הצעת חוק חילוט רווחים מפרסומים שעניינם עבירות
2
ועדה חוקה, חוק ומשפט
14.3.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 443
מישיבת ועדת החוקה, חוקה ומשפט
יום שני, ג' באדר ב' תשס"ה, (14.3.2005), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 14/03/2005
חוק חילוט רווחים מפרסומים שעניינם עבירות, התשס"ה-2005
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק חילוט רווחים מפרסומים שעניינם עבירות, התשס"ה2004- של חבר-הכנסת איתן כבל (פ/ 1334)
אישור לקריאה שניה ושלישית - סיום הדיון והצבעה
נרשם ע"י
¶
חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק חילוט רווחים מפרסומים שעניינם עבירות, התשס"ה2004-
של חבר-הכנסת איתן כבל (פ/ 1334)
אישור לקריאה שניה ושלישית - סיום הדיון והצבעה
היו"ר מיכאל איתן
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה.
רבותיי, אנחנו נמצאים בשלבים הסופיים של חקיקת חוק חילוט רווחים מפרסומים שעניינם עבירות. קרן, בבקשה.
קרן ויינשל
¶
מונח בפניכם הנוסח שהוועדה הגיעה אליו לאחר חמש ישיבות. הנוסח משוקלל, ניסינו לאזן מול כל האינטרסים הנוגדים שעמדו לפנינו. מצד אחד, היתה הבעייתיות של הפגיעה בחופש הביטוי; הפגיעה בקניין; והחשש לענישה כפולה. מצד שני, היתה לנו את תחושת הצדק הבסיסית שנפגעת כשעבריין מפרסם את דבר העבירה שלו ומרוויח מזה, ולמעשה יוצא נשכר מהעבירה שלו.
אם היושב-ראש רוצה, אני אעבור על האיזונים שאנחנו החלטנו. ואם לא, אז אפשר לקרוא את הנוסח. יש לי רק סעיף נוסף אחד שרציתי להביא לוועדה, שמדבר על ערעור.
היו"ר מיכאל איתן
¶
"הצעת חוק חילוט רווחים מפרסומים שעניינם עבירות.
הגדרות -
בחוק זה, בן משפחה, בן זוג הורה או בן זוג של הורה או בן או בת, אח או אחות. נפגע העבירה, מי שנפגע במישרין מעבירה וכן בן משפחה של מי שהעבירה גרמה למותו.
עבירה - עבירה שהעונש המרבי שנקבע לה הוא מאסר שלוש שנים או יותר;
פסק-דין לפיצוי הנפגע - פסק-דין שאין עליו ערעור עוד, שבו חויב מי שהפיק את רווחי העבירה בתשלום פיצויים נפגעי העבירה בשל העבירה;
פרסום - כהגדרתו לסעיף 34 כד' לחוק העונשין תשל"ז1977-;
רווח - רווח בכסף ובשווה כסף. לרבות זכות להפיק רווח ולרבות רכוש שהוא תמורתו של רווח כאמור;
רווחי עבירה - רווח מפרסום דבר שעניינו העיקרי עבירה, שהפיק או שעתיד להפיק אדם שהורשע בביצוע העבירה ושנמצא בחזקתו, בשליטתו ובחשבונו. לעניין זה אחת היא אם האדם שהורשע הפיק את הרווחים בעצמו או באמצעות אחר".
קרן ויינשל
¶
בהגדרה הזאת היו לנו ויכוחים רבים, בסופו של דבר החלטנו שזה פרסום שעניינו העיקרי הוא העבירה ולא כל פרסום שמזכיר עבירה, החלטנו שזה אדם שהורשע בביצוע העבירה. איזונים שהגענו אליהם בסעיף הזה.
רשף חן
¶
אז אני אומר לך, למשל אם הוא כותב את הביוגרפיה שלו, ושם הוא מזכיר שעבר עבירה והורשע, זה לא עיקרי?
