פרוטוקולים/ועדת חוקה/7345
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
19.11.2003
פרוטוקולים/ועדת חוקה/7345
ירושלים, ל' בחשון, תשס"ד
25 בנובמבר, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 95
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, כ"ד בחשוון התשס"ד (19 בנובמבר 2003), שעה 08:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 19/11/2003
חוק המפלגות (תיקון מס' 13), התשס"ד-2004
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק אגרות והיטלים למימון מערכות בחירות פנימיות במוסדות מפלגתיים, התשס"ד-2003, של חבר הכנסת אופיר פינס-פז, פ/301
מוזמנים
¶
עו"ד יהושע שופמן - משרד המשפטים, משנה ליועמ"ש
עו"ד נורית ישראלי - משרד מבקר המדינה, יועמ"ש
קצרנית
¶
אסתר מימון
הצעת חוק אגרות והיטלים למימון מערכות בחירות פנימיות במוסדות מפלגתיים, התשס"ג-2003 של חבר הכנסת אופיר פינס-פז, פ/301
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מבקש לפתוח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-היום הצעת חוק בקריאה טרומית.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה בדיוק מה שאני מתכוון להציע. אמרתי כאן לא פעם, ואני חוזר ואומר פעם נוספת, שאני מבקש לקיים דיונים מהירים מאוד בשלב הטרומי, ונראה לי שזאת דוגמה קלאסית של הצעת חוק, שאני לא חושב שיהיו לגביה הערות מיוחדות או השגות. אם יש, אני מוכן לשמוע בקצרה, וניגש להצבעה.
אופיר פינס-פז
¶
מיקי איתן, לצערי, נאלצתי לוותר על מחצית מהצעת החוק. טומי לפיד רצה להתנגד לחוק, ואז טומי לפיד אמר לי לצלצל ליהושע שופמן, דיברתי אתו. הוא אמר לי שלגבי אגרות והיטלים יש הגיון, אגב, גם עושים את זה - הליכוד עושה את זה, אנחנו עושים את זה. אתה רוצה להתמודד לכנסת, תעזור גם לממן. זה התקבל עד תקרה מסוימת.
לגבי הצד השני, שאומר שנגבה גם לגבי כינוס מוסדות מפלגתיים, אם רוצים, אסור. למשל, כשאתה מכנס את ועידת מפלגת העבודה, היום היא 4,000 איש, אתה מבקש מכל חבר 10 שקלים, ואסור.
יהושע שופמן
¶
מה שביקשת כתוב בחוק: "אפשר שיהיו הכנסות במפלגה, דמי חבר ומגביות בקרב חברי המפלגה, במסגרת הסכומים המותרים בחוק המימון". תרצה לקחת 10 שקלים, 100 שקלים, זה אפשר.
סיגל קוגוט
¶
זה סעיף 25 לחוק המפלגות: "לא יהיו למפלגה הכנסות לבד מאלה", ואחד מהן זה דמי חבר ומגביות.
אברהם בורג
¶
כדי שתהיה כאן הגינות בדיון, שלא יגידו אחרי כן נושא חדש, שבדיון, בהצעה בקריאה ראשונה, נכלול גם את הנושאים שנשמטו, שאם נגיע עליהם להסכמה, לא תהיה בעיה.
סיגל קוגוט
¶
למעשה, ההסכמות של חבר הכנסת פינס מחייבות לשנות את הנוסח הזה. דבר ראשון, שיהיה כתוב שההכנסות הנוספות, שאתה גובה, שהן לא ייחשבו תרומה, הם לא במסגרת ה-1,900 שקלים, יהיו על ארגון בחירות פנימיות. ודבר שני, שתקבעו עכשיו את התקרה.
