רבע מהמורים למתמטיקה נכשלו במבחן
2
ו_עדת החינוך התרבות והספורט – 3.11.2004_
הכנסת השש עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 322
מישיבת ועדת החינוך התרבות והספורט
יום רביעי, י"ט בחשוון, התשס"ה (3.11.2004), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 03/11/2004
רבע מהמורים למתמטיקה נכשלו במבחן
פרוטוקול
סדר היום
רבע מהמורים למתמטיקה נכשלו במבחן
מוזמנים
¶
דר' יוסף דלין - שילוב המחשב בהוראה ולימוד מתמטיקה
משרד החינוך התרבות והספורט
נוח גרינפלד – אגף הכשרת עובדי הוראה
פרופסור יעקב כץ - יו"ר המזכירות הפדגוגית
חנה פרל - מפקחת מרכזית מתמטיקה
ציון שבת - מנהל אגף בכיר
ארגון ההורים הארצי
אתי בנימין - יו"ר הוועדה לבטחון ובטיחות
אוניברסיטה עברית
פרופסור ירון ליבנה - החוג למתמטיקה
הסתדרות המורים
יוסף וסרמן - מזכ"ל
חנה להב
מועצת התלמידים והנוער הארצית
אלכס סורוקין
היו"ר מלי פולישוק-בלוך
¶
אני מתנצלת על האיחור, אני הייתי צריכה לפתוח את המושב במליאה, בדיון על התקציב. בשליחותה של וועדת החינוך כמובן דיברתי על התקציב העגום של משרד החינוך, של מערכת החינוך, במיוחד אחרי שביקרנו בלוד וראינו מה המצב שם ואני עדיין תחת ההשפעה של הדברים העגומים שראינו שם. באיזה צפיפות אנשים לומדים, באיזה רמה אנשים לומדים, פשוט מצב קשה מאוד.
היום אנחנו עוסקים יותר בתכנים. פחות בכסאות ובמחשבים. אנחנו נתבקשנו לעסוק בכישלון מורים למתמטיקה במבחן שהיה למורים. בהמשך להצעה לדיון מהיר של חבר הכנסת אופיר פינס – פז, ואני מבקשת ממך להציג את הנושא.
אופיר פינס – פז
¶
תודה רבה מלי. אני בדיוק רוצה לברך אותך על תפקידך כיושבת ראש וועדת החינוך. זו פעם ראשונה שאני משתתף בישיבה בועדה הזו בראשותך, היה לי את העונג לשבת בועדת המדע והטכנולוגיה בראשותך, ואני בטוח שתעשי את התפקיד בצורה הטובה ביותר.
לגוף העניין, אני פשוט קראתי בעיתון, שעל פי מבחנים שנעשו למורים למתמטיקה בבתי הספר היסודיים, התוצאות היו לא משביעות רצון. קבעו רף של ציון 75 כציון עובר שזה רף גבוה באופן יחסי. למיטב זכרוני, והניירות לא לפני, כ- 25% מהמורים שנבחנו לא הגיעו לרף של 75, יחד עם זאת הציון הממוצע היה 80.
אומנם הילדים שלי כבר לא בבתי ספר יסודיים אבל הילדים של אחרים כן. והנתון הזה הוא נתון מדאיג מבחינתנו ואני מניח שגם מבחינת המערכת, גם משרד החינוך, גם אירגוני המורים, הסתדרות המורים, ארגון המורים. משום שבסופו של דבר האיכות של המורים משליכה על איכות התלמידים, על הרמה, על התוצאות, ועל המבחנים של התלמידים וכן הלאה, וזה בסופו של דבר אחד המרכיבים בחוסן ההשכלתי של מדינת ישראל על כל המשתמע מכך. אנחנו רוצים עוד חתני פרס נובל וגם אם לא יהיו אנחנו רוצים אוכלוסייה ברמה גבוהה. לא צריך להרחיב, הדברים ברורים לחלוטין וזה אינטרס כלל מערכתי.
דבר ראשון, אני מברך על כך שאתם עושים את הבחינות האלה, אתם בודקים את עצמכם, בודקים את המורים ואת כוח ההוראה. שנית, הייתי רוצה לקבל מידע באמת על המחקר הזה או על הבחינה הזאת באופן יותר מסודר. שלישית, להבין מה בכוונתכם לעשות עם הנתונים.
האם אתם מסתפקים בדבר הזה, והאם אתם מתכוונים לעשות משהו כדי שהרמה באותם מיקרים שכשהיא צריכה לעלות, תעלה? מה קורה עם מורים שלא עברו את הבחינה? מה זה אומר? אגב, למה הם לא עברו? מה המשמעות שלא עברו? איך הם לא עברו? מי שקיבל 74 זו שאלה אחת, מי שקיבל 30 או 40 זו שאלה אחרת. האם אתם עוקבים אחרי הדברים האלה?!
בקיצור אני סבור, אני שמח שגם נשיאות הכנסת סברה, וגם יושבת ראש הועדה שזה מסוג הנושאים שחשוב לנו כמערכת מפקחת, מבקרת, עוקבת, לקבל מכם איזושהי הערכת מצב, דין וחשבון כדי שנדע איפה אנחנו עומדים.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
תודה רבה. אני רוצה לומר אנחנו כמובן נשמע את משרד החינוך, אבל הייתי דווקא רוצה לשמוע אנשים מחוץ למערכת ואחר כך לשמוע אתכם. תודה.
ירון ליבנה
¶
שמי ירון ליבנה אני פרופסור למתמטיקה באוניברסיטה העברית. אני חבר בוועדת המקצוע למתמטיקה והעניין שלי בנושא זה שבחודשים האחרונים אנחנו סיימנו את הליטוש הסופי של התוכנית החדשה למתמטיקה ביסודי. הכנת התוכנית ארכה זמן רב והיא מחליפה את התוכנית הקודמת מ- 1988. היא עכשיו על הרשת וכל אחד יכול לראות אותה. אני חושב שיש הסכמה רחבה שהתוכנית מצויינת, אנחנו כרגע צריכים לעבוד הרבה על התאמה של ספרי הלימוד ופה מגיעה הנקודה שיש גם צורך דחוף בהכשרה של המורות והמורים וזה בלי קשר לשום שאלה של התמקצעות באיזשהו דבר.
עכשיו אולי צריך להסביר למה צריך להכשיר את המורות. קודם כל, טוב בכלל שמורה תיקח פסק זמן ותראה מה קורה עם החומר. אבל במיוחד זה חשוב כשיש תוכנית חדשה אתה צריך להכיר את המכלול להכיר את הכל ויש שם פרקים חדשים בכל מיני נושאים, למשל הסתברות וסטטיסטיקה ואנחנו יודעים מהניסיון אין שום ספק, שאם מורה לא מרגישה נוח עם איזה שהוא חלק עם החומר איך שהוא אף פעם אין זמן לעשות את זה במשך השנה, והנושא כמה שהוא לא יהיה חשוב כמה שלא עבדו עליו, מת מיתת נשיקה. ועד שלא יבוא המשיח אנחנו צריכים לעבוד עם המורות שיש לנו עכשיו בייחוד במגבלות התקציב, אין אלטרנטיבה וצריך לעשות מה שאפשר. זה לגבי למה צריך השתלמות.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
ככל הידוע לי, כל מורה לא עובד יום אחד בשבוע ובהרבה מאוד מקרים, חלק גדול מהיום הזה הולך להשתלמות.
ירון ליבנה
¶
אבל השאלה היא, מה עושים בהשתלמות? אז יש לי כמה הערות גם על זה. ממה שאני מבין מהבחינה ומזה, הבחינה לא היתה במיוחד מכוונת ספציפית לתוכנית הלימודים היא היתה גם על חלק מחומר של חטיבות הביניים, זה נכון שהמורות צריכות להכיר גם את החומר הזה, אבל אני חושב, אני רוצה להדגיש פה את הקריטיות של ההיכרות עם תוכנית הלימודים עצמה. ועוד דבר, אני רוצה לומר שאני לא רואה את עצמי כמסוגל לשפוט מהביצועים האלה, ברור שהתוצאה היא לא טובה, אבל כמה היא לא טובה, איך היא לא טובה, לי חסר פה בצורה חריפה בסיס להשוואה. לא בדקו כמה המורות האלה איזה ביצועים היו להם לפני התוכנית, לא השוו אותם לביצועים של אותה אוכלוסיית מורות, שאני לא יודע מה טבעה שלא יצאה להשתלמות,
ירון ליבנה
¶
זה לא שכיח, זה לא קורה הרבה , ובצורה הזו זה בכלל חדש. עכשיו אני רוצה לומר שאני לא יכול לשפוט אישית מה שאני יודע על מבחנים אני לא יכול לשפוט במדוייק את איכות התוצאות. ברור שזה לא טוב, אבל כמה זה לא טוב, דברים כאלה אין במה להשוות. עכשיו אני דווקא הייתי רוצה להתרכז בלקחים ולכן אולי יותר טוב אם הייתי אומר בסוף.
