ב' - הצעת חוק לתיקון פקודת העיריות (ועדת חינוך)
5
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
25.10.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 299
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
מיום שני, י' בחשוון התשס"ה ( 25 באוקטובר 2004), שעה: 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 25/10/2004
חוק לתיקון פקודת העיריות (מס' 98), התשס"ה-2005
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת העיריות (ועדת חינוך), התשס"ג-2003
(פ/1050) של חבר הכנסת חמי דורון וקבוצת חברי כנסת –
הכנה לקריאה ראשונה
מוזמנים
¶
עו"ד אביטל שטרנברג – משרד המשפטים
עו"ד שרה ליפשיץ – משרד הפנים
עו"ד מיכל סגל – משרד החינוך, התרבות והספורט
ד"ר יאיר סמוכה – סגן מנהלת המינהל הפדגוגי, משרד החינוך התרבות
עו"ד נועה בן אריה – מרכז השלטון המקומי
רוזלין גלסר – ארגון הורים ארצי למערכת החינוך בישראל
מעיין מזיג – מועצת התלמידים והנוער הארצית
קצרנית
¶
אושרה עצידה
הצעת חוק לתיקון פקודת העיריות (ועדת חינוך), התשס"ג-2003
(פ/1050) של חבר הכנסת חמי דורון וקבוצת חברי כנסת – הכנה לקריאה ראשונה
היו"ר יורי שטרן
¶
שלום לכולם. על סדר היום הצעת חוק לתיקון פקודת העיריות (ועדת החינוך), התשס"ג-2003 של חברי הכנסת: חמי דורון, רוני בריזון, רשף חן, אהוד רצאבי, ואילן שלגי.
אני לא הייתי נוכח בישיבה הקודמת, ולכן חברי הכנסת חמי דורון והיועצת המשפטית של הכנסת יעדכנו אותנו איפה עומד העניין.
חמי דורון
¶
אני לא יודע איזה גוף ביצע פה גיוס של אנשי ליכוד כדי להצביע כנגד הצעת החוק הזאת, ואז פשוט לא הבאנו אותה להצבעה.
נועה בן אריה
¶
חבר הכנסת דורון, היה איזשהו סיכום שאתה הקראת אותו בתחילת הישיבה ושדיברת עליו עם משרד החינוך ומשרד המשפטים בנוגע להוצאת חלק מהחברים שהוצעו בהצעת החוק, ושינוי ההרכב כך שהוא יתאם פחות או יותר את מה שמופיע בפקודת העיריות, ואז למעשה כאילו אין יותר התנגדויות או הסתייגויות להצעה. אבל, זה לא מופיע כרגע. אני לא יודעת איפה הדברים עומדים.
אביטל שטרנברג
¶
ישנם מכתבים שנכתבו בעקבות שיחות עם חבר הכנסת דורון. יש מכתב של דורית מורג ויש מכתב שלי. התעוררה מחלוקת לגבי טיבן של ההסכמות.
מירי פרנקל שור
¶
בהתאם להבנתנו היו הבנות לגבי חברי המועצה. יש כאן הרכב של חברי מועצה שלמיטב הבנתי מקובל גם על הממשלה וגם על המציע. ישנם עדיין דברים שנותרו פתוחים. אני מציעה שאני אקריא מהו כרגע הרכב המועצה שלמיטב הבנתי מקובל על כולם.
חמי דורון
¶
בהסכמות שהיו אנחנו הסכמנו להוריד מספר גופים, ואנחנו הסכמנו להוריד מספר אנשים מתוך הגוף שמרכיב את הוועדה ועל זה היו הסכמות. למיטב זכרוני, היתה איזשהי בעיה עם נציגי הנוער שהיו פוליטיקאים לכל דבר ועניין.
מעיין מזיג
¶
יש לנו שתי הסתייגויות. הסתייגות ראשונה היא לגבי סעיף (6). אתם כתבתם יושב-ראש מועצת התלמידים העירונית, ואני רוצה להעמיד את הדברים על דיוקם. ישנה מועצת תלמידים וישנה מועצת הנוער והתלמידים וזהו אינו אותו גוף. מועצת הנוער והתלמידים היא גוף שהוא עליון למועצת התלמידים.