ניסן סלומינסקי
¶
שהרווח שלו זה מהעבירה. ברוב המקרים זה תיאור העבירה. אבל יכול להיות לפעמים גם מקרה שהוא מתפרסם שלא דרך תיאור העבירה.
ניסן סלומינסקי
¶
כן, שעיקרו העבירה. נניח ה-"אופנובנק" שנתן קורסים, זאת אומרת, לא תמיד זה חייב להיות תיאור העבירה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, אבל נתת דוגמה טובה שהחוק לא חל עליה. נגיד שביצעתי פשע מחריד, גרמתי להונאה של 100 מיליון דולר באלמנות ויתומים וכו'. רכשתי לי שם, כולם יודעים כבר מי אני בגלל זה, ועכשיו אני מנהל קורסים לבנקאות. זה לא רלוונטי, אבל אתה לא מונע ממני.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה עבירה בזכות עצמה, זה לא שייך. אתה לא רוצה שאני אפיק רווח מתיאור סיפור השתלשלות העניינים, איך עשיתי.
ניסן סלומינסקי
¶
אמת. אבל לפעמים יכול להיות גם מצב, שהפקת הרווח תהיה לא מהתיאור, יכול להיות שזה כולל יותר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה לא כולל בחוק, אתה לא יכול לאסור עלי את זה. הנה דוגמה, אני התפרסמתי ואני נותן חסות לחברת רב-בריח. מותר לי? הרי הם לוקחים אותי רק בגלל שאני עשיתי עבירה. אני נותן פרסומת לרב-בריח, זה לא כלול.
רשף חן
¶
ממה? זה בא בעניין כתיבת ספרים? החוק הזה בא למנוע את זה ש- "רשע וטוב לו", מי שעבר עבירה והופך להיות מיליונר בזכות אותה עבירה. אז מה זה משנה להם?
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה התחיל מהעניין שאנשים ביצעו עבירה, אחר-כך באים אליהם מהתקשורת, ואומרים להם: קחו חמשת אלפים ותראו לכולם איך היה". לכן אני אומר, אני הייתי רוצה להגביל את זה לתיאור העבירה, שזה הבעיה המרכזית, לא שהוא יעשה דברים אחרים.
רשף חן
¶
זאת אומרת, אם מראיינים את אתי אלון על הקשיים הנפשיים, החרדות שהוא חווה בגלל המשבר עם אחיה, ובשביל זה היא מקבלת מיליון דולר, זה בסדר?
קרן ויינשל
¶
אמנם זה הערך המרכזי, אבל מול זה יש ערכים אחרים. חבר-הכנסת חן, יש גם חופש ביטוי, יש חופש קניין. צריך לאזן כאן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אפילו עבירה אידיאולוגית, אתה רוצה שאדם, אז אתה מרוקן את החוק מתוכנו. הוא יגיד, האידיאולוגיה שלי, זה אני הייתי רובין-הוד, גנבתי משהו לטובת העניים.
יצחק לוי
¶
יש בעולם הרבה מאוד אנשים שישבו 20 שנה נגד משטרים ונגד כל מיני דברים אחרים, לחמו איזו מלחמה אידיאולוגית, ופרסמו ספרים שהיום הם ספרי יסוד של דברים מאוד חשובים.
רשף חן
¶
שש שנים, זה בסדר שהוא יעשה מזה רווח. הוא רוצח סדרתי, אז הוא מחכה חמש שנים ואז עושה ספר איך ביתרתי את הגופות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
ההגיון הוא, שעוד אדם רותח או עוד הדי העבירה בחלל האוויר, התקשורת, הכל האינסטנט שלנו, כל הפשע עכשיו, התיאור עכשיו, הזרקורים, הוא גיבור עכשיו. את זה רוצים למנוע.
נסים זאב
¶
אם האדם הוא עבריין סדרתי, או נניח אנס סדרתי, הוא עובר עבירה ואחרי שש-שבע שנים הוא נשאר פופולארי, אולי יותר פופולארי, במאפיה.
