ב' - הצעת חוק לתיקון פקודת בריאות הציבור (מזון) (אזהרה במכירת פיצוחים)
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות (230) 5
20/7/2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 230
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, ב' באב התשס"ד (20 ביולי, 2004), שעה 13:05
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 20/07/2004
חוק לתיקון פקודת בריאות הציבור (מזון) (מס' 3), התשס"ה-2004
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק לתיקון פקודת בריאות הציבור (מזון) (אזהרה במכירת פיצוחים), התשס"ד-2004, פ/861 של חברי הכנסת אחמד טיבי, מוחמד ברכה ועסאם מח'ול – הכנה לקריאה ראשונה
מוזמנים
¶
חה"כ אחמד טיבי
עו"ד טלי שטיין - משרד המשפטים
פרופ' יונה אמיתי - מנהל המחלקה לאם, לילד ולמתבגר, משרד הבריאות
עו"ד שרון גוטמן - מחלקה משפטית, משרד הבריאות
רונן רגב - ראש התחקירנים, המועצה לצרכנות
מנהלת הוועדה
¶
וילמה מאור
רשמה: אירית שלהבת
הצעת חוק לתיקון פקודת בריאות הציבור (מזון) (אזהרה במכירת פיצוחים),
התשס"ד-2004, פ/861
היו"ר שאול יהלום
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. על סדר היום הצעת חוק לתיקון פקודת בריאות הציבור (מזון) (אזהרה במכירת פיצוחים), התשס"ד-2004. זאת הצעת חוק פרטית, הכנה לקריאה ראשונה, הצעת שעברה קריאה טרומית של חברי הכנסת ד"ר אחמד טיבי, מוחמד ברכה ועסאם מח'ול.
חבר הכנסת ד"ר אחמד טיבי, רופא גינקולוג, אנא הצג לנו את הצעת החוק.
אחמד טיבי
¶
היות ואני דואג גם לבריאותם של ילדים, לא רק של נשים – לחדרי המיון בבתי-חולים מגיעים עשרות מקרים של ילדים שנפגעים כתוצאה מתאונה של בליעת פיצוחים שגורמים למקרי חנק עד כדי היווצרות נזק תמידי. כל מה שאנחנו מבקשים הוא לקבוע הוראות בדבר סימון אזהרה על גבי אריזות הפיצוחים, לפיה יש באכילתם על-ידי ילדים מתחת לגיל 5 סכנת חנק, בעיקר בשל המבנה האנטומי של ילדים בגילאים האלה, ושהאזהרה כאמור תסומן בשלט אשר יוצג במקום הממכר.
היו"ר שאול יהלום
¶
לצערי הרב אני אפילו מכיר חלק מהמשפחות וזאת תופעה שאנחנו קוראים עליה, שילדים משחקים במכסה של עט, בולעים אותו ונחנקים.
היו"ר שאול יהלום
¶
מדוע אדוני לא אומר שהוא רוצה לעשות חוק שבו יהיה כתוב: "משחק של ילדים מתחת לגיל 5 במכסי עטים מסוכן", ובכל חנות למכשירי כתיבה יהיה שלט כזה? מדוע אדוני מתמקד רק בפיצוחים?
אחמד טיבי
¶
בגלל הסטטיסטיקה של המקרים שמגיעים לחדרי מיון, שהרבה יותר נפוצים מקרי חנק עקב בליעת פיצוחים מאשר מקרים של בליעת מכסי עטים. אלה הבדלים משמעותיים. 80%-90% מהמקרים שמגיעים לחדרי המיון בשל בליעת חפצים קשים על-ידי ילדים זה פיצוחים. אחר-כך יש בליעת מטבעות, מכסי עטים וכדומה אבל זה מיעוט המקרים.
היו"ר שאול יהלום
¶
כשאדוני אומר "פיצוחים" ללא הגדרה – מה זה "פיצוחים"? האם אדוני בדק במילון מה ההגדרה של "פיצוחים" בעברית?
היו"ר שאול יהלום
¶
כשאתה מדבר על "פיצוחים" – בלשון העם זה כל מה שאנחנו מכרסמים ומפצחים. אבל "פיצוח" – יש לזה הגדרה, שזה דבר שנפתח. ניקח בוטנים לצורך העניין. יכול מישהו להגיד שבוטנים עם קליפה נופלים בהגדרת "פיצוחים" אך בוטנים בלי קליפה לא נופלים תחת אותה הגדרה. אני לא יודע אם אדוני מתכוון לבוטנים עם קליפה או גם בלי קליפה.
