הצעת חוק שמירת הסביבה החופית, התשס"ג-2003.
5
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
14/06/2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 224
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
יום שני, כ"ה בסיוון התשס"ד (14 ביוני 2004), שעה 11:50
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 14/06/2004
הצעת חוק שמירת הסביבה החופית, התשס"ג-2003, חוק שמירת הסביבה החופית, התשס"ד-2004
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק שמירת הסביבה החופית, התשס"ג-2003.
מוזמנים
¶
שר הפנים אברהם פורז
חה"כ מיכאל מלכיאור
חה"כ עמרי שרון
עו"ד יהודה זמרת הלשכה המשפטית, משרד הפנים
שמאי אסיף מנהל מִנהל התכנון, משרד הפנים
אילנה שפרן עוזרת למנהל מנהל התכנון, משרד הפנים
ד"ר מיקי הרן מנכ"לית המשרד לאיכות הסביבה
ולרי ברכיה סמנכ"לית תכנון ומדיניות, המשרד לאיכות הסביבה
עו"ד רות רוטנברג יועצת משפטית, המשרד לאיכות הסביבה
עו"ד דן צפריר הלשכה המשפטית, המשרד לאיכות הסביבה
עו"ד ג'וש פדרסון הלשכה המשפטית, המשרד לאיכות הסביבה
אפרת אפק יועצת בכירה לשר
עו"ד עליזה קן משרד המשפטים
עו"ד דלית דרור משרד המשפטים
עו"ד רוני טלמור משרד המשפטים
רותם שפר מתמחה, לשכת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה
סטניסלב שוורצביין משרד האוצר
יהודה קולן משרד הביטחון
עו"ד אסתר אורן יועצת משפטית, רשות הנמלים והרכבות
יהודה היימלך ראש היחידה לאיכות סביבה, רשות הנמלים והרכבות עו"ד מירי חושן סגנית היועץ המשפטי, משרד התיירות
מירב פלג גבאי אגף תכנון ופיתוח, משרד התיירות
עו"ד נועה בן אריה מרכז השלטון המקומי
דני קייזר מהנדס עיריית תל-אביב, מרכז השלטון המקומי
דוד דשן דויטש אגף תכנון ופיתוח, מנהל מקרקעי ישראל
עו"ד רחל זכאי-נוימן יועצת משפטית, מנהל מקרקעי ישראל
אהוד גלילי מנהל היחידה לארכאולוגיה ימית, רשות העתיקות
ניר אנגרט רשות הטבע והגנים הלאומיים
ברוך פרצמן ראש תחום קרטוגרפיה, המרכז למיפוי ישראל
ניר פפאי החברה להגנת הטבע
רקפת כץ החברה להגנת הטבע
עו"ד אלי בן ארי אדם, טבע ודין
עו"ד דבורה סיילס אדם, טבע ודין
עו"ד גלית רוזובסקי - מטעם בית המשפט לניהול שטח הגוש הגדול
שלמה שהם נציב הדורות הבאים
עו"ד נירה לאמעי נציבות הדורות הבאים
ולנטינה נלין נציבות הדורות הבאים
עו"ד תמי רווה התאחדות הקבלנים
עו"ד דינה בראון קו צינור אילת-אשקלון
נורית ג'רבי יו"ר ועדת חקיקה של לשכת שמאי המקרקעין
דניאל מורגנשטרן יועץ סביבתי, המועצה הלאומית לאיכות הסביבה
עו"ד משה שוב
גיורא רובינשטיין
רוני רובינשטיין
יעקב היכל יועץ לוועדת הפנים ואיכות הסביבה, הכנסת
היו"ר יורי שטרן
¶
שלום רבותי, אני מבין את ההתרגשות, כי אנחנו מגיעים לסיום של דיוני החוק. החוק יהיה, מה שלא תגידו. לכן אתם מתרגשים, זה טבעי, גם לכאן וגם לכאן.
אחרי שעות נוספות, כפי שאני מבין, שעובדי משרד הפנים עבדו בשבועות האחרונים – אולי עם עוד כמה משרדים, אבל כפי שהתרשמתי הם לא בילו לגמרי את אותן שעות עם המשרד לאיכות הסביבה – יש לנו הצעה כלשהי, חלופית או מתוקנת, של משרד הפנים. השר אמור לבוא, ונשמע את זה מפיו. נתחיל בלעדיו. אני מבקש מעו"ד זמרת להסביר לנו מה פשר הדברים.
אני חושב שאם נבקש מהיסטוריון לבדוק את מה שהיה, יתברר שזה מקרה חריג.
היו"ר יורי שטרן
¶
הממשלה מביאה חוק לכנסת, הכנסת דנה בו במשך שנה, אבל על-פי הצפיפות של הדיונים זה שווה אולי שנתיים – ואז משרד ממשלה מרכזי מאוד חוזר בו ורוצה לשנות את החוק, אחרי כל הדיונים, כאשר תוך כדי הדיונים הוא לא הביע את הדעה המפורשת הזאת.
השר מצטרף אלינו בדיוק בגמר המבוא שלי. כאן אני מבקש את האמפתיה שלך, כחבר כנסת ותיק, פעלתן ומוצלח מאוד.
היו"ר יורי שטרן
¶
לכן אני מבקש שאתה, מהזיכרון הארוך יותר שלך, תשכיל אותנו. האם היה דבר כזה שהממשלה הביאה הצעת חוק, הכנסת דנה בה כמעט מדי שבוע בשבוע, כל נציגי הממשלה השתתפו בדיון – ואז אחד ממשרדי הממשלה שינה את החוק בצורה דרמטית ובניגוד, בעצם, למה שנאמר על-ידי חברי הכנסת בדיוני הוועדה? זה לא קרה משום שחברי הכנסת ביקשו מהמשרד לשנות, אלא זה היה במפורש נגד מה שהם ביקשו. אם כי יש בהצעה שלכם התייחסות לשאלות שלגביהן גם אנחנו לא הגענו לתשובות המספקות אותנו, ולמען האיזון אני חייב לומר גם את זה.
שר הפנים אברהם פורז
¶
אין מחלוקת, לפחות מבחינתי, שהיתה כאן תקלה. אבל זה שעושים תקלה זה לא אומר שצריך להמשיך אתה עד הסוף. אם יש תקלה, צריך לתקן. אסביר מה קרה כאן: בכנסת הקודמת היו כמה חברי כנסת, ובכללם השרה לאיכות הסביבה, שהגישו הצעת חוק פרטית בעניין הזה. לדעתי היא עברה בקריאה מוקדמת.
שר הפנים אברהם פורז
¶
גם אתה. היתה קבוצה של חברי כנסת שהגישה הצעת חוק. למיטב זיכרוני היא עברה קריאה מוקדמת והתחילה להידון כאן.
שר הפנים אברהם פורז
¶
בסדר. לדעתי ההצעה אז לא היתה מקובלת על הממשלה, היא לא היתה בתמיכתה. בכנסת הנוכחית המשרד לאיכות הסביבה הגיש הצעת חוק די דומה להצעה שנידונה בכנסת הקודמת, וההצעה ההיא – לפי הסדר הנהוג בדיוני הממשלה – מובאת לוועדת שרים לענייני חקיקה, שצריכה לקבוע את עמדת הממשלה.
הגורמים המקצועיים במשרד הפנים, ללא יוצא מן הכלל, התנגדו באופן טוטלי להצעת החוק וביקשו ממני להודיע לוועדת השרים על התנגדות משרד הפנים. למרות זאת לא קיבלתי את דעתם והודעתי על תמיכה עקרונית בהצעת החוק, כאשר נאמר בצורה מפורשת במכתבי ליושב-ראש ועדת השרים שזה בכפוף לתיקונים ולשינויים שייעשו – כי לא יכולתי לקבל את הצעת החוק כפי שנוסחה על-ידי המשרד לאיכות הסביבה.
היתה תקלה
¶
ועדת השרים לענייני חקיקה, בישיבה שלא השתתפתי בה ולא היתה לי הזדמנות להביע בה את עמדתי – ואני גם לא חבר שם – אישרה את הצעת החוק כפי שהיא, והעבירה אותה לקריאה ראשונה. כמובן, יכולתי לעשות מהלך, אבל לא רציתי לעכב את הדברים, מתוך הנחה שאחרי הקריאה הראשונה נוכל לעשות את השינויים הנדרשים. ואתם התחלתם לדון בהצעת החוק.
בינתיים היו דיונים רבים ביני לבין אנשי המשרד לאיכות הסביבה. בסופו של דבר, לפני ימים ספורים בלבד, הגענו לנוסח מוסכם, שמונח כאן לפניכם, וזאת הצעת החוק שלדעתנו – גם לדעת המשרד לאיכות הסביבה וגם לדעת משרדי ולדעתי – היא ההצעה הטובה, הראויה והנכונה. אני רוצה להסביר את עיקרי ההצעה.
היו"ר יורי שטרן
¶
שאלתי את מנכ"לית המשרד לאיכות הסביבה אם זאת הצעה משותפת. לא קיבלתי תשובה חיובית, נאמר את זה כך.
שר הפנים אברהם פורז
¶
יכול להיות שבמילה כזאת או אחרת, בניסוחים, יש בעיה – אם כך, אין ויכוח. אומנם לפעמים הניסוח קובע את המהות, אבל לגבי הניסוחים נמצא את הדרך. אני מדבר על העיקרון.
יש כאן שני דברים
¶
ראשית, זה חוק עצמאי ולא תיקון עקיף לחוקים אחרים. כלומר, לאחר סיום הליך החקיקה בספר החוקים יישאר חוק נפרד ולא רק תיקונים עקיפים בחוקים אחרים. לדעתי יש לכך גם ערך הצהרתי, מעבר לערך המשפטי. כי מהבחינה המשפטית אפשר להגיע לאותה תוצאה גם על-ידי תיקונים של חוקים אחרים.
שנית, הסכמנו שהבנייה בחוף תיעשה במסגרת הליכי התכנון הרגילים, ואולם תוקם ועדה מיוחדת – במתכונת הוועדה לשמירה על קרקע חקלאית ושטחים פתוחים. כל תוכנית שנעשית בתחום הסביבה החופית תצטרך לעבור גם את אישורה. הוועדה הזאת, יש בה דגש ירוק יותר מאשר בוועדות תכנון רגילות. היא ירוקה יותר מוועדות תכנון רגילות, אבל היא לא ירוקה לגמרי. זאת משום שאנחנו רוצים שיימצא איזון בין הרצון לשמור על החוף ולמנוע פגיעה בבנייה שאינה ראויה לבין צורכי הפיתוח של המדינה והרצון שלנו להתקדם.
דלית דרור
¶
מדוע לא הוועדה למימי חופים? למה להקים מוסד תכנון שלישי? אולי פשוט צריך לחזק שם את הצד הירוק?
שר הפנים אברהם פורז
¶
התלבטנו בנקודה הזאת. מטרת הוועדה למימי חופים לטפל בעיקר במתקנים במים. יש שם אלמנטים ביטחוניים. לא רציתי לערב שמחה בשמחה. יש כאן סרבול לכאורה, אך הוא לא גדול.
דלית דרור
¶
יש שלושה מוסדות תכנון. גם המוסד הרגיל, גם המוסד לענייני חופים, גם הוועדה הזאת – וזה אם לא צריך הקלה מתמ"א 13, כי אם כן, מגיעים גם למועצה הארצית, ואז יש ארבעה מוסדות.