נסים זאב
¶
אם אתה מתייחס לאישיות של האדם הזה שהוא גיבור המאפיה - הוא נשאר כזה. אז מה זה משנה איזה עבירה אתה מפרסם, אם הוא ביצע אותה לפני שנה או לפני שש שנים. מסתכלים על האיש ולא על העבירה. כי כל יום יש לו סיפור חדש, למה? הוא יותר גיבור, מחר יותר מאשר בעבר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני אקרא את זה שוב ואם יש הסתייגויות, תגישו אותן.
"רווחי העבירה - רווח מפרסום דבר שעניינו העיקרי עבירה, שהפיק או שעתיד להפיק אדם שהורשע בביצוע עבירה ושנמצא בחזקתו, בשליטתו או בחשבונו".
לעניין זה אחת היא אם האדם שהורשע הפיק את הרווחים בעצמו ובאמצעות אחר"
ניסן סלומינסקי
¶
יש גם את המחשבה שתדע אתה אישית לא תוכל ובי"ת גם שלא יהיה חוטא נסתר. עכשיו אין גבול מסביב, השוטר שיכתוב לכתוב איך הוא תפס.
ניסן סלומינסקי
¶
כן, עורכי הדין תמיד מקצרים במילים, עד שבסוף אתה כבר לא מבין. אומרים לך: "זה כך הנוסח". לפעמים אתה קורא, אתה אומר, ריבון העולמים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כתוב כאן: "רווח מפרסום דבר שעניינו עיקרה של עבירה שהפיק עוד שעתיד להפיק אדם שהורשע בביצוע עבירה ושנמצא בחזקתו". אז לא יודעים אם כבר זה הדבר בחזקתו או הרווח בחזקתו. אז תכתוב: "והרווח נמצא בחזקתו".
רשף חן
¶
"בחזקתו או בחשבונו". יותר פשוט נניח לצורך העניין, לאסור על העיתון לשלם לו כסף, לקבוע שזה עבירה?
קרן ויינשל
¶
עלתה מחשבה לקבוע חובת דיווח לעיתונאי או לעורך שמפרסם את זה לדווח על זה שהוא עומד להיות כאן, אבל החלטנו באחת הישיבות שנוח לוותר על זה.
רשף חן
¶
המשמעות של זה, שאם מישהו כל-כך רוצה לעשות את זאת אז הכסף לא יהיה בשליטתו או בחשבונו, אלא יוחזק בנאמנות למשך חמש שנים.
יצחק לוי
¶
למה? הוא כותב ספר ב200- עמודים ורק בארבעה עמודים הוא מפרסם את העבירה. מה זה משנה? או שהוא עושה ראיון עם שדר.
יצחק לוי
¶
מה שאת אומרת אם כך, שהוא מתראיין בטלוויזיה בראיון שנמשך 20 דקות, רק שתי דקות הוא מדבר על העבירה ו- 18 דקות מדבר פילוסופיה.
יצחק לוי
¶
לא מעניין אותי שמעוניינים לשמוע אתי אלון, מעניין אותי שהיא פרסמה את עברה אבל לא כדבר העיקרי, היא פרסמה את המצוקה שהיתה לה בילדותה.
קרן ויינשל
¶
חבר-הכנסת לוי, מדובר כאן בחוק שהוא לא כזה פשוט. אנחנו מדברים כאן בעקרונות מאוד מרכזיים, צריך לצמצם את הפגיעה.
יצחק לוי
¶
בוא תצמצם בזמן. אל תצמצם ביכולת לעקוף. יגידו לך מה זה "עיקרי". "היה לי ראיון 20 דקות ודיברתי רק דקה על העבירה". אבל בדקה הזאת היא פרסמה את הכל. אז הוא יגיד זה לא הדבר העיקרי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל אתה לוקח את הדוגמה שלך, אתה בינתיים לא שם לדברים אחרים. אנחנו מדברים על מצב שאדם יכול לכתוב דבר דווקא בכיוון החיובי שהוא רוצה לתקן בני-אדם והוא רוצה כאן וכאן. הוא מזכיר אפרופו את העניין. אנחנו לא רוצים לשלול ממנו את רשות הדיבור.
