ב' - הפסקת החפירות באתר לבניית מעבר תת-קרקעי לרכב בעיר עכו
5
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
15.11.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 313
מישיבת הפנים ואיכות הסביבה
שהתקיימה ביום ב' בכסלו התשס"ה (15 בנובמבר 2004) בשעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 15/11/2004
הפסקת החפירות באתר לבנית מעבר תת-קרקעי לרכב בעיר עכו
פרוטוקול
סדר היום
הפסקת החפירות באתר לבניית מעבר תת-קרקעי לרכב בעיר עכו.
מוזמנים
¶
שוקה דורפמן – מנהל רשות העתיקות, משרד החינוך
דורון בלשה – מנכ"ל חברת יפה נוף
מיכה רוטשילד – אגודה למניעת חילול קברים
עירית שפרבר – מהנדסת מחוז חיפה והצפון, משרד התחבורה
דרור ברשד – רשות העתיקות
יותם טפר – רשות העתיקות
בנימין דוד – סגן מהנדס מחוז במע"צ
סנ"צ אבי אזולאי – מפקד יוצא, תחנת עכו, המשרד לביטחון פנים
סנ"צ משה כהן – מפקד נכנס, תחנת עכו, המשרד לביטחון פנים
משה גפני
¶
האמת היא שייאמר לזכותה של רשות העתיקות בראשותו של שוקה דורפמן שבמשך 5 שנים אין בעיות מהסוג הזה. ועדת הפנים מובטלת בעניין של חפירות קברים; יש לה הרבה עבודה בדברים אחרים.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני אבקש ממציעי שתי ההצעות לסדר להציג את המניעים ואת הדאגות שלכם. להערכתי, לפני כמה שנים המדינה מצאה איזון נכון בין כיבוד כבוד המתים, שאני חושב שהיא נורמה חשובה בחברה, וגם בזה נאורות החברה נמדדת, לא רק בפיתוח מדעי או בחפירות שלא מתחשבות בשום דבר. כמו שהיה פעם בנתיחת הגופות אני גאה שמדינת ישראל שומרת על כבוד המת ועל כבוד המשפחות שמעורבות במקרים הטרגיים האלה. לכן חבל שאנחנו חוזרים ודנים בזה מחדש, אבל יכול להיות שגם כאשר יש איזון ומדיניות סבירה ונכונה יש תקלות.
על כל פנים שני חברי כנסת ביקשו להעלות את הנושא בהקשר לאירועים בעכו, ואני מבקש מחבר הכנסת רוני בריזון ואחר-כך מחבר הכנסת משה גפני להציג את הדברים.
רוני בריזון
¶
הנושא הוא הפסקת החפירות באתר לבניית מעבר תת-קרקעי לרכב בעיר עכו. אני רוצה להודות לכל מי שהופיע ומשתתף אתנו בדיון, אני רוצה לקוות שיהיה לנו דיון ענייני ומסודר, אני אעשה כל מאמץ שכך זה יהיה, אבל זה בעצם בידיו של אדוני שלא נגלוש מן הנושא ומן הדרך הסלולה.
עיקרי הדברים
¶
"בכביש עכו-צפת במחלף רכבת עם כביש כדי למנוע את הסיכון שיש במעברים כאלה מתוכנן מעבר תת-קרקעי. חברת יפה-נוף עוסקת במלאכה עבור משרד התחבורה. בשלב זה הוסט התוואי הקיים ומתבצעת הכנת השטח ליציקות. תוך כדי הכנת השטח נתגלו בשטח קברים ובהם ממצאים ארכיאולוגיים" – אני מניח שהם ייסקרו כאן, לאחרונה נמצאה שם מצבת קבורה של סנטוריון מהלגיון השביעי, קלאודיה פיאפידליס. כל הממצאים האלה פגניים וצבאיים. מדובר שם בקברים צעירים בלבד, וזה לא אופייני אלא לבתי קברות מן הסוג הזה. רשות העתיקות מבצעת חפירות הצלה באתר; הנושא הגיע להפגנות, והייתה גם התנכלות לאתר עצמו.
רוני בריזון
¶
הייתה שם התפרצות למקום באחד הערבים, שפכו נפט וסולר, שברו רהיטים. העבודה הופסקה מספר פעמים, והנושאים כולם עלו מעלה-מעלה, משרד ראש הממשלה התערב בעקבות פגישה שמזכיר הממשלה קיים עם הרב אלישיב.
אני מבקש לברר מהו הסטטוס של העבודה: האם העבודה מופסקת? האם העבודה מופסקת גם בחפירות ההצלה וגם בעבודות על הכביש? אם העבודה מופסקת – מי נתן את ההוראה להפסיק אותה? לאיזה צורך? מה קורה בינתיים, ואיך ומתי תחודש העבודה כדי שאפשר יהיה לגמור שם את המלאכה? כדי לקבל תשובות על השאלות האלה ביקשתי לקיים את הדיון הדחוף הזה.
היו"ר יורי שטרן
¶
האם מבחינתך הפסקת העבודה בחפירות ההצלה הארכיאולוגיות היא שונה מהפסקת העבודה במקרה שיתגלו הקברים, והציבור הדתי יבקש לבדוק?
רוני בריזון
¶
חפירות ההצלה נמשכות כבר כמחצית השנה, ובמשך התקופה הזאת התעוררו כל מיני שאלות, היו מגעים, והיו דיונים, והייתה בקשה לקבל חוות דעת של ארכיאולוגים, והייתה קודם הסכמה לקבל את חוות דעתו של פרופ' דוד אדן, שעומד בראש המכון הארכיאולוגי של אוניברסיטת בר-אילן, ואחר-כך הייתה חזרה מן ההסכמה הזאת. זאת אומרת נעשו בדיקות, אבל אני לא מבין איפה אנחנו עומדים כרגע.
