מינוי נציגים לקרן לשמירת הניקיון
5
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
12.07.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 252
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
מיום שני, כ"ג תמוד התשס"ד (12 ביולי 2004), שעה: 11:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 12/07/2004
פרוטוקול
סדר היום
1. מינוי נציגים לקרן לשמירת הניקיון.
מוזמנים
¶
יפתח קרמר – יועץ השרה, המשרד לאיכות הסביבה
אפרת אפק – יועצת בכירה לשרה, המשרד לאיכות הסביבה
גיא סמט – מנהל קרן הניקיון, עוזר המנכ"לית, המשרד לאיכות הסביבה
שירה ונונו – המשרד לאיכות הסביבה
עו"ד אלונה קארו-יפת – מנכ"לית "חיים וסביבה"
אביטל – קשרי ממשל, החברה להגנת הטבע
שמואל חן – מנהל קשרי ממשל, "חיים וסביבה"
היו"ר יורי שטרן
¶
שלום לכולכם. הנושא היום הוא: מינוי נציגים לקרן לשמירת הניקיון.
אנחנו מתייחסים ברצינות לזכותנו להמליץ על שני אנשים להנהלת הקרן, אלא שאנחנו פנינו מספר פעמים – גברתי מנהלת הוועדה, לפני כמה זמן?
היו"ר יורי שטרן
¶
לא, אנחנו פנינו עוד לפני כן. אני חושב שקרוב לשנה פנינו מספר פעמים למשרד לאיכות הסביבה בבקשה לתת לנו איזשהם קריטריונים או קווים מנחים למינוי האנשים הללו, ולא קיבלנו.
אתמול, לאחר שקבעתי את ישיבת הוועדה, התקשרה פתאום מיקי ארן ושאלה איך אנחנו עומדים למנות בלי הקריטריונים.
אלונה קארו-יפת
¶
אנחנו העברנו חוות דעת משפטית, שלמעשה מסכמת את הכללים הקבועים בפסיקה – לא צריך להמציא כאן את הגלגל; יש פסיקה בנושא כשירות והלימות של נציגי ציבור – שהם לא יהיו מינויים פוליטיים, שהם יהיו אנשים שבקיאים בתחום, אנשים מקצועיים, בלא ניגוד עניינים, עם זהות ערכית לנושא, עם הבנה בנושא. אנחנו העברנו את הקריטריונים האלה.
יפתח קרמר
¶
כן, יש לנו שתי נקודות קטנות: היינו מוסיפים שם איזושהי הפנייה קצת יותר ספציפית לגבי ההשכלה בתחום הסביבה שנדרשת מאותו מעומד. אנחנו נעדיף אם הוועדה תוכל להגיש לשרה רשימת מועמדים, והיא תוכל לבחור מתוכה.
היו"ר יורי שטרן
¶
מבחינת השכלה, לא הייתי מסכים עם זאת, ואסביר: איכות הסביבה כנושא אקדמי נלמד רק בעשור וחצי האחרונים. יוסף טמיר, למשל, לא קיבל השכלה בתחום איכות הסביבה.
חמי דורון
¶
אבל יש השכלה שהיא תורמת לענין. למשל, השכלה בביולוגיה או במדעי הטבע בכלל הוא בהחלט נתון נדרש.
היו"ר יורי שטרן
¶
בהרבה מאוד מקרים, אדם שעוסק בתחום איכות הסביבה עשה הסבה; הוא היה מהנדס חשמל, למשל, והיום הוא עוסק באיכות הסביבה. לכן אני חושב שהשכלה בשילוב העיסוק הפרטי הוא שנותן לנו מענה. לא כדאי לנו להיצמד כאן לדברים יותר מדיי פורמליים.
אני מציע שתסקרו את פעילות הקרן בכמה מילים. קיבלנו את הדו"ח שלכם, ואולי נדון בו באחת הישיבות הבאות.
כמה כסף יש בקרן?