היו"ר שאול יהלום
¶
אגיד לך מה מפריע לי בהצעת החוק. נניח שנחוקק את החוק ונפרסם רשימה, האזהרה בשלט היא מוגזמת, הלא כך?
אחמד טיבי
¶
כתבנו בהצעת החוק שהאזהרה צריכה להופיע הן על האריזה והן בשלט בפיצוחיה. המטרה היא לעורר את מודעות ההורים שחלקם לא מודעים לסכנה הזאת. הגשנו את הצעת החוק בגלל ריבוי מקרי האסונות.
יונה אמיתי
¶
התופעה של השתנקות ילדים בעת אכילה או הכנסה לפה של חפץ שאינו דווקא אוכל קורית בהיקף של עשרות מקרים בשנה, אני לא יכול להגיד מספר מדויק, בהם מדי פעם מקרי מוות. גם על זה אין סטטיסטיקה מדויקת אבל זה סדר גודל של 1-2 מקרים ואף יותר מדי שנה. מדי פעם יש ילד שמשתנק, נתקע לו אחד החפצים האלה בדרכי הנשימה והוא מטופל בטיפול חירום עם הוצאת החפץ אבל נותר עם נזק מסוים, או לחלק מהריאה או מדי פעם גם מקרים של ירידה ברמת החמצן במוח ונזק מוחי.
מדוע יש כאן דגש על פיצוחים? זאת נקודה חשובה מאוד ופרקטית. באופן עקרוני כל חפץ שיכול להיכנס לכלי הנשימה – בשפה תלמודית: להקדים קנה לוושט – יכול לגרום נזק. הבעיה עם פיצוחים למיניהם שהם נוטים לתפוח בסביבה מימית. כולנו יודעים שכאשר מכניסים בערב גרגירי חומוס למים והם תופחים. כאשר מגיע חפץ כזה – וזה יכול להיות בוטנים, גרעינים, שקדים, גרעיני אבטיח ודברים דומים – אל דרכי הנשימה, הלחות בדרכי הנשימה ברירית גורמת לתפיחתם ואז הם נתקעים. זה מנגנון של שסתום, כשנכנס מעט אוויר ובשלב כלשהו התפיחה גורמת לסתימת הצינור ולאיבוד ריאה או חלק מהריאה. מה שאין כן עם חפצים כמו לגו, פלסטיק, מטבעות וכן הלאה.
היו"ר שאול יהלום
¶
טוען חבר הכנסת ד"ר טיבי שמכל עשרות המקרים, השכיח ביותר זה היחנקות מפיצוחים. זה נכון?
יונה אמיתי
¶
בהחלט כן. גם משום שהחפצים האלה זמינים וגם בשל ההרגל של שימוש בסוג הזה של מאכלים במשפחות מסוימות. כאן אולי חשיבות החוק, כדי להגביר את המודעות ולתת סימני אזהרה.
היו"ר שאול יהלום
¶
האם ההגדרה "פיצוחים" מתאימה כאן או היית רוצה לפרט? באיזה מוצרי מזון אתם נתקלים שגורמים לאותן תופעות אצל ילדים?
יונה אמיתי
¶
השכיחים ביותר הם בוטנים, שקדים, גרעיני חמניות – הרבה מאוד, גרעיני אבטיח, גרעיני דלעת, פיסטוקים ואגוזים למיניהם.
אחמד טיבי
¶
אם המונח הוא "פיצוח" זה כולל דבר שמפצחים ואחר-כך אוכלים. הכוונה שלנו היא גם לדברים בלי קליפה.
טלי שטיין
¶
הממשלה התנגדה להצעה מבחינה משפטית, לא מבחינה ערכית. זאת אומרת, יש חשיבות גדולה לנושא אבל היום סעיף 3 לפקודת בריאות הציבור כבר כולל סמכות להתקין תקנות בנושא. אולי כדאי באמת להעביר את זה לתקנות. אנחנו לא מתנגדים לעצם הנושא.