יש כמה לקחים טכניים שאני רואה, קודם כל אולי היה צריך לבחור קצת יותר בקפידה את מי שיצא להשתלמות, היו עם זה כל מיני ביקורות שהועלו על זה. חוץ מזה כבר אמרתי, החומר של ההשתלמות. היו מורות שהמנהל החליט שהם יילכו המתאימות או לא. היו מורות שהיו מבוגרות מידי שלא היו צריכות ללכת,
ירון ליבנה
¶
יש הרבה פרטים שאני הייתי שמח להסביר, אבל אני אומר שיש לקחים טכניים שאני בטוח שהמשרד שומע אותם, ואני מקווה שהוא יפיק מהם. אני גם הערתי עכשיו את הדעה האישית שלי שהבחינה לא הייתה מכוונת בדיוק לחומר של זה, אני הייתי מעדיף אותה יותר מכוונת, אני שוב חוזר חומר של חטיבת הביניים הוא מאוד חשוב אבל הוא לא הכי קריטי, ואני חושב שבייחוד כשיש תוכנית חדשה צריך להתרכז, זה לא היה ידוע כשתוכנית ההשתלמות הזו התחילה אבל לעתיד לפחות.
עכשיו אני רוצה להסביר איזה לקחים דווקא לוועדת החינוך אני הייתי מציע. יש משהו שוועדת החינוך יכולה לעזור בו לפי דעתי. קודם כל צריך כמו שאמר חבר הכנסת פינס יש להכשיר את המורים והמורות למתמטיקה ויש לבחון אותם על זה צריך לברך, אסור בשום אופן לנקוט במדיניות של בת יענה שטומנת את הראש בחול, אנחנו לא רוצים לדעת. ויש בהחלט מיקרים שבאמת גופים מסויימים בסמינרים התבקשו לעשות את זה ואמרו אנחנו לא רוצים, הביטוי שהם השתמשו בו זה היה לפני עיוור לא תשים מכשול. משהו שקשה להאמין. אבל זה סיפור ישן שאני לא רוצה לחזור אליו.
והדבר הקריטי שאני רוצה לומר זה שהזמן לבדוק את הידע של מורים זה בזמן שמכשירים אותם כמורים, עדיף בהרבה למנוע את הדברים האלה בשלב של הסמינר. בשלב של ההכנה של המורה לבדוק שהיא שולטת, לבדוק במבחן ארצי או משהו, באיזושהי שיטה אובייקטיבית, שהיא מכירה את חומר הלימודים. אי אפשר להניח שהיא יודעת את זה בייחוד עם תוכנית חדשה אם לא בדקו את זה. וזה הכל. אני רוצה לומר לוועדה הזו, האם אפשר יהיה לצמצם את ממדי התופעה הזאת שלא נבדוק לא נדע זה יהיה בסדר אז אני חושב שייצא מהמבחן הזה רק טוב.
יוסי דלין
¶
יש לי שתי שאלות. לא מרשימים אותי מספרים, השאלה היא מה עומד מאחורי המספרים. איך הם מפולגים? מה קורה? מה בכלל שאלו? מה בכלל רצו לבחון? למשל הייתי שואל מה היה מטרת ההשתלמות. השכלה כללית במתמטיקה או להכין אותם ללמד את מה שהן צריכות ללמד? זה שאלה אחת.
השאלה השנייה מה הם למדו? האם הייתה איזו תוכנית מיוחדת או שזה היה קשור לתוכנית הלימודים הקונקרטית שהן צריכות ללמד? אנחנו מבינים התוכנית השתנתה יש תוכנית חדשה, איך הם למעשה יעמדו במבחן התוכנית החדשה הזאת שהם צריכים ללמד. איזה חומרי לימוד השתמשו בשביל ללמד אותם? איך הכינו את חומרי הלימוד? כי סך הכל השתלמות זה כמה הרצאות אבל צריך גם חומרים, ומי לימד ומי בחר את המלמדים? באיזה מידה למלמדים היו כישורים להעביר את מה שצריך, ונעשה בצורה רצינית? מפידבק אומר הערות שונות שאני שמעתי זה לא כל כך היה מצטיין, כלומר המבצע הזה.
יוסי דלין
¶
אני לא יודע אני שואל. איך בחרו את המורים? האם המורים שנבחרו ללמד את המורות האלה באמת היו מתאימים ללמד את מה שהם לימדו. או שזה נעשה שבחרו מוסד והוא שלח את מי שהוא שלח?
יוסי דלין
¶
המדריכים, כן. מכיוון שאני מבין שחילקו בין מוסדות שונים וכך הלאה, וכל מוסד בחר את מי שהוא רוצה לשלוח ללמד, ואם בחרו מוסדות מה היה למעשה בתוצאות למשל? לפי כל מוסד מה מידת ההצלחה שלו של התלמידים שלימדו באיזה מידה הוא הצליח כי אני חושב שגם פה אני לא יודע אם זה הדבר הנכון לקחת אוניברסיטה נבחרת לתת להם ללמד מורים ביסודי אם הם לא עוסקים בזה, או להשאיר את זה בכלל למשהו יותר פתוח שאנשים שגורמים וגופים שיכולים ללמד שילמדו.
האם ההשתלמות היתה לכולם מכיתה א' עד ו' אחידה, או שהיתה דיפרנסציה מ-א' עד ג', מ-ד' עד ו', כי אני לא מניח שכל המורות האלה שהם לא מורות למתמטיקה הם מלמדות גם מקצועות אחרים, מלמדות מכיתה א' עד כיתה ו', ואיך זה השפיע על התוצאות של הבחינות. שוב, הסטטיסטיקה חלוקה לפי קבוצות גילאי הוראה א' ו-ג' נניח ד' – ו', והמוסד שלימד, והגילאים של המורות או הותק שלהם בהוראה, האם הם מלמדות גם מקצועות אחרים או רק מתמטיקה ולפי איזה קריטריונים בחרו את הבחינות האלה. זאת אומרת באיזה מידה הבחינות האלה מייצגות באמת את מה שאנחנו רוצים.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
אני יכולה להבין מתוך השאלות שלך, שיש לך ערעור אולי גם על אופן ההכוונה של משרד החינוך את המורים למתמטיקה?
יוסי וסרמן
¶
היום הגישה העולמית היא, שמגיל הרך למשל רוצים ללמד אותם מתמטיקה. אבל השאלה היא אם יש אפשרות ללמד אותם, כי הרי זה שרוצים ואין את היכולת אז זה רק מגיע לבלבול ומשיגים רק תוצאות הפוכות. השאלה היא איך אנחנו רוצים שמורים ילמדו חשבון, או ילמדו מתמטיקה בהמשך, ולפי זה לבנות את ההשתלמות ולא ההיפך, לקחת השתלמות ואחר כך לראות מה המורים יעשו. כי אני יודע למשל בארצות הברית יש הרבה מורים שהם מלמדים כיתה א' ב' כל החיים שלהם עם חשבון. או א' ב' ג' או רק ג' וכמובן שלך תלמד אותם חשבון של חטיבת ביניים או.קיי. הם יקבלו השכלה אבל זה לא יעזור להם בכיתה כי לכל הגילאים יש גם בעיות אחרות, וגישות פדגוגיות אחרות, וצרכים אחרים, השאלה איך אנחנו מתמודדים אם אנחנו רוצים שבאמת המורים ייכנסו לכיתה ויעשו את מה שצריך. כי המטרה שלנו באמת שסך הכל כל השתלמות תביא גם תועלת לתלמיד ולא רק תבנה, אלה דברים עריטלאים.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
ברור. שמענו מישהו נקרא לזה מהשוק הפרטי למתמטיקה ומהאוניברסיטאות. עכשיו אני הייתי רוצה לשמוע את משרד החינוך. תתאר לנו בעצם, מה קורה וגם איך פותרים את הבעיות. 1400 מורי מתמטיקה שמתוכם 378 מורים נכשלו במבחן זה מאוד מדאיג.
יעקב כץ
¶
ברשותכם אני אנסה לתאר טיפה את ההשתלשלות של ההשתלמות הזאת, ההתמקצעות במתמטיקה ולהגיע לעצם התוצאות ומה עושים איתם. בספטמבר 2000 פונתה וועדה ברשותה של פרופסור נאוה בן צבי לבדוק את הבעיות הקשות שפקדו את המערכת בנושא מתמטיקה. הועדה הזאת המליצה מספר המלצות בתחומים שונים: בתחום ההוראה, בתחום ההשתלמות, בתחום תוכניות הלימודים, בתחום גישות הוראה. אני הגעתי למשרד בסוף 2001 כמדומני, ב- 2002 הנהלת המשרד זאת אומרת השרה ומנהלת הכללית אימצו את הדוח והתחלנו להפעיל באופן מיידי את ההתמקצעות הזאת. זה היה באמת מזורז תוך כדי תנועה ומה שנעשה אולי נעשה בכוונה טובה אבל אפשר היה לשפר את האירגון. אני מודה.
