פרוטוקולים/ועדת חוקה/7248
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
3.11.2003
פרוטוקולים/ועדת חוקה/7248
ירושלים, ט"ו בחשון, תשס"ד
10 בנובמבר, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 83
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שני, ח' בחשוון התשס"ד (3 בנובמבר 2003), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 03/11/2003
חוק העונשין (תיקון מס' 77), התשס"ד-2003
פרוטוקול
סדר היום
א. הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 71) (ניצול תלות של מטופל במטפל), התשס"ב-2002, של חבר הכנסת אופיר פינס-פז (מצ"ב נוסח בסוף הפרוטוקול)
ב. אישור הרכב ועדת משנה בנושא משך ההליך הפלילי
מוזמנים
¶
עו"ד תמר בורנשטיין - משרד המשפטים
עו"ד ענת אסיף - משרד המשפטים
חנה נויברגר - משרד הרווחה, לשכה משפטית
ד"ר אריה באוור - משרד הבריאות, מנהל המח' לפסיכיאטרייה
משפטית
עו"ד שרונה עזר-הדני - משרד הבריאות, מח' משפטית
אורי שוחט - משרד הבריאות, מח' משפטית
עו"ד רחל ניסנהולץ - ההסתדרות הרפואית, המח' המשפטית
גבי שפלר - הסתדרות הפסיכולוגים, יו"ר ועדת האתיקה
ד"ר דיויד וינר - סנגוריה ציבורית, סגן הסניגור הציבורי
אפרת בן-חמו - סנגוריה ציבורית, מתמחה
נעמה שוורץ - מרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית
קצרנית
¶
אסתר מימון
1.
הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 71) (ניצול תלות של מטופל במטפל), התשס"ב-2002, של חבר הכנסת אופיר פינס
היו"ר מיכאל איתן
¶
(קורא סעיף 1(א), "טיפול נפשי", להצעת חוק העונשין (ניצול תלות של מטופל במטפל), התשס"ב-2002 - נוסח לוועדה מתאריך 3 בנובמבר. הצעת החוק מצ"ב בסוף הפרוטוקול)
לדעתי, הביטוי "פנים אל פנים", היום, בעידן החדש, הוא לא בדיוק מתאים. אנשים יכולים לעשות את זה גם באינטרנט, למשל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מאחר שאני לא כל כך עם החוק, כמה שצומצם, יותר טוב. אני רק רוצה לומר שאת טועה לחלוטין. אנחנו כבר יודעים שבאינטרנט אפשר לייצר תלות, שמובילה בסופו של דבר, לצערנו, לתוצאות קשות.
סיגל קוגוט
¶
איזו תלות? אם אתה מדבר על מעשי אינוס ודברים מהסוג הזה, הם מכוסים היום טוב מאוד בחוק. אם זה נוצר באינטרנט, זה לא ישנה כלום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, את מדברת כאן על טיפול נפשי. את אומרת שהטיפול הנפשי יוצר מצב של תלות, ואחר כך מטפל מנצל את זה לצרכיו. באותה מידה יחסי התלות יכולים להיווצר באינטרנט, והניצול לא יהיה דרך האינטרנט, הוא יהיה על-ידי יצירת מפגש, כך או אחרת, והמשך. זה יכול לקרות. לפעמים, דרך אגב, המפגשים באינטרנט, דווקא משום שהם לא פנים אל פנים, הם יכולים ליצור יחסים יותר תלותיים. אם ילד פוגש פדופיל באינטרנט- - -
סיגל קוגוט
¶
זה לא המקרה. העבירה של הפדופיליה מכוסה באופן טוטלי. אוי ואבוי אם תלך לעבירה הזאת בשביל לכסות את זה. יש לך עבירה של 20 שנה בשביל זה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מדבר על מצב של יצירת התלות. יכולה להיווצר תלות גם בין אדם מבוגר, שיכול לנצל את היתרונות שלו- - -
סיגל קוגוט
¶
אני מסכימה אתך, גם בטלפון יכולה להיווצר תלות. אבל אנחנו רצינו לתפוס פה את הייחוד של הטיפול.
היו"ר מיכאל איתן
¶
(קורא סעיף 1(א), "מטפל נפשי", להצעת חוק העונשין (ניצול תלות של מטופל במטפל), התשס"ב-2002 - נוסח לוועדה מתאריך 3 בנובמבר. הצעת החוק מצ"ב בסוף הפרוטוקול)
סיגל קוגוט
¶
גם פה צמצמנו. קודם היה כתוב "מי שבדרך כלל הוא פסיכולוג, כדי לכלול גם אנשים שהם יועצים רוחניים למיניהם, גם אם אלה מקצועות לא מוסדרים.
סיגל קוגוט
¶
הבעיה שלנו היא שלא תהיה פגיעה בעיקרון החוקיות, שכאשר אתה יוצר עבירה פלילית, שעניינה יחסים בהסכמה, היא תהיה משהו שאתה יודע מראש להגיד לבן-אדם ולהזהיר אותו מפני התנהגות מסוימת.
סיגל קוגוט
¶
הורדנו בכוונה. התמקדנו במקצועות ברורים, שבהם גם מי שעובר את ההכשרה, עובר הכשרה מיוחדת לסיטואציות של תלות. עשינו את זה מתוך ידיעה שיהיו אנשים שייפלו פה, אבל עד שלא ייווצרו הלכות על העבירה, שגם היא יכולה ליצור בעיות, לא רצינו להרחיב את זה, וגם תהיה אי-בהירות על המטפל. גם בעבירה יגידו לך תכף שיש אי-בהירות.
רחל ניסנהולץ
¶
סברנו, וגם יושב-ראש ועדת האתיקה דיבר אתך, שאנשים שיש להם הכוח, כמו אנשי דת, שמגיעים אליהם להתייעצות, ולצערנו גם שומעים על זה לפעמים בתקשורת, מן הראוי שגם אנשים כאלה ייכללו.
סיגל קוגוט
¶
איך תגדירי אותם? אלה לא רק אנשי דת, אלה גם אנשים שעושים סמינרים לייעוץ רוחני, פילוסופי ואחר. איך תגדירי את האנשים האלה כדי להימנע מניצול של מישהו שפשוט יש לו כריזמה והוא מנהל שיחות עם אנשים?
היו"ר מיכאל איתן
¶
ההבחנה היתה, בדברים שציינה קודם סיגל קוגוט, שאנשים שמקבלים בהכשרתם, נקרא לזה "את הטכנולוגיה", שהיא, כמו כל טכנולוגיה, יכולה להיות דבר מאוד חיובי ולשרת מטרות חיוביות, קרי, את הידע לחדור לנימי נפשו של אדם ולגרום לו לכך שהוא ייפתח. יש כאלה שנולדים עם זה, בלי שהם רכשו את זה. אבל אלה שמקבלים את זה בהכשרתם, אליהם אנחנו יכולים לבוא בתביעה, שכשהם מקבלים את הרשיון ואת האישור ואת ההכשרה להשתמש בטכנולוגיה הזאת, הם גם צריכים לנקוט באמצעי הזהירות, על מנת שלא ייעשה שימוש בטכנולוגיה למטרות שליליות.
