__יום ללא עישון בישראל.
5
הועדה למאבק בנגע הסמים
31.05.2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 63
מישיבת הוועדה בנגע הסמים
יום שני, י"א בסיוון תשס"ד (31 במאי 2004), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 31/05/2004
פרוטוקול
סדר היום
¶
סדר היום
יום ללא עישון בישראל.
מוזמנים
¶
חנה ברק - "דובק"
ראול רודריגז - יועץ רפואי בחברת נשיונל פרידם
יגאל אורן - מנכ"ל, נשיונל פרידם
אבי בסר - מנכ"ל, נשיונל פרידם
רוני סנדלר - מומחה גמילה, נשיונל פרידם
אוסנת שמש שור - מומחית גמילה, נשיונל פרידם
אסנת שפרן - מומחית גמילה
נאוה ענבר - מנהלת מחלקת הסברה, האגודה למלחמה בסרטן
מאיה פלדבלום - רכזת הסברה, האגודה למלחמה בסרטן
יאיר עמיקם - סמנכ"ל, משרד הבריאות
חנה פלג - מרכזת קידום בריאות, משרד הבריאות
עירית לבנה - הממונה על חינוך לבריאות, משרד החינוך
ברוך שליו - מזכ"ל העמותה למלחמה בעישון
רונן עירקי - שדרן רדיו ישראל במיאמי
עדינה מאיר - נגמלת
היו"ר איוב קרא
¶
שלום לכל האנשים שטרחו ובאו לישיבה. היום אנחנו מציינים את יום העישון הבינלאומי. כידוע לכם, מדי שנה מתים מאות אלפים, אם לא מיליונים כתוצאה מעישון. בישראל על פי הדיווחים של האגודה למלחמה בסרטן מתים כעשרת אלפים איש מדי שנה כתוצאה מתסבוכות משימוש מוצרי טבק ועישון. הנושא הזה צריך להדליק לנו מנורה אדומה. הנזק הזה נאמד במיליארדים למשק הישראלי. אני מייד אתן לנציגה של האגודה למלחמה בסרטן לפרט.
אני רוצה שתתייחסו לאפשרויות שנוכל להמליץ עליהן בסוף היום הזה, או בסוף הישיבה הזאת כדרכי טיפול, כהמלצות שיכולות להועיל ולהיות מסר ציבורי בראייה הכוללת של המלחמה הזאת, שבעצם אנשים מודעים לכך שהם מזוכיסטים וכאילו כלום קורה. אולי צריך לעשות אקט ענייני, אקט שימחיש יותר את הסכנות הכרוכות בעישון. בנושא של הקטינים הצעתי חוק שכבר מסיימים אותו שאסור יהיה למכור או לשדל או לסחור בסיגריות עם קטינים. לדעתי, החוק יעלה לקריאה שנייה ושלישית תוך חודש ימים. בעזרת השם נסיים אותו, גם הממשלה תומכת ויש לה הצעת חוק דומה.
נאווה ענבר
¶
שלום לכולם, אני מנהלת מחלקת ההסברה באגודה למלחמה בסרטן. ביקשתי את רשות הדיבור ראשונה כי יש לנו ועדה נוספת, ועדת החינוך שדנה באותו נושא. אז אל תיעלבו, אני לא אקום בגלל הנוכחים, אלא רק בגלל ישיבה אחרת. בדרך כלל בישיבות האלה אנחנו מדברים על כל הנזקים ועל כל הדברים הגרועים שקרו בנושא עישון. היום אני רוצה להגיד מספר משפטים על הצד הטוב של הנושא. מה זאת אומרת, היום הבינלאומי ללא עישון, זה יום שבמסגרתו כל המדינות שחברות בארגון הבריאות העולמי, צריכות להעלות על סדר היום הציבורי את כל הנושא של נזקי עישון, וכל הדברים שהם צריכים לעשות בנושא המלחמה בעישון. אני חושבת שאצלנו במדינת ישראל בייחוד בכנסת הנוכחית, לא חיכו ליום ללא עישון על מנת לעשות מעשה, ואפשר להגיד שהיה גל מאוד גדול של עשייה פרלמנטרית מאוד מכובדת שהתחילה ב-6 בינואר השנה, בה אישרה ועדת הכלכלה שינוי של נוסחי אזהרה לקופסאות הסיגריות, והחליטו למגר לחלוטין את נושא הלייט מהמדפים. אגב, החוק הזה ייכנס לתוקפו ב-1 בדצמבר. ראויה לציון הצעת החוק של חבר הכנסת קרא שהתאחדה עם הצעת החוק של שר הבריאות דני נווה, וכמובן גם עברה בממשלה.