שר הפנים אברהם פורז
¶
לא רציתי לגעת בחוק התכנון והבנייה. הוועדה למימי חופים שונה במהותה, היא גם לא שייכת לסביבה החופית אלא למים. היא בכלל לא מדברת על מה שיקרה במרחק של 200 מטר מקו החוף. והפרויקטים שנבנו בתחום התכנון – מגדלי חוף הכרמל, למשל, שלא אוהבים אותם – לא עברו את הוועדה למימי חופים, כי היא עוסקת בדברים שבתוך המים. אלו שני דברים שונים לחלוטין. עם כל הבעייתיות שבזה, כל הוועדות יפעלו במסגרת המועצה הארצית. אז נמצא שם עוד מוסד אחד. לא נורא. לא נקבל הרבה אנשים לעבודה בעקבות החוק הזה. אותם אנשים יעשו גם את העניין הזה.
אגב, לא אתפלא אם מחר מישהו יגיד שצריך להגן על העמקים הפתוחים, ויבקש חוק על כל תוכנית בעמק. אפשר גם לרצות להגן על הרכסים – יש עוד ערכים בארץ שיכולים להגיע, אבל מקובל עלי שיש להגן על החוף.
בקטע השני, לא קטע התכנון אלא קטע סגירת החוף והמעבר החופשי, הלכנו כברת דרך לקראת המשרד לאיכות הסביבה, אם כי דעתי האישית היא שיש מקום לסגור את החופים ולגבות כסף על-ידי הרשות המקומית. זאת עמדתי, אבל אני לא מתעקש על זה. אני חושב שרשות מקומית צריכה להשאיר לפחות חוף אחד פתוח חינם, ואפשר לעשות חוף משודרג עם דמי כניסה. אבל אני לא מתעקש על זה. אם תרצו שכל החופים יהיו פתוחים, בסדר. הבעיה היא שאם לא גובים דמי כניסה ואין הכנסות, כמובן יש סכנה שהחוף יהיה פחות מטופח.
ממילא החלום שיהיה אפשר ללכת לאורך החוף באופן חופשי לא אפשרי כל כך, כי יש תחנות כוח, יש מתקנים צבאיים, יש מתקני דלק וכל מיני דברים. בעיקרון, מי שרוצה להגיע מראש הנקרה עד ניסנית חייב להפליג, לדעתי. בכל יתר הדרכים תהיה לו בעיה.
אנחנו צריכים ליצור מצב שבו האזורים הסמוכים לים יתוכננו, ובמקרים מסוימים גם ייבנו, בשים לב למיקומם. כשנעשית שגיאה תכנונית – ולדעתי מה שקרה בחוף הכרמל הוא שגיאה תכנונית קשה מאוד – נוצרת תחושה קצת פרנואידית, אפילו. ואז בכל דבר שעומדים לבנות על החוף אנחנו כבר רואים דבר כזה. למשל: אם לא תהיה אפשרות לבנות במקום שבו נמצא היום שדה דב ולתת שם זכויות בנייה, שדה דב יהיה לעד. הדרך היחידה להוציא אותו משם, וזה יעלה מיליארדים כבדים, היא בכך שתהיה אפשרות לנצל אחרת את השטח.
זה לא אומר שצריכים להיות שם דברים מכוערים ומגעילים. אפשר לבנות שם דברים יפים ואסתטיים, כולל אפשרות לחוף ולרחצה. אבל כעיקרון המחשבה שצריך למנוע שם את כל הבנייה אינה נכונה בעיני.
שמעתי הערה מנציגת משרד המשפטים. היא טוענת שזהו שינוי חזית לעומת ההצעה המקורית שבחוברת הכחולה.
שר הפנים אברהם פורז
¶
אם יש בזה צורך, אין לי בעיה לגשת לוועדת שרים לענייני חקיקה ולבקש ממנה לחזור ולדון בנושא, וכך לקבל את הדבר המוסכם הזה. אני לא חושב שתהיה בעיה.
היו"ר יורי שטרן
¶
כבוד השר, אתה יכול לציין לנו את השינויים המרכזיים שאתם מכניסים בחוק? יש כאן שינויים לאורך כל הדרך. למשל, צמצמתם את התחום מ-300 מטר ל-200 מטר. למה? הורדתם עוד מטר מתחילת הספירה, והמשמעות היא מטרים רבים נוספים מבחינת עומק תחולת החוק.
היו"ר יורי שטרן
¶
עוד רגע. אתה מהיר מאוד בתפיסה, אבל יש דברים שעוד לא אמרתי, ואותם עוד לא הבנת. החוק מחלק את כל האזור לשניים: אזור שכבר בנוי או מאושר מבחינת התוכניות, ואזור שהיום אין לגביו תוכניות מאושרות והוא אינו בנוי. לגבי האזור הראשון, השטחים העירוניים וכו', התעוררה בעיה: איך להגיע לשיפור המצב ולהתאמת מה שבנוי היום וייבנה בעתיד למה שהחוק דורש – כלומר, איך לאזן את זה עם הצרכים השונים של הפיתוח, כולל דוגמת שדה דב.
לגבי החופים הפתוחים, כלומר הסביבה שלא בנויה ולא מתוכננת, לא היו פה בכלל ערעורים – לא לגבי מטר מתחילת הספירה ולא לגבי 300 מטרים כעומק. אני תוהה מה הסיבה ששיניתם פתאום את הקו. הטענה שזה רחוק מדי או עמוק מדי לא הושמעה מעולם בישיבות הוועדה על-ידי נציגיך, אנשי משרד הפנים.
לגבי החיוניות
¶
איש לא העלה שום טיעון נגד לקריטריון החיוניות בנוגע לשטחים הפתוחים. היה ויכוח אם צריכים להחריג את בתי המלון, למשל, או מתקני תשתית מסוימים מאוד, שלגביהם הקריטריון הזה מובן מאליו. עשינו חלק מהתיקונים בעניין הזה, ולגבי חלק אחר אנחנו עוד מצפים שייעשו תיקונים, אבל לא היה ויכוח. כעת הקריטריון הזה נשמט לחלוטין, גם לגבי השטחים הפתוחים.
כשדיברנו על השטח הבנוי הציעה עו"ד רווה שהשינוי יהיה בכך שמתוך שלושת הקריטריונים לאישור התוכניות יישארו רק שני קריטריונים, והחיוניות לא תעמוד כתנאי. לא היתה לכך הסכמה מצד חברי הכנסת, אבל לפחות הטיעון נטען. אבל הוא נטען אך ורק לגבי השטח הבנוי. לא היה מישהו שטען זאת לגבי השטחים הפתוחים. אם כן, בהצעה שהבאת יש שינויים.
מעבר לתזה הבסיסית, אני מבקש ממך להציג לנו את עיקר השינויים שאתם מביאים לנו בחקיקה הזאת.
שר הפנים אברהם פורז
¶
אני רוצה להסביר משהו עקרוני מאוד. אני לא מסכים בשום פנים ואופן להכניס את המילה "חיוניות". זאת אמת מידה שאינה ברורה, לחלוטין. כל אחד קובע זאת לפי השקפתו האישית. אחד יאמר "זה חיוני" ואחר יאמר "זה לא חיוני". התוצאה תהיה שכל תוכנית תגיע לבית המשפט. מי שעמדתו לא תתקבל יטען שגופי התכנון, לא משנה מיהם כרגע, חרגו מהוראות החוק ואישרו פרויקט לא חיוני. העניין יתגלגל לבתי המשפט, והם יצטרכו לבדוק מה חיוני ומה לא חיוני. את המחלוקת הזאת אני רוצה לגמור בלי בתי המשפט. לכן גופי התכנון, לרבות הוועדה החדשה שאני חושב שיש להקים, הם שישקלו אם זה חיוני או לא.
שר הפנים אברהם פורז
¶
אני לא מסכים למילה "חיוני". בעצם, בלי שנאמר כלום, הוועדה צריכה להחליט אם זה ראוי או לא ראוי. ועדה תכנונית שוקלת מגוון של אינטרסים ודיסציפלינות. היא שוקלת גם צורכי פיתוח, גם צורכי כלכלה, גם צרכים אורבניים וסביבתיים, גם השפעה על הסביבה – היא שוקלת הרבה דברים.
שר הפנים אברהם פורז
¶
יכול להיות שהכנסת תהיה ועדת התכנון העליונה, וכל תב"ע תבוא לכאן, המתנגדים יבואו לכאן, לוועדה, וישבו חברי הכנסת ויחליטו.
שר הפנים אברהם פורז
¶
בסדר, אבל זה מגיע עכשיו ובית המשפט לא שם את שיקול דעתו במקום שיקול דעת הגורם התכנוני המוסמך. אם ידברו על חיוניות, יתחיל משפט שלם בשאלה אם משהו חיוני או לא. בכלל, מה זה חיוני? האמת היא ששום דבר לא חיוני. לפי זה לא צריך לבנות כלום. אני אומר לכם: אפשר לקבוע שמעכשיו ואילך לא ייבנה שום דבר לא במרחק מסוים מהים.
שר הפנים אברהם פורז
¶
בסדר, אז תקבעו את זה בחוק. למה לדבר על "חיוני"? תקבעו שמעתה ואילך כל מה שנמצא במרחק מסוים מהים לא ייבנה, ונקבע את הים בנקודה הגבוהה שלו בזמן השיא של הגאות והשפל – ואז גם אם ברחוב בן-יהודה בתל-אביב ירצו להפוך בניין מגורים למלון, התשובה תהיה שלילית. יטענו שזה לא חיוני. אבל למה זה חיוני? שיגורו במקומות אחרים. שום דבר לא חיוני. כלום.
השאלה היחידה היא אם זה ראוי במגוון השיקולים: האם צורכי הפיתוח, צורכי הכלכלה, צורכי החברה, צורכי התעשייה, צורכי הצבא וצרכים אחרים – כל אלה שקולים מול שמירת החוף? אסור להשתמש במילים לא ברורות, כי אז כל תיק מגיע לבית המשפט, ושם זה נתקע כמה וכמה שנים. אפשר לעצור לגמרי את הבנייה בארץ, ואני לא בעד זה.
היו"ר יורי שטרן
¶
זה מחזיר אותנו למטרה המקורית של הצעת החוק. אכן המטרה המקורית היא לשמור על השטחים הפתוחים באזור חוף הים. אני מדבר על השטחים שאינם בנויים ואינם מתוכננים: אפשר לקבוע שאין לבנות בסביבה הקרובה לים – במרחק של 300 מטר לשיטתנו. זאת המטרה. אלא אם כן מדובר במשהו חיוני.
שר הפנים אברהם פורז
¶
ואם אוכיח לך שאפשר לעשות זאת במרחק של קילומטר מהחוף, בעלות של עוד 100 מיליון דולר? אתה תגיד ש-100 מיליון דולר זה לא נורא, שיביאו כסף.
שר הפנים אברהם פורז
¶
אפשר לייבא חשמל מירדן, והבניין לא ייבנה. אפשר לעשות הפסקות חשמל יזומות, פעם ביום.
חמי דורון
¶
זה לא סוד מדינה. חוץ מזה יש לי חסינות, הייתי שם בתוקף מהותי. ויש גם תקדים לזה מעל דוכן הכנסת.