אופיר פינס-פז
¶
יש לי שתי הערות. האחת, אני לא מדבר על פסיכולוגים או פסיכיאטרים, אני לא מדבר על מתחזים, אני מדבר על מתיימרים. אתמול שמעתי מישהי מוכרת בטלוויזיה שאמרה, שאחרי שבעלה נהרג, במקום ללכת לפסיכיאטר או לפסיכולוג, היא הלכה לאסטרולוגית.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם יש איסור בחוק לתת טיפול, זה פותר את הבעיה. אם מותר לתת טיפול, נגביל את זה שם ולא כאן.
אופיר פינס-פז
¶
אני טוען טענה אחרת. אני טוען לגבי כל מי שמתיימר לתת טיפול נפשי, שהוא לא פסיכולוג, פסיכיאטר או עובד סוציאלי, שהוא מתיימר לתת טיפול נפשי, הוא יכול להיות אפילו קורא בקפה.
אופיר פינס-פז
¶
חברים, גם אני רוצה להכיל בחוק את הדברים האלה, אבל אין לנו הגדרה קולעת. אם תהיה, נעשה. בינתיים נחוקק מה שאפשר לחוקק, ובואו לא נחוקק את מה שאי-אפשר לחוקק.
היו"ר מיכאל איתן
¶
(קורא סעיף 1(ב)ו-(ג), להצעת חוק העונשין (ניצול תלות של מטופל במטפל), התשס"ב-2002 - נוסח לוועדה מתאריך 3 בנובמבר. הצעת החוק מצ"ב בסוף הפרוטוקול)
סיגל קוגוט
¶
יש הבדל בין שתי הגרסאות. בגרסה א', במהלך הטיפול, יש איסור מוחלט, בלי שבכלל אפשר לסתור אותו לעולם, ובגרסה השנייה יש חזקה. כלומר, חזקה שמעשים שנעשו במהלך הטיפול, נעשו בלי הסכמה. חזקה עובדתית ניתנת לסתירה. מובן שעל מהלך הטיפול כמעט אף פעם אי-אפשר יהיה לסתור את זה.
הגרסה השנייה מביאה בחשבון שהדבר העיקרי זה הניצול של התלות, שמקורה בטיפול, בין אם היא נעשתה בזמן הטיפול ובין אם היא נעשתה גם אחרי כן, אבל יש חזקה שאם היא נעשתה בזמן הטיפול, זה לא נעשה בהסכמה רגילה.
בגרסה הראשונה, לגבי תקופת הטיפול, זה לא עניין של חזקה, אי-אפשר בכלל להוכיח אחרת, ולגבי התקופה שאחר כך, התביעה תצטרך להוכיח ניצול תלות נפשית. לכן, ליתר ביטחון, הוסף סעיף (ג), שאם היחסים החלו לפני כן, בגלל שיש איסור מוחלט שאי-אפשר לסתור אותו, זה לא חל.
הגרסה השנייה, יותר מביאה בחשבון, באופן כולל, שמדובר כאן בניצול תלות נפשית ממשית, שמקורה בטיפול, והיא בולעת גם את תקופת הטיפול וגם תקופה שאחריה. לגבי הדבר הזה העירו לנו שני דברים. הערה ראשונה היא על כך שאין הגבלה של זמן, ופשוט לא מצאתי תקופה שרירותית שאני יכולה לקבוע שאחריה יהיה ברור שכבר יותר אין תלות נפשית, כי זה תלוי באורך הטיפול ובקשר שהיה בין המטפל והמטופל. אם הגורמים המקצועיים חושבים אחרת, שיגידו. יש כאן גם הערות של הסניגוריה הציבורית.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לגבי זה, דיברנו שנשאיר פתוח, כי זו תהיה שאלה בעובדה. יכול להיות שחודשיים לא היה, וחמש שנים כן היה.
סיגל קוגוט
¶
אני מסכימה שמבחינה מקצועית, כנראה לא רצוי לקבוע זמן. הבעיה שהעלתה הסניגוריה הציבורית, ששני הנוסחים שלנו, כל עוד אנחנו בוחרים בנוסח שמדבר על תלות נפשית שמקורה בטיפול, ולא רק בנוסח של ודאות שבמהלך הטיפול, ובחרנו בשתי הגרסאות שיהיה גם הנושא של תלות במהלך הטיפול, הדבר הזה מעורפל מדי. אני מבקשת שדיויד וינר יסביר למה הם חושבים כך.
סיגל קוגוט
¶
כל עוד אתה הולך על פסקה (1), במהלך התקופה שבה ניתן טיפול נפשי, ואי-אפשר לסתור את זה, ואי-אפשר להראות שבעצם היחסים התחילו לפני זה, כי יש איסור מוחלט, אתה חייב את פסקה (ג).
סיגל קוגוט
¶
אסור לו לטפל, אבל אתה לא עושה עבירה פלילית בעניין היחסים המיניים. כאן אני מדברת על מי שהתחיל לטפל וניצל את התלות.
סיגל קוגוט
¶
אני לא אומרת שזאת סיטואציה רצויה, אני רק אומרת שאת העבירה הפלילית של ארבע שנות מאסר אתה יוצר על המעשה שכולם מדברים עליו, שקודם בא אליך מטופל, ונוצרה אצלו תלות נפשית בגלל טיב הטיפול, ואתה ניצלת את התלות הזאת. זה לא מתאים לסיטואציה, גם אם זה לא טוב ולא תקין ולא אתי, שבני-זוג יטפלו אחד בשני.
סיגל קוגוט
¶
אני לא משערת שהוא יוכל להוכיח דבר כזה על מהלך טיפול.
ההבדל, שהגרסה השנייה צופה סיטואציה שאפשר יהיה שנאשם יטען במשפט, למרות שזה נעשה במהלך הטיפול, שלא היתה בו תלות. הגרסה השנייה מאפשרת טענה כזאת.
אורי שוחט
¶
האם אנחנו מוכנים להסכים שבסיטואציה של טיפול, האפשרות התיאורטית הזאת תתקיים בכלל? אני, כאיש מקצוע, חושב שזה לא ייתכן.
שרונה עזר-הדני
¶
אתה יכול להעמיד אותו לדין משמעתי, אתה יכול להעמיד אותו לדין אתי, אבל לאו דווקא תשלח את המטפל הזה לכלא.
תמר בורנשטיין
¶
תחשוב על עובדת סוציאלית שמתאהבת במטופל כריזמטי, לפעמים היא מנוצלת על-ידו, מקיימת אתו יחסי מין, אתה לאו דווקא רוצה לשלוח אותה לכלא.
