פרוטוקולים/ועדת חוקה/7333
5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
11.11.2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 88
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ט"ז בחשוון התשס"ד (11 בנובמבר 2003), שעה 09:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 11/11/2003
חוק החברות (תיקון מס' 3), התשס"ה-2005, חוק העונשין (תיקון מס' 77), התשס"ד-2003, חוק החברות (תיקון מס' 2), התשס"ד-2003
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק החברות (תיקון), התשס"ב-2002 – פיצול סעיף 70
2. הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 71) (ניצול תלות של מטופל במטפל),
התשס"ב-2002, חה"כ אופיר פינס
מוזמנים
¶
עו"ד גלי גרוס משרד המשפטים
עו"ד תמר בורונשטיין משרד המשפטים
עו"ד עמי קובו הסנגוריה הציבורית, משרד המשפטים
לאה רקובר הנהלת בתי המשפט
סיגל קוגוט
¶
בוועדת המשנה בראשות חבר הכנסת חן אנו דנים כעת בתיקונים לחוק החברות – הצעה ממשלתית והצעה פרטית. הדיונים בהצעה עתידים להימשך זמן מה, כי עולות שם סוגיות כבדות. בהצעה הממשלתית יש סעיף אחד שפשוט יותר לעסוק בו והוא דחוף לממשלה, שעניינו הטלת עיצום כספי על חברה שלא משלמת אגרה שנתית. הממשלה ביקשה שנפצל את הסעיף הזה ונדון בו בדחיפות כדי שהוא לא ימתין לכל התיקון. הנושא אכן ניתן לפיצול. הוא לא קשור לסעיפים אחרים בהצעה. ועדת המשנה המליצה לעשות זאת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר. נצביע על כך מיד. יש לי שאלה שלא נוגעת לעניין: נשאלתי מהי הפרוצדורה לאיחוד הצעות. הכוונה למיזוג שתי הצעות חוק להצעת חוק אחת. האם אפשר לעשות זאת במסגרת חוק ההסדרים: לקחת חוק שנידון באחת הוועדות, שעבר קריאה ראשונה, ולבקש להצמידו לחוק ההסדרים?
היו"ר מיכאל איתן
¶
למזג את ההצעות, וכך ההצעה הופכת לסעיף בחוק ההסדרים. אחד הפגמים הגדולים בחוק ההסדרים הוא העובדה שחוק זה לא עבר קריאה ראשונה בנפרד. אבל כאן היה דיון בקריאה ראשונה. ואילו ההכנה לקריאה שנייה ושלישית נידונה באותו אופן, אלא שלקראת הקריאה השנייה והשלישית מעבירים את הצעת החוק הזאת למליאה. האם אפשר למזג הצעת חוק כזאת בוועדת הכנסת?
סיגל קוגוט
¶
בדרך כלל אפשר לעשות זאת. אני יודעת שבנוגע לחוק ההסדרים היועצת המשפטית לכנסת כותבת חוות דעת מיוחדות ויש סדרי דיון מיוחדים, ולכן אני לא יכולה להשיב על כך באופן סופי. ברמת העיקרון זה אפשרי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חוק החברות הוא חוק עצום, ויש בו בעיות משפטיות רבות וכבדות. יש בו סעיף אחד שלפיו אם חברה הופכת להיות משהו שיש בו דמוי מפלגה, היושב-ראש לא יכול להיות מעל גיל 70. רוצים להפריד את זה מהדיון בחוק.
ועכשיו ברצינות
¶
מדובר במקרה שבו יהיה אפשר להטיל עיצום על חברות שלא משלמות אגרות וכולי. אפשר יהיה לפרק אותן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני יודע מהשכלתי הכללית שעל פי חוק החברות יש הרבה דברים שאסור לעשות אבל אין סנקציות בצדם: דיווחים לרשות לניירות ערך ועוד.
רשף חן
¶
דווקא יש סנקציות, אבל דבר אחד נשכח. יש היום עיצומים כספיים על שורה של עניינים. אבל האגרה השנתית לא נכללת בהם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל לא רק האגרה השנתית, יש עוד דברים: מסירת מידע מסוים ועוד – אני לא זוכר. בכל אופן כרגע ההצעה היא שיהיה אפשר לנקוט עיצום כספי נגד חברה שאינה משלמת.
דורית ואג
¶
יש לציין שרשם החברות היה בישיבת ועדת המשנה כשהעניין נידון. הוא אמר שהאגרות שלא נגבו בשנים האחרונות מגיעות לכדי חצי מיליארד ש"ח בערך.
רשף חן
¶
יותר מחצי. כשחוקקו את החוק החדש נטלו ממנו את הסנקצייה למחוק חברות. הייתה תקופה שרשם החברות מחק 40,000 חברות. אין אפשרות כזאת כרגע. כרגע החברות פעילות והחוק מצטבר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת חן, זאת טעות: עכשיו ישלחו הודעות גבייה לכל מיני חברות שלא קיימות. איש לא ישיב למכתבים. זה עוד פקידים ועוד הוצאות. הדרך האחרת היא למחוק – ותהיה לחברה אפשרות לחדש את הרישום אם היא תשלם. ואז יבואו לשלם.
גלי גרוס
¶
נושא המחיקה נידון הרבה מאוד בעבר. ביררו למה לא מחזירים את הסנקצייה, למה היא הוסרה מלכתחילה. הסיבה היא שאם רשם החברות מוחק חברה, שהיא ישות משפטית נפרדת, נוצר ואקום. לנושים אין לאן לפנות. כאילו אדם נמחק פתאום. פעמים רבות המחיקה לא הייתה סנקצייה, כי האנשים לא רצו ללכת לפירוק ולהתחיל לשלם אגרות וחובות. זה היה נוח מאוד. ושהנושים ישברו את הראש, שילכו לבקש בקשות, שינסו להוכיח הכול. זאת לא הייתה סנקצייה שפעלה נכון.
רשף חן
¶
כרגע ישלחו הודעות לכל החברות שלא שילמו אגרה, חצי מהן לא ישיבו, חוב קיים של 1,000 ש"ח יהפוך בעוד חודשיים ל-7,000 ש"ח והפרסום הבא הוא שיש חוב של 3 מיליארד מהחברות, ולא חצי מיליארד.
