פרוטוקולים/כספים/8229
5
ועדת הכספים
15/03/2004
פרוטוקולים/כספים/8229
ירושלים, ח' בניסן, תשס"ד
30 במרץ, 2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ב באדר התשס"ד (15 במרס 2004), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 15/03/2004
שינויים בתקציב לשנת 2004
פרוטוקול
סדר היום
א. שינויים בין סעיפים לשנת 2004 (קיצוץ והעברות למשרדי ממשלה)
ב. שינויים בתקציב לשנת 2004
נכחו
¶
חברי הוועדה: אברהם הירשזון – היו"ר
רוחמה אברהם
חיים אורון
רוני בריזון
נסים דהן
יצחק הרצוג
יצחק כהן
חיים כץ
יעקב ליצמן
מיכאל נודלמן
אורית נוקד
איוב קרא
אהוד רצאבי
אברהם בייגה שוחט
מוזמנים
¶
חה"כ משה גפני
חה"כ משולם נהרי
גדעון בר דרור מנכ"ל משרד הפנים
יחזקאל לביא מנהל האגף לתכנון ואחראי על המידע, משרד הפנים
אלדד אפק עוזר למנכ"ל, משרד הפנים
עמית לנג אגף תקציבים, משרד האוצר
יוסי גורדון אגף תקציבים, משרד האוצר
אפרת כהן אגף תקציבים, משרד האוצר
רותם הלוי אגף תקציבים, משרד האוצר
עמית שפייזמן אגף תקציבים, משרד האוצר
משה בר סימן טוב אגף תקציבים, משרד האוצר
דוד עמר מרכז השלטון המקומי, ראש עיריית נשר עמית בן צבי ראש המועצה המקומית מנחמיה
רוני כהן ראש המועצה המקומית יבנה
דוד קופלוביץ ראש המועצה המקומית מעלה אפרים
מאיר גור מועצה מקומית מעלה אפרים
רחל טולדנו הרשות לפיתוח הגליל
יונתן דביר
קונסטנטין בלוז משרד התשתיות הלאומיות
היו"ר אברהם הירשזון
¶
רבותי, בוקר טוב, אני מבקש לפתוח את הישיבה, ברשותכם. כפי שאמרנו, אנחנו ממשיכים בישיבה בנושא של שינויים בסעיפים בתקציב. אנחנו מבקשים להתמקד היום בנושא ההסדר של הרשויות המקומיות. ביקשתי ממנכ"ל משרד הפנים לבוא לישיבה ולהסביר לנו את תוכן הדברים. הוא אכן הגיע היום.
אני שמח שהמנכ"ל הגיע. הוא בוודאי ייתן סקירה ויהיה דיון בנושא הזה. אבל לפני כן שתי הודעות, אחת שקשורה לעניין ואחת שאינה קשורה לעניין. פניתי היום לאוצר. אמרתי שעל דעת הוועדה הוחלט לתת אפשרות לטלוויזיה החינוכית להמשיך ולשדר, ולצערי הרב האוצר נוהג בנושא הזה לא כפי שסוכם עם הוועדה. אני רואה בכך עניין חמור מאוד, ביקשתי שהם יתעשתו לפני שהוועדה תצטרך להחליט החלטות קשות בנושא. העברתי את העניין לשר ואני מקווה שיהיה שינוי.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
לנושא השני, אדוני המנכ"ל: בישיבה הקודמת אמרנו שאנחנו מבקשים להפריד בין שני דברים: ההיתר של הרשויות המקומיות – ואני צריך למצוא את הדרך כיצד הוועד תהיה מעורבת בתהליך הזה; והעובדים שלא קיבלו משכורת עד כה. אנחנו מבקשים שעד חג הפסח הם יקבלו את משכורתם כדי שיוכלו לעשות את החג כפי שצריך לעשות.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
משכורותיהם. חיים, באמת, גם בזה תתקן אותי? משכורתם. נראה אם המינוח הדקדוקי הזה כולל את הכול או לא. בסדר? זה כולל הכול, אני יודע. כעת חבר הכנסת דהן, אחר כך חברת הכנסת אברהם.
נסים דהן
¶
בכל הכבוד למנכ"ל משרד הפנים, אנחנו מכבדים אותו, הוא מנכ"ל מקצועי וודאי ינתח לנו את כל התהליכים מההיבט המקצועיים – אבל ככל פקיד ממשלתי, בכיר ככל שיהיה, הוא לא יכול להציג לפנינו את המדיניות הפוליטית של ההסדר הזה. ובהסדר הזה יש לא רק מדיניות מקצועית, לצערנו – אולי לשמחתנו; יש לו גם היבטים פוליטיים.
לכן אני חושב שחייבים לשמוע את שר הפנים. רק את השר נוכל לשאול שאלות על מדיניות, לא מדיניות מקצועית. את המנכ"ל, בכל הכבוד, נוכל לשאול רק על מדיניות מקצועית. והוא ודאי יענה בצורה מכובדת ומקצועית מאוד, כי הוא מקצוען, אבל אני חושב שלא נוכל לסכם את הדיון הזה בלי השר.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
ראשית, לא הודעתי שאנחנו מסכמים היום את הדיון. שנית, אני מציע שנשמע את המנכ"ל ונשאל אותו שאלות. אם לאחר מכן אדוני ירצה שנזמין את השר, אני פתוח לשקול את הנושא.
חברת הכנסת אברהם, בבקשה.
רוחמה אברהם
¶
אני בהחלט מסכימה עם היושב-ראש בנושא של משכורתם של כל העובדים, במיוחד לפני חג הפסח. אבל אני רוצה לדבר על משהו אחר ולהסב את תשומת לבה של מליאת הוועדה, כיושבת-ראש ועדת המשנה לעסקים, לכך שהאוצר אינו עומד בהתחייבויות שלו – בנוגע ליתרה של 50 מיליון ש"ח שהם הבטיחו עוד בשנת 2003.
כרגע הם העבירו רק 15 מיליון מתוך 50 מיליון שהובטחו עד שנת 2003. כרגע אנחנו עומדים בפני שוקת שבורה. הכסף שהועבר כבר נגמר, בנק אוצר החייל כבר הודיע שאין לו כסף, ויש לו עשרות פניות מאושרות. הקרן הפסיקה את פעילותה אתמול. וזה אחרי שישבתי עם החשכ"ל והוא הבטיח – ולמעשה הייתה העברה כספית. לא מעבירים את הכסף הזה. אני חושבת שזה דבר חשוב מאוד. אנחנו, כוועדת הכספים, החלטנו שהמגזר הזה חשוב מאוד וזה אחד האמצעים שלנו להעברת אשראי מסוים לאותו מגזר. הרבה מאוד בעלי עסקים ראו בכך קשר הצלה. אך כרגע עומדים בפני שוקת שבורה. אני חושבת שזה דבר גרוע ביותר. לכן אני קוראת לאדוני ולמליאה כולה: אני צריכה את העזרה שלכם בעניין הזה.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
תודה רבה לך, גברתי. את יודעת שאני מההתחלה כיושב-ראש הוועדה, לקחתי את הנושא של עסקים קטנים ושמתי אותו על סדר היום – משום שאני חושב שהנושא חשוב. את עומדת בראש ועדת המשנה לנושא זה. אני קודם כול חושב שצריך לכבד התחייבויות. אם האוצר מתחייב הוא צריך לעמוד בהתחייבויות. אם אנחנו מתחייבים, אנחנו צריכים לעמוד בכך. לכן אני רואה את זה בחומרה רבה.
אני מבקש ממנהל הוועדה להוציא מכתב בשמי לשר האוצר בעניין הזה.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
אני הולך לשר. אני מבקש שמנהל הוועדה יבקש ממנו גם פגישה דחופה של חברת הכנסת אברהם ושלי בנושא הזה. אם השר רוצה לזמן פקידים בכירים אצלו במשרד לישיבה, אנא שיזמן. הנושא הזה צריך למצוא את פתרונו המיידי. חבר הכנסת שוחט, בבקשה.
אברהם בייגה שוחט
¶
מכיוון שאנחנו שבועיים לפני תום המושב אני רוצה להעיר הרבה הערות בעניין הפנסיות. קודם כול, צריך לבוא תיקון של חוק הפנסיה.
אברהם בייגה שוחט
¶
שנית לא הגיעה הרשאה להתחייב. האוצר התחייב להביא הרשאה להתחייב של 3 מיליארד ש"ח בנושא הפנסיה – 250 מיליון ש"ח לשנה ל-12 שנים, בעקבות הארכת גיל הפרישה. אורי יוגב התחייב במכתב. בישיבה אמרתי לו, כולנו אמרנו: לא מספיק מכתב, צריך הרשאה להתחייב, זה סכום של 3 מיליארד ש"ח. עברו כמעט חודשיים מאז.
אברהם בייגה שוחט
¶
נוסף על כך לא ראיתי בתוכנית את הפיצוי הרוחבי שהיה צריך להתקבל כדי לשלם כבר השנה הפרשים מסוימים – נדמה לי סכום של חצי מהשנה הממוצעת. בהסתכלויות בתקציב לא ראיתי את זה.
דבר שלישי ואחרון
¶
הייתי מציע שהחוק שחבר הכנסת אורון, אני וחברים נוספים הבאנו בעניין התקנות יקודם עוד במושב הזה לקריאה ראשונה, כדי שהממשלה תזדרז להביע את דעתה עליו לקראת הכנה לקריאה שנייה ושלישית. אני חושב שאין סיבה שבעולם שלא נעביר את זה בקריאה ראשונה. אנחנו יוצאים לפגרה ולממשלה יש זמן להסתכל על הנושא.
חיים אורון
¶
הערה לסדר של הדברים, אם זה כבר עלה: שני נושאים שקשורים לפנסיה. אני יודע שעמדתך כמו עמדתי, שהעניין של גיל 62 לנשים ברור לחלוטין. אני מתאר לי שאני, כמו עוד חברי כנסת, מקבלים מכתבים. יש בלבול גדול בנושא הזה, הטבלאות של גיל 62 וגיל 64, שמופיעות. אני חושב שעד לפגרה היה צריך לקיים דיון כאן, שיהיו בו גם אנשי האוצר, אנשי שוק ההון, כדי שתהיה הבהרה ברורה שאין כאן שום לקונה, אין שום אי-הבנה, אין כאן דיבור כפול לעיתונאים שחברי הכנסת הבינו או לא הבינו. החוק הקיים בארץ עד שנת 2009 או 2011, אני לא זוכר – עד שנת 2011 – הוא 62. נקודה.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
זה סיפור אחר. נפגשתי אתם. הצעתי שבנושא שלהם תוקם ועדה משותפת עם ועדת הכלכלה, כדי שנטפל בנושא.
