פרוטוקולים/ועדת חוקה/7335
5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
_11 /11/2003
פרוטוקולים/ועדת חוקה/7335
ירושלים, כ"ט בחשון, תשס"ד
24 בנובמבר, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 89
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ט"ז בחשוון התשס"ד (11 בנובמבר 2003), שעה 10:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 11/11/2003
חוק להסדרת סמכות לכבילת עצור או אסיר במקום ציבורי (תיקוני חקיקה), התשס"ד-2003
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק ליווי עצור או אסיר במקום ציבורי (תיקוני חקיקה), התשס"ג-2003 – חה"כ גדעון סער – הכנה לקריאה שנייה ושלישית
מוזמנים
¶
עו"ד יפעת רווה משרד המשפטים
נצ"מ רחל גוטליב סגנית היועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
תג"ד חיים שמואלביץ יועץ משפטי, שירות בתי הסוהר, המשרד
לביטחון פנים
תג"ד אלי גביזון ראש מחלקת ביטחון, שירות בתי הסוהר,
המשרד לביטחון פנים
רפ"ק איילת אלישר עוזרת ליועץ המשפטי, המשרד לביטחון
פנים
רב כלאי שמעון בר גור עוזר ליועץ המשפטי, שירות בתי הסוהר,
המשרד לביטחון פנים
פקד זאב גוטמן שירות בתי הסוהר, המשרד לביטחון פנים
עו"ד דני גואטה יועץ משפטי, משרד ראש הממשלה
עו"ד עמי קובו הסניגוריה הציבורית
אפרת בן חמו מתמחה, הסניגוריה הציבורית
לאה רקובר הנהלת בתי המשפט
עו"ד לילה מרגלית האגודה לזכויות האזרח
קצרנית
¶
דקלה אברבנאל
הצעת חוק ליווי עצור או אסיר במקום ציבורי (תיקוני חקיקה), התשס"ג-2003 –
חה"כ גדעון סער – הכנה לקריאה שנייה ושלישית
היו"ר מיכאל איתן
¶
שלום לכולם, אני פותח את הישיבה. אני מבקש להציע הצעה, ואני מקווה שאין לכם שום התנגדות: התקדמנו בחקיקת החוק כך שהתקנות לעניין כליאה בתוך המתקנים יכולות להפוך לחלק מהחוק. יש התנגדות?
רחל גוטליב
¶
ראינו שהתקנות מתייחסות למגוון רחב מאוד של אמצעי שימוש בכוח. מה שהיועצת המשפטית של הוועדה עשתה הוא לקחת את העקרונות שנקבעו בהתייחס למכלול האמצעים ולהכניס אותם לחוק. יש לנו ספק אם זה מתאים לכבילה דווקא. אנחנו מבקשים שזה לא ייעשה בחופזה, וודאי שאין לעשות את התיקון בפקודת בתי הסוהר, כי שם יש עוד סמכויות שאולי לא בדקנו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
ואני חושב שאז גם הצעת החוק של חבר הכנסת סער תהפוך לדבר רחב יותר, שיכלול את נושא הכבילה. זה יהיה יפה יותר. נעשה את העבודה כמו שצריך.
חיים שמואלביץ
¶
יש הסדר בפקודת בתי הסוהר, יש הסדר גם בתקנות בתי הסוהר בנושא של כבילה. הוא שונה ממה שכתוב בתקנה 18 לתקנות המעצרים. צריך לראות את המכלול של הדברים. זה ודאי לא יכול להיות בהליך חפוז, בנוסח שלפי מה שאני קורא הוא בוודאי לא מתאים מבחינת אפשרות הפעלת מתקן הכליאה. יש גם הבחנה בין שפוטים לעצורים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר. אני מביע את דעתי, ואני לא יודע מה עמדת חברי: ייתכן שהוועדה תחליט שהיא רוצה להעלות את התקנות שלטענתכם אתם נוהגים על-פיהן כדי לתמצת מהן חוק – והתקנות יחיו אתו בשלום, כמובן, כי לא רוצים לשנות את המצב הקיים – אלא רוצים לתת פתרון מלא כעת, כשעלתה היוזמה של הקבילה. אנחנו לא רוצים לשנות את מה שנהוג היום בכל הנוגע למה שנעשה בתוך המתקנים. לטענתנו אם כבר מחוקקים חוק, ראוי שבמדינה נושא הכבילה לא יהיה בתקנות אלא בחקיקה. איננו רוצים לעשות חוק שיפריע למצב שלכם כפי שהוא היום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מהבחינה הטכנית לא כל דבר בתקנה יכול להופיע בחוק. זה לא מתאים. אבל באופן כללי הכוונה היא ליצור חוק שהתקנות יחיו אתו בשלום.
חיים שמואלביץ
¶
אם הכוונה היא שנוסח החוק של פקודת בתי הסוהר יתאם במהות את האמור בתקנה, אנחנו לא מתנגדים. אבל לפי מה שאני מבין, גם מדברי היועצת המשפטית של הוועדה, מדובר בהסדר חקיקתי שהוא שונה מהותית ממה שכתוב בתקנות בתי הסוהר.
סיגל קוגוט
¶
אני מצטערת, אני עשיתי המון שיחות אתמול והבנתי ששוחחו אתך ובאופן עקרוני ההסדרה בפקודת בתי הסוהר הייתה אפשרית בעיניך. אולי לא הבנת. בסדר.
חיים שמואלביץ
¶
אני מבקש להוסיף עוד דבר, ברשות היושב-ראש: תקנה 18 לתקנות המעצרים, שנוגעת לשימוש בכוח ומתייחסת גם לכבילה, עוסקת בכבילה ככבילה מרסנת – כאילו במקום הפעלת כוח, כדי שהאדם לא יעשה נזק. הכבילה בתוך בתי הסוהר, גם בתוך המעצר, אינה משמשת רק לנושא הזה. היא נועדה גם למנוע דברים: שמישהו יתקוף, למשל, ולא למטרה הזאת. לכן ההסדר בתקנות בתי הסוהר הוא שונה, כי המטרות שונות. אי-אפשר לקחת משהו שבא מכוונה אחרת ולהלבישו כאן ולהפוך סדרי עולם בתוך בתי הסוהר.
סיגל קוגוט
¶
הבנו את הנחיות הוועדה מהדיון הקודם. היה דיון קודם בקריאה שנייה ושלישית, והוועדה כבר הביעה עמדות; הסיכום שהיושב-ראש הנחה הוא שההצעה תהיה כוללת ותעסוק גם בכבילה בתוך מתקני הכליאה. לכן אנחנו מתייחסים לזה, כי זאת הייתה ההנחיה של הוועדה הזאת אף-על-פי שהיא לא הייתה מקובלת עליכם. אפשר לדון בכך שוב. אפשר לומר שאף שבדיון הקודם הוועדה רצתה שההצעה תהיה כוללת, וזאת ההנחיה שהיא נתנה לייעוץ המשפטי, לדעתכם זה לא היה רעיון טוב ואתם עדיין רוצים שההצעה תעסוק רק בכבילה מחוץ למתקן הכליאה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מדובר בחוק שיסדיר את כבילת האנשים. היוזמה של חבר הכנסת סער עסקה בהובלת עצירים. ההצעה קובעת באילו תנאים יהיה אפשר לכבול אסיר בידיים וברגליים, או לפי ההגדרה של כבילה. כובלים אנשים בני 80, בני 70, יש כל מיני מקרים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
למען האמת זה עלה מהפרשה של חברת הכנסת בלומנטל. יש סגן אלוף שהיום הוא נאשם, וכבלו אותו משום שהוא חשוד בשוחד. אבל האדם הזה היה סגן אלוף בצבא, הסיכוי שהוא יימלט אפסי, וכך גם הסיכוי שישתולל או ירביץ מכות. אנחנו מבקשים לעשות סדר בדברים ולקבוע מתי כן יכבלו ומתי לא – לקבוע תנאים.
התחלנו לטפל בזה ומישהו שאל למה מדברים בכבילה כזאת ולא בכבילה בתוך בית הסוהר, למה דינו של עציר יהיה אחר? כך הגענו לזה, לרצון להגן גם על מי שנמצאים בתוך בית הסוהר, שיהיו קריטריונים. יש היום תקנות ואנחנו אמרנו שהעניין צריך להיות בחקיקה. התקנות הן מתוך חוק. אם מחוקקים חוק לעציר נחוקק חוק שיכלול גם את האסיר.
