פרוטוקולים/ועדת הפנים/7842
5
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
13/01/2004
פרוטוקולים/ועדת הפנים/7842
ירושלים, י"ח בשבט, תשס"ד
10 בפברואר, 2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 130
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
יום שלישי, י"ט בטבת התשס"ד (13 בינואר 2004), שעה 12:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 13/01/2004
הצעת חוק קביעת מזוזה במבנה ציבור, התשס"ד-2004
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק קביעת מזוזה במבני ציבור, התשס"ג-2003 – חה"כ יעקב ליצמן
מוזמנים
¶
חה"כ משה גפני
חה"כ נסים זאב
חה"כ אופיר פינס-פז
יחזקאל לביא מנהל האגף לתכנון ואחראי על המידע, משרד
הפנים
עו"ד אלי פוקסברומר הלשכה המשפטית, משרד הפנים
חגית מאיר מפקחת מתאמת במנהל הפדגוגי, משרד החינוך,
התרבות והספורט
עו"ד יבינה זכאי בראונר הלשכה המשפטית, משרד החינוך, התרבות
והספורט
עו"ד אמנון דה-הרטוך משרד המשפטים
עו"ד סמדר לוי-זיני משרד הבינוי והשיכון
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שלום. אני רק רוצה לדעת אם כל המוזמנים כאן, אף-על-פי שלא נחכה להם. משרד הדתות – הוא לא קיים, אבל יש מישהו שכביכול מייצג אותו? לא.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חבר הכנסת גפני, אני יליד ועדת הכספים. החוקים שיחולו שם יחולו גם פה. אני מחזיק פטיש וכולם מדברים רק אל היושב-ראש ולא מדברים בלי אישור של היושב-ראש. כך אולי נסיים את זה בכמה דקות. כי בשעה 13:00 יש מישהי שתזרוק אותנו מהחדר. יש היום ישיבה של ועדת המשנה.
יחזקאל לביא ממשרד הפנים לא נמצא כאן, גם עו"ד פוקסברומר מהלשכה המשפטית לא נמצא פה. נמצאות כאן נציגות משרד החינוך, התרבות והספורט: עו"ד זכאי מהלשכה המשפטית וחגית מאיר מהמנהל הפדגוגי. וגם עו"ד דה-הרטוך נמצא פה, מה לעשות.
יעקב ליצמן
¶
שאלתי שאלה תמימה. למה לא הזמינו למשל את עמיר פרץ, למה רק את עו"ד דה-הרטוך? מה זה שייך אליו?
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, אם לא נסיים היום העניין יידחה לישיבה אחרת. הצטרף אלינו מישהו ממשרד הפנים. עו"ד פוקסברומר. ממרכז השלטון המקומי אין נציגה.
אמנון דה-הרטוך
¶
יש לי בקשה. חבר הכנסת ליצמן תהה מה אני עושה פה. אני חושב שזכותי להבהיר לחבר הכנסת ליצמן שאני רפרנט לענייני דתות במשרד המשפטים.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מי שמצביע, זה לא אומר שהוא קיבל זכות דיבור. חבר הכנסת ליצמן לא שאל כדי לקבל תשובה. תשובתך לא תספק אותו בין כך ובין כך. חבל על העניין. זה ברור וידוע: אם לא היית כאן הייתי שואל איפה אתה.
משה גפני
¶
בכל אופן, אלה לא דיונים על ארגוני התרבות החילוניים, שהוא לא נמצא בהם. דנים פה בדברים דתיים, לכן הוא נמצא.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חבר הכנסת זאב, איחרת. אנחנו במסגרת של ועדת הכספים: מדברים רק באישור. אנחנו מתחילים.
יעקב ליצמן
¶
אדוני היושב-ראש, הנושא הגיע אלי בעקבות תלונה – שתי תלונות – של הורים: הם שלחו את הילדים למוסד חינוכי, הילדים ביקשו לנשק את המזוזה ולא הייתה מזוזה. ההורים פנו למנהל והוא אמר שלא צריך, שהוא אלא רוצה.
אני רוצה להדגיש: מוסדות הציבור – זה בא מתקציב המדינה, שמייצג את כולם. החוק לא בא לחייב לנשק מזוזה; הוא לא בא להכריח אדם באורחות החיים שלו. הוא בא לאפשר לאדם שרוצה לנהל אורחות חיים מסוימים לנשק את המזוזה. אם לא, שלא ינשק.
אנחנו יודעים שמזוזה זה שמירה על הבית. אנחנו יודעים שהמצב היום קשה. ההורים רוצים להיות רגועים, והם רואים בזה סמל לשמירה. היה סקר שהראה של-90% ומשהו מתושבי המדינה היהודים יש מזוזה. אני גם רוצה לסייג: אני רוצה להכניס לחוק קביעה שהוא יחול רק על מוסדות יהודיים, לא על המגזר הלא יהודי; אני לא מדבר עליהם. אני רוצה להכניס את זה להצעה. חבר הכנסת בריזון, אם הייתי אומר שאני רוצה להכריח כולם לנשק את המזוזה,
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מבקש משני האדונים חברי הכנסת יעקב ועשו, שקראו "אדוני" זה לזה, קודם כול להפסיק.
רוני בריזון
¶
רק משום שיש יעקב זה לא אומר שאני עשו. על עשו נאמר: "ויאמר עשו יש לי רב" זה שייך לגזרה אחרת, ששם יש רבנים.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אמרתי: אתה גם כמעט אדמוני. אבל אני מבקש לא לקרוא זה לזה "אדוני" ואחד לא יתערב בענייניו של האחר.
יעקב ליצמן
¶
אז העירייה משתתפת, יש דבר כזה, נותנים.
אין שום בעיה לבקש לקבוע בחוק לחייב מוסד ציבורי להתקין מזוזה, שתהיה למי שרוצה. בפרט שזה סמל ליהודים בכל הדורות: "וכתבתם על מזוזות ביתך ובשעריך למען יראון ממך". זה המשך הפסוק. דורשים שזאת שמירה על אריכות ימים, על הבית. לכן אני מבקש שבמוסדות ציבור, מי שרוצה, שתהיה לו אפשרות.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מודה לך. נדבר על העיקרון, ואחר כך ניכנס לפרטים. אתם תראו שיהיו פרטים.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם לא יהיו פרטים, נעשה זאת בקיצור. אתם תראו שיהיו פרטים ואתם אפילו תופתעו כמה. גם בהלכה יש די פרטים, ונצטרך לדעת את זה. וָלא, תהיה מבוכה מבחינת ההלכה. נצמיד את זה ל"שולחן ערוך" והכול יהיה פשוט.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אולי לא "שולחן ערוך", כי לפי ה"שולחן ערוך" יכול להיות שחבר הכנסת בריזון יהיה מבסוט, כי לא יצטרכו לשים מזוזה. נמצא את הדרך הנכונה.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לפני שחברי הכנסת המכובדים ידברו אני מציע שנקבל קצת יותר מידע וניתן לנציגי המשרדים לומר כמה דברים. אחר כך תוכלו להתבטא ונתקדם.
