_חברות נשים ב "אגד".
5
ועדה לקידום מעמד האישה
23.6.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 110
מישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה
יום רביעי, ד' בתמוז התשס"ד (23 ביוני, 2004) בשעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 23/06/2004
פרוטוקול
סדר היום
¶
סדר היום
חברות נשים ב "אגד".
מוזמנים
¶
שמעון אור – מנהל משאבי אנוש ארצי, היו”ר גילה גמליאל
ארז אלחנן – מנהל משרד יו"ר מזכירות “אגד”
חיים תמאם – יו"ר הוועד הארצי
שלומית אשד- חברת הוועד הארצי
עו"ד הלית כהן – יועמ"ש, שדולת הנשים בישראל
טל פמסון
היו”ר גילה גמליאל
¶
שלום לכולם, אני פותחת את ישיבת הוועדה, למרות שלא כל הנוכחים הגיעו עדיין, ואני מקווה שזה יד המקרה ולא מקרה היד.
אנחנו כינסנו את הישיבה של הוועדה, לאור נתון שאותי באופן אישי מאד הפתיע. תמיד, מאז שאני זוכרת את עצמי "חברים באגד" היה נשמע דבר טריביאלי, ולחשוב שמתוך מגמה, שעוד חקוקה בתקנון החברה, אין חברות ב"אגד", זה דבר שעל פניו נשמע לא הגיוני, בטח ובטח לא בחברה ציבורית, שהייתי מגדירה אותה ממלכתית. רצינו לשמוע, אבל לפני כן אתן לחברות הכנסת לדבר. הדרישה מכאן, מהוועדה, היא קודם כל לשמוע מכם על התקנון ודבר שני - לשנות אותו, במידה וזה אכן עומד כך. הדרישה, כיוון שאנו חיים במאה ה-21, ובטח לא בעידן האבן, ו”אגד” לא יכולה לשלול זכויות של נשים, אני אומרת בצורה חד משמעית: אין כאן מקום לפרשנויות. אם זה אכן כך, יש לכם חובה אמיתית לשנות את התקנון.
מלי פולישוק-בלוך
¶
אנחנו דנו בזה גם בערוץ הכנסת, הבוקר, עם מי שפרסם את הנושא. אני חושבת שלא יכול להיות דבר כזה שבחברה מתוקנת במאה ה-21, עדיין יש תופעות כאלה של אפליה. בזמנו קיבלתי מכתב שבו נשאלתי האם ייתכן שכתוב בתקנון רק בלשון זכר.
מלי פולישוק-בלוך
¶
התשובה שלי היתה בהתאם, כי מקובל בשפה העברית להשתמש בלשון זכר, אבל במהות - ודאי שלא יעלה על הדעת לא לאפשר לנשים להצטרף כחברות.
דיברנו על זה קודם, ש”אגד” מאפשרת להעביר את החברות לבנים או חתנים - כך כתוב - ואמרו שהבנות לא ביקשו את המניה. אמרתי שמא החינוך שקיבלו הבנות הוא כזה שהן לא חושבות אפילו לבקש דבר כזה.
מלי פולישוק-בלוך
¶
מה שאני רוצה לומר לכם, אנשי “אגד” היקרים, אם הייתי חושבת שזו טעות, זה דבר אחד. אבל המדיניות הזו שלכם להתייחס לנשים כאל דבר לא בעל שוויון זכויות, גם באה לידי ביטוי בדבר אחר – אתם הראשונים שרצתם וקיבלתם את ההבחנה שנשים תשבנה בירכתי האוטובוס, כדי שהחרדים לא יוכלו להסתכל עליהן. זאת אומרת, הדברים האלה כבר קיימים. אפליות נגד נשים קיימים. יש אוטובוסים נפרדים. אתם צריכים להבין שאנחנו, הנשים, במיוחד פה בכנסת, לא ניתן לאפליות כאלה לקרות, במיוחד בגוף ציבורי, גוף שמקבל כספים בצורה כזו או אחרת -
סובסידיות או בדרך אחרת - מהמדינה. מי שמקבל כספים מהמדינה יפעל לפי חוקי המדינה, וחוקי המדינה מדברים על שוויון מלא בין נשים וגברים.