משה גפני
¶
ממש לא שאלתי אותך לגבי הלגיון.
לגבי מסילת הברזל שמרחיבים בין נהרייה לעכו אני רוצה לשאול כמה שאלות.
משה גפני
¶
אין לי טענות שלא הזמינו את המשרד לאיכות הסביבה, כנראה לא עולה בדעתכם העניין הזה. חבר הכנסת בריזון כנראה לא בדק את זה.
משה גפני
¶
לגבי הרחבת מסילת הברזל בין עכו לנהרייה – שזה הנושא המדובר, ובאחד האתרים התגלה גם בית קברות. כאשר ביקשו את אישור ועדות התכנון נמסר תסקיר על ההשפעה הסביבתית, תסקיר שאיננו מדויק בלשון המעטה. התסקיר אמר בין היתר שמסילת הברזל לאחר ההרחבה שלה תעבור ב- 40 מטר מעל בית-ספר, וזה התברר כלא נכון. בשיחות שקיימתי גם עם המנכ"לית של המשרד לאיכות הסביבה, ד"ר מיקי הרן, וגם בשיחות עם אנשים מהשטח שפנו אליי, התברר שהעבודה במסילת הברזל נעשית על-פי מסמך לא נכון. יש שם תסקיר של המשרד לאיכות הסביבה.
היו"ר יורי שטרן
¶
חבר הכנסת בריזון, בתחילת הישיבה שאל אותי חבר הכנסת גפני האם אני אוציא אותך מהחדר, ואני אמרתי שאם תסייע לי, אז אל תסייע לי בבקשה.
משה גפני
¶
אני רק אומר שמאוד יכול להיות שאם היה תסקיר מדויק על כל מה שנעשה לכל אורכה של המסילה – והכוונה להרחבה שלה עם כל מה שנלווה לעניין הזה – יכול להיות שלא היינו מגיעים לדיון על נושא בית הקברות, יכול להיות שגם את הבעיה הזאת היינו פותרים.
משה גפני
¶
אני מבקש לומר כמה דברים בקצרה. מדינת ישראל כמדינה נאורה איננה פוגעת באתרים ההיסטוריים שלה, וודאי לא בכבוד המת. רק לא מכבר עומדים להרחיב בנתיבי איילון את הכביש לכיוון חולון, ובמקום נמצא בניין שנקרא "בית הביל"ויים". שם יש סכנת נפשות, זהו כביש שחייבים להרחיב. בית הביל"ויים הוא בית המגורים של אנטון איוב; "לבית הזה הגיעו ראשוני הביל"ויים – 13 גברים ואישה אחת – בשנת 1882 כשפניהם היו לעבודה חקלאית במקווה ישראל הסמוך. הקבוצה שכרה חדרים במבנה שכיום נמצא במצב פיסי ירוד מאוד. לאחרונה אף פונו משם כמה משפחות שפלשו למבנה; עלות הפינוי הסתכמה במיליון וחצי דולר". מדינת ישראל עומדת להשקיע בחפירת מנהרה כדי לא לפגוע בבניין הזה – שהוא בניין רגיל, מט ליפול שגרים בו הומלסים.
משה גפני
¶
היא לא תכריז עליו שום דבר, וכנראה הבניין הזה לא מטריד את חבר הכנסת בריזון, אבל אולי זה כן מטריד אותו, אחרת הוא היה מדבר על 70 מיליון שקל: 50 מיליון שקל לחפירת המנהרה ו- 20 מיליון שקל נוספים לכל מה שנקבע לעניין. יוסי פלדמן, מנכ"ל החברה לשימור אתרים מתנגד גם לזה; הוא אומר שגם אם יחפרו מנהרה, וגם אם יבנו את הקיר האקוסטי כדי לא לפגוע באיכות החיים של השכנים, גם אז יכול להיות שיהיו סדקים בבניין, ולכן הוא מתנגד גם להשקעה הכספית הזאת.
משה גפני
¶
אדוני היושב ראש, כמי שחרד מאוד לדמויות הפלסטיניות דע לך שמכספי המסים שלך השקיעו הרבה כסף כדי לעקוף את הכביש. אגב, כביש ירושלים-תל-אביב מתפצל לפני שער הגיא כשיורדים מירושלים לשני מסלולים רחבים, ולמה צריך את כל העקיפה הזאת של מיליוני מכוניות שנוסעות שם עשרות שנים בסיבוב מסוכן וקשה, אפילו? מכיוון שבאמצע השיחים בין שני המסלולים יש קבר של שיח' שלא רצו לפגוע בו. לכן העבירו את המסלולים באופן כזה שהוא מסוכן מבחינה תחבורתית, אבל מדינת ישראל כמדינה נאורה לא רצתה לפגוע בקבר של השיח' הזה, כמו שלא רצו לפגוע בקבר של עז-א-דין אל-קסאם, כמו שלא רוצים לפגוע בבית הביל"ויים – אותו בניין מט ליפול בנתיבי איילון. היה בית-קברות אשורי בראשון לציון שגם טיפלו בו בכל הכבוד, ולא באו עם טרקטורים.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מציע לכם לבלבל את האויב, ובפעם הבאה כשיתגלה משהו כזה, אשורי או מתקופת הברונזה הקדומה או הביזנטית, אתם תתחילו בהפגנות, ואז שינוי כולה תעמוד במבוכה, לא תדע מה לעשות.
משה גפני
¶
אם אנחנו נעשה הפגנות הם יהיו נגד בכל מקרה. הם משנים את עמדתם במהירות רבה.
