פרוטוקולים/עבודה/8522
5
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
3.5.04
פרוטוקולים/עבודה/8522
ירושלים, כ"ז באייר, תשס"ד
18 במאי, 2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 163
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, י"ב באייר התשס"ד (3 במאי 2004), שעה 12:50
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 03/05/2004
חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 72), התשס"ד-2004
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 66 והוראת שעה), התשס"ד-2004
מוזמנים
¶
שי סומך - לשכה משפטית, משרד המשפטים
הרן לבאות - רפרנט ביטוח לאומי, אגף תקציבים, משרד האוצר
טלי ערפי - לשכה משפטית, משרד האוצר
עודד ברוק - לשכה משפטית, המשרד לביטחון פנים
שושי בר - מנהלת תחום הבטחת הכנסה, המוסד לביטוח לאומי
רועי קרת - לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי
חיים אומן - מנהל הקרן וראש היחידה להכוונת חיילים
משוחררים
היו"ר שאול יהלום
¶
אני מתכבד לפתוח את הישיבה. אנחנו דנים בהצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 66 והוראת שעה), התשס"ד-2004. זוהי הצעת חוק ממשלתית. אנחנו אחרי קריאה ראשונה, בהכנה לקריאה שנייה ושלישית. יציג את החוק רועי קרת.
רועי קרת
¶
לפי חוק הביטוח הלאומי היום, חייל משוחרר, שרוצה בעבודה שהיא מסוג העבודות שמופיעות בתוספת לחוק, זכאי לקבל כאשר הוא משלים חצי שנת עבודה מענק מהמוסד לביטוח לאומי, שהיום עומד על סדר גודל של 7,300 שקל. רשימת העבודות נעה מעת לעת בשנים האחרונות. בשנה שעברה הוכנסה לרשימה כהוראת שעה, כל עבודה שהיא באבטחת מוסדות חינוך ובנובמבר 2003, החליטה הממשלה להכניס לרשימה כהוראת שעה נוספת, גם עבודות באבטחת תחבורה ציבורית. תחבורה ציבורית לעניין זה כולל גם רכבת.
בהתאם להחלטת הממשלה, אנחנו מבקשים להביא לכאן תיקון, שיאפשר הכרה כהוראת שעה, אבטחה בתחבורה ציבורית כעבודה שמזכה במענק. צריך לומר, שבהתאם להחלטות הממשלה אנחנו גם קבענו את התחום של הוראת השעה. ההוראה הזאת חלה רק לגבי מי שהתחיל בעבודה, מאוקטובר 03 עד סוף מרץ 2004. זאת החלטת הממשלה והנוסח הוא בהתאם להחלטת הממשלה, כשהיום אנחנו למעשה כבר אחרי התאריך הזה.
רועי קרת
¶
מי שעובד באבטחת תחבורה ציבורית לא זכאי למענק עד לרגע זה. היום הוא לא זכאי למענק, אבל, צריך לומר שהחלטת הממשלה ניתן לה פומבי ואפילו יושב פה הנציג של המשרד לביטחון פנים.
היו"ר שאול יהלום
¶
עזוב את זה רגע. החלטת הממשלה ואומרת, שאם עכשיו קיבלנו את החוק, מחר הוא עובר במליאה והוא יפורסם בעוד שבועיים ואני הולך עכשיו לעבוד ולא אקבל.
רועי קרת
¶
מי שילך לעבוד מיום ואילך לא יקבל. ההצעה הזאת תאפשר לנו לשלם למי שהתחיל לעבוד באבטחה עד מרץ 2004.
ג'ודי וסרמן
¶
יש לי הוראת שעה קודמת של אבטחה, אדוני. אבטחה במוסדות חינוך. זו הוראת שעה, ששונתה מעת לעת, פעם אחת היא צומצמה ופעם אחרת היא צומצמה רק לגבי לוחמים ותומכי לחימה ונקבעה כהוראת שעה.
