ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 20/06/2004

חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 75), התשס"ד-2004

פרוטוקול

 
ג' - הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - מענק במקרה של פטירה)

5
ועדת העבודה והרווחה
20.6.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני

פרוטוקול מס' 196
מישיבת ועדת העבודה והרווחה
יום ראשון, א' בתמוז התשס"ד (20.6.2004) שעה 16:00
סדר היום
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - מענק במקרה של פטירה), התשס"ד-2004.
נכחו
חברי הוועדה: שאול יהלום - היו"ר
מגלי והבה
משרד המשפטים
עו"ד שי סומך - לשכה המשפטית
גורמים שונים
אברהם מדקר
המוסד לביטוח לאומי
רמסיס גרא
עו"ד רועי קרת - הלשכה המשפטית
ייעוץ משפטי
ג'ודי וסרמן
מנהלת הוועדה
וילמה מאור
















הצעת חוק הביטוח הלאומי

(תיקון - מענק במקרה של פטירה), התשס"ד- 2004
היו"ר שאול יהלום
מר מדקר בוא תספר לנו מה קרה ואיך ממך הגענו להצעת חוק ואיזה זכות יש לך באמת, שביוזמתך אני מקווה יתקבל חוק בספר החוקים של מדינת ישראל. בבקשה.
אברהם מדקר
לצערי הרב ההורים שלי נפטרו אחד אחרי השני, תוך פרק זמן של חודש ימים. אבא שלי נפטר בקיץ ואמא שלי נפטרה מיד אחרי כן, אחרי שלושה שבועות, ומה שקרה שאנחנו שבעה ילדים, כולנו מעל 21, 22 והגשנו את התביעה לביטוח לאומי לגבי תצהירים שאמא היתה חיה, עד שלוש שבועות וגם כל מה שקשור למהלך פטירה וכל זה, אבל מה שקרה, שאמא בינתיים נפטרה.

ביטוח לאומי אומר תשמע, אמא נפטרה, אתם מעל לגיל מסויים לא מגיע לכם הדבר הזה, לא מגיע לכם כל הענין הזה של הקבורה ושארים וכל זה. אני אומר להם, אפילו אם אני לא הגשתי בזמן, אתם קובעים שלא מגיע לי? הבן אדם ככה עבד כל החיים שלו והרוויח איזשהו סכום מסויים, אתם חושבים שעם הסכום הזה שהוא הרוויח הוא יכול להחזיק את הבית אבות שהוא היה שנה שלמה שמה, ואת המצבות ואת כל מה שקשור לזה? אתם צריכים לתת, זה לא ענין שהחוק הזה הוא חוק יבש, לפעמים גם צריכים להפעיל אנושיות ושיקול דעת, לא להגיד ככה לא, אתם מעל 21 וגמרנו.