יצחק הרצוג
¶
הייתה גם התחייבות של גיא להכניס לחוק סעיף מפורש בנוגע לוועדה שמזרימה את הכסף. הוא לא הכניס את זה, אף-על-פי שהוא הבטיח את זה כאן שלוש פעמים, על השולחן. היו המון דברים שנשארו לא מגוהצים.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
נראה איך אני עומד בלוח הזמנים. יש לנו עוד כמה דברים. אני שוקל את זה. יכול להיות שכן.
חבר הכנסת אורון, לי הדברים ברורים מאוד. ביקשתי חוות דעת של יועץ משפטי, של מר רובין, שעוסק בנושא הזה, וקיבלתי אותה. אני מוכן להעביר אותה לעיונך, וגם לעיונם של עוד מחברי הוועדה, אם הם ירצו בכך. אני לא רוצה להפיץ את זה בתפוצה כללית. הדעה שלו שם ברורה וחדה מאוד בנושא הזה.
שנית, אין לי בעיה לקיים דיון נוסף בנושא הזה, כדי למנוע אי-בהירות.
חיים אורון
¶
אני חושב שחשוב לשמוע מאנשי האוצר, לפרוטוקול, שאין כאן שום אי-הבנה. אנחנו אחראים על משהו שהמשמעויות שלו – מיותר להגיד אותן כאן. שכולם יגידו לפרוטוקול, ולא מישהו יתעורר בעוד שש שנים וילך לחוות דעת אחרת.
חיים כץ
¶
אם אנחנו מדברים על נושא הפנסיה, בהצבעה האחרונה ניגשתי אליך ואמרתי לך שעובדים עלינו בקצב הזחילה של תוספת החודשים. סוכם פה שקצב הזחילה יהיה בכל שנה ארבעה חודשים. כשבודקים את זה מתברר שבשנתיים וחצי העלו בשנתיים – במקום שזה יהיה בארבע שנים. אחרי ארבעה חודשים הוסיפו ארבעה חודשים. אחרי שמונה חודשים הוסיפו עוד ארבעה חודשים.
תוספת הגיל לעבודה לא הייתה ארבעה חודשים בשנה. זה לא שבשש שנים יוסיפו לגברים שנתיים. בפחות משנתיים הוסיפו שנתיים.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
נעשה ישיבה, כפי שהציע חבר הכנסת אורון. אני חושב שלא לכל דבר צריך לעשות ישיבה בנפרד. נדון גם בזה וגם בזה, ונבהיר את כל הדברים שאמורים להיות מובהרים. כל זה נוסף על שיחותיך עם הממונה על שוק ההון, אתם מנהלים רומנים.
אורית נוקד
¶
קודם כול אני מסכימה ומברכת על הדיון הזה שחבר הכנסת אורון יזם. אני רוצה להעלות בקשה לדיון שהובטח לי בישיבת ועדת הכספים כשדנו בתקציב, בפרק שעוסק בחקלאות. ביקשתי דיון נפרד בנושא המים ופיצויי המים לחקלאים. ישב כאן גם שר החקלאות. אני מבקשת, אך הדיון הזה עדיין לא התקיים. והמושב הזה עומד להסתיים.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
אנחנו גם יכולים להתכנס בפגרה. שיהיה ברור. אנחנו יכולים להתכנס בפגרה, אין שום מניעה. טמיר רשם את הנושא, נעלה אותו.
תודה רבה. אדוני המנכ"ל, אחרי שהיית עד לכל השאלות והתשובות הגיע התור שלך. אני מבקש מכולם לשמור על השקט.
גדעון בר לב
¶
שלום לכולם. אנחנו נמצאים כרגע בעיצומן של תוכניות ההבראה לרשויות. עד כה יש לנו 60 רשויות במסגרת של תוכניות הבראה, וזה בהתאם להחלטות הממשלה. אם אתם זוכרים, החלטת הממשלה הייתה שהרשויות שייכללו בתוכניות ההבראה יהיו רשויות שלהן גירעון מצטבר העולה על 17.5% ונמוך מ-50%. רשויות שלהן גירעון שמעל 50% יגיעו להסדרי נושים כאלה ואחרים. רשויות שמתחת ל-17.5% צריכות להסתדר בכוחות עצמן. הייתה עוד קטגוריה: רשויות שמתחת ל-4,000 תושבים. אם הן רוצות להיות בתוכנית הבראה הן צריכות להיכנס למסגרת של איחוד רשויות. אלה ארבע הקטגוריות שנקבעו בהחלטת הממשלה.
בהחלטת הממשלה, או בתקציב, שאמור להיות מאושר, נקבע גם שיש סכום של 1.5 מיליארד ש"ח בשלוש שנים, כלומר 500 מיליון ש"ח בשנה, לצורך תוכנית ההבראה.
גדעון בר לב
¶
תוכניות הבראה זה לא בסיס. זה לשלוש שנים. חצי מיליארד שקל בכל שנה. נוסף על כך דובר על תיקון של עוד 600 מיליון ש"ח. למעשה הסכום הוא 580 מיליון ש"ח, זה בניכוי הפרשי מע"מ, לצורך מענקי איזון בשנה הזאת. זהו החזר חלקי של מענקי האיזון שקוצצו.
עד כה הסכום הזה לא הגיע למשרדנו. הוא נמצא על סדר היום במסגרת תיקוני התקציב שאמורים להיות מאושרים. גם באותם מסגרת תיקוני תקציב תראו שהסכום של 1.219.5 מיליארד ש"ח, יש גריעות ממנו בסעיפים אחרים. כלומר בנטו נקבל 1.07 מיליארד ש"ח. כלומר יש 1.220 מיליארד ש"ח בתוספות, מענקי איזון ותוכניות ההבראה בברוטו, והנטו הוא 1.070.
גדעון בר לב
¶
זה הנטו, כך נשאר מה שנשאר. הסכום הזה הוא הסכום שנמצא על סדר היום. עד כה הוא לא הגיע למשרד הפנים. לפי מה שראינו בהצעת התקציב הכול עובר לרזרוות ולא מגיע למשרד הפנים. למעשה כל הסכום הזה צריך להיות מתוקצב בסעיפים הספציפיים של משרד הפנים.
גדעון בר לב
¶
כרגע הסכום ברזרווה בתקציב משרד הפנים אבל הוא עדיין לא בסעיפים הספציפיים של משרד הפנים. הסעיף האחד צריך להיות מענקי איזון, הסעיף האחר צריך להיות תוכניות הבראה. זה לא נמצא שם. זה נמצא ברזרווה הכללית של משרד הפנים. לפיכך כרגע אנחנו עובדים על תוכניות הבראה אבל עדיין אין לנו הכספים כדי לממש אותן.
גדעון בר לב
¶
לעניין ההחזר של מענקי האיזון: כבר הודענו לרשויות את סכומי מענקי האיזון שהם יקבלו, על-פי הנוסחה, עם כל ההתפלגויות שלה. הודענו על הסכומים שיוחזרו לרשויות מתוך הסכום של 600 מיליון ש"ח, שכרגע הוא 580 מיליון ש"ח. הודענו שזה יוחזר ואנחנו לא יכולים לבצע את זה, כי עדיין אין לנו ההרשאה התקציבית – זה עוד לא הועבר לסעיפים הספציפיים של משרד הפנים.
זה המצב היום. אתן לכם תמונה כללית.
חיים אורון
¶
אדוני היושב-ראש, יש כאן מסמך. כתוב כאן: יורדים מהזרווה 1.219 מיליארד ש"ח, וזה יחולק לשני הסעיפים: מענק כללי לאיזון – סעיף 180101, ותוכנית הבראה – סעיף 180115.
גדעון בר לב
¶
אסביר את העניין הזה. זה נרשם כפי שאמרת, אבל בסעיף שנקרא רזרווה למענקי איזון ורזרווה להסדרי נושים בתכניות הבראה.
אהוד רצאבי
¶
מה שאני אומר, ויש פה דבר אחד, זה מה שאנחנו קוראים שקיפות, גילוי נאות ומילים יפות. כקורא "ליימן", שלא היה שר אוצר לשעבר, אני לוקח את החוברת הזאת ורואה מה סוכם: 1.219 מיליארד ש"ח עובר למענקי איזון ולתכניות הבראה. כשראיתי את זה שמחתי. חשבתי שהכול טוב. הכסף שהובטח הגיע.
אהוד רצאבי
¶
משום מה יוצא לי מדי פעם לדבר עם מר בר לב, והוא אומר לי: לא דובים ולא יער, זה עובר לרזרווה.
אברהם בייגה שוחט
¶
חבר הכנסת רצאבי, יש לי הודעה בשבילך: גם בתקציב המדינה גדול שאתה מאשר חלק גדול מהסעיפים הולך לרזרווה של המשרדים.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
חבר הכנסת רצאבי. גם לך וגם לחבר הכנסת אורון, שמשום מה הוא חסר סבלנות היום, אני מבטיח: לא נאשר שום דבר בוועדה לפני שהדברים יהיו ברורים. שנית, המנכ"ל באמצע סקירה. לאחר מכן נשמע את משרד האוצר. ואז אני בטוח לשמוע אתכם, אם יהיו לכם תגובות, ואני מבטיח לא לעשות שום דבר נגד מה שאתם מבקשים. קודם נשמע. אתם רוצים "נעשה ונשמע". אם כן, שג'ומס גם יניח תפילין בבוקר.
גדעון בר לב
¶
על כל פנים, כפי שאמר חבר הכנסת רצאבי, אנחנו מקיימים מדי פעם שיח רואי חשבון. אנחנו באותו מקצוע, אנחנו גם חברים. שוחחנו.
