א' - צו להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים (שינוי התוספת השניה לחוק)
5
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
14.12.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 339
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
יום שלישי, ב' בטבת התשס"ה (14 בדצמבר 2004), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 14/12/2004
הצעת חוק ממוני ביטחון, התשס"ג-2003, הצעת חוק להסדרת הבטחון בגופים ציבוריים (תיקון), התשס"ב-2002, הצעת חוק מאבטחים אזרחיים, התשס"ג-2003, חוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים (תיקון מס' 2), התשס"ה-2005
פרוטוקול
סדר היום
1. צו להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים (שינוי התוספת השניה לחוק), התשס"ה-
2004.
2. הצעת חוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים (תיקון), התשס"ה-2004
מוזמנים
¶
ג' משרד ראש הממשלה
ד' משרד ראש הממשלה
ש' סגן יועמ"ש משרד רוה"מ ת"א
ר' ראש הרשות לאבטחת מידע, משרד רוה"מ
רואי דיק יועמ"ש, מועצה לביטחון לאומי
יצחק שד"ר
יוסי מלמד יועץ בטחוני לשר לביטחון פנים
שאול צ'יטיאט נשיא כבוד הפורום לביטחון ואבטחה
אבי ביברובסקי אמי"ל – ארגון מאבטחי ישראל
פוואזאן פאול אמי"ל – ארגון מאבטחי ישראל
רונה קדמי עוזרת ליועץ המשפטי של המשטרה
רחל גוטליב סגנית היועצת המשפטית, המשרד לביטחון פנים
נצ"מ זאב ולדינגר ראש מחלקת אבטחה, המשרד לביטחון פנים
תנ"צ אבי בן-חמו סגן ראש אג"מ
לבנת משיח,עו"ד משנה ליועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים
יוסי הלברייך לשכת הממונה על ענייני הביטחון במערכת הביטחון
ישי יודקביץ,עו"ד משרד הביטחון
עמית שפייזמן רפרנט, משרד האוצר
אסתי אורן יועמ"ש, רשות הנמלים
יהודה שטיין לשכה משפטית, משרד התחבורה
פרלי שר, עו"ד רשות הדואר
יעקב קוינט,עו"ד מינהל מקרקעי ישראל
זאב גפן מנכ"ל המכללה הישראלית לביטחון וחקירות
ולדימיר סברדלוב חבר שדולה מעמותת "צ'נטובון"
אוהד עוזרי חברת משק וכלכלה
יעקב היכל יועץ לוועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת
היו"ר יורי שטרן
¶
נתבקשנו על ידי השר לביטחון פנים, חבר הכנסת גדעון עזרא, להוסיף את מינהל מקרקעי ישראל כגוף ציבורי בחוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים.
רחל גוטליב
¶
יש פנייה של השר גדעון עזרא. הוא מציין שהוא פנה לראש הממשלה. העירה לי הלשכה המשפטית של הכנסת שאין אישור פורמאלי. השב"כ הסכים, אבל ראש הממשלה שאחראי על השב"כ עוד לא נתן את אישורו. אישור פורמאלי של ראש הממשלה אין עוד. ביקשתי אתמול מהיועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה לטפל בזה, אבל עד לרגע זה היא לא חזרה אלי.
יעקב קוינט
¶
אנחנו לא רואים משמעות בכפיפות המיניסטריאלית למשרד התעשייה והמסחר, מעבר לזה שאנחנו עוברים אחת לתקופה מסויימת ממשרד למשרד ולכן קיימת חשיבות לכך שנהיה גוף עצמאי בהקשר של הממונה על הביטחון במשרד שיעודכן ויונחה על ידי השב"כ והמשטרה בצורה עצמאית, לא על ידי משרד אחר.
רחל גוטליב
¶
כל משרד ממשלתי הוא גוף ציבורי לפי החוק. הם יחידת סמך של גוף ממשלתי. לפי החוק הם משרד ממשלתי, לרבות יחידת הסמך. אנחנו לא עושים אבחנה. בגלל הפעילות העצמאית מאוד של הגוף הזה..
אהוד יתום
¶
לכל משרד ממשלתי שהשר רוצה להרחיב את הפעילות האבטחתית בו אני בעד להעניק את זה. מה בכלל הדילמה פה? בשביל מה לעשות את ההשוואה? כתוב היום בעיתונים שכל שר יקבל רכב משוריין ו-15 מאבטחים. אם איבדנו את הראש, אז בואו נאבד את הראש גם פה. זה בכלל לא משמעותי אם משרד כזה או כזה. צריך להוסיף תוספת רביעית, חמישית וגם שישית ושביעית אם צריך. אם השר מבקש את הבקשה הזאת, צריך להיענות לבקשה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו בדיון על החוק נגיע לרשימות האלו ואז נעלה את השאלה הזאת. אנחנו נכלול את ההצבעה על הצו כאשר נדון בחוק.
2. הצעת חוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים (תיקון), התשס"ה-2004
מירי פרנקל-שור
¶
אדוני היושב-ראש, סיימנו את הדיון בסעיפים. מה שנשאר זה הניסוח. התקבלו החלטות עקרוניות. אני מציעה שהוועדה תצביע על כל הסעיפים של הצעת החוק.
רחל גוטליב
¶
לגבי התוספות היו מספר תיקונים שנתבקשו. יש שינוי קל של הנוסח בעקבות ההערה של משרד התחבורה. בתוספת הראשונה בסעיף קטן (ב) כתוב כך: "רשות הנמלים והרכבות". אחרי שיחה עם היועצת המשפטית של משרד התחבורה הסתבר שהנוסח שכתבנו איננו מדויק. בינתיים התקבל חוק רשות הספנות והנמלים, שעל פיו הגורמים שיהיו אחראים לניהול הנמל יהיו חברות. היועצת המשפטית של משרד התחבורה הציעה לי נוסח שלא הוצג בוועדה. הנוסח אומר כך: "חברת נמל או תאגיד מוסמך שהוסמכו לתת שירותי נמל לפי הוראות סעיף 10 לחוק רשות הספנות והנמלים, התשס"ד-2004".