הפערים היו גדולים. אנחנו רוצים לחוקק חוק שלא יבטל את התקנות. כאן יש ויכוח.
גדעון סער
¶
אני מכבד מאוד את הרצון להרחיב ולהגיע להסדר כולל; אולי גם אתמוך בזה. אך יש לי יותר מחשד סביר שהגלישה להסתרה רחבה תמשיך לגרום לכך שנקיים כאן עוד ישיבה היום על משהו מוסכם, והמשטרה – שכביכול יש לה נורמות אחרות – ממשיכה לפעול בעניין הזה בצורה הפרועה ביותר שיכולה להיות. בכל מהדורת חדשות רואים אדם שמובל לבית המשפט כשהוא אזוק ללא הצדקה. האם יש שימוש לרעה בתוך מתקני הכליאה? אני בטוח שכן. אני אומר זאת מראש. אבל המטרות יכולות להיות אחרות.
לכן יש לי בקשה פרקטית
¶
בואו נגמור את כל המחלוקות שנוגעות לכבילה הפומבית. נגמור עם זה, ניישר קו. אחר כך ניכנס גם לדילמות הכורכות בעניין האחר. אני מודה שפחות נתתי את הדעת למטרות השונות במקרה האחר; ייתכן שהמטרות שונות; אם כי גם זה לא יכול להיות בלתי מוגבל.
גדעון סער
¶
אבל הנושא שאני מבקש לדון בו חשוב מאוד. ראיתם כאן את המכתבים בנוגע לקשישים. זה פשוט חלק מהמופעים שהמשטרה מפיקה.
גדעון סער
¶
אבל מה אתם עושים לשרש את התופעה הזאת, שהיא לא בסדר? אתם בכל פעם אומרים שזה לא בסדר. איך פיקוד המשטרה נאבק בתופעה?
גדעון סער
¶
שום דבר. אני אומר את זה באחריות בלי לדעת. לא נאבקים בכך. אם בכל יום קורה דבר שכל עם ישראל רואה בטלוויזיה, ואני לא שומע תגובה חריפה ביותר ממפכ"ל המשטרה ואני לא שומע שהאנשים נענשו – סימן שאין לכם אלוהים. אני אומר לכם את זה כמערכת, ולא לך באופן אישי. את יודעת שאני מכבד את העבודה שלכם. לצערי זה המצב, ואת המצב הזה צריך לשנות.
גדעון סער
¶
ברור. קודם כול מי שמובא לפני הטלוויזיה, אתם רוצים לעשות הפקה תקשורתית. זה מצטלם טוב יותר כשהאדם בא באזיקים. זה דבר אחד. אבל איך אני יכול לדעת מה אתם עושים למי שלא זוכה לנוכחות של מצלמות? למה שלא תביאו גם אותו באזיקים? אני לא יודע. אבל מהמקרים הלא ענייניים שאני רואה – מקרים של עצירים שמובאים באזיקים בלי שום סיבה – ואפשר לעשות פרצוף עד מחר, זה בלי שום סיבה. זה לא מעניין אתכם בכלל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת סער. נאמרו כאן דברים חריפים, וגם אני יכולתי לומר אותם באותה מידה. אך אני רוצה לתת לכם הזכות להגיב. קודם תדבר עו"ד אלישר ואחר כך מר גוטמן.
איילת אלישר
¶
קודם כול, יש חריגות. שנית, כשרואים את המקרים בטלוויזיה לא תמיד יודעים איזה מידע מצוי בידי השוטר. כלומר השיפוט שהמקרה מיותר אינה נכונה בהכרח. אך מעבר לכך, כל מקרה שמובא לידיעתנו מטופל. מקרה הקשישים הובא לידיעתנו והוא הובא לידיעת מפכ"ל המשטרה. המפכ"ל הורה להעמיד לדין את מי שכבלו את הקשישים. הוא רואה זאת באופן חמור. אנחנו מזמינים אתכם לפנות בכל מקרה.
נסים זאב
¶
אני חושב שהדברים צריכים להיות בהירים וחד-משמעיים ברמה של חקיקה. אני בהחלט תומך. אי-אפשר להשאיר את העניין לשיקול דעת של שוטר; כי השוטר, בכל הכבוד, אולי הוא בתחילת דרכו, אולי הוא לא בקי בנהלים, אולי אין לו שיקול דעת? בסופו של דבר יש טעויות בכל מערכת, אך אנחנו רוצים למנוע מלכתחילה את הטעות הזאת, את האפשרות הזאת להשפיל את האדם. ראינו מקרים רבים של אנשים שבאים לבית משפט ומתחננים שלא יכבלו אותם ברגליים. אני מכיר מקרים רבים כאלה. העצירים פנו לשוטר וכמובן השוטר – שיקול דעתו נתון לו. לכן יש מקום למנוע זאת מלכתחילה. אין חולקים על זה.
אני אומר לחבר הכנסת סער: יש לך זעם על המערכת אבל אני חושב ש"לאו עכברא גנב אלא חורא גנב". ואת זה בעצם באים לתקן.
גדעון סער
¶
בכל פעם שומעים את אותן צרות, ודבר לא משתנה. אם המשטרה תומכת בטיפול בנושא, אם החומרה של איזוק אדם ללא הצדקה באמת מפריעה לה, היינו מצפים לא לראות זאת בכל יום. זה מה שמכעיס ומרגיז. זה כבוד האדם; כבוד האדם זה לא כבודו של האדם שלא מובא למשפט אלא כבודו של האדם שנמצא בסיטואציה הזאת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה לא מסובך, מייד תיכנס לעניין. אבל לפני כן אני מבקש לשאול: יש לנו העתק של מכתב האגודה לזכויות האזרח, החתום על-ידי גב' לילה מרגלית. גב' מרגלית, קיבלת תשובה מהמפכ"ל על המכתב הזה?
לילה מרגלית
¶
כן, קיבלנו. הייתי מביאה אותה לכאן כדי להפיצה אבל את התשובה קיבלנו ברוח הדברים של עו"ד איילת אלישר. קיבלנו אותה לפני שבועיים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מאחר שאני רוצה לתת לכם גיבוי ועזרה בכל מקום שאתם לא מקבלים תשובות מהממשל, אני מבקש שכשאתם מקבלים תשובה תודיעו לנו על כך. ההגינות מחייבת זאת. זה לא הוגן שאציג את מכתבך בלי התשובה, כשהיא נמצאת ברשותך כבר שבועיים וחצי.
זאב גוטמן
¶
אני מבקש להוסיף עד דבר. המקרה שחבר הכנסת סער הזכיר הועבר לכלל השוטרים במשטרה כדי שהם ילמדו ממנו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר. תודה.
רבותי, החוק פשוט מאוד. אני קורא סעיף את 9א(1) המוצע. גרסת המשטרה לסיפה היא: "שהחזקתו או מסירתו אסורה לפי כל דין". אני רוצה להציג כאן את עמדת הוועדה, שהיא גרסה א בסעיף זה.
אני קורא את 9א(2) על-פי הצעת הוועדה. אף-על-פי שבפסקה (1) יש לשוטר סמכות, בתוך בית המשפט השופט יכול לבטל את הסמכות של השוטר. למעשה, למה יש לשופט זכות כזאת רק כשהעצור באולם? הרי כל הכרעה של שופט צריכה להתבצע. נניח שהביאו את העצור, הוא זקן בן 83, ומיד כשהוא יוצא מן האולם כובלים אותו? לשופט אין סמכות לבקש לשחרר את העצור גם כשהוא מחוץ לאולם? אני חושב שצריכים לשנות זאת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בפסקה (2) כתוב: "שופט רשאי להורות על שחרור עצור מכבילה כשהעצור שוהה באולם בית המשפט".
סיגל קוגוט
¶
הכוונה היא שכשבאים לטריטוריה של בית המשפט, נשמעים לשופט. זה לא אומר שאי-אפשר לתקוף החלטה של שוטר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל למה לא להרחיב ולכתוב "שופט רשאי להורות על שחרור עצור מכבילה" וזהו? מה הבעיה? אפשר לכתוב: "על אף האמור בפסקה (1) שופט רשאי להורות על שחרור מכבילה".
