ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 16/11/2004

פרוטוקול

 
א' - תקנות בריאות העם (דיווח על לידת תינוקות עם מומים) (תיקון)

5
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
16.11.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי




פרוטוקול מס' 278
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, ג' בכסלו התשס"ה (16.11.2004), בשעה 10:00
סדר היום
תקנות בריאות העם (דיווח על לידת תינוקות עם מומים) (תיקון), התשס"ד-‏2004
נכחו
חברי הוועדה: שאול יהלום -היו"ר
חה"כ אריה אלדד
מוזמנים
פרופ' יונה אמיתי -מנהל המחלקה לאם, לילד ולמתבגר, משרד
הבריאות
פרופ' יואל זלוטוגורה -מנהל מחלקה גנטית קהילתית, משרד הבריאות עו"ד אילנה מישר -יועצת משפטית, משרד הבריאות
ד"ר רפאל אלקיים -קופת חולים לאומית
ד"ר איילה בלאו -רכזת ארצית לבריאות הציבור, מכב"י שירותי
בריאות
יועצת משפטית
ג'ודי וסרמן
מנהלת הוועדה
וילמה מאור
קצרנית
מיטל בר-שלום











תקנות בריאות העם (דיווח על לידת תינוקות עם מומים) (תיקון), התשס"ד-‏2004
יונה אמיתי
מדובר ברישום של מומים מולדים. בישראל נולדים מדי שנה קרוב ל-150,000 תינוקות, כאשר 3%-4% מהתינוקות נולדים עם מום מולד כזה או אחר. למומים המולדים האלה יש משמעות רבה מאוד. חלקם זניחים, אבל חלקם יכולים לגרום לנכויות או לפגיעות התפתחותיות. הצורך ברישום מומים מולדים נועד לשתי מטרות, המטרה הראשונה היא המעקב הפרטני אחרי אותם ילדים שיש להם מום שעלול להוביל למחלה במידה והוא יוזנח. באמצעות מערך טיפות חלב בישראל, אנחנו מקבלים את הדיווחים האלה ומיידעים את טיפות החלב לגבי תינוקות עם רשימת מומים מסויימת שיש צורך לעקוב אחריהם. זה נעשה לצורך מתן טיפול מונע או לצורך טיפול שיקומי.
היו"ר שאול יהלום
איך אתם מפרידים בין קופות החולים? האם יש לכם רשימה של קופות החולים בכל עיר?
יונה אמיתי
התהליך הזה נכון לכל ספקי השירות, כאשר מרביתם ממשרד הבריאות, חלקם עיריות וחלקם קופות החולים. באמצעות לשכות הבריאות המחוזיות שמקבלות את הדיווח, הדיווח מועבר לטיפות החלב ולספקי השירות השונים, כולל קופות החולים.
היו"ר שאול יהלום
האם בלשכות הבריאות המחוזיות יש רישום לאיזו קופת חולים כל אזרח שייך?
יונה אמיתי
לא, אבל מעבירים את זה לספקי השירות. אם בירושלים העירייה מפעילה את טיפות החלב, מעבירים את כל הנתונים אליה.
היו”ר שאול יהלום
אני רוצה להבין איך זה נעשה כאשר יש 4 קופות חולים ביישוב מסוים.
יונה אמיתי
התהליך אכן יותר מורכב. הפיזור לטיפות חלב שאינן של משרד הבריאות הוא באמת יותר מורכב.
היו”ר שאול יהלום
אני רוצה לדעת, איך אתם יודעים לחלק את האוכלוסייה ל-4 קופות חולים. הרי בלשכת הבריאות אין את הרשימה. הרשימה נמצאת אולי בביטוח הלאומי.
יונה אמיתי
זה נכון.
היו”ר שאול יהלום
אז מה אתם עושים?
יונה אמיתי
אני לא יכול לענות על השאלה ברזולוציה מדויקת.
היו”ר שאול יהלום
