פרוטוקולים/ועדת חינוך/7206
2
ועדת החינוך והתרבות
20.10.2003
פרוטוקולים/ועדת חינוך/7206
ירושלים, ד' בחשון, תשס"ד
30 באוקטובר, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 82
מישיבת ועדת החינוך והתרבות
יום שני, כ"ד בתשרי התשס"ד (20.10.2003), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 20/10/2003
פרוטוקול
סדר היום
1. דיווח על סיור משלחת ועדת החינוך והתרבות בסין
2. יד בן צבי
היו"ר אילן שלגי
¶
אנשי השגרירות הישראלית סייעו לנו בצורה מרבית. סגן השגריר, הציר אייל פרופר, היה איתנו בכל הפגישות בבייג'ינג ובשיהן והקונסול הכללי בשנחאי היה איתנו בכל הפגישות בשנחאי. בנוסף לכך, השגריר גם קיבל אותנו בשדה התעופה, גם אירח אותנו לארוחת שבת בביתו וגם קיים בביתו, במוצאי שבת, קבלת פנים לקהילייה הישראלית שבבייג'ינג. הקונסול הכללי בשנחאי קיים בביתו קבלת פנים לאנשי חינוך, אקדמיה ועסקים סינים. הזמן, לדעתי, נוצל בצורה מירבית. כפי שגם אפשר לראות מהדו"ח, התקיימו הרבה מאוד פגישות, גם ביקורים בבית ספר, בשתי אוניברסיטאות ובשני מוזיאונים. מאחר ואנחנו ועדת החינוך והתרבות היה נכון וטוב שלקחו אותנו גם לאתרי תרבות, כמו החומה הסינית הגדולה, המוזולאום בשיהן והאתר הארכיאולוגי החשוב בשיהן. אנחנו מקווים שלא רק יצרנו קשר עם חברי פרלמנט סינים בביג'ינג, שם היו עיקר הפגישות הפרלמנטריות, אלא גם עם חברי פרלמנט שפגשנו מהמחוזות השונים. בכל פגישה כזו, בשיהן או בשנחאי, נכח גם סגן יו"ר הפרלמנט המקומי שהוא גם חבר בפרלמנט הסיני בביג'ינג. אנחנו חושבים שהעברנו את המסרים שלנו על השותפות של שתי תרבויות עתיקות, על הידידות בין שתי המדינות, על הצורך לפתח את הקשרים בתחומי החינוך והתרבות, קודם כל, כי זה התחום שאנחנו עוסקים בו, אבל גם בתחומים אחרים. דיברנו גם על נושאי תיירות. בנושאים המדיניים כמעט ולא נגענו כדי לא להכניס את המארחים שלנו לאיזושהי אי נוחות. אנחנו, שלושת חברי הכנסת שבמשלחת - ח"כ ברכה, ח"כ אריאל ואני, מייצגים שלוש נקודות בפוליטיקה הישראלית - שמאל, ימין ומרכז, אם אפשר לתמצת את הדברים במילה אחת, אבל אנחנו הסתדרנו בינינו מצוין, וגם יהודית אתנו, היינו משלחת מאוד מלוכדת וחברית, וגם לא היה צורך לדון בנושאים מדיניים כך שאם יש בינינו חילוקי דעות הם לא באו לידי ביטוי בשום שלב.
מוחמד ברכה
¶
אני חושב שלצד ציון היחס של המארחים, שאותו צריך לשבח, ואני מקווה שיצא מכתב תודה מהוועדה לוועדת החינוך הסינית.
היו"ר אילן שלגי
¶
יצאו כמה מכתבים. ביקשנו סיוע מאנשי השגרירות שלנו שם לנסח מכתבים בנוסח הנכון. יהודית רק אתמול עדכנה אותי שהעניין כעת מתקדם.
