פרוטוקולים/כלכלה/8226
2
ועדת הכלכלה
22.3.2004
פרוטוקולים/כלכלה/8226
ירושלים, ח' בניסן, תשס"ד
30 במרץ, 2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 177
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, כ"ט באדר התשס"ד (22 במרס 2004), שעה 8:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 22/03/2004
חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון מס' 9), התשס"ד-2004
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון מס' 9) (שינוי מועדי החזר של הלוואות לדיור), התשס"ד-2004
מוזמנים
¶
דרור פלדמן עוזר מנהל החטיבה הקמעונאית, בנק טפחות
צחי מלאך אגף החשב הכללי, משרד האוצר
רוני נויבואר,עו"ד משרד המשפטים
ד"ר ישראל שוורץ סמנכ"ל בכיר לאכלוס, משרד הבינוי והשיכון
מוטי פיין סגן המפקח על הבנקים, בנק ישראל
אמיר בכר לשכה משפטית, בנק ישראל
פרדי וידר מנכ"ל אגוד הבנקים
יוסי בורג,עו"ד המועצה לצרכנות
קצרנית
¶
יפעת שפרכר
הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון מס' 9) (שינוי מועדי החזר של
הלוואות לדיור), התשס"ד-2004
היו"ר שלום שמחון
¶
הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון מס' 9) (שינוי מועדי החזר של הלוואות לדיור), התשס"ד -2004, של חבר הכנסת איתן כבל וחבר הכנסת חיים כץ. הכנה לקריאה שנייה ושלישית.
חיים כץ
¶
בסיומה של ההכנה לקריאה ראשונה היו לנו שתי הסתייגויות. הסתייגות אחת היתה על התאריכים. רציתי להכניס את התאריך 28, אבל אמר הנציג מבנק טפחות שזה מביא את העניין של המדד אחרי ה-15 לחודש. את זה אני מקבל.
הנושא השני היה הנושא של הריבית. כשאני בא היום לבנק ומבקש הלוואה, אני משלם פריים מינוס 0.85 לשנתיים. אין סיבה בעולם שהוא ייקח פריים פלוס אחד. אם אני לוקח הלוואה ל-5 שנים אני משלם פריים מינוס חצי. את מי אנחנו עושקים כשאנחנו נותנים פריים פלוס אחד? 5 שנים זאת לא תקופה קצרה. אין כזה דבר פריים פלוס 1 במשק הישראלי.
מוטי פיין
¶
אם לא יקבעו את הנוסחה, אז אחר כך היא תהיה יותר. האופי של האשראי הזה הוא לא הפקדה ל-5 שנים.
מוטי פיין
¶
מה שסיכמנו. אני חושב שפריים פלוס אחד כשמדובר על אשראי לזמן קצר זה הכי נמוך שאפשר. אני לא הלכתי לאשראי ל-5 שנים, כי זה לא מאופיו של האשראי הזה.
פרדי וידר
¶
לא מדובר פה באשראי לשנתיים או ל-5 שנים, אלא באשראי לזמן קצר. פריים פלוס אחד זה נמוך. אלו העובדות. ריבית על משיכות בתוך מסגרת לזמן קצר אלו הריביות מעבר לפריים. פריים פלוס אחד היא ריבית נמוכה על האשראי הזה. זה האופי של האשראי.
דרור פלדמן
¶
חבר הכנסת כץ דיבר על מצב שבו מישהו לוקח הלוואה לתקופה של שנתיים, 3, 4 שנים. שם נקבעת ריבית בהתאם למה שמצויין. פה מדובר על תשלום חד-פעמי.
יוסי בורג
¶
במשך שנים הבנקים קבעו תאריך מסויים, עכשיו באים לפתוח אותו כי יש עיוות. זאת הצעה טובה שאנחנו תומכים בה בחום. כשבנק ישראל אומר שזה כמו משיכת יתר כי זה אשראי לזמן קצר..
היו"ר שלום שמחון
¶
יש הצעה שיהיה כתוב ריבית פריים מינוס רבע, כשהנגיד באישור ועדת הכלכלה רשאי לשנות אותה.
חיים כץ
¶
אנחנו לא מדברים על אנשים חדשים שמצטרפים למשכנתאות. היום אדם שרוצה לקחת משכנתא בוחר תאריך. אנחנו מדברים על דור הולך ונעלם. בפריים מינוס רבע הם מרוויחים מספיק.
