פרוטוקולים/ועדת חוקה/7486
5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
1.12.2003
פרוטוקולים/ועדת חוקה/7486
ירושלים, כ"א בכסלו, תשס"ד
16 בדצמבר, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 102
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, ו' בכסלו תשס"ד, 1.12.2003, שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 01/12/2003
צו העיריות (עבירות קנס) (תיקון), התשס"ג - עירית תל-אביב -יפו
פרוטוקול
סדר היום
צו העיריות (עבירות קנס)(תיקון), התשס"ג-2003 – עיריית תל-אביב – יפו.
מוזמנים
¶
יפעת רווה - משרד המשפטים
אורית מלמד - משרד הפנים
אחז בן ארי - היועץ המשפטי, עיריית תל-אביב
אילת וינר - עוזרת ליועץ המשפטי, עיריית תל-אביב
עו"ד שלי וייל - עיריית תל-אביב
יוחנן דן - עיריית תל-אביב
קרן וינשל - מתמחה בלשכה המשפטית של הכנסת
סיגל קוגוט
¶
אנחנו נעבוד כעת עם שני נוסחים. נוסח אחד הוא נוסח מתוקן שכולל כל מיני שינויים לגופם של דברים - תיאורים של העבירות, שיהפכו לעבירות קנס.
יפעת רווה
¶
היום זה עבירות של ברירת קנס. מה שקורה היום, שאם אדם עובר את העבירה, נותנים לו את הודעת תשלום הקנס, ואם הוא לא משלם – זה אוטומטית הולך לבית משפט ומעמיס מאוד-מאוד על בתי המשפט.
אחז בן ארי
¶
אלה עבירות פשוטות למדי. רוצים למנוע שבית משפט יהיה דרך גבייה, מפני שאם אדם לא ביקש להישפט והוא לא טוען שהוא לא ביצע את העבירה, הוא פשוט לא משלם – כמו כל אדם אחר שלא שילם קנסות – אין סיבה שהוא ילך לבית משפט. לבית משפט הולכים רק אם מבקשים.
יפעת רווה
¶
יש סעיף שאומר שאם אדם מגיע לבית משפט, אז ככלל, הקנס הזה נחשב למעין עונש מינימום, למעט נסיבות מיוחדות. הוא לא חייב לתת קנס.
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
עד עכשיו, המצב היה שקיבלת דו"ח. אם לא עשית שום דבר, קיבלת זימון לבית משפט- על כל העומס הרב שזה מטיל על בית המשפט ועליך ועל כל המערכת.
רוצים להפוך את זה, לבוא ולומר: יש לך דו"ח, אתה צריך לשלם 400 שקל. אתה רוצה לטעון משהו, אתה רוצה ללכת לבית משפט? תגיד: אני רוצה ללכת לבית משפט. אם אתה שותק ואתה לא עושה שום דבר, זה אומר שאתה מקבל את העובדה שאתה חייב 400 שקל, ועכשיו ישר עוברים להליך הגבייה, זאת אומרת לא צריך לעבור דרך בית משפט ולהוכיח את האשמה שלך – מה שמאוד-מאוד הקשה על המערכת וזה יצר סרבול.
אני חושב שזה הגיוני, בהתחשב בסוג העבירות שמדובר בהן – זה לא רצח.
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
מבחינה מעשית, אני מעריך שבמידה מסוימת זה יקל כי מהניסיון שלי לפחות, אם מישהו הגיע לבית משפט – אפילו אם זה היה סתם כי הוא לא עשה שום דבר והוא כבר טרטר את כל המערכת – אז הוא יקבל יותר מהקנס שהיה כתוב לו בדו"ח – שוב, כעניין של מדיניות כדי לא לטרטר את המערכת.
סיגל קוגוט
¶
למרות שנדירות העבירות שנאכפות בבית משפט, גם את זה אפשר להגיד. האכיפה האמיתית היא באמצעות הצו. המשטרה מאד עמוסה, אין אכיפה אמיתית בעבירות האלה, אלא באמצעות הצווים האלה.