גדעון בר לב
¶
הסכומים נמצאים ברזרוות של הסעיפים הספציפיים במשרד הפנים והם לא בסעיפים, לא משוחררים. לפיכך אנחנו לא יכולים לשחרר אותם כרגע בלי אישורים, כפי שאתם יודעים. דהיינו, ידינו כבולות. זה המצב לגבי ה-1.219 מיליארד ש"ח שמונחים לפניכם. למעשה הסכום היחיד ששוחרר הוא הניכוי של ה-150 מיליון ש"ח. הניכוי כן הועבר לסעיפים הספציפיים. כך שמה שקרה כיום, בסכומים האופרטיביים שלנו יש לנו פחות 150 מיליון ש"ח.
גדעון בר לב
¶
60 רשויות בשלבים כאלה או אחרים של תוכניות הבראה. הם מדברים עם הממונים על המחוזות, יש סינון, דיונים, ואחר כך זה מגיע למטה. 39 רשויות מתוכן בשלב ראשוני של הכנת התכניות. ל-11 רשויות הוחזרו התכניות לעדכונים. שלוש רשויות כבר לקראת אישור סופי, שבע רשויות כבר אושרו. כלומר 10 רשויות כבר מאושרות, אפשר לומר, מתוך 60 הרשויות. 11 בשלבי ביניים ו-39 בשלבים מוקדמים. חלק מהן הן רשויות שביקשנו מהן לבוא עם תוכניות הבראה, והתברר שהן פחות מוכנות או יותר מוכנות. אלה השלבים.
שבע הרשויות שחתמנו אתן על הסכמים ושלוש הרשויות שהן לקראת חתימה – גם להן הסכומים עדיין לא שוחררו. אף-על-פי שהיו לנו סכומים קודמים בתכניות הבראה קודמות שהשתמשנו בהם, בעזרת האוצר, כדי לתת לכמה רשויות אוויר לנשימה. הכוונה לאותן רשויות שהגענו אתן להסדרים. זה המצב היום, אדוני היושב-ראש.
שאול צמח
¶
לשאלה שנשאלה כאן, הכסף נמצא בתוך הפנייה כאן. תקציב בסדר גודל של 1.2 מיליארד ש"ח תוקצב לסעיף 18, מענקים של משרד הפנים. אפשר לראות את זה בתוך הפנייה. בתוך הפנייה הזאת תקצבנו 500 מיליון ש"ח לתכניות הבראה ועוד כ-700 מיליון ש"ח למענקי איזון. כל המענקים האלה יחולקו בהתאם להחלטת הממשלה. ההחלטה קבעה בדיוק איך יחולק ומה יחולק. נקצה זאת בהתאם, עם משרד הפנים. כרגע אין כוונה לשמור את זה ברזרווה הכללית ולחלק את זה אחר כך. זה בתוך הפנייה הכוללת.
דוד עמר
¶
במילים אחרות מה שאומר נציג האוצר הוא שבכל פעם הוא ילך לאוצר ויגיד: הגעתי להסדר על 100 ש"ח, תן לי 100 ש"ח.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
סליחה. חבר הכנסת דהן. בכל פעם אני צריך לצעוק. תן לי, באמת. אתה רוצה לדבר, אתן לך. עוד מעט.
שאול צמח
¶
ההקצאה תהיה בפעם אחת. ברגע שהנושא יסוכם בהתאם להחלטת הממשלה, התקציב יועבר. לא בכל פעם שתהיה תוכנית הבראה ספציפית התקציב יועבר, אלא ברגע שהמבנה יסוכם, זה יועבר.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
תודה. אני עדיין לא שבע רצון מהתשובה. אין לי ספק שהחברים ידברו וישאלו, ותענו על כל השאלות. חבר הכנסת שוחט, אחריו חבר הכנסת רצאבי.
אברהם בייגה שוחט
¶
קודם כול, לפני שאשאל את מנכ"ל משרד הפנים שאלה, אני מבקש להבהיר את הנקודה. העסק מורכב משני סכומים: אחרי הקיצוץ אל מול התוספת נשאר נטו 1.070 מיליארד. מזה 500 מיליון ש"ח הם לתכניות הבראה ו-570 מיליון ש"ח להחזר למענק האיזון הרגיל. נתחיל במענק האיזון הרגיל: כדי שהרשויות יראו מזה כסף בשוטף מדי חודש בחודשו, הכסף לא יכול להיות בשום רזרווה. הכסף צריך להיות כסף כמו שאר המענק, כדי שהחשכ"ל ומשרד הפנים יוכלו לחלק בכל חודש את הכספים בהתאם לתקצוב החדש – שגדל באותם 570 מיליון ש"ח. והוא מחזיר את זה מ-1.5 מיליארד, או מה שהיה שם, אחרי הקיצוץ??
אברהם בייגה שוחט
¶
אז הוא יחזיר 570 מיליון. השאלה שאני שואל אותך היא אם הכסף הזה, ברגע שיאושר, ייכנס לתקציב הרגיל של המענקים, לא לרזרווה ולא לשום דבר? כי אם הוא לא שם המנות החופשיות יהיו קטנות יותר, זה הכול. אומנם כבר הודיעו לרשויות את הסכומים, אבל לא יהיה לזה כיסוי בתזרים של החשכ"ל. לכן זה חייב להיות שם. זאת שאלה ראשונה.
בקשר לכספים של תוכניות ההבראה
¶
גם זה נראה מוזר. הרי אנחנו יודעים שבתוכניות ההבראה, מקדמת דנא, הכספים אינם משוחררים אלא אם כן החשב הכללי מאשר אותם. לכן אני לא רואה את הטעם לשים אותם ברזרווה. אחרי זה יצטרכו לבוא הנה ולשחרר את זה מהרזרווה, ואני לא יודע אם זה יהיה סכום אחד או יהיו אלף פניות לוועדה. אני לא מבין את זה. תמיד היה נהוג שבלי שהחשב הכללי מאשר את תוכנית ההבראה לא משחררים את הכספים. לדעתי אין סיבה לעכב את זה בסעיף רזרווה. צריך להכניס את זה לתוך הסעיף של תוכניות הבראה, כרגיל.
זה באשר לאוצר. באשר למשרד הפנים, אדוני המנכ"ל: מה המשמעות של דבריך שהגיעו להסדר הבראה עם 60 רשויות? אני מניח שיש רשויות שבהן העניין שולי ואפשר להגיע להסדר הבראה, כי הבעיה לא גדולה. אבל יכולות להיות רשויות שבהן המצב אחר. אני לא נכנס לשאלה עם כמה רשויות אתם הולכים לבית משפט ולכינוס, לא חשוב מהי הפרוצדורה המשפטית שמשחררת אותן מהחובות – אם כי כדאי לשמוע באילו סכומים מדובר, מה הכוונה לעשות שם. השאלה היא לאיזו רמת שירותים אתם מביאים את הרשויות הללו, מה אתם דורשים מהן, איזה פרצוף יהיה ליישובים האלה?
אם יש אלמנטים של בזבוז, אין שאלה; דברים מהסוג הזה צריכים להיעשות כמובן. אבל השאלה היא אם המבחן שאתם בוחנים הוא רמת החיים של האנשים ביישוב. אנחנו יודעים שמטבע הדברים ברוב היישובים שבהם מדובר לא מדובר רק בניהול כושל. בחלקם יש ניהול כושל אבל בהרבה מאוד מהם יש בסיס מס צר וחוסר יכולת לתפקד – משום שאין שם תקבולי מסים שמאפשרים קיום שירותים ופעילויות. לכן, ממה שעברתם או ממה שאתם יודעים שצריך להגיע במסגרת תוכניות ההבראה, האם אנחנו מביאים יישובים למצב של רמת שירותים בלתי מתקבלת על הדעת? האם זו תהיה התוצאה של הדיונים האלה?
אהוד רצאבי
¶
הייתי רוצה לחזור למה שאמרתי קודם, לחבר ועדת כספים ה"ליימן", שאין לו ניסיון קודם. בהנחה שהיינו מקיימים הצבעה כעת, והייתי נדרש לאשר או שלא לאשר את הבקשה, אם הייתי קורא את הדבר הזה הייתי רואה העברה של 719 מיליון ש"ח למענקי איזון בסעיף שמסתיים בספרות 101 ועוד 500 מיליון ש"ח לתוכניות הבראה, לא הייתי יודע על רזרווה ועל התניה שכל סכום וסכום יגיע למשרד האוצר או לחשכ"ל כדי לקבל אישורים.
זה מבחינת המצג שאנחנו, חברי הכנסת, מקבלים כדי שנוכל להחליט איך אנחנו מצביעים. אם זה נכון, ובאמת הסכום עובר לסעיף רזרווה במשרד הפנים ועל כל פנייה משרד הפנים צריך לבקש את אישורו של משרד האוצר – מרמים אותי. ואם מרמים אותי, זה לא בא בחשבון.
עניין שני
¶
האם זאת הכוונה באמת? האם יש לכם כוונה שכל שקל שאושר כאן בתקציב שיעבור למענקי איזון או לתוכניות הבראה – יהיה צורך באישור של משרד האוצר כדי להעבירו? כי לא כך היה נדמה שדובר. ציפור מסוימת לחשה לי, או יותר נכון קראתי, שזה עונש כלשהו שרצו להעניש את שר הפנים על כך שהוא לא הסכים להעביר סכום של 20 מיליון ש"ח להתנחלויות. כך נאמר לי. אם זה נכון או לא נכון, זה מעניין אותי לדעת.
אהוד רצאבי
¶
לא, זאת לא הייתה ציפורה. את ציפורה אני מכיר. אבל ביום שישי התפרסמה כתבה קטנה של שטרסלר בנושא הזה.
אהוד רצאבי
¶
הוא "ציפורה". אמר לי מר בר לב ואמרו לי אחרים שלמעשה היה כאן קרב על 20 מיליון ש"ח, איפה הם יתוקצבו, וכתוצאה מזה בא כיפוף היד הזה דרך משרד האוצר. אני רוצה לדעת אם זה נכון או לא.
אהוד רצאבי
¶
זה היה "לאישה". במאמר מוסגר, אומנם זה לא שייך לדיון כרגע, אבל אני שומע על תרגיל דומה עם המשרד לאיכות הסביבה, בסכום של 3.5. מיליון ש"ח שם, שעברו לרזרווה, משום מה, ולא לסעיפים הרלוונטיים. האם אנחנו צריכים לבדוק סעיף-סעיף, שמא גם שם יש דברים כאלה?
