פרוטוקולים/ועדת חינוך/8302
23
ועדת החינוך והתרבות
14.4.04
פרוטוקולים/ועדת חינוך/8302
ירושלים, ד' באייר, תשס"ד
25 באפריל, 2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 213
מישיבת ועדת החינוך והתרבות
מיום רביעי כ"ג בניסן התשס"ד (14 באפריל 2004) בשעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 14/04/2004
פרוטוקול
סדר היום
הכוונה לסגור את חטיבת התכניות בערבית של ערוץ הלוויין.
מוזמנים
¶
אברהם נתן – יושב ראש רשות השידור
גדעון מאיר – סמנכ"ל תקשורת, משרד החוץ
אמירה אורון – מחלקת הדוברות, משרד החוץ
מייסאא אבו אלהיג'א – עמותת אלעלאם
סלומון מוניר – סגן מנהל הערוץ בערבית, רשות השידור
אלי ניסן – רשות השידור
שלמה גנור – מנהל הטלוויזיה בערבית, רשות השידור
ירון אנוש – יו"ר אגודת העיתונאים בירושלים
יקר צמח – מפיק בטלוויזיה, רשות השידור
עדנה נחום – מפיקה בטלוויזיה ונציגת ועד העובדים, רשות השידור
מנחם הדר – כתב ועורך בערוץ 1 ויו"ר ועד העובדים, רשות השידור
יורם מוקדי – יו"ר המועצה לשידור בכבלים
יהודה כהן – ועד עובדי ערוץ 1, רשות השידור
שלמה תוסיה-כהן – ע. מנכ"ל רשות השידור
עו"ד יהאל רסלאן – מרכז מוסאוא
עו"ד אלחאן נחאס דאוד – יועצת משפטית, מרכז מוסאוא
אמל זיאד – מרכז מוסאוא
היו"ר אילן שלגי
¶
בוקר טוב לכולם. אנחנו בדיון שמתקיים ביוזמתה של חברת הכנסת מרינה סולודקין ומתייחס לחשש סגירת חטיבת התכניות בערבית של ערוץ הלוויין. אולי חברת הכנסת סולודקין תגדיר תכף את הנושא טוב ממני ובהרחבה.
אני שמח לראות אתנו את יושב-ראש רשות השידור, מר אברהם נתן. נציג את הנוכחים לצורך היכרות.
(הנוכחים מציגים עצמם).
אני שמח שיש פה ייצוג כזה מכובד של רשות השידור בראשות היושב-ראש, מנהלים, נציגי עובדים, נציגי עיתונאים, וכמובן גם סמנכ"ל משרד החוץ לתקשורת ולהסברה, מר גדעון מאיר.
בבקשה, חברת הכנסת מרינה סולודקין.
מרינה סולודקין
¶
אני מאוד מודה ליושב-ראש הוועדה, מר אילן שלגי, שהסכים לקיים את הדיון החשוב הזה. כשאני שמעתי שמועות וחששות שיש תכניות לסגור את חטיבת התכניות בערבית זה הזכיר לי הרבה דברים שקרו בתכניות ברוסית. כמעט שנה אנחנו נאבקנו שלא יסגרו את רק"ע ולא יהיו פיטורים של אלה שעובדים שם, ואני שונאת את הדפוס הזה, שכשמגיעים למצב שצריך להפחית את המשאבים לשידורים חושבים כל הזמן על התכניות ברוסית, בערבית, באמהרית וקול המוסיקה.
יוסי שריד
¶
אחרי שניהלתם את המאבק הזה לא רק שקיבלנו את רק"ע, קיבלנו גם את תקע ואת שקע – תקע, שקע ורק"ע. את רואה איזו הצלחה?
מרינה סולודקין
¶
אני חושבת שאפילו להפחית תכניות בערבית זו טעות אסטרטגית, טקטית, פוליטית. הבת שלי מלמדת ערבית בצבא, ובסוף השבוע אנחנו רואים תכניות של אל-ג'זירה, אז אם מפחיתים את השידורים של "קול ישראל" בערבית, מה נשאר? אל-ג'זירה ועוד 20 תחנות שמשדרות מסרים שלא מתאימים לאזרחי מדינת ישראל ולאלה שרוצים דו-קיום באזורנו.
לכן היום אני רוצה לשמוע איך רשות השידור מתכוונת להגן על התכניות בערבית. לדעתי, צריך גם להפסיק את השמועות, זה מאוד פוגע מבחינה מדינית. תודה.
היו"ר אילן שלגי
¶
יש לפניי מכתב של עו"ד תוסיה-כהן שנותן לנו מידע שאומר שטרם התקבלה החלטה על סגירת חטיבת התכניות. זה מידע חשוב, ותכף נשמע בוודאי יותר בנושא. יחד עם זאת אינני מבין מה מצא העורך-דין שהוא יועץ לרשות השידור, לכתוב לוועדה בסיום מכתבו: "בנסיבות המפורטות לעיל קיומו של דיון בסוגיית סגירת חטיבת התכניות בערבית אינה ברורה לי, ונראה לי כי היא אינה מסתמכת על עובדות, אלא על שמועות המועברות מפה לאוזן". אני חושב שכאשר ועדת כנסת מחליטה לדון בנושא לא צריך שתהיה הערה כזו במכתב של עובד ציבור. אף על פי שאת האינפורמציה אני מכבד, שאין עדיין החלטה כזו.
שלמה תוסיה-כהן
¶
אדוני, את המכתב הפניתי למרכז המחקר, בכוונה לא לוועדה, ואם יושב-ראש הוועדה מרגיש נפגע, אני קודם כל מתנצל.
אברהם נתן
¶
כנסת נכבדה זו החליטה מספר החלטות בשנה האחרונה לגבי רשות השידור. בין היתר, החליטה שבמקום 3 ערוצי טלוויזיה יהיו רק שניים; החליטה לקצץ את תקציב רשות השידור בכ- 70 מיליון שקל; החליטה לצמצם את מספר העובדים בכ- 600 עובדים.
