הצעת חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסד המכוון למתן שירות לקטינים
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
3.1.05
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 374
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ב בטבת התשס"ה (3 בינואר 2005), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 03/01/2005
חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסד המכוון למתן שירות לקטינים (תיקון מס' 2), התשס"ה-2005
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסד המכוון למתן שירות לקטינים
(תיקון – מוסד המכוון למתן שירות לאנשים עם פיגור שכלי), התשס"ד-2004
מוזמנים
¶
שמואל ברגר - רמ"ד מידע פלילי, המשרד לביטחון פנים
רינת וייגלר - משרד העבודה והרווחה
שרונה מזרחי - אקי"ם
נעמה לרנר - ארגון בזכות
קצרנית
¶
רויטל יפרח
הצעת חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסד המכוון למתן שירות לקטינים
(תיקון – מוסד המכוון למתן שירות לאנשים עם פיגור שכלי), התשס"ד-2004
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני פותח את הישיבה. אני מקריא את החוק: תיקון שם החוק – 1.בחוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסד המכוון למתן שירות לקטינים, התשס"א-2001 (להלן – החוק העיקרי), בשם החוק, במקום "במוסד המכוון למתן שירות לקטינים" יבוא "במוסדות מסוימים".
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה יחול גם על בגירים. מדובר באדם עם מוגבלות, אז הוא יכול להיות בגיר לפי הגדרה משפטית והחוק לא צריך לחול עליו ולכן, אנחנו משנים את שם החוק.
2(1) "לפי הגדרת "בגיר" יבוא: "אדם עם מוגבלות" – אחד מאלה: (א) "אדם עם פיגור שכלי" – מי שועדת אבחון כמשמעותה בחוק הסעד (טיפול במפגרים), התשכ"ט-1969 מצאה כי הוא מפגר; (ב) אדם עם לקות קוגניטיבית נוירופסיכולוגית, שבשלה מוגבלת יכולת השיפוט והתובנה שלו, וכן מוגבל תפקודו; (ג) אדם עם הפרעה התפתחותית מורחבת (PDD- Pervasive Development Disorder) לרבות אדם הסובל מאוטיזם;
"(2) בהגדרה "מוסד" – (א) האמור בה יסומן "(1)"; (ב) אחרי פסקה (1) יבוא: "(2) (א) מקום, מהמפורטים להלן, שבו נמצאים בני אדם עם מוגבלות - -
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר. "(1) מעון, כהגדרתו בחוק הפיקוח על המעונות, התשכ"ה- 1956; (2) מעון יום או מרכז טיפולי; (3) נרכז עבודה שיקומי; (4) מועדון, שמטרתו מתן שירות לקבוצה של בני אדם כאמור; (5) עסק, מהמפורטים להלן, מתן שירותים לבני אדם עם מוגבלות; (1) מטרתו מתן שירותי נופש לקבוצה של אנשים כאמור; בין השאר, קבוצה של בני אדם כאמור; (3)(א) בית חולים כהגדרתו בחוק טיפול בחולי נפש, התשנ"א-1991 [בחוק זה – חוק טיפול בחולי נפש]; (ב) מרפאה כהגדרתה בחוק יטפול בחולי נפש.
"5. העסקת עבריני מין במוסדות לאנשים עם מוגבלות 13ב.(א) בסעיף זה – "תקופת
הביניים" – התקופה שמיום -- עד יום --;" זה לגבי המצב עכשיו?