חגית מאיר
¶
קודם כול משרד החינוך רואה את הדבר בחיוב, וכבר ניתן מענה לנושא באמצעות חוזר מנכ"ל, שבו ההנחיות המחייבות את מוסדות החינוך. ההוראות ניתנו משנת תשמ"ד, 1984, והיה רענון בשנת תשס"ב, לפני שנתיים, בזו הלשון: "על מנהלי מוסדות חינוך יהודיים ומנהלי רשויות חינוך להקפיד על קביעת מזוזות בפתחי החדרים, כמקובל בדיני ישראל וכנהוג במשרדי ממשלה".
חגית מאיר
¶
החינוך הרשמי, מגן חובה ואילך. צוינו כאן מוסדות חינוך יהודיים אנחנו מבקשים להתחשב ברגשותיהם של המיעוטים הלא יהודיים ולפטור מהדרישה מוסדות חינוך שאינם יהודיים. חייבים להוסיף זאת.
יבינה זכאי-בראונר
¶
הערה קטנה למה שאמר חבר הכנסת ליצמן קודם לכן. הוא דיבר על תקציבי מדינה. נכון שמשרד החינוך, אגף בינוי, מעביר תקציבים לרשויות המקומיות לבינוי של מוסדות חינוך מוכרים, אבל הנושא של ציוד הוא בתוך התקציב של אגף הצטיידות. בדקתי לפני הישיבה – אין שם סעיף שמדבר על תשמישי קדושה. כך שמבחינתנו כל הנושא התקציבי ייפול על השלטון המקומי.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
איך חוזר מנכ"ל יכול לצוות על המנהלים לדבר שהוא לא מתקצב אותו? זה קורה במשרד החינוך?
מרים פרנקל-שור
¶
היא רחבה, היא לכל המגזרים? בתי ספר יהודיים, ברור; אבל אין התייחסות לבתי ספר ממלכתיים-דתיים לעומת אחרים?
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
השרה היא גם שרת התרבות והספורט. האם ההנחיה הזאת כוללת כל מוסדות התרבות והספורט?
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כלומר היא לא הייתה שרת התרבות והספורט. סביר להניח שבשלב הבא היא תוציא הנחיות גם עליהם, כי היא הפכה לשרה שלהם.
אמנון דה-הרטוך
¶
יש לי כמה הערות. ראשית, אף שדברי ההסבר מדברים על מוסד חינוך הצעת החוק בנוסחה אינה מדברת על מוסד חינוך אלא על מבני ציבור.
אמנון דה-הרטוך
¶
בסדר. אני מבקש לומר שככל שהמניע להצעת החוק הוא בעיה שבתחום מוסדות החינוך, הנוסח של הצעת החוק אינו נוגע רק למוסדות חינוך.
אמנון דה-הרטוך
¶
אדוני היושב-ראש, כבר בתחילה נתקלתי בקבלת פנים חמה מחבר כנסת פלוני, אני מבקש לאפשר לי לדבר. עכשיו אמרו שאני ברשות, אני מבקש לאפשר לי. הנחת העבודה היא שהאנשים כאן מארחים כמנהג הכנסת האורחים של אברהם אבינו.
אמנון דה-הרטוך
¶
באמת. הניסיון כאן להקשות על העבודה קשה.
הנוסח של הצעת החוק אומר שמבנה ציבור יהיה: משרד, בניין, לשכה, אולם כמפורט בסעיף 2א(א) ו-(ב) לחוק הדגל והסמל, התש"ט-1949. ההגדרה שם: "משרדי הממשלה, הרשויות והתאגידים שהוקמו בחוק" – לדוגמה יד בן צבי – "בניין לשכתו של ראש לרשות מקומית, בניין מנהלה של מוסד להשכלה גבוהה וכן" – זה לענייננו כאן – "בניין ראשי של מוסד חינוך מוכר כמשמעותו בחוק לימוד חובה, התש"ט-1949". אלה מוסדות הציבור שמצוינים בהוראת סעיף 2א(א) ו-(ב) לחוק הדגל והסמל.
הצעת החוק היאר הרחבה גדולה מאוד. צריך לומר שהיא לא מדברת על מוסדות חינוך מסוג פטור; הם אינם חייבים להתקין מזוזה. מוסדות הפטור בישראל הם כולם חרדיים והם אינם חייבים, בעוד שכל המוסדות האחרים חייבים. זאת ההצעה.
אני רוצה להעיר כמה הערות להצעה עצמה. ראשית צריך לומר שבהצעה אין מנגנון אכיפה. מוטלת חובה ללא אכיפה. אין קנס מנהלי או קנס פלילי או עבירה פלילית. הוועדה מתבקשת לשים לב לעובדה הזאת, כי בחקיקה לא מקובל להטיל חובה שאין עליה מנגנון אכיפה. אם אין מנגנון אכיפה והאדם מפר את החוק, החוק הופך למרמס ולביזוי ללא שום מנגנון אכיפה.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא יענה אלא אם השאלה תעבור דרכי. הבנתי את השאלה. נשאל אותו בהמשך. זה לא רלוונטי.
אמנון דה-הרטוך
¶
לא, ודאי שזה לא ענייני האישי. הניסיון להכניס כאן פרסוניפיקציה מיותר.
אני מבין שההצעה לא מכוונת לכפות זאת על מוסד לא יהודי, כי גם בדברי ההסבר וגם בדברים שנאמרו בכנסת על-ידי חבר הכנסת המציע אין כוונה כזאת. צריך להתייחס לזה. מהבחינה הזאת יש שאלה מעניינת: מה קורה עם מבני ציבור מעורבים, שאין להם שיוך ברור? אני לא מדבר על מוסדות חינוך, יש אחד כזה; אבל למשל אוניברסיטה: האם היא מוסד יהודי או לא יהודי? אין לה שיוך דתי. מה יהיה דינה?