אברהם נתן
¶
רשות השידור נמצאת בדיונים ליישום ההחלטות שהכנסת החליטה עליהם. ההצעה שמוגשת למליאה או לוועדת הרדיו והטלוויזיה של רשות השידור היא לאחד את ערוץ 33 עם מה שהיה הערוץ הלווייני, ולתת מספר שעות לערוץ 33 שהיה בעבר שישדר בערבית. לפני כשנתיים הממשלה ניסתה להקים ערוץ דיגיטלי ונתנה מימון לרשות השידור, אבל היא ביטלה אותו, ובגלל הביטול ואי ההצלחה של הערוץ הזה מתבקש הצמצום הזה. לכן כיום המצב הוא שערוץ 1 ישדר בעברית, ערוץ 33 ייחד מספר שעות לשידור בערבית – טרם נקבע מספר השעות המדויק שישודרו בערבית, אבל זה יהיה במסגרת ערוץ 33 – ואלה שני הערוצים היחידים שיהיו בטלוויזיה. אין החלטה לסגור את מחלקת התכניות, להיפך: הקיצוץ הכללי שמדובר בו של כ- 600 עובדים יחול יחסית על כל מחלקות וחטיבות רשות השידור.
יוסי שריד
¶
אני יכול להיות אובייקטיבי לגמרי לגבי הערוץ מן הטעם הפשוט שמעולם לא ראיתי אותו, ולכן אני לא יכול אפילו לחוות את דעתי עליו, ובניגוד למנהגי אני אפילו לא יכול לומר עליו מילה רעה. אבל אם אני לא ראיתי את הערוץ אני מרשה לעצמי להניח שעוד רבים כמוני לא ראו את הערוץ, אין לי מושג אפילו איפה הוא משדר. על-פי מה שאני יודע מספר הצופים בערוץ הזה היה מזערי, אולי אפילו אפסי, גם בגלל העובדה שהוא נדחק לקרן זווית שאיש אינו רואה וגם משום שהוא נתפס – כמובן, שלא בטובתו – כערוץ תעמולה ישראלי. בל אחטא בשפתיי – יכול להיות שזה גם נכון. עם רשמים אי-אפשר להתווכח, כי גם רושם הוא עובדה.
חברת הכנסת מרינה סולודקין דיברה על אל-ג'זירה, ואני לא חושב שבשלב כלשהו הערוץ המדובלל הזה עמד בתחרות כלשהי עם אל-ג'זירה או עם כל ערוץ ערבי אחר ראוי לשמו.
יוסי שריד
¶
זה כבר לא תלוי. דברים מן הסוג הזה מהרגע שהם נולדים בלידת עכוז הם נולדו בלידת עכוז, את הנעשה אין להשיב, אי-אפשר להשיב אחר-כך את הילד לרחמו ולהוציא אותו מבעד לראשו. הוא נולד בלידת עכוז. מה גם מלכתחילה היה ברור שזו תהיה הלידה, לכן לא התלהבתי מלכתחילה.
יוסי שריד
¶
מכל מקום זו הייתה לידת עכוז. לכן כאשר גם אליי הגיעו השמועות שהערוץ הזה אחת דתו להיסגר, זה הסב לי מידה מסוימת של סיפוק כי אני תמיד שמח שערוצי תעמולה נסגרים, ולא חשוב מי התועמלן ומה תוכן התעמולה.
יחד עם זה נוצרת מציאות שלא נולדה לא אתמול ולא שלשום, שאין דריסת רגל לערבית ברשות השידור, וזו שערורייה מצד אחד ושערורייה רבתי מצד שני. גם ערוץ 33 הוא פחות גטו מהערוץ המסוים הזה עליו השלום, אבל גם זה לא הפתרון. הפתרון צריך להיות בזה ששידורים בערבית לא נכנסים אל הווי השידורים בישראל לא דרך הארובה ולא דרך החלון, ולא דרך הדלת לפני סגירתה, אלא במבוא הראשי ובדלת הראשית. על-פי מה שאני מצליח לעקוב אין דברים כל-כך חשובים בערוץ 1 או בערוצים אחרים. אפשר לוותר על הרבה דברים. זו תכלית שבעיניי נראית הרבה יותר ראויה והרבה יותר חשובה, וזה שידורים בערבית. לא בגטו, לא בערוץ 33, לא כדי לצאת ידי חובה. הרי כל השידורים האלה תמיד נראים בגדר יציאה לידי חובה; זה לא יציאה לידי חובה, אלא מילוי חובה, ויש הבדל גדול ביניהם. ערבית היא לא יתומה כאן, היא שפה רשמית של מדינת ישראל, והיא צריכה לקבל את האחיזה המגיעה לה, והיא צריכה לקבל אותה בערוץ הראשי, בשעות ראויות, בהקף מתקבל על הדעת ולא מה שאתה מציע לנו, עם כל הכבוד, מר נתן. זה בכלל לא שייך לקיצוצים כי ברגע שיתמלא האוויר בתכנית ערבית לא יתמלא בתכנית אחרת, לכן אין פה עניין של קיצוצים.
יוסי שריד
¶
יכול להיות שזה יעלה אפילו זול יותר משום שעד כמה שאני עוקב ויודע מימים עברו, אני יודע שבדרך-כלל התכניות בערבית זה talking-heads, תכניות לא יקרות באופן מיוחד, השקעות גדולות אין שם, אז אתם יכולים אפילו לחסוך, אבל זה צריך להיות בחלון הראווה ולא בסמטה הצדדית והאחורית של שידורי ישראל.
איוב קרא
¶
אדוני היושב-ראש, חבריי חברי הכנסת, אורחים נכבדים. גם כחבר הנהלת רשות השידור לשעבר, גם חבר המליאה וגם כמישהו שעוקב אחר השידורים לעומת ידידי יוסי שריד, אני רוצה לומר לכם שבשנים האחרונות חל זלזול פראי בשידורים בערבית. זה התחיל כאשר אני הייתי חבר הנהלת רשות השידור כשצמצמו את שעות השידור בערבית בערוץ 1 ואחר-כך בסגירת שעות השידור בערוץ 1. חוק השידור הציבורי חל במיוחד על השידורים בערבית ונותן מענה מסוים שהוא לא מענה. לפעמים אני מרגיש שכשאני מתראיין רק אני והכתב יודעים על הריאיון הזה.
היו"ר אילן שלגי
¶
דרך אגב, הדיון הזה בנושא של שידור בערבית במדינת ישראל לא ראוי שיכוסה תקשורתית? אני שואל האם השיקול המקצועי שלכם פה לא מצא לנכון.
