התופעה הזו שקרויה סחר בנשים, הרי סחר בנשים זו הזנות המודרנית אגב אפילו יותר חמור, יותר משפיל, יותר מאוס, יותר נחות ומכוער מתופעת העבדות. צריך גם לזכור שעל העבדות התחוללה במדינה רחוקה, אומרים שהיא אפילו מדינה חשובה, התחוללה פעם מלחמת אזרחים.
כשאני אתפלא פה אדוני היושב ראש אני אכתוב ספר על הכנסת ובספר הזה אני אנסה להתמודד עם השאלה האם הכנסת היא פרלמנט חזק או פרלמנט חלש. יש לי איזה תחושה עמומה אך עמוקה שאני אגדיר את הכנסת כפרלמנט חלש, הכנסת היא פרלמנט חלש כי אין לכנסת מספיק כלים לעבודה ומספיק כלים להתמודדות ובגלל איזשהו פרובינציאליות של דעת קהל כל ניסיון שבא לחזק את הכנסת מיד השבעה עולה השמיימה כאילו חברי הכנסת דואגים לעצמם. הם גם דואגים לעצמם אבל דווקא כאשר הם מנסים לדאוג לאינטרס ציבורי מיד נמתחת ביקורת. אין פרלמנט במדינה מתוקנת שעובד בתנאים האלה.
הדבר היחיד שיכול לפצות על החולשה הטבועה בפרלמנט הישראלי זו מסירות ורצינות. זה הדבר היחיד ולפעמים המסירות והרצינות מחפים על החולשות של הפרלמנט בתור שכזה. והוועדה שחברת הכנסת גלאון עמדה בראשה היא ההוכחה לפוזה הזו שאני אפתח בספרי המלומד.
רצינות כי יותר מדי פעמים חברי הכנסת אינם רציניים די צרכם, עסוקים יותר מדי כותרת של היום בכותרת של מחר, וזה באמת דוגמא לעבודה מאוד רצינית, בראש ובראשונה רצינית, גם האנשים שבאים אלינו וגם הגורמים נוגעים בדבר חייבים להיות בטוחים שעוסקים בעניין ברצינות לא כי כסף על פני המים ולא כי דבר שהזמן גורם בגלל איזה כתבה בטלוויזיה והזמן מכלה. קודם כל רצינות ומסירות ונחישות. ואני חושב שזו דוגמא נהדרת שלך ושל חברים וחברות שלך לוועדה, חבל שלא הייתי חבר בוועדה –
היו"ר זהבה גלאון
¶
תודה רבה יוסי שריד, הסדר יהיה כזה חבר הכנסת ניסים זאב, יולי תמיר, רשף חן ואנחנו נעבור הלאה.
ניסים זאב
¶
אני קודם כל רוצה לברך את יושבת ראש הוועדה ואת חברי הוועדה שעשו פה מלאכה רבה ויסודית לא רק בנושא הענישה בל הנושאים בתחומים השונים, ענישה זה דבר טוב אבל זה לא פותר את הבעיה.
יש כאן סוגיה מאוד רצינית של הפרה בוטה של זכויות אדם בסיסיות שנשים חשופות לאלימות, לשעבוד, וחוששות מלהעיד ופשוט המאפיה היא נמצאת בשליטה מלאה על אותן נשים. גם אם הן רוצות לצאת מאותה מסגרת קשה להן לצאת והשאלה האם יש להן כתובת לאן לפנות? הרי אותן נשים לא יפנו למשטרת ישראל האם אותה אישה שהיא בסופו של דבר רוצה לצאת מהשעבוד הזה יש לה למי לפנות שיגן עליה, זה דבר שהוא חשוב.
הייתי רק רוצה לומר משפט נוסף. כמו בסחר בסמים וכל המאבק בנושא של הסמים אנחנו לא רואים איזושהי ירידה אז יש תמיד התחכמויות ותמיד יודעים איך להבריח את אותם מוצרים אסורים. אותו דבר אני רואה שהסחר בנשים הוא יהיה כמעט מקביל לאותו מאבק ואני מניח שיש עבודה רבה ומלאכה רבה ואני מאחל הצלחה לכל הגורמים שנוגעים בדבר כולל אכיפת החוק.
