ג' - הצעת חוק זכויות החולה (תיקון – איסור הפליה מחמת נטייה מינית)
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות (231) 9
20/7/2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 231
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, ב' באב התשס"ד (20 ביולי, 2004), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 20/07/2004
חוק זכויות החולה (תיקון מס' 2), התשס"ה-2004
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק זכויות החולה (תיקון – איסור הפליה מחמת נטייה מינית), התשס"ד-2004, פ/998 של חה"כ זהבה גלאון – הכנה לקריאה ראשונה
מוזמנים
¶
חה"כ זהבה גלאון
עו"ד טלי שטיין - משרד המשפטים
עדי מורנו - עמותת קל"ף (קהילה לסבית פמיניסטית)
דנה שבת - עמותת קל"ף (קהילה לסבית פמיניסטית)
מיכאל (מייק) המל - יו"ר אגודת ההומואים, הלסביות, הביסקסואלים והטרנסג'נדרים
אלעד כהנא - אגודת ההומואים, הלסביות, הביסקסואלים והטרנסג'נדרים
מנהלת הוועדה
¶
וילמה מאור
רשמה: אירית שלהבת
הצעת חוק זכויות החולה (תיקון – איסור הפליה מחמת נטייה מינית), התשס"ד-2004, פ/998
היו"ר שאול יהלום
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. על סדר היום הצעת חוק זכויות החולה (תיקון – איסור הפליה מחמת נטייה מינית), התשס"ד-2004 של חברת הכנסת זהבה גלאון. הצעת החוק מונחת לפנינו. אנחנו נשמע מהמציעה את עיקר החוק, בבקשה.
זהבה גלאון
¶
אדוני היושב-ראש, תודה. אני רוצה לספר שמאז שהחוק עבר בקריאה טרומית במליאה קיבלתי שורה של הערות שהאירו את עיניי, שהן בעיניי רלוונטיות מאוד להצעת החוק. יושבים כאן בוועדה נציגים של ארגונים העוסקים בעניין. יש לי כמה אמירות קצרות.
זהבה גלאון
¶
הרציונל מאחורי הצעת החוק הוא שכאשר מטופלים מגיעים לשירותי בריאות אלה או אחרים, למסגרות אלה או אחרות של בתי-חולים או של קופות-חולים לא תהיה הפליה בשל נטייתם המינית.
היו"ר שאול יהלום
¶
היום בחוק זכויות החולה, פרק ג', הזכות לטיפול רפואי, כתוב בסעיף 4: "מטפל או מוסד רפואי לא יפלו בין מטופל למטופל מטעמי דת או גזע או מין" – כלומר, הם לא יכולים להגיד שבגלל שאת אישה ייתנו לך טיפול טוב יותר מאשר לגבר – "לאום, ארץ מוצא או מטעם אחר כיוצא באלה". את אומרת: אחרי "ארץ מוצא" יבוא "נטייה מינית".
מה זה "נטייה מינית"? נניח תבוא לסבית. אז מה, יגידו לה שלא מטפלים בה בגלל שהיא לסבית? איפה נשמע כדבר הזה?
זהבה גלאון
¶
אני חושבת שבאמת היום דבר כזה לא נשמע אבל נשמעים דברים אחרים. אני רוצה לתת לך כמה דוגמאות. אני חושבת שהדוגמאות מהשטח יסברו את האוזן.
אם אחת מזוג נשים לסביות עומדת ללדת, במקרה הזה היא לא מעוניינת שאמא שלה תהיה איתה בחדר הלידה או בעלה, כמו שנהוג עד היום בזוגות הטרוסקסואלים שמגיעים לחדר לידה, אלא היא מעוניינת שבת הזוג שלה תוכל להיות איתה בחדר הלידה. אני רוצה שיהיה ברור שזה לא יהיה מותנה לשבט או לחסד בטוב ליבו של הרופא או האחות המיילדת שנמצאת שם במקרה. היום זה תלוי ברצונו של הצוות המטפל.
זהבה גלאון
¶
לא, אבל ככה זה. כתוב בחוק שאין הפליה על בסיס מה שקראת קודם. זה מה שיוצר את חוסר ההפליה.
היו"ר שאול יהלום
¶
אם היה קבוע בחוק שבעל זכאי להיות לצד אשתו בשעה שהיא יולדת אז היית אומרת: אל תפלה. אבל זה לא כתוב בחוק.
