ב' - הצעת חוק גלי צה"ל – שידורי רדיו של צבא הגנה לישראל (שידורי חסות ותשדירי פרסומת)
2
ועדת הכלכלה
14.12.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 323
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ב' בטבת התשס"ה (14 בדצמבר 2004), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 14/12/2004
חוק גלי צה"ל - שידורי רדיו של צבא הגנה לישראל (שידורי חסות ותשדירי שירות) (הוראת שעה), התשס"ה-2005, הצעת חוק שידור פרסומות, תשדירי שירות ושידורי חסות בגלי צה"ל, התשס"ד-2003
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק גלי צה"ל – שידורי רדיו של צבא הגנה לישראל (שידורי חסות ותשדירי
שירות), התשס"ד-2004.
2. הצעת חוק שידור פרסומות, תשדירי שירות ושידורי חסות בגלי צה"ל, התשס"ד-
2003, של חבר הכנסת אורי אריאל וקבוצת חברי כנסת.
נכחו
¶
חברי הוועדה: שלום שמחון - היו"ר
גלעד ארדן
דניאל בנלולו
גילה גמליאל
אבשלום וילן
אחמד טיבי
איתן כבל
אילן ליבוביץ
מל פולישוק-בלוך
מוזמנים
¶
עו"ד רחל סטויצקי - משנה ליועצת המשפטית, משרד הביטחון
עו"ד ישי יודקביץ - לשכה משפטית, משרד הביטחון
איתי בן חורין - מתמחה, משרד הביטחון
אל"מ אבי בניהו - מפקד גלי צה"ל
רס"ן עדי בן שך - יועמ"ש, גלי צה"ל
נוגה רובינשטיין - עו"ד משרד המשפטים
עו"ד דורון אבני - יועץ משפטי, הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו
עו"ד תומר קרני - הלשכה המשפטית של רשות השידור
אמיר לוי - סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
יגאל הררי - "רדיוס", תחנות הרדיו האזוריות
קצרנית
¶
תמר פוליבוי
1. הצעת חוק גלי צה"ל – שידורי רדיו של צבא הגנה לישראל (שידורי חסות ותשדירי
שירות), התשס"ד-2004
2. הצעת חוק שידור פרסומות, תשדירי שירות ושידורי חסות בגלי צה"ל, התשס"ד-
2003, של חבר הכנסת אורי אריאל וקבוצת חברי כנסת
היו"ר שלום שמחון
¶
אני פותח את הישיבה. הצעת חוק גלי צה"ל – שידורי רדיו של צבא-הגנה לישראל (שידורי חסות ותשדירי שירות). אנחנו דנים כבר מספר ישיבות בהצעת החוק, שצירפנו אליה גם את הצעתו של חבר הכנסת אורי יהודה אריאל, גם כן בנושא שידור פרסומות, תשדירי שירות ושידורי חסות בגלי צה"ל.
כדי שנוכל להתקדם, אני רוצה לנסות להציע הצעה. כמו שאמרתי, הצעת החוק נמצאת על שולחננו מזה תקופה ארוכה. עלו כמה רעיונות בעבר: לממן את שידורי גלי צה"ל מתקציב מתקציב משרד הביטחון, לממן את שידורי גלי צה"ל מתשלום אגרת הרדיו. אלה שתי הצעות שלהן לא קיבלנו הסכמת ממשלה בכל מקרה. לכן, מה שנותר לנו על השולחן זאת אחת מהאפשרויות הבאות - לנסות להגיע לאיזושהי הבנה שמייתרת שידור הפרסומות מגלי צה"ל ומשאירה רק את שידורי החסות ותשדירי שירות.
אני רוצה להזכיר שבמקביל, על פי החלטת הממשלה, הוקמה ועדה שצריכה לבחון את כל שידורי הרדיו במדינת ישראל ואת המרכיבים השונים בהם. כפי שהדברים נראים, אם גם תהיה ממשלה, חלק מהדברים אמורים להיות נידונים כאן במהלך החודש הקרוב. השאלה אם אפשר להגיע לאיזושהי הבנה שאומרת שהצעת החוק הזאת תהיה בהוראת שעה למשך חצי שנה, כדי שגלי צה"ל יוכלו לשדר שידורי חסות ותשדירי שירות בהיקף של עד 15 מיליון שקל בשנה, כלומר שבעה וחצי מיליון שקל לחצי שנה, ובמהלך חצי שנה זו נראה מה קורה. האם זה דבר שניתן להגיע אתו להבנה?
