הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 79) (איסור מכירת משקאות משכרים לקטין)
5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
07/07/2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 257
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, י"ח בתמוז התשס"ד (7 ביולי 2004), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 07/07/2004
חוק העונשין (תיקון מס' 79), התשס"ד-2004
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 79) (איסור מכירת משקאות משכרים לקטין
– הרחבת תחולה והעלאת הענישה), התשס"ד-2004
מוזמנים
¶
חה"כ רוני בריזון
חה"כ גילה פינקלשטיין
עו"ד ענת אסיף משרד המשפטים
עו"ד דפנה בינוול פרקליטות המדינה, משרד המשפטים
פקד מאיר ברקוביץ מדור נוער, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
עו"ד ליאת שלם הלשכה המשפטית, המשרד לביטחון פנים
אהרונה פסטרנק שירות פסיכולוגי ייעוצי, משרד החינוך, התרבות
והספורט
עו"ד לינדה שפיר "שופרסל"; איגוד לשכות המסחר
ד"ר יצחק קדמן יושב-ראש המועצה לשלום הילד
ורד וינמן המועצה לשלום הילד
דוד ברעם מועצת גפן היין
נחום מיכאלי מנהל היחידה לנפגעי אלכוהול, עמותת "אפשר"
גיא כהן ארגון ההורים הארצי
מעין מור מועצת התלמידים הארצית
קצרנית
¶
דקלה אברבנאל
הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 79) (איסור מכירת משקאות משכרים לקטין
– הרחבת תחולה והעלאת הענישה), התשס"ד-2004
היו"ר מיכאל איתן
¶
בוקר טוב, אני פותח את הישיבה. עשינו אתמול מאמצים ממשיים – כך הייתי קורא לזה – כדי שיהיה אפשר גם להעביר את החוק וגם לתת פתרון לקבוצה מסוימת באוכלוסייה, קבוצה של צרכני יין. קודם כול אומר על מי זה לא יחול: המגבלה של מכירת אלכוהול לשם שתייה במקום – זה יימחק. כתוב שם שההגבלה היא לשם שתייה במקום, וזה יימחק, כדי שגם כשזה לא לשם שתייה במקום תהיה הגבלה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל בכל אופן זה לצורכי דת. ביקשתי להכניס סעיף על מנת שנקבל את זה בהסכמה, ואני מקווה שתהיה הסכמה כוללת. הסעיף יאמר שהחוק לא יחול על מכירה של יין לצורכי דת עם מוצרי מזון נוספים, ובלבד שעלות היין לא עולה על 10% מעלות מוצרי המזון האחרים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כבר עשיתי את החשבון הזה. יין עולה 15-18 ש"ח – זה המחיר בשכונות היותר חרדיות, ששם, לצערנו, אחוז דלי היכולת גבוה יותר ומוכרים יין זול יותר בדרך כלל.
אברהם רביץ
¶
אני שותה יין יבש אדום, גם לקידוש. מומלץ לכל אדם מגיל מסוים לצרוך כוס אחת של יין יבש אדום בכל יום.
רוני בריזון
¶
אדוני היושב-ראש, אני אנוס על-פי הדיבור להשלים קוורום בוועדת הכנסת, לכן אני מבקש סליחה. שמרו על זכויותי. שוב אשוב אליכם כי בא מועד.
דוד ברעם
¶
לפי ממצאים שעשינו במשך שנים עולה שלמעלה מ-60% מהאנשים בארץ מקדשים על יין. זהו ציבור רחב מאוד, אפילו אם הם לא בדיוק דתיים. שנית, לא כולם מקדשים על יין של 15 ש"ח או על יין מתוק. יש שמקדשים על יין יבש, שיש עליו כל הממצאים שהוא טוב לבריאות. יש על כך ממצאים שאפשר להציג במשך ישיבה שלמה. אני רק מציין את זה.
היין בארץ לא נתפס ולא שימש מעולם לשכרות או לתחליפי שתייה של צעירים, כי הם בעיקר שותים בירות ו"דופקים" טקילות, ויש להם כל מיני סגנונות. יין נקנה לארוחות, לקידוש – שאז טועמים כזית. נכון שיין מתוק מכיל קצת יותר אלכוהול, 16% במקום 11%, אבל כל המשפחה שותה מכוס אחת, או קצת יותר מזה.
היין אינו משמש לשכרות בארץ. כל מניעה של מכירה נראית לי קצת מוזרה על פניה. ואם שכחו לקנות בקבוק יין ושולחים ילד בן 12 או נערה בת 17, אז יגידו להם להביא את אמא?
דוד ברעם
¶
יכול להיות, אבל אנחנו בישראל, ואצלנו יין הוא מקדמת דנא, הוא ליווה את עם ישראל. כיוון שיין באמת לא משמש לשכרות בארץ אלא נכנס כתרבות של אכילה שתייה וקידושים, אני חושב שבחוק של שכרות אפשר לכתוב "למעט יין".
גילה פינקלשטיין
¶
יש לנו נתונים מעניינים מאוד שקיבלנו מהמועצה לשלום הילד. היוזמה של החוק היא רעיון של ד"ר יצחק קדמן, שראה נתונים בארצות אחרות ובמדינה שלנו. אנחנו רוצים לשמור על הנוער, להגן על הילדים שלנו מהמגפה הזאת, שנקראת משקאות חריפים.
יש נתונים שקיבלתי אתמול מהמועצה לשלום הילד, שמראים שאחוזים די גבוהים מבני הנוער בכיתה ז' עד י"ב – בנים למעלה מ-54%, ובנות למעלה מ-40% - שותים משקאות חריפים.
מ"מ היו"ר אברהם רביץ
¶
אני מבקש שנעשה את זה מסודר. האם יש לך הבחנה, חברת הכנסת פינקלשטיין, או אולי לד"ר קדמן יש הבחנה, בין המשקאות החריפים? האם היין מוביל או הוא דבר שולי? כי "משקאות חריפים" – בלשון העם זה בדרך כלל לא יין. אני מבין, יש נתונים.
גילה פינקלשטיין
¶
אני רוצה שישמעו את המועצה לשלום הילד, שיש לה הנתונים המדויקים. אבל אני רוצה לומר שלפני 12 שנה היו בישראל כ-200 פאבים. היום יש למעלה מ-5,000.