גלי גרוס
¶
על העניין הזה חלה הפקודה – גביית שירותים: אם יוטלו על חברה שלושה עיצומים כספיים בתקופה מסוימת, שנתיים או שלוש שנים, הרשם גם יוכל לפעול לפרק אותה. זה יהיה הליך מסודר מאוד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מדובר כנראה באלפי חברות. צריך לחשוב על הפרקטיקה: כל חברה תצטרך להגיש בקשת פירוק, בית המשפט יתעסק בזה. זאת יכולה להיות חברה שלא הייתה פעילה מעולם או שאינה פעילה שנים רבות. ייתכן שהאנשים כבר מתו. זה יעלה אלפי שקלים לעם ישראל.
רשף חן
¶
צריך להגדיר חברה לא פעילה, זה הפתרון. יהיה רשום במרשם: "חברה לא פעילה, לא מקבלת שירותים" ואז לא יטילו עליה אגרה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כי החוק ענקי. הוא ימשיך להידון בוועדת המשנה עוד תקופה ארוכה. את העניין הזה רוצים לקדם במסלול מהיר.
אני מקיים הצבעה על הפיצול: אושר פה אחד.
הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 71) (ניצול תלות של מטופל במטפל),
התשס"ב-2002, חה"כ אופיר פינס
סיגל קוגוט
¶
אני מבקשת להסביר את הלקונה שהתבררה אחרי הדיון הקודם ולהראות איך בנינו את הסעיף אחרי ההחלטות של הוועדה. מה שמסומן בקו הם הדברים שבדיון הקודם שלא שמנו לב אליהם בנוגע לקטינים.
חוק העונשין בנוי היום כך שכשמדובר בקטינים בני פחות מ-18 מדובר תמיד בניצול תלות. במקור הצעת החוק בנינו גם את הבגירים על ניצול תלות, ולכן לא היה צורך לגעת בסעיף הקטינים. עכשיו בנוגע לבגיר יש חזקה חלוטה אם העברה היא בזמן הטיפול. התוצאה היא שמצבו של הקטין גרוע ממצבו של הבגיר, כי שם תמיד יש צורך להוכיח תלות – כך על-פי חוק העונשין – ואילו בנוגע לבגיר, בתקופת הטיפול נוצרה חזקה חלוטה. לכן הייתה חובה לתקן את כל הסעיפים שעוסקים בקטינים: סעיפי בעילה, סעיפי מעשה סדום, סעיפי מעשה מגונה. היה צורך לקבוע שבתקופת הטיפול זוהי חזקה חלוטה. כלומר כל הסעיפים שנוגעים לקטינים שעוסקים בבעילה, במעשה סדום או במעשה מגונה תוך ניצול תלות – כך הסעיפים בנויים היום – צריך להוסיף בהם חזקה חלוטה שבתקופת טיפול נפשי יראו זאת כניצול תלות.
אני מסבירה שההצעה באה בעקבות מקרים שבהם פסיכולוגים יצרו במהלך הטיפול הנפשי קשר מיני עם המטופלים. ההצעה נוגעת לפסיכולוג, לפסיכיאטר ולעובד סוציאלי.
סיגל קוגוט
¶
זה באמת העיקר. בישיבה הקודמת הוחלט שכל עוד לא מדובר בתקופת הטיפול ממש, ובלי שהיו יחסים לפני כן – יהיה צורך להוכיח תלות. לכן הסעיף נבנה כפי שנבנה. למטפל אסור לבצע מעשה מיני במטופל תוך ניצול תלות במהלך תקופת הטיפול ועד שלוש שנים אחרי כן. אבל יש חזקה חלוטה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אקרא את הסעיף: "מטפל נפשי הבועל אישה או עושה מעשה סדום באדם, שמלאו להם שמונה עשרה שנים, במהלך התקופה שבה ניתן להם טיפול נפשי על ידו ועד תום שלוש שנים מהיום האמור, בהסכמה..." – מה פתאום?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא יודע, אני רוצה שהדברים ייכתבו על-פי כוונת המחוקק, שהוא חבר הכנסת פינס: שבתקופה של הטיפול הנפשי ובתקופה של שלוש שנים לאחר מכן אסור. נקודה.
סיגל קוגוט
¶
לא זה מה שהחלטנו: החלטנו שבמהלך הטיפול הנפשי יש איסור טוטלי לקיים יחסי מין; ואם יש יחסי מין שלוש שנים אחרי הטיפול צריך להוכיח תלות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני קורא את הסעיף: "מטפל נפשי הבועל אישה או העושה מעשה סדום באדם שמלאו להם שמונה עשרה שנים במהלך התקופה שבה ניתן להם טיפול נפשי על ידו ועד תום שלוש שנים מהיום האמור, בהסכמה שהושגה תוך ניצול תלות נפשית ממשית בו, שמקורה בטיפול הנפשי שניתן להם על ידו – דינו מאסר ארבע שנים".
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני קורא את הפסקה הבאה: "לעניין סעיף קטן זה יראו מעשים כאמור שנעשו במהלך התקופה שבה ניתן הטיפול הנפשי כאילו נעשו תוך ניצול תלות נפשית ממשית כאמור, אולם חזקה זו לא תחול אם המעשים החלו לפני תחילתו של הטיפול הנפשי".
סיגל קוגוט
¶
כלומר: במהלך הטיפול יש חזקה חלוטה שהדברים נעשו תוך ניצול תלות, ואי-אפשר לסתור את החזקה הזאת.
סיגל קוגוט
¶
במקרה כזה לא תחול החזקה החלוטה. יהיה צורך להוכיח תלות, כי זו לא אותה סיטואציה כמו מטופל שבא למטפל ואין ביניהם שום קשר – הם לא היו חברים קודם – ואז יש יחסים.
סיגל קוגוט
¶
בסדר, לכן צריך לדון בכך. לא צריך להעלות את הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית בלי שמבינים את הכתוב. לכן לא רציתי להעלות את החוק.
סיגל קוגוט
¶
היום זה ייגמר, עכשיו כבר מבינים.
השאלה היא מתי יוצרים עברה פלילית ומה מוכיחים בכל סיטואציה. ברור שזה שלילי לפתוח בטיפול נפשי עם בן הזוג; גם זאת עברה אתית, גם זה אסור. אבל כשיוצרים עברה פלילית עם חזקה חלוטה רוצים להתמקד במצב השלילי ביותר: מישהו שבא למישהו אחר מתוך אמון שהוא הולך לתת לו טיפול נפשי, והמטפל מנצל תלות נפשית של אותו אדם למעשים מיניים. לדעתי זה היה כל החוק.
