ב' - הצעת חוק התכנון והבניה(תיקון מס' 67), התשס"ד-2004
5
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
07.07.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 248
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
יום רביעי, י"ח בתמוז התשס"ד (07.07.2004), בשעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 07/07/2004
חוק התכנון והבנייה (תיקון מס' 68), התשס"ד-2004
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק התכנון והבניה(תיקון מס' 67), התשס"ד-2004-
מוזמנים
¶
אברהם פורז -שר הפנים
חה"כ טלב אלסאנע
עו"ד יהודה זמרת -לשכת היועץ המשפטי, משרד הפנים
עו"'ד דלית דרור -משרד המשפטים
עו"ד נעה בן אריה -מרכז השלטון המקומי
יהודה זמרת
¶
מטרת החוק היא לתקן מספר דברים הקשורים לאכיפה בתחום חוק התכנון והבנייה. משרד הפנים ומשרד המשפטים שוקדים כרגע על תיקון יותר מקיף בנושא סמכויות האכיפה, אבל זה דבר לעתיד.
אני אתייחס עכשיו לסעיף 1. בחוק התכנון והבנייה, לפני תיקון 43, היה מכשיר המסמיך את בית המשפט לחייב את מי שהורשע בעבירת בנייה בתשלום כפל האגרה. זה היה מכשיר כלכלי על מנת להגביר את האכיפה בתחום התכנון והבנייה. אגב תיקון של סעיף 218 שקבע את החובה הזו במסגרת תיקון 43 במטרה אחרת, נשמטו המילים, "בתשלום נוסף". כך נוצרה אי בהירות בנוגע ליכולתו של בית המשפט להטיל כפל על שווי האגרה על מי שהורשע בעבירת בנייה.
יהודה זמרת
¶
עד תיקון 43 היה ברור, ומתיקון 43 בית המשפט היה פועל לפי פרשנות יצירתית, מאחר והמשפט הוא חסר הגיון.
יהודה זמרת
¶
למרות שבית המשפט פסק שאת טעות הסופר הזו הוא מפרש בהרחבה, כאשר אנחנו נזקקנו לגעת בשני סעיפים אחרים, חשבנו שכדאי להסדיר גם את הנושא הזה. נוסח הסעיף היום הוא תמוה, "בית המשפט רשאי גם לחייב את הנשפט שלא יעלה על סכום האגרה".
יהודה זמרת
¶
המטרה היא להסדיר את אי הבהירות הזו באופן מפורש. אני עובר לסעיף 2. היום יש סמכות לתת צו הפסקה מינהלי ברגע שמתבצעת בנייה בלתי חוקית. כולנו יודעים שהבעיה הגדולה בתחום התכנון והבנייה היא, שאם אתה לא מביא את זה ברגע שהעברה מתבצעת, זה הרבה יותר קשה כי הבניין כבר בנוי והשנים חולפות. הרבה יותר קשה לטפל בעבירות בנייה ישנות מאשר בעבירות בנייה חדשות.
במסגרת תיקונים קודמים עלה הכלי של צו הפסקה מינהלי, שמאפשר לקבע את המצב, עד אשר ניגש לבית המשפט ונסדיר את הנושא. בחוק הקיים, הסמכות הקיימת היא רק לגבי צו הפסקה לבנייה. אנחנו מבקשים גם צו הפסקה לשימוש. אנו מתייחסים למצב בו מישהו משתמש במבנים חקלאיים לשימושים מסחריים.
יהודה זמרת
¶
אז אין בעיה, כי אנו עצרים את הבנייה. המקרים שאנו נוכחנו בהם, הם בעיקר מקרים שיש בהם שימוש חורג בלתי מאושר. אנחנו מבקשים להפסיק את השימוש החורג על ידי צו ההפסקה המינהלי, ברגע שמתחילים את השימוש במקום. את הצו אפשר להוציא גם לפני זה. היו לנו מקרים בהם ידענו שהולכים להשתמש במבנה באופן בלתי חוקי, ורצינו קודם כל להוציא צו הפסקה מינהלי, על מנת שלא יכנסו למבנה, יאכלסו אותו ואז לנו יהיה הרבה יותר קשה להוציא אותם מתוך המבנה. הבקשה היא להרחיב את הסמכות להוצאת צו הפסקה מינהלי גם לנושא של שימושים.
משה גפני
¶
מה זאת אומרת צו הפסקה? אם יש לי מבנה חקלאי ואני מכניס לשם אנשים לגור, מה תהיה המשמעות של צו ההפסקה, להוציא את האנשים משם?
משה גפני
¶
נניח שיש לי מגרש חקלאי שיש בו מבנה המשמש לחקלאות, ואני מכניס לשם את משפחתי לגור. מה יגידו לי?