אולי אני עושה את זה באווירה קלילה, אבל יש פה דבר שהוא פגם מובנה בהתייחסות שלנו לדברים. זה שמדינת ישראל עומדת להשקיע בימים אלה עשרות אלפי שקלים על בית הביל"ויים אני לא נגד; אני משתתף תמיד בדיונים של החברה לשימור אתרים כי אני חושב שעם צריך לשמר את מורשתו ההיסטורית, כל אחד לפי עניינו. מדינה שעושה שינויים תחבורתיים כבדי משקל כדי לשמר קבר של שיח' בכביש ירושלים-תל-אביב או קבר של עז-א-דין אל-קסאם, אני חושב שזה לא במקום. אני שואל, למה הדיון הזה במקום? למה לא הגשת הצעה לדיון מהיר על זה שמשקיעים כל-כך הרבה כסף בפרויקט תחבורתי מאוד קשה שגובל בפיקוח נפש בנתיבי איילון רק כדי לשמר בניין כזה?
הדבר האחרון הוא שבמפלגה שלכם יש כאלה שמתיימרים לדאוג לאיכות הסביבה; למה לא בדקת לפני זה כיצד אושרה הרחבת המסילה הזאת מבחינת איכות הסביבה כאשר הוגש תסקיר לא נכון?
היו"ר יורי שטרן
¶
משה, אבל הוא לא בדק את כל תהליך הוצאת האישורים. מי יכול לתת לנו את העדכון על העבודות?
דורון בלשה
¶
הפרויקטים להפרדה המפלסית בין מסילות רכבת לבין כבישים הם קבוצת פרויקטים מאוד חשובה שאנחנו מבצעים בצפון מדינת ישראל, ועד היום ביצענו כ- 13 מעברים כאלה.
דורון בלשה
¶
המעבר הזה של כביש 85 בעכו נכנס לסדר היום כראשון מבין שלושה מעברים בעכו שאנחנו מתכוונים ליצור בהם את ההפרדה המפלסית. זה מאוד חשוב.
דורון בלשה
¶
מתוכננים שני מעברים תת-קרקעיים וגשר אחד. התוכנית של המעבר הזה היא בתכנון כבר מספר שנים וברור שבשלבים הראשונים של התכנון בודקים חלופות שונות, עושים הערכות מה נכון מבחינה הנדסית-תחבורתית-בטיחותית, מה מתאים למקום; ולכן הוחלט על שני מעברים תת-קרקעיים מתחת למסילה וגשר אחד בדרום עכו. בין גשר ומסילה יש הרבה מאוד קריטריונים ורלוונטי מאוד לכביש 85 זה המרחק בין הצומת הקרוב, האם אפשר לרדת בצורה מספיק בטוחה מתחת למעבר או לעלות; מבחינה אורבנית הרשויות מעדיפות מעברים תת-קרקעיים משוקעים ולא גשרים מלאים. ביצוע העבודה החל לפני 3 שנים בהרחבת רחוב רמז.
דורון בלשה
¶
החפירות הארכיאולוגיות נעצרו בעקבות הוראת הממשלה; ממשיכים לעבוד על הקמת הגשר והמעבר התת-קרקעי.
דורון בלשה
¶
יש מסילה, והמעבר הוא מתחתיה. כל החלק התת-קרקעי, העלייה והירידה אל מתחת למסילה צריך לחפור בו, ושם נמצאים הקברים.
דורון בלשה
¶
בוודאי.
מבחינת המסילה יש תוכנית לרכבת ישראל להרחיב ואפילו להעתיק את המסילה בחלק מן התוואי – זה פרויקט של רכבת ישראל, לא שלנו, ולכן אני לא בקי בתסקיר שאתה הזכרת. בכל מקרה, אם אנחנו מדברים על המעקף של המסילה פה- - -
דורון בלשה
¶
העיכוב הוא חמור מאוד כבר חודשים רבים. למעשה, כשרשות העתיקות התחילה לחפור וגילתה את הקברים, כבר מתחילת הקיץ יש עיכובים ודיונים עם החוגים החרדיים ופגישות בשטח עם חבר הכנסת אזולאי ועם המומחה שלהם, הרב שמידל; חצי שנה אנחנו במין תהליך של יו-יו. הפרויקט מעוכב כבר חודשים רבים, וגם היום העיכוב גדול. עכשיו העיכוב חמור כי נכנסים לחורף.
היו"ר יורי שטרן
¶
העיכוב נגרם קודם כל לחפירות הארכיאולוגיות, ואי-ביצוע החפירות מעכב את ביצוע העבודות.
דוד אזולאי
¶
העבודה מתבצעת במקום שאין קברים. בחלק הדרומי העבודות ממשיכות, בחלק הצפוני העבודה הופסקה משום שגילו את בית הקברות.
היו"ר יורי שטרן
¶
בגלל סדר מסוים ולוח-זמנים הייתם אמורים לסיים בתאריך מסוים, ועכשיו לא תוכלו לעמוד בזמנים?
דורון בלשה
¶
עד היום העיכוב הוא במספר חודשים, יהיה עיכוב של מספר חודשים בסיום הסופי. הבעיה היא שכרגע נכנסים לחורף, והעיכוב של הימים האלה הוא משמעותי. למעשה, כדי לחפור פה את המעבר התת-קרקעי מתחת למסילה אנחנו סללנו מעקף זמני; הוא במצב מאוד מסוכן, הולכי הרגל בו כמעט על הכביש, המצב הנוכחי הוא בכי רע, אני לא יודע האם נגמור את העבודות בחורף.