למי שלא ראה בערוץ הכנסת בשבוע שעבר, ההחלטה הזאת עברה בקריאה ראשונה, ואני מדברת על ההחלטה של איסור מכירת סיגריות לקטינים. זו החלטה יחסית חדשה בעולם, אנחנו עדיין לא יודעים מה התוצאות, אבל אנחנו מקווים שזה יגרום לחברות הסיגריות לא להתמקד בבני הנוער כקהל יעד אולטימטיבי, אלא יתחילו לקדם את נושא מכירת הסיגריות לאנשים ברי דעת מגיל 18 ומעלה. במסגרת הגל הזה קרו עוד כמה מקריים חיוביים, כמו הצעת חוק של חיים אורון בנושא איסור מוחלט של פרסום. יש הצעת חוק נוספת של חבר הכנסת קרא להקמת רשות ציבורית למלחמה בעישון. יש הצעת חוק נוספת של חבר הכנסת אילן שלגי לאסור עישון בזמן נהיגה, וזה על פי רעיון של יושב ראש האגודה למלחמה בסרטן פרופסור רובינזון.
לסיום, אני רוצה לומר שלמעלה מ-76% מתושבי מדינת ישראל לא מעשנים, והם בעצם הסובלים העיקריים כתוצאה מהעובדה שמיעוט של אנשים מתושבי מדינת ישראל מעשנים. בשנים הקרובות באגודה למלחמה בסרטן מתכוונים להקדיש את הפעילות שלנו להגן על רוב תושבי מדינת ישראל מפני עישון פסיבי. כי כידוע לכם, גם מעישון פסיבי אפשר למות. לפי הנתונים שלנו, אם אוספים ביחד את כל המחלות שנגרמו כתוצאה מעישון פאסיבי, אנחנו מדברים על כ-1,500 איש. גם ארגון הבריאות העולמי נרתם לנושא הזה.
נאווה ענבר
¶
מדובר בהתקפי לב, מוות בטרם עת, וכל מיני מחלות כאלה. מי שרוצה מידע נוסף, מוזמן להיכנס לאתר האינטרנט.
נאווה ענבר
¶
זה בתוך ה-10,000. אם אתה מחלק אותם – 8,500 מתים מעישון ישיר, 1,500 מתים מעישון פסיבי. עישון פסיבי - אלו אנשים שהחליטו לא לעשן ובכל זאת ניזוקים. מדובר על ילדים שמפתחים התקפי אסטמה, דלקת סימפונות, ועל כל מיני מחלות שאני לא רוצה להיכנס אליהן, מפני שאמרתי שהיום אנחנו בכיוון אופטימי, ונמצאים פה כדי לשבח את העשייה הפרלמנטרית, ולקוות שנמשיך כך.
היו"ר איוב קרא
¶
ברשותך, הייתי רוצה לדעת על נתונים מעבר למה שקורה במדינה, אם יש לך אינדיקציה על מה שקורה בעולם. בכל זאת, היום הוא היום הבינלאומי ללא עישון.
נאווה ענבר
¶
כן, יש לי.
רבים חושבים שביום הזה המטרה היא שכל מי שמעשן יפסיק לעשן. אבל לא זאת המטרה העיקרית. המטרה העיקרית היא פשוט להעלות לסדר היום הציבורי את המגיפה הזאת, שכמו שאמרנו, בישראל מתים 10,000 איש כתוצאה מעישון. כ-5 מיליון בני אדם מתים בעולם.
היו"ר איוב קרא
¶
לגבי הנזקים בעיקר, מה הנזקים? אתם מדברים על נזקים במיליארדים בישראל כתוצאה מעישון , איך זה מתבטא?
נאווה ענבר
¶
אין ספק שהנושא של העישון מהווה נטל מאוד גדול על מערכת הבריאות, אנשים שלפני שהם מתים כתוצאה מעישון הם גם חולים כמה שנים. אנחנו מדברים על סרטן ריאות, 85% ממקרי סרטן הריאות במדינת ישראל נגרמים אך ורק כתוצאה מעישון. מחלות לב, מוות בטרם עת, התקפי לב, כל מיני סוגים שונים ומשונים של סרטן ריאות, סרטן שלפוחית השתן ועוד סוגים שונים.
יאיר עמיקם
¶
סמנכ"ל הסברה במשרד הבריאות. אני שמח להגיש ליושב ראש את הדו"ח של שר הבריאות. זו שנה שלישית שאנחנו מוציאים את הדו"ח הזה על פי חוק שהתקבל שמחייב את שר הבריאות לדווח לכנסת על מצב העישון בישראל.
יאיר עמיקם
¶
אני מסכים עם אדוני.
רציתי להוסיף לדברים שאמרה נציגת האגודה, ולהוסיף עוד כמה נקודות שגם היושב ראש התייחס אליהן בתחילת דבריו.
בעיקר הפעילות שלנו, אנחנו מבקשים את שיתוף הפעולה של הכנסת, הרבה מאוד בנושא האכיפה. זו אחת הרעות החולות שלנו גם אחרי שאושרו התקנות למניעת עישון במקומות ציבוריים. אדוני יודע כמה קשה לאכוף את זה במסעדות, בקניונים ובעוד מקומות כאלה.