מוחמד ברכה
¶
שמתם לב שהם היו מאוד גאים במהלך הביקור שלנו לספר על החללית המאוישת שבינתיים יצאה, אני חושב שבאותה הזדמנות אפשר לברך אותם גם על ההישג המדעי הנאה הזה. בהסכמה שלי לדברי היו"ר, אני רוצה לציין את חברי המשלחת שעבדו ביחסים טובים ובידידות, וזה בעיקר בזכות היו"ר ומנהלת הוועדה. אני ואורי היינו "העם של המנהיגים" ואני מקווה שכעם היינו לא רעים. אני חושב שעצם הביקור בנושאים של חינוך ותרבות נתן אפשרות דווקא לשמאל, לימין ולמרכז למצוא נקודות חיבור שאפשר לדבר עליהן יחד. אני מקווה שייצגנו את הוועדה ואת הכנסת בצורה נאותה. לצד זה אני חושב שצריך להוציא כמה מסקנות אופרטיביות בנושא מה שלמדנו שם. היו כמה דברים על מערכת החינוך בסין, שאתה, היו"ר, אמרת בזמנו שצריך ללמוד אם אפשר ליישם חלק מהן כאן ואני חושב שעניינית חשוב הנושא של מרכזיות החינוך. הסיסמה שלהם היא: "המטרה שלנו מדע וטכנולוגיה" - science and technology. כל הזמן חזרו על המשפט הזה. אני חושב שהמרכזיות של המדע ושל הטכנולוגיה, וגם של ערכים של חינוך, הם דברים מאוד מרכזיים. לדעתי, כאיש אופוזיציה, הדברים האלה מאוד חשובים לקראת הקיצוצים במערכת החינוך ובמשרד החינוך במדינת ישראל. מעבר לדיון היבש אני רוצה לומר שהיה לי מאוד נעים בחברת החברים ולדעתי זה פתח פנים אנושיות לכל המחלוקות בפוליטיקה.
מוחמד ברכה
¶
אפילו היו שמועות על ידידות אמיצה ביני לבין אורי אריאל וזה יצא אפילו לעיתונות. אני שותף לדעתו של היו"ר בנושא הסיוע שקיבלנו מהשגרירות, מהקונסוליה, שהיה גם מעבר לרמה הרשמית שמתבקשת, וגם ברמה האישית מגיעים להם שבחים מהשגריר והקונסול, וגם בשנחאי.
יהודית גידלי
¶
תודה. אני בסך הכל הייתי במשלחת אחת קודמת של ועדת החינוך והתרבות, שהיתה לפני 7 שנים בגרמניה, וגם אז נוצרו קשרים יפים מאוד בין חברי הוועדה, גם חברים שלא היו מדברים קודם לכן מעבר ל"שלום" נימוסי במסדרונות. ציפיתי וקיוויתי וזה אכן דבר שהתקיים גם במשלחת הזו. אני מצטרפת לדעתו של ח"כ ברכה, שזה נותן פנים אנושיות לחילוקי דעות ואתה רואה שיש גם אנשים מעבר לדעות פוליטיות או חילוקי דעות פוליטיים. שמחתי להשתתף במשלחת.
יגאל כספי
¶
כפי שאני אמרתי בפגישת ההכנה, אנחנו ציפינו לביקור הזה של ועדת החינוך כבר הרבה זמן, זה ביקור שנדחה כבר מספר פעמים ואנחנו מאוד שמחים שהוא התבצע.
יגאל כספי
¶
קיבלנו דיווח מהשגרירות על הביקור, הבנו שזה היה ביקור מוצלח ושהתכנית התבצעה כפי שתוכננה. כפי שציין היו"ר, התגובות של המארחים הסינים היו מאוד נלהבות לגבי הביקור. אנחנו במשרד החוץ חושבים שביחסים בין מדינות לא צריך לצמצם את זה ליחסים בדרג הדיפלומטי בלבד ויש צורך להרחיב בכל התחומים האפשריים. כפי שציין ח"כ ברכה, החינוך בסין הוא בראש סדר העדיפויות, עם הדגשה על טכנולוגיה ומדע, כשאנחנו רואים את זה בכמות הסטודנטים הסינים שנמצאים בארץ במלגאות שונות ולומדים במכונים להשכלה גבוהה. יש בארץ שרואים בזה מין שאיבת מידע חד כיוונית, אנחנו מבינים מהתגובות של אנשי האקדמיה שזה דו-צדדי. שמענו מפרופסורים ישראלים ש"שתילת" סטודנט סיני או דוקטורנט סיני אחרי שביקר בישראל, אפילו שהוא שאב מידע ושותל אותו במרכז העצבים החינוכי הסיני, זו השקעה לעתיד ויהיו לנו קשרים בעתיד עם פרופסורים סינים שיגיעו לפרקם. אנו רואים את שיתוף הפעולה הזה בחיוב ומשתדלים, עד כמה שניתן, לקדם את הקשרים. דיברתי עם השגריר הבוקר והוא אמר לי שהוא פוגש במהלך השבוע את סגן שר החינוך הסיני, כי בסוף השנה מתקיים קורס שמתנהל בחסות משרד החוץ על ניהול מערכות חינוך, אליו מזמינים מנכ"לים וסגני שרים, והוא מתכוון להזמין אותו לביקור בישראל, הוא הביע התעניינות על פי התכנית ואני מקווה שהוא גם יגיע. אני גם צופה שגם וועדת החינוך הסינית תגיע לכאן ונשמח אם אתם תארחו אותם. כמו שאמרתי, אני מקווה ששיתוף הפעולה הזה הוא רק ההתחלה, שיימשך בעתיד ושיהיו לנו עוד ביקורים לקידום היחסים בין שתי המדינות.