אמנון דה-הרטוך
¶
על זה אני מדבר. אם המטרה היא לחייב התקנת מזוזה כדי שהיהודים יוכלו לקיים מצווה – ואני לא יודע אם זאת מצווה, מייד אתייחס גם לנקודה הזאת – אם הכוונה היא שהם יוכלו לראות מזוזה בשעה שהם עוברים במבני ציבור, הרי שיש מבנים שהם נעדרים שיוך לאומי. האם הכוונה היא לחייב אוניברסיטה, למשל? אני רוצה להדגיש את הנקודה הזאת כי ייתכן שיש מכללה שאין לה שיוך ברור אבל דה-פקטו רוב האנשים שם לא יהודים. האם משום שיש יהודי אחד יש כוונה לחייב התקנת מזוזה?
דבר נוסף שאני רוצה להעיר, וצריך להביא זאת גם לידיעת חברי הכנסת המציעים, הוא שעל-פי ההלכה היהודית אין חובה להתקין מזוזה במקרים כאלה. לכן יש מקום לשאול: האם במקום שההלכה היהודית אינה מטילה חובה יש מקום שהמחוקק הישראלי יטיל חובה, שכרוכה כמובן בהוצאת ממון? נכון שהוצאת הממון היא לא במיליונים, אם כי בקנה מידה לאומי אולי כן, כי מזוזה כשרה ודאי עולה 100 ש"ח, אולי יותר.
רוני בריזון
¶
כולנו יודעים ההלכה, את הרמב"ם, את ה"שולחן ערוך". אנחנו יודעים שאין בעניין הזה מחלוקת, לא ראשונים ולא אחרונים.
אמנון דה-הרטוך
¶
אם לוועדה יש עניין בכך אני מבקש להפנות אותה למאמר מקצועי-הלכתי מהזמן האחרון, בכתב העת "תחומין". יש שם מאמר של הרב יהודה שביב: "מזוזה ושערי ירושלים העתיקה". הוא מתייחס להתקנת מזוזות במקומות שהם ללא שיוך של בית, ששם קיימת המצווה. זה מופיע ב"תחומין" ט"ז, עמ' 407.
אלה ההערות שיש לי לגופו של עניין. לגבי השאלה הראשונה שחבר הכנסת גפני שאל, אם אני תומך בהצעת החוק: צריך לומר שהממשלה, בוועדת השרים, החליטה להתנגד להצעת החוק. אבל מקובל עלינו שמאחר שהנושא עבר את ההצבעה בכנסת,
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מאחר שזה עבר בקריאה טרומית בכנסת אני מניח שהממשלה, מסירה את התייחסותה ונותנת לכנסת לנהל את ענייניה.
אמנון דה-הרטוך
¶
זה מה שרציתי לומר כשנקטעתי בפעם המי יודע כמה. מאחר שזה עבר בקריאה ראשונה בכנסת, מקובל עלינו שאנחנו, עובדי המדינה, צריכים לסייע לגיבוש החוק תוך מזעור נזקים.
רוני בריזון
¶
כן אדוני, בתוך עמנו אנחנו יושבים, ולכן באווירה אינטימית זו אני מרשה לעצמי לומר דברים שיוצאים מן הלב ונכנסים אל הלב. הצעת החוק הזאת גם רעה וגם מיותרת, ואם יורשה לי היא גם קצת מצחיקה באיזה שהוא מקום. אני מתפלא על חבר הכנסת ליצמן, שמוחזק בעיני כיהודי חכם, על שהתחיל את כל הסיפור.
רוני בריזון
¶
אדוני חכם או מוחזק כחכם. הצעת החוק רעה משום שהיא מביאה אלינו שוב את החוקים שעניינם שימוש במנגנונים ממלכתיים כדי להסדיר מערכות דתיות או כדי לכפות אותן על אחרים. כי מזוזה – ואיש לא יחלוק עלי כאן – היא תשמיש קדושה, שעניינו דתי, שקביעתו במצווה דתית; כל מה שמסביבו יש בו עניין דתי, שום דבר אחר: לא כלכלי, לא משפטי, לא חברתי ולא שום אלמנט אחר. והנה אנחנו מתבקשים לקחת לשם כך את הכלים של המדינה, ואולי גם את מכשירי האכיפה שלה – את המשטרה, שתרדוף את מי שאינם קובעים או אינם מנשקים, את בתי המשפט שידונו אותם אחר כך.
זה דבר שפסול מעיקרו. שנים רבות גם לא עשו אותו. הייתה תקופה שבה נעשה שימוש בכלים ממלכתיים כדי להעביר חוקים שעניינם דת או נושאים דתיים, וזה נפסק. זה נפסק משום שכל מי שעסק בכך הבין שהוא בעיקר תורם לפילוג ולמחלוקת ולריב, ובסופו של דבר גם לכך שאנשים כמוני מגיעים לכנסת – והרי אלה שעסקו בזה, לא זאת הייתה כוונתם, וכולם מנידים בראשם.
לכן לא כדאי להתחיל זאת מחדש. לא כדאי לספק פרנסה ודלק למריבה הספציפית הזאת. חבר הכנסת ליצמן וחברי שומרי המצוות יודעים שלא מפריעים לאיש לקבוע מזוזה בשום מקום. מעולם לא היה מקרה שמישהו רצה לקבוע מזוזה ולא נתנו לו.
רוני בריזון
¶
לא, סליחה. במקרה האחד שבו מדובר אינני יודע אם הוא נופל בחוק כי זה מוסד פרטי. זה הרי המוסד ליד טבריה, ששייך לאיזה קיבוץ. הקיבוצניקים, על-פי האידיאולוגיה שלהם, לא קבעו מזוזות. אלא שבצוק העתים הקיבוץ התחיל לקבל ילדים מהאוכלוסייה מסביב וההורים באו ודרשו את העניין.
רוני בריזון
¶
זה נכנס לעיתונים כשמנהל בית הספר סירב. אחר כך הייתה אספת הורים והמנהל והמורים החליטו להיענות לבקשה ולקבוע מזוזות.