יפעת רווה
¶
הוא לא מגיע לבית משפט רק בגלל שהוא לא שילם. לא שילם, אז זה הולך לגבייה, זה הולך להוצאה לפועל, אלא אם כן הוא מבקש להישפט.
אחז בן ארי
¶
תוך 30 יום. יש לו 90 יום לשלם, ב-30 ימים הראשונים הוא יכול להודיע שהוא מבקש להישפט, ואז שולחים לו הזמנה למשפט.
אחז בן ארי
¶
לא, 90 יום. להיפך. במצב הנוכחי יש 15 יום לשלם, ואם אתה לא משלם תוך 15 יום – אתה מוזמן לבית משפט. במצב החדש יש 90 ימים לשלם, וב-30 ימים הראשונים ניתן לבקש להישפט.
סיגל קוגוט
¶
יש פה פירוט לנוחיותך, זה לא כתוב כך בצו. בצו כתוב: סעיף זה – דרגה כזאת וכזאת של קנס, אבל כדי שאתה תדע בדיון מהן העבירות האלה, יש כאן את הפירוט שלהן.
אחז בן ארי
¶
אנחנו מבטלים לחלוטין את ברירות הקנס ועוברים לברירות משפט, אבל לקחנו באמת רק את העבירות הנבחרות – לא לקחנו את כל העבירות.
אחז בן ארי
¶
לא ביטלנו אותן, כי זה מצריך חקיקה, אבל אנחנו נאכוף אותן בדרך של ברירת משפט רק בדברים שבאמת נאכפים.
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
זה לא היה מדויק שאמרת: אנחנו מבטלים לחלוטין את ברירות הקנס. מה שאתה אומר: את העבירות שאנחנו מתכוונים ברצינות לאכוף – אנחנו הופכים לברירת משפט; את האחרות אנחנו משאירים בספר.
סיגל קוגוט
¶
הן לא יהיו ברירות קנס. יצטרכו להגיש כתב אישום, ואף אחד לא יגיש כתב אישום על העבירות האלה.
סיגל קוגוט
¶
ברגע שאתה הופך עבירות מסוימות לברירות משפט, ואין לך בעבירות אחרות ברירות קנס, אז הן עבירות רגילות. לא יישאר יותר בתל-אביב עבירות מסוג ברירת קנס.
אחז בן ארי
¶
שזה הצו משנת תשמ"ט – אני יכול להראות לך אותו – שהוא הכריז על עבירות כעבירות של ברירת קנס. אנחנו את הפרק הזה מבטלים, מכניסים בו עבירות חדשות ועליהן אנחנו מבקשים להכריז כברירות משפט.
אורית מלמד
¶
היום אין הכרזה על ברירות משפט, זה בשלב יותר מאוחר. שר המשפטים יכול להכריז על ברירות קנס כעל ברירות משפט.
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
כלומר, כרגע אנחנו בעצם לא עושים שום דבר שנוגע לא לברירות קנס ולא לברירות משפט. אנחנו פשוט מתקנים את התוספת?
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
אומרים לנו שיש כוונה לעתיד להפוך את זה מברירות קנס לברירות משפט, וזה לא עומד על סדר היום של הוועדה עכשיו?
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
אני מבקש לראות את צו העיריות (עבירות קנס), כפי שהוא מופיע בספר החוקים של מדינת ישראל.
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
זאת אומרת, כרגע זה נשאר בעצם עבירות קנס, ואתם מכינים את הקרקע לקראת הפיכה לעבירות משפט.
הבנתי את המצב, נתקדם.
סיגל קוגוט
¶
אני לא יודעת אם אנחנו יכולים לדון בכך עכשיו אם אין בידינו את הצו השני. מה ייצא מזה שאנחנו מכריזים על עבירות כעבירות קנס, כשאין לנו את הצו של שר המשפטים שמכריז עליהן כברירת משפט?
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
אני מציע שאנחנו נקיים את הדיון. עדיין לא נעשה את השינוי בחוק מפני שאתם גם מסכימים שהשינוי הזה בחוק הוא עקר לחלוטין בלי ההמשך שלו.
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
נקיים את הדיון, נקבל את ההחלטות לגביו, אבל עדיין לא נמשיך את התהליך לחקיקה, עד שיבוא גם התיקון של שר המשפטים, ונשלים את החקיקה ביחד.