בעקבות פגישה של שר הבריאות עם יושב ראש המרכז לשלטון מקומי, יצרנו מעין ועדת היגוי שתקבע כללים, אבל עדיין מאוד קשה נושא האכיפה, כי אני מניח שפקח עירוני מעדיף לרשום דו"חות למכוניות ברחוב צדדי, מאשר להתעמת עם סועדים במסעדה או בבית קפה.
אחת הבעיות הקשות ביותר שלנו, וכפי שאמרתי אשמח לשיתוף פעולה של המחוקקים, זה בנושא האכיפה.
היו"ר איוב קרא
¶
אם אפשר בבקשה, תתייחס להצעת החוק שלי להקמת רשות למלחמה בעישון, במימון של העלאת אחוז במחיר הסיגריות, כמו שנהוג בכל העולם, אגב.
יאיר עמיקם
¶
כפי שאדוני יודע, אנחנו בהחלט ניסינו להרים את כפפה שאדוני זרק, אבל אדוני בטח יודע על ההתנגדות העיקשת של האוצר לכל סוג של מס צבוע. הם הרי מתנגדים להעלות את מחיר הדלק ברבע אגורה כדי להקדיש אותו למלחמה בתאונות דרכים. והם מתנגדים להעלות את מחיר הסיגריות בשמינית אגורה כדי להקדיש את הסכום שהצטבר למלחמה בעישון.
יאיר עמיקם
¶
אני מבין שההתנגדות היא של האוצר, והכתובת של אדוני, אני חושש מאוד, היא האוצר ולא משרד הבריאות.
יאיר עמיקם
¶
אני מאוד שמח.
נושא נוסף שרציתי להעיר בחדר, זה המאבק בנרגילה שהולך ותופס תאוצה לצערנו הרב, והוא פרוץ לגמרי. אנשים לא יודעים מה סוג הטבק שהם קונים, מה מכניסים לתוך הטבק. אפילו את העניין הטכני של האזהרות שאנחנו מכניסים על קופסאות הסיגריות. קשה לנו לאכוף על הקופסאות או על האריזות, או על החפיסות של הטבק לנרגילות, שאי אפשר להכניס עליהן את האזהרה.
משרד הבריאות עומד לצאת בקמפיין גדול מאוד שמכוון בעיקר לבני הנוער בנושא של הנרגילה. גם כאן, אני מניח שאולי עוד ניפגש בוועדות שאנחנו נפגשים בהן עם אדוני, בוועדת הכלכלה, לגבי הדברים. כשמדובר בעישון, אני מציג את הנושא הזה על סדר היום, כי עד היום או עד השנה כל הזמן ראינו לנגד עינינו את הסיגריה ואת קופסאות הסיגריות. אני מציע שנתחיל להתייחס לסכנה הגדולה מאוד שטמונה בנרגילה.
לגבי השאלה שאדוני שאל, לגבי השוואה בינלאומית, רציתי לתת נתונים כדי לא להלאות אתכם. אגב, דו"ח השר בנושא העישון גם עולה על אתר האינטרנט של משרד הבריאות, וכל אחד כמובן מוזמן להיכנס פנימה. שני נתונים שאדוני שאל לגבי אחוז הגברים המעשנים מגיל 15 שנה ואילך, אם ביוון זה 46%, ספרד 42%, הולנד 38%, אנחנו במקום החמישי עם 31.7%.
יאיר עמיקם
¶
בקרב נשים אנחנו במקום יותר טוב, אני שמח להודיע, למרות שבישראל יש עלייה במספר המעשנות בכל הגילאים. דרך אגב, לצערנו גם בגילאים הצעירים.
יאיר עמיקם
¶
יוון עם 46% במקום הראשון מבחינת גברים מעשנים, ספרד 42%, הולנד 38%, דנמרק 33% וצרפת 33%. לצערי אנחנו במקום יותר טוב לפני איטליה, גרמניה. לגבי נשים מגיל 15 ואילך, אנחנו במצב יותר טוב, במקום ה-11, כאשר לפנינו אותן מדינות, הולנד, נורווגיה, יוון, ספרד בריטניה, דנמרק, צרפת, אפילו ארצות הברית, שוודיה גרמניה ואז ישראל. לשמחתנו במקום יותר נמוך. יחד הממוצעים נותנים כ-24% שמעשנים במדינת ישראל, לפי הנתונים שלנו ושל האגודה.
