החמרת הפשיעה באזור הגליל העליון – "דיון מהיר" של ח"כ יצחק הרצוג
5
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
3.8.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 278
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
יום שלישי, ט"ז באב התשס"ד (3 באוגוסט 2004), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 03/08/2004
חוק הרשויות המקומיות (משמעת) (תיקון מס' 4), התשס"ה-2004
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הרשויות המקומיות (משמעת) (תיקון מס' 4) (השעיית עובד שהחלה נגדו חקירה פלילית), התשס"ד-2004 – חבר הכנסת גלעד ארדן.
מוזמנים
¶
עו"ד עדי ביתן - לשכה משפטית, משרד הפנים
עו"ד בני יערי - אב בית הדין למשמעת של הרשויות המקומיות
עו"ד אביטל שטרנברג - משרד הפנים
דן לפידור - מרכז השלטון המקומי
עו"ד מיכל רפאל - קמ"ד תביעות, המשרד לביטחון פנים
עו"ד ורד וייץ - ההסתדרות
קצרנית
¶
תמר פוליבוי
הצעת חוק הרשויות המקומיות (משמעת) (תיקון מס' 4)
(השעיית עובד שהחלה נגדו חקירה פלילית), התשס"ד-2004 – חבר הכנסת גלעד ארדן
היו"ר יורי שטרן
¶
אני פותח את הישיבה. על סדר היום הצעת חוק הרשויות המקומיות (משמעת) (תיקון מס' 4) (השעיית עובד שהחלה נגדו חקירה פלילית), התשס"ד-2004. חבר הכנסת גלעד ארדן, לדעתי התקדמנו בדיון הקודם יפה מאוד בליטוש החוק, ולכן אולי לא נשאר כמעט מה לשפר. חבר הכנסת גלעד ארדן, האם אתה רוצה לומר כמה מילים בפתיח?
גלעד ארדן
¶
לא נחזור על ההסברים למה צריך את הצעת החוק. אני רואה שקבענו שנדון פה במשך תקופות ההשעיה המרביות שיוכל בית הדין להשעות עובד כל פעם לאחר שעברו 45 יום, ומעבר לזה קבענו הוראות מעבר לעניין עובד שחקירה פלילית נפתחה נגדו טרם היכנסו לתוקף של חוק זה.
בדברי ההסבר יש טעות, יש לתקן ולכתוב "מוצע להקנות את סמכות הארכת מועד ההשעיה".
עידו בן-יוסף
¶
אני קורא את הסעיף: "תיקון סעיף 20 1. בחוק הרשויות המקומיות (משמעת), התשל"ח-1978, בסעיף 20, בסופו
יבוא
¶
"ובשינוי זה: החלה חקירה פלילית של המשטרה נגד עובד בעבירה
שלדעת היועץ המשפטי של הרשות המקומית יש עמה קלון, רשאי ראש
הרשות המקומית, לאחר שהתייעץ עם היועץ המשפטי ועם הממונה על
משאבי האנוש, ברשות המקומית, להשעות את העובד לתקופה שלא תעלה על
45 ימים; בית הדין רשאי להורות על הארכת תקופת ההשעיה, לפי בקשת
ראש הרשות המקומית, לתקופות נוספות שכל אחת מהן לא תעלה על
_____".
בני יערי
¶
הרי היום הנושא שההצעה הזאת מטפלת בו מוסדר בתקנות. התקנה היום אומרת שמהרגע שנפתחה חקירה פלילית, ראש הרשות המקומית יכול להשעות את העובד, ואין צורך שזה יעבור איזו ביקורת של בית הדין למשמעת. ההצעה היא שזה יעבור מדי פעם ביקורת של בית הדין למשמעת. הנושא של השעיית עובד עקב חקירה פלילית היום מוסדר בתקנות, ואת זה באת לתקן, חבר הכנסת ארדן.
לדעתי, צריך לקחת מהתקנות שני נושאים, ולכתוב שמהרגע שהוחלט להגיש כתב אישום פלילי נגד העובד, מאותו רגע כבר אין טעם שיבואו עוד פעם לבית הדין למשמעת לביקורת, כי אם כבר הוחלט להגיש כתב אישום פלילי נגד אותו עובד, סימן שהדברים רציניים, שהם נבדקו, שיש ראיות לכאורה, ולכן מאותו רגע ההשעיה יכולה לעמוד בתוקפה עד תום ההליכים הפליליים.
בני יערי
¶
על אחת כמה וכמה. גם כיום כתוב שאם אחרי ההעמדה לדין פלילי הוא מורשע, ובעקבות ההרשעה מעמידים אותו לדין משמעתי – כי בית המשפט הפלילי לא יכול לפטר עובד, ההשעיה יכולה להימשך גם עד תום ההליכים המשמעתיים מבלי שיצטרכו את אישורו של בית הדין למשמעת. הביקורת של בית הדין למשמעת תיעשה כל עוד מתנהלות חקירות במשטרה או בפרקליטות.
בני יערי
¶
כתוב בהתייעצות עם היועץ המשפטי ועם הממונה על משאבי אנוש. בעניין היועץ המשפטי, רציתי להעיר שלא לכל רשות מקומית יש יועץ משפטי.
אביטל שטרנברג
¶
אבל לא מגדירים בחוק עצמאות "לייט" ועצמאות "פורטה", אין דבר כזה. יועץ משפטי הוא יועץ משפטי.