שוקה דורפמן
¶
המדיניות שלנו היא קיום דיאלוג ומבצעים על-פי הזמנה. יש מספיק עבודה, רשות העתיקות היא רשות סטטוטורית, וכשמזמינים אצלה עבודה היא מבצעת אותה. התהליך סביב ביטוח קו הרכבת והכביש של עכו התחיל לפני הרבה זמן, ואנחנו בדרך עשינו תהליך מאוד ארוך ומפורט גם עם היזם, ששיתף אתנו פעולה מלאה וגם עם העולם החרדי ונציגו, הרב שמידל. עשינו תהליך סדור של סקר, חפירת בדיקה, והתחלנו בחפירת הצלה. מרגע שהתגלו קברים הודענו לנציגי משרד הדתות, ואז נפתח דיאלוג. היו משברים, היו הפסקות עבודה ובשלב מסוים הייתה הסכמה בשולחן ראש עיריית עכו להזמין חוות דעת שאינה תלויה, אינה קשורה לרשות העתיקות. החברה המפתחת והרב שמידל החליטו להזמין חוות דעת בלתי תלויה מפרופ' דוד אדן מאוניברסיטת בר-אילן. העבודה הופסקה למשך כ- 10 ימים, והוא כתב חוות דעת ברורה, ואפילו חד-משמעית, לדעתי, שבית הקברות הוא בית קברות פגני.
שוקה דורפמן
¶
היועץ המשפטי לממשלה, פרופ' בן-יאיר, קבע נוהל מחייב בעקבות העימותים שהיו בשנות ה- 90', שכשרשות העתיקות והמכונים לארכיאולוגיה נתקלים בקבר הם חייבים להפסיק את העבודה למשך 48 שעות ולדווח למשרד ראש הממשלה.
שוקה דורפמן
¶
יש קביעה חד-משמעית שעצמות אדם אינם עתיקה, וגם את זה צריך להבין. זה נקבע חד-משמעית באותה התייעצות. זו פרקטיקה שהייתה מקובלת, היא סוכמה, ורשות העתיקות פועלת לפיה לפני הרבה מאוד שנים. אנחנו פיתחנו את זה.
שוקה דורפמן
¶
אם היזם לא מגיע להבנה עם הנציגים של המשרד לענייני דתות או עם המשרד של אתרא קדישא, ודורש שנבצע את החפירה אנחנו מפסיקים לחפור.
שוקה דורפמן
¶
העיכובים נובעים פעם ראשונה בגלל הנוהל הקיים כשעצרנו את העבודה ודיווחנו, ואחרי זה אתרא קדישא והנציגים- - -
שוקה דורפמן
¶
אנחנו מתארכים את העצמות אם יש ממצא, אם אפשר לתארך אותן. העיסוק בעצמות הוא לא רלוונטי לסוג הדת.
היו"ר יורי שטרן
¶
אין לנו דתיים, אתם כארכיאולוגים עליתם על קיום הקברים, וחובה עליכם כארכיאולוגים ללא קשר למוצא האנשים שנקברו שם בזמנו לחפור; כלומר, הדיאלוג צריך להיות ביניכם לבין היזם, לא ביניכם לבין החרדים.
שוקה דורפמן
¶
אנחנו מודיעים לשני גורמים, לפי הנוהל שקבע היועץ המשפטי לממשלה, אף אחד לא שינה אותו. אנחנו מודיעים למשרד לענייני דתות ועוצרים את העבודה.
שוקה דורפמן
¶
מודיעים ליזם במקביל. לכאן נכנסים גורמים נוספים שמתחילים בפעילות, וזה לא קשור אם היו חרדים או לא היו חרדים, אם אני מוצא עצמות אני מדווח.
שוקה דורפמן
¶
הרב שמידל, ראש אתרא קדישא פנה לחברת יפה-נוף והם עצרו את העבודה, לא אני. עכשיו התחיל להתקיים דיון: כן בית-קברות יהודי, לא בית-קברות יהודי.
היו"ר יורי שטרן
¶
אין ישיבה, בריזון, הפסקה. עוד התפרצות אחת, ואני באמת מפסיק, זה לא מעניין אותי לשמוע את הצעקות שלכם.
על מה המשא ומתן? מה שצריך לעניין את הצד החרדי זה לבדוק האם זה יהודים או לא יהודים.
היו"ר יורי שטרן
¶
זה לא מבוא לדוקטורט, זה שאלות ותשובות, תהיה יותר ענייני. תסביר לי על מה דנים עם נציג אתרא קדישא?
היו"ר יורי שטרן
¶
אדוני, תסביר לי במילים פשוטות וקצרות, על מה אתה יושב אחר-כך עם נציג אתרא קדישא? מה הוא מבקש ממך?
דוד אזולאי
¶
אין לו ברירה, הוא חייב לשבת מול אתרא קדישא מפני שאין משרד דתות, אין גורם מוסמך, אין אף אחד שם. אם היה משרד דתות היה גורם מוסמך שאתו אפשר היה לנהל משא ומתן.
יש פה מכתב מהרב הראשי לישראל, הרב שלמה עמר, שפונה למאיר שפיגלר, נציג ראש הממשלה במשרד הדתות, ואומר לו לעצור את העבודות עד שיבדקו את הנושא מבחינה הלכתית, והוא עוד לא ענה לו. הרב הראשי לישראל פונה לפקיד, והוא לא מקבל תשובה עד היום. חייבת להיות בדיקה הלכתית.
דורון בלשה
¶
גם מעיריית עכו וגם ממשרד התחבורה מבקשים מעת לעת לחכות כמה ימים. באוגוסט הייתה פגישה במשרד התחבורה עם הרב פרוש ועם הרב שמידל; התבקשנו לחכות כמה ימים, וכך זה מתנהל. אחר-כך ראש עיריית עכו ביקש עוד חוות דעת, ובסופו של דבר המטרה הייתה להמשיך לעבוד כמה שיותר מהר בלי מהומות. ולפיכך, בתחילת ספטמבר יש נייר חתום בידי ראש עיריית עכו והרב שמידל, שפונים לפרופ' אדן, והוא פוסק סופית. חוות הדעת שלו הייתה שזה חד-משמעית לא יהודי, ואפשר לעבוד.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני לא מבין. מצאו קברים, אין משרד הדתות. קברים עתיקים במדינה נאורה מקובל לחפור ולחקור, ובכל מקרה כשעולים על הקברים האלה יש צורך בהפסקת העבודות או בשינוי התוואי.