אבי בניהו
¶
אנחנו נמצאים במצב קיים מזה 20 שנה, שמביא את גלי צה"ל לקשיים גדולים מאוד. אימוץ הצעת החוק הזאת כלשונה לא נותן את הפתרון לגלי צה"ל, שאנחנו צריכים לחפש אותו באפיק של אגרה, כי ויתרנו על הפרסומות, לבקשתו של שר התקשורת.
אבי בניהו
¶
אני הבנתי את ההצעה. יש הגדרה בחוק מה הוא תשדיר שירות ומה הוא תשדיר חסות. יש הגבלה בהצעת החוק של משך הזמן. לעומת הצעת הממשלה שדיברה על תשע דקות, אנחנו אמרנו שזה ארבע דקות וחצי, כולל הקדימונים של התחנה. אני לא מבין מה זה הוראת שעה.
אם אנחנו משאירים את המצב הקיים בגלי צה"ל ולא מוסיפים את הפרסומות - הצעת החוק הזאת נועדה לשמר את המצב הקיים מזה 20 שנה – במשך חצי שנה, שנה, זה לא מפריע לי לנהל את גלי צה"ל, שתמשיך להיות תחנה ענייה, כי אנחנו לא מוסיפים דבר, לא פרסומות ולא אגרה. על פניו, זו לא נראית לי בעיה, אלא אם תגיד אחרת היועצת המשפטית של משרד הביטחון.
היו"ר שלום שמחון
¶
מה שאומר מפקד גלי צה"ל זה שהוא מקבל את ההצעה שלי. אני מציע שהחוק המדובר יהיה בהוראת שעה לחצי שנה. השר יוכל להאריך אותו כמובן לחצי שנה נוספת, אבל אז הוא יצטרך לעשות זאת בקריאה שנייה ושלישית. יש לך הגבלה של גבייה מתשדירי חסות ופרסומות בהיקף של עד 15 מיליון שקל בשנה.
אבי בניהו
¶
אבל למה להיכנס לסכום? יש לנו הגדרה. אני אמשיך לעשות תשדיר שירות ותשדיר חסות שלא יעבור את הזמן שנכתב בהצעת החוק, שזה המצב הקיים, בלי להיכנס לסכום זה או אחר.
אבי בניהו
¶
נכון, הוא מרע את מצבי. תשמר את המצב הקיים - כשזאת גם רוח החוק - לשנה עד שהשר יבין את כל מפת שוק הרדיו.
אבי בניהו
¶
לא, אני לא יכול לגבות 30 מיליון שקל. אין לי שום כוונה לפגוע ברדיו האזורי. גלי צה"ל לא של אבא שלי, ובעוד שבועיים אני בכלל יכול להחליף את מנכ"ל הרדיו האזורי. אנחנו מתנהלים מזה 10 שנים בסכום ממוצע של 15 מיליון שקל.
אבי בניהו
¶
בחוק לא מוזכר סכום, אלא מה הוא תשדיר שירות שאני לא יכול לעשות אחרת ממנו. מוגדר מה הוא תשדיר חסות, שאני לא יכול לעשות אחרת ממנו. פרסומת אין בחוק, ואת זה אני רוצה לעשות. חשש היושב ראש הוא שאני אגיע ל-30 מיליון שקל, אבל לא יכול להגיע לזה, כי אני מוגבל בזמן. החברות לא מפרסמות אצלי. קוקה-קולה וספרייט עשו מחקר, קוקה קולה וספרייט זה גלגל"צ, אבל הם לא "שמים" אצלי שקל, כי הם אומרים שהם מעדיפים לשלם עוד 500 שקל ולקבל פרסומת של ממש ב"קול ישראל" או ברדיו האזורי. למה בורגראנץ' לא מפרסם אצלי?