תסלחו לי, עלי לעזוב לישיבה אחרת, אני אעקוב אחרי הדברים והלוואי שאתבדה.
גילה פינקלשטיין
¶
הגשתי שאילתה לשר התחבורה – היום אריאל שרון, בנושא הזה, כי אני מזועזעת. אני יודעת ש”אגד” מתקדמים בכל מיני תחומים: אוטובוסים חדשים, תקשורת, לשמוע את הציבור, ובכל דבר. איך ייתכן שבנושא הנשים נמצאים כל כך שנות דור אחורה? הכי מפליא – המדים שלכם הם מדים לגברים. אם יש גבר קופאי והאישה שלידו קופאית, אז הקופאי יהיה במדים של “אגד”, והקופאית - אין לה מדים, כי היא צריכה ללבוש מדים של גבר. אני לא רוצה ללבוש מדים של גבר.
נושא אחר שלא ברור לי זה נושא הפנסיה המוקדמת. לגבר שרוצה לצאת לפנסיה מוקדמת יש 6 חדשי הסתגלות, ולאישה יש 3 חדשי הסתגלות. כך אמרו לי.
גילה פינקלשטיין
¶
ולגבי הביגוד? הבנתי שהזמנתם מדים ל”אגד”, והמדים הם מדי גבר ולא מדים של אישה. נשמח לשמוע שזה לא כך.
גילה פינקלשטיין
¶
אשמח מאד לשמוע, אולי כבר תהיה לי תשובה לשאילתה. אם “אגד” היתה חברה פרטית - אני מבינה, אבל “אגד” מקבלת תקציבים.
היו”ר גילה גמליאל
¶
היא לא היתה מבינה אבל היא לא יכולה היתה להתערב במידת ההתערבות שהיא כן יכולה בזמן שאתם מקבלים תקציבים מהמדינה.
מרינה סולודקין
¶
באיזו תדהמה הייתי, כאשר קראתי את הנתון. אפילו חשבתי שמשהו קורה עם העברית שלי. לא יכולתי להאמין שאפילו המניות יכולות לעבור רק לחתן ולא לבת. אני, בנושאים חברתיים קיצונית. מה שאני אומרת: אנחנו צריכים לתת לכם זמן ואחר כך לבקש מהממשלה, אם לא תהיינה חברות ב”אגד” בתוך הזמן שנקבע כאן -להפסיק את הסובסידיות. בגלל שזה לא סוציאליזם.
מרינה סולודקין
¶
אני אומר שוב - נדהמתי מאד, ולא האמנתי. אני מבקשת שאחרי שנשמע את התשובות, כי אולי אנחנו טועים - - -
מרינה סולודקין
¶
אני מבקשת לתת לכם זמן של 3 חודשים להכניס את החברות לוועד העובדים, גם בנושא של מניות, ואם לא- לבקש את הממשלה להפסיק את הסובסידיות ולפרק את החברה. אני לא יכולה לסבול את זה. ועוד אומרים שזה סוציאליזם. אני באה ממדינה סוציאליסטית. אומרים שזה שריד של סוציאליזם? נשים הגיעו לאוטובוסים בשנות ה- 20 ו- 30 בברית המועצות. בשנות ה- 60 הן היו אסטרונאוטיות, ובארץ שלנו, אפילו בצבא אין אפליות. מה שאני אומרת – יש לנו גם נשים קרביות, גם טייסות ועכשיו - רק ב”אגד” אין נשים בוועד העובדים.
היו”ר גילה גמליאל
¶
אנחנו רוצות לומר דבר פשוט. הייתי עדינה בדברים שאמרתי, אך הדרישה היא חד משמעית לשנות את התקנון כי יש פה עיוות לא נקלט ולא נתפס בעניין האפליה הבוטה שקיימת בתקנון. על פניו, חברים בעלים ובנים – זה כנראה מעבר לנורמת דיבור. יש כאן עניין מהותי של השרשת ערכים שובניסטים. זה לא תורה, בעיניי. תקנון אפשר לשנות.
היו”ר גילה גמליאל
¶
ברגע שכתוב: "בנים, בעלים וחתנים" – צריך לשנות. זה בהגדרה. אם זה מה שכתוב, אם זה לשון התקנון, חובה לשנות.