חמי דורון
¶
זה בדיוק לעניין. יש שם שטח צבאי, והגדר היא כ-70-80 מטר מקו החוף. כל השטח שנמצא בתוך תחום הגדר, יש בו סביבה טבעית של בעלי חיים וגידולים לא חקלאיים. המקום הזה – אפשר לראות אותו כשמורת טבע לכל דבר ועניין. למה? כי מפקד הבסיס בעל אינטרס, הוא רוצה לראות את זה כך. שאלתי אותו מה הוא עושה עם המתרחצים בחוף. הוא אמר שאין בעיה: החוף פתוח למתרחצים, אבל בגלל חוסר הגישה וחוסר הבנייה בשטח הזה – כי גם הצבא לא בונה שום דבר בתוך החלק הזה – יש שמירה פנטסטית על החוף, על המתאר הטבעי של החוף, על בעלי החיים בחוף וכו'. יש שם שפנים, ארנבות, שועלים.
חמי דורון
¶
אני לא מתווכח אתך, חבר הכנסת שרון.
לפי מה שאתה אומר, אדוני השר, השיטה הטובה ביותר תהיה להעביר את כל שטח החוף לצבא, שיסגרו את השטח.
חמי דורון
¶
זה בדיוק מה שאתה אומר. ישאירו חלק למתרחצים והיתר יהיה סגור, ואז לא יבנו, והכול יהיה בסדר. אבל לא זאת השיטה.
שר הפנים אברהם פורז
¶
למה לצאת מהנחה שמוסדות התכנון הם אויבי הטבע והסביבה? זאת ההנחה שלכם, שמוסדות התכנון הם אויבי הטבע והסביבה.
חמי דורון
¶
אומר לך למה: כי מוסדות התכנון, ב-56 השנים האחרונות, הוכיחו קוצר ראות מוחלט. אם במשך 56 השנים האחרונות מוסדות התכנון והבנייה היו שומרים על חוק התכנון והבנייה, ולא יותר, רק עליו – לא היו צריכים היום חוק מיוחד לעניין הזה.
היו"ר יורי שטרן
¶
כל החקיקה הזאת היא כתוצאה מכישלון בתכנון. ראינו שוועדות התכנון נכנעות, בגלל לחצים, גם של הרשויות המקומיות שיש להן עניין בפרוייקטים של הפיתוח וגם של קבוצות כלכליות שונות. הגענו למסקנה – בכנסת הקודמת, הרבה חברי כנסת מכל מיני סיעות הגיעו למסקנה הזאת – שאם לא נקבע נורמה חדשה בחוק לגבי הסביבה החופית, לא נצליח באמצעות המנגנון התכנוני הקיים, גם המנגנון המשופר כפי שהשר מציע, להגיע לתוצאה טובה יותר ממה שהיה לנו עד כה. ועד כה, בעשר השנים האחרונות, רואים הריסה שיטתית בקצב הולך וגובר של הסביבה החופית. יש הריסה של השטחים הפתוחים בכלל ושל הסביבה החופית במיוחד.
לישיבה הקודמת לא הגיעה ההצעה שלכם, כי עוד לא הספקתם לעבד אותה. דיווחתי אז, בעקבות השיחות אתך, שאתה עומד להציע ועדה מיוחדת. כולנו אמרנו שזאת תוספת מקובלת עלינו כמנגנון ביצוע של חוק. אלא שאנחנו רוצים חקיקה שקובעת את הנורמה וגם ועדת תכנון שתהיה מוסמכת לפרש אותה. אני בעד קביעת סייגים בשיקולי ועדת התכנון, כשמדובר בשטח הבנוי, שיאפשרו גמישות. אבל לא מעבר לזה. אם אתה מכניס את הוועדה במקום הנורמה, אנחנו פחות או יותר מכירים את המצב, גם כשההרכב שונה – והצעת הרכב ירוק בהרבה מוועדות התכנון הקיימות.
היו"ר יורי שטרן
¶
אפשר לתקן את זה. אבל הדינמיקה בתוך הוועדות לא טובה. גם הוועדה לשמירה על השטחים הפתוחים והחקלאיים – אנחנו יודעים שאחוז ההגנה שהיא מסוגלת לתת לשטח הפתוח הוא במידה נמוכה מאוד. כי יש אותם הלחצים שחודרים לתוך הוועדות, והדבר קשה מאוד לביצוע.
לכן אנחנו אתך בחיפוש אחר מנגנון שיהיה לוגי. אנחנו לא רוצים פנטיות, אבל אנחנו כן רוצים שמה שהיום פתוח ולא בנוי יישאר כזה – אלא אם כן מדובר במשהו שאין לו פתרון אחר, או שהרחקתו בקילומטר עולה מיליארדים, ומדובר בתוצר שהכרחי למדינה או לציבור. יש כאן מידתיות מסוימת.
לגבי השטחים הבנויים, אמרנו שאנחנו מצפים מכל המשתתפים בדיון – גם משרדי הממשלה – להציע לנו פתרון גמיש יותר ממה שמוצע בחוק, על-ידי ניסוחים גמישים יותר.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מסכים. אבל עד כה דווקא בנושא החיוניות לא היו הרבה קולות מתנגדים.
אני מציע שחברי הכנסת ידברו כעת.
שר הפנים אברהם פורז
¶
אני רוצה להעיר הערה אחת, ברשותך. במשטר דמוקרטי יש מוקדים של קבלת הכרעות. בדרך כלל לא מערבים ביניהם. אני לא חושב שלחברי הכנסת יש תוקף מוסרי לומר שחשוב יותר לא לבנות על החוף מאשר כן לבנות על החוף. אני לא חושב שיש תוקף. איש מאלה שנבחרו כאן לא נבחר במפלגה שאמרה לציבור בעת ההתמודדות שהאג'נדה שלה היא שהחוף לא ייבנה, זולת מתקנים חיוניים ביותר, כמו מתקן החשמל שהוזכר כאן – ואגב, זאת לא דוגמה טובה כי גם הוא לא חיוני.
אני לא חושב שיש לכם תוקף מוסרי לומר שאתם שוקלים את הדברים טוב יותר מגופי התכנון. אני לא חושב שיש לכם תוקף מוסרי לומר שאתם מבינים בתכנון יותר מהמועצה הארצית לתכנון ובנייה, שמשקפת מגוון רחב של החברה הישראלית: ראשי עיר, נציגי משרדי ממשלה, נציגים ירוקים.
היו"ר יורי שטרן
¶
אדוני השר, זאת קביעה מוזרה מאוד. אנחנו קובעים את הנורמות להתנהגות שאר המערכות. יש כאן הפרדה ברורה בין הרשות המבצעת לבין המערכת המחוקקת.
שר הפנים אברהם פורז
¶
מר קייזר, תן לי אפשרות לדבר. אני רוצה לומר: אני מתנגד לכך שהכנסת תהיה גוף תכנוני שמכריע בנורמות תכנוניות. אתם לא יכולים לקבוע אם טוב לבנות על החוף או לא טוב לבנות על החוף. אתם לא יכולים להגיד אם טוב להשאיר קרקע חקלאית או לא טוב.
שר הפנים אברהם פורז
¶
מותר לעשות. אבל אני מדבר עכשיו על ההצדקה המוסרית של המהלך. מבחינת ההצדקה המוסרית, אתם לא טובים יותר מגורמי התכנון בהשקפה שלכם. אם אתה חושב שהחוף צריך להישאר כולו פתוח, אתה לא טוב מזה שחושב שצריך לבנות עליו, וזה שאתה בכנסת – במקרה או שלא במקרה – לא נותן לך תוקף מוסרי גדול יותר. הצעתי מנגנון של גורמים העוסקים בתכנון, שהם יעבירו את זה בפילטר שלהם. אני לא יודע מה זה חיוני. בעיני הכול בעולם יחסי.
שר הפנים אברהם פורז
¶
ברגע שהחוק קבע את מוסדות התכנון, הם צריכים להיות בעלי השיקולים. והלחצים מופעלים גם על חברי הכנסת, גם הם לא חסינים ללחצים, וגם חברי הכנסת לא נקיים משיקולים זרים. אז אל תטיפו ותאמרו שכל האחרים חטאו, וכאן הצדק האבסולוטי.
עמרי שרון
¶
לא אומרים שכולם חטאו. אבל משום שעד היום לא היתה שמירה מספיק קפדנית על הסביבה החופית צריך לראות איך מצמצמים את הפגיעה.
עמרי שרון
¶
עדיין הוועדה לא נתנה מענה הולם. אנחנו רואים עדויות לכך בכל מיני מקומות. לכן נדרשנו לעניין, משום שלא היתה די הקפדה, משום שלא היתה די שמירה, בלי קשר אם זה ראוי או לא ראוי, ואם אנחנו ראויים. אולי אנחנו לא ראויים לכלום.
עמרי שרון
¶
אני מדבר גם על דברים שאושרו על-ידי מוסדות התכנון. נכון, הם צריכים לעסוק בתכנון, ועדיין, אם אנחנו,
חמי דורון
¶
קריית ים, ק/147. זה אושר על-ידי ועדת התכנון המקומית. מבנים של 27 קומות במרחק של פחות מ-100 מטר מחוף הים.
שמאי אסיף
¶
אני רק רוצה להעיר הערה: הקריטריונים קיימים בהצעת החוק. השר מציג זאת בצורה קיצונית, זה נכון.
היו"ר יורי שטרן
¶
אדוני, לא נתתי לך זכות דיבור. חיוניות אין שם, ואלו לא קביעות של החוק אלא הנחיות לוועדה.
עמרי שרון
¶
מכיוון שהיו כל התקלות האלה, מכיוון שלא היתה די הקפדה, מנסים ליצור כאן מנגנון כלשהו שימנע את הפגיעה הספציפית בדבר הזה.
עמרי שרון
¶
זהו נכס שהוא מאוד נזיל ומאוד סופי. לכן המטרה הזאת. אין כוונה להחליף את גופי התכנון, אני לא חושב שאנחנו עושים את זה יותר טוב מהם, אני חושב שהם עושים את זה טוב מאוד. ועדיין גם הם שוגים ועושים טעויות, עושים דברים לא נכונים. הם פוגעים פגיעה בלתי הפיכה בנכסים שנגמרים. לכן יש צורך בחוק הזה, ולכן יש צורך בשמירה על החוף. אם זה לא היה קורה, העניין לא היה עולה. ועובדה שגם אתה, בתקופות קודמות, היית בעד העניין וראית שזה נחוץ ונכון, וחשבת שחשוב וראוי לקדם אותו. אני יודע שיש דעה כזאת, ואוהבים להגיד "דברים שרואים מכאן לא רואים משם",
עמרי שרון
¶
לא, אדוני היושב-ראש, יש פה דבר מוזר. אני חלק מהקואליציה, ואני צריך להבין. במה אני צריך לתמוך? במה שעבר בפעם הקודמת? במה שעובר עכשיו? איך אני צריך לעשות את זה? גם צריך להחליט מה הממשלה אומרת: היא אומרת את מה שאמרה קודם או את מה שאמרה עכשיו? היית פעם בקואליציה, חבר הכנסת שטרן, עכשיו כבר לא, אבל לנו יש בעיה עם זה.
מיכאל מלכיאור
¶
כבוד השר, אני פשוט נדהם מהטיעון הבסיסי שלך. זה כל כך רחוק מהשקפת עולמך, לדעתי. הרי לפי זה אפשר לסגור את הכנסת. מה זאת אומרת ועדות התכנון? אנחנו לא עומדים להיות ועדות התכנון, אבל אנחנו קובעים את החוקים שעל-פיהם ועדות התכנון צריכות לפעול. זה כל מה שאנחנו עושים כאן. מה זאת אומרת לא נבחרנו לכך? בדיוק לכך נבחרנו. הרי זה כל מה שאנחנו עושים כאן כל היום. אני חושב שאילו נתת לזה עוד מחשבה, לא היית אומר דבר כזה. אולי אומרים את זה במשטר דיקטטורי אבל לא במשטר דמוקרטי.