גילה פינקלשטיין
¶
אנחנו מדברים על משקאות חריפים. מי שהעביר לי את הנתונים הוא יושב-ראש האגודה למאבק באלכוהוליזם. ממנו קיבלתי את הנתונים. לד"ר קדמן יש נתונים עדכניים יותר.
מ"מ היו"ר אברהם רביץ
¶
חברת הכנסת פינקלשטיין, אני בטוח שאת מבחינה בין מטרת החוק הזה לבין הפאבים. כי לפאבים לא באים עם בקבוק מהבית, לא ייתנו לאנשים כאלה להיכנס בכלל. שם קונים במקום. זאת הפרנסה שלהם.
יצחק קדמן
¶
ברצון. קודם כול אני מברך על כך שאנחנו מתקדמים לקראת העברת החוק. אני רוצה להזכיר שתחילתו של החוק הזה כבר ב-1999. הגיש אותו לראשונה חבר הכנסת הירשזון. אחריו הגיש אותו פעם נוספת חבר הכנסת זנדברג.
יצחק קדמן
¶
אני מוכרח לומר לכם: החוק הקיים היום אבסורדי לחלוטין, כי הוא מחפש את המטבע מתחת לפנס ולא במקום שהכסף הלך לאיבוד. אתמול עשיתי בדיקה נוספת, כדי להיות מעודכן. כשמישהו רוצה להיכנס לפאב ולקנות כוסית וודקה הוא צריך לשלם 16 ש"ח – זה הממוצע, כך עולה מבדיקה שעשיתי. צעיר – וזה יכול להיות גם ילד בן 17 – סביר להניח שאין לו 16 ש"ח להוציא על כוסית וודקה. מה הוא עושה? הוא נכנס ל"פיצוצייה" הסמוכה, למכולת הסמוכה, וקונה ב-11 ש"ח את כל הבקבוק. בקבוק שלם עולה היום 11.90 ש"ח, וזאת וודקה מסוג טוב. מה יעשה הצעיר הזה? ילך ויבזבז 16 ש"ח על כוסית? לא.
מי שרוצה לראות את הדברים בעין מוזמן לגשת בכל ערב לכיכר ציון, לכיכר החתולות, לבית יואל בירושלים ולמקומות אחרים, ולראות ילדים צעירים עם בקבוקים שלמים. הם לא הולכים לפאבים. החוק אוסר את כניסתם לפאבים, וזה בסדר וטוב ואני לא מציע להוריד את זה, אבל הוא משאיר את הפרצה האקטואלית ביותר לילדים צעירים – גם מהבחינה הכלכלית – פתוחה לחלוטין.
יצחק קדמן
¶
יש מחקר שעשתה הרשות למלחמה בסמים. שיעור בני הנוער שאמרו שהם השתמשו במשקה אלכוהולי כלשהו הוא 47.3%. יש חלוקה בין יין, בירה ומשקאות חריפים. יין: 37.8% מבני הנוער; בירה – 32.3%; משקאות חריפים – 28.2%.
כלומר, אם מישהו מנסה להוריד את נושא היין – ואני לא מדבר כרגע על יין לקידוש אלא על הדברים ששמענו כאן – זה לא נכון. בני הנוער כן שותים יין וכן משתכרים מיין. המספרים מדברים בעד עצמם. זה אפילו יותר מבירה: 37.8%. לכן אסור בשום אופן להוציא את היין. זה לא חוק נגד היין, זה חוק נגד מכירת יין ומשקאות משכרים אחרים לקטינים.
אגב, בעניין הזה אנחנו לא עושים שום דבר יוצא דופן. כל מי שהיה בארצות-הברית יודע שאין סיכוי שאדם ייכנס לקנות בקבוק יין או בקבוק אלכוהול אחר ולא יבקשו ממנו תעודת זהות, כדי לברר את גילו. ארצות-הברית אמונה על חופש העיסוק ועל חירויות האזרח, ואף-על-פי כן היא קבעה שבעניין הזה לקטינים מתחת לגיל 21 – כך זה בארצות הברית –לא יימכרו משקאות אלכוהוליים.
אגב, בארצות-הברית יש אוכלוסייה חרדית ודתית לא מבוטלת, והם עושים קידוש בכל שבת. גם האוכלוסיות היותר מסורתיות עושות זאת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה קשור. אם זו היתה מדינה מוסלמית, היא לא היתה צריכה לשים לב לעניין הזה. כי ממילא השימוש באלכוהול אסור.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש בתוך האוכלוסייה קבוצה, היא טוענת שהיא שולחת ילדים להביא יין לקידוש. אנחנו לא רוצים לפגוע בהם.
אברהם רביץ
¶
אולי מישהו יכול להסביר לנו מה היה הסדר בתקופת היובש? כי ידוע לי שבתקופת היובש היהודים יכלו לקנות יין, בדרך כלשהי, לצרכים שלהם.
אופיר פינס-פז
¶
כל הדוגמאות האלה. אתה יודע מה הם עשו בתקופת היובש? כך הם פתחו את העסקים השחורים בתולדות אמריקה ונהיו מיליארדרים. זה יהודים.
רוני בריזון
¶
כל תעשיית ה"בוטלג" היתה תעשייה יהודית? היא היתה בעיקר תעשייה אירית ואיטלקית. כולנו יודעים היסטוריה.
יצחק קדמן
¶
אני מבקש להשלים את המשפט בעוד מילה אחת. אני לא מציע שנהפוך את זה לוויכוח של דתיים וחילונים, כי זה לא ויכוח כזה. אני בטוח שגם משפחות דתיות וחרדיות לא מעוניינות שימכרו לילדים שלהן אלכוהול חופשי.
אני רוצה להקריא לכם משפט אחד מפסק דין של בית משפט לנוער בתל-אביב. היה מקרה של קטינים שתפסו קשיש בגן ציבורי, פגעו בו במכות גם כששכב על הרצפה – מקרה שפורסם, למי שזוכר – והאדם נשאר נכה לכל חייו. פגעו בראשו ובעטו בו גם כשהיה על הרצפה. אחר כך בית המשפט כתב שכל המעשים האלה נעשו אחרי שהם ישבו ושתו וודקה בגן ציבורי, ובמקרה הוא נקלע אליהם. כולם שם היו קטינים, להוציא אחד.