אגב במשך שלוש השנים של ההתמקצעות, האירגון השתפר והלך לאורך שלושת השנים. בשנה האחרונה הנהלת המל"מ, שזו ההנהלה ארצית באוניברסיטאות שיושבת במכון ויצמן בראשותו של פרופסור קני פרייס, לקחו על עצמם ביחד עם אגף לגיל היסודי במשרד החינוך את כל הנושא ויצרו תוכנית לימודים מובהקת על פי ההערות ששמענו של פרופסור ליבנה ושל דוקטור דלין, תוכנית לימודים מובהקת. מכיוון שההתמקצעות הזאת לא הסתיימה המחזור הראשון,
יעקב כץ
¶
כן תוכנית הלימודים להשתלמות. אני לא מדבר על תוכנית הלימודים במתמטיקה. וההשתלמות הזאת היא תוכנית מתמשכת המחזור הראשון סיים ואנחנו דנים בתוצאות של המחזור הראשון אבל זאת תוכנית מתמשכת ויש תוכנית לימודים מסודרת, שנבדקה ונחקרה,
יעקב כץ
¶
ההשתלמות היא פעם בשבוע במשך שלוש שנים, באופן מרוכז במרכזי הוראה של אוניברסיטאות של מכללות של פסגות של משרד החינוך, אנשים ראויים להורות הרי אני לא בא לאוניברסיטה ולא ואומר להם את מי ישלחו כדי לקבל מתמטיקה. אני מבין שהאוניברסיטה יודעת את מי להעסיק ואת מי לשלוח.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
כשאתה אומר שזה בסוף שלוש שנים של לימוד אז יכול להיות כאן שני דברים. או שבאמת כפי שנאמר פה בסימן שאלה אולי ההשתלמות באמת, אלה שהעבירו אותה, תמיד יש שני צדדים, מורה ותלמיד, אז או שהמורה גרוע או שהתלמיד גרוע. אין פיתרון אחר.
אופיר פינס – פז
¶
למשל היתה כאן השערה שהביאו לעניין הזה מורים שהם לא היו צריכים להיות שם. אבל זה שלוש שנים. את זה אפשר להבין אחרי חודש, אחרי שבועיים, בשיעור השני שמישהו נשלח בטעות, אבל אחרי שלוש שנים אי אפשר להגיד שמישהו נשלח בטעות כלומר, אם הוא נשלח בטעות אחרי שלוש שנים אז איך לא זיהיתם את זה שהוא נשלח בטעות?
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
אתה אומר שבסוף שנה שנייה התוצאות היו דומות, אם אחרי שנה התוצאות דומות אז מה מועילה השנה הנוספת?
יעקב כץ
¶
אבל חומר נוסף. צריך להבין אנחנו התחלנו באמת במצב מאוד מאוד בעייתי ואת זה יודעים בדקו, דנו בדבר הזה פה בוועדת החינוך והתרבות של הכנסת, על המבחן, ובאמת היינו ממש על הריצפה. עם כל המשמעות. אני רוצה לברך את המורים, אפילו את המשרד אלה שעשו את העבודה אני לא עשיתי את העבודה שהגיעו למצב שהבינו שצריך לעשות פסק זמן לחשוב, ולעבוד מהר על מנת לקדם את העניין. אז המחזור הראשון עשינו באופן סביר מה שאפשר לעשות לא משביע רצון עד הסוף. יש בכל אופן שבעים וחמישה אחוז מהמורים שהשתתפו שקיבלו הסמכה ללמד מתמטיקה בבית ספר יסודי.
יעקב כץ
¶
כן, אישתי מלמדת מתמטיקה עד היום והיא לא מורה למתמטיקה בבית ספר, יסודי בכיתה א'. עד עכשיו זה מה שהיה 56 שנה. מעכשיו המטרה היא כשנסיים את כל הסבב, כל מורה למתמטיקה יהיה מוסמך, הדבר הרצוי, מוסמך תואר ראשון למתמטיקה באוניברסיטאות, במכללות, ואלה שכבר במערכת שאי אפשר לשלוח אותם שוב לעשות תואר בדיסציפלינה, יעברו את ההתמקצעות הזאת ויבואו לכיתה עם ההסמכה של ההתמקצעות.
אופיר פינס – פז
¶
אני רוצה לשאול אותך עוד שאלה. זאת אומרת שאתה אומר לי עכשיו, אני מבין שברגע זה מבחינת החינוך הישראלי, מלמדים הרבה מאוד מורים חשבון ומתמטיקה שלא עברו את ההסמכה, לא בגלל שהם נכשלו פשוט לא הגיעו לזה.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
תן לנו פירוט, אני רוצה לשמוע את המספרים גם. כמה מורים יש למתמטיקה במערכת החינוך?
יעקב כץ
¶
בבית הספר היסודי תפיסת העולם של המערכת היתה עד כה שיש מורה כולל. זאת אומרת המחנכת בדרך כלל מחנכת היא מלמדת, את מירב המקצועות ואנחנו משנים, אנחנו תוך כדי שינוי.
יעקב כץ
¶
לא, תוך כדי תנועה זה דבר חפוז. זה תוך כדי שינוי תפיסה. התפיסה היתה מורה כולל, התפיסה היום במקצועות מסויימים כמו מתמטיקה כמו אנגלית, כמו מדעים. מורה מקצועי שלמד את הדבר הזה בהכשרתו באוניברסיטה במכללה.
יעקב כץ
¶
מכיתה א'. החל מכיתה א'. וזה אגב מה שמומלץ, אנחנו אימצנו את זה גם בפני וועדת דוברת, אבל אחת ההמלצות המרכזיות היא, שמורים צריכים לעבור הכשרה דיסיפלינרית.
אופיר פינס – פז
¶
אני רוצה לשאול אותך עוד שאלה, זה מעלה המון שאלות מה שאתה אומר. אני אתן לך דוגמא. נגיד שאני עכשיו מורה לחשבון באחד מבתי הספר. אני מעריך, אני לא עושה, אני לא מקבל הסמכה, אני מעריך כי אני לא באמת מורה לחשבון, אני מורה לדברים אחרים, אני גם יודע חשבון. אז אני לא הולך להשתלמות אני דוחה את הקץ, אני סוגר עם המנהלת שלי או עם המנהל שלי שאני אלך להשתלמות זה הרי שלוש שנים זה סיפור, אני אלך בעוד עשר שנים להשתלמות. בינתיים הפריץ ימות הסוס ימות, הילדים יגמרו את בית ספר, אולי אני אצא בכלל לפנסיה, אינני יודע, מה אתה אומר על זה?
יעקב כץ
¶
אני אומר רע מאוד אם זה מה שקורה בבתי הספר. אני חושב שהמצב הוא לא כך. המנהלים והמפקחים והמורים כן משתפים פעולה. אנחנו בהחלט הצלחנו לגייס 1400 מורים למועד א' ויהיו עוד מועד ב' בנובמבר שאלה שלא הצליחו במועד א' ואלה שלא ניבחנו במועד א' עוד ייבחנו, אנחנו מדברים על כמה אלפים שהשתתפו בהשתלמות הזאת וכל שנה עוד אלפים הצטרפו, אני חושב שהתהליך הזה ייקח בסביבות החמש שנים. זה תווך די סביר למערכת עם למעלה ממאה אלף מורים. אני מבין את הבעייתיות, אי אפשר לפתור את הבעיה מהיום להיום. בלתי אפשרי. אין לאוניברסיטאות את האפשרות אין את המכללות.
אופיר פינס – פז
¶
אתה מסכם למשל שמשרד החינוך יציע שבעוד ארבע שנים שום בית ספר יסודי במדינת ישראל לא יעבוד מורה בחשבון שלא יקבל השכלה. מה שלא יהיה.
יעקב כץ
¶
ההצעה במשרד היא באמת לאמץ את מה שאתה אומר. אנחנו צריכים אבל לבדוק אם אנחנו יכולים לעמוד בזה,
יעקב כץ
¶
תראה מה שעשינו אני פסלתי, פרופסור ליבנה היה קצת אדיב, אני פסלתי את תוכנית הלימודים, זה לא שאנחנו המצאנו תוכנית לימודים על בסיס איזה שידרוג קל, נפסל משהו שהביא לתוצאות,
אופיר פינס – פז
¶
אני יכול באופן עקרוני להגיש תביעה ייצוגית נגד משרד החינוך על זה שהדור שלי לא למד מתמטיקה כמו שצריך. מה אתה אומר על זה?