גו'די וסרמן
¶
אבל לפני כן, היה גם ללא לוחמים. זה התכווץ והתרחב לסירוגין. הפעם האחרונה שזה כהוראת שעה, החוק פורסם בספטמבר 2003 וזה פורסם לגבי מי שהחל לעבוד באבטחה מסוף אוגוסט 2003 עד למרץ 2004. זאת אומרת, חצי שנה קדימה. ממועד פרסום החוק צופה פני העתיד ולא צופה פני העבר.
היו"ר שאול יהלום
¶
כך ההיגיון אומר, שכנסת ישראל מחוקקת חוק, האנשים יודעים ונמשכים לתחום הזה ומתחילים לעבוד. ופה אותה אומר שמי שעובד אחרי שהכנסת חוקקה ועשתה טוב, זה לא מעניין אף אחד. לתת למי שהתחיל אז. הצורך הרי קיים. אותו אדם שלא התחיל אז היה חייל. יכול להיות שהוא שכב במארב בעזה. הוא השתחרר היום והוא בבקו"ם אז אני אגיד לו: לא, רק אם התחלת לפני חודשיים.
הרן לבאות
¶
בישיבת הממשלה שבה החליטו לקבוע כחצי שנה את פרק הזמן שבו יינתן המענק, שר התחבורה הציג את הבעיה שהוא מתקשה לגייס... במהות, זה לא היה אמור להיות מורחב לרכב ציבורי אלא לרכב ציבורי שהוא אוטובוס בלבד. לאחר מכן, בוועדת השרים הוחלט שזה יהיה גם לרכבות ותחבורה ציבורית בכלל. במהות, היתה בעיה למשרד התחבורה לגייס מאבטחים לאבטחה באוטובוסים. היה להם מחסור.
הרן לבאות
¶
אם יצטרכו. במהות, היה רצון שיצליחו לגייס. היום, התקן במשרד התחבורה, למיטב ידיעתנו, מלא. היו חסרים 300 מאבטחים והם הצליחו לגייס והיום הם בתקן מלא. זאת אומרת, המהות שבה שר התחבורה ביקש לתת את המענק בכדי שיוקל לו לגייס אנשים...
הרן לבאות
¶
אם אנחנו נאריך את זה, כל חצי שנה האנשים האלה ירצו לעזוב, כי הם מיצו את עניין המענק. זו הבעיה במענק באופן עקרוני. אנחנו רואים את זה באופן מובהק בכל התחומים, שלאחר חצי שנה עוזבים.
היו"ר שאול יהלום
¶
אז תבטל את כל החוק, כולל תיירות. אתה צריך ליצור שוויון בתחום. אין חקיקה רטרואקטיבית. אין מחסור, שיתבעו את המדינה לבג"צ, הבטחתם ולא קיימתם, שהמדינה תיתן להם תוספות. אני צריך לדאוג לזה? יש עוד הערות?
חיים אומן
¶
אני מייצג את החיילים המשוחררים ושלומם היה יכול להיות טוב יותר, אם לא היינו דנים על חוק שבדיעבד, כיוון שהרבה מאור כן פנו אלינו ולא המלצנו להם לעשות את זה, כי אמרנו שעדין אין חוק. אז אני ממליץ לאשר את זה ולהמשיך עם זה הלאה, מכיוון שבהחלט תהיינה פניות ואנחנו לא יכולים לתת לחייל ללכת למקום שהוא לא ייהנה ממנו לאחר מכן. באותה הזדמנות, הזכירו פה את הנושא של מוסדות חינוך. מוסדות חינוך הסתיים ב-31 במרץ וצריך לחשוב להאריך את החוק הזה, אחרת שוב, נתחיל לדבר על בדיעבד.
היו"ר שאול יהלום
¶
בסדר. לידיעת המחלקה ולידיעת הביטחון פנים. את זה אתה צריך לתבוע מהם, אתה רק מקבל את החיילים. חבר הכנסת יאסינוב, מה דעתך?