אלו דברים חמורים ביותר. אני ער לזה שלא תמיד יהיה אפשר להבטיח אכיפה מלאה של העניין; זה נכון, למשטרה יש דברים אחרים לעשות, אם כי גם פיקוח עירוני יכול לעסוק בזה. אבל אנחנו מוכרחים להעביר מסר שלפחות יאמר: אין מכירת אלכוהול חופשי לקטינים, ודאי לא במקומות הפרקטיים מאוד, שאליהם הם באים כדי לקנות.
אברהם רביץ
¶
אנחנו נמצאים בעידן מוזר מאוד. חברך לסיעה, חבר הכנסת בריזון, יושב-ראש הסיעה, חבר הכנסת רשף חן, מפתיע אותנו. אני לא יודע אם הוא כבר הגיש הצעת חוק המתירה למכור סמים קלים – אבל אם לא, הוא יעשה כן.
אברהם רביץ
¶
זה הוויכוח בינך לבין רשף חן. הוא טוען שיש. זה הוויכוח שיהיה כאן.
על כל פנים, מצד אחד אנחנו עלולים למצוא עצמנו מתירים מכירה ושימוש בסמים קלים – הנקראים קלים; מצד שני אנחנו הולכים לאסור דבר תמים כזה, יין. אני רוצה להגיד לכם באופן פרקטי: התחלתי להריח את ריח השכרות בפורים. שכרות מיין זה הכי גרוע. קודם מקיאים עשר פעמים.
אברהם רביץ
¶
קודם כול אני רוצה להעלות חשש, ואני מעוניין מאוד לשמוע את דעת המשטרה, ברשות היושב-ראש: בתקופת היובש בארצות-הברית, וזה כבר הוזכר כאן, התחילו לשגשג מכירות האלכוהול. אבל הן היו מתחת לשולחן. המאפיה פרחה ועלתה והרקיעה שחקים. רבים מאוד נעשו מיליונרים גדולים, אני לא יודע אם יהודים דווקא או שלא יהודים. זה מה שהולידה תקופת היובש. השלטונות לא יכלו להתמודד עם העניין הזה, ולכן הם גם ביטלו את האיסור של מכירת האלכוהול – כי הם פשוט לא יכלו להתמודד עם זה.
בתקופה שלנו המשטרה כל כך עסוקה, וכולנו יודעים שהיא איננה מצליחה להתמודד עם שוק הסמים. בשוק הסמים לא רק שאסור למכור אלא אסור להחזיק כמות מסחרית בבית. היא לא מצליחה להתמודד עם זה. אני רואה לפני חזות קשה מאוד: פתיחת מערכות חדשות ושוק חדש של אנשים שקוראים להם בשפתנו "אנשי דלא מעלי". תסביר להם, חבר הכנסת בריזון.
אברהם רביץ
¶
זאת תקופה קשה מאוד. כשאנחנו מחוקקים חוק, בכל חוק, תמיד, צריך לראות אם אפשר ליישם אותו. ובמיוחד בחוק כזה, שבסך הכול עלול להביא לידי כך שמחירי היין ירקיעו שחקים באותם מקומות שהוזכרו כאן, הכיכרות וכו'.
לכן צריך לעשות מחשבה חדשה בעניין הזה. כולנו מתנגדים לתופעה שילדים קטינים משתכרים. אין ספק שזאת בעיה חינוכית, חברת הכנסת פינקלשטיין.
אברהם רביץ
¶
אין ספק בכל המרעין בישין האלה, אין ספק שזה יכול להביא לדברים הגרועים ביותר. השאלה היא אם אנחנו לא מעמיסים מעמסה על החברה, על שירותי הביטחון, שהם לא יעמדו בה, עד שהם ייצרו דבר שהוא בלתי נסבל לחלוטין – כל הרדיפה וכו'.
לגופו של עניין, רק הערה אחת, ואני לא רוצה להישמע כמתמקח כאן: עשיתי קצת חושבים, ולדעתי קנייה רגילה של ילד שהולך למכולת עולה על הסכום של 180 ש"ח בימים אלה, בפרט בסוף שבוע.
אברהם רביץ
¶
כן, להוריד אותו. אבל זה פרט. ישקלו אחרים.
כולנו רוצים דבר הגיוני. אין לנו ויכוחים גדולים. אבל צריך לשקול אם זה הנתון הנכון. אולי צריך להעלות את האחוז לפי זה. אבל אני מזהיר את עצמנו: אנחנו הולכים לחוקק חוק, ואינני מדבר על חוקי יסוד,
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת רביץ, בעקבות ההערה שלך אני רואה שלא שמנו לב למשהו: האיסור על מכירה חל על בעל עסק או על עובד בעסק שבו נמכרים משקאות משכרים. "לעודד או לשדל" – זה חל על כל אדם. אבל אם יבוא אדם, יעמוד ליד החבורה של הנערים – והוא מעל לגיל האסור – וייקח מהם את הכסף, יקנה יין ויעביר להם אותו, הוא לא עובר שום עבירה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רק תהיו מודעים לכך שמה שאמר חבר הכנסת רביץ, זה מה שיקרה. החבורה תעמוד, תחזיק את החוק ביד, ותבקש ממישהו אחר להביא את אחיו הגדול, שהוא בן 19.
אברהם רביץ
¶
אדוני היושב-ראש, בכל זאת אני מבקש לשמוע איך המשטרה תיערך לעניין. היא צריכה לומר את דעתה.
אופיר פינס-פז
¶
אני מבקש להגיב, אני מוכרח לעזוב את הדיון, כי יושב-ראש ועדת הכנסת מגיע לוועדה לענייני ביקורת המדינה לגבי הדוח על הכנסת.
