פרק י"א - שירות הקבע בצה"ל (גמלאות), מתוך הצעת חוק המדיניות הכלכלית
5
ועדת הכספים_
10.2.005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הכספים
יום חמישי, ג' בשבט התשס"ה (10.2.2005), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 10/02/2005
פרק י"א-שירות הקבע בצה"ל (גמלאות), מתוך הצעת חוק המדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2005 (תיקוני חקיקה), התשס"ה-2004, חוק המדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2005 (תיקוני חקיקה), התשס"ה-2005
פרוטוקול
סדר היום
פרק י"א - שירות הקבע בצה"ל (גמלאות), מתוך הצעת חוק המדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2005 (תיקוני חקיקה), התשס"ה – 2004
מוזמנים
¶
הראל בלינדה – רכז תחום בטחון - משרד האוצר
אסי מסינג - לשכה משפטית -משרד האוצר
נגה שילוח – ע' סגן בכיר לחשב הכללי - משרד האוצר
ניר רייס - צה"ל
איריס דנון – רמ"ד מילואים בענף תשו"ג, מח' פרט – צה"ל
שמרית שקד - עוזרת ליועצת המשפטית של ועדת הכספים
נרשם על ידי
¶
חבר המתרגמים בע"מ
פרק י"א - שירות הקבע בצה"ל (גמלאות), מתוך הצעת חוק המדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2005 (תיקוני חקיקה), התשס"ה – 2004
היו"ר יעקב ליצמן
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה. הסעיף על סדר היום זה פרק י"א בחוק ההסדרים - שירות הקבע בצבא הגנה לישראל (גמלאות).
ניר רייס
¶
התיקון, אני אסביר את המהות שלו, אחרי זה אני אסביר את הרקע. במהות - התיקון הזה לחוק שירות צבא הקבע גמלאות, מאפשר למי שסיים את שירות הקבע שלו ויש לו ותק שלפחות 10 שנים לבקש מה שנקרא "הקפאת זכויות". דהיינו, הוא יוכל לקבל קצבה בהתאם לאחוזי הפנסיה שהוא צבר החל מגיל 67, בתמורה לויתור על פיצויי הפיטורים שלו. זה במהות.
זאת אומרת, אם בעבר מישהו היה בפנסיה תקציבית, סיים את שירות הקבע שלו ולא הגיע לגיל הפרישה שבו יכול היה לקבל גיל פרישה, בעצם איבד את זכויות הפנסיה שלו, התיקון הזה שומר לאותם אנשים את זכויות הפנסיה שצברו לגיל הפרישה במשק.
הרקע לתיקון הזה היה לאחר הסיכומים שהיו על צמצום במספר אנשי הקבע וההפחתה במספר גדול של אנשי קבע, גם בוותק יחסית גדול של מעל 10 שנים, התעורר הצורך לעשות את התיקון הזה שסוכם על דעת משרד הביטחון ומשרד האוצר. זה פחות או יותר העניין, אלא אם כן את רוצה להוסיף משהו.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
איך יכול להיות שהפעם האוצר אומר משהו שמסתפקים בזה. אני במקומכם הייתי חושב כאן מי יודע מה שיש בפנים, הם לא כאלו נדבנים.
איריס דנון
¶
אני חושבת שבעניין הזה האוצר הבין שמצב שבו אדם נמצא בסוף שנות ה-30 ללא זכויות פנסיוניות הוא מצב שלא יכול להיות סביר, בייחוד כשהמדינה בעצם מעודדת ביטוח פנסיוני. ולכן המהלך היה משותף ואני חושבת שהכל בהסכמה.
דני יתום
¶
שתי שאלות. שאלה ראשונה - מה קורה למי שצבר תשע שנים ו-11 חודשים בשירות קבע - מה יעלה בגורלו, מה הוא מקבל כאשר הוא פורש? כי אני מבין שההסדר לא חל עליו, ההסדר חל רק על מי שצבר לפחות 10 שנים.
הראל בלינדה
¶
הוא מקבל את פיצויי הפיטורים שלו, הוא מקבל את חופשת הפרישה וכל הדברים, כפי שנהוג עד היום.
הראל בלינדה
¶
הוא לא מקבל פנסיה. זה המצב היום. השינוי שנעשה כאן זה לתת זכות בחירה למי שמעל 10 שנים, להיכנס למסלול שאם הוא יבחר בו - כנראה שהוא יותר טוב לו.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אני אמרתי לראש-הממשלה שהוא היה אצלי, שהוא הצליח לפלג את כל המפלגות בכנסת חוץ מש"ס. מה הוא אמר לי - שהוא רוצה להכניס אותם לקואליציה. אז אמרתי לו: "הבנתי שזה הפילוג הבא".
דני יתום
¶
השאלה השניה. האם אפשר לקבל תחושה כמותית, מספרית, מה קורה לאדם שמסיים 10 שנות קבע. מה ההיקף של פיצויי הפיטורים? אדם מסיים 10 שנות שירות קבע במסלול קרבי, מה הסכום הכולל שהוא זכאי לו כאשר צוברים את כל הזכויות שלו והוא לא בוחר להיכנס למסלול הקצבה מחד, ומה החשבון האקטוארי כאשר הוא מבקש לבחור במסלול הקצבה. אני מבקש לקבל איזה תחושת מספרים.
איריס דנון
¶
קודם כל, הזכויות הן כמובן פונקציה של השכר. אתה לקחת במקרה הזה כדוגמה לוחם שמן הסתם השכר שלו יותר גבוה ממישהו אחר שאינו לוחם. בגדול, היקף הזכויות הוא דומה. אין הבדל, אבל יש הבדל אחד שנותן incentive לפרט ללכת לאפיק הפנסיוני והוא ההבדל בפן של המיסוי.