איוב קרא
¶
אני בדעה שערוץ 1 צריך לתת מענה למגזרים השונים: גם למגזר הערבי וגם למגזר העולים. יש מספיק תכניות אחרות שהייתי מוריד מהמסך לטובת העניין הזה מכיוון שמדובר בשידור ציבורי שצריך לתת מענה נכון לאוכלוסיות נרחבות. לא יכול להיות שמישהו ייקח על עצמו ויאמר שהמגזרים הללו לא שייכים לליגה הלאומית של השידורים. זה בפועל מה שקורה, לצערי הרב, וזה לא נותן מענה לשום דבר. לדעתי, אף אחד לא עוקב אחרי השידורים הללו במתכונת הנוכחית לעומת פעם כשזה שודר בערוץ 1, והיה לזה אפקט מאוד רציני לשידורים הללו, וזה היה שופר צעקה למדינות ערב. בתקופה ההיא הנושא הזה היה ראוי להערכה. מאז הצמצום אין תוכן רציני לכל מה שקורה שם. ההעברה לערוץ 33 היא עדיפה, ואנחנו לא מקבלים את זה, אבל לא נותנת מענה.
איוב קרא
¶
לא. זה עדיף, אבל אנחנו לא מקבלים את זה. נכון יותר להחזיר את זה למתכונת השידור הקודמת דרך ערוץ 1, לפחות את החדשות. אני בעד שיחזור להיות חצי שעה לפחות בערבית בערוץ 1; זה חלק חשוב מאוד מחיי האזרחים של ישראל וחלק חשוב מאוד למדינת ישראל להעביר את מסריה למדינות העולם השונות דוברות הערבית. לכן סביב זה אני מציע שהוועדה תתאחד כדי להרים את קרנה של ישראל מבחינה דמוקרטית ופופוליסטית.
אחמד טיבי
¶
אדוני היושב-ראש, כאשר הטלוויזיה בערבית שידרה בערוץ 1 הייתה לי ביקורת על התכנים, אבל היה מדובר בשידור שזכה לרייטינג עצום, במיוחד התכנית של יום שישי, היומן. זו תכנית שמייד אחרי שהיית מסיים להופיע כל העולם היה מתקשר אליך, תרתי-משמע: מירדן, מסוריה, ממצרים, מלבנון. אנשים עשו הכול כדי להופיע שם, כמו שמקובל בתכנית חדשותית יוקרתית. זו הייתה ספינת הדגל של השידור הציבורי בארץ.
אחמד טיבי
¶
זו הייתה תכנית בשידור ישיר, ובדרך-כלל לא היו תכניות בשידור ישיר. היום, למשל, אין תכניות talk-show של ריאיון חדשותי בשידור ישיר בטלוויזיה המזרח-תיכונית.
אחמד טיבי
¶
אני אומר את זה בצורה הגלויה ביותר. לפעמים לא נוח לשמוע כמה דברים, אז עדיף לבטל את השידור החי ולערוך את הכתבה. לכן פגעו בספינת הדגל, ואז מתחילים בצעד אחד ובצעד שני. אחר-כך ביטלו את השידור בערבית בערוץ 1 והמציאו את היצור המוזר הזה שנקרא שידורי המזרח התיכון. עם כל הכבוד, אלי, גם כשהיית מראיין אותי לא תמיד ראיתי את זה. אתה היית עובד 24 שעות ביממה, אבל אנשים לא ראו את העבודה שלכם. הסיבה לרייטינג הנמוך היא שמלכתחילה הוגדרו מטרות השידור הזה. הייתה הודעה, גם רענן כהן אמר את זה, גם משרד החוץ בירך, ונתנו להבין שאו-טו-טו כל קרייני אל-ג'זירה ייכנסו למקלטים. אגב, הקמת הערוץ הים-תיכוני לוותה כמו טלוויזיה אל-ח'ורה בהרבה כתבות. גם טלוויזית אל-ח'ורה שמאחוריה עומדת מעצמה עם תקציב פי 20 אולי מתקציב של מזרח התיכון מוכה שוק על ירך על-ידי אל-ערבייה ואל-ג'זירה. אליי למשל, פנו כמה פעמים מאל-ח'ורה, ואני לא מתראיין שם באופן עקרוני כי זו טלוויזיה מוכוונת באופן תעמולתי.
אמירה אורון
¶
טוב, רק שנדע את העובדות. באל-ג'זירה אתה יכול לתקוף את המשטר הסעודי. אין שידור דמוקרטי בעולם הערבי. אל תטעה חלילה את חברי הוועדה.
אחמד טיבי
¶
יש דיקטטורות, לא רק שאין דמוקרטיות בעולם הערבי. אני צריך להיאבק בהן לפני כל אחד אחר כאן. אבל נדמה לי שכאשר אני מנוע מלהופיע בשידור ישיר גם בנושאים שקשורים בטלוויזיה הישראלית, את פותחת אל-ג'זירה את רואה את גדעון עזרא; את אל-ערבייה – את רואה את אלי ניסן; אבו-דאבי – את ויקטור נחמיאס. אין כמעט שעה שאת לא רואה דובר ישראלי שם. יש בחור במשרד החוץ שנהיה כוכב פופ בעולם הערבי. כל חצי שעה הוא מופיע שם בשידור ישיר. מישהו מצנזר אותו? הוא קוטל את העולם הערבי פעם אחר פעם בטלוויזיות הערביות, ואף אחד לא מבקש נזיפה לעורך אף על פי שיש ויכוח בעולם הערבי האם לראיין ישראלי בשידור ישיר. זה השפיע על מישהו? אל-ג'זירה מראיינת ישראלים, אל-ערבייה מראיינת ישראלים, אבו-דאבי מראיינת ישראלים.
אחמד טיבי
¶
היא דורשת שוויון בין מרואיינים ערביים לבין ישראלים בקטאר, באל-ג'זירה. נדמה לי שאת נסחפת.
אחמד טיבי
¶
אנחנו מדברים על ערוץ שמלכתחילה הוגדר ערוץ תעמולה כדי להיאבק ולהחרות בטלוויזיות של העולם הערבי – זה מה שאמרו האחראים על הקמת הערוץ הזה – והתכנים היו בהתאם. כאשר התכנים בהתאם הרייטינג בהתאם והתוצאה היא הרבה התחלות, אבל סוף אחד ידוע מראש. זה סיפור של מוות ידוע מראש. לכן המוות היה הדרגתי, מהיר, אינסטנט. אין גורל אחר של טלוויזיה כזאת.
יוסי שריד
¶
לפי המינון של גדעון עזרא אני אגיד לך מה תהיה התוצא הסופית של הערוץ. אז באל-ג'זירה מפעם לפעם מראיינים את גדעון עזרא, אבל בערוץ הזה כל הזמן ראיינו את גדעון עזרא. החיים זה מידתיות.