יולי תמיר
¶
בוקר טוב לכולם, אני באמת רוצה לברך גם את חברת הכנסת זהבה גלאון וגם את חברת הכנסת מרינה סולודקין על העבודה המאוד חשוב שהן עשו, נדמה לי שהחשיבות המרכזית של הוועדה זה שהיא פרשה בפני הציבור נושא שקודם לא העיזו לגעת בו ולא העיזו לדון בו והרצינות של הדיונים והרצינות של החקיקה הפכה את הנושא הזה מקוריוז לנושא אמיתי שהחברה הישראלית דנה בו ומנסה לטפל בו או לפחות מתחילה לנסות לטפל בו בצורה ראויה.
חשוב לציין שלעניין הזה יש גם היבט בינלאומי מאוד חשוב, העניין של סחר בנשים הוא לא רק שאלה פנימית שלנו, בינינו לבין עצמנו, הוא דבר שיש לו משמעויות בינלאומיות. עובדה שמדינת ישראל נמצאת במקום לא מכובד ברשימת המדינות אליהן מוברחות נשים, זה בוודאי דבר שצריך לתקן אותו.
יש לנושא הזה גם היבט, וחברת הכנסת סולודקין בוודאי מודעת לו היטב, היבט למעמדם של העולים בחברה הישראלית שבטעות חושבים האנשים שהנערות שנמצאות במצוקה הן בהכרח נערות עולות, זה בגלל ארץ מוצאן. כך שמדובר פה בנושא שהוא הרבה מעבר לשאלה של טיפול בבעיות של זנות, שגם זו בעיה שצריך לטפל בה, אלא בנושא שיש לו השלכות מאוד רחבות.
לכן אני באמת מברכת גם על עבודת הוועדה, גם למסקנות ונדמה לי שכולנו צריכים להירתם לזה שהמסקנות לא תשארנה בחוברת היפה הזו אלא תיושמנה במציאות.
היו"ר זהבה גלאון
¶
תודה רבה. אני בשתי דקות אני אתן לכמה אנשים, אנחנו מתחילים עם המשטרה, ניצב משנה אירית בוטון. כל אחד בקצרה ברשותכם כי הזמן דוחק, לצערי.
אירית בוטון
¶
אז אם בקצרה גם אני מצטרפת לברכות, אני בהחלט רוצה לציין שהוועדה בראשותך יצרה מהפך תודעתי בציבור, בחברה וגם בתוך משטרת ישראל, ראויה לציון כל העשייה החל משלב של אכיפה וענישה והמקלט שהוקם והשיתוף פעולה בין משרדים, גברת רחל גרשוני שעמדה וריכזה את המאבק הבין משרדי, יש לנו קשר טוב גם, במפתיע או שלא כל כך במפתיע, עם הארגונים לזכויות האדם אני חושבת שעברנו כברת דרך מאוד נכבדה.
יש לנו קשרים נרחבים וטובים מאוד בעולם, אנחנו זוכים לשיתוף פעולה גם ממדינות המקור, אני מדברת על מדינות שעד עכשיו לא זכינו לשיתוף פעולה מהם בתחום הזה אנחנו בפירוש רואים התקדמות רבה, גם עם אוקראינה, רוסיה, בלרוס אפילו ואם זו המגמה אנחנו מאוד נשמח להמשיך בה והמאבק הוא חייב להיות מאבק כולל ובינלאומי.
אני רק רוצה להגיד שאנחנו נשמח לעבוד איתכם גם כאשר תהיו ועדת משנה, כבר בכניסה לכאן אנחנו דיברנו עם הגברת דוידוביץ' וחשבנו שראוי להמשיך את העבודה ואת המעקב והפיקוח גם לגבי אותן נשים, קורבנות אשר מקבלות כאן אשרת שהייה ויש עוד הרבה מה לעשות.