יעקב כץ
¶
בבקשה. אני פטור. אני עשיתי את העבודה. אני אומר את זה. אני לא מתבייש להגיד ש-25 שנה המערכת היתה בהתדרדרות לא עצרנו את זה,
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
אני רוצה להבין דבר אחד. סיימו את ההשתלמות 3 שנים 1400 מורים, אלה שניגשו למבחן, היום בצנרת כמה מורים יש בהשתלמות?
ציון שבת
¶
אנחנו בהערכה צריכים כ-5000 מורים למתמטיקה לבתי הספר היסודיים, זאת הערכה שלנו. והערכה היתה שאנחנו צריכים בכל מחזור להכשיר בין אלף לאלף חמש מאות מורים. במחזורים של חמש שנים אנחנו אמורים לייצר מצב שבו בכל בית ספר יסודי יש קאדר של מורים שילמדו מתמטיקה. ואותו מורה שדיברת עליו שהוא לא יצא להשתלמות בעוד חמש שנים אני לא צריך אותו כמורה למתמטיקה.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
למה אי אפשר לעשות את זה בפחות מחמש שנים, למה זה צריך לקחת חמש שנים, זה חמשת אלפים מורים?
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
תסלחו לי מאוד. אני רוצה להגיד משהו. אני רוצה לומר לך. קודם כל אני מבקשת מאנשי משרד החינוך שלא יהיה מצב שאנשי משרד החינוך באים לוועדת החינוך ואין להם את כל הנתונים. עניין של עלות כספית של פרוייקט זה אחד הדברים האלמנטריים שצריכים להביא. זה אנחנו כבר אמרנו את זה אני חוזרת על זה עוד פעם. גם אם בא יושב ראש המזכירות הפדגוגית הוא צריך להביא או שמישהו מטעמו שיביאו את הנתונים האלה גם, זה חלק מהמערכת.עכשיו אני רוצה להגיד לכם משהו אחר. לא ברור לי למה יש השתלמויות למקרמה או סין,
יעקב כץ
¶
אני מבקש בואו ננפץ את האגדה הזאת פעם ולתמיד. אין דבר כזה. אין יותר יציאה להשתלמות שלא נוגעת ישר למה שהתלמיד עושה בכיתתו בתוכנית הלימודים, מורה רוצה על חשבונה בזמנה החופשי זה בעיה שלה,
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
אני שואלת מה שאתם מכווינים. עכשיו אתם יש לכם השתלמות מורים, האם אתם שמים בראש סדר עדיפויות של הכשרת המורים המקצועיים את ההכשרה הזאת של המורים למתמטיקה.
יעקב כץ
¶
גבירתי היו"ר, אמרתי שאנחנו הבאנו חמישה פרופסורים למתמטיקה כדי לעזור לנו, ואני מוכרח לציין שהם עושים את זה. פרופסור דן אמיר, פרופסור דודו שליט, פרופסור נוגה אלון, פרופסור ירון ליבנה, פרופסור רון אהרוני, אנשים שביקרו בחריפות מאוד את המערכת. גם בעיתונות וגם מחוץ לעיתונות ואנחנו גייסנו אותם והם עושים פה מהפכה ביחד איתנו. אבל המהפכה הזאת היא לא כמו המהפכה הצרפתית אין גיליוטינה, אני אולי הייתי רוצה גיליוטינה אז אין. אנחנו חמש שנים צריכים לתת לנו לעשות את העבודה אני מבטיח לכם שבתחנות שיש מכאן,
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
לפי הנתונים שיש לנו פה של המ"מ. המצב אצל הערבים אפילו בחלק מהמקומות יותר טוב מאשר אצל היהודים. אצל הדרוזים עוד יותר טוב, בדואים בכלל גרוע מאוד, אבל אני רואה שבמרכז שזה איזור מאוד מאוד גדול רק 46 אחוז שיעור בתי הספר המקצועיים במתמטיקה.
יעקב כץ
¶
נכון זה מחזור ראשון, זה מחוז קטן זה מחוז הרבה יותר גדול כאשר אנחנו מדברים על חמש שנים על אותם חמשת אלפים מורים זה ייקח חמש שנים. נכון שיותר מורים מהסך הכל הפרופורציונאלי בירושלים נכנסו למחזור הראשון אבל בתל אביב רק ארבעים ושישה.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
טוב אני מוכרחה לומר שהקצב נראה לי גרוע. חמש שנים במערכת חינוך זה המון זמן. חמש שנים המשמעות של מי שמתחיל היום בית ספר יסודי הפסיד מורה מקצועי,
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
אם הוא בכיתה ב' והוא מסיים כיתה ו', ויש לו מורה שלא עובר את המבחן אז יש לו בעיה.
יעקב כץ
¶
אז אני אענה לך. אם אנחנו נוקטים בגישה שהכל שחור לבן אז את צודקת. אבל אני טוען שיש לנו מורים מצויינים וצריך לתת להם את כל הקרדיט גם אם הם לא עברו את ההתמקצעות יש גם מורים טובים, בסך הכל אם נסתכל על תוצאות המיצב אני מניח שהדבר הזה נידון פה יידון פה, תוצאות המיצב מראות לנו שבתשס"ג תשס"ד יש עלייה בכל שנה.
אופיר פינס – פז
¶
אני קורא פה ב- "וואלה", שמרבית המורים שהתבקשו להאריך את תוכנית ההתמקצעות דיברו על חוסר שביעות רצון ממנה. אולי אתה יוסי יכול לפרש לנו?
יוסי וסרמן
¶
אני מבקש לומר מספר משפטים ואני מבקש שחברתי, יושבת ראש האגף להכשרה ולהשתלמות חנה להב. ובכן, אני רוצה לומר ולהצהיר בצורה חד משמעית וברורה, אנחנו בעד מורים מקצועיים ככל האפשר יותר להוראת המקצוע הזה וכל מקצוע אחר. אנחנו בעד האנשים הטובים ביותר שיהיו מורי ישראל ויכשירו את ילדי ישראל, אין על כך עוררין. אי לכך כשפנה אלינו משרד החינוך וביקש להפעיל את ... במתמטיקה לא היססנו לרגע ונעננו ברצון וכשהתבקשנו להיות שותפים בועדה נציג אחד מתוך חברי הועדה של משרד החינוך נעננו גם לכך ברצון רב.
מכאן ועד לכתבה בעיתון שכולם מתבססים עליה ש-25 אחוז מהמורים נכשלו המרחק הוא גדול. כי אם היינו קובעים רף ש-90 הוא הציון העובר, אז היו נכשלים רוב המורים. רוב ה-1400. אני יודע שכל אחד מאיתנו שלמד באיזה שהוא מוסד אקדמי וסיים מה שצריך היה לסיים אני יודע ש-59 זה ציון עובר, ואילו כאן ציון 74 זה ציון נכשל. זוהי מגמתיות רעה מכוערת, שגורמת לעוד יותר להשפיל את קומתם של המורים.
גבירתי היושבת ראש אני אומר לך שאת כיושבת ראש ועדת חינוך צריכה להיות מאוד מודאגת שלא יהיה מצב כמו באנגליה שאין מורים, המורים ברחו מאנגליה, כי השפילו את קומתם, כי כופפו אותם, כי נהגו בהם בזילזול, תבדקי נתונים, אין מורים באנגליה אין. היום רוצים להחזיר אותם כל מיני פיתויים, שכר גבוה, הורדת השעות הפרונטליות, לא רוצים לחזור, כי בזמן תאצ'ר ואילך ביקרו אותם, אין מורים, אז אני אומר לך מורים מתאילנד לא נייבא, לא נייבא.
אני אומר רק זאת. אני בעד זה שמי שלא צריך ללמד מתמטיקה ומי שלא יודע ללמד מתמטיקה שלא ילמד מתמטיקה. אני לא אומר שהוא צריך ללמד מתמטיקה, אני אומר שלא ילמד מתמטיקה. אבל התוצאות הן, 73 אחוז מתוך ה-1400 סיימו בממוצע של 80 לכל הדעות זה לא ממוצע נמוך, זה ממוצע די מכובד הייתי אומר.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
לא ברור לך שמי שמלמד מתמטיקה כל המאה אחוז צריכים לדעת את החומר? זה פשוט נשגב מבינתי איך נציג מורים לא מבין, זה לא מדובר בתלמיד עצמו, זה מדובר במי שהולך ללמד. אז אתה רוצה שהוא יהיה ברמה של 59 ואתה רוצה שלא נורא שאם 378 מורים לא יודעים את החומר שהם הולכים ללמד, ואתה לא רואה בזה חמור. אני ממש לא מבינה את זה.
