ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 07/12/2004

פרוטוקול

 
ב' - תקנות הבטיחות בעבודה (איסור עבודה בחומרים מסרטנים מסויימים) (תיקון)

5
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
07.12.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי




פרוטוקול מס' 301
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, כ"ד בכסלו התשס"ה (07.12.2004), בשעה 10:30
סדר היום
תקנות הבטיחות בעבודה (איסור עבודה בחומרים מסרטנים מסויימים) (תיקון) התשס"ד-2004
נכחו
חברי הוועדה: שאול יהלום -היו"ר
יגאל יאסינוב
אריה אלדד
מוזמנים
ד"ר אורנה מצנר -המשרד לאיכות הסביבה
עו"ד נטע דרורי -המשרד לאיכות הסביבה
יאיר גולדשמיט -מפקח חקלאות ארצי, משרד התמ"ת
עו"ד ליאורה עופרי -משרד התמ"ת
יעקב זוהר -חברת החשמל
נתן דיאמנט -חברת ישקול
יועצת משפטית
ג'ודי וסרמן
מנהלת הוועדה
וילמה מאור
קצרנית
מיטל בר-שלום












תקנות הבטיחות בעבודה (איסור עבודה בחומרים מסרטנים מסויימים) (תיקון) התשס"ד-2004
היו"ר שאול יהלום
שלום, אני פותח את ישיבת הוועדה. אנחנו עוסקים היום בתקנות הבטיחות בעבודה, איסור עבודה בחומרים מסרטנים מסוימים. קיימנו כבר ישיבה בנושא, בה ביקש שר התמ"ת לאשר שתקנות מסוימות, המורות להפסיק שימוש בעצים שטיפלו בהם בחומר מסרטן. אנחנו לא אישרנו את התקנות, כי אנחנו אמרנו שאנחנו צריכים לשמוע את האנשים שמתעסקים עם העצים האלה ולראות, אולי יש להם עוד מלאי שלם של העצים האלה. ערכנו עוד ישיבה למען האנשים שהאלה, שחברת ישכול וחברת החשמל מייצגים אותם.

