פרוטוקולים/ועדת הפנים/7661
5
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
31/12/2003
פרוטוקולים/ועדת הפנים/7661
ירושלים, י"ט בטבת, תשס"ד
13 בינואר, 2004
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 120
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
יום רביעי, ו' בטבת התשס"ד (31 בדצמבר 2003), שעה 08:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 31/12/2003
חוק לתיקון פקודת בתי הסוהר (מס' 28), התשס"ד-2004
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת בתי הסוהר (מס' 26) (בית סוהר בניהול פרטי), התשס"ד-2003
מוזמנים
¶
סגן השר לביטחון פנים יעקב אדרי
חה"כ זהבה גלאון
חה"כ אופיר פינס-פז
שמואל הרשקוביץ מנכ"ל המשרד לביטחון פנים
ניצב עו"ד חנה קלר יועצת משפטית, המשרד לביטחון פנים
נצ"מ עו"ד רחל גוטליב סגנית היועצת המשפטית, המשרד לביטחון פנים
דני קריבו סגן ראש את"ב, המשרד לביטחון פנים
גונדר חיים גליק ראש מטה שירות בתי הסוהר, המשרד לביטחון
פנים
גנ"מ אריה שגיא אחראי על ההפרטה בשירות בתי הסוהר, המשרד
לביטחון פנים
תג"ד חיים שמואלביץ יועץ משפטי, שירות בתי הסוהר, המשרד לביטחון
פנים
יובל ברונשטיין סגן החשב הכללי, משרד האוצר
עוזי לוי מרכז ועדת מכרזים, בתי הסוהר, משרד האוצר
שרון זאורבך יועץ פיננסי, ועדת מכרזים, משרד האוצר
שרון גמבשו אגף תקציבים, משרד האוצר
חזי קוגלר משרד האוצר
עמית שפייזמן משרד האוצר
עו"ד לבנת משיח משנה ליועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים
עו"ד נגה רובינשטיין משרד המשפטים
ד"ר דוד וינר סגן הסנגורית הציבורית הארצית
עו"ד גליה ניצני הסנגוריה הציבורית הארצית
לילה מרגלית האגודה לזכויות האזרח
עו"ד אביב וסרמן מנהל חטיבת זכויות האדם, המכללה למשפטים
עופר סיטבוים
היו"ר יורי שטרן
¶
בוקר טוב. המשרד לביטחון פנים העביר אתמול אל הוועדה חומר – שהייתי אומר שהוא יותר מדי מקיף, קלסרים גדולים כאלה. זה הגיע אתמול בשעה מאוחרת יחסית. אני מצטער, מן הראוי היה שנקבל את זה לפני כן, באופן תמציתי לפחות.
אני פותח את הישיבה השנייה בהצעת החוק לתיקון פקודת בתי הסוהר (מס' 26) (בית סוהר בניהול פרטי) התשס"ד-2003. ארשה לעצמי לומר: החומר הזה לא ניתן לקריאה מהירה; גם אם הייתי עוסק רק בבתי סוהר לא הייתי מספיק לקרוא אותו מאתמול להיום. אבל קראתי את סיכומי הדוחות. החומר כולל מחקרים: חלק מהם פורסמו בכתבי עת משמעותיים ויוקרתיים מאוד בתחום המשפטי והכלכלי וחלק מהם הם דוחות, כולל דוח מבקר המדינה בבריטניה.
לא אחליף את המשרד לביטחון פנים בהגשת המסקנות אבל ממה שקראתי התרשמתי שהמסקנה שעולה מהדוחות האלה – ואני מניח שהיתה סלקציה מסוימת כי לא קיבלנו את החומר הביקורתי – אבל אם מבקר המדינה עוסק במשהו יש לכך משמעות מעבר לכל מאמר ביקורתי כזה או אחר.
חמי דורון
¶
בסדר גמור. אדוני, אני אקח את כל הקלסרים אלי, בוא נתחיל בעוד שבועיים כדי שנוכל ללמוד את הקלסרים.
היו"ר יורי שטרן
¶
על כל פנים, מהסיכומים שקראתי אני מתרשם שהמסקנה היא כזאת, בערך: החיסכון בהפעלת בתי הסוהר על בסיס פרטי הוא בדרך כלל צנוע יותר מהמצופה. אבל השירות, כך לפי ההערכות שמופיעות בדיווחים האלה, לא נפגע. כמו שנאמר לנו, גם על ידי מנכ"ל המשרד וגם על ידי מר גליק – אני לא יודע את דרגתו –
היו"ר יורי שטרן
¶
בכמה מקומות נטען שיש לכך השפעה חיובית על מהלך כולו, מעצם הכניסה של הגורמים הפרטיים שמשתמשים בשיטות חדשות, בטכנולוגיות חדשות. באחד הדוחות, אני חושב שבדוח מבקר המדינה הבריטי, נאמר שאומנם החיסכון קטן ממה שציפו – חשבו שהוא יהיה 15% והוא יצא רק 1% - אבל יכול להיות שכל המערכת התיישרה והתכנסה על פי המודל.
היו"ר יורי שטרן
¶
מדברים על ממוצעים, על סך הכול. על כל פנים מחבר הדוח מתקשה להעריך את החיסכון האמיתי. הוא אומר שמאוד יכול להיות שהשפעת בית הסוהר הפרטי על המערכת כולה התבטאה גם בהורדת עלויות בבתי הסוהר הציבוריים – כי הם אימצו להם שיטות יעילות יותר כתוצאה מהכניסה של הגורם הפרטי. אני רק מסכם את מה שקראתי. אבקש שהעבודה הזאת תיעשה טוב יותר על ידי מי שמוסמכים לכך: אני מבקש מכבוד המנכ"ל לתת לנו סקירה ולהשיב על השאלות שנשאלו בישיבה הקודמת.
שמואל הרשקוביץ
¶
רק למען הפרוצדורה, כדי לחסוך בזמן, יש לנו מצגת; אני יכול להציג אותה, היא תארך חצי שעה לפחות. או אני יכול לתת את עיקרי הדברים.
חמי דורון
¶
אני מבקש שיציגו את המצגת וגם שיסבירו. למשל בסקוטלנד הוקם מתקן והוא מנוהל בשיתוף הסקטור הפרטי. מה פירוש "בשיתוף"?
דוד אזולאי
¶
חס וחלילה. להיפך, אני רוצה שתישארו. זה בסדר גמור. גם היתה הבטחה, בדיון האחרון, שנקבל חומר למחרת היום. אדוני המנכ"ל.
דוד אזולאי
¶
סלח לי, אדוני סגן השר, זה לא היה הסיכום. המנכ"ל כאן, הוא יכול לאשר הדברים. הוא הבטיח שלמחרת בבוקר של יום שני, נקבל את כל החומר.
דוד אזולאי
¶
אתמול שלחו חומר בשעה 17:00. אתה יודע איזה חומר? בושה וחרפה למשרד כזה, ששולח קלסר כזה בלי לתמצת אותו ובלי ולהראות את העמדה.
דוד אזולאי
¶
תרשה לי, אדוני סגן השר. יש אחרים שהגישו נייר עמדה. אין להם מנגנון, אין להם שר, אין להם סגן שר, אין להם עוזרים – אין להם כלום. הם יכלו להכין נייר קריא. למה אתם לא מציגים את הנייר שלכם? אני רוצה לראות את העמדה שלכם. משהו מריח לא טוב.
היו"ר יורי שטרן
¶
חברים, תרשו לי להגיד מילה. אני לא מבין את הזעם ואת הכעס. אילו הבאנו את הנושא להצבעה היום, הייתם צודקים במאה אחוז. הקלסרים הגיעו באיחור.
חמי דורון
¶
אתמול בלילה קיבלתי הודעה שיש ישיבה ב-08:30. למה אני צריך לקבל את זה ככה? זה ודאי הגיע בערב.
היו"ר יורי שטרן
¶
סליחה, חמי, אחרי הדיון הראשון ביום שני החלטתי להעביר לאתמול את התקנות של מבנה דרך שאישרנו – הן היו צריכות להיות היום – ואת זה העברתי להיום.
חמי דורון
¶
את ההודעה על התקנות של מבנה דרך קיבלתי, כי הרי הייתי כאן, אתה יודע, מן הסתם. אגב, שמת לב שנגמרו עשר השנים? נגמר, אין יותר. אבל אני מציע שגם את זה נחזיק עשר שנים.
היו"ר יורי שטרן
¶
דקה אחת. אני רוצה להגיד: זה באמת לא בסדר, ואמרתי את זה גם בפתיח, שהחומר מגיע אלינו תוך כדי דיון ולא לקראת הדיון. זה לא טוב. אבל אני לא מציע לנו לפחות לעשות מכל עניין משבר קואליציוני או משבר אחר. האנשים הגיעו, הם מוכנים להציג לנו את הנושא ולחסוך לנו זמן. את מה שמופיע בקלסר העבה הזה נשמע מהם. מי שאחר כך רוצה להתעמק יותר, בבקשה. אני חושב שיש בזה חיסכון זמן של כל אחד מאתנו. אני לא מציע לצעוק על כל דבר.
בבקשה.
חמי דורון
¶
אני לא הייתי מתפלא. הרי אומרים שמרוב עצים לא רואים את היער, ככל שנותנים יותר נתונים, יותר טוב. אגב, זאת שיטה של עורכי דין.
שמואל הרשקוביץ
¶
בוקר טוב, רבותי חברי הכנסת אני מבקש להעיר כמה הערות בפתיחה. קודם כול להערה של הזמן: נכון, התכוונו להביא את החומר למחרת הישיבה הקודמת. נכנסנו לעבודה, ראינו מה היו הערות חברי הכנסת, הכנו תשובות מסודרות לכל ההערות, החומרים נאספו במיוחד, לרבות המכתב שהנחתי לפני יושב-ראש הוועדה ממשרד המשפטים האמריקני, שהגיע אתמול בפקס. המסמך הזה רק מאשש את כל מה שאמרנו בישיבה הקודמת.
חבר הכנסת אזולאי, צר לי אם נפלה טעות אבל יש תקציר, והוא מונח בראש כל קלסר כזה. לא חייבים לקרוא את הכול, אפשר לעלעל בחומר. התמצית כאן. ברשותך, לא אעבור למצגת עצמה, אף על פי שהיא מוכנה. אם יהיו שאלות נוספות נוכל להבהיר את הדברים. ברשותכם אני רוצה לעבור על הדברים במהירות כדי שנגיע לתכנים עצמם.
ב-20 השנים האחרונות נבנו יותר מ-200 בתי סוהר ברמות הפרטה שונות בארצות-הברית אנגליה, אוסטרליה וצרפת. המגמה הזאת מתרחבת להרבה מדינות בעולם. זה קורה גם בארצות-הברית, בעצם ימים אלה, וחלק גדול מהדברים שנאמרו בישיבה הקודמת פשוט הוכחו כלא נכונים.