יעקב כץ
¶
גבירתי אני אומר את דעתי ואני אמשיך לומר את דעתי, ואם אני אשתכנע שדעתך היא טובה יותר האמיני לי שאני אלך בדעתך שלך, פשוט אני לא משתכנע שאת צודקת מחילה מכבודך. אני רק אומר שכל הפרופסורים שיושבים כאן ושלא יושבים כאן וכל מדעני הגרעין שלנו אם יש לנו כאלה וכל מדעני ההייטק שלנו וכל היכולות שלנו שהם לא מספיקים צריכים להיות עוד יותר, אבל יש לנו יכולות כאלה, כולם הם תוצר של אותה מערכת שהיום אנחנו רוצים שתהיה עוד יותר טובה ואנחנו חייבים לשאוף שהיא תהיה הרבה יותר טובה. בהחלט כך. אני רוצה משפט אחרון. אני רק רוצה שנשים לב בלי שום קשר אם המורים יודעים מתמטיקה או לא, אם נכשלו רבע או לא רבע, כשאתה קובע רף 75 זוהי מגמתיות רעה. פשוט מאוד.
חנה פרל
¶
אנחנו רצינו לקבוע רף יותר גבוה והרף הזה הגיע בדיון עם אנשי הסתדרות המורים. כלומר זו היתה ועדה יחד, בוודאי שכך היה. אנחנו רצינו לקבוע התחלנו אפילו עם 85 ו-80, אני הייתי בחלק השני של הדברים ואני יודעת שהרף נקבע בתיאום אתכם. זה לא היה דבר שנעשה לבד.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
אני חשבתי שאתם מדברים מקצועית. אני פעם ראשונה שאני שומעת דבר כזה שרמה של מקצוען נקבעת במשא ומתן עם וועד עובדים.
חנה פרל
¶
אם אתה כותב מבחן שאתה אומר שמורים שגומר את זה ב-75 אחוז בהצלחה יכול ללמד ואתה אולי חושב שמורה של כיתות א' ב' זה מה שמספיק לו אז בוודאי שגם 75 זה ציון מסויים.
אופיר פינס – פז
¶
אבל אני מבין שרוב אלה שנכשלו הם מורים שמלמדים כיתות א' ב'. אלה שמלמדים כיתות ה' ו' בעצם כולם עברו כמעט כולם עברו. מה זה אומר לנו כמערכת? אולי המורים בכיתה א' צריכים להיות יותר חלשים, חלק יגידו,
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
הגיע הזמן שמשרד החינוך, ואני אומרת את זה בכל ישיבה כמעט, משרד החינוך צריך לשנות את הקונספציה שלו את התפיסה, לשים את הטובים ביותר בגיל הרך בגנים ובכיתות הנמוכות, אבל זה לא מה שקורה. הנה אנחנו שומעים עכשיו אני לא ידעתי אפילו את הנתון הזה.
חנה פרל
¶
היינו ערים לזה שיש לנו בעיה עם כיתות א' ב' ולמורים האלה בנינו מה שנקרא מודולות יסוד, כלומר שאלה יילמדו היטב את החומרים האלה. עכשיו כל מורה שנכנס למערכת של ההתמקצעות עובר בחינת מיון כדי לראות איפה הוא נמצא בתוך הדברים אם הוא אכן לא יודע אז הוא יקבל תיגבור וילמד עוד שתי מודולות בסיס ששמה הוא ילמד לעשות חשבון ילמד שברים ילמד קצת גיאומטריה את כל הדברים הכי בסיסיים שאנחנו חושבים שצריך לדעת. אותם מורים יילמדו ממש מתוך ה-9 או 10 מודולות שהם חייבים הם ילמדו את מודולות הבסיס האלה ויידעו את הדברים ואנחנו אכן משקיעים בהם.
חנה פרל
¶
אני מוכנה להגיד לכם בקצרה מה הדברים האלה אומרים. הדברים האלה מכתיבים את הרמה של המרצים, את איכות הקורסים, את גודל הכיתות, את כל הדברים האלה. את כל הדברים שלמדנו.
בכל מקרה בועדה שישבה כאן למדנו לקחים. ישבו מכשירי מורים, ישבו אנשים שבאמת עבדו ובהתמקצעות מכל המכללות וראינו איפה היו נקודות התורפה וישבנו ועבדנו על הדברים היטב, ולכן הרף תראי בכל מקום כתוב מה הסמכות של המכללה לבדוק, על פי מה היא צריכה לבדוק אנחנו לא ניתן לאנשים להגיע לשנה שלישית בלי שנראה אותם בדרך ויכול להיות שבסוף שנה ראשונה יגידו לאותה הגברת ולאותו אדון רבותיי אתם לא יכולים להיות מורים למתמטיקה תתעסקו בדברים אחרים, אבל זה יהיה בסוף השנה הראשונה ללימודים שלהם. פה ההתייחסות היא מהתחלה, כלומר מהרגע הראשון לפני שאתה מתחיל ללמוד אתה כן צריך את הדברים הבסיסיים או לא צריך.
חנה פרל
¶
ואז בסוף השנה אחרי שהוא ילמד את הדברים יראו האם הצלחת או התקדמת. האם אתה יכול לעבור הלאה, ואז אם לא, תפקידו של המרכז להגיד לו.
יוסי דלין
¶
אני מבין שאלה שנכשלו בעיקר זה המורים בכיתות א' ב'. השאלות שלי הן: האם המבחן היה כללי לכולם? האם בדקו את המורים של א' ב' אם הם יודעים ללמד את החומר של א' ב'? מה קורה, במבחן אחיד יש הרי סעיפים. אם אתה תתייחס למה שהם צריכים ללמד בכיתות א' ב' + עוד קצת לא הרבה מידי, האם הם עברו את זה או לא? האם עברו את זה או לא? כי יש פה בעיה. אתה רוצה להכניס מורה מקצועי…
יוסי דלין
¶
סליחה, אתה רוצה להכניס מורה מקצועי במיוחד למתמטיקה לכיתות א' ב' שאנחנו יודעים שהילד מבחינת הסביבה הפסיכולוגית וכך הלאה זה לא דבר הכי רצוי, איך זה מתנגש עם,
יוסי דלין
¶
האם אין טעם לעשות רישוי למורים בכיתות א'-ג' למשל וד' ו' או לבקש מהמורים שמלמדים באמת ומתמודדים עם בעיות מיוחדות בכיתות הנמוכות,
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
יש תלמידים בכיתות נמוכות שהם רצים קדימה. ואני פשוט מכירה את זה ממקור ראשון. והמורה צריך או המורה צריכה לדעת גם את החומר קדימה כדי דווקא לחזק את החזקים בכיתה ובהרבה מאוד מיקרים המורה לא יודעת להתמודד עם חזקות כשהילד בכיתה ב' יודע כבר חזקות. אז לכן היא צריכה לדעת. בינינו מה זה רמה של ה' ו' זה לא פרופסור למתמטיקה.
יוסי דלין
¶
הציון הממוצע הנמוך ביותר זה שאלות הנוגעות להסברת עקרונות גיאומטריים כמו משפט פיתגורס גם חישוב שטח משולש,
יוסי דלין
¶
אנחנו עוסקים בכל אופן בציבור רציני. בכל הרצאה שמביאים מרצה אורח יש שאלות פידבק. האם נעשה באופן מסודר רצון לקבל פידבק במהלך כל ההשתלמויות ומה היו תוצאות,
יוסי דלין
¶
דבר אחרון. לוקחים פה השתלמות רצינית של שלוש שנים. עד כמה שאני יודע בהשתלמויות האלה אין בכלל שילוב במחשב. זאת אומרת המורים לעתיד אלה שאנחנו רוצים שילמדו בעתיד חשבון, מתמטיקה, למעשה לא נוגעים במחשב.
חנה פרל
¶
בכל המודולות שלומדים מביאים להם חומרי למידה עזרי הוראה וגם אמצעי הוראה נוספים. כלומר חלק מהקורס יהיה גם מומלץ להשתמש בתוכנות של מחשב.
חנה פרל
¶
אני יכולה לדבר על העתיד, אני לא יכולה להגיד לך מה היה. אני אגיד לך מה היה במובן הזה שלא היתה דרישה בדברים, לכן יצאה החוברת הזאת.
ירון ליבנה
¶
במתמטיקה בתוכנית החדשה אנחנו משוכנעים שאחת מההרעות החולות זה משימוש במחשבים. עכשיו, לגבי מחשב, מחשבון הוא מונע פיתוח מיומנויות מתמטיות, צריך להשתמש אולי ב-ה' ו-ו' אני גם קצת סקפטי, זו קונספציה רעה.
ירון ליבנה
¶
עכשיו לגבי תוכנות מחשב שם הסיפור הוא מאוד מאוד מסובך אני חושב כרגע אין תוכנות מחשב בחומר הספציפי של כיתות א' ו-ו' אני בהחלט בעד ויהיו תוכניות מחשב בחטיבת הביניים והלאה, אני חושב שבכיתות א' עד ו' אנחנו עסוקים מאוד בהתניית מיומנויות ובמחשב הילדים לומדים להשתמש בנפרד מקורסי המתמטיקה בתוכנות שונות לומדים את וורד, את לומדים את זה, הם רואים פה הם רואים שם אבל אנחנו לא רוצים את המחשב ללימודי המתמטיקה.