ארז אלחנן
¶
אני מנהל אגף היושב ראש ומזכיר ההנהלה. בעבר גם הייתי מנהל כוח אדם ארצי במשך הרבה שנים. נמצא לידי שמעון אור, שהוא כיום מנהל כוח האדם הארצי, שלומית אשד וחיים תמאם שהם חברי ועד.
קודם כל, אני חושב באמת ובתמים שזו מהומה על לא מאומה. יש פה תיק שאני לא יועד למה החלטתי פעם לעשות אותו - כי ראיתי שזה מעין ריטואל שחוזר על עצמו כל כמה שנים. אמרתי שנאסוף את החומר בתוך תיק כדי שיהיה לנו אותו. אז היה לי קל- ורק שלפתי אותו לצורך הישיבה כאן. ברשותכם, אני רוצה לחזור טיפה להיסטוריה.
ארז אלחנן
¶
נתחיל בעובדה הראשונה - אין ב”אגד” חברות. זו עובדה נכונה. היו ב”אגד” חברות, אני אפתיע אתכם. אני אוכיח לכם שלא היתה אפליה מעולם ב”אגד”.
היו”ר גילה גמליאל
¶
זו היסטוריה. בגלל זה לא רצינו להתחיל ממנה. עכשיו אין חברות. בוא נתקדם. אתה יכול להקריא לנו את הסעיף בתקנון, כלשונו?
ארז אלחנן
¶
לא הבאתי אותו אתי. התקנון ב”אגד” אכן מדבר בלשון זכר, כשם שחוקי מדינת ישראל מנוסחים בלשון זכר.
ארז אלחנן
¶
הוא מדבר על חברים ב”אגד”. אחרי כן נאמר שם שכאשר יש קבלת חברים – ולא תמיד יש, כי למשל עכשיו, בשנים האחרונות אין קבלת חברים, וגם אסביר למה, אם תרצו - הזכות המועדפת היא לבני וחתני חברים. זה כתוב במפורש, ומיד נגיע למה זה כתוב בצורה הזו.
ארז אלחנן
¶
תכף נראה מה קרה פה, בהיסטוריה. אמרתי כבר שהעניין הזה כבר היסטורי. ב- 1990 פה, בבית הזה, בוועדת החוקה, הצהיר מי שהיה אז יושב ראש מרכז הקואופרציה ומזכיר ב”אגד”, אמנון בר און, ז"ל - הצהרה חד משמעית שאין אפליה ב”אגד” ושבת שתעמוד בקריטריונים ותהיה קבלה והיא תוכל להתקבל - תתקבל ל”אגד”.
מאחר שציינתי שהייתי הרבה שנים מנהל כוח אדם ארצי ב”אגד”, אני יכול לציין מקרה אחד בלבד של בת חבר שבאה וביקשה להתקבל להיות חברה ב”אגד”. אפשרנו לה. היא התחילה את התהליך, כי ראינו בזה דבר טבעי, זכות.
היו”ר גילה גמליאל
¶
אני מבינה את מה שאתה אומר, וזו אחת הבעיות הקשות כאשר מדברים על שוויון – עשו לה טובה.
היו”ר גילה גמליאל
¶
אבל עצם זה שהדברים כתובים, זה כמו שעכשיו אני, בהליך החקיקתי, אעביר מהלכים שישמעו על פניו - - . עצם הכתיבה היא שערורייתית, בהגדרה. חשוב לאן זה מוביל.
מרינה סולודקין
¶
למה את מסבירה? הוא מבין טוב מאד מה הם עשו. . הם אחראים ועכשיו הם מסבירים למה זה קיים.
היו”ר גילה גמליאל
¶
יש לי שאלה פשוטה. לא תשכנע אותנו כאן שזה בסדר איך שזה נכתב ולמה זה נכתב. הכוונות כרגע הן לא מעצם העניין. העניין הן העובדות. האם בכוונת הנהלת “אגד” לשנות את הסעיפים הרלבנטיים בתקנון? אם כן - תוך כמה זמן? מה הכוונות שלכם, בעקבות זה שאתם יודעים שבעידן המאה ה-21 המצב הזה או אפלייתי, קל וחומר בהתחשב בעובדה שאין נשים היום. תסכים אתי שכוונת המשורר כשהיא מצוינת בצורה כזו חד משמעית, זה מעיד על מגמה בתפיסה המעוותת בתקנון. אם אתה רוצה לשנות את זה אנחנו נשמח לשמוע, כי זה בעצם הדיון כאן, היום. הדרישה שלנו מכאן היא חד משמעית, לשנות את הסעיף האפלייתי הזה.