יהודה זמרת
¶
יש לי סמכות להוציא צו הריסה. אני מוציא אותו לבנייה. איך אני יכול להגיע לאותו מצב שצו הריסה מינהלי שיש לי מצב של שימוש טרי במבנה. אני אומר שכרגע אני מוציא לך צו הפסקה במקום צו הריסה. במקום להרוס, אני אומר לך תפסיק את השימוש ותצא מהמבנה. הבעיה היא שאחרי שאדם נכנס לתוך מבנה ומשתמש בו שלא כדין, זה הרבה יותר קשה.
יהודה זמרת
¶
אני מדבר על מצב בו אדם עושה דין לעצמו, אדם נכנס למבנה חקלאי, ברוב הקרים זה לא למטרת מגורים, אלא מבנים חקלאיים מסחריים, ואומר שהוא ישתמש במבנה כחנות. אחרי שהחנות תתנהל שם 3 שנים, בגלל ההליכים המשפטיים הארוכים, יהיה הרבה יותר קשה להוציא את האדם מהחנות. דבר דומה עשו גם לגבי צווי הריסה.
טלב אלסאנע
¶
חוק התכנון והבנייה מדבר על כל הקשור לבנייה מתוכננת. אתה בא ומרחיב את החוק. כאשר אומרים שימוש, הכוונה היא גם למקרה בו גפני הלך לבקר אצל אותו אדם שגר בבית זה. גפני נחשב למשתמש באותו מבנה. כל אחד שנכנס למבנה נחשב למשתמש.
משה גפני
¶
אם אתה מרחיב את החוק בסעיף 2 שעליו אתה מדבר, המשמעות של העניין, היא שאם יש לי צריף שמשמש לחקלאות, ואני שם את המשפחה שלי שם, כיוון שיש לי בן שהתחתן ואין לי דירה בשבילו.
יהודה זמרת
¶
בכל מקרה אתה עברת על החוק. אין היתר לשימוש הזה. הוועדה הזו תוקפת אותי כל היום שאני לא מטפל בחופים, שאני לא מנהל את הבנייה הבלתי חוקית.
משה גפני
¶
נאמר שאני השוטר או הפקח. אם יש שתוספת בנייה או עסק במקום, זה מובן, אבל זה לא מובן שאומרים, תוציא את הילדים שלך מהמבנה, כיוון שיש פה שימוש שלא על פי החוק. אני יכול להגיד לך שהילדים נמצאים פה בשביל חקלאות, הם עובדים בחקלאות.
יהודה זמרת
¶
ברור לנו שכל אחד יגיד שהוא גר במבנה למטרת חקלאות. עוד לא ראיתי את זה בתיקים, אבל כנראה שיש בעיה מאחורי הטענה. יגידו לך שאתה יכול ללכת לבית משפט ולבטל את הצו, אבל הנטל הוא עליך. במדינת ישראל יש פקחים שעברו הסמכות ויש מהנדס שחותם על כך.
משה גפני
¶
על כל הדברים האחרים יש כבר חוקים קיימים. אם אתה בונה מבנה לא חוקי, יש צו הריסה. אם אתה מקים במקום עסק, יש צווים שיכולים למנוע זאת.
משה גפני
¶
אדוני השר, אתה מציע פה הצעה שתרחיב את העניין מעבר לכל החוקים הקיימים. באופן עקרוני זה נכון שתהיה אפשרות למנוע שימוש חריג על ידי צו שיאסור את השימוש. בכל המקרים האחרים של שימוש חריג שבהם אתה הופך מבנה חקלאי לעסק, יש גם היום אפשרות להפסיק זאת. במקרה של תוספת בנייה לא חוקית, יש חוקים שיכולים למנוע זאת ולהרוס את המבנה.
שר הפנים אברהם פורז
¶
חה"כ גפני, אנחנו מדברים על מקרה של אדם שי ש לו דירת מגורים בבית דירות, והוא החליט לפתוח חנות.
שר הפנים אברהם פורז
¶
רק על ידי בית המשפט. אני רוצה לאפשר להוציא צו מינהלי ולהכריח אותו לבית משפט, אם הוא חושב שאנחנו השתגענו.
טלב אלסאנע
¶
אבל התפיסה של הצו המינהלי כוללת ביסודה את האלמנט שאי אפשר להשתמש באותו מבנה. היא באה למנוע יצירת עובדה מוגמרת, בניית בית מושלם. כל עוד הבית לא מושלם, אי אפשר להשתמש בו, ולכן אין טעם באיסור שימוש כאשר הבנייה עדיין בשלבי ביצוע, והדבר הרלוונטי הוא צו הריסה מינהלי.
שר הפנים אברהם פורז
¶
צו ההריסה הוא יותר מרחיק לכת, אתה ממש הורס, בעוד שפה אתה בסך הכל מבקש ממנו שלא להשתמש במבנה.
טלב אלסאנע
¶
יש היגיון בעובדה שבחוק הקיים אין התייחסות לעניין של השימוש כאשר מדובר בצו הריסה מינהלי, אלא רק כאשר מדובר בצו הריסה שיפוטי, כיוון שבצו הריסה השיפוטי יוצאים מתוך הנחה שהבית כבר קיים.