עמי קובו
¶
צריך לקבוע שהשופט יכול להורות לשחרר. הסמכות לאזוק את העציר קיימת. השופט רשאי להורות לשוטרים שגם כשמוציאים את העצור עליו להיות משוחרר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מה ההבדל? הגעתי למסקנה שלא צריך את זה. זה טיפשי. מה זה רלוונטי איזו עברה נעברה? אסביר מדוע: חלק מהעניין של העברה החמורה מייצר מייד את הנסיבות של פסקאות (1)-(4).
היו"ר מיכאל איתן
¶
אדם שמעורב בשוד – אפשר לומר עליו שבהצטברות כוללת הסכנה שלו לגרום נזק לגוף או לרכוש נובעת מהחשד שהוא נמצא עם סכין נוטפת דם וגם פגע במישהו, או היה בתגרה, או הוא טיפוס אלים מתוך העברה המיוחסת לו. אבל ייתכן מצב הפוך: הקשיש שפגע באשתו חשוד ברצח, אך האם צריך לאזוק אותו? מה עניין העברה כאן? למה העברה היא דבר אוטומטי?
גדעון סער
¶
זה לא מקרה. תפסיקו להגיד שזה מקרה, זאת שיטה. תסלח לי מאוד. אתה מייצג ארגון מסוים, אתה כנראה לא ער לחומרת התופעה הזאת. זאת תופעה רחבה. תפסיקו להציג את המקרים כמקרים כחריגים. זאת שיטה. אפשר להציג כאן עשר דוגמאות. בכל הכבוד, צריך לדבר בדברים שמבינים בהם.
גדעון סער
¶
המקרה שלנו הוא לא של פעיל חמאס בן 70, אלא של הקשיש בן ה-83, שצריך תרופות, וכבלו אותו למיטה בבית החולים. באמת. אל תנופפו בביטחון המדינה ותצפו שמיד נעבור לדום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רגע, אתה תגיד מה שאתה רוצה. אני רק רוצה להציג לפניך את הקושי. הטענה שלנו היא שברור שעציר של החמאס עלול להימלט או לסייע לאחר להימלט, מעצם ההגדרה של נסיבות המעצר.
דני גואטה
¶
אם זה כל כך ברור למה צריך להשאיר זאת לשיקול דעתו של השוטר או הסוהר? נשאיר ההחלטה לו? הופכים כאן את הקערה על-פיה, חבר הכנסת סער. היו כמה מקרים, בסדר, לא אחד, ואולי היו יותר מדי – זה תמיד יותר מדי כשמדובר במקרים חריגים – של אנשים שלא היו צריכים להיכבל ונכבלו בצורה לא ראויה. הופכים את המצב לקצה השני; שגם המחבל הגרוע לא ייכבל.
דני גואטה
¶
תנו לי להסביר. לא ייתכן לקחת את חזקת המסוכנות, שאנחנו דורשים שתהיה קיימת מתוקף סעיף (ב) המוצע כאן, ולבטל זאת. היא קמה מתוך זה שהאדם חשוד או הוגש נגדו כתב אישום בגין עברות שלפי סעיף 23(א)(5) – שזה כולל את כל עברות הביטחון שמפורטות בחוק.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש לי שאלה, כדי להבין: מייק אלדר, למשל, פרסם ספר ובו פרסומים רשמיים של משרד הביטחון, שהופיעו קודם לכן; נכנסו אליו ולקחו לו את המחשבים – זאת עברת ביטחון? הוא צריך להיות כבול כשמביאים אותו למעצר?
רחל גוטליב
¶
בכל הכבוד, הכנסת הזאת, לפני לא מעט שנים, חוקקה את חוק המעצרים; על דעת הכול הוא עומד באמות המידה של חוקי היסוד. בחוק המעצרים נתנו לשוטר סמכות מעצר מעצם העובדה שהאדם עבר את העברות, בלי שיקול דעת נוסף. כאן, על מה אנחנו מדברים? על הסמכות הנוספת, שמטרתה למנוע את בריחתו של העצור. על זה יוצא הכעס?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מבין, כתוב במפורש בחוק שאם יש חשש שיימלט, אפשר לכבול. איך את מעמידה את הדברים? אבל זה לא מספק אתכם.
רחל גוטליב
¶
זה אומר שהשוטר המלווה, כשמדובר באנס אכזרי ביותר או בפעיל חמאס או במי שעבר על העברות האחרות שבסעיף 23(א)(5), לא יצטרך להפעיל שיקול דעת נוסף על מנת לעצור את האדם – כי מעצם העובדה שהוא חשוד בעברה כזאת קמה לו סמכות המעצר, שלילת החירות; אך לגבי כבילה השוטר צריך לבדוק היטב אם יש חשש שהוא יימלט.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נכון. עו"ד גוטליב, יש לך טעות לוגית אחת: לסמכות הכבילה צריכים להיות קריטריונים צרים יותר מלסמכות המעצר. אפשר לעצור אדם בתנאים מסוימים, של כבוד. החברה צריכה לברר את מצבו. אבל אם שמים אזיקים במטרה להשפיל, זה חמור יותר מהמעצר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה חמור יותר מהמעצר. אפשר לעצור אדם בתנאים מכובדים. באים אליו, אומרים לו שהוא נלקח לחקירה והוא צריך לשתף פעולה עם המשטרה. אבל לקחת אותו באזיקים ללא צורך – בשביל מה?
אם זה לצורך, אני נותן לך את כל המקרים שאת צריכה. תגידי לי באילו מקרים הסמכות נדרשת, ואתן לך. אבל אל תגידו דברים כלליים כדי שיהיה אפשר להחיל את הכללים גם על מי שלא צריך.
רחל גוטליב
¶
בדיוק זה מה שאנחנו מבקשים שייכתב. מעצם העובדה שמדובר בחשוד בעברה כל כך חמורה אנחנו מבקשים שתקום סמכות הכבילה; וזאת משום שאנחנו סוברים שבעברות חמורות כל כך יש חשש שהאנשים הללו יימלטו, כי יש להם מה להפסיד; ולפעמים יש חשש שהם יזיקו משום שהם הזיקו קודם לכן. בעברות האלה מדובר. בדיוק הניתוח הזה, של היושב-ראש, הוא שמצדיק לקבל את בקשתנו ואת מה שקבע המחוקק בסעיף 23(א)(5). זה היה מקובל גם על חבר הכנסת סער.
חיים שמואלביץ
¶
אבל גם כאן יש שיקול דעת; הרי אומרים שיש חזקה בנוגע לערות המסוכנות וכתוב "אלא אם כן סבר שבנסיבות...".
סיגל קוגוט
¶
אתם לא רוצים גם את זה, זאת גרסה ב. נכון שזה טוב יותר ממה שאתם הצעתם, שזה יהיה חזקה חלוטה.
חיים שמואלביץ
¶
כי בעברות מסוימות לשוטר המלווה או לסוהר המלווה אין המידע. הוא לוקח 30 אסירים בבוקר, והוא לא יודע מי מסוכן יותר ומי מסוכן פחות. הוא יצטרך לעשות בית ספר לגבי כל אחד ואחד מהם כדי להפעיל את שיקול הדעת שלו. איך הוא אמור לדעת שעציר ביטחוני מסוים לא יברח ועציר ביטחוני – יש ממנו חשש.
סיגל קוגוט
¶
זה טיעון נכון גם בנוגע לעציר אחד. איך השוטר ידע אם עבריין הצווארון הלבן מתכוון לברוח או לא? השאלה היא אם בודקים כל אסיר לגופו או לא.
רחל גוטליב
¶
בנוגע לעבריין הצווארון הלבן – אכן נכון, על-פי הצעת החוק הזאת השוטר צריך להפעיל שיקול דעת ולקבל מידע. אין חולק על כך.
רחל גוטליב
¶
אבל בעברות המסוכנות השוטר לא צריך לבדוק אם בעבר העציר הזה כבר פוצץ משהו או כבר אנס מישהי.