נסים זאב
¶
הבסיס של גובה הקנס לפי הפירוט א' עד ז' – האם הסעיפים האלה הקיימים מבוססים על העבר או זה משהו ששונה - אולי לאחרונה - באופן מאוד מהותי?
אחז בן ארי
¶
יש סוגי עבירות שביקשנו לעדכן את הקנסות לגביהן. הקביעה אם זה יהיה א', או ב', או ג' – זו בקשה שלנו שאושרה על-ידי משרד המשפטים. יש מקומות שבהם עשינו את השינוי והגדלנו את הקנס, או הפחתנו אותו, לפי העניין. יש מקומות שבהם הפסקנו לאכוף את העבירה, לפחות בשלב הזה, משום שהיא לא עבירה שנאכפת הלכה למעשה.
סיגל קוגוט
¶
באמת חבל על זמנם של אנשים פה, כבר עדיף לדון בזה – לראות אלו עבירות קנס עכשיו יהיו בתל-אביב, ועוד כמה ימים משרד המשפטים יעביר לנו את ההמרה לברירות משפט.
סיגל קוגוט
¶
אנחנו עברנו עם עיריית תל-אביב על הדברים ותיקנו כל מיני דברים, כשנשארה רק נקודת מחלוקת אחת – בגלל צו שהיה לנו על נצרת עילית. יש פה המון חוקי עזר שאפשר לסקור אותם.
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
אני לא רוצה לסקור מה יש פה, אני רוצה לדעת מה היה פה והוסר, או מה לא היה פה והוסף.
יפעת רווה
¶
הבנתי מה קרה כאן. בדרך כלל, כאשר אנחנו מביאים צווים של עבירות קנס, של ברירות משפט – הם צווים של שר המשפטים, ואז אנחנו מביאים ביחד גם את הצו הראשון וגם את הצו השני.
פה, זה צו של שר הפנים, באישור שר המשפטים, והצו השני הוא צו שני של שר המשפטים, ולכן הפנייה פה היא בעצם פנייה ממשרד הפנים. אנחנו נבוא עם פנייה לחוד של שר המשפטים.
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
הנקודה הזאת ברורה. כדי לחסוך את הזמן, במקום לדחוק את הכל הישיבה, אנחנו רוצים לנסות לפחות לקיים דיון בשינויים לגופם, אבל כאן אני נתקל בבעיה כי אני לא יודע מה השונה.
סיגל קוגוט
¶
לא לפצל. מה שאנחנו מקבלים מכם – בגלל שאנחנו לא מקבלים את הצו המקורי אף פעם, ולא תמיד יכולים להוריד אותו באינטרנט – אנחנו בודקים לגופו של עניין. מה שכעת מבקש חבר הכנסת רשף חן זה לא שנראה לגופו של עניין כל דבר אם הוא מתאים להיות עבירת קנס ומה הגובה. הוא רוצה לדעת מה שיניתם – שזה דבר שגם אני לא יודעת כי אני בדקתי כל דבר לגופו של עניין. מה שיניתם לעומת הצו המקורי?
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
אנחנו נעשה את זה. אנחנו מתעלמים עכשיו מכל הנושא של ברירת קנס, ברירת משפט. אנחנו מתייחסים לכך כאילו אתם רוצים לשנות. מהם השינויים?
אחז בן ארי
¶
נעבור על השינויים. הראשון הוא חוק עזר (שחיטת עופות). היום, ההכרזה היא על הסעיפים 7(ב); 10 – כעבירות מסוג ג', ועבירות נוספות מסוג א'.
אנחנו צמצמנו את העבירות.
סיגל קוגוט
¶
אני בדקתי את זה לגופו של עניין, אבל אם רוצים לדעת בכל צו מה השתנה – מאחר שאתם לא שולחים לנו את הצווים המקוריים – לא נוכל לעשות היום את הדיון. אנחנו נצטרך לקבל את הצו ולעשות טבלה.