היו"ר יורי שטרן
¶
מה קורה אם לא האריך בית הדין את תקופת ההשעיה של העובד, הוא חזר לעבוד ואז הוגש כתב אישום?
בני יערי
¶
אני חושב שמהרגע שמוגש כתב אישום, צריך לתת לראש הרשות המקומית את הפריבילגיה להשעות אותו בלי ביקורת – הביקורת כבר נעשתה על ידי פרקליטות המחוז.
אביטל שטרנברג
¶
נניח שבסקלת העבירות אתה חושד במישהו בעבירה מסוימת, והתוצאה הסופית בכתב האישום היא עבירה קלה בהרבה. אני מסופקת אם זה נכון לקבוע את נקודת הזמן שבה מוגש כתב האישום כנקודה שבה מכאן ואילך בית הדין לא מתערב, משום שמאוד יכול להיות שהאיש מועמד לדין על עבירה קלה בהרבה מזו שבה הוא נחשד במקור.
אביטל שטרנברג
¶
לא, כשאנחנו מתחילים את מסלולי ההשעיה, מדובר בעבירה שיש עמה קלון לדעת ראש הרשות בהתייעצות עם היועץ המשפטי וראש אגף כוח אדם, ואני מבינה שלהסתדרות יש השגה בעניין הזה. אבל משממשיך מרוץ הזמן, אף אחד לא מתנה בהצעה של מר יערי שגם בכתב האישום יהיה מדובר בעבירה שיש עמה קלון בנסיבות העניין.
היו"ר יורי שטרן
¶
בסטטיסטיקה שלנו הפרופורציה בין הגשות כתבי אישום לבין פסק דין שמאשר את כתב האישום היא לא כל כך חד משמעית.
דן לפידור
¶
בסופו של דבר, מה יעשה בית הדין למשמעת? הרי הוא לא ידון במקום בית המשפט הפלילי, זאת אומרת יש לו לכאורה כתב אישום בעבירה של שוד או של קבלת שוחד. מה יעשה בית הדין למשמעת במקרה כזה?
גלעד ארדן
¶
הוא יחווה את דעתו האובייקטיבית - הוא לא צריך לבדוק את הראיות, הוא רואה על מה הפרקליטות הגישה את כתב האישום - האם זו עבירה שאם הוא יורשע בה יש עמה קלון או אין עמה קלון.
דן לפידור
¶
הרי בהתחלה אנחנו סומכים על היועץ המשפטי של הרשות, שהוא יקבע האם זו עבירה שיש עמה קלון או לא, ואז ראש העיר יכול להשעות, אז אחרי שהגישו כתב אישום, אנחנו לא סומכים על היועץ המשפטי של הרשות שיגיד לראש הרשות שזאת עבירה שיש עמה קלון? מה השתנה? בהתחלה אנחנו אומרים שהיועץ המשפטי של אותה רשות יוכל להחליט האם זאת עבירה שיש עמה קלון, ואז ראש העיר יכול להשעות אותו.
גלעד ארדן
¶
אני אומר לך מה ההבדל. שם הגבלנו את הסמכות של היועץ המשפטי לחוות את דעתו ולגרום להשעיה ל-45 יום. מרגע שהוגש כתב אישום, אם הוא יחליט שלטעמו זו עבירה שיש עמה קלון, אבל נניח שלא היה, העוול שיכול להיגרם פה הוא לטווח הרבה יותר ארוך. אני לא חושב שמשפט נגמר ב-45 יום.
דן לפידור
¶
אבל הרי זה לא נגמר בסמכות של היועץ המשפטי ושל ראש העיר. אם העובד יחשוב שראש העיר סתם מתנכל לו ובכתב האישום אין שום עבירה שיש עמה קלון, עדיין יש בית דין לעבודה שיכול לבטל את ההשעיה.
גלעד ארדן
¶
זאת בדיוק הגישה שהתנגדנו לה בפעם שעברה. למה להטיל את הנטל הזה על העובד, שגם ככה נמצא במצב קשה מאוד? מה אכפת לכם שתהיה ביקורת?
דן לפידור
¶
החשש שלי – ויגיד את זה בני יערי יותר טוב ממני – הוא שיש אב בית דין אחד, שהוא השופט המקצועי שיושב ואחרים הם שופטים מתנדבים שלא מקבלים תשלום, והם יועצים משפטיים של רשויות אחרות וכו', והם יושבים כאב בית דין, כאשר בבית דין לעבודה בכל אופן יש יותר שופטים. גם מבחינת הנטל, נגיד מדובר בעובד באזור הצפון - כאשר יצטרך להתדיין בפני בית הדין למשמעת, העובד מגיש את הבקשה או הרשות מגישה את הבקשה, מה ההבדל? עדיין יהיה עליו הנטל לבוא לבית הדין.
דן לפידור
¶
אבל עכשיו יהיו. אמרתם שראשי הרשויות לא מספיק בסדר, והם עלולים להיות כפופים ולשקול שיקולים זרים פוליטיים ואחרים.
היו"ר יורי שטרן
¶
מר לפידור, אני לא חושב שנכון הוא לקבוע נורמה לפי הנטל, כי הדברים הם עקרוניים יותר, ומלבד זאת, מספר המקרים לא נראה דרמטי כל כך כדי לראות בזה תוספת בלתי נסבלת לעבודת בית הדין.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מציע שבמקרה שהוגש כתב אישום, בסמכותו של בית הדין לאשר השעיית העובד עד תום ההליכים.