אופיר פינס-פז
¶
בכל אופן, אני מסכים עם יוזמי החוק, עם ד"ר קדמן ועם אחרים שבכל הקשור לאלכוהול המצב היום בקרב בני הנוער צריך להדאיג את כולנו. חד-משמעית. אני רואה את זה בסביבה של הילדים שלי, אני רואה את הדברים. בעניין הזה לדעתי אנחנו נמצאים על מדרון חלקלק. השאלה היא אם באמצעות החוק הזה נפתור זאת, אם זה המכשיר הנכון ביותר. אני באמת לא יודע. אולי זה המכשיר הכי נכון, ואולי צריך כלי אחר. אבל אין צל של ספק שאנחנו בבעיה בעניין הזה.
אני רוצה להיות פרקטי מאוד לגבי הסעיף המוצע: אני לא מוכן בשום אופן שייכנס הנושא של צורכי דת לכאן, עד כדי כך שאבקש התייעצות סיעתית אם כן. לחלופין אני מבקש להציע הסתייגות שגם בה יש חלופות.
אופיר פינס-פז
¶
חברים, יש לי כל הכבוד לדת, אבל אני חושב שלא יכול להיות שבכל מקום נכניס את העניין הדתי ונעשה הקלה כזאת או אחרת. זה פשוט לא לעניין.
רוני בריזון
¶
אדוני, לא ייגרע מכבודנו ולא מכבוד הדת אם המילים "לצורכי דת" יימחקו. ההיתר יישאר היתר, אין בעיה. עדיין מותר לקנות בקבוק יין.
רוני בריזון
¶
עו"ד אסיף – וגם גברת צעירה אני חושב שזה בסדר: זה מטיל מגבלה על המוכר. הוא צריך לבדוק שזה בקבוק יין אחד ושהמחיר שלו הוא החלק היחסי המתאים. ואם הסב רוצה לשלוח הנכד לקנות בקבוק יין כדי לחגוג את ראש השנה האזרחי? נניח שזה סבא אחר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כשעושים חוק שנוגע לרווחה של בני אדם, ואנחנו מטפלים כעת בכל המרכולים ובאנשים שהולכים לקנות, ומטילים גזירה על ציבורים שצריכים לשנות את התנהגותם, הרי שבכל מקום שאני יכול לפנות לקבוצת אוכלוסייה ולהקל אני רוצה לעשות זאת – ובייחוד שהיא דתית: הדת היא אלמנט בעל חשיבות עצומה בכל העולם. זה לא נורא שאנשים ליברלים יבינו שמתחשבים בציבור שונה מהם, שהוא דתי.
תמי סלע
¶
בעקבות ההערה שעלתה, אולי עדיף שהסעיף יהיה סעיף נפרד מהסעיף לגבי מקומות שבהם מוכרים לשם שתייה במקום – שמדבר גם על הגשה ועידוד, שזה פחות רלוונטי לכאן? אולי צריך לעשות סעיף נפרד, שיחול על כל אדם: "המוכר משקה משכר לאדם שלא מלאו לו 18 שנה"? על הסעיף הזה יחול הסייג. זה יפתור גם את הבעיה של הבחור בן ה-20 שעומד ליד הסופרמרקט, קונה ומעביר הלאה.
רוני בריזון
¶
בעצם כבר צעקתי שלא ברשות את כל מה שעכשיו אדוני נותן לי לומר ברשות. התכוונתי להציע שהמילים "לצורכי דת", יימחקו, משום שלא נגרע בכך מכבודנו וגם לא מכבוד הדת, חלילה. יש עכשיו היתר, והמוכר לא יצטרך לבדוק אם אמנם היין נרכש לצורכי דת, וזה ודאי לטובת העניין. מותר לברך על המוגמר.
מאיר ברקוביץ
¶
אתייחס לשאלת הרב רביץ. קודם כול, הנימוק שהזכרת נכון: בעיית האכיפה היא בעיה. אבל נושא הספסרות והשוק השחור שייווצר – זה הרי הנימוק שמשמש את מי שהזכרת קודם, שאתה מתנגד לטענותיהם – מי שרוצים להפוך לחוקי את תחום הסמים, שהם מגדירים כסמים קלים, אף שאנחנו לא מקבלים הגדרות כאלה. הטענה היא שאז לא יהיה שוק שחור. אנחנו לא חושבים כך. אנחנו חושבים שהאויב של הטוב הוא הטוב ביותר. את זה אנחנו יודעים.
רוני בריזון
¶
וגם להיפך: אין עונשין אלא אם כן מזהירים, והחוק הזה הוא האזהרה. אם אין חוק, ודאי שאין בעיית אכיפה.
מאיר ברקוביץ
¶
אין לנו רישום איזו עבירה נעשתה על הרקע של אלכוהול. אבל יש לנו מידע מהפעילות של אנשי הנוער שמסתובבים באזורי הפאבים בניסיונות – נואשים לפעמים – לאכוף את החוק במקומות שצריך לאכוף אותו, בפאבים שמוכרים משקאות משכרים. אם עושים חתך של מקומות ביצוע העבירה ושעות ביצועה, מגלים ששעות הלילה באזורי הבילוי הן שעות מועדות לפורענות, והרבה פעמים אלו מקומות מועדים לפורענות כי הנוער שמסתובב שם פועל ומתנהג ועושה עבירות על רקע השתייה.
נכון מה שאמר ד"ר קדמן. שמענו את זה פעם גם ממישהו שהיה בעל "פיצוצייה" וגם מארגון מוכרי הסיגריות ומכל מיני אנשים שקרובים לדברים האלה יותר מהיושבים כאן, כנראה. הם אמרו: לנוער אין כסף לקנות בפאבים. לכן החוק שאוסר על מכירה במקומות שמיועדים למכירת משקאות – גם כשאוכפים אותו, הרבה פעמים לא יהיו בפאבים קטינים, כי אין להם כסף. קל להם בהרבה לקנות את הבקבוק במקום אחר, כמו שנאמר. הם עדיין נמצאים בסביבת הפאבים, ששם הם נפגשים. אלו אותם מקומות הבילוי, אבל את הדברים הם קנו במקום אחר. לכן חייבים לסגור את הפרצה הזאת.
מהסיבה הזאת אני גם חושב שצריך לחשוב על ההגדרות של דת ושל סייגים אחרים שרוצים להכניס כאן. גם כך האכיפה בעייתית וקשה. בלי אמצעים נוספים המשטרה לא תוכל לעשות אכיפה אפקטיבית על צרור של חוקים. צריך לזכור: יש מכירת מוצרי טבק לקטינים, מכירת כרטיסי הגרלה לקטינים, מכירת אלכוהול לקטינים. צרור הדברים הזה – מישהו צריך לחשוב איך אוכפים אותו.