היקף בתי הסוהר בניהול פרטי בעולם: כרגע יש 181 מתקנים כאלה, ו-142,000 מיטות. נכון להיום זה כבר הרבה יותר מזה. בארצות-הברית יש 30 מדינות שיש בהן חקיקה שמאפשרת הקמת בתי סוהר פרטיים, שתי מדינות שם שוללות בתי סוהר פרטיים ובעוד 18 מדינות אין התייחסות לכך בהיבט החקיקתי. בסופו של דבר אם לא הולכים לכיוון של ניהול פרטי זה בדרך כלל בגלל עוצמתם של הארגונים עצמם.
שמואל הרשקוביץ
¶
ארגוני עובדים. אני עובר לסקירה חלקית של המדינות: באנגליה יש 12 מתקנים שהוקמו הוקמו ומנוהלים בשיתוף הסקטור הפרטי. תוכניות להמשך: הפרטת שני בתי סוהר נוספים. זה מעודכן להיום, ולא לאתמול ולא לשנת 1998. בסקוטלנד יש מתקן אחד בשיתוף הסקטור הפרטי. תוכניות להמשך: יש מתקן נוסף בהליך מכרזים. בדרום אפריקה יש 6,000 מיטות כאלה. תוכניות להמשך: הם בודקים כרגע את העניין.
קריאה
¶
באנגליה זה 12 בתי סוהר מתוך 138 בתי סוהר קיימים. אבל כל בתי הסוהר שהוקמו בשנים האחרונות היו רק בשיטה פרטית.
שמואל הרשקוביץ
¶
היתה ההערה לגבי ניו זילנד: מתקן אחד הוקם עם הסקטור הפרטי, הוא נפתח בשנת 2000. תוכניות להמשך: בעקבות חילופי הממשלה בשנת 1999 יש הצעת חוק בעניין. לא הוחלט עדיין, יש הצעת חוק, היא לא התקבלה – לא קיימת כרגע.
שמואל הרשקוביץ
¶
היא מציעה ביטול הפרטה מלאה ומעבר להפרטה חלקית. גם כאן יש לדייק: אין ביטול טוטלי של הנושא אלא מעבר חלקי להפרטה.
שמואל הרשקוביץ
¶
הצעת לי נקודה אחת. אני מבקש ממך, חבר הכנסת דורון, תן לי להציג את הדברים. אני מכבד מאוד את ההערות שלך.
שמואל הרשקוביץ
¶
אני יכול להתחרות בחברי כנסת? לא להגזים. בארצות-הברית יש 158 מתקנים פרטיים ו-116,000 מיטות שמנוהלים על ידי המגזר הפרטי, ב-30 מדינות. בתוכניות להמשך רואים המשך בניית בתי סוהר פרטיים באריזונה – יש החלטה משנת 2003; גם אלבמה בוחנת הפרטה של כמה בתי סוהר; בהוואי יש שני בתי סוהר פרטיים; בממשל הפדרלי – בתי סוהר לזרים ושיקום בקהילה, כולל אישוש ממשרד המשפטים שם מאתמול, שהונח על שולחן יושב-ראש הוועדה. ובמדינות נוספות: פלורידה – הקמת מתקנים נוספים עבור אוכלוסיות מיוחדות של אסירים.
גם בצ'ילה. באוסטרליה 12 מתקנים הוקמו ומנוהלים בשיתוף הסקטור הפרטי. במדינת ויקטוריה 40% מהאסירים מצויים בבתי סוהר פרטיים. באוסטרליה בכלל: 18% מהאסירים נמצאים בבתי סוהר בפרטיים.
בצרפת הוקמו 21 מתקנים והם מנוהלים על ידי הפרטי. זוהי הפרטה חלקית ללא שירותי ביטחון וניהול כללי. כל היתר פרטי. תוכניות להמשך: באחרונה פורסם מכרז להפרטת עוד 13,200 מיטות.
בסופו של דבר כל הנתונים האלה שמים על השולחן מסר אחד: ההפרטה היא לא חזות הכול. ואנחנו רוצים להזכיר: גם אנחנו הולכים למהלך הזה בזהירות רבה, עם מתקן אחד, ניסיוני, מבוקר, מפוקח, שקוף. גם הצענו חלופה – ואגב, אני מבקש להודיע ליושב-ראש שהשר קיבל בברכה את ההצעה של מועצה ציבורית, תקראו לזה איך שתרצו אחר כך. באופן כללי הוא שמח על כך, אפילו; אין בעיה, אנחנו פתוחים לנושא. הוויכוח, השקיפות – הכול ניתן מראש.
היתה הערה לדוח מבקר המדינה האמריקני: המסמך נמצא בשקף שלפניכם. קודם כול יש בעיה בהשוואות בין המתקנים השונים, בין משהו ציבורי למשהו פרטי. הקריטריונים להשוואה בעייתיים במידה מסוימת. גם המספרים שעומדים לבדיקה הם לא בדיוק מדעיים. אין כאן מובהקות בדיוק. אבל נערכו בדיקות בשלוש מדינות: טקסס, ניו מקסיקו וקליפורניה. בטקסס החיסכון ברמה מסוימת, בניו מקסיקו לא נמצא חיסכון בעלויות אבל האיכות טובה יותר, בקליפורניה לא נמצא חיסכון בעלויות אבל אין תוספות עלות ולא נמצא שוני באיכויות. היום, אחרי בדיקה שעשינו ביומיים האחרונים, אנחנו יודעים לומר היום שהחיסכון במשך חיי הפרויקט למדינת ישראל הוא בסדר גודל של 150-200 מיליון ש"ח למשך 25 שנה.
זהבה גלאון
¶
זה מצדיק את זה? אם אלה סכומי החיסכון, אם בארצות-הברית לא מראים על חיסכון, זה מצדיק את המהלך המהפכני?
שמואל הרשקוביץ
¶
שוב, אלו נתונים שאי-אפשר לבלוע אותם באופן חד-ערכי. אי-אפשר לומר שבארצות-הברית לא נמצא חיסכון ולכן אין הצדקה להפרטה.
שמואל הרשקוביץ
¶
קודם כול הרציונל הוא לא חיסכון, הרציונל היה למנוע מצב מביש של חוסר מקומות כליאה בבתי הסוהר במדינת ישראל היום. זה המוטו המרכזי. לא תמצאי בדברי ההסבר מוטיב מרכזי שמדבר על חיסכון בעלויות. זה גם וגם וגם. למשל לא מופיעה בדברי ההסבר העובדה שבית סוהר כזה, שיוקם בדרום הארץ, יביא מקומות עבודה בהקמה ומקומות עבודה בתפעול. זה לא כתוב בשום מקום, אבל זה מצטבר ליתרונות היחסיים של מערכת מהסוג הזה.
יש כאן גם חיסכון מובהק, כי עלויות הפעלת סוהרים במבנה הקיים לעומת עלויות הפעלת סוהרים במבנה פרטי – זה חיסכון; לעניין הקמה והשקעה של השקעות קבועות בכסף, בבטון, על ידי המדינה – עדיף לפרוס את זה על פני 25 שנה, כי כרגע המזומנים יקרים מבחינתנו כרגע. כך פורסים על פני 25 שנה, נותנים ליזם להוביל את המערכת הפרטית, הוא בונה את זה בראייה כזאת שהתחזוקה תהיה זולה מבחינתו במשך השנים. הוא לא ירצה להסתבך עם בעיות תחזוקה. היום אני משקיע עשרות מיליוני שקלים לתחזוקת בתי הסוהר ובתי המעצר. יש לכך יתרונות רבים. ומצד שני ברור שהאנשים חיים היום בצפיפות בלתי מתקבלת על הדעת.
היו"ר יורי שטרן
¶
כבוד המנכ"ל, תרשה לי. אני פותח את דברי ההסבר כדי לראות איך הוצג החוק. כתוב: "ההסדר המוצע נדרש בשל מצוקת הכליאה בישראל וההשלכה הישירה שיש לה על תנאי ההחזקה של האסירים והעצורים". אנחנו חוזרים שוב לאותה הנקודה: הדבר המרכזי הוא לפתור את מצוקת המשאבים, המקורות, לבניית מקומות כליאה נוספים.
היו"ר יורי שטרן
¶
הוא אומר אותו דבר. למה אתם שומעים הפוך? מצפים שיהיה גם חיסכון. אבל המטרה המרכזית, כפי שהוצגה גם בדברי ההסבר, היא אחרת.
היו"ר יורי שטרן
¶
אבל אם המדינה תוציא את אותו כסף ולא יהיה חיסכון – אבל הודות לכך היא לא תפרוץ מסגרת תקציבית? הרי מדובר פה על פריסה ארוכת טווח של דמי ההפעלה.
חמי דורון
¶
גם כשבונים דברים אחרים, כמו שבונים עכשיו את הכנסת, עם אחריות של 25 שנים של הקבלן, פורסים את הכסף באותה שיטה. כך אפשר לבנות גם את בית הסוהר, עם חיסכון גדול מאוד.
שמואל הרשקוביץ
¶
חברת הכנסת גלאון, אני רוצה להשיב לשאלה הקודמת שלך: המוטיב המרכזי, בראש וראשונה, הוא באמת למנוע את המצב של חוסר מקומות מצד אחד וליצור חיסכון שנתי לאורך חיי הפרויקט של קרוב ל-200 מיליון ש"ח במונחים של היום. זה דבר שלא הולך ברגל, גם אם כאילו הסכומים קטנים, כי זה נמשך על פני 25 שנה. אין לנו כסף להשקיע כרגע.
שנית, גם עניין של מהירות ההקמה משמעותי כאן; בסופו של דבר גם יש ניסיון מצבר בעקבות מאות מתקנים כאלה בעולם. אמרנו בישיבה הקודמת, ואנחנו חוזרים ואומרים זאת גם כאן: בדקנו את כל הלקחים, את כל הכישלונות, שמנו אותם על השולחן. לא העתקנו את הצעת החוק סתם, לא לקחנו מודל סתם כך והעתקנו אותו בדיוק למדינת ישראל; עשינו התאמות.
חבר הכנסת מצנע שאל אותי קודם לכן אם זה מתאים למדינת ישראל. זאת שאלה נכונה, שאלה מצוינת; לכן עשינו את ההתאמות. לכן גם אמרנו שזה ניסוי, שלא נעבור לשלב הבא אלא לאחר הפקת הלקחים. לכן אמרנו שהכול מפוקח ומבוקר. לכן קבענו שתהיה יחידת פיקוח בתוך בית הסוהר המוצע.
שמואל הרשקוביץ
¶
בית הסוהר הזה יהיה מקום לאנשים שבסבב חופשות ודורשים רמת ביטחון מזערית. אנשים כאלה בעצם תקועים בתוך בתי סוהר, בצפיפות ובתנאים לא תנאים, וכעת יש אפשרות לפרוץ לכיוון נוסף. אני מבקש להזכיר שאנחנו משקיעים כסף רב במערכות החזקה ושיקום של בתי הסוהר, וזה חבל.