גיא סמט
¶
רוב התקציב – כ-36 מיליון ש"ח – הוא תקציב של חוק הפיקדון, בעקבות קנסות שהוטלו על תאגיד המחזור. יתרת הסכום הוא כסף שמבצעים איתו פעולות בתחום איכות הסביבה – אלו הן הפעולות המיושמות היום. התקציב של חוק הפיקדון תקוע כרגע בעקבות - - - של החוק. הוא כפוף לאישור ועדת הכלכלה. אם כן, הכסף הזה הוא כרגע כסף שעומד ומחכה לשינויי החקיקה. עם שינוי החקיקה, אפשר יהיה להתחיל לנצל את אותם כספים.
הכסף של הקרן – קצת פחות מ-20 מיליון ש"ח – הוא כסף שבו מבצעים פעילויות לקידום איכות הסביבה, כמו מבצעי ניקיון.
גיא סמט
¶
ברשותך, אני אתקן מאחר ואני בקי בפרטים. יש בקשות של ארגוני סביבה שמתוקצבות על ידי הקרן לשמירת הניקיון. כבר בוועדת התמיכות האחרונה שהתקיימה לפני כחודש היתה בקשה של אחד הגופים, שאושרה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני שואל האם בהגדרה, ארגון סביבתי יכול להיות במצב של ניגוד אינטרסים אם הנציג שלו יישב בהנהלת הקרן? אני לא מדבר על מי שמקבל – זה ברור.
גיא סמט
¶
כעיקרון, כן. אם אנחנו מדברים על חלק מהגופים – למשל, בנושא שיקום נחלים. אנחנו תורמים לשיקום נחלים, והקק"ל שותפה לשיקום הנחלים. אם כן, לכאורה יכול להיות מצב כזה. אבל גם בעבר, כשהיו נציגים שהיו חברי מועצות עיר או גופים מסויימים, הם יכלו שלא לשבת באותו דיון.
חמי דורון
¶
זה לא מחזיק מעמד, הצעד הזה של לצאת החוצה. זה יפה בשביל השפה ולחוץ, בשביל הפסאדה, אבל באופן אמיתי זה לא עובד. כולנו יודעים איך הדברים הללו נעשים.
כשמדברים על ניגוד עניינים, נוצר כביכול מצב שבו באותו עניין אני אצא החוצה. הרי בדרך כלל – לפחות בכל הנושא של תכנון ובנייה, והאמן לי שאני מכיר זאת יוצא מן הכלל, לצערי הרב – אתה רואה: הוא יצא החוצה, אבל הוא כבר הכין את התשתית לפני הכל. הכל סגור--
יפתח קרמר
¶
בעיקרון כל גוף שעושה איזושהי פעולה סביבתית, וחושב שהוא יכול וזכאי לקבל תמיכה מהמשרד, מוזמן לפנות. יושבת הקרן, דנה בהצעה של אותו פונה, בודקת אם ההצעה שלו באמת רלוונטית – אם הוא מיישם אותה ואם מדובר באיזושהי פעילות חינוכית, ניקוי נחל, ניקוי ואדי או איזשהו פרוייקט אחר – והיא יכולה לתמוך למעשה כמעט בכל מי שפונה אליה; רשויות מקומיות, ארגונים--
מרים פרנקל-שור
¶
הרי גם השרה לאיכות הסביבה ממנה אנשים. האם יש לכם קריטריונים במשרד? איך מגיעים אליכם המומלצים? איך ההליך הזה נעשה?
מרים פרנקל-שור
¶
זו השאלה: האם אתה בוחר את המועמד? איך ועדת הפנים אמורה לבחור? אנחנו צריכים לפרסם מודעה בעיתון? אנחנו צריכים להוציא הודעה באתר האינטרנט של הכנסת? מה אתם עושים? אנחנו רוצים ללמוד מכם.
חמי דורון
¶
אני חייב לומר שאני נתקל בכך בפעם הראשונה. שאלתי את היועצת המשפטית איך יכול להיות שאנחנו, כוועדת הפנים, ממליצים שמית. זה נראה לי מאוד מאוד מוזר ולא הגיוני. מעניין אותי איך אנשים יודעים. אם הייתי יודע, למשל, הייתי מגיש את מועמדותי לפני 10 שנים לכהן כחבר הנהלת קרן כזאת. אף פעם לא ידעתי שזה קיים.