היו"ר שלום שמחון
¶
אני מבין כל מה שאומר. אני אומר שיש בינינו כרגע מחלוקת אחת קלה. אם המבנה ברור לכולם ומדובר פה על הוראת שעה שיכולה להתחדש, השאלה היא איך אנחנו גורמים לכך שאתה לא פורץ את המסגרת.
נוגה רובינשטיין
¶
אבל תגביל את זה באופן שזה יבטיח את הסכום. עובדה שקשה לעקוב אחרי הסכום, ואף רגולטור לא באמת יוכל לבדוק באיזה סכום מדובר. מה יקרה אם נגביל את זה במספר דקות ונדע את התעריף לדקה באופן שזה יהיה בדיוק שווה ל-7.5 מיליון שקל, ולא יהיה שינוי היסטרי בחודשים הקרובים?
אבי בניהו
¶
מכיוון שאנחנו הולכים לחקיקה לטווח ארוך, בישיבת ועדת שרים לענייני חקיקה, השרים אמרו לנו ללכת על תשע דקות. אמרתי להם שאני לא רוצה. זאת הצהרה של עורך ראשי של גלי צה"ל. הפרסומות בתשדירי שירות מלכלכים לי את השירות ומפחיתים לי את ההאזנה.
אבי בניהו
¶
בארבע דקות וחצי אני לא חורג מהסכום הזה. אני רוצה להבהיר שארבע דקות וחצי בשעה כוללות את הפרומואים של גלי צה"ל לתוכניות שלה. זה כולל המון פרומואים שגלי צה"ל עושה לעצמה. אני לא עובר שלוש דקות של תשדיר שירות וחסות בשעה.
איתן כבל
¶
אני רוצה לומר שלושה דברים. ראשית, אי אפשר לכתוב סכום. זה מייצר בעיה. גם הרגולטורים בכל מערכת התקשורת עוסקים בדקות, כשהם יודעים מה הערך של כל דקה.
שנית, גלי צה"ל די בפלונטר, כי גם אם היא רוצה לתת יותר דקות פרסום, הכוח שלה – ובעיקר של גלגל"צ - זה לא רק האיכות הגבוהה של השידורים, אלא בכך שהיא כמעט לא משדרת פרסומות ויש מוסיקה רצופה כמעט כל היום.
אני חושב שארבע דקות וחצי בשעה זה סביר לחלוטין ושהוא נותן את נקודת האיזון הנכונה. אם ננסה ללכת לכיוונים אחרים, לא נצא מזה.
דורון אבני
¶
אני רק רוצה להבין בדיוק את הצעתו של אדוני בנושא הוראת השעה. האם הכוונה היא שהחוק יהיה לחצי שנה, ולאחר מכן הוא יחזור לשולחן הוועדה ונתחיל לדון בהוראות המהותיות? כי אם אנחנו משאירים את זה בידי השר, ברור שהשר לא יוכל לתקן את ההוראות המהותיות של החוק. אם אנחנו משאירים את זה בידי השר להאריך, ברמה העקרונית אין לנו בעיה שתהיה סמכות כלשהי אצל השר, אבל ברור שהשר לא יוכל לתקן את ההוראות המהותיות של החוק.
דורון אבני
¶
כי יש נקודה מהותית אחת שמועצת הרשות השנייה מבקשת להדגיש פה. נשלח גם מכתב לאדוני, ואני מניח שהוא קיבל את זה מיושב ראש המועצה. המועצה דנה שנית בנושא הזה. היא עדיין עומדת על כך שחשוב לעשות את ההבחנה בין מסחרי ללא מסחרי. לכן השאלה היא מה בדיוק עומד לחצי שנה.
היו"ר שלום שמחון
¶
אנחנו נצמצם את הגדרת תשדיר שירות, כך שהוא לא יוביל לפרסומות. מפקד גלי צה"ל הסכים שזה לא יהיה פרסומות.
היו"ר שלום שמחון
¶
אנחנו מדברים על כך שתהיה הוראת שעה לחצי שנה עם אופציה לעוד חצי שנה. אנחנו מדברים על כך שיהיו תקנות באישור ועדת הכלכלה.