אם כן גם המקרה האחד והיחיד שבגינו צמח העניין הזה היה כלא היה. חבל לחזור עכשיו לאותה תקופה שבה משתמשים בכלים הממלכתיים. כמו שיש אמונה בלבותיהם של חברי שומרי המצוות כך יש אמונה גדולה גם בלבי. האמונה שבלבי רואה במעשה כזה את אבי אבות הטומאה. בשבילי זוהי כפייה דתית נקייה וטהורה.
רוני בריזון
¶
לא אפגע בקודשים של איש ובפרט שלא יפגעו בדברים שחשובים לי. זה החלק הראשון להסבר מדוע ההצעה רעה. שמענו עכשיו על קיומם של חוזרים שמסדירים הדברים בצורה כזאת או אחרת, וחזקה על כל אמרכל שיש לו סעיף "שונות" בקופה קטנה ג' וכך אפשר להוציא 200 ש"ח ולעשות בהם שימוש כזה. עובדה שאינני מכיר מבנה ציבור אחד היום שאין בו מזוזה, ממש בימינו אלה. אין מצב כזה שבגלל מחסור בכסף או בגלל התנגדות של מישהו זה לא קיים.
אני ממשיך ואומר שההצעה הזאת גם מיותרת. כמו שאמרתי, הבעיה אינה קיימת. בדרך כלל מחוקקים חוק כדי לפתור בעיה. כאן הייתה בעיה אחת ויחידה, שניתן לה פרסום, שנפתרה כמעט מניה וביה. כל היתר מיותר. אם מחברים את המיותר לרע, אני חושב שמן הדין לשקול מחדש עצם הנחתה של ההצעה הזאת. אולי חבר הכנסת ליצמן יחליט, אחרי מה ששמע כאן, שהוא מבקש למשוך את ההצעה.
לעניין השלישי והאחרון, וכאן אני מבקש סליחה על כך שאני אומר שהעניין הזה קצת מצחיק: הוא קצת מצחיק משום שקודם כול אין שום אכיפה. איזה מין חוק זה? ממה נפשך: אם לא מתכוונים לאכוף,
רוני בריזון
¶
אז הוא באמת יהיה כפייה דתית מוחלטת ויהיה אפשר להיאבק נגדו בגלוי, בעיתונים, כל הדברים שמספקים לי פרנסה – הרי על זאת פרנסתי, כידוע. אבל אני רוצה לקחת את העניין קצת הלאה: בעניין הזה של מזוזה במבני ציבור יש אולי מחלוקת בשאלה אם צריך לקבוע אותה בברכה או לא, אבל אין מחלוקת שגם הגמרא – במסכת ברכות, אם אינני טועה – מספרת על כך שבבית מדרשו של רבי יהודה הנשיא לא הייתה מזוזה. רבי יהודה הנשיא, מחבר המשנה, היה נגרר על-ידי המשטרה בעקבות החוק הזה – כי הרי בית מדרשו היה מבנה ציבור – ונידון על-ידי בתי הדין. הוא לא קבע מזוזה.
רוני בריזון
¶
אני אמשיך ואומר: אצל הרמב"ם בהלכות מזוזה זה הרי דבר ברור ומובן: מבנה ציבור אינו עומד בעשרת הקריטריונים שהוא מזכיר שם, ודאי לא שהוא נועד לדירת אדם ולדירת קבע.
רוני בריזון
¶
בעניין הזה אין שום ספק שיש חשש של "בפני עיוור לא תיתן מכשול", כי יהודי מן הרחוב, שאינו מכיר, חושב שאין שום צל של ספק, ועכשיו במבני ציבור קובעים מזוזה ומברכים עליה בשם המלכות.
רוני בריזון
¶
לא בכל פעם שקובעים מזוזה קוראים לרב. אם החוק הזה יישאר על כנו יש חובה להכניס בו את האזהרה שבעניין הזה קביעת מזוזה היא לפחות עניין שבמחלוקת וצריך לבדוק אם מותר לעשות על זה ברכה.
רוני בריזון
¶
אני מציע להוריד את החוק, אבל אם החוק יישאר, בהחלט. אם כפייה דתית, לפחות כפייה דתית כדת וכדין.
לאה נס
¶
קודם כול אני חייבת להודות שבכל פעם שאני שומעת את חברי חבר הכנסת בריזון אני מתפעלת מהבקיאות ומהידע שהוא נואם לנו השכם והערב. באמת יש לו הזדמנות טובה. אני חושבת שצריך להסתכל על זה אחרת. אני תומכת בחוק של חבר הכנסת ליצמן. בסך הכול כולנו ידועים, בלי כל הפלפולים והציטוטים והגמרות,
לאה נס
¶
אני חושבת שזה יכול לתרום, טוב שזה יהיה. מוסדות ציבור ומוסדות ממשלתיים גם כך נוהגים לשמור, בתחומים נוספים, על סממנים שקשורים לצביון היהודי. אני חושבת שזה סממן מובהק, וכדאי שהוא יהיה. אני לא חושבת שצריך להיכנס לפלפולים.
לאה נס
¶
אני חושבת שזה רעיון טוב לעגן זאת בחקיקה. אני חושבת שהוא יתקבל בברכה. גם אם לא הייתה הסכמה של הממשלה בעניין זה, עובדה שזה עבר בכנסת. לכל אחד הייתה זכות להצביע וזה עבר. אני מניחה שגם החוק יעבור, כי באמת התייחסו אליו כפושטו ולא לא כפשוטו.
משה גפני
¶
בתקשורת הדתית אנחנו לא אומרים את זה, בתקשורת החילונית אני אומר ובריזון מכחיש. אני מסכים לחלוטין עם חברת הכנסת לאה נס. אני מציע לא להכניס את החוק הזה לפרופורציות שאינן נכונות לחלוטין. זה לא חוק דרמטי, אין דרמה בכל העניין הזה. גם חבר הכנסת המציע, מר ליצמן, אומר שבכל מוסדות החינוך, בכל המקומות, יש מזוזות; אין בעניין הזה כפייה ושום דבר. אני רגיל בכנסת, ואולי אני יותר שנים מחבר הכנסת בריזון,
משה גפני
¶
אדוני היושב-ראש, מבחינת העניין של חקיקת חוקים, ברבים מאוד מהחוקים שעוברים בכנסת, מכל מיני סוגים, כאשר יש מקרים יוצאים מן הכלל שמקבלים הד תקשורתי, מתקנים את החוק לא בגלל הרוב.