היו"ר יורי שטרן
¶
אבל פה לפחות לא תהיה מגבלה מכאנית אוטומטית לתקופת ההשעיה. פה בית הדין יכול להחליט שבהתחשב במה שכתוב בכתב האישום, בנסיבות המקרה - -
בני יערי
¶
הוא מורשע בעבירה שיש עמה קלון. אם תפתחי את החוק, אחת מעבירות המשמעת היא הרשעה בעבירה שיש עמה קלון.
אביטל שטרנברג
¶
אתה רוצה לתקן את התקנות היום פה בוועדה? זאת לא הצעת החוק שלפנינו, עם כל הכבוד. אני אומרת שהצעת החוק של חבר הכנסת ארדן נועדה למצב שנפתחה חקירה פלילית בעבירה שיש עמה קלון וזהו.
בני יערי
¶
אז מה יהיה המצב? שלפי הנוסח היום גם אם מוגש כתב אישום וגם אם בעקבות הרשעה מוגש כתב תובענה משמעתית, עדיין יצטרכו לבוא כל X זמן לביקורת תקופתית.
בני יערי
¶
היום יש חוק. הסעיף הזה, כשהוא עומד מול התקנות, מה גובר? חוק גובר על תקנות. לפי הנוסח היום, צריך יהיה לבוא לבית הדין למשמעת.
מירי פרנקל-שור
¶
אנחנו דיברנו על זה אתמול. אנחנו רק משנים את החלק בתקנות, ומתייחסים בחוק לחלק שכתוב בתקנות לעניין מה קורה עד הגשת כתב אישום. זאת היתה הצעתו של חבר הכנסת ארדן. אנחנו לא מתייחסים בכלל למה שקורה אחר כך. אנחנו משאירים את המצב על כנו.
מירי פרנקל-שור
¶
עד הגשת כתב אישום אנחנו התייחסנו. בואו נקרא את הצעת החוק, ונראה בדיוק מה היא אומרת. אם אנחנו מסתכלים על סעיף 20, ניתן לראות ששם כתוב: בכפוף להוראות חוק זה, יחולו הוראות חוק שירות המדינה (משמעת) על עובדי הרשויות המקומיות, על חברי הכנסת, על חברי בית הדין וכו', לפי חוק המשמעת. מה זה לפי חוק המשמעת? זה לפי החוק ולפי התקנות. ברגע שאתה לוקח את הסינתזה של חוק הרשויות המקומיות (משמעת) יחד עם התקנות, בתקנות בסעיף 7 מופיע סעיף 47.
בני יערי
¶
נכון, בסעיף 47 יש סעיף (ג) שאומר: החלה חקירה פלילית של המשטרה נגד עובד בעבירה שלדעת ראש הרשות המקומית יש עמה קלון, רשאי ראש הרשות המקומית, לאחר התייעצות עם היועץ המשפטי של הרשות, ובאין יועץ משפטי, כאמור, עם פרקליטות המחוז, להשעות את העובד לתקופה שלא תימשך מעבר למתן מועד ההחלטה בדבר תוצאות החקירה. ואולם אם הוחלט להגיש כתב אישום נגד העובד - -
מירי פרנקל-שור
¶
בטח שאני יודעת. שר הפנים צריך לעשות שינוי בסעיף 7 לתקנות, והוא צריך להתאים את זה לחקיקה. ירד לך החלק בתקנות שאמור להחליט מה קורה עד להגשת כתב אישום, וזה מה שאתם צריכים לעשות.
מירי פרנקל-שור
¶
אם הוחלט להגיש כתב אישום נגד העובד, תימשך ההשעיה לא מעבר ל-15 ימים. יש פה הסדר שלם לחלוטין. חבר הכנסת ארדן אמר שהוא לא רוצה שבידי ראש העירייה יהיה הכוח להשעות עובד בלי שום בקרה לכמה זמן שהוא רוצה.
מירי פרנקל-שור
¶
תימשך ההשעיה, לא מעבר ל-15 ימים מיום גמר ההליכים וכתב האישום; אם נסתיימו ההליכים הפליליים ותוך 15 ימים האמורים בפסקה 1 הוגשה קובלנה נגד העובד וכו' וכו'. זו שאלה אחרת.
גלעד ארדן
¶
זו לא שאלה אחרת. מרגע שנגמר כתב האישום ובית המשפט קיבל הכרעה האם הוא זכאי או אשם ומה גזר הדין, מאותו רגע הצעת החוק שלי כבר לא עוסקת בהשלכות על ההליכים הפנימיים ברשות. אבל אני כן חושב שיכול להיות שבתום חקירת המשטרה הוגש נגד העובד כתב אישום - בהתחלה היועץ המשפטי של הרשות אמר שצריך להשעות אותו, כי זו עבירה שיש עמה קלון. בסופו של דבר, יכול להיות, כמו שקורה פעמים רבות, שהוגש כתב אישום על עבירות הרבה יותר מצומצמות וקלות מאשר העבירות בתחילת החקירה. אנחנו חשבנו שצריכה להיות בשלב הזה ביקורת של בית הדין, שאומרת שאם העבירות הן עדיין כאלה שיש עמן קלון - עד תום ההליכים המשפטיים בבית המשפט. אם לא, שיופסקו הליכי ההשעיה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אמרה אביטל שטרנברג שאדם יכול להיות חשוד, חלילה, ברצח, ובכתב אישום בסוף מופיע משהו צנוע וטריביאלי.