היו"ר שאול יהלום
¶
כבר הוחלט שזה יהיה בחוק, המליאה קיבלה את החוק בקריאה טרומית אז יהיה חוק. אנחנו כבר אחרי זה. רצון הכנסת שהחוק יתקבל, גמרנו. אנחנו פועלים כאן מכוח רצון הכנסת. השאלה היא האם צריך לכתוב כאן הגדרה כוללנית ולומר: "המוצרים אשר יקבעו בתוך חצי שנה על-ידי השר", כי יכול להיות שאז הוא לא יכתוב "פיצוחים" אלא יפרט: אגוז ברזילאי ואגוז מוסקט ואגוז שמן ואגוז מלך וכולי. את זה נשאיר לשר, שייהנה קצת ויטעם כל דבר; או שאנחנו נכתוב כאן את פירוט הדברים.
טלי שטיין
¶
זה גם שאלה משפטית. אני חושבת שגם אם הכנסת הביעה את דעתה שהיא רוצה לקדם את זה, עדיין צריך לחשוב אם זה צריך להיות בחקיקה ראשית או בתקנות.
היו"ר שאול יהלום
¶
אם הכנסת העבירה את זה לוועדה, יהיה חוק, גמרנו. חוק יהיה בגלל שהמליאה הצביעה בעדו.
טלי שטיין
¶
אני חושבת שגם בנקודה הזאת אני יכולה להביע את עמדתי שזה לא צריך להיות בפקודת בריאות הציבור בחקיקה הראשית. מבחינה משפטית זה לא נכון.
היו"ר שאול יהלום
¶
מצד שני, תביני את החשש שלנו. מאחר ובחוק כבר היום היתה אפשרות כזאת אך השר לא תיקן תקנות, אנחנו למעשה עומדים מול מחדל. ממתי הסעיף המקורי?
היו"ר שאול יהלום
¶
הרי אנחנו רוצים לתקן כאן בעיה. אומר לך פרופ' אמיתי שעשרות ילדים נחנקים ונגרם להם נזק, לחלקם נגרם נזק בלתי הפיך, או חס וחלילה מתים. שאלתי אותו מה הבסיס העיקרי של עשרות המקרים והוא אמר: עקב בליעת פיצוחים. אני מכיר דווקא ילד שנחנק ממכסה של עט אבל הוא אמר לנו שזה מיעוט המקרים והוא מאשר את מה שאומר חבר הכנסת ד"ר טיבי. אז אני רוצה עכשיו לטפל בפיצוחים.
על-פי מילון "אבן שושן"
¶
" 'פיצוח' – הסרת קליפות מגרעינים ומאגוזים"; או: "פתרון או התגברות על בעיה, חידה כלשהי"; או "ביקוע מולקולות".
" 'פיצוחים' – בלשון הדיבור
¶
כינוי לסוגים שונים של גרעינים, אגוזים, שקדים הנאכלים לאחר פיצוח קליפתם".
גם על-פי מילון "אבן שושן" "פיצוחים" זה "לאחר פיצוח קליפתם". נכון שזה יכול לכלול גם אגוזים וגרעינים שפוצחו בבית-החרושת אבל יכול מישהו להגיד שזה לא כולל משהו שבלשון העממית היא פיצוחים אך אין לו בכלל קליפה, כמו למשל גרעיני אפונה. לכן צריך למצוא הגדרה מתאימה. "פיצוחים" זה לא מספיק.
יונה אמיתי
¶
צריך להרחיב את זה עוד יותר באותה הזדמנות ולהכליל גם נקניקיות. שמענו כולנו בתקשורת על כמה מקרים של השתנקות ילדים בעת אכילת נקניקיות. זה יותר ויותר פופולרי, זה מזון נפוץ מאוד היום. צריך לנקוט אזהרה באכילת נקניקיות על-ידי ילדים, להבהיר שיש לחתוך אותן בצורה מסוימת.
היו"ר שאול יהלום
¶
חבר הכנסת טיבי מציע: מה שבאריזות – לכתוב אזהרה על האריזה; ואם מוכרים את זה שלא באריזות – שיהיה שלט אזהרה. זה בסדר.
האם אדוני מוכן לחזור למשרדו ולהכין לנו רשימה מדויקת של פריטי מאכל שבחמישים השנים האחרונות נתקלתם בהם כמסוכנים לילדים?
כמו כן, צריך לחשוב על אופי האזהרה. מה נכתוב על אריזות הנקניקיות?
יונה אמיתי
¶
"יש להימנע מלתת נקניקיות שלמות לתינוקות ולפעוטות, יש לחתוך אותן לרוחב לפרוסות קטנות ולא לאורך", או משהו כזה.
יונה אמיתי
¶
אם נכלול את הפיצוחים – שקודם ניסית להגדיר אותם – ואת הנקניקיות, להערכתי זה מעל 90% מהמקרים.
