ב' - הצעת חוק משק הדלק (הגבלת הפעלה ומכירת דלק לתחנות תדלוק הפועלות שלא כדין)
2
ועדת הכלכלה
15.11.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 296
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, ב' בכסלו התשס"ה (15 בנובמבר 2004), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 15/11/2004
חוק משק הדלק (איסור מכירת דלק לתחנות תדלוק מסוימות), התשס"ה-2005, הצעת חוק משק הדלק (הגבלת מכירה לתחנות תדלוק הפועלות שלא כדין), התשס"ג-2003
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק משק הדלק (הגבלת הפעלה ומכירת דלק לתחנות תדלוק הפועלות שלא כדין) התשס"ג-2003
2. הצעת חוק משק הדלק (הגבלת מכירה לתחנות תדלוק הפועלות שלא כדין), התשס"ג-2003
מוזמנים
¶
עמרם אזולאי מנהל אגף פיקוח ובטיחות מינהל הדלק, משרד לתשתיות
לאומיות
חגית אייזנמן לשכת היועמ"ש, משרד לתשתיות לאומיות
גלי גרוס,עו"ד משרד המשפטים
יהודה זמרת,עו"ד לשכה משפטית, משרד הפנים
רפ"ק ידידיה אריה קצין רישוי ארצי, המשרד לבטחון הפנים
סנ"צ יואב מדינה ראש מדור איכות הסביבה, משטרת ישראל
ד"ר אריה פיסטינר המשרד לאיכות הסביבה
עו"ד זוהר טחורש המשרד לאיכות הסביבה
אסף מאיר אגף תקציבים, משרד האוצר
יריב פקטה חברת פז
דפנה פביאן יועצת שדולת פז
יעל דניאלי דוברת חברת פז
מודי בן ש"ך מנכ"ל פז
ישראל יניב מנכ"ל דור אנרגיה
שמואל אנצ'ל מנכ"ל טן
יוסי אנטורג מנכ"ל סונול
אליעד שרגא,עו"ד יועמ"ש, ארגון סוכני ובעלי תחנות דלק
מתי יצחק יו"ר ועד דלק
יעקב גזית פרילנסר
שמואל קלמפנר מנכ"ל, מכון הנפט
קצרנית
¶
יפעת שפרכר
1. הצעת חוק משק הדלק (הגבלת הפעלה ומכירת דלק לתחנות תדלוק
הפועלות שלא כדין, התשס"ג-2003
2. הצעת חוק משק הדלק (הגבלת מכירה לתחנות תדלוק הפועלות
שלא כדין), התשס"ג-2003
היו"ר שלום שמחון
¶
הצעת חוק משק הדלק (הגבלת הפעלה ומכירת דלק לתחנות תדלוק הפועלות שלא כדין), התשס"ג-2003, והצעת החוק משק הדלק (הגבלת מכירה לתחנות תדלוק הפועלות שלא כדין), התשס"ג-2003.
מאחר ואני בישיבה הקודמת הקראתי מתוך איזה שהוא נייר שיכול היה להתפרש ממנו כאילו הוא נייר של משטרת ישראל, אז אני כבר אומר שזה לא נייר של משטרת ישראל. מאחר וסגן ניצב מדינה לא היה איתנו בדיון הקודם, רציתי לשאול את עמדתו האישית והמקצועית לגבי מה צריך לעשות כדי לסגור את תחנות הדלק הפיראטיות.
יואב מדינה
¶
צריך לייבש את תחנות הדלק ולהמשיך בפעילות האכיפה. אם אתה מתכוון לרשימה החיובית או השלילית, אז העמדה של משטרת ישראל היא נגד קיומה של הרשימה השלילית.
היו"ר שלום שמחון
¶
יש פה מכתב של ניצב ברטי אוחיון, ראש אגף מבצעים, שבו כתוב כך: "בהמשך לישיבת ועדת הכלכלה של הכנסת מיום 18.10.2004, אתכבד להבהיר כי משטרת ישראל מתנגדת לקיומה של רשימה שלילית של תחנות דלק בגוף החוק שבו נדון. יצויין כי עמדה זו נמסרה על ידי נציגות המשטרה ואף קיבלה ביטוי בפרוטוקול הדיון של הוועדה". נניח שמה שמציע ניצב ברטי לא יהיה בגוף החוק, איך תוכל לעשות את מה שאת אומר? לפי מה תחליט שהתחנה שלילית?
יואב מדינה
¶
אני מחליט על תחנה שלילית לפי פרמטרים בדוקים וברורים, שנעשים בדרך כלל בוועדות המחוזיות במשרד הפנים ובוועדות פנימיות במשרד לתשתיות לאומיות. רק לאחר קביעת כל הפרמטרים אנחנו יוצאים בהכרזה שהתחנה פיראטית. אני רואה בעיה במתכונת של הצעת החוק הנוכחית. בוא נניח שאני נהג של מכלית ואני הולך לפרוק 200 אלף ליטר לחברת אגד במסוף רידינג, האם מותר לי או אסור לי? אסור לי , כי חברת אגד יכולה למכור את הדלק גם לאזרחים פרטיים. חלק מהקיבוצים שהחזיקו תחנות פנימיות עברו למכירה של דלק לציבור הרחב. האם זה פיראטי או לא פיראטי? לי כנהג תהיה בעיה, כיוון שהוא לא יופיע לי ברשימה החיובית. אגב, עד היום עוד לא הצלחנו לגבש רשימה חיובית.
יואב מדינה
¶
יש הרבה בעיות שנובעות מהשטח. היה מצב ביישוב מסויים שהכרזנו על תחנת דלק פיראטית ובעל התחנה שלף רשיון זמני מראש המועצה לקיום של תחנת דלק חוקית לכאורה. הלכנו בהליך תביעתי דרך המשטרה. שלפנו פסיקה של בית המשפט העליון מפברואר 2000 שאומרת, שגם אם יש לך רשיון זמני מראש הרשות הוא לא תקף אם לא מולאו התנאים של איכות הסביבה ושל משטרת ישראל. המצב מבולבל כרגע מבחינת מה שיש לי כאיש שאוכף בשטח. אנחנו כמשטרה נמשיך לאכוף עם כל הכלים שיש ברשותנו.