היו"ר שלום שמחון
¶
השר ידווח לוועדת הכלכלה על ביצוע החוק, לרבות ההכנסות בפועל הצפויות, במהלך שלושת החודשים שעברו והבאים, כך שכל שלושה חודשים יימסר דיווח.
אתי בנדלר
¶
הוועדה קראה את סעיפים 1 ו- 2 ואישרה אותם, למעט ההגדרה "שידור חסות" ו"תשדיר שירות". לפיכך, היא אישרה גם את הגדרת השר שהוא שר הביטחון. בסעיף 7, שעדיין הוועדה לא קראה אותו, כתוב "השר ממונה על ביצוע הוראות חוק זה", דהיינו מי שממונה על ביצוע הוראות חוק זה, בהתאם למוצע לפחות, הוא שר הביטחון.
רחל סטויצקי
¶
אני רוצה להבין את ההצעה, כי אני הבנתי שיש לה שתי פנים. אני רוצה רק לחדד אותה בהערה מסוימת. לפי מה שהצגת קודם, הבנתי שאו שאנחנו מקבלים את הצעת החוק כפי שהיא וזאת הוראת שעה כפי שהיא - הצעת החוק לא מדברת על פרסומות – ואנחנו לא ניגע בהגדרות, או שאם אנחנו נוגעים בהגדרות, אנחנו נשב לגופו של עניין ונלך סעיף סעיף. זה בלתי אפשרי שתהיה הוראת שעה, בתנאי שההגדרות תשתנינה.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני מציע פה מסגרת לפתרון, ובהתאם לה ננסח את הכל. ברוך השם נתברכנו ביועצת משפטית שמבינה עניין. אני מדבר כרגע על הצעת המסגרת. אם ההצעה מקובלת, אנחנו מתקדמים ומיישרים את כל מה שצריך ליישר.
רחל סטויצקי
¶
אבל לא ברור מה ההצעה. מבחינתי, אני לא יכולה לומר הוראת שעה, אם אני לא יודעת מראש מה ההגדרות.
אתי בנדלר
¶
גברת סטויצקי, עם כל הכבוד, אני חייבת להגיב לדבריך. ועדת כנסת או הכנסת בכלל איננה הזרוע המחוקקת של הממשלה. היא הרשות המחוקקת. ככל הצעת חוק, הוועדה דנה בהוראות הצעת החוק, ומחליטה אם לאשר ואיך לאשר ואיזה שינויים היא מבקשת להכניס. אין דבר כזה "כזה ראה וקדש" לגבי הצעת חוק ממשלתית, כמו גם לגבי הצעת חוק פרטית.
רחל סטויצקי
¶
אני מכירה את הכללים בעניין הזה, אבל אנחנו אחרי קריאה ראשונה. הכנסת הביעה את דעתה, שבעיקרון היא מקבלת את הודעות החסות ואת תשדירי השירות שאנחנו כתבנו בהצעת החוק, וצריך ללכת סעיף סעיף, זה מקובל עליי. אם אנחנו הולכים להוראת שעה, אי אפשר קודם כל להחליט על הוראת שעה ואחר כך להחליט מה יהיה בהוראת שעה. אם הוראת שעה, אני מציעה לקחת את הצעת החוק כפי שהיא, להכפיף אותה להוראת שעה לתקופה מסוימת, שזה מקובל עלינו, ולהשאיר את זה כך, או שאנחנו דנים סעיף סעיף, כפי שמתבקש מוועדת הכלכלה.
אמיר לוי
¶
אנחנו מחויבים להחלטת ועדת שרים לחקיקה, וזה מה שהממשלה החליטה. יחד עם זה, קרו שני דברים. אחד – מאז אותה החלטה, התקבלה בהחלטת ממשלה ועברה ועדת שרים לחקיקה רפורמה בשידורי הרדיו הדיגיטליים. שר התקשורת מינה ועדה, שאמורה להסדיר את כלל שידורי הרדיו, ובכלל זה גם לתת התייחסות לשידורי הרדיו הציבוריים, קרי שידורי רשות שידור ושידורי גלי צה"ל.