זהבה גלאון
¶
אבל זה מה שיוצא בפועל ברגע שהחוק אוסר להפלות מטעמים כאלה. אבל זה לא חל על קבוצות שלצורך העניין אני קוראת להן "בעלות נטייה מינית", שזה הומואים, לסביות וטרנסג'נדרים.
אתן לך עוד דוגמה. למשל היום בטיפול נמרץ - - -
היו"ר שאול יהלום
¶
אבל למה את מנסה לשכנע אותי? קיבלו את החוק במליאה. נכניס את המילים "נטייה מינית" והכול בסדר. מה הבעיה?
זהבה גלאון
¶
אל"ף, אין לי בעיה. אבל הייתי רוצה שתשמע את המוזמנים. הם רוצים את החוק אבל הם רוצים להכניס בו שיפורים שאני חושבת שיהיו על דעתך, אין לי ספק בכך.
טלי שטיין
¶
אין לנו הערה לגופו של עניין, עוד לא קבענו עמדה, למרות שמבחינה משפטית התיקון המוצע לא משנה את המצב המשפטי כי בסיפה של הסעיף כתוב "או מטעם אחר כיוצא באלה", אז זה לא רשימה סגורה של עילות הפליה. אסור להפלות גם מטעמי צבע שער.
טלי שטיין
¶
מבחינה משפטית זה למעשה מיותר אבל יש בזה איזה חשיבות הצהרתית. לכן הממשלה החליטה לא להביע עמדה אם לתמוך או להתנגד. מבחינה משפטית גרידא זה מיותר.
היו"ר שאול יהלום
¶
בהזדמנות הזאת כשאת מבקרת בוועדתנו אני רוצה לשאול אותך שאלה. את יודעת שבכנסת יש חדרים לחברי כנסת. החדרים היפים יותר, ה"הילטונים", ניתנים קודם כול לחברות כנסת ומפלים אותן לטובה.
היו"ר שאול יהלום
¶
מה זאת אומרת? נניח שמחר בבית-חולים מאותה סיבה אני אחליט שנשים ישהו שתיים בחדר וגברים ארבעה בחדר, מאותה סיבה אינטימית.
זהבה גלאון
¶
קודם כול צריך ליצור מצב שלגברים ולנשים יהיו אותם חדרים, זאת צריכה להיות האופציה שעומדת בפני כולם.
היו"ר שאול יהלום
¶
נקבע בחוק ששירותי נשים צריכים להיות גדולים יותר מאשר שירותי גברים, נכון? מפלים את הנשים לטובה, ואני בעד אבל החוק הזה הוא הפוך, הוא רוצה לבטל את ההפליה.
זהבה גלאון
¶
הוא קל וחומר, הוא לא הפוך.
לפני שאנחנו מגיעים לנטייה המינית, ואני חושבת שיש חשיבות גדולה מאוד להכנסת הסעיף הזה, אני רוצה להסביר לך במאמר מוסגר. אני לא חושבת שאתה נתקל בבעיות בהן אני נתקלת. למשל אתה לא נתקל בבעיה שלפני שאתה יורד למליאה אתה צריך את המראה לידך ואת כלי האיפור. זה לא מצדיק העדפה של הנשים?
היו"ר שאול יהלום
¶
נכון, אני בעד. לכן נעשה כך גם אצלנו בסיעה. אבל יכול להיות גם שמסיבה זאת תהיה לך הפליה לטובה בבית-החולים חס וחלילה ואז הגברים יבואו בטענה קשה מאוד.
זהבה גלאון
¶
זה לא דומה. בואו לא נגרור את הדיון לכיוון הזה. בואו ניתן לשני אנשים להציג בקצרה, אני חושבת שזה רק ישפר.
טלי שטיין
¶
אז זה בעיה שלך, זה נוגע לתדמית של עצמך, שאת חושבת שאת צריכה להיות יפה והוא בטוח בעצמו ויודע שהוא יפה.
זהבה גלאון
¶
זה לא שאני חושבת שאני צריכה להיות יפה. אני יודעת שאני צריכה להיות יפה ... יש לי על זה תיאוריה.
היו"ר שאול יהלום
¶
בואו נצא מתוך הנחה שקיבלנו את החוק והכנסנו את המילים "נטייה מינית". האם יש הערות?
מיכאל (מייק) המל
¶
זה אנשים שיש הבדל בין הנטייה המינית שלהם ובין התחושה הפנימית שלהם של מין. אדם שנולד ביולוגית כגבר אבל חש כאישה ומתנהג כאישה. בחלק מהמקרים בסופו של דבר הוא מגיע גם לניתוח שינוי מין ועושה את כל התהליך הזה. או להיפך, אישה שחשה כגבר.