יצחק הרצוג
¶
ראשית אני מתנצל שאני עוזב, אני עובר לדיון בהנהלת הקואליציה על חוק שלי. אני רוצה להעיר הערה אחת, וזה גם עניין מעשי: כולם יודעים שבכל הארץ יש רשויות בהתמוטטות. זה משליך על חייהם של עשרות אלפי בני אדם, ודאי ערב פסח. לא ייתכן שנסרבל את התהליך ותהיה עוד תחנה עם זכות וטו לאוצר. אם סומכים על מנכ"ל משרד הפנים, על שר הפנים ועל הצוות – יש להעביר את הכסף לשם, כמו שהבנו, ולא לעשות חניית ביניים באוצר, שברצותו ישחרר וברצותו יעצור. ועוד צריך לזמן את הוועדה ולסרבל את כל התהליך. זה נראה לי מנוגד לאינטרס, שהוא להפעיל את המערכת במהירות ולהציל את הרשויות.
חיים אורון
¶
אדוני היושב-ראש, אני מוטרד מהסיפור עם האוצר, אבל אני מודה שהסיפור הזה טיפה פחות מטריד אותי. השאלה של האוצר היא בעיה, מה שנאמר. אבל מה שמטריד אותי יותר הוא המכלול שהוצג על-ידי מנכ"ל משרד הפנים באופן מאוד לקוני, אבל מאחוריו מסתתרת מהפיכה גדולה.
קודם כול אני רוצה לדעת באיזה מקום בדיוק נגמרת האמבטיה כשעושים תכניות הבראה. האם זאת תוכנית הבראה שהיא תוצאתית: זאת הרשות, היא מתייעלת בסכום מסוים, הארנונה שלה היא סכום מסוים וכו' – ואז צוברים וצוברים ומגיעים לסכום כלשהו, שמצטבר יחד ל-570 מיליון ש"ח? או אולי צריך לשם כך 1.2 מיליארד ש"ח, אבל יש רק 570 מיליון ש"ח, ולכן נותנים לכל עירייה חצי ממה שהיה רצוי לתת לה כדי להבריא אותה?
זאת צורה אחרת להציג את השאלה ששאל חבר הכנסת שוחט: האם זאת תוכנית הבראה או בעצם תוכנית קיצוצים? מה הבסיס של ההבראה ומה המשמעות של זה, על-פי ניסיונכם – כי כבר עברתם על רשויות, ויש מדגם כלשהו? האם המשמעות היא שבתוך כל הסיבוב, כשהורידו 2.5 מיליארד ש"ח, החזירו 1.2 מיליארד ש"ח, כאילו, ומתוכם 500 מיליון ש"ח, בסוף אנחנו מקבלים חצי רשות מקומית מבחינת הפונקציה שהיא יכולה למלא? והכול בהנחה שמקזזים את החלק של חוסר יעילות, אני מוריד את זה מהסיפור. אבל ספרייה אחת צריכה להיות? מעון לנשים מוכות ישנו? וכו' וכו'.
איפה חותכת תוכנית ההבראה במתכונת הזאת, על-פי ניסיונכם? כי יכול להיות שאנחנו שותפים למהלך שבסופו, שכשנתעורר כולנו ב-2005, נמצא רשויות מקומיות – בעיקר אלו שעליהן אנחנו מדברים כל הזמן, שהן בפריפריה וכו' – שיהיו משהו אחר לגמרי. ואז נשאל למה אנשים בורחים משם. הם בורחים כי השירותים שם היו פחות טובים. ואולי אנחנו יוצרים להם, באופן מובנה, את הגירעון לשנה הבאה – אף-על-פי שכתוב "תוכנית הבראה". כי אין מקורות אמיתיים, ומגלגלים כספים.
אני מבקש לשאול גם כמה רשויות הולכות לכינוס נכסים, בלי לשלם. יש לאנשים הרגשה שמדובר בבנקים. בסדר. אנחנו לא דואגים לבנקים, הם גמרו לא רע את השנה. אבל איזה אחוז מזה הם ספקים או כל מיני גורמים אחרים?
אברהם בייגה שוחט
¶
לעניין כינוס הנכסים צריך לשאול עוד שאלה: מה יהיה מודל ההתנהגות של הבנקים כלפי הרשויות בעתיד.
חיים אורון
¶
בייגה, אני בתוך זה. ייתכן שאנחנו יוצרים פה הרבה פרנסה לוועדה של חברת הכנסת אברהם. יכול להיות שיהיו רשויות בכינוס נכסים, והכונס יגיד: תנו 50% מהחוב. כך הן מגלגלת את הגירעון שלה על כל מיני גופים אחרים, אנשים תמימים שנתנו שירותי שמירה, שירותי ניקיון, מסגרות, בניין. פתאום אומרים להם שהעירייה אומנם חייבת להם, אבל הם יקבלו חצי מהסכום. איך המודל הזה נראה בחיים, לא באמירה? מדברים על טייבה. מתגאים שבטייבה מחקו המון חובות. אנחנו מכירים את הפטנט הזה: פושט רגל משלם 15% מהחוב, וכולם מבסוטים. אבל כאן מדובר במדינה. ומה ההשלכה הרוחבית של זה? לא מדובר במקרה אחד או שניים.
השאלה השלישית היא באותה מתכונת לגבי הקטגוריה השלישית של הרשויות – הרשויות שהתאחדו: היה פסטיבל איחודים. הוא התחיל עם בת-ים וחולון והמשיך ברמת-גן וגבעתיים. כעת הוא נגמר ברשויות שיש בהן 4,000 איש. אגב, אני בעד שלא יהיו רשויות מקומיות קטנות. אבל כאן פתאום מופעל קריטריון סכמטי לחלוטין – גודל היישוב. זה בכלל תנאי לכל הסיפור. לא היה דיון רציני בעניין, לא נאמר שלאחר בדיקה התברר שיש צורך באיחוד כזה בגלל גודלן ואופיין של רשויות מסוימות. אנחנו לא צריכים לחזור על סיפור הדרוזים. יש כל מיני החלטות גיליוטינה.
לא הייתי נדרש לזה עכשיו אילו הבנתי שרק כך הגיעו לסכום שבו מדובר. אילו לא היו שלוש הקטגוריות, לא היה אפשר להסתדר עם 570 מיליון ש"ח. וגם כך לא ברור לי מה אומר הסכום זה.
לסיכום, בשלב הנוכחי, כשאתם כבר בתוך הסיפור, איך זה נראה בחיים? כמה רשויות אתם עומדים לאחד? אגב, זה בכלל תנאי לשיקומן. זו גיליוטינה. שאלה נוספת היא כמה יעלה האיחוד אחר כך – כי זה תמיד הוא עולה מחדש. איך נראה הסיפור של כינוס הנכסים, לא מצד הממשלה אלא מצד הקצה השני? והאם הסכומים שבהם מדובר יוצרים הבראה, או הם יוצרים קיצוץ, שמחמיר את הבעיה בשנה הבאה?
רוחמה אברהם
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. אין ספק שהמצב של השלטון המקומי, מבחינה כלכלית-כספית-חברתית-פסיכולוגית, הגיע כבר לאחת מן הרמות הנמוכות, גם מן ההיבט של תפקוד רשויות. בגלל כל הנושא הזה, העובדה שהרבה ראשי ערים הסתירו את המצב האמיתי, היום יש ראשי ערים חדשים שמשלמים את המחיר.
אבל אם אני מסתכלת על כל הנושא של השלטון המקומי, גם עכשיו, בצורה כזאת או אחרת, יש לי עדיין תחושה שזה נעשה כלאחר יד. אסביר את כוונתי: כולנו מסכימים, כל חברי הוועדה, משרד האוצר ומשרד הפנים, שהמצב גרוע. כולם זועקים. חבר הכנסת אורון אומר שזה עניין של מקח וממכר. אומרים: קחו 1.5 מיליארד ש"ח למשך שלוש שנים ותסתפקו בזה. אף אחד לא רואה את כל ההשלכות של המעגלים הרוחביים שיוצרת האבן שנזרקה. ואני לא מדברת על קריסות של עסקים רבים שקשורים עם רשויות כאלה ואחרות, שאתם תבואו אתם בדברים על מנת להוריד להם שליש או חצי, או בכלל לא תגיעו אתם להסדר תשלומים.
הייתי רוצה לראות את הדברים אחרת. קודם כול, מבחינת משרד הפנים, הייתי רוצה לראות את הבעיה בכללותה. אמרתם ש-60 רשויות נכנסות לתהליך הבראה, 39 בשלב ראשוני, 11 בשלב העדכונים וכו'. הכול טוב ויפה. אבל בשטח אני חושבת שרמת הבעבוע, הרתיחה, עדיין קיימת. אני לא יודעת אם הסכום פותר את העניין, אם הוא מתחיל לפתור את העניין, ואם נכון לגשת לנושא בצורה כזאת. הייתי רוצה לראות את זה בצורה ברורה הרבה יותר, חדה הרבה יותר. צריך לומר: יש 250 רשויות, מתוכן אלה ואלה הרשויות שהולכות לאיחוד, אלה הולכות להבראה, באלה איננו משלמים שכר לעובדים, באלה יש תלונות משפטיות על הלנת שכר וכו'. צריך לראות את התוצאות הכספיות של כל העניין – גם באוצר. אני לא חושבת שעשו חושבים בעניין הזה. מבחינתם זה בכלל כלאחר יד.
לאחר הניסיון שלי בוועדה שבראשותי – שהאוצר אמר: יש כסף משוריין ולנו יש זכות וטו – אני אומרת לך: אל תסכים למהלך הזה. אל תסכים לזה. אם יש תקיעה נוספת של משרד האוצר, שאומר שהכסף אצלו והוא יזרים לפי הבראה – אסור להסכים לזה. למה? כי יש תקיעה חד-משמעית בגלגלים של העגלה הזאת.
ובכל זאת, אני לא מוותרת על ההצגה של כל המשבר בצורה ברורה ומפורטת, כולל איחוד, משברים וכו'.
