החלטה בדבר תיקון טעות בחוק מימון טרור, הצ"ח העמותות
2
ועדת החוקה חוק ומשפט
4.1.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 376
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שלישי, כ"ג בטבת התשס"ה (4 בינואר 2005), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 04/01/2005
חוק העמותות (תיקון מס' 6), התשס"ה-2005
פרוטוקול
סדר היום
א. החלטה בדבר תיקון טעות בחוק מימון טרור, התשס"ה-2004
ב. הצעת חוק העמותות (תיקון – פיקוח ואכיפה), התשס"ד-2003, של חבר הכנסת רוני בריזון וחבר הכנסת רשף חן (פ/1536)
אפרת רוזן
¶
יש בקשה לתיקון טעות. יש פה טעות טכנית, במקום סעיף ד(1) כתבנו סעיף ה(1), שהוא בכלל סעיף שלא קיים בחוק איסור מימון טרור. יושב-ראש הכנסת כבר חתם על דברי ההסבר לתיקון הטעות, ואנחנו צריכים רק לאשר את זה, ואז זה עולה למליאה, כדי שנוכל להכניס את התיקון לחוק לפני פרסומו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת רביץ, בזמן שכתבנו את הצעת חוק מימון טרור היתה טעות בשל פליטת קולמוס. היה צריך להיות כתוב בחוק מימון טרור, בסעיף 2, בסעיף קטן (א), בפסקה (1), במקום סעיף קטן (ה)(1) סעיף (ד)(1). ברשותך, נאשר את זה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תתקנו את פליטת הקולמוס במליאה.
ב. הצעת חוק העמותות (תיקון – פיקוח ואכיפה), התשס"ד-2003, של חבר הכנסת רוני בריזון וחבר הכנסת רשף חן
רוני בריזון
¶
בחוק העמותות, בסעיף 40(א), יכול רשם העמותות למנות חוקר, שיחקור את דרך ניהול העמותה ותפקודה, אבל סעיף קטן (ב) אומר, שבעמותה שמטרותיה דתיות, מינוי חוקר כזה יהיה טעון התייעצות עם המנהל הכללי של משרד הדתות.
אברהם רביץ
¶
אין משרד דתות היום, אבל יש משרד ראש הממשלה. מה היתה הכוונה שצריך להתייעץ? מה היה הרציונל שהפלו לרעה או לטובה?
אביטל שרייבר
¶
אנחנו לא יודעים מה המקור ההיסטורי של הדרישה, אבל נכון להיום, אין סיבה עניינית להבחין בין עמותות עם מטרות דתיות לבין עמותות אחרות. בפועל, עד היום, בגלל דרישת החוק, התייעצנו, אחרי העברת משרד הדתות, עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה.
אביטל שרייבר
¶
כן, במקרה שרוצים לפתוח בחקירה. נתתי דף הסבר לעורכת-הדין אפרת רוזן, העוזרת ליועצת המשפטית לוועדה. בפועל אנחנו חושבים שהסעיף הזה מיותר.
יוסי הרשלר
¶
אני יושב פה על תקן נציג משרד המשפטים, והייתי במשרד הדתות. מכיוון שאין היום משרד דתות, אני במשרד המשפטים. הייתי היועץ המשפטי לאגף לעדות לא יהודיות עד לפני חודשיים. הייתי מנהל האגף אחרי שנסים דן פרש, אחר כך הייתי היועץ המשפטי של האגף. ראשית, אנחנו תומכים בעמדת הממשלה.
יוסי הרשלר
¶
זו היתה עמדת הממשלה. לגופם של דברים אני יכול, על סמך העבר, לא כאיש משרד המשפטים, אלא כאיש משרד הדתות לשעבר, לומר, שהנושא הזה מאוד רגיש. יש לעדות הדתיות בישראל רגישויות חשובות, יש המון בעיות בקשר לעמותות שבאות לרוקן מתוכן את הכנסיות הקיימות. הכנסיות פועלות במדינה שלנו מכוח סטטוס-קוו שנוצר לפני 2,000 שנה. מאז קיום הנצרות יש סטטוס-קוו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
דבר אחד ברור, שהסטטוס קוו לא נשמר 2,000 שנה. סטטוס קוו זה המצב הקיים. אתה רוצה להגיד לי שהמצב היום, בין הדתות, הוא כמו שהיה לפני 2,000 שנה?
יוסי הרשלר
¶
כאשר המדינה מתחילה לבדוק בקרביים של העדות הדתיות זה יכול ליצור בעיה. חבל שאנשי משרד החוץ לא פה, כי זה יכול גם ליצור הרבה פעמים בעיות.
אביטל שרייבר
¶
יש רגישויות בכל מיני תחומים, לא רק בדברים האלה. ברור שכאשר הרגישות נוגעת לגורם ממשלתי אחר, לא משנה מי הוא, אנחנו בודקים את הדברים לפני.
היו"ר מיכאל איתן
¶
עם כל הכבוד, יש תועלת בהתייעצות, בחקירה של עמותות ובאלף ואחד דברים, לא רק בזה. אתה מכיר את זה במקרה. לדוגמה, יש עמותה שעוסקת בשיקום נפגעי הלם קרב, ויהיה כתוב "בהתייעצות עם שר הביטחון", יבוא לכאן אדם ויגיד: אתם רוצים שתוך כדי חקירה יתגלו סודות צבאיים וביטחוניים ותיפגע בריאותם של אנשים?
היו"ר מיכאל איתן
¶
חברים, למה כל אחד כעת מנסה להמציא הסברים? את כל שלב הבירור נעשה בין הקריאה הראשונה לקריאה השנייה והשלישית. מי שרוצה להביא הצעות ושאלות ולברר בירורים, זה יהיה בין הקריאה הראשונה לקריאה השנייה והשלישית. אני לא רואה כאן הרבה בעיות. אם לא נופתע, נלך הלאה. אם כן, יש זמן אחר כך לטפל בבעיות. מי בעד העברת הצעת החוק?
הצבעה
בעד הצעת החוק – רוב
הצעת חוק העמותות (תיקון – פיקוח ואכיפה), התשס"ד-2003 אושרה להעברה לקריאה ראשונה.