הצעת חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (תיקון- מועמד בבחירות מיוחדות)
5
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
15.02.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
יום שלישי, ו' באדר התשס"ה (15.02.2005), בשעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 15/02/2005
חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (תיקון מס' 6) (הארכת מועדים בבחירות מיוחדות - הוראת שעה), התשס"ה-2005
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (תיקון- מועמד בבחירות מיוחדות), התשס"ה-2005, של חה"כ גדעון סער, משה כחלון, איתן כבל.
מוזמנים
¶
ערן פולק -משרד האוצר
אודי בן דרור -משרד האוצר
אהוד שילת -מפקח ארצי על הבחירות, משרד הפנים
עו"ד נעה בן אריה -המרכז לשלטון מקומי
רשמת פרלמנטרית
¶
מיטל בר-שלום
הצעת חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (תיקון- מועמד בבחירות מיוחדות), התשס"ה-2005, של חה"כ גדעון סער, משה כחלון, איתן כבל.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
בוקר טוב לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה. אנחנו נמשיך לדון מהמקום בו עצרנו בפעם הקודמת, סעיף 13.
אהוד שילת
¶
סעיף 12 מתייחס לסעיף 17 בחוק, שעוסק במינוי רואה חשבון. לכל סיעה ברשימה שהיא בגודל מסוים, יש חובה למנות רואה חשבון.
אהוד שילת
¶
ברשות המקומית יש סיעות. כאשר מדובר בראש רשות, הוא זה צריך למנה את רואה החשבון. כל מי שמבקש מימון, ממנה רואה חשבון.
אהוד שילת
¶
אני מקריא סעיף 12, תיקון סעיף 17. סעיף 18 עוסק במינוי רואה חשבון לרשויות מקומיות קטנות שבהן פחות מ-5,000 בוחרים. שם מבקר המדינה ממנה רואה חשבון לכל הסיעות או המועמדים באותו היישוב. אני מקריא את סעיף 13.
סעיף 19 עוסק בסמכויות של רואה החשבון. הסמכות שלו היא שהוא יכול לשאול שאלות על הכנסות והוצאות את מבקר המדינה. אני מקריא את סעיף 14.
סעיף 20 מדבר על חוות הדעת שהוא רשאי לבקש. אני מקריא את סעיף 15. סעיף 21 מדבר על החובה לנהל חשבונות. אני מקריא את סעיף 16.
סעיף 22 הוא הסעיף המחייב את הרשימות או את המועמדים להגיש דוחות למבקר המדינה כ-3 חודשים לאחר הבחירות.
אהוד שילת
¶
התיקון מדבר גם על בחירות מיוחדות, כמעט באותו נוסח שבלוני. במקום "מועמד לראש מועצה אזורית", יבוא "מועמד לראש מועצה אזורית ומועמד לבחירות מיוחדות". אני מקריא את סעיף 22.
סעיף 23 עוסק בדו"ח מבקר המדינה, אותו דו"ח שמבקר המדינה מגיש 8 חודשים אחרי הבחירות, ובו הוא מתייחס לכל דו"ח כספי של כל רשימה, מועמד וסיעה, וקובע אם הם עמדו בהוראות החוק או לא עמדו, וקונס אותם או לא קונס אותם. אני מקריא את סעיף 18. סעיף 24 עוסק במי שמוסר את ההודעות וההצהרות של הנציגים. אני מקריא את סעיף 19.
אהוד שילת
¶
הסעיף אומר: "הוגשה הצעת מועמד בידי קבוצת בוחרים, ולא ציינו בה בא כוח המגישים וממלא ממקומו"... המגישים הם קבוצת הבוחרים. "אם לא צוין בטופס מי הבטוח, יראו את המגיש הראשון ברשימה כבא כוח המגישים, ואת המגיש השני כממלא מקומו". בחוק המימון מציינים מי יהיו באי הכוח.
סעיף 25 הוא סעיף העוסק במניעת שיעבוד. הוא קובע שהשכירים המגיעים לפי חוק המימון, לא ניתנים לשעבוד או לעיקול. אני מקריא סעיף 20.