היו"ר אילן שלגי
¶
אני רוצה לשאול, מבחינת הנוהל והפרוצדורה, כדי שהדברים לא יפלו בין הכסאות: כתבתי בסוף הדו"ח שהזמנתי בשם יו"ר הכנסת את יו"ר הפרלמנט הסיני לבקר בארץ, והזמנתי אני את יו"ר הוועדה לבקר אצלנו. השאלה היא איך עכשיו יהיה follow-up. האם אתם אלה שדוחפים, האם מישהו בכנסת צריך לטפל בזה באיזשהו שלב?
היו"ר אילן שלגי
¶
מי שאמר לי להזמין בשם יו"ר הכנסת את יו"ר הפרלמנט היה סגן השגריר. כלומר, היוזמה, שהיא ברוכה, יצאה בצינורות של משרד החוץ. אני לא יודע אם יו"ר הכנסת יודע על זה, זה צריך להיות מסודר.
יגאל כספי
¶
סין היא מסוד המדינות שבהן ההזמנה הפורמלית היא חשובה. לפעמים גם כשאנחנו אומר שר החוץ אנחנו מקבלים רמז: "תעשו לנו טובה, תשלחו מכתב הזמנה משר החוץ". אז אומרים: "מה זה משנה? הזמנו אותו". לא, הם רוצים את זה בכתב.
יגאל כספי
¶
ברור שאם יש מכתב הזמנה של היו"ר ושל יו"ר ועדת החינוך למקבילים שלהם, זה עבור הסינים תחילת הדרך. עכשיו הוא צריך לקבל את האישורים הפנימיים שלו, אבל הוא לא יתחיל אפילו לפעול אם הוא לא יודע שיש הזמנה מהמארח.
היו"ר אילן שלגי
¶
הרי הביקור שלנו היה ביקור גומלין של הוועדה. השאלה אם עכשיו ראוי לומר: "תבואו" או להזמין אישית את יו"ר הוועדה. תנו לנו הדרכה בנושא הזה.
מוחמד ברכה
¶
ממילא אתה מוצאי מכתב תודה על קבלת הפנים ואתה אומר שם שבהמשך להזמנה בעל פה אתה רוצה להזמין באופן רשמי, מצפה לתשובה חיובית מהר ככל האפשר וכו'. זו הלשון הדיפלומטית הרגילה.
היו"ר אילן שלגי
¶
יש שם יותר מסגן אחד לשר החינוך. הסגן שאנחנו פגשנו, אם זה האיש, הוא איש מאוד מרשים. הוא גם היה היחיד מכל המארחים שלנו שמהר מאוד אמר: "בואו נעבור לאנגלית" ודיבר אנגלית מצוינת. אם זה האיש, אני אשמח אם תשבצו לו בתכנית שלו ביקור אצלנו פה.
היו"ר אילן שלגי
¶
אני גם יכול לספר לכם שהוא התעניין במיוחד במבנה של האקדמיה בישראל, הוא אמר לנו שהוא עכשיו מנסה להבנות מחדש את המערכת האקדמית אצלם והיו לו שאלות מאוד ענייניות.
בשעה הקודמת היה לנו פה ביקור של ועדת החינוך והתרבות של הסנאט הצ'כי, שבאו בלוויית נציג מהשגרירות הצ'כית. לא היה אף אחד ממשרד החוץ. אנחנו, על הביקור הזה, שמענו לפני כשבועיים, נדמה לי בצינורות של הכנסת, לא ממשרד החוץ. נראה לי יותר מתאים שבמשרד החוץ מישהו יתייחס לעניין וגם יהיה איתנו בקשר קודם.
היו"ר אילן שלגי
¶
משרד החוץ היה בתמונה, אבל היה מתאים שיהיה קשר קודם ושיהיה מישהו בפגישה. לכבוד האורחים, אנחנו הסתדרנו גם בלי זה.
היו"ר אילן שלגי
¶
שוחחתי עם כמה מחברי הכנסת קודם וביקשתי את ח"כ מרינה סולודקין וח"כ יולי תמיר להיות בין הנציגות של הוועדה להנהלת יד בן צבי ואנוכי מוכן להיות הנציג השלישי. אני מבקש גם את אישורך.
היו"ר אילן שלגי
¶
כך יש לנו הרכב של שניים מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה, במקרה זה שתי חברות כנסת וחבר כנסת אחד, אז אנחנו מאשרים את הנציגות של הוועדה ושל הכנסת להנהלת יד בן צבי.
הישיבה ננעלה בשעה 11:20