יצחק לוי
¶
לכן אם אתה חושש לעניין, צמצם את הזמן. חמש שנים זה הרבה זמן. אתה תגיד, אסור להזכיר את העבירה נניח שנה, שנתיים. אז כל העיתונאים הם אחריו. אל תכתוב דבר עיקרי, ותגיד זה רק לשנתיים. תעשה מגבלה יותר קטנה.
רשף חן
¶
מיקי, אני מנסה להגיד משהו לגבי הסעיף הזה שעוד לא גמרנו. העניין הזה "שנמצא בחזקתו, בשליטתו ובחשבונו", זו הגבלה מוגזמת. כי אז התוצאה היא שפשוט יבנו מנגנונים כדי לעקוף את זה. הוא ייקח את הכסף יוציא אותו, יעביר אותו למקום, ייתן אותו לאשתו.
רשף חן
¶
למה? כתוב: "נמצא בחזקתו, בשליטתו ובחשבונו". הוא לא בחזקתו, לא בשליטתו, לא בחשבונו. זה רווח.
ניסן סלומינסקי
¶
ברגע שאתה לוקח כסף - על התקופה אתה יכול לתבוע אותו. זה שהוא נתן אחר כך, זה לא חשוב.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חברים, אנחנו מוכרחים להתמקד. בשבוע הבא אני אביא עוד פעם צו, ונתחיל עוד פעם את הדיון מחדש, אנחנו ישבנו על החוק הזה כבר חמש ישיבות. הצעת החוק הזאת היא די ארוכה, חשבנו שעכשיו נסיים, אבל אני רואה שגם היום לא. מצד שני, אני גם רוצה להקשיב, אם יש חוק.
קרן ויינשל
¶
יש לי תשובה לענות לך לעניין הספציפי. דבר ראשון, אם תשים לב בחוק הזה יש איזה חריג שאין בחוקי חילוט אחרים שאין כאן זכות לטוענים ברכוש לבוא. כלומר, הסעיף הזה שנמצא בחזקתו, בשליטתו ובחשבונו, הוא הולך בד בבד עם זה שאין זכות לטוענים ברכוש כאן. אין זכות מוקנית בחוק. כלומר, אם לקחו רכוש שיש למישהו צד ג' איזשהו זכות בו - בית-המשפט לא חייב גם לפנות אל צד ג' הזה. אין חובה להודיע לצד ג'.
קרן ויינשל
¶
במקרה הזה אי אפשר לקחת, אבל אני אומרת לך שזה הולך בד בבד עם זה שאין זכות לטוענים ברכוש בניגוד לחוקים אחרים.
רשף חן
¶
יכול להיות, בגלל זה אני אומר. אם את תנסי לקחת למישהו רכוש ששייך לו וזה נמצא בחזקתו, הוא לא צריך סעיף חוק שמתיר לו לבוא ולטעון טענותיו.
רשף חן
¶
כל הקונספט של חילוט הוא בעייתי. ההגיון אומר: קיבל כסף, נוצר לו חוב והוא צריך להחזיר את הכסף הזה. נתן אותו, בזבז אותו, הוציא אותו.
ניסן סלומינסקי
¶
השאלה הבסיסית כאן. אתי אלון הלכה והתראיינה בטלוויזיה, קיבלה מיליון ש"ח. איך אומרים, עוד יושבת, ברגע שהיא מקבלת היא מיד מעבירה את זה לאח שלה.
ניסן סלומינסקי
¶
אני הבנתי לתומי ברגע שזה הגיע אליו - לא חשוב מה הוא יעשה עם זה אחר-כך, בית-המשפט יכול לחלט את זה.