כמובן, אני לא עושה שום השוואה, אבל בעצם החוק הזה דומה לחוק הסמל והדגל, ששם יש כפייה מוחלטת. מי שעובר על חוק הסמל והדגל דינו מאסר שנה אחת. אם אני ערבי ואני לא רוצה לשים את הסמל והדגל בבית הספר שלי, יש עלי כפייה. אני הולך למאסר שנה אחת אם אני מפר את זה. מה זה חוק הסמל והדגל? המדינה יכולה לכפות עלי לשים את דגל המדינה או את סמל המדינה, כשסמל המדינה הוא החנוכייה? כאזרח ערבי אני חייב לעשות את זה? אין כאן הבחנה בין מוסד נוצרי או מוסלמי או יהודי. יש למדינה סמלים. את הסמל הזה כופים על כל אזרחי המדינה, גם אם זה לא מתאים להם. אף פעם לא הזדעק מישהו ואמר "בשום פנים ואופן לא".
כמו שאמרה חברת הכנסת נס, זהו חוק של סמל, לא של הלכה, לא של דיון אם לנשק מזוזה או לא, אם חייבים לקבוע או לא. מדובר בסמל, שקיים במדינה, והוא לא כופה דבר על איש. אני מתאר לי שבשל כך חבר הכנסת ליצמן לא הכניס כאן אמצעי אכיפה, כי מדובר בסמל, סמל במדינה יהודית. הוא מגדיל לעשות ואומר שמוסדות שאינם יהודיים מוצאים מהחוק, מה שלא קורה בנוגע לסמל המדינה, שהוא סמל יהודי לכל דבר ועניין לא פחות מהמזוזה – המנורה היא סמל יהודי. על זה חבר הכנסת בריזון ידידי לא התרעם אף פעם ולא אמר: למה אתה כופה על בית ספר בנצרת או בטייבה סמל יהודי, ועוד נותן להם מאסר של שנה אחת?
משה גפני
¶
אתה צודק, אני חוזר בי. חשבתי שזה בארבע עיניים. אלה ממש דברים רציניים מה שהוא אמר.
מדובר בסמל. המזוזה היא סמל מוכר, יהודי. אני לא רוצה לחזור על ההיסטוריה, מה קרה בגלל המזוזה. הרבה פעמים אלו נושאים של חיים ומוות. דברים ממשיים, וחברי שנמצאים כאן יודעים זאת.
אני רוצה לומר מילה אחת על הנושא ההלכתי. חבר הכנסת בריזון מנסה בכל פעם להביא את הנושאים ההלכתיים, ומי שאינו בקי בהלכות עלול להתרשם שעושים דברים בניגוד להלכה. ולא היא. בכל הכבוד לחבר הכנסת בריזון, בגמרא, במסכת ברכות נדמה לי – אני לא בטוח – יש מחלוקת. זה הוצאת דברים מהקשרם, אין לכך שום קשר לחוק הזה. יש מחלוקת אם בית מדרש, ששם לומדים כל היום תורה ויש שם הספרים, ספרי התורה, אם הוא מחויב במזוזה או לא. זאת אחת הדוגמאות שהביא חבר הכנסת בריזון בהוצאת דברים מהקשרם באופן נורא – אבל את זה אסור לי להגיד, את זה אגיד לך בארבע עיניים.
משה גפני
¶
אני לא רוצה שייווצר כאן הרושם שנעשה כאן חוק בניגוד להלכה. מי שלא מכירים את העניין עלולים לטעות. ולא היא. יש ה"שולחן ערוך".
משה גפני
¶
אני מבקש שיהיה רשום בפרוטוקול: יש ההלכה שעל-פיה אנחנו חיים. לגבי מקום, אם ישנים בו או לא , יש מחלוקת בין הראשונים, מחלוקת עצומה. יש הלכה למעשה, מה שנוהגים לעשות – למשל הזמינו אותי להתקין מזוזה בחנות גדולה ברמת גן.
משה גפני
¶
אדוני היושב-ראש, החובה חד-משמעית: צריך להתקין מזוזה. כאשר יש מחלוקת בין הפוסקים ויש ספק לגבי הברכה, גם בעניין הזה, הלכה למעשה, יש שפוסקים היום שחייבים לברך. לא בירכתי מכיוון שאני הולך לפי המנהג הזה – אבל יש חובה להתקין מזוזה.
חברת הכנסת לאה נס אמרה, ואני מסכים אתה לחלוטין: לא מדובר בנושא הלכתי. מדובר על מקום שיש חובה להתקין בו מזוזה.
משה גפני
¶
אל תתווכח אתי, מותר לי לומר את העמדה הנכונה. יש חובה להתקין מזוזה. הנושא אינו הלכתי אלא הוא סמל, כמו סמל המדינה. לא אותו דבר אבל דומה. יש חובה להתקין מזוזה.
בזה אני מסיים. החוק הוא חוק סמלי. החובה להתקין מזוזה היא חובה מוחלטת. את השאלה אם צריך לברך כשמתקינים כל אחד ישאל את הרב שלו. אין לכך רלוונטיות לעניין החוק הזה. להכניס את זה לנושא של כפייה דתית, אין דבר מכוער מזה.
משה גפני
¶
אין דבר מכוער יותר מהרצון לעשות הון פוליטי מכל דבר, אולי כתוצאה מזה הוא יקבל עוד כמה קולות בבחירות. אני אומר שבעזרת השם הוא לא יקבל.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חבר הכנסת נסים זאב. אם אפשר בקצרה, כי אנחנו מוגבלים. אנחנו גם צריכים לגמור לטפל בחוק עצמו.
נסים זאב
¶
במשפט אחד: אומרים "יהודית ודמוקרטית". "יהודית" זה הסמל של המזוזה, קביעת המזוזה. "דמוקרטית" – זכותך לנשק או לא לנשק, לברך או לא לברך. צריך להרים את זה מליגה א', כך אני קורא לזה כשזה נמצא בתקנון של משרד החינוך, לרמה הלאומית, לערך עליון יותר. גם חבר הכנסת הנכבד אומר שברוב בתי הספר יש מזוזות. המשמעות היא הסמל. על הסמל היהודי אסור לוותר.
אמנון דה-הרטוך
¶
אם אפשר להעיר הערה: אנחנו לא בטוחים שלפי נוסח הצעת החוק תוטל חובת קביעת מזוזה דווקא במוסדות שבגללם חבר הכנסת ליצמן הגיש את ההצעה.