מירי פרנקל-שור
¶
אני מפנה את הוועדה לתוספת השנייה. בתוספת הראשונה זה מופיע בסעיף 6(ב), בתוספת השנייה זה מופיע בסעיף 15(ב). לאור אישורו של חוק הספנות והנמלים כבר אין רשות נמלים. אני מציעה, לאחר שיחה עם היועצת המשפטית של משרד התחבורה, שבמקום המילים "רשות הנמלים" ייכתב "חברת נמל או תאגיד מוסמך שהוסמכו לתת שירותי נמל על פי הוראות סעיף 10 לחוק רשות הספנות והנמלים, התשס"ד-2004".
רחל גוטליב
¶
החוק הזה נכנס לתוקפו במועד מאוחר, הוא עדיין לא בתוקף. בדיון הקודם חשבנו שכשיגיע המועד נחוקק. יכול להיווצר חלל בין מועד כניסת החוק לתוקף למועד אישור הצו. מוצע לכתוב מועד תחולה, כאשר מועד התחולה יהיה מועד כניסה לתוקף של חוק רשות הספנות והנמלים, או לעניין רשות הדואר – מועד כניסה של חוק רשות הדואר.
מירי פרנקל-שור
¶
סיכמתי שנתייעץ עם הממונה על נוסח החוק. נגה אמרה שמעולם לא היה דבר כזה. אני מציעה שנתייעץ עוד פעם לגבי הדבר הזה. אני מציעה שיהיה אישור מותנה.
מירי פרנקל-שור
¶
אם ניתן לעשות את זה. אנחנו נבדוק את הנושא. עד אז יהיה הנוסח הקיים. כרגע קיימות 3 תוספות בחוק, עם הצעה לתוספת רביעית וחמישית. התוספות מתייחסות לאחריות של השירות ושל המשטרה בנושאים שונים. התוספת הראשונה נמצאת באחריות השירות, שכוללת את משרד ראש הממשלה, את משרד הביטחון וגופים שונים. מתווסף לזה ממ"ן – מסופי מטען וניטול בע"מ, וכל מי שמפעיל קליטה או שיגור של מטענים מוטסים.
ד'
¶
אנחנו ביקשנו להגדיר את ממ"ן כך: מסופי מטען וניטול בע"מ, וכל מי שנקבע על ידי המדינה כמפעיל לשיגור מטענים מוטסים מישראל. אנחנו מבקשים למחוק את כל הנושא של ספקי מזון.
מירי פרנקל-שור
¶
גם לעניין השמירה הפיזית וגם לנושא אבטחת המידע התוספת הראשונה מצויה תחת המטריה של השירות. התוספת השנייה מתחלקת לשניים. בתוספת השנייה יש את שאר משרדי הממשלה שלא הוזכרו בתוספת הראשונה, ויש את החברות שיש להן חשיבות חיונית אסטרטגית כמו מקורות וחברת חשמל. יש בקשה לכלול את חברות התקשורת השונות. ד', אתם רוצים את 15(ה) כפי שזה, כלומר ממ"ן – מסופי מטען וניטול בע"מ?
זאב ולדינגר
¶
אני בפירוש מתייחס רק לממ"ן, כי משטרת ישראל אחראית לנתב"ג ולא לחברות שמצויות מחוץ לנתב"ג. אני מבקש שזה יישאר על טריטוריה.
זאב ולדינגר
¶
ביקשנו להכניס את ממ"ן יחד עם השירות, מפני שבמעגל האבטחה של נתב"ג מצאנו שסך כל הגופים הולכים למעט ממ"ן. כדי לסגור את כל המעגל סביב נתב"ג ביקשנו להכניס את ממ"ן, או כל חברה אחרת שתשב בתוך נתב"ג. אנחנו לא רואים את החובה שלנו לאבטח אבטחה פיזית חמושה חברות שיושבות מחוץ לנתב"ג.
מירי פרנקל-שור
¶
השאלה שתמיד תשאל היא מי צריך לתת את האבטחה הפיזית. זה ייקבע בהחלטת ממשלה. פעם זה יהיה באחריות השב"כ, פעם זה יהיה באחריות המשטרה. זאת הסיבה שזה מופיע בשתי התוספות.
ג'
¶
השירות לא היה אמור להיות אחראי על אבטחה פיזית בתוך תחומי מדינת ישראל. הממשלה החליטה את מה שהיא החליטה בעניינים כאלה ואחרים.
רחל גוטליב
¶
זה בדיונים. אנחנו לא חושבים שצריך להכריע בדיון של 5 דקות על ויכוח שמתנהל שנים על עניין חלוקת האחריות בין השב"כ למשטרה. אנחנו מתנגדים להוסיף בצורה גורפת את כל מי שנקבע על ידי המדינה.
אהוד יתום
¶
כל דבר מבחינת אבטחה חמושה במדינה שלא באחריות השב"כ נמצא באחריות משטרת ישראל. זאת הקטגוריה.
זאב ולדינגר
¶
מי שנושא באחריות לסוגיית אבטחת מטוסים צריך לנקוט בכל הפעולות, לכן הוא מצוי בתוספת הראשונה. מכיוון שאני נושא באחריות לאבטחת נתב"ג, ראיתי את הצורך לסגור את המעגל על ידי הכנסת ממ"ן לאותה סוגייה. אם מישהו חושב שצריך לערבב מין שאינו במינו שיעשה את זה, אבל יש חלוקת תחומי אחריות ביני ובין השב"כ. השב"כ אחראי על התוספת הראשונה, יש לו משימות משלו למניעת פיגוע במטוס על כל ההשלכות שהוא מבין אותן, ואילו אני אחראי על נתב"ג. הסכמתי להכניס את ממ"ן לא כדי לבדוק את סוגיית המזון ואת כניסת המוצרים לתוך המטוסים.