מיכאל (מייק) המל
¶
אנחנו מקבלים אנשים על סמך הצהרתם ומקבלים כידידים גם כל אחד אחר שמרגיש עצמו מזדהה.
מיכאל (מייק) המל
¶
יש לנו כ-3,000 חברים. המספר משתנה מיום ליום כי לא כולם מחדשים את חברותם ומשלמים דמי חבר. פגה חברות ומחדשים חברות ומשלמים דמי חבר. דמי חבר הם 70 שקל בשנה ויש כאלה שלא מחדשים את חברותם. מצד שני יש חברים חדשים שמצטרפים.
מיכאל (מייק) המל
¶
אחד הנושאים שהיינו מבקשים להוסיף זה לציין לא רק "נטייה מינית" אלא גם "זהות מינית". הנושא של טרנסג'נדרים הוא אכן הרבה פחות מוכר וידוע ומעורר לא פעם יותר בעיות.
היו"ר שאול יהלום
¶
החוק לא יכול לרדת לכל הפירוט. אם נכתוב "נטייה מינית" ולא נמחק את מה שכתוב כבר כעת "או מטעם אחר כיוצא באלה" אז זה כולל כל דבר. כשאתה אומר "זהות" אתה יורד כבר למניעים פסיכולוגים.
זהבה גלאון
¶
זה לא עניין פסיכולוגי. אתן לך דוגמה. אם אנשים עושים ניתוח לשינוי מין, מדובר אכן על קבוצה מצומצמת של אנשים אבל הקבוצה המצומצמת הזאת נופלת בין הכיסאות כי היא לא יכולה לתבוע שום זכויות על אף שיש לה צרכים יחודיים. יכול להיות שלא היינו מחוקקים חוק נפרד לקבוצה הזאת.
היו"ר שאול יהלום
¶
אז מחר אני יכול לכתוב "זהות גילאית" כי יש פער בין הגיל של אדם לבין מה שהוא חושב את עצמו. אין לזה סוף. כשאתה אומר זהות זה תפיסה פסיכולוגית. מחר מישהו יגיש תביעה נגד בית-חולים ויטען שהוא עבר על החוק. "זהות" – אף אחד לא יבדוק זהות. כל דבר אחר שכתוב כאן אפשר פחות או יותר להוכיח. דת – אפשר להוכיח שלאדם יש דת מסוימת, הוא הולך לכנסייה, למסגד או לבית הכנסת; גזע – בסדר, אם יש עדיין גזע אפשר להוכיח; מין – נשלח אותו לבדיקה רפואית ונדע אם זה גבר או אישה; לאום – זה כתוב בתעודת הזהות; ארץ מוצא – ידוע. עכשיו אתה אומר נטייה מינית – זה באמת משונה בגלל שאתה לא יכול לבדוק את זה אלא זה על סמך הצהרה. אבל מה זה "זהות מינית"? בסוף אדם יגיד שיש לו זהות מינית של אני לא יודע מה ובגלל זה מפלים אותו. זה יכול להגיע אולי גם למצב פסיכוטי ובסוף יאשפזו אותו והוא יגיד: אל תאשפזו אותי.
עדי מורנו
¶
אני מקל"ף – קהילה לסבית פמיניסטית. זה ארגון רק של נשים, רובן לסביות אבל גם אנחנו לא עושים מבחני כניסה.
עדי מורנו
¶
אנחנו מאמינות שכנשים לסביות אנחנו קבוצה מדוכאת פעמיים, גם כנשים וגם כלסביות, כלומר גם על סמך נטייה מינית וגם בהיותנו נשים בחברה שהיא בעיקרה גברית.
היו"ר שאול יהלום
¶
כתוב אצלכן בתקנות שאישה לא יכולה להיות חברה בשני הארגונים או אפשר להיות גם כאן וגם כאן?
עדי מורנו
¶
רציתי להעיר שני דברים. אם נוכל לחזור לרגע לנושא של הפליה על בסיס נטייה מינית – אני כאישה לסבית מופלית לרעה הרבה פעמים כשאני הולכת לגינקולוג.
עדי מורנו
¶
בסט השאלות שאני נשאלת, אני נשאלת האם אני מקיימת יחסי מין ואז מיד עוברים לשאלה על אמצעי מניעה, כשהגינקולוג היושב מולי בכלל לא מודע לכך שיכול להיות שאני לסבית ואז אמצעי המניעה שאני אמורה לקחת הם אחרים או בכלל לא. הוא לא יודע להדריך אותי איך להתמודד עם מחלות מין וכדומה.