מעיין מזיג
¶
יש בכל בית ספר ובית ספר מועצת תלמידים. בכל רשות אמורה להיות מועצת תלמידים והנוער שבה יש נציגים ממועצות תלמידים מבתי ספר, מתנועות הנוער, מחוגי סיור, מכל פורום נוער שקיים בעיר שזה כל גופי הנוער בין אם זה מד"צים, מש"צים, וכו'.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו לא יכולים לכלול בניסוחים של החוק גופים שאינם גופים סטטוטוריים. כלומר, גופים שלא מתקיימים מתוקף החוק או תקנות.
מעיין מזיג
¶
אני אסביר את הבעיה בעניין הזה. כשאתה מכניס רק יושב-ראש מועצת תלמידים עירונית, אתה שוכח את החינוך הבלתי פורמלי ולא יהיה לו קול בוועדה הזאת. אתה גם שוכח את הנוער שלא לומד, לתנועות הנוער לא יהיה קול.
חמי דורון
¶
את מנסה לפתוח עכשיו דיון שכבר היה בישיבה הקודמת. יושב-ראש הוועדה המשפטית שלכם יניב לוי בא עם הדר גריזים, והם קיבלו לחלוטין שהנציג בוועדת החינוך יהיה יושב-ראש מועצת התלמידים העירונית.
הצעת החוק קובעת ועדה שאמורה לקבוע קווי מדיניות כלליים בנושא החינוך כאשר בדרך הטבע מדובר על נושאי החינוך בבתי הספר, בגני הילדים, בבתי הספר התיכוניים. ועדת החינוך לא עוסקת בתנועות נוער. בכל הרשויות המקומיות יש ועדה לתנועת נוער.
חמי דורון
¶
לא, מועצת התלמידים היא גוף מייצג. אני לא הולך לחפש היום נציג של איזשהו גוף ערטילאי שב-90% מהרשויות לא קיים.
מעיין מזיג
¶
לא, בוא נעמיד דברים על דיוקם. ברוב המוחלט של הרשויות הגוף המוכר הוא מועצת תלמידים ונוער.
עו"ד מיכל סגל
¶
אין גוף סטטוטורי שמייצג את התלמידים. מועצת התלמידים היא גוף שקיים, והחקיקה היחידה שמאזכרת את מועצת התלמידים היא חוק זכויות התלמיד. הוא לא מחייב הקמה של מועצת תלמידים בכל בית ספר או בכל רשות מקומית, אלא להיפך. הוא מוציא מהתחולה שלו את מוסדות החינוך הלא רשמיים, כך שבמוסדות החינוך הלא רשמיים שזה חלק גדול מבתי הספר, אין בכלל חובה להקים את מועצת התלמידים. אני לא מבינה אם יש מקום לוויכוח אם זה כן חינוך פורמלי או לא. בגלל שאין שום חובה חוקית ומועצת תלמידים זה לא איזה גוף שמחויב בחוק, אני לא רואה - - -
מעיין מזיג
¶
מועצת הנוער והתלמידים העירונית היא גוף עליון למועצת התלמידים. הוא גוף עליון יותר ומקיף יותר את כל ציבור הנוער. הוא יכול להשמיע גם את הקול הבלתי פורמלי בוועדה הזאת.
מירי פרנקל שור
¶
חולק עכשיו הנוסח שלדעתנו משקף את ההסכמות שהיו לממשלה ולחברי הכנסת דורון. אני מציעה שנתחיל לקרוא את הנוסח שחולק ונעיר הערות לגבי כל פיסקה ופיסקה.
"הצעת חוק לתיקון פקודת העיריות (ועדת חינוך), התשס"ג-2003
1. בפקודת העיריות אחרי סעיף 149ח יבוא 149ט:
(א) המועצה תבחר ועדת חינוך קבועה שתפקידה ליזום ולתכנן פעילות בתחומי החינוך, ולקיים מעקב על יישומן".