היו"ר יורי שטרן
¶
חבר הכנסת דורון, החוק היום כן מבקש ממנו להמליץ. אם כן, בואו נראה איך אנחנו מבצעים זאת.
יפתח קרמר
¶
אם אינני טועה, ראש הרשות של עָרָבֶּה, וחבר מועצה מראש העין. שניהם לא היו פעילים, ולא הגיעו.
היו"ר יורי שטרן
¶
לא חשוב – איך מינו אותם?
גברתי, אם אנחנו פונים רק לארגונים ירוקים ומבקשים את המלצותיהם--
היו"ר יורי שטרן
¶
אבל זה אינסופי. לכן אני רוצה להגיע למשהו שיהיה מוסכם עלינו, ולרוץ עם זה קדימה. במשך שנה אנחנו לא ממנים בגלל אי הבהירות הזאת.
חמי דורון
¶
יכול להיות שהאדם שניסח את התקנות הללו הכין תקנות שאינן נכונות, וצריך לשנות את התקנות. אולי זה עדיף מאשר לעשות דברים, שאולי לא יעמדו אחר כך באיזשהו מבחן משפטי.
אלונה קארו-יפת
¶
נציגי התנועה הסביבתית מונו עכשיו לשורה ארוכה של ועדות מחוזיות, למרות שארגוני הסביבה מגישים התנגדויות. איש לא מעלה בדעתו שיש כאן ניגוד עניינים אישי, וגם לא מוסדי. לומר דווקא על התנועה הסביבתית, בתוכה פועלים אנשים שמזוהים עם העניין, שמקדמים את העניין לא פחות מהמשרד לאיכות הסביבה, שיש כאן ניגוד עניינים מוסדי או מבני--
היו"ר יורי שטרן
¶
לא. ניגוד עניינים יכול להיווצר כאשר אדם מייצג עמותה, שתפנה לאחר מכן אל הקרן בבקשה לתמיכה.
אלונה קארו-יפת
¶
כאשר נציג החברה להגנת הטבע מייצג את התנועה הסביבתית בוועדה המחוזית הוא לא ידון לעולם בהתנגדות שהוגשה על ידי החברה להגנת הטבע, ובכל זאת הוא מונה. איש לא מעלה בדעתו שיש כאן איזשהו ניגוד עניינים. אי אפשר להכתים דווקא את הפן הזה--
חמי דורון
¶
בדיוק. אני אסביר לך למה לא: כשאת יושבת בוועדת תכנון ומגישה התנגדות, את לא מגישה אותה על מנת להשיג איזשהו רווח אישי – לא עבור הארגון הספציפי שלך ולא עבורך באופן אישי.
לעומת זאת, בהחלט יכול להיווצר מצב שבו החברה להגנת הטבע – השתמשת בה לצורך הדוגמה, ולפיכך אשתמש בה גם אני – תגיש בקשה לתמיכה כספית, ואז יש לה כבר ענין אחר לחלוטין. אלו הם שני מישורים שונים לחלוטין. לכן יש הבדל, ולכן צריך לבדוק. מי אמר שדווקא הארגונים הסביבתיים הם אלו שצריך להיות בהם? עם כל הכבוד, האמיני לי שאני לא נחשב לאוייב הארגונים הסביבתיים בוועדה זו. אבל אני חושב שצריך גם להסתכל על הדברים בצורה קצת יותר רחבה. לצערי הרב, אני לא מקבל קריטריון לפיו כשיהיה ניגוד עניינים ייצאו החוצה. מבחינתי, זה איננו קריטריון רציני. מדוע? צר לי על כך שאני קצת ציני וסקפטי בעניין, אבל התרגלתי לכך שזה נחמד בפסאדה, אבל במהות – זה לא עובד.
לאן היושב ראש נעלם?