ניסן סלומינסקי
¶
לא כשזה אצלו. היה אצלו לרגע, עכשיו הוא יעשה עם זה מה שהוא רוצה ובית-המשפט יכול לחלט ולהחזיר את הכל לרגע שזה היה אצלו ולחלק את זה.
קרן ויינשל
¶
חבר-הכנסת חן צודק מהבחינה הזאת שהרכוש צריך להיות בחזקתה, או בשליטתה. עכשיו אם זה עובר לחשבון של האח שלה, אבל זה עדיין בשליטתה. בית-המשפט מגלה את זה, זה לא בעיה.
ניסן סלומינסקי
¶
נניח הוא קיבל מהטלוויזיה את השיק, רגע אחד זה נמצא אצלו, עכשיו כעבור דקה, כי הרי הוא יודע ילכו לחלט לו את זה אז הוא מעביר את זה לאח שלו.
ניסן סלומינסקי
¶
מי אמר שהוא אומר. הנקודה היא הוא קיבל את השיק של ה 100- אלף דולר מהערוץ השני, מיד הכניס את זה לחשבון של אח שלו. עכשיו גמרנו, זה החשבון של האח שלו.
ניסן סלומינסקי
¶
לא, אז לכן אני הבנתי שאם זה עבר דרכו, בית-המשפט יכול להגיד: "אדוני, כאן זה נחסם, זה שנתת לאחיך זה לא משנה".
ניסן סלומינסקי
¶
לכן אני הבנתי שהחוק הזה, לא כך דיברנו שהחוק הזה ברגע שזה אצלו - בית המשפט משתלט על זה. אם בזבז מה תעשה? אין לך מה לעשות.
ניסן סלומינסקי
¶
בסדר, אין לך מה לעשות. אם לא הגשת נגדו תביעה, אז מה? כאן הרי צריכים, היועץ המשפטי מגיש נגדו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותיי, העבירו אותנו כעת לשידור. אני מבקש רק לעדכן גם את הציבור שצופה בנו שוועדת החוקה דנה כעת בהצעת חוק שיזם חבר-הכנסת איתן כבל יחד עם חבר-הכנסת ניסן סלומינסקי. כל אחד מהם הגיש גרסה של הצעת חוק שמבקשת למנוע מעבריינים להרוויח כסף כתוצאה מפרסום דבר העבירה שלהם.
הצעת החוק הזאת התעוררה בעקבות תופעות שאמצעי תקשורת באו לעבריינים ואמרו להם: "קחו כסף ותספרו לנו מה היה" והעבריינים הפיקו מזה רווח וזה פגע באיזה חוש צדק טבעי של חברי-הכנסת שאמרו: "איך זה יכול להיות אדם עבר עבירה ועוד עכשיו הוא מרוויח על החשבון והקורבן של העבירה יושב בבית וכואב את כאבו". לפעמים אפילו הוא איננו ובני משפחתו יושבים שבעה והעבריין חוגג בעשיית עוד רווח נוסף.
החוק צריך לאזן בין דברים שונים. הוא פוגע בזכות הביטוי. ואנחנו מתלבטים כיצד להשלים אותו. הוועדה ישבה כבר חמש ישיבות על החוק הזה וזאת ישיבה שישית. אנחנו חשבנו שאולי נוכל לסיים את החקיקה היום, אבל אני רואה שיש כאן קצת ויכוחים בין חברי הוועדה.
אני מחזיר את רשות הדיבור לחבר-הכנסת סלומינסקי.
ניסן סלומינסקי
¶
מה שאני רוצה לומר זה שכדי שהחוק הזה יהיה יישומי. אני הבנתי לפחות, ככה היתה מטרתי, כוונתי, שאם אדם שביצע את הפשע מקבל כסף תמורת זה שהוא הופיע בטלוויזיה או משהו אחר, אם הכסף היה ברשותו - על זה בית-המשפט יכול לחלט את הכסף.