שוקה דורפמן
¶
זה בדיוק מה שהתקיים. פעם אחת הזמינו חוות דעת. הרב שמידל ביקש לבדוק שינוי תוכנית, ולנו אין בעיה עם העניין הזה, כי אם זה לא חפירה, אפשר לשנות את התוכנית. זה לא חייב להיות קברים, יכול להיות שזה יהיה משהו עתיק אחר.
רוני בריזון
¶
אם יש שם קברים, אומרים במשרד הדתות ששם לא יחפרו, זה נקרא חיטוטי קבר, תלכו אחרת: מלמעלה, מלמטה, וכולי. למה אתם אומרים שאתם נציגי משרד הדתות? תתביישו לכם, ביניכם הוא יושב.
מיכה רוטשילד
¶
זה פרויקט בניית מנהרה על חשבון הקברים. אנחנו מבקשים שיבנו גשר. משרד התחבורה הביא תוכניות על הנושא הזה לבניית גשר.
מיכה רוטשילד
¶
תנו לי לדבר.
משרד התחבורה הביא תוכניות אלטרנטיביות, במקום לרדת למטה לעלות למעלה. כשעולים למעלה זה יותר בטוח ויותר נעים, ואת זה אנחנו מבקשים. זה גם יותר זול, גשר יותר הרבה יותר זול ממנהרה. לא ידעו שיש שם קברים, ואם ברגע שהם נתגלו ב- 4 ביולי היו מפסיקים ועובדים לפי התוכנית האלטרנטיבית הגשר כבר היה עומד היום.
שוקה דורפמן
¶
אם היה שם ממצא מאוד ייחודי אנחנו היינו אומרים: לא בונים, תעשו שינוי תוכנית, אבל זה לא ממצא ייחודי.
מיכה רוטשילד
¶
כשאנחנו כיהודים חרדים מבקשים משהו אנחנו מתייחסים אליהם, כן יהודים או לא יהודים, כשעז-א-דין אל-קסאם מבקש משהו אף אחד לא פותח את הפה.
היו"ר יורי שטרן
¶
הדרישה הזאת שלכם בכלל לא תלויה בחוות הדעת האם מדובר בקבר יהודי או פגני. אתם אמרתם שקברות צריכים להשאיר, וללכת מעל זה. למה צריכים לשאול את פרופ' אדן אם זה יהודי או לא יהודי אם זה לא רלוונטי?
שוקה דורפמן
¶
מה שאומר הרב מיכה רוטשילד זו התפתחות נוספת. זה התחיל מזה שזה יהודים, ולכן ניתנה חוות הדעת, והיא תוכננה בידי הרב שמידל.
דוד אזולאי
¶
אני אענה לך. בהתחלה ביקשנו מחברת יפה נוף להקפיא את העבודות. חברת יפה נוף התנגדה בכל תוקף. אני ביקשתי את התערבותו של ראש העיר בעניין הזה, ויחד עם הרב שמידל ניסינו לגבש פשרה, ואז עלה שמו של פרופ' דוד אדן.
דוד אזולאי
¶
זה עלה בהקשר אחד שאולי תובא חוות דעת מעיריית עכו, אבל חברת אתרא קדישא טוענת שחוות הדעת הזאת לא עומדת בקריטריונים.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני שמעתי לפני דקה בפעם החמישית אולי שלא משנה אם זה יהודים או לא יהודים; עכשיו אתה אומר שאם זה יהודי אז יעצרו, ואם לא יהודים אז מה?
דוד אזולאי
¶
לא. כשהוחלט להזמין את העבודה הזאת הייתה הסכמה שהעבודה תובא. זה עוד לא אומר שהרב שהוא בר-סמכא. הוא לא בר-סמכא להגיד "כן" או "לא".
דוד אזולאי
¶
למה בדיון שהיינו בלשכת ראש העיר הרב שמידל אמר שהוא לא הפוסק? הוא אמר שמי שיפסוק לו זה הרבנים.
מיכה רוטשילד
¶
אם זה היה בית-קברות יהודי חברת "יפה נוף" הייתה מתקפלת מיד. היות שזה לא בית-קברות יהודי חברת יפה נוף עדיין לא התקפלה.
רוני בריזון
¶
אין הבדל בהלכה, תגיד את זה בקול רם כדי שאחר-כך אני אביא לך את הפסיקות של החתם סופר של עציץ אליעזר.
רוני בריזון
¶
אל תבלבל את המוח, הוא יודע את האמת. יש הבדל עצום בין קברות ישראל לבין קברות הגויים. תגיד שזה לא נכון, תגיד לפרוטוקול שמה שאמרתי לא נכון.
דוד אזולאי
¶
אני רוצה להשמיע את הדברים לחברים שהיו שותפים באותה ישיבה. הוכרז בלשכת ראש העיר שתוזמן חוות דעתו של פרופ' אדן, אבל הרב שמידל חזר והדגיש : "בנסיבות הקיימות אבקש להיעתר להזמין את הפרופ'". הוא לא אמר שהוא יקבל את חוות הדעת.
דוד אזולאי
¶
הרב שמידל אמר שאחרי שנשמע את פרופ' אדן הוא יקבל פסק הלכה מהרבנים איך לנהוג. הרב שמידל אמר את זה בנוכחותי.
