ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 09/11/2004

פרוטוקול

 
משנה חוק שירות המדינה מינויים - דיווח נציבות שירות המדינה בעניין יישום החוק במגזר הערבי

2
ועדת משנה (של ועדת החוקה, חוק ומשפט) למעקב אחר יישום חוק שירות המדינה
9.11.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי








פרוטוקול מס' 4
מישיבת ועדת המשנה (של ועדת החוקה, חוק ומשפט) למעקב אחר יישום חוק שירות המדינה (מינויים)
יום שלישי, כ"ה בחשוון התשס"ה (9 בנובמבר 2004), שעה 14:00
סדר היום
דיווח נציבות שירות המדינה בעניין יישום החוק במגזר הערבי.
נכחו
חברי הוועדה: עזמי בשארה - היו"ר
אתי לבני

מגלי והבה
ג'מאל זחאלקה
אופיר פינס-פז
מוזמנים
יעקב ברגר - משנה לנציב שירות המדינה
הניה מרקוביץ - מנהלת אגף בכיר תכנון ובקרה,
נציבות שירות המדינה
מוטי אברהם - נציבות שירות המדינה
עו"ד דן אורנשטיין - משרד המשפטים
דניאלה במברגר-אנוש - האגודה לזכויות האזרח
אמל זיאדה - מרכז מסאווה
עו"ד עביר בכר - מרכז עדאלה
מנהלת הוועדה
דורית ואג
קצרנית
תמר פוליבוי


דיווח נציבות שירות המדינה בעניין יישום החוק במגזר הערבי
עזמי בשארה
אני פותח את הישיבה. הדוח הזה הוגש במאי, והישיבה האחרונה התקיימה באחד ביוני. בישיבה הזאת הוחלט, שאותו פירוט שהוגש בעניין חקיקת נשים וייצוג נשים יוגש גם בעניין האוכלוסייה הערבית, ואני מודה גם למשרד שעמד בהבטחתו, כי קיבלנו את החומר. מדובר ב-13 עמודים. עיינתי בהם בדקדוק, וגם סיכמתי אותם בשניים, שלושה עמודים. אני מציע שקודם כל נשמע את התרשמותכם, נקבל את הדיווח שלכם והסבר על הממצאים בדוח, ואחר כך נעבור לדיון שיכלול גם את הצעותיכם לטיפול בעניין. לדעתי, לממצאים יש ממדים של סקנדל, לא מבחינת ייצוג האוכלוסייה הערבית בשירות המדינה, אלא מבחינת הדרגות. יש דרגות מסוימות שיש בהן 0% ערבים. זה סקנדל אמיתי, זאת לא סתם אפליה. אנחנו צריכים למצוא דרכים לטפל בו, שהרי הוועדה הזאת לא תשב רק כדי לשמוע ממצאים. אני מציע שתתחילו בהצגת הדוח שלכם.
יעקב ברגר
אנחנו נציג את הממצאים. אנחנו גם נדווח על אותן הפעולות שנעשו, למעשה, מאז אותה ישיבה שקיימנו ועד היום. נוכל להתרשם מאיזושהי פעילות מסוימת שנעשה. צריך לזכור שאנחנו מדברים על התקופה שמחודש יוני, ושאנחנו נמצאים כרגע בנובמבר. זה יחסית מעט זמן, כך שאי אפשר להפוך את העולם בזמן הזה. מטרת הדוח הזה היא לשקף את המציאות כפי שהיא. אין לנו כוונה לשקף אותה אחרת, כך אנחנו מציגים אותה. אני חושב שמעכשיו ואילך, מול החלטות הממשלה בעניין הזה, יש בסיס נתונים ברור ומובן לכולם.
עזמי בשארה
אגב, פעם ראשונה.
יעקב ברגר
לא, בפעם שעברה זאת היתה הפעם הראשונה. אתה ביקשת להציג את זה בדרך אחרת.
דורית ואג
ובצדק.
יעקב ברגר
אנחנו הבנו שאנחנו צריכים להציג את התמונה הכוללת של האוכלוסייה הערבית, כשביקשת לחתוך את זה במסגרת כלל האוכלוסייה, זה מה שעשינו וזה מה שאנחנו מציגים. הרי הנתונים ידועים ומוכרים לנו, לפחות בשנה האחרונה. אני מציע שנציג את הממצאים. גברת הניה מרקוביץ, שהיא גם הממונה בנציבות על הנושא הזה, תציג את הנתונים. אחרי זה אני אשלים עוד כמה דברים. אם אתה זוכר, אתה ביקשת עוד נתון אחד, לראות את ההתפלגות ואת הניתוח של המשתחררים בשנת 2005. אולי זה לא קיים פה, אבל תוכל לראות את זה בשקף.
הניה מרקוביץ
קודם כל, אני רוצה לברך לקראת החג הממשמש ובא, חג שמח לכולם.

אנחנו לקחנו את כל העובדים בשירות המדינה, 50,000 העובדים בשירות המדינה ו-2,798 העובדים מתוך האוכלוסייה הערבית, ואני כמובן מתייחסת גם לדרוזים ולצ'רקסים.
היו"ר עזמי בשארה
אני מזכיר לכם את הגדרת החוק. אנחנו הגדרנו את החוק של ייצוג הולם בוועדה הזאת. לענייני חוק זה, ערבים זה כולל דרוזים, אבל בכל זאת אני שמח על מה שעשיתם. זה לשון החוק, וכך זה נעשה.
יעקב ברגר
כתוב מפורשות בחוק "לרבות דרוזים".
הניה מרקוביץ
אנחנו לקחנו את כל העובדים בשירות המדינה, ושמנו אותם על סקלה אחת. הסקלה לא משנה, היא יכולה להיות אחת, שתיים, שלוש, ארבע. שמנו את זה על דירוג המח"ר, את כל הדרגות בשירות המדינה. אנחנו רואים כאן שכ-60% מכלל העובדים בשירות המדינה נמצאים בדרגות 39 ומטה, 30,000 מתוך 50,000 עובדי המדינה, ואילו באוכלוסייה הערבית האחוז הוא הרבה יותר גבוה, אנחנו מדברים על כ-75% שנמצאים בדרגות הנמוכות יותר.
היו"ר עזמי בשארה
83%.
הניה מרקוביץ
בסדר. כמובן שככל שאנחנו עולים בסולם, כך המצב נעשה קשה יותר. כאשר אנחנו מגיעים לדרגות הבכירות בשירות המדינה – וכדי לסבר את האוזן, אלה הדרגות של המנכ"לים, מנהלי בתי חולים גדולים, פרקליטי מחוז, משנים וכו' - לצערנו המצב בשנת 2003 הוא אפס בדרגות האלה. רוב הדרגות האלה הן דרגות של משפטנים. אני יודעת שלקראת 2004 יש לנו כבר תיקון אחד לפחות, וזה אוסקר אבו-ראזק, אבל אלה נתונים של שנת 2003.
דורית ואג
האם בשנת 2003 אוסקר לא היה בדרגה שבה הוא נמצא היום?
הניה מרקוביץ
הוא היה סמנכ"ל, בדרגה 44 ומקבילותיה.

אני עוברת לשקף הבא, שמשקף את המצב של חוזה הבכירים בשירות המדינה. מתוך 614עובדים בשירות המדינה, שהם בחוזי בכירים למיניהם – ואם אתם רוצים פירוט מה זה כל חוזה, אני אשמח לתת - כ-2%, 1.9% למען הדיוק, הם בני האוכלוסייה הערבית, כלומר 12 מקרים. מתוך 76 רשמים בשירות המדינה יש לנו 9% רשמים בני מיעוטים, ובכל יתר הסוגים של החוזים זה אחד, שניים מקרים מאוד בודדים בכל סוג של חוזה.

הגרף שלפנינו בעמוד 4 הוא גרף מאוד מעניין. זה מראה על אחוז הייצוג בכל דירוג. שימו לב שבדירוגים המקצועיים שלנו בשירות המדינה אחוז הדירוג יפה. יש לנו דירוג מקצועי אחד שלא מיוצג יפה, וזה דירוג המשפטנים.
היו"ר עזמי בשארה
ראיתי בדוח בעמוד 4 שכתוב "מנתונים אלה עולה כי בדרוגים מקצועיים מסוימים הייצוג של האוכלוסייה הערבית מתאים למספרם באוכלוסייה". לא הבנתי את המשפט הזה. המשפט הזה לא נכון לפי הסקלה שלכם, וגם לא לפי הממצאים שלכם. זה לא מתאים למספרם באוכלוסייה. אפילו המקרים שבהם דיברת על "ייצוג יפה", ואני משתמש במושג שלך, הייצוג היפה זה 7%-8%.
הניה מרקוביץ
20%.
היו"ר עזמי בשארה
יחסית למשרדים האחרים זה יותר טוב, אבל אי אפשר להגיד שזה מתאים למספרם באוכלוסייה.
הניה מרקוביץ
בדירוגים המקצועיים הייצוג יותר טוב. דירוג המשפטנים הוא דירוג שבו הייצוג הוא מאוד נמוך. מהנדסים אנחנו לא קולטים.
אופיר פינס-פז
איך את מסבירה את העניין הזה של המשפטנים?
הניה מרקוביץ
קשה להסביר את זה, ואנחנו באמת עובדים על זה כרגע. אנחנו כרגע מקצים יותר ויותר משרות למשפטנים.
היו"ר עזמי בשארה
אנחנו נדבר על זה אחר כך. בואו קודם כל נשמע את הממצאים, אחר כך ננתח אותם, ואחר כך נחשוב על דרכים לטיפול.
הניה מרקוביץ
זה הייצוג של כל דירוג מהדירוגים העיקריים, כמובן מקרב הדירוגים שיש לנו. זה הדירוג הגרפי. למרות שהייצוג באוכלוסייה, של הדירוג המנהלי למשל - ואני מחזירה אתכם לשקף הקודם - הוא בערך 4%, אחוז העובדים בדירוג המנהלי מתוך ה-2,800 עובדים, ואני מעגלת את המספר כדי שיהיה לנו יותר קל, הוא 34%. שליש מהעובדים הערביים הם בדירוג המנהלי, אבל האחוז שלהם באוכלוסייה של כלל שירות המדינה הוא 4%, אז שלא יטעה אותנו הנתון הזה. רוב העובדים מתוך ה-2,800, שני שליש או קצת יותר מהם, הם האחיות והדירוג המנהלי, וכל היתר מתחלקים לאחוזים האחרים. בולט גם דירוג הרופאים בנושא הזה.