סיגל קוגוט
¶
אמרתם שגם בנוגע לעברות המסוכנות השוטר יפעיל שיקול דעת כי כתוב "רשאי". אז איזה שיקול דעת הוא יפעיל אם מדובר בעברות מסוכנות, לשיטתך?
רחל גוטליב
¶
הוא יעשה זאת במקרים החריגים, והם לא רבים, אף שהם אלה שנידונים כאן על השולחן; המקרה של הזקן שרצח את אשתו – וזה רצח או הריגה – כדי להקל על סבלה. בנסיבות האלה השוטר רשאי לכבול אך הוא לא בהכרח יכבול.
סיגל קוגוט
¶
עו"ד גוטליב רוצה שיהיה כתוב "רשאי" כי זה מסמל שגם בעברות החמורות יש הפעלה של שיקול דעת; אך הם לא רוצים שייכתב שצריך להפעיל שיקול דעת כדי לבדוק אם האדם יימלט.
סיגל קוגוט
¶
מהי חזקת המסוכנות? בבית משפט יש חזקת מסוכנות כי השופט יכול לבדוק הפוך. אבל כאן זאת חזקה חלוטה.
סיגל קוגוט
¶
בסדר, גם במקרים של אישום בעברות חמורות יש נסיבות מסוימות שבהן העציר לא יברח. יש מקרים שזה ברור: אם הוא יושב בכיסא גלגלים, הוא לא יברח.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, אני לא אמרתי זאת. אם את מצטטת אותי, עו"ד גוטליב, אני מבקש לדייק: אמרתי שבנסיבות החשד בסוג מסוים של עברות מובלע כבר החשש להימלטות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
למשל: אדם שהוא חבר בארגון טרור, או אפילו בארגון פשע – אני ארחיק לכת – יש חשש שמאחר שזה עניין מאורגן יכולים לסייע לו להימלט מבחוץ, או יש חשש שהוא יימלט. החשש גדול יותר לעומת עניינים שמעורב בהם אדם בודד.
תגידו לי כל קריטריון שאתם רוצים שהשוטר יוכל להפעיל; אני אהיה בעד. אני נגד ההכללה.
דני גואטה
¶
אבל כולל הרישה של סעיף קטן (ב): "אם העצור חשוד או שהוגש נגדו כתב אישום בעברה לפי הוראות סעיף 23(א)(5) אלא אם כן סבר שבנסיבות העניין לא קיים חשש כאמור...".
רחל גוטליב
¶
יש לי הערה לרישה של הסעיף, אם כבר מאשרים אותו. כתוב: "העצור לא יהיה כבול אלא לפי הוראות אלה". אבל אם לא נדון היום בהמשך, בכבילה בבית מעצר, לא יהיה מקום לזה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
המשטרה מציעה להוסיף את סעיף קטן (ג): "אם השוטר מלווה מספר עצורים ובאחד מהם התקיים האמור בסעיפים קטנים (א) או (ב)".
חבר הכנסת זאב, אני צריך את עזרתך עכשיו, במאבק נגד המשטרה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הפעם זה מול המשטרה. המשטרה טוענת שבגלל מצוקות של תקציב וכוח-אדם השוטרים צריכים לשלוח אסיר מסוכן עם קבוצה של אסירים שאינם עומדים בקריטריונים של המסוכנות המנויים כאן בסעיפים קטנים א(1)-(4). אך מאחר שהאסיר המסוכן, שאותו אוזקים משום שיש סיבה לכך, נוסע עם האחרים – מכוח ההשפעה שלו, מכוח היותו מסוכן גם בחדרי המעצר, מכוח ההשפעה שלו על האחרים, מכוח היכולת שלו לאיים על האסירים בחדרי המעצר על מנת שיקפצו על הדלת כדי שהיא תיפתח והוא יוכל לברוח – משום כך במצבים כאלה אוזקים את כל מי שנוסעים אתו. אני אישית מתנגד לכך מאוד, ברמת העיקרון. אני לא יכול להבין את זה.
חיים שמואלביץ
¶
ברשות היושב-ראש, מי שיהיה מסכן וייפגע הוא מי שלא יהיה אזוק דווקא; כי הוא יהיה כפוף להשפעה של האדם המסוכן. אני מציע שראש מנהל הביטחון ידבר על כך.
חיים שמואלביץ
¶
אם שני אנשים מסוכנים יושבים כבולים והאחרים לא, כבול אחד עלול לומר לאדם אחר, שאינו כבול, שיחתוך את הכבול האחר. והוא יעשה זאת, כי הוא יודע שהוא עלול להיפגע בכלא.
חיים שמואלביץ
¶
אתאר מצב אחר: אנס מסוכן יושב ברכב כבול. העבריינים האחרים הרי שונאים את האנסים; הם יהרגו אותו בתוך הפוסטה, כי הוא כבול.
לילה מרגלית
¶
לאולם המעצרים מביאים את האנשים שניים-שניים; אם כך שניהם ייכבלו כי אחד מהם מסוכן? זאת השגרה באולמות המעצרים.
רחל גוטליב
¶
נכון. שנית, בדקנו הבוקר שוב את הממצאים בעולם. מצאנו שנוגע להובלה באופן מיוחד יש הוראות דומות במדינות מתוקנות אחרות בעולם, בנוגע לכלי רכב. לא המצאנו את זה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
עו"ד גוטליב, אמרת שזה המצב לפי המדינות המתוקנות בעולם. כשנוח לך את מביאה את המצב במדינות מתוקנות. לכו עם זה עד הסוף.
רחל גוטליב
¶
היה קשה לקרוא מה נעשה בעולם, כי הדברים לא מעוגנים בחוקים; הרבה מאוד מעוגן בתוך נוהלי שירות בתי הסוהר. לעניין המעבר, מחוץ לרכב, עד לבית המשפט,
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, האדם לא יצא ולא יראו אותו יוצא עם אזיקים. וָלא, אנחנו יודעים בדיוק מה יהיה: כל הכתבים מכל ערוצי הטלוויזיה יעמדו בפתח של היציאה.
אלי גביזון
¶
אני ראש מנהל הביטחון בשירות בתי הסוהר. אתייחס בקצרה לפוסטה, רכב הליווי. היום עברנו לשמחתנו לאוטובוסים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מר גביזון, אשמע אותך, אבל אני מבקש שתניח כבר שנכנענו לכם. ניצחתם אותנו. אנחנו מסכימים שתהיה כבילה בתוך הרכב.
אלי גביזון
¶
אז אסביר זאת. אנחנו מסיעים את האסירים בתוך אוטובוס. האוכלוסייה שאנחנו מעלים היא אוכלוסייה כללית: שב"חים, עבריינים פליליים בכל סוגי העברות, עבריינים ביטחוניים בכל סוגי העברות; אין הפרדה באוטובוס.
אלי גביזון
¶
אין אפשרות להפריד. אנחנו צריכים להגיע בזמן לבית משפט, ולכן אנחנו מעלים אותם כקבוצה. הסידור הזה הוכיח עצמו. אנחנו עובדים כך 50 שנה.
אלי גביזון
¶
אנחנו כובלים את כל האסירים בתוך הפוסטה. מי שלא נכבל נחשב על-ידי האסירים האחרים כמשתף פעולה. הם מחפשים סיבה לכך שהוא לא כבול. באי-כבילתו אנחנו בעצם יוצרים בעיה כלשהי. הוא נתון ללחץ לבצע אירוע שלילי כלשהו בפוסטה, כי אסיר כבול לא יכול לחתוך אסיר אחר, שהוא מסוכסך אתו ובמקרה פגש אותו בפוסטה. לכן הוא מחייב את האסיר הלא כבול לעשות זאת. אם הוא לא יעשה זאת, יפגעו בו. האסירים מעדיפים להיות כבולים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני שואל את עצמי מה הייתי עושה אילו זה היה קורה לי אישית. נניח ששוטר היה עוצר אותי. צריך לזכור ש-70%-80% מהמעצרים, ואולי 90% לא נגמרים בכתב אישום בסופו של דבר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה מה שאני אומר. חבר הכנסת סער, תאר לך שלי או לך יקרה דבר כזה, היינו במקום כלשהו והמשטרה תעצור אותנו. מצד אחד אני רוצה לתת למשטרה כלים. אדם עצור זה לא אדם שיש עליו כתם, בעיניי, לא אדם שמנהלים נגדו חקירה – עד שלא הורשע. אבל באמת, נניח שאני עצור, אני מוכן לשתף פעולה עם המשטרה, ומבקשים לעצור אותי עד שיבררו. בסדר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, אני מוכן לכך, נראה לי שאעמוד בכך. איפה אשבר? יכניסו אותי לפוסטה כזאת, יביאו אותי עם העבריינים הגרועים ביותר, ויכבלו אותי בידיים. ועוד אומרים שאני בסדר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מבין את זה. אני יכול להיות שם. עשרות אחוזים ממי שנעצרים – לא מוגש נגדם כתב אישום בסופו של דבר. זאת בעיה אחרת, אומנם, היא נוגעת לכל העניין של תנאי המעצר; אבל אם אפשר להקל קצת ולחשוב, למה לא?