מירי פרנקל-שור
¶
בפסקה 1 כתוב שאם הוחלט להגיש כתב אישום נגד העובד, תימשך ההשעיה לא מעבר ל-15 ימים מיום גמר ההליכים בכתב האישום, ואם לא? אם הוחלט להגיש כתב אישום, תימשך ההשעיה לא מעבר ל-15 ימים מיום גמר ההליכים. אומרת פה התקנה שמהרגע שהוגש כתב אישום, הוא מושעה. אתה מעלה פה שאלה חדשה. כשהכנו את הצעת החוק לקריאה ראשונה, אתה בכלל לא העלית אותה. היא גם לא היתה בהצעת החוק המקורית שלך. אתה בהצעת החוק המקורית שלך, שאלת מה קורה ברגע שיש טענה עד הרגע שמוגש כתב אישום. זו היתה תכלית החקיקה שלך. זו שאלה אחרת לחלוטין, האם בזמן שהוחלט להגיש כתב אישום - ועל זה יש הסדר בחקיקה - צריך גם לתת סמכות לבית הדין למשמעת.
מירי פרנקל-שור
¶
יכול להיות, ואפשר בהחלט להסדיר את זה כמו שאפשר להסדיר את הצעת החוק המקורית, אבל זאת שאלה חדשה לחלוטין. יש היום הסדר.
מירי פרנקל-שור
¶
אתה דיברת על השאלה האם יש לראש העירייה סמכות מהרגע שמתגלה שיש חשש עד הרגע שמוגש כתב האישום. זו היתה השאלה.
גלעד ארדן
¶
זו שאלה כרוכה. בוא נניח שנפתחה נגדו חקירה, ושמדובר במשטרה מצטיינת באותו אזור, כך שתוך 45 יום כבר הוגש כתב אישום שלראש העיר מותר להשעות, מה קורה מאותו רגע? כשכתב האישום הזה הוגש בעבירה מאוד מצומצמת, למי יש סמכות להמשיך ולהשעות אותו עד תום ההליכים? האם אוטומטית מרגע שהוגש כתב אישום הוא מושעה עד תום ההליכים?
מירי פרנקל-שור
¶
ראש העיר נמצא בתמונה החל מהרגע שהתעורר החשד ועד הרגע שגובש כתב אישום. פה משחק ראש העיר. ברגע שהוחלט להגיש כתב אישום, העניין יצא מידי ראש העיר, מכיוון שכך קובע החוק. אם הוחלט להגיש כתב אישום נגד העובד ועלינו מדרגה, תימשך ההשעיה לא מעבר ל-15 ימים מיום גמר ההליכים.
גלעד ארדן
¶
היא תימשך, ואם היא נפסקה? לפי החוק שלי, יכול להיות שהוא השעה אותו ל-45 יום, ההשעיה נפסקה על ידי בית הדין, כי בית הדין החליט שאין עם העבירה קלון, ואחרי 55 יום הוגש כתב אישום. האם אוטומטית היום לפי התקנות הוא יחזור להיות מושעה?
היו"ר יורי שטרן
¶
בתקנה הקיימת יש קשר בין ההחלטה הראשונית של ראש העיר להשעות את העובד – קודם כל להחליט שיש עם העבירה קלון, ושנית להשעות את העובד - לבין המשך השעייתו לאחר הגשת כתב אישום. ההמשך הזה הוא כבר אוטומטי, אבל הוא המשך. זאת אומרת שאם אנחנו מתקנים את תחילת הסיפור, יש לזה השלכה על ההמשך.
דוד אזולאי
¶
אני לא הבנתי מה קורה היום כשהוגש כתב אישום נגד עובד הרשות. כשהוגש כתב אישום, האם ראש העיר משעה אותו?
בני יערי
¶
לפי הבנתי, זה עדיין מותנה בזה שראש הרשות רוצה להשעות אותו. אם הוא מחליט להפסיק את ההשעיה למרות שהוגש כתב אישום, זו הפריבילגיה שלו.
מירי פרנקל-שור
¶
נטענת פה הטענה שצריך לשנות את פסקה 1, כי יוצאים מנקודת הנחה שהוא מושעה. כשבית הדין נכנס לתמונה, יכול להיות שהוא לא מושעה, אז צריך בהחלט לתת את הדעת לפסקה 1. אבל השאלה היא האם צריך פה בית דין למשמעת. אנחנו מדברים פה בהליכים פליליים, אנחנו מדברים פה בהגשת כתב אישום. בית הדין למשמעת, מהותו שונה לחלוטין.
ורד וייץ
¶
הצעת החוק, לצערי, הגיעה לידיי רק אתמול. אני רוצה ללכת לרגע אחד אחורה. על פי דברי ההסבר, יש איזושהי סיבה שלא נוח ממש להעלות אותה – לי לפחות - על השולחן, למה הוצעה הצעת החוק הזאת. אני אומרת שכאשר אנחנו מדברים בפתיחת חקירה פלילית, עצם ההליך הזה הוא לא החלטה של ראש רשות. משטרת ישראל החליטה לפתוח חקירה פלילית. לדעתי, הבעיה היותר חמורה היא כאשר מוגשת קובלנה משמעתית, כאשר ההשעיה היא על רקע משמעתי. לא ברור לי למה הצעת החוק הזאת מתייחסת דווקא ורק לנושא של חקירה פלילית. אני חושבת שזאת הבעיה הפחות קשה.