סעיף 27 מדבר על החלת ההוראות בדבר הנהלת חשבונות. החשבונות וההגבלה של ההוצאות והכנסות יחולו על סיעה, רשימה או מועמד, שלא ביקשו ולא זכאים למימון על פי החוק. אני מקריא את סעיף 21.
תיקון סעיף 28 מדבר על האחראי על התקציבים. אמרנו שבכל בקשה למימון ההודעה לשר הפנים, יש 2-8 נציגים. אם נעברה עבירה מסוימת בידי סיעה, רשימה או מועמד, הנציגים אחראים לכך. אני מקריא את סעיף 22.
אנו מחליפים את סעיף 29. הסעיף מדבר על הקצאת מודעות שהשר צריך להעביר למבקר המדינה. שר הפנים ממציא למבקר המדינה את כל החומר שאנחנו מקבלים מהרשימות, העתקים מהבקשות וההודעות. אני אקריא את סעיף 23.
תיקון סעיף 30 עוסק בקביעת הנחיות וכללים של מבקר המדינה. הוא קבע 3 הנחיות, לגבי ניהול ספרים, ניהול של רואי חשבון והוצאת קבלות. אני אקריא את סעיף 24.
איתן כבל
¶
אני רוצה לשאול שאלה. נניח שהמועמד זכה בבחירות בקריית טבעון. אנחנו מדברים על 49 שקלים לבוחר אחד כפול 12,000 בוחרים, שזה 600,000 שקלים למנצח.
איתן כבל
¶
לגבי 80% מהמתמודדים אתה יודע כבר מתחילת הדרך את סיכוייהם. אתה עושה את הסקרים הראשונים לא בשביל לדעת מי ינצח, אלא בשביל לראות מי במשחק. אני לא מדבר על מקרה כמו אשקלון, כי לכל בחירות יש את האשקלון שלהן. יש מישהו שבא משום מקום ונבחר. הרוב המכריע, אלה אנשים שיש להם גב מפלגתי, ואלה שופכים רב. רוב הכסף שנשפך, הוא בשבוע- עשרה ימים האחרונים שלפני הבחירות. אני לא מציע שהמלגות יכניסו את הראש שלהן.
גדעון סער
¶
זאת אומרת, שמקובל עליך שבסוג הזה של הבחירות המיוחדות, מלגות אינן צריכות לממן או להריץ מועמד.
גדעון סער
¶
אפשר להתווכח על ההצדקה לזה. טוב שהעלינו את הנושא עכשיו, כי אף אחד לא יוכל לטעון שזה נושא חדש, במידה ונשנה את דעתנו.
ערן פולק
¶
אנחנו רוצים להבהיר, שלהצעת החוק הזו ישנן עלויות תקציביות שמאוד קשה להעריך אותן בכל מיני נקודות זמן. כרגע מדברים על טבעון, שזה בין 600,000 שקלים ל-700,000 שקלים. בחדרה, זה יכול להגיע ל-4,000,000 שקלים, ובירושלים או בתל אביב זה יכול להגיע לעשרות מיליוני שקלים.
ערן פולק
¶
350,000,000 שקלים. עלויות החוק הזה יכולות להגיע לעשרות מיליוני שקלים, אם יהיו בחירות כאלה ברשויות המקומיות.
מירי פרנקל- שור
¶
אני מבינה שהממשלה לא מתנגדת להצעת החוק, ונותנת את הסכמתה לעלות התקציבית של הצעת החוק.
אודי בן דרור
¶
בקריית טבעון או בחדרה, לא מדובר בסדרי גודל כאלה, אבל כיוון שזה יכול להגיע לסדרי גודל אחרים, אנחנו רצינו להציע לבחון אפשרות, שבמידה ויידרש סיבוב שני ברשות, גובה המימון יהיה רלוונטי ויתחשב בכך שהמועמדים קיבלו כבר את ההזדמנות להגיד את דברם.
מירי פרנקל- שור
¶
האם זה חל במקרה של בחירות חוזרות בבחירות מיוחדות. יכול להיות שנדרשת פה הוראה מפורשת. זה ברור שבבחירות חוזרות של בחירות מיוחדות יש מימון?