ארז אלחנן
¶
אני, קודם כל, טוען שאין שום אפליה, ואני חושב שהאמירה הזו, שאין אפליה, אין מאחוריה ולא כלום, ואני רוצה בכל זאת לבקש להסביר.
הלית כהן
¶
אני חושבת שהגלגולים ההיסטוריים לא רלבנטיים. כרגע יש מצב נתון. יש סעיף שאומר: "לכל בן או חתן של חבר תהיה זכות קדימה לגבי כל מועמד אחר להתקבל כחבר באגודה". סליחה, אם זו לא אפליה, אז אני לא יודעת מה זו אפליה.
הלית כהן
¶
" לכל בן או חתן של חבר תהיה זכות קדימה לגבי כל מועמד אחר להתקבל כחבר באגודה, בתנאי שימלא אחר דרישות תקנות אלה. לכל בן או חתן של חבר אשר טרם ניהנה מסעיף זה, תהיה זכות קדימה בכפיפות לתנאים הנ"ל לגבי כל בן או חתן של חבר שכבר ניהנה מסעיף זה". הסעיף מדבר במפורש על בן או חתן.
מרינה סולודקין
¶
אני רוצה לצאת במחאה כיוון שזה זלזול באינטליגנציה שלי. כל הלשון היא של ימי הביניים. אני ממליצה לא לשמוע את האנשים שאחראים על המצב הקיים. אני חושבת שאנחנו צריכים להתייעץ עם יועצים משפטיים וגם עם חברים וחברות, ולהגיש תביעה ייצוגית.
שלומית אשד
¶
אני רוצה להעיר הערה. לא מדובר רק על חברות. מדובר גם על שכירים, לא חברים, שלא יכולים להתקבל ל”אגד”. דבר שני – בזמנו ביקשנו מבנות שתכנסנה להיות חברות ב”אגד”, והן לא רצו.
גילה פינקלשטיין
¶
לא, התקנות קובע שאת צריכה להיות עם רשיון נהיגה על משאית. רשיון של שלוש שנים בנהיגה על משאית.
שלומית אשד
¶
הנהגות שלנו נסעו לסיני לבד, ונתנו להן לנסוע. הן נהגות נהדרות, אבל הבעיה היתה- אני פניתי והיושב ראש הקודם פנה, אל בחורה, ואני יכולה לתת את שמה - והיא אמרה: אני לא רוצה להיות - - -
היו”ר גילה גמליאל
¶
טוב שהוא פנה למישהי ספציפית והיא אמרה שלא, ומזה נשליך על הכלל. הדוגמה שלכם היא פשוט תעודת עניות לעצם הדיון כאן, היום.
היו”ר גילה גמליאל
¶
הדברים צריכים להיות מספיק ברורים. אם חברת הכנסת מרינה סולודקין כבר יצאה מכאן במחאה, לעצם העניין - הייתי מצפה להעלות קצת את הרמה. אם באמת אין לכם בעיה שמוגדרת אפלייתית, לא היתה צריכה להיות לכם שום בעיה בעקבות התסיסה שנגרמת מעצם לשון התקנון. צריך לפנות לרשם העמותות ולבחון בכלל אם זה חוקי לאשר תקנון כזה. אולי זה היה אפשרי פעם, מזמן. היום מדובר באפליה בוטה. למה אתם, במקום לבוא בגישה חיובית שאומרת - אנחנו מבינים שפה יש סעיף בתקנון - - -
היו”ר גילה גמליאל
¶
בינתיים שמעתי שאין אפליה. בסדר, אז אם רוצים לעצום עיניים או לנסות לעצום לנו את העיניים, זה לא עובד.