יאיר עמיקם
¶
הנכון הוא שיש ירידה מסויימת, והשנה זה קצת פחות מ-24% שזהו המספר הנמוך ביותר לפחות ב-30 השנים האחרונות. אני לא נאיבי לחשוב, שלפעולות ההסברה והקמפיינים יש תרומה מכרעת. לגבי העישון הפאסיבי - אנחנו מגייסים לעזרתנו את הלא מעשנים, שפשוט יעשו אינתיפאדה על המעשנים, ויעירו את תשומת ליבם במקומות ציבוריים. אני חושב שזה נותן את אותותיו, אבל כשמדובר בשינוי התנהגותי, כמו שאדוני אמר קודם, זה תהליך של שנים קדימה. לגבי ה-24% יש לנו הרבה לשאוף לאן לרדת, אבל לשמחתי הנתון הזה לא בעלייה בשנים האחרונות, וזאת חצי נחמה.
יאיר עמיקם
¶
זו אותה הבעיה כמו באלכוהול. אנחנו יכולים להגביל, כמו שאדוני פועל לצמצום העישון בקרב צעירים, מכירת מוצרי טבק לצעירים, זו הדרך היעילה ביותר.
היו"ר איוב קרא
¶
הגשתי הצעת חוק כרגע שמדברת על הגבלת אחוז אלכוהול במוצרי אלכוהול. היום זה יכול להגיע ל-40%, 50%, להגביל ל-15%, כדי שלא תהיה סיבה להשוות בין סמים לאלכוהול.
אם אנחנו מגבילים בחקיקה שלא ייכנס מוצר ממכר לתוך הסיגריות, האם זה יהיה אקטיבי, או ענייני או טוב לעשות את זה בראייה של משרד הבריאות? חשוב לי לדעת אם אני הולך למהלך של חקיקה, בנוסף לכך גם לגבי הרשות למלחמה בעישון.
היו"ר איוב קרא
¶
מאוד חשוב לי לבדוק את זה. יש הרבה פניות לוועדה בסוגייה הזאת, גם בהקשר לנרגילה, גם למוצרי טבק וכו'. היום אנחנו יודעים שמתים 10,000 מדי שנה, אלו נזקים של מיליארדים. האם אנחנו מזוכיסטים להמשיך את המצב הזה? משהו צריך לקרות.
יגאל אורן
¶
אני חלק מחברה מאוד אקטיבית ופעילה שנקראת אינטרנשיונל פרידום, מפעילים את השיטה בעזרת 600 איש, וזה כל הזמן בעלייה. פועלים בצורה אקטיבית יום יום כל יום, דולים את האנשים שבאמת מבינים את הנזקים שהניקוטין עושה, ולסובבים אותם, שזה מאוד מצער.
יגאל אורן
¶
אני רוצה לחזור על נתון שהגשתי לפני אדוני בפעם שעברה שנפגשנו, וגם להודות לך על ההזדמנות שאנחנו מוזמנים בפעם השנייה. מחקר של ה-C.B.B שנתתי לך בפעם שעברה, מראה ש-550 איש בעולם מתים בשעה כתוצאה מניקוטין. בישראל המצב לא יותר טוב, כמו שאנחנו כולנו יודעים. ההתמכרות קשה מאוד . בישראל מדברים על 10,000 איש. מבחינת רקע, אני רוצה לומר שאני די בהלם. כשאני פותח רדיו וכל אמצעי התקשורת, אני שומע קול ענות חלושה, כמעט ולא מדברים על זה. זה פשוט מדהים איך שזה נתון בשולי הדברים כמעט לחלוטין. אני כל כך שמח שמישהו נפגש ועושה משהו.
בגלל שבפעם שעברה אדוני יעץ לנו לעשות משהו יותר מחקרי שאותו כמובן התחלנו לעשות, ואנחנו פועלים בכיוון – במאמצים לא מועטים הצלחתי להביא את היועץ הרפואי שלנו, ד"ר ראול רודריגז, ואני רוצה להאמין שיש לו הרבה יותר אינפורמציה לתת מבחינה מקצועית לגבי מה אנחנו עושים, ובמה השיטה שלנו שונה מאחרים.
ראול רודריגז
¶
ברצוני להביע את תנחומיי למשפחותיהם של אותם 27 שנהרגו בפיגוע של היום. 27 איש נפטרו היום מעישון, וכשרואים את הנתון הזה מעישון אומרים "אה". טיפלתי בלא מעט נפגעי טרור, ב-669, באיכילוב בזמנו. האנשים שנהרגים כתוצאה מעישון אקטיבי ופאסיבי סובלים הרבה יותר, בדרך כלל הם אנשים שנפגעים בפיגוע טרור.
צר לי על כך, מכיוון שהפיגוע הזה הוא בר מניעה לא רק חינוכית, אני כבר כחמש שנים נוכח בהצלחה של מוצר כחול לבן, שמצליח לגמול אנשים, בכ-80% עד 90% מהמקרים. היות ומדובר בארגון שהוא כרגע דל אמצעים, אנחנו לא מצליחים להפיץ את המסר הזה הלאה, ובינתיים נפטרים אנשים. הצלחה של 80%-90%, הצלחה פנומנלית שאף תכשיר לא מתקרב לשכמותה. מתוקף תפקידי כיועץ רפואי, אני נתקל בכל ספק של תופעת לוואי שעולה בטיפול.