חבר הכנסת דורון, האם כוונתך במילים "לקיים מעקב על יישומן" זה רק לגבי הפעילות של ועדת החינוך, או לגבי כל הפעילות החינוכית שמתקיימת בעיר?
חמי דורון
¶
ברמה העקרונית, ועדת החינוך אמורה לבדוק כל דבר שקורה בתוך מערכת החינוך העירונית. מינהל החינוך או אגף החינוך קובע היום כל מיני דברים שקשורים באזורי רישום למשל. כל רשות מקומית קובעת לעצמה את הדברים, זה המדיניות. הוועדה הזאת בכל מצב היא ועדה מייעצת למועצה ולראש העיר. היא לא ועדה שיש לה say. זה לא כמו ועדת תכנון ובנייה שמה שהיא קובעת זה מה שצריך לבצע.
מירי פרנקל שור
¶
השאלה היא אחרת. השאלה היא, האם "לקיים מעקב על יישומן" זה רק לגבי תוכניות שהיא יוזמת ושהיא מתכננת ולראות האם זה מתבצע בשטח, או לקיים לפי מה שאני מבינה, זה גם כן על מערכת החינוך העירונית.
חמי דורון
¶
הנוסח המקורי אמר: "להתוות מדיניות חינוך העירונית, ולפקח על ביצוע התוכניות המאושרות". זה נוסח הרבה יותר רחב. אני לא יודע למה אתם צמצמתם?
אביטל שטרנברג
¶
זה הנוסח שאנחנו לא מסכימים לו משום שהוועדה הזאת צריכה להיות ועדה מייעצת בגלל ההרכב המיוחד שלה. היא לא יכולה להיות ועדה ביצועית. ברגע שאתה מוסיף את מה שאתה קראת כרגע תהיה לנו בעיה. אין לי בעיה שהיא תקיים מעקב על מדיניות החינוך העירונית ועל פעילות החינוך העירונית. אין לי בעיה עם קיום מעקב, יש לי בעיה עם התווית תוכניות.
אביטל שטרנברג
¶
ככל שמדובר בוועדות שמורכבות כולן מנבחרי ציבור אין לנו בעיה שתהיה להם סמכות ביצועית. ברגע שאנחנו עושים מיקס והופכים את זה למעין דמוקרטיה ישירה שישנם שם נציגים - - -
חמי דורון
¶
האם את רוצה לנסח את זה בכך שיהיה כתוב מלכתחילה שהמועצה תבחר ועדת חינוך קבועה שמתפקידה יהיה לייעץ ביוזמת תכנון פעילות?
אביטל שטרנברג
¶
אין לי בעיה. הניסוח שאנחנו בדרך כלל נוקטים בוועדות מהסוג הזה כמו שהיה בוועדה לעניין מעמד הילד, זה ליזום ולתכנן. מבחינתי אין לי קושי בעניין הזה, אין לי בעיה גם ניהול מעקב. אבל, לא מלל שמצביע על פעילות אקטיבית.
חמי דורון
¶
אז אין שום בעיה. אז שיהיה כתוב: לקיים מעקב על יישומן, ועל יישום תוכניות מערכת החינוך העירונית. הניסוח הזה פותר את הבעיה.
מירי פרנקל שור
¶
"(ב) חברי המועצה יהיו -
(1) שבעה מחברי המועצה, ובהם ראש העירייה או ממלא מקומו, עליהם יחולו ההוראות
הכלליות בעניין הרכב ועדות החובה שבסעיף 150א..
אביטל שטרנברג
¶
חבר הכנסת דורון, סעיף 150א קיים בפקודת העיריות. אי אפשר להתעלם ממנו. זה ממש לא משנה אם אתה מאזכר אותו שמונה פעמים או רק שבע.
חמי דורון
¶
ואז בג"ץ שם את זה בתור לעוד שנתיים, כי זה לא כל כך חשוב. בדיוק כמו שהוא מתנהג לסעיף 140א.