אורי שוחט
¶
ברגע שאת מאפשרת לזכות, את מקבלת את ההנחה שבתוך טיפול נפשי, יחסי מין יכולים להתקיים בלי שיוטל עונש על המעשה.
תמר בורנשטיין
¶
יכולה להיות סיטואציה שבה לא נמצא את הפסול שמצדיק נקיטת הליכים פליליים. עובדת סוציאלית, למשל, היא כלולה בחוק. היא נותנת טיפול מסוים למטופל, הוא אדם חזק וכריזמטי, הוא בא אליה מצרכים אחרים, היא מתאהבת בו, והוא מנצל אותה. הם מקיימים יחסי מין.
תמר בורנשטיין
¶
אולי היא לא צריכה להיות עובדת סוציאלית, אבל זה לא אומר שצריך להעמיד אותה לדין פלילי.
אורי שוחט
¶
אני רוצה להבין, האם לפי גרסה ב', תיאורטית, ייתכן מצב שבו יש טיפול נפשי, יש יחסי מין, ואדם ייצא לא אשם?
אורי שוחט
¶
צריך לשקול אם רוצים אופציה כזאת. אני לא רוצה לקיים אופציה כזאת, מפני שאיש מקצוע צריך, גם אם הפציינט מפתה אותו, לא להתפתות. יש כלים להתייעץ, ויש כלים לדעת איך לא להיכנס לעניין הזה. זו הנקודה לדיון.
אופיר פינס-פז
¶
אם אנחנו לא קובעים את זה באופן חד-משמעי, השאלה היא איך בחזקה מוכיחים תלות נפשית במסגרת אחרת.
סיגל קוגוט
¶
אם אתה לא קובע כמו בגרסה א', אלא בגרסה ב', החזקה שזה יתקיים, הנאשם צריך להוכיח שלא היה, וקשה מאוד להוכיח דבר כזה בזמן טיפול. הובעה פה דעה שאף פעם לא יכולה להיות סיטואציה כזאת.
אורי שוחט
¶
אני, כאיש מקצוע, סבור שצריך להיות איסור מוחלט על אנשי מקצוע לקיים יחסי מין או, מה שמוגדר פה בשפה המשפטית, בקשר טיפולי. זה המסר שצריך להיות, ולא שבאופן תיאורטי אפשר יהיה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לדעתי, גרסה א' יותר נכונה. היא יותר קלה לשיפוט. אנחנו רוצים צדק, אבל מצד שני אנחנו גם קובעים נורמות מסוימות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו אומרים שבזמן מצב טיפולי משחררים את הבן-אדם, אי-אפשר להיות עם בן-אדם במצב טיפולי. אם אתה מרגיש שיש משהו, תשתחרר, תתנתק, לא תהיה במצב טיפולי. במצב טיפולי אתה לא יכול לבוא במישור א-נפשי לקשר נפשי ואחר כך גם מיני אתו. בן-אדם יודע בדיוק מה קורה.
אם כתוב בחוק, שכן נוצר או לא נוצר, או מצבי ביניים, איך הבן-אדם צריך להתנהג? איך הוא יודע מה לעשות אם הוא רוצה לשמור על החוק? הוא לא מבין בדיוק מה קורה. ואחר כך השופט, שצריך לשפוט, גם הוא נכנס לבעיה. הוא יגיד: לא נוצר, וזה יגיד: כן נוצר. אנחנו בחקיקה מכניסים את בני-האדם לאי-בהירות בחוק הזה, שיתעסקו אחר כך בהמון בעיות.
סיגל קוגוט
¶
הטענה שלך היא לא רק נגד גרסה ב'. הטענה שלך היא גם נגד פיסקה (2) בגרסה א'. מה שאתה אומר הוא, שכאשר אומרים לבן-אדם, אל תעשה מעשה במהלך תקופה שאתה מטפל, אולי תהיה מחלוקת מתי בדיוק הטיפול הסתיים, אבל בכפוף לזה, זה ברור. ההערה שלך, שרלוונטית גם לגרסה א', היא, שברגע שאתה הולך לתלות נפשית שמקורה בטיפול, כאן תהיה אי-בהירות, בין אם יש חזקה ובין אם אין חזקה.
דיויד וינר
¶
הצעת החוק הזאת חוצה שני קווים, ולפיכך אנחנו צריכים לגזור על עצמנו משנה זהירות. היא חוצה קו כשהיא מתייחסת במפורש ליחסי מין בין בגירים בהסכמה, היא חוצה קו נוסף בנושא של עיקרון החוקיות בוודאות של הנורמה, שכרגע חבר הכנסת איתן התייחס אליה. לכן אני מבקש להיזהר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתה לא מדייק במשפט הראשון. אתה מדבר על "יחסי מין בהסכמה". הצעת החוק הזאת קובעת שיחסים כאלה הם לא בהסכמה.
דיויד וינר
¶
אם אנחנו צריכים לבחור בין שני הדברים, ברור שמבחינת עורך-דין, שצריך לייעץ לבן-אדם מה מותר ומה אסור מראש, הגרסה הראשונה יותר ברורה, ואני מצטרף לדעת היושב-ראש, והבנתי שגם לדעת חבר הכנסת פינס.
יש לי בעיה, ויש לי גם הצעה לגביה, לגבי סעיף קטן (ב)(2). כאן הבעיה מתעוררת, ונדמה לי שחבר הכנסת איתן אמר את הדברים נכוחה. אנחנו חושבים שהסעיף הזה לא צריך להיות קיים בחוק, ברור לי שאין לי רוב להצעה הזאת, לכן אני לפחות מציע, למה שכתוב בסעיף הזה "תוך ניצול תלות נפשית בו שמקורה בטיפול נפשי שניתן להם על ידו", להוסיף "ושפגעה ביכולתה של האישה לגבש הסכמה חופשית", שזה בדיוק מה שחבר הכנסת איתן אמר. כך אנחנו משמרים את העיקרון הבסיסי. באו להגיד לנו שאלה יחסי מין בין בגירים בהסכמה, אבל בעצם יש כאן אדם שלא יכול לגבש הסכמה. אם כך, נאמר את הדברים. אם לא נאמר את הדברים, תיווצר בעיה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מתוך ההיכרות האחרונה שלי, לפחות ביחס לאנשי ציבור וקציני משטרה, הסיכוי שהתביעה תגיש אי-פעם תביעה על-פי הסעיף הזה, שואפת לאפס, כי תצטרך גם להוכיח שאדם פגע בהסכמה שלה. איך יוכיחו את זה?