היו"ר שלום שגמחון
¶
מה הם הכלים? נניח שיהיה חוק שתהיה בו רשימה חיובית, האם זה מסדר את העניין כך שאפשר יהיה לסגור תחנות דלק פיראטיות?
יהודה זמרת
¶
מה שיקרה הוא שבעל תחנת דלק ירוץ כדי לרשום את עצמו, לא מה שקורה כרגע שאנחנו מנסים לרוץ אחריהם. אם חברת דלק תדע שהיא תקבל דלק רק במידה והיא תירשם, מיד כל חברות הדלק יזרמו למשרדי המנהל וידאגו לבצע את הרישום. הבעיה של הרשימה החיובית תיפתר ביום שייקבע שחצי שנה ממועד כניסת החוק לתוקפו מי שלא רשום גם לא יקבל.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני תדלקתי את האוטו לפני כמה ימים בתחנת דלק מסויימת. המתדלק שאל אותי על החוק. הוא אמר לי שהתחנה קיימת 70 שנה, היא החליפה 7 בעלים והוא לא מוצא את האישורים.
יהודה זמרת
¶
רשיון עסק מתחדש. בן אדם שמגיע עם תעודה חתומה על ידי רשות הרישוי המקומית, מבחינתנו המנהל רשם אותו. אם אחד מהגורמים חושב שהרשיון בטל או מזוייף הוא צריך לפתוח בהליך משפטי כדי לבטל את הרשיון. ברגע שהרשיון יבוטל הוא יימחק מהרשימה.
יהודה זמרת
¶
אני לא מדבר כרגע על התחנות הפנימיות. התחנות הפנימיות זה סיפור אחר. יש כרגע מחלוקת משפטית לגבי מה קורה עם תחנת תדלוק פנימית, האם היא טעונה רישוי עסקים או לא. קיבוץ שמנהל תחנת תדלוק יכול לטעון שהוא מספק רק לתושבים שלו ולכן המקום לא טעון רישוי עסקים. יש כרגע מחלוקת משפטית אם זה טעון רישוי עסקים או לא.
היו"ר שלום שמחון
¶
בסעיף 13 כתוב, שהוראות חוק זה לא יחולו על תחנות פנימיות. אם תחנת התדלוק הפנימית מוכרת גם החוצה אז החוק הזה לא חל עליה.
יהודה זמרת
¶
אז זאת לא תחנת תדלוק פנימית. ברגע שתחנת תדלוק פנימית מתחילה לספק לציבור הרחב היא מפסיקה להיות פנימית. יש מקרה שהתחנה אומרת שהיא פנימית אבל בפועל היא מוכרת לחיצוניים.
יהודה זמרת
¶
בית המשפט אמר שהוא מוציא צווי הפסקה, צווים שיפוטיים, הוא מנהל הליכים לתיאום בין כל המוסדות שביניהם יש מערך תיאום. ההליכים המשפטיים במדינת ישראל הם לא הליכים קצרים. אם סגרת תחנה בחלקה אחת, היא מקפצת לחלקה 2 . בית המשפט בא ואמר שהדרך היחידה שתעבוד זה על ידי סגירת הברז. אני לא מנהל את המרדף אחרי חלקה א' או חלקה ב'. במצב הקיים הזה אדם שלא ממלא אחר הוראות החוק לא מקבל דלק. זאת כל התכלית שעמדה ביסוד החוק הזה.
גלי גרוס
¶
אתמול התקיים דיון בוועדת שרים לענייני חקיקה בהצעת החוק הזאת. הממשלה תומכת בהצעת החוק בכפוף לעקרונות מסויימים. העיקרון הראשון הוא שהצעת החוק תדבר רק על רשימה חיובית, לא על רשימה שלילית. העיקרון השני הוא שמי שיוכל להיכלל ברשימה החיובית הוא לא מישהו שהיה לו במועד כלשהו היתר בנייה או שהיה לו במועד כלשהו רשיון עסק, אלא מי שיש לו רשיון עסק או שהיתה לו בשנה שקדמה.
הצעת החוק אומרת שהיא לא חלה על תחנות פנימיות, אבל היא מגדירה תחנות פנימיות כתחנות תדלוק שמוכרות לציבור למרות שיש להן רשיון עסק או היתר בנייה למכור רק לצריכה עצמית. אנחנו רוצים בהליך דו שלבי שהחוק יחול כלשונו. אנחנו חושבים שנכון להיום יש עוד זמן. משרד התשתיות עובד על הצעת חוק תחנות דלק זעירות.
מודי בן-ש"ך
¶
רשימה לבנה לא תהיה וגם לא יכולה להיות בסיטואציה הנוכחית במדינת ישראל. ביקשתם לפני 3 שבועות, האם מישהו מסר לכם?
מודי בן-ש"ך
¶
אתם לא תקבלו בשנתיים הקרובות רשימה כזאת. לא קיבלם ולא תקבלו. ל-50% מהעסקים בעיר תל-אביב אין רשיון. בתחנות הדלק המצב הוא די טוב, אבל הוא די דומה למצב הזה. אם אתה רוצה לעשות הליך שייקח שנתיים שלוש, אז יכול להיות שיש טעם ברשימה לבנה, אבל הבעיה שלנו היא כרגע. בסוף אפריל היו 56 תחנות פיראטיות, ובסוף ספטמבר היו 85. 27 תחנות נפתחו ברבעון האחרון. אנחנו יושבים פה ומדברים על רשימות לבנות ועל רשימות שחורות.
מודי בן-ש"ך
¶
רשימה שחורה תתמקד בפחות מ-100 תחנות שיגידו שאותן צריך לסגור. לא הולכים על 900 תחנות, כי את הרשימה הזאת לא תצליחו ליצור.
אתי בנדלר
¶
נניח שהוועדה תחליט שתהיה רשימה חיובית, וברשימה החיובית תהיה רשאית להיכלל כל תחנת תדלוק שניתן לה במועד כלשהו היתר בנייה או במועד כלשהו היה בידיה רשיון עסק, ותוטל חובה על הגורם המינהלי שיוסמך לכך - לצורך העניין מנהל לענייני הדלק במשרד לתשתיות לאומיות - לכלול כל תחנה שהמציאה אחד מהמסמכים האלה ברשימה, האם זה יכול לקדם את העניין ולהועיל כדי לא לספק דלק לתחנות הדלק הפיראטיות שאליהן מתכוונים המחוקקים?