אנחנו עכשיו עוברים להתפלגות של הדירוג המנהלי. אנחנו רואים, לצערי הרב, שככל שהדרגות עולות, כמות העובדים יורדת. בדירוג המנהלי רוב העובדים מתרכזים, כפי שזה במגזר הכללי,
דורית ואג
גם במח"ר וגם במנהלי אין בכלל עובדים בשתי הדרגות הגבוהות.
הניה מרקוביץ
במנהלי יש מקרה אחד בשירות המדינה בדרגה הגבוהה.
מגלי והבה
לשאלתך דורית ואג, אני הייתי המנכ"ל היחיד בממשלה הקודמת, ומאז שום דבר לא זז.
הניה מרקוביץ
אבל אנחנו רואים שכשני שליש מהאוכלוסייה הערבית מרוכזת בדרגה 17 ומטה, וזה בערך גם המצב באוכלוסייה היהודית הכללית. הגרף הזה נותן את הפילוג בכל דרגה ודרגה. זה המצב גם בדירוג המח"ר. כ-60% מאוכלוסיית העובדים הערביים בדירוג המח"ר הם בדרגות הנמוכות, דרגות 39 ומטה, ובאוכלוסייה הכללית 25% מהעובדים נמצאים בדרגות האלה. אני הייתי רואה את הנושא הזה כנושא שצריך לטפל בו, ושאנחנו כמובן נצטרך להתמודד אתו.
היו"ר עזמי בשארה
פה הייצוג עוד יותר גרוע, כלומר בשלוש הדרגות הגבוהות הוא אפס, וזה גרוע אפילו משאר התחומים. בדרגה הרביעית שאחר כך אנחנו רואים את המספרים "אפס" ו"אחד".
הניה מרקוביץ
בדירוג המהנדסים הייצוג הוא מאוד זעום. אחוז וחצי מהמהנדסים בשירות המדינה הם בני האוכלוסייה הערבית. כמו שאתם רואים, הפילוג לאורך הדרגות הוא לא משמעותי, כי אם הוא עובד לכאן או לכאן, הוא כבר מזיז את הסולם, כי הייצוג עצמו הוא מאוד זעום בדירוג הזה.
היו"ר עזמי בשארה
הייצוג עצמו בכל הדרגים הוא זעום.
ג'מאל זחאלקה
אם יש עובד אחד, הוא מייד מעלה את האחוז.
הניה מרקוביץ
בדירוג הרופאים יש לנו ייצוג של קרוב ל-8%. אנחנו עוד לא הצלחנו לטפס במעלה הסולם.
דורית ואג
איך מסבירים את זה שיחסית יש הרבה רופאים ערבים?
הניה מרקוביץ
יש גיוס גדול. זו אוכלוסייה טובה ועובדים טובים, אז מגייסים. יש הרבה עובדים, אז מגייסים.
היו"ר עזמי בשארה
זאת גם לא עבודה במשרדים, אלא במוסדות כמו מוסדות החינוך. כמו שיש בתי ספר, יש בתי חולים, ובשטח העובדים האלה נקלטים. תראו לי כמה רופאים יש במשרד הבריאות עצמו. בתי חולים זה כמו בתי ספר. אנשי מקצוע נקלטים בשטח.
ג'מאל זחאלקה
יש אגדה שאומרת שערבי מגיע מקסימום עד לדרגה של סגן מנהל.
היו"ר עזמי בשארה
זאת דרגה 9.
יעקב ברגר
יש בסך הכל שמונה כאלה. דרגה 9 מקבילה למנהלי מחלקות.
הניה מרקוביץ
יש לי כאן שקף שלא מופיע בחוברת שלפנינו. שאלה שתמיד עולה, ולכן חשבתי שמן הראוי להכניס אותה לכאן, זאת ההתפלגות במחוזות השונים. כפי שיושב ראש הישיבה ציין, בצפון הארץ מרוכזים 56% מכלל העובדים הערביים, באזור חיפה - 24%, וביתר האזורים אחוזים בודדים של העובדים. מכיוון שהשאלה הזאת עולה תמיד, חשבתי שנכון לציין זאת.
היו"ר עזמי בשארה
מה לגבי ירושלים, שם ממוקמים המשרדים?
הניה מרקוביץ
מתוך העובדים הערביים, 5% ממוקמים בירושלים.
אופיר פינס-פז
זה כלום.
היו"ר עזמי בשארה
זה כולל את המחוז ירושלים, לא רק את המשרדים.
הניה מרקוביץ
אני רוצה להחזיר אתכם לדוח של הנשים. בדוח של הנשים אחת השאלות החשובות היתה הייצוג של הנשים בדרגי הניהול השונים. חילקנו את שירות המדינה לשלושה דרגי ניהול בדרגים הבכירים. בדרג א' אין לנו ייצוג לבני האוכלוסייה הערבית, וזה עולה גם מהנתונים שהגשתי.
יעקב ברגר
מדובר על מנהלים כלליים, על המשנים ועל מנהלים של בתי חולים גדולים.
אופיר פינס-פז
מה הסנקציה?
היו"ר עזמי בשארה
כל הישיבות הבאות יוקדשו לשאלה הזאת, מה אנחנו יכולים לעשות ואיך ניתן להם כלים כדי לטפל בבעיה. אני חושב שהמשרד שלהם עבד אתנו עד עכשיו בשיתוף פעולה.
הניה מרקוביץ
כפי שאתם רואים, יש לנו 652 עובדים בשירות המדינה ששייכים לדרג ב', מתוכם 11 עובדים ערביים. זה המצב, זאת ההתפלגות.
אופיר פינס-פז
בהשוואה לשנת 2002, מה המצב? כי זה המצב של 2003.
הניה מרקוביץ
זה ניתוח חדש שהתבקשנו לעשות אותו במיוחד.
דורית ואג
זאת פעם ראשונה שעושים ניתוח כזה.
היו"ר עזמי בשארה
היו להם המספרים הכלליים, אבל לא בדירוגים.
דניאלה במברגר-אנוש
בעבר היה ניתוח לפי "לא יהודי", ואז לא יכולת לדעת אם זה לא יהודי נוצרי, מוסלמי וכו'.
הניה מרקוביץ
אנחנו ניקינו את הדוח מאוכלוסיית בני מיעוטים אחרת, לפי הבקשה כאן, ולכן גם ירדנו בכמות וכו'. דוח 2003 מתחיל לייצג נכון יותר רק את האוכלוסייה הערבית, ולא בני מיעוטים בכלל בארץ.

בדרג ג' 14 עובדים מכלל 764 עובדים. בדרג ב' יש לנו הרבה מאוד משפטנים. כמו שאתם רואים, 10% מהדרג הם משפטנים ופרקליטים, וזה הייצוג שיש לנו בתפקידים האלה.

אתם גם ביקשתם שאנחנו נחלק את הייצוג במשרדי הממשלה לפי משרדים ולפי יחידות סמך. כפי שאתם רואים, במשרדים מועסקים 40,000 מכלל עובדי המדינה, לעומת ה-50,000, 80% מכלל עובדי המדינה, ובערך גם 80% מבני האוכלוסייה הערבית. מתוך ה-2,800, 2,300 מיוצגים במשרדים. המשרד לענייני דתות בדוח של 2004 כמובן ייעלם, אבל בשנת 2003 עדיין היה המשרד הזה, ולכן הוא הופיע כאן בדוח. זה לא סוד שה-300 עובדים כאן הם האימאמים הערביים. אתם רואים שהייצוג הגבוה ביותר מבחינת משרד מתחיל במשרד הרווחה. במשרד האוצר יש ייצוג מאוד נמוך כלפי מטה. אנחנו מדברים על משרד האוצר הראשי.
דורית ואג
אני מכירה שניים מתוך השלושה עובדים במשרד האוצר. אחד מהם זה אוסקר אבו-ראזק.
הניה מרקוביץ
לא, מדובר על משרד האוצר הראשי. אוסקר אבו-ראזק עובד בנציבות מס הכנסה, שזאת יחידת סמך.
דורית ואג
וגם רכלבסקי ביחידת סמך?
הניה מרקוביץ
לא, לרכלבסקי יש עובד אחד. אם אעבור ליחידות הסמך, תראו שיש בהן יחידות סמך שאין בהן עובדים ערביים. הייצוג הגבוה ביותר הוא באגף לשירות באדם המפגר/הנכה. במס הכנסה יש ייצוג של כ-6%, ואנחנו יורדים כלפי מטה ורואים גם יחידות סמך שמספר העובדים בהן הוא לא גדול במיוחד, אבל אין בהן ייצוג הולם בכלל לבני האוכלוסייה הערבית. נדמה לי שיחידת סמך אחת הייתם פוטרים מהייצוג, וזה את הרבנות הראשית, שגם היא יחידת סמך.
דורית ואג
ובתי הדין הרבניים.
הניה מרקוביץ
לפי בקשת הוועדה, סרקנו את העובדים שיפרשו בשנת 2005.
דורית ואג
את זה לא קיבלנו.
הניה מרקוביץ
אנחנו יכולים להעביר לכם את זה באי-מייל. כ-500 פורשים, פרישה מגיל.
היו"ר עזמי בשארה
אנחנו ביקשנו את המידע הזה.
הניה מרקוביץ
כפי שאתם רואים, יש לנו כ-500 פורשים שאנחנו יודעים עליהם. הרוב, כמחצית, בדירוג המנהלי. יתר הדירוגים מפורטים פה לפניכם.
היו"ר עזמי בשארה
בשנת 2005 יהיו 500 משרות פנויות.
הניה מרקוביץ
אני רוצה לומר שזה לא אומר שאלה משרות שיאיישו אותן, כי הרבה מאוד משרות כאלה מיועדות לביטול.
מגלי והבה
כמה?
הניה מרקוביץ
אנחנו לא יודעים.
היו"ר עזמי בשארה
ביקשנו את המספר כדי לדעת בדיוק, למרות הקפאת התקנים, כמה משרות בכל זאת יעמדו לאיוש.
יעקב ברגר
אני רוצה להוסיף נתון, שאני מניח שאתם יודעים אותו, ואם לא, אני אעדכן אתכם. קודם כל, קיימת החלטת ממשלה שמדברת על קיצוץ ב-3% בשנת 2005 לכל המשרדים, ועוד 2% שנה אחרי זה ועוד 1% משנה קודמת. אנחנו מדברים על כך שבמהלך השנתיים הקרובות, בשנים 2005-2006, יהיה 6% קיצוץ צפוי, אלא אם יסוכם אחרת. זה נושא שעולה כרגע במשא ומתן עם ההסתדרות.
ג'מאל זחאלקה
יש גם החלטת ממשלה שתוך חמש שנים יגיע מספר הערבים ל-10%.
דורית ואג
האם ה-496 משרות האלה הן משרות מתפנות שיאוישו?
הניה מרקוביץ
הן מתפנות, אנחנו עוד לא יודעים מה יהיה.
היו"ר עזמי בשארה
הם לא יודעים מה יבוטל ומה יאויש.
הניה מרקוביץ
אני רוצה רק להפנות לדף האחרון בחומר שהגשנו. בעמוד 12 מצוין ייעוד המשרות לפי משרדים, ובאיזה דירוגים אנחנו הוספנו את המשרות, את ה-37.5 משרות ייעודיות שמיועדות לקליטת עובדים מהמגזר הערבי בשירות המדינה.
יעקב ברגר
לצורך העדכון, אני חושב שמן הראוי שנדווח בכל זאת מה נעשה כבר. המספרים משנת 2003 לא השתנו כהוא זה, ולדאבוני הרב לא יהיה שיפור מהותי מאוד גם לא בשנת 2004.
היו"ר עזמי בשארה
האם המצב נהיה יותר גרוע לגבי שנת 2003-2004?
יעקב ברגר
אני מקווה שלא. בעקבות המפגש שהתקיים פה, מפגש שבו אי אפשר היה להתעלם מהנתונים שהוצגו, זומנו כל נציגי המשרדים ויחידות הסמך שנמצאים ברמת איוש הכי נמוכה במשרדי הממשלה. כולם היו אצלי בדיון. אנחנו חזרנו ועימתנו אותם עם הנתונים. דרך אגב, אלה נתונים של מאגר המידע שלנו. במידה מסוימת העירו לנו שיש גם פה ושם טעויות. בחלק מהמקומות דיווחו על יותר עובדים ובחלק על פחות, אבל אני מניח שהממוצע לא השתנה במהות.