אנחנו לא אומרים שבגלל זה צריך לבטל את החוק, כי יש דרכים לאכיפה: דרך פיקוח עירוני, דרך קנסות, דרך אמצעים אחרים שצריך לחשוב עליהם. אבל במצב הזה, כל פתח שנכניס הוא פתח בעייתי. גם אם נקרא לו "לצורכי דת" או בשם אחר, כל פתח כזה מקשה עוד יותר. להבנתי, גם כשוטר וגם כאזרח שעושה קידוש בשבת, הצורך לשמור על חברה מהוגנת, על נוער שמתנהג בצורה מסודרת ולא מבצע עבירות, הוא צורך דתי לא פחות.
מאיר ברקוביץ
¶
לפעמים אנחנו חושבים שהצאר שווה בנזק המלך, שיש מחיר שצריך לשלם כדי להצליח לעשות אכיפה.
רוני בריזון
¶
אני רוצה להוסיף משהו שרציתי לומר קודם. הגעתי לעניין הזה אחרי שקראתי ושמעתי על תאונה שהיתה לפני שנתיים. בתאונה הזאת ברגע אחד נהרגו חמישה צעירים. מה שתפס לי את העין הוא שכשעה לפני התאונה אחד מהם התקשר לחברה ואמר לה: בואי, תצטרפי, אנחנו "דופקים" וודקה ועושים חיים ויש צחוקים. ותוך שעה נגמרו הצחוקים. חמישה ילדים.
רוני בריזון
¶
לא, הם לקחו את האוטו בלי רשות. הם היו בני 16. כיוון שהם היו שיכורים הם גם לקחו אוטו בלי רשות. זה היה עוד לפני שהגעתי לכנסת. אמרתי לעצמי: אם אגיע לכאן, זה יהיה אחד הנושאים שאפעל בהם בכל יכולתי, כדי למנוע דברים כאלה. אלו דברים נוראיים.
לינדה שפיר
¶
אני היועצת המשפטית של "שופרסל". בעצם עמדת הרשתות דומה. מהדיון הקודם יצאנו עם שיעורי בית. אין לנו ספק שיש צורך להילחם בתופעה. הסתכלנו לא מנקודת הראות של אכיפה, כי היא בעייתית, אלא רצינו לבדוק כיצד אפשר ליישם את החוק. הדרך היחידה היא להתנות את זה במחשוב. בקופות יהיה פיתוח שיתנה את המכירה או בגודל הסל או בכל גורם אחר. כך נוכל לבוא ולומר לקופאית שברגע נתון מסוים היא צריכה לבדוק תעודת זהות וגיל ולא למכור משקאות.
לכן קביעה שיימכר יין בשיעור מסל מסוים – זה ניתן ליישום. זה ניתן ליישום בטווח של כחצי שנה, כי זה פיתוח של תוכנה. עשינו שיעורי בית איך ליישם את הדברים. וכמובן, יש עניין השילוט.
אנחנו מבקשים להפנות את תשומת הלב לדבר נוסף, וזה תואם את מה שנאמר על-ידי נציג המשטרה ועל-ידי ד"ר קדמן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש לי שאלה אלייך: בהיבט המסחרי, ועזבי לרגע את העניין הערכי – שווה לכם לפתח את התוכנה הזאת ולהשקיע בהתארגנות אל מול האפשרות שנקבע שאסור בכלל למכור לקטינים? אני שואל בהיבט המסחרי.
לינדה שפיר
¶
בדקנו גם את זה. בהיבט המסחרי זאת פגיעה ממשית. היום היין הוא מוצר מוביל בסל הקנייה. הוא מושך לקוחות.
לינדה שפיר
¶
אנחנו לא מסוגלים לפלח את זה. אני רוצה לומר עוד משפט בעניין הזה: אני מדברת על רשתות השיווק הגדולות. כאן הבעיה עלתה במלוא חומרתה. ידעתי שאני מגיעה הנה לדיון, ולכן ביום שישי הסתובבתי ברחוב אבן גבירול, נכנסתי לחנות שפתוחה 24 שעות וראיתי את קירות המשקות שם. כל מי שנכנס לשם יצא עם בקבוק. צריך לדבר על חנויות שגודלן עד 500 מטר – וזאת הבחנה שכבר מקובלת בחוק אחר. כי אלו ה"פיצוציות" ושם אפשר להטיל איסור מוחלט.
נחום מיכאלי
¶
אני עובד סוציאלי, מנהל היחידה לטיפול בנפגעי אלכוהול בעמותת "אפשר". אני עובד עם בני נוער בהסברה ובמניעה. אני רוצה להעיר הערה: המספרים על בני הנוער מתגמדים למול השטח, כשרואים את זה מול העיניים. גיל בני הנוער ששותים אלכוהול הולך ויורד. היום בסוף בתי הספר היסודיים, בכיתות ה'-ו' יש בעיית שתייה לא פחותה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם יותר לי להוסיף בהערת ביניים, בהקשר לזה: כולם צריכים להיות מודעים לכך שאחוז הנגמלים אפסי, קטן מאוד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנשים שנכנסים להרגלי שתייה, קשה לשרש את זה אצלם. ההוצאה הכספית הנדרשת לגמול אדם שכבר מכור בגמילה מוצלחת – היא עצומה. והסיכויים קטנים.
נחום מיכאלי
¶
לא אחלוק על זה, כמובן. אחד הדברים החשובים, ואני מלווה את הצעות החוק עוד מלפני שנת 1999, הוא להעביר מסר ברור מאוד לבני הנוער. המסר הברור בא לידי ביטוי בשלוש המילים "לשם שתייה במקום". זה מה שהיה תמיד. כל הסתייגות, טלטלה כזאת או אחרת, עלולה לשמוט את הקרקע מהרעיון. אם יש יוצאים מן הכלל והסתייגויות – זה פתח לשמוט את הקרקע מכל הרעיון.
