פרק י"ג – שונות (סעיפים 51, 52) מתוך הצעת חוק המדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2005
2
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
27.2.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 362
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
שהתקיימה ביום ראשון, י"ח באדר א' התשס"ה – 27 בפברואר 2005 – בשעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 27/02/2005
פרק י"ג-שונות (סעיפים 51, 52) מתוך הצעת חוק המדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2005 (תיקוני חקיקה), התשס"ה-2004
פרוטוקול
סדר היום
פרק י"ג – שונות (סעיפים 51, 52) מתוך הצעת חוק המדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2005 (תיקוני חקיקה), התשס"ה-2004
מוזמנים
¶
אסף רגב, ראש תחום שיכון באג"ת, משרד האוצר
עמית שפיזמן, רפרנט אגף תקציבים, משרד האוצר
איריס גינזבורג, משרד האוצר
אליהו אהרוני, מנהלת ההגירה, משרד האוצר
צחי בר-ציון, לשכה משפטית, משרד האוצר
אביטל שטרנברג, משרד המשפטים
נועה יצחקי, מתמחה, משרד המשפטים
תומר מוסקוביץ', יועמ"ש, משרד התמ"ת
ג'ין אולמן, משרד הפנים
פקד אילן גורן, קצין מדור חקר ביצועים, המשרד לביטחון פנים
יהודה שגב, מנכ"ל התאחדות הקבלנים והבונים בישראל
שלומי בן-עזרי, סמנכ"ל התאחדות הקבלנים והבונים בישראל
ענת שור, התאחדות הקבלנים והבונים בישראל
יעקב כהן, מטה מאבק הנכים בישראל
עליזה סוויסה, עמותת נכים עכשיו
רשמת פרלמנטרית
¶
הדס דויטש
פרק י"ג – שונות (סעיפים 51, 52) מתוך הצעת חוק המדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2005 (תיקוני חקיקה), התשס"ה-2004
היו”ר שאול יהלום
¶
שלום רב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה.
מי מטעם מדינת ישראל רוצה להציג לנו את הנושא? בבקשה, משרד האוצר.
אסף רגב
¶
מדובר פה בשני סעיפים. הסעיף הראשון מתקן את חוק הכניסה לישראל. הסעיף השני מוסיף הגדרות לחוק המרכז לקביעת אגרות, קנסות והוצאות. כל הסעיפים האלה מדברים על עובדים זרים בלתי חוקיים. לא מדובר פה על עובדים זרים חוקיים. כיום בסעיף 13 לחוק הכניסה לישראל – הוא לא ברור מספיק מבחינה משפטית, ממי ניתן לגבות הוצאות הרחקה, ולא נותן מספיק סמכויות.
אסף רגב
¶
ברוב המקרים היום לא ניתן לגבות מאותו עובד את הוצאות כרטיס הטיסה – מהעובד עצמו או מהמעסיק שהעסיק אותו בצורה בלתי חוקית. אז המדינה מכסה.
אסביר את הסעיפים; הסעיף הראשון מדבר על גבייה מהעובד עצמו. אם יש לו עירבון או סכום כספי, כיום לא ניתן לקחת את הכסף הזה ולממן ממנו את הוצאות ההרחקה של אותו עובד. הסעיף הראשון בא להסדיר את הנושא הזה.
היו”ר שאול יהלום
¶
תפסת את העובד, הוא בא ארצה כדי לפרנס את משפחתו. כשהוא מתכונן לצאת לחו"ל תפסת אצלו 500 דולר. אתה אומר: בגלל שאתה לא חוקי אני לוקח את כספך, ואתה חוזר בלי כלום.
היו”ר שאול יהלום
¶
אתה אומר: אני לוקח את העובד הזה, אם אני מוצא עליו או בבנק כסף, אני לוקח לכרטיס הטיסה.
אסף רגב
¶
הסעיף השני, היום אם תופסים אצל מעסיק, קבלן, חקלאי שמעסיק בצורה בלתי חוקית, לא ניתן לגבות ממנו את הוצאות ההרחקה – כרטיס טיסה ולעתים גם הוצאות משמורת, מתקני משמורת של עובדים זרים.