אתי בנדלר
¶
לסמן מישהו ברשימה שלילית זה הרבה יותר מסובך מאשר לכלול אותו ברשימה חיובית. יש כאן עניינים של שימוע. אי אפשר לכלול ברשימה בלי שיש שימוע. נניח שכבר כללו את תחנת אתי ברח' חיים 8, ומחר לא תהיה תחנת אתי אלא תחנת ענת ברח' חיים 28. זאת כבר תחנה חדשה שצריכים לגביה את כל ההליך מחדש.
מודי בן-ש"ך
¶
סגן ניצב מדינה אמר שהוא יכול לעשות, רק אין לו כוח. אתם צריכים לתת לו כוח לפחות לתקופה מוגבלת.
עדנה הראל
¶
יש עמדה של ראש אגף מבצעים. העמדה של ראש אגף מבצעים היא נגד רשימה שחורה. מה אמר מר מדינה? אפשר לעשות רשימה שחורה לצרכים פנימיים. הרשימה הרשמית לא יכולה להיות רשימה שחורה. רשימה רשמית כרשימה שחורה היא רשימה שלא תאפשר לעבוד מבחינה המשפטית, כי לכלול גוף ברשימה שחורה רשמית זאת פעולה שכל הזמן תחייב את הממשלה לרוץ לבתי משפט ולהגן על הליכים מינהליים שהיא לא תוכל להגן עליהם. הידיים של הממשלה יהיו כל הזמן כבולות.
מה הממשלה באה ואומרת? הממשלה באה ואומרת שמבחינה מינהלית ומשפטית רשימה לבנה היא הרשימה היחידה שאפשר לפעול איתה, כאשר רשימה שחורה יכולה להיות לצורכי תפעול פנימיים. מר מדינה יכול לעבור ליד התחנה של אתי, לשים אותה ברשימה שחורה שהיא לא רשימה פורמאלית, שהיא לא רשימה שצריך להגן עליה בבית משפט.
אמר מר בן ש"ך שלא תקבלו. אני לא מבינה את האמירה הזאת. אם תהיה הוראת חוק שבאה ואומרת לגופים שרוצים לקבל דלק שהם צריכים להגיש את ההיתרים שהיו להם או שיש להם, אז או שזאת תהיה עבירה אם הם לא יעשו את זה, או שזאת תהיה בחירה שלהם לא לקבל דלק. מנכ"ל חברה לא מבין שכשהחוק מחייב להעביר אז הוא חייב לעשות את זה? מה, הוא לא ישתף פעולה עם החוק?
יעקב גזית
¶
נציגת משרד המשפטים אמרה שהמדינה לא תוכל להתמודד מול הטעויות החוזרות של בעלי התחנות הפיראטיות. נסגרו בשנתיים שלוש האחרונות 250 תחנות, כאשר רק אחת או שתיים הלכו למשפט חוזר. אני מבקש לא להלך אימים.
יעקב גזית
¶
אני יכול לתת לך רשימה כמה נפתחו וכמה נסגרו. הרשימות ישנן. כל חברות הדלק בעמדה אחת. מר מדינה הוא איש השטח של המשטרה. הרשימה השחורה שעובדים עליה היום היא לא רשימה של המשטרה בלבד, היא רשימה שבדקו אותה משרד הפנים, המשטרה ומשרד התשתיות. יחד כצוות הם מורידים תחנות. מה באו הבכירים של הענף וביקשו? רשימה שחורה זמנית.
אתי בנדלר
¶
הוועדה אישרה בישיבתה הקודמת את סעיפים 1-5. הרשימה הזאת כוללת תיקונים לכל הסעיפים. מה שמתבקש זה לקיים דיון מחדש גם בסעיפים שהוועדה אישרה.
היו"ר שלום שמחון
¶
מי בעד לפתוח מחדש את סעיפים 1-5 לפי דרישת הממשלה?
ה צ ב ע ה
בעד - 1
נגד - 2
אנחנו לא מקבלים את העניין.
נניח שמחר בבוקר יש רשימה חיובית ורשויות האכיפה יבדקו אותה. רשות האכיפה תבוא לתחנת דלק פלונית, שכולם יודעים שהיא בסדר, ותבדוק אם היא בסדר. היא לא תתעסק עם אותה תחנת דלק פיראטית.
דוד טל
¶
למה רע שהם יבדקו? אני מניח שאם התחנה ברשימה הלבנה, אז פחות יבדקו אותה. אנחנו צריכים כל הזמן בקרה ופיקוח על מה שנעשה.
היו"ר שלום שמחון
¶
יש שתי תחנות ביציאה מירושלים, האחת פז, השנייה סונול. אנחנו יודעים שהן לא תחנות פיראטיות.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני מציע לפצל מתוך החוק את העניין של הרשימה השלילית, לאשר את החוק כמו שהוא לקריאה שנייה ולשלישית, ולקיים דיון על המבנה של הרשימה השלילית.
היו"ר שלום שמחון
¶
מי בעד דיון מחדש בסעיפים שנוגעים לרשימה השלילית?
ה צ ב ע ה
בעד - 2
נגד – 0
אנחנו אישרנו דיון מחדש בסעיפים שנוגעים לרשימה השלילית.
אתי בנדלר
¶
אני אצטרך להכין הצעת נוסח חדש באופן שלא תהיה התייחסות לרשימה שלילית. אני צריכה להגיש את הצעת הפיצול הזאת למליאה. אני מניחה שסעיפים 1-5 מאושרים כפי שהם, למעט כל מקום שיש בו התייחסות לרשימה השלילית.
היו"ר שלום שמחון
¶
6. "בית המשפט המוסמך לעניין סעיף זה הוא בית משפט שלום; בסעיף זה - בית המשפט. (ב) כל אדם המוסמך להגיש תביעה לפי חוק התכנון והבנייה ולפי חוק רישוי עסקים, וכן מי שהיועץ המשפטי לממשלה הסמיכו לכך, לפי הצעת שר התשתיות הלאומיות, רשאי להגיש לבית המשפט בקשה למתן צו להפסקת פעילותה של תחנת תדלוק; בחוק זה - צו להפסקת פעילות".