עד היום מספר תופעות הלוואי הן זניחות עד אפסיות, אם אני משווה אותן לתופעות לוואי שאני מכיר מתכשיר לטיפול תרופתי, מעט הפרעות גסטרו, בשני מקרים כאבי ברכיים. פה ושם כאבי ראש. מדובר על הצלחה של 80%, 90%. לא הייתי מעז להציג טיעון שכזה אלמלא במשך חמש שנים שאני רואה ונדהם מההצלחה הטיפולית של התכשיר. להערכתי אנחנו נזקקים לסעד מהכנסת או ממשרד הבריאות על מנת לבדוק. הבדיקה ודאי זולה מכל התמודדות עם נזקי העישון, או מכל ועדה שתמונה שתמיד תתוקצב בממון. ודאי שעולה על הממון שנדרש על מנת לבדוק את התכשיר. לא היינו מעזים להגיע לכאן ולומר דבר כזה בריש גלי, אלמלא חמש שנים אנחנו משתכנעים יום יום במפגש עם אנשים שמבקשים להיגמל ומצליחים. אנחנו מבקשים את עזרתכם. בואו נבדוק את המוצר, זהו מוצר כחול לבן, ללא תופעות לוואי, כשתוך חמישה ימים, בדרך כלל מצליח לחלץ אדם מהתמכרות פיזיולוגית שהיא קשה מהירואין. גמלתי אנשים מהירואין, זה קשה מאוד. מסיגריות הם לא נגמלו.
יש לנו כלי שיכול לחלץ רבים מהמעשנים. מדובר כאן במספרים. כל שנה אם נאמץ את הכלי הזה ונשתמש בו בצורה שהציבור יידע ויוכל להיעזר, אולי זה יהיה חלק מהסל הרפואי, אפשר להציל מדי שנה מאות ואלפי אנשים. הרבה מעבר לאותם אנשים שאנחנו יכולים להציל בכבישים או בפיגועי טרור. יש לנו את הכלי, הכלי קיים. הוא לא יקר, הוא לא מסוכן. מה אפשר לעשות עם זה?
חנה פלג
¶
אני ממשרד הבריאות. אני רוצה לחדד את הדברים שנאמרו. אנחנו למדים מארצות הברית, מניו-יורק, ששם לאחרונה ירדו שיעורי העישון בצורה יוצאת מן הכלל. שני דברים וגרמו לזה. הראשון - איסור עישון בברים עם אכיפה. השני – הגדלת המס על הסיגריות בצורה מאוד גדולה. הם תוך זמן מאוד קצר ראו ירידה מאוד משמעותית.
חנה פלג
¶
ודאי שצריכה להיות אכיפה בכל מקום. במכולת לא מעשנים. הבעיה שלנו היום היא במסעדות, בקניונים.
חנה פלג
¶
אנחנו גם למדים מהנתונים שיש לנו כאן, שאחרי שנכנס החוק להגבלת עישון במקומות ציבוריים, גם בלי אכיפה, האנשים מדווחים שמעשנים פחות. גם המעשנים מעשנים פחות. וגם במקום עבודה ברגע שאתה צריך לצאת כמה פעמים ביום תצא. אותו דבר במקומות ציבוריים. אין ספק שאם תהיה אכיפה במקומות שאסור העישון, אנחנו נראה ירידה גם אצל המעשנים. הם יעשנו פחות, וגם נראה ירידה במספר המעשנים.
איריס מורדקוביץ'
¶
אני מנהלת השירות לטיפול בנפגעי סמים במשרד הרווחה. בתוקף אחריותנו אנחנו מפעילים תחנות טיפול לטיפול בנפגעי סמים. אנחנו לא נוגעים בנושאי העישון. יחד עם זה, אני רוצה להגיד מהצד השני של האנשים שבאמת נפגעו, ונפגעו קשה. אפשר להגיד שכל המטופלים שמגיעים אלינו לטיפול, מתחילים את הדרך אי שם בגיל 11, 13 בסיגריות. הנכון הוא להתחיל להתייחס לתופעה כבר בגילאים האלה, להתייחס לסיגריות ולדבר על הסכנה הרבה לפני שעוברים מסיגריות לאלכוהול ולסמים, ומגיעים אלינו.
עדינה מאיר
¶
אני נגמלתי מעישון. נגמלתי מהחומר שמדברים עליו אחרי 40 שנה של סיגריות, 3.5 קופסאות ביום. אני חיה וקיימת ונקייה, בזכות הבחור הזה.
אספר בקיצור מה קרה. אני אשה שעשנתי 4 קופסאות ביום בצורה כבדה. יום אחד ישבתי עם חברות צעירות בקופולסקי - - -
עדינה מאיר
¶
לא שואלת.