רשף חן
¶
כל ההיגיון הוא שהמטפל מנצל את התפקיד שלו כמטפל כדי להשיג יחסי מין. אבל זה לא קיים במצב זוגי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יכול להיות שאדם יהיה במערכת יחסים עם אשתו ויקיים אתה יחסי מין אך גם ישתמש בטיפול הנפשי כמניפולציה לדברים מסוימים; במקרה כזה לא משנה אם האישה היא אשתו או לא. זה יכול לקרות לפני שנוצר הקשר וזה יכול לקרות אחרי כן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם רוצים לטפל באישה, לא צריך לקיים אתה יחסי מין. וכך גם בנוגע לגבר, זה לא משנה. זאת מטרת החוק. אל תערבבו.
רשף חן
¶
לא זו מטרת החוק. מטרתו, גם מבחינת המיקום שלו בחוק העונשין, היא למנוע כפייה של יחסי מין. הסעיף נמצא יחד עם אונס ומעשה מגונה ועוד – דברים שהם בסדר גמור כשהם בהסכמה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לטענתי ברגע שאדם נמצא בטיפול נפשי יש סיכוי שהטיפול הזה יהפוך להיות משמעותי ליחסי המין שהוא מקיים. לכן זה לא משנה אם זה היה לפני או אחרי או במהלך הטיפול.
רשף חן
¶
יכול להיות, גם לפי המצב החוקי המפורט כאן, שאישה קיבלה טיפול מבעלה והיא תוכיח שאחר כך הוא ניצל את הטיפול כדי למנוע ממנה להתגרש ממנו. היא תוכל להוכיח זאת; אבל אנחנו מדברים על החזקה החלוטה שיצרנו כאן, שלפיה ברגע שיש שילוב של טיפול ומין – הולכים לכלא.
אופיר פינס-פז
¶
היועץ המשפטי לממשלה כותב בדוח שהוא חושב שראש הממשלה לא ידע מהי ההתנהלות. הוא סתם התקשר למנכ"ל משרד התחבורה. סתם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אגב, אני מוכרח לבקש ממרכז המחקר והמידע של הכנסת לעשות מחקר כמה אנשים בישראל איבדו את המודעות שלהם בתקופה האחרונה, לעומת מדינות אחרות. בכל דוח שכותב היועץ המשפטי לממשלה מישהו איבד את המודעות. למר מזרחי לא הייתה מודעות, לראש הממשלה אין מודעות, למר הרצוג אין מודעות, כולם מאבדים מודעות.
רשף חן
¶
אני מציע לערוך מחקר ולהשוות בין מידת המודעות שמיוחסת לגנב הפשוט והתבונה והאינטליגנצייה שלו, לעומת מידת המודעות שמיוחסת לשרים ולפקידים בממשלה. יתברר שהגנב – לא יעלה על הדעת שהוא לא ידע מה הוא עושה במקום הפשע בשעה 1:00 בלילה.
נסים זאב
¶
דבר נוסף, לעניין השאלה של מטפל ואשתו: אם הגבר הוא פסיכולוג והוא רוצה לרפא את אשתו, שהיא תהיה בריאה – וכל אדם רוצה אישה בריאה ולא חולה – הוא יכול לתרום יותר מכל פסיכולוג אחר.
נסים זאב
¶
תן לי לדבר. לדעתי הוא יכול לתרום הרבה יותר מכל פסיכולוג אחר. הוא מכיר את אשתו הרבה יותר טוב ממישהו שצריך ללמוד את האישה ולדעת את הרגישויות שלה.
נסים זאב
¶
לא, לא.
לדעתי אין היגיון בכך שאדם שקיים יחסי מין עם אשתו, ייטען נגדו אחר כך שהוא ניצל אותה מינית משום שהיא מטופלת אצלו. אי-אפשר להאמין לגרסה כזאת. זה חלק מהשיבושים, חלק מהבעיות הנפשיות שיש לאישה. הרי הוא חי אתה שנים. אם היה משהו אלים, חריג – אז אפשר לומר שהוא ניצל זאת. אבל אם אדם מקיים יחסי מין רגילים עם אשתו ועוזר לה – מה הבעיה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אסביר את הדברים. אני מצטער שאני צריך לומר זאת בצורה הזאת. אמרת דברים הפוכים: כשיש מערכת יחסים בין בני זוג, ולא משנה מי המטפל ומי המטופל – זה גם יכול להיות הפוך – הטיפול אינו טיפול מקצועי. פסיכולוג שמטפל באשתו צריך לגרש אותו ולשלול לו את הרישיון.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רגע, זה כבר לא מרחק גדול. אבל קודם כול אני מדבר על משהו אחר. לא נכון שהבעל הוא המטפל שיכול לעזור לאשתו הכי טוב; הוא הכי פחות יכול לעזור לה – וגם להיפך, כי הרי ייתכן שהאישה היא הפסיכולוגית והגבר הוא המטופל. הפסיכולוג יכול לטפל נכון כשהוא מנוטרל מגישה אישית. זה כמו ניתוח.
היו"ר מיכאל איתן
¶
עכשיו אתה לא נותן לי להשלים את דברי, חבר הכנסת זאב. זה כמו ניתוח שבו המנתח צריך לחפש את הנימים הדקים ביותר; אבל כאן זאת הנפש. כשהמטפל אישית מעורב בזה הוא לא מסוגל לראות את הנימים האלה. הראייה שלו אינה אובייקטיבית. הוא רואה את זה אחרת. הוא לא מסוגל. הוא רואה תמוה אחרת מהמציאות, משום שהוא מעורב בנפש השנייה. זה המצב.
לכן מה שאמר חבר הכנסת זאב לא נכון, זה המצב הכי גרוע לאישה ולא הכי טוב לה. הבעל מכיר אותה לא בדרך הטיפולית אלא באופן אישי, דרך הנפש שלו. הוא לא יכול להיות אובייקטיבי בנוגע לניתוח שהוא עושה בנפשה.
רשף חן
¶
הייתי באמצע הדברים שלי ואני מבקש להשלים אותם. הדברים קיימים, אבל לא בחזקה חלוטה. אי-אפשר ליצור חזקה שבעל כופה על אשתו יחסי מין רק משום שהוא התחיל לטפל בה טיפול פסיכולוגי. גם אי-אפשר לעשות זאת בנוגע לזוג שקיים יחסי מין קודם לכן.
יש לי הערה אחרת
¶
הצעת החוק מנוסחת לפי המתווה של החוק הקיים בכל הנוגע לכיוון של יחסי המין. מדובר כאן ב"בעילת אישה" וכולי.
רשף חן
¶
קודם כול אני נמצא במגע עם משרד המשפטים כדי לתקן את כל הפרק. השאלה היא מה מונע מאתנו לנסח את הדברים אחרת בסעיף הזה, שהוא סעיף חדש בעצם: לא נדבר כאן על "בעילת קטינה" ו"יחסי סדום" אלא נדבר על "יחסי מין"; ננטרל את הג'נדר.