היו”ר שאול יהלום
¶
זה בלתי מוגבל? לפעמים זה יכול להימשך גם חודש חודשיים, נאמר בגלל עדות שצריך לתת, אם השופט חולה.
אסף רגב
¶
בעיקרון מדובר על הוצאות כרטיס טיסה. אני מציע שאחר כך נציג משטרת ההגירה יסביר את זה בצורה טובה יותר.
דבר נוסף שבאנו פה להסדיר; אם אותו עובד בלתי חוקי היה בורח מהמעסיק, עדיין אותו מעסיק היה רשאי לקבל היתרים נוספים להעסקת עובדים זרים. המטרה פה, עד שהמעסיק לא משלם את הוצאות ההרחקה, הוא לא יקבל היתרים חדשים משירות התעסוקה.
אסף רגב
¶
לא, הוא העסיק אותו בצורה בלתי חוקית. לא עובד שהועסק בצורה חוקית וברח, אלא מעסיק שנתפס שמעסיק עובד בצורה בלתי חוקית.
היו”ר שאול יהלום
¶
אך נניח שברח. אני מעסיק, נניח, עובד לא חוקי בשנה הששית, וכשהעובד ראה שמגיעה המשטרה, הוא ברח מהדלת האחורית. אתם שואלים אותי: למה העסקת? עכשיו לא תפסת את העובד, אתה לא יודע מה יהיו הוצאות ההרחקה שלו.
אסף רגב
¶
אני לא מניח שיש כאלה מקרים. במרבית המקרים משטרת ההגירה תופסת אותם בעת ההעסקה, לא במקרה שהוא ברח. זה תרחיש תיאורטי. רוב המקרים אינם כאלה. לכן אנו באים להסדיר את הנושא הזה. אנו חושבים שמי שהעסיק עובד בצורה לא חוקית, מן הראוי שלפחות ישלם את הוצאות ההרחקה של העובד.
היו”ר שאול יהלום
¶
העובד לא בידך, אתה לא יודע עדיין מה יהיו הוצאות ההרחקה. נניח שלא תמצא אותו שנתיים.
אליהו אהרוני
¶
זו לא השאלה. הטלת הוצאות ההרחקה - מי שנתפס בפועל אצל מעסיק. אם יש מעסיק שהיה לו עובד לא חוקי- -
אסף רגב
¶
שתפסו אצלו בפועל, לא שברח.
בסעיף השני, מכיוון שמשרד התעסוקה נתקל בקשיים לגבות את הקנסות האלה, אנו באים לתקן את חוק המרכז לגביית אגרות, קנסות והוצאות. זה הגוף שמטפל בקנסות בפיגורים. אנו באים להוסיף לסמכויותיו גם קנסות שנקבעו לפי סעיף 13 לחוק הכניסה לישראל.
איריס גינזבורג
¶
יש סוגים שונים של קנסות. היום הקנסות שמוטלים על מעסיקים של עובדים זרים שלא כחוק נגבים בשלב הראשון על ידי יחידת הסמך לעובדים זרים במשרד התמ"ת, ומאוחר יותר עוברים למרכז לגביית קנסות. התהליך הזה יוצר סחבת. פה מדובר על קנס חדש.
היו”ר שאול יהלום
¶
אני מעסיק עובד זר באופן לא חוקי, לא חייב שהעובד לא חוקי, אני לא חוקי. את מטילה עלי 10,000 ₪ לפחות. למי אני משלם אותם?
איריס גינזבורג
¶
למשרד התמ"ת, ליחידת הסמך לעניין עובדים זרים. אחרי 60 יום שמשרד התמ"ת מטפל בנושא הזה, הוא עובר אוטומטית, אם הוא עדיין לא נגבה, כמו קנסות אחרים למרכז לגביית קנסות של משרד המשפטים.
איריס גינזבורג
¶
הם עובדים ביחידת הסמך לעניין עובדים זרים, אם אנו מתכוונים לאותו דבר, אך הם עוד מטפלים לפני גביית הקנס, הם מטפלים בכתבי האישום וגובים את הקנס בטווח של 60 יום. מה שלא נגבה תוך 60 יום עובר על פי חוק למרכז לגביית קנסות, שהוא גוף שמומחה בגבייה, למשל הוא יכול לפרוס את הקנס לתשלומים, מה שמשרד התמ"ת לא יכול לעשות.