אתי בנדלר
¶
עו"ד זמרת הציע נוסח חלופי. כיוון שהוועדה לא סיימה את הדיון שלה בעניין היא גם לא אישרה את הסעיף.
היו"ר שלום שמחון
¶
סמכות מתן צו להפסקת פעילות 7(א) "בית המשפט רשאי לתת צו זמני או קבוע להפסקת פעילות נגד תחנת תדלוק, בעליה או מי שמפעיליה אם התקיים אחד מאלה: (1) תחנת התדלוק לא קיבלה היתר בנייה ורשיון עסק; (2) לתחנת התדלוק ניתן היתר בנייה או רשיון עסק, אך היא פועלת באופן שיש בו כדי לסכן חיי אדם ולגרום לפגיעה ניכרת בסביבה; (ב) במסגרת צו להפסקת פעילות רשאי בית המשפט לצוות על כל דרך הנראית לו מתאימה להפסקת פעילותה של תחנת תדלוק, ובכלל זה: (1) לצוות על הפסקת פעילותה של תחנת תדלוק לחלוטין או לתקופה שייקבע, אם בסגירת החצרים ואם בכל דרך אחרת הנראית לו המתאימה. (2) להורות לאדם להימנע מלעשות כל פעולה בתחנת התדלוק כפי שיפורט בצו (3) להורות לאדם שלא להעביר לאחר את הבעלות או את החזקה בתחנת התדלוק (4) לצוות על מי שניהל או שהפעיל את תחנות התדלוק להימנע מכל פעולה לתקופה שתיקבע. (ג) ניתן צו כאמור בסעיף קטן (ב), יציע התובע העתק ממנו למנהל ולמשטרה. היתה תחנה כלולה ברשימת התחנות, יימחקה המנהל מהרשימה. הוסיפה המשטרה לרשימה השלילית אלא אם כן קבע בית המשפט אחרת".
יעקב גזית
¶
שופט בבאר שבע כתב שהוא מצווה על כל שוטר במשטרת ישראל ועל כל מפקח בעיריית באר-שבע להיכנס לחצרים בהם מצוי עסק, להרחיק מהם כל טובין, ולנקוט בכל האמצעים לרבות שימוש בכוח סביר הדרוש בנסיבות העניין. התחנה הזאת היתה צריכה להיסגר לפני חודשיים.
יהודה זמרת
¶
הסעיפים האלה נותנים סמכות לרשויות המקומיות ולכל מי שאמור לאכוף את חוק התכנון והבנייה ורישוי עסקים להוציא צווים, רק הם רק מבלבלים את הסמכות שיש להם על פי החוק. המטרה של החוק הזה היא לא לתת סעדים שכבר קיימים בחוק, אלא לצמצם אותם ולהגביר את הסמכות. לגבי כל פעולה בניגוד לחוק רישוי עסקים יש לנו צו מינהלי, צו שיפוטי.
יהודה זמרת
¶
כי כתוב שתחנת התדלוק לא קיבלה היתר בנייה ואף לא רשיון עסק. אני לא יכול להפעיל את הסמכות אלא אם יש..
יהודה זמרת
¶
אני מדבר על העולם המעשי, לא על העולם המשפטי. כאשר שופט רואה שיש נורמה שאומרת לתת צו רק במקרים כאלה, אז הוא אומר שזה לא נורא והוא לא נותן את הצו.
יהודה זמרת
¶
אנחנו רוצים לעסוק כרגע בנושא של הזרמת הדלק. בנושא של הצווים, של בנייה, של סגירה הסמכויות קיימות בחוק רישוי עסקים ובחוק התכנון והבנייה. אנחנו מסמיכים את אותם אנשים.
מלי פולישוק-בלוך
¶
האפשרות של להורות על סגירה קיימת היום בחוק. המטרה שלנו היא לייבש את התחנות, לא לפקח אם בנו חוקי או לא בנו חוקי כי זה כבר קיים. הנושא של התכנון והבנייה לא הכרחי פה. אם זה יישאר זה עלול לגרום לפרשנות אחרת.
שמואל אנצ'ל
¶
יש בדיון הזה הרבה מאוד אקדמיה ופחות עשייה בהקשר למה שקורה בשטח. תחנות הדלק הן לא תחנות דלק, זה מכלי סולר שמוכרים לכל דיכפין ובכל מיני מקומות. יש עשרות אלפי מכלי סולר. כל מכל סולר חייב באישור של משרד העבודה והמשרד לאיכות הסביבה. בלי זה הוא לא יכול להתקיים. אנחנו מדברים על רשימה שלילית ועל רשימה חיובית. אם תאסור מחר הצבת מכלי סולר, למעט מי שקיבל היתר, אז לא יהיו תחנות פיראטיות.
שמואל אנצ'ל
¶
לאף אחד אין היתר. יש לך היום עשרות אלפי מכלים במדינת ישראל. לכל בעל משאית יש ליד הבית מכל, הוא לא צריך תחנת דלק. לא חסרים כאלה שמוכרים לכל מי שבא להם. זה לא חייב להיות בתחנות פנימיות. אני מוכן על אלה לוותר, לטפל בהם בשלב ב' או ג', כולל אגד שמוכר היום. הצינורות שמשמשים לממכר הכמות הכי גדולה של דלק פיראטי אלה אותם מכלים שאנחנו מדברים עליהם. ברגע שנחתוך את הצינורות האלה יהיו פחות גניבות, תהיה פחות רשות פלסטינית. אני מציע להוציא מהחוק את כל מכלי הסולר, כאשר כל בעל מכל סולר שירצה לקבל ייגש למינהל, למשרד העבודה ויבקש אישור. זה הרבה יותר קל מאשר לעשות את הרשימות האלו.
