א' - הצעת חוק לתיקון פקודת המסים (גבייה) (מס' 5) (הוצאות סבירות בנקיטת אמצעי אכיפה)
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
13.7.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 260
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שלישי, כ"ד בתמוז התשס"ד (13 ביולי 2004), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 13/07/2004
חוק לתיקון פקודת המסים (גבייה) (מס' 5), התשס"ד-2004
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת המסים (גבייה) (מס' 5) (הוצאות סבירות בנקיטת אמצעי אכיפה), התשס"ד-2004, של חבר הכנסת אמנון כהן
מוזמנים
¶
חה"כ אמנון כהן
עו"ד עמי ברקוביץ - משרד המשפטים
עו"ד דלית זמיר - משרד המשפטים
זאב פורת - משרד האוצר, ס. מנהל אגף המסים המאוחד
רונית רוזין - משרד האוצר, מס ערך מוסף
עו"ד איתן בן-משה - משרד האוצר, מינהל הכנסות המדינה
עו"ד יעל אביר - משרד האוצר, מס ערך מוסף
עו"ד ג'וש פדרסן - המשרד לאיכות הסביבה, לשכה משפטית
עו"ד יוסי פרייס - המשרד לאיכות הסביבה, לשכה משפטית
עו"ד לאה ענתבי - משרד הפנים, לשכה משפטית
עו"ד ענת ליברמן - הנהלת בתי-המשפט
אורי סער - הנהלת בתי המשפט, מנהל המרכז לגביית קנסות
עו"ד שלומי מור - המוסד לביטוח לאומי
משה קופפר - המוסד לביטוח לאומי
אבי כ"ץ - רשות השידור, מנהל אגף הגבייה
עו"ד נועה בן-אריה - מרכז שלטון מקומי
קצרנית
¶
אסתר מימון
הצעת חוק לתיקון פקודת המסים (גבייה) (מס' 5) (הוצאות סבירות בנקיטת אמצעי אכיפה), התשס"ד-2004, של חבר הכנסת אמנון כהן
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מבקש לפתוח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. האמת היא, שהיתה לי שיחה ברגעים אלה עם איתן רוב, שמשום מה צלצל אלי ב-09:30, אולי כך הוא חשב שהוא יעכב את החקיקה. אמרתי לו שאני לא מבין מדוע הפנייה צריכה להיות ב-09:30, האם לא היה די זמן קודם? אני לא מאמין שרק אתמול בערב אמרו לו על כך. נשמע עכשיו מה אתם רוצים, אני בכלל לא יודע מה בדיוק הבעיה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תסביר עכשיו מה הבעיה לטובת החבר החדש שיש לנו בוועדה, חבר הכנסת הרב יצחק לוי, שהוא מחליף את חבר הכנסת סלומינסקי. תלמיד חכם מחליף תלמיד חכם.
איתן בן-משה
¶
יש לנו שלוש בעיות עיקריות. קודם כול, ברמת העיקרון אין לנו שום בעיה עם הצעת חוק שמגדירה שיש סמכות לגבות הוצאות בנקיטת אמצעי אכיפה, אלא שכאן סייגתם את ההוצאות שיהיו הוצאות סבירות, כאשר היום הסמכות שיש לי היא גביית הוצאות. יש לנו בעיה עם המילה "סבירות". זה בעצם אומר, שמה שהיה עד עכשיו לא סביר, ומעכשיו, כל ההוצאות שייגבו צריכות להיות סבירות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מי שיעבור על הפרוטוקול יגיד שהיה כתוב "הוצאות סבירות", והוועדה מחקה את המילה "סבירות".
איתן בן-משה
¶
למה "סבירות". אמרנו שבמקום שיהיה רשום המילה "סבירות", אנחנו נבוא עם תקנות, והתקנות קובעות תקרה להוצאה.
גיורא איילנד
¶
התניתם את התנאי, שהסרבן יישא בהוצאות, "ובלבד שאמצעי האכיפה נדרש באופן סביר בנסיבות הענין". זה תנאי מאוד בעייתי. מה זה "אמצעי האכיפה נדרש באופן סביר בנסיבות הענין"? אני אביא דוגמה: עושים מבצע של תפיסה של כלי רכב בדרכים, יעצרו כלי רכב ויגידו: זה לא סביר לנקוט בתפיסה של כלי רכב, כי לא עיקלנו קודם בחשבון הבנק, כי לא היינו קודם בבית? או חייב, שיש לו חוב של מיליון שקלים, יעשו לו עיקול בחשבון הבנק, והוא יגיד: זה לא סביר. לפי פקודת המסים (גבייה) יש היררכיה, והייתם צריכים קודם כול לעקל לי בבית את הטלוויזיה או את הוידיאו, למה ישר רצתם לחשבון הבנק העסקי שלי?
תמי סלע
¶
גם היום אפשר לטעון את זה, הרי סבירות, גם כך, זה עיקרון שחל על הפעולות של הרשות. אפשר לטעון שזה היה בלתי סביר.