קיבלנו מכתב מאיגוד לשכות המסחר, מאת עמית אבנר, מנהל תחום ענף העץ. שם נאמר: "בהמשך לסדר היום ולהזמנתנו, ברצוני להודיע שלענף העץ באיגוד לשכות המסחר אין התנגדות לתיקון התקנות הנ"ל. תודה על הזמנתכם". אני רוצה שתתנו קודם תזכורת בנושא התקנות.
ליאורה עופרי
בשנת 2002 היה תיקון תקנות הבטיחות בעבודה-איסור עבודה בחומרים מסרטנים מסוימים, שאסר שימוש בתכשיר לשימור או לחיסון עץ. בתיקון הנוכחי, אנחנו מבקשים איסור שימוש גם בעץ שחוסן בתכשירים האלה. מיד אחרי התיקון הראשוני, ניסינו לראות איך אנחנו אוסרים את השימוש בדרך המהירה, שלא בהכרח על פי תיקון התקנות. זה באמת נעשה בדרך של תיקון צו ייבוא חופשי, שאסר ייבוא של עצים שחוסנו בחומר. זהו גורם נוסף להשלמת התמונה של איסור השימוש בעצים האלה. משנת 2003, לא אמור להיות ייבוא של אותם עצים. עכשיו אנחנו אוסרים גם שימוש באותם עצים שחוסנו בחומרים האלה.
יגאל יאסינוב
למה משמשים העצים האלה? אני הבנתי שהם משמים רק לעמודי חשמל.
אורנה מצנר
מדובר בעמודי תקשורת, עמודי חשמל, עץ לבנייה, ריהוט גן, מתקני משחקים וכו'. יש לזה שימוש רחב.
היו"ר שאול יהלום
האם יש מישהו שמתנגד לתקנות?
אריה אלדד
השאלה היא מה קורה עם מתקנים קיימים.
ליאורה עופרי
כרגע, אין דרישה להוריד אותם.
היו"ר שאול יהלום
האם מישהו מתנגד לתקנות? אני רואה שאין אף מתנגד, ולכן אנחנו מאשרים את התקנות. חברי הכנסת שואלים את המשרד לאיכות הסביבה שאלה, אם אסור לייבא ולהתקין את העצים האלה, מה עושים עם מתקנים בגני ילדים שנבנו עם העצים האלה לפני שנתיים?
אורנה מצנר
כרגע אין דרישה להסיר אותם. אנחנו עקבנו אחרי המגמה העולמית. לפי המגמה העולמית, בשלב הראשון הוציאה את ה-C.C.A משימוש באותם מתקני משחקים ובעץ לבנייה ביתית. ההנחיה שם היתה, להשאיר את המתקנים הקיימים, כדי לא ליצור בבת אחת פסולת מסוכנת. הנושא כרגע בחיתוליו. אנחנו הולכים שלב אחרי שלב. בשלב הראשון אסרנו את התכשיר, לא אפשרנו להביא את התכשיר ולחסן אותו בארץ. בשלב השני אסרנו את הייבוא של עץ מחוסן. לאט לאט אנחנו נבדוק איך נטפל בכל הפסולות.
היו"ר שאול יהלום
התהליך לא צריך להיעשות לאט-לאט. הילד שמשחק באותו מתקן יכול בעוד 3-4 שנים להיות בבית חולים. המשרד לאיכות הסביבה צריך לקחת את המומחה הרפואי בביוכימיה ולבקש ממנו לבדוק את העניין תוך חודש, ואז להחליט. אם זה גורם נזק, אנחנו צריכים להפסיק את זה היום. אף אחד לא רוצה שילדו ישחק שם.
יגאל יאסינוב
אנחנו כמחוקקים לא יכולים לאשר את זה, אם אנחנו יודעים שיכולה להיות פגיעה בבריאות הילדים.
היו"ר שאול יהלום
אתה אוסר את זה, אבל אתה לא מטפל בעבר.
יגאל יאסינוב
אם היום נודע לי שיש אולי גן ילדים שהחומר הזה נמצא שם והבריאות של אותם ילדים נמצאת בסכנה, אני לא יכול לאשר את זה. אם אני לא אוסר את זה, אני מאשר את זה.
אורנה מצנר
אנחנו נעביר את הדברים.
היו"ר שאול יהלום
למי?
אריה אלדד
אני לא מכיר את החומר הזה. האם הוא מסרטן בדרך של שאיפת הנסורת כשעובדים עם העץ, או הוא מסרטן במגע?
היו"ר שאול יהלום
ד"ר מצנר, מהו מקצועך?
אורנה מצנר
אני ביולוגית במקצועי, ואני ליוויתי את הנושא הזה.
היו"ר שאול יהלום
אז את מבינה את כל הקשור לחומר הזה.
אורנה מצנר