גלעד ארדן
¶
יש לי רעיון נהדר להסתדרות. במקום שהם יתנו לך את זה יום לפני ויעסקו בדברים אחרים שלא בטוח מועילים, תציעו לנו להגיש הצעת חוק כזאת ולתקן גם, ויכול להיות שנאמץ את זה בשמחה.
ורד וייץ
¶
לנושא שאנחנו כרגע בנקודת זמן זו דנים בו, אני רוצה להעלות בעיה אחרת. היה ויוחלט בסופו של יום להגיש גם קובלנה משמעתית, בית הדין הזה הוא זה שיצטרך באיזשהו מקום להחליט האם יש עם האישום קלון או לא. אני חוששת שאולי יש עם זה איזושהי בעיה.
ורד וייץ
¶
אני מעלה את זה כנושא למחשבה.
כפי שאני מבינה את הצעת החוק, היא באה למנוע מצבים בהם החלטה על השעיה נעשית ממניעים שאינם ענייניים. כמו שהיא נראית היום, אני לא חושבת שהחוק משיג את מטרתו, משום שהסמכות נשארת בידי ראש הרשות. היועץ המשפטי, יהא זה יועץ משפטי פנימי, יהא זה יועץ משפטי פנימי, הוא בצורה כזאת או אחרת כפיף ואינטרסנט, שלא לדבר על הממונה על משאבי אנוש. אני חושבת שאת זה צריך להוציא מהצעת החוק הזאת. מנהל משאבי אנוש הוא עובד של אותה רשות.
ורד וייץ
¶
אם כבר, צריך להשאיר את הנושא של פרקליט המחוז, אבל אני חושבת שכדי שהצעת החוק הזאת תשיג את מטרתה, למעשה צריך למצוא את המקבילה של התפקיד שנושא בו נציב שירות המדינה בחוק שירות המדינה (משמעת). אני לא יודעת להגיד לכם בדיוק מי זה. הרעיון שעלה בדעתי - ויתפלא חברי עורך דין דן לפידות - אני חושבת שזה מרכז השלטון המקומי. אמרה לי חברתי אתמול שמרכז השלטון המקומי הוא לא גוף סטטוטורי וכן הלאה. אני לא רואה את הבעייתיות שבזה, אבל לדעתי אנחנו צריכים לתת את דעתנו לפתרון של גוף שהוא לא גוף סטטוטורי.
היו"ר יורי שטרן
¶
ורד וייץ, באשמת ההסתדרות, לא היית בדיון הקודם, ולכן אני אזכיר לך שאנחנו משתדלים למצוא איזון בין הצורך הציבורי בהרבה מאוד מקרים להזיז את העובד שחשוד במעשים קשים שסותרים את תפקידו או מנוגדים לתפקידו הציבורי, לבין שרירות לבו של ראש העיר או כל מיני מניעים אחרים. נותנים איזושהי מידת בקרה ליכולת הזאת, לסמכות הזאת, של ראשי הרשות להשעות עובד, אבל אי אפשר - -
ורד וייץ
¶
אם נסתכל על המקבילה הקיימת, שזה חוק שירות המדינה (משמעת), במקרה כזה של פתיחת חקירה פלילית, נציב שירות המדינה לאחר התייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה - -
היו"ר יורי שטרן
¶
גם בעניין של בית דין למשמעת היו פה ויכוחים. גם פה אנחנו בסך הכל מתלבשים על משהו שקיים במערכת לא ממש לצורך זה. להמציא עוד איזשהו תפקיד שלא קיים, זה לא ביכולתנו, בוודאי לא בדיון הזה.
גלעד ארדן
¶
אני נזכרתי למה הארכנו את זה ל-45 יום. להבדיל משירות המדינה, נניח שהשר השתמש בסמכות שלו להשעיה דחופה והוא רוצה שההשעיה תוארך, כי מדובר על חקירה חמורה וכו'. הוא מרים טלפון לנציב שירות המדינה, הוא אומר: אנחנו מעונינים להאריך את זה, הנציב מקיים התייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה ונציגו, והם יכולים לקבל החלטה. מה יקרה ברשות המקומית, להבדיל? אם החקירה נמשכת ומדובר במשהו חמור, ראש העיר לא יכול לגמור את העניין באופן מהיר. הוא צריך להכין בקשה, ללכת לבית הדין, להתעמת שם עם העורך דין של העובד. זה דבר שצריך לאפשר לו להיערך לזה. כל ההבדל זה 14 יום.
דוד אזולאי
¶
מה קורה היום כשמוגש כתב אישום נגד עובד הרשות המקומית? מה קורה מבחינת העובד? האם הוא ממשיך לעבוד?
מירי פרנקל-שור
¶
זו לא פרשנות. היום הוא מושעה, אני אמרתי שצריך להתייחס לזה מכיוון שיכול להיות מצב שבית הדין החליט שהוא לא יושעה, ואז הוגש כתב אישום, אז מדוע שאז הוא יושעה? יכול להיות שכך צריכה לחזור ההחלטה לבית הדין.
היו"ר יורי שטרן
¶
לכן ההצעה שלנו היתה שברגע שהוגש כתב אישום, העניין הזה חוזר לבית הדין, בית הדין בודק האם כתב האישום הזה עדיין בהגדרה של עבירה שיש עמה קלון, ואם הוא מאשר, זה כבר לא מוגבל בזמן ולא חייב בדיקה תקופתית.
מירי פרנקל-שור
¶
בני יערי, האם אתה בתור נציג של בית דין למשמעת, עם כל הכרוך בכך, לא הופך פה לאיזשהו גוף דו-מהותי שדן גם במשמעת וגם בהליכים פליליים?