דבר שני שעשינו הוא להבהיר שלפחות את המשרות המיועדות נכוון לאותם המשרדים ולאותם הדירוגים שבהם מצאנו את הבעיות העיקריות. ראיתם למשל את הנושא המשפטי. כבר החל משנת 2003, כפי שניתן לראות, מתוך ה-37 משרות יועדו שבע משרות בשנת 2003 ובשנת 2004 יועדו שש משרות לטובת משפטנים.
מגלי והבה
האם העובדים בלשכת התביעות במשטרת ישראל נחשבים לעובדים שלכם?
יעקב ברגר
לא. סיימנו את הוויכוחים הפנימיים שיש לנו בנושא ההקצאה התקציבית של העניין הזה. הבהרנו לכולם - ואני אמרתי את זה גם אז, אם אתה זוכר - שאני לא מאמין שיש לנו היכולת תוך שלוש שנים לעמוד ביעדים כפי שנקבעו.
אופיר פינס-פז
השאלה אם תוך 30 שנה תעמדו בזה.
יעקב ברגר
30 שנה זה עוד רחוק.
היו"ר עזמי בשארה
לא, רואים את המגמה, ועל זה הוא מדבר. האם יש מגמה?
יעקב ברגר
אין ויכוח שחייבת להיות מגמה. היכן האוכלוסייה הערבית נמצאת בעיקרה? היא נמצאת בעיקר ברמות הנמוכות. לכן אנחנו הבהרנו שנעדיף דרישות לתפקידים מדרגי ביניים ומעלה. אלה הפעולות שעשינו מאז שהיינו פה. אני מקווה שבשנת 2004 נראה מגמת שיפור מסוימת, וכך אני מקווה שיהיה גם בהמשך.
היו"ר עזמי בשארה
האם יש בנציבות מישהו שמתמחה בנושא הזה בלבד ושזאת עיקר עבודתו?
יעקב ברגר
אין לנו מישהו שעוסק רק בזה.
היו"ר עזמי בשארה
זאת היתה שאלתי.
יעקב ברגר
יש לנו מנהלת אגף בכירה, הניה מרקוביץ, שזה חלק לא קטן מעיסוקה היום יומי.
אופיר פינס-פז
הדוח הזה מוכיח דבר שאנחנו יודעים אותו, שהאפליה במדינת ישראל כלפי הערבים או כלפי המיעוטים היא אפליה ממוסדת, ולכן היא כל כך קשה להתמודדות, כי היא מזינה את עצמה. הרי ברגע שהציבור הזה לא מיוצג בקרב עובדי המדינה, הוא גם לא שותף לתהליך קבלת ההחלטות וביצוע ההחלטות, ואז האפליה מתפרסת גם על חלוקת המשאבים, השירותים, סדרי העדיפויות וכל הדברים, וזאת התמונה של מדינת ישראל. לכן בעיניי זאת אחת הוועדות הכי חשובות שפועלות בכנסת, כי היא מנסה להתמודד ממש עם הבסיס של העניין. אם נצליח לעשות פה שינוי, השינוי ישליך על המון דברים. אם לא נצליח לעשות פה שינוי, כנראה - - -

בדרך שבה הדברים פועלים, לא במקרה אמרתי 30 שנה, כי גם עוד 30 שנה לא יקרה דבר. פה צריך להוריד כפפות, פה צריך ללכת כסאח, וזה תלוי מאוד בנציב שירות המדינה. אם נציב שירות המדינה, או נציבות שירות המדינה תמשיך להתנהל בדרך שבה היא מתנהלת - זה לא שאני חושב שהיא מבטאת איזושהי גישה נגטיבית, לא, אבל בין לא לבטא גישה נגטיבית לבין לבטא גישה אקטיבית ואפקטיבית שמסוגלת להביא לתוצאה של שינוי, יש מרחק גדול מאוד. לו אני נציב שירות המדינה, קודם כל הייתי מודיע על העדפה מתקנת. הייתי מודיע שכל תפקיד שייגש אליו מתמודד מהמגזר הערבי, הוא יעמוד באותם תנאים כדי להתקבל.
הניה מרקוביץ
זה בחוק.
אופיר פינס-פז
אני לא מדבר על החוק כרגע, אני מדבר על הביצוע. הרי יש לכם אנשים בכל מכרז.
יעקב ברגר
בכל מכרז זה ישנו.
אופיר פינס-פז
עשה לי טובה, אם זה היה קורה, התוצאה היתה אחרת. הרי רוב המכרזים שלכם, או חלק גדול מהמכרזים שלכם, הם מכרזים פנימיים. מה עשינו במכרז פנימי? חבר'ה, אל תשחקו אתנו, אנחנו נשחק אתכם. אם אתם רוצים להיות רציניים, תגידו שכל מכרז פנימי הוא פנימי לעובדי המשרד חוץ ממי שהחוק קובע שיש לו העדפה.
הניה מרקוביץ
אבל זה לא יעלה את מספר העובדים.
אופיר פינס-פז
לא, אני אומר שבכל תפקיד שאתם מחליטים שיש עליו מכרז פנימי, תפתחו אותו לשלוש האוכלוסיות שהמחוקק קבע שיש להן עדיפות, ומי שלא רוצה, שילך לבג"צ. הבנת איזה נציב שירות המדינה אני מחפש או לא? נציב שירות מדינה שבאמת רוצה לטפל בבעיה, לא בא אלינו עם התוצאות האלה, אז אל תספרו לי סיפורים.
מגלי והבה
זה עניין של ממשלות, לא של פקיד ממשלתי בכיר.
היו"ר עזמי בשארה
זה חוק, זה כבר מעל לממשלות.
אופיר פינס-פז
אני לא מסכים שזה עניין של ממשלות. יש חוק, אז צריך לבצע את החוק. אפשר לבצע את החוק הזה עם ראש נצנץ ואפשר לבצע את החוק הזה עם ראש גדול. אף ראש ממשלה ואף שר אוצר לא יבואו לנציב שירות המדינה וישאלו אותו למה הוא מבצע את החוק הזה בצורה כל כך דווקנית?

לכן אני מתקומם. אני לא אומר שאתם מכשילים, חס וחלילה. מתי נגיע לאיזושהי מציאות שנוכל להגיע שיש פה באמת שינוי? משרד המשפטים - וזה בכלל שיא השערורייה – בסוף מתנהג כמו גילדה. למה אני מת להיות שר המשפטים – שום שר אחר לא, רק שר המשפטים? כי שר המשפטים ושר האוצר הם שני שרים במדינה הזאת שיכולים להתערב בכל משרד. איפה שר המשפטים הזה? איך מינו אותו, אני לא יודע.
אתי לבני
הוא היה הכי מתאים.
אופיר פינס-פז
מה זה הכי מתאים, כמו כפפה ליד...הוא לא מתחיל להבין מה זה להיות שר המשפטים. תאמיני לי שיש לי כבוד עצום לטומי לפיד, אבל הוא לא מתחיל להבין מה זה להיות שר המשפטים. הוא פוליטיקאי ענק, הוא איש אינטליגנטי מאוד, הוא איש משכיל, אבל הוא לא מתחיל להבין. אני עבדתי עם שרי משפטים, אבל הוא לא מתקרב אליהם, לצערי – לליבאי, למרידור, אפילו למאיר שטרית. אדם צריך להבין שזה התפקיד שלו. לו אני שר המשפטים, הייתי מתערב אצל היועץ המשפטי לממשלה, אצל נציב שירות המדינה.
דורית ואג
גם היועץ המשפטי לממשלה הקודם התערב לפני שנה או שנתיים, כזכור לי, אז מה?
אופיר פינס-פז
לכן אני אומר שיועץ משפטי לממשלה צריך להתערב. השאלה היא עד איפה הולכים וכמה רוצים באמת להגיע לתוצאה, או שרוצים לעשות "וי" ולהגיד שהעברנו עוד שנה. אני מדבר על תוצאה, כי אם אתם רוצים שתהיה כאן מדינה יהודית דמוקרטית, הדמוקרטיה עוברת דרך פה.

מה אנחנו יכולים לעשות? קודם כל, צריך להיות צוות מעקב של העמותות. בכל מקום שלא עומדים בדרישות החוק, צריך ללכת לבג"צ, צריך לעצור מכרזים, צריך לעשות את המוות, צריך לשתף פעולה עם כל הגופים ועם כל קבוצות האוכלוסייה המועדפות על-פי חוק, ולא לתת להם לנהל אף מכרז, עד שהדברים האלה לא יטופלו בצורה הכי בוטה.

