סיור בנצרת
2
ועדת החינוך
06.03.05
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 411
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום ראשון, כ"ה אדר א' התשס"ה (6.3.2005)
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 06/03/2005
פרוטוקול
סדר היום
סיור בנצרת
נציג בי"ס אורט נצרת
¶
זה בית ספר מקיף שש שנתי. בית הספר הוא הטרוגני. יש לנו היום כ-1,350 תלמידים בשתי החטיבות. מספר הכיתות בשתי החטיבות פחות או יותר זהה – 19-22 כיתות, קרוב ל- 40 כיתות, כולל חינוך מיוחד. אנחנו בית ספר לא סלקטיבי, אנחנו פתוחים לכל הילדים. יש לנו פרויקט עליה, ויש לנו קרוב ל- 70 עולים חדשים. קלטנו עולים, כאלה שלא היתה להם שום זיקה למסורת, לארץ וליהדות.
נציג בי"ס אורט נצרת
¶
זו כנראה שאלה של הזדמנות. זה הזדמן. זה מה שניתן.
אנחנו עיר פיתוח , בדרגה 5. אני שומע שאנחנו הרבה הרבה יותר. רק כדי לסבר את האוזן – קיבלתי חשבון חשמל. חשבתי שאני צרכן חשמל פראי. מסתבר שהממוצע השנתי שלי הוא קרוב ל-1000 שקלים בחודשיים. רק לסבר את האוזן – הממוצע היישובי של צריכת חשמל, את יודעת כמה הוא?
נציג בי"ס אורט נצרת
¶
300 ומשהו שקלים. הממוצע הארצי – למעלה מ- 1000 שקלים. זו העדות היותר בוטה למצבה של האוכלוסייה שלנו כאן. אני לא יודע אם אתם יודעים מה נעשה כאן, ביישוב. מספר החד הוריות כאן הוא מהגבוה בארץ. כנ"ל גם מספר מקבלי השלמת הכנסה, שהוא מהגבוה בארץ. אז זה ביטוי כלשהו לאיזושהי מצוקה.
יש לנו כאן את כל המקצועות ה- - שקיימים, כולל שפות. אלה הן העליות שלנו.
נציג בי"ס אורט נצרת
¶
מדעי החברה מתחלק לפסיכולוגיה וסוציולוגיה - - -5 יחידות. מדובר בקבוצה גדולה ביותר. יש לנו במחזור הסיום כרגע – 30 תלמידים. לימודי דמוקרטיה – זה משתנה, בסביבות ה- 30. מדובר במקצועות בחירה ישירים. על פיזיקה דיברנו – יש כ- 40 תלמידים, ויותר. כימיה- בסביבות 30. ביולוגיה – כ-45. מחשב- קרוב ל-30. מתמטיקה – קרוב ל- 40% מ- - שלומדים מתמטיקה. נקודת המוצא שלנו היא לא הכי גבוהה.
נציג בי"ס אורט נצרת
¶
מאד מעודדים. המזל הוא שאנחנו מקבלים תמיכה חיצונית, ולכן אפשר לקיים את זה גם אם הקבוצות הקטנות, אבל אנחנו במפורש אמרנו שלא נבטל את העניין הזה כיוון שזה צורך לאומי אמיתי.
נציג בי"ס אורט נצרת
¶
תקשורת, קולנוע וטלוויזיה. יש היום מגמה חדשה של מדעי ההנדסה. זה מופעל כבר שנה שניה.
אנחנו עוסקים בחמישה נושאים בעיקר – בגישור על פערים - -
בית הספר שלנו קולט עליה, מטפח איכויות אזרחיות, כיבוד החוק, מסביר מה היא אזרחות טובה, קשר לארץ, למולדת.
נציג בי"ס אורט נצרת
¶
קיבלנו נתונים טובים מאד על - - . יחסית לממוצע הארצי במספר המתגייסים אנחנו מעל לממוצע הארצי. יש לנו אחוז גבוה מעל ומעבר לממוצע של מתגייסים ליחידות קרביות. 92% מתגייסים.
יהודית גידלי
¶
אתה שוכח לראות את הכוכבית למטה – הממוצע הארצי, אם אתה לוקח בחשבון את הדתיות והערביות, שלא מתגייסות – זה משהו אחר. אתה מדבר, כפי שאמרה היושבת ראש - על האוכלוסייה היהודית – הממלכתית.