מירי פרנקל שור
¶
אבל, זה לא רלוונטי. תשאיר את זה לממונה על נוסח החוק.
" (2) נציגי מוסדות החינוך שבתחומי העירייה, מהם לפחות נציג אחד של בתי הספר
היסודיים, לפחות נציג אחד של חטיבות הביניים, ולפחות נציג אחד של בתי
בתי הספר התיכוניים".
חמי דורון
¶
אז נשאיר את זה. במקום שלא יהיה נציג של חטיבות ביניים אז לא יהיה נציג. אני מניח שרוב בתי הספר יחזרו לשיטה הישנה של א'-ח', וט'-י"ב. תמשיכו לדפוק את המערכת עוד פעם בעוד איזשהו ניסיון מצחיק, כמו שעשיתם עם חטיבות הביניים שנכשלתם.
אביטל שטרנברג
¶
אין טכניקת בחירה מפורשת, ואז אנחנו נשארים רק עם הרישא. השאלה היא, איך בוחרים את אותם נציגים?
חמי דורון
¶
המועצה לא בוחרת את נציג בתי הספר. כל בתי הספר היסודיים הרי מאוגדים, ובכל רשות ובכל עיר יש את הוועד שהוא מאחד את כל בתי הספר.
חמי דורון
¶
בסדר, אבל ירושלים היא בעיה ייחודית, ויכול להיות שלירושלים צריך לתת פתרון מיוחד וצריך לחשוב עליו. אבל, אל תיקחו את המקרה ירושלים ותהפכו אותה לכול הארץ.
אביטל שטרנברג
¶
צריך להיות בחוק הזה מנגנון בחירה בין אם בתקנות של שר הפנים, ובין בדרך אחרת. אבל אי אפשר להשאיר אותו ככה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מציע להפוך את מה שנכתב פה ולומר שנציג התלמידים ייבחר בין יושבי ראש של מועצות התלמידים של כלל בתי הספר בעיר לפי התקנות.
חמי דורון
¶
עו"ד שטרנברג, אם החברים היקרים בבית ספר פלוני אלמוני ירצו לקחת חלק בוועדת החינוך, יתכבדו, יקימו ועד כמו שמקובל בכל רשתות החינוך, ויצטרפו למאה ה-21. אם רוצים להיות שקועים במאה ה-16 אז זו זכותם, ונציג שלהם לא יהיה חבר בוועד. בשביל בית ספר אחד שחי במאה ה-16 אני לא צריך לשנות חוק. עם כל הכבוד, מה שאת אומרת הוא פשוט לא הגיוני.
חמי דורון
¶
יש ועדי הורים ברוב בתי הספר, גם בעיר ירושלים. ברוב הרשויות יש ועד הורים עירוני שמקבל נציגים מכל אחד מהוועדים הבתי-ספריים. אם בירושלים רוצים לקחת חלק בנושא הזה, יתכבדו וינהגו כי שנוהגים בכל שטח מדינת ישראל. אני לא צריך להתאים חוק לגוף שהוא ממש אקסטריטוריאלי.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מאמץ את הרעיון של חמי דורון, והחוק צריך להסדיר את זה כך שנציגי ההורים והתלמידים נבחרים בפורומים הרלוונטיים של ראשי ועדי הורים או של ראשי מועצות התלמידים. השר צריך להתקין תקנות איך עורכים את הבחירות האלה. זו תהיה זכותו של בית-הספר להחליט שהוא משתתף בחגיגה הזאת על-ידי קיום מועצת תלמידים וועד הורים. מי שלא עושה את זה לא יהיה שותף.
רוזלין גלסר
¶
מנגנון הבחירות בוועדי הורים ובארגון ההורים המחוזי והארצי הוא שיש ארגון הורים מחוזי בירושלים, ויש בחירות.
רוזלין גלסר
¶
הוא כולל הזמנה לכול בית ספר שרוצה להצטרף. יש לנו בחירות פעם בשנה לבתי ספר ממלכתי וממלכתי דתי. החרדי לא כלול במנח"י. בארגון ההורים הארצי יש גם כן הזמנה לכול בית ספר שרוצה למנות ועד הורים, להצטרף לבחירות.