אהוד יתום
¶
את סוגיית האבטחה של המזון השב"כ עושה, אבל יש את ההבדל בין הנוסע שעולה למטוס לאבטחה החמושה. מי אחראי על האבטחה החמושה?
זאב ולדינגר
¶
אני אחראי על נתב"ג. חלק ממפעלי המזון יוצאים מתוך השדה לגופים חיצוניים. האם אני צריך לתת הנחייה באשדוד, בחיפה ובמקומות אחרים?
ג'
¶
בנתב"ג יש את ממ"ן, יש את אגרקסקו עד 1 בינואר, ומ-1 בינואר נכנסת אשדוד בונדט שזכתה במכרז בנתב"ג. ב2007 נכנסת חברת סוויס פורט שזכתה במכרז. אנחנו מדברים על שלוש החברות האלו. ההגדרה הזאת של ממ"ן ומפעילי שיגור ומטוסים..
אהוד יתום
¶
זה ויכוח של שנים ששברו עליו את הראש ראשי שירותים. אין חילוקי דעות בין המשטרה לשב"כ בנושא נתב"ג. הנושא של הנוסעים הוא רק לגבי נתב"ג. לגבי מקומות חיצוניים ימים יגידו. בוא ניתן לאחרים לשבור את הראש.
מירי פרנקל-שור
¶
בסעיף 15(ה) יהיה כתוב כך: "ממ"ן - מסופי מטען וניטול בע"מ, וכן מי שנקבע על ידי המדינה כמפעיל לשיגור מטענים מוטסים מישראל בשטח נתב"ג.
אסתי אורן
¶
ראיתי את התיקון המוצע לעניין חברות ממ"ן כתאגיד מוסמך. לפי התיקון כאן חסרים גופים שהם לא תאגיד מורשה. אלה נמצאים בעורף הנמל. נאמר לי ששתי החברות לא יהיו תאגיד מורשה וגם לא חברות נמל. אני מציעה שאולי תתירו לנו לדון בנושא הזה.
יהודה שטיין
¶
למשרד התחבורה יש ניסוח. השר, בהתייעצות עם שר התחבורה, רשאי לקבוע כי בנמל שפועל בו יותר מגוף ציבורי אחד ממונה הביטחון של גוף ציבורי אחד ישמש גם ממונה ביטחון של יתר הגופים הציבוריים הפועלים בנמל.
מירי פרנקל-שור
¶
אגרקסקו חברה לייצור חקלאי בע"מ צריכה להימחק בסעיף 14 לתוספת השנייה. העניין הוא שאגרקסקו לא רוצה להימחק.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מניח שאגרקסקו תתקיים עוד כמה שנים טובות, השאלה היא אם יש לה מעמד בשטחי נתב"ג או לא.
ד'
¶
אגרקסקו לא זכתה פעם נוספת בזיכיון. מי שתבוא במקומה בתחומי נתב"ג תהיה חברה אחרת. החברה האחרת הזאת כלולה בהגדרות שציינו. מאחר ואגרקסקו לא קיבלה את הזיכיון בתוך הנמל, היא רוצה לקבל זיכיון מחוץ לנמל. יכול להיות שהיא לא תזכה גם בזה. היא רוצה להישאר בתוספות, כדי שאם היא תקבל את הזיכיון מחוץ לנמל היא כבר תהיה כלולה כחברה מונחית על ידי שירות הביטחון והמשטרה.
היו"ר יורי שטרן
¶
האם המעמד של חברה כמו אגרקסקו כגוף מונחה תלוי אך ורק במיקומה בשטח שדה התעופה, או גם כשהיא נמצאת בחוץ היא חייבת להיות מונחית?
ג'
¶
לדעתנו צריך למחוק אותה מהתוספת. אגרקסקו פנתה לפני שבוע וחצי או לפני שבועיים בטענה שיש לה מעמד עצמאי. הטענה הזאת הועברה למשנה ליועץ המשפטי לממשלה, לרשות שדות התעופה, למשרד התחבורה, למי שמוסמך לקבוע מה מעמדה של אגרקסקו.
היו"ר יורי שטרן
¶
באותה הזדמנות שנתכנס בנושא הנמל אנחנו גם נזמין את נציג אגרקסקו ונשמע אותו. כעיקרון אנחנו מקבלים את הצעתכם.
ד'
¶
כתוב כך: "וכן בעל רשיון כאמור בסעיף 13 לחוק התקשורת (בזק ושידורים), אשר לגביו ניתנו הוראות כאמור בסעיף 13(ב) לחוק האמור".
רואי דיק
¶
למה אתה לא מסתפק בסעיף הזה ונותן רשימה שמית? הבעיה שלנו היא שאנחנו צריכים לעשות הגדרות גנריות, אנחנו לא כל שנה..
היו"ר יורי שטרן
¶
אם יש חברות תקשורת שכולן פועלות לפי רשיון מספיק להגיד את זה, בשביל מה לקרוא בשם? מחר בזק תופרט ונצטרך לשבת פה עוד פעם. בשביל מה?
מירי פרנקל-שור
¶
יש השלכות בנושא של אבטחת המידע שמצוי בחברות התקשורת ושעליו אחראי השירות. יכול להיות שיש מחשבה שצריך לדון בה, אבל כרגע זה לא המקום וזה לא הזמן לדון אם יש מקום לפרט את השמות או לא. אני מציעה לעזוב את סעיף 8.
מירי פרנקל-שור
¶
לאור הרגישות שיש. זה לא הפורום שאפשר להיכנס ולהסביר. אני חושבת שכדאי לעזוב את הנושא של סעיף 8. כדאי לבדוק את הנושא באופן יסודי, לא בהיחפז. אין דין התקשורת כדין אגרקסקו. אני מציעה שהשב"כ יחזור אלינו בנושא הזה. האם התקבלה החלטה למחוק את אגרקסקו בסעיף 14?