אופיר פינס-פז
¶
מתי תביעות כאלה מתבררות? פתאום אחד מהשניים יגיד, נניח האישה, כי זה יותר סביר: היה פה דבר שנעשה תוך כדי ניצול שלי. הרי היא לא תגיד את זה אם הכול בסדר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
היא צריכה להוכיח את זה. איך היא תוכיח את זה? אתה שומע שהאחראי על התובע הראשי של מדינת ישראל אומר שאין לו ראיה למודעות. בשני מקרים הוא אמר את זה בשבועות האחרונים. איך אני אוכיח מודעות? נורא קשה להוכיח את זה.
דיויד וינר
¶
פסיכולוג שסיים לפני שלוש שנים את הטיפול במטופלת שלו נפגש אתה בסופר, המטופלת הזאת נשואה. נגיד שהשניים מקיימים יחסי מין ונגיד שהבעל מתלונן כנגד האישה או כנגד הפסיכולוג. עכשיו אנחנו שלוש שנים אחרי הטיפול. השניים באים אלי, כעורך-דין, ושואלים אותי: מותר לנו להיכנס למיטה או אסור לנו להיכנס למיטה? אני צריך לענות בכנות. לדעתי, אסור לכם להיכנס למיטה. מדוע? כי אנחנו נצטרך להיכנס כאן לנבכי הנפש, לחשוף מה גורם לנו להתאהב, מה יוצר את יחסי התלות. לא בשביל זה יש משפט פלילי.
דיויד וינר
¶
תמיד צריך להתייחס לשאלת ההסכמה. שאלת ההסכמה תמיד קיימת, אבל פה פגענו בשני דברים. פגענו גם בעיקרון הוודאות, שאדם יודע מראש מה מותר ומה אסור, בסעיף 2, לא בסעיף 1. סעיף 1 הוא ברור וחד, חצינו קו, אבל עשינו אותו בלי לפגוע בעיקרון החוקיות. בשני, פגענו בשני העקרונות, גם בעיקרון הליברלי של קיום יחסי מין בהסכמה בין בגירים וגם בעיקרון הוודאות. כך, שכאשר באים לעורך-דין ושואלים אותו אם מותר, עורך-הדין צריך להגיד: אני לא יודע.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בדוגמה שהבאת קודם, כאשר אתה מבקש מצב נפשי של האישה, זה בדיוק אותו דבר גם בכיוון ההפוך.
סיגל קוגוט
¶
דיויד וינר, איך תסתדר עם הסעיף באותו פרק שמדבר על ניצול יחסי תלות, מרות, חינוך או השגחה? על המורה תגיד שההסכמה שלה לא פגומה? אתה משתלב בתוך פרק שלם. אתה חייב שהפרשנות תהיה שווה על כל הסעיפים.
דיויד וינר
¶
יש גם בעיות עם הסעיף הזה, כרגע אנחנו מדברים על סעיף אחר. סוגיית ההסכמה היא העיקרון. אנחנו משמרים את הדרך הזאת, ופה חצינו אותה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אי-הוודאות נשארת כל הזמן. אנחנו מדברים פה על הביטוי הסכמה. מצד שני, על ביטוי של יחסי מין. ההתנהגות האנושית היא כזאת שיש מקרים ברורים, שבהם אתה יכול להגיד שיחסי המין נעשים בהסכמה מלאה או בסירוב מוחלט של אחד מהשניים, אבל מה לעשות שהחיים שלנו מלאים אין-ספור דוגמאות של הסכמה חלקית או לחץ חלקי. יש תחומים אפורים לגמרי.
עכשיו אנחנו יכולים להיות בתחום הזה בשני מקרים. גם כשאני אומר מה שכתוב פה "ניצול תלות נפשית ממשית" או שאני מוסיף את הסיפה שאתה מבקש. מה הסיפה שהצעת?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו נמצאים בדיוק באותו תחום אפור, כי אני לא יודע עד כמה היתה פגיעה, עד כמה פגעתי ברצון המלא שלה, כי אנחנו לא במצב של רצון מלא.
תמר בורנשטיין
¶
הבעיה תהיה שייכנסו לסעיף, כפי שהוגדר כך, מקרים שהיו צריכים להיכנס למקרי אינוס. כאשר לא היתה הסכמה חופשית, ילכו לסעיף הזה, כי הגבול, לפי ההצעה של דיויד וינר, יהיה מטושטש. לא יהיה ברור מה הגבול בין מקרי האינוס למקרים שיש בהם הסכמה, שזה כרגע כן ברור מההצעה הנוכחית. כאשר יהיה כתוב "לא היתה מסוגלת לגבש הסכמה חופשית", זה נשמע כמו מקרה אינוס. זה דומה לניסוח של סעיף האינוס כיום, "תוך ניצול היותה חולת נפש או בשל הליקוי בשכלה, לא היתה הסכמתה לבעילה הסכמה חופשית". אני לא רוצה שמקרה כזה ייכנס לסעיף קל יותר, שהעונש שלו הוא ארבע שנות מאסר. אם יכתבו את זה בצורה שדיויד וינר מציע, מקרי האינוס יכולים להיכנס.
בשתי האופציות יש יתרונות וחסרונות, בכל אחת אפשר למצוא קושי מסוים. אני מסכימה שהאופציה הראשונה, שקובעת איסור מוחלט, יש בה משהו מושך, מאחר שהיא פשטנית יותר, והתביעה לא תצטרך להסתבך עם הוכחה של תלות נפשית. זאת גם הבעיה באופציה הראשונה. הנאשמים לא יוכלו להתגונן בשום סיטואציה שאפשר לחשוב שאין הצדקה להעמיד לדין. כלומר, סיטואציה שבה היתה הסכמה מלאה, ולא היו יחסי תלות. באופציה הראשונה הם לא יוכלו להתגונן. זה המחיר של הפשטנות של האופציה הראשונה. אופציה שמשאירה אפשרות לנאשם להתגונן, היא טובה יותר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
גברתי, עם כל הכבוד, הם לא יוכלו להתגונן מפני דבר שהם יודעים. באופציה השנייה הם לא יוכלו להתגונן גם מפני דבר שהם לא יוכלו לצפות מראש, הם לא ידעו את ההתנהגות המצופה מהם. את אומרת שיבוא השופט ויחליט בדיעבד אם הם היו בסדר או לא, כשאת לא נותנת להם שום הנחיה. זה מה שאת אומרת.
תמר בורנשטיין
¶
הבנתי את מה שאמר דיויד וינר, שאחרי כמה שנים יבואו שניים ויבקשו לקבל ייעוץ מעורך-דין.
תמר בורנשטיין
¶
לא, הם ירצו להסדיר את התנהגותם מראש, ויהיה קשה להגדיר מה זה בדיוק תלות נפשית. זה המחיר של האופציה הזאת, שהיא קיימת בכל מקרה לגבי התקופה שלאחר הטיפול, אלא אם כן אתה משאיר רק את האיסור במהלך הטיפול, וזה בעייתי, מאחר שאפשר לסיים את הטיפול בדיוק בשביל להתחיל לקיים יחסי מין. אתה לא רוצה להשאיר רק אופציה של איסור במהלך הטיפול, תמיד צריך להמשיך את זה לאחר מכן. ולתקופה שלאחר מכן אתה צריך מונח שהוא כבר לא שרירותי, וזה המונח ניצול תלות נפשית.