סיגל קוגוט
¶
אבל חייבים להשתלב בפרק. אני יודעת שחבר הכנסת חן העלה הצעה לתיקון כזה. אבל חייבים לתקן את כל הפרק.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתן לך סיבה פרקטית: אם רוצים לקבור לחבר הכנסת פינס את החוק, נלך על זה. זה הרי לא ייגמר עכשיו.
רשף חן
¶
הצעתי. זה אבסורד שעושים הבחנה כאן. יש גם הבחנה מהותית קטנה: רק בעילת קטינה היא עברת מין; אישה בוגרת שמקיימת יחסי מין עם קטין – זאת לא עברה.
אופיר פינס-פז
¶
אני מזכיר מה שנכתב: "אולם חזקה זו לא תחול אם המעשים החלו במסגרת מערכת יחסים... לפני תחילתו...".
סיגל קוגוט
¶
בקטין יותר צריך את המערכת הזוגית. כאן הכוונה היא שהאיסור קיים, אבל התביעה תצטרך להוכיח תלות. התביעה לא תצטרך להוכיח תלות אם המעשה היה במהלך הטיפול ולא היה בין השניים קשר קודם לכן.
בכל שאר המקרים החזקה לא תחול אבל האיסור יחול; כלומר יהיה צורך להוכיח תלות. אנחנו פוטרים את התביעה מהוכחת תלות בחזקה חלוטה, שהנאשם אינו יכול להתגונן מפניה בשום אופן, רק אם מדובר ביחסי מין במהלך טיפול ובני הזוג לא הכירו זה את זה קודם לכן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני שואל שאלה אחרת: למה החוק לא מנוסח באופן ברור יותר? צריך לכתוב: "מטפל נפשי הבועל אישה או עושה מעשה סדום באדם, שמלאו להם שמונה עשרה שנים, במהלך התקופה שבה ניתן להם טיפול נפשי על ידו". נקודה. ואז תבוא הסנקצייה, יהיה האיסור. "מטפל נפשי הבועל אישה או עושה מעשה סדום באדם, שמלאו להם שמונה עשרה שנים, במהלך התקופה שבהם ניתן להם טיפול נפשי על ידו". זה צריך להיות הסעיף.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא יכולתי להבין מה כתוב פה. לא הבנתי. אחרי ארבע ישיבות, אחרי שעות ארוכות, אני לא מבין מה כתוב כאן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רוצה שייכתב בבירור מה שחבר הכנסת פינס אומר ומה שאנחנו רוצים לעשות. שתיכתב הנורמה של החוק, ואחר כך יפורטו שינויים מסוימים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל למה לא לקבוע איסור? צריך לקבוע שאדם שהוא מטפל נפשי שבועל אישה או עושה מעשה סדום במהלך טיפול עובר עברה. נקודה. תגידו את זה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא רוצה לשנות את הנורמה. הנורמה הבסיסית היא שבמהלך טיפול זאת עברה. יש חזקות, יש התייחסות למקרים שבהם יחסי המין מתקיימים שלוש שנים אחרי הטיפול וכולי. אבל אדם שקורא את החוק רוצה להבין מה הוא אומר. הוא לא מבין. ייתכן שאחר כך הוא מתעמק ומבין. אבל ראשית כול יש נורמה ברורה שעם ישראל צריך לדעת: מטפל לא יכול לקיים יחסי מין.
עמי קובו
¶
לי זה היה ברור לחלוטין. לדעתי צריך לייחס חשיבות לכך שבחוק יהיה ניצול ותהיה חזקה חלוטה. כל חוק העונשין מדבר על אי-הסכמה. תמיד זה הנושא. הוויכוח הוא אם יש הסכמה או אין הסכמה, בכל עניין. יש מקומות שבהם קובעים שרואים אותם כאילו לא הייתה בהם הסכמה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה הפוך לגמרי. החוק צריך לומר במפורש שיחסים בהסכמה בין מטפל ומטופל הם אסורים והעונש הוא על המטפל. אני מתקומם על כל מה שכתוב כאן: אתם מנסים להלביש בכוח את העניין של התלות, שיש חזקה של תלות. אין חזקה של תלות. זה אסור, בלי שום חזקה. זה מה שאנחנו רוצים להגיד. אל תעשו לנו את זה טכני שיש חזקה או אין חזקה. זה איסור מכוח החוק.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא רוצה שתהיה משמעות לתלות. אחר כך יש לה משמעות. בתקופה הזאת אין משמעות לתלות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, אם אני יכול להשיג את מטרת החקיקה שאדם מהיישוב יקרא את החוק ויבין אותו –זה עדיף.
אופיר פינס-פז
¶
ספר החוקים הוא לא לאדם מן היישוב. זה ידוע. תעשו דיון בוועדה על העניין הזה. אני מציע לך, חבר הכנסת איתן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל יש לי הזדמנות לכתוב חוק שגם בני אדם יבינו. למה שרק משפטנים יבינו אותו? מה הבעיה לנסח?
סיגל קוגוט
¶
אראה את הטיוטה שהכנתי, ואסביר מה נשמט בטיוטה הזאת: "בועל אישה או עושה מעשה סדום באדם בהסכמה במהלך התקופה, דינו...". ואז: "בועל אישה או עושה במהלך התקופה שמיום תום הטיפול הנפשי ועד תום שלוש שנים, דינו...". באחד יש ניצול תלות ובאחר אין ניצול תלות. זה מה שחבר הכנסת איתן מתכוון – שמקרה אחד חלוט והאחר אינו חלוט.
אבל מקרה אחד נפל בין הכיסאות. במקרה הראשון חייבים להוציא את המעשים החלו לפני תחילתו של הטיפול – כי זו חזקה חלוטה.
סיגל קוגוט
¶
ואז ייתכן שכל המריבה במשפט תהיה מתי בדיוק התחילו המעשים: חמש שנים לפני הטיפול, שנתיים לפני הטיפול, אם הם היו תכופים או לא; ואז נופלת הסיטואציה שבה המעשים אומנם החלו לפני הטיפול אבל הייתה תלות. ואז צריך ליצור עוד סיטואציה, זה עוד יותר מסורבל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה לא יותר מסובך. כותבים: "בועל אישה או עושה מעשה סדום באדם בהסכמה, במהלך התקופה שבה ניתן להם טיפול נפשי על ידו" אחר כך מוחקים את הסיפה: "ובלבד שהמעשים לא החלו לפני תחילת הטיפול".