ירון ליבנה
¶
למה? מפני שכשאתה נותן לילד גם להשתלט גם על מערכת המחשב וגם להשתמש במתמטיקה ביחד הדבר מתחיל להסתבך יותר.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
לי יש הרגשה שהשיטה שלכם קצת מיושנת. כל חמשת הפרופסורים למתמטיקה חושבים אותו דבר? או שזו הגישה שלך אישית?
ירון ליבנה
¶
אני רוצה לספר לך משהו. יש לי בבית מישהי שלפעמים עושה בייבי-סיטינג לילדות שלי והיא לומדת עכשיו במכינה לסמינר למורות בדוד ילין, היא משלימה את הבגרות במתמטיקה, אני מצאתי אותה עוברת על משוואות ריבועיות היא אומרת לי יש לי בעיה, אמרתי מה הבעיה, לא יוצא לי מה בספר. אני מסתכל מה קורה, שמו לה את הנוסחה של המשוואה הריבועית לוחצת על הכפתורים במחשבון שלה ואז בסוף יוצא לה איזושהי תוצאה שהיא מספר ארוך עם המון דברים, התוצאה דרך אגב היתה משהו כמו 18 חלקי 12. אז היא היתה צריכה לכתוב ש-12 זה אחד וחצי זה לגמור. אז היא שמה את זה במחשבון, 18 חלקי 12 לוחצת על כפתור אז זה לא היה 18 חלקי 12 זה היה 16 חלקי 12 יצא לה 1.33 היא רואה 1.33 זה לא אומר לה כלום, אז יש לה כפתור במחשבון היא לוחצת עליו הכפתור הזה קוראים לו ABC הוא אומר לה שזה אחד ושליש.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
רוצה להגיד לכם משהו, אנחנו לא מדברים על מחשבון. אתה מדבר על משהו אחר לגמרי, לא מדובר על מחשבון.
יוסי דלין
¶
היא כלי שנותן לתלמיד להבין, לתת לו המחשה. ואני חושב שעם כל הכבוד לפרופסורים למתמטיקה הפרופסורים למתמטיקה לא צריכים בכלל המחשה, אצלם הכל ברור. אבל אי אפשר ללמוד מתמטיקה מכיתה א' בצורה אבסטרקטית בתור דוגמה מספר שכותבים 5 זה אבסטרקטיות זה לא דבר מובנה, כמות זה דבר מובנה, 1,2,3,4,5. הקשר ביניהם להרבה אנשים ילדים זה בעיה שקשה להם לעבור אותה. מחשב יכול לעזור. ואני יכול להביא דוגמאות מפה עד הודעה חדשה שהמחשב יכול להביא שינוי מהפכני בהוראת מתמטיקה אם באמת יאמצו אותי כי הוא יאפשר הבנה ללא שינוי כמו שעושים היום.
דוקטור ברל, המפקח המרכזי היה נגד שילוב המחשב הוא אמר אני לא מאמין שזה יכול לעזור זה דבר אבסורדי לחלוטין. ישנו כלי שכל העולם משתמש בו וילדים מערכת החינוך במתמטיקה עוד לא גילתה אותו.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
זה ועוד איך נכון, משום שהיא אומרת יהיה ולא אומרת קיים. אנחנו יודעים מה עושה המחשב בבית ספר בכיתות, זה לא ממש מלמד מתמטיקה. זה רחוק מלהשביע רצון כשיש מחשב אחד שילד בקושי מגיע אליו ואתה לא יכול להגיד שזה מה שמלמד מתמטיקה את הילדים בכיתה.
אנחנו גם בשטח אנחנו לא רק פה בכנסת אז אל תספרו לנו סיפורים. אין היום שימוש במחשבים בצורה נכונה ללימוד מתמטיקה. אין.
יעקב כץ
¶
יש ויכוח רציני מאוד מה המקום של המחשב גם בהוראה במתמטיקה אני יכול להביא לכם את כל הממצאים לכאן ולכאן, אני מציע שלא נלך שבי אחרי איזו טכנולוגיה חדישה שאף אחד לא יכול לחתום שזה הפיתרון האולטימטיבי.
אופיר פינס – פז
¶
פרופסור, אף אחד לא אמר. אנחנו בוודאי לא יכולים אבל אפשר לנסות. אפשר לעשות פרוייקט ניסיוני פה…,
חנה פרל
¶
באשר לדיון ברמת הציון, אני מבקשת לציין שאין שום קשר בין ציון סיום מבחן למקצועיות של הבן אדם. כולנו מכירים משפטנים שסיימו בציון 60 והפכו להיות עורכי דין מצטיינים, כנ"ל שופטים ורופאים ועובדי הוראה, איתי סיימו באוניברסיטאות תלמידים מצטיינים ולא התקדמו כלל במערכת וגם לא היו מורים טובים וכך גם ההפך.
חנה פרל
¶
לא אמרתי לבטל את הציונים רק אמרתי שצריכים להתייחס לזה עניינית לגמרי ולא לעשות מזה יותר ממה שזה. זה ציון של מבחן שהוא רק ציון של מבחן והמקצועיות של הבן אדם נמדדת מעוד פרמטרים. עלה כאן קודם העניין של אפשרויות שאולי יש אפשרות של מורה גרוע במרכזי ההשתלמות יש אפשרות של תלמידים גרועים יש גם אפשרות ממחילה מהכבוד גם מה שנקרא של מנהל גרוע או משרד גרוע.
מה שקרה שכאן היתה התנהלות קוריוזית. תוכנית הלימודים שפרופסור כץ דיבר עליה היא רק מעכשיו, שיהיה ברור. המבחן הוא על התמקצעות של שלוש שנים של 1400 נשים שעזבו את הבתים שלהם אחרי יום עבודה יש 360 שעות שזה כמעט תואר אקדמי, לא מקבלות כלום למדו על חשבון זמנם ומה שהם מקבלות זה רק ברכות מהסוג הזה גם של המערכת וגם של הזה. עכשיו למדו במרכזים ללא תוכנית לימודים, יש לי כאן,
ציון שבת
¶
אני לא מבין על איזה כסף מדובר שהן צריכות לקבל. הן למדו בחינם או שהם שילמו? למדו בחינם על חשבון המדינה, מקבלים על זה גמול השתלמות,
ציון שבת
¶
על כל 112 שעות מורה מקבל אחוז אחד ממשכורתו, וכך הוא יכול לצבור עד מקסימום 24-25 אחוזים. אתם רוצים לפתוח תלושים אפשר לפתוח תלושים, יש מורים שגמול ההשתלמות שלהם מגיע למעלה מ-2500 שקל לחודש מה שצברו, זה הולך בצבירה.
חנה להב
¶
סליחה, חלק גדול מהמשתלמים הם אנשים שכבר הגיעו לקצה גבול ההשתלמות וזה אומר הם גם לא קיבלו את הגמול. אני יכולה להביא לפרוס עדויות ומכתבים של אנשים שאין להם ... לא יכלו לקבל, זאת אומרת למדו גם הגמול הם לא קיבלו אותו.
אופיר פינס – פז
¶
זה לא בסדר. שאנשים הולכים שלוש שנים ללימודים בגלל שהמשרד החליט וטוב שהחליט ולא נותן שום גמול. זה נותן כבר שתי אפשרויות. או שהם יחזרו לעשות מה שהם עושים עד היום או שהם יאלצו להפסיק לעשות מה שהם עושים עד היום.
אגב, אני רוצה שתדע אני בכלל יש לי חילוקי דעות רציניים עם הסתדרות המורים על ההסכם הגדול עם רבין זה היסטוריה, למי נתנו ולמי לא נתנו, ואיך בכלל זה עובד? לדעתי אחת הרעות החולות הכי גדולות זה שהמורים החדשים לכיתות א' ב' מקבלים שכר שאף אחד לא רוצה להתקרב להוראה, אז למה אתה אומר שזה לא קשור? זה ועוד איך קשור.
חנה להב
¶
הדברים מתנהלים בצורה של מנופפים דגל ומיד יש הוראות לביצוע בלי שמישהו בודק ומכין את זה כראוי. המבחן הזה הוא תוצאה של התמקצעות נצלנית שנעשתה בחטף ובמהירות שלמרכזי השתלמויות לא היתה תוכנית מובנית, זאת אומרת המבחן הוא אחיד אבל הלימודים לא אחידים, בכל מרכז לימדו חומרים אחרים. בוודאי, כי התוכנית לימודים שהוא מדבר עליה היא רק נוסדה בשנה האחרונה אתה יכול לשאול את המפקחת.הם אמרו את זה אבל זה לא בלט. ואני מבליטה שבנס גם יש את התוצאות האלה, זאת אומרת צריך להגיד תודה לאותן המורות שהלכו על חשבון זמנן ואחרי יום עבודה ללמוד ולהיבחן אחרי שעות עבודה, איפה נשמע שגם מבחן כזה קריטי המורה צריך לעבוד קודם ולהגיע רק אחרי שעות עבודה הכל נעשה בצורה שניצלה את המורים ללא הכנה, המורים שהגיעו להשתלמות אפילו לא ידעו שזה שלוש שנים, בהתחלה אמרו להם שנתיים. וזמנים קצרים יותר. ולא דיברו על מבחנים, דיברו על עבודות.