רחל ניסנהולץ
¶
זה פתרון, לפחות חלקי, לבעייתיות שהעליתם, לתקופה נוספת, תקופת צינון. התקופה היא לא תקופה שרירותית. איגוד הפסיכיאטרים קבע תקופה של שלוש שנים, והלשכה לאתיקה קבעה, עבור כלל הרופאים, תקופה של שנה. לא קבעו את התקופה הזאת של שלוש שנים או של שנה בוקר אחד כשהם התעוררו מהשינה.
תמר בורנשטיין
¶
אין מחלוקת שיחסי מין במהלך טיפול זה דבר פסול מבחינה אתית. כשאתה הופך את זה לאיסור פלילי, אתה צריך להדגיש ערך נוסף מוגן שנפגע, וזה לדעתי ניצול התלות. אם אתה מדגיש את זה בחוק, זה הדבר הנכון. לקבוע תקופות צינון זה מתאים לאיסור אתי. כשאתה מדבר על חוק פלילי, צריך להדגיש את הדבר שנפגע, והדבר שנפגע זה ניצול התלות. העיקרון שנפגע, בעיני עדיף לקבוע אותו ולפרש אותו. אני לא אומרת שזה יהיה פשוט, אבל זה עדיף מאשר לקבוע תקופות שרירותיות לכאן או לכאן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש לי רעיון, אולי מין לשון שתאמר "פרק זמן", ו"כל עוד נמשך". אני חושב שזה מסר, בסופו של דבר, גם לשופט, שיגיד בבוא היום זמן אבסולוטי, ולגבי "כל עוד נמשך", הוא יגיד שכאן הוא רוצה נטל ראיה יותר חזק. אולי זה פתרון טוב.
תמר בורנשטיין
¶
תבוא התביעה ותגיד בדיוק את מה שאמרה הגברת, יגידו, אחרי חמש שנים, או ההפך, הנאשם ישתמש בזה, ויגידו שלפי ההוראות של איגוד הפסיכיאטרייה זה שלוש שנים. זה יהיה חיזוק לרעיון התביעה שהיתה כאן תלות נפשית, כיוון שזו חוות-הדעת המקצועית. זאת אומרת, אפשר יהיה לעשות בזה שימוש, אבל לא יטענו לזה כראיה בלבד, לא כדבר קבוע שאתה לא יכול לסטות ממנו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
למה אי-אפשר לקבוע הפוך? לקבוע שלוש שנים, אלא אם כן הוכח שנשארה תלות נפשית לתקופה יותר ארוכה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אחרי שלוש שנים מותר, אבל אז, על מנת להרשיע אדם, נטל הראיה הוא יותר חזק על התביעה להוכיח שנשארה תלות נפשית. זה נראה לי הגיוני.
גבי שפלר
¶
אתם מסתבכים, ודיברתי על זה גם בפגישה הקודמת, ואין לזה הד בהצעות האלה לצערי. ההידבקות לתלות נפשית היא מאוד לא מוצלחת. תלות נתפסת כמצב קיצוני בין שני אנשים, אולי אופייני למטפל ולמטופל.
דעתי היא, שמצב היחסים בין מטפל ומטופל הוא לא מצב של חופשיות והסכמה מראש, גם אם אין שום תלות. המטופל לא יודע מי המטפל. אלה לא מערכות טבעיות, אלה מערכות שנבנות, בעיקר כשמדברים על בעלי המקצועות האלה שרשומים.
הסיטואציה הטיפולית יוצרת מצב שכאשר המטופלת מתאהבת בי או במישהו אחר, היא לא יודעת מי אני, תפקידי לא לשבת שם ולהקסים אותה- - -
גבי שפלר
¶
אני חושב שהרבה יותר, לפחות ניסו להקסים אותה. אם אני עושה מאמץ גדול להרשים אותה ולהקסים אותה, אני לא מטפל בה. ההנחה שלי, שהיא עושה את זה מתוך תהליך חזק וטבעי של השלכה של העניינים שלה.
אני לא רוצה להגזים פה בסיפורים, אבל היתה פעם איזו אישה שהתאהבה בי בתור אישה אחרת, היא ראתה בי דמות נשית. אהבה לסבית תהיה בינינו. תדמה לעצמך את הסיפור הזה, הרי הוא פסיכי לגמרי, וזה באמת סוד הסיפור כולו.
על כן אני אומר, הפינה של התלות, שהיא כאילו נשמעת רע ומנצלת וכל הדברים האלה, היא מיותרת, והסברתי את זה. אני חושב שברגע שיש קשר טיפולי, כל תהליך קבלת ההחלטות הוא לא חופשי, ועל כן מוטלת אחריות כבדה מאוד על המטפל ולא על המטופל. נקודה.
גבי שפלר
¶
אני שואל על הסבירות איך זה יקרה. מתוך הניסיון שלי אני יכול לומר שלא נפגשתי בסופר, ומיד אחר כך כבר עשיתי יחסי מין, אף פעם.
גבי שפלר
¶
אני חושב שהמטפלים שאני מכיר והמטפלים שאני מחנך והמטפלים שחינכו אותי חושבים שיש מספיק אנשים לקיים אתם יחסי מין חוץ מאשר אלה שמטופלים על-ידם, בעבר, בהווה, ואחרי שגומרים את הטיפול.
דיויד וינר
¶
אנחנו עוסקים כאן בחקיקה פלילית, זה לא עניין של קביעה מהו טוב, מהו הראוי ומהו המודל הנכון.
היו"ר מיכאל איתן
¶
קצת חטאת בהתמקדות בבעיה שרצית לפתור, ואתה יוצר בעיה הרבה יותר קשה. ניקח מצב הפוך, מצב שהיה יחס טיפולי, ואנשים נפרדו לגמרי, ונפגשו אחרי חמש שנים. האהבה לפעמים עזה כמוות, והם מתאהבים, ובגלל שאתה רוצה עכשיו לפתור את הבעיה, ובשרירות להחליט, שיהיה לך יותר קל לנסח את החוק, אתה גורם שם לטרגדיה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בתקופת הטיפול - אסור. כאן אין בעיה, על זה כולם מסכימים. השאלה מה קורה אחרי תקופת הטיפול.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בתקופת הטיפול לא צריך חזקה, בתקופת הטיפול אסור. נקודה. על זה אין ויכוח, אין כאן אף אחד שמציע אחרת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אופיר פינס, אם אתה כבר רוצה חוק, לפחות בקטע של תקופת הטיפול אתה אומר שעל תקופת הטיפול יש נורמה ברורה - אסור. גם האתיקה היום היא כזאת. באתיקה של הרופאים אסור בתקופת הטיפול.