היו"ר שאול יהלום
¶
זה לא הפליה. אתם צריכים לדרוש שבבית-ספר לרפואה במגמת גינקולוגיה יעשו השתלמות בעניין הזה.
היו"ר שאול יהלום
¶
תדברו עם אגודת הרופאים הגינקולוגיים. זה שהרופא בדק אותי ולא היה מודע לכך שהייתי אתמול במקרר והצטננתי ולא שאל אותי אף שאלה על כך, הוא שאל אותי כל מיני שאלות שנובעות מכך שהוא חשב שהיה חמסין - - -
היו"ר שאול יהלום
¶
אז בשביל מה יש עמותות? שיגדילו את המודעות. כאן מדובר על הפליה ברצון. אני לא מוצא דוגמאות, אני לא רואה כאן בעיה.
זהבה גלאון
¶
זה לא חל רק אצל הגינקולוג. זה דוגמה שמסברת את האוזן לגבי שורה של נושאים בכל תחומי החיים.
היו"ר שאול יהלום
¶
יש לך בעיה כי את לא בזרם המרכזי ואנשים "מרובעים" חושבים תמיד ישר בכיוון מרכזי, הם לא הולכים לשוליים של התופעות. לכן יש לך בעיה, שצריכים לחנך. זה דומה לכך שעד לפני כמה שנים מורים לא היו מודעים שיש ילדים דיסלקטיים אז מורה יכלה להוציא את הילד מהכיתה והוא הסתובב במסדרונות כל הזמן. אבל לא נאמר בחוק שאסור להפלות ילד בגלל דיסלקציה, אין דבר כזה אלא צריך לחנך בבתי-הספר להוראה שיש תופעה שנקראת דיסלקציה. אז אתם צריכים לבדוק את כל בתי-הספר לרפואה ולהבהיר בעיתונות, לבוא ולהגיד: דע לך רופא, אל תביך אותי בנושא הזה והזה.
מאחורי החוק הזה יש כוונה. אם מישהו אומר שהוא לא מאשפז ערבים "שיילכו לעזאזל הערבים, הם לא מעניינים אותי, לבית-החולים שלי יכנסו רק יהודים" בא החוק וקובע: אל תעשה הפליה מטעמי גזע ולאום. אבל אם הגיע זמן התפילה של הערבי ובטעות הוא נותח בדיוק באותו זמן כי הרופא לא ידע שהוא ערבי אז הרופא לא עבר על החוק, בגלל שהוא לא היה מודע לכך. אנחנו מדברים על כוונה. אף רופא נשים למיטב הבנתי לא מפלה בכוונה לסבית בגלל שהיא לסבית. הוא לא מודע. מה שיעור הלסביות באוכלוסייה?
היו"ר שאול יהלום
¶
אז הוא מדבר אל 90% מהנשים. כשבאה אליו אישה יכול להיות שהוא צריך לשאול האם היא כזאת או כזאת אבל הוא לא שואל, הוא הולך אל ה-90%. אז את צריכה להעיר לו: אדוני היקר, אצלי זה בכלל לא שייך לאמצעי מניעה. אז מה, הוא לא עשה דבר רע.
עדי מורנו
¶
ב"מין" מדובר על המין הביולוגי, גבר או אישה. "מגדר" זה סט ההתנהגויות שאתה מחצין. למשל ללכת בשמלה, להתאפר, להיקרא בשם זיהוי של נקבה – זה בעצם המגדר הנשי.
היו"ר שאול יהלום
¶
למשל גבר שקורא לעצמו רבקה? איזו הפליה יעשו לו? יש הרי הרבה שמות, כמו יונה, שלא יודעים אם זה זכר או נקבה. ישאלו אותו: מה שמך? הוא יגיד: שמי יהלום רבקה, אז הרופא יעשה לו הפליה?
עדי מורנו
¶
גבר כזה כמו שתיארת זקוק הרבה פעמים לטיפול רפואי כדי להפוך לאישה. הוא זקוק להורמונים במשך כמה שנים ולפעמים אף לניתוח אם הוא מבקש אותו. כיום יש איזה הליך, שלא מעוגן בחוק, שמאפשר לקבל את הניתוח דרך קופות-החולים. ההליך הזה הוא בעייתי מאוד.