איתן בן-משה
¶
ההערה השלישית נוגעת לתקרה שקבעתם. נקבעה תקרה של 10,000 שקלים או גובה החוב. יש לא מעט מקרים, הדוגמה המובהקת היא המקרה של מכירת מקרקעין, ששכר הטרחה עולה הרבה יותר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
"הוצאות שישא בהן הסרבן לא יעלו בכל מקרה על הסכום הנקוב בפרט א' בתוספת; על אף האמור בסעיפים קטנים (ב) ו-(ג) רשאי הממונה על הגביה בהסכמת היועץ המשפטי של הרשות אשר לה מגיע החוב, לאשר הטלת הוצאות על סרבן בסכום העולה על הסכום הנקוב בפרטים א' ו-ב' בתוספת, אם שוכנע כי הדבר סביר ומוצדק בנסיבות הענין".
תמי סלע
¶
לאותם מצבים שבהם, או שמדובר על חייב שבאופן סדרתי לא משלם, ורוצים בכל זאת לאפשר לו להוציא קצת יותר מכפל גובה החוב, או במקרים שזה מקרקעין, ומדובר, למשל, על שכר מוכר במכירה פומבית, וכן מוצדק להשתמש באמצעי הזה של מכירה פומבית של המקרקעין כדי לגבות את החוב, כי החוב הוא בסכומים מאוד גדולים. אולי יהיו מקרים שבהם יהיה מוצדק לסטות מסכום המקסימום שקבענו. זאת ההצעה.
גדעון סער
¶
אדוני היושב-ראש, בתפקיד שלי לפעמים אני משתמש בארבעה הבנים שנגדם דיברה התורה. לפעמים אני בא לפה בתור רשע, היום אני בא בתור תם. הרעיון שביסוד החקיקה, אני מבין, רק לגבי שלושה סעיפים בתוך ההצעה, שזה די הרבה, חושש שהתוצאה תהיה הגנת יתר על סרבני חוב.
דבר ראשון, אנחנו קובעים שההוצאות לא יעלו על גובה החוב, בסעיף 12ט(ב); אחר כך אנחנו קובעים גג לסכום ההוצאות שיישאו בהן סרבני החוב; דבר שלישי, אנחנו מכניסים את העיקרון של המידתיות בסעיף 12י.
אנחנו יודעים, מצד אחד, שמדינת ישראל היא בין המדינות שמוסר התשלומים בה נמוך מאוד, שהיקף החובות ותיקי ההוצאה לפועל והיקף צווי המאסר בגין חוב, מאוד מאוד גדול, וזה אינדיקציה לרמה מסוימת של מוסר תשלומים ותחמונים. מצד שני, אנחנו לא רוצים שתהיה הכבדת יתר, וזה אני מבין העיקרון שביסוד שהחוק שמציע חבר הכנסת כהן. תהיה הכבדת יתר על הסרבנים באופן כזה, שבסופו של דבר החוב המקורי יגיע לשיעור קטן יותר.
כאשר אני רואה את כל הסעיפים האלה, אני שואל אם זה לא החוק שבא בעצם להגן על סרבני תשלום בצורה מוגזמת, ולתת להם כלי אדיר. כל דבר יעלה שאלה של סבירות ושל מידתיות.
גם האינטרסים של בעל החוב, זה שמגיע לו כסף ולא שילמו לו את הכסף, צריך להגן עליהם, לא פחות מזה שלא משלם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
התשובה לדברים שלך נעוצה בדברים שנאמרו כאן במהלך הישיבות. לא התעלמנו בשום פנים ואופן מהעובדה שצריך לאכוף גביית חובות. מהעדויות שנמסרו בפני הוועדה, הסכום של 10,000 שקלים כהוצאות בלבד, אמור היה להיות סכום גג לצורך אכיפת תשלום החובות. כך נאמר כאן בוועדה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בישיבת הוועדה שאלתי, וכך נמסר לי. נמצאים פה גם המרכז לגביית קנסות וגם יושב-ראש ההוצאה לפועל, והם היו בישיבה הקודמת, ושאלתי בדיוק את השאלה הזאת. בכל אופן, הכנו תיקון שעומד לנגד עיניך שאומר, למרות שהם אמרו ש-10,000 שקלים זה צריך להספיק לגביית חובות, אבל הוספנו, שבמקרים שבהם יש הצדקה לכך שההוצאות יהיו יותר גבוהות, יש מנגנון לאשר את זה. לא סיכמנו מה יהיה המנגנון. הצעת החוק הזאת נועדה לטפל, והיא מתוחמת בעיקר לחובות בסכומים קטנים.
הוועדה, חברים בוועדה, וחברי כנסת רבים מקבלים פעם אחר פעם הודעות על מנגנוני גבייה משוכללים שמתחילים בחובות קטנים, ובגלל העברתם למשרדים שמתמקצעים בהליכים של גביית חובות, זה מגיע עד לכדי כך שחלק מהמשרדים האלה הפכו להיות בית-המשפט בעצמו. כשאתה הולך, למשל, להוצאה לפועל בבית-המשפט, ומבקש לעיין בתיק, אומרים לך שאין התיק, שצריך ללכת למשרד עורכי-הדין של התובע, שמנהל שם את התיק עם כל הרשומות במחשב. הם שולחים אותך למשרד של התובע לקבל את התיק של בית-המשפט, שזה תיק של הוצאה לפועל.
