ב' - הצעת חוק לתיקון פקודת המועצות המקומיות (מס' 37) (מינוי אזרח ישראלי לראש מועצה ממונה)
5
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
02/08/2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 274
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
יום שני, ט"ו באב התשס"ד (2 באוגוסט 2004), שעה 10:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 02/08/2004
חוק לתיקון פקודת המועצות המקומיות (מס' 37), התשס"ד-2004
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת המועצות המקומיות (מס' 37) (מינוי אזרח ישראלי
לראש מועצה ממונה), התשס"ד-2004
מוזמנים
¶
עו"ד עדי ביתן הלשכה המשפטית, משרד הפנים
יחזקאל לביא מנהל האגף לתכנון ואחראי על המידע, משרד
הפנים
עו"ד אביטל שטרנברג משרד המשפטים
פיני קבלו מרכז השלטון המקומי
עו"ד נועה בן אריה מרכז השלטון המקומי
קצרנית
¶
דקלה אברבנאל
הצעת חוק לתיקון פקודת המועצות המקומיות (מס' 37)
(מינוי אזרח ישראלי לראש מועצה ממונה), התשס"ד-2004
היו"ר יורי שטרן
¶
שלום, אנחנו דנים בהצעת חוק לתיקון פקודת המועצות המקומיות (מס' 37) (מינוי אזרח ישראלי לראש מועצה ממונה), התשס"ד-2004. מדובר באזרחות ישראלית חובה למי שימונה כראש המועצה המקומית במדינת ישראל.
אלא שצריך לתקן את הנוסח שאושר. שם מדובר על מועצה ראשונה. בדקנו את זה עם היועצת המשפטית של הוועדה, למה זה חייב להיות מועצה ראשונה. אנחנו צריכים לתקן זאת. כעיקרון ממנים מועצה פעם אחת ואחר כך הולכים לבחירות. מה שקורה הוא שבשטח מסוים לפחות, ברמת הגולן, יש מינויים שניים ושלישיים ולא עושים בחירות. דרשתי ממשרד הפנים עריכת בחירות שם, לפני כמה חודשים.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני לא מקבל את זה, אבל אני לא יכול לכופף את המערכת. לדעתי זה לא נכון. בשטחים שהכרזנו עליהם שטחי מדינה אנחנו מתנהגים כאילו אנחנו הגוף הכובש. אנחנו לא מתייחסים לתושבים כאל אזרחי המדינה, לא במזרח ירושלים ולא ברמת הגולן. אנחנו לא דורשים מהם למלא את חובות האזרח, ואנחנו גם לא מתנהגים כריבון.
עדו בן-צבי
¶
דיברתי על זה עם עו"ד ביתן קודם לכן. אם המינוי נעשה לפי סעיף 38 לפקודת המועצות המקומיות – ואלה המקרים שבהם השר רשאי להורות על בחירת ראש מועצה חדש או מועצה חדשה או על מינוי ראש מועצה, וזה המקרה כאן ככל הנראה – אפשר להכניס גם שם שראש המועצה שהוא ממנה יהיה אזרח ישראלי.
אביטל שטרנברג
¶
כן. לי זה נראה קצת בעייתי, כי זה יכול להיות עובד מדינה, והוא לא חייב להיות אזרח, הוא יכול להיות תושב קבע.
היו"ר יורי שטרן
¶
אם כן, אם הוא עובד המדינה, אז שיתמנה רק עובד מדינה שהוא אזרח ישראלי. מה זה האבסורד הזה?
אביטל שטרנברג
¶
היות שאנחנו מרחיבים את זה על מועצות אחרות, ואני לא בטוחה שזה לא נושא חדש, נוצר דיסוננס מול עיריות, ששם הוראות כאלה לא קיימות.