מהטעם הזה, ההצעה שלך לקבל את זה לחצי שנה מאוד נראית לפחות לנו. בכתב מינוי של שר התקשורת נכתב שהוא מבקש לתת את המלצותיו בפברואר 2005. אנחנו יודעים איך זה עובד, אז חצי שנה נראה לנו פרק זמן סביר, עד אז תהיינה ההמלצות.
לגבי המגבלה של הסכום, ההצעה שלך אומרת לצלם מצב קיים, כי היום הכנסות גלי צה"ל בשנה משידורי חסות ופרסומות – ותקנו אותי אם אני טועה - הן בסדר גודל של 15 מיליון שקל.
אמיר לוי
¶
לא רק שזה יכול להיות, זה גם קורה מדי יום, ואנחנו גם לא מתביישים בזה. למרות זאת, אם במקרה הזה אנחנו טועים, תקנו אותנו, אבל מכיוון שזה הסכום שאנחנו מכירים, להבנתנו אין מניעה לשים את זה בחוק או בתוספת לחוק, כמו שעשינו בחוק הרשות השנייה כששמנו את אותם סכומים של הפקות, של הכנסות, וזה נכתב בתוספת לחוק.
אם היא מעידה על כוונת גלי צה"ל לצלם מצב קיים, אני לא רואה איזושהי בעיה להכניס את זה לתוספת החוק, כי כל הכוונה – אני מניח גם של חברי הכנסת וגם של אנשים שהם עובדי ממשלה - היא לשמור על המצב הקיים, מצד אחד שגלי צה"ל ימשיכו לשדר כמו שהם משדרים היום, ומצד שני שתחנות הרדיו האזוריות לא ייפגעו, והכל בחצי השנה הקרובה כששר התקשורת יגבש את ההמלצות שלו. לכן, הצעתך מקובלת עלינו. מקובלת עלינו חצי שנה הוראת שעה, וכן מקובל עלינו שה-15 מיליון שקלים יהיו או בחוק או בתוספת לחוק, והיועצת המשפטית תגיד האם בחקיקה הראשית או בתוספת לחוק.
נוגה רובינשטיין
¶
אני לא יודעת אם יש טעם לקבוע הוראה, אם אי אפשר יהיה לאכוף אותה. אני לא יודעת איזה דוחות כספיים מגישה גלי צה"ל למשרד האוצר, והאם משרד האוצר באמת יכול לבדוק את סכום ההכנסות וההטבות האלה וההטבות האחרות. הדבר הכי שקוף זה דקות פרסום, ולכן אם היום גלי צה"ל משדרת X ומקבלת X כסף ורוצים שזה יהיה Y, צריך לתת את זה בשווה ערך לפרסום, מכיוון שכנראה שבחצי שנה הקרובה התעריפים לא ישתנו באופן דרמטי וכדי שהחוק גם יקוים כמו שצריך.
אבשלום וילן
¶
אני חושב שעניין הדקות הוא נכון. צודק גם אמיר לוי שבמונחים שלו דקות – כמו שאמר מפקד גלי צה"ל - זה 15 מיליון, אבל בחוק צריך לכתוב דקות, כי אחרת מסתבכים עם המספרים.
חצי שנה זאת בדיחה. אנחנו כבר יושבים על זה בעקבות בג"ץ ישיבות על גבי ישיבות. עד שנאשר, נעלה לקריאה שנייה ושלישית וזה יעבור לרשומות, הופ הגיע הזמן, והוועדה של אולמרט לא תסיים את עבודתה בפברואר ואני לא יודע מי יהיה שר התקשורת הבא.
יגאל הררי
¶
לא, לשבועיים. זאת כליה לכל התחנות האזוריות. להם יש יתרון עלינו, כי הם שידורים בפריסה ארצית. הם "יושבים" על 34% רייטינג.
אבי בניהו
¶
אני אתן את המספרים. אני לא מכיר מישהו שמפרסם 10 שניות ב-3,500 דולר. אם יש מישהו כזה, אני פורש מתפקידי היום, ואני מודיע את זה לפרוטוקול.