סיגל קוגוט
¶
משום שזה משהו שרירותי מדי, וכאן זה תלוי באורך תקופת הטיפול, בטיב הקשר שהיה בין המטפל והמטופל.
דיויד וינר
¶
איזה אסון יקרה אם נסתפק רק בחלופה אחת? איזה אסון יקרה למדינת ישראל אם לא יהיה לה איסור פלילי, שמכניס רופאים לבית-סוהר, שחוטא לשני עקרונות יסוד שכבר דיברתי עליהם ומסתפק בנורמה ברורה שמדברת על תקופת הטיפול? למה להיכנס לכל הדברים האלה? הכנסנו את עצמנו לברוך הזה שאנחנו מדברים עליו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אופיר פינס, אמרתי קודם שעזה כמוות האהבה, אבל אם היא כל כך עזה, חצי שנה היא תחזיק מעמד. נקבע תקופת טיפול וחצי שנה אחרי זה.
סיגל קוגוט
¶
אפשר להגיד שהחל מתקופה מסוימת כל האיסור הזה כבר לא חל, ובתקופה המסוימת צריך להוכיח תלות, אם האלטרנטיבה היא לגמרי למחוק את זה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני גם בעד אופיר פינס. החוק על-פי הצעת אופיר פינס אומר שאדם שהיה בטיפול, במהלך הטיפול אסור, תקופת הטיפול היא גם מהיום שפסק הטיפול ועוד חצי שנה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רוצה לנתח את החלופות. נגיד שאנחנו אומרים: רק בתקופת הטיפול. יהיו איקס מקרים, מתוך כלל המקרים האפשריים, שבהם, למרות שנפסק הטיפול, הקשר שנוצר משפיע לא טוב והוא נמשך עוד קצת. הטענה שלי שאם אני קובע חצי שנה, אומנם אני יוצר אי-נוחות במקרים שממילא לא היה, אבל הם יעברו את חצי השנה; מצד שני, את אותם מקרי תלות, אני מצמצם. רק 10% מכל איקס המקרים גם אחרי חצי שנה עוד יהיה קשר.
אופיר פינס-פז
¶
נגיד שבמהלך הטיפול התפתחו יחסים, והמטפל והמטופל הבינו שנעשה כאן דבר שלא צריך להיעשות- - -
אופיר פינס-פז
¶
הם התחילו. הם הבינו את העניין ועצרו יחסי מטופל-מטפל. היא הלכה למטפל אחר, שלום על ישראל. הם המשיכו לקיים יחסי מין, למה זה מפריע לך? הם צריכים להיות עכשיו בצינון חצי שנה אחרי שהם התחילו? זה לא הגיוני.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתה אומר שיש למטפל כוח על מטפלת. אם אתה בונה על זה, אתה חייב להביא בחשבון שהכוח הזה נמשך. אתה מוכרח לתת תקופת צינון מסוימת, אחרת אתה פוגע בעיקרון שאתה מדבר עליו.
אופיר פינס-פז
¶
אני בעד תקופת צינון, אבל מה שאתה אומר זה לא תקופת צינון. אני אומר לקחת אפילו שנה, לא חצי שנה, ולקבוע חזקה.
אופיר פינס-פז
¶
הם הפסיקו את הטיפול, הם ניסו לנתק את הקשר הלא בריא. אם נשארה תלות, אפשר לתבוע, אם לא נשארה תלות, אין מה לתבוע.
נעמה שוורץ
¶
אתה מתייחס למקרה שבאופן יחסי הוא מקרה עדין. אני נתקלת במרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית בנשים שהולכות לפסיכיאטר, הולכות לפסיכולוג, הולכות לרב, הולכות למטפל בשיאצו, שכבר הבנתי שזה דבר שלא נכנס, וביחסים שנוצרים שם, בעיקר כשאנחנו מדברים על רקע של נפגעות גילוי עריות, מדובר בנשים שגדלו לתוך מצב של ניצול וקורבנות, זה לא הגיוני לדרוש חצי שנה תקופת צינון.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יכול להיות נפגעת תקיפה מינית או לא נפגעת תקיפה מינית, היא הכירה את הפסיכולוג, ושניהם רוצים לבנות חיים ביחד, יכול להיות שזה הזיווג הכי טוב, ואתם הורסים להם את החיים עכשיו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתם השתגעתם? מה פתאום? עצם זה שיש טיפול זה לא הוכחה שיש תלות. ברור לי שיהיו הרבה מקרים שבהם אין יחסי תלות, ואני לא מתיר את העניין.
סיגל קוגוט
¶
בשביל מה אתה עושה איסור פלילי על זה? אני לא רוצה לעשות עבירה אם אתה מאמין שאין פה תלות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא בהכרח. לא חייבת להיות. בעשרה מקרים - כן, ובעשרה מקרים - לא. איפה אתם חיים? איך המצאתם דבר כזה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
מאחר שבתוך כלל המקרים של הטיפול יש שיעור גבוה יחסית של יחסי תלות שנוצרים, ואני לא יודע איך לתקוף את הבעיה, אני אומר לאנשים שזה איסור. על מנת למנוע תוצאות טרגיות לקבוצה קטנה, אני מטיל על ציבור יותר גדול איסור שהוא יכול לחיות אתו, ואני אומר שבזמן שיש טיפול - לא. זה הכול. למרות שאני יודע שבחלק מהמקרים היחסים הם נורמליים, הם טבעיים, והם יכולים ללכת טוב מאוד גם עם הטיפול, אולי לפעמים זה אפילו עוזר לשני הצדדים. גם זה יכול להיות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נניח שב-5% מהמקרים זה דווקא עוזר, וב-95% זה הורס, האם יגידו שבגלל שב-5% זה עוזר, ניתן? לא. מפני שזה כך, אנחנו אומרים מראש שאנחנו לא רוצים, וגם מבחינה אתית יצרו את האיסורים הגורפים האלה.
אופיר פינס-פז
¶
לדעתי, הגענו לגרסה מאוזנת. דבר ראשון, לגבי תקופת הטיפול אמרנו חד-משמעית שאין חזקות, ויש על זה הסכמה מלאה. אני חושב שהגרסה שאני אציע היא מוסכמת. היא אומרת תקופה של שלוש שנים עם חזקה. זאת אומרת, המטפל יצטרך להוכיח שלא היתה תלות.
אורי שוחט
¶
מסיימים באופן יזום את הטיפול כדי לקיים יחסי מין. שלושה חודשים בלי חזקה ועוד תשעה חודשים עם חזקה.