אני מבקש על זה תשובה בכתב. תואיל לתת לנו את זה תוך שבוע ימים.
אריה אלדד
האם אתם מעריכים שרוב האבחונים נעשים כבר בבתי החולים ומדווחים משם?
יונה אמיתי
אנחנו מקבלים דיווחים על כ-90% מכלל הלידות. רמת ההענות היא לא ב-100% אלה ב-90% בערך. זה נכון שהיום משחררים תינוקות בגיל יומיים ממחלקות הילדים, וכי יש מומים שאינם מאובחנים עד גיל יומיים, ועליהם המעקב שלנו הוא פחות טוב. הוא נעשה באמצעות בדיקות לתינוקות בגיל חודשיים בטיפות החלב, אבל הוא פחות שיטתי. כבר לא מדובר על 100% מהילדים. המידע שמצטבר על המומים הגדולים, מאובחן לעיתים גם לפני הלידה באמצעות בדיקות אולטרסאונד או אחרות. חלקם הגדול מאובחנים על ידי הרופאים ביומיים הראשונים האלה, אבל לא מדובר בכולם.
ג’ודי וסרמן
התקנות האלה מתייחסות רק לדיווח של בתי חולים על היילודים כאשר התינוקות האלה נמצאים שם יומיים עד חמישה ימים. אם חשוב למשרד הבריאות לקבל את המידע הזה, מדוע אין חובת דיווח על טיפות החלב, רופאי ילדים או בתי חולים המקבלים תינוק בין שבועיים או חודשיים ומגלים אחת מהמחלות האלה.
יונה אמיתי
גם אם יהיה תהליך כזה מסודר, הביצוע יהיה קשה. אני מסכים שזה יכול להשלים את התמונה, אבל הביצוע יהיה קשה. 99,5% מהילדים נולדים בבתי חולים היום. יש אולי 800 לידות המתבצעות מחוץ לבתי החולים. מחלקות התינוקות בישראל מסוגלות ומבצעות את הדיווחים בשיטה מאוד סבירה, והן מאגר מאוד חשוב.
היו”ר שאול יהלום
נאמר ובית החולים יודע שילש מסויים הוא בעל תסמונת דאון ומדווח לרופא טיפת החלב, בהנחה שהוא יידע לטפל טוב יותר בהמשך. האם זו המטרה היחידה?
יונה אמיתי
לא. המטרה השנייה היא, איתור צבר של מומים מולדים שעלול להצביע על גורם סביבתי שעלול לגרום למומים מולדים. אני מדבר על כל מיני אירועים שהיו מתוקשרים לאחרונה, כמו האנטנות בצורן, רמת חובב ומפגעים תעשייתיים אחרים, אשר עלולים לתת את ביטויים גם במומים מולדים. במידה ואנו מזהים אזור שבו יש יותר מומים מולדים בנקודת זמן אחת, אנחנו עושים מחקר ממוקד על מנת לגלות את הגורם. יש לזה חשיבות כפולה, גם לתינוקות עצמם וגם כסמן של גורם סביבתי, והיום יש יותר ויותר גורמים כאלה.
היו”ר שאול יהלום
אם כך, גברת וסרמן צודקת. לעיתים ייתכן שאי לידה בבית חולים או לידה בבית חולים שמשחרר מוקדם מדי, גורמים לכך שלא ידווחו מומים באזור מסוים. נניח שיש אוכלוסייה שדוגלת בלידה בבית, זו אוכלוסייה שנמצאת בדרך כלל באותו מקום מגורים. כך גם כאשר מדובר על בית חולים שמשחרר, או כאשר יש רופא שלא ממלא את ההוראות. מדובר על בעיה אזורית. לכן, חשוב מאוד שיקבעו שבחצי השנה הראשונה יהיה דיווח גם מטיפות החלב ומהמרפאות. כך תושלם התמונה. מדוע אין הוראות כאלה?
אריה אלדד
הזכרת מעקב טרום לידתי. אם מגלים באןולטרסאונד בחודש השלישי מום, זה מגיע הרבה פעמים לידי הפלה. איפה זה מדווח?
יונה אמיתי