אני כתבתי להם מכתב, אמרתי אפילו אם לא הגשתי בזמן, ואני הגשתי בזמן עוד כשאמא שלי היתה חיה, אמרתי להם תבדקו את החתימה שם, אבל אפילו אם לא הגשתי בזמן, תפעילו שיקול דעת, היה חגים, היה שבועות, אתם לא עבדתם בשני ורביעי ואי אפשר להגיד ככה אתם לא תקבלו.
היו"ר שאול יהלום
ואתה עד היום לא קיבלת?
אברהם מדקר
עד היום לא קיבלתי.
היו"ר שאול יהלום
כמה זמן מאז שהם נפטרו?
אברהם מדקר
אני גמרתי עכשיו צוואה של שני הורים שלי.
היו"ר שאול יהלום
מה אומרים בביטוח לאומי?
רועי קרת
הגברת מהענף לא יכולה היתה להיכנס, לא אישרו את כניסתה, אבל אני מבין ממנה שהמקרה ידוע לה. הבעיה היא שהוראות החוק לא מאפשרות את התשלום, כיוון כפי שאנחנו ציינו, הגימלה אינה מועברת בירושה. יש הרבה מאוד מצבים שאדם נפטר לא רק מענקי פטירה ששם בהכרח הבן אדם נפטר, שאלמלא היה נפטר אז לא היתה בכלל קמה הזכות, אבל יש מצבים שבהם הגימלה לא שולמה לפני הפטירה והחוק קובע במפורש שהגמלה לא מועברת.
היו"ר שאול יהלום
מה אתה אומר לגבי החוק הזה?
רועי קרת
אנחנו תומכים בחוק.
היו"ר שאול יהלום
תשמע, אתם תומכים לאשר אותו. איך אנחנו עוסקים שאדם יקבל, אברהם יקבל, מאיזה תאריך צריך לעשות אותו כדי שהוא יקבל?
רועי קרת
לפי מה שהוא אומר מתי שהוא בתחילת 2003.
אברהם מדקר
אבא שלי נפטר במאי 2003 ואמא שלי נפטרה ביוני.
רועי קרת
המועד הקובע הוא מועד פטירת המנוח השני. זאת אומרת מיוני. אני רק רוצה לציין, אני לא יודע, כיוון שלא נמצאת כאן הגברת, אני לא יודע מאיזה תאריך,
ג'ודי וסרמן
1 ליוני אפשר לעשות מתחילת 2003.
רועי קרת
רציתי לבקש שבניסוח, וזה אנחנו נסגור עם היועצת המשפטית של הוועדה, ייכתב בדומה לדברים שעשינו בהסכם הניידות, שהגמלה בעד התקופה שבעבר, כמו במקרה הזה, תשולם למי מגיש תביעה בתוך כך וכך ימים ממועד מעבר החוק.
ג'ודי וסרמן
מי שמגיש תביעה נוספת?
רועי קרת
כן, או מי שמגיש תביעה בכלל. יש אנשים שלא הגישו תביעה כי הבינו שהמצב החוקי לא מאפשר להגיש תביעה.
ג'ודי וסרמן
אבל יש כאלה כמו האדון שהגיש תביעה והתביעה נדחתה.
רועי קרת
אז הוא יגיש תביעה נוספת או שהוא יגיד לנו ונראה בתביעה הקודמת שלו, שלא יהיו מצבים,
היו"ר שאול יהלום
צריך להיווצר מצב הוראת מעבר שנניח נותנים שלושה חודשים להגיש תביעות. זאת אומרת, האדם ב- 2003 אמרו לו לא בטלפון, אז הוא לא הגיש תביעה.

עכשיו תשמע, אישרנו את החוק ואנחנו יחד עם השתתפות בצערך על מות שני ההורים, אז אתה יכול גם דרך הצער והאבל הזה נעשה ממך מעשה גדול שהערת את תשומת ליבנו ומכאן אנחנו מקבלים חוק שמתקן את זה, ולא רק זה, אלא שאנחנו מחילים אותו מהתחלת 2003, זאת אומרת שהחוק יתקבל, אתה יכול להיות איתנו בקשר, אז יגיע לך מענק פטירה. כמה זה היום?
ג'ודי וסרמן
ששת אלפים.
אברהם מדקר
שבעת אלפים בערך.
היו"ר שאול יהלום
אז אתה תקבל, אפילו שכבר עבר שנה תקבל שבעת אלפים שקל, כך אנחנו עושים את זה.
ג'ודי וסרמן
אתה צריך להגיש תביעה חדשה.
אברהם מדקר
זה מענק הפטירה עם השארים או רק מענק פטירה?
ג'ודי וסרמן
רק מענק פטירה.
רועי קרת
אנחנו ממילא נצטרך לחשוב, עד עכשיו הסיטואציה לא היתה קיימת. אנחנו נצטרך לחשוב על טופס חדש שמאפשר לך לחתום.
ג'ודי וסרמן
זה זכאי חדש. זה לא הבן זוג, אני רוצה להפנות אותך לנוסח חדש שהביטוח הלאומי מציע ואדוני הסכים עם זה במליאה וההכנה בדיון המוקדם.