היו"ר זהבה גלאון
¶
תודה רבה, אין לי ספק שהמשטרה תלמד בתשומת לב את המסקנות וההמלצות. עורכת הדין אורלי מור-אל, פרקליטות המדינה.
אורלי מור-אל
¶
אני כמובן מצטרפת לברכות לוועדה. אני גם חושבת שלא רק שהעלתם את הנושא לסדר היום הציבורי אלא נתתם לכל אחד מאיתנו, אנשים שעושים את העבודה בשטח גם כלים וגם ידע לבוא אם זה לבתי המשפט ואם זה למקומות אחרים ולהגיד שיש לנו מה לעשות ושזה נושא מאוד מאוד חשוב.
אני חייבת לומר שהספקתי להציץ בהערות לפרקליטות והמסקנות וההערות שלנו כבר מיושמות היום, אם מדברים על הסדרי הטיעון אז הסדר הטיעון שהיה לפני כמה ימים הוא על עונש של 14 שנות מאסר בהסדר טיעון ואם הוועדה זוכרת את ההתחלה של שנתיים ושלוש זה בערך אותם מעשים, היום פשוט יש לנו כלים, יש לנו חוק הלבנת הון, חוק מאבק בארגוני פשיעה, סחר בנשים, ויש לנו את כל האמירות של הוועדה וגם של בתי המשפט.
אז הסדרי טיעון הם כורח המציאות, אבל רף הענישה מאוד מאוד עולה, כך גם בהגנה על קורבנות הסחר, פיצויים מופיע בהנחיית פרקליט המדינה וגם צפוי דיון בקרוב אצל הפרקליט המדינה בנושא ההנחיה לאפשר אכיפה רחבה יותר על בתי הבושת.
מאיר כהן
¶
אי אפשר בלי להזכיר נתונים. בארבע שנים האחרונות יש עלייה בכל הפרמטרים של הטיפול בסחר בנשים ואני אזכיר – מדובר על עלייה של 52% משנת 2001 עד שנת 2004 בכל התיקים שקשורים לסחר בנשים והתיקי סחר עצמם, יש עלייה של 25%. כלומר, מעצרים עד תום ההליכים ועד החלטה אחרת יש עלייה של 85% ובכלל במעצרים של סוחרי נשים יש עלייה –
מאיר כהן
¶
39% מעצרים ב- 2001 ו- 72% מעצרים בשנת 2004, זה המעצרים עד תום ההליכים. כשמעצרים רגילים, מעצרים של סוחרי נשים יש לנו עלייה של 79%, 109 לעומת 61 ובתיקי סחר אמרנו עלייה של 25%, יש לנו עלייה בהרחקה של נשים מחוץ לגבולות המדינה ובשנת 2004, אני חייב לציין, שנת שיא בכל הטיפול המשטרתי בתעשיית המין המאורגנת, בטיפול בבתי בושת, בסוחרי נשים ואני בטוח ש-2005 תהיה לפחות כמו שנת 2004. תודה רבה.
רחל גרשוני
¶
אין ספק שמאז שהתופעה החלה יש שיפור עצום בטיפול של הרשויות ואין גם ספק שהוועדה הזו תרמה רבות לשיפור הזה בעומדה כבקרה בעצם על פעילות רשויות המדינה ופה לארגונים הלא ממשלתיים שלפני זה פנו לרשויות המדינה לא כל כך קיבלו התייחסות כמו שמקבלים היום.
מעבר להישגים הפרטניים, אני חושבת שהישג מאוד חשוב היה בניית תשתית של שיתוף פעולה. קודם כל, העלאת הנושא למודעות הציבורית , שנית שינוי תפיסות בממשלה גם, כמים על סלע. לא אומרת שהוועדה היא הגורם היחיד אבל הוועדה היא גורם מרכזי שהביא לכך שתפיסות הממשלה גם השתנו.