איריס גינזבורג
¶
זה המצב החוקי, אבל אדוני פה בדיוק מצביע על נקודה שגם לדעת הגורמים העוסקים בממשלה, היא בעייתית, ולכן אנו מחפשים עכשיו את הדרך להעביר את הנושא הזה למרכז מתחילת הדרך, כדי למנוע את העיכוב של 60 יום.
איריס גינזבורג
¶
אין סיבה לדחות את החוק, כי יש פה נושא אחר לגמרי של גביית הוצאות הרחקה. העניין של מי מבצע את הגבייה הוא שולי, זה טכניקה. אני בטוחה שמשרד התמ"ת ישמח להביא אפילו לא במסגרת החקיקה הזו את תיקון החקיקה הנדרש.
היו”ר שאול יהלום
¶
אם הוא לא יביא במסגרת הזו זה עוד שנתיים, כי הוא צריך להכין הצעת חוק, לשלוח אותה לכל המשרדים, עד שכל המשרדים משיבים, ויש דברים אחרים. שנתיים – אני אופטימי. אם את אומרת לי שכן, אנו אומרים שבהזדמנות חגיגית זו כל הקנסות הקשורים לעובדים זרים – אני לא אומר את זה בשפה משפטית – יעברו למרכז לגביית קנסות, במקום שהם היום בתמ"ת, ובדקה אחת מקבלים את זה.
שלומי בן-עזרי
¶
בסעיף 51(2) מדובר על להטיל את הוצאות ההרחקה על המעביד. צריך שיהיה ברור כשכתוב מעביד, שמדובר על המעביד שהעסיק שלא כדין.
שלומי בן-עזרי
¶
בעבר דרשו ממי שהביא את העובדים לקחת חלק, את הכסף הזה, להוציא את העובד מחוץ לארץ. ברור שיש הסכמה שרק אצל המעביד הלא חוקי, הוא יישא בהוצאות.
אליהו אהרוני
¶
כשאתה לוקח מישהו וגובה ממנו מראש את הוצאות ההרחקה, אתה מוריד לו את זה, אם אתה מוריד לו את זה ממילא מהשכר, למה שזה יישאר אצלך?
ג'ודי וסרמן
¶
בסעיף (ב) כתוב שניתן לקבוע שהוצאות הרחקה יחולו על אדם שעליו ניתן הצו או על המעביד שהעסיק אותו בישראל בלא היתר מאת שר הפנים וכו'. אם ניתנה החלטה לא נכונה בתיק זה או אחר- -
היו”ר שאול יהלום
¶
אני מסכים לכל מה שאתם אומרים. אני מאוד פוחד מהשוליים. כלומר אני מסכים למה שכתוב. יכול להיות מצב שהוא לא כחוק חודש, היה עיכוב, מחלה. זה חוק קשה מאוד, ברור לי שעובד שלא כדין, אם אחרי שש שנים מצאת אותו כשהיה צריך להיות חמש שנים, הוא צריך לשלם את ההוצאות אם תמצא כסף, אם מצאת אותו במקום עבודתו - אתה לוקח מהמעביד, אם כי אני נתון למצב לא קבוע. כלומר מה זה הוצאות הטיסה – כרטיס הטיסה זה דבר קבוע, אך באיזה מחלקה לא כתוב פה. איך זה כתוב? אני מחוקק חוק, ומסכים שזה יהיה במחיר הזול ביותר. אך איני יכול לעשות זאת אם אתה לא מגדיר את זה בחוק.
מחר ייווצר מצב שצריך להוציא עובד, תבוא חברה ותאמר: יש לי רק מקום אחד במחלקת עסקים. אתה תאמר: קחו אותו. אתה גובה מהמעביד את המחיר של מחלקת עסקים – למה? החוק יפה אך אני מסתכל על מצבים בשוליים.