העישון עלה הרבה. הבחור פגש אותי בבית קפה, אני סבתא. הוא אמר לי עוד לא שתית, אולי תפסיקי לעשן. אמרתי יש פה בחורות צעירות, אולי אתה רוצה להתחיל איתן לא איתי. הוא אמר לא אני רוצה אותך, את חייבת להפסיק לעשן.
נפגשתי למחרת איתו, והוא נתן לי חומר, ואמר שתוך 5 עד 10 ימים את גומרת לעשן בכלל. למחרת נפגשתי איתו, ותוך 5 ימים דחיתי את הסיגריות לאט לאט, בלי להרגיש, הייתי מעשנת 1, והקופסא נשארה, לא 2, 3, 4. אחרי 5 ימים בלי סיגריות, עם חומר שהוא נתן לי. מאז עברו 3 שנים, אני אשה שלא מעשנת. אני מדברת בכל הכנות.
עכשיו אני מפרסמת לכולם. אנשים משתמשים ומפסיקים לעשן.
עדינה מאיר
¶
אף פעם לא עישנתי. אני יושבת בחדר שמעשנים ולא מעשנת. עישנתי סיגריות טיים, הכי גרוע והכי מסריח. המעשנים לא עבריינים. תודה רבה.
אסנת שפרן
¶
אני די חדשה בעסק, אבל הרבה אנשים עובדים בו. לא לכולם יש זכות לעבוד בעבודה שיש בה תועלת וסיפוק כל כך גדול. העבודה שתוך חמישה ימים יכולה להוציא אדם מהבוץ, ואני יכולה להעיד על אנשים שמאוד קרובים אליי. אני מבורכת שאני פגשתי אנשים שהזמינו אותי לעבוד פה. יש לנו עבודה מאוד רבה, ואנחנו צריכים הרבה עזרה לזה. הרבה אנשים צריכים אותנו.
רונן עירקי
¶
אני מתעסק בתקשורת, ושדרן לא בארץ, בפלורידה. הייתי מעשן פעם, ולומר את האמת, חברת פרידום אינטרנשיונל לא היו כאשר אני עישנתי. לקח לי שנה שלמה לצאת מהסיגריות, לא 10 ימים, וזה היה קשה מאוד. היום נוכחתי לדעת מחברים שהפסיקו לעשן תוך 10, ימים נהנו מכל רגע, ונהנים.
יש מסר סמוי. זאת אומרת, בסרטים לדוגמה יש מה שנקרא שאסור להראות את התווית של קוקה קולה כאשר השחקן שותה, כי זה מסר סמוי של פרסומת. הייתי רוצה לבקש בנקודה זאת, אם זה אפשרי לחוקק את העניין לגבי איסור או הבאת הסיגרייה בתוך הסרט או בשילוב עם השירים, כי אני בטוח שמי ששומע שיר בחוף הים עם סיגריה ביד אחרי ארוחה טובה, ודאי שזה משכנע את השני להתחיל לעשן ולבדוק מה זה. אני חושב שזו הסתה. אדם ששר שיר מייצג אחריו ציבור מאוד גדול של מעריצים, הם שומעים והם מוכנים לבדוק את הנקודה הזאת, גם על סיגריות אולי כדאי להמחיש את זה בנתונים של פירסום.
עירית לבנה
¶
כן.
יש פה בני נוער שאני רוצה שתתנו להם להתבטא בנושא. אני מדברת על שני דברים. קודם כל יש הרבה מאוד אמצעים לגמילה. פה מיוצג משהו בצורה חריפה, ואני קצת רוצה להעיר שבעיניי זה מסחרי מדיי לצורך הוועדה. מגוון האפשרויות של גמילה ניתנות גם לבני נוער וגם לילדים. מופיע גם בדו"ח השר, אנחנו מכירים את זה ואני כן חושבת שאסור לנו להיגרר למרכיב אחד או אמצעי אחד, מדברים על גמילה בכלל.
שנית, אני מוכרחה להתייחס לגבי האכיפה. אחד מהדברים שאנחנו שומעים מילדים ובני נוער ומהמורים, אם בחוץ לא אוכפים את זה, מה פתאום בבית הספר? אני מחזקת את הדרישה של משרד הבריאות בקטע של האכיפה בכל מקום, ואז לנו יהיה יותר קל גם לתת הדמייה והשוואה למה נאכף בחוץ, מה מותר ואיפה מותר. ברגע שזה יהיה הרבה יותר חזק יהיה יותר קל, קודם כל לשכנע את בני הנוער לא להתחיל שזוהי המטרה שלנו, הגילאים יורדים – תראו את זה בדו"ח.