היו"ר שאול יהלום
¶
את עושה בדיוק הפוך בגלל שאת רוצה שכן תהיה לו הפליה, הפליה לטובה. אני סטרייט ואני לא מקבל טיפול כזה אבל עכשיו את רוצה שאותו גבר יקבל טיפול.
היו"ר שאול יהלום
¶
האם כתוב כאן בחוק: "לא יעשה הפליה בגלל סוכרת"? לאותו אדם יש בעיה והוא צריך לקבל טיפול, אז הוא יקבל את הטיפול. את רוצה שהניתוח של דנה אינטרנשיונל יכנס לסל הבריאות?
זהבה גלאון
¶
דנה אינטרנשיונל, שהיא הדוגמה הכי מפורסמת לטרנסג'נדר, היא בחורה אמידה, היא זמרת מפורסמת והיה לה כסף לעשות את הניתוח. גברת עדי מורנו לא באה להגיד שעכשיו בהזדמנות החגיגית הזאת נתקן את סל הבריאות ונכניס את האופציה של מתן טיפול מיוחד לטרנסג'נדרים. היא באה להגיד שזאת קבוצה שזקוקה לסוג מיוחד של התייחסות.
אם אנחנו כבר עושים חוק שאוסר הפליה על רקע נטייה מינית, אם כבר מרחיבים את ההגדרה אז יש מקום לכלול את הזהות המינית, שמתייחסת לקבוצת הטרנסג'נדרים, שהם לא הומואים ולא לסביות, הם קבוצה ייחודית שאין לה מענה, לפחות בהיבט ההצהרתי.
נכון ש"זהות" זה לא רק עניין מנטלי. כשאתה אומר "זהות מינית" זה משהו מאוד-מאוד מוגדר, של השתייכות לקבוצה מסוימת.
היו"ר שאול יהלום
¶
"זהות מינית" זה משהו אחר, שמתייחס לכלל האוכלוסייה. "זהות מינית" זה גם אני. זה דבר רחב ולא מתייחס רק לטרנסג'נדרים.
זהבה גלאון
¶
אתה לא צריך הגנה כזאת, אתה מגובה בחוק שקובע שלא תהיה הפליה על בסיס זה וזה.
אני לא רואה בעיה להוסיף אחרי "ארץ מוצא" לא רק "נטייה מינית" אלא "זהות ונטייה מינית" כהגדרה אחת, לא הגדרה נפרדת.
היו"ר שאול יהלום
¶
אבל "זהות" זה דבר לא מוגדר. לך יש זהות מינית, לי יש זהות מינית, לה יש זהות מינית.
היו"ר שאול יהלום
¶
הרי הם למעשה רוצים להכניס לא "זהות מינית" אלא דיסוננס בזהות מינית. הם אומרים: "כאשר יש הבדל בין המין הביולוגי למין הפסיכולוגי". את רוצה להכניס הגדרה כזאת?
זהבה גלאון
¶
מר מייק המל אמר עכשיו ש"זהות מינית" זה לא מושג ערטילאי אלא זה מושג שמגובה מדעית. זאת אומרת, אתה לא ממציא כאן עכשיו הגדרה משפטית.
היו"ר שאול יהלום
¶
לא אכפת לי מה בחרת. לכל אדם בעולם יש זהות מינית. זה כמו שתגידי "לא תהיה הפליה מטעמי אנושיות".
זהבה גלאון
¶
אבל יש בעיה עם ההגדרה של טרנסג'נדרים בעניין הזהות המינית. כשאתה אומר: "אל תעשה הפליה מחמת נטייה מינית" אתה לא מכליל בקבוצה הזאת את הטרנסג'נדרים, זה לא נותן להם מענה.
זהבה גלאון
¶
למשל גברת עדי מורנו מגדירה את עצמה כלסבית. היא אומרת: אני אישה לסבית. אין אצלה פער בין העובדה שהיא אישה פיזית במראה החיצוני ובין העובדה שהיא לסבית. היא אישה לסבית, זה מכלול אחד משולב. לגבי הטרנסג'נדרים קיים הפער הזה.
היו"ר שאול יהלום
¶
עכשיו אנחנו דנים במצב של הזמרת דנה אינטרנשיונל. נגיד שאסור להפלות אותה? מתוך מה אסור להפלות? מי יפלה?
מיכאל (מייק) המל
¶
אם דנה היום חס וחלילה צריכה להיות מאושפזת, האם היא תהיה מאושפזת במחלקה של גברים או במחלקה של נשים?