יגאל הררי
¶
10 שניות ב-3,500 דולר לשבועיים. גם אם הם טוענים שהם לא אומרים את שם היצרן והם אומרים את שם המוצר, זאת עקיפה.
אבי בניהו
¶
אני אגיד לך מה המחיר שלנו. מחיר מחירון של משרד הביטחון הוא 1,150 שקל לתשדיר של 30 שניות.
יש ועדה של משרד הביטחון בגלי צה"ל. עבור סכום מסוים ותקופה מסוימת יש הנחה. אם אני בא עכשיו לרדיו "רדיוס" ואומר לדוד בן-בסט שיש לי עכשיו רק 600 דולר ושואל אותו מה הוא נותן לי בתמורה, הוא יגיד לי לשבת. אותו דבר גם לגבינו. אם בא משרד הבריאות ורוצה לפרסם תשדיר על קונדומים לצעירים והוא עושה את זה דרך לשכת הפרסום הממשלתית, יש לה 50% הנחה כמדינה מול משרד הביטחון, ואז אני מקבל 450 שקלים לתשדיר. היחידות של משרד הביטחון וצה"ל שמפרסמות בגלי צה"ל - וזה רדיו שלהן – משלמות 250 שקלים.
אבי בניהו
¶
המפרסמים ברדיו האזורי אינם מפרסמים בגלי צה"ל. מי מפרסם בגלי צה"ל? נאמר שהתוכנית מוגשת בחסות בזק, התוכנית מוגשת בחסות בנק טפחות, לא נאמר הבנק המתקדם ולא נאמרים המסלולים. איך זה יכול להיות שאני בהאזנה מוביל על כל הרדיו האזורי בגילאים הצעירים? אין לי פרסום של בורגראנץ', אין לי פרסום של בורגרקינג, אין לי פרסום של סלקום. הם לא מפרסמים אצלנו, כי אני לא יכול לתת להם פרסומת. הביטוח הישיר מת לפרסם בגלי צה"ל, אבל הוא לא יכול כי אסור לי בהגדרות לתת מספר טלפון. אני נותן תשדיר שירות למשרד החקלאות, למשרד הבינוי והשיכון. אני נותן תשדיר חסות לגופים מסחריים ללא המוטיב של הפרסומת. אני נותן תשדיר חסות כמו בערוץ 1.
נוגה רובינשטיין
¶
אנחנו צריכים לבדוק את זה אצלנו. הממשלה התחייבה בפני בג"צ להסדיר את הנושא בחקיקה ראשית. הוראת השעה עשויה להיות בעייתית מעט עבורנו.
אתי בנדלר
¶
אני לא יודעת אם מדובר על ארוכת טווח. פרקליט שטיפל בתיק פנה אליי והתכתב אתי בעניין הזה. אני הבנתי שבג"צ אמר שהנושא צריך להיות מוסדר בחקיקה ראשית. מה שמוצע כאן זה להסדיר את הנושא בחקיקה הראשית, אבל להגביל את - - -
יגאל הררי
¶
אדוני היושב ראש, אנחנו משלמים עבור הזיכיון 14 מיליון שקל. כשהם מבקשים זיכיון, הם לא ישלמו דבר, אלא יקבלו את הכסף שלהם נטו, ולכן הם יכולים גם להוריד את המחיר. אצלנו ילכו מאות אנשים הביתה.
אבי בניהו
¶
אף אחד לא ילך הביתה ואתם תקנו עוד שני ב-מ-וו. רדיו "רדיוס" זה רדיו מרוויח. אני משלם משכורת של 5,000 שקל לכתב בכנסת, ואצלם נוסעים בב-מ-וו. אצלי זה הולך לקיום גלי צה"ל ואצלם זה הולך לכיס. "רדיוס" הוא אחת מתחנות הרדיו הרווחיות ביותר, ואני שמח על זה. מאיפה הכסף? מאיפה המכוניות? מאיפה ההכנסות?