אנחנו לא נגד הקידמה, אבל כשיש חובות קטנים, אין עניין לגבות בכלל חוב של 100 שקלים, כי יש מיד עניין להוציא מכתב מעורך-דין ולשלם 400 שקלים. 100 שקלים של החוב, ועוד 300 שקלים שכר טרחה. השינוי נעשה רק בסכומים הקטנים. המנגנון שנבנה כאן משנה את המצב לגבי סכומים קטנים בלבד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
גדעון סער, אני מבקש ראשית כול שתבין מהי נקודת המוצא של החוק, ואם צריך לתקן, לא אכפת לי גם לתקן, אני לא קנאי למילים הכתובות, אני רק קנאי לעבודה שנעשתה פה. אתה צריך להבין מה עשינו. עזוב את המילים. החוק מדבר על 10,000 שקלים ו-300 שקלים, אלה שני טווחים של סכומים כספיים- - -
היו"ר מיכאל איתן
¶
גברתי, אמרתי שאם היתה טעות, אני אתקן אותה, אבל שאלתי את השאלה הזאת כלשונה.
שאלתי כאן, ונאמר לי במפורש, ש-10,000 שקלים יספקו את הוצאות גביית החוב.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נתקן, אם צריך. אני חוזר ואומר, הכנסנו את התיקון, שעל אף האמור רשאי הממונה לאשר "הטלת הוצאות על סרבן בסכום העולה על הסכום הנקוב". אני מסכים שאם היתה טעות, נתקן אותה.
אני רוצה לשאול את מי שאלתי, ומי אמר לי כן בישיבה הקודמת לגבי הסכום של 10,000 שקלים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה מוגדר בפקודת המסים (גבייה). כתוב בפקודת המסים (גבייה) "להלן הפקודה". זאת אומרת, זה מתייחס רק לפקודת המסים (גבייה), זה לא מתייחס לכלל החובות.
תמי סלע
¶
זה, שזה חל על פקודת המסים (גבייה), זה לא קשור לגובה החובות. זה קשור לזה, שזה הליך מינהלי. גובה החוב כרגע לא רלוונטי.
אורי סער
¶
אמרתי שבסוג החובות שאני גובה בהם, מרב העבודה, או 95% ממנה מתבטא בתפיסת כלי רכב ודברים מהסוג הזה. מכירת מקרקעין זה מאוד נדיר, וכמובן, צריך לתת את הפתח הזה, אבל זה לא דבר שבשגרה.
אורי סער
¶
המרכז עובד עצמאית, הוא לא מעביר את העבודה לאף אחד, להוציא את עצם ביצוע העיקול. לצורך זה אנחנו עושים מכרזים. כל שנתיים-שלוש אנחנו עושים מכרז חיצוני.
הוצאה על תפיסת רכב. תפיסת רכב רגיל זה משהו בסביבות 1,600 שקלים. אם זה תפיסת רכב באזור סכנה, שצריך להביא שוטרים, זה יכול להכפיל. תפיסת משאית זה יכול להיות עד 4,000 שקלים. 10,000 שקלים זה סביר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הגישה הזאת של הגנה על החייבים באה לידי ביטוי, כי מדובר בפקודת המסים (גבייה), שיוצרת מצב מאוד לא צודק, שבו הממשלה מייצרת לעצמה מסלול גבייה דרקוני, שפוגע בזכויות אזרח. היא אומרת שכאשר גדעון סער חייב למיכאל איתן כסף, מיכאל איתן צריך ללכת למסלול ההוצאה לפועל, לפי התקנות שם, אבל, כשהוא חייב למשטרת ישראל, יש מסלול דרקוני, עם הרבה בעיות. היא יכולה ללכת להוצאה לפועל, אבל היא בוחרת ללכת לפקודת המסים (גבייה). לכן, מלכתחילה, נקודת ההתחלה היא שאנחנו לא פוגעים בשום כלי קונבנציונאלי שקיים לגביית חובות במדינת ישראל, אנחנו מטפלים בכלי שהוא כלי דרקוני, שמנוצל גם בצורה שאנחנו מקבלים עליה פעם אחר פעם פניות.
זאב פורת
¶
אני סגן מנהל האגף המאוחד מאכיפת הגבייה. אתה מדבר על כלי דרקוני, אתה משתמש בביטויים חריפים מאוד.
זאב פורת
¶
אני רוצה לעדכן את חברי הוועדה, שיש לנו מעל 400,000 בעלי חוב. גובה החוב היום עולה על 100 מיליארדי שקלים.
זאב פורת
¶
המגמה שלך היא מגמה מבורכת. אני חושב שצריך לאזן בין האינטרס של האזרח, שההוצאות יהיו סבירות במהלך גביית החוב ממנו. מקובל עלי שכאשר קיים חוב של 400 שקלים, לגבות הוצאות של 700 שקלים, זה לא סביר, אני מסכים אתך. אני חושב שראוי, שבהצעה הזאת, ואני מוכן לקחת על עצמי את הדברים האלה, זה אולי יפגע בקטנים יותר, שתהיה הגדרה מה משמעותו של חוב קטן. כל התקנה הזאת תחול על חובות שגובהם קרן או קרן, ריבית והצמדה, עד 10,000 שקלים.