אני אגיד את כל מה שאני יודעת. מדובר בתכשיר הדברה שמכיל שלושה חומרים, קופר נחושת, אסרן אנאורגני וכרום שש ערכי. אסרן אנאורגני וכרום 6 ערכי, הם חומרים מסרטנים. לכן, נאסר המשך חיסון העצים באמצעות החומרים המסרטנים. לא מדובר על רעילות אקוטית, כאילו מי שנגע פעם אחת בחומר הזה, הוא מיד חולה בסרטן. מדובר על חשיפה לאורך זמן. מתי זה מסוכן מאוד? בשרפת העצים ובעיבוד העצים. לכן, חשיבות גדולה לאישור התקנות שמשרד העבודה מציע. העבודה עם העצים משחררת נסורת שמסוכנת בשאיפה. זה גם מסוכן לסביבה, כי זה יכול לדלוף, וזה גם מסוכן כאשר יש בלאי או מגע ממושך. כל הנושא הזה נחקר בעולם כולו בצורה מאוד מסיבית. מדינת ישראל הרחיקה לכת בנושא הזה. בעוד שבארצות העולם השאירו את ה-C.C.A לשימושים תעשייתיים, מדינת ישראל אסרה לחלוטין את השימוש בחומר.
היו"ר שאול יהלום
הזה טוב מאוד.
אורנה מצנר
את הנושא של המתקנים הקיימים, אני אעביר למשרד.
היו"ר שאול יהלום
דומה העניין לסיפור שהיה עם האסבסט. משרד החינוך קיבל הנחיה להחליף את כל גגות האסבסט. הוא לא בא ואמר כי מכאן ואילך לא יהיו גגות אסבסט, אלא החליף את כל הגגות. כל זה תלוי ברמת הקרינה של החומר. יכול להיות שניתן רק לתת אזהרה, אבל נראה לי שהאיסור הגדול לא הולך יחד עם הסלחנות כלפי מה שנעשה בעבר. לכן, אני מציע שתכתבי לנו תוך 30 יום, ותספרי לנו מה ההתקדמות בנושא, לאחר שדיווחת על כך לאנשים במשרד.
נתן דיאמנט
אני רוצה לתת הבהרה מקצועית. לא הוכח מעולם כי אחרי השימוש ב-C.C.A בעץ, להבדיל מהחומרים שהוא מכיל, שהוא מסרטן. באירופה בודקים היום את כל הנושא הזה. שם יושבים עשרות מומחים שיש להם ידע מאוד מעמיק בנושא, והם הולכים לחוקק חוקים בהתאם. אורנה ערה לכל הנושא הזה. אנחנו הקדמנו אותם בנושא של איסור שימוש. היום, כולנו משתמשים בחומרים חלופיים שהם ידידותיים לסביבה. אני לא רוצה שאנשים יצאו מן החדר הזה ויחשבו שבמדינה הזו מסתובב חומר מסרטן בגני הילדים.
היו"ר שאול יהלום
אנו מטילים את הבדיקה של הנושא על המשרד הממונה על העניין. הוא אחראי כלפי המדינה לנושא הזה.
יגאל יאסינוב
יכול להיות שאם נצבע את אותם מתקנים בגני הילדים בצבע מסוים, אז הם לא יהיו מסרטנים, ויהיו מספר שנים להחליף את כולם. האם מישהו זוכר איך נעשה הדבר לגבי האסבסט? זה לא נעשה בלחץ. כמה מתקנים כאלה יש, ומהי העלות התקציבית של זה?
היו"ר שאול יהלום
מר דיאמנט, נניח שאני מקבל את דבריך, אבל יכול להיות שבבעירה כן משתחרר החומר. מישהו צריך לקחת את זה בחשבון ולחשוב מה לעשות אם החומרים האלה. צריכות לצאת הנחיות בעניין.
יעקב זוהר
אני חושב שהמשרד לאיכות הסביבה צריך גם להנחות את הגופים השונים, מה לעשות אעם החומרים הקיימים. לחברת החשמל יש במלאי עמודים שנרכשו עוד לפני התקופה שבה אסרו על השימוש בחומר או בעמודים. אני חושב שתקופת המעבר היתה צריכה להיות ארוכה יותר. יש גם אלפי עמודים שנמצאים ברשת החשמל.
יגאל יאסינוב
אני מניח שאין צורך להחליף אותם. אין איש שכל יום נוגע בהם.
יעקב זוהר
העלויות הן עלויות של רשת חשמל.
היו"ר שאול יהלום
כל זה ייבדק על ידי ד"ר מצנר, והיא תדווח לנו מה יקרה. תודה רבה, הישיבה נעולה.

הישיבה ננעלה בשעה 11:15

קוד המקור של הנתונים