יעקב ליצמן
¶
תודה אדוני היושב-ראש. אדוני המנכ"ל, יש לי שלוש הערות קצרות. קודם כול לשאלה למה זה נמצא ברזרווה של הסעיף הזה: זאת מעין רזרווה, כי האוצר פשוט מחכה לקיצוץ הנוסף. עוד מעט הוא יהיה והוא יקצץ 900 מיליון. כל זמן שזה אצלך, זה קשה יותר.
יעקב ליצמן
¶
הדבר השני, אדוני היושב-ראש, הייתי רוצה לשמוע הסבר ממשרד הפנים, מהמנכ"ל – וזה לא צריך להיות עכשיו, הייתי רוצה שהוא יעביר לנו מידע: בינתיים חולקו 150 מיליון ש"ח. האם כל מי שהיו במשבר קיבלו כסף, או יש רשויות שמסיבה מסוימת לא קיבלו – ואני לא מתכוון לירושלים או לבני-ברק. יש ראש עיר מסוים שדיבר אתי. האם כולם קיבלו לפי קריטריונים?
יעקב ליצמן
¶
הדבר השלישי: בעוד 20 דקות יש דיון בוועדת הפנים ואיכות הסביבה על עיריית לוד. עד כמה שאני יודע, בבחירות האחרונות נבחר ראש עיר חדש. הוא לא היה ראש עיר עד עכשיו.
יעקב ליצמן
¶
כרונולוגית הוא לא היה. הוא היה פעם, הייתה ועדה קרואה, היה מישהו אחר שנבחר, חבר הכנסת, והוא נפטר, לצערנו הרב. אחר כך ראש העיר נבחר שוב. אם אני אומר לא נכון, שיתקנו אותי עכשיו. כי אם זה לא נכון, אין לי שאלה.
גדעון בר לב
¶
לא, הוא נבחר באוקטובר 2002. כרגע הוא שנה וחצי בתפקיד. היו שתי תקופות. מאוקטובר 2002 עד נובמבר 2003 הוא כיהן כראש עיר שנבחר מקרב חברי המועצה, אחרי פטירתו של מקסים לוי ז"ל. אחרי כן היו בחירות. הוא מכהן שנה וחצי ברצף.
יעקב ליצמן
¶
ידיעה מרעישה. זה אחרי שהדיחו אותי כיושב-ראש ועדת הכספים. שאדוני המנכ"ל יסביר לי, ואני עושה את זה בסגנון "אדוני": האם אדוני חושב ששנה ורבע זה מספיק זמן לעשות ועדה קרואה?
יעקב ליצמן
¶
אני רוצה לסיים בנושא הזה. אמרתי את זה קצת באירוניה, שאני לא בליכוד. אני אפילו לא מכיר את ראש העיר. אני יודע שיש עכשיו דיון בנושא הזה, ואני במקרה חבר גם בוועדה ההיא. האם לדעתכם בשנה ורבע, לא במשבר, זה דבר נכון לעשות? אולי זו דוגמה לרשויות אחרות, אני לא יודע מי בתור; אבל האם זה מספיק זמן לבוא ולהגיד שצריך ועדה קרואה? הרי כולם נופלים, כולם נפלו. אילו היה חמש שנים, אילו זו הייתה קדנציה שנייה ואז היו מחליטים על ועדה קרואה – לא הייתי אומר מילה אחת.
משולם נהרי
¶
אני רוצה להעיר הערה בנושא שדיברו עליו, לגבי הסכום של 500 מיליון ש"ח לתוכניות ההבראה. אני מתאר לי שבין הרשויות יש לפחות כמה רשויות שכבר יש להן תוכנית הבראה, וכבר ברור מה הצורך שלהן. אם כן, למה צריך לשים את הכסף כולו ברזרווה? מה הכוונה של האוצר בכל הדבר הזה, ששמים ברזרווה? הרי יש כבר כאלה שיכולים ליישם את התוכנית. אני מבין שיש טענה שרוצים לאשר מראש את תוכנית ההבראה, אף-על-פי שזה לא מקובל עלי, אבל יש כבר תכניות הבראה לפחות אצל חלק מהרשויות. למה כל הכסף צריך להיות שם?
שאלה שנייה
¶
לפני שבוע פורסם דוח רואה חשבון שלפיו בבני-ברק הגירעון עומד על 198 מיליון ש"ח. בשוטף הגירעון הוא 80-90 מיליון ש"ח. אני רוצה לשאול את המנכ"ל מה משרד הפנים מתכוון לעשות בנושא הזה, כדי להקל עליהם. לא מקבלים שם משכורות. המצב קשה מנשוא.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
סליחה. זה wishful thinking, מה שיהיה בעתיד. זה נגד ליצמן. כי הוא החליף שם ראש עיר.
אורית נוקד
¶
יש לי רק שאלה אחת. השאלה היא אם יש דרך לתקן את הטופס או את הכללים שעל-פיהם אנחנו עובדים על מנת שבעתיד לא יהיו מצבים כאלה.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
יאמר לך חבר הכנסת ליצמן שרק את מה שהקדוש-ברוך-הוא עשה אי-אפשר לתקן. את כל השאר, מה שנעשה בידי בני אדם, בני אדם יכולים לתקן.
יעקב ליצמן
¶
אני יכול לגלות לאדוני היושב-ראש: פעם היה לי חלום כזה, לחבר את חברי ועדת הכספיםלמחשב של משרד האוצר. הרסו לי את החלום מהר מאוד.
קריאה
¶
דרשתי בתקציב שיגישו ברמת תקנות. לא מגישים ברמת תקנות וממילא לא נוכל לדעת כלום. גם כשמעבירים באותה תוכנית,
דוד עמר
¶
תראו חברים, אני אומר לחברי ועדת הכספים: עצם זה שהאוצר לא מתבייש ומציג את זה, מבקש את האישור בצורה הזאת – אילו הייתי חבר כנסת באותו רגע הייתי שם את המפתחות ואומר שלום, לא הייתי יושב בוועדה הזאת. זה ביזיון. שלושה חודשים אנחנו במאבקים, שביתות, הפגנות. בסוף הגענו למה שהגענו – לא למה שרצינו, אבל איך אומרים? הקדוש ברוך הוא כפה עלינו את ההסכם הזה, אז קיבלנו. שלושה חודשים אנשים מחכים לקבל את מסגרת התקציב המתוקנת. ואחרי שהם מקבלים את המסגרת הם מתקשרים אלי בכל יום, ואני דוחה אותם בעוד שבוע. אתמול התקשרו בערב. אמרתי: מחר יש ועדת כספים, עומדים לאשר את ההעברה כדי להחזיר את הקיצוץ של שלושה חודשים, שכבר עברו.
ריבונו של עולם, למה לא בא לכאן שר האוצר? אני אדבר אתו שהוא ילך לשם? למה לא בא לכאן שר האוצר כדי שאני אגיד את הדברים כמו שאני מבין אותם? על מה אתם מדברים? סוכם, לחצנו ידיים – שימו את ה-700 מיליון ש"ח איפה שצריך. אם לממשלה אין אמון בשר הפנים, שיחליפו אותו. אם יש לי גזבר ואני לא מאמין בו אני אומר לו: לך הביתה, קח מה שמגיע לך ושלום. מתפשרים פה על 20 מיליון ש"ח ליש"ע – מה הקשר? אז תן 580 מיליון ש"ח במקום 700 מיליון ש"ח. תשאיר את ה-20 מיליון ש"ח שבמחלוקת.
אדוני היושב-ראש, אני מבקש
¶
בנושא הזה אין התפשרות. אני גם לא צריך לחשוב מה הכוונה של האוצר, מה הם יעשו. מה זה מעניין אותי כרגע? אם זה "קניפל" או "שניפל"? זה לא משנה.
חיים אורון
¶
אני לא מרגיש את עצמי הכי אידיוט פה, אני יושב פה שעה ולא מבין על מה אתם מדברים. מה זה נקרא שמהסעיף הזה זה הולך לרזרווה. מישהו יכול להסביר לי את זה? סמדר? אני ממש לא מבין.
דוד עמר
¶
לעניין הדבר הנוסף שחבר הכנסת אורון דיבר עליו, כונס הנכסים: איזו תדמית תהיה לשלטון המקומי? אדוני המנכ"ל, לפני זה היית איש מקצוע.
דוד עמר
¶
תנו לי להשלים. גם עכשיו הוא בעל מקצוע מספר אחד בשלטון המקומי, לא מעט התייעצתי אתו בשנים האחרונות. אבל שימו לב מה אתם הולכים לעשות: איזה בנק יסתכל על השלטון המקומי ברגע שנכריז על כונס נכסים לעיר זו או עיר אחרת? איזה ספק יסתכל עלינו? אמרתי את הדברים האלה בדיונים, אם היושב-ראש זוכר.
דוד עמר
¶
דיברתי על חנווני, שנותן ועוזר לרשות במשך שלושה או ארבעה חודשים, ואחר כך הוא בין הנושים וצריך להתכנס אתו ולגזול ממנו 30%-40% - ואני לא יודע כמה יגיע לו בסוף. אני חושב שאסור לעשות את זה. אדוני המנכ"ל, מצא דרך לטפל בנושא הזה, לא בכינוס נכסים. זה לא בריא. תראה את חיי העולם, לא את חיי השעה. זה יכול להקל עליך עכשיו, אבל בחיי העולם זה לא טוב. ברגע שהרשות המקומית או השלטון המקומי ייכנסו לרשימה השחורה – זה ילווה אותם לכל החיים.
הדבר השלישי הוא היישובים של 4,000 איש ומטה. אדוני המנכ"ל יש הסכם על עד שלוש שנים – ועל זה התווכחנו כמה חודשים בחוק ההסדרים, נדמה לי. אם תרצו לאחד, צריך להעביר את זה לוועדת הכספים, בפורום של ועדת פנים וועדת כספים, לדון בכך. קודם כול הממשלה צריכה להחליט על האיחוד, ואחר כך צריך להביא את זה, לתת תקופה של כמה חודשים לחשוב, לשאול את התושבים. יש תהליך מסודר.
חברי ועדת הכספים, אני חושב שזה לא מן הצדק, אחרי שסוכם מה שסוכם לעניין האיחוד, לאיים היום בגלל המצוקה הכלכלית. אומרים שלא מדברים על תיקון התקציב או על אפשרות להפעלה מסודרת ושוטפת אם הרשויות לא ייכנסו למהלך של איחוד רשויות וביטול רשויות. קחו את חוק ההסדרים, תראו איך הוא מנוסח. השלטון המקומי לא חוזר בו ממה שהתקבל בחוק ההסדרים. תודה.