דוד אזולאי
¶
עכשיו אני מגיע לשלב הבא. ההתנגדות היא עקרונית, וזה לא משנה אם זה בית-קברות יהודי או לא. אנחנו לא יכולים לתת את ידינו לחפירה במקום כזה מפני שאין אז אין לנו שום זכות מוסרית לדרוש מאומות העולם – כשהן צריכות להקים גשר – שהן לא יחפרו בתי-קברות יהודיים. לנו אסור לעשות את זה. יחד עם זה, יש פתרון; מי אמר שאין פתרון? יש פתרון הנדסי לעניין הזה, וזה לא כמו שחבר הכנסת רוני בריזון אומר, לא מדובר במיליונים, זה לא נכון. יכול להיות שהפתרון יהיה יותר זול.
דוד אזולאי
¶
כשמדברים על העיכוב, מר שוקה אומר לנו שבפעם הראשונה שפנו למשרד הדתות זה היה ב- 4 ביולי, אבל העסק הזה הגיע לשטח רק ב- 19 בספטמבר.
דוד אזולאי
¶
ב- 19 בספטמבר התחלתם את החפירות. עד אז לא היו חפירות, למה אתה אומר שהיו? אז אנחנו באנו והתחלנו לעצור.
דוד אזולאי
¶
החפירה הארכיאולוגית מבוצעת, לצערי הרב. בהוראה של ראש הממשלה הפסיקו עכשיו את החפירות, אבל העבודות לא נפסקו; בצד הדרומי ממשיכים להתבצע עבודות.
דוד אזולאי
¶
מה זה עיכוב? ואם כדבריך, נגרם עיכוב? מדובר על בית-קברות, אז אנחנו ניתן את ידינו לרמיסתו? אני לא מקבל את זה.
היו"ר יורי שטרן
¶
בריזון, בלי צעקות, כי נמאס לי ממש מההתנצחות הזאת.
אני מנסה להבין איך אנחנו יכולים לקדם את העניין. יש פה שני אינטרסים שבעיניי הם לגיטימיים מאוד. אני מסכים לגמרי עם מה שאמר חבר הכנסת גפני, אין הבדל בין אתר ארכיאולוגי, בית-קברות שצריכים לכבד אותו, בית הביל"ויים או ערכי טבע. נלחמנו פה כולנו – ולצערי לא הצלחנו – על כך שכביש 18 לא יהרוס לנו את הסביבה בצפון. מצד שני כל העיכובים האלה עלולים לעלות בחיי אדם. זה ערך לא פחות חשוב מכבוד המת. לכן אנחנו צריכים לזרז את הדברים האלה. זה לא עניין של הפגנות ולא של ויכוחים תיאורטיים.
חבר הכנסת אזולאי, מה אתה כתושב העיר יכול לתרום לכך?
דוד אזולאי
¶
לצערי, במתכונת הנוכחית סיכון חיי אדם קיים. כולנו מכירים מעקפים כאלה בארץ, והם תמיד מסכנים חיי אדם, אבל זה אילוץ שצריכים לבצע אותו.
משה גפני
¶
יושבים פה שלושה ראשי ועדת פנים, כמה דיונים בשנים האלה התקיימו כאן לעצור עבודות בגלל הירוקים?
דוד אזולאי
¶
היום יש פתרון הנדסי שמצוי במשרד התחבורה ורק צריך לשלוף את התוכנית הזאת ולהביא אותה. יכול להיות שייגרם עיכוב נוסף של חצי שנה נוספת, זה לא סוף הדרך.
יש לי גם ממצאים שמדברים על כך שזה בית-קברות יהודי. עם כל הכבוד לאלה שמדברים על חוות הדעת של פרופ' אדן, מי שמחפש שזה בית-קברות יהודי ימצא אותו גם באסמכתות אחרות.
דוד אזולאי
¶
אם אתה מחפש אסמכתה יהודית, היא ישנה. אם אנחנו מתעלמים מאסמכתה יהודית, מבחינתי זה בית-קברות לכל דבר.
דוד אזולאי
¶
כי זה נורא, ראיתי בעיניי, אנשים מוציאים את שלדי העצמות ומעבירים לארגזים. הזדעזעתי ממראה עיניים. מר טפר ראה אותי, ואני אומר לך שזה מזעזע, קיבלתי צמרמורת כשראיתי את הדבר הזה, וזה לא משנה מבחינתי גם אם זה בית-קברות לא יהודי.
דוד אזולאי
¶
מוציאים את השלדים ומעבירים אותם- - -
אף אחד מאתנו לא היה רוצה שבעוד 500 שנה יעשו לו את המעשה הזה.
משה גפני
¶
אתה שאלת שאלות נכונות, אדוני היושב ראש, ולחלק גדול מהשאלות שלך אין תשובות, וזאת האמת. מאז פירוק משרד הדתות אין מישהו במשרד ראש הממשלה שמטפל בזה.
משה גפני
¶
לו היה היינו נמצאים במסלול, היית יכול להזמין גם נציג של משרד שיעמוד מול חברת "יפה נוף", מול משרד התחבורה ומול רשות העתיקות. עכשיו זה לא קיים. בשעתו כשהיה דיון לפני הרבה שנים היה נציג משרד שהיה ממונה על העניין הזה, לפחות היה משהו שלטוני, וזה לא קיים היום.
משה גפני
¶
סיבותיהם עמם. יכול להיות שבמהלך החפירות יתגלה ממצא כזה שמבחינה ארכיאולוגית הוא חשוב מאוד לשימור. זה נושא ציבורי מן המדרגה הראשונה, ואני מתפלא, אדוני היושב-ראש שאתה לא עובד על העניין הזה. מדובר על השקעה כספית שאנחנו לא יודעים כמה היא. היא לא יכולה להגיע ל- 100 מיליון שקל, היא לא יכולה להיות פחות ממיליון שקל, היא בסביבות 10 מיליון שקלים.