היו"ר חמי דורון
¶
הוא זכאי, הוא זכאי, הוא זכאי - - -
דווקא חברך לסיעת ש"ס, הרב יצחק פרץ, הוא מי שיצר את התקנה הזאת כשכיהן כשר הפנים. על פי התקנה, הקרן תנוהל בידי הנהלה בת 7 חברים, מהם שני נציגי ציבור שאינם עובדי מדינה, שימונו על פי המלצת ועדת הפנים. הרי ועדת הפנים לא יכולה לתת הצעות שמיות. מה רוצים מאיתנו? שנהפוך עכשיו למין ועדת רביבי. אני מציע שאנחנו נחזיר את התקנה הזאת למשרד לאיכות הסביבה. המשרד לאיכות הסביבה יגיש תקנה חדשה, בה יהיה כתוב: שני נציגי ציבור, שאינם עובדים מדינה – ולא מעניין אותי מי הם יהיו; השרה תחליט – שימונו על ידי השר לאיכות הסביבה, באישור ועדת הפנים של הכנסת.
דוד אזולאי
¶
גברתי היועצת המשפטית, מה קורה אם הוועדה לא מאשרת את ההצעה? חבר הכנסת דורון מציע שהשרה לאיכות הסביבה תמנה את החברים באישור ועדת הפנים. מה קורה אם הוועדה לא מאשרת את זה?
היו"ר חמי דורון
¶
כאן מדובר בנציגי ציבור, שאינם אמורים להיות נציגים של מקום אינטרסנטי כזה או אחר. כפי הנראה, התקנות תוקנו כדי ליצור איזושהי בקרה של הכנסת על המהלך של הקרן הזאת ועל פעילותה. לכן, אני מציע שכאשר אותם נציגי ציבור עומדים בקריטריונים ברורים ומוסכמים, אין שום בעיה עם העובדה שהם יבואו לאישור ועדת הפנים של הכנסת – כפי שאנחנו עושים בהרבה דברים.
חמי דורון
¶
ראשית, אני חושב ששטייניץ צודק בהרבה מקרים. הרי זוהי המשימה של ועדות הכנסת – לפקח על פעילותה של הרשות המבצעת, ואני חושב שזהו חלק מהעניין.
היו"ר חמי דורון
¶
אגב, אני חושב שרעיון השימוש הוא דבר נפלא. אני חושב שבעניין הזה אנחנו צריכים ללכת בצורה האמריקאית.
אני מציע שיתבצע שינוי בתקנה.
מרים פרנקל-שור
¶
זה צריך לעבור שינוי בתקנה – בדיוק; שוועדת הפנים תצא מן העסק לחלוטין. ועדת הפנים מקבלת את דו"ח הקרן, ודרכה היא מפקחת. ועדת הפנים של הכנסת כלל לא צריכה להתעסק במינויים בקרן.
מרים פרנקל-שור
¶
חברי הכנסת אזולאי ודורון, זה ממש עיקרון של הפרדת הרשויות – בליבה של הפרדת הרשויות. הכנסת היא הרשות המחוקקת והמפקחת, ורשות מפקחת לא צריכה שיהיה לה יד במינוי נציגים.
מרים פרנקל-שור
¶
כל הנציגים וכל המינויים של השרה לאיכות הסביבה בחוק גנים לאומיים ובכל החוקים – השרים ממנים על פי מומלצים. אפשר להכין רשימה של חוקים.
היו"ר חמי דורון
¶
אני מוכן ללכת לכיוון כזה, בתנאי שאותם שני נציגי ציבור יאושרו על ידי ועדת רביבי, למשל. אין לי בעיה.
קריאה
¶
אנחנו בלשכת השרה לא רוצים להשאיר את זה כמינוי של השרה. אנחנו בהחלט רוצים שיהיה איזשהו גורם מפקח. הרעיון לגבי ועדת רביבי בהחלט מקובל עלינו.
דוד אזולאי
¶
אתן לך הצעה יעילה יותר, חבר הכנסת דורון: גם אם במשרד הפנים יקימו איזושהי ועדה שמתפקידה לבדוק את כל המינויים, המשרד לאיכות הסביבה יוכל להקים ועדה פנים משרדית, שתקבע זאת.