יריב פקטה
¶
יש כמה סיבות לכך שסעיפים 6 ו-7 נחוצים. הסיבה הראשונה זה שהם מוסיפים סמכויות למינהל הדלק להגיש הליכים לבית משפט. הפרקטיקה מלמדת שהדרכים האפקטיביות היחידות להתמודד עם התחנות הפיראטיות זה צווים לחילוט של הציוד ואז אין מכלים ולא ניתן למכור. צריך להוסיף סעיף קטן בסעיף 7 שיאפשר חילוט הציוד.
יריב פקטה
¶
אני חושב שמה שהוא אמר בכלל לא רלוונטי לסעיפים 6 ו-7. הוא אמר משהו לגבי תחנות פנימיות. אחד הסעדים בסעיף 7 זה להימנע מלעשות דיס-פוזיציה או כל פעילות. זה בדיוק הדברים שהם עושים. את זה אין בחוק.
אתי בנדלר
¶
אם מינהל הדלק איננו מעוניין בסמכויות האלו כי אין לו כוח אדם, ואם אתם אומרים שכל הסמכויות האלו ממילא קיימות לבית משפט, ייתכן שיש מקום למחוק את הסעיפים האלה ולהוסיף רק סמכות - אם איננה קיימת - לנושא של חילוט ולנושא של מחיקה מהמרשם.
ידידיה אריה
¶
החוק הזה לא יביא למיגור טוטאלי של תחנות הדלק הפיראטיות. הפעילות של המשטרה היתה לפני החוק ותהיה גם אחרי החוק.
היו"ר שלום שמחון
¶
יש פה מסמך של המשרד לביטחון פנים, בו כתוב כך: "חשיבות התוכנית האסטרטגית לפיתוח בר-קיימא. המדינה צריכה לדאוג לאזרחיה, לא רק לביטחון אלא גם לאיכות חיים. לאיכות הסביבה היבטים כלכליים חשובים. היכולת של מדינת ישראל להשתלב במדינות התעשייתיות בעולם מותנה ביכולתה לעמוד בתקינה הסביבתית המתקדמת. המטרות העיקריות של התוכנית לפיתוח בר-קיימא הוא שוויון ושמירה על כך שהדורות הבאים ייהנו לפחות מאותה.. התוכנית האסטרטגית לפיתוח בר-קיימא של המשרד תעסוק בתחומים הבאים: 1. תחנות דלק פיראטיות במדינת ישראל 2. גניבת חול במחצבים 3. התעללות בבעלי חיים. להלן פירוט המשימות: צמצום מספר תחנות הדלק הפיראטיות במדינת ישראל ב-10% בכל אחת מהשנים 2005,2006 ו-2007. מדיניות: איסוף מודיעין בתחנות דלק פיראטיות; הכנת סקירה מודיעינית על התופעה; הכוונת המחוזות לאיסוף מודיעין בתחום; גיוס מקורות והכוונת רכזי מודיעין בתחום תחנת הדלק הפיראטיות; תיאום הפעילות בין מפלגי המודיעין.." אתם מכירים את המדיניות הזאת?
ידידיה אריה
¶
לא. האסטרטגיה הזאת אומרת שנמשיך גם עם החוק הזה וגם בלי החוק הזה לפעול בנושא תחנות דלק פיראטיות.
יואב מדינה
¶
אנחנו מבצעים היום אכיפה מכוח הוראות המפכ"ל מלפני שנה, ולפי חוק העונשין –1977. אנחנו מגיעים לתחנה, תופסים את כל הציוד. יש לנו מספר פסקי דין על פי חוק העונשין.
יואב מדינה
¶
אנחנו מוכוונים דרך ראש אג"מ לטפל בנושא של תחנות דלק פיראטיות בתוכנית עבודה ל-2005. זה אומר שכל המחוזות נכנסים להכוונה בנושא הזה. התוכנית האסטרטגית שקראתי כרגע היא תוכנית שהוכנה על ידי עבור משנה למנכ"ל המשרד לביטחון פנים.
היו"ר שלום שמחון
¶
איך בכוונת המשטרה לאכוף את נושא תחנות הדלק הפיראטיות, ומה ועדת הכלכלה צריכה להוסיף בחקיקה כדי שיהיה יותר קל למשטרה לאכוף?
אתי בנדלר
¶
הצעתי שבמקום סעיפים 6 ו7 המוצעים יהיה סעיף שיאמר שבית משפט, במסגרת ההליכים שמתנהלים לפניו לפי חוק תכנון ובנייה או לפי חוק רישוי עסקים, יהיה רשאי, בנוסף לכל צו אחר שהוא רשאי לתת, להורות גם על חילוט וגם על מחיקה מרשימת התחנות. צריך לבדוק את מה שאמר עו"ד פקטה בקשר לפסקאות (2),(3) ו-(4), אם הסמכויות האלו נתונות ממילא או שראוי גם אותן להשאיר. לכך אני צריכה את התייחסות משרד המשפטים.
היו"ר שלום שמחון
¶
אנחנו מאשרים את סעיפים 6 ו-7 במתכונת שתנוסח. אנחנו מסמיכים את היועצת המשפטית שתנסח בהתאם לדברים שנאמרו.
היו"ר שלום שמחון
¶
8. (ב) "המוכר או המספק דלק בניגוד להוראות סעיף 2 דינו - מאסר 18 חודשים וקנס פי 10 מהקנס האמור בסעיף 61 א(3) לחוק העונשין התשל"ז-1977, ובהפרה חוזרת כפל הקנס האמור; (ב) הורשע אדם פעמיים במהלך 5 שנים במכירה או בהספקה של דלק בניגוד להוראות סעיף 2, רשאי בית המשפט להורות על מחיקת מבצע העבירה מהמרשם לתקופה ובתנאים כפי שיוצע לנכון".
גלי גרוס
¶
מי שעובר על חוק רישוי עסקים או על חוק התכנון והבנייה זאת תחנת הדלק. אתה עכשיו נותן עונש לחברת הדלק שמפרה את הוראות החוק בזה שהיא מוכרת. אין ספק שזאת עבירה חמורה, אבל זאת לא עבירה חמורה עד כדי כך כמו העבירה של מי שעובר על חוק התכנון והבנייה.