חיים תמאם
¶
אני רוצה שתפרידו בין חברים לשכירים. ב”אגד” יש 4200 שכירים ויש 2300 חברים. התפקיד שלנו הוא לייצג את השכירים. התקנון אומר שיתקבלו רק בני חברים. גם אם יהיה כתוב - בנות חברים, זה לא התפקיד שלנו לייצג את העובדות. זאת אומרת, זה לא שכירים, זה לא עובדים של “אגד”. הם התקבלו לחברות, ואני לא מייצג אותם. מי שמייצג אותם זו ההנהלה.
אם אנחנו מדברים על אפליה, אז אפשר לדבר מפה ועד הודעה חדשה על אפליות שקיימות ב”אגד”. יש הרבה אפליות בין העובדים לבין החברים. תפקידי ניהול - אני מדבר - - -
היו”ר גילה גמליאל
¶
זה לא יעזור, אנחנו כבר קבענו בחקיקה ייצוג הולם בכל אגודות הספורט בארץ לנשים. למה? כי הם לא השכילו לעשות את זה לבד. אז אם יש מהלכים שבהם אנחנו פונים אליכם ואומרים - יש נקודה של אפליה בתקנון שלכם, תתקנו את זה - - -
גילה פינקלשטיין
¶
כשהייתי מנהלת בית ספר, כל הטיולים היו רק של “אגד”. לא הרשיתי להביא חברה אחרת. אמרתי שאני הכי שקטה כאשר התלמידים שלי עם “אגד”, אבל אם הייתי יודעת את העובדות האלה, הייתי חושבת פעמיים, כי אני חושבת שזה מאד לא הוגן.
שמעון אור
¶
אם מבחינה חוקתית עושים פה דבר שהוא לא נכון, יש לנו את היועצים המשפטיים. נתייעץ אתם ונשנה, אם צריך. זו לא הבעיה הזו. אין לנו חילוקי דעות על הדבר הזה. יש רק דבר אחד: נכנסנו לפה, ונוצר פה מין עליהום כזה. עוד לא דיברנו. אם, מבחינה חוקתית צריך לסדר את הדברים, נתייעץ עם היועץ המשפטי, נשנה את הסעיפים הרלבנטיים. אין לנו בעיה עם זה.
היו”ר גילה גמליאל
¶
הגישה הראשונית שלך מאד הסעירה, כי לטעון שאין אפליה, בזמן שאומרים - חתנים ובעלים, זה דבר שצריך להבהיר. אולי שדולת הנשים תעביר ל”אגד” סדנה לגבי אפליה כנגד נשים.
היו”ר גילה גמליאל
¶
יש לפעמים דברים שצריך לקחת בחשבון. אי אפשר לחשוב שאנשים כאן חסרי אינטליגנציה בסיסית.
היו”ר גילה גמליאל
¶
בגלל זה התחלתי מהעובדות, שמדברות על כך ש: אל"ף, מתוך 2400 חברים אין חברות ואם אנחנו מסתכלים על הצעד הבא - -
היו”ר גילה גמליאל
¶
אז אין חברות, ואין חברות הנהלה. מצד שני, אם מתקדמים עם זה הלאה - לא רק שאין חברות, גם הסעיף התקנוני הוא אפלייתי ממדרגה ראשונה, מעצם הקביעה שלו. אני רוצה לומר - אני מנסה להבין, אולי זה פערי הדורות- אתה לא רואה את זה?
ארז אלחנן
¶
אם תתני לי לדבר אני אסביר. בינתיים לא קיבלתי אפילו את הדקה הראשונה להתחיל לדבר.
קודם כל , צריך לנסות להבין למה כתוב "בנים וחתנים". למה זה נוצר? כשהיה התקנון בראשיתו נאמר "בני חברים בלבד". באו חברים ואמרו – הבת שלי לא רוצה, אבל בעלה לא יכול להיות חבר? נשאלת השאלה למה אז לא היו חברות ב”אגד”? לא מסיבה אפלייתית. עד ינואר 1974, כדי להוציא רשיון נהיגה לאוטובוס היה חובה שנתיים רשיון למשאית כבדה. היו שני סוגי רשיונות של משאית: משאית רגילה ומשאית כבדה. כדי שתוציאי רשיון לאוטובוס, היית צריכה שיהיה לך שנתיים רשיון למשאית כבדה. מה לעשות שבנות לא הלכו להוציא רשיונות למשאית כבדה? ואז, לא יכלו להוציא רשיונות לאוטובוס.