זה מדווח במסלול אחר ומגיע למחלקתנו כחלק מהמכלול. ישנה חובה של הודעה על לידת עובר מת אחרי שבוע 20 להריון במשקל 500 גרם, כאשר מתבצעת הפלה ספונטנית או הפסקת הריון יזומה. זה נעשה בבתי חולים, ויש הודעה מסודרת על העניין הזה. משם הדיווחים מגיעים אלינו.
היו”ר שאול יהלום
אדוני אומר שי מומים חשובים שאינם מתגלים ביום הראשון. מדוע לא לקבוע תקופה הגיונית שבה יוזרמו הנתונים מהשטח? אמנם תהיינה כפילויות, אבל היום המחשבים יודעים לטפל בזה.
יונה אמיתי
אנחנו נשמח לעשות את זה במסגרת תיקון להצעה הזו, מאחר וההסדרים הפרקטיים וההגדרה של המנגנון החוקי, הם יותר מורכבים. מי ידווח? באיזה גיל? באיזו שיטה?
היו”ר שאול יהלום
כמה זמן דרוש לך על מנת לנסח את התוספת?
יונה אמיתי
כשלושה חודשים.
היו”ר שאול יהלום
אני מבקש לרשום, שמשרד הבריאות מתחייב להביא לנו בעוד שלושה חודשים השלמה לתקנות האלה, שבה תהיה קביעה של דיווח מהשטח למשרד לגבי התקופה הראשונה בחייו של התינוק.
ג’ודי וסרמן
אני מבקשת להפנות את תשומת הלב של עו"ד מישר, שבסעיף 29 א1, יש סמכות לשר הבריאות לחייב מנהל בית חולים לדווח. אפשר להרחיב במסגרת הסעיף הזה את החובה לדווח מתוך בית החולים, גם בתקופה יותר מאוחרת של אחרי הלידה. צריך מצוא מקור סמכות אחר לקבל דיווחים מהשטח, קופות חולים או רופאים פרטיים.
אילנה מישר
זו בעיה משפטית שאנחנו נצטרך לפתור לפני שאנחנו נעשה את התיקון המוצע.
היו”ר שאול יהלום
מהי מהות התקנות? מה מחדשות לנו התקנות האלה?
יונה אמיתי
התקנות אמורות לתת את הגיבוי החוקי המסודר לתהליך שכבר נעשה.
היו”ר שאול יהלום
מה היה רע עד היום?
אילנה מישר
התקנות הקיימות הותקנו בשנת 1980. היתה חובת דיווח בשלושה מצבים. תסמונת דאון, מום בעמוד השדרה וחסר גפיים. בשנת 1990 יצא חוזר של שירותי האשפוז של משרד הבריאות שהחליף בין פרטי הדיווח והספח, מבלי שאף אחד שם לב לזה שהיו צריכים להתקין את התקנות. הדיווח במתכונת של שנת 1990 נמשך תקופהה ארוכה. לפני מספר שנים יצא עוד חוזר שתיקן את רשימת המומים שעליהם יש לדווח.
היו”ר שאול יהלום
והיום אנחנו נותנים לזה את הגושפנקה החוקית.
אילנה מישר
כן.
אריה אלדד
נניח שאני חוקר ואני רוצה לבדוק שכיחות מומי לב מולדים בקרב משפחות בדואיות, איך אני מגיע למאגר הזה?
יונה אמיתי
מאחר ומדובר במאגר מזוהה, אנחנו לא מעבירים שמות למטרות מחקר. אנחנו מספקים תשובות לגבי שכיחויות.
אריה אלדד
אני רוצה לדעת אם יש הגנה על מאגרי מידע. יכול להיות שאני ארצה לבדוק, האם כדאי לבתי שלי להתחתן עם בן של משפחה פלונית, האם יש במשפחה הזו הרבה מומים מולדים או לא. איך אנחנו חוסמים את הדבר הזה ומוודאים שהמאגר משמש אך ורק לצרכים האלה ולא לצרכים אחרים?
ג’ודי וסרמן
באמצעות חוק הגנת הפרטיות.
אריה אלדד
אבל המאגר פה מזוהה.
ג’ודי וסרמן
ולכן למשרד הבריאות אסור להעביר את הפרטים, אלא בהתקיים נסיבות מסוימות שמפורטת בחוק הגנת הפרטיות.
יונה אמיתי