אפרת רוזן
¶
אני רוצה להבהיר לגבי סעיף 5, אולי לא צריכים אותו. אנחנו צריכים לקבוע סעיף תחילה, מתי החוק יכנס לתוקפו. אני מציעה שזה יהיה תוך 3 חודשים, כי המנגנון כבר קיים, אז רק צריך ליידע את אותם מוסדות שהאיסור יחול עליהם. אם החוק ייכנס תוך 3 חודשים, אני בספק אם נצטרך הוראות מעבר לגבי שלושת החודשים האלה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
צריכים לקחת קצת יותר מ-3 חודשים ולדעתי, כן צריך לקבוע סידור. אם אני אומר תוך 3 חודשים, הם צריכים לגרום לכך שהאדם יפוטר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש כאן שתי בעיות שמציקות לי: 1. שאנחנו משתמשים בביטוי אדם עם מוגבלות. למרות שזה רק ספציפי לגבי החוק הזה, עדין זה כאילו מרמז - בדרך כלל משתמשים בזה כמונח מאוד כללי, שמתייחס למוגבלות גופנית, שכלית ונפשית. כאן, אנחנו לוקחים אדם עם מוגבלות ומייצרים לצורך החוק הזה בלבד, אבל עדיין אני חושב שהיינו צריכים להתאמץ קצת ולחפש משהו שייחד את המוגבלות הזאת ולא ייתן - -
יצחק הרצוג
¶
אבל במקור זה היה פיגור שכלי. כל הקריטריונים הכי נכונים מבחינה מדעית, אני עוסק בזה גם עם לקויי למידה. א' ב' ו-ג' זה בדיוק העסק. עכשיו מעיר היושב ראש ואומר: אל תיתנו קונוטציה לאדם עם מוגבלויות, תמצאו הגדרה אחרת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
השאלה אם שכלית זה מספיק. אוטיזם זה לא בהכרח לא לקות שכלית. זה פגיעה במנגנון הרגשי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לפני שמסכמים - לגבי אדם עם פיגור שכלי - קבעתם קריטריון, מי שוועדת אבחון כמשמעותה בחוק הסעד (טיפול במפגרים), התשכ"ט-1969. מה עם אדם שיש לו לקות נוירופסיכולוגית-קוגניטיבית. מה ההגדרה?
יצחק הרצוג
¶
מוסדות שבהם יש את האנשים האלה. זה משרד העבודה. אלה המוסדות שבהם אסור להעסיק עבריין מין.
רינת וייגלר
¶
אדם עם פיגור שכלי - באגף לטיפול באדם המפגר. אדם עם לקות קוגניטיבית - באגף השיקום. אדם עם הפרעה התפתחותית מורחבת – יש יחידה לטיפול באוטיסטים והיא כמובן יותר רחבה מאשר אוטיסטים. החלוקה לא אמורה להיות אגפית. מוסד שיש לו את האוכלוסייה הזאת יודע מי האוכלוסייה שלו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא אכפת לי שיהיה כתוב "מוגבלות" אם אתה מוסיף. למשל, מוגבלות שכלית. את כותבת "אדם עם מוגבלות" כאשר בחוק יש - -
רינת וייגלר
¶
חשבנו הרבה על שלושת ההגדרות - אין לנו שום התנגדות. זה פרט טכני והמינוח שיתקבל על-ידי הוועדה יהיה מקובל עלינו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
סעיף 6: "(א) האמור בה יסומן "(א)"; (ב) אחרי סעיף קטן 0א) יבוא: "(ב) הוראות הצעת חוק למניעת העסקה של עבריני מין במוסד המכוון למתן שירות לקטינים (תיקון מס' 2), התשס"ה-2004 (בחוק זה – תיקון מס' 2), יחולו על בגיר כאמור בסעיף קטן (א) ובלבד שהורשע בעבירה בתוך חמש השנים שקדמו ליום כניסתו לתוקף של תיקון מס' 2."
יצחק הרצוג
¶
מה כתוב בחוק לגבי קטינים? הרי יש חוק כללי שעוסק כבר בקטינים. אנחנו מאמצים את אותו מודל. זה מצטרף לחוק הקיים, ומוסיף פרק.
אפרת רוזן
¶
חבר הכנסת ברכה הגיש הסתייגות מהותית שהוא רוצה להוסיף שירותי בריאות. לא רק מוסדות בריאות לחולי נפש אלא מוסדות בריאות בכלל. אנחנו חושבים שזה רחב מדי כי זה כל קופת חולים, כל בתי החולים, כל מרפאה.
שמואל ברגר
¶
אני רוצה להפנות את תשומת הלב, שבחוק המקורי מחלקות ילדים בבתי חולים נמצאות בהגדרה. מרפאות פסיכיאטריות נמצאות. אנחנו נגיע רחוק מדי.
אפרת רוזן
¶
אנחנו בתוך החוק כרגע. אבל אז, אי אפשר יהיה לעשות את זה רטרואקטיבית, זה יהיה רק לאנשים שמתקבלים מעכשיו. זה גם לגבי הקטינים וגם לגבי אנשים מבוגרים.
שמואל ברגר
¶
אני מציע לעיין בהליכי החקיקה אז, היה נימוק למה השתמשו ב-5 שנים. זו לא היתה בחירה שרירותית.