איריס גינזבורג
¶
המצב הלא נורמלי הוא שהמדינה נושאת בעלויות הטיסה של עובדים זרים שיוצאים מפה שלא כחוק. זה המצב הלא נורמלי שאנו יוצאים ממנו. העברה של העסקה שלא כחוק, יש לה שני צדדים. יש הצד של העובד ושל המעסיק. דווקא בחוק הזה אנו מתמקדים יותר באכיפה מול המעסיק. המעסיק, העברה שלו נקבעת בלי קשר לחוק החדש ולעניין הוצאות ההרחקה. המעסיק משלם את הקנסות ונושא בעונשים הקבועים בחוק. אנו אומרים מעבר לזה: אין סיבה שאוצר המדינה יממן הוצאות הרחקה לעובדים זרים כשמעסיק מסוים הורשע בהעסקה שלהם שלא כחוק וניתן לגבות את זה ממנו.
אסף רגב
¶
אני מציע ליושב ראש הוועדה שמינהלת ההגירה תפרט את הנוהל שלפעמים היא מרחיקה על מנת להסיר את דאגתך ממקרי השוליים.
אליהו אהרוני
¶
לשאלתך, יש מכרז שיצא שבו אנו עובדים מול מספר זכיינים שהם סוכני נסיעות, כאשר גם אם אין לו מקום למטוס, הוא מחויב להוציא אותו תוך 72 שעות, ואותי לא מעניין איפה, בלבד שהוא יעמוד במחיר מינימום. הוא יכול להטיס אותו מצדי במחלקה ראשונה. אך המחיר שאני משלם לו הוא מקסימום המחיר שהוא מינימום מחיר יחסית לחברות תעופה אחרות. אתה כאזרח רגיל לא תצליח להשיג את המחיר הזה.
היו”ר שאול יהלום
¶
אני מסכים שזה הנוהל. אתה צריך לתת לי בחוק שלושה דברים: נוסחה - מה זה הוצאות הרחקה, מה זה כרטיס טיסה, שתיים - תקרה למשמורת. הרי אם מחר תהיה סיבה, נניח שתהיה שביתה בתעופה, ולכן בגלל זה יישבו במשמורת כל העובדים שלושה חודשים, אז תגבה מהמעסיק שלושה חודשים? שלישית, אתה צריך לקבוע שתהיה טענה לא לשלם אם הנסיבות היו כאלה, נניח שהעובד היה צריך להעיד בבית משפט, נניח שעברו רק שבועיים. מהעובד אני מקבל, אתה אומר: העובד, אתה ידעת, אתה צריך לצאת עם כרטיס אחרי חמש שנים, אז אני גובה ממך. אך מהמעביד אני רוצה לתת לו את מרחב ההתגוננות – מחיר, גבול משמורת, והאם הנסיבות חייבו את זה. בכל מקרה הייתי נותן 30 יום מרווח. מה, יום אחד לא חוקי וכבר המעביד מתחייב בתשלום? העובד יעשה לו תרגיל כזה כדי לחסוך את הכרטיס. אתה לא צריך להיות נוקשה עד כדי כך. תן 30 יום.
צחי בר-ציון
¶
כל התוספות שאנו מבקשים הן בשיקול דעת. אנו לא מדברים פה על משהו אוטומטי. מה שאתה אומר הוא שהכל הוא דרקוני. כל דבר שהוא בשיקול דעת, כמובן שהפעלתו היא כמו כל דבר אחר במתחם הסבירות. לכן אני לא חושב שצריך לעשות את כל ההגבלות שאתה חושש מהן. מה שאנו מבקשים זה בשיקול דעת.
היו”ר שאול יהלום
¶
אני רוצה להכניס את שיקול הדעת לחוק. מחר תהיו רעים, ועל יום אחד תרצו מהמעביד את הכסף, או מחר תאמר לו: עברת יום אחד – תשלם מחלקת עסקים, או מחר לא יהיה מכרז, או מחרתיים נערת הליווי צריכה לשבת כדי להעיד נגד הסרסור שלה חודשיים, אז תגיד שזו משמורת חודשיים. כל ההערות האלה, בחקיקה ראשית אתה צריך לפתור את הבעיות האלה. איך אתה מצפה ממני לקבל כזה סעיף גורף בלי הגבלות?
