הצעת חוק לתיקון פקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) (תפיסת חומר מחשב-הגנה על קניין הפרט)
15
ועדת חוקה, חוק ומשפט
22.03.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 456
מישיבת ועדת חוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"א אדר ב התשס"ה (22.03.2005), בשעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 22/03/2005
חוק לתיקון פקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) (תיקון מס' 12) (חיפוש ותפיסת מחשב), התשס"ה-2005
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) (תפיסת חומר מחשב-הגנה על קניין הפרט), התשס"ג-2003, של חה"כ מלי פולישוק-בלוך (פ/1005).
מוזמנים
¶
חה"כ מלי פולישוק-בלוך
עו"ד גבי פיסמן -משרד המשפטים
דני גבע -משרד הממשלה
רחל גוטליב -סגנית היועצת המשפטית, המשרד לבטחון פנים
סנ"צ מאיר זוהר -ראש מפלג עבירות מחשב, יח"ה
(יחידה ארצית להונאה)
עו"ד רחל דניאלי -סניגוריה ציבורית
רשמת פרלמנטרית
¶
מיטל בר-שלום
הצעת חוק לתיקון פקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) (תפיסת חומר מחשב-הגנה על קניין הפרט), התשס"ג-2003, של חה"כ מלי פולישוק-בלוך (פ/1005).
רחל גוטליב
¶
אנחנו חשבנו שהניסוח שאנחנו מציעים הוא יותר מדויק מבחינת הכוונת שיקול הדעת של השופט, אבל זה לשיקול דעתה של הוועדה.
גבי פיסמן
¶
אנחנו מוסיפים את התוספת של המילים: "שיקבעו באופן שלא יפגע בפרטיותו של האדם מעבר לנדרש". אנחנו ביקשנו שזה יהיה לאחר ששקלנו בין השאר את מידת הפגיעה בפרטיות.
היו”ר מיכאל איתן
¶
יש הבדל. הם אומרים שאם כתוב, באופן שלא יפגע בפרטיותו, זו אמירה שעושה את האיזון בצורה אחרת מאשר אמירה, לאחר ששקלנו בין השאר את מידת הפגיעה בפרטיות. הרי בסך הכל אנחנו לא מדברים כאן על דבר מוחלט. אנחנו נותנים הנחיה לשופט. הם אומרים שאמירה כזו תבוא מול הצרכים האחרים של החקירה.
קרן ויינשל
¶
תמיד צריך לשקול את מידת הפגיעה בפרטיות, אך אנחנו מדברים על פקודה ישנה שבה זה לא כתוב. אנחנו רצינו להבהיר שמעבר למה שאתה שוקל בדרך כלל, תשקול יותר בנושא הזה. אני חושבת שגם הנוסח של הממשלה מבהיר את זה, למרות שזה מעלה את השאלה, האם בדברים אחרים אה לא צריך לשקול את הפגיע בפרטיות.
מלי פולישוק-בלוך
¶
יצרה מכך, זה מגוחך להגיד לשופט, תשקול את הפגיעה בפרטיות. הוא יודע שצריך לשקול את הפגיעה.
גבי פיסמן
¶
היא מושמת ברמה יותר גבוהה מעצם זה שהיא כתובה פה באופן מפורש. בסעיפים אחרים של החוק לגבי צווי חיפוש אחרים או צווי תפיסה, זה לא מופיע.
רחל גוטליב
¶
לפעמים המחוקק משב את תשומת לב בית המשפט באופן מיוחד ולא עושה את האיזון. אם מדוב בחקירת עבירה מאוד חמורה, אז גם אם יש פגיעה בפרטיות והכנסת תאמר זאת, זה בסדר. כל מה שצריך לומר לבית המשפט, זה שישים לב גם לשיקול הזה.
רחל גוטליב
¶
אני חושבת שזה יותר נכון מבחינת הכנסת לומר לבית המשפט לשקול את השיקול הזה, כי זה לא ברור מה בית המשפט יעשה עם זה. מול מה הוא יבחן את זה? אם היינו כותבים חוק ומכניסים מכלול שיקולים, זה היה משהו אחר. הכנסת אומרת, תשקול במיוחד גם את זה. זה נראה לי יותר מדויק. זה משיג את אותה המטרה מבלי להטיל איזשהו בלבול.