לא חשוב אחר-כך אם כעבור חמש דקות הוא הלך והעביר את הכסף הזה למישהו אחר ועל-ידי זה הוא העלים את זה. כי אם זה לא כך - אז לעולם לא נוכל לעשות, כל עבריין ילך יקבל כסף, יעביר את הכסף לחשבון של אח שלו, של חבר שלו ונגמר הסיפור. ואי אפשר לגעת בכסף.
כל הרעיון היה שאם הוא קיבל - נקודה, בית-המשפט יכול לחלט את זה, יכול להחזיר את זה מהחבר, יכול להחזיר את זה.
יצחק לוי
¶
זה לא משנה איפה הוא קיים, הוא תרם את זה לילדים נפגעי פעולות איבה, אז מה אתה עושה עם הכסף?
היו"ר מיכאל איתן
¶
"לפי בקשה של בא-כוח היועץ המשפטי לממשלה, יורה בית-משפט המחוזי על חילוטם של רווחי העבירה, כולם או חלקם. ואולם רשאי הוא שלא להורות על חילוט כאמור, אם סבר כי ישנן נסיבות המצדיקות זו. בית המשפט ישקול בין היתר את קיומו של ערך חינוכי או שיקומי לפרסום ואת מידת ההשפעה של הפרסום על נפגע העבירה".
קרן ויינשל
¶
הוועדה רצתה להכריח את בית-המשפט לחלט. כלומר, שההוראה תהיה לחלט. אני במקור רציתי לכתוב: "בית-המשפט רשאי להורות על חילוט". אבל הוועדה לא אהבה את זה והיא רצתה שההוראה תהיה לחלט, אלא אם כן יש טעמים אחרים שלא לחלט. לכן הסעיף נראה קצת מבחינה לא לוגית מוזר.
רשף חן
¶
כל חוק העונשין כתוב העושה כך וכך דינו כך וכך. אז מה, בית-המשפט באמת חייב לשלוח אותו לכלא? ודאי שיש לו שיקול דעת.
רשף חן
¶
אם אנחנו כותבים שיורה בית-משפט מחוזי על חילוטם של העבירה כולה או חלקה אם סבר שישנן סיבות המצדיקות זאת". זה ברור שיש לו שיקול דעת. האמת לא יכול שלא להיות יהיה לו שיקול דעת. התוספת הזאת "ואולם רשאי הוא שלא להורות על חילוט כאמור". זה פשוט כפילות.
קרן ויינשל
¶
זה לא ברור חבר-הכנסת חן. תאמין לנו, מבחינת ניסוח החוק זה לא ברור. אני הייתי מעונינת שיהיה כתוב "בית המשפט רשאי להורות על חילוטם" ואז הייתי
מאוד מאושרת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, זה ברור מאוד. זה כאילו אומרים לבן אדם, אתה חייב, אלא אם כן יש סיבות שאתה לא חייב. מה הבעיה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אומרים לך, אתה תורה לחלט, אלא אם כן הגעת למסקנות שיש נסיבות שאנחנו לא אומרים לך מה זה.
קרן ויינשל
¶
לא, לא הכל. אנחנו לא רוצים שגם בני-אדם, בני תמותה רגילים שהם לא המדינה יוכלו לבוא ולבקש.
יצחק לוי
¶
אבל אם המשפחה הנפגעת רואה שיש פה עוול גדול וזה שפגע או אנס או רצח מתעשר, הם לא יכולים לגשת לבית-המשפט?
קרן ויינשל
¶
לא, זה לא אותו דבר. אם לא נכתוב "כולם או חלקם", זה יהיה או שבית-המשפט יחלט הכל או שהוא לא יחלט הכל.
קרן ויינשל
¶
כי אנחנו רוצים אם הפרסום עצמו הוא צורם, אבל בכל זאת אנחנו רואים שבפרסום הוא מתחרט על מה שהוא עשה, אז רוצים לחלט רק חלק מהרווח ולא את כולו.