אחמד טיבי
¶
למרות הביקורת שלי אני לא יכול לשבת בחיבוק ידיים מול סגירת מחלקה שלמה, לזרוק אנשים אל הרחוב, ולפגוע בעיקרון שמלכתחילה פגוע – הפקות. אין הפקות בערבית, ועד שיש תכנית אולפן, כמו התכנית שלך, מר צמח.
אחמד טיבי
¶
היא מעניינת מגזר מסוים באוכלוסייה הערבית, ולכן יש לשנות מן היסוד את הקונספט שבו מזלזלים בצופה הערבי וחושבים שאפשר להשתיל לו בסגנון אורווליאני ולהזין אותו בשידור תעמולתי. לכן יש צורך בהקמת ועדה ציבורית מיוחדת שרובה תהיה מורכבת מאנשי ציבור ערבי ותדון בתכנים האלה ובהכוונה. ועדה ציבורית אד-הוק שתגיש את מסקנותיה. תמנה אותה שרת החינוך או לשכת ראש הממשלה או רשות השידור, העיקר שהנושא ייבדק. אם מסקנות ועדה כזאת ייושמו הלכה למעשה, אדוני היושב-ראש, אין ספק שהמצב יביא להבראה איטית והדרגתית.
שנית אני חושב שהדבר הבריא ביותר לשידור בערבית הוא לחזור לערוץ 1 כדי להחזיר את הרייטינג ודווקא להגדיל את שעות השידור ולא להקטינן.
דבר נוסף, אומנם לא קשור, אבל יש החלטה על הקמת ערוץ ייעודי בערבית ויש לעשות הכול כדי שהערוץ הזה יוקם. לפעמים יש מכשולים ממלכתיים ולפעמים כלכליים של אלה שצריכים להגיש ולא מגישים למכרז.
לכן, אדוני היושב-ראש, יש לשפר את התכנים תוך שינוי הקונספט ויש לתת יותר חופש פעולה לעיתונאים כדי שיוכלו לעשות עבודה עיתונאית אמיתית שבה יוכלו לראיין דעה ודעה אחרת. זו דמוקרטיה ושידור חופשי במסגרת שבה אנחנו נתונים. תודה רבה.
היו"ר אילן שלגי
¶
אני רוצה לשמוע את עמדת משרד החוץ, איך הם רואים כיצד השידורים האלה משפיעים מחוץ לתחומי המדינה. בבקשה, מר מאיר.
גדעון מאיר
¶
אני מוכרח להגיד שאני מסכים עם כמעט 90% ממה שחבר הכנסת טיבי אמר, להוציא את עניין ערוץ התעמולה.
גדעון מאיר
¶
אני מסכים שפעם ראשונה יש לנו בערוצים בערבית נוכחות, ובאמת לא מצנזרים את דברינו שם. הקול שלנו נשמע, זו לא בכלל השאלה כי בסופו של דבר מדובר בערוץ תעמולה, אבל קולנו נשמע, ואני לא יכול להתווכח על זה בכלל. אני גם יודע מאנשים שלנו שנמצאים בקטאר שהדברים שלנו מתורגמים כמו שצריך ובהגינות.
אף על פי שאני ממונה על Public Diplomacy של מדינת ישראל אנחנו מעולם לא היינו מעורבים עם רשות השידור בנושא של תכנים. אני מדבר על משרד החוץ כי חבר הכנסת שריד הזכיר את משרד החוץ. אנחנו מעוניינים שקולה של ישראל יישמע בעולם הערבי. אני לא מדבר על תושביה הערביים של מדינת ישראל כי הם לא בתחום הסמכות של משרד החוץ, אלא על שכנינו הפלסטינים ועל מדינות השלום והעימות ועל המעגל הרחב יותר. קולנו לא נשמע. גם קול ישראל בערבית שהייתה לו נאמנות רבה מאוד בעולם הערבי לא נשמע עוד כי סגרו את המשדרים בצורן. אף אחד לא מדבר על זה, אבל זה נושא שחשוב להעלות אותו. היום קול ישראל בערבית לא נשמע.
גדעון מאיר
¶
זה גם לא הרבה כסף. אמר לי בני גאון שיש תחנת רדיו בצפון וזה לא הרבה כסף.
לנו יש דווקא עניין שהשידור יהיה אמיתי וכן. לא שידור מטעם, יש לנו הרבה מה להציג. יש סקרנות בעולם הערבי למה שנעשה בישראל, זה פותח צוהר לחברה הישראלית. גם הוויכוח הדמוקרטי הוא ויכוח שמן הראוי שיישמע, אבל הוא לא נשמע ולא נראה היום.
אנחנו לא בעד שידורי תעמולה, אלא בעד שידור אמיתי. אני לא מאמין למשמע אוזניי שאנחנו חוזרים לנושא. במשך שנה וחצי-שנתיים עד שהוקם הערוץ מתאם הפעולות בשטחים הקודם, האלוף מנדי אור ואני ניהלנו מאבק די ממושך כדי שיוקם איזשהו ערוץ: מסחרי שמבוסס על פרסומות או ערוץ של רשות השידור, אבל שיקום ערוץ שידבר ויספר את הסיפור שלנו. הערוץ המזרח תיכוני הוקם לאחר לידה קשה, ופנו אליי מרשות השידור לפי החלטת ממשלה שארבעה משרדי ממשלה ייתנו 1.5 מיליון שקל כל אחד. אני סירבתי לתת כסף מתקציב ההסברה של משרד החוץ וקיבלתי גיבוי מהשר שלי דווקא בגלל הנקודה הזאת, שאם היינו נותנים כסף לערוץ הזה הוא היה נחשב ערוץ תעמולה. בגלל הסימבוליות שרצינו שהערוץ הזה ידבר אל העולם הערבי בקול אמיתי וכן ויציג את החברה הישראלית ואת מה שקורה פה, אנחנו לא ניתן כסף לא מסיבות קמצניות – אם כי גם כסף אין לנו – ואנחנו מאוד מצרים על סגירת הערוץ. אני לא נכנס לנושא התכנים, זה עניין של רשות השידור ולא שלנו כמשרד חוץ, ואנחנו נשמח ונעודד את הקמתו מחדש של הערוץ במסגרת רשות השידור הציבורית או במסגרת אחרת.