אליהו אהרוני
¶
יש להבחין בין סוגי העובדים. יש עובד שקיבל אשרה לעבוד מסיבה כזו או אחרת, והועסק באופן לא חוקי, או שהמעסיק שמעסיק אותו – אין לו אשרה, או האשרה שלו פקעה והוא נשאר לעבוד אצל המעסיק הזה או אצל מעסיק אחר. יש שני סוגי אוכלוסיות שהן בכלל מחוץ למחלוקת ואין שום בעיה אתן; אחד זה מסתננים ושתיים זה תיירים, מי שבא ארצה באשרת תייר הוא לא בא הנה כדי לעבוד והוא לא צריך לעבוד. גם מי שיש לו אשרות להעסיק לא יכול להעסיק אחד כזה. בזה אין מחלוקת.
היו”ר שאול יהלום
¶
אתה צריך לתת לי פתח. לגבי תייר – בסדר. קרו מקרים שהתיירים התאהבו בארץ ישראל, אפילו התגיירו ונשארו פה. אז אני זורק אותו מכאן?
עמית שפיזמן
¶
אין כוונה לגבות הוצאות הרחקה פרטניות בגין עובד ספציפי. יבוא מעביד אחד ויגיד: מדוע הטלתם עליי הוצאות הרחקה של 12 ימים? העובד ההוא דווקא נשאר רק 10 ימים. למה השארתם את שלי 12 ימים והשני 10 ימים? מדובר פה על גביית הוצאות הרחקה לפי ממוצע שהייה במתקן.
היו”ר שאול יהלום
¶
אם אתה כותב בחוק הוצאות שהייה, אז הוצאות שהייה ספציפיות לגבי אותו עובד. אתה לא יכול לומר שהוצאות שהייה זה ממוצע קבוע- -
היו”ר שאול יהלום
¶
אדם יגיד: כתוב פה הוצאות שהייה, אני הייתי שלושה ימים ואתה לוקח ממני ארבעה ימים. אז תגיד לו שארבעה ימים זה הקבוע? תשאל משפטן. אתה רוצה – תקבע, או שלא יעלה על חמישה ימים, למשל.
היו”ר שאול יהלום
¶
לא ייתכן.
העובד לא יודע כלום, גובים ממנו סכום גדול. הרי את הוצאות המשמורת אתה מוכן גם מהעובד, לא רק מהמעביד.
אליהו אהרוני
¶
הם פונים לבית משפט בעניינים פעוטים.
יש כאלה שיושבים בכלא חודשים רבים, לא מוכנים לשתף פעולה, הם יודעים שזה לא עולה להם שום דבר, לא מוסרים את שמם ואת כתובתם, יש לנו היום 130 אתיופים שיושבים בארץ שכולם עובדים, שמסתובבים בארץ שלא כדין. יש חוק דרקוני אתיופי שאומר שמי שלא מבקש בפועל לחזור לאתיופיה, לא מחזירים אותו. אני יודע את זהותו, אני פונה לשגרירות אתיופיה ואומר להם: נא להוציא לי ויזה כדי שאוכל להחזירו. התחלנו עם עשרה, היום אנו ב-130, ונגיע גם ל-500. אם הם היו צריכים לשלם את הכסף הזה, הם לא היו נשארים בכלא יום אחד מיותר.
היו”ר שאול יהלום
¶
אתה לוקח מהמעביד. הסיפור שלך טוב לגבי העובד, אך אין לו כלום. אתה לא יכול לגבות, אז אתה הולך למעביד. הוא אומר לך: מה אני אשם ששגרירות אתיופיה מתנהגת כך? בגלל שהעסקתי אותו חודש ימים בלתי חוקי, אני ידעתי?
אליהו אהרוני
¶
אדוני יכול לנהוג ברכב בלי שיש לו תוקף? אתה יודע בדיוק מתי פג תוקף רשיון הנשק שלך. זו הפתעה, שפג לו התוקף? לא, הוא יודע את זה מראש.
היו”ר שאול יהלום
¶
לא ראיתי אדם שתאריך הרכב שלו עבר בחודש ומישהו עושה לו משהו. מחדשים לו את התאריך. זה יכול לקרות. גם אם תופסים אותו, על שבוע לא עושים לו כלום. תתקשר למשטרת התנועה ותבדוק.