גלי גרוס
¶
זה שקונה הוא לא זה שלא קיבל את ההיתרים או את רשיון העסק. זה שמוכר עובר על הוראות החוק הזה. אנחנו מציעים מאסר של 6 חודשים, לא מאסר של 18 חודשים.
גלי גרוס
¶
יש פסיקה של בית המשפט העליון, שמבקשת לא לכתוב הרשעה חמורה יותר בעבירה חוזרת כי יש עם זה בעיה של דעה קדומה נגד הנאשם בשלב הגשת כתב האישום.
היו"ר שלום שמחון
¶
יש הצעה של דוד טל ל-24 חודש, הצעת החוק שמציעה 18 חודש, וההצעה של משרד המשפטים ל-6 חודשי מאסר. לי אין בעיה שזה יהיה 24 חודשים.
אתי בנדלר
¶
המרשם זה משהו אחר לגמרי. המרשם זה משהו שמתנהל לפי חוק אחר. כל ספק דלק צריך להירשם במינהל הדלק. הוא מחוייב מכוח אותו חוק להחזיק מלאי חירום. מחיקה מהמרשם אומרת שלחברת הדלק אסור להמשיך לפעול במדינת ישראל. לדעתי זאת סנקציה מרחיקת לכת. צריך לשקול אם להשאיר את סעיף קטן (ב).
היו"ר שלום שמחון
¶
אנחנו מקבלים את עמדת הממשלה ומוחקים גם ב(א) וגם (ב). 9. (א) "נושא משרה בתאגיד חייב לפקח ולעשות כל שניתן למניעת עבירה לפי סעיף 2 בידי התאגיד או עובד מעובדיו. המפר הוראת סעיף זה דינו - מאסר של שישה חודשים וקנס פי 10 מן הקנס האמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין. לעניין חוק זה – נושא משרה בתאגיד, דירקטור, מנהל פעיל בתאגיד או בעל תפקיד אחר בתאגיד האחראי מטעם התאגיד על התחום שבו נעברה העבירה. (ב) נעברה עבירה לפי סעיף 2 בידי תאגיד או בידי עובד מעובדיו, חזקה היא כי נושא משרה בתאגיד הפר חובתו לפי סעיף קטן (א) אלא אם כן הוכיח כי עשה כל אשר ניתן למניעת העבירה".
גלי גרוס
¶
אם נושאי המשרה עשו את העבירה בעצמם הם נכנסים לסעיף של אדם שמכר דלק. הכוונה פה היא שיש להם חזקה שהם אחראים על הפעולות שהתאגיד עשה, אפילו אם הם לא ביצעו אותן.
היו"ר שלום שמחון
¶
מי בעד סעיף 9 כמו שהוא, שירים את ידו?
ה צ ב ע ה
בעד – 3
נגד – 0
הסעיף אושר כלשונו
10. "היה למנהל יסוד סביר להניח כי אדם מוכר או מספק דלק בניגוד להוראות סעיף 2, רשאי הוא, בהחלטה מנומקת, לאחר שנתן לו הזדמנות להשמיע את טענותיו, להטיל עליו עיצום כספי בשיעור הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(3 לחוק העונשין, ובהפרה חוזרת – כפל ייצוג כאמור על עיצום כספי לפי זה יחולו הוראות סעיפים 14-19 לחוק ההסדרים". מי בעד סעיף 10?
ה צ ב ע ה
בעד- פה אחד
סעיף 10 אושר.
11 (א)"לשם פיקוח על ביצוע הוראות חוק זה, רשאי המנהל או עובד המדינה שהשר הסמיך לכך בכתב (1) להיכנס לכל מקום שבו מבוצעת מכירה או אספקה של דלק, לדרוש מכל אדם במקום שיציג בפניו את היתר הבניה של תחנת התדלוק או רישוי העסק של העסק (2) להיכנס לכל מקום שבו מנוהלים עסקיו של מי שמוכר או מספק דלק ולכל מקום שיש לו חשד סביר כי מבוצעת בו פעילות של תחנת תדלוק; לדרוש מכל אדם במקום או כל נושא משרה בתאגיד המוכר לו או המספק דלק למסור לו מידע ומסמכים הנוגעים למכירה ולאספקה של דלק לתחנת תדלוק הכלולה ברשימת התחנות או ברשימה השלילית או לאספקה או למכירה של דלק בידי תחנות תדלוק כאמור לעיל ומסמכים וכל חפץ לרבות מסמך הקשור למכירה ולאספקה של דלק או הקשור לרשיון העסק או להיתר הבנייה של תחנת התדלוק. (3) לדרוש ולקבל מרשות רישוי מידע הדרוש לו לשם ביצוע תפקידיו לפי חוק זה. בפסקה זו רשות רישוי הרשות המקומית כמשמעותה בסעיף 5(א)(1) לחוק רישוי עסקים -מי שהוסמך לפי סעיף 5(א)(2) לחוק האמור הוועדה המקומית או רשות רישוי מקומית כמשמעותה בחוק התכנון והבנייה. (ב) מסמכים וחפצים שנתפסו כאמור בסעיף קטן (א) יוחזרו למי שממנו נלקחו לא יאוחר בתום 3 חודשים מיום שנתפסו, אלא אם כן הם דרושים לשם ניהול הליך פלילי או מינהלי. (ג) לא יתמנה המפקח לפי חוק זה אלא אם כן קיבל הכשרה מתאימה כפי שקבע המנהל, בתיאום עם המשטרה". מי בעד?
ה צ ב ע ה
בעד - 2
נגד - 0
סעיף 11 מאושר.
היו"ר שלום שמחון
¶
12 (א) "מכות לתת צו להפסקת פעילות אין בה כדי לפגוע בסמכות אחרת לפי כל דין אחר. (ב) אין בהגשת ערעור על מתן צו להפסקת פעילות כדי לאחד את ביצועו של צו כאמור אלא אם כן הורה בית המשפט אחרת"
13. "וראות חוק זה לא יחולו על תחנות תדלוק פנימיות"
גלי גרוס
¶
כרגע תחנת תדלוק פנימית מוגדרת בחוק כתחנת תדלוק שמוכרת לציבור אבל יש לה רשיונות לפעול רק לצריכה עצמית.
