פרוטוקולים/עבודה/7189
5
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
20.10.2003
פרוטוקולים/עבודה/7189
ירושלים, א' בחשון, תשס"ד
27 באוקטובר, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 56
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כ"ד בתשרי התשס"ד, 20.10.2003, שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 20/10/2003
פרוטוקול
סדר היום
הודעת הסמים המסוכנים (שינוי התוספת הראשונה לפקודה) (מס' 2), התשס"ד-2003 -
מוזמנים
¶
מאיר ברודר - הלשכה המשפטית, משרד הבריאות
ד"ר ישראל פיטוסי – רשות מוסמכת לסמים מסוכנים, משרד הבריאות
רפ"ק רינה לוי - מעבדה אנליטית במעבדה לזיהוי פלילי,
המשרד לביטחון פנים
איתן גורני - סמנכ"ל הרשות למלחמה בסמים
היו"ר שאול יהלום
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. הנושא על סדר היום- הודעת הסמים המסוכנים (שינוי התוספת הראשונה לפקודה) (מס' 2), התשס"ד-2003 - בקשת משרד הבריאות.
מאיר ברודר
¶
עוד מעט נשמע ממר ישראל פיטוסי את ההיבטים הרפואיים. ה- GHB מכונה גם "סם האונס". מדובר בסם מסוכן שגורם להזיות, ונודע לנו שנעשה בו שימוש לרעה.
מדינת ישראל חתומה באמנת וינה להכניס לפקודת הסמים המסוכנים סמים מעין אלו, ואמורים להכניס את הסם הזה גם לפקודה, לקבוע אותו כסם מסוכן.
ברוב המדינות המתוקנות הסם הזה נכלל ברשימת הסמים המסוכנים - אם זה כבר היה בפנים לפני הוועדה ואם במסגרת אמנת וינה, מכניסים את זה לאחר החתימה.
אנחנו רוצים להיות שותפים לשאר המדינות ולהכניס סם זה לפקודת הסמים המסוכנים.
ד"ר ישראל פיטוסי
¶
השימוש בסם זה הוא רב בקרב אוכלוסיית הנערים במסיבות - מה שנקרא מוזיקת טראנס - לפחות בארצות הברית ובאירופה, ואולי גם אצלנו - לא לעתיד לבוא, אני מקווה.
כפי שנאמר, זה גורם להזיות, הוא היפנוטי, וכאשר אנשים משתמשים בסם יש הרבה מקרי מוות עקב לקיחת הסם הזה.
רפ"ק רינה לוי
¶
בארץ הוא מוכר בעיקר כנוזל - שותים את זה, מטפטפים את זה לתוך משקה אחר. באירופה הוא ידוע גם בצורה של אבקות.
איתן גורני
¶
איתן גורני, הרשות למלחמה בסמים. הוא מאד קשה לאבחון. קראתי בחומר בחוץ-לארץ שאומרים לאנשים, כאמצעי מניעה - כשחלילה הם כבר לוקחים GHB - לסמן על היד GHB, אחרת יהיה מאד קשה לאבחן. מדובר בסם מאד-מאד חריף.
רפ"ק רינה לוי
¶
מבחינת האבחון של לדעת שהסם הזה הוא סם מסוכן - בפיצוציות או במועדונים - זה דבר שהוא די בעייתי משום שהחומר הזה נמכר כנוזל, הוא נראה בדיוק כפי שנראים מים. זה יכול להיות בתוך בקבוק מים מינרלים, ולכן מבחינת התפיסות שלו יש תפיסות מועטות, אבל יש תפיסות של GHB על-ידי המשטרה - אם זה במסגרת רכישות יזומות, ואם כתפיסות אקראיות.
אנחנו לא יכולים להגיד בדיוק מהו היקף התופעה - ואני מייצגת את הצד של מז"פ, לא את הצד של המודיעין - אבל משיחה שערכתי הבוקר עם גורם במודיעין, יש דיווחים על כך שיש בארץ שימוש ב- GHB, כלומר יש GHB במועדונים ובמסיבות - אולי לא בהיקפים כפי שקיימים באירופה אבל אנחנו תמיד מחקים אותם בעניינים האלה, בייחוד כשמדובר בחומר שהוא נכון לעכשיו מותר על-פי שימוש.