תמר בורנשטיין
¶
אם לא הצליחו לשכנע, לפחות את יושב-ראש הוועדה, שרוב המקרים הללו הם ניצול תלות, אני לא מבינה למה לקבוע איסור שאי-אפשר בכלל להתגונן מפניו. לא קיבלת איסור רק כדי להדריך, אתה צריך להביא בחשבון שמישהו יעבור עליו. הוא יעבור עליו אולי בסיטואציה שבה אתה צריך לחשוב שהוא לא עשה שום דבר פסול, שהוא לא אחד מן המקרים האסורים, ולמרות זאת הוא ייכנס לכלא.
תמר בורנשטיין
¶
אתה יוצר את החוק שגורם לכך, שכאשר הוא עובר עליו הוא הולך לכלא. תחשוב למה אתה עושה את זה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
גברתי, אני עושה סייגים. בהבנה המשפטית שלי יש הרבה חוקים שהם סייגים. מה שעולה לי כרגע זה סייג לשבת. עושים סייג לשבת. האדם לא עבר את העבירה, אבל עושים סייג, על מנת שלא יעברו. כאן זה סייג מסוג אחר.
אופיר פינס-פז
¶
למה את גוררת אותו לדיון הזה? סיימנו את הדיון על העניין של זמן הטיפול. שמענו את עמדתך, שמענו עמדות אחרות, הכרענו. אל תביאי אותנו לשם. אנחנו עכשיו בשלב של גמר הטיפול. אחרי שנגמר הטיפול יש לנו שתי אפשרויות, או שהתביעה צריכה להוכיח תלות או שיש חזקה.
תמר בורנשטיין
¶
אני מוכנה לקבל את גרסה א' אם הייתי משתכנעת שאכן, רוב המצבים, לא כולם, הם לא מצבים של הסכמה, אלא מצבים של תלות. אבל אם לא משתכנעים בזה, אני לא רואה הצדקה לגרסה א'.
סיגל קוגוט
¶
אתה אמרת שאתה חושב שבהרבה מקרים בכלל אין תלות. לכן היא שואלת למה אתה קובע עבירה. אתה קבוע עבירה על דבר שאתה חושב שהוא גרוע, שהוא גורם לנזק. אם אין נזק, למה לקבוע עבירה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
גם בעלי המקצוע אומרים שהם רוצים להעביר מסר לקהילה המקצועית, שיש סייגים. זה סייג במקצועות האלה. הם מעוניינים בזה. הם לבד אומרים לאנשים שלהם: אל תעשו את זה.
תמר בורנשטיין
¶
המסר יהיה קיים גם אם אפשר להתגונן בפני עבירה. האיסור יהיה קיים, אבל תן את האפשרות להתגונן. אתה יכול לקבוע אחרת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא רוצה לקבוע אחרת, כי אני לא מאמין בתביעה ואני לא מאמין בשופטים. אני רוצה לתת להם כלים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הפוך. העבירה היא כרגע לא יחסי התלות או לא יחסי התלות, העבירה היא שאומרים לפסיכולוגים, שבזמן טיפול אסור להם ליצור יחסים. החברה אומרת את זה, כי היא רוצה למנוע אחוז מסוים. כולם צדיקים, אבל בין כל הצדיקים יש כמה אנשים שינצלו את זה לרעה, ולכן גם הצדיקים יתאפקו כמה חודשים או לא יעשו את זה בזמן הטיפול. זה החוק שאנחנו עושים. איך את יכולה לחלוק על חוק כזה. את יודעת כמה חוקים את תצטרכי למחוק מספר החוקים?
סיגל קוגוט
¶
הוא מתווכח עוד על תקופת הטיפול. רוב הפסיכולוגים והאנשים שהיו פה אמרו שהנזק שנגרם למטופל מיחסי מין במהלך הטיפול הוא נזק אדיר. עכשיו פתאום אומרים אחרת?
היו"ר מיכאל איתן
¶
יותר קל גם לנאשם במצב הדברים הזה. איך יגזרו את ענייני התלות? הנאשם יואשם, והוא יגיד שלא היו יחסי תלות. יגידו לו שכן היו יחסי תלות. צריך להוכיח את המודעות שלו ליחסי התלות. זה יהיה חלק מאלמנט העבירה. איך תוכיחי מודעות?
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא תוכלי להוכיח, יהיה לך קשה, ואם תוכיחי, בכמה מקרים את תטעי. לכן אני מעדיף מצב יותר תקין.
אופיר פינס-פז
¶
נגמרו יחסי מטפל-מטופל, והיא מתקשרת אליו עשר פעמים ביום. יש תלות או אין תלות? יש תלות. זו בעיה להוכיח?
היו"ר מיכאל איתן
¶
בית-המשפט הוא לא אלוהים.
אם האלמנט הוא יחסי תלות, והיו יחסי תלות אחרי שלוש שנים, למרות שהם לא נפגשו, ואני אוכיח שהיו יחסי תלות, מדוע לא להרשיע אותו? אין היגיון כשאתה לוקח זמן ביחסי תלות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מסכים. אם אתם לוקחים את הזמן, אני מסכים לזמן. אבל עזבו את יחסי התלות. אם אתם לוקחים יחסי תלות, אתם לא יכולים לקחת גם את הזמן, אין היגיון פנימי בדברים.
סיגל קוגוט
¶
בגרסה שלנו באמת לא כתבנו, הלכנו על יחסי תלות בלי זמן. אבל אמרו לנו פה שאיגוד הפסיכיאטרים סבור שאחרי שלוש שנים בדרך כלל אין תלות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם אין תלות, לא צריך. אם אחרי שלוש שנים אין תלות, אי-אפשר יהיה להוכיח תלות, ולכן זה לא מפריע מהותית לתוצאה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם צריך להוכיח את התלות, ובמקרה נדיר, אם אני אוכיח תלות גם אחרי חמש שנים, מה זה משנה?
רחל ניסנהולץ
¶
מה ההבדל בין יום לפני גמר הטיפול לבין יום לאחר גמר הטיפול, אם הטיפול נפסק באופן מלאכותי?
סיגל קוגוט
¶
הוא יחול, וגם יהיה כתוב שאחרי שלוש שנים מתום סיום הטיפול. האם צריך לכתוב "סיום מוחלט של הטיפול"?
סיגל קוגוט
¶
מה שסוכם לגבי הסעיף הראשון, שזה יחסי מין, שבתקופה שאחרי הטיפול, התביעה היא זאת שמוכיחה תלות נפשית, כמו בנוסח כאן, אבל היא צריכה להוכיח את זה רק מיום סיום הטיפול עד תום שלוש שנים מיום סיום הטיפול. החוק לא יחול בתקופה שמתום שלוש שנים ואילך מסיום הטיפול.
לגבי סעיף 2, שזה מעשה מגונה, היסוד העובדתי שונה, אבל כל יתר יסודות העבירה יהיו אותו דבר, כמו שסיכמנו על הבעילה ועל המעשה סדום.