בעצם הוועדה הייתה התגלמות חיה לתפיסה הבינלאומית שכל מבדי החברה צריכים לשתף פעולה כדי להיאבק בסחר ולהגן על קורבנותיו. הוועדה, הארגונים הלא ממשלתיים והממשלה.
אני מסיימת להגיד שנותרה מלאכה לעשות אבל עכשיו יש תשתית.
דניאל מירון
¶
גברתי היושבת ראש, אדוני היושב ראש, אני רוצה לשבח אותך גברת גלאון על הפעילות שלך פה בניהול הוועדה, בהובלת הוועדה. אני חושב שאנחנו ראינו שיפור עצום בדימוי הבינלאומי של ישראל בעקבות פעילות הוועדה הזו.
לפני 4 שנים ישראל הייתה במדרגה הכי תחתונה בדוח מחלקת המדינה של ארצות הברית, הדוח השנתי שמדווח על מצב הסחר בבני אדם בעולם. היינו במדרגה מספר 3, אותה מדרגה שמי שנשאר בה צפוי לקבל הטלת סנקציות על ידי ממשלת ארצות הברית. אנחנו לא רצינו את זה, הצלחנו לעלות למדרגה האמצעית, השנייה, בשאיפה להמשיך לעלות למדרגה העליונה ביותר.
אולי אנחנו עדיין לא ראויים לכך, אני מקווה שכן, הרבה בזכות הפעילות של הוועדות. הוועדה הזו, הבאת דבר הוועדה לידיעת האמריקאים עזרו לנו לעלות מדרגה.
בעידוד הוועדה אנחנו קשרנו קשר עם ארגונים בינלאומיים, ארגון ההגירה הבינלאומי ארגונים אחרים, להרחיב את הפעילות הבינלאומית בתחום הזה, יש המלצות מאוד חשובות בדוח הזה, אנחנו נלמד וניישם את ההמלצות שלך.
אלחנן זוכוביצקי
¶
אני מצטרף לכל הברכות, אני חושב שללא הקמת הוועדה ביוזמה של הוועדה, קורבנות עבירות הסחר בנשים לא היו מקבלות סיוע משפטי אזרחי. אני עיינתי ברפרוף במסקנות, נדמה לי שקיימת איזושהי טעות כי מדובר שכאילו תלויה ועומדת רק תביעה אחת היום, כי מתוך 50 נשים שפנו אלינו 18 תביעות תלויות ועומדות בבתי משפט אזרחיים וגם בבית הדין לעבודה.
קיימת גם כוונה להרחיב את הסיוע המשפטי לאותן נשים שלא נמצאות במקלט, אני מקווה שבלחץ הוועדה או לפחות על פי המסקנות משרד המשפטים באמת יקדם את הנושא ונוכל –
אלחנן זוכוביצקי
¶
כרגע לא קיבלנו אבל אם אנחנו מאריכים את מתן הסיוע המשפטי בוודאי שיהיה לזה גם היבט תקציבי.
עדה פליאל
¶
א' באמת אני מברכת על הסיכום ועל הדוח ועל עבודת הוועדה במשך השנים שהיינו שותפים לה ובאמת על הדוח הרציני והמעמיק. יחד עם זאת, אני קצת תמהה על דברים שנכתבו פה לגבי משרד הרווחה שהם פשוט לא נכונים ואני אציין מה בדיוק.
למשל, ההמלצה שיש לחדש את פעילותו של הצוות הבין משרדי, הצוות הבין משרד ממשיך לפעול –
היו"ר זהבה גלאון
¶
אין מתאם לצוות הבין משרדי, הוא יושב ראש הצוות, אין מתאם לצוות מאז שהגברת רחל גרשוני התפטרה, לא ננהל על זה ויכוח אני קובעת את זה כעובדה.
עדה פליאל
¶
הערה שנייה, שיש לדאוג למתן טיפולים רפואיים ופסיכולוגיים קבועים לנשים במקלט, מהיום שקם המקלט הנשים קיבלו טיפולים רפואיים ומקבלות טיפולים פסיכיאטריים וכל הנדרש מבחינת ההיבט הרפואי אז אני מניחה שזו טעות.