היו"ר שלום שמחון
¶
החוק הזה לא יחול על תחנות הדלק הפנימיות. אם הממשלה תרצה באיזה שהוא שלב לדבר על הפיצול של הפרק, שתבוא ונדבר על זה.
גלי גרוס
¶
כל תחנה יכולה לבוא ולהגיד שהיא תחנת תדלוק פנימית ולכן היא לא כלולה בחוק. הבעיה היותר גדולה היא שיכולה להיות תחנה שמוכרת לציבור, שלפי הגדרת החוק היא תחנת תדלוק פנימית והיא לא צריכה להיכנס לרשימה, אבל חברת הדלק שהולכת למכור לה צריכה לבדוק אם היא נמצאת ברשימה, ואם היא לא נמצאת ברשימה היא צריכה לבדוק אם יש לה רשיון עסק.
היו"ר שלום שמחון
¶
נניח שנסעתי לגליל ובטעות תדלקתי בקיבוץ. מה זה אומר? שביום ראשון בבוקר אי אפשר לספק לה?
גלי גרוס
¶
אני מדברת כרגע רק על הבעיה בחוק כפי שהוא מנוסח. מה אתה עושה כאשר אתה נכנס לחברת דלק כשהחברה שמוכרת לה לא ברשימה? יכול להיות שהיא לא אמורה להיות ברשימה כי היא תחנת דלק פנימית , אבל יכול להיות שהיא לא ברשימה כי היא תחנת תדלוק פיראטית. חברת הדלק שבאה למכור דלק לתחנת תדלוק מסויימת, צריכה לבדוק בנוסף לשאלה אם היא נמצאת ברשימה או לא נמצאת ברשימה גם אם יש לה רשיון עסק או היתר בנייה לפעול כתחנת תדלוק פנימית לצריכה עצמית בלבד. אנחנו לא מציעים שלתחנת תדלוק פנימית שמוכרת לציבור אי אפשר יהיה למכור דלק, אנחנו מציעים שהחוק הזה יחול על תחנת תדלוק אם היא מוכרת לצריכה עצמית או לציבור, רק שהיא תצטרך להציג בפני מנהל הדלק שיש לה אישורים לפעול בצורה כלשהי. בשלב ב' אנחנו מבקשים שהיא תצרף תצהיר שהיא באמת לא מוכרת לציבור. החוק כפי שהוא מנוסח כרגע יוצר בעיה ביישום מבחינת חברות הדלק.
גלי גרוס
¶
לא היה ברור מה זה. הבעיה נובעת מהגדרת תחנת תדלוק. תחנת תדלוק בהגדרה אומרת רק מי שמוכר לציבור. אתה בא ואומר אחר כך שתחנת תדלוק פנימית היא מי שמוכרת לציבור אבל יש לה רשיון..
מלי פולישוק-בלוך
¶
בסעיף 3 כתוב לך מי יהיה ברשימת התחנות. ברשימה החיובית צריכה להיכלל מי שיש לה אישור לתחנת תדלוק פנימית. כמו שהם מוכיחים את שני הסעיפים כך הם יוכיחו גם שהם קיבלו אישור לפנימי.
יוסי אנטורג
¶
יש עשרות אלפי תחנות פנימיות, כי כמות המכלים שייצרנו היא עצומה. כאן צצה השאלה מי מוכר החוצה ומי לא. פעם הייתי מנכ"ל "דור" ועמדתי למשפט על תחנה שקיבלתי עליה היתר. היתה תחנת דלק כולל בנזין של דור כימיקלים. בבית משפט טענו שאני מתדלק לעובדי החברה. אין לזה פתיחה וסוף. לחבר קיבוץ זה רק אם הוא חבר, או שמספיק שהוא גר שם? הדבר הזה לא ייגמר לעולם. צריך לשים מסגרת שבה כל דבר שאין לו היתר מקבל צו סגירה. אתה שם פתק במקום על כך שתוך 72 שעות אם הוא לא ערער אז הוא אוטומטית נופל בשחורה. זה מה שבעיני צריך לעשות.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני אומנם לא רוצה לחסל את תחנות הדלק הפנימיות, אבל מצד שני אני לא רוצה לעשות חוק..
מלי פולישוק-בלוך
¶
יש בתקנות רישוי עסקים הגדרה לתחנת תדלוק פנימית – "אתר להכנסת נפט לתדלוק רכב לצריכה עצמית ובכמות שאינה עולה.."
אתי בנדלר
¶
בהצעת החוק כפי שהוועדה גיבשה תהיה רשימה חיובית. אנחנו שמנו בצד את הרשימה השלילית. נניח אני מספקת דלק. למי אני רשאית לספק? למי שכלול ברשימה החיובית וכן לתחנת תדלוק פנימית. מדוע? כי החוק לא חל על תחנת תדלוק פנימית. למי שכלול ברשימה זה ברור. נניח שתחנה אינה כלולה ברשימה, עדיין ייתכן שאני רשאית לספק לה דלק כי היא תחנת תדלוק פנימית. אין לי שום רשימה שלפיה אני יודעת אם היא תחנה פיראטית או היא תחנת תדלוק פנימית.
גלי גרוס
¶
ההצעה שלי היא שתחנת תדלוק תוגדר כתחנת תדלוק שמוכרת לציבור או לצריכה עצמית, וכל התחנות, גם הפנימיות וגם החיצוניות, ייכללו ברשימה של מנהל מינהל הדלק, כשהפנימיות יצטרכו להראות שיש להן אישור חיצוני..
גלי גרוס
¶
ההצעה שלי לא באה ודורשת בשלב הזה שפנימית תמכור רק לצריכה עצמית. אני מציעה שתהיה רשימה שתכלול גם את הפנימיות וגם את הציבורית, זאת אומרת מי שיש לו היתרים לפעול כפנימית ומי שיש לו היתרים לפעול כציבורית.
גלי גרוס
¶
אבל אז הגדרת תחנת תדלוק לא מסתדרת. פירוש ההגדרה של תחנת תדלוק הוא שהיא מוכרת רק לציבור. אנחנו רוצים לכלול ברשימה גם מי שמוכר לצריכה עצמית. צריך בהגדרת תחנת תדלוק שזה יהיה מי שמוכר לצריכה עצמית או לציבור.