מירי פרנקל-שור
¶
בסעיף 17 מתבקשת הוועדה לכלול גופים נוספים. לזה מצטרפים הגופים שמנויים בתוספת השלישית בסעיפים 4-7. מדוע יש חלוקה? בשל מילוי תפקידם והרגישויות של אותם גופים. סעיף 17 הוא סעיף שמנסה להיות סעיף מטרייה של תשתיות חיוניות, שזה חברת גז, תחנות כוח, מתקני מים, מתקנים לחומרים מסוכנים ומתקנים להתפלת מים.
אבי בן-חמו
¶
יש החלטה של ראש הממשלה להקים רשות אבטחה. בסוף החודש יש דיון אצל השר לביטחון פנים. בתחילת ינואר התוכנית מוצגת לראש הממשלה. במסגרת התוכנית של רשות האבטחה יהיה שינוי בכמות הגופים שייכנסו, בכמות הגופים שיצטרפו, בכמות הגופים שיהיו מונחים. אני לא חושב שיש כרגע טעם כאשר יש עבודה רצינית שמתקדמת.
היו"ר יורי שטרן
¶
זאת אומרת שכל דבר שאנחנו קובעים פה יהיה נכון גם כשתקום רשות. זאת הסיבה שאנחנו רוצים שהתוספת הזאת תהיה.
אבי בן-חמו
¶
במסגרת הרשות המשטרה אמורה לקבל משאבים כדי לפתור את הבעיה. במצב הקיים אין למשטרה משאבים לטפל ביחידות הקיימות.
אבי בן-חמו
¶
אני אגיד את זה גם בעוד 18 שנה אם לא יהיו משאבים. ועדת סנה קבעה שיש להגדיל משמעותית את כוח האדם על מנת שהוא יוכל לבצע את משימותיו החיוניות היום. אני לא מדבר על תוספת. ישבה ועדה שקבעה שאנחנו לא מסוגלים להתמודד עם מה שיש היום.
אהוד יתום
¶
זה יכול להיות טיעון שאני לא יודע אם הוא צריך לעניין אותנו. אל תנקוב בטיעון של רשות ממלכתית לאבטחה. הלוואי ומהפה שלך העניין היה נפתר מהר.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני לא מעמיד את החוק להצבעה אם הדברים האלה לא ייכללו. אין שום הצדקה ציבורית לחתוך את ענף הבריאות ולהגיד שעל מה שממשלתי אנחנו נפקח ומה שפרטי שילך לעזאזל. יש היגיון ציבורי. ההיגיון הזה יחייב את משטרת ישראל, את משרד האוצר ואת ממשלת ישראל לדון מחדש על המשאבים שניתנים בתחום הזה. החוק קודם למשאבים. החוק מחייב הקצבה אחרת של המשאבים. זה חוק שהוא המראה שלכם ושלנו ככנסת מול הציבור. הציבור רוצה לדעת מה באחריותכם. אתם חותכים את זה על בסיס בירוקרטי.
מירי פרנקל-שור
¶
הוועדה לא באה וביקשה להוסיף סתם גופים. הוועדה היתה קשובה לטענות שהועלו לאורך כל הדרך.
היו"ר יורי שטרן
¶
תראו כמה שנים אנחנו מחזירים את הנושא של התחבורה הציבורית לדיון. הטענה שאין לכם משאבים נשמעת בכל דיון. בינתיים האגף שלכם גדל, יש לכם יותר משאבים בפועל, והנושא הזה מקבל הרבה יותר משקל.
מירי פרנקל-שור
¶
לא. הוועדה הבינה את הבעייתיות. המחלוקת לא צריכה להיות עם הוועדה, היא צריכה להיות עם משרד האוצר.
היו"ר יורי שטרן
¶
תעזור לנו להגדיר יותר נכון. המצפון שלי לא מאפשר לי להשאיר את הדבר הזה כפי שהוא. אנחנו חוזרים אליו כל דיון ודיון. יש לנו הזדמנות כשסוף סוף אנחנו מתקנים את החקיקה הכוללת לתת איזו שהיא שלמות לרשימות האלו. גוף שיש בו צורך ציבורי בהנחיה ובבקרה מצידה של משטרת ישראל יהיה ברשימה.
אהוד יתום
¶
אתה תחליט אחר כך איזה מתקן מים נחשב מבחינתך מתקן אסטרטגי שצריך לתת לו משאבים ואיזה לא. גם השב"כ אחראי על אבטחה כזאת או אחרת. יש אנשים שהוא לא נותן להם אבטחה.
היו"ר יורי שטרן
¶
יבוא השר לביטחון פנים למשרד האוצר ולראש הממשלה ויגיד שהכנסת הטילה עליו תפקידים נוספים אבל המשאבים הקיימים לא מספיקים. אנחנו נגבה אותו כשהוא ידרוש את אותם משאבים.
רואי דיק
¶
הדבר שאותנו מטריד זה איזה גופים צריך להגדיר בחוק להסדרת הביטחון. את זה אנחנו עושים בעבודת מטה. אני מציע לא להשאיר הגדרות גורפות כאלו כי הן לא משרתות אותנו. עבודת המטה נעשית עם המשטרה. ברגע שנסיים נביא לוועדה רשימות של גופים.
היו"ר יורי שטרן
¶
הרשימה צריכה להיות פתוחה לשינויים. זאת צריכה להיות הגדרה גנרית שמאפשרת ללא דיון נוסף להוציא ולהכניס.
אהוד יתום
¶
המועצה לביטחון לאומי זה גוף שאפשר להתבסס עליו. זה לא משטרה שהיא אינטרסנטית, זה גם לא שב"כ שהוא אינטרסנט. האחריות היא על המועצה לביטחון לאומי, שזה גוף שהוא בחסותו של ראש הממשלה. אני לא יודע כמה זמן יקח להם לסיים את העבודה. אני מכיר את העבודה הזאת. אם משהו לא מוצא חן בעיני המשטרה אפשר לא לבוא לדיון, אפשר לדחות את זה לעוד שבועיים, לעוד חודש.