אני לא יודע אם יש סנקציה חוקית בחוק בעניין הזה.
קריאה
אין.
אופיר פינס-פז
אדוני היושב ראש, חוק שאין בו סנקציה, חבל לחוקק אותו.
היו"ר עזמי בשארה
אדוני, אני מזכיר לך שזה חוק שלי שחוקק כשאתה היית פה יושב-ראש הוועדה. אנחנו שמחנו כל כך שזה בכלל עבר, והנה יש לנו ועדה על סמך החוק הזה. סוף סוף זה נושא בכלל במדינה הזאת, אז שמציע החוק ייתן שיניים.
אופיר פינס-פז
היו לך שתי הצעות חוק בתקופת ממשלת ברק: האחת היא ייצוג הולם בדירקטוריונים, והשנייה זאת ההצעה הזאת. דרך אגב, שכחתי את יוסי ביילין שהיה שר משפטים מעולה.
מגלי והבה
אתה מתגעגע אליו, לא?
אופיר פינס-פז
אני בהחלט מתגעגע אליו. מעולם הוא לא למד מבוא במשפטים, אבל הוא היה שר משפטים מעולה. זאת החוכמה, להעביר חוקים כאלה. זו מפלגה ליברלית...

לא יכולה להיות חקיקה בלי סנקציה. אני לא מאמין שהייתי אז יושב ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט, אבל אני מבקש שדורית ואג תבדוק את זה, כי אני הקפדתי לא להעביר חקיקה בלי סנקציה, אבל יכול להיות שטעיתי פה.
דורית ואג
אני בדקתי את זה.
היו"ר עזמי בשארה
ייצוג הולם העתקנו מארצות הברית, ייצוג הולם העתקנו מהחוק לענייני נשים, ובכל המקרים לא היו סנקציות.
אופיר פינס-פז
מוכרחים לעשות סנקציה.
היו"ר עזמי בשארה
אולי נצא מהוועדה הזאת בסוף השנה עם סנקציות.
אופיר פינס-פז
אולי נציע הצעת חוק משותפת, נחשוב על סנקציה הגיונית, מה קורה אם אנשים לא ממלאים את הוראות החוק.
מגלי והבה
אני מבין שאתה שואף להישאר באופוזיציה הרבה שנים...
אופיר פינס-פז
למה?
מגלי והבה
כי אני שוב מסביר שזה עניין של ממשלות. אם רבין זכרונו לברכה קבע מדיניות שהוא קולט ערבים ועושה העדפה מתקנת, שים לב שלכל תוכנית החומש שלו יש יישום בשטח.

אדוני היושב ראש, אני רוצה קודם כל להודות ליושב ראש הוועדה, מיקי איתן, שהפנה את תשומת לבי לקיומה של ועדת המשנה הזאת שלא ידעתי על קיומה. לאחר שהפנו את תשומת לבי לעניין, אני חושב שאהיה פעיל בוועדה, כי זה נושא מאוד חשוב שצריך להילחם בו.
היו"ר עזמי בשארה
אם מישהו מהקואליציה רק יעזור לנו בוועדה. חברת הכנסת אתי לבני היא מהקואליציה, אבל - - -
מגלי והבה
גם אותך צריך, אבל לא צריך רק לתקן את הקואליציה, אלא גם לתקן את היושב ראש בנושא הזה שצריך להילחם למען שוויון. לפעמים האג'נדה הפוליטית מפריעה, זאת אומרת שאם אני הולך עם אג'נדה מסוימת לכיוון אותה ממשלה וקורא לעומק את הדברים שאתה כותב ומבטא, לפעמים לאותו ממסד קשה לקבל את זה.
היו"ר עזמי בשארה
לא הבנתי, אתה מתנגד לכך שאני היושב ראש של הוועדה הזאת?
מגלי והבה
לא, להיפך, אל תיתן לי עכשיו לסטות מהנושא. אני רוצה להודות לעובדי הנציבות על הדוח והסקירה הממצים והמפרטים שנותנים לנו תשובה, לפחות על בסיס עובדתי. הודות לפעילות של היושב ראש, אני מניח שהגענו למצב שאנחנו יודעים איפה אנחנו נמצאים, ועכשיו צריך לדעת לאן אנחנו פונים.

למה אני אומר שזאת מדיניות של ממשלות ולא של פקידות? ידידי אופיר פינס-פז, אני מאחל לך להיות שר, כדי שתוכל להגשים כל מה שאתה רוצה. ברגע שאתה שר בממשלה או ברגע שממשלה מקבלת החלטה שמטרתה לעשות העדפה מתקנת, אותה פקידות חייבת ליישם את ההחלטה. אני גם לא רוצה לתת ציונים, כי כל הממשלות לא הטיבו עם המגזר הערבי.
אופיר פינס-פז
אמרתי אפליה ממוסדת.
מגלי והבה
נכון, צריך לעשות הכל כדי לתקן את האפליה הזאת ולהגיע לייצוג המתאים בהתאם למספר באוכלוסייה, שלא לדבר על כך שצריך לשאוף כבר במכרזים קרובים להעלות את הרמה גם למשרות הניהול.
אופיר פינס-פז
הם אומרים שהם עושים את זה.
מגלי והבה
כי זה מתקשר למה שאמר חבר הכנסת אופיר פינס-פז. מי שמקבל החלטות, יכול גם להשפיע.
הניה מרקוביץ
אנחנו מפנים את המשרות גם למטות המשרדים, לליבות המשרדים ולא לשדה לשירותים למען האוכלוסייה.
מגלי והבה
אני זוכר שהייתי המנכ"ל היחיד בוועדת מנכ"לים. יש מי שמפנה את תשומת לב המנכ"לים לאותו מגזר, לאותן משרות.
הניה מרקוביץ
נדמה לי שיהיה לנו עכשיו ב-2004 גיוס לאגף התקציבים.
אופיר פינס-פז
זאת בשורה.
יעקב ברגר
שתי משרות למשרד האוצר, אחת מהן לאגף תקציבים.
הניה מרקוביץ
זה לחץ שלנו באמת.
מגלי והבה
לכן אני רוצה לחזק את הוועדה, ולראות איך אנחנו באים לממשלה ולקואליציה עם הצעה ועם דרישות על סמך העצה המקצועית שאנחנו מקבלים פה. צריך לבדוק איך אנחנו ממלאים את המשימה הזאת, איך אנחנו מעלים את מספר המועסקים הערבים בשירות המדינה.
אופיר פינס-פז
אתה יודע מה המשמעות שאוסקר אבו-ראזק הוא המשנה למנהל ברשות המסים?
מגלי והבה
אני רוצה להגיד לך יותר מכך, אם תיקח כמה נספחים כלכליים מהמגזר הערבי שעושים עבודה נפלאה ביוון, כמו הנספח הכלכלי שהוא בחור משפרעם, תראה שהוא מוכיח כל דקה שהשקיעו בו. מי שמאמין שאנחנו צריכים להיות שותפים ושווים במדינה אחת, מגלה שזאת הדרך, ולכן אנחנו צריכים לעשות הכל כדי להביא את המצב לשינוי. אנחנו נלמד את הנתונים האלה.

דרך אגב, יש מכרזים שיוצאים כל השנה. בחוק ובמכרז לא מבדילים בין אישה לאיש ולא בין בן מיעוט לאחר. כאן צריך לוודא שתהיה העדפה מתקנת במכרזים הקיימים שיוצאים ממילא כל הזמן לאורך כל השנה, כדי שנוכל לדחוף בני מיעוטים למכרזים האלה. צריך להגדיל את המודעות לכך, כי הרבה אנשים לא יודעים שפעם בחודש יוצא מכרז ומגיע לאותה רשות. לפעמים יש מקצועות שתמצא אותם במגזר ולא במקומות אחרים, בייחוד במשרדי הבריאות או איכות הסביבה, אז עדיף לא לחכות רק למשרות המתפנות.

אני רואה שני שלבים בעבודת הוועדה: אחד – לראות איך מעלים את אחוז המועסקים במגזר כדי ליישר קו ולהגיע ליתר שוויון. השלב השני, שהוא לא פחות חשוב, הוא לעודד ולדרוש מהנציבות שתהיה העדפה מתקנת, כך שאם בן מיעוטים כלשהו ניגש לאותו מכרז, הוא יוכל גם להתקבל כפי שציין חבר הכנסת אופיר פינס-פז.

