פרוטוקולים/ועדת חינוך/7817
10
ועדת החינוך והתרבות
27.1.04
פרוטוקולים/ועדת חינוך/7817
ירושלים, י"ח בשבט, תשס"ד
10 בפברואר, 2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 152
מישיבת ועדת החינוך והתרבות
יום שלישי, ד' בשבט התשס"ד (27 בינואר2004), שעה: 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 27/01/2004
החזרת הפסיכומטרי כתנאי קבלה לאוניברסיטאות, הצעה לסדר היום של ח"כ טיבי, ח"כ בשארה, ח"כ דהאמשה וח"כ תמיר-הצבעה על החלטות הוועדה
פרוטוקול
החזרת הפסיכומטרי כתנאי קבלה לאוניברסיטאות
הצעה לסדר היום של חבר הכנסת טיבי, חבר הכנסת בשארה,
חבר הכנסת דהאמשה וחברת הכנסת יולי תמיר –
הצבעה על החלטות הוועדה
חברי הוועדה: אילן שלגי – היו"ר
יולי-יואל אדלשטיין
טלב אלסאנע
אורי אריאל
מוחמד ברכה
ענבל גבריאלי
מרינה סולודקין
גדעון סער
אברהם (בייגה) שוחט
יוסי שריד
אחמד טיבי
פרופסור יעקב כץ יו"ר המזכירות הפדגוגית
משרד החינוך, התרבות והספורט
פרופסור עקיבא פלכסר ור"ה (ועד ראשי האוניברסיטאות)
אסתר קרן מנהלת מרכז מרשם–אוני' תל-אביב, ור"ה
אנחנו, בישיבה הקודמת, קיימנו דיון ממצה ושמענו גורמים רבים ומגוונים באשר לשאלה של הקבלה לאוניברסיטאות. יש בפנינו שתי הצעות החלטה. אחת, כפי שאני רשמתי אותה ואחת שהגיש חבר הכנסת יוסי שריד. אני מבקש להקריא את הצעתי וחבר הכנסת שריד יקריא את הצעתו.
1. "ועדת החינוך והתרבות מקבלת את עמדת ועד ראשי האוניברסיטאות בדבר הספקות באשר לשימוש בשיטת המצרף ואת הצורך לבחון עד כמה היא מאפשרת קבלתם ללימודים של המועמדים הראויים ביותר.
2. הוועדה שמעה על הפערים הגדולים בין ציון המבחן הפסיכומטרי וציון המצרף אצל המועמדים שהגישו נתוני קבלה לפי שני הקריטריונים ולמדה כי רק 5% מכלל המועמדים הסתמכו על שיטת המצרף בלבד ולא הגישו ציון בחינה פסיכומטרית.
3. הוועדה מקבלת את עמדת ראשי האוניברסיטאות, לפיה במהלך שנת הלימודים תשס"ד תיבדק בצורה יסודית ההתאמה שבין ציוני המצרף, ציון הבחינה הפסיכומטרית וציוני שנה א' בקרב מי שהתקבלו ללימודים בתשס"ד.
4. הוועדה רשמה בפניה התחייבות ראשי האוניברסיטאות לחזור אל הוועדה עד סוף חודש אוגוסט 2004 עם נתוני ההשוואה והממצאים שיאפשרו ללמוד על תוקף הניבוי של המצרף ואת ההצלחה בלימודים האקדמיים.
5. הוועדה רשמה בפניה הודעת ראשי האוניברסיטאות כי האוניברסיטאות תמשכנה בתהליך הקבלה הממוקדת של אוכלוסיות מהפריפריה במסגרת ההעדפה המתקנת. כן תופעלנה ועדות חריגים שבמקרים יוצאי דופן יאפשרו קבלה על פי ציוני המצרף בלבד.
6. בשנה הקרובה, ב-2004, יוכלו מועמדים לגשת לבחינה הפסיכומטרית ללא תקופת המתנה של 6 חודשים, בין מבחן למשנהו.
7. הוועדה שמעה את עמדת שרת החינוך, התרבות והספורט התומכת בעמדת ראשי האוניברסיטאות ורואה את הדברים עין בעין עם השרה וצמרת המשרד.
8. לפיכך, ותוך כיבוד החופש האקדמי באוניברסיטאות, מודיעה הוועדה כי מקובלת עליה החלטת ראשי האוניברסיטאות לפיה הוקפאה הקבלה על סמך המצרף והליכי הקבלה לשנת הלימודים תשס"ה, יחזרו להיות כפי שהיו בטרם הוחלט על קבלה לפי המצרף, דהיינו, על פי הפסיכומטרי, ובלבד שתופעלנה ההקלות כפי שפורטו לעיל".