מדובר שהמענק ישולם ליחיד שנושא בעיקר הוצאות להקמת המצבה של אדם שנפטר כאמור בסעיף קטן (א). זה יכול להיות או ילדים וזה יכול להיות מישהו אחר שדואג להקמת המצבה.
היו"ר שאול יהלום
בהחלט אני מסכים, אבל מצד שני, קם השר שטרית במליאה, ואמר שהוא מבקש להחיל את זה גם אם ילד נפטר שילד נכה, שקיבל מענק כי הוא ילד חולה או במקרה הזה אני מבין שזה נסיונו עם הבת שלו, שהיא היתה חולת סרטן, וגם כן, עד היום הילד אם הוא נפטר, המשפחה לא זכאית למענק. הוא מבקש להחיל את זה גם במקרה הזה של ילד.
רועי קרת
זה תיקון הרבה יותר מסובך מהתיקון שאנחנו מדברים עליו, הרבה יותר יקר גם, ואני חושב שלא תהיה ברירה אלא לשמוע את עמדת, אני מניח שאנחנו לא נתנגד אבל לא תהיה ברירה אלא לשמוע את עמדת משרד האוצר כי זה תיקון שיש לו גם השלכת רוחב. כמו שהיועצת המשפטית אמרה לך מקודם, המענק משתלם לבן זוג, או לילדים. אחת הסיבות, יש כמה סיבות, אבל אחת מהסיבות שלילד נכה זה לא רלוונטי, כי לילד נכה בדרך כלל אין בן זוג ואין לו ילדים.

אם אנחנו רוצים לפתוח את הענין הזה, לשלם גם להורים, זה יכול להשפיע על גימלאות אחרות, גם על מענקים אחרים, וזה אומר שזה ירחיב את זה מעבר לילד הנכה.
היו"ר שאול יהלום
למה?
רועי קרת
כי היום העיקרון הוא שהמענק הזה משתלם או לבן זוג או לילדים של המנוח. אם אנחנו פותחים את העיקרון הזה ואומרים שאפשר את המענק לשלם גם להורים אז מוצדק לפתוח אותו לא רק בהקשר של ילד נכה, אלא יש עוד גימלאות שמשולמות ושיכול להיות מצב שישנם רק הורים ואין אף אחד אחר, ולמה ייגרע חלקם של הורים למקבל גימלה פלונית לעומת הורים שמקבל גימלה אלמונית? זה יהיה קשה להסביר את זה.

אני יכול לתת דוגמאות. נכות מהעבודה למשל לפי פרק ה', או נכות כללית. ילד נכה זה דגימה שמשתלמת עד גיל 18, אז יכול להיות שנפטר ילד בגיל 18 והוא מקבל גימלת ילד נכה, הוריו יהיו זכאים למענק לפי הצעת השר שטרית. אם אנחנו מצטמצמים רק למה שהוא הציע, אז אם הילד הזה הוא היום בן 18 ושלושה חודשים והוא עבר מקבצת ילד נכה לקצבת נכות, שזה קצבה מגבילה רק בגיל קצת יותר מבוגר והוא נפטר, אז הוריו לא יהיו זכאים למענק, כיוון שהחוק אומר שרק ילדים ובני זוג זכאים למענק. זאת אומרת העיקרון של תשלום,
היו"ר שאול יהלום
הילד הוא כבר בכל מקרה הוא לא ילד אם הוא נפטר, אין לך את הילד.
ג'ודי וסרמן
אבל נגיד שהוא נפטר בן 20, בן 19.
רועי קרת
בסדר הוא לא ילד, אבל עדיין החוק קובע שהמענק ישולם רק לבני זוג או לילדים.
ג'ודי וסרמן
דוגמא אחרת יכולה להיות נפגע בעבודה. נער עובד בן 17, חלילה, נהרג במסגרת העבודה, אז גם כאן.
היו"ר שאול יהלום
אז תנסחי את זה, תעשי את זה חוק נפרד ונקבל הסכמה של השר שטרית ואז נמשיך לגלגל אותו בסדר? חבל לעכב, אני לא רוצה לעכב את החוק הראשון.
ג'ודי וסרמן
אתה מתכוון לא רק לילד נכה, אלא כל ילד שנפטר שיהיה זכאי לגמלה?
היו"ר שאול יהלום
לא, רק נכה, רק ילד שמקבל קצבה שאינה קצבת ילדים.
רועי קרת
אדוני אני רק מציע לא לכרוך את שתי ההצעות זו בזו.
היו"ר שאול יהלום
בסדר אנחנו מאשרים את החוק עם התיקון, כולל מ- 2003 ואתה תעקוב אחרי זה, זה עדיין צריך לעבור קריאה ראשונה, ואחר כך שניה ושלישית, זה יקח שבוע, שבועיים, שלושה ואז אתה מגיש את הבקשה.

תודה רבה לכולם.

הישיבה ננעלה בשעה 16:40

קוד המקור של הנתונים