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסעיף 2 כותבים: "בועל אישה או עושה מעשה סדום באדם בהסכמה במהלך התקופה שבה ניתן להם טיפול נפשי על ידו". זה המקרה הראשון.
סיגל קוגוט
¶
לא, המקרה הראשון כולל גם: "ובלבד שהמעשים לא החלו לפני תחילתו של הטיפול". היה כאן ויכוח.
תמר בורונשטיין
¶
זה ברור. קודם כול אומרים שזה אסור תוך ניצול תלות; שנית קובעים שבמהלך התקופה זה תמיד ניצול תלות.
תמר בורונשטיין
¶
פסיכולוג, פסיכיאטר ועובד סוציאלי, שאליהם מופנה הסעיף, יבינו זאת היטב. מדברים כאן על תקופת הטיפול.
היו"ר מיכאל איתן
¶
למה? בסעיף 2 ייכתב שאם המעשים לא החלו לפני תחילתו של הטיפול הנפשי – יצטרכו להוכיח תלות. תנסחו את זה כך.
בסעיף 3 ייכתב שאם המטפל עשה זאת מיום מסוים ועד יום מסוים – כך וכך. מה פסול בזה? שאנשים יבינו מה כתוב? מה אני מבקש?
היו"ר מיכאל איתן
¶
מה לא מקצועי בזה? אני כותב: "בועל אישה או עושה מעשה סדום באדם בהסכמה במהלך תקופה שבה ניתן להם טיפול נפשי" – כך וכך. אחר כך עוברים למקרה שבו היחסים היו לפני כן ולמקרה שבו היחסים היו בתקופה מסוימת אחרי כן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אז תכתבי איך שאני אומר. למה הוויכוח? אם בנוסח ההוא לי קשה להבין ולך קל להבין, ובנוסח הזה לשנינו קל להבין, מה זה מפריע?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא אומר להישאר עם הנוסח הישן. אני מציע נוסח חדש, שכולל שלושה מצבים ברורים. המצב הראשן הוא המצב הבסיסי: יחסי מטפל מטופל; המצב השני הוא שהיו יחסי מין לפני כן; המצב השלישי הוא שהיו יחסי מין בתקופה שבין שנה לשלוש שנים. נראה לי שאין בעיה. אני לא בעד שתהיה לקונה משפטית אבל הניסוח יהיה ברור.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רוצים שהחוק יעסוק בשלושה מצבים שונים: יחסי מין עד לתחילת הטיפול, יחסי מין בזמן הטיפול, יחסי מין לאחר הטיפול. אני לא יכול להילחם כאן. אני גם לא רוצה לדחות את ההצבעה. אם אתם מתנגדים כל כך, ארים ידיים. אני רק חושב שזה לא בסדר. אני רוצה שזה יירשם בפרוטוקול. זה לא ניסוח מתאים.
אני אומר שוב: קודם כול צריך להיות ניסוח משפטי, שסוגר את כל הבעיות המשפטיות. אבל אם אפשר בשלב השני להשיג ניסוח ברור, כך שאנשים מהרחוב יוכלו לקרוא את החוק ולהבין מה כתוב בו – זה עדיף.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא. יש כאן שלושה מצבים – תתארו אותם. כאן הם נמצאים זה בתוך זה. אם אשאל על כך עשרה אנשים מהמסדרון הם לא יבינו. אחר כך אראה להם את הנוסח האחר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
למה אי-אפשר להגיש כתב אישום כשאומרים בשפת בני אדם שאסור לקיים יחסי מין במהלך טיפול; שבתקופה שלפני כן יש הגבלות; שבתקופה השלישית יש הגבלות? למה אי-אפשר להגיש תביעה לפי זה? פתאום אי-אפשר להגיש תביעה?
סיגל קוגוט
¶
הסיטואציה הנוספת היא הסיטואציה שבה היחסים החלו לפני הטיפול ובכל זאת יש תלות נפשית. זה ייפול אם ננסח את הדברים בצורה אחרת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
המקרה הזה יתאים לחלופה שבה יחסי המין החלו לפני הטיפול. במהלך הטיפול אסור לקיים יחסי מין – זה המצב הראשון; המצב השני הוא שהיחסים החלו לפני הטיפול – ובמקרה כזה צריך להוכיח תלות; המצב השלישי הוא יחסים בתקופה שבין שנה לשלוש שנים – וגם כאן צריך להוכיח תלות. נגמר הניסוח.
סיגל קוגוט
¶
אני מודה שרציתי להשתלב בפרק ולנקוט מינוחים מקצועיים כדי שאנשים שמפעילים את החוק יוכלו להפעילו.
תמר בורונשטיין
¶
אני חייבת להיכנס לעניין הקטינים: החזקה, כלומר "יראו את המעשים כ-" – זה יופיע ממילא.
סיגל קוגוט
¶
אסביר למה הסעיף בנוי כך. אני מתייחסת לבעילה אסורה בהסכמה בגיל 16: "הבועל קטינה שמלאו לה שש עשרה שנים וטרם מלאו לה שמונה עשרה שנים תוך ניצול יחסי תלות, מרות, חינוך, השגחה – דינו מאסר חמש שנים". זה מה שיש היום.
כלומר המטפל נכלל בסעיף הזה, כי גם מורה נכלל כאן, גם מדריך בצופים – כולם נכללים כאן אם מוכיחים ניצול יחסי תלות. אבל אנחנו רוצים שבמהלך טיפול תהיה חזקה שזה תמיד יהיה אסור; לשם כך חייבים להוסיף חזקה ולקבוע שכשמדובר במטפל נפשי במהלך טיפול, רואים זאת כניצול יחסי תלות.
סיגל קוגוט
¶
וָלא דינו של הקטין יהיה גרוע מדינו של הבגיר. בכל הנוגע לבגיר נקבע שבמהלך טיפול לא צריך להוכיח כלום, שזה תמיד אסור; אך בנוגע לקטין התביעה תצטרך להוכיח תמיד ניצול יחסי תלות.
סיגל קוגוט
¶
למה לא? מטפל לא פועל במסגרת יחסי תלות? הסעיף שיש היום רחב יותר. אבל הוא חל גם על מטפל וגם על אחרים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא בהכרח.
נניח שמטפל מטפל בקטין מעל גיל 16 ומתחת לגיל 18, ומקיים אתו יחסי מין – ומגיל 14 זאת בעילה בכל מקרה, זה לא משנה. נניח שלא הוכחו יחסי תלות בין המטפל לקטין, אבל הוא מקיים יחסי מין עם המטופל. מבחינת החוק שלנו הוא עבר עברה.