אהוד רצאבי
¶
אם הספר הזה אכן יובא להצבעה כפי שהוא כרגע, במצב שבו 1.219 מיליארד ש"ח הולכים לרזרווה של משרד הפנים ולא למקומות שאנחנו יודעים שהם צריכים להגיע אליהם – סיעת שינוי תצטרך להימנע – סליחה, היא תתנגד.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
אבל אם נעשה את זה בהצבעה אחת, וגם נושא התרבות לא יעבור? יש בעיה. בוא, למה לאיים היום?
אברהם בייגה שוחט
¶
אני עונה לך. יש הרבה סעיפים, זה לא הסעיף הראשון. אתה רואה את זה ברמת התקנות. לך לסמדר בספר התקנות, ותראה מה מופיע בהסדר, זה הכול.
אברהם בייגה שוחט
¶
התשובה היא כן, בתוך הסעיף הזה. חבר הכנסת בריזון, זה בתוך הסעיף. זה לא יכול להיות מוצא לסעיף אחר.
אברהם בייגה שוחט
¶
המשרד לא יכול להחליט על זה. המשרד צריך לבוא לוועדת הכספים, צריך לשחרר את זה מהרזרווה.
שאול צמח
¶
חבר הכנסת אורון, העניין פשוט. תקציב המדינה כפי שהוא מובא לכאן הוא ברמה של תוכנית תקציבית. התוכנית התקציבית הספציפית במקרה שלנו נקראת "תכניות הבראה ברשויות המקומיות". למטרה הזאת יצא הכסף בתוכנית הזאת.
בתוך כל תוכנית יש חקיקת משנה, תקנות. זה בסמכותו של שר האוצר. בתוך תכניות ההבראה יש תקנה אחת שנקראת "תכניות הבראה ברשויות המקומיות" ותקנה נוספת שנקראת "רזרווה לתכניות הבראה ברשויות המקומיות". בין התקנות האלה בסמכותו של שר האוצר להעביר. מה שאתם מאשרים הוא להעביר את זה לתכניות ההבראה. את הפיצול עושה האוצר.
חיים אורון
¶
היום. אבל אם בעוד חצי שנה שר האוצר ירצה להעביר מהרזרווה לתכניות ההבראה, לעיריית נשר, למשל, הוא לא צריך את הוועדה?
חיים אורון
¶
זאת פעולה בין משרדי הממשלה. זה כמו שהחשב אומר שהוא רוצה תקציב של 1/12. זאת פעולה בתוך המשרד.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
אני רוצה לומר לך, חבר הכנסת אורון: לא הייתה לי בעיה בנושא הזה. כל זמן שאני יודע שמה שהוחלט בוועדת הכספים אכן מתבצע, אין לי בעיה. אבל כשאני שומע מחברת הכנסת אברהם שדברים שהוחלט עליהם עדיין לא מתבצעים, כשאני שומע שדברים שסיכמנו בתקציב לא מתבצעים, כשאני רואה שהאוצר לא מסכם אתנו ומבצע את הדברים – אני אומר לך שיש לי בעיה בנושא הזה. ועד שנצביע אלך לפתור את הבעיה, כדי שאנחנו נהיה מעורבים, כדי שאנחנו נוכל להשפיע בעניין ולא להשאיר את זה כך.
אברהם בייגה שוחט
¶
אגיד לך משפט יותר חמור. לא חמור, אבל נדמה לי שתקציב המדינה שמאושר כאן הוא הרשאה של המדינה להוציא את הכסף ולא חובת המדינה להוציא אותו. זאת ההגדרה.
אהוד רצאבי
¶
אני רוצה לקבל הבהרה לדבריך: האם אתה מכוון לכך שגם ההגדרה של "כדורגל שווה תרבות" היא באותו עניין?
אהוד רצאבי
¶
לא לנושא התרבות. להיפך, אנחנו אומרים שדברים שסוכם עליהם כאן אינם ממומשים על-ידי האוצר. רציתי לברר אם זה מתייחס רק לרשויות מקומיות או גם לעניין הכדורגל.
אורית נוקד
¶
אני חוזרת על השאלה שלי לגבי העתיד, שלא יהיו דברים כאלה ונדע על מה אנחנו מצביעים מבחינת הטופס עצמו. זה המעקב.
גדעון בר לב
¶
אני רוצה לומר כמה דברים. אתחיל מהסוף: חבר הכנסת שוחט, לא 570 מיליון ש"ח נמצאים ברזווה, אלא 720 מיליון ש"ח ברזרווה. כי את הניכוי של 150 מיליון ש"ח שמו בתקנה. הניכוי בתקנה. הברוטו ברזרווה. הקטינו לנו את התקנה ב-149,115.
גדעון בר לב
¶
הסכום של 719 מיליון ש"ח נמצא ברזרווה של הסעיף של מענקי האיזון. אני טועה במשהו, מר צמח?
גדעון בר לב
¶
תודה. זאת העובדה. מה פירוש הדבר? מענקי האיזון צריכים להיות בסעיף של מענקי איזון, ואנחנו, כמשרד הפנים, מעבירים את הכסף לרשות מדי חודש בחודשו. אנחנו לא צריכים לקבל בכל פעם אישור של אף אחד. אף אחד.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
באמת, אני אפסיק את הדיון. אני מפסיק את הדיון. אני לא מסוגל לקיים אותו כך. יש כאן נציג אחד של הקואליציה מתוך 40 חברי כנסת של הליכוד, וצריך לבוא להוציא אותו.
גדעון בר לב
¶
מה שקורה הוא שמשרד הפנים והרשויות מוחזקים כבני ערובה בסעיף הרזרווה. זאת המשמעות. הסעיפים האלה, חד וחלק, צריכים להיות בתקציבים האופרטיביים של משרד הפנים.
גדעון בר לב
¶
חבר הכנסת בריזון, העובדה היא אחת: כספי מענקי האיזון מאז ומתמיד צריכים להימצא בתקציב משרד הפנים, בסעיף מענקי האיזון ולא ברזרווה. אין רזרווה למענקי איזון. יש מענקי איזון. אין מושג כזה רזרווה למענקי איזון, ולא צריך להיות.
יתרה מזאת, בהתאם להסכם עם מרכז השלטון המקומי אנחנו כבר הקצינו את כל הכסף הזה. הוא כבר מוקצה מבחינת ההתחייבות של משרד הפנים.
גדעון בר לב
¶
לא בהזרמה. הודענו. אמרנו: רשות נכבדה, את אמורה לקבל סכום מסוים, הנה התחייבות שלנו, או מסמך מאתנו שזהו הסכום.
גדעון בר לב
¶
כרגע זה נמצא ברזרווה. לדעתי זה לא תקין. זה לא צריך להיות. מישהו אמר כאן: אם אי-אפשר לסמוך על שר הפנים, שיפוטר. זה בסמכותו להקצות את הכסף הזה לכל המקומות.
גדעון בר לב
¶
על כל פנים זה המצב. זה נמצא ברזרווה. לדעתי זה לא המקום. לא בכוחי להשלים עם זה או לא, זה בכוחכם.
גדעון בר לב
¶
חבר הכנסת אורון, היה שיכול מספרים: הסכום של תכניות ההבראה הוא 500 מיליון ש"ח. מענקי האיזון הם 570 מיליון ש"ח – 720 מיליון ש"ח בניכוי 150 מיליון ש"ח.
גדעון בר לב
¶
זה רק כדי להבהיר. הסכום של 570 מיליון ש"ח אמור להיות מוקצה לפי הקריטריונים של ועדת גדיש. זה הסכום שכבר הודענו לרשויות שיעבור אליהם כהחזר חלקי של הקיצוץ שהיה או כהקצאה נוספת. הסכום של 500 מיליון ש"ח הוא הסכום שנידון כעת במסגרת תכניות ההבראה, הוא בתוך הסל של 1.5 מיליארד ש"ח.
איך בוצע הסל? ייתכן שחברת הכנסת אברהם לא הייתה בישיבה אבל בשעתו הבאתי את המכלול של כל הרשויות וההקצאה להן. על סמך נתוני 2002 וההערכות לגבי 2003 הגענו למסקנה שהסכום שנדרש, אחרי שמביאים בחשבון גלגול ספקים, גביית חובות עבר והסדרים, הוא כ-2.25 מיליארד ש"ח. אמרנו שכ-750 מיליון ש"ח מזה הרשויות יכולות לקחת בהלוואות לכיסוי גירעון, כך להערכתנו; ולכן 1.5 מיליארד ש"ח יהיו מענקים שהמדינה מקצה לכיסוי גירעונות. זאת הייתה ההערכה, על סמך מאקרו. אבל המאקרו התבסס על מיקרו של כל רשות ורשות. לא היו דיונים אתם, אבל היה ניתוח מצב.
לגופה של התוכנית
¶
אנחנו יושבים עם כל רשות על נתוניה היא. אנחנו מנסים ליצור הסבר שטומן בחובו כמה דברים.
גדעון בר לב
¶
יכול להיות, יכול להיות שהיה עודף. אבל עושים אומדן, עושים תוכנית. לקחנו את כל הרשויות, עם הגירעונות לשנת 2002, ועשינו אומדן בנוגע לגירעונות 2003. עד היום אין לנו כל הנתונים.
גדעון בר לב
¶
זה עוד לא המצב, כי הדוחות המבוקרים של הרשויות יהיו במאי, במקרה הטוב. אנחנו עושים אומדנים על סמך דוחות רבעוניים ואחרים. לפי האומדן הגענו למסקנה שאנחנו צריכים את הסכום הזה. לקחנו רק רשויות שיש בהן יותר מ-17.5% גירעון. מתחת לזה אמרנו שהן יסתדרו.
גדעון בר לב
¶
כן. אמרנו שמתחת לזה הן יסתדרו. יכול להיות שנטעה פה או שם, אבל זאת תוכנית. כמו כל תוכנית היא בסיס לדיונים וגם לשינויים.