זאב פורת
¶
הבנתי. ההוצאות הרי נובעות משווי המיטלטלין שאתה תופס. כאשר החוב הוא 5,000 שקלים, אני לא נוקט בפעולות בלי כל פרופורציה.
אריה כהן
¶
קודם כול, אני מצטרף לעמדה של חברי, אורי סער, ואני מנהל 2.5 מיליוני תיקים של אנשים שחייבים, לא 500,000, והחובות שבין 100 שקלים לחובות של מיליוני שקלים ועשרות מיליוני שקלים. אנחנו היום מבצעים חקירות, וכניסה למאגרים וביצוע הרבה מאוד הליכים, ועשינו איזו רפורמה בהוצאה לפועל, והגענו, בתיק של מיליון ושל 500,000, לסכום הוצאות של יותר מ-10,000 שקלים.
גם מתלונות שמגיעות למועצה לצרכנות, וגם מתלונות שמגיעות לחברי כנסת, ומגיעות גם אלי, כי חושבים שזה קשור להוצאה לפועל, עולה שיש היום הרבה חברות גבייה. אני לא מדבר על אלה שגובים במסגרת החובות של המדינה, אלא חברות במסגרת הרשויות המקומיות וכל מיני רשויות אחרות, שגובים היום סכומים, הם מתחילים ישר במחירים גבוהים מאוד. הציג פה נציג המועצה לצרכנות כל מיני תלונות כאלה, לא אחת ולא שתיים. החברות האלה פורחות בשוק, זה נעשה עסק משגשג. לצערי, גם בהוצאה לפועל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מאוזנת מאוד. לא יכול להיות מצב שאזרח שחייב 100 שקלים, צריך לקבל מכתב מעורך-דין על 300-400 שקלים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם כך, נמצא את המכנה המשותף. אני אומר שוב, אנחנו לא מדברים כרגע על גביית חובות גדולים של אדם שבמכוון רוצה לנצל את החוק להתחמק מחוב.
דלית זמיר
¶
יש ערר על הצעת החוק הזאת, ולכן, עמדת הממשלה כרגע היא להתנגד. היתה שאלה אם יש בכלל סמכות לגבות הוצאות, ואין ספק לכולנו, לפחות ליועץ המשפטי לממשלה, שיש סמכות לגבות הוצאות. הבעיה היתה איך אנחנו דואגים לתקרות של ההוצאות. ולכן, ההסכמה היתה, שיהיו תקנות שיקבעו תקרות. ואכן, נוסח של תקנות כאלה כבר מופץ וקיים, ועובדים עליו, שקובע לכל פעולה מה סכום המקסימום שאפשר לגבות בגינה. על כתב התראה כתוב, לדעתי, 30 שקלים.
דלית זמיר
¶
הוספתם בהצעת החוק סעיף שקובע שאנחנו מחויבים לתקן את התקנות האלה בתוך 180 יום. זאת אומרת, בתוך 180 יום לא יהיה יותר המצב של ניצול ורווחים שעושים כתוצאה מההוצאות. אנחנו חושבים שזה מספיק, ובזה אנחנו פותרים את הבעיה.
תמי סלע
¶
זה עיקרון אחד, אבל בדיון הקודם דובר על כך שכדי לנסות לממש את הכוונה המקורית של המציע, שהיתה לדאוג לכך שסכומים קטנים לא יתנפחו לסכומים גדולים- - -
תמי סלע
¶
עדיין אתה יכול לנקוט באמצעי אכיפה מסוים, שהתקנות אומנם מגבילות את הסכום לגביו, אבל הוא לא פרופורציונלי לסכום החוב. לכן דובר על שני עקרונות נוספים בדיון הקודם. האחד, שקודם יינקט אמצעי אכיפה, שעלותו פחותה והוא פוגע פחות, לפני שילכו לאמצעי אכיפה יותר יקרים ויותר פוגעים; והשני, שבסופו של דבר גם יהיה סף מקסימום להוצאות, אפילו אם אנחנו קובעים סכומים שהם סבירים כדי לנקוט אמצעי אכיפה מסוים, כי אנחנו אומרים שעל חוב של 100 שקלים, אנחנו לא רוצים שיוציאו 500 שקלים על הגבייה שלו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בהצעת תיקון שיוזמים כעת לגבי ההוצאה לפועל יקבעו, שעד 100 שקלים בכלל אי-אפשר יהיה להגיש תיק לגבייה.
דלית זמיר
¶
אני רוצה לסיים את מה שהתחלתי להגיד קודם. מה שביקשתם להכניס פה, כן הכנסנו בתקנות. אחת ההוראות בתקנות אומרת למשל, שמבחינת סבירות ההוצאה יובא בחשבון, בין היתר, היחס בין גובה החוב לגובה ההוצאות, מתוך אותה מחשבה.
תמי סלע
¶
הרעיון היה לחזק את העיקרון, גם בחוק עצמו, של הסבירות של ההוצאות ואמצעי האכיפה, משום שזו פקודה שיש אתה היסטוריה בעייתית.
יצחק לוי
¶
זה לא סביר, כי זה תלוי בזמן שלוקח לגבות חוב. אחד מתחמק חמש שנים, אז יוציאו הוצאות יותר גבוהות.