סיגל קוגוט
¶
צריך להיכנס לסעיף הזה, סעיף הקטינים, כי יש עונש כבד יותר כשמדובר בקטין. אם מבצעים עברה כזאת על קטין במהלך הטיפול שלו העונש הוא חמש שנים, ולא ארבע, כי אנחנו לא חושבים שהעונש צריך להיות זהה.
תמר בורונשטיין
¶
לכן התיקון. יחסי מין בין מטפל וקטין – זה תמיד אסור. זאת התוצאה של החזקה שנכניס לסעיף הקטינים, כדי להשוות את המצב.
סיגל קוגוט
¶
לכן התיקון לסעיף הזה. ראיתי שנוצרה בעיה בין מעמד הקטין למעמד הבגיר. לכן מתקנים את הסעיף הזה.
אופיר פינס-פז
¶
מי שמצא את זאת מנהלת הוועדה, דורית ואג. הייתי עד לכך שהיא התקשרה אלייך ושאלה אם היה דיון בקטינים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מנסה להבין. החוק שלנו יצר את הנורמה: איסור יחסי מין במהלך טיפול בין מטפל למטופל. הבעיה היא שאצלנו כתוב שהכוונה היא לאנשים בני 18 ומעלה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אילולא כתבנו "שמלאו לו שמונה עשרה שנה", מה היה קורה? אם מוכיחים שזאת תלות, מאשימים על-פי הסעיף הזה.
תמי סלע
¶
והסעיף ההוא גם חמור יותר. התוצאה תהיה שעל יחסי מין במהלך טיפול יהיה עונש של ארבע שנים, ועל יחסי מין לאחר טיפול יהיה עונש של חמש שנים.
סיגל קוגוט
¶
אי-אפשר ליצור אי-קורלציה, חייבים להיכנס לתוך הסעיף. היום הסעיף שיש בחוק עוסק ביחסי תלות כוללים, והעונש שם הוא של חמש שנים. אלה יחסי תלות מכל סוג, גם מורה ותלמיד, גם מישהו אחר.
אפשר לעשות הכול, אבל כאמור אנחנו רוצים לגמור משהו בצורה מקצועית ובזמן סביר. אפשר לטעון שכל הסעיף הקיים לא חל על הקטין; אפשר לעשות הסדר כולל בנוגע למטפל ומטופל; אפשר לקבוע בסעיף אחד שהעונש במקרה של בגיר יהיה ארבע שנים ובמקרה של קטין הוא יהיה חמש שנים; אפשר לטעון שכל היסודות זהים; אפשר להוציא את עניין הקטינים מגדר הסעיפים האלה. אפשר לעשות הכול, אבל זאת רפורמה גדולה מדי, כשבעצם אפשר להשתלב בסעיף הקיים.
נסים זאב
¶
אני מבקש להעלות שתי נקודות: אני מבקש להבהיר שכל זה לא חל בין בעל לאישה גם אם הוא המטפל והיא המטופלת. זה ברור?
נסים זאב
¶
זאת ההסתייגות שלי. אני מבקש שזה יירשם. שאלה שנייה: מה קורה אם מטופלת באה למטפל, אחרי שנה הם החליטו להינשא – והם לא קיימו יחסי מין בשנה הזאת? עדיין נדרש מרחק של שלוש או ארבע שנים?
היו"ר מיכאל איתן
¶
למטפל ולמטופל אסור לקיים יחסי מין. בתקופה שבין שנה לשלוש שנים צריך להוכיח יחסי תלות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
ואם היא לא מתלוננת, ודאי שלא. נניח שהאישה היא הפסיכולוגית והגבר הוא המטופל – אנחנו הרי בעד שוויון בין המינים: הם קיימו יחסי מין ונישאו אחר כך. נניח שאחרי שנה הם הסתכסכו והגבר טוען שהמטפלת ניצלה אותו, פיתתה אותו. במקרה כזה יצטרכו להוכיח בבית המשפט שנוצר יחס של תלות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש להוכיח שכתוצאה מניצול התלות זה קרה. במקרה הזה זאת עברה, אבל רק בין שנה לשלוש שנים אחרי הטיפול. אם הם התחתנו אחרי יותר משלוש שנים, אין בעיה. וכמובן מדברים על קיום של יחסי מין, עניין החתונה לא קשור.
נסים זאב
¶
אם האישה בריאה בנפשה, היא לא נזקקת עוד לטיפול. אנחנו יודעים שהיא סיימה את הטיפולים שלה; אז סתם להאריך בשלוש שנים?
נסים זאב
¶
לטענתי אם יש יחסים של חיי משפחה, אם המטפל החליט להקים בית עם המטופלת, והיא לא זקוקה עוד לטיפולים נפשיים, מבחינתי הפרק הזה הסתיים.
נסים זאב
¶
נכון. לכן אני מבקש שיובהר שזה נעשה בשלב שבו המטופלת לא זקוקה עוד לטיפולים, כשהיא בריאה בנפשה. במקרה כזה היא לא יכולה להשתמש בזה אחרי שהיא הסתכסכה עם בעלה ולטעון שהוא ניצל אותה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
החוק לא מפרט מה קרה אחרי כן. החוק לא אומר מה קרה לה. החוק עוסק בהגבלות על יחסי מטפל מטופל בתקופה שבין שנה לשלוש שנים לאחר הטיפול, בתקופת הביניים. שלוש שנים אחרי הטיפול. האישה יכולה להיות חולה בשלב הזה אבל זה מותר.
סיגל קוגוט
¶
לשיטתך, חבר הכנסת זאב, אישה שרק רוצה להעליל על מישהו תלך לפסיכולוג אחר ותמשיך את הטיפול. איך אפשר להוכיח את היסוד הזה – שהיא בריאה לחלוטין?
היו"ר מיכאל איתן
¶
הבעיה היא שחבר הכנסת זאב מדבר על נישואים. צריך לטעון שהנישואים לא היו כתוצאה מתלות, ואז זה מוחק את הכול.
נסים זאב
¶
יש הבדל בין קיום יחסי מין לבין חיי נישואים, הקמת משפחה. המחויבות של בעל לאשתו היא אחרת. העול הזה הוא גם מצד הבעל, לא רק מצד האישה.