שם החוק
¶
"קביעת מזוזה במבני ציבור", זאת כן המטרה של מי שרוצים את החוק. מבני ציבור – זהו מושג שכולל הכול.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, קודם נגדיר את המבנה ואחר כך ניכנס פנימה, לתוך המבנה. לאט לאט. אני ידעתי שיש כאן הרבה פרטים, הם לא האמינו לי.
מרים פרנקל-שור
¶
חבר הכנסת ליצמן מפנה לסעיף 2א(א) לחוק הסמל והדגל: "(1) על המשרד הראשי של משרדי הממשלה והרשויות והתאגידים שהוקמו בחוק; (2) על הבניין שבו נמצאת לשכתו של ראש רשות מקומית; על בניין המנהלה של המוסדות להשכלה גבוהה; (3) על הבניין הראשי ובחזית הבניין הראשי של מוסד חינוך מוכר כמשמעותו בחוק לימוד חובה; (4) בנייני ציבור אחרים ובנייני תאגידים המספקים שירותים לציבור כפי שיקבע שר הפנים בתקנות באישור ועדת הפנים ואיכות הסביבה". יש גם הפנייה לסעיף (ב) שם: "דגל המדינה יוצב בלשכות שרים ומנהלים כלליים של משרדי הממשלה, באולמות בתי המשפט ובלשכות נושאי משרה אחרים בשירות הציבורי, כפי שיקבע שר הפנים באישור הוועדה". אלה מבני הציבור.
ההבדל בין חוק הדגל והסמל לבין הצעת החוק שמונחת על השולחן הוא ששם יוצאים ידי חובת הנפת הדגל פעם אחת. כאן השאלה אם רק בפתח המשרד הראשי וכו'.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו מתכוונים גם למוסדות של הציבור החרדי, שלא מוגדרים כאן. גם שם אנחנו רוצים.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חס ושלום, לא אוציא אותו. הוא אדם מנומס, בסופו של דבר תרבותו תגבר על יצרו.
משה גפני
¶
אני עכשיו לא מדבר אידיאולוגיות, תרשה לי. עו"ד פרנקל-שור צודקת. ההגדרה של מבני ציבור בחוק הסמל והדגל דורשת דגל אחד על בניין אחד או על כמה בניינים. לא זאת כוונת החוק. לכן אני מציע שיהיה כתוב: "על משקוף דלת" – הרי זה גם לא על כל דלת, יש דלתות שלא רק שהן חייבות במזוזה אלא אסור להתקין בהן מזוזה. צריך שייכתב: "על משקוף דלת שחייבת במזוזה".
משה גפני
¶
אני מבקש להמשיך: בכל מבנה ציבור, כהגדרתו בחוק הסמל והדגל – וכאן צריך להוסיף ניסוח משפטי, והיועצת המשפטית תדע לעשות את זה, שבניגוד לחוק הסמל והדגל, כאן יותקן על כל דלת.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עוד לפני כן, לפני שמגיעים לכל דלת, צריך להגדיר את המבנים. בחוק הזה יש הרבה מאוד מבנים לא מוגדרים. מתנ"סים לא מוגדרים כאן, החינוך החרדי לא מוגדר.
יבינה זכאי-בראונר
¶
הגדרה בחוק הדגל והסמל מפנה למבני ציבור. מוסדות חינוך לפי חוק לימוד חובה הם בתי ספר רשמיים של המדינה שמוחזקים במשותף. מתנ"ס, מוסדות תרבות ומוסדות ספורט – חלק גדול מהמבנים האלה הם בבעלות פרטית. ייתכן שהמדינה מתקצבת, במקרה של חברת המתנ"סים יש התקשרויות ומכרזים – אבל זה לא מבנה ציבור כהגדרתו, בטח לא בפרשנות של חוק הדגל והסמל.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מסכים אתך, לכן אמרתי שלא בטוח. חיפשתי אם יש הגדרה שכוללת את מה שמתכוונים אליו. למה אני מתעקש על מתנ"סים? דווקא הילדים וההורים שמגיעים לשם אוטומטית שמים את היד ומחפשים את המזוזה. אני לא שם בכל פעם; הם שמים ואוטומטית מנשקים. אם מסתכלים רואים שהם מנשקים את המשקוף כי אין מזוזה, והם לא יודעים.
משה גפני
¶
נכתוב: בכל מבנה ציבור שהמדינה או הרשות המקומית משתתפות בהחזקתו במישרין או בעקיפין. זאת ההגדרה. זה כולל גם את המוסדות החרדיים.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כל יהודי שמקבל מהמדינה הלוואה לבנות בית יצטרך לשים שם מזוזה? הרי יש מענק.
משה גפני
¶
לא מבנה ציבור לפי חוק הסמל והדגל; מבנה ציבור שהמדינה או הרשות המקומית משתתפת בהחזקתו במישרין.
אמנון דה-הרטוך
¶
גם הביטוי "משתתפת בהחזקתו" –יש הרבה פעמים שהמדינה נותנת כספים לכל מיני מוסדות ציבור, אבל זה לא להחזקה, זה לפרויקט. אז יתחיל דיון אם זה להחזקה או לפרויקט.
אמנון דה-הרטוך
¶
בחוק התוכנית להבראת כלכלת ישראל נקבעה הגדרה לעניין הגדרת מוסדות ציבור, בהקשר מסוים – שם דובר על הפחתת שכר לעובדים במוסדות ציבור.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש הגדרה? נשמע אותה. אולי היא טובה? אם יש הגדרה בחוק, תאמין לי, חסכנו 50% מהבעיה של החוק הזה.
אמנון דה-הרטוך
¶
אני לא בטוח שהיא רלוונטית. מדובר שם בהגדרה של מקרים שהמדינה משתתפת בתקציב המוסד בהיקף של 25% או יותר. מבחינה אחת זה יכול להיות רלוונטי, כי הרי אם המדינה נותנת חצי אחוז מהתקציב לא בטוח שהיא יכולה להיכנס לרמת המזוזה. המחוקק החליט שם שלא נכנסים בדרישות לכל מוסד ציבור.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני חושב שזה חכם. אם המדינה נותנת שקל אחד זה כבר הופך את המוסד למבנה ציבורי?