חמי דורון
¶
השאלה שלי היא בהמשך לשאלתו של חבר הכנסת פינס: אתה אומר שאתה רוצה לפתור בעיה של מקומות כליאה, שהם מכוונים בעיקר לאסירים קלים, מה שנקרא. כמה מקומות כליאה כאלה חסרים לך היום?
שמואל הרשקוביץ
¶
עד 2007 או 2008 חסרים לי כ-5,000 מקומות כליאה. כרגע אני משקיע כסף כדי ליצור כ-2,000 מקומות כליאה בשנתיים הקרובות. כבר היום משקיעים בבניית בית סוהר, באילוצים קשים מאוד, שיהיו בו 600 מקומות כליאה.
שמואל הרשקוביץ
¶
נכון. ההערכה שלי היא שבהמשך, אם הפעילות תהיה כמו שהיא כרגע, יחסרו לי מקומות רבים יותר. כבר עכשיו אני בלחץ.
חמי דורון
¶
לא, גם אני עשיתי שיעורי בית. יש הבדל משמעותי: היום יש בית סוהר רימונים, שעומד להיפתח בסביבות אפריל. יהיו שם בערך 800 מקומות.
חמי דורון
¶
אמרתי: בערך 800 מקומות. אין שום בעיה: 240 לבני נוער ו-480 למבוגרים. זה בסדר? הנתון מדויק?
חמי דורון
¶
יופי. במתחם שאטה ב' יהיו עוד 360 מקומות באפריל, לאסירים ביטחוניים. זה ברמה גבוהה. יהיו 600 מקומות נוספים לאסירים קלים בסביבות מאי-יוני 2004. נכון?
חמי דורון
¶
במעשיהו יש היום 400 עובדים זרים, והם יושבים במקומות של האסירים הפליליים. אם משחררים את העובדים הזרים שמוחזקים שם במעצר, מעבירים אותם,
חמי דורון
¶
רגע, לא סיימתי. בסך הכול לאסירים קלים משתחררים הרבה מקומות. אני גם יודע שבתקופות מסוימות גם לא כל המקומות של האסירים הקלים מאוישים, יש עודף מקומות. היום למשל יש עודף מקומות בצלמון, נדמה לי.
חמי דורון
¶
רגע, לא סיימתי, לא סיימתי. מדברים אתנו על בית סוהר שמיועד לאסירים קלים מאוד – כי הרי אסירים ביטחוניים או קשים, זה לא מתאים להם, ויותר מזה: היועץ המשפטי לממשלה הפורש התנגד במהלך הדיונים לכך שתהיה הפרטה לבית סוהר עם אסירים פליליים ברמה קשה יותר. הוא בכלל התנגד, אבל,
חמי דורון
¶
נכון. הוא בכלל התנגד, אבל באילוצים שנוצרו לו הוא הסכים לקבל את זה שיהיו שם האסירים הקלים ביותר שביותר. ממה נפשך? הרי ממילא לאסירים קלים כאלה יש מקומות. הבעיה היא עם האסירים הביטחוניים, עם האסירים הפליליים הכבדים – שם הבעיה הגדולה.
חמי דורון
¶
עוד לא סיימתי. למשל כלא מעשיהו: הוא מחזיק היום אסירים קלים. נניח שמחר בונים בית סוהר פרטי ומעבירים לשם את האסירים האחרים. כלא מעשיהו לא מותאם לקבלת אסירים פליליים כבדים או אסירים ביטחוניים כלומר עכשיו יהיה צורך להשקיע עוד כסף. ועוד לא הגענו לכסף – יש לי שאלות גם על זה. הרבה.
חיים גליק
¶
השיקולים נבחנו באופן יסודי. תוצאת הדיון הקודם מלמדת שחלק מההערות שעלו כאן נבעו, למיטב הבנתי, מחוסר ידיעה של האנשים את העובדות.
חמי דורון
¶
מי שרוצה להביא חוק כזה – מסובך, שמהווה באמת מהפכה בשיטה, בגישה, בחשיבה – צריך לתת לנו להיות מוכנים. לא להתייחס אלינו כאל חבורת קופים או מריונטות שנצביע איך שיגידו לנו כי אנחנו קואליציה או אופוזיציה. ככה מתייחסים אלינו.
סגן השר לביטחון פנים יעקב אדרי
¶
אתה מראש היית אנטי בלי לתת שום סיכוי לאנשי המקצוע. יש כאן צוות שלם: אנשי אוצר, אנשי המקצוע. הם עונים על כל השאלות.
היו"ר יורי שטרן
¶
מר גליק: שום דבר לא יקדם את ההצעה אם הטענה היחידה כמעט שנשמע מכם או ממך תהיה: אל תחשבו שאנשים לא עבדו על זה ברצינות.
חיים גליק
¶
בסדר. אני רוצה להשיב לחבר הכנסת דורון, ברשותך.
זהו המצב בשירות בתי הסוהר היום, כדי לדעת את הנתונים: בשנתיים האחרונות עלינו בכ-2,000 אסירים נטו, מבחינת ספירת האסירים. בשנת 1980 מבקר המדינה כתב דוח, והוא הוסיף עליו אחר כך בשנת 1985, בנושא צפיפות האסירים במתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר. באותם הימים הצפיפות היתה 2.8 מ"ר לאסיר. אני רוצה שנדע נתון: בספרד זה 10.1 מ"ר לאסיר. חוק המעצרים במדינת ישראל, שעוסק אומנם בעצורים, מדבר על 4.5 מ"ר לאסיר.
לאחר שבנינו את כל בתי הסוהר החדשים: צלמון, חרמון, הדרים, רימונים – שאמור להיפתח, בית סוהר מגן ברמלה – עדיין אנחנו עומדים על 3.3 מ"ר. כל הנתונים הללו מראים שעדיין המטרז' הממוצע לאסיר קשה מאוד ונמוך מאוד במדינת ישראל, שלא לדבר על השאלה אם צריך להוסיף מקומות כליאה או לא. אני מדבר על נתון עובדתי.
אנחנו מדברים כרגע על צורך אמיתי במקומות כליאה לכל מגוון קשת האסירים – גם אסירים קלים, גם אסירים בינוניים, גם אסירים כבדים. אני רוצה שתבין, אני לא אומר זאת בזלזול: יש 30 מקומות חסרים בבית סוהר חרמון בנקודת זמן מסוימת; אבל אם מסתכלים במאקרו, זה נובע מבעיה כלשהי: בית סוהר חרמון הפך לספינת הדגל שלנו לבית סוהר טיפולי. אנחנו מעבירים לשם אנשים שמסוגלים את התהליך הקשה של הכשרה – גמילה מסמים, חינוך, אלימות במשפחה, עבריינות מין. אנחנו איננו מעבירים לשם אנשים כדי למלא מקומות כליאה. לכן לפעמים יש פער, חסרים 20-30 מקומות, כי האנשים נמצאים בתהליך מעבר לשם.
אבל באוכלוסייה שאנחנו מדברים עליה, ברור שכשייפתח בית הסוהר הזה שאנחנו מדברים עליו כרגע – הוא יתמלא ברגע. זאת לא האוכלוסייה הקלה של כלא מעשיהו, לא תשב שם האוכלוסייה הזאת. גם על דעת היועץ המשפטי לממשלה בית הסוהר הזה ייבנה, גם במתכונת הוויזואלית שלו, כבית סוהר בינוני. נתחיל למלא אותו באוכלוסייה מזערית אבל נשלים את המקומות באוכלוסייה בינונית. אוכלוסייה בינונית הם אנשים שהעונש שלהם הוא עד שבע שנות מאסר או פחות. זאת לא האוכלוסייה הקלה והפשוטה של כלא מעשיהו.
אם בודקים את סך הצרכים של שירות בתי הסוהר, הצרכים האמיתיים, האופרטיביים, אין ספק שמקומות הכליאה האלה חסרים. אמר המנכ"ל בצדק: גם כשנבנה את המתקן הזה עדיין לשירות בתי הסוהר צורך לבנות עוד ארבעה בתי סוהר, למיטב הבנתנו. יש לנו מאבקים לא פשוטים עם האוצר. האוצר צריך לקחת את הכסף כחלופה לכספים שהולכים למקומות אחרים. אם לא היתה בעיה של תקציב, לא היתה בעיה בכלל; אבל יש בעיה.
אסכם את דברי
¶
כשהוועדה ישבה ובחנה את השיקולים השונים היא שאלה איזו אוכלוסייה יש לנו, נעשו ניתוחים מסודרים של האוכלוסייה הפוטנציאלית, נבדק על חשבון אילו מקומות יהיה בית הסוהר, מה תהיה החלופה לכליאה של האסירים. הנקודה הזאת עלתה, נידונה, סוכמה ויצאה לדרך במתכונת המוצעת. עזוב כרגע את השיקול של חיסכון או לא; אם מה שמטריד את אדוני הוא השאלה אם בית הסוהר הזה ימולא. התשובה היא כן.
חמי דורון
¶
הוא יקרא את הפרוטוקול. אם תקים עכשיו מאה בתי סוהר – גם תמלא אותם. קל למלא בתי סוהר, אין בעיה. לפי הקלות שבה נותנים לעצור 48 שעות ו-72 שעות, אין בעיה למלא.
חמי דורון
¶
הנקודה היא אחרת. בכל מה שאמרת שכנעת אותי עוד יותר. כי למעשה יש בעייתיות בכל התפיסה שלכם. היועץ המשפטי לממשלה – אני יודע שהוא התנגד בכלל להפרטה. אחר כך הוא הסכים, או נאלץ להסכים, או נכנע – לא חשוב מה המינוח,
חמי דורון
¶
הנקודה היא אחרת: כשהיועץ המשפטי הסכים, כשהוא שוכנע לבסוף, הוא דיבר רק על האסירים המזעריים, האסירים הקלים ביותר. כעת אתה אומר אחרת.
שמואל הרשקוביץ
¶
לא זה מה שנאמר. אמרנו מזעריים, ואם יחסר ימולאו בבינוניים. זה מה שאמרנו בישיבה הקודמת. זאת המציאות.
עמרם מצנע
¶
אני רוצה לומר משהו: צריך להתמקד בשאלה מה היתרון השולי של הקמת בית סוהר, גם בשלב הבנייה וגם בשלב ההעסקה. זאת השאלה המרכזית. אני מבין את שירות בתי הסוהר, הוא לחוץ, אין מקומות כליאה, האוצר קופץ את ידו, ובמקרה הזה זה כאילו כסף קל. אבל השאלה היא אם זה באמת כסף קל, בסופו של דבר. כי 250 מיליון ש"ח ל-25 שנה, זה לא כסף.
עמרם מצנע
¶
אני מבקש שתתמקדו בסוגיה הזאת ובין השאר גם בשאלה איך הכסף הנחסך מתחלק בין הבנייה להפעלה. כי אפשר לבנות בהפרטה ואחר כך להפעיל על ידי שירות בתי הסוהר. אפשר גם הפוך. איך החיסכון הכספי בא לידי ביטוי בהפעלת בית הסוהר?