היו”ר מיכאל איתן
¶
יש לנו כאן שאלה מאחד האזרחים שמשתתף בישיבה באמצעות האינטרנט. הוא שואל לגבי חומר מחשב או תוכנה. הגדרות של חומר מחשב או פלט הם מתוך חוק המחשבים. בחוק המחשבים, למיטב זכרוני, חומר מחשב כולל גם תוכנה.
רחל גוטליב
¶
השאלה היתה, למה לא להחזיר את המחשב עצמו לאחר פרק הזמן שנקבע. מאיר זוהר הסביר שישנם מקרים שבהם לא ניתן להפריד.
היו”ר מיכאל איתן
¶
יש לנו שני מצבים, מצב שבו נותנים לאדם שלוקחים ממנו אפשרות להעתיק את החומר, ואת זה אנחנו עושים תוך 72 שעות, ויש לנו מצב שבו אנחנו מחזירים לו חלקים ואז מדובר על 30 יום.
מלי פולישוק-בלוך
¶
נניח שאני שלחתי אי מייל שהוא מחשיד אותי, קראתי לרצוח ראש ממשלה לא בארץ. האי מייל הוא הראייה. אתם לא רוצים לקחת ולהעתיק את הראייה זהו, אלא אתם רוצים את המקור. איך אתם עושים זאת כך שאני אוכל להמשיך ולהשתמש במחשב שלי?
היו”ר מיכאל איתן
¶
לא. עורך התוכן של הוועדה אומר לי, כי יש היום אפשרויות לשכור שטח במאגרים חיצונים. אותו אדם יכול לפנות למשטרה ולבקש ממנה להעביר את החומר למאגר אחסון חיצוני.
מלי פולישוק-בלוך
¶
נניח שאדם רוצה להמשיך ולעבוד עם האי מייל שלו, הוא לא יוכל להמשיך ולעשות זאת אם אין לו את ההרד דיסק שלו.
היו”ר מיכאל איתן
¶
יש פה בעיה אחרת. אנחנו מדברים על מקרה שבו נתפס מחשב, ואנחנו אומרים שהמשטרה תחזיר את המחשב תוך 30 יום. לא כתוב כאן שזה לא כולל את ההרד דיסק.
קרן ויינשל
¶
זה ברור מעצם ההגדרות של חוק המחשבים. יש הגדרה של מחשב ויש הגדרה של חומר המגלם חומר מחשב.
קרן ויינשל
¶
מחשב זה, "מכשיר הפועל באמצעות תוכנה לביצוע עיבוד אריטמטי או לוגי של נתונים וציודו ההיקפי, לרבות מערכת מחשבים..."
היו”ר מיכאל איתן
¶
הרי יש לנו בתוך הזיכרון, זיכרון שזוכר כל עוד המחשב פועל, וברגע שמכבים אותו הוא נמחק. הפעולה היא אותה פעולה. זו פעולה של שמירת החומר והמידע. את זה חלק אחר של המחשב עושה. את זה לא עושה ההרד דיסק.
רחל גוטליב
¶
השאלה היא אם רוצים להגדיר בצורה מדויקת מהו מחשב, כך שיהיה ברור שזה לא כולל את המידע, שזה מה שאנחנו רוצים להחיל עליו דין מיוחד.
מאיר זוהר
¶
דיברנו בישיבה הקודמת על האפשרות להחזיר את המארז, אם לא את הדיסק הקשיח שעלול לשבש את החקירה. היו מקרים טכנולוגיים בהם אלך אהיה ניתן להפריד בין הדיסק הקשיח למארז של המחשב. היו מקרים אחרים שבהם היינו צריכים את המארז לצורך החקירה, כיוון שהיתה שם טביעת אצבע. אלה מקרים בהם אני לא יכול להפריד בין המארז לחומר המחשב.
רחל גוטליב
¶
מה שהציעה קרן, זו הצעה טובה. ניתן לומר, נתפס מחשב וניתן להפרידו מדבר המגלם חומר מחשב. לעניין סעיף זה, מחשב-למעט דבר המגלם חומר מחשב.
קרן ויינשל
¶
לממשלה ישנן 2 הסתייגויות לסעיף הזה. ההסתייגות הראשונה מדברת על המילים, ניתן להפרידו מדבר המגלם חומר מחשב. הממשלה רוצה להוסיף את המילים הבאות: "והמחשב אינו דרוש לצורך חילוט או הגשתו כראייה לבית משפט". לדעתי, לא היה צריך להוסיף את זה כי זה ברור.