רואי דיק
¶
מדובר בעבודה משולבת של כל משרדי הממשלה והמשטרה. בשלב ראשון ניסינו לקבוע קריטריונים לגבי המתקנים שייכנסו, כי אי אפשר היה לעשות את זה באופן שרירותי. כרגע אנחנו בשלב התעדוף.
רואי דיק
¶
אמרתי סוף ינואר, כדי שנוכל להפיץ את החומר להערות הגופים. עבודת המטה מסתיימת עכשיו. אנחנו נפיץ את זה להערות הסופיות של הגופים ונביא את זה לאישור הממשלה.
היו"ר יורי שטרן
¶
הכנסת הרימה בזמנו את הדגל של חוק החיילים המשוחררים. לא היו שום משאבים, לא היה שום תקציב. התקציב השתנה בהתאם לחוק. החוק בסופו של דבר קובע כיוונים תקציביים. אי אפשר להעמיד את המשאבים לפני החקיקה.
יוסי מלמד
¶
היינו לאחרונה עם השר בכנס של פורום האבטחה. הנושא הזה עלה פעם אחת. הרבה מאוד שנים אנחנו נמצאים בעבודת מטה. אני אומר לכם את זה כמי שחי את העניין ונמצא בוועדות של מל"ל. אנחנו נמצאים היום בתקופה אחרת ממה שהיה בעבר. ישנה היום בשלות לרשות לאבטחה לאומית.
היו"ר יורי שטרן
¶
אתם אומרים שאם יהיה חוק הוא לא יתבצע כי אין משאבים, אבל אם תהיה החלטה להקמת הרשות אז היא כן תתבצע כי יהיו משאבים. זה לא יכול להיות.
יוסי מלמד
¶
רק ככה זה יעבוד. המערכת של היום לא מסוגלת, לא יכולה, לא תעשה. אין יכולת במשאבים הקיימים.
אהוד יתום
¶
מאז שהייתי ראש אבטחה בשב"כ טענתי שצריך רשות ממלכתית לאבטחה. זה היה ב94. אני מת שהחוק שלי ייושם, אבל אני לא מאמין. זה לא רלוונטי.
יוסי מלמד
¶
עצם הקמת הרשות מחזק את מחלקת האבטחה. הדבר המרכזי ברשות זה שמקימים גוף על בראשותו של ראש אגף בשב"כ.
יוסי מלמד
¶
השר לביטחון פנים הגיע לראש הממשלה וביקש לעשות שידרוג ובחינה של כל המערכת. גדעון עזרא מבין את העניינים האלה כמו הרבה מאוד אנשים. הוא מבין שיש כאן בעיה. הוא אמר את זה לחברים שהעלו את זה. אגב, גם היום הולך השינוי של ב190 שמכניס רשות מעברים במל"ל. אנחנו עכשיו נכנסים לדבר שייכלל בתוך תפקידיה של הרשות.
זאב ולדינגר
¶
סיימנו לפני 4,5 חודשים את ועדת סנה, שהיא ועדה מקבילה. היא מינתה את מל"ל ואותנו לקיים עבודה מסודרת. אנחנו בשלבים סופיים של העבודה.
זאב ולדינגר
¶
השקיעו פה עבודה מקצועית שלא היתה הרבה שנים בתחום האבטחה. מל"ל מוביל את העבודה. בעוד שבועיים או שלושה הוא צריך להציג אותה בפני ראש הממשלה. היא תהיה התוצר הסופי. תנו למל"ל להוביל. הם באים עם הסכמות או עם אי הסכמות עם הגופים. הם יציגו תפישה שאומרת איך נותנים את הפתרון, מה עושים. אני לא אינטרסנט פה, אני מייצג את המשטרה. נקבעה פה איזו מערכת של עבודה. כולם התכנסו לאותו תהליך. אומר המל"ל שהוא לא מוביל את העבודה, הוא אחד החברים שם. אני יודע על דיון ב9 לחודש אצל ראש הממשלה. אם אמרו שזה הדיון שצריך להיות קובע, למה שלא נחכה? את המהלך הזה מישהו בוחן. אמרתי את עמדתי שם. אפשר לקבל אותה, אפשר לא לקבל אותה. מל"ל הוא מעל האירגונים השונים. בואו ניתן צ'אנס לתהליך הזה. בואו נחכה לדיון אצל ראש הממשלה, כי שם ייקבע התהליך. שם תיקבע הרשות לאבטחה, איזה סדר של גופים נכללים, מה התקציבים שמגובים בזה. אם ימצא חן בעיניך תקנה, אם לא ימצא חן בעיניך תגיד..
היו"ר יורי שטרן
¶
זה לא עוד גופים. מדובר במתקנים שיש להם חשיבות אסטרטגית, או שהסיכון של פיגוע בהם הוא סיכון גדול לציבור. אין הבדל בינם למה שכלול ברשימה, לכן אנחנו לא יכולים לחתוך את זה כאן.
רחל גוטליב
¶
נעשתה עבודה של חודשים רבים כדי לנסות לשפר את החוק הזה. זה מה שמונח בפניכם. אני מבקשת מהוועדה לא לעכב את ההצבעה על החוק, אלא לקדם את החוק בלי תוספת הגופים.
רחל גוטליב
¶
רואי אמר שעד סוף ינואר זה יהיה מוכן. אני מבקשת להורות בחוק – עשינו את זה גם במקרים דומים בעבר – שהשר לביטחון פנים או המל"ל ידווח לוועדה תוך כך וכך זמן על הצעדים שננקטים. אם בסוף ינואר תיגמר העבודה אנחנו ממילא נצטרך לבוא לוועדה עם תוספת של גופים.
אהוד יתום
¶
היות ואני יודע מה הולך להיות בהצעת החוק של רשות ממלכתית לאבטחה, אז מה הבעיה שזה ייכלל ברשימה?