נציג בי"ס אורט נצרת
¶
כל הפרויקטים שאנחנו עוסקים בהם הם בנושאים המרכזיים שהזכרתי. אז יש לנו כל מיני פרויקטים – תוכניות מיוחדות לעולים חדשים, פרויקטים של התאמה וטיפוח. יש לנו פרויקטים של טרום לימודים, עבודות נושא, פרויקטים של שיתוף פעולה עם המכללה, עבודות חקר, יזמות וכן הלאה.
נציג בי"ס אורט נצרת
¶
מכיוון שמדובר בבית ספר שש שנתי, עשיתי חלוקה לשניים של הפרויקטים, אבל זה אותם הנושאים בדיוק, כאשר כל אחד מהחטיבות – יש לה את הסממנים התמיכתיים שבה - -
הדבר האחרון שאני חייב לומר – כדי שנוכל לעמוד על ההישגים של בית הספר, אני באמת חושב שהדברים הכי חשובים - -
אנחנו סיימנו עם 189 תלמידים, מתוכם, ל- 151 תלמידים יש תעודת בגרות. זה אומר שזה קרוב ל- 80% בכל שנה.
נציג בי"ס אורט נצרת
¶
לא, לצערי הרב לא. היום התבשרנו שתלמידה ארגנטינאית, שעלתה לא מזמן לארץ, עוברת לאילת, משום ששם הוריה ימצאו עבודה. זה קורה על הזמן. אין לנו שליטה על זה. אם את שואלת אם אנחנו . אם את שואלת אם אנחנו מאפשרים – לא. זה בית ספר לא סלקטיבי, עם תלמידים מופסקים מבתיהם – בשום פנים ואופן - -
מתוך 7 כיתות של המחזור, 2 כיתות הן כיתות הכוון. נקודת המוצא היא שצריך לעבוד דווקא עם התלמידים החלשים. לו זה היה בית ספר סלקטיבי - -
נציג בי"ס אורט נצרת
¶
אל"ף, קיבלנו משאבים משמעותיים ביותר. גם הצלחנו, בשילוב נכון של דברים, למצות את - - אין לנו זמן להיכנס לזה. יש לנו מצגת שלמה שהצגנו למנכ"ל "אורט" איך עשינו את זה. אנחנו נותנים לכל ילד את המענה לדרישות האישיות שלו. אנחנו מתאימים לו את המערכת האישית, ונותנים לו מערכת תמיכה. זה לא בית ספר שבונה מערכת והתלמידים מתאימים את עצמם אליה. אנחנו מתאימים לכל ילד את מה שהוא מצליח לעשות לאחר שהוא מתנסה. אחר כך אנחנו דואגים ללוות אותו במערך תמיכה של שיעורים – בין אם זה בקבוצה, או שיעורים אישיים. אנחנו, באמת, רודפים אחרי הילדים. אנחנו פשוט רודפים אחריהם. הילדים כאן לפעמים אחר הצוהריים לשיעורי עזר – אין להם כוח, אין להם חשק - -
היו"ר מלי פולישוק-בלוך
¶
מה שראינו הוא יוצא דופן, באמת – יפהפה. האוכלוסייה היא לא קלה, ובכל זאת מגיעים אתה להישגים אדירים. אני חושבת שהראיה של המערכת היא נכונה. שאלתי את ישראל, המנהל, מה הסוד הגדול, והוא אמר לי שבעצם אף ילד לא הולך לאיבוד, ולכל ילד יש פתרון. אני חושבת שזה המפתח. גם אם אנחנו מזכירים את דברת, מדי פעם, אז זה הוא הרעיון: שלכל מורה תהיה אחריות על הילדים שהוא מטפח.
דובר
¶
כדאי לציין שההסתכלות שלנו היא לא רק הסתכלות מהפן החינוכי אלא באגפים השונים. הישיבות שלנו הן הרבה יותר מורכבות. התוכנית היא תוכנית כוללת לנצרת עלית. זה מכוון לתלמידים מכל הקשת ועם כל השותפים, שזה חלק מאד מאד חשוב, שקשה מאד להגיע אליו דרך משרדי הממשלה השונים. את האיגומים האלה קשה מאד לעשות.