אנחנו לא בסדר. יכול להיות שצריך להגיע למסקנה שההובלה תהיה בנפרד. אז זה יעלה עוד קצת, אבל זה לא בסדר מה שאנחנו עושים. העצירים הם ברובם אנשים זכאים, בדיעבד, והם נעצרים בתנאים איומים ונוראים; משפילים אותם; משהו לא תקין פה.
אין לי טענה אישית לאיש, אבל תחשבו על זה: יכול לקרות לכל אחד ואחד מאתנו, או לילדים. איך נרגיש? מי יודע איזה נזק זה יכול לעשות? לכן אני מתלבט. אולי אם נחייב אתכם שלא לכבול, אולי תובילו בנפרד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מדבר על החוק כרגע. אני לא מתנה זאת בחוק, כי אני כבר נוגע בעניין המעצרים ותנאי המעצר.
גדעון סער
¶
כן, מבקשים סמכות גורפת, זה "אל תיגע". מבקשים: תן לנו סמכות גורפת לכל אחד. ולמה? שמענו כאן את הטיעון שהאדם מעדיף להיות אזוק מאשר לא אזוק. זה מצוין מבחינתו.
גדעון סער
¶
אמרתי שקודם כול הקבוצה שמפריעה לי היא זו שחשופה לעין כול, ולכן אני יכול לחיות עם זה שנשאיר בצד את עניין הרכב. אבל השלב הבא יהיה טענה שלהם שיש אילוצי כוח-אדם בדרך מהרכב לבית המשפט וחייבים לאזוק את כולם גם שם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא רק זה, יהיה משהו אחר, תתפתח הטכניקה הזאת: המכונית מגיעה, פותחים את השערים אומרים לאנשים לרדת, נותנים להם להצטלם היטב, כהלכה, לכל הערוצים, ואם עוד לא, מחכים; אחרי שכל העיתונאים הולכים פותחים את השרשראות. זה מה שיהיה.
רחל גוטליב
¶
אדוני, בהצעת החוק שהסכמנו, זו שפורסמה, הייתה מגבלה אחת שקיבלנו עלינו – מקום ציבורי. הביקורת היא נכונה, וקיבלנו עלינו שבמקום ציבורי זה לא ראוי. זה ראוי לכבול רק אם האדם עומד בקריטריונים ולא בגלל שיקולי הפוסטה.
שאלתי את ראש מדור סיור אם אפשר לעמוד בזה, בהצעת היושב-ראש: בתוך המכונית, בגלל המצב המסוכן לכלל האסורים, תישאר כבילה כפי שנכתב. ובמקום ציבורי זה לא יחול; יחול השיקול הפרטני.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר, אבל אחר כך יהיו תקנות, או נהלים. אם קובעים בנהלים, ואנחנו יכולים להיות שקטים, שלא תיפתח הדלת והאדם יהיה כבול, שהאדם שיוצא כבר יהיה בלי אזיקים – זה בסדר.
זאב גוטמן
¶
העיקרון בהובלה הוא שהעצורים שצריכים להגיע לבית משפט אינם אזוקים בבית המעצר; ביציאה מבית המעצר הם נאזקים; הם הולכים 2-3 מטרים במתחם הסגור, נכנסים לרכב ונוסעים; וכשמגיעים לבית המשפט הם נכנסים למתחם סגור; שם מכניסים לתאים. בכניסה לתאים פותחים את האזיקים. אחר כך, מעלים את האנשים באופן פרטני, ובודקים כל אחד ואחד לעצם העניין.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תסלח לי, לפני רגע אמרת על האנשים האלה שהם לא מסוכנים, שהם לא יימלטו. למה הם צריכים להישאר אזוקים עד למעצר?
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה לא העניין. הבעיה היא החשיפה והפומביות וההשפלה. ללכת באזיקים זאת השפלה. אנחנו רוצים למנוע זאת.
סיגל קוגוט
¶
דיברו כאן על הרכב. לפני קריאה ראשונה הצעתם שבכל מקרה שמובילים, וזה לא רק בתוך הרכב אלא גם עד לחדר המעצרים בבית המשפט, החוק לא יחול. הוועדה לא קיבלה את העמדה הזאת. יש הבדל בין דיבור על מכונית לבין ההובלה. הרי כל הצעת החוק עוסקת בהשפלה של האדם כשהוא יוצא מהמכונית. אז אם מדברים על אזיקים עד לחדר המעצרים בבית המשפט, מה נשאר מהחוק הזה ?
סיגל קוגוט
¶
ההצעה הזאת שלכם לא התקבלה. עובר לקריאה הראשונה הצעתם שייכתב שכל אימת שמובילים מישהו אפשר לכבול אותו בהובלה; זה לא התקבל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא מקבלים. יש גם הגרסה של חבר הכנסת זאב. אם תתעקשו, תעבירו אותי לצד שלו. חבר הכנסת סער אולי יהיה אתכם, אבל אני אעבור אליו. תביאו זאת בחשבון. ואז גם בהובלה לא תהיה כבילה. לא נסכים לזה.
או שתבואו עם פתרון או שנצביע על החלופות עכשיו. אתם רוצים כבילה בתוך הרכב, אני מוכן לכך, וחבר הכנסת זאב מתנגד. חבר הכנסת סער תומך. אנחנו שלושה. אני לא יודע מה תהיה עמדת חבר הכנסת פינס.
צריך להגיע לפתרון. אתם מעקרים את כל החוק, הוא לא שווה כלום. אנחנו יודעים בדיוק מה יכול לקרות. כבילה ברכב – יש היגיון בכך; אמרתם לנו מדוע, אני לא בטוח בכך, אבל אנחנו לא יכולים לתקן את העולם לגמרי. למה אני אומר שברכב זה בסדר? כי הוא סגור. האלמנט החשוב לנו ביותר הוא התמונה הזאת, מה שהמשפחה והילדים רואים: האב או הילד כבולים, כשיש סיכוי גדול שבכלל לא יגישו נגדו כתב אישום. ולמה הוא כבול? לא משום שיש חשש שיימלט, אלא משום שלא היה לכם תקציב ובאותה ניידת העברתם מישהו שהוא אסיר מסוכן. איזה צדק יש בזה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני גם חושב שכל העניין הזה לא חוקתי. אפילו אם נחוקק אותו הוא לא חוקתי. כי במסגרת האיזונים אתם צריכים לשקול את כבוד האדם מצד אחד ואת סכנת ההימלטות מצד אחר. סכנת ההימלטות היא אפס, כי אומרים שהאדם בהגדרה אינו מועד להימלט; וכבוד האדם הוא במצב איום ונורא, כי האדם אזוק.
למה אתם עושים את זה? למה אנחנו מאפשרים את זה? כי אין תקציב לקחת את האדם מסוכן לבד. אולי מישהו יגיד לכם שכל החוק הזה לא חוקי? שהתקנה והחוק וכל ההסדר הזה אינם חוקיים. הפגיעה בכבוד האדם היא עצומה, ואם זה אדם שאין שיקול מאזן שהוא עלול להימלט, אין הצדקה – והסיבה היחידה היא שלא נוח לכם, שקל לכם להעביר את כולם יחד. ואתם עוד נלחמים אתנו: אנחנו רוצים שמרגע הירידה האדם יצא חופשי ואתם רוצים שיסתובב בבית המשפט, שכולם יראו אותו ושאנחנו נסכים לזה. אז לא צריך את החוק.