בני יערי
¶
זה מאוד קרוב. גם היום, לצערי, אני דן בדברים שהם ממש על גבול הפליליים. אם מתרחשת הטרדה מינית ברשות מקומית, לפעמים הוא מחליט בכלל לא לפנות למשטרה וישר הוא מפנה את זה לבית הדין למשמעת כקובלנה משמעתית. ואז אנחנו דנים בזה, וסדרי הדין הם דומים מאוד לסדרי דין פליליים.
גלעד ארדן
¶
אני מסכים אתך, אבל שיקול הדעת שבני יערי יפעיל כדי לשקול אם כתב האישום יש עמו קלון ושיקול הדעת שהוא נדרש במהלך פתיחת החקירה זה אותו שיקול דעת, זה אותו מקרה. הוא מכיר כבר את נסיבות המקרה.
בני יערי
¶
אם תפתחי את סעיף 9 לחוק המשמעת שמגדיר מה הן עבירות משמעת, את תמצאי בין השאר עבירת משמעת שנקראת "הורשע על עבירה שיש עמה קלון", כלומר זאת עבירת משמעת. אם באים אליי עם דבר כזה, אני שוב צריך לדון האם יש עמה קלון או אין עמה קלון.
מירי פרנקל-שור
¶
יש הבדל כאשר אדם מורשע על ידי בית משפט בדין פלילי ומחליטה המדינה להעמיד אותו לדין גם על עבירה משמעתית. היו לכם הרבה מקרים כאלה, לדוגמה במשרד הביטחון, כיוון שמהותו של ההליך המשמעתי היא שונה לחלוטין ממהותו של ההליך הפלילי – המטרה שלו היא שונה, התכלית שלו היא שונה, הוא לא דן באדם, אלא דן בהשפעה על כלל העובדים, על הארגון וכו' וכו'. שיקול הדעת שלך שונה לחלוטין.
בני יערי
¶
אולי אענה לך במשהו ויותר אענה לגברת ורד וייץ. הרי מי מרכיב את ההרכבים של בית הדין? לכל תיק אב בית הדין מרכיב את ההרכב. אב בית הדין לא יושב בכל הרכב. בכל הרכב יושב ראש הצוות הוא משפטן שהוא יועץ משפטי של רשות מקומית או אני. ברור שאותו דיין שידון בהארכת ההשעיה ויראה את הראיות, לא יישב בדיון המשמעתי.
היו"ר יורי שטרן
¶
ברגע שההסדר הזה יופעל, יכול להיות שבית הדין, יהיו לו סמכויות נוספות תוך כדי, והוא יהפוך למשהו יותר מרכזי במערכת, וזה אחד הצעדים בכיוון הזה. אני חושב שהפורמולה שהצעתי לגבי המצב של הגשת כתב אישום כן מתקבלת על דעתם של המשתתפים, שלאחר הגשת כתב אישום, ידון בית הדין על חידוש הרשעת העובד, והחלטתו לא מוגבלת בזמן.
בני יערי
¶
יש לי כאן חוזר שכתבה פרקליטת המדינה לשעבר, עדנה ארבל, אל מר עדי אלדר, יושב ראש מרכז שלטון מקומי, בפברואר השנה בקשר לעובדים שהושעו. היתה כנראה תלונה ממרכז השלטון המקומי, שהוא לא מתעדכן, אחרי שמתחילה חקירה פלילית הוא לא בתמונה ולא יודע איפה זה עומד, וגם הם התלוננו על כך שהחקירות נמשכות המון זמן, ובינתיים העובד מושעה, והרבה פעמים מקבל משכורת מלאה בתקופת ההשעיה בלי שהוא נותן שום תמורה.
בני יערי
¶
הכל מותנה במצב הכלכלי. במכתב הזה גברת ארבל כותבת שהיא נותנת הנחיה לפרקליטי המחוז קודם כל לזרז את ההליכים – היא תיתן להם הנחיה - ולעדכן את הרשות המקומית אחת לחצי שנה מה מצב החקירה ומה מצב התיק.
גלעד ארדן
¶
היא יכולה להוריד הוראה לפרקליט המחוז, שכל פעם שמעדכנים את העיתונאים בהדלפות, שיעדכנו גם את ראש הרשות, ואז הם היו מקבלים פעם בחודש.
בני יערי
¶
אני מציע שבכל מקרה לא יצטרכו להופיע בפני הדין להארכת תקופות ההשעיה, אלא אחת לחצי שנה, כי התיק לא זז כל כך מהר, והם לא יהיו מעודכנים.
בני יערי
¶
בית הדין יושב בחולון. הם צריכים להגיע לשם מאילת, ממטולה. אין שום טעם שהם יבואו אחת לשלושה חודשים.
מירי פרנקל-שור
¶
אני העליתי את זה, ונדמה לי שאביטל שטרנברג שאלה, מכיוון שפרקליט המחוז מעורב בשיקולים ובתיק, ויחד אתו מתנהלים ההליכים, האם פרקליט המחוז הוא הדמות הראויה להתייעצות. אגב, אני חושב שזה יותר נכון מאשר אב בית הדין למשמעת.
מירי פרנקל-שור
¶
בני יערי, האם בתיקון של חבר הכנסת ארדן אנחנו לא מרעים את מצבו של מי שהוגשה נגדו קובלנה משמעתית?