כל התכתובת הזאת אני יכולה להעביר לכם כולל משוב של מורים שהשתלמו. אני מאמינה שבאמת עכשיו אחרי שלוש שנים שהתגלחו על הגב של המורות האומללות האלה אז יש תוכנית אז הדברים יהיו מסודרים יותר ויש להניח שגם התוצאות תהיינה טובות יותר. אבל אני חושבת שנעשה כאן עוול גדול למורים, ואני חושבת שכל הגורמים פה,
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
סליחה, את אומרת לא צריך להכריח אותן ללכת להתמקצעות, זה צריך להיות וולונטרי. מי שלא רוצה שלא תלך. זה מה שאת אומרת,
חנה להב
¶
לא אני לא אמרתי, קודם כל את בתור מעסיק אם את רוצה להכריח מישהו שיש לו תעודת הוראה, את קיבלת אותו בגין על אותה תעודת הוראה שלו, לשדרג את עצמו. אז קודם כל תישלחי אותו על חשבון העבודה כמו שזה נעשה בכל סקטור אחר, ואז תגידי לו בדיוק מה ללמוד ומה לעשות. זה זכותך במאה אחוז. אבל את לא יכולה לבוא ולהגיד שנתת לו תעודה והיום היא לא שווה ואתה תלך ללמוד על חשבון זמנך, ואת עוד טוענת שחמש שנים זה מהר. עוד חמש שנים תשב כאן קבוצה אחרת ותגיד אנחנו רוצים תוכנית אחרת. השלוש שנים האלה הם לא שוות שום דבר. אני חותמת לך על זה. Read my leeps עוד חמש שנים הם יגידו שהתוכנית הזאת לא שווה כלום.
יולי תמיר
¶
כל הדברים שאמרתם נכונים במאה אחוז אי אפשר לחייב השתלמות מחוץ לשעות העבודה אם מחייבים אותה אם היא חובה להמשך ... זה פשוט איזה שהוא אתגר שמציבים לרכז של המורות ואומרים לו או שתעשה את זה בהתנדבות או שאנחנו נפטר אותך, מה הוא יכול לעשות? או לא תוכל ללמד? בסדר, מה הוא ילמד?
יולי תמיר
¶
אלה שטויות, הוא לא יכול ללמד, לא יהיה לאן להעביר אותם והמורים האלה יודעים שזו פגיעה במעמדם ובשכרם. אז זה הדבר הראשון שבאמת לא יעלה על הדעת.
הדבר השני שנדמה לי שהוא לא פחות עקרוני, אני לא בטוחה שהמערכת שאלה את עצמה ואולי אני טועה אני אשמח לשמוע לעומק מה היא רוצה להשיג בלימודי המתמטיקה? אני חושבת שיותר ויותר, הויכוח הזה על כן מחשב או לא מחשב הוא תולדה של חוסר החלטה מה המטרה המרכזית של לימודי המתמטיקה. האם המטרה היא שילדים יידעו לעשות איזה שהיא עבודה שקשורה לנוסחאות מורכבות או לפתרון משוואות וכו' או שהיא נועדה לפתח חשיבה במקום מתמטית. והמערכת מטלטלת כל פעם, כל פעם יש אופנה כזאת ואופנה כזאת ואנשים לא בדיוק מה הם רוצים, והתוצאה של זה שגם ובזה אני גם מסכימה לגמרי עם מה שאמרו הסתדרות המורים כל כמה שנים יש אופנה חדשה. פעם רוצים יותר כזה פעם רוצים את זה אחר. מורה שהוכשר לפני עשר שנים כבר עבר בטח שלוש מערכות שכל פעם היה בהם הדגש אחר.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
אני מאוד מצטערת מקצוע ההוראה זה מקצוע שצריך להתחדש כל הזמן. מי שלא מבין שהוא צריך להתחדש ומה שהוא למד לפני 30 שנה במכון להכשרת הוראה זה עדיין לא רלוונטי שלא יהיה מורה. אני מאוד מצטערת. גם עריכת דין צריך להתחדש כל הזמן, בכל מקצוע צריך להתחדש כל הזמן.
יולי תמיר
¶
אני לא מדברת עכשיו רק על הבחינה הזאת, אני מדברת איתך באופן כללי יותר על מה שקורה בכל התחום הזה של הכשרה. אני אומרת שאם מלמדים מורה לעבוד בשיטה אחת זה לא שהם עושים לו הרחבת ידע, המערכת היא בשנים האחרונות מאוד,
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
לא על זה אנחנו מדברים עכשיו, אנחנו מדברים על יכולת מקצועית של מורה. זה מה שאנחנו מדברים.
יולי תמיר
¶
אבל יכולת מקצועית נבחנת לאור תפיסה מסויימת ושיטה מסויימת. יכולת מקצועית זה לא דבר אבסטרקטי.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
אנחנו רוצים לעבור לקראת סיכום. אני רוצה רק שיהיה דבר אחד ברור הדיון פה ביום וכמו שאני הבנתי מאנשי משרד החינוך לא דובר על שיטות הוראה במתמטיקה. דובר על ידע עצמו במתמטיקה. כך אני הבנתי, ועל היכולת המקצועית של מורה למתמטיקה להכיר את החומר המתמטי שהוא צריך ללמד אותו והצד הפדגוגי הוא שולי ולא עיקרי, כך אני מבינה.
יעקב כץ
¶
נכון, מעט מאוד הוקדש ללמד את שש השיטות שאנחנו מפעילים. יכול להיות שאנחנו נצטרך להגיע למסקנה שצריך להוסיף עוד כמה אחוזים, אבל מה שאנחנו רוצים אנשים שמבינים מה זה מיורמסי, הם אוריינים בנושא המספר, הם מבינים מה הם עושים. זאת היתה הבעיה העיקרית. עכשיו אני מסכים לביקורת בנוגע לזה שעשינו דברים תוך כדי תנועה, מקבל את זה ואני בעצמי אמרתי את זה, לא הכחשתי את זה, למדנו מהניסיון הזה, אני חושב שהניסיון היה סביר, אני לא אומר שהוא היה הצלחה כבירה אבל וודאי לא כישלון, מפני שעכשיו יש לנו 750 מורים מוסמכים ללמד בבית הספר היסודי, דבר שלא היה לפני שנתיים, ואת זה צריך להגיד.
להבא זאת אומרת במחזור הנוכחי שהתחיל בספטמבר 2004 ויסיים את לימודיו בעוד שנתיים וחצי אלה ילמדו לפי התפיסה שכתובה בחוברת הזאת, תפיסה רצינית, אנשים שישבו חקרו, הוציאו את המשוב מהמורים, אלה שלא היו מרוצים שאלו למה? הגיעו למה שהיה צריך להגיע ואני מודה לכל אלה ששיתפו פעולה בעניין הזה.
אלכס סורוקין
¶
אני אלכס ממועצת התלמידים והנוער הארצית. אז קודם כל אני רוצה להגיב על מה שחנה אמרה. היא אמרה שאין קשר בין ציון למקצועיות שהקשר הוא יכול להיות מוטל בספק. הבעיה שלי ושל כל התלמידים בכל בתי הספר בכל הגילאים נשפטים על פי ציונים במבחנים, אז אם אנחנו לא יכולים למדוד את המורים בציונים של מבחנים אז איך אנחנו עושים את זה לתלמידים?
שאלה נוספת שהייתה לי אליך, את אמרת בעצם שהם נבחנו על תוכנית חדשה ובגלל זה הידע שלהם רע כל כך לא מספק,
אלכס סורוקין
¶
אבל הם אמרו שהממוצע הכי נמוך היה בנושאים של שטח משולש, לא בכל המרכזים מלמדים שטח משולש? זה נראה לי מאוד תמוה, מאוד מאוד תמוה.
ודבר שלישי, העובדה שהמורים צריכים לעבור התמקצעות אני לא יודעת אם זה צריך לבוא על חשבון הזמן, ברור שהם לא אמורים לעשות את זה בלי גמול אבל אני חושבת שהם חייבים לעשות את זה כחלק מהתפקיד שלהם. לא ייתכן שמורה ילמד חומר לפי שיטות מיושנות או לא מותאמות אז ההשתלמות הזאת כן צריכה לקרות, השאלה אם הם צריכים לקבל על זה גמול או לא, זה כבר עניין של המורים.