איתן גורני
¶
אין נתונים כי קשה מאד לבדוק את הנושא. בכלל, קשה מאד לבדוק את נושא הסמים בתאונות דרכים, בניגוד לאלכוהול שיש מכשור וקל מאד לבדוק. בנושא של הסמים עומדים בפני שוקת שבורה.
רפ"ק רינה לוי
¶
אנחנו יודעים יותר על מקרי אונס שקרו כתוצאה מהיות הבחורה תחת ההשפעה של GHB.
GHB – בכמויות כנראה קצת יותר גבוהות - גורם לאובדן הכרה, לטשטוש, לחוסר קשר למה שקורה במציאות, ואפילו לאובדן זיכרון לטווח קצר. יש בחורות שנאנסות תחת השפעה של GHB.
רפ"ק רינה לוי
¶
יש מקרים כאלה. היו מקרים בודדים - עד כמה שזכור לי – ושוב, אלה דברים שהם במסגרת צנעת הפרט.
איתן גורני
¶
הסם, כפי שאמרו כאן, הוא לא חדש, הוא מוכר וכבר הוכרז במקומות אחרים בעולם כסם מסוכן.
במסגרת הרשות למלחמה בסמים מתקיימת ועדה בין-משרדית שנקראת ועדה לבחינת חומרים פסיכואקטיביים, ובה שותפים גם אנשים שנמצאים כאן סביב השולחן, כלומר משרד הבריאות, משטרת ישראל, משרד החינוך, משרד המשפטים – שם עולה לדיון הנושא של המלצה בפני שר הבריאות להכריז על סם כסם פסיכואקטיבי.
אחרי ה- GHB אנחנו עוקבים כבר כשלוש-ארבע שנים, כאשר מתבססים על פרסומים בחוץ-לארץ.
הקריטריונים של הוועדה הזו להמליץ על הכרזה על סם כעל סם מסוכן הם שניים. מצד אחד - מידת המסוכנות של הסם, ומצד שני – מידת הנפיצות שלו בארץ. גם מידת הנפיצות מהווה שיקול כי לגבי סם שהוא מאד שולי, אנחנו לא רוצים להטיל על המשטרה עוד סם באותה רשימה ענקית של סמים שכמעט ולא מופיע, ומצד שני זה יטיל עליהם חובות – לפחות חובות עקרוניות – וכן זה קצת יעורר את הגירוי ואת הרצון. ברגע שאתה מכריז על סם כסם – הוא מקבל יותר פרסום.
הסם הזה לפני כשנה כבר עבר את הסף, והיתה לגביו החלטה משותפת של כל הגופים.
איתן גורני
¶
קשה לי לתת תשובה טובה ללמה לא. יש לי פה מעקבים של הוועדה ושואלים שוב ושוב מה קורה עם זה ומבקשים לזרז. מוטב מאוחר מאשר לעולם לא.
רפ"ק רינה לוי
¶
תיקון נוסף לגבי ה- GHB – בגלל שכרגע הוא חוקי אצלנו והוא מותר, יש גם מקרים של ייצור GHB בארץ, כלומר יבוא של חומר המוצא שלו וייצור בארץ, כך שזה עוד איזשהו תהליך שהופך אותנו כרגע למדינה שפתוחה בפני הייצור של GHB, כאשר במדינות אחרות החומר הזה הוא אסור.
ד"ר ישראל פיטוסי
¶
יש. הוא רשום כתרופה בכמה מדינות. הוא משמש כחומר אנסתטי, כנרקולפטי – חומר מרדים – כטיפול באלכוהוליזם.
היו"ר שאול יהלום
¶
זאת אומרת, זה שאנחנו מאשרים אותו בפקודת הסמים המסוכנים, זה לא מונע מרופא לרשום אותו.
איתן גורני
¶
סליחה. אני לא יכול לייצג אותם, אבל אני יודע באופן אישי שאנשים של "עלה ירוק"- השאיפה שלהם היא להתיר את המריחואנה. אין מחלוקת לגבי הירואין וסמים אחרים, כולל גם על GHB וסמים כאלה.