לנו כאנשי ציבור יש הרבה עבודה, בייחוד לאלה ששייכים למגזר הזה שצריכים לעבוד שעות נוספות. באשר לוויכוח ביני לבין חבר הכנסת בשארה - - -
היו"ר עזמי בשארה
לא התווכחתי אתך בכלל, אני חושב שהנושא הפוליטי לא שייך לכאן בכלל.
מגלי והבה
או שאנחנו שותפים לקו מדיני שהבסיס שלו זה קיום המדינה הזאת לאורך כל הדרך, או שאנחנו צריכים להיכנס לוויכוח אחר, אבל לא ניכנס לזה. נקיים על זה דיון בזמן אחר, כי יש בינינו פערים.
היו"ר עזמי בשארה
גם ביני לבין חבר הכנסת פינס-פז.
מגלי והבה
אני לא מעלה את הנושא הפוליטי, אני מדבר על תפיסת העולם. יש בינינו פער תהומי. אני מודה שאני מייצג את הרוב במדינה הזאת, ואני מייצג מדיניות ברורה וקיימת, ואנחנו נמצא את הזמן לקיים את הוויכוח הזה. אני רואה את עצמי מגויס לטובת הנושא הזה ואעשה כל שביכולתי כדי לשפר את המצב. תודה.
דורית ואג
יש פה סנקציה. יש פה החלטת ממשלה לגבי עניין הייצוג ההולם, שם כתוב שצריך להשיג עד שנה זאת וזאת ייצוג כזה וכזה. עכשיו תראו את הסנקציה - משרד שלא יעמוד ביעד, הוא יידרש לתת הסבר המניח את הדעת לוועדת שרים לענייני המגזר הלא יהודי. זאת אחלה סנקציה...
אופיר פינס-פז
לא ידעתי שיש ועדת שרים כזאת.
היו"ר עזמי בשארה
בראשות ראש הממשלה.
דן אורנשטיין
שם העברנו שתי החלטות.
אופיר פינס-פז
דן אורנשטיין, אתה מרכז אותה?
דן אורנשטיין
לא.
אופיר פינס-פז
אז אני רוצה להציע משהו ליושב ראש - לפנות ליושב ראש הוועדה, שהוא גם ראש הממשלה, ולבקש ממנו שיוזמנו לישיבה הבאה חברי ועדת המשנה.
היו"ר עזמי בשארה
בסוף הישיבה נדון בשאלה מה נעשה בישיבה הבאה.
ג'מאל זחאלקה
רוב רובן של המשרות הן משרות של אקדמאים. אני רוצה לראות מה המצב העכשווי ומה המצב שהולך להתהוות בשנים הבאות. מספר הסטודנטים - והסטודנטיות דרך אגב, כי יותר נשים לומדות היום באקדמיה - הערביים הוא בעלייה. כיום אנחנו מגיעים למצב של 9% באוניברסיטאות. מצד שני, אין עלייה במקומות העבודה ואין פתיחה של שוק העבודה, גם הפרטי אבל גם הממשלתי, לעניין הזה. זה יוביל אותנו למשבר חברתי קשה ביותר שילך ויחמיר. הרבה אנשים שלמדו וסיימו לימודיהם, אין להם עבודה, לא רק בגלל משבר כלכלי חולף, אלא בגלל שהרבה מקומות עבודה חסומים בפניהם למעשה דה-פקטו.
אופיר פינס-פז
בספר ליברמן יש פרק מיוחד על זה... זה חלק מהשיטה...
הניה מרקוביץ
אנחנו לא חלק מהבדיחות האלה, אנחנו מחוץ לעסק...
ג'מאל זחאלקה
צחוק צחוק, אבל היום יש מאות בעלי תואר דוקטורט ערביים שהיגרו או עובדים בארצות הברית או במקומות אחרים. זאת האליטה של החברה.
דניאלה במברגר-אנוש
נפלא, זאת המטרה...
יעקב ברגר
גם הבן שלי שהוא איש היי-טק נמצא באוסטרליה, ואני לא נהנה מזה...
ג'מאל זחאלקה
אבל לבן שלך יש יותר סיכויים להיקלט בתעשיית ההיי-טק בישראל.

עניין שני זה עניין הענישה. החוק הפדרלי האמריקאי שמדבר על העדפה מתקנת, מדבר על כך שאם במקום מסוים יש פחות מ-5% שחורים ובני מיעוטים אחרים בארצות הברית לפי סטנדרטים שנקבעו, יש ענישה כספית. יש גופים ציבוריים שנתמכים בתמיכה פדרלית, והממשלה מפסיקה לתמוך בהם או שהיא מקצצת מתקציבם בקנס כספי. מדובר בקנס כספי ובענישה ברורה מאוד. זו היתה הדרך שלי לשינוי מהיר, כלומר הכפייה של הקנסות הכספיים ושל הענישה האפקטיבית הביאה לכך שהגופים האלה התחילו לקלוט יותר ויותר עובדים. אני חושב שעל הוועדה – וחבר הכנסת בשארה כבר דיבר על זה - לחשוב איך לכפות את העניין הזה.

ראש הממשלה אמר שתוך חמש שנים תהיה עלייה ל-8%. אבל כמו שאמר חבר הכנסת פינס-פז, לפחות צריך לראות את ההתחלה. כדי להגיע ל-8% בעוד חמש שנים, צריכה להיות עלייה של לפחות 1.5% כל שנה. אם אנחנו עכשיו ברמה של 4%, כדי להגיע ל-8%, צריך עוד 4%. 4% חלקי חמש שנים זה 0.8% כל שנה, שזה מספר משמעותי. זאת עלייה של כ-20% כל שנה במספר העובדים. אם אנחנו לא נראה משהו בין 10% ל-30%, אנחנו לא נגיע למטרה הזאת, ואני חושב שלא נעשה דבר. צריך לראות עלייה כל שנה, אחרת יש נסיגה.

היום יש גם מצב חדש. קודם אמרו שאולי בסוג הכשרה מסוים אין ערבים. היום אין כמעט מקצוע ואין כמעט תחום לימוד שלא תוכל למצוא בו אזרחים ערבים. האוכלוסייה הערבית היא אוכלוסייה עובדת. לאן שתלך, תראה אנשים שרוצים לעבוד, ואני מדבר על רופאים ועל מהנדסים וכו'. יש אוכלוסיות שיש איתן בעיות אחרות, למשל האוכלוסייה החרדית, שלמרבה הצער לא עוסקת בכל התחומים.
אופיר פינס-פז
תזכיר לנו באיזה תחומים הם עוסקים.
ג'מאל זחאלקה
מסחר ועבודות מסוימות. חלקם עובדים, אבל אני אומר שפה יש לנו עסק עם אוכלוסייה שרוצה לעבוד בכל עבודה שהיא בכל התחומים, החל ממנהל גדול ועד מנקה. צריך לעבוד בשביל לעשות שינוי יסודי במצב.
היו"ר עזמי בשארה
בדיונים הבאים אני רוצה שהדיון יתרכז יותר בשאלה מה לעשות ופחות בפירוטים.
אתי לבני
ראשית כל אני מוכרחה להגן על שר המשפטים שהותקף כאן, ולא היתה לו יכולת לענות.
מגלי והבה
את לא מוכרחה.
אתי לבני
אני רוצה לומר ששר המשפטים עמד בראש הוועדה שהוציאה דוח ליישום, ועדת אור. בדוח הזה יש בהחלט התייחסות – בחלק מהדברים הוא היה בדעת מיעוט – לקליטה של עובדים ערביים בשירות המדינה והקמת רשות. יכול להיות שכחלק מהעבודה כאן, צריך לראות מה קרה עם מסקנות ועדת אור שהוגשו לפני כחצי שנה. אני לא שמעתי מה קורה איתן.
דן אורנשטיין
מסקנות ועדת לפיד בעצם.
אתי לבני
לפיד בעקבות דוח ועדת אור, שהתייחס להרבה שינויים לגבי המגזר הערבי. אני מתעסקת יותר בייצוג הולם של נשים, שם אותם הדברים קורים. כמובן שבשירות המדינה יש משרדים שהאיזון לטובת נשים הוא שונה.
דורית ואג
משרד אחד.
אתי לבני
משרד המשפטים. במשרד המשפטים אני עצמי אחראית לכמה וכמה פניות של נשים מהמגזר הערבי, שביקשו להשתלב בפרקליטות ובמשרד המשפטים, ובהחלט העברתי את הנושאים האלה והם טופלו. אני יודעת שענו, התייחסו והזמינו. כשיש מעקב, הדברים האלה מתבצעים.

אם אתה שואל לגבי דברים אופרטיביים, אולי במקום לשבת פעם בשנה, צריך לקיים פעם בשלושה חודשים מעקב צמוד, לרבות פריסה של מכרזים. אבל זה לא רק עניין של מכרזים. כמו ששמעתי ולמדתי בנושא המינויים הפוליטיים לאחרונה, וכמו שהסביר לי השר סילבן שלום, לעבודות הפשוטות שלא דורשות מכרזים, אפשר להביא את אנשי מרכז הליכוד. אז צריך להתייחס לכל המקומות. לגבי העדפה מתקנת שעושים לכל מיני עובדים אחרים, בהחלט צריך לקחת בחשבון לא רק את המכרזים, שעליהם אפשר לעקוב, אלא גם את המשרות הפשוטות יותר.
מגלי והבה
איזה מזל שאתם חדשים בפוליטיקה, אחרת אם הייתם פה הרבה שנים, כמו חבר הכנסת אופיר פינס-פז, הוא היה אומר לך כמה עובדים אפשר להכניס...אי אפשר לזלזל באנשים ולא בחברי המרכז, גם לא של הליכוד...
אתי לבני
אני לא מזלזלת, אני הבנתי שזאת העדפה מתקנת...
מגלי והבה
העדפה מתקנת, גם אתם מעדיפים את המתקנים שלכם, אבל ברמות אוכלוסייה שונות...
אופיר פינס-פז
אני הצעתי שלוש הצעות אופרטיביות: אחת - להיפגש עם הוועדה לענייני האוכלוסייה הערבית, שתיים - שהעמותות תעקובנה אחרי כל המכרזים הממשלתיים; שלוש - להציע הצעת חוק לענישה, שאתה תיזום אותה, ואנחנו נחתום עליה יחד אתך; ארבע – הצעתי הצעה אחת לנציבות, שהיא הרי מייתרת את החוק, שבכל מכרז פנימי האוכלוסיות לא רק של המיעוטים, אלא גם של נכים, יוזמנו כאילו הם עובדים פנימיים. המכרז יהיה חיצוני עבור האוכלוסיות האלה.
יעקב ברגר
חבר הכנסת פינס-פז, אני רוצה לקוות שיש לך חוברת זאת. אם תעיין בה, תראה שישנה תופעה לא טובה, לפחות בשנה האחרונה, שיש לנו ירידה במניין בני האוכלוסייה הערבית שניגשים למכרזים. יש פה ניתוח שלם של העניין הזה.
היו"ר עזמי בשארה
אבל דנו בזה בישיבה הקודמת.
יעקב ברגר
אם אתה זוכר, אני ביקשתי – ואנחנו נשמח - לקבל את רשימת העמותות. נפנה זאת אליהן. אני לא יודע למה, אבל הן נמצאות בירידה.
ג'מאל זחאלקה
אני מדבר עם האנשים, אין סיכוי.
יעקב ברגר
אם הם מתמודדים על התפקיד, הם לא זוכים פחות מבני האוכלוסייה האחרים שמתמודדים.
היו"ר עזמי בשארה
אבל צריך להוסיף שכחלק מהעדפה המתקנת, המכרזים צריכים לצאת בערבית בעיתונות הערבית.
אופיר פינס-פז
לא עושים את זה?
יעקב ברגר
מוציאים בערבית.
היו"ר עזמי בשארה
אבל צריך להסתכל איך עושים את זה.
אמל זיאדה
הם לא מחויבים בכל העיתונים, לא ברור איך מתבצעת החלוקה.
דן אורנשטיין
כמי שעסק רבות בחקיקה, אני חייב לציין שאנחנו לא רק מוציאים חוקים יפים לספר, אלא חוקים שמיועדים ליישום. היישום צריך להתחיל עם התשתית שהכינו חבריי בנציבות, כי בלי התשתית אי אפשר להתקדם.