פרדי וידר
¶
הצעת החוק מקובלת. היא באה ואומרת שמקבל ההלוואה לצורך רכישת דירה יוכל לשנות את מועד הפירעון. נקבעו כאן מה הם סוגי האשראים. יש סעיף שנקרא אשראי במשכון דירה. אשראי במשכון דירה זה לא אשראי לרכישת דירה.
פרדי וידר
¶
גם בדברי ההסבר כתוב שההצעה באה לאפשר ללווה שניתנה לו הלוואה לרכישת דירת מגורים לשנות את מועד פירעונו החודשי. אשראי במשכון דירה זה לא אשראי לרכישת דירה, אלא אשראי עסקי. אדם שמנהל עסק יכול לתת סל של בטחונות לבנק שנתן לו את האשראי, כאשר אז כל סל הביטחונות הזה עומד כנגד האשראי שניתן. אנחנו מבקשים להיצמד למטרת החוק, כלומר לאפשר את גמישות הפירעון לרוכשי דירות.
מוטי פיין
¶
המטרה צריכה להיות למגורים. אם לאדם יש 10 דירות והוא ממשכן את כולן, אז הוא לא צריך ליפול במסגרת החוק הזה. צריך להבטיח שזאת תהיה דירה למגורים.
יוסי בורג
¶
יכול להיות אדם שממשכן את הדירה שלו כדי לעזור לבן שלו לקנות דירה. מהניסיון שלי כעו"ד ראיתי שיש הרבה אנשים שלוקחים הלוואה תוך משכון הדירה שלהם כדי לעזור לבן, לאח.
אמיר בכר
¶
המקרה הזה מכוסה כי זאת הלוואה לרכישת דירת מגורים. המשכון לא משנה פה שום דבר. ההצעה הזאת תורמת לכך שזה יהיה אשראי צרכני במהותו. היא תואמת גם את החקיקה הקיימת, גם את המדיניות הקיימת וגם את ההוראות של המפקח על הבנקים. היא משתלבת יפה מאוד במטריה הצרכנית מהסוג הזה. זה לא משכון למטרת עסק.
אתי בנדלר
¶
זה יהיה פריים מינוס רבע, כשהמפקח על הבנקים, באישור ועדת הכלכלה, יוכל לשנות את שיעור הריבית.
אמיר בכר
¶
אם תקבעו את זה כך, אז זאת תהיה הפעם הראשונה שהמפקח על הבנקים יעסוק בפיקוח על ריבית. היחיד שעושה את זה היום זה שר האוצר.
אתי בנדלר
¶
יש מחשבה להכניס חלק מעמלות הבנקים לסמכות של גוף אחר. היום מישהי ממשרד התעשייה והמסחר עושה את זה מכוח חוק הפיקוח על מחירים ושירותים. היא קובעת עמלות של מספר שירותים מפוקחים. אדוני חשב שזאת לא הפונקציה הנכונה לקבוע את עמלות הבנקים. אדוני הציע שהעמלות ייקבעו על ידי גורם אחר. השאלה היא אם זה יהיה שר האוצר. מדובר פה בשירותים בסיסיים שראוי שהם יהיו בפיקוח. השאלה היא אם זה צריך להיות בסמכותו של שר האוצר, או בסמכותו של המפקח על הבנקים.
מוטי פיין
¶
מה שאמר עו"ד בכר זה העניין של הפיקוח לענייני ריבית, שזה היה עד היום באוצר. העמלות זה אופרה אחרת.
אתי בנדלר
¶
הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון מס' 9) (שינוי מועדי החזר של הלוואות לדיור), התשס"ד-2004. הוספת פרק ב'1. בחוק הבנקאות (שירות ללקוח), התשמ"א-1981, אחרי סעיף 9א יבוא: 9ב "פרק ב'1: שינוי מועדי החזר של הלוואות לדיור הגדרות. בפרק זה – "הלוואה לדיור" – כל אחד מאלה: (1) הלוואה שניתנה לשם רכישת דירת מגורים;
אתי בנדלר
¶
(2) "הלוואה לדיור כהגדרתה בחוק הלוואות לדיור, התשנ"ב-1992 "הסכם הלוואה לדיור" – הסכם שנחתם בין התאגיד הבנקאי המלווה לבין הלווה בעת מתן ההלוואה (בסעיף זה – ההסכם); "הודעה" – הודעה בכתב ללקוח; "תקופה לשינוי מועד פרעון הלוואה" – תקופה של ארבעה חודשים שתחילתה ארבע שנים מיום סיומה של תקופת שינוי מועד פרעון ההלוואה לדיור שקדמה לה". כשהכנתי את נוסח הצעת החוק התלבטתי אם לא כדאי להציע לוועדה ש-4 חודשים יחולו מידי 4 שנים. המועד הראשון אמור להיות 4 חודשים מיום תחילתו של החוק. נניח שזה יצא ביולי. השאלה היא אם לא כדאי שזה יהיה 4 חודשים מידי 4 שנים.