גדעון סער
¶
הרב לוי מציע את סעיף ההסמכה. תקצר את הזמנים, תכריח את משרד האוצר להביא תקנות בתוך 90 יום או 60 יום, ואז אני אתך. תעלה את זה למליאה, תפצל את הסעיף הזה משאר החוק. יש לך כל את הכלים. למה לא ללכת בצורה מידתית?
גדעון סער
¶
זו מהפכה, כי בצדק אמרת כי למדינה ולגופים נוספים: לרשויות מקומיות, לרשות השידור ולעוד הרבה גופים, יש סמכויות יתר בנושא הזה של גבייה. מצד שני, זה גם עם קשה. נסתכל על כל ההיבטים. צריך לעשות פה שינוי, למה לא לעשות את זה הדרגתי?
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא נכנסתי לגופו של עניין, אבל היה כאן עורך-דין בשם ברג מהמועצה לצרכנות, שהעלה את הטענות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הבעיה, שאלה שמעוניינים בגבייה נמצאים פה ונלחמים מלחמה אטומית, ונציגי האזרחים אינם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה לא מספיק. צריך לקום כאן מישהו ולהסביר בכמה מילים את ההבדלים בין תהליך הגבייה הזה לתהליך הגבייה האחר. אני מחפש, שיקום כאן מישהו ויסביר לכל הוועדה, כולל לחבר הכנסת סער, מה ההבדל בין שני תהליכי הגבייה.
גדעון סער
¶
ההגבלות, כפי שהן מוצעות פה, אם החוק הזה עובר, יכול להיות מאוד שרשויות יעברו למסלול של הוצאה לפועל, ושם ההוצאות יהיו עוד יותר גדולות. מה תעשה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רוצה לייצג עמדה אחרת. שאלתי את השאלה הזאת בדיוק, והוא אמר, שבמאזן הזכויות שיש לאזרח, זה עדיף, ואני השתכנעתי. נכון שבסוף, מי שישלם - ישלם יותר, אבל הרבה מאוד אנשים לא יצטרכו לשלם. זו היתה המסקנה.
נועה בן-אריה
¶
אני רוצה להשיב כאן לכמה דברים שנאמרו. ראשית, נושא גביית הוצאות. אתה מדבר למשל על תפיסת רכב, ואתה נוקב בסכומים של 1,600 שקלים ו-1,800 שקלים ו-2,500 שקלים, כאשר נמצאת בפנינו המגבלה של סעיף קטן (ב) שאומרת: "מבלי לגרוע מכלליות האמור בסעיף קטן (א) הוצאות שישא בהן הסרבן לא יעלו על גובה החוב; על אף האמור בסעיף קטן זה היה גובה החוב עד הסכום הנקוב... לא יעלו ההוצאות שישא בהן הסרבן על אותו סכום". כשאני נמצאת במצב שמישהו חייב לי 1,000 שקלים או 1,200 שקלים, אני יכולה לגבות ממנו הוצאות עד גובה של 1,200 שקלים, כך על-פי הנוסח הקיים. ועכשיו, כאשר עלות תפיסת הרכב, אליבא דמרכז לגביית קנסות, אני כבר לא מדברת עכשיו על הוצאה לפועל ואני לא מדברת עכשיו על חברות הגבייה- - -
נועה בן-אריה
¶
1,600 שקלים לרכב בתפיסה רגילה, ולמשאית – 2,500, ואם צריך לגרור מרחק מסוים, הסכום עולה, ויש אחסנה.
אתמול ניסיתי לברר תעריפי הוצאה לפועל ומצאתי, שבמרבית המקרים, כשמדובר בסכומים קטנים, אכן אנחנו נמצאים במגבלת הסכומים של 300 שקלים ועד 10,000 שקלים, ויש בהחלט מקומות שבהם לא. אבל, גם הליכי תפיסה והליכי כניסה לחצרים וגרירת רכבים ופריצת דלת ומקרים שכאלה, משתנה בלשכת ההוצאה לפועל מתחום עיר אחת לתחום עיר אחרת. בערים שונות הסכום שונה. ההתחקות אחרי טבלת הסכומים הזאת היתה כמעט בלתי אפשרית.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בחרת לעצמך את המקרה הנוח ביותר. יש לי רושם שאם נעשה את טבלת ההשוואה, היא לא תהיה כל כך מהותית בהבדליה.
אני מרגיש כאן ממש קול בודד, היחיד שצריך לשבת כאן ולדאוג. מה שקורה, שהקואליציה כבר קיבלה טלפונים- - -
גדעון סער
¶
אתה אוהב לצייר את הדברים, שאתה לוחם, וכל השאר מגינים על המנגנונים. אף אחד לא גייס. החוק כפי שהוא, הוא חוק לא טוב. זה הכול. באתי לפה, ואף אחד לא דיבר אתי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני חוזר ואומר שהחוק הזה הוא חוק מעולה, הבעיה שלו, שהוא מגן על האזרחים ולא על אלה שגובים את החוב. במקרה הזה הוא מתייחס רק לרשויות השלטון שבוחרות לעצמן מסלול גבייה שונה ממסלול הגבייה שניתן לכל בעל חוב אחר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
האזרח לא משלם, כי האזרח מקבל מכתבים, ואתם לא דורשים ממנו בכלל לוודא שהוא קיבל את המכתב. אוטומטית, אצלכם החוק הוא כזה שאתם רואים אותו כמי שקיבל כך וכך, בפרוצדורה שונה מהוצאה לפועל.