לפי החוק, כאשר שואלים מה אפשר לעשות, יש שתי דרכים להגיע ולהשיג את הייצוג ההולם. הדרך הראשונה שקיימת היתה קיימת הרבה שנים לפני החוק שהעבירו כאן בוועדה הזאת, והיא הדרך של המשרות המיועדות. לפה נכנס, מה לעשות, איזשהו עניין תקציבי אוצרי. כאשר אנחנו באים לאותה ועדת שרים, אנחנו מעונינים במספר המקסימלי, כי אנחנו יודעים שהמשרות המיועדות לעומת העדפה במסלול הרגיל זה דבר שיש לו תוצאות מאוד ברורות. אבל מה לעשות שמה שהאוצר מוכן לתת לנו, משיקולים תקציביים, זה אך ורק 37 משרות פר שנה. זה דבר אחד שצריך להביא בחשבון, כי אנחנו רואים שמקומות כמו הסנגוריה אצלנו, שם היתה מדיניות ברורה והכניסו לשם משרות מיועדות, זה כלי שהוא מאוד אפקטיבי.

הכלי השני - החוק נותן זה התשתית. העברנו באותה ועדת שרים את ההשלמה שלו, כי החוק אומר שהממשלה רשאית להורות על העדפה של בני אחת מהקבוצות, ואחת מהקבוצות היא האוכלוסייה הערבית, יחד עם אנשים עם מוגבלות ונשים. העברנו החלטה שמורה על העדפה במסלול הרגיל.

גם פה יש עניין תקציבי במובן הזה, שלא כל כך הרבה משרות מתפנות עכשיו. אני כמה פעמים, בכל מיני פורומים, אמרתי שלגבי משרד המשפטים הרבה אנשים מתקבלים אחרי שהם מסיימים את ההתמחות. גם גייסנו מתמחים ערבים, אבל גם למשל במחלקה שלנו, אנחנו הגענו למצב שאין לנו תקנים נוספים והקפיאו את התקנים. קיבלנו שחרור מהקפאת התקנים רק למשרות המיועדות.
דורית ואג
עד סוף 2006, נכון?
דן אורנשטיין
נכון, וכאשר מדובר במסלול הרגיל, ישנה הקפאה. נכון שצריכים לעלות על כל הזדמנות שיש כדי לבחון את החוק יחד עם החלטת הממשלה, שאומרת שצריך להעדיף את בני האוכלוסייה הערבית שניגשים למכרזים ושצריך לעלות על כל ההזדמנויות האלה, המכרזים וגם המשרות שמתפנות שלא על דרך המכרז.

עוד שתיים, שלוש נקודות שעלו בדיון. חבר הכנסת אופיר פינס-פז דיבר על חוק ללא סנקציות. יש לזה סיבה. בדרך כלל, אני לא מכיר חקיקה שמטילה חובה דווקא על משרדי הממשלה. היום בחקיקה המודרנית אנחנו אומרים שהמדינה היא כמו כל אדם אחר, אבל כאשר החקיקה היא חוק שירות המדינה שמתמקד בשירות המדינה, יש הנחה שהמדינה מקיימת את החוק, ואם לא, ישנה התופעה הרגילה של בג"צ. כמובן שיש ביקורת של היועץ המשפטי לממשלה, וכשעבר החוק, פנינו ליועץ המשפטי לממשלה שיעקוב אחר היישום של החוק. היועץ המשפטי לממשלה קיים סדרה של דיונים אצלו. הוא הופיע כאן בוועדה, ועשה כל מה שהוא יכול היה לעשות, כדי לקדם את החוק.

בקשר לוועדת לפיד, אני יודע מעבודה עם חברים אחרים בממשלה שעובדים על יישום ההמלצות של ועדת לפיד, כולל הנושא של הקמת רשות, שזה דבר שאמור לבוא לפני ועדת השרים.
אתי לבני
אני חושבת שזה כיוון חשוב.
היו"ר עזמי בשארה
כן, אבל - - -
אתי לבני
זה בשני מישורים, זה לא שייך.
היו"ר עזמי בשארה
הוועדה הזאת, ייעודה יישום חוק קיים. ישנו חוק קיים שאנחנו עוקבים איך הוא מיושם. אנחנו לא הולכים לפתור פה את בעיות האוכלוסייה הערבית או לחפש חקיקה אחרת. ישנו חוק שעבר שנותן לנו כלים, והוא לא מנוצל, וגם הנציבות לא יודעת איך לנצל אותו. היא עוקבת, אבל במקרה של הנשים חוק ייצוג הולם עבד הרבה יותר טוב. למה הוא לא עובד במקרה של הערבים?
דן אורנשטיין
הניתוח מראה שזה לא ממש החוק שעזר לנשים, אלא פשוט המצב של הנשים יותר טוב מלכתחילה. אצל נשים יש בעיה קלאסית של תקרת הזכוכית, לא כל כך הכמות, כי 60% מעובדי המדינה הן נשים, אלא עניין האיכות, זאת אומרת הרמות הגבוהות. אין צורך לומר שאצל האוכלוסייה הערבית שני הממדים האלה לא כל כך מתקיימים, אם כי יש שיפור מסוים.

הזכירו פה את ההסדר האמריקאי, שאני חושב שיש יותר ויותר תומכים לכך כאן בישראל. מה הוא ההסדר האמריקאי? ההסדר האמריקאי לא מתייחס לשירות המדינה, לעובדי השירות הפדרלי. הוא מתייחס למגזר אחר שהוא מאוד חשוב, ואלה כל העובדים של ספקים ונותני שירותים לגוף הפדרלי. על פי צו ישן של הנשיא ג'ונסון עוד משנות ה-60, גוף פדרלי חייב להתקשר עם ספק או נותן שירותים, שיש לו תוכניות שהוא מפעיל אותן של העדפה מתקנת לכמה קבוצות, כולל בני מיעוטים, כולל נשים, כולל אנשים עם מוגבלויות, וזה מיושם בצורה מאוד דווקנית, זאת אומרת שצריך לקבל אישור ממחלקה של משרד העבודה האמריקאי.
ג'מאל זחאלקה
גם מקבלים תמיכה פדרלית גופים - - -
היו"ר עזמי בשארה
ואז הסנקציה היא ברורה, כמו שעודדו מי שהעסיק עולים מרוסיה.
דן אורנשטיין
אני לא יכול עוד לדבר על עמדת ממשלה, אבל זה נראה לנו ככלי שצריך גם להפעיל אותו כאן.
היו"ר עזמי בשארה
מה שאתה אומר לא קיים בחוק, זה מצריך חקיקה מיוחדת.
אתי לבני
אני רוצה לומר לך שהיה חוק לא כזה, אבל דומה, שאמר שלא יתקשרו עם חברות שלא משלמות שכר מינימום.
דן אורנשטיין
אני מכיר את זה היטב, זה חוק לא אפקטיבי.
אתי לבני
בשנה שעברה בחוק ההסדרים ביטלו את זה.
דן אורנשטיין
לא ביטלו את זה. הבעיה עם החוק הזה היא אחרת, שהוא הולך על ענישה פלילית, והכלי הפלילי לא מתאים כאן. צריכה לבוא רשות שבוחנת את הפעילות של המעסיק בכללותו - ואני למדתי את זה היטב - ולא להתביית על הרשאה פה ושם.
היו"ר עזמי בשארה
אנחנו נזמין את היועץ המשפטי לישיבות, אחרי שנסיים גם את עניין הנכים וכו', כדי להתייעץ על דרכים משפטיות איך ליישם את החוק הזה.
עביר בכר
הזכירו כאן את העניין של בג"ץ בעניין הערכאות. היה לנו ניסיון לגשת לבג"צ בעניין אכיפת החובה הפוזיטיבית בחברות הממשלתיות. היה שם קושי, שאני חושבת שעד עכשיו קיים בשירות המדינה. על מנת שבג"צ יפתח את שעריו בפניי, אני צריכה לדעת מתי המשרה הזאת מתפנה ואני צריכה לדעת מי אייש אותה בזמן, כי אחרת אלך לבית המשפט והוא יגיד לי שזה לא אקטואלי. יש כאן קושי מאוד רב. מעולם לא אוכל ללכת לבית המשפט ולבקש ליישם את החוק ולבטל את איוש המשרה הזאת, כי שירות המדינה וגם החברות הממשלתיות לא מספקים לנו את המידע בזמן הנכון. הם אומרים לי שבשנה הבאה יהיו 400 משרות ומעלה שיתפנו, אבל הם לא יודעים כמה מהן אמורות להיות מאוישות וכמה לא. המידע הזה לא יגיע בזמן. קודם כל צריך לקבוע מנגנון, שיאפשר גם לעמותות - ואני חושבת שזאת גם זכות הציבור - לדעת האם המשרה הזאת מתפנה, איפה מתקיים המכרז, האם הוא נגיש גם בשפות הערביות בעיתונות, והאם יש אורכה ושהות להתקבל לעבודה. צריך לפרסם את כל זה לפחות.

בחברות הממשלתיות אומרים שבטווח הזמן שבין אישור המועמד לכניסתו לתפקיד שם המועמד חסוי. אפילו אם הוא מתקבל, הוא נשאר חסוי כל עוד הוא לא אייש את המשרה. מבחינתנו, זה קושי, כי אז אני לא יכולה למצות את האפשרות היחידה שעומדת בפניי לפנות לערכאות ולבקש את הקפאת המכרז.

כיוון שהחוק קובע חובה פוזיטיבית למנות, אני חושבת שאי אפשר להסתפק בפרסום מכרזים. המכרז עצמו צריך להגיע גם ליעד הנכון, שזה סטודנטים למשפטים.
מגלי והבה
צריך לעשות יותר הסברה. לכל רשות מקומית מגיעה חוברת בערבית ובעברית. צריך לעשות הסברה בקרב אותם אקדמאים. כמו שדוקטור זחאלקה אמר, צריך לעורר את המודעות בקרב האנשים האלה.
עביר בכר
שירות המדינה יחד עם הפקולטות והאוניברסיטאות, כי מדובר באקדמאים, צריכים לפעול יחדיו. אי אפשר להמתין שיפקססו מכרז או שיתלו אותו על לוח המודעות. גם אי אפשר לצפות שכל סטודנט למשפטים כל יום ייכנס לשירות המדינה ויבדוק. יש עליהם חובה על-פי חוק. זה לא עניין של משרה למתמחה בארגון זכויות אדם שאני יכולה גם לשלוח באי-מייל. את זה אין לי חובה לפרסם באף מקום. אני יכולה לשלוח באי-מייל לרשימת התפוצה וזהו.