חגית אייזנמן
¶
משרד התשתיות לא מנהל רשימה כי אין לאף אחד חובה לתת את הרשימה. תפסיקו עם הטיעון שאין לו שום ביסוס.
קריאה
¶
אני מבין את הבעיה שהתעוררה. הפתרון של הכללה ברשימה הוא לא פרקטי משום שמדובר באלפי תחנות. החוק מטיל אחריות על נושאי משרה אם הם לא עשו כל מה שניתן על מנת לוודא שהם לא עוברים עבירה. זה אומר שכאשר חברת דלק מוכרת למישהו שמגדיר את עצמו כתחנה פנימית, היא לא תוכל להסתפק בזה שהוא אמר שהיא תחנה פנימית כי זה לא כל מה שניתן, יצטרכו לבצע איזו שהיא בדיקה פנימית שאכן מדובר בתחנה שיש לה כזה רשיון למכור רק לצריכה עצמית. ההגדרות הנוכחיות מכסות גם את הבעיה הזאת.
קריאה
¶
לא צריך, כי אם חברת דלק תאמר שהיא לא עברה עבירה מכיוון שהיא מכרה לתחנה פנימית, אז ישאלו אותה איך היא יודעת שזאת תחנה פנימית. היא תגיד שהיא אמרה לה. אם התשובה תהיה שהיא אמרה לה, זה לא נקרא שהוא עשה כל מה שניתן.
אליעד שרגא
¶
יכול להיות שצריך לטפל טיפול מערכתי בכל המכלים, בין אם זה מכלים של נפט של 300 ליטר ובין אם מדובר במכלים של 20 אלף ליטר. אסור לשכוח למה התכנסנו. יש פה איזה שהוא ניסיון. זה הרע במיעוטו. האבחנה נעשתה על ידי כך שבאנו וכתבנו שתחנות דלק פנימיות הן תחנות שמוכרות רק פנימה ולא החוצה. ברור שתחנה דלק שמוכרת החוצה מפרה את ההגיון שעומד מאחוריה ואז היא ברת ענישה. האכיפה לא נעשתה טובה יותר. יש פה איזה שהוא כלי. אני חושב שצריך להישאר במסגרת הקווים ששירטטנו לעצמנו בתחילת הדרך.
היו"ר שלום שמחון
¶
14. "הוראות חוק זה באות להוסיף על הוראות כל דין ולא לגרוע מהן, ואין בהן כדי להתיר הפעלת תחנת תדלוק הפועלת שלא כדין לפי כל חיקוק אחר".
ה צ ב ע ה
בעד - 2
נגד – 0
סעיף 14 מאושר.
15. "שר התשתיות הלאומיות ממונה על ביצוע חוק זה למעט סעיף 4, והוא רשאי, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, להתקין תקנות לביצועו, ובכלל זה לעניין ניהול רשימת התחנות לרבות הפרטים שניתן לדרוש לכלול באותה רשימה". מי בעד סעיף 15?
ה צ ב ע ה
בעד - 2
נגד – 0
סעיף 15 מאושר.
תיקון חוק בתי משפט לעניינים מינהליים 16. "בחוק בתי משפט לעניינים מינהליים התשס"ה-2000 בתוספת הראשונה, בסופה יבוא: "משק הדלק, החלטה של המנהל והחלטה של המשטרה, לפי סעיף 4 לחוק משק הדלק (איסור מכירת דלק לתחנות תדלוק מסויימות), התשס"ד2004. מי בעד סעיף 16?
ה צ ב ע ה
בעד - 2
נגד – 0
סעיף 16 מאושר.
17. בחוק רישוי עסקים התשכ"ח-1968, אחרי סעיף 3(א) יבוא: "אחסנת נפט" 3(ב) על אף האמור בכל דין לפי החוק למחסנים קמעונאיים לאיחסון נפט לא יינתן אלא אם כן מכירת הנפט למחסן כאמור היא למילוי כלי רכב המיועדים להובלת מוצרי נפט בלבד".
אתי בנדלר
¶
הנושא שכלול בסעיף 17 נכלל בתקנות שאישרה הוועדה. יש סעיף של תחילה. האם אתם מעונינים שיהיה כלול בחוק תוך כמה זמן צריך להגיש את האישורים לצורך הכנת הרשימה?
אתי בנדלר
¶
תוך כמה זמן לוקח לעשות רשימה? כדי שהחוק יוכל להיות מופעל צריכים להכין רשימת תחנות מרשימת התחנות כפי שקבענו. כדי שתוכן רשימה כזאת, צריכות כל החברות לפנות ולהמציא את האישורים למנהל, מתוך הנחה שעד מועד מסויים יהיו כולן כלולות ברשימה. צריך לדעת מה פרק הזמן הנדרש לצורך המצאת האישורים. תוך כמה זמן תושלם הכנת הרשימה כדי שאפשר יהיה להתחיל? חודשיים לתחילה כדי להמציא את האישורים? בוא נגיד שתחילת כל הסעיפים בתום 60 ימים מיום פירסומו של החוק, ותחילת הסעיף שמדבר על הכנת הרשימה והמצאת האישורים יהיה מיידית.
מלי פולישוק-בלוך
¶
חודש וחצי עד שהם יגישו לנו את כל המסמכים, ועוד חודש וחצי מיום שיהיו להם את כל המסמכים.
אתי בנדלר
¶
45 ימים ראשונים להגשת הבקשה, ועוד 45 ימים למשרד התשתיות הלאומיות להכנת הרשימה. תחנה שתגיש בעוד 46 ימים את האישורים, בעוד 50 ימים את האישורים זה לא אומר שהיא לא יכולה להיכלל ברשימה, אלא היא תהיה כלולה ב-45 ימים שלאחר מכן.
היו"ר שלום שמחון
¶
אנחנו מדברים על 45 ו-45. מי בעד?
ה צ ב ע ה
בעד - 2
נגד – 0
מי בעד הצעת החוק עם כל התיקונים שעשינו לקריאה שנייה ושלישית?
ה צ ב ע ה
בעד - 2
נגד – 0
הצעת החוק אושרה לקריאה השנייה והשלישית.