הצעת חוק התכנון והבנייה (תיקון-ועדה לענייני ביקרות בוועדה מרחבית)
2
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
08.03.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 402
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
יום שלישי, כ"ז באדר א התשס"ה (08.03.2005), בשעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 08/03/2005
הצעת חוק התכנון והבניה (תיקון - ועדה לענייני ביקורת בועדה מרחבית), התשס"ד-2004
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק התכנון והבנייה (תיקון-ועדה לענייני ביקרות בוועדה מרחבית), התשס"ד-2004, של חה"כ גילה גמליאל (פ/2732)
מוזמנים
¶
חה"כ גילה גמליאל
עו"ד דלית דרור -משרד המשפטים
עו"ד עדי ביתן -משרד הפנים
עו"ד נעה בן אריה -המרכז לשלטון מקומי
רשמת פרלמנטרית
¶
מיטל בר-שלום
הצעת חוק התכנון והבנייה (תיקון-ועדה לענייני ביקרות בוועדה מרחבית), התשס"ד-2004, של חה"כ גילה גמליאל (פ/2732)
גילה גמליאל
¶
אני רוצה לציין, שקיבלתי את ההצעה הזו מסגן ראש עיר, אלי דוקורסקי, ואני רוצה לברך אותו על כך שהוא מגיש הרבה הצעות חוק.
גילה גמליאל
¶
צריך לציין, שהוא הגיש גם את גם את הצעת החוק הקודמת בנושא מאבק בנגע הסמים, הצעת חוק שאני וחה"כ טיבי קידמנו ועברה בהצלחה.
ההצעה מדברת על ועדת מרחבית שמשותפת למספר רשויות מקומיות, שלה אין מבקר פנימי, כך שכל ועדות הביקורת שמגישות דו"חות לא מבוקרות. אין מי שיעקבו אחר הליקויים, ויש חסך מסוים. הרעיון הוא להקים ועדה לענייני ביקורת, שהתפקיד שלה יהיה כמו של ועדות שמתקיימות ברשות המקומית, שם מועצת העיר מהווה את אותה ועדה שאינה קיימת במועצה המרחבית.
דלית דרור
¶
אנחנו ראויים חשיבות רבה לביקורת, ולכן אנחנו חושבים שהמגמה היא נכונה. עם זאת, ההסבר שמוצע כאן אינו מוצלח. צריך להיות מבקר וצריכה להיות ועדת ביקורת, כמו שיש מבקר מדינה וועדת ביקורת בכנסת, וכמוש שברשות המקומית יש מבקר של הרשות המקומית ויש ועדת ביקורת במועצת העירייה. אחד תפקידו לבקר והשנייה תפקידה לקבל את דו"חות הביקורת, לבחון אותם ולבקש המלצות שיוגשו למועצה. לא הגיוני שוועדת הביקורת היא זו שתעשה את הביקורת. כך נוצרים עיוותים כתוצאה מהדרישה שאלה לא יהיו האנשים שנותנים את ההיתרים מבחינת המבנה הפוליטי הפנימי של מועצת הרשות המקומית. אני חושב שצריך להיות מבקר של אותה ועדה מרחבית מקומית.
מירי פרנקל-שור
¶
אני רק רוצה לעדכן אותך, שבישיבה הקודמת נדונה הצעת חוק של חה"כ יאסינוב, והוחלט להקים צוות לעקוב אחרי יישום המלצות המבקר הפנימי.
היו”ר חמי דורון
¶
אני מבין שאת רוצה ועדת ביקורת שתבקר או תעבור על דו"ח של מבקר, אבל אין לנו מבקר בנשוא של הוועדות המרחביות, למעט מבקר המדינה. לכן, העלית בעיה שהיא מהותית, אבל עשית חצי עבודה.
היו”ר חמי דורון
¶
את מעלה את השאלה, מי ימנה את המבקר. האם תמנה אותו הוועדה המרחבית, נציגים מכל אותן רשויות מקומיות ואז צריך לבנות ממש תשתית שעולה כסף, והצעת החוק הזו הופכת להיות בעלת עלות תקציבית?
דלית דרור
¶
או שנחליט שהמבקר של הרשות הגדולה מבין כל הרשויות שמרכיבות את הוועדה המרחבית, יעשה גם את העבודה זהו.