שמואל הרשקוביץ
¶
אני אמשיך. כשדיברתי קודם עם חבר הכנסת מצנע נתתי לו רק דוגמה אחת: מספיק לדעת את מבנה השכר של מי שיעבדו בבית הסוהר המופרט – זה כבר חיסכון לאורך שנים. זאת דוגמה אחת.
אבל אני אפריד את הדברים לשני מישורים. קודם כול, תינתן לך תשובה מסודרת. נמצא כאן סגן החשב הכללי של האוצר, וגם אנשי אגף תקציבים. תקבל תשובות מפורטות. חבל שאתן לך דברים כלליים. שנית, אני מציע שנמשיך במצגת. נראה את הסקירות מהעולם ונבין איך כולם מסתכלים על התמונה הזאת. אחר כך נוכל לחזור אלינו. זה מה שהוועדה ביקשה בפעם הקודמת, ואני מביא את זה בצורה טלגרפית, בלי לעסוק בפרטים. אם תרצו להתעכב, בשמחה רבה.
לחץ הוא לחץ חברתי, הוא לא לחץ שאנחנו נלחצים בו. כל רצוננו למנוע מצב מביש, שקיים היום, של צפיפות בבתי הסוהר. זה הלחץ שלנו. אם תהיה לנו הזדמנות לפעול לפתיחת בית סוהר בתנאים משופרים, בתפעול חכם – שהוא זול יותר מצד אחד אך גם מבטיח רמה גבוהה של שירותים לאסירים מהצד האחר – מבחינתנו זהו יתרון גדול מאוד, גם אם אין לו ערך כלכלי מיידי, נראה לעין, ואתה תקבל את התשובות לשאלות ששאלת.
אני ממשיך עם משרד מבקר המדינה האמריקני. בדוח שלו הוא בודק אם מפעילים פרטיים יכולים להקים טוב יותר בתי סוהר פרטיים. הוא עוסק בהליך ההקמה של 47 בתי סוהר בארצות-הברית. הוא לא מותח ביקורת על הנושא הזה, הוא לא מעלה ספקות בנוגע לכדאיות הכלכלית. בסופו של דבר הוא מדבר על כך שהמערכת כולה נעה קדימה, היא לא במצב סטטי או בסטגנציה. להיפך ממשיכים הלאה.
משרד המשפטים האמריקני עוסק בפברואר 2001 במתקנים בניהול פרטי. הוא אומר שהם מתפקדים כמו המתקנים הציבוריים. עלויות ההפעלה שלהם נמוכות מעלויות ההפעלה של בתי סוהר ציבוריים, בעיקר במקומות שבהם השכר בסקטור הציבורי גבוה יחסית. נאמר שם שהבעיות בהפעלת המתקנים הפרטיים נובעות בדרך כלל מהסכמים שאינם מכסים את מכלול ההיבטים. זאת הערה נכונה מאוד, וכאן הצוות השקיע מאמץ, באלפי עמודים של מפרט ליזם, כדי שיהיה אפשר לסגור כל פרצה קלה אפשרית בעניין הזה.
לעניין מתקנים בניהול פרטי – הם מעודדים אימוץ אסטרטגיות חוסכי עלות על ידי הסקטור הציבורי. יש העתקה של הניהול הפרטי למערכת הציבורית כדי להוזיל עלויות. המנהלים חושבים: אם שם זה מצליח, גם אני יכול לעשות את אותו הדבר. זה נכון בהרבה תחומים, בוודאי בקטע הזה. הגופים הפרטיים מסוגלים להקים מתקנים חדשים בעלות נמוכה, בלוח זמנים קצר. אמר מי שאמר: נכון, אם יש עכשיו עיכוב אצלנו בהקמת בית סוהר ציבורי, העלויות מתגלגלות בצורה כזאת או אחרת. ליזם הפרטי יש אינסנטיב להשלים את העבודה.
חבר הכנסת מצנע, אתה מכיר את זה. אני יודע בדיוק מה זה לעבוד יום ולילה, מה המשמעות של סלילת כביש והשלמתו בזמן ומה המשמעות של מריחת העניין כשאין שום אינסנטיב לסיים את העבודה בזמן.
היקף השתתפות האסירים בתוכניות לתעסוקה במתקנים שבניהול פרטי: השיעורים דומים לאלה שבמתקנים הציבוריים. מגמות עתידיות של משרד המשפטים האמריקני: סביר שמספר המתקנים בניהול פרטי יגדל; סביר להניח כי נתח השוק העיקרי יהיה בתי סוהר ברמת ביטחון מזערית-בינונית ואוכלוסיות מיוחדות. לא מדברים על אוכלוסיות קשות.
אני עובר לדוח מבקר המדינה האנגלי מיוני 2003: כאן נעשתה השוואה בין בתי סוהר של המדינה ובתי סוהר פרטיים. נבחנו 21 מתקנים: 12 ציבוריים ותשעה בניהול פרטי. התפלגות איכות התפקוד: בקבוצת התפקוד העליונה שני-שלישים של המתקנים הם בניהול הפרטי לעומת שליש מתקנים ציבוריים. שימו לב: עוסקים כאן בנושאים של איכות התפקוד, כלומר מדברים על מה שקורה עם האסירים. היו כאן הערות בנושא רמת השירות שהאסיר מקבל בדיון הקודם. ודאי שלנו יש אינטרס שרמת השירות תענה על הצרכים של האסירים בראש וראשונה.
המתקנים הטובים מבין המתקנים שנבחנו הם בניהול פרטי. הם מתפקדים טוב יותר מהמתקנים הציבוריים. רק מתקן אחד מהמתקנים שדורגו בקבוצת התפקוד הנמוכה הוא בטיפול פרטי. הוא דורג במקום נמוך מאוד בקבוצה זו. כלומר – לא הכול ורוד במאה אחוז. בסדר גמור, יש גם הערה על מתקן פרטי, על יזם שנכשל. גם לזה יש פתרון בהצעה שלנו. אנחנו מראים בהצעה שלנו איך אנחנו לוקחים את הניהול לידינו ומבטלים את ההיתר שניתן ליזם. יש פתרונות למצבים מהסוג הזה.
המתקנים בניהול פרטי נוטים להצטיין בהגינות לכבוד האסיר, במשמעת, בתוכני פעילות משמעותיים, ופחות בתחומי הביטחון. הכנסת הסקטור הפרטי – הרווחיות שלו – מביאה גם לתחרות ולייעול הסקטור הזה. התחרות חשובה לשירות הכליאה הציבורי כדי לשפר את ניהול בתי הסוהר הציבוריים.
הפעלת בתי הסוהר בניהול פרטי הביאה לחדשנות בעיקר בתחומי משאבי אנוש והשימוש בטכנולוגיה מתקדמת. במקום הרבה מאוד אנשים שמסתובבים – ובסופו של דבר מייצרים חיכוך עם האסירים – נכנסו טכנולוגיות של מצלמות, פיקוח מרחוק, אמצעים טכנולוגיים אחרים של בקרה על האסירים. בסופו של עניין מסתבר שזה טוב יותר, יעיל יותר.
אני עובר למאמרים ולדוחות מהעיתונות המקצועית, מה שנקרא, או ירחונים מקצועיים: בתי הכלא הפרטיים פועלים ברמות שקיפות גבוהות. הצעתי בישיבה הקודמת שתקום מועצה ציבורית – והיא תורכב מהארגונים, מהאקדמיה, ממי שראוי לעניין – שתלווה את התהליך עם השר, אתנו. אנחנו רוצים בכך, נשמח. הכול שקוף, הכול פתוח. גם היום הסנגוריה הציבורית מסתובבת בבתי הסוהר. כל דוח מגיע אלי. אני מטפל בו ברמה האישית. משקיעים כסף בעניין הזה. אין כסף, אך אנחנו משקיעים כסף, כבר היום, בערות של הסנגוריה הציבורית. אנחנו לא מתחבאים ולא בורחים מאחריות.
מדברים כאן על המתודולוגיה, אבל מרבית המחקרים המובילים בתחום מצביעים באופן ברור על חיסכון כלכלי. מה החיסכון? 1%, 20%, 15%? בעניין זה נשמע את אנשי האוצר. באופן כללי יש כאן חיסכון כלכלי. והוא לא רק כלכלי: הוא גם חיסכון חברתי משמעותי מאוד. אף אחד מהמחקרים המובילים לא מראה כי האיכות הממוצעת של בתי הסוהר הפרטיים נופלת מזו שבמתקנים הציבוריים. סקרנו קודם הערות של הממשל, גם באנגליה וגם בארצות-הברית; בסופו של דבר הרמה והאיכות בבתי הסוהר המופרטים טובה יותר מזו שבבתי הסוהר הציבוריים. יש לכך הרבה מאוד הסברים, לא אכנס לכך כרגע.
לעניין מנגנוני בקרה ופיקוח
¶
מי שמצוי בתחום ההפרטה יודע שלב לבו של תהליך הפרטה מוצלח הוא התקינה והבקרה. אם התהליכים מתקיימים במצטבר – יש תקינה נכונה, חכמה, סוגרת פרצות וגם פיקוח ובקרה אינטנסיביים וצמודים; לא "באים הולכים" אלא פיקוח צמוד, יום-יומי – סביר להניח שההצלחה כמעט מובטחת. יחידת הפיקוח של שירות בתי הסוהר תורכב מסוהרים מקצועיים, והם ילוו את התהליך הזה in house, בתוך בית הסוהר עצמו, עד כמה שאפשר לקרוא למקום house.
שמואל הרשקוביץ
¶
על פי תנאי המכרז הזכיין נדרש להקים יחידת פיקוח ניהולית מטעמו לשם שליטה בכל ההתחייבויות שלו ובקרה מלאה עליהן. מנגנוני הפיקוח בעולם מתבססים על מדדי פיקוח ובקרה מפורטים בתחומי החיים השונים בכלא. מדובר כאן על מאות מדדי בקרה. שוב, אנחנו מדברים על ניסיון שנצבר בעולם; מדדי הבקרה שלנו מתייחסים לשלושה פרמטרים עיקריים לפחות: ראשית כול, שיקום האסיר וטיפול בו. קל יותר להכניס לשם תעסוקה פרטית לבתי הסוהר, כפי שקיים היום. אני רוצה להודיע לוועדה: בקרוב אמור לצאת חוזר של החשב הכללי שמעודד את משרדי הממשלה לרכוש ריהוט שמיוצר בנגרייה של שירות בתי הסוהר על ידי אסירים בתהליכי שיקום. מבקשים לתת עדיפות לכך. גם לנקודה הזאת יש חשיבות רבה מבחינתנו. זה המסר שמוביל: תנו לאנשים לעבוד, שיצאו ממעגל הפשע.