זאת לא דוגמה אחת ולא שתיים, וזאת לא טעות. יש כאן תפיסת עולם של איך אנחנו רוצים שהגופים שלנו ייראו ולמה הם ישמשו. זאת בהחלט אחריות של חברי הכנסת לקבוע את הדבר הזה, לפי חוק. לכן אני ממש נדהם. מה שקורה לאורך החופים במדינת ישראל היום – אתה חושב שזה רק כאן במדינה, אתה חושב שזה איננו בכל המדינות הנאורות? אני לא יודע, אולי בצפון קוראה אין חוק כזה, אבל בכל מדינה נאורה שיש לה חופים, זה קיים.
מיכאל מלכיאור
¶
לא נכון. אתה לא יודע מה המצב. תעשה סיור ותראה מה מצב השטחים הפתוחים בכלל, וודאי מצב החופים. זה דבר בסיסי בכל תפיסת עולם נאורה.
מיכאל מלכיאור
¶
אני ממש נדהם. נשאר לנו כל כך מעט חוף, ומהבחינה התיירותית ומבחינת איכות הסביבה – מכל הבחינות – זה דבר דחוף. נכון, יש אינטרסים כלכליים כבדים.
דני קייזר
¶
זאת המידתיות? באכזיב יהיה מותר אחרי 300 מטר, אבל דווקא שם צריך אולי לקבוע 800 מטר. קבעו מספר שרירותי לאורך כל הארץ. אז באכזיב, ששם אולי צריך לקבוע 800 מטר, יבנו אחרי 300 מטר, אבל בתל-אביב, ששם אולי רצוי לבנות אחרי 200 מטר, לא יהיה אפשר. זה ההיגיון של החוק.
שר הפנים אברהם פורז
¶
הבנתי, אתה צודק. אתה בעד שלא יבנו בחוף בכלל. בסדר. למה להפוך את זה לקשה? אפשר לעשות את זה לבלתי אפשרי. במרחק של 300 מטר לא ייבנה כלום, אף פעם.
מיכאל מלכיאור
¶
קודם כול, זה מקובל עלי, אבל אם רוצים, ברור שצריך ליצור מנגנון, ובו – ובזה אני מסכים אתך – המילה "חיוני" היא אולי לא המילה הנכונה. יכול להיות שצריך ליצור מנגנון שיקבע את המצב לגבי עניינים לאומיים בסדר גודל שציינת – שדה דב, התפלה וכו'. צריך למצוא את השפה הנכונה, ויש כאן מספיק משפטנים שיגדירו לנו את הדבר הזה. נכון, לא צריך להיחשף כך שכל דבר ילך לבג"ץ, אני מסכים אתך.
שר הפנים אברהם פורז
¶
למה? כשנרצה לבנות את זה נעשה הוראת שעה שהחוק לא חל על העברת שדה דב. אם אסור לבנות כלום ברוחב של 300 מטר, הכול ברור. הכי בעייתי זה אם אפשר לבנות את מה שחיוני. כי אז לא יודעים מה חיוני.
לאה נס
¶
לא אחזור על הדברים של חברי הכנסת, חברי הטובים, גם אני קצת נדהמתי מהדברים על תוקף זכותי לשבת ולומר את דעתי בעניין. לא אוכל להתווכח עם פרלמנטר ותיק ומנוסה כמו השר, אבל בסך הכול זה בעצם הכלי של הרשות המחוקקת – לחוקק, כדי שהרשות המבצעת תבצע.
לאה נס
¶
כדי שהיא תבצע. האמת היא שאנחנו לא במצב כזה שכל החופים פנויים לאורך קילומטרים, ועכשיו אנחנו מחליטים אם חותכים בנקודה של 300 מטר או לא. אנחנו נמצאים במצב קשה מאוד. החוק הזה, אם ירצה השם ויאושר בקרוב, בכל גרסה שתהיה – אחרי שיאושר כבר לא יישארו לנו כל כך הרבה מקומות להתווכח עליהם לגבי 300 מטר, כי בכלל כבר לא יהיה מקום עם 300 מטר שאפשר להתווכח עליו. באמת הגענו לשעת האפס.
ולא נכון שלא רוצים שיהיה בחוף כלום, אני חושבת שהגענו למצב כזה שפשוט אין ברירה, ובאמת צריך כבר לחתוך את זה, כי כבר לא נשאר על מה. אבל המעט שנשאר – בסך הכול זה נכס לאומי. כפי שאני אומרת הרבה פעמים במליאה: אנחנו לא יכולים להשוות עצמנו לכל מדינה אחרת, גם בנכס הזה. אין לנו הרבה נכסים, איננו יכולים לוותר עליו. צריך לשמור עליו גם כשיש מחיר.
היו"ר יורי שטרן
¶
תודה. כבוד השר, אני רוצה לומר לך, הקביעה שלך כל כך מוזרה. כירושלמי אני רוצה לומר לך שיש כאן חוק עירוני שאוסר לבנות בניינים בלי כיסוי של אבן ירושלמית. כל התכנון התאים עצמו לכך, כבר שנים. המחוקקים העירוניים קבעו את זה.
חמי דורון
¶
לכן אני לא קשור למפלגת העבודה. אני רוצה להגיב למהות הנושא: ישבתי במאות ישיבות של ועדת תכנון. עשר שנים בוועדת תכנון – אולי זה אפילו יותר ממאות ישיבות. ראיתי את מכלול השיקולים. לצערי לא תמיד השיקולים הם שיקולים ענייניים. ראיתי גם את השיקולים של הוועדות המחוזיות. שוב, זה אותו סיפור. לכן, אדוני השר, אני לא סומך על השיקולים ועל שיקול הדעת של ועדות התכנון. מה לעשות, אני חושב שלאורך הזמן נכווינו יותר מדי פעמים בהחלטות בלתי סבירות. הדוגמה המצוינת היא חיפה, שעברו שם את כל מערכות התכנון והכול אושר והיה בסדר.
דיברת על בנייה לאורך החופים. בארצות-הברית כבר יש פסקי דין של בית המשפט העליון בקליפורניה, נדמה לי, שקובע בצורה מפורשת שהחוף הוא קניין הציבור. כלומר העניקו לחוף הים מעמד-על, מעמד חוקתי, מעמד של זכות קניין. בארצות הברית החופים הם של עשרות אלפי קילומטרים. ומה יש לנו? כלום. לא נשאר לנו כלום.
אחרי שמורידים מחוף הים את מה שלקחו תחנות הכוח והמתקנים הביטחוניים, נמצאים בצרה רצינית מבחינת החופים. וכשמביאים בחשבון מה שבונים בבנייה בלתי חוקית, כאשר מוסדות התכנון ומי שאמורים לאכוף את החוקים עוצמים עיניים,
חמי דורון
¶
אילו ידעתי שתהיה טיילת ויבנו שם בתי קפה, שזה באמת לתועלת הציבור – בסדר גמור. אבל מה שמטריד אותי הוא שיבנו שם בתי מגורים. כי כל התרגילים הם כאלה.
חמי דורון
¶
הנקודה היא זאת: אני זוכר תוכנית בנייה שהציגו בפני שר התיירות בזמנו, השר קצב. לא אגיד איפה זה היה. הציגו תוכנית בנייה של פיתוח חוף הים עם מלון דירות. השר דאז קצב הסתכל ואמר: יש בעיה אחת עם התוכנית. מלון דירות הופך אוטומטית להיות דירות למכירה, בדיוק כמו פרויקט sea and sun. לכן הוא אמר: זה לא יקרה. את זה כולנו רוצים למנוע.
אנחנו בעד פיתוח החוף. כשבונים טיילת ובתי קפה לאורך הטיילת הזאת, אין בעיה, גם אם הטיילת תהיה במרחק של 150-200 מטרים מקו המים.
שר הפנים אברהם פורז
¶
חבר הכנסת דורון, האנשים לא באים לחוף בין ריו לסן-פאולו – ויש שם מאות קילומטרים נטושים – כולם באים לקופקבנה. שם הם רוצים להיות.
הנקודה היא זאת
¶
כמו שאמרו כאן אחרים, אנחנו נמצאים בשעת האפס. בנתניה יש הרס מוחלט של החוף. באשדוד יש היום מטמנת זבל פירטית.
חמי דורון
¶
מה זה "לא חוקיים"? יש שם ועדת תכנון ובנייה, מציגים בפני הוועדה שמדובר בשטח קרקע שבתוכנית מתאר ארצית בכלל מיועד לפארק חופי, ואז כותבים בפרוטוקול של ועדת התכנון המקומית שמדובר בשטח אנונימי כזה, שטח לעיור או שטח ביקורת – ומאשרים, הוועדה מאשרת. אתה כתבת מכתב על זה, עו"ד זמרת.
חמי דורון
¶
זה לא שמאה חוקים לא יעזרו. העניין הוא שאנחנו, באופן שיטתי, הורסים את החופים. אתה רוצה להביא אנשים, אתה רוצה להביא לשם תיירים. החוף, לא רק שהוא משאב טבעי מבחינת הזרימה של האוויר, אני לא מדבר רק על זה. החוף הוא משאב כלכלי ממדרגה ראשונה. ברגע שיש חוף טוב, חוף מפותח, חוף מסודר – אפשר להביא לשם תיירים. תיירות זה כסף. זה הצורך הכלכלי. זה שימכרו שם דירות – אז תמכור שם פנטהאוז ב-1.5 מיליון דולר, ומר קייזר ירוויח שם היטלי גבייה והיטלי פיתוח. יופי. אולי הוא גם ייקח קצת כסף בארנונה. אז מה?
חמי דורון
¶
לא, אני מתכוון למר קייזר מהנדס העיר. שלא יהיה צל של ספק בעניין.
אדוני השר, אני מוכן להגיע אתך להסכם.
היו"ר יורי שטרן
¶
כבר? עוד לא סגרנו את הדיון. אני רוצה להודיע שלפני פתיחת הישיבה התקשר נשיא המדינה וביקש למסור שהוא תומך מאוד ברעיון של חוק החופים ושאנחנו צריכים לשמור על הסביבה הזאת. הוא ביקש להגיע לפשרה. הוא הביע את תמיכתו.
בבקשה, נציב הדורות הבאים.
שלמה שהם
¶
אני רוצה להודות מאוד לשר הפנים. הוא הראה את הדברים לאשורם. אם נדמה לנו שבהצעת החוק של משרד הפנים יש משהו שעולה בקנה אחד עם מה שהוועדה רצתה או עם הצעת החוק הממשלתית המקורית, הרי שכרגע הדברים ברורים. הם ברורים גם מתוך קריאה של הדברים, כמובן.
שלמה שהם
¶
קודם כול השאלה היא אם רוצים שתהיה בנייה או לא. ואגב, אדוני השר, בוועדה שאתה קורא לה ועדה ירוקה האיזון יהיה שבעה אנשים לעומת שלושה אנשים. שבעה אנשים ששר הפנים ימנה.
שלמה שהם
¶
קודם כול, זה משרד הפנים – זה אפילו לא מנהל התכנון. מילא אם היית אומר שמנהל מִנהל התכנון יהיה אחד מהם, אפשר לדבר אחרת.
שלמה שהם
¶
אבל תן לו למנות חמישה מתוך השבעה, ונדבר אחרת.