מירי פרנקל-שור
¶
אני רוצה לרדת לסוף הרעיון. ועדה מרחבית לעניין תכנון ובנייה זו ועדת גג. נניח שהיא כוללת את זיכרון, בנימינה ובת שלמה. היא מאגדת כמה רשויות מקומיות לעניין תכנון ובנייה. זאת אומרת שלכל אחת מן הרשויות האלה יש מבקר בוועדת ביקורת.
היו”ר חמי דורון
¶
ברשות מקומית ישנו את מבקר העירייה שרשאי לעשות ביקורת על הליכי התכנון והבנייה של הוועדה המקומית. בדו"ח שהוא מוציא יש את ועדת הביקורת המקומית שממליצה למועצת העיר איך לנהוג בדו"ח הביקורת שהמבקר הוציא. ישנו פרק על בתי הספר, פרק על התנהלות המינהל ופרק שמתייחס להתנהלות של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה.
הוועדה המרחבית לא נתונה לביקורת בכלל. לאף מבקר של רשות מקומית אין את הריבונות לטעון שהוא שראי לבקר אותה. לכן, הוא בעצם פועל בחלל ריק. המבקר היחידי שיכול לפעול, הוא מבקר המדינה. אם נניח שמבקר המדינה אכן פעל, אין ועדת ביקורת שתשב ותמליץ לוועדת התכנון והבנייה מה לעשות.
היו”ר חמי דורון
¶
בוודאי. עו"ד דרור צודקת שמי שצריך לבצע את הפעולה הביקורתית, זה מבקר. ועדת הביקורת צריכה לדון בממצאי המבקר ולהעביר את זה לגוף המבוקר.
גילה גמליאל
¶
נניח שמבקר המדינה מבצע ביקורת על מה שקורה בוועדות המרחביות, אין מי שידון בהצעותיו. הרעיון הוא, להתחיל ולטפל בגורמים הראשונים. אתן אומרות לי, שצריך שיהיה מבקר שיפקח על הפעילות של הוועדה המרחבית. אני היום מתייחסת למשהו אחר. אני מתחילה מלפתור בעיה אחת. אם היום מבקר המדינה מבצע ביקורת על הוועדות המרחביות, אין מי שיתייחס לביקורת הזו. הצעת החוק הזו רוצה לאשר את השלב הראשון, שתוקם ועדת ביקורת גם בוועדות המרחביות.
היו”ר חמי דורון
¶
חה"כ גמליאל אומרת, כי במידה ומבקר המדינה הוציא דו"ח, אין מי שיתייחס אליו מטעם הוועדה המרחבית. אין ועדת ביקורת שתלמד את הממצאים ואת הדו"ח של מבקר המדינה. השלב הראשון, הוא חיצוני.
גילה גמליאל
¶
כן. אם רוצים להוסיף דברים והממשלה מוכנה, אני אשמח מאוד. הבעיה היא, שרוצים את הכל ובסוף לא מקבלים כלום.
היו”ר חמי דורון
¶
יש פה בעיה אחרת. ועדה מרחבית ממוצעת תגיע לביקורת של מבקר המדינה פעם ב-7 שנים. האם בשביל זה אנחנו נקים ועדת ביקורת קבועה?
היו”ר חמי דורון
¶
זה לא יהיה כך. התקציב של הוועדה המרחבית בא כחלק יחסי מהתקציב של הרשויות המקומיות שמרכיבות את הוועדה המרחבית. במסגרת התקציב שהן מקצות לוועדה המרחבית, הם יתכבדו ויבנו גם את מבקר הוועדה המרחבית.
היו”ר חמי דורון
¶
זו עלות תקציבית מאוד קטנה, כי אנחנו מדברים פה על שכר של אדם אחד. בוועדה מרחבית השכר הוא לא בדיוק כמו ברשות מקומית גדולה. זה יתחלק בין 5-6 רשויות, כאשר זה יתבצע לפי החלק היחסי של הרשות המקומית באותה ועדה מרחבית. אני מניח, שזיכרון יעקוב שתשלם יותר מבנימינה, ושתיהן יחד ישלמו יותר מאשר בת שלמה.
דלית דרור
¶
אבל זה כרוך בתיקון חוק. אנחנו צריכים לדאוג לכך שהמבקר לא יהיה אחד שזה עתה פרש מראשות עיר.