בעתירה של החברות הממשלתיות פניתי לשרים ואמרתי להם: אתם טוענים שאתם מיישמים את החוק – איך אתם עושים זאת? איך אתם מגיעים ליעד? מה הם טענו? לשר יש מקורבים ברשות המקומית X ו-Y, והוא שואל את ראש הרשות המקומית אם יש לו חברים מהסביבה הקרובה לו.
מגלי והבה
זה פשוט לא נכון.
עביר בכר
יש לי את זה בכתובים, בתשובה רשמית.
מגלי והבה
אני מנסה להסביר זה שאנחנו צריכים להילחם לכך שיהיו משרות. אני הייתי עובד מדינה והגעתי למשרת מנכ"ל.
עביר בכר
תרשה לי, אבל אתה לא דוגמה טובה מהבחינה הזאת. אני מדברת על אנשים שיש להם גם עקרונות אחרים.
מגלי והבה
אני לא דוגמה טובה? אני לא מחפש שתתני לי ציונים. כל אזרח במדינה שמחפש היום עבודה, צריך בעצמו - וזה התפקיד שלך להסביר.
היו"ר עזמי בשארה
תפקידה לא להסביר, אלא ללכת לבג"צ. אני חושב שאי אפשר ללמד אותה איך ללכת לבג"צ, כי היא יודעת את זה טוב מאוד, ועד עכשיו היו להם הצלחות. היא מסבירה לנו את הקושי בהליכה לבג"צ, ואנחנו צריכים להטות אוזן לכך. הם מקצוענים בהליכה לבג"צ, וגם בג"ץ מעיד עליהם שהם הכי מקצוענים בעניין, ויש להם כמה הצלחות. הם אומרים שבנושא הזה אין סנקציה. האדון ממשרד המשפטים אמר כרגע שאין סנקציה, אבל אפשר ללכת לבג"צ. אז עכשיו עביר בכר אומרת שהיא לא יכולה לבג"צ, כי אין מידע בזמן.
מגלי והבה
לא הערתי לגבי העניין הזה. אני שואל איך לייעל את קידומם של אותם ערבים אקדמאים או ערבים בכל המקצועות לנציבות שירות המדינה. כמו שלא מודיעים לכל אזרח אחר שיש מכרז X או Y, אותו אזרח צריך לחפש עבודה, אבל אם היא לוקחת על עצמה את המאבק המשפטי – וכל הכבוד למה שהיא עושה – הנושא של המודעות בכפרים וביישובים זה התפקיד של אותה קהילה, של אותה רשות מקומית, של אותם אנשים שמעונינים שהם ייכנסו לעבודה.
אמל זיאדה
זה התפקיד של המדינה.
היו"ר עזמי בשארה
הוא התחיל לומר שהוא ישלח לכם חומר, ועכשיו נשמע ממנו פירוט למה הוא מתכוון. חבר הכנסת והבה אומר משהו נכון לגבי תפקידנו להאיר את עיני הציבור לגבי מה שקורה. הוא מדבר באופן כללי, ואת עביר בכר, מדברת ספציפית על המידע על המשרה הזאת ועל האופן בו נדע שיש משרה כזאת. אנחנו נשמע פתרונות עכשיו.
עביר בכר
לא ראיתי בדוח מה קורה לגבי נשים ערביות.
הניה מרקוביץ
יש לנו דוח קודם. הרי הדוח הזה הוא השלמה, זה לא הדוח השנתי, כולל הרבה מאוד נתונים. זה מופיע בחוברת הזאת, ואם את רוצה, אני יכולה לתת לך אותה. את תראי בה גם את הנושא של הנשים.
עביר בכר
מה אחוז הנשים הערביות בדרגות?
היו"ר עזמי בשארה
מתוך האפס בשלוש הדרגות הגבוהות, אנחנו יודעים כמה נשים יש.
הניה מרקוביץ
מתוך ה-2,800 עובדים, יש לנו כ-900 נשים, זאת אומרת 25% מכלל המועסקים באוכלוסייה הערבית הן נשים. האחוזים יהיו כל כך ספורים.
עביר בכר
לי זה מאוד חשוב, כי כך אנחנו מצביעים על אפליה.
דורית ואג
כמה מתוכן לא מורות ואחיות?
הניה מרקוביץ
חצי מזה הן אחיות. לגבי רופאות נשים, יש לנו 47 נשים.
דורית ואג
בקיצור, הרוב שייכות לרפואה, חינוך ורווחה.
היו"ר עזמי בשארה
עובדות סוציאליות ואחיות.
יעקב ברגר
במערכת הבריאות 27,000 עובדים מתוך 50,000 עובדים, אז גם את זה צריך לזכור.
היו"ר עזמי בשארה
אגב, במגזר היהודי זה כמו במגזר הערבי, יש עובדות סוציאליות. לפי דעתי, זה מתחיל להיות מקצוע נשי לגמרי.
עביר בכר
חסר לי נתון מאוד חשוב, כמה מועמדים ערבים הגישו מועמדים ולא התקבלו.
הניה מרקוביץ
זה מופיע בחוברת הזאת. כדי לסבר את האוזן, תפתחי את עמוד 65, ותראי שבמכרז רגיל בממוצע, במקום שיגישו מועמדות כ-20%, כיחסם באוכלוסייה, אם ניגשו כ-24 מועמדים יהודים למכרזים הרגילים ב-2003, ניגש רק מועמד ערבי אחד. אם זה 20%, היינו צריכים למצוא כחמישה מועמדים בממוצע לכל מכרז, וזה לא קיים, ועל זה אנחנו מדברים.
אמל זיאדה
לגבי המשרות שמתפנות בשנים הבאות, אתם הצבעתם על נתון מסוים של 500 משרות, ואמרתם שאתם לא יודעים כמה מהן בכלל אמורות להיות מאוישים. זה נתון שאנחנו צריכים לדעת, והשאלה היא האם יש כוונות לדעת.
דורית ואג
אני הבנתי שלפי החלטת הממשלה, ההקפאה לא חלה על משרות מיועדות.
הניה מרקוביץ
נכון, היא מדברת על ה-500 משרות שמתפנות.
דניאלה במברגר-אנוש
אני שמחה לפחות מסיבה אחת, שהנתונים ידועים אחרי כמה שנים של הרבה מאוד תכתובות של האגודה כדי לקבל את הנתונים האלה. זאת היתה נראית משימה בלתי אפשרית.
הניה מרקוביץ
אף פעם לא היתה בעיה.
דניאלה במברגר-אנוש
אדוני היושב ראש, תאמין לי שמדובר על כמה שנים של ניסיונות. בכל מקרה, עכשיו כשהנתונים ידועים, השאלה המשמעותית היא איך לפתור את הבעיה בישיבות הבאות.
היו"ר עזמי בשארה
היו לי כמה הצעות, אבל אני קודם כל רוצה לשמוע את התגובה שלכם לדיון. ברכות כבר קיבלתם מספיק.
יעקב ברגר
הבנו שהכל זה אנחנו, אבל באמת נשמח מאוד לקבל את הסיוע של הוועדה המכובדת הזאת.
היו"ר עזמי בשארה
תגיד לנו באיזה נקודות, כי אתם תשתפו אתנו פעולה בכך שנזמין לכל ישיבה עכשיו שני משרדים או שלושה משרדים לוועדה.
יעקב ברגר
את המשרדים הבעייתיים.
היו"ר עזמי בשארה
נזמין את הנציגים שלהם לוועדה. אגב, אני לא מסכים עם חבר הכנסת פינס-פז. אני אתחיל עם המשרדים הבעייתיים שיבואו לפה ואתם תהיו פה, והדיון ביניכם לבינם יהיה הפעם בנוכחותנו.
דורית ואג
כשאתה מדבר על משרד בעייתי, האם זה משרד שבכלל אין בו עובדים או יש בו מעט עובדים ערבים, או שאין בו עובדים בדרגות בכירות. זאת לא אותו סוג בעיה.
היו"ר עזמי בשארה
כולם, השאלה איך נתחיל, זה הכל. אנחנו נתקדם. לא תהיה עם זה בעיה.
יעקב ברגר
אני לא רוצה להיכנס כרגע לשאלה באיזו צורה לזמן אותם, אבל אני כן ממליץ דבר ראשון ליישם את מה שכבר אמרת, לזמן לפה נציגי משרדים. אני חושב שעצם ההסבר והעלאת המודעות חשובים מאוד.