אבל מה אתה אומר בעצם? אתה אומר שאם נכתוב "חיוני" זה יגיע לבג"ץ. לעניות דעתי המשפטית, "חיוני" מוגדר היום בבג"ץ טוב בהרבה מאשר הסעיף שלך. אני קורא את הסעיף: "סמכויות הוועדה: הוועדה לשמירת הסביבה החופית תפעיל את סמכויותיה, תוך שתיתן דעתה במסגרת מכלול השיקולים התכנוניים לצורך בשמירה על הסביבה החופית לתועלת הציבור…" "לתת דעתה" – קודם כול אני מקווה שזה קיים גם היום, ואתה אומר שכן.
היו"ר יורי שטרן
¶
אם בגלגול הקודם שלך, כשהיית חבר כנסת ויושב-ראש ועדה, היו אומרים לך שאינך צריך לקבוע נורמה תכנונית – היית מתפוצץ.
היו"ר יורי שטרן
¶
מתפוצץ. אני זוכר אילו תרגילים עשית לנציגי הממשלה, איזו התעמלות בוקר היתה להם כשהיו מגיעים אצלך לישיבות. על הכול.
היו"ר יורי שטרן
¶
לא העזתי לקרוא לעצמי תלמיד שלך, כי בתור תלמיד הייתי צריך להצליח בחקיקה הזאת עוד לפני שהגעת לדיון.
היו"ר יורי שטרן
¶
עקרונית לחלוטין: יש לנו משאב טבעי, שהוא במחסור הולך וגדל, והוא נקרא חוף הים. לא רק מן הראוי, אלא חובה עלינו לדאוג לכך שהמשאב הציבורי הזה יישאר בידי הציבור. בשביל זה חובה עלינו להגביל את השיקול התכנוני כדי שמשאבים כאלה, כמו אתרי טבע שונים, יהיו מחוץ למסגרת התכנון העירוני והתכנון האחר. זה הכול. זה לגיטימי ביותר.
שלמה שהם
¶
אסיים בקצרה: לעניין העקרוני, סעיפים 3-4 בחוק, שהם סעיפים קטגוריים, שאמרו דברים ברורים מאוד – שלדעתי בג"ץ היה מתלבט בהם פחות לעומת מה שמוצע עכשיו – קבעו: "לא תותר בנייה בתחום הקרקע אלא בתנאים...". לדעתי זה נוסח ברור ובהיר. השר פורז אומר שהוא לא מסכים להם. זה לגיטימי לגמרי, אבל זה מה שהחוק אומר. כרגע ההצעה אומרת דברים אחרים לחלוטין. אדוני השר, בעצם אילו יכולת, היית אומר שאתה מושך הכול. אבל אתה אומר שאין ברירה. אתה שם כסות כלשהי.
שלמה שהם
¶
זה פילטר? זה כמו הסיפור עם הרשת, אין דגים של פחות מ-5 ס"מ בים. שמים כאן משהו שיבוא לאותם אנשים שנמצאים בוועדות,
שר הפנים אברהם פורז
¶
מר שוהם, אני רוצה להגיד לך, אתה לא יודע מה היה קורה אילו זה לא היה. אתה לא יודע.
חמי דורון
¶
... אלפי יחידות דיור, הוועדה המחוזית מאשרת. לא רק מחסנים בלתי חוקיים. הכול הוועדה מאשרת.
היו"ר יורי שטרן
¶
לכן בוועדה הזאת לא נתנו יד. שלחנו לגניזה הממשלתית את ההצעה של משרד האוצר לבטל את הוועדות האלה.
שר הפנים אברהם פורז
¶
חבר הכנסת שטרן, אספר לך משהו על הכנסת שאולי אתה לא יודע: לפני שש או שבע שנים ועדה בכנסת העבירה חוק שמטרתו היתה לאשר אוטומטית את כל הבנייה הבלתי חוקית במושבים. אז, כדי לעכב את ההצבעה, הגשתי הצעת אי-אמון בממשלה – אף-על-פי שהייתי חלק מהקואליציה. כתוצאה מזה זה נדחה, ואחר כך העסק הזה מת. אז אל תהיה בטוח שהכנסת היא בדיוק השומר הכי גדול.
שר הפנים אברהם פורז
¶
אני רוצה להסביר לך: אני נגד פנטיות. אני חושב שכשאתה הולך כל הדרך נגד כל בנייה, אתה פנטי. אני אומר לך: קופקבנה זה החוף הכי יפה בעולם.
שר הפנים אברהם פורז
¶
מיליוני תיירים באים לברזיל בכל שנה, וקודם כול הם הולכים לקופקבנה. ושם יש בנייה על החוף. מה קרה?
שלמה שהם
¶
ההצעה שהצענו היא זאת: נכון שהחוק היה חוק שרירותי, ויש בו האלמנט הזה, ולמרות עמדותינו הסכמנו להשאיר פתח מילוט; אבל זה צריך להיות הפוך. אם אומרים "לא תותר בנייה" וסעיפים 3-4 נשארים, המסקנה היא שאם יש איזון ראוי כלשהו, נשאיר את זה לוועדה. אני חושב שזה לגיטימי, אני חושב שגם יושב-ראש הוועדה מסכים לזה.
שלמה שהם
¶
אגב אני חושב שבסופו של דבר התוצאה לא תהיה שונה בהרבה. אבל כשקובעים את המצב ההפוך מאיינים את החוק. אין כאן שום דבר דקלרטיבי. אמרת: הדקלרציה היחידה שאתה משאיר היא השם: "חוק שמירת הסביבה החופית". מעבר לזה זה לא עושה כלום.
היו"ר יורי שטרן
¶
עד כמה שאני מכיר את חבר הכנסת פורז, שר הפנים דהיום, הוא יודע להגן על עמדתו לבדו, אלא אם כן נתתי זכות דיבור לעוד מישהו.
שלמה שהם
¶
אני רוצה לסיים: אדוני השר, גם בראייה מפוקחת, גם בראייה של הסיטואציה, ואני אומר בגלוי: גם מבחינת הראייה הציבורית יש בעיה, וָלא לא היינו יושבים פה. בסופו של דבר הכנסת מגיבה לדברים שקורים בקרב הציבור. אנחנו מגיבים לחשש כלשהו של אובדן משאב, והחשש הזה קיים. אני רואה את הדברים האלה גם בחוץ. החשש הזה רציני מאוד.
לכן אני מציע להתחשב ולמצוא דרך מאוזנת כדי שיישארו הסעיפים של "לא תותר הבנייה" וכו'. תשאיר את הוועדה כדי שזה לא יהיה שרירותי, אני מקבל את זה, אבל תשאיר גם את הסעיפים האלה. אני חושב שיהיה אפשר לחיות עם זה. אחר כך יהיה ויכוח על הרכב הוועדה, על זה אפשר לדבר.
הצעה כזאת – שבכל הכבוד היא כמו ההצעה הראשונה שלך, אלא רק נראית קצת יותר יפה – זה לא נותן כלום. בכל אופן יש ועדה בכנסת שישבה שנה ועשתה עבודה רצינית מאוד. אי-אפשר לזלזל בזה לגמרי. אפשר לקחת את עבודת הוועדה ולהשאיר פתח מילוט – אבל לא הר מילוט או חוף מילוט.
שלמה שהם
¶
אומר משפט אחד לעניין הזה: היום להגיד בהצהרה שאנחנו בעד בנייה על החופים – אני לא חושב שזה דבר שצריך לומר, בהגדרה.
היו"ר יורי שטרן
¶
כעת נשמע את מנהל מִנהל התכנון. קודם כול ברכותינו על כניסתך לתפקיד. הייתי שמח עוד יותר אילו התחלת את ההופעות שלך בוועדת הפנים בהצטרפות להצעת החוק שנידונה אצלנו ולא לזאת שהשר הביא.
שר הפנים אברהם פורז
¶
קודם כול אני רוצה לומר לחברי הוועדה: מר שמאי נבחר לראש מנהל התכנון לפני כמה חודשים. הוא היה בין המתכננים של תוכנית המתאר הארצית החדשה ונחשב לאחד האדריכלים המובילים בישראל. הוא פרש ממשרד פרטי משגשג מאוד כדי לבוא לשירות הציבורי. אני חושב שצריך להעריך אנשים ברמתו. אגב, הוא לא אויב הסביבה, וגם לא אויב הים. הוא גם היה מהנדס עיריית תל-אביב במשך עשור.
שמאי אסיף
¶
הוויכוח הקצין את העניין. אני חושב שיש הסכמה מלאה, גם של השר וגם של כולנו, שצריך שיהיה חוק חופים ושצריך להגן על החופים טוב יותר משהגנו עליהם עד היום. יש הסכמה מלאה על כך. השאלה היא איך עושים את זה.
עמרי שרון
¶
השר דיבר ברור מאוד בשם עצמו. אתה אומר משהו שנוגד מאוד את מה שהשר אמר. אם אתה מנסה לארגן את מה שהוא אמר, זה דבר אחר.
היו"ר יורי שטרן
¶
חבר הכנסת שרון, אל תיצור בעיות פנימיות. מספיק שיש בעיות בסיעת שינוי. מר אסיף, אנחנו לא רואים סתירה בין מה שאמרת לבין מה שהשר אמר.
שמאי אסיף
¶
ההצעה שהונחה על שולחן הוועדה לא טוענת שלא צריך חוק וכו', אלא הנוסח הזה מנסה לא להגיע למשהו שיהיה שרירותי מדי, משהו שאינו מאוזן, משהו קיצוני, שעלול בסופו של דבר,
היו"ר יורי שטרן
¶
תסביר. שמעתי את המילים גם מפיו של השר. עכשיו אתה, כאיש מקצוע, תסביר לנו איפה היתה קיצוניות ואיפה היתה שרירותיות. על מה אתה מדבר?
היו"ר יורי שטרן
¶
זה נכון. אתה נכנסת באמצע הדרך, ואתה מוזמן להצטרף לרכבת. יש הצעה אחרת, שקיבלנו היום ממשרד הפנים. אתה אומר שה-Raison d´etre של ההצעה החדשה הוא בכך שהיא מונעת החלטות שרירותיות וקיצוניות. אבל היות שההצעה הזאת באה בעיצומו של הדיון על ההצעה הקודמת, אני רוצה להבין על איזו קיצוניות ועל איזו שרירותיות היא באה לתת מענה טוב יותר? מה חסר בחוק הקודם, בחוק שבו אנו דנים? זו נקודה מרכזית. הצעתכם באה לתקן משהו. איפה הנקודות שיש לתקן?
בישיבה הקודמת אימצנו את הרעיון שתקום ועדה נפרדת, שגם תהיה בלם להצעות קיצוניות. בסך הכול, בתוך המנגנון, היא תיקח את העקרונות שאנחנו קובעים בחוק ותיישם אותם הלכה למעשה במקרים הספציפיים שיש בהם כל מיני וריאציות. איפה הקיצוניות, איפה השרירותיות, שבעקבותיהן ביטלתם בכלל את עקרונות החוק?
שמאי אסיף
¶
למה ביטלנו? אסביר. אם הסמכות של הקביעה או שיקול הדעת עוברים לאותה ועדה – אם באמת חלק משיקול הדעת, לפחות, עובר אליה, ואחר כך נראה באיזו מידה – כבר יש הסכמה אחת, שלדעתי היא על השולחן.
שמאי אסיף
¶
בסדר. אם כובלים את ידי הוועדה הזאת לחלוטין ואומרים לה שאם היא לא תפעל לפי מה שקבוע בחוק המקורי,
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מבקש ממך להיות ספציפי מאוד, כי זאת לא פתיחת הדיון, זה סופו. אני רוצה לשמוע ספציפית איפה טעינו ואיפה חטאנו.