יוסי שריד
¶
ד"ר טיבי אמר קודם דבר חשוב, ואני זוכר גם תגובות שאני הייתי מקבל, לפעמים אנחנו מגיעים למסקנה שמכיוון שזה ערוץ ישראלי אז כאילו מלכתחילה העניין אבוד. אין לזה שחר. זו נקודה שחשוב מאוד לזכור. המקורות הישראליים היו מאוד מבוקשים בעולם הערבי משום שהעולם הערבי בחלקו התייחס למקורות האלה במידה עצומה של אמינות. אני זוכר שהייתי מסתובב במדינות השכנות והיו אומרים לי שראו אותי, ואמרתי כך וכך. כלומר, יש ביקוש, זה לא שאתה צריך להטיח את הראש בכותל.
אמירה אורון
¶
אני שירתי בקהיר שנתיים עם אנשי עסקים מצריים. אמר לי איש עסקים מאוד בכיר שכשהוא רוצה לדעת מה קורה במזרח התיכון הוא רץ הביתה ב- 19:00 כדי לפתוח את המהדורה של הטלוויזיה בערבית.
קול ישראל בערבית עושים עבודה יפהפיה שלא נשמעת ולא נקלטת.
אמירה אורון
¶
אני הייתי שומעת את קול ישראל בערבית על הטיילת כשהייתי נוסעת מהבית עד לשגרירות בקהיר. היום יש מובלעות שאי-אפשר לקלוט קול ישראל בערבית בתוך שטחי ישראל, שלא לדבר על השטחים של הרשות הפלסטינית. זה חמור מאוד.
יש תחרות בכל העולם, יש ערוצי טלוויזיה ערביים חזקים מאוד, הם עושים עבודה מקצוענית, אבל חלילה שלא נבין שהם מצטרפים לחובבי ציון. באל-ג'זירה אתה יכול לראות תכניות שמראות את פלסטין "תחת המיקרוסקופ". שם עולים לרמת-הגולן ומראים דברים חד-צדדיים ולא נכונים בפירוש. כשאתה מנסה להכניס את העמדה הישראלית היא נכנסת בשעה של תכנית בת 60 דקות רק דקה וחצי.
אמירה אורון
¶
ב- BBC אתה לא תראה סדרה זדונית ונוראית שקוראים לה "שרוניאת", שמראה בצורה אנטישמית את ראש הממשלה שרון ששותה דם של ילדים. יש לנו "שרוניאת" לפני שנתיים בפריים-טיים ברמאדן. זה אבו-דאבי. אנחנו עובדים אתם, אני אוהבת את העיתונאים האלה, הם אנשים יקרים, ואנחנו רוצים להיות בכל מקום ובכל נקודה, אבל זה לא סותר את העובדה שמדינת-ישראל צריכה להציג עצמה כמו שהיא. אני רוצה שיראו את הנשים שעומדות במחסומים, אני רוצה שיראו את הוויכוחים בתוך הכנסת. נהניתי לראות שידור שראש הממשלה מסר את ההודעה המדינית שלו לפני מספר שבועות, זה עבר בשידור חי באל-ג'זירה כשחבר הכנסת טיבי קוטע אותו וברכה קוטע אותו. זו הייתה עבודה מצוינת.
אלי ניסן
¶
אני רוצה להתייחס לדברים של חבר הכנסת יוסי שריד, בעיקר על מה שהוגדר תעמולה. הדברים שלו לא היו במקום בנושא הזה, כי אני מעולם לא עסקתי בחדשות בתעמולה.
יוסי שריד
¶
אלי, תעשה לי טובה, יש כבר חבר כנסת שלא מעלה דברים מנקודת ראות אישית. לא שאלתי אותך כמה הופעתי. אני חושב שיש הסכמה כללית שזה היה ערוץ תעמולה.
אלי ניסן
¶
עסקנו בתעמולה, זה כבר פס מהעולם. אנחנו לא מתעסקים בתעמולה, אלא בחדשות פרופר, ואתה יודע יפה מאוד שמרבית החומר שאני מראיין אותך מועבר גם לחדשות בעברית, ולכן אם הייתי מתעסק בתעמולה ודאי שהעברית לא היו לוקחים את החומר הזה.
אלי ניסן
¶
אני חושב שהסטיגמה שהייתה כבר לא קיימת ברשות השידור. אנחנו לא מתעסקים בתעמולה, ואני חושב שגם מר שלגי יודע היטב, אתה מרואיין אצלנו ואף פעם לא חתכנו אותך ולא היו שאלות שלא נשאלת כמו שצריך.
אלי ניסן
¶
בנושא של טיבי הוא אומר שרק התכניות הישירות הן התכניות המשודרות. הוא היה מופיע אצלנו מדי פעם בתכניות מוקלטות, והן אף פעם לא צונזרו. במיוחד תכנית כמו "מפגש" – כמו "מוקד" בעברית – אז לא כל התכניות מצונזרות, להיפך, הרבה תכניות מוקלטות, והרבה חברי כנסת ערבים השתתפו בתכניות.
היו"ר אילן שלגי
¶
אתה אמרת עכשיו שלא כל התכניות המוקלטות מצונזרות. השאלה היא האם יש כאלה שכן מצונזרות. מה אתה יודע בעניין הזה?
יוסי שריד
¶
אלי, אני מאוד מצטער על הדברים שאתה אומר כי זה מחזיר אותנו למנטליות של פעם: ראיינתי אותך, אז אילו טענות יש לך? איזה מין טיעון זה?
ירון אנוש
¶
אני רוצה להעביר את הדיון מהמישור הגניקולוגי למישור הפתולוגי. שמחתי לשמוע את יושב-ראש רשות השידור, אברהם נתן, מכריז פה – כי אנחנו באגודת העיתונאים בהחלט נשתמש בזה בעתירות שהגשנו נגדכם בבית-המשפט – שאין לכם שום החלטה ושום גוף מוסמך לא קבע על שום שינוי ברשות השידור. אבל אחד משניים: אתה אמור להיות נציג הציבור הראשי על מה שבוער לרשות השידור, ואני טוען האם המנכ"ל, מר בראל, מסתיר ממך דברים, לא מעביר דברים לידיעתך ולידיעת מה שאמור להיות הוועד המנהל; או שאתה משתף פעולה בשתיקה בניהול שבינו לבין ניהול תקין אין כלום. נמצא פה עו"ד תוסיה-כהן וכותב במכתב מתמם שלא נעשו שינויים, ובפועל קוצצו 60% מן השידורים של התכניות בערבית בעוד אתה מודה כאן שאין שום החלטה של שום גוף מוסמך ברשות השידור לעשות את העניין הזה. ואתם מעיזים לבקש לבטל את הדיון הזה כאן? אתה מדבר על 600 מפוטרים. לא טרחתם בחצי שנה האחרונה לקרוא לנציג עובדים אחד – לא אתה ולא המנכ"ל – כדי לספר לנו מה קורה; אבל כן טרחתם לפני חודשיים להודיע לכל העובדים וגם למנהלים הישירים שמייד יגישו רשימות מפוטרים לפי אין קריטריונים ולפי מי שמוצא חן בעיני המנכ"ל או בעיניך. תהינו מה הקריטריונים שאתם דורשים, ואני שומע עכשיו שבעצם אין כלום.