טלי שטיין
¶
אולי משרד הבריאות יוכל לבדוק אם יש להם אפשרות בכל זאת להתקין תקנות? זה יכול לפתור את הבעיה של תיקון החקיקה הראשית.
היו"ר שאול יהלום
¶
שר הבריאות, למשל, צריך לחוקק תקנות על שינניות ואנחנו מחכים לזה כבר זמן רב. אנחנו לא יכולים לחכות לשרים.
טלי שטיין
¶
אלה שתי שאלות נפרדות. האם השר מוכן להתקין תקנות בנושא לאור הסמכות שקיימת בסעיף 3 לפקודת בריאות הציבור?
ג'ודי וסרמן
¶
אני רוצה להפנות את תשומת לב הוועדה, שהתיקון המוצע בנוסח הצעת החוק שלפנינו הוא לסעיף 3. זה בעצם תיקון עם סעיף מסמיך. זה לא תיקון שקובע שעל גבי אריזה תהיה אזהרה אלא הוא תיקון לסעיף 3, שמסמיך את המנהל לקבוע הוראות בדבר סימון.
ג'ודי וסרמן
¶
זאת ההצעה המונחת בפני הוועדה. כך שאם הוועדה מקבלת את ההצעה כפי שהיא, היא בעצם מסמיכה את השר לעשות דבר נוסף, שממילא כלול בהסמכה הכללית אלא זה מפורט יותר.
ג'ודי וסרמן
¶
הוועדה כנראה קובעת ש"השר יקבע". לא להסמיך אותו אלא לקבוע תקנות חובה. או לחילופין שהוועדה תקבע את ההוראה האופרטיבית בחוק ולא סעיף מסמיך. אלה שתי האפשרויות.
היו"ר שאול יהלום
¶
אני מציע שאנחנו נאשר את הצעת החוק כלשונה לקריאה ראשונה, עם התיקון שאת תכניסי שייקבע שיש חובה לקבוע הוראות. בין הקריאה הראשונה לקריאה השנייה והשלישית יביא לנו פרופ' אמיתי רשימה, על-פי מה שידוע לו שקורה בחדרי מיון בבתי-חולים, ויכתוב מצד אחד מה האזהרות ומצד שני מפני מה להיזהר. החוק יקבע שבמקום שזה נמכר בתפזורת האזהרה צריכה להיות תלויה בבית הממכר. לפיכך זאת צריכה להיות אזהרה מתומצתת מאוד.
במקביל גברת גוטמן תנסה להביא לנו תקנות. אם תהיה התחייבות של שר הבריאות להביא לנו תקנות והצהרה שתוך 3 חודשים הן יכנסו לתוקף, יכול להיות שאז נחליט האם לנקוט בדרך של תקנות או של פירוט בחקיקה הראשית. נקבל על כך החלטה על-פי תשובתה של גברת גוטמן, שבוודאי תתייעץ עם גברת שטיין.
ג'ודי וסרמן
¶
אני מציעה בשלב הזה, אם הוועדה מאשרת את הנוסח הזה, בנוסף לקביעה ש"השר יקבע את ההוראות" – לעניין מועד הקביעה אני מניחה שיש זמן לדון לפני הקריאה השנייה והשלישית – לקבוע בכל זאת הגדרה, לפחות ראשונית, ל"פיצוחים" ולכלול בה את הדברים שפרופ' אמיתי מנה קודם: בוטנים, גרעינים, שקדים וכולי. לפני הקריאה השנייה והשלישית אפשר יהיה כמובן לשכלל, לשפר, להוסיף וכולי.
היו"ר שאול יהלום
¶
אז תכניסי גם את הנקניקיות כי זה חידוש, זה לא פיצוח. בדברי ההסבר צריך לכתוב שעל-פי חוות הדעת של משרד הבריאות אלה המוצרים השכיחים שגורמים לחנק של ילדים.
היו"ר שאול יהלום
¶
אנחנו מאשרים את הצעת חוק לתיקון פקודת בריאות הציבור (מזון) (אזהרה במכירת פיצוחים), התשס"ד-2004 לקריאה ראשונה.
כמה זמן אתם צריכים כדי לחזור אלינו עם תשובות? יש לכם את הפגרה, אלא אם כן תהיה לכם תשובה קודם לכן ואז אהיה מוכן לעשות ישיבה תוך כדי הפגרה.
תודה רבה רבותי.
הישיבה ננעלה בשעה 13:30