יו”ר הכנסת ראובן ריבלין
¶
אם זה טעות אז בסדר אבל אם זה לא טעות – אם את אומרת שזו טעות זה ברור שמטפלים בזה.
היו"ר זהבה גלאון
¶
נכון, אבל אנחנו לא ננהל את כל הדיון עכשיו, ההערה נרשמה אנחנו נמשיך לעקוב אחרי זה, כמו שאת יודעת.
היו"ר זהבה גלאון
¶
זו הערה כוללת, זה מתייחס לכך שכל המשרדים, כיוון שמשרד הרווחה אחראי לכך שהנשים שוהות במקלט האינטרס שלנו לדאוג לכך שכל הרשויות ביחד יפעילו לחץ ומאמץ על זה שתתקצר תקופת שהותן של הנשים במקלט –
עדה פליאל
¶
משפט אחרון לגבי נשים שמגיעות למקלט, ההערה היא שצריכות להגיע גם קורבנות סחר שאינן מעידות ואכן מגיעות, אנחנו לא סוגרים את הדלתות בפני נשים שאינן מעידות או שעוד לא – המקלט פתוח אליהן על פי החלטת הממשלה –
היו"ר זהבה גלאון
¶
עם כל הכבוד, זו הערה שהיא מהותית בעיניי, לא לצורך ויכוח. אני חוזרת ואומרת כאן, הייתה החלטת ממשלה שקובעת שכל הנשים צריכות להיות מוגנות, צריכות להיות במקלט. מכיוון שיש במקלט רק 50 מקומות ועכשיו החלו להעביר גם נשים שאינן מעידות, חלק גדול מאוד של הנשים נמצאות במתקן בחדרה, במתקן משמורת לפני גירוש.
נשים על פי תפיסתנו אינן צריכות להיות במתקן כליאה, זה הערה, אז אני לא נכנסת לדיון, זו ההערה. אל תנהלי איתי את הדיון כרגע, ברשותך אני מעירה את זה בתור הערה.
אדוני היושב ראש, עורכת הדין מירי שרון, היחידה להסכמים בינלאומיים אני אתן לה ואחר כך אדוני היושב ראש מה שחשוב לי במעט דקות שנותרו לנו, נורא חשוב לי שתשמע בקצרה את נציגי ארגוני זכויות אדם שלולא הפעילות שלהם, שבאמת אין לי מילים להגדיר אותה, נמצאים כאן מחיפה מתל אביב, באים בשעות מטורפות מכל המקומות האלה בארץ, מספקים לנו מידע ונתונים. לכן חשוב לי ככה שעל קצה המזלג תשמע גם את נציגי הארגונים ואנחנו נעבור הלאה.
מירי שרון
¶
שני משפטים. רק רציתי באמת להצטרף לברכות על פעילות הוועדה ולהוסיף שמאוד חשוב שיש פורום קבוע כזה שמאפשר מפגש בין כל הגורמים והחלפת דעות ובהחלט כפי שאמר דניאל מירון יש לכך חשיבות איך שמסתכלים עלינו בזירה הבינלאומית.
דבר שני, רציתי לעדכן, אני רפרפתי על ההמלצות וראיתי שיש המלצות שמתייחסות לשיתוף פעולה בינלאומי וכאן כדאי לעדכן שהמחלקה הבינלאומית ופרקליטות המדינה, הם לא מיוצגים כאן, אבל הם השנה טיפלו במספר של בקשות הסגרה כולל הסגרה מאוקראינה שהתבצעה בשבוע שעבר. הבנתי מהם שזו הסגרה ראשונה של נאשם בסחר בנשים וכדאי לציין גם את זה.