אני חושבת שלא תוכל לקבל תשובה מושכלת על כל העשרה עמודים האלה כי צריך ממש לעשות על כך טבלה. אנחנו כמובן יכולים לדון בכך ולעבור צו-צו, אבל אני לא חושבת שתוכל לקבל תשובה לשאלה הזאת.
אחז בן ארי
¶
זו החלטה שלך, אבל אני אומר – אנחנו בסך הכל דנים באותה מסגרת של עבירות, לא המצאנו כאן עבירות חדשות. להיפך – צמצמנו את מספר העבירות שהוכרזו, כדי שנטפל רק בדברים החשובים.
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
מר בן ארי, אני מאמין לך, אבל כרגע כל מה שיש לי זה את המילה שלך על כך. הייתי רוצה להיות במצב שאני יכול לקרוא ולראות – בסעיף 4 יהיה כתוב נניח: נמחקו סעיפים 5, 6, ו-7 לא רוצים לגביהם שום דבר; סעיף 10 – היה ג', עכשיו רוצים ב', ואני אשאל אותך מדוע אתה רוצה לייקר.
אני בעיקר ארצה לדעת איפה אתה מחמיר עם הציבור שלך ולמה אתה עושה את זה.
סיגל קוגוט
¶
אגיד לך מה הבעיה שלנו. אנחנו הוצאנו את חוקי העזר המקוריים, ואנחנו יכולים להגיד לחבר הכנסת חן מהן העבירות שעכשיו אתם רוצים להכריז עליהן, אבל מה היה השיעור שלהן בצו – בגלל שאתם לא שולחים לנו את הצווים הקודמים – אנחנו לא יכולים להגיד לו.
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
יש כאלה שהם העלו, יש כאלה שהם הורידו, יש כאלה שהם הוסיפו עבירות ויש כאלה שמחקו עבירות.
סיגל קוגוט
¶
אנחנו יכולים לבקש טבלה נוספת – זו טבלה לנוחיות הוועדה – שבה יופיע כל דבר שהיה בו שינוי. הרי את העבירות אנחנו כן יודעים, יש לנו את חוקי העזר המקוריים. כאן זה כתוב בקיצור, בתמצות, לא כך הן כתובות בחוק.
אנחנו יכולים לבקש שישלחו לנו בכל עבירה ועבירה מה היה קודם ומה מבקשים עכשיו. לא מדובר ביסודות העבירה, יסודות העבירה זה מה שכתוב פה. בעצם מדובר על הסכומים – זה השינוי. לא משנים פה את יסודות העבירה.
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
נניח 7(ב) היה פה ונמחק. אם היה מופיע פה 7(ב) מחוק – אני הייתי מבין את זה, ואז אני יודע שהוא היה ואיננו יותר. אם כאן למשל זה ב', הייתי רוצה לראות שכתוב: ג' מחוק, ואז אני יודע שבעצם שיניתם מ- ב' ל- ג'. זו דרך שהיתה עוזרת לי להבין מהם השינויים.
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
אם נעבור פה אחד-אחד ונעשה את הניתוח תוך כדי הישיבה – זה ייקח לנו שעות ארוכות. אנחנו נקיים ישיבה נוספת.
יפעת רווה, האם תוכלו לקבל עד אז את הפנייה של שר המשפטים?
סיגל קוגוט
¶
יפעת, ממילא רצית לתקן פה עוד דברים. אם כבר מקיימים עוד ישיבה – שכל התיקונים יהיו לפנינו.
יפעת רווה
¶
אני אבדוק עם הממונה על חקיקת משנה האם אפשר להביא את זה ביחד בפני הוועדה, כי מדובר בשני שרים נפרדים.
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
מבחינתי, באותה מידה אפשר היה לעשות כאן ממש את הנוסח כפי שהוא באמת יהיה, ואז אנחנו נראה מה נמחק.
סיגל קוגוט
¶
הם יכולים לכתוב את זה בטבלה, הטבלה היא לנוחיות חברי הכנסת כדי שהם יידעו מהי העבירה הזאת.
מ"מ היו"ר רשף חן
¶
מבחינתי, לחלוטין כן. זה תלוי בכם בהכנת הטבלה. ברגע שהטבלה תהיה מוכנה – אני מתחייב להתייצב לישיבה כשדורית תודיע לי.