במדינת ישראל הגיל צעיר מאוד, שלא לדבר על נרגילה, עכשיו יש גאז צחוק שבכלל מתמסטלים איתו וזה הלהיט היום, אנחנו רואים את זה המון. אחד מהנהלים שלנו זה נושא הדיונים, האם מותר לעשן ולמי. גם בעיניי בתי הספר צריכים להיות מאוכפים ואז יהיה יותר קל. הקטע זה מאוד משמעותי לנו. אחת ההצעות שלי לוועדה, וזה דבר שאני מנסה ליישם במשרד החינוך, קודם כל להגביר את האכיפה בתוך משרדי הממשלה, ובתוך המסגרות כדי לתת דוגמה. בתי חולים יש כבר, שם עשו את הצעד הזה. אני דאגתי במשרד החינוך, אין מבנה של המשרד שאין בו את השילוט ואת הפינה המתאימה. עברתי פינה פינה במשרד הראשי בירושלים, בתל אביב ובצפון, ועכשיו הקטע של אכיפה. אחד הדברים הנוספים, אני חושבת, שכל הגורמים הממלכתיים יקחו את זה על עצמם, במשרדי הממשלה ובגופים ממלכתיים אחרים. זו תהיה דוגמה יותר טובה, נוכל לבוא עם משהו יותר מוצק ולבקש את האכיפה גם במקומות אחרים ובטח לגבי תלמידים ובני נוער.
אסנת שמש שור
¶
הגעתי לחברת פרידום בעקבות קרובת משפחה שקברה את בעלה מסרטן ריאות בעקבות הסיגריות שהוא עישן. פנו אליה באופן אקראי גם כן. ניסתה כל מיני מוצרים, לא משנה מה, נגמלה. היתה פסימיסטית, התחילה את הטיפול, והיום היא כבר לא מעשנת חצי שנה. מה שחשוב להגיד בכל הנושא של אנשים שמעשנים, זה שכל מעשן בסך הכל רוצה להפסיק, הוא רק פוחד. הוא פוחד מהכישלון שהוא לא יצליח. בקטע של התכנית שלנו, אנחנו מלווים את המעשן גם מבחינה פסיכולוגית. בסך הכל עישון זה הרגלים, והרגלים זה תהליך לשנות את ההרגלים. פה יש לנו כלי שהמוצר בעצם גומר אותו בצורה פיזיולוגית, אבל המטפלים שיושבים פה נותנים את האפשרות ועוברים את התהליך ביחד לשנות להם את ההרגלים.
היו"ר איוב קרא
¶
רציתי להוסיף משהו אחד בכלל לא בקטע מסחרי. אחד החלומות שלי מהיום הזה, יותר נכון פנטזיות, שלא נצא מעוד ועדה שאנחנו באים ואומרים, יופי, היתה ועדה, עשינו משהו ודיברנו. אני חושב שאנחנו לא מדברים פה על משהו שהוא מי יודע מה פופולרי כמו חס וחלילה, מבלי להשוות, תאונות דרכים או נפגעים אחרים.
במדינת ישראל בכלל, ב-56 שנות קיומה, נהרגו בצורה מצערת כתוצאה מפעולות איבה ומלחמות 21 אלף איש - אנחנו מדברים על השנתיים האחרונות בסך הכל כתוצאה מניקוטין. אין רוצח יותר גדול מהניקוטין הזה בעולם, הייתי שמח אילו הייתי יכול לצעוק את זה בריש גלי. לנו איכפת לגבי מדינת ישראל. אנחנו רותמים גם תלמידים, כאשר החינוך יתחיל מגיל צעיר. זאת נקודה שלפי דעתי מאוד בולטת, כל אחד צריך לבוא ולהעיר ולדבר על זה. הייתי מאוד רוצה שנוכל לבוא ולעשות עוד דברים כמו שאנחנו יוזמים בנוסף בוועדה, על ידי זה שאנחנו רותמים לטובתנו את החינוך ואת הילדים וכו'.
דבר נוסף שאני רוצה להציע, ואני חושב שדיברתי על זה עם אדוני בעבר, אבל הייתי רוצה להדגיש את זה פעם נוספת. אני מדברת על עצם העובדה שאם מישהו מהנוכחים פה היה רואה אותי פוגע בילד שלי באיזשהי צורה פיזית כזו או אחרת, הוא בטח היה עושה משהו. זאת אומרת, הוא היה מונע את זה ממני. אני בעצם חותר ואומר בצורה פשוטה על עצם העובדה למצוא פתרון ולאכוף על נשים בהריון שלא יוכלו לעשן. אני חושב שזה יהיה אחד הדברים הכי בולטים, אחד הדברים שיכולים לתת הד בצורה בלתי רגילה לכל הנושא הזה. אשה בהריון שמעשנת היא אחד הדברים הכי מצערים והכי מעציבים שיכולים להיות על פעוט שאפילו לא נולד ואין לו אפשרות לבחור, והוא נפגע מגיל אפס.
חנה פלג
¶
כדי לאזן קצת את התמונה כאן, אני רוצה להדגיש, לקחנו את הגמילה כנושא מרכזי השנה בדו"ח שר הבריאות, ויש כאן סקירה מאוד רחבה על כל סוגי הטיפול ההתנהגותיים והתרופתיים שקיימים, וכן סקירה של ארגון הבריאות העולמי שאומרת מה קיים בשוק ועל האפשרויות עם כל אחד מהאמצעים. לכל אדם יש דרכים אחרות שמתאימות לו לגמילה.