קרן ויינשל
¶
בפקודה עצמה, ההוראה עצמה היא כמו הוראת הממשלה. אנחנו משתמשים בדברים שנמצאים בנוסח החדש, כמו לגבי מעצרים. אנחנו מדברים על תקופה שלא תעלה על 30 יום או 45 יום, ואז זה חוזר לבית משפט.
רחל גוטליב
¶
אני רוצה לומר מדוע זה לא צריך להיות כך. מה קורה אם שיקול הדעת של בית המשפט, הוא שהמחשב דרוש לצורך רכילות.
רחל דניאלי
¶
בפעם שעברה דובר על כך שהארכה הזו תהיה במעמד שני הצדדים. אני לא רואה שזה מודגש בסעיף הזה.
קרן ויינשל
¶
הארכה יכולה להיות במעמד שני צדדים, אבל לא הדיון הראשוני. זה נראה לי לגיטימי שהארכה תתבצע במעמד שני צדדים.
רחל גוטליב
¶
אני מבקשת שוב שתשקלו את הפרק הזמן של 30 ימים. מדובר בכל פעם בהטרחה של בית המשפט. כל חודש הוא יצטרך לכנס את כל הצדדים.
היו”ר מיכאל איתן
¶
אנחנו לא מתווכחים על זה עכשיו. כאשר נגיע לדיונים לקראת קריאה שנייה ושלישית, נדבר על זה.
רחל גוטליב
¶
הנושא הזה הוא מכשלה בעבודת החקירה של המשטרה. במרבית המקרים לא יכול קצין המשטרה תוך 72 שעות, לשקול האם יש חשש סביר.
מאיר זוהר
¶
אנחנו עוסקים בחקירות פדופילים, סחר בסמים באמצעות המחשב או כל עבירה חמורה אחרת. לאחרונה, בדקנו 120 מחשבים של ארגון פשיעה שעוסק בהימורים, ונותן תשתית הימורים בארץ ובחו"ל לכל מיני עבריינים. צריך לזכור, כי אותו חוקר מחשב מיומן הוא גם החוקר שחוקר את התיק. הוא יושב בחקירה פרונטלית מול החשוד, הוא מבצע את החיפוש והולך לבית המשפט. הוא מלווה את התיק עד להגשת כתב אישום מול הפרקליטות.
היו”ר מיכאל איתן
¶
אני מבין את זה. אני יודע שגם חסר לכם כוח אדם, אבל התפקיד שלי הוא הפוך מהתפקיד שלכם. התפקיד שלך הוא לנסות ולייעל את החקירה עד למקסימום, ואתה נותן לי את הדוגמא של הפדופילים. אני אשאל אותך, כמה מחשבים של פדופילים החרמת בשנה האחרונה, וכמה מחשבים בכלל החרמת בשנה האחרונה?
היו”ר מיכאל איתן
¶
נניח שהוחרמו 200 מחשבים. זאת אומר, ש-95% הם לא בקטגוריה של הפדופילים. מעניין אותי יהיה לשמוע בסוף השנה בכמה מקרים יהיו הרשעות של האנשים שמהם לקחו את המחשבים. אז נוכל לדעת מהפרופורציות, מי נפגע מכל העניין ועד כמה אנחנו צריכים להקשות על כולם בגלל כמה פדופילים. הסיטואציה היא שלקחו להם את המחשב, חומר הראיות נגדם נמצא והם כבר יושבים בבית הסוהר והם רוצים להעתיק חומר. יש להם זכות לעשות זאת באמצעות העורך דין שלהם. אנחנו צריכים למנוע העתקה של חומרים שהם בעצמם חלק מהעבירה.
רחל גוטליב
¶
זה לב העניין. על מנת שקצין המשטרה יוכל לומר שיש בכך לשבש או להוות ראייה, הוא צריך לעשות את הבדיקה. 72 שעות לא מספיקות לצורך זה.