יוסי בורג
¶
אולי אפשר להוסיף בסעיף קטן (1) את המילים "במישרין או בעקיפין", כדי שלבנק יהיה ברור שאם אני לוקח הלוואה כדי לתת לבן שלי לקנות גם אז זה חל.
אתי בנדלר
¶
9ג. "שינוי מועד הפרעון החודשי של הלוואה לדיור. על אף האמור בכל דין או הסכם, רשאי לקוח, שהגיש בקשה בכתב, במהלך כל תקופה לשינוי מועד פרעון ההלוואה, לשנות את מועד פרעונה החודשי של ההלוואה לדיור שקיבל, ל-1, 10 או 15 בחודש, לפי בחירתו".
סייג לעניין פיגור בפרעון ההלוואה 9ד. "פיגר הלקוח בפרעון הלוואה לדיור, ובמועד בקשתו לשינוי מועד הפרעון החודשי כאמור בסעיף 9ג, טרם סילק את מלוא חוב הפיגורים, או לא הגיע להסדר עם התאגיד הבנקאי, לא יהא התאגיד הבנקאי חייב להענות לבקשה.
הודעת התאגיד הבנקאי. 9ה. "לא יאוחר משלושים ימים לפני תחילתה של כל תקופה לשינוי מועד פרעון ההלוואה, יודיע תאגיד בנקאי ללקוח על זכותו לשנות את מועד הפרעון החודשי של הלוואה לדיור, בהתאם לתנאים הקבועים בחוק זה; תאגיד בנקאי רשאי להודיע ללקוח כאמור במסגרת הודעתו ללקוח לגבי הפירוט השנתי של תשלומי ההלוואה לדיור".
אתי בנדלר
¶
שינוי לגבי חלק מההלוואה לדיור 9ו "לקוח לא יהיה ראשי לשנות את מועד הפרעון החודשי אלא לגבי כל חלקי ההלוואה לדיור; בסעיף זה, "חלק" – כל חלק מההלוואה לדיור שחלים לגביו תנאים שונים מהתנאים החלים על חלקים אחרים בהלוואה, בין שנחתם הסכם אחד ביחס לכל החלקים ובין שנחתם יותר מהסכם אחד.
עמלות בעד שינוי מועדי פרעון הלוואות לדיור 9ז(א) "בעד שינוי מועד הפרעון החודשי של הלוואה לדיור כאמור בסעיף 9ג, רשאי התאגיד הבנקאי לגבות עמלה ששיעורה לא יעלה על מאה עשרים וחמישה שקלים חדשים. (ב) היו ללקוח מספר הלוואות לדיור באותו תאגיד בנקאי ובקש הלקוח לשנות את מועד הפרעון החודשי של יותר מהלוואה אחת לדיור שקיבל, רשאי התאגיד הבנקאי לגבות עמלה של חמישים שקלים חדשים עבור שינוי מועד פרעון של כל הלוואה נוספת, ובלבד שסך כל העמלות שיגבה התאגיד הבנקאי, עבור שינוי מועדי פרעון של כלל ההלוואות לדיור כאמור, לא יעלה על מאתיים עשרים וחמישה שקלים חדשים. (ג) התאגיד הבנקאי יערוך חישוב של הריבית בשל הפער במספר הימים שבין מועד פרעון ההלוואה החודשי המקורי לבין מועד הפרעון החודשי החדש (בסעיף קטן זה – התחשבנות פיננסית);. ההתחשבנות הפיננסית תעשה בריבית של פריים מינוס רבע נקודות אחוז, לפי ריבית הפריים הממוצעת של חמשת הבנקים הגדולים, והסכום המתקבל מההתחשבנות האמורה יתווסף לסכומים או יופחת מהסכומים שעל הלקוח לשלם לתאגיד הבנקאי. שר האוצר, באישור ועדת הכלכל,ה רשאי לשנות את שיעור הריבית החלה כאמור".