שמאי אסיף
¶
אני לא רוצה לומר איפה טעינו. אני רוצה לומר שכאן, בסעיף 7, יש לוועדה סמכויות מסוימות, ובין השאר הן אומרות אמירות לגבי אי-אישור של מקרים מסוימים. בעצם הן נותנות מסגרת לעניין. זה לא שרק בתוקף העובדה שיש ועדה הדברים נעשים. אנחנו כבר מאזנים את הדברים – ואיזנו את הדברים. בדו-שיח שהיה הדברים כבר אוזנו.
עכשיו אפשר לעבור על הסעיף ולראות את הקריטריונים שעומדים בפני הוועדה ומחייבים אותה. כמובן, יש גם שיקול דעת. האם שיקול הדעת הזה צר מדי או רחב מדי – זה דבר שאפשר לדון בו.
לקחתי את זכות הדיבור כדי לא להקצין את הדברים ולא לדבר על השאלה אם כן רוצים לבנות בחוף או לא רוצים לבנות בחוף. יש הסכמה מלאה שצריך לשמור על הסביבה החופית עד כמה שניתן, וצריך לעשות את זה במסגרת כל השיקולים. החוק הזה צריך לחזק את ועדות התכנון ולהוסיף עוד פילטר על מנת שהדבר יישמר.
אני חושב שבסך הכול, באיזונים האלה, החוק נותן את התשובה הטובה ביותר. הוועדה תפעיל את סמכויותיה, היא תיתן דעתה על השמירה על הסביבה החופית לתועלת הציבור, להנאתו ולשמירה על הטבע וערכי הנוף שבה. זה קיים כאן. זה כתוב כאן בהצעת החוק החדשה: הוועדה לא תאשר דברים במידה "העולה על הנדרש בשמירה על תחום שפת הים כפתוח ונגיש לציבור הרחב".
שמאי אסיף
¶
אם כן, זה נבנה באיזונים האלה. וכמובן, יש החרגות כאלה ואחרות ואפשר לראות אם צריך להוסיף דברים או להפחית דברים. וזה דווקא הועתק מהנוסח הקודם של החוק.
היו"ר יורי שטרן
¶
יש לי כמה שאלות, אליך או לשר, או למישהו מאנשי המשרד. קודם כול, למה ביטלתם את המבנה המקורי של החוק, שבו מכריזים על עקרונות התכנון?
היו"ר יורי שטרן
¶
סליחה, את המבנה ביטלתם. המבנה היה שקובעים את העקרונות. אנחנו אימצנו, עקרונית, את הרעיון של ועדה מיוחדת – כי עוד לא היתה הצעה מפורטת – שתפעל בהתאם לעקרונות האלה. אתם ביטלתם את סעיף העקרונות והכנסתם חלק ממנו לסמכויות הוועדה.
שנית, למה קיצצתם את תחולת החוק מ-300 מטר ל-200 מטר, בייחוד כשמדובר בשטחים הפתוחים? שלישית, למה החלטתם שהספירה תתחיל מאפס ולא מ-1-1.5 מטר?
היו"ר יורי שטרן
¶
סליחה. מר קייזר, אני יושב כאן כחבר כנסת, מקבל הצעת חוק מממשלת ישראל, שהוכנה על-ידי כמה משרדי ממשלה, ושם כתבו 300 מטר. אחרי שאנחנו דנים במסגרת הזאת כך וכך ישיבות, פתאום מגיעים ואומרים: טעינו.
שמאי אסיף
¶
אשיב על כך, נשאלתי ואענה. קודם כול, העקרונות לא הושמטו, להיפך: הם מופיעים כאן במטרות החוק בצורה ברורה מאוד – באותה צורה, או באופן דומה מאוד, למה שהיה בהצעה המקורית. זה מופיע ברישה בצורה ברורה.
שמאי אסיף
¶
הם מופיעים בסעיף 7 כקריטריונים לעבודת הוועדה. מה ההבדל בין החוק הזה למה שהיה קודם? על-פי הצעת החוק היום מי שיפעיל את הקריטריונים תהיה הוועדה. לכן יש קריטריונים, ובסמכות הוועדה להפעילם. זה הרעיון הבסיסי בשינוי הזה. חוץ מזה המטרות קיימות.
שמאי אסיף
¶
לא רק שאני מבין את ההבדל, אני מסביר את העיקרון שהשר הסביר קודם – ואני חושב שהוא עשה את זה טוב ממני: שיקול הדעת נתון בידי ועדה מאוזנת, כך אני מקווה, בצורה הטובה ביותר, שאינה מסתכלת באופן שרירותי על כל קו החוף. היא פועלת בצורה עניינית ויש לה קריטריונים שלפיהם היא עובדת. זה אמור לחזק את המטרות האלה, שהן מטרות ראויות ומוסכמות. אלו היו מטרות החוק מלכתחילה. זה נותן את האיזונים המתאימים.
שר הפנים אברהם פורז
¶
בשלב זה אני נפרד מכם. אגיע לישיבה הבאה. לא תגמרו היום. אביא את הנושא לוועדת השרים כדי שלא תהיה בעיה לגבי עמדת הממשלה, אבל זה לא מעניין אתכם.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מבקש ממך להישאר עוד שתי דקות, לעניין המצילים. התערבנו אז בנושא, וביקשתי מהמצילים להפסיק את השביתה. גם נפגשנו אתך.
שר הפנים אברהם פורז
¶
שקלתי את טיעוניהם, והגעתי למסקנה שאני משנה את הצו: במקומות שיש בהם אופנוע ים יהיו שני מצילים ובתחנות שאין בהן אופנוע ים יהיו שלושה מצילים, כמו קודם. נוסף על כך נעביר את כל המצילים בדיקות רפואיות – עד עכשיו הם לא רצו לעבור אותן – כדי לוודא שהאנשים נמצאים בסוכה כשירים. לא יהיו רק בדיקות רפואיות אלא גם מבחני ידע. נשתדל גם להקים מערכת של צופי ים, במתכונת של צופי אש. כלומר נערים שכחלק מהמחויבות החברתית, בכיתות י"א-י"ב, יעזרו למצילים.
השתכנעתי שכאשר יש חובה של שלושה מצילים בסוכה, התוצאה היא שהרשויות המקומיות לא פותחות את תחנות ההצלה בכלל. ואם הן פותחות אותן, הן גם סוגרות בשעה מוקדמת, כי אין להן יכולת כלכלית להוסיף מצילים. רוב הטביעות הן בחופים שבהם אין מציל. למשל עיריית תל-אביב אמרה שאין בכוונתה לפטר שום מציל, אלא בכוונתה לפרוס את המצילים על פני יותר שעות וביותר תחנות. זה מאבק של ההסתדרות, מאבק של איגוד מקצועי. זה סיפור אחר.
גם לא קבעתי רף עליון. כל רשות יכולה לשים כמה מצילים שהיא רוצה. קבעתי רף תחתון. לידיעתך, יש עתירה לבג"ץ נגדי. אני מיוצג על-ידי פרקליטות המדינה, כמובן. העמדה הזאת גם הובאה בפני בג"ץ. אני מצטער שהמצילים נוקטים צעד קיצוני וחריף זה.
היו"ר יורי שטרן
¶
לדעתי, לפי אותו היגיון, אם אתה מתיר לרשויות לצמצם את מספר המצילים לשניים, במקרה שיש אופנוע ים – שהם טוענים שהם צריכים שלושה אנשים כדי להפעילו,
שר הפנים אברהם פורז
¶
אני לא יכול לקבוע כמה תחנות יהיו ואיפה הן ייפתחו. אני עוסק בתקינה: אני קובע שכשיש אופנוע ים, די בשני מצילים. אגב, הם לא טוענים אחרת. הם רק טוענים שכשהם יוצאים להצלה וחוזרים, הסוכה נטושה. זה נכון, אך מאחר שאופנוע הים יוצא וחוזר בתוך שתי דקות, משך הזמן שבו הסוכה נטושה קצר מאוד.
השיר "חסקה חסקה" – זה נוסטלגיה. הפעם האחרונה שקבעו את התקן, שלושה מצילים, היתה בשנת 1961 – ואז באמת היתה רק החסקה. יש מדינות בעולם שבהן אין בכלל שירותי הצלה. אבל אני לא בעד זה. אני בעד לאייש את התחנות בשני מצילים בריאים, כשירים וחסונים, לכמה שיותר שעות ובכמה שיותר חופים.
תודה רבה.
שמאי אסיף
¶
אני רוצה להשיב על השאלה השנייה: הקביעה של 100 מטר, 200 מטר או 300 מטר היא בעצם הקביעה של האזור שבו יש סמכות לאותה ועדה. אני אומר כרגע את דעתי בעניין, לא דיברתי על זה עם השר: אני חושב שיש מקום להרחיב ולחזור ל-300 מטר – ואולי יותר, לדעתי – במקומות שהם מחוץ לעיר, שהם לא עירוניים. שם אפשר לקבוע הרבה יותר.
במקומות עירוניים זאת בעיה
¶
הרי אפשר להרחיב עוד, אבל אם בוחנים את המציאות הזאת בערים כמו נתניה, הרצליה, תל-אביב וחלקים מחיפה – המשמעות היא שחלק גדול מהעיר נמצא בקטגוריה הזאת. וזה שרירותי. אם אשב שם בוועדה, כפי שמישהו הציע, ויראו לי פרויקט בנייה ברחוב אבן-גבירול, למשל בקשה להחליף בניין קטן לבניין גבוה יותר – וכולם מכירים את אבן-גבירול, זה לא רחוק מקופקבנה,
היו"ר יורי שטרן
¶
זה מחוץ לתחום. אפילו מר קייזר לא הזכיר אף פעם את אבן-גבירול. הוא הזכיר רק את בן-יהודה. לא הגענו לתור הזהב, נסתפק באשכנזים.
שמאי אסיף
¶
אז רחוב בן-יהודה. במקרה כזה צריך לדון במקום שמרוחק 300 מטר מהים, וצריך לדון אם זה משפיע על החוף או לא. בעצם זה מוציא את כל התוכן מהעניין. לכן לדעתי באזורים העירוניים אפשר לתקן את זה. אני מוכן לכך: באזורים בנויים התחום יהיה צר יותר,
חמי דורון
¶
מה זה אצלך תחום עירוני? ראשון-לציון, למשל, לא בנויה על הים, אבל יש שכונה שדי קרובה לים. צריך להפעיל שם תוכניות חדשות?
שמאי אסיף
¶
עזרת לי, תודה. אחת הסיבות שזה לא קיים בהצעת החוק הזאת הוא כדי שלא נידרש לקיים דיון מהו "עירוני" ומהו "בנוי" ומהו "מאושר".
שמאי אסיף
¶
אני מסביר מדוע המרחק של 300 מטר הוא שרירותי ורחב מדי בהרבה מאוד מקומות, ולא כדאי להטריד את הוועדה בזה. בדיונים המשותפים עם המשרד לאיכות הסביבה הוחלט – או נראה היה – ש-200 מטר מספיקים.
מיקי הרן
¶
על כל פנים, המשרד לאיכות הסביבה רואה איך החוק הזה הולך ונמשך, ולא מגיע לשום מקום. בינתיים בונים ולא קורה כלום. קיבלנו את העמדה שייתכן שבחוק, כפי שהוא קיים היום, יהיו על הממשלה הוצאות כספיות שייתכן שלא יחושבו עד הסוף, או יהיה מסובך להכניס אותן בחוק כהחרגות. מתוך אחריות, כדי לא להטיל הוצאות שלא ברור איפה הן מתחילות ואיפה הן נגמרות, וגם כדי לא להגיע יותר מדי לבתי משפט – הסכמנו לקונצפט שתהיה ועדה, כדי שהיא תתכנן. היא תהיה ועדת תכנון ותקבל את הנימוקים ואת ההנחיות של החוק.