בני יערי
¶
היום כתוב שאם הוחלט בעקבות הרשעה בהליך הפלילי להגיש גם קובלנה משמעתית, ההשעיה תימשך עד תום ההליך המשמעתי. זה מה שכתוב היום.
ורד וייץ
¶
בתיקון כמו שהוא, האם בסיטואציה שלפיה אי אפשר להשעות יותר מאשר 15 ימים מיום גמר ההליכים בכתב האישום נשארת ההוראה הזאת שרירה בתקנות?
ורד וייץ
¶
אז זאת בעיה, עד מתי אפשר יהיה סופית להשעות אותו? מתי התאריך הסופי? פה לפי התקנות, אי אפשר בסך הכל להשעות אותו יותר מ-15 יום מתום ההליכים הפליליים. אני שואלת את זה כדי לוודא שזה לא משתנה ושלא יוכלו להשעות אותו באופן רציף.
מירי פרנקל-שור
¶
כל עוד נמשכים ההליכים הפליליים ולא היתה סופיות להליך הדיון הפלילי, זה חוזר לבית הדין.
ורד וייץ
¶
אבל בתקנות יש הוראה שאומרת שבסופו של דבר, אחרי שבית הדין דן והאריך וכן הלאה, הוא לא יכול להשעות אותו יותר מ-15 יום.
מירי פרנקל-שור
¶
אנחנו צריכים להתייחס לזה שאם הוא היה במהלך קיום ההליכים הפליליים בבית משפט, תקופת ההשעיה חוזרת אליך לדיון.
בני יערי
¶
לא זה מה שאמר חבר הכנסת ארדן. הוא אמר שאם הוחלט להגיש כתב אישום פלילי, בנקודה הזאת זה יובא לבית הדין לבחינה אחת, לראות שההליך הפלילי אכן הוגש על עבירה שיש עמה קלון. ברגע שבית הדין קבע שאכן כך, יותר זה לא יבוא לביקורת. זה מה שסוכם.
עדי ביתן
¶
לא, אבל זה תוך כדי החקירה. מירי פרנקל-שור, את מדברת על אחרי שהוגש כתב אישום? בזה בכלל אמרנו שלא נוגעים.
היו"ר יורי שטרן
¶
גם בהגשת כתב האישום יחליט בית הדין שזו באמת עבירה שלא מתיישבת עם המשך כהונתו - אפרופו, אתה יכול גם להשעות אותו לתקופה מוגבלת, גם זה אפשרי, אבל אתה צריך להתכנס פעם אחת בשביל זה.
אביטל שטרנברג
¶
כן, אבל אחת לחצי שנה ישנו הליך של ביקורת, כי ההשעיה היא לחצי שנה. הוגש כתב אישום לכאורה ונבדק ונמצא שהעבירה יש עמה קלון, לכאורה ההשעיה בעינה עומדת - -
בני יערי
¶
השינוי הוא רק אחד, שאם הוחלט להגיש כתב אישום, בית הדין יבדוק שאכן כתב האישום הוא על עבירה שיש עמה קלון, ואז ההשעיה תימשך עד תום ההליכים הפליליים.
מירי פרנקל-שור
¶
מכוח מה אתה לא יכול לפרט? או שאתה קובע את זה בחקיקה, או שנציגת משרד הפנים אומרת שכך ישתנו התקנות. אתה לא יכול לא להגיד את זה.
מירי פרנקל-שור
¶
אבל אתה צריך להתייחס לכך שאם הוגש כתב אישום, בית הדין יבדוק האם העבירה היתה עבירה שיש עמה קלון. אם האישום הוא בעבירה שיש עמה קלון - -
בני יערי
¶
- - ההשעיה תימשך עד גמר ההליך הפלילי, ואם הוחלט בעקבות זאת גם להעמיד לדין משמעתי, עד גמר ההליך המשמעתי, כמו שזה כתוב היום.
גלעד ארדן
¶
יכולים להיות שני מצבים, יכול להיות שהוגש כתב אישום והוא לא מושעה, כי הוא לא אישר לפני זה.
בני יערי
¶
אבל זה על פי בקשה של ראש הרשות המקומית. אני לא אשעה, אם ראש הרשות המקומית לא יבקש להשעות.
היו"ר יורי שטרן
¶
אם אדם מהנדס או אינסטלטור של העירייה ומאשימים אותו באלימות קשה במשפחה, זה לא שייך בסך הכל לתפקידו בעירייה. לכן זאת עבירה שיש עמה קלון בנסיבות שקשורות לתפקיד.
מירי פרנקל-שור
¶
הוא נמחק. בני יערי, במהלך ההכנה לקריאה ראשונה, העלינו את השאלה מה גורל כל האנשים שמושעים, כי יכולים להיות אנשים שמצבם ישתנה לרעה. האם צריכה להיות פה התייחסות לכך או לא?
מירי פרנקל-שור
¶
אני לא בטוחה, מכיוון שיכולה להיות פרשנות שזה חל על השעיות מכאן ואילך, ולא על השעיות קודמות.
אביטל שטרנברג
¶
בעיקרון, העניין של איסור רטרואקטיביות חל על דברים שהם מהותיים והם לא עניינים של סדרי דין. כאן אנחנו מדברים בעניין שהוא בסדרי דין, והוא לכאורה מטיב.
בני יערי
¶
היום החוק הזה עובר קריאה שנייה ושלישית, ויש עובדים שכיום כבר מושעים שנה. מהיום למחר הם צריכים לרוץ לבית הדין. צריך להודיע להם תקופת זמן לרוץ לבית הדין, להודיע להם על השינוי הזה.