הפרמטר השני הוא רמת השירותים
¶
שמירה על זכויות האסיר ותנאי המחייה שלו בכלא, וגם רמת הביטחון במתקן. זה הפרמטר השני. ראיתם שיש בעיות של רמת משמעת וחוסר שליטה במקומות מסוימים. למדנו, הפקנו את הלקחים; זה בא לידי ביטוי במערכת. רמת השירותים ושמירה על זכויות מחייה – אלו פרמטרים מדידים, ניתן לבדוק אותם. זה לא משהו כללי.
התשלום לזכיין יותנה בעמידה ברמות השירות שנקבעו, במדדי הביצוע. שיהיה ברור. זה מדיד, ניתן למדוד זאת. הזכיין עמד בתנאים – קיבל; לא עמד – לא קיבל. קנס/פרס. מדדי הפיקוח אמורים להביא לשיפור השירות באופן מתגלגל ולא כמשהו חד-פעמי.
בתחום הטיפול באסיר ושיקומו נקבעו מנגנונים נוסף על מנגנון הקנס.
שמואל הרשקוביץ
¶
בנושא הטיפול והשיקום, ככל שהיזם יביא תוכניות שיקום טובות יותר, מוצלחות יותר וחדשניות יותר – הוא יזכה ביותר כסף, בסופו של דבר. זה ההבדל. נשאלנו בישיבה הקודמת אם הוא יקבל כסף אם הוא יסגור אסירים בתא, לא ייתן להם לצאת ויהיה שקט. אנחנו מציגים את הנקודות באופן ברור מאוד: רווחי הזכיין אינם מושפעים ממספר האסירים. הם כלל לא מושפעים מהנושא הזה. הרצון שלו למלא את המיטות לא מבטיח לו יותר כסף.
היו"ר יורי שטרן
¶
זה כמו הבעיה עם העובדים הזרים: כמה שמגרשים אותם ומביאים חדשים במקומם, כך הם מרוויחים יותר, כי יש היטל על כל עובד. גם כאן אפשר ליצור מנגנון: מה שיותר תחלופה, טוב יותר: ככל שהאסירים משתחררים ומתקבלים חדשים, יש אינסנטיב.
שמואל הרשקוביץ
¶
גם אתה מצטרף לציניות, בבוקר חמים זה? אתה לא צריך להצטרף לציניות. אתה יכול לשאול שאלות ענייניות ותקבל תשובה.
חמי דורון
¶
אדוני סגן השר, אני חושב שהמהירות שבה מנסים להעביר את החוק הזה מאוד לא עניינית. מעניין אותי מה עומד מאחורי זה. מאוד מעניין אותי.
שמואל הרשקוביץ
¶
בכל מקרה, עמידת הזכיין ביעדים ובקריטריונים שנקבעו היא שתבטיח תשלום, על מה יהיה התשלום ובאיזה היקף הוא יהיה. פרטים מדויקים תקבלו מייד.
שמואל הרשקוביץ
¶
לא אמרו לי שאתה טייס בעברך. חלוקת הקשב של טייס היא לשלושה מכשירי קשר שונים. אגב, אני לומד את זה עכשיו במשרד. גם אני צריך את זה: משטרה, שירות בתי הסוהר, המשרד לביטחון פנים.
שמואל הרשקוביץ
¶
שירות בתי הסוהר מפעיל יחידת פיקוח ובקרה צמודה בתוך המערכת, כמו שאמרתי. שאלו אותי אם מה יהיה אם הם יישארו בבית הסוהר המופרט ויהיה להם קשר טוב עם הזכיין וכל מיני קומבינות. אמרנו: הם יוחלפו, תהיה רוטציה בשהייה שלהם. מה קורה היום? בתי הסוהר לא מנוהלים על ידי אנשים שנמצאים שם דרך קבע? גם כאן יש רוטציה. המערכת עובדת כפי שמקובל במערכות הייררכיות מוסדרות כאלה. מה לעשות, גם בחיים הפרטיים ה קורה.
לצוות הפיקוח של שירות בתי הסוהר שיהיה במערכת עצמה יהיו סמכויות התערבות נרחבות מאוד: התערבות בניהול בית הסוהר, חיפוש, ענישה, פעולות לביצוע ברמה מיידית. מעבר לפיקוח של נציב שירות בתי הסוהר באמצעות המערכת שלו יש גם מנגנון פיקוח של בתי המשפט, כמובן, באמצעות עתירות אסירים. אמרנו שאנחנו מקבלים בשמחה את הצורך להקים נציב קבילות אסירים. נעשה זאת בהקדם. זאת תהיה חלופה נוספת לבדוק טענות של אסירים.
שמואל הרשקוביץ
¶
ודאי. השר אישר זאת, נתקדם בכיוון הזה.
בהסכם עם הזכיין נאמר – וצריך שזה יהיה ברור, המדינה אמרה לו והיא גם קובעת את זה – שהמדינה יכולה להיכנס בנעליו במגוון של פעולות: גם להחליף את הסגל של הזכיין, לא לאשר לו מנהל או עובדים אחרים, להפעיל את המתקן בניהול שירות בתי הסוהר באופן מלא, להחזיר את כל המתקן לרשות המדינה, אם רואים שהזכיין נכשל בתהליך.
שמואל הרשקוביץ
¶
אני עובר לנתונים בין-לאומיים על החסכונות הכלכליים הישירים בבתי הכלא הפרטיים: באנגליה הנתונים הם כ-10%-15%. בסקוטלנד – 50%. אוסטרליה – 10%-20%. אלה החסכונות הכלכליים.
אסכם את הדברים
¶
המוטיב המרכזי שלנו הוא שיפור התנאים לעומת המצב הקיים. שנית מדובר במהלך מבוקר, מפוקח, לא ריצת אמוק לפרויקט שמייד אחריו יופרטו 20 בתי סוהר. יהיה אחד. היועץ המשפטי לממשלה היוצא אמר את דברו בעניין הזה. אנחנו צמודים לדברים כהאי לישנה, לא זזים מהם ימינה או שמאלה. אנחנו הולכים לניסוי מבוקר, מפוקח, בצורה מסודרת. גם אנחנו בתוך קבוצת הלומדים בעניין הזה. אנחנו שמחים ונשמח שוועדה בכנסת תלווה אותנו בתהליך הזה. זה יפה מאוד, אין שום בעיה בעניין הזה.
על החיסכון הכלכלי, כרגע, כפי שהוא נראה, תשמעו מייד בסקירת האוצר. הרושם הוא ששילוב הפתרונות החברתיים והדאגה לאסירים, החיסכון הכלכלי, המהלך שמייצר מקומות כליאה בעלות נמוכה יחסית במהירות ובאיכות – נראה לי כל אלה מחייבים את התהליך הזה, כדי שנצא לדרך ונדע אם גם מדינת ישראל יכולה להיות בין המדינות המתוקנות שיש בה בית סוהר מופרט. תודה.
יובל ברונשטיין
¶
קודם כול, כדי להבהיר, אם זה לא היה ברור עד עכשיו, משרד האוצר תומך תמיכה מלאה בהצעת החוק. משרד האוצר תומך בהצעת החוק משום שהוא צופה שיהיה חיסכון בתהליך הזה. הוא לא תומך בהצעה הזאת רק בגלל מצוקת האסירים בבתי הסוהר היום אלא בעיקר משום שהוא רואה חיסכון כלכלי בתהליך הזה. רק כדי לחדד: לפני עשרה חודשים או שנה היתה החלטה של ראש הממשלה להקים עוד בית סוהר, ביטחוני, באותה שיטה. לאחר ניתוח, ניתוח כלכלי, שנעשה בוועדה שחלק מחבריה יושבים כאן, הבאנו את הנושא שוב והוחלט שלא להקים בית סוהר ביטחוני בשיטה הזאת. לאחר הניתוח שעשינו הראינו שלא נכון להקים בית סוהר ביטחוני בשיטה הזאת.
כלומר זה לא שאנחנו דוחפים לתהליך מתוך מצוקה רגעית וקיימת. אנחנו מקדמים את התהליך הזה ותומכים בו משום שאנחנו חושבים שבבית הסוהר הזה ובבתי סוהר אחרים כדוגמתו תהליך מהסוג הזה יכול להביא לחיסכון כלכלי.
בדיון הקודם, לפני יומיים נאמר שיש דוחות ביקורת בעולם שמראים שאין חיסכון כלכלי בתהליך הזה. קודם כול, וזה הובא בשקף שהמנכ"ל הציג, המחקרים מראים שבדרך כלל יש חיסכון כלכלי בתהליך הזה. זה כתוב בדוח של הרווארד, שבעצם סיכם את כל המחקרים האיכותיים שבוצעו בתחום הזה. הוא קבע באופן מפורש שרובם מצביעים על חיסכון כלכלי. זה ישנו גם בדוח של משרד המשפטים האמריקני. זה היה באחד השקפים, ועבר בצורה מהירה. הדוח הזה קבע שלא ניתן לקבוע את החיסכון הכלכלי ברמה מדידה, אבל אפשר לומר במפורש שיש חיסכון כלכלי בתהליך. זה ישנו גם במחקרים – כפי שהוצג בשקף האחרון. דוחות שנעשו באנגליה הצביעו על חסכונות של 10%-15%; דוחות שנעשו באוסטרליה מצביעים על חיסכון של 10%-20%; דוח בסקוטלנד הצביע על חיסכון של 50%. אגב, הדוח מסקוטלנד מראה על חיסכון שקצת קשה להאמין לו כשקוראים את זה במחקר סקוטי. אבל שם עשו ניתוח מעמיק בהרבה מהניתוח שבדוחות האחרים. שם הביאו בחשבון גם סיכונים שהמדינה לא מביאה בחשבון כשהיא מודדת עלויות; למשל מה קורה כשהמדינה מקימה בית סוהר אבל זה לוקח לה חמש שנים ולא שלוש שנים, מה קורה כשמקימים בית סוהר אבל אחרי שלוש שנות הפעלה מתברר שצריך להחליף תשתית גדולה מתחתיו. הדוח הביא בחשבון גם סיכונים שנמדדו בתוחלות – תוחלות של מה שקרה בבתי הסוהר הציבוריים שם במשך שנים.
לשאלת חבר הכנסת מצנע יש לי שתי הערות: מקור החיסכון לטעמנו הוא בשני מקומות מרכזיים, ויש גם עלויות נוספות בתהליך, וצריך לומר שהן ישנות. קודם כול עצם זה שאדם בסקטור הפרטי מקים מתקן ומפעיל אותו במשך 25 שנה מביא לכך שהוא מקים את המבנה נכון יותר, יעיל יותר, מתוך ראייה ארוכת טווח, כך בסך הכול עלויות ההקמה והתחזוקה על פני זמן נמוכות יותר. שנית, ולא צריך להתעלם מזה, עלויות הפעלת הסוהרים במדינת ישראל, נכון להיום, גבוהות יותר להערכתנו מעלויות ההפעלה של סוהרים בבית הסוהר הפרטי. מצד שני, יש גם עלויות יתר בהקמה של בית סוהר פרטי. ואגב, דווקא בהפרטה של בית סוהר או בהקמת בית סוהר הן עלויות נמוכות יחסית: כוונתי לעלויות המימון. עלויות המימון של היזם גבוהות יותר מעלויות המימון של המדינה. בבית סוהר מדובר בערכים לא משמעותיים כי עלות ההקמה נמוכה יחסית; אבל אם לוקחים כביש או מתקן התפלה עלויות המימון שם משמעותיות יותר.