זאב גוטמן
¶
אני מבקש להבהיר את הנושא. בבתי המשפט יש תאי מעצר, שיש להם כניסה נפרדת, סגורה; לשם נכנס הרכב. הציבור לא נכנס בכניסה הזאת. רכב הליווי נכנס למתחם המוגן כשהוא מוסתר ושם הוא פורק את האנשים.
זאב גוטמן
¶
אנחנו מורידים אותם ואז, בתאים, אנחנו עושים גם חלק מההפרדות שלא יכולנו לעשות ברכב – הפרדות הגנתיות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
או שיגרמו נזק זה לזה. מה אתה מספר על דברים אחרים? אתה לא עונה לשאלה. אולי יש בעיה, אבל תתמקד בשאלה. תסביר לי למה אי-אפשר להוריד את האדם חופשי?
נניח שיש עשרה אנשים, ומתוכם רק אחד מסוכן. כובלים את כל התשעה משום שהם צריכים לנסוע אתו; למה אי-אפשר לשחרר את כל התשעה, שירדו בלי כבלים מהרכב? הרי אם הם היו תשעה בלבד, הם לא היו כבולים בכלל, הם גם היו נוסעים בלי כבלים. זה הכול משום שיש שם אחד מסוכן. אפשר לעשות אחרת: כל התשעה יישארו ברכב, מורידים את האדם המסוכן האחד, שמים אותו במקום ששמים אותו, ואז משחררים את כל השאר. הם הולכים בנפרד. מה הבעיה?
חיים שמואלביץ
¶
בעצם אנחנו אומרים את אותו הדבר: אם מעבירים את העצור מהרכב ישירות למקום המעצר בלי תקשורת ובלי אנשים, זאת הובלה ישירה. מר גוטמן אומר שבתוך הרכב נמצאים כולם: מי שצריכים להגן עליהם, מי שמסוכנים וכולי. לכן הם כולם אזוקים, כדי שלא יפגעו זה בזה ומעוד סיבות. מהרכב מובילים אותם ישירות לתאים ששם מפרידים ביניהם: בין המסוכנים לאחרים.
חיים שמואלביץ
¶
אני מבקש שהיושב-ראש יאפשר לי לסיים, והנושא יהיה ברור. אם מורידים את האדם למקום שאינו מקום מעצר, כלומר לא ישירות לתאים, אלא למקום ציבורי, בחוץ, ששם יכולה להיות תקשורת ויכולים להיות אזרחים – הורדה כזאת תיעשה בהבחנה בין אדם כבול לאדם לא כבול. אבל אם הפוסטה נכנסת לתוך מתקן המעצר, שהוא החלק האחורי של בית המשפט, במקום שאיש לא רואה את האנשים, אם זה שרוול שעובר מכאן לכאן – במקרה כזה עד שהאדם נכנס לתא, הוא יישאר כבול.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני יודע שזה לא יעזור בסופו של דבר, אני יודע מה יהיה. אבל אני אשנה את הטיעון לכיוון אחר: לטענתי כל דקה של כבילה במצב הזה היא מיותרת וכואבת. ההצדקה היחידה לכך היא שהמכונית בתנועה מחוץ למתקן משטרתי. ברגע שהמכונית גם בתנועה וגם במתקן משטרתי, אין בעיה. אפשר לשחרר את האנשים. אני לא מוכן שיחכו דקה ועוד חצי דקה כבולים שלא לצורך.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זאת טענה שיש לה משקל עצמאי, אך היא גם מסייעת למנוע מקרים שבהם ביני לבינך – כשאתה תעשה את מה שאתה רוצה להציע לי – יהיו חורים גדולים מאוד ולא נצליח לקיים את מטרת החוק.
חיים שמואלביץ
¶
לא, האדם שיפגע יהיה בלי אזיקים, אדם שאין חשד לגביו, אבל הוא קיבל הנחיה מאדם אחר – מאדם אזוק – לפגוע באזוק אחר.
גדעון סער
¶
תרשה לי, אני מתמודד עם משנתכם. הקטגוריות ברורות: מי שתורתית לא צריך להיות אזוק הוא אדם שאין חשש שיגרום נזק לגוף. אתם רק אומרים לחבר הכסת איתן שאת האדם שאין סכנה שיגרום נזק לגוף, מטעמים טכניים, רוצים לאזוק במשך עוד כמה דקות. אם יש חשש שהוא יופעל על-ידי כנופיות כאלה ואחרות וינקוט אלימות – ממילא יש לאזוק אותו.
איילה אלישר
¶
לא מטעמם טכניים מבקשים לכבול גם את האיש שלא נשקפת ממנו סכנה. יש אנשים שאין מהם סכנה קונקרטית אבל במצב שבו הם נמצאים: קבוצה שיש בתוכה אנשים חזקים מהם שיכולים להפעילם, יכולים להשתמש בהם ככלי.
גדעון סער
¶
אז מה הבעיה? במקרה כזה רשאים לכבול, כי יש חשש לגרום נזק לגוף. אתם רוצים רישיון מוחלט לאזוק כל אחד כדי לא להתמודד עם הדילמה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הטיעונים שלכם ילדותיים ופוגעים באינטליגנצייה שלנו. לטענתכם הפושע האלים עם אזיקים. ולו יש השפעה מאגית. הוא יכול לגרום לכך שבעודו אזוק הוא – בעיניים ובפה, יגיד לפלוני שיתנפל על אלמוני ויוציא לו עין. לכן לטענתכם אין לכם ברירה, אף שאלמוני בסדר הוא חושש מהבריון, וצריך לאזוק גם אותו. בסדר.
עכשיו אומרים שכשהם יגיעו לבית המשפט הם יהיו משוחררים ויחיו כזוג יונים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
ההשפעה של הבריון לא נגמרת ברכב. היא נמשכת גם בבית המשפט. אז בואו נאזוק אותם כל הזמן. זה אותו נימוק. מה ההבדל אם זה בבית המשפט או ברחוב?
היו"ר מיכאל איתן
¶
באמת, גברתי. אתם נותנים לאנשים שאתם חוששים שהם יפגעו במישהו ללכת ללא אזיקים? לאדם בן 83 שמים אזיקים אך לאדם שחוששים שיוציא עין למישהו אתם לא שמים אזיקים? אתם שומרים על כבוד האדם. נהדר.
חיים שמואלביץ
¶
מה שהיושב-ראש מציע יביא לתוצאה ההפוכה. אם זאת תהיה ההנחיה בחוק באמת שיקול הדעת יהיה כזה שכל אחד כזה הוא מסוכן. ולכן כל אחד כזה יהיה כבול. אנחנו רוצים לעשות את ההיפך.
חיים שמואלביץ
¶
אני אומר שבמידת המידתיות שקודם היושב-ראש אמר שצריכה להתקיים בין כבוד האדם לבין השיקולים האחרים, אנחנו אומרים שבכל מקרה שבו ההורדה מרכב תהיה במקום ציבורי, במקום ציבורי – כלומר מקום פתוח –
חיים שמואלביץ
¶
מי שיביאו לרחוב ויורידו אותם בבית המשפט, הם יהיו בלי כבלים. רק מי שייכנסו ישירות יהיו כבולים.
נסים זאב
¶
עוד לא סיימתי את השאלה: האחרים שאתו ברכב גם הם צריכים להיות כבולים גם אם יש מישהו ברכב שאינו מסוכן אלא יש חשש שהוא יברח? האם דינם שווה?
נסים זאב
¶
יש רשימה של אנשים שצריכים להיות כבולים, לא רק בגלל האיום אלא גם מהחשש שהעציר יברח. למה האחרים צריכים לסבול בשל כך? רק משום שפלוני עלול לברוח כולם צריכים להיכבל?
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש לי הודעה בשבילך: יכולים להיות אנשים כאלה גם מבחוץ. אולי נכבול את כל האזרחים שמסביב כשהניידת עוברת? הרי בחוץ יכולה להיות יותר עזרה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הסיכוי שאנשים בסביבת הניידת יעזרו לעציר הזה להימלט גדול פי כמה וכמה מהסיכוי שמי שבתוך הניידת יעשו זאת. אז בואו נכבול את כל האזרחים מסביב.