ניסן סלומינסקי
¶
לא, אבל אם לא היה כותב, היית חושב שרשאי או לחלט את הכל או לא כלום. אני לא יודע אולי זה נוסח משפטי כזה.
יצחק לוי
¶
אני אגיד לך למה. כי בהמשך את כבר כותבת שהוא יכול להחליט מה100- אלף, עשרת אלפים הלך לדבר חינוכי. אז אני משאיר, את ה90- אלף אני לוקח. אחר-כך בית-המשפט שוקל שהיה ערך חינוכי, אבל לא לכל הכסף, רק לחלק. אז הוא לא יכול להחליט את זה בלי שיהיה כתוב.
נסים זאב
¶
"לפי בקשת התביעה". אני לא אומר מי. ודבר נוסף, "לא יורה בית-המשפט על חילוטם" "רשאי בית-משפט" ושיקול הדעת הוא לבית-המשפט. זאת אומרת, כל מי שתובע ובית-המשפט בעצם ישקול אם כן לחלט או לא לחלט. אנחנו לא צריכים להכתיב לבית-המשפט, לשופט מראש מה הוא יעשה.
ניסן סלומינסקי
¶
נדמה לי שאחת ההערות של חבר-הכנסת יצחק לוי היא באה לידי פתרון בסעיף 5 (ג) שם כתוב: "שנפגע העבירה שביקש זאת, זכאי שתינתן לו הזדמנות להביע את עמדתו בעניין בקשה לפי סעיף 2 (א)". כלומר, בא לידי ביטוי שהנפגע כן יכול כן לבוא לבית-המשפט ולהופיע בעניין.
יצחק לוי
¶
אבל למה שלא הוא לא יוכל להעביר דרך העורך-דין שלו. נניח היועץ-המשפטי לממשלה לא רוצה והוא רוצה לקחת עורך-דין ולתבוע. למה שלא יוכל?
ניסן סלומינסקי
¶
בסדר. כאן עשינו את זה, שזו היתה חובה למדינה. עכשיו אם המדינה מהססת, הוא יכול לדרוש את זה.
רשף חן
¶
אני לא מצליח להבין למה לנושא שכזה שהוא מעניין וחשוב, אני במהות מסכים עם העקרון. אנחנו עושים חוק כזה ארוך, כזה מפורט. בזמן שאני חושב שלא היתה שום בעיה טכנית לשים את זה בחוק העונשין. לקבוע שאסור לתת, אסור לקבל. סעיף (ב) אומר שהקנס יהיה גובה הרווח ושניתן להעביר אותו לנפגע העבירה ושלום על ישראל.
ואז זה ברור שזה התביעה הכללית היא זו שיוזמת את ההליך וברור איפה זה מתנהל. ואנחנו לא עושים חוק, הלוא אחת הבעיות הנוראיות שיש לנו במדינת ישראל זה שספר החוקים שלנו מפוצץ בחוקים אזוטריים. אתה בא לבדוק מה מותר ומה אסור, אתה צריך לעשות איזה חיפוש באינטרנט. אני לא מבין את המבנה.
רביד דקל
¶
החוק הזה במהותו כמו שקוראים אותו, הוא לא חוק פלילי ולכן האכסניה המתאימה היא לא חוק העונשין. זה חוק שמדבר על הסדרים אזרחיים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר-הכנסת רשף חן עם כל הסבלנות שלי, לא יכול להיות מצב כזה שחוק שדנים בו בחמש ישיבות, אתה עכשיו פתאום מתחיל להגיד לא היינו צריכים לעשות אותו בכלל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זאת אומרת, לעשות לו שינוי דרסטי. אני קורא אותו, אני גם ליברלי להערות. כי אני בכל אופן אני אומר בואו נבדוק אותו עוד פעם, עוד עין תראה. גם אתה בביקורת שלך צריך להיות צמוד לסיטואציה, אתה צריך להשלים עם דברים מסוימים. אם אתה רואה פה איזה חוק -תעיר, אני אשמח מאוד לשמוע. אבל שינוי גישה וזה, זה מיותר.