לא נסגרו כל הדברים, וודאי שיש ויכוחים על כל מיני דברים. גם הנוסח כאן – יש הרבה דברים שסוכמו אתנו ולא מופיעים בו, וגם ההיפך. אבל העיקרון של הכנסת הוועדה לחוק מקובל עלינו – ודווקא נציב הדורות הבאים הציג זאת יפה. קיבלנו את העיקרון הזה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו קיבלנו אותו כאן, בוועדה, בישיבה הקודמת. איפה נקודות המחלוקת העיקריות כעת? האם אתם מסכימים שהמרחק יתקצר ל-200 מטר? האם אתם מסכימים לקביעה מגובה אפס מבחינת קו המים?
מיקי הרן
¶
לא. אנחנו חושבים שאת קריטריון החיוניות צריך להכניס לחוק, אולי בדרך אחרת: אולי צריך לכתוב "ראוי", כמו שהשר אמר. יכול להיות.
מיקי הרן
¶
נכון. צריך למצוא פתרון לזה. צריך למצוא פתרון גם לעניין 200 המטרים. וגם בהרכב הוועדה יש לנו כמה בעיות, וגם בכל הנוגע לזכות הציבור למעבר חופשי יש בעיות. פשוט לא הספיקו – זה לא מנוסח על-פי ההסכמות, כך הבנתי. גם קיבלנו את זה רק הרגע.
מיקי הרן
¶
במילים אחרות, יש כאן הרבה דברים. הנוסח כרגע, כפי שהוא, הוא לא על-פי ההסכמות והוא גם לא מקובל. הקונצפט – להכניס את הוועדה ולהשאיר את מטרות החוק – מקובל עלינו.
מיקי הרן
¶
התוכן די קרוב. הוא יותר קרוב להסכמה מאשר לאי-הסכמה, לדעתי. המצב הקודם היה שכל אחד משך בכיוון אחר והדיונים נמשכו בלי סוף, ובינתיים הוועדות המקומיות בתל-אביב אישרו, ובוועדות המחוזיות גם כן.
מיקי הרן
¶
אמרתי. ייתכן ששווה להגיע להסכמה ולא שכל דבר שאנחנו אומרים יתקבל אלא רק הרוב, כפי שזה כתוב כרגע. זה עוד לא מסוכם עד הסוף.
תמי רווה
¶
לבקשת היושב-ראש שיפרתי ושכללתי את ההצעה שהגשתי בשעתו. אני חושבת שיש בה פתרון הוגן בהחלט, לפחות לדעת החברים מעמותת "אדם, טבע ודין". עו"ד בן ארי אמר שזה מקובל עליו.
עמרי שרון
¶
בכל מקרה, אנחנו צריכים ללמוד את זה קודם. אנחנו מאוד מעריכים את עו"ד בן ארי, אבל כדאי שגם אנחנו נשמע על זה.
תמי רווה
¶
נכון. זה אומר שבאמת צריך לבנות את הדילמה הזאת – של שטח בנוי, עירוני וכו'. איך שלא יהיה, לא ייתכן להחיל את אותם קריטריונים שם. זה לא מתקבל על הדעת.
לכן ניסיתי לקבוע שני סוגי שטחים: לסוג הראשון קראתי "שטח מאושר לבנייה" – שטח שיש עליו תוכניות שמייעדות אותו לבנייה ומאשרות אותו לבנייה. למשל, רחוב בן-יהודה בתל-אביב. אם בשטח כזה רוצים לסגור מרפסת, להוסיף קומה או שתיים – ודאי אי-אפשר למלא אחר הקריטריונים של סעיף 3, כי אי-אפשר להוכיח שזה חיוני לתחום חוף הים ושזה לתועלת הציבור. שני הקריטריונים האלה לא נכונים שם. אבל כן אפשר לבדוק את הקריטריון השלישי.
תמי רווה
¶
אפילו עורך-דין טוב מאוד יתקשה להוכיח שסגירת מרפסת היא לתועלת הציבור או חיונית לחוף הים.
מכל מקום, הקריטריון השלישי מנוסח במילים קצת אחרות בהצעה של משרד הפנים – אבל אני חושבת שאפשר למצוא לו נוסח מתקבל על הדעת. הוא קובע: "הובטח שיינקטו האמצעים הסבירים הדרושים למנוע או לצמצם פגיעה בסביבה החופית". כאן כותבים: "אם לא יהיה בכך לגרום לפגיעה העולה על הנדרש על תחום שפת הים". כלומר, הרעיון קיים. בואו ניקח את המילים האלה, נקבע נוסח כלשהו, ונבחין בין שטחים פתוחים שלא מיועדים לבנייה – ושם נלך עד הסוף ונוכיח חיוניות ותועלת הציבור וכו' – לבין סגירת מרפסת והוספת קומה או שתיים ברחוב בן-יהודה. אני חושבת שמאוד מתקבל על הדעת לעשות את זה.
ניר פפאי
¶
מדברים על הדוגמה של מגדלי חוף הכרמל, אבל יש עשרות דוגמאות כאלה לאורך החוף. יש דוגמאות מהשנה האחרונה, ומחר נציג אותן בוועדה – מחר יום שמירת חופי הים התיכון, ויוצג כאן הדוח על מצב הים התיכון.
מדברים על חיוניות, ולדעתי כן אפשר להפריד את האזורים שלא מיועדים לבנייה. סעיף חיוניות, בשם אחר, מופיע בתמ"א 13. במטרות התוכנית שם כתוב: "שימושים המחייבים מיקום לאורך חוף הים". אז במקום חיוניות אפשר לומר "שימושים מחייבים", זה אותו דבר. ואז באזורים שאינם מיועדים לבנייה בהחלט אפשר להחיל את הסעיף הזה.
אם יורשה לי, כי דובר פה על דמוקרטיה ועל זכות: הוגשו היום לנשיא 30,000 חתימות, והוגש לו הסקר הזה. אציג ממנו שלוש נקודות קטנות. רוב מוחלט, 94% מהציבור, חושב שחשוב מאוד לשמור על שלמותם של החופים כחופים ציבוריים פתוחים. רוב מוחלט, 83%, רואים סכנה לשמירת החופים.
דלית דרור
¶
קודם כול, כמובן, אנחנו מבקשים ממשרד הפנים ומהמשרד לאיכות הסביבה להעלות את הנושא בצורה מסודרת בוועדת שרים לחקיקה, לא רק משום שמה שקורה כאן נוגד את חוק היסוד,
דלית דרור
¶
אלא גם משום שיש לנו הערות מהותיות, וגם משרד האוצר לא ראה את ההצעה, גם לא משרד התשתיות. אנחנו ראינו את זה תוך כדי הדיון כעת, תוך כדי הקשבה.
דלית דרור
¶
שנית, אני מסכימה עם מה שאמר מר אסיף: זה יהיה הכי קונסטרוקטיבי אם נמשיך לדון בעיקר בסעיף 7, לעומת סעיף 3 להצעה. נראה איך אנחנו מנסחים את זה. אבל בכל זאת, אף שאני מבינה שהיתה הסכמה בנקודה הזאת, נראה לי מאוד לא הגיוני להקים מוסד תכנון חדש כשיש ועדה למימי חופים, שעוסקת בחופים. אפשר להרחיב סמכותה גם על תחום החוף, התחום של 200 מטרים או 300 מטרים – כמה שנחליט כאן. אין מקום להוליך את היזמים למוסד שלישי, שבדרך כלל הוא גם רביעי, כי יש צורך בהקלות מתמ"א 13, ואז צריכים להגיע למועצה הארצית.
כל תוכנית נידונה בוועדה מקומית כממליצה ובוועדה מחוזית כמאשרת, ואחר כך בוועדה למימי חופים ואחר כך בוועדה הזאת ואחר כך נידונה ההקלה במועצה הארצית.
דלית דרור
¶
ואז שואלים למה הליכי התכנון מסורבלים כל כך. אנחנו, במו ידינו, יוצרים עכשיו סרבול לא הגיוני.
דלית דרור
¶
בינואר 2003 הוסיפו נציג סביבתי לוועדה למימי חופים. אפשר להרחיב עוד יותר את משקל הגופים הירוקים שם. אבל ממש לא הגיוני לבנות מוסד תכנון חדש בכל פעם שיש שיקול חדש. זה נראה לי כיוון לא נכון.
דלית דרור
¶
הערנו הערות על הנוסח בחוברת הכחולה: בהוראת המעבר ביקשנו להוציא הסכמים שהמדינה התחייבה להם. ההערה הזאת נכונה ויפה גם לנוסח החדש. יש כמה דברים שכעת, בחופזה, ראינו שיש לנו סייגים לגביהם. למשל, זכות המעבר. הדברים היו קיימים קודם ולא קיימים עכשיו.
דלית דרור
¶
לעניין זכות המעבר – יש לה סייגים בנוסח הקודם. אני לא מבינה למה הסייגים האלה צריכים להיעלם בנוסח החדש.
דלית דרור
¶
אני מבינה שאיננו מסיימים את הדיון עכשיו, אז חבל להיכנס לכל הפרטים. הכול הערות שנוצרו תוך כדי קריאה, וקיבלנו את ההצעה בתחילת הדיון. אבל נושא הוועדה למימי חופים הוא נושא מהותי, וצריך לתת את הדעת עליו.
דלית דרור
¶
אחרי שנסגור את הדברים האלה, שאולי הם רק השמטות, יש לדבר על המדידה: על 200 מטר או 300 מטר, על 1.5 מטר או אפס ועל השיקולים בסעיף 7. וכך יש מסגרת לדיון.
היו"ר יורי שטרן
¶
את רואה הבדל בין החוק שבו קובעים את העקרונות ואחר כך את קובעים המנגנון שצריך ליישם את המדיניות של אותם העקרונות, לבין הצעה שבה העקרונות נעלמים אך כלולים בנוסח,
היו"ר יורי שטרן
¶
בלי להתייחס לעקרונות עצמם, מקובל עליכם ההבדל בין מעמד העקרונות כעקרונות שמנחים את המערכת, לבין קריטריונים שלפיהם הוועדה צריכה לפעול – כפי שזה מופיע כאן?
מרים פרנקל-שור
¶
יש הבדל בין הניסוח היום – כשבסעיף 3 כתוב שלא תאושר תוכנית אלא אם יתקיימו תנאים – לבין המסגרת שהשר מציע, שיהיו קריטריונים שהוועדה, בין היתר, צריכה להביא בחשבון.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מתנצל, לא יהיו הרבה דוברים נוספים, כי אנחנו חייבים לסיים. יש כמה אנשים שמזמן מבקשים את רשות הדיבור.
יהודה זמרת
¶
אבל אני הצעתי הצעה מסוימת. הוועדה סוברנית, זאת סמכות המחוקק. אבל אני חושב שרשות העתיקות נמצאת בחוק אחר.
היו"ר יורי שטרן
¶
אדוני, אפילו מפאת כבוד לוועדה, שהיא זו שתחליט בסוף: כשיש דברים שכבר סוכמו כאן, על דעת כל משרדי הממשלה,
גיורא רובינשטיין
¶
אני בעל מקרקעין על חוף הים בצפון-מערב תל-אביב, בתחום העירוני אבל בשטח החולות הפתוחים, ליד "מנדרין" למשל. לא ראיתי כיצד מפצים את מי שנפגע מהתוכנית. אתן דוגמה כיצד נפגעים ממנה.