היו"ר יורי שטרן
¶
עו"ד שטרנברג, סליחה. אני פשוט לא רוצה להחזיר את הדיון לנקודת אפס. כשבוחרים ראש מועצה הוא חייב להיות אזרח. אמרנו, ושר הפנים הסכים עם זה, שלא נכון שלא תהיה חובה כזאת כשממנים מועצה, אם היא ישנה בבחירות. לכן עשינו את התיקון.
אביטל שטרנברג
¶
אבל אלו מועצות מקומיות, לא עיריות. אני אומרת לאדוני שאדוני עושה תיקון בנגזרת מצומצמת מאוד, כי מועצות מקומיות זה לא הרוב – זה בערך חצי, ואולי פחות. יש גם עיריות, ואז נוצר דיסוננס. זה מה שאמרתי. לא דיברתי על מהות התיקון.
אביטל שטרנברג
¶
אני לא בטוחה שאדוני יכול לתקן, לדעתי זה ממש יהיה נושא חדש, אבל אני מפנה את תשומת הלב לכך שיש עכשיו תיקון של שפיץ של הבעיה, ולא תיקון כללי. כעת זה יהיה בולט הרבה יותר.
היו"ר יורי שטרן
¶
בסדר, אבל בשבילי זאת היתה הפתעה. כי כל הזמן דיברתי על רמת הגולן, נתתי את רמת הגולן כדוגמה.
היו"ר יורי שטרן
¶
למה ההתנגדות הזאת, אני לא מבין? יש פה צמצום של הכוונה המקורית של החקיקה וגם של הסכמת השר לחקיקה. דיברנו במפורש על רמת הגולן, ששם המינויים האלה קיימים בפעם המי יודע כמה.
אביטל שטרנברג
¶
בניסוח כפי שהביאו אותו מדובר במועצה ראשונה. אנחנו מפנים את תשומת לב הוועדה לכך שייתכן שתיטען טענה של נושא חדש. אתם רשאים להחליט מה שאתם רוצים.
יחזקאל לביא
¶
הבנתי אותך טוב מאוד, תאמיני לי, אני יודע בדיוק איפה הוא עומד בנושא הזה מול ועדת השרים לחקיקה, ואני גם יודע שאם זה יגיע לוועדת השרים לחקיקה, אם שר הפנים ירצה בכך, זה יכול לעבור שם. אני גם מודע לדברים האלה. בואי נראה קודם כול מה עמדת שר הפנים לצורך העניין, כי הוא לפחות השר הממונה והוא הממנה.
בנושא הזה עמדתו של שר הפנים – בעקבות שיחה עם חבר הכנסת שטרן – היתה שצריך לשנות את החוק כך שבנושא רמת הגולן נגיע למודוס ויונדי, לפתרון לבעיה. לכן היתה הסכמה שלו לעניין. שר הפנים גם מודע לכך שברמת הגולן מדובר במועצה מתמשכת ולא במועצה ראשונית. אלה העובדות. אני לא מציין יותר מזה כלום.
היו"ר יורי שטרן
¶
בסדר. אם כן, איפה הנושא החדש? שזו לא מועצה ראשונה? זה לא נושא חדש לדעתי, כי הסיכום עם השר מעולם לא היה,
אביטל שטרנברג
¶
אתם צריכים להפנות את תשומת לב הוועדה לכך, זה לא התפקיד שלי. לדעתי עלולה להיות בעיה בעניין הזה.
אביטל שטרנברג
¶
בכל הכבוד, זה מופיע גם בנוסח המקורי וגם בנוסח הכחול, אז אי-אפשר לומר שזה לא עלה. זה ישנו בנוסח, כך התייחסנו לזה, כי זאת המילה הכתובה, ואנחנו מכבדים את המילה הכתובה. אם אתם תחליטו שזה לא נושא חדש, זה עניין שלכם, לא שלנו.