אני חוזר ואומר, שהדיון הזה הוא דיון לא מאוזן. אני מודה שעשיתי כאן טעות, כי לא ידעתי שיהיה כאן מצב כזה, שאני בעצמי לא מוכן לדיון. אני יודע שבסופו של דבר לא ישבנו כאן כמו מטומטמים. נראה כאן כאילו אנחנו ממציאים כל מיני המצאות לא הגיוניות. המסלול של ההוצאה לפועל קיים גם לרשויות. אמרנו שבמסלול הזה, במודע, אנחנו רוצים להגביל, במיוחד לחובות קטנים, על מנת שהמסלול המהיר הזה, שהרשויות ביקשו לעצמן, לא ייפגע, ואם הן מרגישות כל כך פגועות, כאילו אנחנו עושים כאן מהפכה, אני מודיע שלא עשינו מהפכה.
אני לא עשיתי עבודה, ואת חיפשת נתונים, ולכן את בעמדת עליונות עלי. לקחת ועשית טבלת השוואה, ואני לא עשיתי. אני מוכן לתקן עיוותים, אני לא רוצה שיהיה פה שום עיוות, אבל התמונה שמצטיירת כאן רחוקה מהמצב הקיים בשטח.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תביאי את כל הטבלה שעשית. איך מצאת שיש 1,600 שקלים מול 1,000 שקלים. מה קורה ב-2,000 שקלים? מה הפערים?
היו"ר מיכאל איתן
¶
תלכו להוצאה לפועל אם זה לא נכון, אף אחד לא מכריח אתכם ללכת להליך הזה, אתם בוחרים בו. אם הוא יותר גרוע, למה אתם הולכים אליו? אף אחד לא מכריח אתכם ללכת להליך הזה? זה כל כך גרוע, אז למה אתם הולכים על זה?
נועה בן-אריה
¶
אני מוכנה לצאת מנקודת מוצא, כי ההליך שהרשויות נוקטות בו, ואני מדברת בשם השלטון המקומי, אין ספק שמדובר בהליך דרסטי יותר, ומדובר בהליך שהוא, על-פי רוב, גם מהיר יותר, ולכן משתמשים בו, ולכן ביקשנו את הסמכות לעשות שימוש גם באמצעי הגבייה המינהליים.
לגבי השימוש באמצעי הזה. אנחנו נמצאים היום בעידן שהוא אחרי בחינת אמצעי הגבייה האלה והשימוש בהם על-ידי בית-המשפט העליון, שזו סיטואציה שאנחנו מלווים אותה כבר קרוב לשנה וחצי, והיא יצרה מצב חדש. בתי-המשפט אמרו לנו: רבותי, גבייה מינהלית, הכול טוב ויפה, אבל גם אותה צריך לעשות במידתיות, תוך נקיטת הליכים סבירים ותוך גביית הוצאות סבירות גם כן. את זה אמר הבג"ץ, והוא שלח אותנו, ביחד עם משרד הפנים, להוציא נוהל מיוחד לגבייה. אותו נוהל מיוחד, שמשרד הפנים הוציא, היה צריך להיות מאומץ על-ידי כלל הרשויות המקומיות – ואני מדברת עכשיו רק בשם הרשויות המקומיות – וכשהן יצאו למכרז גבייה, שלא כמו שנאמר כאן קודם, הן היו צריכות לפעול אך ורק על-פי הנוהל.
בדקתי את מכרז הגבייה הזה, שאימצו אותו מרבית הרשויות המקומיות, זה מכרז מסגרת, שיצא על-ידי החברה למשק וכלכלה של השלטון המקומי, ואימצו אותו מרבית הרשויות המקומיות בארץ, ועברתי שם על מסלולי הגבייה והתעריפים שחברות הגבייה מוסמכות לגבות במערכת היחסים בינן לבין הרשות.
ההכפפה מבחינת גביית חוב מינהלי היא לתעריפי ההוצאה לפועל, אדוני, היא לא לתעריפים של עושק הציבור ועושק האזרחים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יכול להיות ויכוח עקרוני, ויכול להיות ויכוח על ניסוח. אני רוצה כעת להבין על מה אנחנו מתווכחים, האם על העיקרון או על הניסוח?
נועה בן-אריה
¶
ברמת העיקרון, כאשר אנחנו מאפשרים גביית הוצאות סבירות או לא סבירות, אני לא מתייחסת למינוחים, אנחנו צריכים להסמיך את השרים להתקין תקנות עם סכומים, שהם יתחמו, כמו באסתטיקה חקיקתית שמצויה במדינה דמוקרטית. סכומים צריכים להיקבע בתקנות, לא בחוק ראשי.