היו"ר שאול יהלום
¶
אבל מה זה אומר? הרופא יגיד: אני לא אפלה אותך בשל נטייה מינית. אז הוא יבחר שלא להפלות בשל נטייה מינית ולא בשל זהות מינית.
זהבה גלאון
¶
נניח שדנה אינטרנשיונל קובעת שהיא אישה, ונניח שהיא עוד לא עשתה ניתוח לשינוי מין. פיזית היא גבר, יש לה איברים של גבר – תסלחו לי על הפירוט – אבל היא חשה כאישה, היא מתנהגת כאישה ולבושה כאישה. כל ההוויה שלה וכל ההתנהגות שלה והסביבה החברתית שלה היא נשית. כאשר היא מגיעה לבית-החולים מסתכלים בתעודת הזהות שלה, מסתכלים עליה ואומרים לה: את יכולה להרגיש אישה, כל הכבוד לך אבל אנחנו מאשפזים אותך במחלקת גברים.
היו"ר שאול יהלום
¶
ומה אתם מציעים? אתם מציעים שאדם עם איברים של גבר – כמו שפירטה חברת הכנסת זהבה גלאון בפרטי פרטים – ת/יכנס למחלקת נשים? הרי כל יתר הנשים יברחו.
זהבה גלאון
¶
קודם כול, זה לא מילה גסה להגיד שלפעמים לקבוצות מיוחדות אתה מתייחס לצורך העניין בהפליה לטובה.
היו"ר שאול יהלום
¶
אז לא בחוק הזה. את רוצה להכניס סעיף הקובע שאנשים בעלי זהות מינית השונה מהזהות הביולוגית שלהם יטופלו באופן פרטני. זה רעיון להצעת חוק פרטית אחרת, יש בזה משהו. השאלה היא איפה יאשפזו אדם כזה. יכול להיות שעכשיו יאשפזו את דנה אינטרנשיונל במחלקת נשים ואין בעיה אבל הם אומרים שיש בעיה לפני הניתוח. הבעיה היא לא בניתוח לשינוי מין עצמו, ניתוח היא בטח עושה בבית-חולים פרטי ומסתדרת אבל לפני הניתוח, פתאום דן אינטרנשיונל קיבל דלקת ריאות והוא רוצה להתאשפז במחלקת נשים. אז את מבקשת הפליה לטובה בגלל שבמחלקת הנשים הוא לא יכול להתאשפז וגם במחלקת הגברים לא. אז רוצים לעשות לה בית-חולים נפרד או חדר נפרד? עם כל הכבוד, זה לא מטרת החוק הזה.
היו"ר שאול יהלום
¶
אז אין ברירה, צריך לקבל את הצעת החוק כלשונה, כמו שאת כתבת. אם את רוצה להביא משהו מובנה שתחשבי עליו, בבקשה. אם את רוצה הפליה לטובה לאנשים יוצאים מן הכלל, שיש סתירה בין הזהות המינית שלהם לבין מינם, תגישי הצעת חוק ואם זה יגיע לכאן נמשיך לעסוק בזה. אני מציע לקבל את הצעת החוק כלשונה, כמו שאת הצעת אותה. גם זה התקדמות גדולה מאוד.
אלעד כהנא
¶
החשיבות של הסעיף הזה היא בעיקר הצהרתית. גם גזע, מין, דת וכולי היה אפשר לא להכניס בחוק ולכתוב רק: אסור להפלות אדם מחמת אף בסיס. אבל הכניסו את כל אלה כדי לענות על צרכים רגשיים של אוכלוסיות שהופלו.
היו"ר שאול יהלום
¶
"נטייה מינית" זה כבר התקדמות. אתה יודע איזה חוק מתקדם זה שבתוכו יש איסור הפליה מחמת נטייה מינית?
אלעד כהנא
¶
אני לא מדבר על ההשלכות כרגע. אני מדבר יותר על החשיבות הסמלית, להכניס קבוצה שהופלתה היסטורית.
היו"ר שאול יהלום
¶
אנחנו לא עוסקים כאן בסמלים. אנחנו עוסקים בחוק שמחר רופא יפתח אותו ויידע שאסור לו או מותר לו לנהוג כך או אחרת. לא הולכים עכשיו לפתור את כל בעיות התרבות בעולם.
היו"ר שאול יהלום
¶
אנחנו מאשרים את הצעת חוק זכויות החולה (תיקון – איסור הפליה מחמת נטייה מינית), התשס"ד-2004.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:40