היו"ר מלי פולישוק-בלוך
¶
אני אף פעם לא באה בטענות לילדים. צריך לראות איך מטפלים בהם. יש ילדים שבאים ממצוקות אדירות, ולא נותנים להם תשובה. ויש כסף, אני לא אומרת שאין כסף. תמיד טוב שיש עוד, ותמיד אפשר לעשות יותר, אבל אי אפשר לומר שבמערכת החינוך אין כסף. הכסף מבוזבז במקומות שלא צריך. הכסף לא מגיע למערכת החינוך, לא מגיע אליכם בסוף הדרך. לכן, הגישה הזו שמשרד החינוך רוצה להאמין – שרוב הכסף יגיע לתלמיד בכיתה, זו גישה נכונה.
דובר
¶
זו גישה. השאלה – מה תוכנית המוצא. הרציונאל הוא נכון, וגם מה שאמר דברת, מבחינת חזון, הוא נכון. ביישום ובהמלצות ליישום יש הרבה מאד דברים שאין מענה להם. אין מענה להרבה מאד שאלות, וזה מה שאנחנו, הסתדרות המורים, רוצים. אנחנו רוצים ברפורמה. רוצים שכספים יגיעו לתלמידים, רוצים שהמערכת תהיה באמת ממש יעילה, ושיבוטלו כל משרות האוויר, שעות האוויר. אנחנו בעד. אנחנו רוצים שהתלמידים יותר. השאלה היא האם ביישום דו"ח דברת יש הבטחה שהתלמידים יקבלו יותר. כי ברגע שכתוב שהחינוך הממלכתי יתבטל, ומאמצים את החינוך הציבורי, זה אומר שהכל תלוי באיש הציבור. כשהוא ירצה – הוא יתרום. יהיה לו – הוא יתרום. יהיה לו פחות – הוא יתרום פחות. מה שייווצר זה פערים. הורים שיכולים ישלמו ויממנו לימודים פרטניים, לפי הפרטה של המערכת. ברעננה לא תהיה בעיה לגייס, אבל בפריפריה – מי יתן ל- 11 בתי ספר בנצרת עילית מימון על מנת שיוכלו לקיים את התוכניות שהם רוצים לקיים?
דובר
¶
הבעיה היא שבסוף זה נשאר, עובדתית, באמת – חד הורית פרופר, ואז הבעיה היא מורכבת עוד יותר מאשר אחת עם ילד. מבחינת המערכת.
ראש העיר
¶
ביישוב שלנו תמצאי הרבה דברים שאולי אין במקומות אחרים. אני יושב במשרד לפני שנתיים ונכנס אלי כומר. הוא אמר לי שהוא עולה חדש. הסבתא של הסבא של אשתו היה יהודי. שאלתי אותו מה הוא עושה כאן והוא אומר שהוא נבחר ככומר לרכז את אלה שעלו לכאן והם אינם יהודים.
היו"ר מלי פולישוק-בלוך
¶
שם זה גורם לבעיות, כי אתה גם לא יכול לחייב אותם לחגוג את חגי ישראל. הם לא רוצים.
היו"ר מלי פולישוק-בלוך
¶
השיא ששמעתי אליו הוא בבית ספר מסוים שהילדים היהודים בו מסתירים את העובדה שהם יהודים כי הם פוחדים. רוב הילדים הם נוצרים, עולים חדשים. מיעוטם – ישראלים, יהודים, והילדים היהודים מפחדים שיידעו שהם יהודים. עד כדי כך. זו מדינת ישראל. פשוט לא יאומן.
דובר
¶
בשנה האחרונה הגיעה לפה קבוצה מאד מיוחדת של עולים מדרום אמריקה. אין לי מושג מאיפה הביאו אותם. כל ילד שם אובחן עם בעיות חינוך מיוחד כאלה ואחרות. כל המשפחות הן חד הוריות.
דני - מנהל אגף החינוך
¶
הבעיה היא שממשיכים להביא אותם ליישוב. לא שואלים אותנו. ראש העיר משמיע את דעתו ולא שומעים את דעתו.