סיגל קוגוט
¶
לא, אתה לא יכול להעביר בקריאה ראשונה הצעת חוק שאדם יכול לבוא ולתת מיליון שקלים בשביל ארגון פריימריז.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תהיה תקרה. אחרי הקריאה הראשונה נקבע תקרה. למה אי-אפשר לקבוע אחרי הקריאה הראשונה תקרה?
אברהם בורג
¶
יעלה יושב-ראש הוועדה ויציע את ההצעה לפני המליאה, יציגו את העיקרון ויגידו שבקריאה הראשונה הם רוצים לשמוע את חוכמתם של חברי הכנסת, בעלי הניסיון, שיזרקו מה שהם חושבים לגבי התקרה.
אברהם בורג
¶
אני באמת רוצה לשמוע את חברי הכנסת, ואני אגיד לך למה. אני בפריימריז לא מוציא גרוש, אגורה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם אתם אומרים שהישיבה לא חוקית אם היא לא נמשכת לפחות חצי שעה, אני אשב אתכם, תדברו מה שאתם רוצים, יש לי זמן. סיגל קוגוט, למה את כל כך להוטה בעניין הזה?
אברהם בורג
¶
אני רוצה לשמוע כמה מפלגות צריכות. אני טוען שבאגודת ישראל הכי יקר להיבחר לכנסת. אני רוצה לשמוע כמה הם צריכים, איך זה עובד. אין לי מושג איך עובדות מפלגות אחרות, אני יודע איך עובדת רשימה ארצית במפלגת העבודה, אני לא יודע שום דבר אחר חוץ מזה. תנו לי להקשיב.
היו"ר מיכאל איתן
¶
החוק הזה לא מכוון להקל על ההוצאות הלגיטימיות והבלתי-לגיטימיות של המועמדים. החוק הזה נועד להקל על קופת המפלגה כשהיא באה לארגן, למשל, ועידה פנימית. היום זה לא דבר של מה בכך, מפלגות גדולות, זה יכול להיות מיליונים. באה מפלגה ואומרת: אנחנו במצב כספי קשה, אנחנו צריכים להחזיר חובות--
היו"ר מיכאל איתן
¶
--ואנחנו רוצים שכל אחד שיש לו אינטרס להיות מועמד, שהוא יממן את ההוצאה הזאת של המיליונים. כל אחד יממן חלק קטן, כי יש אלפי מועמדים בכל הארץ.
אברהם בורג
¶
אני לא מתנגד לעיקרון, אני טוען שהעלות של ארגון בחירות, בכל מפלגה שונה, מסיבות כאלה ואחרות. אני, למשל, אריב עם מפלגת העבודה ואגיד: זה לא עולה כל כך הרבה לארגן פריימריז, אבל בגלל הרצון שלה לצמצם את הגירעון בקופה היא רוצה גבול גבוה. לעומת זאת, באגודת ישראל, אם אתה לא תורם מיליון שקלים מכיסך לישיבה הנכונה, הלך עליך.
אברהם בורג
¶
אני צוחק. מה שאני אומר, שאני רוצה להקשיב למפלגות. אני לא מכיר את השיטה הפנימית. אני אקבע כאן גבול, ואני לא אוכל לזוז.
סיגל קוגוט
¶
הסעיף היום אומר: "לא יהיו למפלגה הכנסות לבד מאלה", ומפרט. בין יתר הדברים ייתווסף סעיף 3(א) שיאמר: סכומים הנגבים ממועמדים בבחירות פנימיות, כהשתתפות בכיסוי הוצאות המפלגה וארגון בחירות מקדימות למוסדות מפלגתיים", ואז אפשר, או בחוק המימון או כתוספת לסעיף הזה, ש"סכומים אלה לא ייחשבו תרומה לעניין חוק המימון".