ברמת הפרט, חבר הכנסת אורון, אנחנו לא מאלצים רשויות לקבל 50% אחרי שהגענו אתן להסדר. לא. אנחנו אומרים להן שיקבלו עליהן 12.5% גלגול ספקים, שייגבו חובות עבר – לפי מצבן. אם יש נכסים, אנחנו דורשים שיממשו אותם.
רוני בריזון
¶
זה לא טוב, אתם בונים את זה באוטומט, אז זה ברור. אילו בניתם את זה מלמטה למעלה, זה היה משהו אחר.
גדעון בר לב
¶
ואז אנחנו מגיעים לסכום החסר ורואים כמה מתוך זה הרשות יכולה לקבל – זאת אומרת לקחת בהלוואות. את היתרה אנחנו מעמידים לרשותה במענקי הבראה.
גדעון בר לב
¶
נכון, בהתאם לאבני דרך שהרשות צריכה לעמוד בהן במסגרת תוכנית הבראה. אנחנו לא מזרימים 1.5 מיליארד ש"ח רק משום שהרשות אומרת שהיא תעשה. אנחנו משחררים כספים בהתאם לאבני דרך שהרשות מתחייבת להן.
גדעון בר לב
¶
6.5 מיליון ש"ח. אבל מתוך זה הרבה רשויות לא מגיעות ל-17.5%. בתוך ה-1.5 מיליארד ש"ח יש 880 מיליון ש"ח של עיריית תל-אביב, שהיא לא בתוכנית. גם חיפה יורדת, ועוד. יש לנו כ-4.5 מיליארד ש"ח ברשויות הגירעוניות. חלק מזה יהיה גלגול ספקים, גביית חובות עבר וכו'.
גדעון בר לב
¶
בסדר, אלך בדרכי. סגן הממונה על התקציבים אמר קודם "בהתאם למתווה שיסוכם": המתווה כבר סוכם, בכל הכבוד. הוא כבר ישנו, הוא הובא לישיבת הממשלה ואושר. אני לא יודע איזה מתווה יש לסכם. הוא כבר סוכם, אנחנו כבר רצים אתו. כל מה שסיפרתי על תכניות ההבראה הוא כבר במסגרת המתווה. חלוקת מענק האיזון זה במסגרת גדיש. אין כאן דברים בסימן שאלה, חוץ מהסכום הסופי לכל רשות. המתווה כבר גובש.
אני רוצה לומר משהו שאמרתי גם בוועדת הפנים ואיכות הסביבה: אנחנו מקימים ועדה לבחינת כל הנושא במיסוי ברשויות המקומיות, חלוקת ההכנסות: עשירים עניים, אזוריות מקומיות, עיריות. אנחנו רוצים לבדוק את כל מבנה חלוקת ההכנסות המוניציפלית ברשויות המקומיות. אנחנו לא שבעי רצון מהמצב.
אברהם בייגה שוחט
¶
בהערת ביניים אני רוצה לומר שניסו לעשות את זה, לפני שבע שנים, דרך תקציב החינוך. זה התפוצץ בבג"ץ. אני לא יודע אם אתה זוכר.
רוני בריזון
¶
זה means test. אם אתה עשיר, קודם כול דופקים אותך במס הכנסה ואחר כך דופקים אותך בתקציבים אחרים.
גדעון בר לב
¶
אני מסכים. אבל לא פחות בעייתי הוא הנושא של העברת גבולות והעברת שטחים מפותחים לרשות אחרת. זה לא פחות בעייתי. צריך לבדוק.
חיים אורון
¶
חייבים לבדוק. אפשר להתעסק מהבוקר עד הערב עם המועצה האזורית תמר ולעצום עיניים מרמת-גן ובבני-ברק.
גדעון בר לב
¶
דיברתי על מועצות אזוריות לעומת מועצות מקומיות ועל מועצות מקומיות לעומת עיריות וכו'. אין ספק שיש גם עיריות עם עושר גדול שלידן עיריות עם עושר קטן מאוד.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
אני אגיד לך מה הבעיה של רמת-גן ובת-ים, וכל הנושאים האלה. כאשר שר הפנים היה אצלנו בפעם הראשונה הוא אמר, בצדק, שהוא לא רוצה שנצביע על זה מייד, אלא הוא רוצה לבדוק את כל הדברים. בהתחלה הוא דיבר על רשויות גדולות. אחר כך הוא אמר שברשויות גדולות אין הרבה חיסכון. אני לא מסכים לגישה הזאת, אני חושב ששם, בעירייה סביבתית, יש הרבה חיסכון. צריך לקבל החלטות מרחביות, איך מתכננים וזה יכול להיות חיסכון גדול. אבל ייתכן שעוד לא העמיקו בנושא הזה. צריך פעם אחת לעשות עבודה. העבודה היא לא לאחד רשות שיש בה 4,000 איש ואין פה חיסכון.
אברהם בייגה שוחט
¶
תזכור דבר אחד: במצב כזה אתה מאבד את המוטיבציה של הרשות להיות טובה, חזקה, יעילה. זה מה שקורה כשעושים "מישמש".
היו"ר אברהם הירשזון
¶
לא בדיוק. זה לא נכון, לא בדיוק. אני מכיר את בת-ים ואת הבעיות. קודם כול הוא ראש עיר טוב.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
אבל כבר לפני שנים הרגו את בת-ים לגמרי. למעשה אין לה תקומה. אל תשווה. זה שהוא ראש עיר טוב,
גדעון בר לב
¶
הועלתה הסוגיה של כינוס נכסים; אנחנו קוראים לזה הסדר נושים. זה הסדר עם הנושים בחסות בית המשפט. אנחנו לא נוטים ללכת לזה, אני כבר אומר. אם נעשה את זה בכלל, זה יהיה במקרים חריגים. אנחנו חושבים שלא ראוי להגיע אל הדבר הזה, עד כמה שניתן.
רוני בריזון
¶
יש סיפור על אדם ששרוט בפניו, שמספר שלפני יומיים קבר את אשתו. שואלים אותו למה הוא שרוט והוא אומר: היא לא הסכימה.
גדעון בר לב
¶
בעניין הזה אנחנו חייבים לבדוק את טיב החובות של הרשויות, כדי לוודא שאין חובות מנופחים. לכן להסדר נושים כפוי יש יתרון. כי כך, בחסות בית משפט, אפשר לבדוק, על-ידי נאמנים, את טיב החובות. הסדר וולונטרי עושים במקומות שבהם משוכנעים או יש סבירות גדולה שאפשר לבדוק ושהחובות נכונים.
גדעון בר לב
¶
אני לא יודע. בסך הכול, לפי הקריטריונים הראשונים, היו 11 רשויות שהיו אמורות ללכת להסדר נושים בחסות בית המשפט. כבר הוצאנו שתי רשויות מהרשימה: פרדס חנה ויהוד. הן לא הולכות להסדר נושים בחסות בית המשפט; אישרנו להן תכניות הבראה, לשתיהן.
גדעון בר לב
¶
כן, להסדר כפוי. אנחנו הולכים אתן להסדר וולונטרי. אני מאוד מקווה שזה יצליח. אני חושב שזה ראוי ורצוי וטוב למערכת בכלל.
גדעון בר לב
¶
אחזור לזה. אדבר רק על עניין הזמן, שמספיק או לא מספיק לוועדה קרואה. לא מינינו ועדה קרואה. חבר הכנסת ליצמן פשוט טעה בהבנת הוועדה, בסך הכול מינינו ועדה לבדיקת תפקוד העיר לוד. זאת לא ועדה קרואה. אחרי מסקנות הוועדה נחליט מה לעשות. כרגע אנחנו קצת מגששים באפילה בעיר לוד, לכן החלטנו שתקום ועדה בראשות עוזי וכסלר, עם יועץ משפטי וגזבר ותיק. הם יבדקו. הם יגיעו למסקנות ויעבירו אותן אלינו. אנחנו נחליט מה לעשות.
גדעון בר לב
¶
זה לעניין דבריו של חבר הכנסת ליצמן. מישהו שאל על העיר בני-ברק, חבר הכנסת נהרי, נדמה לי. למיטב ידיעתנו בני ברק לא הייתה במצב קריטי. היא הייתה במצב של גירעון סביר ביחס להיקף שלה.
גדעון בר לב
¶
אין לי הנתון כאן. היא בכלל לא נמצאת אצלנו בהסדר כיסוי גירעונות – הסדר שכללנו בו רק רשויות שיש להן גירעון מצטבר של מעל ל-17.5%. בני-ברק לא שם. גודל הגירעון הוא לא הקריטריון היחיד. צריך לראות גם את היקף ההכנסות. אם היקף ההכנסות הוא 2 מיליארד והגירעון הוא 100 מיליון, הרי שגם אם הוא נשמע גדול מאוד זה 5%.
גדעון בר לב
¶
בהחלט. לעניין האיחוד: כרגע אנחנו מטפלים ב-12 איחודים או למעשה ב-11 איחודים. כי האיחוד של גאיה, של חמש המועצות הדרוזיות, כרגע עלה על שרטון. אני מבין שזה עבר בקריאה ראשונה וזה נמצא בוועדה.
גדעון בר לב
¶
על כל פנים, אנחנו פועלים ומתקדמים בשאר האיחודים. אני רוצה לומר שאתמול סגרנו הסדר של איחוד, שכולל גם תוכנית הבראה, לגבי המושבה כנרת ועמק הירדן.
גדעון בר לב
¶
אגע בזה. אני בכוונה נותן את הדוגמה של עמק הירדן וכינרת. בכינרת היו פחות מ-4,000 תושבים אבל היא הייתה באיחודים. אתמול נסגרה התוכנית של האיחוד, לשביעות רצונם של כל הגורמים, כך אני מעריך. הממשלה מזרימה כספים כדי לעזור.
גדעון בר לב
¶
זה לא שאלה של הסכמה או לא, זה היה חלק מהאיחודים שהכנסת החליטה עליהם. זה מתבצע. אתמול סגרנו את זה.
גדעון בר לב
¶
לגבי החלטת הממשלה: כאשר הממשלה דנה בהקצאה של הסכום של 1.5 מיליארד ש"ח היא אמרה שהכסף יוקצה לרשויות שעומדות בכמה קריטריונים. רשויות שאינן עומדות בקריטריונים לא יקבלו כסף מתוך הסכום הזה. הרשויות שאינן עומדות בקריטריונים הן הרשויות הקטנות שיש להן גירעון מצטבר גדול.