משה גפני
¶
אני לא יודע, אני לא נכנס לפרטים כי אני גם לא יודע. מבחינתנו אנחנו צריכים לדעת על אלו סדרי גודל אנחנו מדברים. יכול להיות שאם מלכתחילה היו עושים את זה – כמו שאומר הרב רוטשילד – העלות הייתה שווה או פחותה. השאלה היא ערכית ולא ציבורית. לא להטיף לנו מוסר עם דמגוגיה על פיקוח נפש- - -
משה גפני
¶
אני לא אומר את זה סתם, ולא מקניט אף אחד. אנחנו בוועדה הזאת צריכים לעצור רשויות תכנון מפיתוח ומסלילת כבישים כאשר זה פוגע באיכות החיים של התושבים או בשימור אתרים, וכל מיני דברים מן הסוג הזה. לפתע, כאשר מדובר בבית-קברות – ולא משנה אם הוא יהודי או לא יהודי – עם השקעה קטנה אפשר למנוע את המאבק הזה, ובית הקברות יישאר על מקומו, מסילת הברזל תורחב, והסכנה של הצומת בעכו לא תתקיים. כל זה השקעה בסביבות 10 מיליון שקלים, לכל הדעות.
משה גפני
¶
מדובר על פחות משימור בית הביל"ויים.
הדיון הוא לא האם מפסיקים את החפירות או מי נותן את ההוראה להפסיק את החפירות. לכל הדעות יש שם בית-קברות, מדובר בהשקעה לא גדולה כדי שמסילת הברזל תעבור כך שגם מבחינה תחבורתית וגם מבחינת פעילות הרכבת- - -
משה גפני
¶
על כל דבר כזה אפשר לשאול אין ספור שאלות. הרי מפתחים בארץ, בונים, סוללים פה. יש פתרונות לזה. גם מתחת לכביש לתל-כביר יש בית-קברות, והכביש סלול ונוסעים עליו. כאשר יש רצון טוב לשמר את זה, אין בעיה; כאשר מגיע חבר הכנסת בריזון ומעלה את הנושא הזה לדיון כאשר אפשר היה לפתור את זה בשקט, ואין לו כוונה לעשות את זה- - -
רוני בריזון
¶
אני אתייחס קודם כל לעניין בית הביל"ויים; אין לי כל עניין מיוחד בו, פרט לזה שביקר אצלי מר פלדמן והודיע לי שכל השמועות האלה על 70 מיליון זה עורבא פרח. הוא מנסה להוציא שקל בשביל בית הביל"ויים ולא קיבל ממני עזרה בעניין הזה משום שבעיניי בית הביל"ויים איננו חשוב במיוחד.
רוני בריזון
¶
האמת היא שאין שם אגורה אחת, וכל מה שנאמר הוא שאם יחפרו מתחתיו מנהרה כדי להציל אותו זה יעלה 50 מיליון שקל, אבל אף אחד לא הקציב לכך את הכסף.
רוני בריזון
¶
מה זה נוגע לעניין?
דבר שני, אני בהחלט בעד שכאשר חופרים ומגלים עצמות אדם – ואני בהחלט מסכים שלא צריך להיות הבדל בין יהודים לבין שאינם יהודים – עם כל הכבוד הראוי מפנים את העצמות האלה תוך כדי חלוקת הכבוד המתאים וקבורתם במקום המתאים שנועד לכך: אם זה יהודים – בבית קברות יהודי, ואם זה לא יהודים – בבית קברות לא יהודי. כך נוהגים בכל מקום בעולם.
לגבי ההתרגשות הגדולה לשמירת בתי-קברות יהודים: במרחק של שני קילומטר מן הבניין הזה בקו אווירי יש שכונה בשם סנהדריה ולידה שכונה שנקראת מחניים. כל השכונות האלה בנויות על בית-קברות יהודי מתקופת הבית השני ונקרא שמה "סנהדריה" מפני ששם יש אתר שנקרא "קברות הסנהדרין".
רוני בריזון
¶
תבדוק אם עשו.
במדינת ישראל בעשרות אתרים פינו בתי קברות, העבירו עצמות, כל העניין הזה מכוסה בהלכה, ניתן להעביר עצמות, ואין שום בעיה. יש לנו עניין פוליטי לחלוטין.
דורון בלשה
¶
סדר גודל של 20 מיליון כי כל מה שהושקע עד היום הולך לפח, והושקעו כבר 15 מיליון.
הפתרון ההנדסי של רמי מנור הוא כל-כך גרוע שאני כמהנדס תחבורה ועירית כמהנדסת תחבורה של משרד התחבורה לא נאשר תוכנית כזאת. אלה דיבורים לא רציניים ולא אחראיים.
דורון בלשה
¶
אם הייתי קבלן מבצע הייתי שמח לעשות שינויים ולהשקיע עוד 20 מיליון כי הייתי מרוויח על זה. כי מזה קבלנים מתעשרים, מהבלגן של המזמין.
אנחנו מאוד מקווים שאם לא יהיו עיכובים בקיץ הבא המעבר התת-קרקעי הזה יהיה פתוח.
דורון בלשה
¶
ודאי. כל פתרון אחר זה שנים של דחייה כיוון שאין אישורים של אף גורם: עיריית עכו מההיבטים האורבניים, המשרד לאיכות הסביבה מטעמים אקולוגיים, תחבורתית זה רע. כל משרדי הממשלה והאנשים המקצועיים התנגדו לפתרון אחר. במקרה הטוב זה ייקח שנים, ובמקרה הרע – אף פעם לא תאושר תוכנית אחרת. לכן אלה רק דיבורים לא אחראיים. כל יום שאנחנו לא מבצעים את העבודה במנהרה בקצב מהיר ולא מדביקים את הפיגור של חצי השנה אנחנו משלמים, וזו לא דמגוגיה.