היו"ר חמי דורון
¶
אני אסביר לך: יש לכך משמעות של דירקטוריון, וכמו דירקטורים בחברות ממשלתיות, הקרן הזאת היא קרן שאיננה בדיוק עובדי מדינה. אני חושב שועדת רביבי פותרת את הבעיה.
חמי דורון
¶
פתרנו את הבעיה בכך שהם יקחו את זה בחזרה אליהם, ויתקינו שינוי בתקנה, לפיו שני נציגי הציבור ימונו על ידי השרה לאיכות הסביבה ויאושרו בידי ועדת רביבי. אנחנו מקבלים את עמדתה של היועצת המשפטית, לפיה תפקידנו לפקח, ולא למנות. אני חושב שזהו הפיתרון הטוב ביותר. אנחנו לא צריכים למנות, ואנחנו לא צריכים להיות מי שמאשרים את המינוי – כמו בכל מינוי; הרי גם במקומות אחרים אנחנו לא ממנים. זוהי איזושהי סטייה גדולה מאוד מהנוהג השולט, לפיו הכנסת לא שולטת. לכן אני אומר שאנחנו צריכים לבקר. אני מקבל את העמדה.
חמי דורון
¶
זה לא החוק – זו תקנה. היא יכולה לשנות את זה בתוך שבוע. אין שום בעיה. האם זה מקובל גם על הארגון הסביבתי?
חמי דורון
¶
שני נציגי הציבור – והם יישארו נציגי ציבור – ימונו על ידי השר לאיכות הסביבה באישור ועדת רביבי. האם זה מקובל עליכם?
דוד אזולאי
¶
אני הצעתי הצעה, לפיה כל משרד יכול להקים לעצמו ועדה פנים משרדית, שתפקידה לבדוק את המינויים השונים. במשרד הפנים הקמנו בזמנו ועדה כזו, שהיתה מורכבת מהיועץ המשפטי, המנכ"ל וגורם מקצועי נוסף.
חמי דורון
¶
ועדת רביבי נותנת לך את המענה הטוב ביותר, כי זה כמו דירקטוריון. המשמעות של הקרן הזאת היא בדיוק דירקטוריון של קרן, של חברה או רשות אחרת. לכן הפיתרון הנכון בעניין הזה ההוא ועדת רביבי.
חמי דורון
¶
הוועדה לא צריכה למנות, כי הוועדה לא עוסקת במינויים. לא ראיתי בשום מקום שאיזושהי ועדה בכנסת ממנה בעל תפקיד במקום אחר.
מרים פרנקל-שור
¶
לשאלתו של היושב ראש – האם מדובר בתקדים: היו הרבה הצעות חוק בנושא, שהיו מכוונות לוועדת חוץ וביטחון, לגלות מעורבת בעניין מינוי בעלי תפקידים, כגון: ראש השרות, רמטכ"ל ודיפלומטים האמורים לשרת את שירות החוץ הישראלי. עמדתנו המשפטית לאורך כל הדרך היא שהכנסת כרשות מחוקקת ומפקחת, אל לה להיות מעורבת בנושא המינויים. הכנסת לא יכולה להיות מעורבת במינוי כאשר היא אמורה לפקח אחר כך על פעילותה של הרשות המבצעת.
מרים פרנקל-שור
¶
קל וחומר באופן של המלצות. כאן אנחנו לא רק מאשרים את המינוי על ידי המלצות, אנחנו בוחרים את הנציגים. איך תוכל הכנסת לבצע את תפקידה כרשות מפקחת כאשר היא מינתה חלק מהנציגים לאותה קרן? על כן אני חושבת שהדבר הנכון לעשות הוא לשנות את התקנות על מנת שהכנסת תוכל לבצע את תפקידה כראוי. כאשר הוועדה לא תהיה מעורבת בשום צורה שהיא בהליך המינוי, היא תוכל לפקח במשך הזמן על פעילותה של הקרן.
היו"ר יורי שטרן
¶
בשלב זה, אני עדיין מסתפק. אני חושב שכל עוד החוק מאפשר לנו זאת, היינו צריכים למנות. אבל תנו לי לחשוב על כך.