איך ב- 74 שינו את החוק? בלחץ של “אגד”. היתה אז מלחמת יום כיפור. חברים ב”אגד” היו ברובם לוחמים או מגויסים לצבא, ולא הצליחו לתת את כל השירות. השירות נפגע. הנהלת “אגד” הפעילה לחץ כביר על משרד התחבורה, והוציאו הוראת שעה לתקופת המלחמה, ורק אחרי המלחמה שינו את זה - - -
היו”ר גילה גמליאל
¶
מתקופת הפלמ"ח עד היום - אתה לא רוצה לשנות את החוק? היום העידן השתנה. הנושא של האפליה הוא דבר בוטה בתקנון שלך. לך זה לא נראה אפליה שגברים מוגדרים בצורה הבוטה ביותר כבנים וחתנים?
מה אתה אומר לגופה של הדרישה - אתם מתכוונים לשנות את התקנון? משמעון אור שמעתי שאתם תבחנו את זה. אני לא מבינה מה יש לבחון דברים שהם שחור לבן. חברה שמקבלת משאבים ממדינת ישראל לא תכלול בתקנונים שלה אפליה בוטה כזו. אני רוצה לומר לך שאנחנו גם נפנה גם לרשם העמותות לבחון את החוקיות של עצם הסעיף. בטח התקנון הזה ישן נושן ובגלל זה גם אלה הבעיות שבו.
ארז אלחנן
¶
יש פה חוות דעת משפטית של רשם האגודות השיתופיות, לא רשם העמותות, שאומר שכל מה שכתוב בלשון זכר, כמו בחוקי מדינת ישראל - הוא גם בלשון נקבה. אם את מעונינת אני מוכן להראות לך את זה.
גילה פינקלשטיין
¶
אבל איך, למשל, הנושא של מדים - איך יכול להיות שיושבת קופאית ויושב קופאי, הקופאי במדי “אגד” והקופאית - אין לה מדים. מה זה הדבר הזה? זה דבר משונה מאד. איך יכולה להיות אפליה כזו?
היו”ר גילה גמליאל
¶
אני רוצה להבין דבר פשוט – מעל 51% באוכלוסייה הן נשים. 2400 חברים ב”אגד” הם גברים, ולך זה נשמע שהסעיף התקנוני שלכם הוא תמים.
ארז אלחנן
¶
הוא נותן מענה גם לבנות שתרצנה להתקבל ל”אגד”. לא תהיה בעיה. יש כרגע בעיה ש”אגד” לא מקבלת חברים חדשים - גם לא בני חברים, אז כמובן שהיא לא תקבל גם בנות חברים. היא לא מקבלת כרגע כתוצאה ממהלך ממשלתי שרוצה להוציא מאתנו קווים, לפרט אותנו לחתיכות יותר קטנות, ואנחנו קטנו בשנים האחרונות בכמה מאות חברים בכל שנה. אנחנו כעת לא קולטים בכלל, כי אין טעם לקלוט במקום שיכול להיות שבעוד כמה זמן לא תהיה עבודה שם.
גילה פינקלשטיין
¶
ומה לגבי הפנסיה המוקדמת? גבר שרוצה לצאת ב”אגד” לפנסיה מוקדמת יש לו 6 חודשי הסתגלות ואישה שרוצה לצאת - יש לה 3 חודשי הסתגלות.
שלומית אשד
¶
את האמת - ביקשתי מהיושב ראש הקודם שלי נתונים, כי הוא טיפל בזה, והוא הקריא לי במפורש כך: בזמן פרישה - - גברים באותו גיל מקבלים 6 חודשי פרישה, בעוד שאצל נשים זה 3 חודשים.
גילה פינקלשטיין
¶
מה לגבי מדים? למה יש מדים רק לגברים? מה קורה עם הנשים? למה נשים שעובדות ב”אגד” אין להן מדים של “אגד”?