כשמסתכלים על הכול, היתרונות לעומת החסרונות, על פי הניתוח שלנו גם במדינת ישראל – ושוב, בראייה שמרנית מאוד – החיסכון הצפוי, ואני אומר "הצפוי", לא נמוך יותר ממה שראינו ברוב המחקרים בעולם. הוא לא יותר נמוך מזה. להערכתנו מדובר בחיסכון של 10%-30% אחוז בראייה ארוכת טווח. אנחנו לא מזלזלים בסכום הזה. זהו סכום משמעותי. הסכומים שהמנכ"ל הצביע עליהם מהוונים על פני 25 שנה. הם סכומים מאוד משמעותיים עבורנו. זהו סכום משמעותי.
נשאלו כאן שתי שאלות. הראשונה היא ממה היזם מרוויח. היזם מחרה במכרז, הוא מגיש הצעה. בהצעה שלו גלום רווח גם על עלויות ההקמה שלו וגם על עלויות ההפעלה שלו. את הרווח הוא מקבל על פני 25 שנה.
יובל ברונשטיין
¶
רגע. המדינה מבטיחה רמת תפוסה קבועה ועל בסיס זה, על בסיס הזמינות של המיטות שלו לתפוסה קבועה, הוא מקבל את התמורה.
יובל ברונשטיין
¶
אני לא אגיד את מה שאמר חבר הכנסת שטרן, אבל על פי הסטטיסטיקות שהציג המנכ"ל –
והוצגו כאן המחסור, וראש מטה שירות בתי הסוהר הציג את המטרז' הנמוך לכל אסיר – ההערכה שלנו היא שיש צורך. תבינו, אנחנו באוצר לא מתנדבים לבנות שום בית סוהר. אנחנו מתווכחים אתם על כל מיטה ומיטה, ויכוחים אין-ספור, כדי לא להקים בתי סוהר, לא לקדם את זה. יש לנו דברים אחרים, חשובים יותר. ההערכה שלנו היא שלבית הסוהר הזה תהיה תפוסה.
חיים גליק
¶
בישיבה לפני יומיים טענת כאן שאת מחפשת את החלופה בבנייה של שירות בתי הסוהר. אם שירות בתי הסוהר יפעיל את מתקני הכליאה, מי יכול להבטיח שהם יהיו מלאים? אני לא מבין את הטענה הזאת.
עמרם מצנע
¶
זאת לא הנקודה המרכזית. אבל מר ברונשטיין משתמש באותם משפטים כלליים שהמנכ"ל השתמש בהם. אני מצפה ממך למספרים. איך בניתם? מה החיסכון בבנייה, באחזקה, בכוח-אדם?
היו"ר יורי שטרן
¶
אתם יודעים מה אתם עושים? במקום משרד האוצר הייתי מסבן אותנו. אין שום בעיה לזרוק כאן נתונים.
היו"ר יורי שטרן
¶
הרי הכול תוצאה של המכרז. הפערים בעלות, לעומת העלות הקיימת – ובדוחות השונים נאמר שקשה להשוות בין בית סוהר לבית סוהר, ולכן גם הבסיס חלש – המחירים הסופיים ייקבעו קודם במכרז ואחר כך בביצוע. היום הכול זה הנחות.
אני מנסה להוביל אותנו בקו שלדעתי הוא הקו הפרגמטי. יש פה הצעה לערוך ניסיון. אפשר להיכשל בניסיון הזה, אפשר גם להצליח בגדול – או להצליח בכלל. לדעתי מי שמתנגד עקרונית לכל הפרטה בשירות הציבורי – אז זהו ויכוח אידאולוגי. אני, לפחות, לא בצד של המתנגדים עקרונית. אני מאלו שאומרים שההפרטה חוסכת כסף בדרך כלל, זה דבר שכדאי להכניסו לשירות הציבורי, כי הוא יוצר דינמיקה אחרת; אבל התפקיד שלנו לדאוג למנגנוני פיקוח.
היו"ר יורי שטרן
¶
כשמגיעים להפרטה, ואנחנו עברנו כמה הפרטות במדינה, איש לא יודע באמת כמה כסף זה יחסוך. זה תהליך פתוח, ובסופו של דבר הוא נקבע על ידי התחרות בין הגורמים שנכנסים לתחום. כל ההערכות הן סתם. אנחנו יכולים לאלץ את האוצר לבוא עם עוד נתונים, לבזבז עוד כמה שעות שלנו על הדברים האלה, שאינם בדוקים. הכול השערות.
עמרם מצנע
¶
יותר מזה: צריך לשים את ההצעה במכרז כדי שיהיה אפשר לבחון אותה אל מול ההצעות שניתנות.
אני יודע שאסור להגיד את המספרים. אני יודע. זהו תהליך מורכב, כניסה לתחום שנוי במחלוקת. גם לאלה שמסכימים לתהליכי הפרטה, ואני ביניהם. על כן צריכה להיות הוכחה די משכנעת שיש כאן אותם יתרונות שעליהם מצביעים.
יובל ברונשטיין
¶
חבר הכנסת מצנע, אני חייב להגיב לשלוש נקודות. קודם כול, שיהיה ברור: יש כאן המון מחקרים; הניתוח הכלכלי בעולם, ברוב המחקרים, מצביע על חיסכון כלכלי. זאת עובדה, לפחות לדעתנו, שעולה מניתוח המחקרים. אם מישהו יקרא אחרת ויאמר שבסך הכול הוא רואה משהו אחר, הוא יכול לומר זאת; אנחנו קראנו את המחקרים, בסופו של דבר זאת עמדתם של המחקרים בעולם.
שנית, לשאלת חבר הכנסת מצנע על חלוקת העלויות, איפה רואים את היתרונות: התשובה היא שבעלות הבנייה אני מעריך שלא יהיה יתרון בסיסי מובהק למכרז הזה על מכרז של שירות בתי הסוהר. עלות הבנייה כשלעצמה לא אמורה להיות זולה בהרבה ממה שקורה בשירות בתי הסוהר, אולי כן אולי לא. כמו שאמר חבר הכנסת שטרן, זאת תוצאה של המכרז.
אבל צריך להסתכל על הנקודות האלה: עלויות הבנייה והתחזוקה יחד, יעילות הפעלת בית הסוהר ושכר הסוהרים. אזהר בלשוני אבל אני מנסה להעריך את זה באחוזים: אנחנו מעריכים שבכל אחד מהפרמטרים יש פוטנציאל חיסכון של כ-10%, לעומת עלויות מימון עודפות ורווח יזמי על פני 25 שנה של כ-2%-4% אחוזים נוסף על מה שנהוג במדינה כיום. להערכתנו התוצאה היא פוטנציאל חיסכון מקסימלי של עד כ-30%, ופוטנציאל חיסכון מינימלי של כ-10%. זו הערכתנו. כפי שאתה יודע איננו יכולים לפרסם כאן מספר, איננו יכולים לעשות זאת בפורום הענקי הזה לדבר. אני גם לא יודע מה החוק אומר גם לגבי פורום מצומצם יותר. אי-אפשר להציג זאת כאן.
היו"ר יורי שטרן
¶
הוחלט בזמנו, לא מזמן, להתחיל להפריט קווי אוטובוס מסוימים. היו הערכות בעניין החיסכון, השתתפתי בחלק מהדיונים. כמובן, היה כאן לובי חזק מאוד נגד ההפרטה. אלה לא ארגונים וולונטריים אלא גופים כבדי משקל ועתירי הון. העסק התחיל לעבוד. אנחנו רואים שכתוצאה מזה לא רק שנוצרו קווים זולים בהרבה במקומות רבים, אלא גם אגד, שמבקשת סבסוד ממשלתי מדי שנה בשנה, שאומרת תמיד שחסר לה, מורידה מחירים. שיש לה אפשרות להוסיף עוד קווים רווחיים יותר ולפצות על ההפסדים בקווים הרווחיים פחות.
היו"ר יורי שטרן
¶
כן. לדעתי הדבר המרכזי בהצעה הזאת – חמי, תרשה לי? אני רוצה את תשומת לבו של חבר הכנסת מצנע ואתה לוחש לו באוזן השנייה. הוא לא אמר שיש לו חלוקת קשב.
היו"ר יורי שטרן
¶
כן, במפלגה שלו הוא צריך לשמוע הרבה קולות. יש פה הצעה שאומרת כך: יש ניסיון בעולם, גם ניסיון מוצלח, בהפרטת בתי הסוהר. במצב שבו אנחנו נמצאים כעת אנחנו רואים בכך דרך לגייס את ההון הפרטי הנוסף לתחום הזה. ונוסף על כך יש לנו ציפייה, שמבוססת על ניסיונות הפרטה בכלל, לאו דווקא בתחום הזה, שבסוף זה יהיה זול יותר וישפר את השירות – משום שייווצרו דוגמאות אחרות.
לדעתי אין סיבה שלא לשתף פעולה עם המשרד לביטחון פנים. בניתוח של החוק מבחינת הסיוגים, מנגנוני הפיקוח וההגבלות ששמים על זה – כי המטרה שלנו היא לא לדאוג במקום האוצר אם זה יעלה פחות או יותר; ואין לי ספק שאם האוצר רוצה בזה, הוא חושב שיהיה כאן חיסכון. הם יודעים: איפה שאפשר לחסוך גרוש, הם יודעים לעשות את העבודה בדרך כלל. איפה שמפסידים מיליונים הם פחות בקיאים. בחיסכון של הגרוש הם תמיד בסדר גמור. וכאן לא מדובר בכסף גדול.
אני חושב שאנחנו מעוותים וחוטאים למטרה שלנו בכך שאנחנו שוב ושוב מתחקרים אותם: כמה תרוויחו ומה זה ייתן כלכלית וכו'. זהו ניסיון שעל פי כל הפרמטרים הרגילים צריך להביא לחיסכון.
חמי דורון
¶
אדוני היושב-ראש, זה לפי מה שהאוצר אומר, לי יש חישובים אחרים. אני חושב שמפסידים כסף בזה. אז מה, לא צריך ללמוד את זה? אני לא מבין את זה?