צחי מלאך
¶
מה שעו"ד בכר הציע הוא לא רלוונטי, מכיוון שריבית העבר נקבעה בעבר. היא נקבעה לפני 10, 20 שנים. מה שקובע היום זה הריבית של היום, לא מה שהיה פעם.
אתי בנדלר
¶
(ד) "הסכומים האמורים בסעיף זה יעודכנו ב-1 בינואר של כל שנה, על פי שיעור השינוי שחל במדד החדש לעומת המדד היסודי; בסעיף זה – "מדד" – מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה; "המדד החדש" – המדד שפורסם לאחרונה לפני יום העדכון; "המדד היסודי" – המדד שפורסם לאחרונה לפני יום העדכון הקודם".
הצעת החוק לא נותנת את דעתה לשאלה מתי השינוי ייכנס לתוקפו. אומרים שאני יכולה להגיש בקשה במועד כלשהו במהלך ארבעת החודשים. מתי השינוי ייכנס לתוקפו? האם הם יכולים למשוך אותי חודשיים, שלושה?
אתי בנדלר
¶
אנחנו מציעים להוסיף סעיף שאומר כך: "שינוי מועד פירעון ההלוואה ייכנס לתוקפו במועד הפירעון בחודש שאחרי החודש שבו הוגשה הבקשה, ובלבד שעברו X ימים ממועד הגשת הבקשה".
אתי בנדלר
¶
2. "התקופה הראשונה לשינוי מועד פירעון ההלוואה תחל ביום תחילתו של חוק זה, והודעה על תחילתה תשלח ללווה עד ליום.. 3(א) תחילתו של חוק זה ב-1 בחודש שלאחר תום שלושה חדשים מיום פרסומו. (ב) חוק זה יחול גם לגבי הסכם למתן הלוואה לדיור שנכרת לפני תחילתו של החוק."
אם אנחנו אומרים שהחוק ייכנס לתוקפו ב-1 לחודש שלאחר תום שלושה חודשים מיום פרסומו, זאת אומרת שהתקופה הראשונה תתחיל 4 חודשים מאותו מועד. השאלה היא מתי יישלחו את ההודעה. האם יישלחו את ההודעה לפני תחילתו של החוק?
אתי בנדלר
¶
לא. התחילה של המועד הראשון של שינוי ההלוואה תחול בעוד 4 חודשים. צריכים לקבוע מתי יישלחו את ההודעה.
אתי בנדלר
¶
מה זאת הודעה פומבית? באיזה שפות? בכמה עיתונים? זה לא כל כך פשוט, כי יש אוכלוסייה שדוברת ערבית, אוכלוסייה שדוברת רוסית. כל אלה חתמו על משכנתאות.
מוטי פיין
¶
האם כל בנק יפרסם בנפרד, או שתהיה הודעה אחת? אם זאת הודעה אחת אז אפשר לפרסם אותה גם בכמה שפות.
יוסי בורג
¶
הפרסום בעיתונות לגבי חלק גדול מהצרכנים זה פיקציה. כיוון שמדובר פה שאם הם לא יקבלו את ההודעה הזאת אז 4 שנים הם יצטרכו לשתוק..
אתי בנדלר
¶
זאת ההוראה הקבועה. עכשיו אנחנו מדברים על כשהחוק נכנס לתוקפו ורוצים לשלוח הודעה. מתי שולחים ואיך? האם מדובר רק בפרסום בעיתונות?
אתי בנדלר
¶
באפריל בשנה הבאה. זה יהיה בשני עיתונים יומיים נפוצים בשפה העברית, וכן בעיתון נפוץ בערבית וברוסית. באמהרית לא צריך?
לאה ורון
¶
אני מבקשת להפנות את תשומת לבך להסתייגויות שהגישו סיעות חד"ש ותע"ל ב-3 נושאים. השאלה היא אם אתה מאפשר להן להגיש את ההסתייגויות?
היו"ר שלום שמחון
¶
לא. מי בעד?
ה צ ב ע ה
בעד – 2
נגד – 0
החוק אושר לקריאה שנייה ושלישית.
הישיבה ננעלה בשעה 10:30