היו"ר מלי פולישוק-בלוך
¶
אני אומר יותר מזה – היום יושבת קבוצה חדשה, כאן, במכללה. מביאים 30-35 חברה'. 99% מהם לא יהודים. אם הם ירצו – הם יעברו את תהליך הגיור, אם לא – הם לא יעברו. הקבוצה הקודמת מנתה 30 משפחות, לא יהודיות. 6 מהם, בסך הכל, עברו את תהליך הגיור.
ראש העיר
¶
תראי מה קרה עם כלה של הנכד שלי. הוא היה בשליחות, חזר מהולנד עם הולנדית ממוצא אינדונזי. שנתיים היא למדה גיור. את הנשמה הוציאו לה, והיא עברה את הגיור. נתנו לה אישור והם התחתנו. מחודש ספטמבר ועד היום אני מבקש את תעודת הגיור. למה לא נותנים? – הרב, שאני מכיר אותו, והוא אדם מאד נכבד, אמר לי: רוצה לחתום רק הרב שמונה, חבר הכנסת דרוקמן. רק הוא רוצה לחתום. ממתינות שם 500 תעודות ועכשיו, בקושי מותר לה להישאר בארץ, בגלל חתימה כזו או אחרת, אחרי שנתיים נוראיות.
היו"ר מלי פולישוק-בלוך
¶
איך אתה שורד כל כך הרבה שנים כראש עיר, עם הביורוקרטיה הישראלית, בכל מה שקורה בממשלה.
ראש העיר
¶
צריך אותה. מה אני יכול לעשות? עושים דברים, מתחשלים, בונים.
את שואלת לגבי נושא התקצוב- אנחנו רשות מקומית, לא גרעונית, ברוך השם. יש 3 סוגי רשויות: כאלה שקרסו, כאלה שקורסות וכאלה שיקרסו. אנחנו בינתיים לא קורסים. אבל מה אני עושה עם תוכנית "אופק"? ואת יודעת מה זו התוכנית הזו. חייבים לי 900 אלף שקל משנה שעברה.
ראש העיר
¶
אני רוצה להגיע לבית המשפט, אז אומרים לי שיש פסק דין של המשנה לנשיא בית המשפט, שהממשלה לא חייבת לכבד את כל הבטחותיה.
היו"ר מלי פולישוק-בלוך
¶
אבל אני לא מבינה דבר אחר, משום שלמשרד החינוך יש הרבה מאד רזרבות. מה הבעיה להעביר מסעיף לסעיף?
דוברת
¶
העליתם פה את הנושא של דברת, ואני רוצה לומר שאחת הבעיות ביישוב, שאם את נכנסת אליו – נפתחים בתי ספר עצמאים, "שובו", שהם מוכרים ואינם רשמיים. נוצר מצב אבסורדי. הם יעבדו שישה ימים בשבוע, ואנחנו נישאר ללא אוכלוסייה, כי אוכלוסייה של עולים – לא איכפת לה בדיוק איפה הילדים ילמדו, העיקר שהם ישהו בבית הספר מהבוקר עד הערב, ויקבלו את ארוחת הצוהריים.
דובר
¶
אנחנו עוד לא שמענו על ועדת דברת ומה כוונותיה. לפחות שני דברים – הפסקת הלימודים ביום ו' והיעדר חוק ההסעדה, בלעדיהם לא תוכל להיות חוקים. הם יכולים לעשות מה שהם רוצים, ילדים הם לא ייראו במוסדות. חד וחלק. אני אומר כי לא ייתכן כזה דבר. לא יילכו עם מה שהם רוצים.
היו"ר מלי פולישוק-בלוך
¶
הלכנו לבג"ץ על זה. אנחנו, ב "שינוי" לא מוכנים - או שכל המערכת עובדת כך, או לא. ברור שאחרת – כולם ילכו ולמוסדות החרדים. היום כבר יש גלישה מהחינוך הדתי לחרדי, וגם העולים החדשים ישר הולכים לחינוך החרדי, משום ששם יש לימודים בכל השנה. זה דבר שצריך להפסיק.
דוברת
¶
דברת התנה את ההמלצות שלו בכך שלא פוטרים אף אחד: לא את הממלכתי-דתי ולא את החרדי. מתוך אילוצים קואליציוניים – את החרדים כבר פטרו מחובת המעבר לחמישה ימים.