יושבים פה אנשים שמשדרים תכניות בערבית, והתכניות שלהם נעלמו פתאום. האם עלו תכניות אחרות בשעות האלה? לא. עלו תכניות בעברית בשעות האלה. אני לא רוצה להתעסק כרגע בתכנים, אנחנו בשלב הרבה יותר מוקדם, אנחנו בשלב הטרום-קבורה. כשנגיע לשלב של פעילות שוטפת רגילה יקימו ועדות ציבוריות את התכנים. אבל היום כמו שרשות השידור מנוהלת לבטח במגזר הערבי של התכניות שלה שהוא מגזר חלש יחסית לעומת אחרים, המגזר הזה סופג את המכה הראשונה, ובעקבותיו גם הציבור שאליו מיועדים השידורים האלה.
מנחם הדר
¶
אני כתב בערוץ 1 וסגן יושב-ראש ועד העובדים. אנחנו סטינו מהנושא לכל מיני דברים, לכן נדבר על ממזרות. הערוץ הערבי הוא הבן החוקי, ולעומתו ערוץ 33 הוא הממזר. לפני 10 שנים או יותר הקימו את ערוץ 33 כדי לשדר את שידורי הכנסת. עכשיו אין יותר שידורי כנסת בערוץ 33 מכיוון שהכנסת החליטה להעביר את זה. נשאר הממזר ובולע את הבן החוקי, שהוא השידורים בערבית. הוא מנשל אותו מהירושה, וערוץ 33 שהשד יודע בשביל מה צריך אותו היום במצוקה שיש לערוץ 1 – מלבד הגחמה של המנכ"ל להשאיר את ערוץ 33 שאחרי שאין שידורי כנסת הוא לא צריך אותו, הוא לא משרת שום דבר, אלא רק עולה הרבה כסף ולא תורם כמעט כלום – הוא בולע את הבן החוקי, השידורים בערבית שבשביל זה הקימו את הערוץ הראשון ואת הטלוויזיה בכלל, ובשביל זה שידרו את זה, ומחסל אותו.
הנה לוח השידורים החדש מ- 1 באפריל; אין אף שידור של יצירה מקורית ערבית במשך כל השבוע. פשוט ביטלו. הנה הלוח הישן שבו יש כל יום תכנית בערבית, ואילו כאן בתכנית החדשה אין בכלל. יש רובריקה בערבית, אבל מה משודר בה? מרוץ מכוניות באנגלית, התכנית "לסוד האהבה". כלומר, מבלפים. שמים כותרת משנה בערבית ואומרים שאלה תכניות בערבית. הכול רשום, הם לא מכחישים, הם מוציאים מסמכים ברורים שכך הבלוף על-פניו. ערוץ 33 בלע את הערוץ הזה. כאן יש לנו לוח המשדרים, ואפילו לא מוזכר שיש תרגום בערבית בערוץ 33. זה נקרא ערוץ 33, ערוץ 34 נעלם, ויש כאן תכנית שהיא כאילו ערבית, אבל לא כתוב כאן שיש תרגום בערבית. יש כאן בלוף אחד גדול שערוץ 33 בולע את ערוץ 34, את הבן החוקי, ולאלוהים פתרונים. לזה אתם צריכים לשים לב. כל העובדים ברשות השידור – כולל העובדים בעברית שאולי יצטרכו להפסיד שעה מלוח השידורים שלהם – מאוד ישמחו אם נחזיר את זה למתכונת הקודמת. הרי גם ערוץ 1 סובל מרייטינג, וערבים שהיו צופים בערוץ 1 היו מגדילים את הרייטינג של מבט כי הם היו נשארים לראות גם את מבט וגם את התכניות האלה.
יקר צמח
¶
אני רוצה לקרוא: "הנידון, הקפאת פעילות", ששלח מנהל הטלוויזיה בערבית. "עד להודעה חדשה אבקשך להקפיא כל פעולה הכרוכה בהוצאה כספית ישירה או עקיפה הקשורה לשידורי חטיבת התכניות. נא להנחות את עובדי החטיבה".
אינני יודע אם מר שריד יודע, אחת התכניות היפות שהייתה ברשות השידור בערבית שכל ארצות ערב צפו בה – וגם אתה התראיינת אצלי – וביקשו לקנות את התכניות האלה. תכנית זו שיתפה את ערביי ישראל והראתה את גאוניותם בחקלאות. יחד עם מדעני ישראל הגיעו להישגים אדירים בכל העולם, וכולם רצו לראות אותה. תכנית זו יצאה בתכנית חדשה שהוועד המנהל ביקש להחזיר אותה לאחר שבראל הפסיק אותה. זה שנה וחצי לא שודרה התכנית הזאת, ולא נתנו לה עריכות, והיום היא בכלל לא מקליטה. זו אחת התכניות היפות, ואני מזמין את כולכם לצפות בה. זו גאווה לערביי ישראל ולישראל! כל האנשים האלה שמחפשים לראיין ערבי אחד לדבר על 25 שנות שלום עם מצרים ולא היה להם, אבל ד"ר שריף דיבר אצלי בתכנית שנה וחצי דיבר על מדעני ישראל ועל חשיבות מרכז וולקני.
אני קיבלתי פרס משר החקלאות על תרומתי לחקלאות ישראל. אתם יודעים שמנהל הטלוויזיה לא נתן לי לקבל את התעודה הזאת? איפה אנחנו? זו דיקטטורה, רבותיי. אני בעד לפטר אנשים לא מקצועיים או כאלה שגנבו, אני בעד לפטר אנשים שסרחו, אבל לא ייתכן להקפיא תכניות של אנשים מצליחים. אני איש מקצועי ביותר, למה האיש הזה מוקפא ולא עובד? אני רוצה לדעת. זה ציד מכשפות ברשות השידור, ואל תאמינו, זה שקרים. יושב-ראש רשות השידור ישב בוועדה שאתה היית, אדוני, יושב מולו אדם שעובד 30 שנה, 3% אמרו על השידור הזה שרשות השידור מנעה מהכלל את איכות הסביבה. הוא לא ידע ש- 3% זה תכנית שלי 4 עונות שרצה 26 שנה. היא משודרת בשבעה שידורים חוזרים עד היום הזה, ועומדת אצלי במשך שנה וחצי תכנית שעד היום לא משודרת.