היו”ר מיכאל איתן
¶
בארצות הברית את החומר המודיעיני הכי רגיש עושים בבתי חרושת פרטיים. אני מאמין בפטריוטיות של האדם וביושרה שלו, גם אם הוא לא עובד ציבור. לצערי הרב, אני גם מוצא גנבים ורמאים ומקבלי שוחד בין עובדי הציבור, כולל גם שוטרים. זה שזה נעשה במשטרה, זו לא ערובה.
רחל גוטליב
¶
לא אמרנו את זה. אמרנו שלהעתיק אין בעיה. הבעיה היא לא הבעיה הטכנית של העתקה. אם לזה אדוני מכוון, לא צריך חברה פרטית. המשטרה עושה את זה. הבעיה היא הצורך בחדירה לתוך חומר המחשב, על מנת לבדוק אותו, לראות מה יש שם ולהחליט האם מסירתו של החומר תשבש או תביא לביצוע עבירה.
היו”ר מיכאל איתן
¶
אין מה לעשות, אתם צריכים לעשות את זה תוך 72 שעות. אדם ב-72 שעות יכול לאבד את העסק שלו.
היו”ר מיכאל איתן
¶
יו"ר הוועדה בעל תפיסה, שהמחשב בוא הרחבה של המוח. כל פעם שלוקחים לאדם את המחשב שלו, זה כאילו לקחו לו את המוח ושמו אותו במשטרה. לפעמים יותר טוב לו אם ייקחו אותו למשטרה עם המחשב ויחזיקו אותו בבית הסוהר, מאשר יחזיקו אותו בחוץ ואת המחשב בבית הסוהר. אני מוכן שיעצרו אותי עם המחשב. אני מבקש, שכאשר המשטרה לוקחת מוח היא תעשה מאמץ יותר גדול על מנת לתת לי אפשרות להעתיק את החומר.
גבי פיסמן
¶
מאחר ואתה נותן לאותו קצין משטרה את שיקול הדעת כדי להכריע האם קיים חשש שזה יביא לשיבוש הליכי חקירה, אתה צריך לתת את מסגרת הזמן שתאפשר את השיקול הזה.
רחל גוטליב
¶
אני חייבת לומר דבר נוסף. מדובר בהצעת חוק פרטית שאנחנו מלכתחילה התנגדנו לה, בגלל המכשלות האלה. הגענו לוועדת שרים ויו"ר ועדת השרים טומי לפיד, שכנע אותנו לאפשר זאת תוך 30 ימים. אנחנו מגיעים לוועדה ושומעים על 72 שעות.
היו”ר מיכאל איתן
¶
אני לא רוצה. הם באים לכאן עם כוונות טובות, אבל בפועל, כאשר הסמכות הזו ניתנת לאותו מפקח, הוא אומר לאותו אדם שכיוון שיש לו סמכות לשבוע, שיבוא בעוד שבוע. זה מה שיהיה. מה שיהיה הגבול העליון, זה מה שיהיה הגבול התחתון. בואו נחשוב מהי הסיטואציה. בא אדם חשוד שלקחו לו את המחשב ויושב במעצר. נניח שהוא רוצה להעתיק את החומר, לא בטוח שהוא יגיע תוך 72 שעות, כיוון שייקח זמן עד יעצרו אותו ועד שהוא יבוא. בסך הכל הוא בא להעתיק. מה הוא יעשה עם החומר המועתק? אם הוא חשוד בריגול נגד ביטחון המדינה, אז מפקח משנה יגיד כי זו עבירה רצינית. אם הוא יהיה חשוד בהימורים, אז הקצין יחליט אם הוא חושב שהוא בנסיבות הקיימות יכול להשתמש בחומר. יהיו מצבים בהם הוא יחליט לתת לו את המחשב גם מבלי לבדוק. אני לא מוכן שהקצין הזה יקל ראש בכל הבעיה, כיוון שיש לו מרווח של זמן. סך הכל נותנים לו להעתיק חומר. הוא לא יוכל להשמיד ראיות.
מלי פולישוק-בלוך
¶
אם כך, יש כאן נתונים מוטעים. 120 המחשבים לא נכנסים כלל להגדרה הזו. הם נכנסים להגדרה של עסק ושל מוסד. לאדם פרטים לא יהיו כל כך הרבה מחשבים.
היו”ר מיכאל איתן
¶
בואו נגיד שיהיה כתוב בחוק כי מדובר על 72 שעות, ונמצא מנגנון שבצו של שופט ניתן יהיה להאריך את התקופה הזו לתקופה יותר ארוכה.