יחזקאל לביא
¶
אגיד לכם למה ניסחתם את זה כך, למה הייעוץ המשפטי בכנסת ניסח זאת כך. מלכתחילה, מתי ממנים מועצה כזאת? כאשר מקימים מועצה בפעם הראשונה. לא עלה על דעתם של מי שבדקו את הצעת החוק שיש גם מקרה אחר, שבו יש מועצה מתמשכת.
עדו בן-צבי
¶
בסעיף 38 כתוב שהוא רשאי למנות ראש מועצה. אם כן, נכתוב: "למנות ראש מועצה שהוא אזרח ישראלי".
עדו בן-צבי
¶
בסעיף 38א, אחרי "למנות ראש מועצה" יבוא: "שהוא אזרח ישראלי". הניסוח הסופי יהיה בשלב הבא.
מעבר לכך צריך לבדוק את נושא יושב-ראש הוועדה הממונה.
נועה בן אריה
¶
היום, על-פי סמכויות השר, כמעט על-פי כל סעיף שני בפקודה אפשר לפזר את המועצה ולמנות ועדה קרואה.
יחזקאל לביא
¶
הרי מדובר על מישהו שיהיה ראש מועצה ממונה בכל מקרה. נכון שבעבר היה לנו מקרה של ראש מועצה ממונה שהיינו צריכים להעבירו מתפקידו, להציע לו שיפסיק להיות ראש מועצה, בגלל בעיות של ניהול. אבל הדברים חריגים כל כך שחבל להתאמץ בעניין הזה.
היו"ר יורי שטרן
¶
יותר קל למנות את המועצה כולה. על כל פנים, אל תכעסי, עו"ד שטרנברג, לא התכוונתי להשתלח בך. אולי אני כועס על עצמי ש"פספסתי" את הנושא הזה של מועצה ראשונה. לא הבנתי למה המילה הזאת מופיעה פה, ופניתי ליועצת המשפטית, והיא הסבירה לי. אתם מכירים את פקודת המועצות, ובשבילי זה קטע שהוצא מההקשר. נקרא את הצעת החוק.
עדו בן-צבי
¶
אני קורא את הצעת החוק, קודם כול את מה שהיה עד עכשיו. נוסף על כך, בסעיף 2 להצעת החוק יהיה : "בסעיף 38, בסעיף קטן (א), אחרי 'למנות ראש מועצה' יבוא 'שהוא אזרח ישראלי'".
היו"ר יורי שטרן
¶
תודה. אני מעלה את זה להצבעה: בעד פה אחד. אין מתנגדים, אין נמנעים.
מה לגבי פקודת העיריות?
יחזקאל לביא
¶
לכאורה, על פניו, מאחר שאפשר למנות עובד מדינה, ויכול להיות עובד מדינה שהוא תושב קבע ואינו אזרח, יכולה להיווצר בעיה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו מדברים על שלטון, שלטון מקומי במקרה הזה. השלטון צריך להיות בידי האזרחים, מיוצג על-ידי אזרחים. כך נראה לי.
נועה בן אריה
¶
ועדה קרואה היא לא ייצוגית, היא פועלת להבראת הרשות, על-פי סמכויות ניהול. זה לא כמו להסתכל על הרשות כרשות. זו ועדה מקצועית.
היו"ר יורי שטרן
¶
העיר לוד נוהלה על-ידי ועדה קרואה במשך כמה שנים, שלוש שנים. מבחינת תושב העיר, ראש העיר הוא ראש העיר, גם כשהוא ראש ועדה קרואה.
נועה בן אריה
¶
הכול נתפס אחרת: הניהול אחר, גם הוא הופך להיות ניהול להבראת הרשות, כל כולו מתמקצע, יש לו הרבה פחות פנים ייצוגיים. יש שוני מהותי. צריך לחשוב אם כשממנים ועדה מקצועית לנהל את הרשות, יהיה נכון לומר שעובד מדינה שמתמנה לכך יהיה חייב להיות אזרח. אני מעלה כזאת כתהייה ואינני מביעה עמדה.