מירי פרנקל שור
¶
על שולחן הוועדה מונח נושא הוספת ועדה לעירייה שתפקידה מוגדר כאן בחוק. סעיף קטן (ב) מפרט את הרכב המועצה. אני לא חושבת שבפני הוועדה קיים מספיק מידע לגבי מועצות תלמידים, סוגי מועצות תלמידים, את מי זה מאגד, האם זה כן כולל את החינוך הלא פורמלי או לא, האם יש ועדי הורים או לא.
חבר הכנסת דורון מציע את ההרכב. אני חושבת שהמידע מצוי במשרד הרלוונטי. חבר הכנסת דורון, אנחנו רוצים לסייע לך כיוון שאנחנו רוצים שהמועצה תדע לפי פסקאות (1) עד (4) איך היא יכולה לבחור את הנציגים שלה. ההצעה שלי לא באה בשביל לסרבל את העניין ולא לפגוע בכל מיני מגזרים. בהתאגדות יש איזשהי אידיאולוגיה, ואני לא בטוחה שרק המגזר החרדי החליט מבחינה אידיאולוגית לא להתאגד. לכן אני חושבת שצריך שתהיינה הנחיות מנכ"ל מאוד מפורטות ומסודרות שבהן יש את כל המקרים האפשריים שכרגע אנחנו לא יכולים לפרוס ולתת להם פתרון, גם לגבי פיסקה (2) וגם לגבי פיסקה (4), ויכול להיות שגם לגבי פיסקה (3). הם צריכים להציע הנחיות בדיוק איך מגישים, בין אם זה על-ידי רשימות, בין אם זה על-ידי בחירות, על מנת שהמועצה תדע איך היא יכולה לבחור את המועמדים. למה יש התנגדות להצעה?
חמי דורון
¶
את אומרת לי: תוותר על כל אלה שהם מחוץ למערכת, תשאיר את הוועדה כוועדה שחבריה הם אך ורק חברי מועצת עיר, ואת כל היתר יזמינו כמשקיפים לוועדה, הם לא יהיו חברים.
חמי דורון
¶
את אומרת דבר שהולך לסרבל את המערכת בצורה מהותית. אם יהיו בוועדה רק חברי מועצת עיר אנחנו נרוויח את זה שזוהי אולי תהיה ועדה שיש לה גם כוח והיא תהיה לא רק ועדה מייעצת. זה יפתור את הבעיה לשלטון המקומי בכך שהם לא יצטרכו להתמודד עם כל מיני ועדי הורים.
מירי פרנקל שור
¶
זו ממש לא המשמעות. מה שיקרה הוא שהמועצה לא תדע את מי היא צריכה לבחור. אנחנו מציעים לך איך יבואו אותם נציגים והמועמדים בפני חברי מועצת העיר. אנחנו אומרים לך, תהיה פעם אחת הנחיית מנכ"ל לקביעת נורמה, וזה ירוץ לך לאורך כל הדרך.
יאיר סמוכה
¶
בחוזר מנכ"ל יש מידע מפורט איך בוחרים נציגות הורים כיתתית, בית-ספרית ועירונית. זה כתוב. זה כתוב גם בתקנון של ארגון הורים ארצי, וזה נקרא תקנון בחירת נציגות הורים מאי 2000. כתוב בפירוש איך בוחרים את האנשים האלה, ולכן אין בעיה לא עם מועצת תלמידים ולא עם ועד הורים. הבעיה היחידה היא נציג בתי הספר היסודיים והעל יסודיים אז או שאפשר להתקין תקנות או שאפשר להחליט שמנהלי בתי הספר היסודיים בוחרים את נציגם, ומנהלי בתי הספר - - -
חמי דורון
¶
זה בדיוק מה שאמרנו בישיבה הקודמת. דרך אגב, זה גם היה מקובל עליכם בישיבה הקודמת, עו"ד שטרנברג.