השאלה הכי חשובה שנראה לי שצריכים לשאול פה שאף אחד עדיין לא שאל. מעבר לידע של המורים אני הייתי רוצה לדעת אם המורים שכן עברו את המבחן האם נבדקה היכולת שלהם להעביר את החומר הנלמד?
יעקב כץ
¶
כן, היו שני מבחנים. מבחן בידע ומבחן דידקטי, האם המורה לא רק יודע את מה שהוא מלמד אלא יודע כיצד ללמד. שאלה טובה.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
אנחנו לא רוצים שהמורים יעבדו בהתנדבות אנחנו רוצים שהם יקבלו גמול הולם, אנחנו איתם בעניין הזה. מורים צריכים לקבל גמול לעבודה וגם להשתלמות בזה אנחנו בלב שלם עם המורים.
אלכס סורוקין
¶
השאלה ששאלתי היא בגלל שלקחתי את הנתונים שלי מכתבה במעריב אז יכול להיות שזה קצת משתנה אבל לפי מה שהיה כתוב שם היה רשום שבהעברה של החומר הנלמד רבע לא הגיעו בכלל ל-55.
אלכס סורוקין
¶
רק רציתי בקשר למחשבים אם אפשר שתי מילים. קודם כל אני חושבת שכן צריך לשלב את הנושא של המחשבים כי ביקשו ממני גם, היתה אמורה לבוא איתי בחורה שהיתה צריכה לדבר על שיטה מיוחדת ללימוד מתמטיקה לצערי היא לא יכלה להגיע, והנושא העיקרי שרצינו לעלות פה הוא שתלמידים בכיתות הנמוכות מלמדים אותם בעצם, אחותי בכיתה ה' בגלל זה אני יודעת שבעצם אם אני אשאל פה את האנשים בחדר אם שתיים כפול שלוש ושלוש כפול שתיים זה אותו דבר, אז הרוב יגידו לי שכן, עכשיו הבעיה היא שזה לא אותו דבר, זה מה שבעצם רצו להעביר פה כמה אנשים שהיו אמורים להגיע איתי, התוצאה היא אותה תוצאה אבל התרגיל הוא לא אותו תרגיל, אם חולה אמור לקחת פעמיים ביום שלוש תרופות או שלוש פעמים ביום שתי תרופות זה מרשם שונה לחלוטין וזה בעצם מה שהשיטה הזאת מלמדת ועיקרה שתלמידים גם בתיכון וגם בחטיבות ביניים מלמדים תלמידים יותר קטנים מתמטיקה ורציתי להציע את זה פה למשרד החינוך שאמרו שהתוצאות של זה גם לתלמידים בכיתות יותר גבוהות הם מצוינות בגלל שכשהם מלמדים תלמידים קטנים הם בעצם מפתחים את המיומנויות של עצמם ומשפרים אותם. אני סיימתי.
אתי בנימין
¶
מורה שלא מכיר את החומר או לחילופין מורה כפי ששמענו כאן שלא יודע להעביר את החומר זה שווה לילד מתוסכל. ואני הגעתי לפה היום אחרי ששוחחתי גם עם מנהלים וגם עם תלמידים ושאלתי, ואני רוצה ככה סיפור קטן סיפרה לי בחורה שלפני שנתיים היא סיימה את המכללה למורים היא אומרת לי אני בבית הספר לא למדתי מתמטיקה ולמה, היא אומרת לי היה מורה שלא ידע להעביר את החומר לא ידענו כלום, יצאנו מהכיתה אף אחד לא היתה בכיתה ואף אחד לא העיר לנו איפה אנחנו נמצאים, אני אומרת לה או.קיי. איך סיימת בציון כל כך גבוה את הבגרות במתמטיקה היא אומרת לי אמא שלי שילמה 5000 שקל לשיעורים פרטיים וככה אני עברתי בציון גבוה את המתמטיקה. חברים זה דבר אחד.
דבר שני משרד החינוך אתם מעבירים התמקצעות למורים וזה אני עכשיו מדברת מצד מנהלי בתי ספר שבאו והתלוננו, משרד החינוך מעביר את ההתמקצעות למורים וגם רוב המורים, המורים הצעירים שנכנסו בשנים האחרונות למערכת ומה קרה בשנה הזאת באו ואמרו למורים הצעירים תשמעו צריך לעשות קיצוץ צריך לפטר, הוציאו חלק מהמורים שהתמקצעו במקצוע והוציאו אותם מהמערכת, ואת מי השאירו בתוך המערכת, את העייפים את אלה שצריכים לצבור עוד כמה שנים פנסיה, הנתונים שלי הם ממנהלי בתי ספר שאני נמצאת איתם כל הזמן בקשר.
אתי בנימין
¶
סליחה, ואחר כך אנחנו שואלים את עצמנו למה אנחנו נמצאים במקום כל כך נמוך במבחנים הבין לאומיים. א' האמירות שלי מבוססות וב' אני רוצה לומר דבר נוסף אני בעד מורים מקצועיים יותר. אני חושבת שמורה צריך להיות מקצועי ולדעת להעביר את החומר, ואני חושבת שכן צריך לתגמל את המורים ולתת להם גם גמול השתלמות וגם לתגמל אותם על ההישגים שלהם.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
לפני שאני מסכמת אני רוצה לשאול האם הצבתם לעצמכם רף, להגיע לרמה 20 ולא 33 או מאין זה בבחינות הידועות?
יעקב כץ
¶
אני אומר בכל הרצינות במבחן האחרון באחריותינו הרי המבחנים האחרונים לא היו, אני עכשיו לא אוכל לברוח מאחריות. יש מבחן שנערך מבחן טימס 2003 שנערך התוצאות יפורסמו בראשית דצמבר, עוד חודש וחצי ראשית עד אמצע דצמבר.
יעקב כץ
¶
כן, בנינו תוכנית, הפעלנו תוכנית, הרף היה להגיע לקבוצה הבאה של המדינות, זאת אומרת לצאת מהטובים בעולם השלישי לאמצע העולם הראשון.
יעקב כץ
¶
יש התוכנית כבר עובדת שנתיים וחצי. ואגב, יש לנו תוצאות במיצג שלנו של שיפור של 8 אחוז בשנתיים, שיפור איטי, אבל שיפור.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
עכשיו עוד שאלה קטנטונת שאומנם קשורה ולא קשורה. התוכנית סינגפור אתם מצלבים אותה במערכת החינוך.
יעקב כץ
¶
זה ניסוי, אי אפשר לעשות ניסוי על כל 1500 ויש צוות בדיקה במכון ויצמן שזכו במכרז של המשרד והם בודקים ותוך שנה וחצי הם יודיעו לנו על כל התוכניות שעכשיו,
ירון ליבנה
¶
יש לי משהו לומר לנקודה הזו בדיוק. התוכנית הקודמת אחת הבעיות הגדולות איתה חוץ מהבעיות הספציפיות זה שהתוכנית עירבה שיטה מסויימת ללמד אותה, לא היתה שום הפרדה בין התוכנית של 88 לתוכנית אחרי זה והשיטה. כעת התוכנית שאנחנו פיתחנו היא תוכנית שאומרת מה אנחנו רוצים שהתלמידים יידעו לא משנה באיזה שיטה תגיעו, אז גם סינגפור מי שרוצה להריץ את סינגפור זה די תועלת. אם מישהו יבנה תוכנית שמבוססת על מחשב שתגיע ליעדים שלה, גם זה בסדר.
נח גרינפילד
¶
מה שהייתי רוצה להציג, מתוך הנתונים שהחלק היפה שבהם זה שהמתמחים במתמטיקה ההישגים שלהם גבוהים לפחות ב-10 אחוז מהממוצע הכללי של כולם, והאחוז שלהם הולך וגדל בתוך המערכת מכיוון שהכניסה של מורים חדשים בהוראת המתמטיקה הם רק מורים שהתמחו במתמטיקה, לכן כאן יש השתלבות של מערכת, אחד של המורים הותיקים שהם למעשה משתלמים מצד שני כניסה של מורים חדשים שהם מתמחים שייצרו מציאות שיכולים גם לקצר את זמן התהליך עצמו.
היו"ר מלי פולישוק – בלוך
¶
אני רוצה לסכם ולומר שועדת החינוך מברכת את משרד החינוך על מאמציו למקצע את המתמטיקה. ועדת החינוך קובעת כי יש לשלב את ההשתלמויות כחלק משעות העבודה של המורה או לחילופין לתגמל את המורה כראוי.
הועדה לא מרוצה מקצב העבודה במשרד ובאיטיות הסקת המסקנות מההתמקצעות עצמה. הועדה מבקשת לבחון שילוב אמצעיים טכנולוגיים בתוכנות מחשב בלימוד המתמטיקה.
אני מודה לכל המשתתפים.