אני חושב שבמשך שלוש השנים הקרובות, כתוצאה מהחלטת הממשלה, נשמח אם היקפן של המשרות המיועדות יגדל. אני חושב שצריך להגדיל את זה. החישובים שאתה עשית, חבר הכנסת זחאלקה, הם נכונים, ואני חושב שצריך להגדיל את מספר המשרות המיועדות בשלוש השנים הקרובות.
הניה מרקוביץ
מותר להוסיף שיש ביקוש עצום במשרדים, הם מוכנים לקלוט עובדים. אם אנחנו היינו נותנים להם משרות, הם מוכנים לקלוט אנשי מקצוע.
יעקב ברגר
מנכ"ל משרד המשפטים אמר לי: אם תביא לי עכשיו 25 משרות, אני מייד קולט אותן.
היו"ר עזמי בשארה
זה חל על כל דבר בעולם, כל אחד יגיד לך את זה אם תיתן לו את המשכורת ואת התקן.
הניה מרקוביץ
אבל אתה מאשר את התקציב בנושא הזה.
יעקב ברגר
אני מצהיר פה בצורה שאיננה משתמעת לשתי פנים, שאין דבר כזה שאם תרצו לקבל נתון, לא תקבלו אותו. יש דברים מסוימים שאנחנו לא נחרוג מהם, למשל לא נפרסם את רשימת המועמדים לתפקיד לפני המכרז.
מגלי והבה
גם אנחנו לא רוצים שתעשה את זה.
היו"ר עזמי בשארה
הרי בשביל מה ביקשתי את המספר של ה-500? כדי לדעת בכמה משרות מדובר.
יעקב ברגר
גם אמרתי את זה בפעם שעברה.
היו"ר עזמי בשארה
אז עכשיו הבאת את המספר הזה, אז סתם קיבלתי אותו? אנחנו נרצה לדעת מי מהם יעמדו למכרזים, אבל לפני הזמן, כך שמה שאמר חבר הכנסת והבה, יהיה לו משמעות. אני אלך למגזר הערבי ואומר להם שיש להתמודד על משרות אחת, שתיים, שלוש וארבע.
מגלי והבה
את זה הוא כן ייתן. ברגר מדבר על שמות, שהוא לא יכול לתת.
היו"ר עזמי בשארה
אני גם לא רוצה לדעת שמות.
יעקב ברגר
לגבי פרסום המכרזים, אמרתי שאני אשמח מאוד לקבל את כל העמותות, אם באמצעותכם, ואני גם מוכן לפנות. אני לא בטוח שאנחנו מכירים את כולן. אנחנו נפנה לכולן ונפיץ לכולן את המידע. אין בעיה ולא צריכה להיות בעיה לקבל תשובה מיידית מי נבחר ומי לא נבחר. אני רוצה שיהיה ברור, שהיום קיימת חובה לנמק כל החלטה. אם נמצא בוועדה ערבי או אישה או אדם עם מוגבלויות שלא נבחר, צריך לנמק את הדברים האלה בוועדה.
היו"ר עזמי בשארה
למי?
יעקב ברגר
אני אומר שוב שהוועדה שמקבלת החלטה, מנמקת מדוע החליטה כפי שהחליטה.
היו"ר עזמי בשארה
כמה אתם שותפים למינוי הוועדה?
יעקב ברגר
אנחנו ממנים אותה.
היו"ר עזמי בשארה
אז אתם יכולים לדאוג גם לכך שיהיו ערבים בוועדות של בחירה.
יעקב ברגר
בפירוש כן, התשובה היא כן.
היו"ר עזמי בשארה
אפשר לבקש מכם את הבקשה הזאת? שיהיו נשים, ערבים ואנשים עם מוגבלויות.
יעקב ברגר
בפירוש התשובה היא כן. אנחנו משתדלים לעשות את זה. אי אפשר להתעלם מההיקף של האנשים. צריך לזכור שהמכרז פעיל, ושאנחנו עושים את המכרזים באחריותנו ברמות היותר בכירות. כאשר המצב כה עלוב כפי שראינו במשרות הגבוהות, אני לא יכול להביא לכאן מישהו שייצג את זה, אבל בכל מקום אחר בפירוש אפשר לעשות את זה.

לגבי ההצעה של חבר הכנסת אופיר פינס-פז, צריך לבחון אותה ולראות מה המשמעויות שלה, והאם היא בכלל ישימה. הוא הציע לאפשר לבני האוכלוסייה הערבית, לנשים ולאנשים עם מוגבלויות להשתתף גם במכרזים הפנימיים. הסוגייה הזאת צריכה להיבחן.
הניה מרקוביץ
אנחנו בבית הדין בנושא הזה.
יעקב ברגר
אני אינני יודע להתייחס כרגע לגבי הישימות של הדבר הזה. צריך לזכור שאנשים שמתמודדים במכרז חיצוני, כך שזה גם עניין הסכמי, יכולים בפירוש לטעון גם טענה הפוכה, שכתוצאה מכך מונעים מהם את האפשרות לזכות בקידום, ולכן אני חייב לבדוק את הסוגייה הזאת.
היו"ר עזמי בשארה
נותרה לי עוד שאלה אליך. אין סנקציות בחוק, אלא רק הליכה לבג"צ וכו'. החוק קובע בפירוש, שמי שאחראי על יישום החוק הוא הנציב. כחלק מאחריותו של הנציב, כאשר הוא בסוד העניינים, הוא מינה את הוועדה והוא מכיר את השמות, מי נבחר ומה היו השיקולים לבחירה, האם הנציב אי פעם הקפיא מינוי מכיוון שהוא חשב שבמשרה מסוימת היו אמורים למנות ערבי ולא עשו זאת?
יעקב ברגר
אתה שואל אותי שאלה שאני לא יודע את התשובה.
היו"ר עזמי בשארה
בלי סנקציות, הסמכות הזאת של הנציב קיימת, נכון?
יעקב ברגר
בהחלט כן.
היו"ר עזמי בשארה
אנחנו נרצה לדעת את האינפורמציה הזאת. אנחנו הרי מכירים את הנציב. האם אתם יכולים להפעיל סנקציה כזאת? היא לא סנקציה בעצם, היא יישום של החוק.
ג'מאל זחאלקה
היה מקרה אחד במשרד הדתות.
היו"ר עזמי בשארה
נרצה לדעת את האינפורמציה הזאת. תשקלו זאת בנציבות, ותגידו לנו האם אפשר להפעיל סנקציה כזאת. כאשר הנציב חושב שהחוק יכול היה להיות מיושם והוא לא יושם, האם הוא יכול להגיד שזה לא מקובל עליו. האם אתם יכולים לשקול זאת ולהשיב לנו? הרי אנחנו לא סתם רוצים לקבל אינפורמציה בישיבות האלה, אלא להתקדם קצת בנושאים האלה. אני לא מסכים שאפשר בהעדפה מתקנת או בייצוג הולם להפעיל סנקציות מהסוג שהממשלה מפעילה על גופים חוץ ממשלתיים. איך אפשר להפעיל סנקציות? להפסיק לו את התקציבים ואת הסיוע הכספי?
יעקב ברגר
אני מסכים אתך.
היו"ר עזמי בשארה
אבל אתה יכול להקפיא את המינוי. אנחנו נצטרך לדון על זה.
הניה מרקוביץ
בעקבות הבדיקות שכבר עשינו - אני עובדת בנושא הזה כבר שנתיים - כן התחלנו בכך שהמשרות המיועדות תהיינה משרות מקצועיות, לא משרות מנהליות, משרות מטה ומשרות שלא מיועדות לטיפול באוכלוסייה הערבית דווקא. זה כיוון המחשבה שלנו. אנחנו לא רוצים לראות ערבי מטפל בערבי. אנחנו רוצים לראות את המשכילים הערביים בתפקידי מטה, וכל תפקיד כזה הוא תפקיד מצוין. אם באגף התקציבים ייכנס רפרנט בן האוכלוסייה הערבית, זה הישג יוצא מן הכלל.
היו"ר עזמי בשארה
האם אתם מעדיפים שכאשר נזמין את המשרדים, נפרוס את הדיון עם כל המשרדים על כל שלוש השאלות, כלומר אנשים עם מוגבלויות, נשים וערבים, או שנזמין את המשרדים בנושא של האוכלוסייה הערבית?
יעקב ברגר
אני ממליץ בפניך להתמקד. אני לא אומר לך שאין לנו בעיה לגבי נשים, יש בעיות גם לגבי ייצוג של נשים.
דורית ואג
ולגבי המוגבלים אנחנו לא יודעים בכלל מה המצב.
מגלי והבה
אני יכול להמליץ לך, שתקבל את העצות שלי, כי במקצוע הצבאי שלו הוא עסק בנושאים האלה של קידום ושילוב, אז הוא יכול להיות מועיל.
יעקב ברגר
אני חושב שנהיה הרבה יותר יעילים אם נתמקד בקידום העניין הזה. לגבי אוכלוסיית העובדים בעלי מוגבלויות, לאחרונה אגב נפגשנו עם ביטוח לאומי ועם משרד הביטחון, ויש כאן הסכמה.
דורית ואג
יש לי בעיה עם רשמת מאגרי פעולה שלא משתפת פעולה.
יעקב ברגר
ישבנו איתה.
היו"ר עזמי בשארה
אני רוצה לקיים ישיבה לגבי אנשים עם מוגבלויות.
יעקב ברגר
לגבי הנכים, אין לנו נתונים. התקדמנו ויש לנו הסכמה עקרונית לקבל נתונים. סיכמנו בדיון שנערך השבוע שתהיה ישיבה מקצועית ויסוכם איזה סוג של נתונים נקבל. אני ממליץ לך להמתין.
היו"ר עזמי בשארה
כמה זמן?
יעקב ברגר
אני רוצה להיות זהיר, והניה תגיד לי אם אני פחות מדי זהיר. אני מעריך שזה מספר חודשים.
הניה מרקוביץ
תלוי אם תהיה לנו נציבה.
יעקב ברגר
להערכתי, זה משהו כמו חצי שנה. אם הכל יהיה בסדר, נוכל להציג סוף סוף נתונים סטטיסטיים איך זה נראה.
דורית ואג
מה הבעיה עם משרת נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות? זאת כבר נציבה שנייה שמתפטרת.
הניה מרקוביץ
זה עניין אישי.
היו"ר עזמי בשארה
האם התקדמתם בנושא קליטת הערבים בנציבות שירות המדינה עצמה?
יעקב ברגר
קודם כל יש לנו שלושה עובדים.
הניה מרקוביץ
בתפקידי מטה מקצועיים טובים מאוד.
יעקב ברגר
כידוע, אנחנו לא כזה משרד ענק.
היו"ר עזמי בשארה
אני יודע, אבל אני מבין שזה גם עומד אצלכם על הפרק. אנחנו לא רוצים אחר כך לעמוד בדילמה, שמשרדים אחרים יגידו: אתם אומרים לנו לקלוט עובדים ערבים, ואתם בעצמכם לא קולטים.
הניה מרקוביץ
אנחנו קולטים בתפקידי מטה יפים.
היו"ר עזמי בשארה
אני מציע שאנחנו נקיים ישיבה בעוד שלושה שבועות, אם האג'נדה של הוועדה תאפשר זאת. אנחנו נזמין שניים, שלושה משרדים.
יעקב ברגר
אני מבקש שזה יהיה עוד חודש.
היו"ר עזמי בשארה
בסדר. אנחנו לא נלך רק למשרדים שלא קולטים עובדים ערבים. גם משרדי הבריאות והחינוך הם חשובים, בגלל שיש בהם ערבים שלא מתקדמים לדרגות גבוהות. דווקא שם יש בסיס טוב לקידום, אז למה הם לא מתקדמים? אני לא רואה משרד אחד שהוא לא בעייתי. אנחנו נחליט בעניין וניידע אתכם. תהיה ישיבה עם היועץ המשפטי לממשלה. אנחנו נתדיין אתו בנושא של האפשרויות המשפטיות ואיך מיישמים את החוק הזה. נשמע מה הוא מציע.

תודה רבה, אני נועל את הישיבה.

הישיבה ננעלה בשעה 15:35

קוד המקור של הנתונים