אהוד שילת
¶
יש מימון. המימון בבחירות חוזרות הוא כפל של המימון שניתן. אם ניתן 600,000 בבחירות המיוחדות, בבחירות החוזרות יינתנו עוד פעם 600,000 שקלים ששני המועמדים מחלקים בינם לפי היחס שקיבלו. אחד מקבל קצת יותר מ-50% ואחד מקבל קצת פחות מ-50%. אם יהיו בחירות חוזרות בטבעון, אנחנו נשלם פעמיים 600,000.
אהוד שילת
¶
בבחירות רגילות עדיין יש שני מועמדים. כל סיעה שמטעמה מתמודד מועמד כזה מקבלת 120% מיחידת מימון אחת, משווי של מנדט אחד. אם יש בטבעון 11 חברי מועצה, משלמים 2.4 מנדטים בסיבוב שני ולא עוד פעם את כל ה-11 מנדטים.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אודי, היות ואתה מקדים ואומר את זה, אני מבקש שתכין את זה ותעביר לנו את זה, כדי שנתחיל לטפל בזה. לא מדובר בתהליך רגיל, אנחנו כבר מתחילים לעבוד את זה.
מירי פרנקל- שור
¶
הצעת החוק תעלה לקריאה ראשונה ביום שני הבא ותאושר בוועדה ביום שלישי הבא. אם אתם רוצים להכניס את הסעיף הזה, תעבירו לי אותו עד יום חמישי השבוע.
אהוד שילת
¶
זה בדיוק אותו דבר. בבחירות חוזרות של ראש מועצה אזורית, הוא מקבל עוד פעם את כל המימון. אני מציע שהתיקון לא יחול רק על בחירות מיוחדות, אלא גם פה.
גדעון סער
¶
אני מוכן לשקול את הצעת האוצר ואת הצעת המפקח, להחיל את זה על הבחירות האזוריות. אם נוכל לחסוך, אז זה בסדר. לגבי דבריו של נציג האוצר, אני רוצה לומר, כי תמיד אפשר לזרוק סכומים. מבחינת המציאות החוק קובע שבחירות מיוחדות מתקיימות רק אם נוצרת העילה בחצי הראשון של הקדנציה. הבחירות המוניציפליות התקיימו בסוף 2003. זאת אומרת, שעוד שנה מהיום זה המועד האחרון שבו יכולות להתקיים בחירות מיוחדות. אם נוצרת עילה אחרי התקופה הזו, מועצת העיר היא זו שבוחרת ראש עיר ולא מתקיימות בחירות בקרב התושבים.
גדעון סער
¶
בכל מקרה, לא צריך לבוא לפה ולזרוק סכומים, כאשר אי אפשר להצביע באופן ישיר איך הם נגרמים. חולדאי, לופליאנסקי ויהב מתכוונים לסיים את הקדנציה ואולי עוד כהונה.
אהוד שילת
¶
ישנו עוד סעיף אחד. דיברנו על התחולה לגבי המועד להגשת הרשימות. בטבעות הבחירות יערכו בעוד חודש. מה שנאמר היום בחוק, הוא שאת הבקשות למימון צריך להגיש לא יאוחר מהיום ה-21 שלפני יום הבחירות. כלומר, אם החוק יועבר בשבוע הבא, הם יפספסו את המועד להגשת בקשות למימון. אני מבקש להכניס הוראת מעבר בחוק הזה, שאומרת שברשויות שבהן תתקיימנה בחירות מיוחדות בחודש אדר ב' תשס"ה, תחול הוראה זו בסעיף 12א (א) לחוק העיקרי, ובמקום "לא יאוחר מהיום ה-21 שלפני יום הבחירות", יבוא "לא יאוחר מהיום החמישי שלאחר יום הבחירות". כלומר, כל מועמד שרוצה להגיש בקשה למימון, יוכל לעשות את זה עד היום החמישי שלאחר יום הבחירות.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אנחנו מעלים להצבעה את הצעת החוק לבחירות מיוחדות ברשויות המקומיות.
ה צ ב ע ה
בעד- 3
נגד- אין
נמנע- אין
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 09:50