זאת אומרת, כשהוא מקבל מאתנו היקף זכויות במועד השחרור והוא בוחר לקבל את זה בצורה הונית. זאת אומרת, פיצויים לצורך העניין, מוגדלים. אזי הוא משלם על הפיצויים האלה מס שהוא בשיעור די גבוה.
איריס דנון
¶
מעל תקרת הפטור זה לפי המס השולי שלו. שהחבילה היא די גדולה בפריסה שנתית, הוא כמעט תמיד מגיע לשיעור המס המקסימלי. לעומת זאת אם הוא בוחר באפיק של פנסיה, אזי הוא יכול ליהנות מכל מיני הטבות מס שזכאים להם היום גמלאים במדינת ישראל.
שגית אפיק
¶
"46. בחוק שירות הקבע בצבא הגנה לישראל (גמלאות) [נוסח משולב], התשמ"ה-1985, (בפרק זה - חוק שירות הקבע.
(1) בסעיף 10 (א)(1), אחרי "12" יבוא "12(א)";
(2) אחרי סעיף 12 יבוא:
"יציאה מוקדמת לפנסיה -
(I) חייל שהסתיים שירותו לאחר ששירת עשר שנות שירות קבע, שאינו זכאי לקצבת פרישה לפי הוראות אחרות של חוק זה ושהתקיימו בו התנאים שנקבעו בפקודות הצבא, יחולו עליו הוראות סעיף 54(ג); ואולם אם הופחתה, הותלתה או נשללה קצבתו של החייל, כולה או מקצתה, לפי הוראות חוק זה, לא יחולו הוראות הסעיף האמור או תצומצם תחולתו לפי העניין.
(II) הוראות סעיף זה לא יחולו על כל אחד מאלה:
(1) מי שקיבל מענק שחרור;
(2) מי שזכויותיו לגמלאות נשמרו לפי סעיפים 38 או 42(ב) או לפי חוק אחר.
(3) בסעיף 25, אחרי סעיף קטן (ג) יבוא:
(ד) הוראות סעיף זה יחולו גם על שאיריו של מי שבחר בזכויות לקצבה לפי סעיף 12(א) ונפטר בטרם היה זכאי לה לפי הוראות סעיף 54 (ג). ולעניין זה תבוא במקום הקצבה שהיתה מגיעה לזכאי אילולא נפטר - הקצבה שהיתה מגיעה לו אילו במועד הפטירה כבר היה זכאי לה.
(4) בסעיף 34 (ג) אחרי "10" יבוא "12(א)" ואחרי 54 (ב) יבוא "ו-(ג)".
(5) בסעיף 54, אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
(III) חייל שבחר בזכויות לגמלאות לפי סעיף 12(א), תשולם לו קצבת פרישה, על אף האמור בסעיף קטן (א), מהחודש המתחיל אחרי היום שבו הגיע לגיל פרישת חובה, כמשמעותו בחוק גיל פרישה, התשס"ד-2004 (בסעיף קטן זה - גיל פרישת חובה); ואולם -
(1) אם פרש החייל לפי הגיעו לגיל פרישת חובה, מכל עבודה או משלח יד, מסיבות מצב בריאות לקוי, והחל לקבל עקב פרישה זו קצבה מכוח חיקוק, הסכם קיבוצי או חוזה עבודה, תשולם לו קצבת פרישה לפי חוק זה מהחודש שבו החל לקבל את הקצבה עקב הפרישה האמורה וכל עוד משתלמת לו הקצבה האמורה;
(2) אם פרש החייל מכל עבודה או משלח יד לפני הגיעו לגיל לפרישת חובה ואינו זכאי לקצבה לפי פסקה (1), תשולם לו קצבת הפרישה לפי חוק זה מהחודש המתחיל אחרי יום הפרישה מכל עבודה או משלח יד, אך לא לפני תום החודש שבו הגיע לגיל 60;
(3) אם החייל אינו זכאי לקצבת פרישה לפי פסקאות (1) או (2), אך הוועדה הרפואית קבעה כי אינו מסוגל להשתכר כדי מחייתו מחוץ לשירות, תשולם לו קצבת הפרישה גם בתקופה שבה אינו זכאי לה לפי הפסקאות האמורות, החל מהחודש המתחיל אחרי יום תחילת אי-כושרו וכל עוד נמשך אי-כושרו האמור, או כל עוד רואים אותו כמובטל לפי הוראות סעיף 163 לחוק הביטוח לאומי [נוסח משולב] התשנ"ה-1995".
"חוק שירות הקבע - תחילה ותחולה -
47. (א) תחילתו של חוק שירות הקבע, כנוסחו בסעיף 46 לחוק זה, ב1- בחודש שלאחר פרסומו של חוק זה (בסעיף זה - יום התחילה), והוא יחול לגבי חייל שהתקיימו לגביו הוראות סעיף 12(א) לחוק שירות הקבע כנוסחו בסעיף 46 (2) לחוק זה, ששירותו בשירות הקבע הסתיים ביום א' בתמוז התשס"ג (1 ביולי 2003) או לאחריו;
(ב) על אף הוראות סעיף קטן (א), הסייג לתחולה האמור בסעיף 12(א)(ב)(1) לחוק שירות הקבע, כנוסחו בסעיף 46(2) לחוק זה, לא יחול לגבי חייל ששירותו בשירות הקבע הסתיים בתקופה שמיום א' בתמוז התשס"ג (1 ביולי 2003) עד יום התחילה ושקיבל עקב שחרורו משירות הקבע מענק שחרור, ובלבד שהשיב את מענק השחרור בתוך שלושה חודשים מיום התחילה".
אתם תפרסמו איזה הודעה שאנשים יידעו? כי שלושה חודשים זה זמן קצת קצר.