לאה ענתבי
¶
אנחנו סבורים שהמתכונת המוצעת בחקיקה הזאת צריכה להסמיך את שר האוצר, וגם את שר הפנים, להתקין בתקנות סכומים עבור פעילות אכיפה. לא צריך לסנדל אותנו מראש במגבלות של המחוקק הראשי. מה שמאוד לא הגיוני זו המגבלה בין 300 שקלים ל-10,000 שקלים, שלא יעלה על גובה החוב. אם זה 305 שקלים, אתה כבר לא יכול לגרור רכב.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הצעת החוק, ביוזמה של חבר הכנסת אמנון כהן, לא באה סתם מהאוויר, היא באה כתוצאה ממציאות מסוימת, שבה לא הייתם ערים מספיק. כל הגופים הנכבדים האלה שדואגים לאוצר המדינה ולאוצר התשלומים, ואני מברך אתכם על פעילותכם, אבל לא הייתם מודעים מספיק לתופעות שאנחנו שומעים כאן מגורמים רשמיים של מדינת ישראל.
עומד כאן ראש ההוצאה לפועל ואומר לנו: רבותי, תיזהרו. יש תופעה. ובא חבר הכנסת אמנון כהן ואומר, שהוא רוצה לעזור לאזרחים שהתופעה הזאת לא תתקיים. במקום שיקומו כל מיני ארגוני אזרחים, בא דווקא ראש ההוצאה לפועל ואומר שיש תופעה כזאת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מקימים חברות גבייה שהאינטרס שלהן בהוצאות הגבייה הוא יותר מאשר האינטרס של בעל החובה, קרי, הרשויות, ומעבירים אליהן בסיטונות את הגבייה, והאינטרס שלהן הוא להריץ את הגבייה.
לאור הביקורת שהושמעה כאן, אני רוצה לנסות ולבדוק מה אנחנו יכולים לעשות על מנת להקטין את ממדי המהפכה, כביכול, שאנחנו עושים. אני חוזר ואומר פעם נוספת, שאני לא בקיא, אני לא יודע מה קורה בעולם, אם יש גם שיטות כאלה של הממשלות, שיש להן חברת הוצאה לפועל פרטית משלהן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מכיר, אני לא יודע. יש כאן עיקרון מאוד לא הוגן. חוב זה חוב. למה זכות אזרח לא נפגעת כאשר בהוצאה לפועל צריך לשלוח לו מכתב רשום, ואתם מסתפקים בסתם מכתב, שיכול להיות שבכלל לא הגיע אליו, ומיד עורך-הדין מוסיף עוד מכתב ועוד כפל תשלום?
אם בעיקרון אתם מוכנים, ומדובר פה בשינוי של סכומים, אני מוכן להתפשר ונתקדם. אם לא, נעמיד את העיקרון להצבעה, או שהחוק הזה יעבור או שנוריד אותו. אני לא מתכוון לבזבז את זמני ואת זמן חברי הכנסת עד קץ כל הדורות.
אנחנו נמצאים בשני מקומות ברמת הוויכוח על הסכום – בגבול העליון, שאמרנו 10,000 שקלים, ואתם אומרים שזה לא מספיק; ובמקרים שזה יותר, מנגנון שאפשר לקבוע גם יותר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אמרתי שיש סכום עליון, שזה 10,000 שקלים, ויש סכום תחתון, שזה אומר עד 300 – 300, לזה נדמה לי שיש הסכמה. הבעיה היא, מה קורה עם כפל בין 300 שקלים ל-10,000 שקלים. זו גדר הבעיה שאתה אנחנו צריכים להתמודד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתה לא דיברת, אני כבר קיימתי על הנושא הזה שלוש ישיבות, ונגמר הזמן, אני לא אקיים אין-סוף ישיבות.
יצחק לוי
¶
אני חושב שכדאי לקבוע עוד דיון. יש פה עוד כל מיני דברים שלא דנו בהם: יש תקרה או אין תקרה וכן הלאה.
יצחק לוי
¶
לכן צריך לדבר עליו, צריך לקיים עוד דיון. למה הזריזות? מה הבעיה? אני רוצה לדבר על נושא התקרות, אני רוצה לדבר על תועלת התקנות. עולים פה כל מיני דברים, ועוד לא דיברנו על כלום.
יצחק לוי
¶
אתה רואה שכל האנשים כאן, שמייצגים את משרד האוצר, את משרד הפנים, את אגף המסים – כולם חושבים שיש בעיה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הם דיברו ועמדתם ברורה וידועה, הם בכלל היו מעדיפים שהחוק הזה לא יהיה. זה לא ברור לך? אתה מביא את כל אלה שהחוק בא להגביל אותם.
רשף חן
¶
עסקתי בנושא הזה, ויש בעיה, והיא בעיה אמיתית, בעיה של חובות קטנים. צריך לקבל החלטה, קודם כול החלטה מערכתית. יש אפשרות להגיד, שאם החוב קטן, אנחנו עוזבים את הבן-אדם, לא מתעסקים עם 300 שקלים, אנחנו שוכחים מעיקרון שלטון החוק, אנחנו שוכחים מהעיקרון שאומר שהרשות גובה את החובות שלה, אנחנו נוהגים כפי שהיה עושה אדם פרטי במצב הזה, הוא היה אומר שבפחות מ-300 שקלים הוא לא ישקיע מאמץ, הוא עוזב את זה. זו אפשרות, אני נגדה.