גיורא רובינשטיין
¶
לדוגמה: המקרקעין שעליו אני מדבר – אושרה לגביו תוכנית מתארית, שמעניקה זכויות בנייה אבל אין בה אלמנטים של תוכנית מפורטת. כלומר, בלשון ברורה, אי-אפשר להוציא היתרים. אבל התוכנית אושרה. נניח שיש תוכנית למלונאות ונופש. מעבר לכך, יש מקרים שבהם נעשו גם חוזים לגבי הדברים האלה. עדיין אי-אפשר להוציא היתרים. מה קורה במקרה הקלסי, הפשוט הזה? לא ראיתי שום תרופה לכך.
דלית דרור
¶
בהצעה בחוברת הכחולה באמת הוציאו מתחום חוף הים כל מקום שהיה שטח מיועד לבנייה בתוכנית תקפה. שם זה יצא מהגדרת תחום החוף – לא בהוראת מעבר, אלא זה יצא מההגדרה. זה נעלם בנוסח הזה. במובן הזה הנוסח הזה עוד הרבה יותר סביבתי.
חמי דורון
¶
אצלם זה כך: תוכנית מתאר היא בסיס לשינויים. כשהם מוסיפים בתוכנית המתאר הם אומרים שמותר להם, שמרוויחים מזה.
חמי דורון
¶
זה לא היה פתור קודם. תוכנית מתארית היא לא תוכנית, בכל הכבוד. כשאתה מוסיף זה בסדר? תאר לך שרק רוצים להוסיף, אולי בשביל זה מותר לשנות תוכנית?
דלית דרור
¶
בנוסח הקודם, שעבר קריאה ראשונה, בהצעה הממשלתית, בהגדרת תחום חוף הים מיעטו את מה שנועד לבנייה.
היו"ר יורי שטרן
¶
סליחה. דיברנו על התוכניות המאושרות. בעיני לפחות הכוונה היתה תוכניות מפורטות, עם היתרים.
דלית דרור
¶
לא. אני רוצה להסביר את זה. היתה הוראת מעבר שקובעת שתוכנית בת-תוקף בעינה עומדת. אבל חוץ מזה, בהגדרת תחום חוף הים היה כתוב שהרצועה שבין 100 מטר ל-300 מטר היא למעט מה שערב יום התחילה היה מיועד לבנייה על-פי תוכנית מאושרת. לכן המצב שמר רובינשטיין תיאר היה מחוץ להגדרת תחום החוף.
מיקי הרן
¶
אבל מהבחינה הזאת נכון שההצעה החדשה מכניסה הכול פנימה ומביאה את זה לוועדות התכנון. זה היתרון. במקום שנתחיל לריב כאן על ההגדרות.
מיקי הרן
¶
זאת תהיה החמרה רק אם הקריטריונים יתקבלו כמו שצריך, זה ברור. בסך הכול בהצעה הזאת לא נזקקים יותר לוויכוח הזה של מה מאושר ומה לא מאושר, מה בנוי ומה לא בנוי, אם יש זכויות קניין או לא. הכול מגיע לוועדת התכנון. כל הנושאים האלה – לא צריך להידרש אליהם. זה לא הדבר הטוב ביותר בעולם, אבל זה המצב.
מיקי הרן
¶
נכון. לכן, משום שזה עובד בשני הכיוונים, המטרות צריכות להיות מוגדרות כמו שצריך: הקריטריונים, ניסוח הסמכויות, הרכב הוועדה – כל זה צריך להיות סגור היטב.
דלית דרור
¶
זה דיאלוג של מולייר. כל אחד אומר מה הוא חושב על דבר אחר לגמרי. מה שהיה כתוב קודם הוא שתוכנית שמיועדת לבנייה היא מחוץ לתחום קו החוף אם זה בטווח של 100-300 מטרים. זה היה מחוץ לחוק.
תמי רווה
¶
לדעתי הפרשנות של עו"ד דרור לא תעמוד במבחן משפטי. תוכנית מיועדת לבנייה יכולה להיות גם בתמ"א.
תמי רווה
¶
גם תוכנית מתאר ארצית היא תוכנית מאושרת לבנייה. היא לא תעמוד בקריטריונים של החוק. אם יש תוכנית מאושרת לבנייה במקום מסוים אי-אפשר לומר שאפשר לבנות תוכנית מתאר ארצית, למשל שמר רובינשטיין יכול לממש את זכויותיו מבלי להכין תוכניות מפורטות. ואני רוצה לראות שייתנו לו לבנות אחרי שהחוק יעבור. זה לא מתקבל על הדעת. לא מתקבל על הדעת שמר רובינשטיין לא יקבל פיצויים.
תמי רווה
¶
לכן אני חוזרת להצעה שהצעתי: במקום לדבר על תוכנית נדבר על השטח. אם השטח מאושר לבנייה, לא מעניין אותי באיזו תוכנית, לא חלות עליו המגבלות.
נועה בן אריה
¶
גם זה לא עבד. ניסו גם את ההגדרה הזאת, גם היא לא סובלת פרשנות משפטית כזאת. היא אומרת: ההחרגה היא לגבי שטח שעליו חלה תוכנית. גם ההחרגה הזאת לא סבלה את הפרשנות המשפטית שעו"ד דרור מציעה, אלא היא סבלה פרשנות משפטית הקרובה יותר לדברי חבר הכנסת דורון. דנו בנושא בוועדה, וכל הזמן היתה טענה של נציב הדורות הבאים בעניין הזה. זה לא נכון.
היו"ר יורי שטרן
¶
בסדר. לא נמשיך בדיון היום. קודם כול, אני פונה למשרד לאיכות הסביבה: כעת אתם הגוף היחיד בממשלה שנשאר עם החוק. כולם נסוגו.
היו"ר יורי שטרן
¶
קודם כול, לגבי המשך הדיון. ההנחיה שלנו היא זאת, אם אנסה לסכם אותה, ואני מבקש מחברי הכנסת לעמוד על המשמר כדי לבדוק את דברי: אנחנו עומדים על כך שכל הקריטריונים – הגדרה של מטרות החוק והקריטריונים שלפיהם תעבוד ועדה מיוחדת או יעבוד גוף תכנון, ואנחנו מאמצים את רעיון הוועדה – יהיו צמודים להגדרות שבחוק המקורי, החוק שדנו בו. ייתכן שתהיה אפליקציה כזאת או אחרת, ייתכן שנסכים לכך שזה יהיה בהנחיות לוועדה, או נעמוד על כך שזה יהיה בנפרד. כמו שאמרה עו"ד דרור, ואני מסכים לדבריה, קודם צריך לראות אם אנחנו מסכימים על התוכן. אחר כך נדון על המיקום של ההוראות. אבל קודם כול אנחנו לא מוותרים על נושא החיוניות. יכול להיות שמר אסיף יוכל למצוא לזה נוסח מוצלח יותר, כי אני מניח שהוא משתתף בניסוח.
היו"ר יורי שטרן
¶
בסדר. אבל מהות הדרישה לא מוצאת ביטוי מלא במילה "ראוי". זה מה שישנו בנוסח שהוגש לנו, שם זה מוחלף ב"ראוי" בלבד.
היו"ר יורי שטרן
¶
זה מה שמתבטא במילה "חיוני". לכן אני מחזיר את המילה הזאת לשימוש בחוק – או שתמצאו מילה חזקה כמוה. אבל המשמעות היא שאנחנו לא רוצים שייבנה משהו בחוף הפתוח מעבר למה שכבר בנוי.
היו"ר יורי שטרן
¶
עו"ד זמרת, אנחנו מדברים על קריטריון ולא על מטרים. שם מספר המטרים אחר.
שנית, כל הסיכומים שהיו בוועדה בנוגע להבטחת חופש הגישה והמעבר ונושא העתיקות – כל הסיכומים שהושגו ולא היה ערעור עליהם מצד גוף ממשלתי כלשהו – אנחנו מבקשים להחזיר אותם לנוסח החוק.
שלישית, אנחנו מבקשים הצעה של המשרד לאיכות הסביבה לעניין הרכב הוועדה. אנחנו מאמינים שאם אנחנו מסמיכים את הוועדה להיות הגוף שמפרש את החוק, ודאי שהרכב הוועדה הוא גורם קריטי לתפקוד. הנוסח שהוצע לנו לא נראה מהפכני לעומת ועדת התכנון הקיימות, שאנחנו יודעים איך הן מתנהלות.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מבקש לבדוק זאת מחדש. אני גם מבקש מהגופים הירוקים לתת הצעה משלהם להרכב הוועדה, הצעה מאוזנת, לא קיצונית ולא שרירותית.
רביעית, היות שגם ראש מנהל התכנון תמך בעמדה שהביעה עו"ד דרור, וזאת היתה גם עמדתנו בדיון לפני שבוע, אנחנו לא רוצים תוספת ועדות. זה רק יסבך את המהלך. אנחנו מבקשים להרחיב, להגדיר מחדש ולשנות את הרכבה של הוועדה למימי חופים, על מנת שלא ניצור עוד ערכאה תכנונית – כי כבר כך בקושי מסתדרים עם הקיים.
אלה ארבעת הדברים שביקשנו. במקביל יש הצעה להניח מחדש את הצעת החוק הפרטית. בואו נחשוב אם זה העיתוי, או נחכה.
נירה לאמעי
¶
לא, הכוונה להצעה פרטית חדשה, שצריך להעביר בקריאה טרומית ולפטור מחובת הנחה. זה משהו אחר.
חמי דורון
¶
דין רציפות – זה לוקח שבועיים. לגבי ההצעה הפרטית, אפשר לבקש פטור מחובת הנחה ולהניח לקריאה טרומית ביום רביעי.
היו"ר יורי שטרן
¶
עוד רגע, לעניין בתי המלון: לא ביקשתי לצאת ידי חובה. התכוונתי ברצינות לכך ששני המנכ"לים – מנכ"ל משרד התיירות ומנכ"לית המשרד לאיכות הסביבה – ימצאו דרך לכלול את האינטרס התיירותי, שהוא באמת לתועלת הציבור.
היו"ר יורי שטרן
¶
לא אכפת לי בכלל מוועדת השרים. אני לא רואה את התהליך שלנו כתהליך שתלוי בוועדת השרים.
היו"ר יורי שטרן
¶
לדעתי גם חברי מסכימים לכך שתהליך הדיון שלנו לא צמוד להחלטות הממשלה. יש הצעה של הממשלה כפי שהיתה, שר הפנים מציע תיקונים כאלה ואחרים, שאני רואה אותם בפני עצמם כחלק מהדיון. אני לא צריך את החלטת ועדת השרים לשם כך. לענייננו, אם שר הפנים רוצה לגבות את עצמו בהחלטת ועדת השרים, הוא יעשה את זה בלעדינו.
אנסה לכנס עוד השבוע פורום של היועצת המשפטית שלנו, של היועצים המשפטיים של משרד הפנים ושל המשרד לאיכות הסביבה ושל כמה חברי כנסת.
היו"ר יורי שטרן
¶
בסדר, ישתתפו גם נציבות הדורות הבאים וכמה חברי כנסת שהעניין קרוב ללבם והם נותנים לו משקל בפעילות הפרלמנטרית שלהם. בפורום הזה ננסה לסגור כמה פרצות שגילינו. תודה. אולי יהיה שם גם מישהו מהארגונים הירוקים.