הרן לבאות
¶
אנחנו לא מעונינים למשוך את ההצעה אבל מכיוון שיש בעיה עם הרטרואקטיביות עד תחילת יוני ויש אפשרות להאריך אותו בשנה, צריך להביא אותו בפני שר התחבורה שיאריך את זה בשנה וזה בהחלטת הממשלה וזה גם בחוק, החל מסיום התחולה ונביא את זה לפה ואז נדון בזה. כרגע, בגלל בעיית הרטרואקטיביות אנחנו מציעים עד יוני.
ג'ודי וסרמן
¶
אבל אם אתה אומר עד יוני, זה אומר מי שיתחיל את זה עכשיו, אחרי שהחוק יפורסם, הוא לא יקבל את המענק.
היו"ר שאול יהלום
¶
זאת אומרת, הוא יקבל כסף, למרות שהחוק לא חופף אותו. ברגע שהתחיל, הוא מקבל. אנחנו מדברים על היום, אמצע מאי ואתה מסכים עד סוף יוני. יש לנו חודשיים שאנשים יכולים לעבוד. בסדר. מר אומן, מה אתה חושב?
חיים אומן
¶
אני לא יודע. אתה אומר פה בוודאות מוחלטת שאין מחסור? מחר יכול להיות מחסור. זה עניין שתלוי בכל מיני אירועים שמתרחשים.
היו"ר שאול יהלום
¶
שיבוא שר התחבורה וידרוש להאריך ויאבק על זה. למה שרת החינוך לא עושה כלום. זה לא מעניין אותה? למה היא לא מאריכה ממרץ?
חיים אומן
¶
בגלל זה אני מעלה את זה. העניין הזה עדין חם. אחר כך נתחיל לדבר עוד פעם על הארכות בדיעבד. לי יש עם זה בעיה, כי אני לא יכול להפנות עכשיו אנשים. ברגע שזה מסתיים, באים חיילים ורוצים להיכנס לעניין הזה ואנחנו לא יכולים להפנות אותם לעניין הזה.
ג'ודי וסרמן
¶
אבל אתה אמרת, שאחרי שהחיילים מקבלים את המענק הם לא נשארים. זאת אומרת, הם מסיימים את החצי שנה ולפי הצפי שלך, בעוד כמה חודשים יהיה מחסור.
היו"ר שאול יהלום
¶
אנחנו נאריך עד סוף יוני. היועצת המשפטית תכתוב מכתב לכל מי שהוראת השעה נגמרת, לשר התחבורה ולשרת החינוך ובו אנחנו מתריעים בפניהם שכרגע, זה ייגמר ביוני ולשרת החינוך זה נגמר במרץ. נכתוב שאנחנו מציעים להם לעשות תהליכי חקיקה, אם לפי סעיף זה או בביטול הוראת השעה, כדי להגיע למצב שלא יצטרכו לעמוד לפתחי הוועדה שוב.
גו'די וסרמן
¶
לכן, היה כדאי להסמיך אותם לתקופות נוספות של שנה בכל פעם, כי אחרת צריך הליך חקיקה מבראשית וזה דורש החלטה והחלטת ממשלה ושלוש קריאות וכולי. לכן פה, אני מציעה...
היו"ר שאול יהלום
¶
בסדר. אם אתה מסכים, אני מסכים. זה לאישור שר האוצר. שר האוצר לא יתן... אם כך, אנחנו מאשרים את הסעיף עד סוף יוני. תמיד אפשר להאריך בשנה באישור השרים הכתובים כאן באותו נוסח. פונים במכתב ומתריעים בפני שר התחבורה והשר לביטחון פנים ובפני שרת החינוך.
מי בעד השינויים? הרוב נגד – אין, נמנעים – אין.
אני מודה לכולם.
יגאל יאסינוב
¶
אולי אנחנו נצרף למכתב עוד בקשה, שלהבא הם ינסו לעשות את זה בצורה כזאת, שלא נצטרך לדון על דברים רטרואקטיביים. שהם יגישו בקשות - -
היו"ר שאול יהלום
¶
אומנם עיקר הדיון היה על נושא רטרואקטיבי, אבל אנחנו בכל זאת הארכנו את זה ועל ידי כך הם יבינו. רבותי, הישיבה נעולה. תודה רבה.
(הישיבה ננעלה בשעה 13:20)