היו”ר שאול יהלום
¶
יש פרוצדורה מיותרת, כך אנו מבינים. בתמ"ת יושבים 10 עורכי דין כדי לגבות קנסות. אם אדם משלם תוך 60 יום, זה נכנס אליכם. עברו 60 יום- -
תומר מוסקוביץ’
¶
קודם כל צריך להעביר את זה כחוב בחוק המרכז לגביית קנסות, כדי שאפשר יהיה בכלל לטפל בזה. אם נוכל לעשות את זה בתוך ה-60 יום או אחרי ה-60 יום, זה עניין של היערכות ארגונית. אם נוכל לקצר את זה, נוכל לגבות את זה לפני כן. כפילות אין פה בכל מקרה. ה-60 יום האלה זה הזמן שלוקח לאדם להתארגן ולוקח זמן להגיש בקשה לביטול. גם אם היינו יכולים לטפל בזה מייד, זה לא היה טוב לטפל בזה מייד. טוב לתת לאדם את ה-60 ימים האלה.
תומר מוסקוביץ’
¶
הם לא עוסקים בכלל בגבייה. תפקידם - בקשות לביטול והגשת כתבי אישום, כשאדם הגיש בקשה להישפט.
היו”ר שאול יהלום
¶
יכולנו לעשות את זה מייד.
אנו עוסקים בזה שאנו מציעים, כל השאלות שהועלו כאן, אם אתם יכולים להתייחס לזה ואז לבקש חקיקה יותר מסודרת, אני מסכים. באופן גורף זה נראה לי מסוכן בכל הנושאים שהעלינו: אחת - גבול דמי משמורת, שתיים - הוצאות טיסה עם הגדרה שמגבילה, שלוש - הגנה סבירה תהיה אם האיחור נובע ממשהו סביר כמו בית משפט, כמו שביתה.
היו”ר שאול יהלום
¶
אולי האדם עבר על החוק והעסיק יותר בחודש ימים. אך אני לא יכול להטיל עליו את המשמורת בגלל שביתת הנמלים שלושה חודשים. יש הגנה שחייבת להיות. למה אדם שרוצח, אני צריך לדאוג לו לתא? אתה לא יכול שהוא ישלם הוצאות משמורת של שלושה חודשים. אני מציע שתהיה טענה, כמה תנאים שהוא יכול לטעון.
היו”ר שאול יהלום
¶
זה יותר טוב, זה מקדם אותנו מאוד. אך אני חושב שעדיין אנו צריכים לומר שיש דברים טריוויאליים, צריך לתת לסבירות ממדים, הנחיות, קריטריונים – ציווי בית משפט, מחלה, כמה דברים שקורים. אני לא יכול לקחת מהמעביד את זה שהוא אושפז בבית חולים 30 יום. אני לא פוטר אותו מסכום קבוע של הוצאות משמורת. הוא באמת עבר על החוק, אקח ממנו הוצאות טיסה והוצאות משמורת, אך אני לא נותן לנסיבות מסוימות שהעובד חלה, נשברה לו רגל או ברח- -
היו”ר שאול יהלום
¶
אני לא יכול להטיל עליו באופן גורף כרטיס ביזנס, שהייה חודשיים במשמורת. מה הוא אשם שהיתה שביתת תעופה?
עמית שפיזמן
¶
לשר הפנים יש הסמכות לקבוע מהן הוצאות ההרחקה. הוא קובע בתקנות ובנוהל. יש פה מידת סבירות מסוימת, תמיד ניתן לעתור נגד זה. הוצאות הרחקה יכולות להשתנות. המדינות משתנות, מקום המשמורת יכול להשתנות. לא ניתן לקבוע את זה בחוק. לכן יש לו סמכות לקבוע מהן הוצאות ההרחקה, איך הן נקבעות. את זה אפשר לתקוף במבחן הסבירות.
צחי בר-ציון
¶
כבר היום זה בשיקול דעת, זה לא אוטומטי. אך הנקודה היא – אם נוסיף סבירות לפי העניין, זה ירצה אותך?
היו”ר שאול יהלום
¶
בבקשה. תנסח את זה כך, אני מאשר. תביא לנו את הנוסח.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:45.