משה גפני
¶
משום שכוונת המחוקק במקרה הזה, הכוונה של מי שתומך בחוק, היא אחרת. בתים פרטיים אנחנו מוציאים מהחוק, זה ברור. אנחנו לא יכולים להגיד לאדם לשים מזוזה. כל דבר שהוא מבנה ציבור, שהציבור נכנס לשם, והמציאות שלו היא מבנה ציבור – לא ההגדרה בחוק –צריך בו מזוזה.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אף-על-פי שהוא קיבל תרומה מחוץ-לארץ? אני לא יודע אם חבר הכנסת ליצמן התכוון לזה.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ההגדרה שקיימת היא זאת, תגיד לי אם היא לשביעות רצונך, יכול להיות שהיא יכולה לעזור לנו להתקדם: כל מוסד ציבורי שהמדינה משתתפת בהקמתו ובהחזקתו – אני מוסיף את זה – ב-25% ויותר, הוא מוסד ציבור לענייננו. שלא יהיה מצב שאם המדינה נותנת 20 ש"ח או 100 ש"ח או 1,000 ש"ח מתוך מיליונים, זה מוסד ציבורי.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תנו דוגמה למשהו שהמדינה משתתפת בו והוא לא ציבורי, כדי שנבין למה אתם מתכוונים.
מרים פרנקל-שור
¶
מוצעת הגדרה, וזה שונה לחלוטין ממה שהוצע בהצעת החוק. אני לא יודעת להגיד על המקום מה הנפקות של ההגדרה. צריך לחשוב על זה. אי-אפשר.
אמנון דה-הרטוך
¶
אני רוצה להגיד שההגדרה בעייתית מאוד. מה זה "משתתפת בהחזקתו"? בשנה אחת המדינה משתתפת ב-25% ובשנה אחרת היא משתתפת ב-20%. אז יורידו מזוזה ויוסיפו מזוזה? אין לדבר סוף.
מרים פרנקל-שור
¶
צריכה להיות הגדרה כלשהי למבנה ציבור: שהציבור מקבל שם שירותים, שמתקיימת שם פעילות ציבורית. צריך הגדרה מצומצמת יותר. ההצעה של חבר הכנסת ליצמן התכוונה באמת למקום ציבורי.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מעונות יום נופלים, הכול. בוא תשלים את זה כבר עכשיו. לא נגמור עכשיו את החוק.
משה גפני
¶
אגיד לך מה הנוהג כשיש בעיה של ניסוחים משפטיים. יש כאן שתי שאלות משפטיות, כאשר כוונת המחוקק ברורה. עמדת רוב חברי הוועדה ידועה. מדובר על מבנה ציבור שהציבור משתמש בו, שההגדרה שלו היא הגדרה ציבורית מכוח זה שהמדינה או הרשות המקומית משתתפת בהקמתו או בהחזקתו. ובניגוד לחוק הסמל והדגל, מדובר בדלתות. זה שונה מחוק הסמל והדגל. אלה העקרונות שעליהם רוב חברי הוועדה מסכימים, הם רוצים שכך יהיה החוק.
יש בעיה של ניסוח משפטי. היועצת המשפטית של הוועדה לא יודעת ולא בדקה את ההגדרות מעבר לחוק הסמל והדגל. אנחנו נצביע על העיקרון. שהיא תחליט על הניסוח המשפטי.
רוני בריזון
¶
אני מודיע לך שאדרוש תחשיב כלכלי וכספי. אם זה למעלה מ-5 מיליון ש"ח תצטרכו עוד חברי כנסת. מדובר במאות אלפי דלתות במבני הציבור.
אמנון דה-הרטוך
¶
נניח מבנה של חמש קומות – יש בו עשרות מזוזות. זה בהחלט יכול להגיע ל-5 מיליון ש"ח, בהחלט.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תבדקו רק כאלה שלא. אפשר לקבוע שזה יחול בלא יותר מ-5 מיליון ש"ח בכל שנה בבנייה החדשה.
חבר הכנסת גפני, מקובל עליך שאם יהודי תרם ובתרומה שלו הקימו מוזיאון, שם אי-אפשר לחייב?
מרים פרנקל-שור
¶
כלומר מבנה ציבור הוא מבנה שהציבור משתמש בו והמדינה או העירייה משתתפות בהחזקה או בהקמה שלו ב-25%, בכל דרך שהיא?
רוני בריזון
¶
יש לך חשבון אתם כי הם מתנפלים על הרבנים שלכם.
לא התייחסנו למבנים המעורבים, שיש בהם לא יהודים, שליש, חצי ועוד.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רוני וגפני, אני באמצע הדיבור. אפילו אם הייתי חבר מהשורה לא הייתי נותן לך להפריע. בחוק הזה, כדי לא להפיל אותו על הנושא של 5 מיליון ש"ח, אפשר לדבר כרגע לא על כל המקומות – כי הרי ב-99% מהמקומות יש מזוזה; אלא לדבר על בנייה חדשה מכאן ולהבא.
משה גפני
¶
עזוב את המשפטנים. הם הכי חשובים בעולם אבל קודם כול ההיגיון הישר. יהיה סעיף בחוק שהוא לא יעלה יותר מ-4,999,000 ש"ח בשנה.
אמנון דה-הרטוך
¶
אדוני היושב-ראש, אני לא כל כך מבין את הצעתו של חבר הכנסת בריזון. המושג של 5 מיליון ש"ח נוגע לתקציב המדינה. כאן מדובר בהטלת חובה על המוסד הציבורי.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לגבי מוסדות מעורבים: נניח שיש בית ספר בנצרת ש-90% מהילדים שם הם בני העדה המוסלמית. אני מניח שאיש מאתנו לא מתכוון ששם תהיה מזוזה. לעומת זאת במכללת יהודה ושומרון לומדים 30% ערבים.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לאה, אם יש מוסד ציבורי במגזר הערבי שהמדינה משתתפת בו, אנחנו הרי לא רוצים להטיל שם חובה.
מרים פרנקל-שור
¶
אני רוצה לרדת לעומקה של ההגדרה שלך. נניח שיש קיבוץ שאף אחד מתושביו אינו מעוניין במזוזה. הממשלה משתתפת שם בהקמה של חדר אוכל ב-25%. אתה עדיין בדעה שצריך לקבוע שם מזוזה?