גדעון בר לב
¶
אסביר. הממשלה אומרת: את כל הכספים שמגיעים לרשויות לפי כל הנוסחאות, לפי גדיש וכו', כולם יקבלו – קטנות כגדולות. כולם יקבלו. את מה שמגיע מתוך הסכום של 570 מיליון ש"ח יקבלו בלי כחל וסרק, בלי הפליה, לפי קריטריונים. הכספים העודפים, הנוספים, שהממשלה מקצה מעבר לקריטריונים – כאן הממשלה אומרת שבסמכותה להחליט למי לתת אותם. היא החליטה שהיא נותנת אותם רק לרשויות שהן בגודל מסוים ובגירעון של מעל ל-17.5%. זאת הפררוגטיבה של הממשלה להחליט בעניין זה. אני מסביר לך שאת כל מה שמגיע לפי הקריטריונים כולם מקבלים.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
תודה רבה לך. רבותי, יש לי בקשה, אם אתם רוצים שאוציא אנשים – רק תגידו. אני לא מסוגל לסבול את זה.
קודם כול, תודה על הניתוח. אני רוצה לומר גם לנציגי האוצר וגם לך, אדוני מנכ"ל משרד הפנים: בישיבה הקודמת שלחנו משרדי ממשלה שלא הגיעו להסדר עם האוצר לעשות עבודה נוספת לפני ההצבעה. אני מתכוון לנסות לקיים הצבעה ביום שני. אני מבקש מכם לשבת עם האוצר ולנסות להגיע להבנות בקשר לקבלת הכספים. אני מבקש לדווח לנו על כך לפני כן. נרצה להיות מעורבים בנושא הזה, שזה לא יישאר בגדר משא ומתן ביניכם. אם זה לא יהיה לשביעות רצוננו, לא מן הנמנע שאדחה את ההצבעה או אנקוט צעדים אחרים.
שנית, לא קיבלתי תשובה – ואני מבקש שתבדוק את זה, אם כי נכון שהכסף עדיין לא אצלכם ואתה לא יכול להשיב לי – על נושא המשכורות לפני חג הפסח לאותם אנשים שלא קיבלו משכורות. אני מבקש מאדוני שיבדוק את הדרך, כיצד זה יכול להיעשות, ונאשר את זה להצבעה, זה יהיה חלק מהעניין.
שלישית, אמרו כאן נכון
¶
יש דברים שהם בתחום הפוליטי יותר, במדיניות. אישרנו בוועדה איחודים של רשויות מקומיות. אישרנו אותם בתנאים מסוימים וקבענו שבתוך שלוש שנים יהיה אפשר לבצע איחודים נוספים. על סמך זה ראשי רשויות וחברי מועצות הלכו לבחירות. אנשים העמידו את עצמם לבחירות, השקיעו מכספם, וחלקם נבחרו. אני לא חושב שהיום, אחרי שהם עשו את כל זה, זה הוגן לשנות. אולי אילו ידעו זאת מההתחלה לא היו מתמודדים?
היו"ר אברהם הירשזון
¶
שר הפנים הוא נציג הממשלה, הוא יביא את זה בפני הממשלה. אני מבקש לעשות זאת משני טעמים. ראשית כי הוועדה רוצה לגלות אמינות בהחלטותיה. גם לכם זה חשוב, כי נשתדל מאוד להיות אמינים כלפיכם. שנית, אני לא רוצה שלחבר הכנסת אורון יהיו תחושות באף. זה מטריד אותי, כי יש בעיה קשה בכל הנושא של קופות החולים והתקצוב. אני לא רוצה לערב דבר בדבר. אני מאוד מבקש מאדוני שיביא את זה בפני השר והממשלה ויאמר שוועדת הכספים רואה בעין לא יפה את האיחודים הנוספים לפני תום שלוש השנים, במסגרת שקבענו.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
בייגה, תדע לך, אם נותנים רישיון לאקדחים, כל אחד יכול לקבל. גם אנחנו עומדים בקריטריונים. גם אנחנו יודעים לעשות דברים וולונטריים. אז לא כדאי. אני לא עושה דברים בהתחכמות. אני אומר את הדברים כמו שהם, אני אומר את הדברים משום שאני רוצה להתייחס ברצינות למי שבא בפני. אני אומר זאת משום שאני מתייחס ברצינות ואני רוצה להישמע מהימן. לכן אם קיבלנו החלטה, צריך לכבד אותה. אם לא מכבדים, גם לנו יש אקדחים. יש לנו קצת יותר.
רבותי, הנושא הזה תם היום.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
כן. אנחנו עוברים להעברות התקציביות. אנחנו רוצים להודות לך, אדוני. כל אנשי הרשויות המקומיות, אם אתם לא רוצים שאשנה את החלטתי, צאו החוצה.
ב. שינויים בתקציב לשנת 2004
היו"ר אברהם הירשזון
¶
רבותי, מספר פנייה לוועדה: 100 – שינויים בתקציב לשנת 2004. עמ' 26. הנושא הוא הטלוויזיה החינוכית. מי מציג את העניין?
אפרת כהן
¶
הפנייה נועדה לתקצב הוצאה מותנית בהכנסה בתקציב הטלוויזיה החינוכית. בבסיס תקציב 2004 טרם נקבע תקציב לטלוויזיה החינוכית. בהתאם לסיכום בין שר האוצר לשרת החינוך, התרבות והספורט התקציב יינתן, ברגע שיהיו הפחתות יינתן גם התקציב. זאת הפנייה שנועדה לתת את התקציב של ההוצאה המותנית בהכנסה.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
יש שאלות? אין. תודה.
אני מקיים הצבעה על פנייה 100: אושר. הלאה.
אנחנו עוברים לפנייה 38 בעמ' 4. בקשה לרשות הלאומית לבטיחות בדרכים.
אפרת כהן
¶
עד עכשיו התקצוב של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים הייתה של כל משרדי הממשלה, ההשתתפות בנושאים שונים נעשתה בהוצאה מותנית בהכנסה. במשרד החינוך מדובר בהדרכה לזהירות בדרכים. כרגע אנחנו מפחיתים את ההוצאה המותנית בהכנסה וזה פשוט ייעשה כמו בכל משרדי הממשלה האחרים, בהשתתפות. לכן לא רואים את זה פה. זה מינוס ופלוס, וזה מתאזן. ההוצאה המותנית בהכנסה וההכנסה המיועדת יורדו מהתקציב. במקביל הכנסנו השתתפות של מינוס ופלוס.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
הבוקר קיבלתי את ההודעה, אביא את זה לדיון ולהצבעה. אני בעד לאשר את זה היום אבל קיבלתי מכתב מנומק עם בקשה להתנגד לנושא הזה. אני צריך להביא את זה לדיון, אני לא יכול לעשות זאת מרגע לרגע.
חיים אורון
¶
אני מבין שהמועצה לביטחון לאומי עוסקת בעיקר בנושא ההינתקות זאת הזדמנות טובה שהכנסת סוף סוף תשמע מהי הינתקות.
חיים אורון
¶
רגע. בייגה, תן לי לעשות את ההצגה שלי. זאת הזדמנות טובה. שיבוא לכאן ראש המועצה לביטחון לאומי או מנכ"ל משרד ראש הממשלה ויסביר. אני לא רוצה להגיד שיבוא ראש הממשלה.
חיים אורון
¶
היום בכנסת הוא יסביר לך כמו שאני אסביר לך. כבר עכשיו אסביר לך מה הוא יסביר היום בכנסת. זאת הזדמנות טובה. ארבעים חתמו. זאת הזדמנות להסביר למה צריך שני תקנים. הרי ממילא הוא לא מקבל את מה שהמועצה עושה. עוזי דיין ישב שם שנים, עשה חוברת שלמה על המצב הלאומי. ראש הממשלה אמר שאפילו לא פתח את זה. למה צריך לתת שם עוד ימי עבודה? שילכו לעבוד במקום אחר ויתפרנסו יותר טוב.
יצחק כהן
¶
אני מצטרף לדברים של ג'ומס. אין מקום לאשר את זה. בכל מקרה, אם כבודו מתכוון להביא את זה להצבעה, אני מבקש התייעצות סיעתית.
רותם הלוי
¶
שני תקנים לייעוץ בנושא טרור. תקן אחד הוא לאדם שמגיע מתוך משרד ראש הממשלה. תקן אחר הוא לאדם נוסף שמגייסים.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
חבר הכנסת גפני, מה אתה מפריע באמצע הישיבה? זה מכתב שמופנה אלי. אתה גם קורא אותו וגם מפריע לי.
עמית שפייזמן
¶
הפנייה עוסקת בשורה של שינויים בהוצאה מותנית בהכנסה ובשינויים פנימיים בתקציב השוטף של המשרד לביטחון פנים.
עמית שפייזמן
¶
גורמי חוץ. זה פרויקט של הוספת מצלמות לאכיפת חוקי תנועה. הכסף הזה מיועד להוצאת מכרז שיבחר חברה שתוסיף מאות מצלמות.
עמית שפייצמן
¶
זה הנושא שהיה קודם בפנייה של הרשות לבטיחות בדרכים. שיטת התקצוב השתנתה. ההוצאה המותנית יורדת. יש שינוי טכני בדרך שבה הכסף מגיע. רואים כאן מינוס. יש פלוס בפנייה אחרת, פנייה שאינה נראית כי זה פלוס ומינוס. הכסף לא השתנה. הם אפילו יקבלו קצת יותר.
משה בר סימן טוב
¶
בזמנו הוחלט על הקמה של מקלט לקורבנות סחר בנשים. ממשלת ארצות הברית נתנה 200,000 דולר להקמת המקלט. זאת הפנייה שמתקצבת.
משה בר סימן טוב
¶
יש נשים שהובאו לכאן למטרות זנות. על מנת שהן יוכלו להעיד נגד השולחים שלהן הן צריכות לקבל הגנה.
היו"ר אברהם הירשזון
¶
פנייה 88. יש נציגים של משרדי ממשלה? אין נציגים. אני רוצה לומר, שיירשם בפרוטוקול: תודיע למשרד האוצר שהעלינו פניות, נציגים לא היו פה. לכן, עד שלא יהיו נציגים בצורה מסודרת, לא נעלה את הדברים. תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:00.