גילה גמליאל
¶
אם כך, אנחנו יכולים להודיע לו שלא לערוך בכלל דו"חות ביקורת בכל מה שקשור לוועדות מרחביות כי ממילא אף אחד לא ידון בהם.
דלית דרור
¶
גדר הגופים שהם ברי ביקורת הוא עצום. אחת לכמה זמן, הוא גם מבקר ועדה מקומית מרחבית. בואו נסדיר יפה את נושא הביקורת בוועדות מרחביות.
דלית דרור
¶
החלטת הממשלה היא לתמוך, בתנאי שהמציעה תסכים לתקן את הצעתה ולקבל את הסדר הביקורת שיוצע לה על ידי הממשלה.
עדי ביתן
¶
בוועדת השרים הוצע, כי מי שיבצע את הביקורת בוועדה המרחבית יהיה המבקר של הרשות המקומית הגדולה ביותר שהיא חברה בוועדה.
היו”ר חמי דורון
¶
גילה, אני מבין שאת מסכימה לתיקון שהם יעשו, העיקר שהחוק יעבור. אם אנחנו נחלק את זה לשני סעיפים, כך שבסעיף הראשון ייאמר שהוועדה המרחבית תכלול מבקר, כאשר מי שיעשה את הביקורת יהיה המבקר של הרשות המקומית הגדולה השותפה בוועדה המרחבית, לא תהיה עלות כספית נוספת. בסעיף השני אנחנו נדבר על הקמת ועדת ביקורת.
דלית דרור
¶
כאשר זה לפי סעיף 18 והרשות המקומית חופפת את הוועדה המקומית. הבעיה היא עם ועדות לפי סעיף 19.
היו”ר חמי דורון
¶
אם אנחנו קובעים מראש שהמבקר יהיה מבקר של הרשות הגדולה מבין הרשויות, פתרנו את הבעיה של מבקר.
מירי פרנקל-שור
¶
יכול להיות שמרשתו של המבקר היא בהיקף כזה שלוקח בחשבון שהוא לא עושה את הביקורת על ועדה מחוזית.
דלית דרור
¶
יש ועדות מקומיות שבהן יש רשות אחת מאוד גדולה, אבל יש ועדות מרחביות שבהן הרשויות הן פחות או יותר באותו גודל.
היו”ר חמי דורון
¶
את הדברים האלה עושים לפני הקריאה הראשונה. מוסכם כי אנחנו חושבים שצריך להיות מבקר. השאלה היא, על מי תיפול העלות של המבקר. האם כולם יישאו בנטל עלותו של המבקר, בהתאם לגודלה היחסי של כל רשות, או שהמבקר של הרשות הגדולה, החברה בוועדה המחוזית, יהיה זה שיעשה את זה. את שתי האופציות האלה צריכים להעביר למרכז השלטון המקומי.
גילה גמליאל
¶
אנחנו צריכים לזכור שאנחנו לפני תום המושב. אם הגענו להסכמה עם משרדי הממשלה לגבי זה שיש צורך במבקר, מדוע אנחנו לא יכולים לקראת שנייה ושלישית לטעון מאיפה יגיע השכר שלו?
היו”ר חמי דורון
¶
אם הם יקבלו את הנוסח של הכנה לקראת קריאה ראשונה, הם יפעילו לחץ ויפילו את החוק. פתאום כל ראשי הרשויות יהיו כאן. צריך לעשות עבודה מסודרת בעניין הזה. צריך להכין שתי אופציות ולבקש מהם תגובה מהירה.
היו”ר חמי דורון
¶
יש שתי אופציות. האופציה הראשונה היא שכל הרשויות החברות בוועדה יישאו בנטל עלותו של המבקר, בהתאם לגודלה היחסי של כל רשות. האופציה השנייה היא, שהמבקר של הרשות הגדולה, החברה בוועדה המחוזית, יהיה זה שיעשה את זה. את שתי האופציות האלה צריכים להעביר למרכז השלטון המקומי.
היו”ר חמי דורון
¶
האם את יודעת כמה משרות מתווספות בכל יום ברשויות המקומיות? אני יכול להראות לך שמאז הבחירות נכנסו בממוצע 150 עובדים לכל רשות מקומית חדשה.