הסבר קצר, בעיקר לטובת אלה שלא היו פה בישיבה הקודמת: ראשית, אני באמת סבור ומשוכנע שאין זה ראוי שאנחנו נתערב בהחלטה של ראשי האוניברסיטאות. אנחנו צריכים לכבד את החופש האקדמי, אנחנו צריכים לשאוף לכך שאמנם יתקבלו ללימודים המועמדים הראויים ביותר.
אני סבור שראשי האוניברסיטאות, בעקבות הדיונים בוועדה הזאת ובעקבות דרישות של משרד החינוך והתרבות – לפי ההבטחות שגם הוועדה קיבלה וגם משרד החינוך והתרבות קיבל מראשי האוניברסיטאות, באמת הכוונה היא לעשות בחינה קפדנית ומעמיקה בסוף שנת הלימודים הזאת, כדי להשוות תוצאות של סיום שנה א' של סטודנטים שהתקבלו על פי השיטה האחת או על פי השיטה האחרת.
האוניברסיטאות הבטיחו להפעיל ועדת חריגים לאותם מקרים יוצאי דופן בכל אוניברסיטה, כשבכל זאת אפשר יהיה – כך יחליטו – לקבל אנשים על פי שיטת המצרף. שמענו על כל מיני מקרים של חיילים שלא יכולים כעת לגשת לפסיכומטרי, או של מישהו שהיה בחו"ל או איזה מקרה יוצא דופן אחר. וגם ההסכמה שלא יהיו המתנות בין המועדים הפסיכומטריים, כך שאדם יוכל לשפר ציונים פסיכומטריים גם בהפרשים של חודשיים, או ככל שיש הפרשים קצרים בין הבחינות.
זאת ההצעה שאני מציע שאנחנו נאמץ - - -
ברשותך, היושב ראש. אם נניח שוועד ראשי האוניברסיטאות מקבל החלטה בלתי סבירה בעליל, גם אז אנחנו נכבד אותה, לא נתערב, בתירוץ של החופש האקדמי?
זה לא עניין של עיקרון. זה מתי שנוח ליושב ראש מכבדים ומתי שלא, לא מכבדים. זה לא עניין של עיקרון.
לא, זה לא לפי היושב ראש. היושב ראש, כמובן, מותר גם לו לומר את דעתו, אבל הרוב בוועדה הוא זה שמחליט.
לא, ממש לא. אבל אני בכל זאת עונה לחבר הכנסת אלסאנע ואני אומר: אם מישהו בכל זאת סבור שהעניין הוא בלתי צודק בעליל ופוגע באושיות הצדק ואולי בחוקי היסוד, כמובן תמיד דרכו פנויה לרשות אחרת.
אבל איך זה שלא מצאת שום הזדמנות, שום מקום, להתייחס לסיכום שהיה עם ועד ראשי האוניברסיטאות עם ועדת החינוך של הכנסת?.
יושב ראש הוועדה מנהל את הדיון. בדיון נאמרו דברים גם על ידיכם, ונמצאים בפרוטוקול - - -
טיבי, אני, דרך אגב, התבטאתי בעניין הזה בישיבה הקודמת. התבטאתי. אמרתי מה דעתי על הסיכום ההוא. כיבדתי אותו. אני אמרתי שאני לא רואה בו סיכום. אני ראיתי בו אז המלצה. אני סבור שהסוברניות בנושא הזה צריכה להיות לראשי האוניברסיטאות, אלא אם כן הכנסת תחליט כן לשנות דברים. זו תמיד זכותנו. אז הייתה הצעת חוק בעבר, ואולי תהיה הצעת חוק חדשה - - -
אני רוצה שני משפטים. כחבר ותיק אני רוצה לומר: תמיד יש תהייה בבית הזה מדוע מצפצפים על הכנסת. ולי יש תזה ארוכת שנים שאומרת, שמצפצפים על הכנסת כי קודם כל הכנסת מצפצפת על עצמה.
אוטו-צפצוף, נכון, יפה מאד. באנגלית משובחת.
אוטו-צפצוף, נכון. ומכיוון שיש אוטו-צפצוף, אז גם מצפצפים עליה.
יכול להיות – אני חושב שלא – יכול להיות שטעינו. ישבנו על המדוכה, שבעה נקיים. קיימנו דיונים ארוכים, אנשים ביטלו את זמנם, הקדישו לזה הרבה מאמץ, ואחר כך, באישון לילה, כמו גנבים בלילה, עושים את כל המסקנות פלסתר ואחר כך מתפלאים למה מצפצפים על הכנסת באוטו-צפצוף. איך לא. לא נועצים עם הוועדה, לא מוצאים לנכון אפילו מטעמים של נימוס.