נסים זאב
¶
אני מבקש לסיים משפט: אני עומד על כך שאם יש אנסים ואנשים מסוכנים כאלה, אסור לקחת אותם עם האסירים האחרים, בשום פנים ואופן.
חיים שמואלביץ
¶
ברשות היושב-ראש, אני מבקש לומר: אנחנו לוקחים הצעה שהייתה טובה ומכובדת, שמטרתה שלא תהיה פגיעה בפרהסיה באנשים שאין מהם שום סכנה, שלא יראו אותם כבולים. זאת הצעה טובה, אנחנו מוכנים להסכים לכל המגבלות כדי שבאמת בפרהסיה זה לא יקרה. וכעת הולכים לעשות הצעה שיש בה כדי לפגוע בביטחון ובהפעלה של מתקני הכליאה בשם ההצעה הזאת. משיגים את התוצאה ההפוכה.
יפעת רווה
¶
אבל זה חל על כולם. העניין הוא שבאמת רוצים לעשות שינוי כדי שלא תהיה השפלה. ואני חושבת שהגופים מבינים שיש בעיה במקומות שבהם האדם חשוף לציבור, שבהם יש מצלמות טלוויזיה. אבל כאן שופכים את התינוק עם המים. האנשים האלה הם גם האחראים לכך שהאסירים לא יברחו. אם התוצאה תהיה שתתאפשר בריחה של אסירים, לדעתי כל מי שיושב כאן לא ירצה בכך.
גדעון סער
¶
אני מבקש לשאול: איך יש חשש שהאנשים יימלטו? הרי כל אדם שיש סכנה שהוא אלים וכל אדם שיש סכנה שיימלט, בין שיעשה זאת מרצונו ובין שיעשה זאת בעקבות השפעה של אדם אחר – ייכבל. איך זה מונע מהשוטרים לנקוט את כל אותן סמכויות?
הרי השאלה הפוכה. אתן לכך דוגמה פחות פופולרית. אם שוב אזכיר את הדוגמה של הקשיש יטענו שכל הזמן נטפלים לעניין ההוא. אדבר על העניין של יעקב נמרודי. הוא היה ברכב בין כל האסירים המסוכנים. אין טענה שהוא מסוכן משום שהוא עלול לנקוט אלימות כי מישהו ישפיע עליו, אבל בכל זאת הוא ימשיך להיות אזוק – לא רק בפוסטה אלא גם אחר כך. אני לא מבין את זה.
גדעון סער
¶
אחר כך, בליווי, עד למקום שבו מרכזים את העצירים בבית המשפט.
למה שיהיה אזוק במרחק הזה? למה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותי, אנחנו עוברים להצבעה. אני לא מוכן יותר. הדיון הזה נגמר. אני לא רואה שמישהו מביא נימוקים חדשים.
יפעת רווה
¶
אשלים את המשפט: יש שוטר אחד ויש שבעה אנשים. מעצם טיבה של קבוצת אנשים יש יותר סיכוי שהקבוצה תימלט. ברגע שזה נמצא במקום לא חשוף, אין בעיה: מביאים אותם למקום, עושים הפרדה, ואז אפשר לקחת אותם שניים-שניים, להפריד, לקחת בתוך בית המשפט וכולי. בתוך בית המשפט מוצאים את כוח-האדם ואת האפשרות להוביל את האנשים כך שלא תהיה השפלה וכדי שכל מקרה ייבדק לגופו.
אבל כשהם מובלים פנימה כשאיש לא רואה אותם עדיף לכבול, כי חבל שהתוצאה אחר כך תהיה קשה.
גדעון סער
¶
אבל אני שואל למה? אחר כך נעשה סדרה של דיונים על הפוסטה ועל המרחק עד למקום שבו העצירים מרוכזים, ועל בית הכלא. אבל בוא נפריד, לוגית, את הדברים. זה לא ויתור: כרגע מסדירים הסדרה במתחם מסוים. הרי מלכתחילה דיברנו על מקום ציבורי. בישיבה נפרדת הדברים ייבדקו. אני מביא זאת כהצעת ועדה, אחרי שבחנתי את כל ההיבטים. לא מרעים את המצב הקיים בכך שמייחדים את החקיקה למקום ציבורי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מבחינת כבוד האדם הנימוק המקומם ביותר מבחינתי, יותר מכל החוק הזה, הוא שאני אתן יד לכך שבגלל נוחות של המשטרה יכבלו אנשים בידיים וברגליים.
גדעון סער
¶
מי שיש חשש לבריחתו, אפשר לאזוק אותו. אל תשתמשו בנימוקים שאינם עומדים במבחן של השכל הישר. אם יש חשש שמישהו יימלט, תכבלו אותו. מישהו יתווכח על כך? אל תכניסו דברים שאינם במחלוקת.
גדעון סער
¶
בסדר. אבל אתם מקוממים בטיעונים שלכם. תאמרו שיש בעיה טכנית. אל תספרו על הנמלטים, או על השפעת כנופיות העבריינים. הכול סיפורי מעשיות, בכל הכבוד. חבר הכנסת איתן, הם לא מייצגים נכון את הדברים, תאמין לי.
גדעון סער
¶
אני רוצה לתת לך נימוק נוסף. רצית ללכת לדבר שהוא הסדרה רחבה של כל תופעת האיזוק. הם רצו לעשות דבר אחר – לקבל רשות בחוק, מפורשת, מטעמי כסת"ח מערכתיים לאיזוק טוטלי בכל מקום. מציע לקבוע את האמצע: להתערב רק במקום ציבורי. אחר כך ניקח את כל הדברים שאינם מקום ציבורי ונתמודד אתם. זאת הייתה הצעת החוק מלכתחילה. נבדוק זאת בשכל הישר יחד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בכל הכבוד, יש עכשיו שתי אפשרויות: אפשרות אחת היא שהכבילה תהיה רק בניידת. אם אתה רוצה לקבוע בחוק מקום ציבורי, אצביע עם חבר הכנסת זאב שלא תהיה כבילה גם בניידת.
גדעון סער
¶
אני לא רוצה להיכנס לניידת ולא למשהו אחר, כך נכנסים למוקש. אל תכשיר להם את הניידת, חבר הכנסת איתן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתה עושה ממני צחוק? בכל הכבוד, לפחות אל תמציא הליכי חקיקה חדשים. יום אחד תהיה רק קריאה ראשונה וזהו, לא יהיה צורך בקריאה שנייה ושלישית. אך כעת זכותנו לשנות את החוק במהלך הדיון בו. יש בכך גם היגיון. זה לא שינוי בשמים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תן לי לסיים. האנשים, שעכשיו באים אליהם ואומרים להם שלא בסדר שהם כבלו אדם בן 83 שבסך הכול היה חייב כסף, מביאים עכשיו כל מיני הסברים. בכל הכבוד, מותר לי להיות חשדן ולחשוש שכל פתח שאני פותח עלול להיות מנוצל למצבים שאנחנו לא מעוניינים בהם – ועכשיו אני עוד נותן להם לגיטימציה לזה.
בוא נדבר על הסיטואציה
¶
לצד מי אני צריך להיות נוטה? טוענים שיש קבוצה של אנשים שיודעים שלא יברחו, שאין שום סכנה שיימלטו, אבל משום שצריך להוביל עבריין אחד מסוכן אוזקים את כולם, כי הם נוסעים אתו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר, אני מסכים. הסבירו לי. אני מסכים שתהיה כבילה בתוך הרכב כי שם אין בושה כל כך. הרכב סגור. גם כשהרכב סגור האנשים הללו, שלא צריך היה לאזוק אותם, שנאזקו רק בגלל הנוכחות שלכם – כבוד האדם שלהם נפגע בצורה רצינית מאוד. ואני נותן לזה יד, כי זה מידתי – הם בתוך הרכב הסגור, והם רק מסתכלים זה על זה וקוברים עצמם באדמה במכונית.
כעת אתם טוענים שזה יימשך עוד, שעוד אנשים יראו אותם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מה זה משנה? ואם יש שם עוד 100 איש? ואם הם מחכים עוד חצי שעה במכונית העומדת במקום ציבורי? אני לא רוצה שזה יקרה. אני לא מאמין; בואו נאמר שאני חושש שבמקום הלא ציבורי פתאום יהיו צלמים.