אני אתן דוגמא. בימים אלה קיבלתי פנייה משירותי בריאות כללית, לקבל נתונים על מומים מולדים אצל תינוקות שאמותיהם הרו באמצעות הפריות מבחנה. אין לנו כוונה להעביר מידע כזה אליהם. אם אנחנו נקבל מהן את רשימת האמהות, נוכל לומר היכן היו מומים מולדים. זה תהליך עדין מאוד אבל חשוב מאוד. השאלה שעולה היא, האם בהפריות מבחנה יש יותר מומים מולדים ואיזה. צריך למצוא מנגנון שאפשר יהיה לעשות מחקר מסוג זה, אבל תוך כיבוד הפרטיות, כך שבאופן דיסקרטי אנחנו מקבלים את השמות ואז מספקים את המידע.
היו”ר שאול יהלום
נניח ותמצא שבקרב הבדואים יש אחוז גבוה של התקפי לב מאשר בשאר אוכלוסייה, תוכל להגיד לבת שלך להתרחק מהבדואים כי יש אצלם יותר התקפות לב. אף פעם אי אפשר להימנע מהמגמה הכללית. הבעיה היא לא לזהות משפחה או שם.
ג’ודי וסרמן
זה מידע שאסור להם לתת.
רפאל אלקיים
יש היום חובת דיווח על כלל הרופאים בארץ על מחלות זיהומיות. יש ברשימה שלכם לפחות 6-7 מצבים בהם האבחנה יכולה להיות אחרי שנים רבות, שנה, שנתיים או שלוש שנים. למה לא לחייב את רופאי הילדים בדיווח?
היו”ר שאול יהלום
אנחנו אומרים שתוך שלושה חודשים יוגשו תקנות והם יחשבו, האם זה יהיה בחצי השנה הראשונה לחייו של התינוק והאם זה יחול על רופא הילדים בשלוש השנים הראשונות.
יואל זלוטוגורה
אני רציתי לומר, שבגלל העניין של הסודיות, במיוחד במחלות גנטיות, אנחנו לא מעוניינים לדעת על כל המחלות שיכולות להתפתח כמחלות גנטיות במשך הזמן. החשיבות של הלידה והשנה הראשונה היא בגלל העניין של גורמים מסוג של גורמים סביבתיים, תרופות וכו', שעלולים לגרום לכך שיוולדו ילדים עם מומים. לגבי המחלות התורשתיות, אנחנו לא מעוניינים שיהיה מאגר במשרד הבריאות, כיוון שבסופו של דבר, עם כל ההגנות שישנן, המידע יוכל לעבור. כאשר מדובר במחלה שמופיעה בגיל מאוחר יותר, בדרך כלל זו מחלה מורשת ולא מוטציה חדשה, ואז אנחנו מסמנים את המשפחה. לכן, אנחנו מעדיפים שלא יהיה מאגר כזה.
אריה אלדד
אנחנו מבחינים פה בין מנפורמציות לבין מחלות תורשתיות על רקע אינזימטי.
יואל זלוטוגורה
אנו מדברים על מחלות מולדות שבהן עלול להיות מצב בו משהו סביבתי, תרופתי גרם להיווצרותן. זו המטרה העיקרית. הרעיון הזה נולד מהסיפור שהיה מהדלידומין וחוסר הגפיים. התחילו לטפל בנשים בהריון עם תרופה שהתברר כי היא גורמת לחוסר גפיים. בעבר לא היו מאגרים כאלה, ולכן לקח זמן עד שגילו שיש קשר בין הדברים. המטרה של התקנות היא לראות שיש צבר של מומים ולנסות למצוא את הסיבה.
היו”ר שאול יהלום
אבל ההנחה שלכם שאם זה מתגלה בגיל מאוחר זו מוטציה תורשתית, זו לא הנחת ברזל.
אריה אלדד
דאון סינדרום לא נמצא פה.
יואל זלוטוגורה
הוא נמצא ברשימה.
היו”ר שאול יהלום
זה היה עוד לפני התקנות.
יואל זלוטוגורה
במסגרת התוכנית למניעת מומים, מדינת ישראל הכניסה את העניין של בדיקות טרום לידתיות למניעת מומים מולדים. המטרה של המאגר של תסמונת דאון ושל המומים הפתוחים במערכת העצבים היתה לעקוב אחרי התוכניתולראות מי משתמש בתוכנית וכמה ילדים נולדים.
היו”ר שאול יהלום
אנחנו מאשרים את התקנות. תודה רבה.

הישיבה ננעלה בשעה 10:30

קוד המקור של הנתונים