אתם מדברים על בני נוער שהולכים למרכולים לקנות בקבוק. רוב בני הנוער לא הולכים לקנות בקבוק. כל מי שמסתובב בערב יום העצמאות, בערב ל"ג בעומר, בערבי מסיבות הסיום, יודע שהם הולכים עם עגלות וקונים מצרכים רבים, לקומזיצים. השתייה תהיה בתוך הכלל. מי יבדוק אם זה לצורכי הבית וכו'?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אדוני, בכל הכבוד, בעניין הזה ההתרשמות שלך טובה כמו ההתרשמות של כל אחד מאתנו. אין לך נתון מחקרי שמצביע על היקף רכישות, או משהו מדעי שמבסס את מה שאתה אומר. זאת התרשמות אישית שלך.
נחום מיכאלי
¶
אני יודע מה המשמעות של הסתייגות במסר, כשהוא מועבר לבני הנוער. הייתי מקווה ומצפה שאותו נוסח שהיה אמור להיות – תיקון בחוק שמתייחס לאיסור מכירה במקום – זה מה שהיה. צריך להביא בחשבון שיין זה אלכוהול; בירה, יין ומשקאות חריפים, כולם משקאות אלכוהוליים. במשקה אלכוהולי כפי שהוא יש הרבה מעלות, אבל יש בו גם סכנה. בחוק יוגדר שזה מסוכן לצעירים, וזה מסר חשוב מאוד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אדוני, בכל הכבוד למחויבות ולמטרה שאתה נלחם למענה, אי-אפשר לראות רק את התמונה הזאת ושאנחנו כוועדה נלך אתה. יש עוד בעיות. אני רק מנסה לבדוק אם אנחנו לא עושים פה דבר שמחטיא את מטרתו. אנחנו אומרים שהקנייה תהיה 5% מהיקף הסל. רצינו לקבוע 10%, אבל חבר הכנסת רביץ הציע להוריד את האחוז.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אז 10%, או אולי נוריד את זה לאחוז קטן יותר, אולי תהיה הצעה אחרת. על אילו מקרים אנחנו מדברים? כמה פעמים יכול להיות שאדם, כדי לקנות את הבקבוק, יכפיל את היקף הקנייה פי 20? יהיו מצבים שחבר'ה יתארגנו, ואז הם יקנו לא רק יין אלא גם חטיפים ועוד דברים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נכון, וזה מתוחכם יותר מדי. אם זה עד כדי כך, לא נעצור אותם, לא עם החוק. לכן לדעתי מידת האיזון הנכונה היא שנעביר את המסר. החוק הזה לא יפתור את הבעיה. זה מסר, גם למבוגרים וגם לבני הנוער, שהולכים עם החוק. יצטרכו לעשות הרבה דברים. אני מציע שנביא בחשבון שיש גם צרכים אחרים. נניח שבכל המכירות בשנה הבאה, כתוצאה מהאפשרות לכלול יין, יהיו X מקרים שיצליחו להביא לקניית יין, זה לא יעלה ולא יוריד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, זאת בדיוק הנקודה. האנשים עוצמים עיניים ואומרים שאפילו למען ילד אחד הם יעשו דברים. אבל יכול להיות שכך מקשים על מאות משפחות, עושים בלגן ויש ויכוחים. גם בהן צריך להתחשב.
היו"ר מיכאל איתן
¶
וגם במקרה זה, מה קרה? הנער, במקום לקנות בדרך אחרת, קנה כך. הוא ארגן לעצמו סכום כסף גדול יותר, או הוא היה יכול לארגן את האח הבוגר שלו.
נסים זאב
¶
אדוני היושב-ראש, יש לי שתי הסתייגויות: ראשית אני מבקש שהחוק לא יחול ביום שישי. החוק לא יחול בימי שישי, לגבי יין.
נסים זאב
¶
דבר נוסף: לגבי ה-10%, זה נשמע לי מאוד מאוד מוגזם. השיעור מהסל צריך לעמוד על 50%. לא יכול להיות שאצטרך לחייב את הילד שלי לקנות כל כך הרבה כדי שיביא לי בקבוק יין. ואם אני צריך רק יין ולחם?
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותי, אני מבקש להוריד את הטונים של הוויכוח. אני כבר רואה לאן זה גולש. אנחנו הופכים דבר שולי מאוד למי יודע מה. עוד רגע נגיע לוויכוח כאילו זאת תוכנית ההתנתקות לפחות.
נסים זאב
¶
עוד דבר, שיהיה ברור: יין מיץ ענבים. יש בקבוקי יין שכתוב עליהם "יין מיץ ענבים", שזה לא יחול עליהם.
נסים זאב
¶
אני לא יודע, אולי יש שם אחוז קטן מאוד של אלכוהול? אבל זה מיץ ענבים. זה יין מיץ ענבים. אני מבקש שזה יירשם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לדעתי אתם טועים. אי-אפשר לקבל את ההצעה שלו. כתוב: "יין – משקה מותסס עשוי ממיץ ענבים טריים". לכן גם אם יש אחוז קטן של אלכוהול, זה הופך בהגדרה ליין, אם זה עבר תהליך של תסיסה. יש כאן מומחה ליינות.
דוד ברעם
¶
מיץ הענבים שמשווק היום על-ידי כל היקבים לא עובר תסיסה אלא פסטור בלבד. אין בו אלכוהול. אבל ישנם סוגים של יינות קלים שיכולים להגיע עד 6% אלכוהול.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת רביץ, אני מדבר בכל הרצינות: אם אנחנו מדברים על העניין הערכי ורוצים לאזן את הדברים נכון, אני חוזר למשפחה הדתית. האם אומרת לילד: לך תביא בקבוק יין, והוא אומר: אמא, את לא יודעת? הוציאו בכנסת חוק שאסור למכור לי. היא תגיד לו: אז תקנה מיץ ענבים, והפעם נקדש על מיץ ענבים. כך יעבירו מסר שעדיף מיץ ענבים על יין.