היו"ר אילן שלגי
¶
אני מבקש ממר נתן להתייחס כי פה האשימו אותו שהוא אמר דברים לא נכונים עוד לפני הדברים שלך.
אברהם נתן
¶
מה שבסדר אני אומר ומה שלא בסדר אני גם אומר.
הערוץ הלווייני נסגר. אם לא הבנת את זה אני מודיע לכם. סגרנו אותו לאחר שהתקבלה החלטת ממשלה. רק ביום ראשון תתכנס הוועדה לקבל החלטה להפוך את ערוץ 33 מ- 16:00 עד 22:00 לערוץ שמשדר בערבית. זאת הכוונה שהביאה ההנהלה לרגולטור, אני מדבר כרגולטור. בהנהלת רשות השידור יכול להיות שהתקבלה החלטה, לא מעניין אותי, היא צריכה לבוא לפנינו כרגולטור ולהחליט. ההצעה שלהם הייתה שערוץ 33 יהפוך להיות ערוץ משדר בערבית בשעות הפריים-טיים, וזה נשמע לי הגיוני. אני לא יודע מה תחליט ההנהלה שלנו או המועצה שלנו, אבל ההחלטה להפוך את ערוץ 33 לערוץ שמשדר בערבית בפריים-טיים נשמע לי מאוד הגיוני. ערוץ 33 הוא ערוץ מוכר.
אברהם נתן
¶
הייתה הצעה שלכם פה שנשמעת לי סבירה, שמאחר שבערוץ 1 מרבית האוכלוסייה צופה בו אולי נשדר את החדשות בערוץ 1. אני שמרתי את זה בראשי ויכול להיות שאביא את ההצעה הזו. אבל יש כוונה להפוך את ערוץ 33 מבחינת רשות השידור לערוץ שמשדר בערבית בפריים-טיים מ- 16:00 עד 22:00, ואחרי-כן יהיו כיתוביות בערבית למי שרוצה להמשיך לצפות. זו ההצעה שמובאת לרגולטור להחלטה ביום ראשון.
אברהם נתן
¶
---משום שבששת החודשים האחרונים לא היו בכלל הפקות מקור ברשות השידור, ולמה? משום שרק לפני שבוע שלחנו את האגרה. הכנסת לא אישרה את תקציב רשות השידור ולא אישרה לשלוח אגרה, ולכן התקבלה החלטה לכל מחלקות הטלוויזיה בהחלטה של הרגולטור לא להוציא כספים כדי לא להיכנס לגירעון, וזה חל על כולם, לא רק על הטלוויזיה. זה שיהודי מסוים שמשדר תכנית יפה אולי נפגע ממנה, נפגעו כל התכניות שלנו.
אברהם נתן
¶
6 חודשים רשות השידור נמצאת במצוקה כספית עד לפני מספר ימים, ורק עכשיו נשלחה ההודעה לתושבים לגבי האגרה, ועד שלא ישלמו את האגרה רשות השידור תמשיך להיות במצוקה כספית. הודענו את זה מעל כל במה ובכל כלי תקשורת. הודענו את זה גם ליועץ המשפטי לממשלה ולכל גורם מוסמך בכנסת, שברשות השידור הוועד המנהל סיים את תפקידו מ-1 בינואר. אין ועד מנהל לרשות השידור. המליאה היא הגוף היחיד שמתפקד כרגע. כל אחד לקח את האחריות על עצמו, החל ממזכיר הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה והשר הממונה. לכן רשות השידור מתפקדת כרגע עם פיקוח מזערי משום שאין ועד מנהל, כולם יודעים את זה, ואף אחד לא הזדעזע.
לכן מה שאמרתי הוא נכון ומדויק. הצמצום בשידורים והפיטורים לא באו לוועד המנהל משום שאין ועד מנהל! לכן המנכ"ל אמר להכין את הרשימות---
אברהם נתן
¶
לא הטעיה, אני לא הטעיתי אתכם.
היועץ המשפטי הוציא הנחיות ואמר שבהיעדר ועד מנהל רשות השידור אינה יכולה לאשר את תקציבה, ולכן שר האוצר אישר רק תקציב מ- 30 ביוני. אין תקציב לרשות השידור אחרי 30 ביוני. עד 30 ביוני תקציב רשות השידור מנוהל בידי שר האוצר באמצעות ועדת כספים של רשות השידור, כי אין ועד מנהל ואי-אפשר לאשר תקציב לרשות השידור. זו עובדה שהגיעה לשולחן ועדת הכספים של הכנסת, וצריך להיות אובייקטיביים והוגנים בנושא הזה, ולא לחפש מישהו שאמר או לא אמר.
יש מחשבה של הנהלת רשות השידור – לא הרגולטור – להפוך את ערוץ 33 לערוץ שידור בערבית שישדר משעה 16:00 עד 22:00 בלילה. אין ולא הייתה כוונה לצנזר. אין כרגע הפקות מקור, יש כוונה להכניס הפקות מקור כשיאושר התקציב. יש הצעה שלכם שאני אביא אותה לפני ועדת הטלוויזיה---
אברהם נתן
¶
אם אתם תחליטו שאתם רוצים שנבחן את האפשרות של חצי שעה של החדשות בערוץ 1 אני מוכן להביא את זה לפני מועצת רשות השידור כדי שידונו בזה גם.
מרינה סולודקין
¶
צדקתי שיזמתי את הדיון הזה כאן. זו האירוניה של הגורל. אני נציגת העולים במפלגת הליכוד צריכה להעלות את עניין השידורים בשפה הערבית, גם ב"קול ישראל" וגם בטלוויזיה. לפי מה ששמעתי היום מרשות השידור אני מאוד לא מרוצה. כל המדינה והאינטרס הלאומי תלויים בהנהלת רשות השידור, מה שהם חושבים בנושא של שידורים בערבית. אני לא מסכימה עם זה. פגעו שיטתית בנושא זה, ומחלישים את סיכויינו לדו-קיום. אני רואה את זה בחומרה רבה. גם נושא התשדירים בערבית הוא אותו מצב של תשדירים בשפה הרוסית. אין לכם כסף כי זה לא מעניין את הציבורים האלה מה קורה ואיך הם שומעים, ובכל הנושא הערבי יש גוונים של המזרח התיכון כולו. אני מציעה עוד ישיבה בנושא של תשדירים. לא שומעים את "קול ישראל" באזור ופוגעים במדיניות שלנו בכל האזור ובסיכויי השלום באזור. אולי נשמע שוב ונפרק את כל רשות השידור אחרי מה ששמענו.