מרים פרנקל-שור
¶
--ניסינו למצוא בארכיון הכנסת האם היו אי פעם מומלצים של הוועדה, וללמוד איך ועדת הפנים מינתה בעבר נציגים.
חמי דורון
¶
לכן אני אומר שהצעד הטוב ביותר הוא הוצאת הנושא מידי הוועדה. זה לא קשור לוועדה. בסך הכל, ועדת רביבי יוצרת מצב של מחסום ביקורתי.
חמי דורון
¶
אלו שטויות; זה לא טיעון. אני חושב שזה פותר את הבעייה בצורה הטובה ביותר, כי מדובר גם בוועדה חיצונית ואובייקטיבית, שנותנת למערכת אפשרות לבצע את הבקרה על אותם נציגי ציבור, ולוודא שהם יעמדו בקריטריונים הנדרשים.
דוד אזולאי
¶
אני מציע שאנחנו נפנה לשרה את שתי ההצעות – של חבר הכנסת דורון, ושלי. הצעתו של חמי אומרת: ועדת רביבי; הצעתי אומרת: ועדה פנים משרדית.
היו"ר יורי שטרן
¶
נציגי הציבור צריכים לאזן במידה מסויימת את הנציגות הפקידותית. אם המשרד הוא מי שממנה אותו, יש כאן סתירה פנימית – הם צריכים להיות גופים חיצוניים למשרד. זה לא נראה לי.
חמי דורון
¶
לפי דבריך, זה בדיוק תפקידם של הדירקטורים החיצוניים בדירקטוריון של כל מיני חברת ממשלתיות, ועדיין מי שממנה אותם הוא השר הספציפי הנוגע בדבר.
אלונה קארו-יפת
¶
הבעיה היא שעד היום אין נציגי ציבור – לא מצאו כאן המלצות לגבי השאלה איך התנהלה הקרן, ואיך מונו נציגי הציבור שמונו.
חמי דורון
¶
לכן, ברגע שהשרה היא שממנה את נציגי הציבור – ויש קריטריונים, אותם יגדירו – הנציגות הזאת צריכה לעבור אישור של ועדה חיצונית. הנציגים הללו לא יכולים לעבור בלא - - -
היו"ר יורי שטרן
¶
זה לא אותו הדבר. מה שועדת רביבי תחליט – אם נניח יש כשרונות מתאימים ואם אין זיקה פוליטית.
היו"ר יורי שטרן
¶
על השרה אני סומך, במקרה. אבל מה יקרה אם שר אחר לאיכות הסביבה ירצה למנות אנשים שיהיו פשוט יס-מנים של הפקידים שלו שם? ועדת רביבי לא תיצור כאן כל מיגננה לאינטרסים הציבוריים, כי היא תבדוק אם יש להם השכלה מתאימה, ואם אין להם זיקה פוליטית במובן זה או אחר.
חמי דורון
¶
זה לא סתם ניקיון. הקרן לשמירת הניקיון איננה עוסקת באיסוף זבל מהרחוב. היא צריכה לעסוק בנושא מטמנות פיראטיות, בנושא ניקוי נחלים.
חמי דורון
¶
אין לי אתכם מלחמה; אני בצד שלכם. את לא מבינה את זה? אבל להשקפת עולמי, הנקודה היא שכשאתה בא לאיזשהו מקום, ברגע שיש אפשרות לניגוד עניינים, אני לא חושב שמתפקידה של ועדת הפנים של הכנסת לעשות זאת. אני חושב שמי שתפקידו לעשות זאת הוא הרשות המבצעת. השר צריך למנות--
היו"ר יורי שטרן
¶
חברי הכנסת מח'ול ודורון, זו טעות שלי. לפני רבע שעה היינו צריכים להתחיל בישיבה אחרת.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו נקבע את מועד הצגת הדו"ח של הקרן. עד אז נחשוב שוב איך לעשות זאת, כי יש כאן בעייה.
היו"ר יורי שטרן
¶
לקראת הדיון הבא, נגבש ביננו ובין היועצות המשפטיות- - -
הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:03