היו"ר יורי שטרן
¶
אני בעד, אבל אתה יודע מה אתה חוקר כעת? אתה חוקר את התחשיב הכלכלי הווירטואלי ביותר. במקום זה אני מזמין אותך לחקור את העולם הריאלי – והוא זכויות האסיר, מערכת הענישה, המשמעת, השיקום. אלה דברים שאנחנו יודעים, אנחנו יכולים לבדוק את החוק מהזוויות האלה, כי כאן יש על מה להתבסס. בחישובים הכלכליים יהיה ויכוח לנצח, כי על כל נתון שהאוצר יזרוק אתה תזרוק נתון אחר. זה לא ייגמר. אני חושב שתפקידנו לא ליצור ויכוחים שלא נגמרים בהכרעה, ולכן אני מזמין אותנו ללכת לפי סעיפי החוק ולראות את הדברים. ואם המדינה תתחיל להפסיד כסף, משרד האוצר יהיה הראשון, תאמין לי.
חמי דורון
¶
לפעמים עוברות 50 שנה עד שמדינת ישראל סוגרת עסק שמפסיד כסף. ראינו. שום שר לעולם לא מודה בטעות שלו.
חמי דורון
¶
בכל זאת יש לי שאלות שנוגעות גם לחלק הכלכלי. מההתחלה, כשהשר בא הנה במאי, הוצג העניין הכלכלי. אתה יודע מה מרגיז אותי יותר מהכול? במאי אמרתי דבר פשוט – ואני מציע לסגן השר לקרוא את הפרוטוקול: דיברו אתנו בגלוי על התיאוריה, על מה שרוצים לעשות; אמרתי: כל מה שהצגתם נחמד, אבל לא הראיתם שום תשתית ראייתית, מה שנקרא, להוכחת הטיעונים – בעיקר בעניין הכספי, כי זה מה שבעיקר עלה בישיבה במאי. ועד יום שני, למעשה, הישיבה הראשונה, לא נעשה דבר בעניין. זה מרגיז אותי. זה אומר שההתייחסות של המשרד היא כזאת: אנחנו באנו, נתנו לחברי הכנסת להוציא אוויר. אנחנו נביא את החוק, נעביר אותו מה שלא יהיה, ואחר כך נראה. אדוני סגן השר, אני מצטער, זה לא עובד כך. מה לעשות, בין חברי הכנסת יש גם כמה אנשים שחושבים, ואולי הם גם חושבים אחרת. הם רוצים לדעת ולברר.
כמו שאמרתי בהתחלת הדיון, מי שרוצה להעביר חוק מהפכני כזה, צריך להביא חומר כדי שילמדו אותו. אולי פעם התרגלו למשהו אחר.
חמי דורון
¶
יופי. בישיבה הקודמת נאמרו כמה דברים. קודם כול, חישבתם את החיסכון. כשמדובר על חיסכון, זה לא חיסכון ליזם זה חיסכון למדינה.
חמי דורון
¶
כשחישבתם את העלויות, מה עשיתם? לקחתם את סך כל העלויות של שירות בתי הסוהר וחילקתם אותן במספר האסירים? כך בניתם את העלות?
חמי דורון
¶
שאלתי: כשחישבתם את העלויות לקחתם את סך כל ההוצאות של שירות בתי הסוהר וחילקתם במספר האסירים? כך יצרתם תחשיב לכל אסיר?
יובל ברונשטיין
¶
יש לנו תחשיבים מאוד מדויקים – גם לשירות בתי הסוהר, גם למשרד לביטחון פנים, גם למשרד האוצר – של עלות החזקת אסיר בשירות בתי הסוהר. יש כאן מי שיכול להרחיב.
יובל ברונשטיין
¶
לקחנו מתקן וירטואלי, כי אין מתקן זהה בדיוק למה שאנחנו רוצים להקים. אבל לקחנו מתקן זהה מבחינת ההיקף, סוג האוכלוסייה, מספר הסוהרים שאנחנו חושבים שצריכים להיות שם ועלות הסוהרים שאנחנו מכירים, העלות השוטפת של החזקת אסיר, עלות ההקמה וההחזקה השוטפת של המטען – ואת כל הנתונים האלה אנחנו מכירים מהתקציב הקיים של שירות בתי הסוהר.
שרון גמבשו
¶
ללא תקורות. הגענו לעלות חד-פעמית של הקמה ולעלות שוטפת של הפעלה שנתית. כמובן, את זה חילקנו במספר האסירים, אותם 800 אסירים שאנחנו מדברים עליהם. הגענו לעלות לפי אסיר. את זה השווינו למה שאנחנו חושבים שיקרה במתקן מופרט. יש מודל מאוד מסודר.
חמי דורון
¶
בכל הכבוד, אדוני סגן השר, כמו שאתה רואה עשיתי שיעורי בית, יש לי נתונים קצת שונים. מה לעשות? מותר לי? אנשי המקצוע שאני שאלתי נתנו לי נתונים אחרים.
חמי דורון
¶
בישיבה הקודמת בנושא המכרז, שהיה או לא היה, אמרתם שהגעתם לשלושה גופים – כלומר כבר יצרתם קשר עם שלושה גופים שאתם כן חושבים שיעמדו בתנאי המכרז או בתנאים שאתם רוצים. אני רוצה לדעת מיהם הגופים האלה.
יובל ברונשטיין
¶
קודם כול בעניין הזה אני צריך להתייעץ עם הייעוץ המשפטי. בפורום מצומצם יותר אולי אני יכול. אני לא יודע.
חמי דורון
¶
גברתי, אם עושים טרום מכרז ומתחייבים לשלם למישהו את ההוצאות שלו להיערכות למכרז – 100,000 דולר לכל מתמודד, גברתי – זה מכרז. אתם נכנסתם להתחייבויות כספיות שלא היה לכם אישור עליהן.
חמי דורון
¶
לא, רגע. כששירות בתי הסוהר בונה הוא פועל על פי החוקים הקיימים. אתם אמרתם כאן משהו כמו "נעשה ונשמע": קודם אנחנו עושים, אחרי זה נשמע מה יש לכנסת להגיד. זה מביע זלזול בכנסת. אני מצטער.
יובל ברונשטיין
¶
חבר הכנסת דורון, אני חייב להגיד לך, כמי ששותף לתהליכים אחרים ולחקיקות אחרות, בעיקר במשק המים: אנחנו מעסיקים שם יועצים לצורך לימוד הכנה, קידום – תהליכים שנוגעים לתהליכי חקיקה לכשיעברו, בסכומים יותר גדולים מאלה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אילו המשרד לביטחון פנים היה אומר: קחו את החוק, תבדקו אותו, תצביעו בעדו, אבל אנחנו לא יודעים אם יש בכלל יזם פרטי שעונה לזה – זה היה טוב? זה מה שאתה מבקש לעשות. אתה מבקש ממשרדי הממשלה לבוא עם חקיקה פחות מוכנה. לטענתך את היועצים אסור להעסיק, את בדיקת השוק אסור לעשות,
היו"ר יורי שטרן
¶
נכון. לכן היועץ המשפטי לממשלה והיועצים המשפטיים של המשרד אישרו, ככל הידוע לי, את המהלכים האלה – כל הבדיקות שנעשו.
חמי דורון
¶
נכון. זה התפקיד שלי כמחוקק, לבוא הנה ולשאול את השאלות הנכונות ולבדוק ולראות איך הדברים נעשים. אם הם נעשים עקום, צריך ליישר אותם.
חמי דורון
¶
לשיטתי הדברים נעשים עקום. מקדימים מכרזים כשיש כבר אנשים ופונים אליהם. מעבר לזה. אני רוצה לדעת. אי-אפשר לומר מיהם הפונים? לא ייתכן שלא אדע. אין מכרז. יש שלושה מועמדים שבחרו אותם, והם עומדים בתנאי הסף שנקבעו. למה אני לא יכול לדעת מיהם? אין מכרז.
שמואל הרשקוביץ
¶
היו ארבע חברות. מי שנכשלה יודעת את כל מה שאתה מעלה. אז כנראה זה בסדר, הם יודעים את זה.
חמי דורון
¶
מה זה קשור? אני רוצה לדעת מיהם שלושת המועמדים. מותר לי? אני חושב שכן. לדעתי הם יכולים. זה כבר נעשה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אם אנחנו נבדוק, והתשובה תהיה חיובית, הם יהיו חייבים לחשוף לנו את המידע. אם התשובה תהיה שליית, הם חייבים לא לחשוף. בזה זה ייגמר.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני לא יודע מהי הדרך האחרת. אני יודע שלשאלה כזאת צריכה להיות תשובה חד-משמעית במערכת הייעוץ המשפטי. או כן או לא. אם כן, תקבל את המידע.
עמרם מצנע
¶
אני משאיר אותך לבד. זה בלאו הכי מונולוג. זה לא רציני. צריך להתקדם.
אני חושב שלגיטימי לחלוטין שמשרד ממשלתי לא רק יעשה בדיקות אלא גם יעשה request for proposals, יעשה מכרז מקדמי לבדוק אם יש אפשרויות בכלל. המכרז העיקרי הוא בסופו של דבר בין מי שיכולים לעמוד בזה. זה לגיטימי לחלוטין, גם הוצאת הכספים הזאת. זה לגיטימי לחלוטין.
בעיקרון אני תומך בהפרטות. הנושא שאנחנו עוסקים בו הוא רגיש במיוחד, בגלל מחויבותה של המדינה לתחום השירות הזה. לכן הדבר העיקרי שאנחנו צריכים להשתכנע בו הוא שיש כאן יתרון יחסי ברור, לא משוער, לא מוערך – ברור.
נוסף על כך הייתי רוצה לשמוע על חלופות: מההפרטה הכוללת ועד להפרטות חלקיות, כמו בניית הבניין בלבד. קוראים לזה PFI, לצורך העניין. בונים את הבניין, משכירים אותו למדינה. אחר כך יש שלב נוסף: בנייה והחזקה של הבניין פרטיים, אבל הטיפול באסיר על ידי המערכת של שירות בתי הסוהר. כלומר יכולים להיות כאן יש שתיים או שלוש דרגות של הפרטות. לדעתי כדאי לנסות לבנות טבלה שמשקללת את היתרונות ואת החסרונות של הדברים האלה.
אבל אני מציע להתקדם בתהליך.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו מסתובבים מסביב לזנב. חבר הכנסת חמי דורון תוקע את הדיון. אני לא יודע אם זה בכוונה.
חמי דורון
¶
אני מצטער, אני לא תוקע את הדיון. אני שואל את השאלות כי אני רוצה לדעת בדיוק על מה מצביעים.
נגה רובינשטיין
¶
הרעיון של הסעיף הזה הוא שהחברה הוקמה למטרה אחת, ניהול בית הסוהר. זה נועד להבטיח מצב של ניגוד עניינים, בין היתר – שלא תהיה חברה שהמטרה שלה להקים עסק נוסף תוך סבסודים צולבים ושיתופי פעולה בין עסק אחד לאחר. המטרה של החברה צריכה להיות הקמה ותפעול של בית הסוהר. זה התאגיד שיעבוד מול המדינה.