היו"ר שלום שמחון
¶
אני רוצה להבהיר פה גם למועצת הרשות השנייה וגם לנציגי הרדיו האזורי, שאין לנו כוונה שגלי צה"ל תיעלם מהמפה. האפשרות החליפית היא לאפשר להם להתפרע בשוק החופשי ולקבל פרסומות, כמו רשת ב', וזה לא יהיה עבורכם טוב, אז אל תגזימו. אתם מושכים את זה לצד אחד, ובסוף הוא יקבל הכל ויוכל לחגוג. הוא לא רוצה את זה. מנגד לא צריך להגזים לכיוון השני. יש פה הצעת חוק של חבר הכנסת אורי אריאל לתת לו הכל חופשי.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני אומר יותר מזה שאני פניתי אליו והצעתי לאפשר לו להתנהל כמו רשת ב', והוא לא הסכים.
אבי בניהו
¶
נכון, אני רוצה שצה"ל ימשיך להוביל במימון של גלי צה"ל ושהוא יהיה בעל התחנה. זה נותן לנו הגנה פוליטית שלא קיימת בתחנות רדיו אחרות.
אני רוצה שהתחנה תישאר ענייה, כי ככה היא מצליחה.
אני מבין את שוק התקשורת ואת "קול ישראל" ואת הרדיו האזורי שבנויים על פרסומות.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני רוצה להציע שהוועדה תצביע על עקרונות הפשרה שאני מציע, ואנחנו נאפשר לאתי בנדלר לנסח את הצעת החוק ולהכין אותה בהתאם לעקרונות שאנחנו קובעים פה.
היו"ר שלום שמחון
¶
להכין אותה לוועדה לאישור, אבל זה טכני, לא נכנסים לפרטים. השאלה היא האם ההצעה שתדבר על ארבע דקות וחצי מקובלת עליך.
אתי בנדלר
¶
הפרומו לא מופיע בפנים. בסעיף 3 כתוב "זמן השידור המרבי לשידורי חסות ולתשדירי שירות, בגלי צה"ל, לא יעלה על ארבע דקות וחצי לשעת שידור", ולא מדובר כאן על פרומואים.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני אומר על מה נצביע, כאשר כל היתר ייעשה תחת ידיה המיומנות של היועצת המשפטית. הסיכום הוא שאנחנו מנסחים את הגדרת תשדיר שירות וחסות, כך שהוא לא יוביל לפרסומות.
היו"ר שלום שמחון
¶
ההגדרה היא תשדירי שירות וחסות. אתי בנדלר תנסח את זה. אם הנוסח הנוכחי מתאים, אז זה בסדר. אם הנוסח הנוכחי לא מתאים וצריך להתאים אותו כך שלא יביא לפרסומות, אנחנו נעשה את זה.
אבי בניהו
¶
אנחנו כמו הערוץ הראשון. לערוץ הראשון אין פרסומות. הוא נותן תשדיר שירות למשרד החקלאות או למשרד הבינוי והשיכון או לספורטוטו.
אבי בניהו
¶
זה לא שייך לי. או שהוא נותן תשדיר חסות, לדוגמה "התוכנית מוגשת בחסות קלאב הוטל לוטראקי יוון". זה תשדיר חסות גם אצלנו.
אתי בנדלר
¶
ההגדרה שמוצעת כאן לתשדיר שירות היא קצת יותר רחבה ממה שאתה אומר. ההערות נשמעו כבר בישיבת הוועדה הקודמת. אמרנו שהיא רחבה בצורה כזאת שהיא מאפשרת להכניס גם פרסומות.
היו"ר שלום שמחון
¶
בסדר, אתם תשתתפו בניסוח. כשזה יבוא לעיוני, אם גלי צה"ל יגידו שיש משהו שתוקע אותם והוא פחות מערוץ 1, אני אתערב.
רחל סוטיצקי
¶
לא, פחות מערוץ 1, בשינויים המחויבים לגבי גל"צ. אמרנו כל הזמן שהצעת החוק לא תחרוג מהמצב הקיים היום. אם יש איזשהו ניסוח יותר טוב בהצעת החוק, כשהצעת החוק היא רחבה יותר מהמצב הקיים, את זה נקבל, אבל לא שתשנו את ההגדרה.