דרור ברשד
¶
לפי דעתי, יש כאן אי הבנה בהתייחסות לעניין הזה. כדאי שתראו מה יש בחפירה, יש פה חופר שיכול להציג את זה בקצרה.
דרור ברשד
¶
דבר שני, אנחנו כרשות העתיקות חופרים לצורך פיתוח גם בשנים האחרונות בתי-קברות בידיעת הגורמים החרדיים ובהסכמתם.
דרור ברשד
¶
בידיעת הרב שמידל שהוא בר-סמכא באתרא קדישא; בהסכם שאנחנו חופרים בתי-קברות יש לנו פיקוח גם מטעם הגורמים החרדיים, וזה נעשה לצורכי פיתוח. במקרים שבהם הפרשנות בקרב הגורמים החרדיים היא שלא מדובר בבית-קברות יהודי או במקרה שיש תנוחות מסוימות על-פי ההלכה הם מאשרים ביצוע של חפירות- - -
דרור ברשד
¶
כולל בבית-קברות שנחפר לפני שנתיים בחיפה. היזם התבקש לחפור למרות התנגדות העולם החרדי לנושא הזה.
כרגע היות שהמצב הוא כזה אנחנו אומרים אמת לעולם החרדי, והם יודעים את זה, מיכה רוטשילד ואני מדברים אמת, וכשאני אומר למיכה רוטשילד בנושא הזה באותה השקפת עולם שלפי חפרנו חפירות באתר כמו שלומי או ג'למה בשנתיים האחרונות, אנחנו רוצים שהם יקשיבו לאמירת האמת שלנו שפה מדובר בבית-קברות מסוג כזה שלכם לא הייתה בעיה לחפור אותו. לכן אנחנו רק רוצים שהם יקשיבו ויראו את הממצאים. אחרי שיראו אותם, ועדיין לא השתכנעו – זכותם.
דרור ברשד
¶
ערך ארכיאולוגי רב מאוד היות שמדובר בממצא שאנחנו לא מכירים כמוהו בארץ ישראל מהתקופה הזאת. זה לגיון שנקבר במקום הזה, ואנחנו לא מכירים בתי-קברות של הלגיונות הרומיים בארץ ישראל. לכן הממצא מאוד חשוב.
דרור ברשד
¶
האתר הוא אתר עתיקות מכל התקופות: מהתקופה הכלקוליתית – 4,000 לפני הספירה-5,000 לפני הספירה. בשטח שבו אמורה להתבצע עבודת הפיתוח עומד להיהרס שטח שבשכבות העליונות שלו עברה אמת מים, מתחת לאמת המים היה יישוב מסוים- - -
היו"ר יורי שטרן
¶
יש פה שילוב של שני ערכים חשובים: הערך הדתי – כבוד המת; והערך ההיסטורי-ארכיאולוגי. לכן אני מניח שהתוצאה צריכה להיות הזזת העבודה שלכם – וזו לא כניעה לשום לחץ, אלא באמת כיבוד הדברים שהם לא פחות חשובים מפיתוח. זה צריך להיות כיוון הפתרון. במקביל אני חושב שאותם הגורמים שמתעסקים בשליחות העולם החרדי באתר הזה צריכים לשבת עם הארכיאולוגים ולהגיע לפתרון איך ממשיכים לחפור. אתם יוצרים פה קואליציה טבעית, ובמקום זה אתם הולכים זה נגד זה, וחבל.
היו"ר יורי שטרן
¶
דוד, אתה איש עכו ויושב ראש ועדת משנה שהקמנו לעיר עכו. אתה יכול לכנס את הגורמים ולשמוע דעת מומחים. אני מכבד את הרב רוטשילד, אבל אני לא רואה בו מומחה גדול להנדסת גשרים, לא נראה לי שהוא כזה.
רוני בריזון
¶
אני יכול להבין למה אדוני חושב שצריך להקים שם גשר? הרי למקום אין כל חשיבות ארכיאולוגית, אלא לממצא ולמטבעות שמוציאים משם.
דרור ברשד
¶
המקום יוכל להיות משוחרר. אם מוציאים מן האתר את הממצא אפשר לשחרר אותו לצורך ביצוע העבודה.
רוני בריזון
¶
אין שום חשיבות למקום, יש רק חשיבות למה שמצאו בו. האם יש חשיבות למקום אחרי שהרחיקו ממנו את העצמות ואת הממצא?
דרור ברשד
¶
80% מהעבודה הארכיאולוגית באתר הזה כבר בוצעה, נשארו 20% מהחפירות. אם נסיים את החפירה הארכיאולוגית נאפשר לחברה מפתחת לבצע את המנהלה, נפנה את הממצאים משם ונעביר לנציגי משרד ראש הממשלה את העצמות לקבורה.
דוד אזולאי
¶
המסקנה של הדיון הזה צריכה להיות שוועדת הפנים פונה לגורמים המקצועיים במשרד התחבורה למצוא פתרון חלופי – והוא קיים עם כל הכבוד למה שאומר כאן מנכ"ל החברה – לנושא הזה.
היו"ר יורי שטרן
¶
חבר הכנסת אזולאי, אני לא חושב שאנחנו יכולים לדרוש בשם הוועדה פתרון חלופי, אלא יכולים לבקש ממשרד התחבורה לבדוק את האופציות החלופיות. אם הן קיימות או לא קיימות, הצוות המקצועי יחליט.
רוני בריזון
¶
יש נהלים ברורים שעל-פיהם הם עובדים, הם גורמים להוציא את הממצא ומשחררים את האתר. אין שום סיבה בעולם לשנות במקרה הזה.