נגה רובינשטיין
¶
אני מנסה להבהיר: אם אתה חושב שיש מקום להגבלת עיסוק של בעל שליטה שיש לו כסף להשקיע בעניין הזה כך שהוא לא יוכל לעסוק בשום עניין אחר – לא, לזה אנחנו לא מגיעים. אנחנו גם לא מכירים דוגמאות כאלה בחקיקה. חוץ מבעלויות צולבות בענייני תקשורת ובעניינים ספציפיים, שכאן הן אינן רלוונטיות – אלא אם כן תעלה נושא שרלוונטי בעיניך – אנחנו לא חושבים שאפשר להגביל בעלי שליטה מלמעלה באופן שלא יהיה להם עיסוק אחר אלא אם כן זה ייצור ניגוד עניינים עם הפעלת בית סוהר.
חמי דורון
¶
את אומרת דבר והיפוכו. כשהצגת את הנושא אמרת שהכוונה להקים חברה חדשה לחלוטין, שלא יהיו לה הקשרים נוספים כדי שהיא לא תוכל לפעול בשטחים נוספים.
חמי דורון
¶
למה את מפסיקה אותי? לא סיימתי לשאול את השאלה. בכל הכבוד. לעניות דעתי ברגע שיש חברה, ולא משנה מה – נניח שאני אישית בעל חברה, ואני רוצה להקים חברה כזאת, ואני עוסק בתחום שלא נוגע לזה. בגרפולוגיה, נניח. מה זה משנה?
נגה רובינשטיין
¶
זה לא מתאים למקרה הזה. שירות בתי הסוהר יוכל להבהיר את העניין הזה, אבל כאן נדרש ניסיון מוקדם כלשהו, של גורמים מחוץ-לארץ, למשל.
נגה רובינשטיין
¶
בוא תקשיב להסבר. דיני החברות, כמו שאתה יודע, יוצרים אישיות משפטית נפרדת. התאגיד שיוקם כאן יהיה אישיות משפטית נפרדת על כל הכללים המשפטיים הרלוונטיים לכך: חובות אמון של דירקטור לתאגיד וכל הכללים שנלווים לזה. כשמקימים תאגיד נפרד עם מטרה ספציפית מבטיחים בזה, לא באופן מוחלט ולא באופן הרמטי – כמו כל דיני החברות והדינים האחרים – שהחברה תתמקד בפעילות הספציפית וזה יהיה מרכז העניין שלה. לשם תהיה מכוונת חובת האמון שלה.
לבעלי השליטה שלה יש מגבלות; בעלי השליטה הם לא החברה עצמה. לשם כך יש אישיות נפרדת לתאגיד ולבעלי השליטה שלו. זה אחד ממנגנוני ההגנה שאנחנו מבקשים לשים כאן נוסף על מנגנוני הגנה אחרים, כמובן. הרי לא יקום מישהו שפתאום נולד עם כסף, אדם שלא עשה שום עסק אחר, וישים כסף כאן. יש להניח שלבעלי השליטה יהיו עוד עסקים.
דוד וינר
¶
יש לי שאלה קצרה לעניין הסעיף הזה. חלק גדול מהוויכוחים שלנו תלויים בתוכן של ההסכם הזה. אם ההסכם יאמר שיש פיצוי על תפוסה מלאה, זה יוצר ניגוד עניינם.
היו"ר יורי שטרן
¶
מה זה קשור לסעיף הזה, הסעיף הזה אומר שהחברה צריכה להיות אישיות נפרדת. בזה הוא מסתיים. כל שאר השאלות, זה לא מופיע כאן.
דוד וינר
¶
עוד משפט אחד והעניין יהיה מובן, זה לגבי ההסכם, אני מדבר על ההסכם. האם אפשר ליצור מנגנון שבו ההסכם יאושר על ידי הוועדה הזאת? בעצם זה יפתור חלק גדול מהטענות שלנו.
חיים גליק
¶
חבר הכנסת שטרן, נסה לתאר, מעבר לזה שלא ברור לי איך ייתכן מצב כזה, אני רוצה לתאר את התהליך.
היו"ר יורי שטרן
¶
לא. התהליך רגיל, ואני לא חושב שאפשר ליצור פה חריגים, אני לא יודע: הכנסת מאשרת חוקים, היא מאשרת תקנות. ההסכמים המפורטים הם עניינם של עובדי המערכת. יש להם יועצים משפטיים, ובראשם היועץ המשפטי לממשלה. הם בודקים את ההסכמים. אני לא חושב שיש לנו זכות להגיע לזה. אנחנו קובעים כאן עקרונות. אם אתה חושב שחסרים עקרונות שחייבים להופיע בחוזה, הוסף אותם לחוק.
היו"ר יורי שטרן
¶
כבר בסעיף הראשון של החוק אתה רואה מה חסר בחוק? אדוני, אם תרצה להציע סייגים נוספים או הגדרות נוספות, בבקשה.
חנה קלר
¶
אני רוצה לבקש: בסעיף הראשון ביקשנו שבמקום "השירות רשאי" ייכתב "באישור השר". זה גם המצב היום.
היו"ר יורי שטרן
¶
אצלו זה משחק מסוכן, אתה לא מבין? אתה זורק מילה, תקבל בחזרה עשר. זורק שתי מילים – עשרים מילים בחזרה. בבקשה.
חמי דורון
¶
אני רוצה לדעת מה פירוש "עבירה שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין התאגיד ראוי להקים"? יש פירוט? מי יקבע את החומרה?
נגה רובינשטיין
¶
זה נוסח סעיף שקיים בהמון המון דברי חקיקה וכבר נעשה בו שימוש במקרים שונים. אכנס לפירוט, אך אסביר רק את הרקע. הוא קיים בחוק הרשות השנייה, חוק התקשורת, חוק הגז הטבעי חוק משק החשמל – יש מגוון של דברי החקיקה שהסעיף הזה קיים בהם.
לבנת משיח
¶
יש הנחיות של היועץ המשפטי לממשלה, שמופנות ליועצים המשפטים של הגופים שמפעילים את הסעיפים האלה. חלק מהדברים מגיעים עד ליועץ המשפטי לממשלה, למשל ענייני חברות ממשלתיות.
לבנת משיח
¶
לגבי שאר הגופים שאמורים להפעיל את השיקולים, הם מונחים על ידי ההנחיות של היועץ המשפטי לממשלה.
נגה רובינשטיין
¶
יש נסיבות ספציפיות לכל עבירה. לא כל עבירה תפסול אדם מלהיות בתפקיד מסוים, להיות בעל עניין, להיות בעל שליטה או להיות נושא משרה בגוף מסוים.
נגה רובינשטיין
¶
ולכן סביר להניח, הרי מדובר בדבר חקיקה ראשי שבא לידי יישום אחר כך – סביר להניח שזה מה שייקבע. הזכרתי כבר שדברי חקיקה אחרים הסעיף הזה קיים בדיוק במילים האלה.
היו"ר יורי שטרן
¶
חבר הכנסת דורון, אתה סובר שיכולה להיות הגדרה מדויקת יותר? אני מציע לך: יש לנו יועצים משפטיים, יש לך אנשים שאתה מתייעץ אתם; אתה מוזמן להציע הצעה חלופית להגדרות שמופיעות כאן בסעיף. הלאה.
רחל גוטליב
¶
לבקשת היועצת המשפטית, לעניין סעיפי ההגדרה: המונחים "נושא משרה" ו"בעל עניין" מצויים בסעיף ההגדרות.
היו"ר יורי שטרן
¶
ההסכם לא יהיה בפנינו. חובת שקיפות חלה על כל דבר, יהיה אפשר לבוא למשרד ולראות את ההסכם. אבל הכנסת לא תאשר אותו, זה בוודאות. כל מה שלא יופיע בחוק, אתה לא יכול להיות בטוח שיופיע בהסכם.
חבר הכנסת חמי דורון, אם אתה חושב שאפשר להגדיר את סוגי העברות שבעבורן לא יהיה אפשר להיות בעלים של החברה באופן ספציפי יותר – בבקשה, תתייעץ. לא, אל תענה לי. אני מציע שתשב גם עם היועצים המשפטיים כאן. כי יכול להיות שהתקדימים הקיימים ייתנו לך מענה.
נגה רובינשטיין
¶
אני קוראת את סעיף 128ח(א). משפט אחד על סעיף זה: משום שמדובר במהלך שונה, מהלך שהמדינה הולכת אליו תוך כדי זה שהיא מודעת לכך שיש סיכונים – המדינה אופטימית אבל היא מודעת לכך שיכולות להיות גם תקלות – היא מנסה לשמור לעצמה את הזכות להתגבר על הקשיים שיהיו לא רק בדרך ההתקשרות החוזית בין המדינה לזכיין; אלא היא מנסה לשמור לה סמכויות גם ברמה המנהלית, בדרך של היתר – גם אלו דברים שעשינו בחקיקה אחרת, וגם בדרך של step-in, ונגיע לזה אחר כך, זה מוסדר במסגרת החוק. אלה המעגלים הנוספים שבהם המדינה שומרת לה אפשרות פעולה בתוך בית הסוהר וכלפי הזכיין שיזכה.
חנה קלר
¶
עוד משפט אחד: בחקיקה הזאת אנחנו הולכים בעקבות החקיקה באנגליה ובסקוטלנד. בדיוק בגלל החששות שהעלו חברי הכנסת הסעיף הזה מעגן טוב יותר את הפיקוח על החברה שאתה נתקשר מעבר למצב באנגליה, ששם אין בכלל פן מנהלי – הכול בהתקשרויות החוזיות. לדעתי לאורך כל החקיקה תראו החששות שלכם היו גם החששות שלנו. לדעתי החקיקה נותנת להם מענה מאוזן.
יובל ברונשטיין
¶
אני אסביר: סעיף 128ח(ב)(1) מדבר על "רכישה, החזקה, העברה ושיעבוד" של אמצעי שליטה בתאגיד ששולט בבית הסוהר; הוא לא מדבר על הקמת בית הסוהר. נקבע תנאים בנוגע לתאגיד שמקים ומפעיל את בית הסוהר בשאלה למי הוא יכול להעביר מניות ומי יכול להחזיק במניות. זאת הכוונה.
נגה רובינשטיין
¶
אני קוראת את סעיף 128ח(ב)(2)-(5). זה מתייחס גם לנקודה שהעלה חבר הכנסת דורון קודם. אני קוראת את פסקה (6). זוהי סנקציה שנותרת ברמה המנהלית, עם שיקול דעת לרשות המנהלית. אני קוראת את פסקה (7).
אני קוראת את סעיף 128ח(ג)-(ה). חשוב שההסכם מפורסם ברשומות. כלל הציבור יוכל לדעת מה תנאי ההיתר כוללים.
היו"ר יורי שטרן
¶
האם נהיה מעורבים בתנאים האלה של ההיתר? כאן נאמר מה ייכתב בהיתר. יש כאן דברים שאולי כדאי שאנחנו, ככנסת, נדע מראש.