יוסי שריד
¶
אני רוצה להציע שבהחלטתנו תהיה גם התייחסות ל"קול ישראל"בערבית. הרי זה שמשדרים בתוך קונכייה זה בלתי מתקבל על הדעת, זה לא נורמלי. כבר משדרים, אז כל המפעל הציוני לא יכול להקים אנטנה?
יוסי שריד
¶
אני יודע, אני מכיר את זה. במקרה הזה לא הנחתי את זה לפתחכם. אמרתי "המפעל הציוני". רשות השידור היא מפעל חשוב, אבל היא בכל זאת לא המפעל הציוני. המפעל הציוני לא מסוגל להקים אנטנה? זה לא מתקבל על הדעת. לכן אני מציע שתהיה קודם כל התייחסות לשידורים בערבית ברדיו.
יוסי שריד
¶
למה לי ישיבה? אני כבר הגעתי למסקנה. מה תגיד הישיבה, שהמצב הנוכחי שלא שומעים הוא טוב?
הייתה פה התקוממות על ההגדרה שלי שנמסרה הודעה כוזבת, אחר-כך הסתבר שלא היה מי שיקבל את ההחלטה, אז צריך לפתוח בזה שאין מי שיקבל את ההחלטה, ולכן אני גם לא יודע מי עומד לקבל עכשיו את ההחלטה כי זה בטח לא עומד לקרות בוועד המנהל מחר בבוקר.
אני עדיין חושב שערוץ 33 הוא גטו. אני מציע שוועדת החינוך תחליט על שעה של שידורים בערבית כל יום, בעיקר, כמובן, בענייני דיומא – חדשות – בין 19:00 ל- 20:00. תאמינו לי, לא תיפול שערה משערות ראשו של הערוץ הראשון ארצה. חצי שעה זה יציאה לידי חובה; שעה זה כבר התחלה של מילוי חובה. שעה בערוץ הראשון, ואם רוצים לשדר בערוץ 33 מהשכמת הבוקר עד חצות הליל בערבית אני לא מתנגד. ירצו – יוכלו.
יוסי שריד
¶
הפקות אין; ועד מנהל שיקבל החלטות – אין, ולכן הן גם לא יתקבלו וספק אם הן עומדות להתקבל בהיעדר ועד מנהל.
סלומון מוניר
¶
אני סגן מנהל הערוץ בערבית.
חבר הכנסת שריד אמר שהוא בכלל לא צפה בעצמו בערוץ הזה. מאין לך שזו תעמולה?
סלומון מוניר
¶
חבר הכנסת קרא אמר שצריך לעשות שינוי בלוח השידורים. אני לא יודע אם הוא מכיר בכלל את לוח השידורים.
סלומון מוניר
¶
אני לא בטוח.
חבר הכנסת טיבי העלה את נושא אל-ג'זירה. שם כשישראלי מרואיין הוא מרואיין בשפה הערבית, ואם זה בעברית יש תרגום סימולטני. אז אפשר להשמיע את הצד הזה וגם את הצד הזה, אבל כשחבר כנסת דובר ערבית בטלוויזיה בערבית והצד השני לא מבין את השפה הזו אתה לא יכול לערוך דו-שיח ביניהם, ולכן אנחנו נמנעים.
סלומון מוניר
¶
הלוח שאתם רואים כאן הוא לוח שידורים זמני במצב הערוץ הלווייני. למיזוג עם ערוץ 33 עדיין אין לוח שידורים. צריך להכין אותו ולהציג אותו לאישור לפני מליאת רשות השידור. מה שקיים היום הוא זמני עד שיהיה לוח שידורים קבוע.
לגבי ערוץ 33 והרצון העז של מנחם הדר לשדר בטלוויזיה בערוץ 1, מנחם עצמו לא מסר לכתבים מהטלוויזיה בערבית את החומר. הוא היום אומר שהם צריכים לשדר שם?
היו"ר אילן שלגי
¶
אני מציע סיכום כדלהלן: ועדת החינוך והתרבות מודאגת ממצב השידור הערבי הציבורי ומשוכנעת כי יש ליתן תשומת לב רבה לחיזוקו ולשדרוגו.
הוועדה קוראת לראש הממשלה למנות ועדה ציבורית שתיתן המלצות בנושא זה.
הוועדה ממליצה למליאת רשות השידור להחזיר את שידורי החדשות בערבית אל הערוץ הראשון.
הוועדה שמעה בדאגה את העדויות בדבר צפייה נמוכה בקרב ערביי ישראל ואת עמדת משרד החוץ בדבר הפגיעה בשידור בערבית אל מחוץ לישראל.
הוועדה קוראת לממשלת ישראל ולשר הממונה למנות לרשות השידור בהקדם ועד מנהל.
הוועדה קוראת לרשות השידור למצוא בדחיפות פתרון למצב שבו שידורי הרדיו בערבית אינם נקלטים מחוץ לישראל ולעיתים גם בישראל עצמה.
מישהו מחבריי רוצה להציע תוספת?
יוסי שריד
¶
אין לי בעיה עם זה, ואני מוכן לתמוך בזה. אבל אני לא חושב שזה מציאותי לצפות מראש הממשלה שימנה את הוועדה.
יוסי שריד
¶
אתה לא תאמין, משום שאני מאוד מחשיב את ראש הממשלה וכמובן גם את השרים, אני מציע שהוועדה תתמנה בידי ועדת החינוך. מה אתה אומר על הרעיון המהפכני הזה? אומנם זה ברמה נמוכה, אבל היא קודם כל תקום, וגם ההרכב שלה יהיה יותר טוב.
היו"ר אילן שלגי
¶
אני מוכן לקבל את זה.
ועדת החינוך והתרבות תמנה בהקדם ועדה ציבורית שתיתן המלצות בנושא זה. נתכנס בינינו בנושא הזה, ונזמין את מי שנמצא לנכון.
גדעון מאיר
¶
יש ועדה שהממשלה הקימה בראשות מזכיר הממשלה בכל הנושא של הסברת חוץ, והנושא של רשות השידור עומד על הפרק.
מרינה סולודקין
¶
מפריע לי שאין כאן מסקנות פוליטיות, שהחלשת השידורים בערבית היא פגיעה באינטרס הלאומי-ישראלי.