א' - תקנות הטוענים הרבניים (תיקון)
2
ועדת החוקה חוק ומשפט
20.10.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 308
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום רביעי, ה' בחשוון התשס"ה (20 באוקטובר 2004), שעה 09:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 20/10/2004
אישור התקנות
פרוטוקול
סדר היום
תקנות הטוענים הרבניים (תיקון), התשס"ד-2004
מוזמנים
¶
עו"ד עמי ברקוביץ - משרד המשפטים
עו"ד מיכל כהן - משרד המשפטים
אלי בן דהן - מנהלת בתי הדין הרבניים
עו"ד שמעון יעקבי - הנהלת בתי הדין הרבניים, היועמ"ש
יוסף וסרמן - יו"ר לשכת הטוענים הרבניים
עו"ד תאנה אקרמן - לשכת עורכי הדין
היו"ר מיכאל איתן
¶
בוקר טוב לכולם. אני מבקש לפתוח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. סיגל קוגוט, תסבירי לנו מה רוצים מוועדת החוקה, חוק ומשפט.
סיגל קוגוט
¶
בשנה שעברה קיבלנו חוק מניעה מלשבת בדין של נושאי משרה שיפוטית. החוק הזה חל על כל נושאי המשרה השיפוטית. הפעם אנחנו דנים בדיינים. החוק קובע עילות פסלות אוטומטיות. הסעיף החדש בעניין פסלות דיין זהה לחוק בתי המשפט. מאחר שיש פסילה אוטומטית של דיינים, יש רשימה של עילות, ואנחנו מדברים על היחסים בין בא הכוח לדיין. אני לא מדברת על עילות הפסלות האחרות של הצד או של העניין הכספי שיש לדיין בהליך, אלא ליחסים בינו לבין בא הכוח.
החוק קובע שאם יש קרבה משפחתית מדרגה מסוימת בינו לבין הטוען הרבני, או אם יש לו עניין כספי ממשי או לבן משפחה מדרגה ראשונה, נניח הבן שלו שותף במשרד של הטוענים הרבנים, תהיה פסילה אוטומטית של הדיין. ואז הסתברה בעיה, שהיא רלוונטית בכל המגזרים, היא במיוחד רלוונטית במגזר של הדיינים – מה קורה אם באי כוח יודעים מראש מי יהיה ההרכב, ועושים מניפולציה על מנת לפסול את ההרכב, כי הוא לא נוח או כי יש עליו סטיגמה. ואז קבענו סעיף, תיקנו את זה בחוק לשכת עורכי-הדין, והמטרה של התקנות האלה, מאחר שכל העיסוק של טוענים רבנים – אומנם כתוב "סדרי ייצוג", בעצם זה עיסוק, אבל לא נדבר על זה עכשיו – מוסדר בתקנות, את אותו סעיף של חוק לשכת עורכי-הדין שנמצא פה, מעבירים עכשיו לתקנות.
מה אומר הסעיף? הסעיף מכיר בזה שלא תמיד זה מוצדק שבא הכוח יפסול את עצמו, לפעמים הוא מייצג את אותו אדם בסדרה של תיקים, לפעמים יש עד שיעזוב את הארץ ולא יספיקו בכלל לשמוע אותו אם הטוען הרבני פתאום יתחלף. לכן כשידוע מראש מי הוא הדיין שדן בתיק, הוא צריך להגיש בקשה, ואז הדיין צריך לשקול.
תאנה אקרמן
¶
אני נציגת לשכת עורכי-הדין. אין לנו טענה נגד זה, אבל אנחנו אומרים שזה המינימום. לדעתנו צריך לחול שינוי דרסטי בתקנות בתי הדין הרבניים, כדי להתאים אותן לתקנות סדר הדין. אנחנו רואים את זה רק כהתחלה.
יוסף וסרמן
¶
אני יושב-ראש לשכת הטוענים הרבנים. האם ראוי ונכון להטיל הגבלה על טוען רבני כל זמן שלא יוסדר מכלול הנושאים שבעצם העיסוק? אני בעד זה שלראשונה עושים השוואה בין עורכי-דין לטוענים רבנים, וזוהי התחלה טובה. אשמח אם הוועדה תפנה למשרד המשפטים.
יוסף וסרמן
¶
היושב-ראש הבין אותי בצורה מדויקת. במשך 50 שנה יש לנו רק חובות, ללא זכויות. אני רוצה להודיע לוועדה שבפגישה עם שר המשפטים בערב סוכות הסברתי לו לראשונה את מהות המקצוע, שהוא לא ידע עליו, ושמחתי שהוא הבטיח שאכן יתחיל ללמוד את הנושא. אשמח אם הוועדה תפנה ותבקש שבמהרה תגיע הצעת חוק ממשלתית בנושא העיסוק.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת רשף חן, שנכנס עכשיו, בגדול, מדובר כאן בהתאמה מלאה למצבם של עורכי הדין בכל מה שקשור לפסלות דיון בפני שופט, כאשר קיימים יחסים שעשויים להיות בניגודי אינטרסים בין עורך-הדין לבין שופט, מעתיקים אותו דבר לגבי טוען רבני ודיין.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מי בעד אישור הצו?
הצבעה
בעד – פה אחד
אושרו תקנות הטוענים הרבניים (תיקון), התשס"ד-2004