יהודית אילני
¶
לצד הברכות אני הייתי רוצה גם להתייחס לעתיד. השהייה של הנשים במקלט היא מבורכת, היא טובה, המקלט מתפקד מצוין אבל יש צורך בהרבה מעבר לזה וההתייחסות צריכה להיות שיקומית הוליסטית ומלאה. שהייה במקלט ואחרי מתן העדות זמן קצר בארץ רק לחלקן מהנשים, זה פשוט לא פתרון למרבית הנשים.
הסוגיה השנייה שיש לדבר עליה זה הנושא של חינוך הלקוחות, שאמנם דיברנו שזה נושא שלא קיבל טיפול בפועל בשטח.
והסוגיה האחרונה שלא קיבלה טיפול בכלל זה שאנחנו מתריעים כבר מעל שנה שיש סימנים ברורים של סחר מישראל, של נשים ישראלים לחו"ל, אנחנו העברנו מידע לגורמים שונים ולמיטב ידיעתנו לא קרה שום דבר עם המידע הזה.
היו"ר זהבה גלאון
¶
אנחנו נקיים על זה ישיבה נפרדת אחרי הפגרה, זה אחד הדברים על הפרק. תודה רבה. הגברת ריטה חייקין מ"אישה לאישה" מחיפה.
ריטה חייקין
¶
אני מצטרפת ליהודית, גם בקשר למקלט אני בכלל חושבת ולצערי זה לא עלה אבל אני חושבת שצריך לפצל את היחידות כי כך קשה מאוד לעבוד –יחס הוליסטי ופסיכולוגי באמת ולא רק פסיכיאטרי לנשים שהיו בכל מיני יחידות בארץ, לא רק כל ה- 50 נשים ביחידה אחת.
בשם הארגונים שלא נמצאים כאן, אנחנו מברכים ומברכות את הוועדה כי בעצם בלי הוועדה אנחנו לא יכולנו ליישם את מה שאנחנו עשינו בשטח כי בעצם הוועדה שירתה בשבילנו וזה מאוד חשוב להגיד כי ניסיתי לכתוב את זה במכתב כשהיו דיבורים על סגירת הוועדה.
אז בעצם הוועדה נתנה לנו גיבוי לעבודה בשטח, כל מה שאנחנו רצינו ליישם אחר כך אנחנו שלחנו במכתבים ישירים לזהבה גלאון שתעזור לנו ושהוועדה פשוט תיתן לנו גיבוי ותעזור לנו להביא --
ריטה חייקין
¶
אני הבנתי, אני יודעת וזה באמת אנחנו מברכות על זה ואנחנו באמת מאוד שמחות.
דבר נוסף, אנחנו תקווה שתקומנה רשות למאבק בסחר בנשים שתעזור לנו ותאפשר לנו להיאבק יותר טוב ופרודוקטיבי. תודה.
אורי שדה
¶
אני אצטרף לברכות, אני חושב שלא ניתן להפריז בחשיבות של עבודת הוועדה וההשפעה שלה על העלת הנושא למודעות הציבור, חקיקה וכל פן של הסחר. אני חושב שהוועדה גם בין השאר שימשה פה לארגוני שטח שכל נושא שאנחנו ביקשנו להעלות וגילינו בו בעיה והעברנו לידיעת הוועדה, נתקיימה ישיבה בו ותמיד עם כל הגורמים ותוך דרישת מענה אפקטיבי ומעמיק מן הגורמים.
אז באמת אני רוצה לברך, אני חושב שהיא באמת, הבולדוזר היום משומש עם כל התוכניות, אבל הוועדה היא בהחלט הבולדוזר בתחום הזה.
אני כמובן מצטרף לברכות גם על המשך הפעילות מכיוון שהסחר לא נעלם ויש עוד הרבה מה לעשות. אני אציין רק שתי נקודות שהוועדה מודעת אליהן היטב.
אחת מהן זה העובדה שבתי בושת ממשיכים לפעול לאור יום בניגוד לחוק וברחובות עירנו לקיים כך את הסחר. והעובדה שרוב קורבנות הסחר בימינו עדיין מגורשות דרך מתקני מעצר כפי שציינה יושבת הראש ומתי מעט זוכות לתחילת שיקום או טיפול הומאני דרך המקלט ורובן כאלה שמוכנות לשתף פעולה עם הרשויות. אני מברך וישר כוח.