נסים זאב
¶
זה לדעתך. לטענתי אם שנה תמימה ברור למטפל שהמטופלת אינה מטופלת עוד בשום מקום והוא רוצה להתחתן אתה, התאהב בה, רוצה אותה – אסור לו להתחתן אתה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
הקושי בהצעה הזאת הוא שכשהמטפל יודע שיש לו שנה – והאישה צריכה טיפול – הוא יכול לבקש ממנה שתימנע מטיפול בתקופה הזאת, כי אחרי שנה הוא יוכל להתחתן אתה. שלוש שנים זאת תקופה ארוכה.
סיגל קוגוט
¶
חבר הכנסת זאב רוצה לומר שהחוק לא יחול אם בני הזוג נישאו לפני הטיפול או נישאו שנה אחרי תום הטיפול, והאישה לא הייתה מטופלת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה גרוע מאוד. אתה מונע מהמטופלת ללכת לטיפול. אני כבר מעדיף שתלך לטיפול ותתחתן עם המטפל. אולי הפסיכולוג האחר יניא אותה מזה? כך עושים למטופלת דבר נורא: אומרים שעל מנת שלא תהיה טענת ניצול אחר כך צריך לדאוג שהמטופלת לא תקבל טיפול במשך שנה. המטפל יגיד לה להתאפק ולא ללכת לטיפול כדי שהם יוכלו להתחתן בעוד שנה. למה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר. אם השניים מתחתנים ומקיימים יחסי מין במהלך הנישואים, אני מקבל את ההצעה של חבר הכנסת זאב שאם הם עושים את זה שבוע אחרי הטיפול, לא צריך לחכות שנה. השניים יכולים לבוא בברית הנישואים גם שבוע אחרי הטיפול.
נניח שהנישואים בסדר, הכול בסדר, ויום אחד מתגלע ריב; הצד שטוען טענה כלפי האחר, הנפגע, צריך להוכיח שבשבוע שאחרי הטיפול היו יחסי תלות. אם הוא לא מצליח להוכיח זאת, אין עברה. הכול בסדר. אם היו יחסי תלות כאלה, גם לא רוצים שיהיו נישואים. אוי ואבוי אם יהיו נישואים במסגרת יחסי תלות.
עניין יחסי המין והנישואים דומה באופן מסוים, כי יש מי שרוצה לשמור על מוסד הנישואים ויש חוגים אחרים שרוצים לשמור על האוטונומיה של הפרט בנוגע ליחסי מין. אתם באותה סירה. אי-אפשר לטעון שנישואים לא פותרים את הבעיה; אם הם היו ברצון טוב, כשהאישה בריאה, כמו שחבר הכנסת זאב אומר – אין בעיה בכל מקרה.
סיגל קוגוט
¶
אם כן הסתייגות אחת של חבר הכנסת זאב היא להפחית את תקופת הצינון לשנתיים במקום שלוש שנים. ההסתייגות השנייה היא שהחוק לא יחול על בני זוג שנישאו לפני הטיפול.
נסים זאב
¶
אתה התווכחת על הניסוח. את העקרונות הבנת. התווכחת בצדק על הניסוח, לטובת האדם הפשוט.
אני מבקש להוסיף עוד משפט: אולי לכתוב "ייחשב כאילו עשה את המעשה"? כך כל הסעיף יהיה ברור יותר.
עמי קובו
¶
בתי המשפט יכתבו תלי תלים של פסקי דין למה כאן כתוב "ייחשב" ובכל החוק כתוב "יראו אותו". עורכי הדין יטענו טענות בעניין זה כמו משוגעים.
סיגל קוגוט
¶
נכון.
אם כן, אנחנו תיקנו את העברה במקרה של הקטינים באותו אופן שנוסחה העברה במקרה של בגירים. העונש במקרה של קטינים כבד יותר, חמש שנים. חוץ מתלות יצרנו חזקה חלוטה, אלא אם כן הייתה מערכת יחסים זוגית לפני הטיפול; במקרה כזה החזקה לא חלה וצריכים להוכיח תלות. האיסור קיים, החזקה לא קיימת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני אומר שוב, בלב כבד: הניסוח מאוד לא מוצא חן בעיני; אני טוען שוב שהיה אפשר לנסח זאת בצורה שבני אדם שאינם משפטנים יוכלו להבין זאת, והכול בלי לפגוע בתקופת המשפטית ובכל המטרות המשפטיות שרוצים להשיג. אבל אני נכנע.
אופיר פינס-פז
¶
חבר הכנסת איתן, אני ממליץ לך לקיים דיון בשפה של ספר החוקים מול היכולת של הציבור להבין את המשפטים: האם זה ספר חוקים לתובעים ולנתבעים או לציבור הכללי, כדי שידע מה הנורמות?
היו"ר מיכאל איתן
¶
נכון, אנחנו מצביעים על ההסתייגויות של חבר הכנסת זאב. ההסתייגות הראשונה היא שהחוק לא יחול על זוג נשוי מלפני תחילת הטיפול.
אופיר פינס-פז
¶
אנחנו מתנגדים. חבר הכנסת זאב טוען שהמטפל הטוב ביותר של אישה הוא בעלה. וגם להיפך. יש בכך משהו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת זאב, ממילא הדבר הטוב ביותר בשבילך הוא שלא נקבל את ההסתייגות, כי כך תוכל לדבר במליאה. מה יצא לך מזה שיקבלו את זה? זה הנזק הגדול ביותר שיכולנו לעשות לך.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני יודע.
ההסתייגות השנייה של חבר הכנסת זאב היא שתקופת הצינון תהיה שנתיים במקום שלוש שנים.
סיגל קוגוט
¶
חשבתי שחבר הכנסת זאב מבקש להוריד בכלל את תקופת הצינון בכלל. אפשר לעשות את זה, זה יותר אלגנטי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מעבר לכך, זוגות שאינם נשואים – הוא לא מוכן שאפילו יום אחד יתירו להם לקיים יחסי מין.
נסים זאב
¶
חשוב לי שחבר הכנסת סער יבין את הבעיה: הצעתי שאם המטפל נישא למטופלת שנתיים לאחר הטיפול, החוק לא יחול.
סיגל קוגוט
¶
נכון. בסדר, זה לא קשור לתקופת הצינון, היא נשארת שלוש שנים אבל החוק לא חל גם על זוג שהתחתן שנתיים מתום תקפות הטיפול.
נסים זאב
¶
לא, אני מבקש לחזור למקור ומבקש שהתקופה תהיה שנה. אם בני הזוג מתחתנים שנה אחרי הטיפול, תקופת הצינון תהיה רק שנה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, אני אסכים למה שאתה מציע אם ייקבעו שנתיים: אם יהיו נישואים בתקופה שלאחר שנתיים החוק לא חל. אני מסכים לקבל זאת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הם לא קיימו יחסי מין שנתיים אחרי הטיפול, והתנאי הוא שהם נישאו. במקרה כזה זאת לא עברה.