מירי פרנקל שור
¶
לכן אומר האדון שיש תקנות נציגות הורים ארצית, ויש הנחיות מנכ"ל לגבי מועצות תלמידים. הם יוסיפו רק הנחיות לגבי נציגים של יסודי ועל-יסודי.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו לא נסיים את הדיון הזה היום. אני רוצה לבקש בקשה ממשרד החינוך, משום שבראש ובראשונה זה משרד החינוך משום שהוא ממונה על ייצוג התלמידים וההורים במערכות השונות שלו.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו בכל מקרה לא מצביעים כעת כי הצעת החוק לא מוכנה בעיניי. לטובתך, אני לא רוצה להשאיר חקיקה שהיא לא ברורה. לכן אני מבקש לקבל התייחסות ממשרד החינוך לסוגיה הזאת, כאשר הוא מתבקש לבוא עם הצעה מפורטת. אתם לא צריכים לקבוע את המנגנון אלא איך אנחנו מנסחים את הסעיפים האלה בשביל לדאוג לייצוג של כל המערכות האלה גם של בתי הספר.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני לא מתחייב שזה יהיה בשבוע הבא, כי אני לא יודע מה יש לי בשבוע הבא.
משרד החינוך צריך לתת את דעתו גם לגבי אותן מערכות שאצלן אי קיומה של מועצת התלמידים או ועד הורים הוא עניין אידיאולוגי. המבנה שלהן לא מאפשר את זה, הן לא בנויות לכך, אבל הן חייבות להיות איכשהו מיוצגות בפורום שבוחר את הנציג. תחשבו על זה.
חמי דורון
¶
מציעים להם, שולחים להם באופן קבוע הזמנות להשתתף, אבל הם לא רוצים. הם פשוט לא מכירים במדינת ישראל.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מכיר בהם. לכן אני מבקש לחשוב על השאלה איך אנחנו מביאים לידי כך שהפורום המצביע יאפשר גם ייצוג לאותם גורמים. אם הם לא ירצו לנצל את ההזדמנות הזאת - - -
היו"ר יורי שטרן
¶
אבל, אם אנחנו מראש דורשים ממנו את הייצוג בצורה שלא מקובלת עליו, אז זה לא יהיה. אני לא רוצה את זה. למשרד החינוך אין בעיה לבוא בדברים עם החינוך החרדי ולשאול אותם.
מיכל סגל
¶
מה זאת אומרת שאין לי בעיה לבוא בדברים עם החינוך החרדי? מדובר בבתי ספר שהם פרטיים. אנחנו לא יכולים לחייב אותם להקים מועצות.
מיכל סגל
¶
לא מדובר בשתי רשתות שאת ראשיהם אנחנו יכולים לזמן לישיבה כזאת. מדובר במאות של עמותות שמפעילות בתי ספר פרטים.
מירי פרנקל שור
¶
אתם מזמנים את בתי הספר, ואם הם רוצים הם באים, ואם הם לא רוצים הם לא באים. הם צריכים לעשות את השיקול שלהם. אבל עצם הדבר הוא שאתם נותנים להם את ההזדמנות לבוא ולקחת חלק.
מירי פרנקל שור
¶
זה לא נושא הדיון. נושא הדיון הוא חד מאוד, איך תוגש רשימה לחברי המועצה לבחור את הנציגים שאתה מבקש שיהיו חברי הוועדה בפיסקאות (1) עד (4). אנחנו מדברים על הליך הבחירה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני לא מבקש מכם לחייב. אני מבקש מכם למצוא פורמולה שהיא כעיקרון מאפשרת להם להשתתף, בלי לחייב.
מיכל סגל
¶
אנחנו לא יכולים לאפשר להם להשתתף, זה גוף שלא שייך לנו. ארגון ההורים הוא לא גוף שקשור למשרד החינוך.
מיכל סגל
¶
לא, זו הסדרה שאומרת איך היינו רוצים שהבחירות יערכו. אנחנו לא יכולים לחייב אותם. זה ארגון ההורים.