מירי פרנקל-שור
¶
אבל צריך לקבוע מנגנון – או שהשר צריך לקבוע את זה – וצריכה לצאת איזו הנחיה להודיע לכולם.
דן לפידור
¶
אבקש לראות גם את הצד השני, אם לא יספיקו למשל תוך 60 יום לעשות זאת, והעובד יחזור לעבודה למרות שהוא עבר עבירה שיש עמה קלון.
גלעד ארדן
¶
אם יש מקרה כזה, אני ממליץ לראש העיר לקחת את זה בחשבון וב-60 יום האלה לטפל קודם כל בהשגת המידע על אותו אדם.
גלעד ארדן
¶
אנחנו פוליטיקאים ומכירים את ראשי הערים. ראש עיר שיש לו עניין, כבר יודע על החוק שמתגלגל כמה חודשים. אנחנו לא בארצות הברית שבה יש 50 מדינות.
דן לפידור
¶
צריך לפנות לפרקליט המחוז שיעדכן אותו, ופרקליט המחוז לא תמיד מעדכן. עובדה שיצא חוזר של פרקליטת המדינה בעניין.
גלעד ארדן
¶
אני ממליץ שתפנה לפרקליט המדינה החדש, ותבקש ממנו, בגלל השינוי בחקיקה, מייד לעדכן את כל ראשי הערים.
גלעד ארדן
¶
מירי, הדילמה היא בין עובד שאולי מושעה שלא בצדק לבין זה שפרקליט מחוז יואיל בטובו לעדכן. אני חושב שהאיזון מחייב שטובת העובד גוברת. עדיף שלא ייגרם לעובד עוול, ושהפרקליט יעבוד קצת יותר.
מירי פרנקל-שור
¶
אנחנו צריכים להתייחס לכל אפשרות. אם הוגש כתב אישום, בית הדין יבדוק אם יש עבירה שעמה קלון. אם כן, זה קלון בנסיבות, הוא רשאי להשעות את העובד, רק אם ביקש ראש הרשות.
ורד וייץ
¶
אנחנו בטוחים שהסיפא של סעיף (1) בתקנה יישאר? אני מדברת על העניין שלא מעבר ל-15 יום. נקווה שזה אכן כך.
בני יערי
¶
90 יום, זה שינוי גדול. אני רוצה לוודא שהוראת המעבר תתייחס גם לסיטואציה שהעובד נמצא בעיצומו של הליך פלילי, שכבר הוגש נגדו כתב אישום. השאלה היא אם גם זה יהיה טעון עכשיו ביקורת.
גלעד ארדן
¶
אדוני היושב ראש, אני לא הרבה זמן בבניין הזה, אבל אני חושב שאם משרד הפנים והרשויות המקומיות חושבות שצריך פה פרק זמן ארוך יותר ושזה יטיל עומס, הם היו צריכים לבוא לפה לדיון ולהגיד: יש לנו נתונים, יש 120 עובדים שיש נגדם כתבי אישום כבר, יש 270 בהשעיה, ולכן זה יטיל עומס בלתי אפשרי. אם משרד הפנים או מרכז השלטון המקומי לא באים עם הנתונים האלה, אני לא חושב שאנחנו צריכים להגיד פה שניתן 90 יום, כי עם כל הכבוד, זה נראה לי זמן רב. ההכרעה בין זה שיהיה להם קצת יותר לחוץ לבין זה שאולי יש עובד היום שנגרם לו עוול והוא נמצא בבית בלי הצדקה אמיתית, לדעתי צריכה להכריע לטובת העובד.
אביטל שטרנברג
¶
אני לא יודעת למה משרד הפנים לא הביא נתונים. פרקי הזמן שאנחנו קובעים בדרך כלל הם פרקי זמן של שלושה חודשים להתארגנות גם לדברים יותר פשוטים. כאן אנחנו עוד לא יודעים מה היא המורכבות. אז נניח שהיו צריכים להביא נתונים ולא הביאו, עדיין חבר הכנסת ארדן בוודאי לא רוצה ליצור אנדרלמוסיה.
גלעד ארדן
¶
את אומרת שמצד אחד אולי ייווצרו לחץ ואנדרלמוסיה, ומצד שני אולי מבין כל העובדים שמושעים או שיש נגדם כתב אישום היום, יש אחד או שניים שלא צריכים להיות מושעים והם בבית. לדעתי, הכף מכריעה לטובת הזה. גם לא מדובר פה על מחר בבוקר, מדובר על 60 או 90 יום וגם לא הבאתם איזה שהם נתונים.
אביטל שטרנברג
¶
התאפקתי לא להשתמש בדוגמה הזאת. יש פה עכשיו פגרה של חודשיים. פה העסק יהיה מושבת לגמרי.
היו"ר יורי שטרן
¶
למה מושבת? לא יהיה פה מושבת שום דבר. זה בתנאי שהחוק עובר מחר. אם משהו יתפנצ'ר והחוק יידחה לעוד חודשיים, אני אבקש מייד לקצר את התקופה כדי ליידע את המערכת.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני רוצה לצאת מהפלונטר הזה. אנחנו מצביעים על העקרונות שנקבעו. מי בעד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק הרשויות המקומיות (משמעת) (תיקון מס' 4) (השעיית עובד שהחלה נגדו חקירה פלילית), התשס"ד-2004, אושרה לפי העקרונות שנקבעו.