יעקב היכל
¶
אני מתפלא על כל הדיון הזה. הכותרת של מתקנים של חומרים מסוכנים נוספים זה בדיוק מה שרוצים. הפירוט יבוא אחר כך. אתם ממילא אחראים על כל אירוע חמ"ס. ככאלה אתם חייבים להגדיר את ההכנות שלו, את האבטחות שלו לפני שהוא קורה. אני לא מבין למה ההתנגדות שלכם. כותרת של מתקנים נוספים לא עושה שום דבר אחר מהמצב היום.
אבי בן-חמו
¶
הבעיה היא שהכניסו לפה סל שלם. לא שאני מתנגד לזה ברמה העקרונית, אני מתנגד לזה ברמה המעשית. מעשית אני לא יכול להתמודד עם זה.
אפרים דביר
¶
לא הוזמנו לשם. תאשרו כמו שאתה מציע, אחר כך תדונו לגופו של עניין. שלא נחיה במצב אנומאלי שקופת חולים של ההסתדרות לא בפנים ומשרד הבריאות כן. זה אבסורד.
שאול צ'יטיאט
¶
פעם ראשונה מזה 18 שנה שאני יושב כאן ותופסים את השור בקרניו. פעם ראשונה אומרים: "רבותי, בואו נעשה סדר עם הביטחון". זכרו את זה. מזה 18 שנה עד היום אני שומע את אותה מוזיקה על כך שאין כסף. בהתחלה רציתם 18 שוטרים, אחר כך 20. כך חיסלתם את החוקים שנולדו ואת התוספות הראשונה, השנייה והשלישית. אתם מעלים פה עניינים שדנו בהם ברצינות הכי גדולה. אני מסיר בפניך, יורי, את הכובע על היסודיות שבה אתה דן בכל דבר ודבר כאן. מה, אתם מחכים לחוקים של מל"ל, לחוקים של ביטחון שדה? חבר'ה, אלה תירוצים. תתחילו לקחת את לבנת היסוד הזאת, שימו אותה בחוק איפה שאתם רוצים. זה חוק שמוגש לכם על מגש הכסף. תנצלו אותו.
היו"ר יורי שטרן
¶
חקיקה מקוטעת לא תצא מפה. או שהיא תהיה מושלמת לפחות לשלב הזה של היכולת שלנו לעשות אותה פחות או יותר הגיונית ומוצדקת, או שהיא לא תצא. אתם רוצים שהיא תוקפא עד סוף ינואר או פברואר, תציעו את זה כהצעה. אנחנו כחברי כנסת רוצים לגמור עם זה. אפשר לקבל את הצעתכם. לא יצא מפה חוק שלא יכלול את הדברים האלה.
ד'
¶
סעיף 17 לא צריך להיות בתוספת השנייה. אנחנו לא נכנסים לוויכוח מה הרשימה צריכה לכלול, רק היא צריכה להיות בתוספת השלישית ולא בשנייה.
היו"ר יורי שטרן
¶
האחריות על אבטחת המידע של הגופים בתוספת השנייה היא אצלכם. האם חברות התשתית, שזה במובן האסטרטגי שווה לנתיבי תחבורה, לא צריכות להיות פה?
ג'
¶
אנחנו מנסים לנהל במלוא האחריות עם הסמכות הנדרשת את נושא האבטחה, לפחות בכל מה שקשור באחריות השירות. השירות לוקח את זה במלוא הרצינות. אנחנו כבר חיים כמה שנים עם זה שמשאירים אותנו עילגים בהיבט של הסמכות החוקית. אני לא חושב שאנחנו צריכים להמשיך לחיות ככה. יש דברים שהם ברורים, אין עליהם ויכוח. למה לא לסיים את העניין הזה?
ג'
¶
אנחנו לא מחכים שיבואו ויגידו לנו שיש גוף חדש שצריך להבטיח את המידע. אנחנו עוקבים אחרי הדברים האלה. 14 הגופים שעליהם מדובר הם המערכות החיוניות עליהן יש לנו אחריות לעניין אבטחת מידע. היינו שמים את כל ה14 גופים האלה בתוספת השנייה, אבל המשטרה מתנגדת שהאחריות לאבטחה פיזית תוטל עליה דרך שם. אנחנו נסתדר אם תשאירו את החוק כפי שהוא.
היו"ר יורי שטרן
¶
בתוספת השנייה יש חלוקה בין האבטחה הפיזית, שזה משטרה, ובין אבטחת מידע שזה אתם. התשתיות שייכות לסוג הזה של מתקנים שהמשטרה צריכה לפקח על אבטחתם באופן פיזי.
ג'
¶
גוף שרוצה נכנס גם בלי הגדרה, הוא בא ומבקש את זה, וגוף שלא רוצה מחפש איפה להימלט מאחריות. גופים שרוצים את התמיכה של המדינה יחפשו אותה, אלה שחייבים ולא רוצים להשקיע את המשאבים בעניין הזה יימלטו. הניסיון מראה את זה.
מירי פרנקל-שור
¶
סעיף 17, שהוא נשוא הדיון, זה מצע לדיון. כרגע זה לא הזמן וזה לא רלוונטי אם היא כן תהיה בתוספת השנייה או לא תהיה בתוספת השנייה. קודם כל צריך לראות מי הגופים שמל"ל או גוף אחר יציעו בפני הוועדה. לאחר מכן צריך לראות מה נדרש מאותם גופים. אם נדרש נושא של אבטחת מידע אנחנו נמצא את המטרייה, ואם מוצע מערכות מחשוביות חיוניות אז יוסיפו תוספות. יש לנו גם תוספת חמישית ושישית. זאת לא הבעיה. השאלה היא אם יתווספו גופים, ואם יתווספו גופים אז באיזה גופים מדובר. השאלה החשובה ביותר היא העיתוי לגוף.
היו"ר יורי שטרן
¶
יש פה החלטה עקרונית והחלטה ניסוחית. לגבי הניסוח אנחנו מוכנים לחכות שבוע או שבועיים. לגבי ההחלטה העקרונית אין אחד שמסתייג מהכללת סעיפים 17 ו4,5,6,7. אנחנו מאשרים פה אחד את הכללת הסעיפים האלה ברשימות. היות ואנחנו משנים את מועדי כניסת החוק לתוקפו בסעיפים השונים - דיברנו על רשות הנמלים – אז אפשר בתוספות הירוקות להחליט שזה יכנס לתוקף שלושה ארבעה חודשים לאחר שאר הסעיפים בשביל לתת למערכת זמן להתארגן.