דוד ברעם
¶
אני רוצה להעיר הערה, אם תרשה לי. המועצה לגפן יין וכל ענף גפן היין משקיעים מאמצים אדירים לשפר את איכות היינות ולהביא למודעות הציבור את האפשרות לקדש על יין טוב יותר, לא רק על יין זול.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו לא נגד זה. הסיטואציה היא שאנחנו לא אוסרים על קידוש על היין הטוב ביותר שיכול להיות – ואגיד דבר שאולי לא ימצא חן בעיני האנשים: ואפילו לא על יין עם אחוז אלכוהול גבוה. זה לא בחוק שלנו היום.
היום בחוק שלנו, בסיטואציה שבה אנחנו מטפלים כרגע, אין חילוקי דעות שלא מוכרים יין לילדים לשימוש במקום. אנחנו מנסים לענות כעת על בעיה של הרבה משפחות דתיות שצריכות יין ליום שישי. חבר הכנסת זאב בא עם משהו שהוא יודע קונקרטית שהוא רוצה שייפתר. הסתבר לנו שהרבה משפחות שולחות את הילדים להביא את היין מהמכולת. כעת זה יקשה על חייהן – זה לא יהיה אסון, אבל זה יקשה. אמרתי: מאחר שיש דבר כזה שמקשה עליהן, בואו נכניס הסתייגות כלשהי. כעת אני לא רואה צורך בכך. למה? אם הפתרון הוא שבמקרים הבודדים שהאם לא תרצה לרדת בעצמה להביא את היין המעולה, עם אחוז האלכוהול הגבוה, היא תוכל לצאת ידי חובת הדת בכך שתבקש מהילד מיץ ענבים ועליו יקדשו – המסר מעולה. מה רע בזה?
אברהם רביץ
¶
הרב נסים, אני לא מכיר את הפרטים במדויק, אבל בחלק מהעדות, מי שנוהגים לפי מר"ן בית יוסף, אין משתמשים בכל סוג של מיץ עבים. צריך תערובת מסוימת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רק ראשון בין שווים וכל אחד יכול להציע הצעות לתקן ונעמיד אותן להצבעה. אני מציע להוריד את הכול, ולהחמיר את האכיפה על-ידי זה שהאיסור יהיה על מי שמוכר ולא רק על בעלי עסק. שיהיה כתוב.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נעבור לפרוצדורה הפורמלית. אקרא כרגע את הנוסח שברצוני להציע. אם מישהו ירצה, הוא יוכל להציע הצעות אחרות. נקיים על זה הצבעה. עו"ד סלע תקריא את כל החוק.
תמי סלע
¶
זה כל החוק. "לשם שתייה במקום" יישאר כפי שהוא היום, כי שם יש עידוד והגשה, כי זה רלוונטי למקומות ההם. אני קוראת:
בחוק העונשין, התשל"ז-1977, בסעיף 193א –
(1) אחרי סעיף קטן (ב) יבוא (ב1): המוכר משקה משכר לאדם שלא מלאו לו 18 שנה, דינו מאסר שישה חודשים.
יש עוד דבר שאוסיף, וכרגע אין לי הנוסח, והוא שכדי להבהיר שבכל מקום שבו מוכרים משקאות משכרים צריך שילוט.
ליאת שלם
¶
בהמשך למה שאמר פקד ברקוביץ, יש בעיה אמיתית מבחינת היכולת המעשית של המשטרה לאכוף את החוק. צריך לחשוב על מערך אכיפתי אחר, כגון פקחים של הרשויות המקומיות. צריך לחשוב על פתרון גם בהיבט הזה. אחרת זאת אות מתה.
יצחק קדמן
¶
מוכרחים לומר, וזה גם מופיע היום בעיתון: מצוטט בעל מרכול בירושלים. לא כולם רמאים. הוא אמר במפורש: ברגע שיהיה חוק אכבד אותו ולא אמכור. לא כולם רמאים וגנבים.
אברהם רביץ
¶
אני עוזב את הדיון, יש לי שידור. רק אל תכניס את ה"נאפאס" במקום האלכוהול, חבר הכנסת בריזון.
רוני בריזון
¶
אני מבטיח לאדוני: את זה אני שומר להזדמנות אחרת. אני מתפלא שאדוני לא הזכיר שהשר פורז ביקש אתמול למסד את הזנות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
גב' ואג, לא צריך לעכב את הרב רביץ. דעו לכם, כשחבר כנסת אמר שהוא לא יודע, שהוא לא מבין, מי ששואל אותו לא מבין. הוא מבין טוב מאוד. כל מה שהם עושים כאן הם כולם יודעים ומבינים. הם נמצאים איפה שהם צריכים להיות.
לינדה שפיר
¶
אני רוצה לומר משהו: אני מדמיינת את הקופאית. כוונת הרשתות לכבד את החוק, אין ויכוח. זה חוק פלילי. המשמעות שהקופאית, שלא תבחין בזה שמדובר בנער, והוא יהיה אכן נער,
תמי סלע
¶
אני קוראת שוב: בחוק העונשין, התשל"ז-1977, בסעיף 193א –
(1) אחרי סעיף קטן (ב) יבוא: (ב1) המוכר משקה משכר לאדם שלא מלאו לו 18 שנה דינו מאסר שישה חודשים.
(2) בסעיף קטן (ג) ובסעיף קטן (ד), במקום "כאמור בסעיף קטן (ב)" יבוא "שבו מוכרים משקאות משכרים".
אלו הסעיפים שמדברים על תליית השלטים, והם יחולו לא רק על מקום שבו מוכרים משקאות משכרים לשם שתייה במקום אלא על כל מקום שבו מוכרים משקאות משכרים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רוצה לצמצם את הוויכוח. אולי תהיה לך אפשרות להעביר את זה במקרה? הרי אתה לא מתנגד שהאיסור הזה יחול אחרי כניסת השבת, נכון?
נסים זאב
¶
קנייה לשם קידוש – הוא לא ישלח אותו בשבת, הוא ישלח אותו ביום שישי. לכן אני מבקש את ימי שישי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל על-פי הפרשנות של החוק במדינת ישראל יום שישי זה עד חצות. ולכן זה יכול להיות גם יום שישי ב-22:00.
נסים זאב
¶
אני לא מתווכח. הלוא זאת היתה הטעות של בית המשפט, ואז הביאו הצעת חוק ותיקנו את זה. ההגדרה של ימי השבת חלה מערב שבת, חצי שעה לפני.