אני רוצה לסכם את הדיון באלה הדברים
¶
הוועדה מודאגת ממיקומה של ישראל בעולם מצריכת סיגריות, מקום חמישי בגברים, מקום 11 בנשים. הוועדה מוחה על כך שהתקשורת בישראל לא מעלה את הנושא הזה לסדר היום הציבורי, מכתב ברוח הדברים ייצא לשר הממונה. הוועדה מודאגת מכך שבעצם כל יום נפטרים בישראל כ-27 איש מעישון, ובשנה כ-10,000 איש. בנוסף לנזקים במיליארדים שעולים למדינה כתוצאה מכל הסוגייה הזאת, כאשר 1,500 איש מתים מעישון פאסיבי. לצורך העניין מאחר וזה יום העישון הבינלאומי, בעולם מתים כ-5 מיליון איש בשנה, ורובם מסרטן הריאות והתקפות לב כתוצאה מעישון.
אנחנו נמשיך כוועדה בחקיקה – נזרז את הקמת הרשות למלחמה בעישון בה נטיל מיסוי על סיגריות שיועבר לאותה רשות. אנחנו ממליצים למשרד הבריאות, למשרד המסחר והתעשייה ולכל הגורמים הנוגעים לסוגייה הזאת שבשנה הבאה יתקיים דיון לא רק בוועדה, אלא בכנסת, ובה ישאו דברים השרים הרלבנטיים כדי לתת מעמד מיוחד על הנזקים והסכנות הטמונות בעישון.
אנחנו מקבלים את ההמלצות שהועלו בפנינו על ידי האגודה למלחמה בסרטן בישראל, וממליצים להעלות את המיסוי על מוצרי טבק ועל סיגריות, וגם ממליצים לאסור כל פירסום שיש בו לקדם או לפתות אנשים להיכנס למעגל העישון, וכן לנקוט כל אמצעי יעיל על מנת לקדם את הגמילה של אנשים מעישון. אנחנו קוראים למשרד ביטחון פנים למגר את תופעת המסחר הבלתי חוקי במוצרי טבק, לרבות הברחות, ייצור בלתי חוקי וזיוף. אנחנו מקווים שתוך חודש ימים נסיים את החקיקה שיהיה אסור למכור או לשדל או לסחור עם קטינים בסיגריות. ממליצים למכס ולמשרד האוצר במיוחד לא לפטור את מוצרי הטבק ממס או ממכס על ידי הנוסעים לחו"ל או חוזרים מחו"ל. אנחנו מצפים ממשרד הבריאות שיעביר לנו חוות דעת האם לקדם הצעת חוק שתאסור הכנסת חומר ממכר לתוך מוצרי הטבק על מנת להריץ את זה או לבדוק אפשרות שנלך בהצעה משותפת של הוועדה כמו שעשינו עם החוק הקודם, שלנו ושל המשרד.
בראייה שלי – שמירה על הבריאות מקדשת כל אמצעי. אתמול הייתי בעיריית לוד, סיירתי שם, אנשים כעסו שיש מחסומים שם וזה לא נוח. אני אמרתי שאני מוכן להרגיש כמו בג'נין או בעזה מספר חודשים כדי למגר את התופעה הזאת שאנשים יחזרו לאותו מסלול שחיו לפני כן. אותו דבר אני אומר כאן, המטרה מקדשת את האמצעים. בנושא של העישון, כשאני שומע על 10,000 איש שמתים מדי שנה בישראל, זה דבר שלא יכול להימשך בצורה כזאת. זו מזוכיסטיות לשמה. כאשר בפיגוע נהרגים 20-30 איש, כל המדינה עמדה על הרגליים. אנחנו מדברים על מצב ש-27 איש נפטרים כל יום, זה כמו פיגוע, אין הבדל. זה פיגוע מוסכם או מרצון, אבל זה פיגוע. אם אנשים מתפתים ויש להם בעיה להתמודד עם העניין, אנחנו כמערכת וכאנשי ציבור צריכים לעזור להם בעניין הזה. אני פתוח לכל הצעה שיכולה לקדם ולעזור לאנשים. אין לי דבר נגד חברות הטבק או חברות הסיגריות חלילה, כהוא זה. יש לי עניין שהציבור בישראל ירגיש טוב, במיוחד שאנחנו רואים שילדים בגילאי 8-9 מחזיקים סיגריות ומסתובבים איתן. זה צריך להדאיג מאוד את המערכת. אנחנו מקווים שבדיון בשנה הבאה נוכל לשמוע שירדנו בטבלת הליגה הלאומית של המעשנים, לליגה ד'. זה יכול להיות טוב.
(הישיבה ננעלה בשעה 12:20)