האפשרות השנייה היא, שאנחנו אומרים שבמדינת ישראל, אם אדם חייב 300 שקלים או 10,000 שקלים או מיליון שקלים, דין אחד להם. כסף ציבורי, אנחנו חייבים לדאוג להשיג את הכסף הזה. ואז, אם אתה מקבל את העיקרון הזה, יש לך בעיה קשה מאוד עם ה-300 שקלים, כי מה שלא תעשה, עלויות הגבייה יהיו הרבה יותר. היכולת למעט, אם הבן-אדם לא סרבן, ושלחו לו מכתב, וכבר הוא משלם את הסכום, שזה מצב די נדיר, כי במצב הזה, החוק לא היה נוצר מלכתחילה. על הבן-אדם הזה אתה צריך להוציא כסף כדי להשיג אותו, אתה צריך להשיג חברת גבייה. חברת גבייה גם היא לא רשעה גמורה, מגיע לה לחיות ממשהו.
רשף חן
¶
בדרך כלל לא, אבל לא משנה.
אתה צריך לשלם להן את השכר שלהן. אנשים עובדים, פותחים תיק, עושים עבודה, לא יעזור כלום, אפילו אם מדובר כאן על גבייה. אחר כך אתה רוצה לשלוח מישהו לעקל. אני מזמין אותך לשכור שלושה אנשים שילכו למישהו הביתה, ורק ידביקו משהו. זה עולה כסף, הרבה יותר מ-300 שקלים. הדבקת אצלו בבית, וכבר אתה חייב לאותם שלושה אנשים שעשו עבודה ומגיע להם תשלום. הבן-אדם לא שם, ואז אתה חייב איכשהו לגבות את הכסף הזה. זה שאתה סתם מבקש ממנו, זה לא עוזר לך. ואתה מגיע לעלויות מאוד מאוד גבוהות. זה המצב, אין דרך להימנע מזה.
הדבר היחיד שאנחנו מחויבים בו כלפי האזרח, ופה הצעת החוק היא נכונה, לא יכול להיות מצב שכל מיני שרלטנים ינצלו את המצב הזה לרעה, וייצרו הוצאות פיקטיביות, ייצרו הוצאות שלא סבירות בסכום שלהן. היתה, נדמה לי, כתבה על אחד, ב"כולבוטק", על מישהו שמייצר פעולות גבייה, שבעצם אין צורך בפעולות הגבייה האלה. זה בוודאי דבר שצריך למנוע. את התופעה הזאת אתה לא מונע בחקיקה, אתה מונע בפעילות בשטח.
ברמת החקיקה, מה צריך להיות? כבר יש בחוק "הוצאות סבירות", זו אמירה שכבר מגדירה שההוצאות לא יכולות להיות כל סכום, ואם הן יהיו כל סכום, אפשר לתקוף את זה. אני בהחלט הייתי מוסיף סמכות לשר האוצר להתקין תקנות.
רשף חן
¶
אני מודה שאני מדבר מתוך חוסר ידע מוחלט של מה הוראות החוק. מה שצריך להיות, זה מצב שבו יש תקנות שקובעות באופן אחיד לגבי פקודת המסים (גבייה). מי שבחר לפעול על-פי פקודת המסים (גבייה), יפעל גם על-פי התקנות האלה – כמה משלמים עבור עיקול, כמה משלמים עבור רשימת פעולות. אגב, זה קיים בהוצאה לפועל. מה שצריך לעשות, זה רק חיתוך-הדבק מההוצאה לפועל.
יש עניין של הוצאות עורכי-הדין. לגבי הוצאות עורכי הדין יש כלל, ולטעמי הוא כלל לא נכון, של הצמדת הוצאות עורכי-הדין לסכום החוב. זה כלל אצבע, שהוא פשוט כלל של נוחות, שבתי-המשפט אימצו אותו, והוא מאוד מושרש בארץ, והוא לא צודק, מפני שהאמת היא, שהוצאות הגבייה שאתה צריך כעורך-דין, הפעולות שאתה צריך לעשות עבור חוב של 1,000 שקלים, 10,000 שקלים, הן אותן פעולות. ההבדל היחיד זה, עוד אפס שהמדפסת מדפיסה על המסמכים. חוץ מזה, אין הבדל.
כבר בכללי לשכת עורכי-הדין, שיוצאים בתקנות ההוצאה לפועל, יש מין סולם יורד שהאחוזים הולכים ויורדים. יכול להיות שבהקשר הזה של פקודת המסים (גבייה), ללחוץ את זה עוד קצת כלפי מעלה, דווקא בסכומים הגבוהים, ולקבוע סכום פיקס עבור פעולות גבייה.
אתה יוצר מצב שלגבות חוב של 300 שקלים או 1,000 שקלים, לא ישתלם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת רשף חן, עם כל הכבוד, כל הטיעון שלך לוקה בחסר בעובדה שאתה לא מבחין שיש מסלול של הוצאה לפועל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מרוב שאתה דואג לאזרח, אתה נותן אפשרות לחייב בן-אדם על-ידי דואר רגיל ולא דואר רשום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני צודק, אז נוותר על החוק הזה, ונקבע שהמסלול של פקודת המסים (גבייה) מחייב דואר רשום--