נסים זאב
¶
ודאי. דבר נוסף: ה עונש שישה חודשים הוא מוגזם ביותר. אפשר להגדיל את הקנס מעבר לקנס הקיים, או אולי יש רעיון אחר. אבל מאסר בפועל לאדם שמכר בקבוק יין?
נסים זאב
¶
זה לא משנה. אני לא סומך על השופט, שיחליט אם היתה כוונה זדונית או לא. הרי זה עניין של שיקול דעת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת נסים זאב, אתן לך הצעה טובה, שהולכת בכיוון שאתה מציע – כי הכיוון הזה הוא לא אבסורד. יש היום המון חוקים בגין הפרות קלות, שהדרך הנכונה להילחם בהן היא לא הגשת כתב אישום, שאיש לא מגיש, אלא הגשת דוחות. עבירות מנהליות. תציע הסתייגות כזאת.
נסים זאב
¶
בחוק הזה אני מציע קנס של 1,000 ש"ח או 1,500 ש"ח במקום מאסר בפועל. מה זה קנס סביר? שיהיה כמו כל העבירות המנהליות.
רוני בריזון
¶
יש לי שאלה, אולי מישהו יכול לומר, כי אני לא משפטן: אם החוק קובע עונש מאסר, האם השופט יכול, על-פי שיקול דעתו, לתת גם דברים אחרים?
נסים זאב
¶
צריכים להגביל את השופט. בשביל מה יש בית מחוקקים, כדי שהשופט יקבע? גם כך הכתיבו לנו את החיים. אני מבקש שיהיה מדובר בקנס מנהלי.
תמי סלע
¶
העניין של 50% מסל הקנייה שחבר הכנסת זאב הציע קודם כבר לא רלוונטי, כבר אין קביעה לגבי 10% מהסל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יפה. אגב, אני מודה לך על התרומה לדיון. השפעת על החוק הזה יותר ממני, ואני יושב בו מתחילתו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כן.
קודם כול צריך להצביע על ההסתייגויות: מי בעד ההסתייגות הראשונה של חבר הכנסת זאב, לגבי יום שישי?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אגב, לידיעת האורחים, היועצת המשפטית מזכירה לי שפעם עשיתי הצבעה גם בהשתתפות האורחים. רציתי לדעת מה הרוב חושב. הבאנו את זה בחשבון, כהמלצה.
מעיין מור
¶
אני מסכימה עם הכול, אבל אני לא מסכימה עם ההורדה מהחוק של ההקלה לגבי ה-10% מהקנייה. אסביר למה: בכל יום שישי אני קונה לסבתא שלי את הקנייה, ואני לא היחידה. אני מכירה הרבה בני נוער שעושים את זה. פעם בחודש היא מבקשת גם בקבוק יין. הגיוני שלא אוכל לקנות לסבתא שלי בקבוק יין? אני אקנה לה את כל המצרכים ולא את היין?
היו"ר מיכאל איתן
¶
דווקא על החוק הזה תוכלי להבין את המסר ולחשוב למה לא נותנים לך לקנות יין. זה יעבור אצלך ואצל החברים שלך, ותדעי שיש גם תחליפים לאלכוהול: אפשר לקדש את השבת במיץ ענבים. תגידי לסבתא שאת לא יכולה לקנות יין, כי אסור למכור לך יין, ולכן לא תוכלי להביא לה יין אלא מיץ ענבים לקידוש. את היין תביא אמך או מישהו אחר.
הטרחה שתהיה לך ולמשפחה – כי תקנו מיץ ענבים או מישהו אחר יביא את היין – היא בעיה; אבל מצד שני אנחנו רוצים שאת תביני את הנושא ותפיצי אותו, באמצעות הבעיה שאת נתקלת בה. כך תכניסי לך לראש ששימוש באלכוהול לבני נוער זה דבר מסוכן. זה מסוכן גם למבוגרים, אבל לבני נוער עוד יותר.
מעין מור
¶
הנושא של קידוש על יין או על מיץ ענבים הוא במידה רבה עניין של מנהג. יש אנשים שנוהגים לעשות כך ולא אחרת. לי באופן אישי לא נראה הגיוני שאקנה לסבתא שלי הכול ואשלח אותה לקנות את היין בעצמה, כי לי אסור. אני מבינה את הבעיה, אבל זה לא נראה לי הגיוני.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני אומר לך שוב: אני מבין מה את אומרת. חלק מבגרות של אדם היא גם היכולת שלו לעמוד במגבלות ולא לצאת מהן. חשבתי על זה לפני שדיברת, כי יש בכך גם פגיעה בבגרות של הילדים, לכאורה, כי כאילו אומרים להם: אי-אפשר לסמוך עליכם שתביאו בקבוק יין לסבתא. זאת בעיה. אבל אם תחשבי על זה לעומק, תביני שאת יכולה למוד בזה אבל אולי יש ילדים שכתוצאה מהיעדר החוק מידרדרים, ויש תופעה של ילדים רבים שנכנסים למסלול של אלכוהוליזם. אין ברירה, בגלל זה אנחנו סובלים. זה לא הגיוני, זה פוגע בנו, אבל אנחנו מטילים עלינו מגבלה, ואולי זה יציל ילד ממה שסופר פה. אולי החוק הזה וההגבלה הזאת, שאת לא יכולה לקנות לסבתא שלך, בסופו של דבר תעשה שירות טוב לאחרים. אני חושב שאת צריכה לחשוב בכיוון הזה.
גיא כהן
¶
אני מארגון ההורים הארצי. רציתי לברך אתכם על החוק. כפי שאנחנו רואים זאת הגעתם לנוסח הטוב ביותר. לא צריך להשאיר פרצות לגבי יום שישי וכו'. יש תמיכה שלנו בכם. לא צריך להשאיר שום פרצה.
נסים זאב
¶
סליחה, עשיתי בירור עם עו"ד אסיף. אפשר להשאיר את זה בחוק העונשין ולהוריד את הקנס ל-2,000 ש"ח, נניח. היא השיבה שיכול להיות שכן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מי נגד ההסתייגות? הרוב. ההסתייגות לא נתקבלה.
מי בעד העברת החוק לקריאה שנייה ושלישית במליאה? אושר פה אחד. תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:20.