ולמה אני חושש? כי במקום מאוד לא ציבורי חקרו את ראש ממשלת ישראל; ולמחרת בעיתון יצאו ממקום לא ציבורי כל הפרטים על החקירה. איך זה קרה? התחלתי לחשוב שאולי מקום לא ציבורי מסוכן יותר ממקום ציבורי. כשאני שומע מהמשטרה שבמקום לא ציבורי זכויותיו של האדם יהיו מוגנות, מותר לי להטיל בזה ספק? חבר הכנסת סער מאמין שאיש לא הדליף לעיתונות את חקירת ראש הממשלה.
גדעון סער
¶
ראש הממשלה היה צריך להיחקר ביום רביעי, יום אחרי הבחירות המוניציפלית, אבל כבר ביום ראשון בערב, יומיים לפני הבחירות, כבר הודיעו שהוא הולך להיחקר. אז אני לא אחשוד בכזה דבר?
נסים זאב
¶
אני מבקש להסתייג גם מהכבילה ברכב. המשטרה החליטה לשים אסירים לא מסוכנים עם אסירים אחרים. הם לא ישלמו את המחיר. אני לא מאמין שאפשר לכוון את השעה ואת המטרים בין הכניסה לרכב ליציאה ממנו. אסיר שאינו מהווה סכנה ואין חשש שיברח – אני מעוניין שלא יהיה כבול בכלל, לא בכניסתו ולא ביציאתו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר, אם כן אפרט מה עומד להצבעה. יש שלושה מצבים: עציר שאין חשש שיימלט, אין חשש שהוא יסייע לאחר להימלט, אין חשש שהוא עלול לגרום נזק לגוף או לרכוש ואין חשש הוא עלול לפגוע בראיות או להעלים ראיות – בכל המקרים האלה, שבהם המשטרה סבורה שאין לכבול אלא בגלל העובדה שהוא צריך להיות מובל, בגלל בעיות תקציביות – המשטרה מבקשת לכבול אותו בתוך המכונית, כי בחבורה שבה מובילים אותו יש אסיר אחד לפחות שאותו יש לכבול. לטענת המשטרה במקרה כזה צריך לכבול אוטומטית גם את כל האחרים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לטובתם. בעניין הזה יש כמה גרסאות.
הצבעה אחת תהיה על הצעתו של חבר הכנסת זאב. חבר הכנסת פינס, אני פונה בעיקר אליך, אני מבקש שתישאר בדיון. חבר הכנסת מבקש לשמור על כבודו של האסיר, ודורש שהמשטרה תדאג להסיע את האסירים בנפרד, או תנקוט כל דרך אחרת – כדי שלא יכבלו אדם שלא צריך לכבול אותו.
יש הצעת ביניים, הצעה שאני מציג, ועל-פיה בכל מהלך הנסיעה תהיה למשטרה רשות לכבול את האדם אם יש אסיר אחד לפחות שהוא כבול. כלומר למשטרה תהיה רשות לכבול במהלך הנסיעה בלבד; היא תוכל לכבול גם אחרים בתוך המכונית בלבד.
יש הצעה של חבר הכנסת סער.
גדעון סער
¶
חבר הכנסת איתן, אתה שינית את כללי המשחק. אני מכבד, תוביל את הדברים איך שאתה רוצה. אני נכנעתי לגמרי.
גדעון סער
¶
אני דיברתי על מקום ציבורי; הנוסח הזה לא נכנס לכל הדילמות. היום בישיבה היושב-ראש כבר עשה שני ויתורים והתקדם שני-שלישים מהדרך. קודם כול הוא ויתר על מתקני הכליאה, ואחר כך הוא ויתר על הרכב.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא נכון. אני לא רציתי לוותר. חבר הכנסת סער אמר לי שאם אתעקש לא יהיה לו חוק. אני כן הייתי מתעקש. הוא ביקש להשתחרר מהנושאים האחרים. אני הייתי מתעקש, אני רציתי שיהיה חוק שלם. אבל אתה לוחץ עליי, חבר הכנסת סער. אחר כך אתה מוותר.
גדעון סער
¶
אני מבקש שתבין את תפיסת העולם שלי: אני לא רוצה לתת להם רשות לכבול בשום מצב חוץ מהמקרים שבהם מתקיימות העילות. כאשר אני מסדיר את הטריטוריה שנקראת מקום ציבורי אני מסדיר אותה הסדרה שלמה; שם המשטרה תוכל לפעול רק על-פי העילות. והם רוצים שיהיו מה שיותר חריגים, דוגמת הרכב.
היו"ר מיכאל איתן
¶
המקומות שאינם נקראים מקום ציבורי הם רבים, זאת רשימה רחבה שאינני יודע מה כתוב בה. מחר יביאו את האדם לכנסת ויטענו שזה לא מקום ציבורי. אני לא יודע לאן ייקחו את האדם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
וגם משך הזמן: ואם האדם יהיה כבול כל היום לא במקום ציבורי רק משום שמישהו אחר עלול לברוח?
גדעון סער
¶
אני לא אומר שלא נתמודד עם זה. אנחנו פותרים כעת חלק מהפאזל. אני מפריד את הטיפול. אם תתחיל להכניס סייגים, תאלץ אותי לחשוב על הכול ולנקוט עמדה בנוגע לסייגים. אבל הסייגים אינם קשורים למקום הציבורי; אפשר לגמור את החוק בלי להתיר להם את ההיתר הזה.
היועצת המשפטית תגיד מהו מקום ציבורי. כך נפתור את העניין הזה. בכל שאר הדברים אני לא רוצה לקבוע עמדה כרגע. אולי אסכים עם חבר הכנסת זאב, אולי תהיה לי עמדה אחרת. למה לתת רשות לרכב בהזדמנות חגיגית זו?
הרי כרגע, במהלך ההסדרה, לא טוענים שבמתקני הכליאה מותר לעשות הכול. אלא המקטע הזה אינו מוסדר כרגע. אני מבקש שלא להסדיר גם את המקטעים האחרים שאינם בגדר מקום ציבורי. זה הדבר הנכון ביותר לדעתי.
אופיר פינס-פז
¶
יצלמו אותו כשהוא יורד מהרכב, גם אם הוא כבול וגם אם הוא לא כבול. אפשר להציע הצעת חוק שאסור לצלם עצירים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת פינס, אתה לא מקשיב ואני משיב לך. הטענה של המשטרה היא שיש קבוצה של אנשים ולכן צריך לאזוק את כולם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
עכשיו אני מציע שקודם כול יורידו מהרכב את האדם האלים; אחר כך יהיה אפשר לשחרר את האחרים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זאת הנקודה הקריטית של החוק. יצלמו אותו ברגע שהוא יורד מהרכב. אני חייב להיכנס לנקודה הזאת.
אופיר פינס-פז
¶
אפשר להציע הצעה אחרת: האזוקים ייסעו ברכב אחד, ומי שלא אזוקים ייסעו באוטו אחר. ואז יגידו שצריך כסף בשביל זה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בבקשה. אבל למה אי-אפשר להגיד למשטרה שברכב מותר לאזוק ומחוצה לו אסור. מה הם יעשו? יורידו קודם את האזוק; אחר כך יורידו את האזיקים למי שבמכונית, והם ירדו מהרכב בלי אזיקים. מה הבעיה? זאת לא הוצאה תקציבית ולא כלום. סתם מתעקשים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתה יודע, נוסעים בפוסטה הזאת שני סוהרים עם המפתחות של כולם – כי אם חס וחלילה קורה משהו הם צריכים לשחרר אותם בתוך שניות, זה הנוהל. נוסעים שם גם עשרה אסירים, ויודעים שיש שניים או שלושה אסירים מסוכנים. במקרה כזה מוציאים את המסוכנים והסוהרים פותחים את האזיקים לשבעה האנשים לפני שהם יורדים. למה צריך את כל זה? וזה נוגע רק לאנשים שאומרים מראש שאין צורך לאזוק אותם. אם יש חשד, אוזקים.
אני מבקש להעמיד את הנושא להצבעה, נראה איפה אנחנו עומדים.