מירי פרנקל-שור
¶
אולי אפשר לעשות סינתזה בין שני הרעיונות. המבקר שבסמכותו תהיה עריכת הביקורת, יהיה המבקר של הרשות הגדולה, כאשר הרשויות האחרות שמרכיבות את הוועדה המרחבית תשתתפנה בעלות, בהתאם לעמדת שר הפנים. אני מציעה שכך זה יעבור לקריאה ראשונה. אם לשלטון המקומי ישנן הערות, הן תשמענה לפני הקריאה השנייה והשלישית.
עדי ביתן
¶
אם מרכז השלטון המקומי יציע איזשהו מנגנון שאפשר יהיה לכתוב אותו, לא תהיה בעיה. בלי מרכז השלטון המקומי הפרקטיקה רחוקה מאיתנו.
היו”ר חמי דורון
¶
אני אתן לך את הפרקטיקה בצורה יותר הוגנת מזו שמציגים בפנייך אנשי מרכז השלטון המקומי.
היו”ר חמי דורון
¶
אני חושב שהעלות של המבקר צריכה להתחלק בין כולן בהתאם לגודל היחסי. לפי זה גם החלוקה בהיטלים ובאגרות.
עדי ביתן
¶
אם מדובר בתוספת משרות, יש לנו בעיה עם זה. אם מדובר בחלוקה בין כל הרשויות, השאלה היא איך אתה קובע את הזמן שלו הוא מקדיש לוועדת הביקורת לתכנון ובנייה.
היו”ר חמי דורון
¶
זה צריך להיות גלובלי, אבל המבקר צריך להיות מודע לזה שהוא צריך לעשות ביקורת לפחות אחת לשנתיים או שלוש. מבקר עירייה קובע את סדר העבודה שלו לבד. הוא לא עורך בכל שנה ביקורת על הוועדה המקומית.
נכתוב בינתיים כי המנגנון ייקבע על ידי שר הפנים, כאשר נעשה מאמצים לשנות את זה בין הקריאה השנייה לשלישית. עו"ד דרור, האם זה מקובל עלייך?
עדי ביתן
¶
יש ועדה מרחבית גדולה שחברה ברשות, שהיקף האוכלוסייה של הוא מעל 35,000 איש, ואז בוועדה המרחבית יש 17 חברים ויש לה ועדת משנה. בהצעת החוק נאמר, כי ועדת המשנה לא תהיה גם ועדת הביקורת. זה רלוונטי רק לגבי ועדה מרחבית גדולה לפי סעיף 19א1.
מירי פרנקל-שור
¶
עדי צודקת. התיקון לא צריך להיות לאחר סעיף א1, אלא צריך לחול על כל הוועדות המרחביות לפי סעיף 19.
היו”ר חמי דורון
¶
יש ועדות שיש להן ועדות משנה. אנחנו רוצים למנוע מצב שבו ועדת המשנה תהפוך להיות גם ועדת הביקורת. הצעת החוק אומרת, שמי שחבר בוועדת המשנה לא יכול להיות חבר בוועדת הביקורת.
דלית דרור
¶
אולי כדאי להזמין את נציגי מבקר המדינה על מנת לראות האם יש להם ניסיון בביקורת של ועדות לפי סעיף 19.
היו”ר חמי דורון
¶
אנחנו נזמין אותם לפני הקריאה השנייה והשלישית. היות ומבקר המדינה מבקר את הרשות המקומית, סביר להניח שכשהוא מבקר את הרשות המקומית הוא גם מבקר את הוועדה הנוגעת לאותה רשות מקומית.
מירי פרנקל-שור
¶
אני מקריאה את הצעת החוק. סוכם שבסמכותו של הרשות הגדולה לערוך את הביקורת על ועדת התכנון המרחבית, ומנגנון השתתפות בהוצאות ייקבע על ידי שר הפנים. הוועדה הזו תהיה לגבי כל הוועדות המרחביות לפי סעיף 19, ומי שיהיה חבר בוועדת משנה לא יהיה חבר בוועדת ביקורת.
היו”ר חמי דורון
¶
כתוב, "על כל דו"ח על פי כל דין". אנחנו נעבור להצבעה.
ה צ ב ע ה
בעד- 2
נגד- אין
נמנעים- אין
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:45