אמיאלה מאיה קאופמן
¶
דבר ראשון אני מברכת על הוועדה, באמת עבודת ועדת החקירה הפרלמנטרית בראש חברת הכנסת זהבה גלאון הביאה לשינוי רב בתפיסה של החברה, זה באמת אירוע חגיגי ביותר.
עם זאת, למרות ההתמדה והעבודה ללא לאות לשינוי יחס השלטונות לתופעה המבישה של סחר בנשים למטרת זנות וההצלחה שלה, עדיין הדרך מאוד ארוכה והעמל עדיין רב ליצור את השינוי התודעתי הנדרש.
ולמעשה הנקודות שהייתי רוצה להעלות אותן זה רק האם יוציאו לפועל קמפיין ציבורי, חינוכי, תודעתי למיגור הסחר ולשינוי היחס לתופעת הזנות כאשר כולנו יודעים שאין סחר ביקוש לזנות, האם קורבנות סחר יפוצו על הנזק וההשפלה שנגרמה להם ואם כאשר יחולקו הכספים של הסוחרים בהן ושוב תודה רבה.
היו"ר זהבה גלאון
¶
תודה רבה. אדוני היושב ראש, ראשית אני רוצה לחזור ולהודות לך. אני רוצה להתנצל בשם אלה שלא הספיקו לקבל רשות דיבור ובשם אלו שדיברו בקצרה מאוד, תקתקנו את הישיבה היום לצערי כמו שאומרים.
הערה אחרונה שלי, או המלצה אחונה שלי ובזה אני רוצה לסכם את הישיבה, מתייחסת לכך זה נאמר קודם גם על ידי הגברת ריטה חייקין, אני חושבת שעל מנת לקדם את המאבק במיגור תופעת הסחר בבני אדם צריכה לקום רשות, בדומה ל"רשות למלחמה בסמים" או כל רשות כל מודל, למאבק בסחר בבני אדם. הוועדה ברשותי הגישה הצעת חוק בנושא כבר לפני מספר שנים, לצערי יש לכך התנגדות ממשלה, יש גם שיקולים והיבטים תקציביים אני מניחה והיבטים נוספים –
יו”ר הכנסת ראובן ריבלין
¶
לפעמים הממשלה חושבת שעל ידי הקמת הרשות היא פתרה את הבעיה ואנחנו אחר כך נתקלים במצב, יש מוסדות של הממשלה שהם צריכים לפעול, צריך להיות באמת גוף מתאם ואם אנחנו משמשים לתפקיד הזה זה חשוב.
אני לא מחובבי הרשויות כי עד היום לצערי הרב התברר לנו שהרשויות לא, בסופו של דבר, או לא יכולות או לא ממלאות את הייעוד שלשמן הן הוקמו. יש משרדי ממשלה והרגע שמקימים רשות משרדי הממשלה חושבים שכבר הכול נפתר. "הרשות למלחמה בסמים" במקום שמשרד החינוך יטפל בצורה רצינית ביותר בנושא החינוך זה הנושא שהמשטרה עוסקת בו והשב"ס עוסק בו של הענישה והטיפול בשיקום וכמובן משרדי הרווחה השונים אשר מטפלים גם במשפחות.
הרשות למעשה מהווה כתובת שכולם רוחצים בניקיון כפיהם לאחר מכן, לכן אני לא בטוח אבל –
היו"ר זהבה גלאון
¶
בכל אופן זה יהיה מעניין לשוב ולדון בזה. אני רוצה לשוב ולהודות לך, אדוני היושב ראש. עמדנו בלוח הזמנים, אני מודה לכולם שהגיעו מכל קצווי הארץ, לכולם קחו את הדוח, תלמדו אותו וניישם אותו, ונפגש. תודה רבה, אדוני.
הישיבה ננעלה בשעה 10:30