שלומית אשד
¶
אני ביקשתי, מאד ביקשתי, ובכוונה הלכתי עם המדים, ואני הולכת אתם עד היום. מה שכן - אנחנו רוצים מדים לא של גברים.
שמעון אור
¶
יש פה אי הבנה בנושא של ה- 3 חודשים ו- 6 חודשים. יש לנו הסכם עבודה מאורגן על ידי ההסתדרות בחתימת הוועד ובחתימת ההסתדרות, הסכם קיבוצי, לגבי איך אנחנו מוציאים לפנסיה את האנשים.
שמעון אור
¶
מה שקורה שם לא שייך לגבר או אישה. יש תקופות עבודה, ולפי תקופות העבודה מחשבים את חדשי ההסתגלות. יש 3 חודשים לתקופה קצובה, ולתקופה אחרת זה 6 חודשים.
שמעון אור
¶
ולא יכחישו את זה נציגת הוועד ויושב ראש הוועד כי בשנים האחרונות הם עובדים אתי באותו מעמד, ואנחנו עושים את זה להרבה אנשים ב”אגד”, כרגע, וזה ההליך.
לגבי המדים – פעם היה הסכם שאנחנו נותנים כסף ולא נותנים מדים. עברנו למדים ייצוגיים. ברגע שעברנו למדים ייצוגיים יש לנו בעיה עם נשים – באיזו מידה להעביר חולצה. לצורך זה, בשביל לא להפלות בין גברים ונשים , אנחנו מתגמלים אותן בכסף.
ארז אלחנן
¶
אגף המשק.
הזכירה כאן שלומית את היושב ראש הקודם, מאיר אלבז, שיצא לגמלאות. כאשר הוא היה יושב ראש הוועדה הוא פנה אלי, ואמר לי: הרבה עובדות פנו שהן לא רוצות מדים, ובמקום זה הן רוצות כסף. שאלתי מדוע והוא אמר שהמדים שאנו עושים הם לגברים. אמרתי שנפנה למעצב שיעצב במיוחד לבנות. הוא ביקש ממני פרק זמן למשאל מייצג בין העובדות. הוא חזר אלי עם תשובה שרוב הבנות לא רוצות מדים, אלא רוצות, במקום זה, כסף. אנחנו פה נענינו לבקשה של ועד העובדים והחלטנו שאנחנו נותנים להן. אני מצהיר כאן שכל עובדת שתבוא ותגיד שהיא רוצה מדים, גם אם יצטרכו להתאים מדים מיוחדים לטובת הבנות - אין עם זה שום בעיה, נתאים מדים לבנות. זו היתה דרישה של ועד העובדים שהעובדות תקבלנה כסף במקום מדים.
היו”ר גילה גמליאל
¶
בשעה טובה, אם מטפלים בנושא – זו בדיוק המטרה של הישיבה כאן. אני רוצה לומר שבעניין הזה החסך הנוסף שקיים פה זה בנושא התקנון, והוועדה דורשת בצורה חד משמעית לשנות את הסעיף הדרקוני הזה, השובניסטי ממדרגה ראשונה. אני קוראת לכם להרים את הכפפה הזו מבחינתכם, על מנת לעשות את זה כמה שיותר מהר, לא לפגוע ברגשות הציבור. אתם צריכים להבין שהסעיף הזה הוא שערורייתי. הוא אולי התאים לתקופות קודמות אך לא לעידן שלנו. אני מבקשת, בצורה חד משמעית, לשנות את התקנון.
היו”ר גילה גמליאל
¶
כרגע אנחנו נמצאים בוועדה לקידום מעמד האישה. מסמכויות הוועדה – לדון בסוגיות האלה, שמנינו כאן היום. תודה לכם.
היו”ר גילה גמליאל
¶
היתה פה חברת כנסת שעזבה בצורה מחאתית את הדיון. הסעיף הוא סעיף בעייתי, ואנחנו דורשים את השינוי שלו. אני גם אומרת שבעוד 3 חודשים נבקש לראות איך הנושא מתקדם, מבחינתכם.
ארז אלחנן
¶
אנחנו מצטערים שלא נתנו לנו להביע את עצמנו בצורה יותר ברורה, אך אנחנו מכבדים את ההחלטה של יושבת ראש הוועדה.