סעיף 3, שזה סעיף 350 לחוק העיקרי, כאן זה תיקון אחר. זה תיקון שמבהיר שיכול גם להיות שאישה תגרום לגבר לעשות בה מעשים. לא תמיד זה בעילה, כי בעילה מוגדרת בצורה שלא מתאימה אם גבר נשוא הדבר.
דיויד וינר
¶
התיקון שלך הוא לא רק על הסוגיה שאנחנו עוסקים בה, אלא בכלל על מעשי האינוס. מעכשיו אישה יכולה לאנוס.
סיגל קוגוט
¶
כמו שכתוב פה: "הוראות סעיף זה לא יחולו אם המעשים כאמור החלו לפני תחילתו של הטיפול הנפשי או שלוש שנים אחרי הטיפול הנפשי", זה בכלל לא יחול. בסעיף השני "בועל אישה או עושה מעשה סדום באדם בהסכמה שהושגה תוך ניצול תלות נפשית, שמקורה בטיפול נפשי שניתן להם על ידו", ואני אוסיף "בתקופה שמיום סיום הטיפול עד שלוש שנים אחרי הטיפול".
הכנסנו "תלות נפשית ממשית" בגלל ההערה של דיויד וינר, וארגוני הנשים התנגדו לכך שיהיה כתוב "ממשית". הם חשבו שתלות נפשית זה מספיק. אתם צריכים להחליט. השאלה אם אחרי שתחמנו בזמן, עדיין אנחנו צריכים את ה"ממשית"?
דיויד וינר
¶
ודאי שצריך. ה"ממשית" זו התשובה שלכם, שבעיני היא לא מספקת, לבעיה שהתעלמתם מסוגיית ההסכמה, שהיא במרכז כל הרעיון של העבירות האלה. אם אתם כבר חוצים את הקו האדום, לפחות תכתבו "ממשית", כי העיקרון שמגינים עליו פה זה עיקרון אי-ההסכמה.
ענת אסיף
¶
צריך להבהיר שהנוסח של סעיף קטן (ג), הסייג של לפני, צריך להבהיר שהוא חל רק על הפסקה הראשונה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מי בעד העברת החוק בשינויים ובניסוחים שנקבל עוד לבדיקה לקריאה שנייה ושלישית? מי מתנגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
אושר להעביר את הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 71) (ניצול תלות של מטפל במטפל), התשס"ב-2002 לקריאה שנייה ושלישית, בכפוף לתיקונים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
החברים שנרשמו לוועדת המשנה הם: גדעון סער ורשף חן. אופיר פינס-פז כבר נקבע כיושב-ראש הוועדה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
אושר הרכב ועדת המשנה בנושא משך ההליך הפלילי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הרכב הוועדה אושר. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:30
הצעת חוק לקריאה שניה ולקריאה שלישית-נוסח לועדה 3.11.03 לאחר קבלת הערות
נספח מס' 3166/א'
חוק העונשין (תיקון מס' ____77), התשס"ג-2003
הוספת סעיף
347א
1.
אחרי סעיף 347 לחוק העונשין, התשל"ז-1977[footnoteRef:1] (להלן - החוק העיקרי) יבוא: [1: ס"ח התשל"ז, עמ' 226; התשס"ג, עמ' 570.]
"יחסי מין בין מטפל נפשי למטופל
347א.
(א) בסעיף זה ובסעיף 348 -
"טיפול נפשי" - איבחון, הערכה, ייעוץ, טיפול, שיקום, או ניהול שיחות, שנעשה באופן מתמשך בדרך של מפגש פנים אל פנים, כדי לסייע לאדם הסובל ממצוקה, הפרעה, מחלה או בעיה אחרת שמקורה רגשי או נפשי;
"מטפל נפשי" - העוסק או מתיימר לעסוק באופן מקצועי במתן טיפול נפשי, כמשלח יד או מכוח תפקיד, והוא פסיכולוג, פסיכיאטר או עובד סוציאלי או מי שמתחזה לאחד מאלה.
גירסה א'
(ב) מטפל נפשי העושה באדם שמלאו לו שמונה עשרה שנים, מעשה מהמפורטים להלן, דינו - מאסר ארבע שנים -
(1) בועל אישה או עושה מעשה סדום באדם, בהסכמה, שהושגה במהלך התקופה שבה ניתן לו טיפול נפשי על ידו;
(2) בועל אישה או עושה מעשה סדום באדם בהסכמה שהושגה תוך ניצול תלות נפשית[footnoteRef:2] ממשית בו שמקורה בטיפול נפשי שניתן להם על ידו. [2: ר' סעיף 346, באותו פרק, בענין ניצול מרות ביחסים בהסכמה בין בגירים (בשירות או בעבודה)]
(ג) הוראות סעיף זה לא יחולו אם המעשים כאמור בסעיף קטן (ב) החלו לפני תחילתו של הטיפול הנפשי[footnoteRef:3]. [3: ראינו חריגים של בני זוג בחקיקה האמריקנית, ובגלל האיסור המוחלט בפסקה (1), חשבנו שיש ערך לתוספת זו.]
גירסה ב' לסעיף 347א (העיקר הוא ניצול התלות ולגבי מהלך הטיפול נוצרת חזקה עובדתית]
(ב) מטפל נפשי הבועל אישה או העושה מעשה סדום באדם, שמלאו להם שמונה עשרה שנים, בהסכמה שהושגה תוך ניצול תלות נפשית ממשית בו שמקורה בטיפול נפשי שניתן להם על ידו, דינו - מאסר ארבע שנים.
(ג) לענין סעיף זה וסעיף 348, יראו מעשים כאמור באותם סעיפים שנעשו על ידי מטפל נפשי במהלך התקופה שבה ניתן הטיפול הנפשי על ידו כמעשים שנעשו בהסכמה שהושגה תוך ניצול תלות נפשית כאמור, אלא אם כן הוכח אחרת.
תיקון סעיף 348
2.
בסעיף 348 לחוק העיקרי אחרי סעיף קטן (ה) יבוא:
"(ה1) מטפל נפשי העושה מעשה מגונה באדם שמלאו לו שמונה עשרה שנים, בהסכמה, במהלך התקופה שבה ניתן לו טיפול נפשי על ידו או תוך ניצול תלות נפשית שמקורה בטיפול נפשי שניתן לו על ידו – דינו מאסר שלוש שנים.[footnoteRef:4]" [הסעיף ינוסח בהתאם לגירסה שתתקבל באשר לבעילה האסורה, סעיף 347א המוצע] [4: אם תתקבל הגרסה שעניינה חזקה עובדתית לגבי מהלך הטיפול, תחול גם כאן. יש להחליט האם לפרט כאן את יסוד ההסכמה כמו בעבירה העיקרית, למרות בסעיפים הקטנים האחרים אין פירוט כזה גם במקרים שבהם ההסכמה אינה רלבנטית.]
תיקון סעיף 350
3.
בסעיף 350 לחוק העיקרי, בסופו יבוא "בו או באדם אחר".
************************************************************************