רחל גוטליב
¶
הבעיה היא שגם כאן תהיה הטרחה של כל המערכת. בחוק המעצרים נקבע פרק זמן של 24 שעות, וכיוון שחששנו שלא נעמוד זה, נתנו סמכות לקצין משטרה בכיר להאריך את זה. אני מדברת על שיקול דעת נוסף, אינסטנציה עליונה.
שאלתי את מאיר כמה לוקחת חקירה כזו בממוצע, והוא אמר לי כי במקרה של תפיסה של 120 מחשבים זה ייקח חודש לפחות. בדרך כלל זה ייקח לו שבועיים. חשבנו להציע לוועדה לקבוע פרק זמן של שבועיים, עם אפשרות להארכה בשיקול דעת נוסף.
רחל דניאלי
¶
אתם צריכים לזכור שזה ממילא אחרי הגשת כתב אישום תהיה לו זכות העתקה. גם אחרי הגשת כתב האישום הוא יוכל להמשיך ולבצע את העבירה באמצעות אותו חומר. הסעיף הזה נועד למנוע שיבוש חקירה בלבד.
היו”ר מיכאל איתן
¶
אני חוזר ואומר, שצריכים למצוא מנגנון שיאפשר הארכה שתהיה בכפוף לביקורת. נניח שאדם בא למשטרה ואומרים לו כי הוא לא יכול להעתיק את החומר, כי קיים חשש סביר שהוא לא בסדר. אם המשטרה יודעת כי מדובר בפדופיל, גם מבלי לבדוק את החומר היא יכולה להגיד שהיא ראתה תמונה במחשב והיא לא צריכה יותר מזה כדי לומר שיש חשש סביר שהוא ישתמש בזה. אני רוצה למצוא מנגנון לפיו החשש הסביר ייקבע לא רק על ידי פתיחה וסריקה של כל החומר שנמצא שם בתוך המחשב. אני מנסה לחשוב באיזו צורה זה יכול להיות. אם הוא יידע שיש שם דברים לא בסדר, הוא גם לא יעתור. אם הוא יודע שאין לו שם שום דבר, הוא צריך שתהיה לו אפשרות לפנות לבית משפט.
מלי פולישוק-בלוך
¶
אני כתבתי: "קצין משטרה בדרגת מפקח משנה רשאי לדחות בקשה, כאמור בפסקה 2, להעתקת חומר". כלומר, הנורמה שאפשר להעתיק, אבל קצין משטרה בדרגה בכירה יכול למנוע זאת. אני לא מבינה למה זה לא מספיק.
היו”ר מיכאל איתן
¶
התנאי שמותר לו לא למסור, זה שקיים חשש שזה יביא לשיבוש החקירה או לביצוע העבירה. בנוסף, יש לנו גם תנאי של זמן, תוך 72. הם אומרים כי התנאי שהוא יקבל את השיקול הדעת אם זה מביא לשיבוש חקירה או לא, לוקח להם יותר מ-72 שעות. הקשר בין שני התנאים מייצר להם קושי.
אני חושש שאותו קצין יגיד שהוא עוד לא בדק, ושכתוב בחוק שהוא יכול לעשות זאת תוך שבועיים או תוך חודש.
קרן ויינשל
¶
המנגנון שמציעה רחל נשמע לי מאוד סביר. נקבע כי מדובר על תקופה של 72 שעות, ובמידה שהמשטרה תזדקק ליותר זמן, יהיה ניתן להאריך את התקופה ל-72 שעות נוספות.
היו”ר מיכאל איתן
¶
אנחנו נחליט על 72 שעות, כאשר נאפשר הארכה של התקופה בתקופות נוספות של 72, בתנאי שיחתום על זה קצין בדרגת ניצב או מפקד מחוז.
היו”ר מיכאל איתן
¶
אנחנו נקבע זאת עד שבועיים. אחרי זה ניתן לפנות ולבקש צו שיפוטי. זה בהנחה שגם האזרח יוכל לפנות לבית המשפט נגד הניצב הזה.
היו”ר מיכאל איתן
¶
בסדר, תשאירו את זה כך בלי מה שנכתב בסוגריים. מחר אנחנו נקיים הצבעה על כך לקריאה ראשונה. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:30