אתי בנדלר
¶
אני אתן לך דוגמה. אני מנסה להיזכר בהערות שנשמעו. בפסקה (2) בהגדרת תשדיר שירות, למשל, כתוב "תשדיר שעיקרו ומגמתו מתן מידע למשרתים בכוחות הביטחון ולגמלאי כוחות הביטחון" – זה בעצם כמעט כל עם ישראל, כי מדובר הן על סדירים, הן על מילואימניקים והן על גמלאים – "בנוגע למוסדות להשכלה גבוהה...או בנוגע למפעלי תרבות ואמנות", דהיינו דרך הפסקה הזאת אפשר לומר בואו להצגה הזאת או לכו למופע הזה לכולם, אז זה בעצם מאוד רחב.
אבי בניהו
¶
לספורט לא משלמים אגורה. אנחנו למשל משדרים תשדיר כבר שלוש שנים לקונצרט של הפילהרמונית ולכניסת חיילים חינם. לחיל החינוך יש בזה עניין, אז לא נפרסם את זה?
רחל סוטיצקי
¶
ברוח הדברים האלה, אם לא נשנה את ההגדרות של הודעת חסות ותשדירי שירות ונחדד רק את שני הסעיפים שהם אופייניים לגלי צה"ל, זה בהחלט מקובל גם עליי, אבל נשאיר את ההגדרות כפי שהן.
גילה גמליאל
¶
אני רוצה להמשיך את הקו - למה שלא יוצגו בפנינו בישיבה שאותה אתה תקבע ההגדרות המפורטות, לאחר שהם ישבו ויעשו את העבודה? כשהדברים יהיו ברורים, נקרא אותם, ואז נוכל לאשר אותם. אנחנו רוצים להעביר מסר שההצעה המדוברת צריכה לשקף את הסטטוס קוו, ועל בסיס זה וברוח הדברים האלה תציגו את הדברים בפנינו בצורה מסודרת ואז נתקדם קדימה.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני אמרתי שזה ינוסח בידיה המיומנות של היועצת המשפטית של הוועדה. זה יגיע לכאן, אבל זה יהיה דיון טכני. אם לא יהיו לכם השגות מיוחדות, הניסוח של שני הסעיפים האלה שלא מאפשר פרסומות יובא הנה, נעבור עליו בדקה וחצי ונצביע עליו וזהו, אם תהיה לו בעיה. אם לא תהיה לו בעיה, תדעו שזאת קריאה שנייה ושלישית.
היו"ר שלום שמחון
¶
חברי הכנסת, יש לנו הגדרה של תשדירי שירות ושידורי חסות. אם דרוש לחדד אותה, נחדד אותה, כך שהיא תותאם למה שגלי צה"ל צריכים. זה יובא אליכם, ואתם תשיגו השגות אם יהיו כאלה. אם לא יהיו השגות, תראו בזה אישור לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני מדבר עם חברי הכנסת כבל, טיבי, גמליאל, וילן וליבוביץ. אני מדבר על הוראת שעה לשנה עד סוף שנת 2005, אני מדבר על תקנות באישור ועדת הכלכלה. מדי שלושה חודשים יהיה דיווח של השר הממונה לוועדת הכלכלה על ביצוע החוק, לרבות ההכנסות בפועל במהלך שלושת החודשים שהיו וההכנסות הצפויות במהלך שלושת החודשים הבאים. האם זה מקובל עליכם ואפשר להצביע?
היו"ר שלום שמחון
¶
החוק הזה ינוסח לפי ארבע דקות וחצי. סעיפי החוק ינוסחו על-פי העקרונות האלו, והוא יובא לידיעת החברים. אם לא יהיו הסתייגויות מהותיות, אנחנו מצביעים על קריאה שנייה ושלישית. מי בעד?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
הצעת חוק גלי צה"ל – שידורי רדיו של צבא-הגנה לישראל (שידורי חסות ותשדירי שירות), התשס"ד-2004 נתקבלה, בכפוף להצעת היושב-ראש.