תמר בורונשטיין
¶
הייתה הפסקה של שנתיים? הרעיון הזה זה לא מופיע בשום ניצול תלות אחר. כל העברות האחרות של ניצול תלות לא מפסיקים לחול כשאנשים מתחתנים. אני מאמינה שהתביעה לא תגיש כתב אישום אם יהיו נישואים בין המטפל למטופל, אבל זה לא קיים בשום ניצול תלות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
החוק קובע שזאת לא עברה. זה הרעיון של חבר הכנסת זאב, גם אם זה לא מופיע בשום מקום אחר.
תמר בורונשטיין
¶
לא נראה לי שאקט הנישואים צריך לגרום להתקיימות עברה או להפסקתה. אפשר לחשוב שגם מערכת יחסים זוגית תקינה היא כמו נישואים. מה יש בנישואים?
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה לא אותו דבר. בנישואים יש אלמנט קבוע יותר ממערכת יחסים אחרת. זאת נורמה מוכרת. יעשו אקט מכובד כדי להתחמק מכתב אישום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, ההצעה לא מובנת. חבר הכנסת זאב מציע שהחוק לא יחול אם בני הזוג התחתנו אחרי שנתיים וקיימו בשלב זה גם יחסי מין, מן הסתם. אבל היה צינון של שנתיים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הטיעון של חבר הכנסת זאב חזק: הוא לא רוצה לפגוע במוסד הנישואים. אם אנשים רוצים להתחתן, מוכנים לקצר להם את תקופת הצינון לשנתיים. אם הם סתם רוצים לקיים יחסי מין, יש יותר חשש שהמטפל, אם הוא אדם מעוות, ירצה לנצל את המטופל. אך אם המטרה להתחתן, והמטפל מוכן גם להתחתן, מניחים שתקופת הצינון של שנתיים מספיקה.
תמי סלע
¶
ההצעה היא שאם השניים יתחתנו אחרי שנתיים יראו את השנה הנוספת כאילו לא היה ניצול תלות נפשית.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתן לך את ההבחנה: יש מטפל ויש מטופלת, והמטפל באמת התאהב במטופלת; הוא אמר לה שתפסיק את הטיפול כי הוא רוצה להתחתן אתה. גם היא רוצה, והיא הולכת להיות מטופלת במקום אחר. הם מחזיקים מעמד שנתיים. עכשיו המטפל רוצה אותה, הוא רוצה לקיים אתה יחסי מין. הוא מקיים אתה יחסי מין, משתמש במניפולציה, בהשפעה שלו עליה, ומבקש ממנה לחזור ולקיים אתו יחסי מין.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, שתחזור אליו, ליחסי מין, בלי טיפול. יש לה כבר מטפל אחר, אבל עדיין יש לה תלות כלפיו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה מה שהחוק קובע, מה אני יכול לעשות? החוק קובע שאם במשך שלוש שנים הייתה תלות אסור למטפל לקיים יחסי מין עם המטופלת.
תמר בורונשטיין
¶
אבל לא נראה לי שאחרי שנתיים שלא היה כלום בין בני הזוג, לא טיפול ולא יחסי מין באמת תהיה תלות.
תמר בורונשטיין
¶
בכל החוקים הבעיה הזאת קיימת, למה דווקא בחוק העונשין צריך להנציח אותה? הרי בכל החוקים אין הבחנה בין נישואים למערכת יחסים אחרת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל אני רוצה שתהיה הבחנה. היא ממין העניין כאן, ולא משום שיש לי יחס כזה או אחר לנישואים – אף שיש לי יחס כזה.
תמר בורונשטיין
¶
מאיפה זה בא פתאום?
היום כל חוק מרחיב את ההגדרות מנישואים לידועים בציבור. אז דווקא בחוק העונשין?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני אומר לך שהעמדה שלי היא עם חבר הכנסת זאב במאה אחוז. עו"ד בורונשטיין, את עושה דבר שעובדתית הוא לא נכון.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מצליח להעביר את עמדתי. הטענה שלי לא נוגעת כרגע למשך הנישואים. הטענה שלי היא שיש הבדל. אדם לא קיים יחסי מין עם המטופלת שלו מלפני שנתיים. יש שתי סיטואציות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
סלח לי, יש ביניהם יחסי תלות. אם אין יחסי תלות, החוק לא חל ממילא, מותר למטפל לקיים יחסי מין עם המטופלת ולה אתו; היא בטיפול במקום אחר או היא בריאה או לא – אם אין יחסי תלות, אין בעיה. החוק שלנו לא מטפל בזה. החוק שלנו מטפל במקרה שבו הסתיים טיפול בין שנה לשלוש שנים. רק בתקופה הזאת; כי אחרי כן גם אם יש יחסי תלות, החוק לא חל. ובכן, אם יש יחסי תלות בין המטפל למטופלת בתקופה שבין שנה לשלוש שנים, אסור למטפל לקיים יחסי מין עם המטופלת. זה המצב.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נכון. חבר הכנסת זאב רוצה דבר אחר: נניח שאחרי שנתיים האדם קרא לאישה ומציע לה יחסי מין; זה לא פוטר אותו – אם יש יחסי תלות הוא יורשע. אבל אם הוא מבקש להתחתן עם המטופלת,
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה מה שחבר הכנסת זאב אומר. אם המטפל והמטופלת יתחתנו, מבחינת חבר הכנסת זאב זה מצב אחר מיחסי מין סתם באותו ערב.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יכול להיות, אבל מבחינת חבר הכנסת זאב הרצון לקיים יחסי נישואים שונה מלשכב עם האישה באותו ערב.
אופיר פינס-פז
¶
אני נגד. עכשיו הצגת את העניין נכון, חבר הכנסת איתן. לא אכפת לי שחבר הכנסת זאב יציע זאת כהסתייגות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת זאב, שקול את מה שאומרים. אם יש יחסי תלות, המטפל יפתה את המטופלת להתחתן. למה לעודד את זה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר. אני מקיים הצבעה על ההסתייגות הזאת: אחד בעד. שניים נגד. ההסתייגות לא התקבלה. שתי ההסתייגויות עוברות למליאה.
סיגל קוגוט
¶
אגב, זה קיים גם בעדות קרובים. אסור לאישה להעיד נגד בעלה ולכן יש אנשים שמתחתנים כדי לא להעיד במשפט.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר. אני מקיים הצבעה על העברת החוק לקריאה שנייה ושלישית: אושר.
תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:40.