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותי, יש לי שאלה אליכם: אתם חברי כנסת? זו לא בעיה מקצועית, זו בעיה של שיקול דעת. יש לכם שיקול דעת, גמרנו. שמענו את אנשי המקצוע, הם רוצים שננקוב במספר. אנחנו לא מחויבים. אנחנו יכולים להצביע, אחד יכול להצביע בעד, אחד יכול להצביע נגד. אני רואה שכולנו בעד שלא יהיה כרגע כתוב. כולנו בעד ההצעה, ונדון עליה בקריאה ראשונה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תכתבי. זה נורא חשוב. בלי זה היום אי-אפשר היה להעביר את הצעת החוק. זו בסך-הכול הצעת חוק לקריאה ראשונה. הממשלה מביאה הצעות חוק לקריאה ראשונה, ואחר כך, בקריאה שנייה ושלישית, משנים אותן מקצה אל קצה.
רשף חן
¶
לדעתי, כל חברי המפלגה שלי יצביעו נגד הצעת החוק הזאת אם לא יהיה פה עכשיו סכום, והם יצביעו בעד הצעת החוק הזאת אם כן יהיה סכום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא רוצה לנקוב סכום. יש ויכוח על הסכום, ואני לא רוצה לנהל אותו עכשיו. אני בעד סכום נמוך, ויש כאלה שרוצים סכום גבוה.
אברהם בורג
¶
שינוי לא יצביעו בעד, אני לוקח את הסיכון. אל תצביעו. אתה מאיים עלי? אני לא רוצה לקבוע סכום, אני לא יודע איך מפלגות עובדות.
נורית ישראלי
¶
יש שתי דרכים לבסס את הרעיון של סכום סף. הראשונה, לקבוע סכום סף מסוים; והשנייה, להגיד שיהיה סכום סף, ולא לקבוע מהו. אם יש הסכמה לחלופה השנייה, למה לא לעשות אותה?
אברהם בורג
¶
אפשר לחשוב שמדובר כאן על ערמה של גנבים, שרוצים עכשיו ניסוח שיאפשר לנו לעלות לקריאה ראשונה, כדי לרדת, לשנייה לגמור כאן הסכמות מה יהיה הסכום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אופיר פינס, כתנאי להעברה להכנה לקריאה ראשונה, הסכים שהנוסח ישונה בשתי נקודות. היה על זה כאן כבר דיון קצר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה לא יהיה פייר. אבל אני לא מוכן ברגע זה לשלול את סמכויות הוועדה, כתוצאה מהסכם פרטי בין מציע הצעת חוק לבין השר הנוגע בדבר. זה לא מחייב את הוועדה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
עם כל הכבוד, אתה יכול להמשיך את הצעת החוק כל זמן שהיא בקריאה טרומית. אחרי שהיא עוברת לקריאה ראשונה, אתה מאבד שליטה.
אופיר פינס-פז
¶
הייתי מנסח את דבריך אחרת. הייתי אומר שלא צריך לשלול דיון בוועדה, ויכול להיות שהממשלה גם תשתכנע שמה שאנחנו מציעים זה לא אסון גדול.
סיגל קוגוט
¶
הנוסח שיעלה לקריאה ראשונה: "(1) בחוק המפלגות, התשנ"ב-1992, בסעיף 25(א), בפסקה (1), בסופה יבוא: סכומים הנגבים ממועמדים בבחירות פנימיות, כהשתתפות בהוצאות המפלגה לארגון בחירות מקדימות למוסדות מפלגתיים, שלא יעלו על _______ ₪ בשנה; (2) בחוק מימון מפלגות, התשל"ג-1973, בסעיף 8, בסופו יבוא: סכומים אלה לא ייחשבו תרומה לעניין חוק המימון".
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותי, מי בעד העברת הצעת החוק להכנה לקריאה ראשונה, על-פי הנוסח שקראה סיגל קוגוט?
הצבעה
בעד - פה אחד
אושר להעלות את הצעת חוק אגרות והיטלים למימון מערכות בחירות פנימיות במוסדות מפלגתיים, התשס"ג-2003 לקריאה ראשונה, בכפוף לנוסח שנקרא.