שר הפנים אברהם פורז
¶
לגבי הריסה, יש לנו גם צו מינהלי וגם צו שיפוטי. לגבי איסור שימוש יש רק צו שיפוטי, וזו שגגה טכנית. למה כאשר אני רואה שאדם מסוים פתח חנות בבית מגורים, אני לא יכול לעצור זאת?
שר הפנים אברהם פורז
¶
נניח שלאותו אדם יש בית מגורים שנבנה כחוק והוא פותח בו חנות. אני לא יכול להרוס את בית המגורים, כי בית המגורים נבנה כחוק ורק השימוש אינו ראוי.
שר הפנים אברהם פורז
¶
נכון. צריך ללכת לבית משפט. אני רוצה שתהיה לי אפשרות לעשות זאת גם בדרך מינהלית.
טלב אלסאנע
¶
לדעתי, יש כאן טעם נפגם. צו הריסה מינהלי זה חריג, נכי סמכות שיפוטית נותנים לשופט ששומע את שני הצדדים ומחליט. פה נתנו סמכות מינהלית לאדם שהוא לא שופט, אלא פקיד שלא מקיים דיונים ולא שומע אף אחד. משרד המשפטים רוצה היום להרחיב את הסמכות המוקנית הזו גם למניעת שימוש. הוא רוצה לתת עוד סמכויות לאותו אדם שהוא לא שופט. האם לנו יש אינטרס להעביר סמכויות של בתי משפט לאנשים עובדי ציבור? לדעתי, הסמכות הזו יכולה להיות רק לשופט. אסור להרחיב את הסמכויות לעובדי ציבור.
מ”מ היו”ר דוד אזולאי
¶
אני הייתי מרחיב את המינהלי לשימוש אם מדובר במקרה של עסק. כאשר מדובר על מגורים, זו בעיה.
משה גפני
¶
כיוון שהוא יכול להרוס בצו הריסה מינהלי כאשר בנו באופן לא חוקי, בעוד שכאן מדובר על מקרה בו הבנייה היא חוקית.
משה גפני
¶
כאשר מישהו בונה ומוסיף חדר לא חוקי, יש צו הריסה כי הבנייה היתה לא חוקית. כאן מדובר על בנייה חוקית. החדר הזה נבנה כחוק. הויכוח הוא לגבי מה הוא עושה עם החדר הזה. בחדר הזה הוא משתמש לא חוקי. צו הריסה מדבר על מקרה בו כל המבנה הוא לא חוקי. במקרה עליו אנחנו מדברים, מדובר במבנה שעומד כחוק, ועל כן צו הריסה לא מתאים פה.
נעה בן אריה
¶
אתה לא יכול לעשות הבחנה כזו, שהיא כמעט מלאכותית, בין משהו שהוא בר הריסה כי הוא נבנה שלא כחוק, ששם לא משנה איזה מבנה נבנה, אם הוא נבנה למגורים, לעסק או לתעשייה. זה לא חוקי.
משה גפני
¶
אני אסביר למה. יש צו הריסה מינהלי על מבנה לא חוקי, וזה לא משנה מה בנית. יש אפשרות בחוק לצו הריסה מינהלי ולא צריך ללכת לבית משפט, אלא אם כן זה שבנה מעונין לפנות לבית המשפט. אם אתה לוקח מבנה שנבנה כחוק ואתה משתמש בו שלא כחוק, מבנה שנבנה למגורים ואתה פותח שם חנות, יש אפשרות להוציא צו מנהלי כדי למנוע את השימוש. לעומת זאת, אם אתה לוקח מבנה, שהוא חקלאי ואתה מכניס לשם משפחה, הפכת אותו למגורים שלא כחוק, אבל כאן אתה לא יכול לתת את הסמכות בצו הפסקה.
משה גפני
¶
אדוני השר, מהתופעה הזו אתה לא יכול להקיש על כל המקרים של מגורים, כיוון שחובת ההוכחה היא עליך. אתה לא יכול להוציא צו מינהלי על דבר שאני אומר לך שהוא לא נכון. אני יכול לומר לך שאני נמצא שם כי אני עובד בחקלאות.
שר הפנים אברהם פורז
¶
את הצו המינהלי מוציא יו"ר הוועדה לאחר שקיבל תצהיר ממהנדס וממפקח שראו ובדקו, ואחרי זה גם הולכים לבית משפט אם רוצים.
היו”ר יורי שטרן
¶
לי היה הרושם שהצעת החוק הזו היא מאוד פשוטה וטכנית, ועל כן נסיים אותה תוך דקות ספורות.
טלב אלסאנע
¶
החוק הזה הוא חוק שמשנה סמכויות באופן מהותי, מעביר סמכויות מבתי המשפט לפקידים ומגביל את סמכויות בית המשפט.