אז יכולתי לנסח כך וגם אחרת, לומר לחברי ועד ראשי האוניברסיטאות מה שאני חושב עליהם, ומה שחושבים עליהם רבים מן הפרופסורים באוניברסיטה כשנודע להם. הם יאמרו את דברם בימים הקרובים – כך אני מקווה – באמצעים שונים. אני מניח שהעניין גם יתגלגל לערכאה נוספת, לפי מיטב ידיעתי, ואז נראה איפה אנחנו עומדים.
אז כאמור, יכולתי לנסח את ההצעה באופן שונה, אבל אנחנו, כאנשים בני תרבות שלמדו באוניברסיטאות, אנחנו חייבים במידת האיפוק, ולכן ההצעה יצאה כפי שהיא יצאה:
"הוועדה תובעת מוועד ראשי האוניברסיטאות לכבד את ההסכם, שהתקבל בוועדה ביום 06/05/2002, שמחייב את המוסדות להשכלה גבוהה לקבל תלמידים למוסדות גם על פי שיטת המצרף וגם על פי המבחן הפסיכומטרי, וכל זה לתקופה של שלוש שנים לפחות, שלאחריהן תשוב הוועדה לבחון את שיטת הקבלה על פי ממצאים אמינים ובדוקים". – יש פה יותר מרמז שהממצאים של היום, אין בהם אבן על אבן. גם כל הסיפורים על ועדות חריגים שיפתרו את הבעיה, מזכירים לי בערך את הסיפורים על שחרורו הקרוב של עזאם עזאם.
חברים, בואו נקיים הצבעה. יש הצעת היושב ראש, יש הצעת חבר הכנסת שריד, ונצביע. מי בעד הצעת היושב ראש, ירים את ידו בבקשה. מצביעים רק חברי ועדה או מישהו שמחליף חבר ועדה. שישה.
מי בעד הצעת חבר הכנסת שריד? יש לנו שישה בעד הצעת היושב ראש ושלושה בעד ההצעה של חבר הכנסת שריד.
תודה רבה. תודה רבה, הישיבה סגורה.
אם אחרי הרביזיה הצעת היושב ראש היא שתתקבל, אני חושש שיווצר רושם מוטעה מהכותרת, שעל פי הצעתם של חברי הכנסת טיבי, בשארה, דהאמשה, יולי תמיר ומוחמד ברכה התקבלו ההחלטות. אני מבקש לציין, שההחלטות האלה התקבלו - - -
מה קרה? מה קרה שאת מגייסת את כל הבית? אלה החלטות ועדת חינוך. זה קשור בחינוך, לא קשור אליכם.
כן. זה שוק, זו לא ועדה.
לציין כסעיף תשיעי שההחלטות הנ"ל התקבלו בניגוד לדעתם של חברי הכנסת המציעים.
אני רוצה להגיד שבשבוע הזה, בין הישיבה הקודמת לישיבה עכשיו, טרחתי וגם קצת בדקתי. לא שלא הייתי שלם עם עמדתי בפעם הקודמת, אבל בכל אופן רציתי לדעת.
הדיון עכשיו לא נפתח מחדש, הוא בטח יפתח עוד כמה חודשים, באוגוסט, כאשר יעלו על דברים, אבל אם הייתי יודע את מה שאני יודע עכשיו, בישיבה הקודמת, בכלל לא הייתי צריך לדבר ומיד היה צריך להצביע. ואני לא מקבל את העניין שזה כאן מתחלק בין כאלה שהם גזעניים ולא גזעניים - - -
על מי אתה מחפה? על מי אתה מחפה בכלל? אתה יודע מה היה בישיבה עם ור"ה. אתה יודע בדיוק, אתה יודע. אתה יודע בדיוק מה דיברו שם.
סליחה, סליחה. אתה לא נתת לי לדבר. יש לי משפט אחד, נו, מה זה? סתימת פיות?
אני רק רוצה לציין שזה לא המקרה הבודד והיחיד שבייגה מוביל מהלכים שהם מוזרים ותמוהים. את כל הסוגיה של מס רכוש הוא התנגד, עד שבא מאיר שטרית ושינה.
מי נגד רביזיה?
טוב, רבותי. היות וביקש חבר הכנסת ברכה, אנחנו נרשום שנית מי הצביע נגד. בסדר.
מה שאני מבקש לרשום, לפי בקשתו של חבר הכנסת ברכה, שהוא הצביע נגד, ושחבר הכנסת טלב אלסאנע הצביע נגד, ושחבר הכנסת שריד הצביע נגד – והיה עוד מישהו מהמציעים שהצביע נגד?
לא. היה מהמצביעים שנכח והביע עמדה נגד. מה, יוצא שאני תומך עכשיו בהצעה? ההצעה השחורה הזאת שלך?
וחבר הכנסת טיבי, שלא השתתף בהצבעה, הביע דעה נגד. בסדר? כך נכתוב בפרוטוקול.
רבותי, תודה לכם.