מירי פרנקל-שור
¶
אני לא רואה פתרון משפטי למה שביקשו רשות הנמלים ורשות הדואר לגבי תחילה מאוחרת. אני ביקשת לבדוק את העניין.
היו"ר יורי שטרן
¶
יש רשימה של גופים מונחים. למה הרשימה לא יכולה להיכנס לתוקפה באופן הדרגתי? למה אי אפשר להגיד שכאלה וכאלה נכנסים כעבור 3 חודשים לתוקף?
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו יכולים לתת פרק זמן מסויים שבו אנחנו בכנסת נהיה שותפים פעילים לצידכם מבחינת השגת המשאבים. זה יכול לזרז את ההחלטה הפרקטית על הקמת רשות אבטחה. אם כבר זה בחוק, ואם כבר מרחיבים את סמכויות הגוף המנחה ומטילים עליו אחריות הרבה יותר רחבה ממה שהיתה קודם, אז התשתית מחייבת קבלת החלטות ארגוניות ותקציביות. זה ישחק לטובתכם.
ולדימיר סברדלוב
¶
אמר פה חברנו שהוא לא אינטרסנט. אנחנו אינטרסנטים. אנחנו אינטרסנטים כי אנחנו עובדים יום יום כמאבטחים, ואנחנו אינטרסנטים כאזרחים שדורשים מהמדינה ביטחון. אם תהיה היום הצבעה על החוק אני אעדיף להימנע. למה? יכול להיות שכל החקיקה עכשיו זה ניסיון לקשט או לאפר את כל המערכת, ויכול להיות שכל החקיקה עכשיו זה עוד צעד אחד לכיוון חוק שכולם מחכים לו.
ולדימיר סברדלוב
¶
יש תחקיר של "קו לעובד" ועמותת צנטוריון על כך שרשויות מקומיות יכולות לעשות מיקוח עם חברות השמירה.
עמיחי הלוי
¶
השאלה שנשאלת היא אם השלטון המקומי צריך להיות בחוק הזה. אני חושב שחשוב שיהיה שלטון מקומי בחוק, כי כקב"ט ברשות מקומית אין לי סמכות לגבי אירועים רשותיים. יש לי סמכות כלשהי כלפי עבודה במוסדות החינוך שמעניקים לי משרד החינוך ומשטרת ישראל, אבל לגבי העבודה בעירייה עצמה אין לנו ולמאבטחים סמכות. חשיבותו של החוק הזה עצום לגבי השלטון המקומי. אם יצטרף השלטון המקומי בתוספת השנייה או בשלישית זה יהיה מבורך. זה יאפשר לנו לקבל סמכויות של ממונים.
רואי דיק
¶
זה אחד הדברים שנבחנים. העבודה הרבה יותר רחבה ממה שאתם חושבים. היא לא רק מטפלת בביטחון באבטחה, היא מטפלת גם בנושאים של רעידות אדמה, בנושאים של חומרים מסוכנים. אני מציע שבפתח הדיון הבא נציג את מה שעד כה עשינו.
היו"ר יורי שטרן
¶
השלטון המקומי דיבר על זה. אני חושב שיש צדק רב בהצעה שלהם, כי זה משתווה למשרד ממשלתי. זאת מערכת שלימה שחייבת בסוף הפירמידה שלה לקבל הנחייה. כדאי מאוד. אולי גם חלק ממערכת החינוך נכנסת לזה. אני מקבל את ההצעה שלכם להציג בפנינו את מה שנעשה עד כה.
רחל גוטליב
¶
אנחנו נחזור למפכ"ל ולשר ונציג את מה שהוועדה אמרה בדיון הזה, כלומר האופציה של הקפאת החקיקה או האופציה של קביעה עם פרקי זמן מאוחרים.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני לא רוצה את זה. יש פה רצון ברור למנוע את הרחבת הרשימה. אנחנו נהיה תקועים עם הסיפור הזה עוד כמה חודשים אם נפצל את הצעת החוק. לאשר חוק שמקבע את המצב הקיים זה לא טוב. הוא אומנם יוצר היררכיה יותר ברורה של פיקוד בנושאים מסויימים, אבל ללא השלמת הרשימה החוק נכה.
ישי יודקביץ
¶
נושא ההכשרה של המאבטח, ועדות הערר, מערכות המידע הממוחשבות ועוד דברים הם בני ערובה למחלוקת..
עמית שפייזמן
¶
מה אתה רוצה לשמוע? שאני אגיד שהמשטרה תקבל תקצוב כפי שהיא תדרוש בהתאם לתיקוני חקיקה? ודאי שאני לא אגיד את זה. למשטרה יש תקציב כפי שנקבע על ידי הממשלה, היא צריכה להסתדר איתו.
היו"ר יורי שטרן
¶
אלה לא המשפטים שאנחנו רוצים לשמוע ממך. יש פה ארגון מחדש של מערכת האבטחה במדינת ישראל. זה צעד אחד. הצעד הבא זה הקמת הרשות, שזה דבר שייקח כך וכך זמן. אנחנו מסדירים את זה מחדש בין היתר על מנת למנוע פגיעות רבות ברכוש ובנפש שיש להן עלות עצומה. מה שמשרד האוצר צריך לעשות זה לשבת עם המשטרה ולראות אם היא צריכה תוספת משאבים, או שיכולה להיות הסבה. אני לא מאמין שהמשטרה עם התקציב שלה יכולה להסתדר, ועוד עם הדרישות שלכם לצמצום 1800 שוטרים.