קריאה
¶
עובדי הרשות המקומית בקרית גת לא קיבלו שכר. אפשר לחשוב שאנחנו מתנגדים. אנחנו לא מתנגדים לרפורמה.
היו"ר מלי פולישוק-בלוך
¶
אם כל מה שקורה בליכוד לא בא לידי ביטוי בהצבעה, אז משהו כאן לא תקין במדינה הזו. עם כל הרצון של כולנו שיהיה שקט, שלווה, והתנתקות.
מה קורה היום עם הרשות לפיתוח הגליל, מי עומד בראשה? מה עם המנכ"ל שהיה?
היו"ר מלי פולישוק-בלוך
¶
אני יודעת שזה מקום למינויים פוליטיים, הגוף הזה. מצד שני, אני חושב שצריך לבדוק את הדברים. יש כמה דברים שצריך לפעול בהם מערכתית, בכל הגליל יחד.
ראש העיר
¶
אני מציע שתגידו מה קורה עם הגליל. אני חושב שמדינת ישראל לא יודעת מה קורה עם הגליל. בקו עכו-כרמיאל-שפרעם-נצרת עלית יש 70% לא יהודים. אם חס וחלילה חיזבאללה יתקוף – הכביש הזה חוסם את כל ה - - שיש לנו. מה קורה אצלנו פה, בכרמיאל? כרמיאל במצב קצת יותר קשה מבחינה אחרת. בכרמיאל אין פטור חלקי ממס הכנסה. לנהריה יש 15% פטור. אדם יכול למכור דירה שהוא קיבל אותה פה לערבי שמשלם לו פי כמה, ללכת ליישוב קהילתי וליהנות ממערכת של הנחות. זה לא מגדיל את מספר היהודים. יש עוד בעיה – אם פה יש גבעת האלה, או שמשית, בונים שם בתי ספר. אצלי – בתי הספר מתרוקנים, כי הילדים עברו לשם.
ראש העיר
¶
בדיוק. אז אמרתי – למה בשביל זה צריך להיות במועצה אזורית? למה שזו לא תהיה שכונה? שכונה ליד מגדל העמק, ליד כרמיאל, ליד נצרת עלית. במצב הזה, למה זה צריך להיות לחוד? אז בקיבוצים ומושבים מקימים עוד יחידות דיור. זו התיישבות שיש לה אופי משלה. שמשית היא שכונה עירונית לכל דבר.
היו"ר מלי פולישוק-בלוך
¶
הייתי בסיור בנהלל ובאזור, בחינוך ההתיישבותי, לפני שבועיים. הם דיברו על ההסעות שעולות להם מיליוני שקלים. באמת בבית הספר החדש בנהלל מגיעים מהסביבה כאן.
היו"ר מלי פולישוק-בלוך
¶
אבל עכשיו תקבלו יותר כסף. ככל שהאוכלוסייה חלשה יותר, והמדד הוא סוציו-אקונומי, אבל מכמה בחינות, לא רק רמת ההשכלה של ההורים.
היו"ר מלי פולישוק-בלוך
¶
צריך לשלוח מכתב למשרד החינוך ולבדוק- הגישה, על פי שושני, בחינוך הדיפרצינאלי – האם המבחן העיקרי הוא באמת, לפי מה שכתוב – המקצוע של האם, או העיסוק של האם. כי במיוחד בקהילת העולים החדשים ההשכלה לא מעידה על עיסוק ועל הכנסה. לכן צריך לבדוק לפי מה הם עושים את זה, בפועל.
דובר
¶
יש לנו עזיבות לא רק ליישובים קהילתיים. יש עזיבות את הארץ, יש עזיבות בגילאים מסוימים לפנימיות, וחזרה באמצע השנה. הגענו למצבים שהיינו צריכים להכניס לכיתות ילדים עולים שהגיעו, ולא היה לאן להכניס אותם, מכיוון שהיו צריכים לבקש אישור מיוחד ממשרד החינוך - - . אין פתיחת כיתה באמצע השנה.
דובר
¶
היישוב הוא לא גדול, הוא די כפרי בטיבו. הדברים עוברים מפה לאוזן וזה עושה איזשהו משבר. העזיבה היא בעייתית.