ניסן סלומינסקי
¶
אולי משפט נוסף בהמשך למה שרביד דקל אמרה. החוק הזה בניגוד למקומות אחרים, יש בו בעיה קשה של חופש הביטוי של הפרט, שמאוד רגישים לנושא הזה. ולכן הוא דורש טיפול מיוחד לא כשורה אחת, כי פה אתה למעשה הולך וסוגר חלק מחופש הביטוי, שאני חושב שהוא בסדר, לכן אני הצעתי את החוק, אבל אתה סוגר.
לכן אתה דורש טיפול קצת יותר רחב משורה אחת. כי אם אתה סוגר לאותו אדם את חופש הביטוי, את חופש הפרסום וכרו' וכו', ברור שיהיה כאן קצת יותר הסבר מאשר שורה אחת, כדי לעשות את האיזונים. בשורה אחת אין לך יכולת לעשות את האיזונים הנדרשים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
"2 (ב). מצא בית-המשפט שיש להורות על חילוט כאמור בסעיף קטן (א) והוצג בפניו פסק-דין לפיצוי הנפגע שלא מומש, כולו או חלקו, יפחית מן הסכום שיש לחלטו את הסכום של מומש כאמור ויורה להעביר את רווחי העבירה עד לסכום האמור לנפגע העבירה".
קרן ויינשל
¶
כאן דיברנו על פסק-דין או נזיקי או עונשי, פיצויים עונשיים או פיצויים נזקיים לנפגע העבירה. וכאן הבאנו לידי ביטוי את המקום של נפגע העבירה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
"3. לא תוגש בקשה לפי סעיף 2 (א), אם הפרסום נעשה למעלה מחמש שנים מיום ההרשעה. או אם הפרסום נעשה למעלה משלוש שנים מיום ריצוי מאסר בפועל, לפי המאוחר".
נסים זאב
¶
אני רוצה להגיש הסתייגות. מה שאמרתי בתחילת דבריי, "אלא אם כן האיש לא ביצע עבירה דומה". כי מה התועלת בהתיישנות אם האיש הוא לא מתיישן. הוא אנס סדרתי, הוא עבריין סדרתי. אין לזה שום תועלת בזה שיש התיישנות. העבריין נשאר פופולארי.
ניר פלסר
¶
אנחנו מבקשים לסייע את זה כפי שנאמר כאן בעמדה שלנו. אני מאמין שיש ליועצת המשפטית של הוועדה את העמדה שלנו בעניין הזה. אנחנו מבקשים שבסופו של דבר זה יהיה מיום ההרשעה, לא מיום ריצוי העונש. יש שתי אופציות גם. גם מיום ההרשעה וגם מיום ריצוי העונש.
ניר פלסר
¶
אנחנו היינו אומרים כאן, להכות בברזל כל עוד הוא חם. זה בדיוק מה שכרגע אתם אמרתם כאן. אם בחמש השנים האלה, בסופו של דבר הוא לא מפרסם, גם בתוך הכלא, כמו למשל אתי אלון, אז תעזבו אותו לנפשו. שלא יהיה שלוש שנים לאחר, עשר שנים. שזה ביחד 13 שנים.
ניסן סלומינסקי
¶
תראה מה שקורה עם מרגל האטום, וענונו. כשהוא יצא מהכלא הכל התעורר מהתחלה. "חכה, תירגע שלוש שנים, אחר כך ישכחו אותך". אם המדינה היתה חכמה לא היו מתייחסים אליו, היו שוכחים אותו לגמרי. כלומר, ברגע שהאדם יוצא מהמאסר זה כאילו הוא מדליק את העסק מהתחלה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יכול להיות שנחליט בסוף יותר מוקדם.
רבותיי, אני מסיים בזה את הדיון.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:20.