היו"ר יורי שטרן
¶
כך אמרו לי באגף כוח אדם. לא יתכן בימים אלה לפגוע במשטרה. אתם צריכים לקיים אחרי קבלת החוק דיון נוסף עם משטרת ישראל בשביל לראות איזה משאבים היא צריכה לגייס מתוך התקציב שלה או כתוספת, כאשר בצד השני יש בוודאי חיסכון כי אבטחה טובה יותר חוסכת המון כסף והמון משאבים ציבוריים.
אני רוצה לחזור לסעיף 19. המערכת שאנחנו רוצים לראות בחקיקה היא מערכת שתגביר ותעלה את הדרישות למי שיזכה ברשיון לחברת שמירה. אנחנו רוצים מערכת שתגבה אגרה על קבלת הרשיון. האגרה הזאת תהיה גבוהה. האגרה הזאת במידה מסויימת תקל על המשטרה במילוי המשימות שלה. אתם פסלתם את הסעיף כי חשבתם שבסוף זה יתגלגל על בעלי עסקים ויהיה נטל נוסף על המגזר העסקי.
עמית שפייזמן
¶
הסעיף הזה עומד בניגוד לחוק יסודות התקציב. עוד לא שמעתי את עמדתה של היועצת המשפטית של הוועדה. סעיף 5(ד) לחוק יסודות התקציב קובע כך: אגרה שהוטלה על פי חיקוק שנחקק אחרי תחילת שנת הכספים 1992, לא תשמש למימון הוצאה מותנית הכנסה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו אישרנו לא מזמן את חוק החופים. בחוק החופים החלטנו על כל מיני אגרות והיטלים שגובים ממשתמשים או ממפרי החוק בחוף הים שייכנסו לקרן מיוחדת.
היו"ר יורי שטרן
¶
זה לא מה שאני אומר, זה מה שהאוצר עושה. פה מדובר במשהו שיש בו הגיון כלכלי. אנחנו רוצים לדרוש מחברות האבטחה דרישות נוקשות כך שמספרן יצטמצם. מבחינה כלכלית נכון לגבות מהן אגרות רישוי גבוהות שיכולות לסייע למילוי המשימות של המשטרה. זאת לא תהיה פעולה שמותנת בהכנסה, אבל ההכנסה הזאת יכולה לסייע למשטרת ישראל. נכון ליצור פה איזו שהיא קרן. אתם פוסלים פה אגרה מוצדקת כלכלית, נכונה מבחינת ההסדרה של כל התחום הזה, ושיכולה להוות מקור חלקי למימון הפעולה שאנחנו רוצים כשזה לא חייב להתגלגל על בעל העסק.
היו"ר יורי שטרן
¶
אם מספר חברות מצומצם יותר ייקח את השוק הגדל הזה ולכל אחד יהיה נפח יותר גדול, אז הרווחים של החברות הם אלה שמצדיקים את האגרה היותר גבוהה.
היו"ר יורי שטרן
¶
זה כמו שיש לך לכל דבר תקן ולא כל אחד עובר את הסף ונכנס לשוק. פה אנחנו רוצים לבנות תקן למי יכול להיות חברת שמירה. היום זה כל אחד.
עמית שפייזמן
¶
האגרה שמוצעת תוטל לא רק על אותן חברות, זה יוטל על משרדי ממשלה ועל גופים ממשלתיים. יש לזה השלכות מאוד נרחבות.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מבקש את הסעיף הזה לפצל. אני רוצה שנדון עם האוצר ועם המשרד לביטחון פנים איך לבנות את הסעיף הזה.
מירי פרנקל-שור
¶
אדוני היושב-ראש, סעיף 19 הוא לא חלק מהצעת החוק הממשלתית. אי אפשר לפצל משהו שלא עבר קריאה ראשונה.
קריאה
¶
סעיף 19(ב) מאפשר לחברת האבטחה להטיל את האגרה על מאבטח ששכרו היום הוא שכר מינימום. לכל מאבטח שיאושר על ידי החברות יגידו לשלם כסף.
לבנת משיח
¶
אני חושבת שאנחנו צריכים לקבל מהמל"ל את רשימת הנושאים והקריטריונים, כי אני מבינה שאלה הדברים החשובים. חשבתי אז שנקבע את רשימת הקריטריונים בכפוף להחלטת ממשלה, כאשר אתם תתנו מועד לקבלת החלטת הממשלה לגבי אותם נושאים. ההצעה שלך היא הצעה שמקבילה, לכן אני מקבלת את ההצעה שקבעת שהדבר הזה ייעשה באופן הדרגתי מבחינת התחילה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו את הסעיפים הירוקים כוללים בהצעה. על זה אין ויכוח בין חברי הכנסת. מה שמעכב אותנו זה הצגת הנושאים על ידי המכללה לביטחון לאומי. ניתן לזה שבועיים. הישיבה הבאה תוכרז כישיבת הצבעה. זה נכון גם לגבי רשת הנמלים. סעיף 19 ייבדק מחדש על ידי היועצת המשפטית והמשטרה. אני רוצה שעד אז נקיים ישיבת עבודה עם משטרת ישראל, עם המשרד לביטחון פנים והאוצר לגבי הסוגייה הזאת. מבחינתכם עדיף יהיה לעשות את זה כי זה יקל על האוצר. אגרקסקו נמחק. הנושא של מינהל מקרקעי ישראל ייכנס לרשימה המעודכנת. אנחנו נצביע על הכל ביחד.
אני מבקש ממשטרת ישראל לא לראות את זה כמן הטלת עומס נוסף של משאבים, אלא כמשימה או קביעה בחוק שמשדרגת את מעמדה של משטרת ישראל. המשאבים יבואו, כי הממשלה תצטרך להחליט איך היא מתקצבת את זה. חלק מהמשאבים יבואו מתוך המשטרה, חלק יבוא כתוספת. זאת הדרך הנכונה. אם וכאשר תקום הרשות היא תתבסס על התשתית שאנחנו יוצרים במסגרת החקיקה הזאת. יהיה לנו דיון על הגזירות שהאוצר מתכוון להטיל על המשרד לביטחון פנים אם לא יושג סיכום בין המשרדים.