משה גפני
¶
מה הרעיון שעומד מאחורי זה שמכריחים בית ספר בנצרת לשים את סמל המדינה עם החנוכייה? זה מקום ציבורי.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע. אני שואל שוב את היועצים המשפטיים, ואני מבקש תשובה: כדי לא להיכנס לדבר שאף אחד מאתנו לא רוצה, ואנחנו לא מדברים על יהודים דתיים או לא דתיים – כי זה לא רלוונטי, הם יהודים; אני מדבר על מגזרים שאינם יהודיים; אני רוצה שנמצא הגדרה. אם המוסד כולו הוא כזה, אין בעיה. יש הרבה מאוד מוסדות, בעיקר המוסדות האקדמיים,
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
באוניברסיטת בר אילן או במכללת יהודה ושומרון ודאי שכן. אבל אולי יש מוסדות בנצרת או במקומות כאלה שבהם 95% מהאנשים מוסלמים. אולי יש שם גם יהודים. אני שואל אם יש הגדרה כמותית או איכותית, כדי שלא ניכנס לפינה שאיש מאיתנו לא רוצה להיכנס אליה. חס ושלום שלא ניכנס לעימות של דתות, אין לנו שום עניין בנושא הזה.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מבקש להגיע להגדרה הקשה יותר: בין יהודי ולא יהודי. אחר כך נתקדם. הבעיה היא מוסדות מעורבים.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חבר הכנסת בריזון, זכות ההתנגדות וכו' שמורה לך, אבל בהליך הזה ננסה לפחות להוציא את המוקשים.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסדר. הבהרת את זה מצוין. יכול להיות שהרבה חושבים כמוך, אבל חבר הכנסת ליצמן לא חושב כמוך ואנחנו הולכים לפי הצעתו.
מרים פרנקל-שור
¶
זה לא מדויק. הטריגר להצעת החוק הוא כמו שכתוב בפסקה הראשונה. אחר כך כתוב שהצעת החוק באה לחייב יותר מזה. אני טוענת שהצעת החוק באה להתמקד בנושא ספציפי וכעת יש הרחבה.
אמנון דה-הרטוך
¶
כפי שהסבירה חברת הכנסת נס ולדעתי זה תיאור נכון, המטרה היא לאפשר ליהודי שרוצה בכך שתהיה מזוזה במבנה הציבור. אבל המשמעות היא שגם בעיריית אום אל-פאחם, אם יש שם שלושה עובדים יהודים, צריך להתקין מזוזה.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם ננסה לדקדק, הכול ייפול. אנחנו רוצים לצאת מזה. אולי צריך לקבוע אחוז מסוים של משתמשים? אם יש יהודים מעל 20%, אז צריך לקבוע מזוזה.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חבר הכנסת זאב מציע עיר שרובה יהודים. אני לא חושב שההגדרה יכולה להתאים למערכת. בואו ננסה למצוא הגדרה.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רוצה לסכם. אין כוונת המציעים, וזו גם לא כוונתו של איש מאתנו, לאכוף את החוק על תושבים ואנשים שאינם יהודים. נדבר על ההיבט הזה. אנחנו מחפשים דרך איך להבהיר זאת בחוק. הבעיה היא המוסדות המעורבים. אמרנו שוב: יש מוסדות שברור לנו שזה כן חל עליהם – כמו האוניברסיטאות בישראל. זה חל גם אם יש שם סודנטים לא יהודים.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מזוזה. זה לא חל עליהם, על המוסד חלה החובה לשים מזוזה. אם מוסד אקדמי שהוקם למען האוכלוסייה המוסלמית, נניח, ואין שם יהודי, אין לאיש מאתנו עניין שישימו שם מזוזה. אני מחפש דרך איך להגדיר את זה. אם יש לכם רעיון, תגידו.
משה גפני
¶
יש לי רעיון: בכל מבנה המשמש ציבור שאינו מסוים, שהמדינה משתתפת בהחזקתו או בהקמתו באופן ישיר או עקיף ושרוב המשתמשים בו יהודים תותקן מזוזה כשרה,
מרים פרנקל-שור
¶
בואו נסכם את העיקרון, קודם כול. האם העיקרון הוא שרוב המשתמשים יהודים? אם כן, נמצא את ההגדרה. אתם צריכים להחליט על העקרונות.
אופיר פינס-פז
¶
אני רוצה לנצל את ההזדמנות ולצאת בקריאה נרגשת לחבר הכנסת ליצמן שלא לקדם את הצעת החוק. אני לא אומר שהוא צריך למשוך אותה.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כבר פנו אליו בפניות נרגשות מאוד. עד שזה יגיע למעלה תמיד יש יכולת למשוך. תעשה את השכנוע אחר כך.
אופיר פינס-פז
¶
אני רק רוצה לשאול את היועצת המשפטית של הוועדה: אני מבקש חוות דעת, לא בכתב – או אולי בכתב, אם תרצי להרחיב – בשאלה אם החוק הזה הוא חוק חוקתי. אם הוא לא עומד בסתירה לחוקי יסוד בישראל.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מבני ציבור: מבנים שנועדו לשימוש הציבור וממומנים בהקמה או בהחזקה ב-25% ויותר על-ידי המדינה או רשויותיה.
ועוד דבר
¶
אני לא יודע אם צריך לכתוב זאת או לא, אבל מאחר שזה לא מתקציב המדינה העניין של 5 מיליון ש"ח לא רלוונטי.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מאחר שיש מבנים רבים שהמדינה היא הבעלים שלהם צריך לכתוב שהחוק לא יעלה על יותר מ-4.5 מיליון ש"ח.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נכתוב: השר הממונה, ראש הממשלה, אם הסכום יהיה יותר מ-4.5 מיליון, יפרוס את התחולה על כמה שנים שצריך. יכול להיות שלא תהיה בעיה, כי ברוב המקומות יש מזוזות.
מרים פרנקל-שור
¶
רגע. השר שנקבע כאן הוא ראש הממשלה. מכיוון שכך אני מציעה שייקבע בהצעת החוק ניסוח כמו בסעיף 7 לחוק הדגל והסמל, ששם כתוב: "שר הפנים רשאי להעביר לאדם אחר את הסמכויות הנתונות בידיו על-פי חוק זה, כולן או מקצתן". אני מציעה שנאמץ את החלק הזה של הסעיף לגבי ראש הממשלה.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מקיים הצבעה על העיקרון, ואנחנו סומכים על היועצים המשפטיים בנוגע לניסוח, כמו שתמיד נהוג לעשות בוועדה.
מ"מ היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מקיים הצבעה: ארבעה בעד, שניים נגד. החוק אושר. החוק מוכן לקריאה ראשונה.